Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023

Φωτιά στο Σκοπευτήριο Καισαριανής στην περιοχή κινούνται αντιεξουσιαστές και κακοποιοί

 


Φωτιά ξέσπασε στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, νωρίς το βράδυ της Πέμπτης, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να σπεύδουν άμεσα στο σημείο και να επιτυγχάνουν μέσα σε λίγη ώρα την πλήρη κατάσβεση της.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατοίκων, στην περιοχή Ζωγράφου - Καισαριανή κινούνται και έχουν δράση αντιεξουσιαστές και κάθε είδους κακοποιοί που βρίσκουν καταφύγιο στις φοιτητικές εστίες που βρίσκονται κοντά.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, η εικονα από την αρχή δεν ενέπνεε ανησυχία καθώς η φωτιά έκαιγε σε μία πολύ μικρή έκταση και δεν εξαπλώθηκε.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν τρία πυροσβεστικά οχήματα.





Γιατί οι ΜΕΓΑ-πυρκαγιές (megafires) εξελίσσονται σε μεγάλο παγκόσμιο πονοκέφαλο


 

Οι «megafires» είναι πυρκαγιές μεγάλης κλίμακας φωτιές που έχουν διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά από πυρκαγιές προηγούμενων δεκαετιών. Συχνά μάλιστα υπερβαίνουν τις δυνατότητες καταστολής ακόμα και των αποτελεσματικότερων δυνάμεων πυρόσβεσης. Καθώς η κλιματική αλλαγή παρατείνει τη διάρκεια και αυξάνει την ένταση των καιρικών συνθηκών που ευνοούν την εκδήλωση μεγάλων πυρκαγιών, η Ελλάδα, η Μεσόγειος και η Ευρώπη ολόκληρη αναπόφευκτα θα κληθεί να διαχειριστεί τον κίνδυνο των megafires με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα.

  • Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι οι δασικές φωτιές θα αυξηθούν κατά 30% σε παγκόσμια κλίμακα έως το 2050. Αυτό ισχύει σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό στην περιοχή της Μεσογείου, όπου η υπερθέρμανση εξελίσσεται 20% ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
  • Κομβικής σημασίας, με αυτά τα δεδομένα, είναι να κατανοήσουν οι πολίτες τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύουν οι megafires, δεδομένου ότι περίπου το 96% των δασικών πυρκαγιών στην Ευρώπη το 2021 συνδεόταν με κάποιο τρόπο με ανθρώπινη δραστηριότητα, σύμφωνα με τη νεότερη ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Έτσι, ερωτήματα που απευθύνουν οι πολίτες και ο Τύπος, απ’ ό,τι δείχνουν τα πράγματα ξεπερνιούνται από τις εξελίξεις:

  • «Πού είναι τα αεροπλάνα;»: Μία από τις ποιοτικές διαφορές των megafires σε σχέση με τις φωτιές προ κλιματικής αλλαγής είναι η εντυπωσιακά μεγάλη έντασή τους. Σε κάποιες περιπτώσεις η ένταση μιας megafire, δηλαδή η ενέργεια που αναδίδει, ξεπερνά τα 100.000 κιλοβάτ ανά μέτρο μετώπου, τη στιγμή που πυροσβεστικά αεροπλάνα συνήθως μπορούν να πλήξουν πυρκαγιές που έχουν μόλις το ένα δέκατο αυτής της έντασης, δηλαδή έως 10.000 κιλοβάτ ανά μέτρο. Ακόμα κι αν ένα αεροσκάφος καταφέρει να ρίξει το φορτίο του, είναι πολύ πιθανό το νερό να εξαερωθεί προτού καν μία στάλα φτάσει στις φλόγες, εξαιτίας των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύσσονται σε τέτοιου τύπου πυρκαγιές. Όπως αναφέρουν ανώτατοι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, αλλεπάλληλες ρίψεις νερού από Canadair που υπό κανονικές συνθήκες θα τιθάσευαν μια φωτιά δεν είχαν αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις, καθώς η τελείως ξερή βλάστηση επιτρέπει στις φλόγες να ανακάμπτουν.
  • «Γιατί δεν σβήνουν τη φωτιά;»: Η ένταση μιας megafire και οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται σημαίνουν ότι οι πυροσβέστες μπορεί να υποστούν ακόμα και εγκαύματα δεύτερου βαθμού πλησιάζοντας, και μόνο, το μέτωπο. Σε δυσπρόσιτα σημεία, όπου δεν υπάρχουν καν αγροτικοί δρόμοι, οι υδροφόρες της Πυροσβεστικής δεν μπορούν να προσεγγίσουν. Υπάρχει δυνατότητα διάνοιξης διαδρομών με βαριά μηχανήματα, όμως αυτό απαιτεί χρόνο και οι ευμετάβλητοι άνεμοι μπορεί κάλλιστα να οδηγήσουν αλλού τη φωτιά στο μεσοδιάστημα. Ακόμα όμως κι αν οι πυροσβέστες καταφέρουν να προσεγγίσουν το μέτωπο χωρίς να υποστούν εγκαύματα λόγω του θερμικού φορτίου, η αποτελεσματικότητα του νερού θα είναι πολύ περιορισμένη.
  • «Γιατί δεν σταμάτησαν τη φωτιά;»: Δρόμοι, ποτάμια, ορύγματα, σπανίως αποτελούν αποτελεσματικά εμπόδια για μία ΜΕΓΑ-πυρκαγιά. Κωνοφόρα δάση είναι πιο ευάλωτα, διότι φλεγόμενα κομμάτια, «καύτρες», μπορούν να εκτοξευτούν σε μεγάλη απόσταση και να προκαλέσουν νέες εστίες. Επίσης, το μικροκλίμα, οι άνεμοι, τα σύννεφα που σχηματίζονται πάνω από μία πυρκαγιά τέτοιου μεγέθους και ενδέχεται να χτυπήσουν με κεραυνούς το έδαφος. Όλα αυτά είναι ανεξέλεγκτοι παράγοντες οι οποίοι συμβάλλουν στην εξάπλωση, ειδικά εάν το έδαφος δεν έχει καθαριστεί από καύσιμη ύλη.


Δεν είναι η ώρα της πολιτικής αντιπαράθεσης

 



Είναι προφανές, όμως, ότι παρά τη συστηματική και σοβαρή ενίσχυση, παρά τις προσπάθειες για αναβάθμιση, πρόληψη και προστασία, το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που όλοι θα θέλαμε. Είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε επίπεδο μηχανισμού και οργάνωσης από ό,τι ήμασταν πριν από κάποια χρόνια, όμως οι κλιματολογικές συνθήκες είναι σήμερα πολύ χειρότερες. 

  • Χρειάζονται πρόσθετες παρεμβάσεις προκειμένου να μπορεί ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας να διαχειριστεί πιο αποτελεσματικά τις ακραίες καταστάσεις που θα συνεχίσουν, λόγω της κλιματικής κρίσης, να δοκιμάζουν όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και όλο τον πλανήτη.
  • Αυτό που βλέπουμε σε χώρες με πιο ανεπτυγμένα συστήματα πυρόσβεσης είναι χαρακτηριστικό: κάποιες πυρκαγιές ό,τι κι αν κάνουμε μπορεί να ξεφύγουν. Το είδαμε στο Μάουι με πάνω από 850 αγνοούμενους, στον Καναδά με καμένα πάνω από 140 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα, παραπάνω, δηλαδή, από την έκταση της Ελλάδας.

Ως προτεραιότητες της στρατηγικής μας στη διαχείριση των πυρκαγιών παραμένει πρωτίστως η προστασία της ανθρώπινης ζωής, των περιουσιών, των κρίσιμων υποδομών και, βεβαίως, του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας. Μόνο στην Αλεξανδρούπολη πραγματοποιήθηκαν προληπτικές απομακρύνσεις σε 33 οικισμούς και αφορούσαν 14.316 ανθρώπους και 76 ζώα. Στη Δυτική Αττική έγιναν 188 απεγκλωβισμοί ατόμων και 100 ζώων. 

Σήμερα δεν είναι η ώρα της πολιτικής αντιπαράθεσης. Όποιος έχει κάποια εποικοδομητική πρόταση για το τι πρέπει να γίνει διαφορετικά, ας το καταθέσει. Κατά τα λοιπά θα έρθει η ώρα της συζήτησης και της κριτικής. 




Τι δείχνουν οι αριθμοί για τις πυρκαγιές

 



Τις τελευταίες πέντε (5) ημέρες, από την Παρασκευή έως χθες, η πυροσβεστική κλήθηκε να διαχειριστεί 355 δασικές πυρκαγιές. Μόνο το τελευταίο 48ωρο ξέσπασαν 209 νέες εστίες.

Ενδεικτικό της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης είναι ότι την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η ΜΕΓΑ-πυρκαγιά στον Έβρο, χθες, Τρίτη, η Πυροσβεστική κλήθηκε παράλληλα να αντιμετωπίσει: εννέα (9) μεγάλης επικινδυνότητας πυρκαγιές στην Αττική, έξι (6) στη Βοιωτία και μία (1) στην Εύβοια.  Τιτάνιες προσπάθειες καταβλήθηκαν για τη σωτηρία του δρυμού της Πάρνηθας, μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες.

Το φετινό καλοκαίρι είναι το χειρότερο από την εποχή που συλλέγονται μετεωρολογικά δεδομένα και εκδίδεται χάρτης επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς στη χώρα. Τα στοιχεία είναι καταλυτικά: επτά (7) φορές φέτος το καλοκαίρι, μεγάλες περιοχές της χώρας τέθηκαν για πρώτη φορά σε κατάσταση συναγερμού βαθμού 5. Διπλάσιες από το 2021, τετραπλάσιες από το 2019 και επταπλάσιες από το 2012.



Για απειλή προσάρτησης των κατεχομένων μιλά ο Μενέντεζ

 


Η επίθεση κατά των ειρηνευτών των ΗΕ στη νεκρή ζώνη στην Πύλα ήταν μια απόλυτα απαράδεκτη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ πρέπει άμεσα να περάσει ένα ψήφισμα που να καταδικάζει την πρόσφατη επίθεση σε κυπριακό έδαφος, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ, σε ομιλία του στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων της Διασποράς, στο Προεδρικό Μέγαρο Kύπρου, κάνοντας λόγο για απειλή προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία.

Μιλώντας ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, της Προέδρου της Βουλής, άλλων επισήμων και πολλών αποδήμων Κυπρίων, οι οποίοι τον καταχειροκρότησαν σε πολλά σημεία της ομιλίας του, κ. Μενέντεζ επέκρινε την πολιτική του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνοντας λόγο για «πράξεις ενός απολυταρχικού ηγέτη» ενώ παρότρυνε τον ΓΓ του ΟΗΕ να διορίσει έναν ειδικό απεσταλμένο για να βοηθηθεί η αναζωογόνηση των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση μιας διαρκούς λύσης του Κυπριακού.

«Γιατί μέχρι σήμερα 40 χιλιάδες τουρκικά στρατεύματα κατέχουν ακόμη παράνομα 36% της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθιστώντας την ένα από τα πιο στρατιωτικοποιημένα μέρη στον κόσμο», ανέφερε ο κ. Μενέντεζ.

«Είναι για αυτό, που λαμβάνω πολύ σοβαρά υπόψη την απειλή τουρκικής προσάρτησης της κατεχόμενης περιοχής», υπογράμμισε.

Ο κ. Μενέντεζ ανέφερε πως «πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση γιατί ο Ερντογάν μπορεί να αλλάξει γνώμη οποιαδήποτε στιγμή. Ειδικά όσον αφορά την επιθετικότητά του κατά της Κύπρου».

«Η βούλησή του να επεκτείνει την απολυταρχική του ισχύ σημαίνει πως είναι πιο σημαντικό από ποτέ οι ΗΠΑ να συνταχθούν με την Κυπριακή Δημοκρατία», πρόσθεσε.

Είπε επίσης πως ως Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας πιστεύει ότι η χώρα του έχει σημαντικό ρόλο να παίξει υποστηρίζοντας την Κύπρο στον αγώνα της για δικαιοσύνη, επανένωση, ειρήνη και ασφάλεια.

Αναφερόμενος στα γεγονότα στη νεκρή ζώνη στην Πύλα, ο Αμερικανός Γερουσιαστής είπε πως οι τουρκικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε ειρηνευτές των ΗΕ.

«Προσπαθούσαν να κατασκευάσουν έναν δρόμο που δεν έχουν κανένα δικαίωμα να κατασκευάσουν στην νεκρή ζώνη για την οποία υπάρχει συμφωνία και στην οποία δεν έχουν κανένα δικαίωμα να βρίσκονται», σημείωσε.

Είπε πως η επίθεσή αυτή οδήγησε προσωπικό των ΗΕ στο νοσοκομείο. “Άρα ας πούμε τα πράγματα όπως είναι: Μια απόλυτα απαράδεκτη παραβίαση του διεθνούς δικαίου”, πρόσθεσε.

«Αλλά ο Πρόεδρος Ερντογάν έκανε κάτι για να το αποτρέψει αυτό; Όχι. Τίποτα απολύτως», συνέχισε ο κ. Μενέντεζ.

Είπε πως αυτό δεν αποτελεί έκπληξη εάν ληφθεί υπόψη ότι νωρίτερα αυτό τον χρόνο ο Ερντογάν πέτυχε επανεκλογή του στην Τουρκία «στήνοντας το παιγνίδι υπέρ του».

«Χρησιμοποιώντας τους πόρους του κράτους για τον ίδιο, κλείνοντας ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, φυλακίζοντας ηγέτες της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφους», συνέχισε.

Είπε πως «αυτές δεν είναι ενέργειες ενός υποψηφίου που θέλει να πάρει ψήφους σε δημοκρατικές εκλογές, αυτές είναι οι ενέργειες ενός απολυταρχικού ηγέτη».

«Για εμάς που νοιαζόμαστε βαθιά για την ασφάλεια και την ακεραιότητα της Ανατολικής Μεσογείου αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό», επεσήμανε ο Αμερικανός Γερουσιαστής.

Είπε πως ο Ερντογάν ονομάζει τους Κύπριους και ανθρώπους που αγαπούν την ελευθερία σε όλο τον κόσμο ως εχθρούς, έχει συνεργαστεί με τους πιο βάναυσους δικτάτορες στον κόσμο και συνεχώς δοκιμάζει τα όρια θεμελιωδών διεθνών προτύπων και κανόνων, παραβιάζοντας κάποιους με τη συνεχιζόμενη κατοχή ενός άλλου κυρίαρχου κράτους.

Επεσήμανε ακόμη πως η πρόταση του Ερντογάν για εποικισμό του Αμμοχώστου παραβιάζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, κάτι που οι ΗΠΑ και η ΕΕ καταδικάζουν σθεναρά.

Και θα συνεχίσουμε να καταδικάζουμε τέτοιου είδους ενέργειες είτε στα Βαρώσια είτε στην Πύλα είτε οπουδήποτε αλλού, πρόσθεσε.

Είπε πως η τουρκική εισβολή άλλαξε για πάντα το νησί και τον λαό του. «Μια εισβολή που η Τουρκία αρνείται να αναγνωρίσει ως παράνομη και άδικη, παρά την καταδίκη της Ευρώπης, των ΗΕ και ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας», ανέφερε.

«Ας δεσμευτούμε εκ νέου για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να συνεχίσουμε να πολεμούμε για τη δημοκρατία, να υποστηρίζουμε το κράτος δίκαιου. Μέχρι την ημέρα που η τελευταία μπότα του τελευταίου Τούρκου στρατιώτη εγκαταλείψει την Κύπρο, αφήνοντας Τ/κ και Ε/κ να βρουν τη δική τους μοίρα, με ειρήνη και ασφάλεια», σημείωσε, προσθέτοντας πως αυτό θα ξεκλειδώσει τις τρομερές δυνατότητες που έχει αυτή η περιοχή στον 21ο αιώνα και πέραν αυτού.

Κατά την ομιλία του ο κ. Μενέντεζ είπε πως είναι υπερήφανος που είναι ένας από τους πιο σθεναρούς υποστηρικτές στη Γερουσία και προηγουμένως στη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις ισχυρές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κύπρου και αναφέρθηκε στις δράσεις και πρωτοβουλίες που ανέλαβε προς αυτή την κατεύθυνση, μεταξύ άλλων και στην άρση των απαγορεύσεων για την πώληση όπλων στην Κύπρο.

Ο Αμερικανός Γερουσιαστής είπε πως οι σχέσεις ΗΠΑ και Κύπρου βρίσκονται σε μια ιστορική καμπή. «Η σχέση μας δεν ήταν ποτέ άλλοτε καλύτερη», ανέφερε.

Είπε πως ο ίδιος πιστεύει πως υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω ανάπτυξη αυτών των σχέσεων και δεσμεύθηκε να συμβάλει στις προσπάθειες ώστε αυτή η σχέση να προχωρήσει στο επόμενο της επίπεδο.

Ανέφερε εξάλλου πως «πρέπει να συνεχίσουμε να πιέζουμε ώστε η Κύπρος να γίνει μέρος τη προγράμματος απαλλαγής από τη θεώρηση διαβατηρίων των ΗΠΑ».

Τάχθηκε επίσης υπέρ της ενίσχυσης της στρατιωτικής συνεργασίας ΗΠΑ – Κύπρου και της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των δυο χωρών

«Η γεωστρατηγική θέση της Κύπρου είναι πολύτιμη για τη συλλογική μας ασφάλεια», ανέφερε, σημειώνοντας πως επιθυμεί να δει μια πιο βαθιά συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, όπου η Κύπρος έχει τόσα πολλά να προσφέρει.

Κάλεσε επίσης τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να καταστήσει την επίλυση του Κυπριακού μια από τις ύψιστες προτεραιότητες της εξωτερικής του πολιτικής της διακυβέρνησής του. «Πρέπει να πάμε από την απλή καταδίκη στη δράση», σημείωσε.

Αναφερόμενους στους ομογενείς της Κύπρου στις ΗΠΑ, κ. Μενέντεζ υπογράμμισε τη συμβολή τους στην προώθηση της φιλίας μεταξύ ΗΠΑ και Κύπρου ενώ εξέφρασε εκτίμηση για τη θέση του Προέδρου Χριστοδουλίδη ότι δεν μπορείς να καταλάβεις με βία το έδαφος μιας άλλης χώρας.

Ο κ. Μενέντεζ χαιρέτισε τους σύνεδρους στα ελληνικά λέγοντάς τους «Καλησπέρα σας» και στο τέλος τους είπε «Ευχαριστώ».

Σημείωσε μάλιστα πως η μητέρα της συζύγου του γεννήθηκε στη Λευκωσία και είπε πως αυτός και η σύζυγός του είναι πολύ χαρούμενοι που βρίσκονται και πάλι στην Κύπρο.

«Είναι υπέροχο να βρισκόμαστε στη μια και μοναδική πρωτεύουσα της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη Λευκωσία», ανέφερε.

Είπε ακόμη πως είχε μια πολύ καλή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, για τον οποίο έκανε μνεία στην ομιλία του όπως και για την Πρόεδρο της Βουλής και τους Υπουργούς που ήταν παρόντες.

Λαμβάνοντας τον λόγο πριν την ομιλία του κ. Μενέντεζ, ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, χαρακτήρισε τον Αμερικανό Γερουσιαστή ως τον μεγαλύτερο Φιλέλληνα στην ιστορία του Ελληνισμού.


Πηγή: ΚΥΠΕ



Άρθρο Μητσοτάκη στους Times of India : μια φιλία χιλιετιών που γίνεται ισχυρότερη


 

Με αφορμή και την επίσημη επίσκεψη σήμερα του πρωθυπουργού της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι στην Ελλάδα, η εφημερίδα «Times of India» δημοσιεύει άρθρο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Tο άρθρο του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τίτλο «Ελλάδα και Ινδία: μια φιλία χιλιετιών που γίνεται ισχυρότερη»:

Η Ελλάδα και η Ινδία συνδέονται με ιστορικούς δεσμούς φιλίας που χρονολογούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ως αρχαίοι πολιτισμοί, οι λαοί μας αλληλεπιδρούσαν και ασκούσαν επιρροή ο ένας στον άλλο σε ένα ευρύ φάσμα πεδίων.

Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι στοιχεία των πολιτισμών μας ήταν συνυφασμένα μεταξύ τους και παραμένουν ζωντανά μέχρι σήμερα, όχι μόνο στις δύο χώρες μας, αλλά και στις ευρύτερες περιοχές της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής.

Η Ελλάδα, καθώς βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, και ως κράτος μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, είναι σε ιδανική θέση για να αποτελέσει την πύλη της Ινδίας προς την Ευρώπη.

Σήμερα, οι δύο χώρες μας μοιράζονται κοινές δημοκρατικές αξίες και μία σταθερή δέσμευση στο Διεθνές Δίκαιο, περιλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας. Συμφωνούμε επίσης στην ανάγκη να προστατεύσουμε τη διεθνή τάξη πραγμάτων που βασίζεται σε κανόνες και να προωθήσουμε την παγκόσμια ειρήνη, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη.

Για τον λόγο αυτό, δεδομένων των προκλήσεων ενός ταχέως μεταβαλλόμενου κόσμου, η Ινδία και η Ελλάδα, ως ναυτιλιακά έθνη με σταθερές αξίες και πλούσια ιστορία, βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή θέση για να εργαστούν από κοινού για ένα καλύτερο μέλλον.

Οι διμερείς μας σχέσεις είναι σήμερα ισχυρότερες από ποτέ. Τα τελευταία χρόνια, οι χώρες μας έχουν επιδείξει ειλικρινή δέσμευση για την προώθηση της συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, προς αμοιβαίο όφελος αλλά και προς όφελος των ευρύτερων περιοχών μας. Η επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Modi στην Ελλάδα, η πρώτη ύστερα από την επίσκεψη της Indira Gandhi πριν από 40 χρόνια, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στην αναπτυσσόμενη σχέση μας. Μια θετική απόδειξη, αν χρειαζόταν, της εδραίωσης της στρατηγικής μας εταιρικής σχέσης και της εμβάθυνσης της συνεργασίας μας σε κρίσιμους τομείς, από την άμυνα και τη γεωργία, μέχρι τον τουρισμό και τον πολιτισμό.

Φυσικά, έχουμε ήδη πετύχει πολλά. Στην άμυνα, η Ινδική Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό συμμετείχαν πρόσφατα σε μια κοινή άσκηση με τις Eλληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό θα βρίσκονται σύντομα στον Ινδοειρηνικό, ενισχύοντας την ικανότητα να διατηρούνται οι θαλάσσιες οδοί ειρηνικές, ανοικτές και χωρίς αποκλεισμούς.

Ως ιστορικά ναυτικά έθνη, μοιραζόμαστε εδώ και καιρό κοινές απόψεις όσον αφορά τη σημασία της διασφάλισης της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, της θαλάσσιας ασφάλειας και του πλήρους σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, ιδίως της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), την οποία και οι δύο έχουμε υπογράψει.

Στο πεδίο της οικονομικής συνεργασίας, αυξήσαμε τις εμπορικές μας συναλλαγές σε 1,32 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022, που αποτελεί ρεκόρ. Οι ινδικές επιχειρήσεις αρχίζουν να βλέπουν την Ελλάδα ως μια σημαντική πύλη προς την Ευρώπη. Η GMR είναι ήδη στην Ελλάδα, κατασκευάζοντας το νέο διεθνές αεροδρόμιο στην Κρήτη. Θα παρότρυνα και άλλες ινδικές επιχειρήσεις να ακολουθήσουν το παράδειγμά της, να αναζητήσουν νέες ευκαιρίες σε λιμάνια, αεροδρόμια, τεχνολογία, κόμβους logistics, υποδομές, ενέργεια και ανανεώσιμες πηγές, που αναδεικνύονται στο Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0». Οι ελληνικές επιχειρήσεις ήδη αναζητούν ευκαιρίες στην Ινδία σε διάφορους τομείς, περιλαμβανομένων των τροφίμων, των φαρμακευτικών, της ναυτιλίας.

Ένα ακόμα ουσιαστικό στοιχείο της φιλίας μας είναι η σημασία που αποδίδουν οι δύο χώρες μας στην ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ-Ινδίας. Η Ινδία και η ΕΕ είναι παγκόσμιοι παίκτες που μοιράζονται κοινές αξίες και στόχους. Επομένως, πιστεύω ότι είναι προς το κοινό συμφέρον μας να επιδιώξουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας, ιδίως σε περιφερειακά και παγκόσμια θέματα. Ως σημαντικοί εμπορικοί εταίροι, η επιτυχής σύναψη μιας Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου ΕΕ-Ινδίας θα ήταν ένα σημαντικό βήμα για την προώθηση αυτών των σχέσεων.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, προσκαλώ τους Ινδούς να έρθουν στην Ελλάδα! Η χώρα μου δεν είναι μόνο ήλιος και θάλασσα, όμορφες παραλίες και ειδυλλιακά νησιά. Σας παροτρύνω να έρθετε και να ανακαλύψετε ένα ευρύ φάσμα εκπληκτικών προορισμών για όλο το χρόνο σε ολόκληρη τη χώρα. Προορισμοί που είναι εμπλουτισμένοι με αρχαία ιστορία, μοναδικό πολιτισμό και εντυπωσιακή φυσική ομορφιά.

Καθώς υποδεχόμαστε τον Πρωθυπουργό Modi στην Ελλάδα για να εγκαινιάσουμε την στρατηγική συνεργασία μας, είμαι πεπεισμένος ότι ύστερα από περισσότερα από 2.500 χρόνια αλληλεπίδρασης και ανταλλαγής, τα καλύτερα είναι μπροστά μας στις σχέσεις Ελλάδας - Ινδίας. Η εξεύρεση κοινού εδάφους στο κοινό μας μέλλον θα αποτελέσει ένα πλεονέκτημα και για τις δύο χώρες μας. Και το πιο σημαντικό, μπορεί και θα είναι μια κληρονομιά που θα ωφελήσει ολόκληρο τον κόσμο.




Στην φυλακή για 20 λεπτά ο Τράμπ και μια ιστορική φωτογραφία κρατούμενου


 

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, παραδόθηκε χθες Πέμπτη σε φυλακή της Τζόρτζια με την κατηγορία της εκβίασης και της συνωμοσίας.

Ο Τράμπ αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 200.000 δολαρίων, αφού έβγαλε μια ιστορική φωτογραφία, όπως κάνουν σε όλους τους κρατούμενους.

Αφού υποβλήθηκε στη νομική διαδικασία σύλληψης, φωτογράφισης, λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων και καταβολής χρηματικής εγγύησης για την απελευθέρωσή του υπό όρους, ο κρατούμενος υπ’ αριθμόν P01135809 –ο Ντόναλντ Τραμπ– κατήγγειλε χθες Πέμπτη την «παρωδία δικαιοσύνης» και την «ανάμιξη στις εκλογές» του 2024 από τις αρχές στην πολιτεία Ατλάντα, όπου του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη.



Ο Ντόναλντ Τραμπ μεταφόρτωσε χθες Πέμπτη στο X (το πρώην Twitter) την ιστορική φωτογραφία που τραβήχτηκε κατά τη σύλληψή του στο κρατητήριο του δικαστηρίου της κομητείας Φούλτον στην Ατλάντα, σηματοδοτώντας την επιστροφή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης αυτόν έπειτα από δυο χρόνια και πλέον.

Ο πρώην πρόεδρος είχε να χρησιμοποιήσει τον συγκεκριμένο ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης από τον Ιανουάριο του 2021, μερικές ημέρες μετά την επίθεση οπαδών του στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο.

«Δεν έκανα τίποτα κακό και το ξέρουν όλοι», επέμεινε ο μεγιστάνας, που λογαριάζει να διεκδικήσει ξανά σε έναν χρόνο και κάτι τον Λευκό Οίκο, αφού συνελήφθη τυπικά για την υπόθεση της προσπάθειας ανατροπής από τον ίδιο και συνεργάτες του της ήττας του από τον Δημοκρατικό διάδοχό του Τζο Μπάιντεν στην πολιτεία αυτή στις εκλογές του 2020.

Ο Τραμπ παρέμεινε στη φυλακή της κομητείας Φούλτον για περίπου 20 λεπτά.

Παρότι ο Ρεπουμπλικάνος βρίσκεται αντιμέτωπος με τέσσερις ποινικές διώξεις, η τακτική του να αυτοπροβάλλεται ως θύμα πολιτικού διωγμού αν μη τι άλλο συνέβαλε να αυξηθεί κι άλλο η δημοτικότητά του, τουλάχιστον στις τάξεις των ψηφοφόρων της παράταξής του. Προηγείται με πελώρια διαφορά στην κούρσα για την ανάδειξη του υποψήφιου του GOP, υποδεικνύουν δημοσκοπήσεις.

Δεκάδες υποστηρικτές του, κρατώντας πλακάτ και αμερικανικές σημαίες, είχαν συγκεντρωθεί χθες έξω από τη φυλακή του δικαστηρίου, με την ελπίδα να δουν τον ηγέτη τους. Ανάμεσά τους ήταν η Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, βουλεύτρια που εκλέγεται στην πολιτεία, πιστή σύμμαχος του κ. Τραμπ στο Κογκρέσο με πολιτικές θέσεις όχι σπάνια ακραίες.

Η φωτογραφία από τη σύλληψη του κ. Τραμπ θα γίνει «πιο δημοφιλής κι από τη Μόνα Λίζα», διαβεβαίωσε η Λόρα Λούμερ, τριαντάρα πρώην υποψήφια για τη Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς περίμενε έξω από το δικαστήριο, προσθέτοντας πως σκοπεύει να την τυπώσει σε μπλουζάκι.



Χρυσός ο Τεντόγλου - Χάλκικη η Αντιγόνη Ντρισπιώτη

 



Ο Μίλτος Τεντόγλου πέτυχε στη Βουδαπέστη τον στόχο του, που δεν ήταν άλλος από την κατάκτηση του χρυσού που του έλειπε σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανοιχτού Στίβου.

Μία νίκη που ήρθε μετά από μία «δύσκολη μάχη», όπως παραδέχθηκε στις δηλώσεις του : «Δεν με άφησαν τα πόδια μου, δεν με άφησε το κλίμα. Είχε πολλή ζέστη, πολλή υγρασία, δεν έχω ανάσα, θέλω να πιω πολύ νερό. Το τελευταίο άλμα ήταν για 8,70μ., αλλά άφησα τα πόδια στην άμμο και γι' αυτό νευρίασα. Κατάλαβα ότι ήταν πάνω από 8,40μ. και θύμωσα, γιατί ήταν για 8,70μ. Είπα "πώπω λάθος", που μπορεί να το θυμάμαι για πάντα».

Η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη χάρισε στην Ελλάδα το πρώτο της μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βουδαπέστης. 

Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια κέρδισε το χάλκινο στα 35χλμ βάδην στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας και έγραψε ιστορία.

Αυτό ήταν το πρώτο της μετάλλιο σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα μετά από τα δύο χρυσά σε Ευρωπαϊκό στα 20χλμ και στα 35χλμ βάδην. 



Εξόργισε τον κόσμο ο Κουτσούμπας που έμπλεξε τις φωτιές με Ζελένσκι - ΗΠΑ και είναι ξεκάθαρα υπέρ της Ρωσίας

 


Στην Αλέξανδρούπολη βρέθηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μία ημέρα μετά την Ευρωπαϊκή ημέρα μνήμης των θυμάτων του Σταλινισμού και του Ναζισμού, για την οποία δεν βρήκε να πει ούτε μια λέξη για να κατηγορήσει τους συντρόφους.

Ο Κουτσούμπας δεσμεύτηκε ότι θα δοθούν οι αποζημιώσεις, γνωρίζοντας καλά τον Κυριάκο Μητοτσοτάκη που ξέρει ότι θα τις δώσει. 

Και για να κάνει κομουνιστική αντιπολίτευση, υπέρ του δικτάτορα Πούτιν και κατά των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ουκρανίας, ο Κουτσούμπας έμπλεξε τις φωτιές, με τον Ζελένσκι, και τον «ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ» σε μια μόνο πρόταση: «Η κυβέρνηση έχει τεράστιες πολιτικές ευθύνες και για το ότι δεν πήρε τα απαραίτητα μέτρα όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά κυρίως γιατί αυτές τις μέρες που καίγεται η Ελλάδα ο κύριος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του, αντί να σπαταλά το δημόσιο χρήμα που πληρώνει ο ελληνικός λαός με ιδρώτα και κόπους και θυσίες μέσα από τη μεγάλη φορολογία με το να στέλνει οπλικά συστήματα στο Ζελένσκι, στους ναζί του Αζόφ, να εκπαιδεύει πιλότους Ουκρανούς στα F-16, θα έπρεπε «να δώσει αυτό το χρήμα για να ενισχυθεί η Πυροσβεστική», τόνισε για να δείξει την αγάπη του στο καθεστώς της Ρωσίας, και να είχαμε να λέγαμε για τις φωτιές.