Είναι προφανές, όμως, ότι παρά τη συστηματική και σοβαρή ενίσχυση, παρά τις προσπάθειες για αναβάθμιση, πρόληψη και προστασία, το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που όλοι θα θέλαμε. Είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε επίπεδο μηχανισμού και οργάνωσης από ό,τι ήμασταν πριν από κάποια χρόνια, όμως οι κλιματολογικές συνθήκες είναι σήμερα πολύ χειρότερες.
- Χρειάζονται πρόσθετες παρεμβάσεις προκειμένου να μπορεί ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας να διαχειριστεί πιο αποτελεσματικά τις ακραίες καταστάσεις που θα συνεχίσουν, λόγω της κλιματικής κρίσης, να δοκιμάζουν όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και όλο τον πλανήτη.
- Αυτό που βλέπουμε σε χώρες με πιο ανεπτυγμένα συστήματα πυρόσβεσης είναι χαρακτηριστικό: κάποιες πυρκαγιές ό,τι κι αν κάνουμε μπορεί να ξεφύγουν. Το είδαμε στο Μάουι με πάνω από 850 αγνοούμενους, στον Καναδά με καμένα πάνω από 140 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα, παραπάνω, δηλαδή, από την έκταση της Ελλάδας.
Ως προτεραιότητες της στρατηγικής μας στη διαχείριση των πυρκαγιών παραμένει πρωτίστως η προστασία της ανθρώπινης ζωής, των περιουσιών, των κρίσιμων υποδομών και, βεβαίως, του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας. Μόνο στην Αλεξανδρούπολη πραγματοποιήθηκαν προληπτικές απομακρύνσεις σε 33 οικισμούς και αφορούσαν 14.316 ανθρώπους και 76 ζώα. Στη Δυτική Αττική έγιναν 188 απεγκλωβισμοί ατόμων και 100 ζώων.
Σήμερα δεν είναι η ώρα της πολιτικής αντιπαράθεσης. Όποιος έχει κάποια εποικοδομητική πρόταση για το τι πρέπει να γίνει διαφορετικά, ας το καταθέσει. Κατά τα λοιπά θα έρθει η ώρα της συζήτησης και της κριτικής.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου