Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

Εικόνα ντροπής σε εγκαίνια στην Κρήτη

 



Ντροπή και μόνο Ντροπή προκάλεσε η εικόνα από τα εγκαίνια αθλητικών εγκαταστάσεων στην παραλία του Καρτερού στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου στην ειδικά διαμορφωμένη εξέδρα για τον αγιασμό βρίσκονταν όλοι οι επίσημοι προσκεκλημένοι εκτός του προέδρου της Παραολυμπιακής Επιτροπής.

Οι διοργανωτές που τον είχαν προσκαλέσει δεν μερίμνησαν να τοποθετηθεί ράμπα, προκειμένου να έχει πρόσβαση με το αναπηρικό του αμαξίδιο στην εξέδρα των επισήμων και να είναι μαζί με τους υπόλοιπους και όχι σαν ξένο σώμα.

Το γεγονός σχολιάστηκε από τους χρήστες του διαδικτύου, καθώς αποτελεί μια πραγματική «εικόνα αποκλεισμού»: «Αυτή εδώ η εικόνα είναι η καθημερινότητα μας», γράφει χαρακτηριστικά χρήστης.





Σε ανάρτησή του στο Facebook ο Λευτέρης Αυεγενάκης σχολίασε πως «ήταν λάθος και δεσμεύομαι πως δεν θα επαναληφθεί!»

Τέτοια εικόνα, όπως η μη πρόνοια πρόσβασης του Προέδρου της Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή - Hellenic Paralympic Committee, Γιώργου Καπελλάκη, στην πρόχειρη εξέδρα για τον αγιασμό των εγκαταστάσεων Karteros Beach Sports Center, τέτοια παράλειψη δεν θα ξανασυμβεί.

H κουλτούρα συμπερίληψης είναι φιλοσοφία μας από την πρώτη ημέρα στο Υφυπουργείο Αθλητισμού, αλλά και βασικός άξονας πολιτικής της Κυβέρνησής μας.

Και αυτό το γνωρίζουν καλά οι αθλητές ΑμεΑ. Και το αναγνωρίζουν.

Το δήλωσε, αμέσως μετά, όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο, ο ίδιος ο Γιώργος Καπελλάκης, τον οποίο ευχαριστώ θερμά:

«Με τις συμπεριφορές σας μας αντιμετωπίζετε ίσα. Ήταν μεγάλο παράπονό μας όλα αυτά τα χρόνια. Δεν είχαμε ίση αντιμετώπιση και με σένα τη βρήκαμε, Λευτέρη Αυγενάκη. Κι είναι πολύ βασικό αυτό, όχι μόνο για τους Αθλητές με Αναπηρία, αλλά για όλη την κοινωνία».




Νέο «Χαστούκι» Κομισιόν σε Τουρκία: Σεβαστείτε χωρικά ύδατα και εναέριο χώρο της Ελλάδας

 


«Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει όλες τις απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους» τόνισε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο.

Ο κ. Στάνο σημείωσε ότι «οποιοδήποτε ανοιχτό ζήτημα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ειρηνικό τρόπο, μέσω διαλόγου, καλή πίστη, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας». Επίσης, ο Εκπρόσωπος της Επιτροπής συμπλήρωσε ότι «όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και των κρατών μελών της ΕΕ με την Τουρκία, η ΕΕ ήταν και είναι πολύ σαφής: Περιμένουμε από την Τουρκία να έχει εποικοδομητική συμπεριφορά, να απέχει από βήματα που κλιμακώνουν, ρητορική ή ενέργειες και να δεσμευτεί στην οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας και όχι το αντίθετο. Διαφορετικά, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα αναγκάζονταν να εξετάσουν κατάλληλη απάντηση. Αυτό δηλώθηκε ξεκάθαρα δύο φορές πέρυσι από τους Ευρωπαίους ηγέτες και αυτή παραμένει η θέση μας μέχρι σήμερα» επισήμανε.

Ο Πίτερ Στάνο συνέχισε λέγοντας ότι «η ΕΕ ήταν πολύ σαφής σε πολλές περιπτώσεις ότι είμαστε πρόθυμοι και έτοιμοι να δεσμευτούμε με την Τουρκία – σταδιακά, αναλογικά και αναστρέψιμα για να ενισχύσουμε τη συνεργασία σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, υπό τους καθορισμένους όρους» αναφέροντας ωστόσο ότι η Άγκυρα θα πρέπει «να δεσμευτεί σε αποκλιμάκωση και η αποκλιμάκωση πρέπει να διατηρηθεί».



Εκτός ψηφοδελτίων ΝΔ - κόμματος η Αφροδίτη Λατινοπούλου και άργησαν στην Πειραιώς!!!

 


Η πρώην πολιτεύτρια Αφροδίτη Λατινοπούλου, που μόνο κακό έκανε στην εικόνα της Νέας Δημοκρατίας, δεν έχει κανένα αξίωμα ή θέση στο οργανόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, ούτε σε τοπικό ούτε σε κεντρικό επίπεδο και δεν θα είναι υποψήφια στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Μία απόφαση που άργησε γιατί έπρεπε να είχε ανακοινωθεί εδώ και μήνες!!

«Κόβεται» λοιπόν  από τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας η πρώην πολιτεύτρια Αφροδίτη Λατινοπούλου, ξένο σώμα για την Νέα Δημοκρατία.

Η Αφροδίτη Λατινοπούλου, δεν είναι η πρώτη φορά που προκαλεί δείχνοντας την ακαταλληλότητας της να βρίσκεται στην Νέα Δημοκρατία έστω και ώς μέλος. Τελευταία είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στα social media, επιτιθέμενη στην παρουσιάστρια Δανάη Μπάρκα, για το βάρος της. 

Η προκλητική Λατινοπούλου με πρακτική body shaming, είχε υποστηρίξει ότι παρουσιάζονται λάθος πρότυπα, όπως αυτό της παχυσαρκίας και οι δικαιολογημένες αντιδράσεις εναντίον της ήταν καταιγιστικές για ακόμα μία φορά.



Υπεροχή στον αέρα της Ελλάδας - Μαζί με τα Rafale πετάνε και τα F-16 Viper

 


Την παρθενική τους πτήση, στο πλαίσιο της πρώτης φάσης του προγράμματος αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας σε έκδοση Viper, πραγματοποίησαν χθες και σήμερα τα πρώτα δύο υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας .

Το πρόγραμμα έχει αναληφθεί από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία και την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin.

Κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής πτήσης έγινε έλεγχος των αναβαθμισμένων συστημάτων των F-16, ο οποίος στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, δίδοντας το έναυσμα για την απρόσκοπτη συνέχιση των εργασιών και των υπολοίπων προς αναβάθμιση αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η πτήση του εκσυγχρονισμένου στην έκδοση Viper F-16 υποστηριζόταν από ένα chase aircraft της Πολεμικής Αεροπορίας και διήρκεσε περίπου μία ώρα. Απογειώθηκε στις 11.00 π.μ., εκτέλεσε τοπική πτήση και προσγειώθηκε στις 11.58 π.μ., αφού εκτέλεσε μια σειρά από προβλεπόμενες δοκιμασίες και εξονυχιστικούς ελέγχους. 

Οι δοκιμές εκτελέστηκαν προκειμένου να επιβεβαιωθούν η ασφάλεια και η αξιοπιστία του σχεδιασμού, όπως επίσης και η λειτουργικότητα του εγκατεστημένου εξοπλισμού.






ΝΑΤΟ: Aδιάλλακτη η Τουρκία στο βέτο

 


Απέρριψε η Αγκυρα την πρόσκληση του ΝΑΤΟ για τριμερείς συνομιλίες με τη Φινλανδία και τη Σουηδία με σκοπό την επίτευξη συμβιβασμού στις ενστάσεις που έχει θέσει κατά της ένταξής τους στη Συμμαχία. Αντ’ αυτού, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η τουρκική πλευρά διεμήνυσε ότι αναμένει μια «γραπτή απάντηση» από τις δύο υποψήφιες χώρες όσον αφορά τις πρωτοβουλίες που θα λάβουν για να άρει τις αντιρρήσεις της για την ένταξή τους.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είχε χθες επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ενόψει της συνόδου κορυφής της Συμμαχίας στη Μαδρίτη στα τέλη του μήνα. Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Στόλτενμπεργκ έκανε αναφορά σε «εποικοδομητική συνομιλία» με τον κ. Ερντογάν, με τον οποίο «συζητήσαμε τη σημασία της αντιμετώπισης των θεμιτών ανησυχιών της Τουρκίας για την ασφάλεια σχετικά με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την επίτευξη προόδου στη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ για τη Φινλανδία και τη Σουηδία». Ο κ. Ερντογάν επανέλαβε χθες σε ομιλία του στους βουλευτές του AKP πως «όσο η Σουηδία και η Φινλανδία δεν υιοθετούν απτά μέτρα για τη μάχη κατά της τρομοκρατίας, η θέση μας δεν θα αλλάξει».

Παράλληλα χθες ξεκίνησε η διήμερη συνάντηση των υπουργών Αμυνας της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες. Στο επίκεντρο της χθεσινής ατζέντας βρέθηκε η παροχή επιπλέον και βαρύτερου οπλισμού προς την Ουκρανία για να αντιμετωπίζει τη ρωσική εισβολή, καθώς ο ρωσικός στρατός τις τελευταίες εβδομάδες κερδίζει αργά αλλά σταθερά έδαφος στα ανατολικά.

Πριν από την τρίτη συνάντηση της ομάδας επαφής για την άμυνα της Ουκρανίας (την οποία συναποτελούν σχεδόν 50 χώρες) με θέμα την αποστολή οπλισμού, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν, δήλωσε ότι η ρωσική εισβολή βρίσκεται σε «σημείο καμπής» και ότι η χώρα του και οι υπόλοιποι σύμμαχοι δεν έχουν το περιθώριο να αποστρέψουν την προσοχή τους από τη σύρραξη. Μετά τη συνάντηση, ο κ. Οστιν ανακοίνωσε νέα βοήθεια ύψους 1 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ και ευχαρίστησε ειδικά τη Γερμανία για τη νέα της συνεισφορά σε οπλικά συστήματα. Ο αρχηγός του αμερικανικού ΓΕΕΘΑ, Μάικ Μίλι, πρόσθεσε ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν στη διάθεσή τους οι Ουκρανοί και τους πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών Himars.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντόλιακ, είπε ότι η χώρα του χρειάζεται μεταξύ άλλων 1.000 howitzers, 500 τανκς και 1.000 μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να αντισταθεί στον εισβολέα. Χθες, η αναπληρώτρια υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας, Χάνα Μαλιάρ, δήλωσε ότι η χώρα της έχει λάβει μόνο το 10% των όπλων που έχει ζητήσει.

Πάντως, δημοσκόπηση για λογαριασμό του European Council on Foreign Relations σε 10 ευρωπαϊκές χώρες δείχνει ότι σε όλες –πλην της Πολωνίας– το «στρατόπεδο της ειρήνης» (που υποστηρίζει μια διπλωματική λύση άμεσα, ακόμα και εδαφικές παραχωρήσεις από το Κίεβο) υπερτερεί του «στρατοπέδου της δικαιοσύνης» (που δίνει προτεραιότητα στην ήττα της Ρωσίας).


Γιάννης Παλαιολόγου

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



200 νεαροί έπαιζαν ξύλο στην Ερωτοσπηλιά στο Πόρτο Ράφτη - Μαχαιρώθηκε ένας μαθητής

 


Σταθερή αλλά σοβαρή χαρακτηρίζουν οι γιατροί την κατάσταση της υγείας του 20χρονου τον οποίον μαχαίρωσε ένας κακοποιός που κρίνεται επικίνδυνος, κατά τη διάρκεια του αιματηρού καβγά στην παραλία της Ερωτοσπηλιάς στο Πόρτο Ράφτη.

Ο άτυχος νεαρός φέρει τραύμα στο στήθος, κοντά στην καρδιά, το οποίο προκλήθηκε από μαχαίρι που κρατούσε κάποιος από τους συμμετέχοντες στην συμπλοκή και ήθελε να σκοτώσει.

Όλα έγιναν αργά το βράδυ της Τρίτης, όταν μια παρέα μαθητών από το Μαρκόπουλο διασκέδαζε σε beach πάρτι της περιοχής. Στο πάρτι βρίσκονταν και εξωσχολικοί, ενώ σε κοντινή απόσταση βρισκόταν και μια άλλη παρέα από την Κερατέα και το Λαγονήσι.

Κάποια στιγμή, για άγνωστο λόγο, ξεκίνησε μια λογομαχία ανάμεσα στις δύο πλευρές, η οποία κατέληξε σε έναν άγριο καβγά με μπουνιές και κλωτσιές. Περίπου 200 νεαροί συμπλέκονταν επί μία ώρα στην παραλία και ένας εξ αυτών. θρασύτατος κακοποιός έβγαλε μαχαίρι και τραυμάτισε τον 20χρονο στο στήθος.

Το θύμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός όπου και νοσηλεύεται ενώ στο νοσοκομείο πήγε ακόμη ένα παιδί με κάταγμα στο χέρι. Η αστυνομία διενεργεί ανακρίσεις για το βίαιο περιστατικό χωρίς, μέχρι στιγμής, κάποιος από τους νεαρούς να έχει δώσει στοιχεία για το τι πραγματικά συνέβη τα ξημερώματα στην παραλία της Ερωτοσπηλιάς.



Η Άγκυρα στέλνει ψευδές «non paper» σε ξένες πρεσβείες για δήθεν διεκδικήσεις της Ελλάδας

 


Στο φως το «non paper» που διακινεί η Άγκυρα στις ξένες πρεσβείες, επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να τις ενημερώσει για τις ανιστόρητες και έκνομες διεκδικήσεις της στο Αιγαίο και να προκαλέσει περισσότερο την Ελλάδα και την διεθνή κοινότητα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, με το δισέλιδο έγγραφο που διανέμει η τουρκική κυβέρνηση, προσπαθεί να δικαιολογηθεί με ψέματα γιατί ακύρωσε το Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας - Τουρκίας, που λάμβανε χώρα σε ετήσια βάση τα τελευταία χρόνια.

Στο «non paper», η Άγκυρα κατηγορεί την Αθήνα ότι απειλεί για μονομερή επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια και αυτό, μολονότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας η επέκταση των χωρικών υδάτων οποτεδήποτε θέλει.

Σε άλλο σημείο, η Τουρκία ισχυρίζεται ότι γίνονται δήθεν παραβιάσεις από τα ελληνικά μαχητικά, ενώ είναι γνωστό ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει καταγράψει δεκάδες παραβιάσεις και υπερπτήσεις των τουρκικών μαχητικών πάνω από τα ελληνικά νησιά και έχει ενημερώσει το ΝΑΤΟ, τους συμμάχους και την Ε.Ε.

Ακόμη, η Τουρκία ισχυρίζεται και πάλι ψευδώς πως οι αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα στρέφονται εναντίον της Άγκυρας -κάτι που υποστήριξε πρόσφατα με δηλώσεις του και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Επιπλέον, η Άγκυρα κατηγορεί την Αθήνα για επαναπροωθήσεις και απάνθρωπη μεταχείριση μεταναστών, κάτι που λέει χωρίς να ντρέπεται, ξεφτιλίζοντας την χώρα και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τους ευρωβουλευτές του και τους "διασώστες" του.



Άλλος άνθρωπος ο Ακάρ στον ΣΚΑΪ: Είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο

 


Είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε και να συνομιλήσουμε με τους Έλληνες ομολόγους μας, δήλωσε μεταξύ άλλων στον ΣΚΑΪ, ο Χουλουσί Ακάρ, δείχνοντας ένα άλλο πρόσωπο απο αυτό των προκλήσεων που δεν τους βγαίνει σε καλό.

Μήνυμα διαλόγου στέλνει ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ μιλώντας στον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη, μετά την αντιπαράθεση που είχαν Έλληνες βουλευτές μαζί του.

Αν και προχθές ο Τούρκος υπουργός εμφανίστηκε εκνευρισμένος, στις σημερινές δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ φαίνεται να ρίχνει τους τόνους. 

«Eίμαστε έτοιμοι να επιλύσουμε όλα μας τα προβλήματα με συνομιλίες και συναντήσεις. ´Ηδη υπάρχουν προσπάθειες που έχουν γίνει. Όπως οι διερευνητικές επαφές και θέλουμε να ολοκληρωθούν. Υπάρχουν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και οι συναντήσεις στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Εμείς είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε άμεσα αυτές οι συναντήσεις όπως είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε και να συνομιλήσουμε με τους Έλληνες ομολόγους μας. Όπως αν υπάρξει ευκαιρία, όταν πάμε στις Βρυξέλλες, είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον Νίκο (Παναγιωτόπουλο)», δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ, ο Χουλουσί Ακάρ.



Αστυνομική ταυτότητα και δίπλωμα οδήγησης «περνάνε» στο κινητό


 

Εντός Ιουλίου η αστυνομική ταυτότητα, αλλά και το δίπλωμα οδήγησης, «περνάνε» στο κινητό σε μια εφαρμογή τύπου wallet.

Ήδη είχαμε κάνει έναν πιλότο σε σχέση με την ταυτότητα από τα περασμένα Χριστούγεννα σε σχέση με τον Covid, εκεί όπου είχαμε το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού μπορούσε κάποιος να προσθέσει και την ταυτότητά του. Τώρα η ταυτότητα θα αποκτήσει κανονική μορφή κι εντός της χώρας θα μπορεί κάποιος να κυκλοφορεί με την ταυτότητά του και το δίπλωμα οδήγησης στο κινητό του.

Στο επόμενο διάστημα θα είναι σε φάση εφαρμογής ο Ενιαίος Αριθμός του Πολίτη, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ, θα μπαίνει ο πολίτης στο gov.gr στην εφαρμογή θα βάζει τους κωδικούς του και θα κατεβάζει την αστυνομική του ταυτότητα και το δίπλωμα και θα τα έχει στο κινητό του.

Οι πολίτες θα χρειάζεται να γνωρίζουν ένα μόνο μοναδικό αριθμό. Θα έχουμε τον ΑΦΜ συν τρία ψηφία μπροστά από τον ΑΦΜ. Αυτός ο αριθμός θα γραφτεί στις νέες ταυτότητες. Με τη νέα ταυτότητα θα μπορώ να κάνω προβολή του κωδικού QR που θα έχει και ο αρμόδιος κρατικός λειτουργός θα αλληλεπιδρά με αυτόν τον κωδικό. Η ταυτότητα είναι ένα μέσο ταυτοποίησης στον φυσικό κόσμο, η πιο ουσιαστική ταυτότητα είναι η ταυτότητα που έχουμε για τις ψηφιακές υπηρεσίες. Όλα γίνονται ψηφιακά πλέον.

 



Παρατείνεται το καθεστώς του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ που θεσπίστηκε για την περίοδο της πανδημίας


 

Παρατείνεται για έξι ακόμη μήνες, δηλαδή έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2022, το καθεστώς του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε μια σειρά αγαθών και υπηρεσιών.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η περίοδος εφαρμογής των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ έληγε κανονικά στο τέλος Ιουνίου αλλά με διάταξη που περιλαμβάνεται σε νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση παρατείνεται για ακόμη έξι μήνες η εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε αγαθά και υπηρεσίες.

Ειδικότερα με βάση το άρθρο 35 του νομοσχεδίου, παρατείνεται έως και τις 31.12.2022 η εφαρμογή:

μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13%, για τα μη αλκοολούχα ποτά της ΔΚ ΕΧ2202 και τα αεριούχα νερά της ΔΚ ΕΧ2201, της παρ. 51 του Παραρτήματος ΙΙΙ του Κώδικα ΦΠΑ, καθώς και

για τα εισιτήρια κινηματογράφων,

για τη μεταφορά προσώπων και των αποσκευών τους,

για τα εισιτήρια αθλητικών αγώνων,

για τα εισιτήρια (δικαίωμα εισόδου) για ζωολογικούς κήπους,

για τις υπηρεσίες εστίασης,

για τις υπηρεσίες που παρέχονται από γυμναστήρια και

για τις υπηρεσίες που παρέχονται από σχολές εκμάθησης χορού του Παραρτήματος ΙΙΙ του Κώδικα Φ.Π.Α.

Η παράταση εφαρμογής των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα ως άνω αγαθά και υπηρεσίες κρίνεται σκόπιμη, λαμβάνοντας υπόψη τη συνέχιση των συνθηκών δυσπραγίας στην οικονομία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και της ενεργειακής κρίσης.



Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα power pass

 


Την Παρασκευή θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων, προκειμένου οι πολίτες που δικαιούνται να λάβουν την επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος με επιστροφές ποσών έως 600 ευρώ.

Από αυτήν την πλατφόρμα θα περάσει ουσιαστικά το 98% των οικογενειών στην Ελλάδα γιατί αφορά καθαρό οικογενειακό εισόδημα 45.000 ευρώ, στο εισόδημα αυτό δεν προσμετράται τυχόν εισόδημα προστατευόμενου μέλους.

Από την Παρασκευή και μετά θα μπορεί κανείς με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ να υποβάλλει την αίτησή του, μέχρι το τέλος του Ιουνίου θα γίνουν όλες οι αιτήσεις και αμέσως μετά θα γίνει ο σχετικός υπολογισμός για το ποσοστό εκείνο που θα αφορά το ποσό εκείνο για τον καθένα ξεχωριστά.



Εντός της εβδομάδας στη Βουλή η ρύθμιση για την τιμή του ρεύματος

 


Αυτήν την εβδομάδα κατατίθεται στη Βουλή η ρύθμιση για τις αλλαγές στη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που αποσκοπεί στην επιστροφή των τιμών στο επίπεδο του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Η ρύθμιση θα ενσωματωθεί ως διάταξη ή τροπολογία στο νομοσχέδιο για την απλούστευση της αδειοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που είχε τεθεί πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση.

Ο πυρήνας της ρύθμισης για την τιμή του ρεύματος, όπως συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προβλέπει ότι η τιμή θα εξακολουθήσει να διαμορφώνεται καθημερινά στο Χρηματιστήριο ενέργειας, ωστόσο οι παραγωγοί δεν θα εισπράττουν την τιμή της αγοράς, αλλά διοικητικά καθοριζόμενη αποζημίωση. Με τον τρόπο αυτό επέρχεται έμμεση αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής των τιμών που εφαρμόζεται σήμερα στα κυμαινόμενα τιμολόγια.

Το ύψος της αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών θα καθοριστεί μετά την ψήφιση του νόμου με υπουργική απόφαση και θα ισχύσει από 1ης Ιουλίου.

Υπολογίζεται ότι με τα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή θα απορροφηθεί το 70% - 80% της αύξησης στην τιμή της κιλοβατώρας για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους αγρότες. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για επιστροφή στους λογαριασμούς των νοικοκυριών του 60% της αύξησης για τους λογαριασμούς ρεύματος (μέχρι 600 ευρώ) που εκδόθηκαν από τον Δεκέμβριο του 2021 έως και τον Μάιο του 2022 και αφορούν την κύρια κατοικία.



8.586 νέοι μόνιμοι διορισμοί στην Εκπαίδευση


 

8.586 νέους μόνιμους διορισμούς στην Πρωτοβάθμια, τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση υλοποιούν οι ηγεσίες των Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εσωτερικών και Οικονομικών, με το σύνολο των διορισμών να αγγίζει τους 24.786 τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο διορισμός μόνιμων εκπαιδευτικών πραγματοποιείται σε συνέχεια των 16.200 μόνιμων διορισμών στην εκπαίδευση, στις οποίες προχώρησε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας την τελευταία τριετία - 11.700 στη γενική παιδεία, τους πρώτους μετά από 12 χρόνια, και 4.500 στην ειδική εκπαίδευση, τους πρώτους στην ιστορία της χώρας μέσω ΑΣΕΠ.

Πάγια δέσμευση της Κυβέρνησης, η οποία υλοποιείται παρά τις δυσκολίες, είναι η εξυγίανση του εργασιακού τοπίου στην εκπαίδευση, με κομβικό το ρόλο της μετάβασης από το καθεστώς των αναπληρωτών σε αυτό των μόνιμων εκπαιδευτικών, το οποίο αποφέρει πολλαπλά οφέλη:

Στους μαθητές μας, παρέχει σταθερούς εκπαιδευτικούς δεσμούς, ιδιαίτερα δε στους μαθητές της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, παρέχει ευκαιρίες για ανάπτυξη στενότερων σταθερών διαπροσωπικών σχέσεων που είναι απαραίτητες για την εξέλιξή τους.

Στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς μας, προσφέρει επαγγελματική σταθερότητα και δυνατότητες ανέλιξης.

Στα σχολεία και τις οικογένειες, εξασφαλίζει μία συνέχεια στη μάθηση και την επικοινωνία.

Σε όλη την κοινωνία, αποτελεί ένα παράδειγμα υγιούς επένδυσης στο μέλλον της χώρας μας.

 



Το εθνικό συμφέρον εξυπηρετείται από τους σταθερούς εκλογικούς κύκλους

 



Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες Τρίτη στην Ε.Ρ.Τ.:


Έχω πει σε ανύποπτο χρόνο, πολύ πριν γίνω Πρωθυπουργός, ότι οι σταθεροί εκλογικοί κύκλοι είναι κατάκτηση για την χώρα. Οι εκλογές γίνονται όποτε το επιτάσσει το Σύνταγμα, στο τέλος της τετραετίες, και όχι όποτε βολεύει τα κόμματα. Άρα το εθνικό συμφέρον εξυπηρετείται από τους σταθερούς εκλογικούς κύκλους.

Το δικό μου χρέος είναι να κρατάω σταθερό το κυβερνητικό τιμόνι και να μην επιτρέπω προεκλογική χαλάρωση, διότι υπάρχει ακόμα πλούσιο μεταρρυθμιστικό έργο το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί. Έχω πει πολλές φορές ότι θέλω να κριθώ στο τέλος της τετραετίας για το έργο το οποίο θα έχω επιτελέσει. Θα λάβουν οι πολίτες υπόψη και τις συγκυρίες και θα συγκρίνουν και με αυτό το οποίο είχε προηγηθεί.

Η απλή αναλογική δημιουργεί συνθήκες αστάθειας, ενόψει του επόμενου εκλογικού κύκλου και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας. Νομίζω ότι σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσει και τις πολιτικές εξελίξεις στο βαθμό που οι επόμενες εκλογές θα είναι διπλές.

Δεν πιστεύω στην απλή αναλογική. Το έχω δηλώσει σε όλους τους τόνους. Το γεγονός ότι μεσολαβεί μία εκλογή με απλή αναλογική, είναι  αποκλειστική ευθύνη  του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος  επέλεξε να ψηφίσει αυτόν τον εκλογικό νόμο, αφού καρπώθηκε τα οφέλη της ενισχυμένης αναλογικής σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις.

Το μείζον ζητούμενο σήμερα για τη χώρα είναι  η σταθερότητα και η κυβερνησιμότητα. Ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη τους ταραγμένους καιρούς στους οποίους ζούμε.  Και πιστεύω ότι σε αυτές τις συνθήκες, το να έχει ένα κόμμα απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, είναι  μεγάλο πλεονέκτημα για τη χώρα.

Η κυβερνητική πλειοψηφία δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην Κυβέρνηση η οποία αποτελείται αποκλειστικά από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Έχω αποδείξει ότι έχω εντάξει στο κυβερνητικό σχήμα πάρα πολλά στελέχη τα οποία δεν προέρχονται από την Νέα Δημοκρατία και κρίθηκαν κατάλληλοι να υπηρετήσουν την αποστολή που τους ανέθεσα με μοναδικό κριτήριο την αξιοκρατία.

Είχα μιλήσει προεκλογικά, το ‘19, για αυτοδύναμη Ελλάδα. Και θα επιμείνω σε αυτό το σύνθημα το οποίο είναι πολύ πιο επίκαιρο από ό,τι μπορεί να ήταν το 2019. Σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα η χώρα να εγκλωβιστεί σε λήψη κρίσιμων αποφάσεων, σε εσωκομματικά παζάρια, εκεί που πρέπει να πάρουμε γρήγορες αποφάσεις. Σκεφτείτε αν στον Έβρο έπρεπε να μιλήσουμε, να συζητήσουμε και να πάρουμε εγκρίσεις των υπόλοιπων κομματικών μας εταίρων.

Σε καμία περίπτωση η πρώτη εκλογή δεν είναι μια αδιάφορη εκλογή για μας. Καθόλου. αντιμετωπίζουμε την πρώτη κάλπη ως την τελική κάλπη. Πρόθεση είναι να έχουμε την δυνατότητα να σχηματίσουμε Κυβέρνηση με αντίστοιχο τρόπο με αυτόν που το κάναμε το 2019.

Θέλω να θυμίσω ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν ψήφισε την απλή αναλογική. Άρα συντάσσεται λογικά ότι είναι καλύτερο σύστημα η ενισχυμένη αναλογική. Ο κ. Ανδρουλάκης είναι ένας νέος πολιτικός Αρχηγός και αν μπορώ να δώσω μία συμβουλή θα ήταν ότι καλό είναι να αποφεύγει χαρακτηρισμούς και φράσεις που κινδυνεύουν να τον κάνουν να φαίνεται ως αλαζόνας. Πρωθυπουργό διαλέγει ο λαός, δεν διαλέγει ο κ. Ανδρουλάκης. Πρωθυπουργός πρέπει να είναι ο Αρχηγός του πρώτου κόμματος είτε μόνος του, είτε σε συγκυβέρνηση. Αυτό ισχύει για όποιον είναι πρώτο κόμμα, δεν ισχύει μόνο για τη Νέα Δημοκρατία. Αν αύριο ο κ. Τσίπρας θα είναι πρώτο κόμμα, Πρωθυπουργός πρέπει να είναι ο κ. Τσίπρας.

Αυτό το οποίο δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση είναι η συζήτηση για πρόωρες εκλογές να αντικατασταθεί από πρόωρη πόλωση, ένταση και διαρκή τοξικότητα, που θα διαρκέσει δέκα μήνες. Αυτό θα ήταν κακό για τη χώρα. Αλλά αυτό δεν εξαρτάται από μας, εξαρτάται πρωτίστως από την Αντιπολίτευση. Ο μηδενισμός της αντιπολίτευσης απέναντι στο κυβερνητικό έργο μερικές φορές φτάνει στο σημείο να είναι γραφικός. Η απόλυτη διαστρέβλωση της πραγματικότητας με fake news και ψέματα.