Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

Το εθνικό συμφέρον εξυπηρετείται από τους σταθερούς εκλογικούς κύκλους

 



Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες Τρίτη στην Ε.Ρ.Τ.:


Έχω πει σε ανύποπτο χρόνο, πολύ πριν γίνω Πρωθυπουργός, ότι οι σταθεροί εκλογικοί κύκλοι είναι κατάκτηση για την χώρα. Οι εκλογές γίνονται όποτε το επιτάσσει το Σύνταγμα, στο τέλος της τετραετίες, και όχι όποτε βολεύει τα κόμματα. Άρα το εθνικό συμφέρον εξυπηρετείται από τους σταθερούς εκλογικούς κύκλους.

Το δικό μου χρέος είναι να κρατάω σταθερό το κυβερνητικό τιμόνι και να μην επιτρέπω προεκλογική χαλάρωση, διότι υπάρχει ακόμα πλούσιο μεταρρυθμιστικό έργο το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί. Έχω πει πολλές φορές ότι θέλω να κριθώ στο τέλος της τετραετίας για το έργο το οποίο θα έχω επιτελέσει. Θα λάβουν οι πολίτες υπόψη και τις συγκυρίες και θα συγκρίνουν και με αυτό το οποίο είχε προηγηθεί.

Η απλή αναλογική δημιουργεί συνθήκες αστάθειας, ενόψει του επόμενου εκλογικού κύκλου και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας. Νομίζω ότι σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσει και τις πολιτικές εξελίξεις στο βαθμό που οι επόμενες εκλογές θα είναι διπλές.

Δεν πιστεύω στην απλή αναλογική. Το έχω δηλώσει σε όλους τους τόνους. Το γεγονός ότι μεσολαβεί μία εκλογή με απλή αναλογική, είναι  αποκλειστική ευθύνη  του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος  επέλεξε να ψηφίσει αυτόν τον εκλογικό νόμο, αφού καρπώθηκε τα οφέλη της ενισχυμένης αναλογικής σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις.

Το μείζον ζητούμενο σήμερα για τη χώρα είναι  η σταθερότητα και η κυβερνησιμότητα. Ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη τους ταραγμένους καιρούς στους οποίους ζούμε.  Και πιστεύω ότι σε αυτές τις συνθήκες, το να έχει ένα κόμμα απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, είναι  μεγάλο πλεονέκτημα για τη χώρα.

Η κυβερνητική πλειοψηφία δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην Κυβέρνηση η οποία αποτελείται αποκλειστικά από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Έχω αποδείξει ότι έχω εντάξει στο κυβερνητικό σχήμα πάρα πολλά στελέχη τα οποία δεν προέρχονται από την Νέα Δημοκρατία και κρίθηκαν κατάλληλοι να υπηρετήσουν την αποστολή που τους ανέθεσα με μοναδικό κριτήριο την αξιοκρατία.

Είχα μιλήσει προεκλογικά, το ‘19, για αυτοδύναμη Ελλάδα. Και θα επιμείνω σε αυτό το σύνθημα το οποίο είναι πολύ πιο επίκαιρο από ό,τι μπορεί να ήταν το 2019. Σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα η χώρα να εγκλωβιστεί σε λήψη κρίσιμων αποφάσεων, σε εσωκομματικά παζάρια, εκεί που πρέπει να πάρουμε γρήγορες αποφάσεις. Σκεφτείτε αν στον Έβρο έπρεπε να μιλήσουμε, να συζητήσουμε και να πάρουμε εγκρίσεις των υπόλοιπων κομματικών μας εταίρων.

Σε καμία περίπτωση η πρώτη εκλογή δεν είναι μια αδιάφορη εκλογή για μας. Καθόλου. αντιμετωπίζουμε την πρώτη κάλπη ως την τελική κάλπη. Πρόθεση είναι να έχουμε την δυνατότητα να σχηματίσουμε Κυβέρνηση με αντίστοιχο τρόπο με αυτόν που το κάναμε το 2019.

Θέλω να θυμίσω ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν ψήφισε την απλή αναλογική. Άρα συντάσσεται λογικά ότι είναι καλύτερο σύστημα η ενισχυμένη αναλογική. Ο κ. Ανδρουλάκης είναι ένας νέος πολιτικός Αρχηγός και αν μπορώ να δώσω μία συμβουλή θα ήταν ότι καλό είναι να αποφεύγει χαρακτηρισμούς και φράσεις που κινδυνεύουν να τον κάνουν να φαίνεται ως αλαζόνας. Πρωθυπουργό διαλέγει ο λαός, δεν διαλέγει ο κ. Ανδρουλάκης. Πρωθυπουργός πρέπει να είναι ο Αρχηγός του πρώτου κόμματος είτε μόνος του, είτε σε συγκυβέρνηση. Αυτό ισχύει για όποιον είναι πρώτο κόμμα, δεν ισχύει μόνο για τη Νέα Δημοκρατία. Αν αύριο ο κ. Τσίπρας θα είναι πρώτο κόμμα, Πρωθυπουργός πρέπει να είναι ο κ. Τσίπρας.

Αυτό το οποίο δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση είναι η συζήτηση για πρόωρες εκλογές να αντικατασταθεί από πρόωρη πόλωση, ένταση και διαρκή τοξικότητα, που θα διαρκέσει δέκα μήνες. Αυτό θα ήταν κακό για τη χώρα. Αλλά αυτό δεν εξαρτάται από μας, εξαρτάται πρωτίστως από την Αντιπολίτευση. Ο μηδενισμός της αντιπολίτευσης απέναντι στο κυβερνητικό έργο μερικές φορές φτάνει στο σημείο να είναι γραφικός. Η απόλυτη διαστρέβλωση της πραγματικότητας με fake news και ψέματα.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου