Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

ΝΑΤΟ: Aδιάλλακτη η Τουρκία στο βέτο

 


Απέρριψε η Αγκυρα την πρόσκληση του ΝΑΤΟ για τριμερείς συνομιλίες με τη Φινλανδία και τη Σουηδία με σκοπό την επίτευξη συμβιβασμού στις ενστάσεις που έχει θέσει κατά της ένταξής τους στη Συμμαχία. Αντ’ αυτού, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η τουρκική πλευρά διεμήνυσε ότι αναμένει μια «γραπτή απάντηση» από τις δύο υποψήφιες χώρες όσον αφορά τις πρωτοβουλίες που θα λάβουν για να άρει τις αντιρρήσεις της για την ένταξή τους.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είχε χθες επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ενόψει της συνόδου κορυφής της Συμμαχίας στη Μαδρίτη στα τέλη του μήνα. Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Στόλτενμπεργκ έκανε αναφορά σε «εποικοδομητική συνομιλία» με τον κ. Ερντογάν, με τον οποίο «συζητήσαμε τη σημασία της αντιμετώπισης των θεμιτών ανησυχιών της Τουρκίας για την ασφάλεια σχετικά με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την επίτευξη προόδου στη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ για τη Φινλανδία και τη Σουηδία». Ο κ. Ερντογάν επανέλαβε χθες σε ομιλία του στους βουλευτές του AKP πως «όσο η Σουηδία και η Φινλανδία δεν υιοθετούν απτά μέτρα για τη μάχη κατά της τρομοκρατίας, η θέση μας δεν θα αλλάξει».

Παράλληλα χθες ξεκίνησε η διήμερη συνάντηση των υπουργών Αμυνας της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες. Στο επίκεντρο της χθεσινής ατζέντας βρέθηκε η παροχή επιπλέον και βαρύτερου οπλισμού προς την Ουκρανία για να αντιμετωπίζει τη ρωσική εισβολή, καθώς ο ρωσικός στρατός τις τελευταίες εβδομάδες κερδίζει αργά αλλά σταθερά έδαφος στα ανατολικά.

Πριν από την τρίτη συνάντηση της ομάδας επαφής για την άμυνα της Ουκρανίας (την οποία συναποτελούν σχεδόν 50 χώρες) με θέμα την αποστολή οπλισμού, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν, δήλωσε ότι η ρωσική εισβολή βρίσκεται σε «σημείο καμπής» και ότι η χώρα του και οι υπόλοιποι σύμμαχοι δεν έχουν το περιθώριο να αποστρέψουν την προσοχή τους από τη σύρραξη. Μετά τη συνάντηση, ο κ. Οστιν ανακοίνωσε νέα βοήθεια ύψους 1 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ και ευχαρίστησε ειδικά τη Γερμανία για τη νέα της συνεισφορά σε οπλικά συστήματα. Ο αρχηγός του αμερικανικού ΓΕΕΘΑ, Μάικ Μίλι, πρόσθεσε ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν στη διάθεσή τους οι Ουκρανοί και τους πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών Himars.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντόλιακ, είπε ότι η χώρα του χρειάζεται μεταξύ άλλων 1.000 howitzers, 500 τανκς και 1.000 μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να αντισταθεί στον εισβολέα. Χθες, η αναπληρώτρια υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας, Χάνα Μαλιάρ, δήλωσε ότι η χώρα της έχει λάβει μόνο το 10% των όπλων που έχει ζητήσει.

Πάντως, δημοσκόπηση για λογαριασμό του European Council on Foreign Relations σε 10 ευρωπαϊκές χώρες δείχνει ότι σε όλες –πλην της Πολωνίας– το «στρατόπεδο της ειρήνης» (που υποστηρίζει μια διπλωματική λύση άμεσα, ακόμα και εδαφικές παραχωρήσεις από το Κίεβο) υπερτερεί του «στρατοπέδου της δικαιοσύνης» (που δίνει προτεραιότητα στην ήττα της Ρωσίας).


Γιάννης Παλαιολόγου

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου