Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024

Politico: Το επόμενο πραξικόπημα του Πούτιν - Φιλορώσοι οι ακροδεξιοί και οι ακροαριστεροί στην ανατολική Γερμανία

 


Η πρόσφατη απρόσμενη στρατιωτική επιχείρηση της Ουκρανίας στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας μπορεί να έχει προκαλέσει ανησυχία στη Μόσχα, αλλά ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πιθανότατα θα έχει λόγους να γιορτάζει αυτό το Σαββατοκύριακο.

Οι επικείμενες περιφερειακές εκλογές σε τρία ανατολικά γερμανικά κρατίδια — Βρανδεμβούργο, Σαξονία και Θουριγγία — ενδέχεται να προσφέρουν μια πολιτική νίκη στη Ρωσία, καθώς τα φιλορωσικά κόμματα αναμένεται να σημειώσουν σημαντική άνοδο, αναφέρει σε ανάλυσή του το Politico.






Το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) φαίνεται να είναι το μεγαλύτερο κερδισμένο στις εκλογές αυτές. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το AfD έχει ισχυρές πιθανότητες να τερματίσει πρώτο και στα τρία κρατίδια, ενώ το νεοσυσταθέν αριστερό κόμμα «Συνασπισμός Σάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW) καταγράφει επίσης σημαντική άνοδο. Αυτή η πολιτική δυναμική δίνει στη Ρωσία την ευκαιρία να επανακτήσει επιρροή σε μεγάλο μέρος της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, περιοχής που βρισκόταν υπό τη ρωσική επιρροή για δεκαετίες κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Οι προβλέψεις αυτές, αν επιβεβαιωθούν στις κάλπες, αναμένεται να προκαλέσουν έντονη ανησυχία στη Γερμανία. Η επιτυχία των ακραίων κομμάτων θα αποκαλύψει την αποτυχία των πολιτικών ηγεσιών της χώρας να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Θα κλονίσει επίσης την τριμερή κυβερνητική συνεργασία στο Βερολίνο, η οποία ήδη αντιμετωπίζει προκλήσεις.

Η άνοδος του AfD και άλλων λαϊκιστικών κομμάτων στην Ανατολική Γερμανία αντικατοπτρίζει μια ευρύτερη τάση δυσαρέσκειας που έχει τις ρίζες της στην ενοποίηση της χώρας μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, οι πολιτικές δυνάμεις της Δυτικής Γερμανίας επέβαλαν τις πολιτικές τους στην Ανατολή, στέλνοντας έμπειρους πολιτικούς από τη Δύση να διοικήσουν κρατίδια όπως η Σαξονία. Αυτή η «αποικιοποίηση» της Ανατολικής Γερμανίας δημιούργησε μια αίσθηση περιθωριοποίησης και υποτίμησης στους κατοίκους της περιοχής.

Παρά τις προσπάθειες της γερμανικής κυβέρνησης να βελτιώσει την οικονομική κατάσταση της Ανατολής, το χάσμα παραμένει. Η οικονομική ανάπτυξη στην πρώην Ανατολική Γερμανία έχει βελτιωθεί σημαντικά από την εποχή του κομμουνισμού, ωστόσο η περιοχή εξακολουθεί να χάνει πληθυσμό, με το 15% των κατοίκων της να έχει μεταναστεύσει προς τη Δύση. Αυτή η δημογραφική αιμορραγία, ιδίως από γυναίκες, επιδεινώνει τα προβλήματα και ενισχύει τα αισθήματα αποξένωσης.

Η αποτυχία των κεντρώων και δημοκρατικών κομμάτων να εδραιώσουν την παρουσία τους στην Ανατολική Γερμανία είναι εμφανής στις δημοσκοπήσεις. Τα κόμματα που συγκυβερνούν σε εθνικό επίπεδο — οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι (FDP) — φαίνεται να είναι σε μειονεκτική θέση. Στη Σαξονία και τη Θουριγγία, οι προβλέψεις δείχνουν ότι δεν θα συγκεντρώσουν πάνω από το 12% των ψήφων συνολικά, ενώ στο Βρανδεμβούργο το ποσοστό τους αναμένεται να φτάσει το 27%. Ακόμα και αν συμπεριληφθεί το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα της Γερμανίας, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU), το συνολικό ποσοστό των κεντρώων κομμάτων δεν ξεπερνά το 50%.

Αυτό το φαινόμενο αντιπροσωπεύει μια εξαιρετική πτώση για τα κόμματα που διαμόρφωσαν την πολιτική ζωή της Ανατολικής Γερμανίας μετά την επανένωση. Η ταχεία άνοδος του AfD και άλλων λαϊκιστικών κομμάτων δείχνει ότι η προσέγγιση της Δύσης απέτυχε να αποκαταστήσει τις σχέσεις με την Ανατολή. Αντιθέτως, η δυσαρέσκεια και η απογοήτευση φαίνεται να έχουν ενισχύσει τις ακραίες πολιτικές τάσεις.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του ως κατάσκοπος της KGB στη Δρέσδη της Ανατολικής Γερμανίας, παρακολουθεί στενά αυτές τις εξελίξεις. Το ενδιαφέρον του για τη Γερμανία παραμένει έντονο, και μια νίκη των φιλορωσικών κομμάτων θα αποτελούσε για τον ίδιο μια προσωπική δικαίωση. Ο Πούτιν, ο οποίος έχει περιγραφεί ως «ο Γερμανός στο Κρεμλίνο» από βιογράφο του, διατηρεί μια ιδιαίτερη σχέση με τη Γερμανία, καθώς η εμπειρία του στη Δρέσδη τον έχει επηρεάσει βαθιά.

Η επιρροή της Ρωσίας στη γερμανική πολιτική σκηνή δεν περιορίζεται μόνο στο AfD. Τα φιλορωσικά κόμματα, που εκτείνονται από την άκρα δεξιά έως την άκρα αριστερά, αναμένεται να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 50% των ψήφων στις ανατολικές περιοχές της Γερμανίας, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Στη Θουριγγία, το ποσοστό αυτό μπορεί να φτάσει το 65%, με το AfD να προηγείται με περίπου 30%.

Αν και δεν είναι όλα τα κόμματα τόσο ένθερμα φιλορωσικά όσο το AfD, μοιράζονται κοινές αφηγήσεις που προωθούνται από την άκρα δεξιά: ότι το ΝΑΤΟ φέρει μέρος της ευθύνης για τον πόλεμο στην Ουκρανία και ότι μια ειρηνική λύση θα ήταν εφικτή αν η Δύση ήταν πιο σοβαρή στις διπλωματικές της προσπάθειες.

Η απογοήτευση στην Ανατολική Γερμανία είναι συχνά ενισχυμένη από πολιτικούς που αντιμετωπίζουν την περιοχή ως «την άλλη πλευρά». Ο Φρίντριχ Μερτς, ηγέτης του CDU, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι «πρέπει να εξηγεί κανείς τα πράγματα λίγο περισσότερο στην Ανατολή απ' ό,τι στη Δύση». Παρότι το CDU παραμένει ανταγωνιστικό, το AfD προηγείται σε κάποιες δημοσκοπήσεις, ακόμα και στη Σαξονία.

Η άνοδος των ακραίων κομμάτων στην Ανατολική Γερμανία αναδεικνύει το βάθος της ρωσικής επιρροής στην περιοχή. Οι δεκαετίες αντιδυτικής προπαγάνδας κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου συνεχίζουν να επηρεάζουν την κοινή γνώμη, καθιστώντας τη Μόσχα ως αποδεκτή εναλλακτική για πολλούς πολίτες στην περιοχή.

Το αποτέλεσμα των εκλογών θα έχει επιπτώσεις όχι μόνο στη Γερμανία αλλά και ευρύτερα στην Ευρώπη, προκαλώντας ανησυχία για τη σταθερότητα της ηπείρου.


Πηγή



Ελεύθερη χωρίς περιοριστικούς όρους η 18χρονη που κατηγορείται ότι βίασε 20χρονο


 

Ελεύθερη αφέθηκε, μετά την απολογία της στον ανακριτή, η 18χρονη η οποία κατηγορείται ότι βίασε 20χρονο στη Θεσσαλονίκη.

Εις βάρος της κοπέλας που συνελήφθη έπειτα από καταγγελία που υπέβαλε στην αστυνομία το φερόμενο ως θύμα, ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για βιασμό μέσω τέλεσης γενετήσιων πράξεων, χωρίς τη συναίνεση του παθόντα, ενώ μετά τις εξηγήσεις που έδωσε η ίδια αφέθηκε ελεύθερη χωρίς περιοριστικούς όρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 20χρονος ισχυρίστηκε στους αστυνομικούς ότι όλα έγιναν το απόγευμα της περασμένης Τρίτης, όταν η 18χρονη εκμεταλλεύτηκε την αδιαθεσία του, λόγω προηγούμενης κατανάλωσης αλκοόλ και τον οδήγησε σε εγκαταλελειμμένη οικία. 

Εκεί, όπως ισχυρίστηκε το θύμα, προχώρησε σε σεξουαλική συνεύρεση μαζί του κάτι που ο ίδιος δεν επιθυμούσε, με την κατηγορούμενη να επιμένει για να πετύχει τον σκοπό της.

Από τη μεριά της η κατηγορούμενη αρνείται από την πρώτη στιγμή ότι συνευρεθηκε σεξουαλικά με τον νεαρό, χωρίς να το επιθυμεί ο ίδιος.

Σύμφωνα με το περιβάλλον της κατηγορούμενης, η νεαρή γνωρίστηκε με τον 20χρονο πριν από περίπου δέκα μήνες, μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής instagram και από τότε διατηρούσαν σχέση. Τον Ιούνιο χώρισαν και τότε ο 20χρονος έκανε απόπειρα αυτοκτονίας με αποτέλεσμα να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο.

Την ημέρα του καταγγελλόμενου βιασμού, η κατηγορούμενη συναντήθηκε με τον 20χρονο προκειμένου να συζητήσουν. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η 18χρονη, ο 20χρονος κατανάλωσε αλκοόλ και κάποια χάπια ενώ προχώρησαν με τη συναίνεσή του στη σεξουαλική πράξη.


Κ. Β.



Παρέμβαση Αρείου Πάγου για τα νεκρά ψάρια


 


Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη διέταξε κατεπείγουσα έρευνα για τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό με προφανείς συνέπειες στο περιβάλλον, τη δημόσια ζωή και την οικονομία

Ολόκληρη η παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για την υπόθεση αυτή έχει ως εξής:

Ενόψει της εφιαλτικής εικόνας με τόνους νεκρών ψαριών της λίμνης Κάρλας στον Παγασητικό, και με προφανείς τις δυσμενέστατες επιπτώσεις στο περιβάλλον, στη δημόσια υγεία και στην οικονομική ζωή του νομού, παρακαλούμε να διενεργήσετε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθεί, εκτός των άλλων, αν έπρεπε και για ποιο λόγο ήταν ανοικτό το θυρόφραγμα που οδηγεί στην σήραγγα, η οποία αποτελεί τη μοναδική διέξοδο για τα νερά όλης της πεδιάδας της Λάρισας-Κάρλας στον Παγασητικό, και γενικά πώς ρυθμίζεται ο τρόπος λειτουργίας της σήραγγας αυτής.

Να διερευνηθεί περαιτέρω ποιοι έλαβαν την απόφαση για την άρδευση της ως άνω πεδιάδας, με τον τρόπο που έγινε, και εάν στάθμισαν ή όχι τον κίνδυνο για τον Παγασητικό από τη συνεχή ροή της Κάρλας σ’ αυτόν.

Να ελεγχθεί επίσης αν το θυρόφραγμα έπρεπε να κλείσει σε προγενέστερο χρόνο, μόλις δηλ. εμφανίστηκαν νεκρά ψάρια στον Παγασητικό ή ακόμη και προγενέστερα, ενόψει της χαμηλής στάθμης του νερού στην Κάρλα.

Να διερευνηθεί επί πλέον αν υπάρχει και ποιο είναι το εγκεκριμένο σχέδιο αποστράγγισης νερού από τη λίμνη Κάρλα, καθώς επίσης ποιος έδωσε την εντολή ταφής νεκρών ψαριών στο χείμαρρο Ξηριά (δείτε και την αναφορά στη συνέντευξη τύπου του Περιφερειάρχη και της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και του προέδρου του Οργανισμού Λιμένος Βόλου την 27-8-2024, συνημμένο σχετικό δημοσίευμα του thessaliatv, σε εργολαβία για τη συλλογή των ψαριών από τη γέφυρα Διμηνίου και πάνω και σε δίχτυ του Λιμεναρχείου στον Ξηριά).

Να ενημερωθούμε σχετικά.


Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Γεωργία Ευθ. Αδειλίνη



Κώστας Βουκελάτος



Αναλυτικά οι 11 αλλαγές για τη νέα χρονιά

 



Σημαντικές μεταρρυθμίσεις έρχονται στα σχολεία με την έναρξη της σχολικής χρονιάς που ξεκινά στις 11 Σεπτεμβρίου και παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια σύσκεψης με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Οι 11 αλλαγές στα σχολεία από τη νέα χρονιά 

Το πρώτο κουδούνι της νέας διδακτικής χρονιάς θα χτυπήσει στις 11 Σεπτεμβρίου και μαζί του θα φέρει 11 μεγάλες αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της σχολικής εκπαίδευσης.



1.  ΑΡΙΘΜΟΣ ΡΕΚΟΡ ΣΕ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΝΕΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ


Δέκα χιλιάδες διορισμοί εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων, θα ενισχύσουν αποφασιστικά το δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης από την πρώτη ημέρα της λειτουργίας των σχολείων. Οι διορισμοί μόνιμου διδακτικού προσωπικού τη φετινή χρονιά είναι σχεδόν ισάριθμοι με όσους έγιναν αθροιστικά το 2022 (8.254) και το 2023 (3.693). Αυτό, αλλάζει την αναλογία μεταξύ μόνιμων εκπαιδευτικών και αναπληρωτών, δείχνει τη στρατηγική βούληση της κυβέρνησης να επενδύσει στο ανθρώπινο δυναμικό και επιτρέπει στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, τη ραχοκοκαλιά της σχολικής κοινότητας, να ασκήσουν το λειτούργημά τους σε ένα περιβάλλον ασφάλειας. Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι να συνεχιστούν οι μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών με την ίδια ένταση και τα επόμενα χρόνια.

Μεγάλη έμφαση δίνεται και στους διορισμούς που αφορούν στην ειδική αγωγή και στην παράλληλη στήριξη. Το διδακτικό έτος 2024-2025 τετραπλασιάζονται (σε σχέση με το 2023) στην ειδική αγωγή οι διορισμοί στις ειδικότητες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενώ οκταπλάσιες είναι οι θέσεις Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες, δεδομένου ότι την προηγούμενη χρονιά οι διορισμοί αφορούσαν αποκλειστικά ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς. Επιπλέον, με την υπό υλοποίηση στρατηγική του υπουργείου Παιδείας, με την εκκίνηση της σχολικής χρονιάς θα έχουν καλυφθεί σχεδόν στο σύνολό τους οι ανάγκες παράλληλης στήριξης για τις μαθήτριες και τους μαθητές των τάξεων νηπιαγωγείου, Α’ και Β’ δημοτικού.



2. ΨΗΦΙΑΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ


Η μεγάλη καινοτομία της φετινής σχολικής χρονιάς θα κάνει πρεμιέρα, πιλοτικά, στις 16 Σεπτεμβρίου και θα αφορά χιλιάδες μαθητές σε όλη τη χώρα. Κάθε υποψήφιος εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων, θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί ζωντανά απογευματινές παραδόσεις για το σύνολο της ύλης στα εξεταζόμενα μαθήματα, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών μαθημάτων, όπως γραμμικό και αρχιτεκτονικό σχέδιο, γερμανικά και γαλλικά.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες θα έχουν τη δυνατότητα διαδραστικής συμμετοχής και εξατομικευμένης υποστήριξης από τους 98 εκπαιδευτικούς που έχουν αναλάβει την ενισχυτική διδασκαλία στα 45 μαθήματα που εξετάζονται πανελλαδικά τον Ιούνιο στα γενικά και στα επαγγελματικά λύκεια. Επίσης, η διδασκαλία θα αφορά και 10 μαθήματα Ειδικής Αγωγής για τα Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια και Λύκεια.

Ακόμη, το Ψηφιακό Φροντιστήριο δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους μαθητές να παρακολουθούν το σύνολο της διδακτέας ύλης σε ηλεκτρονική μορφή. Ήδη, είναι διαθέσιμο το υλικό από τα μαθήματα Νεοελληνικής Γλώσσας και Μαθηματικών για όλες τις τάξεις του Γυμνασίου ενώ μέχρι το τέλος του 2025 θα έχουν αναρτηθεί 2.500 εύληπτα και ψηφιοποιημένα βίντεο για 49 συνολικά μαθήματα από την Ε’ Δημοτικού έως και την Γ’ Λυκείου.


3. ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΤΑΞΕΙΣ


Η Γαύδος (2024) και οι Αρκιοί (2025) γίνονται οι δυο πρώτες απομακρυσμένες περιοχές που αποκτούν σχολεία με φυσική παρουσία τριών εκπαιδευτικών, βασικών ειδικοτήτων, σε συνδυασμό με σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση για όλα τα υπόλοιπα μαθήματα. Με αυτόν τον τρόπο οι μαθητές, παραμένοντας στον τόπο διαμονής τους,  αποκτούν πρόσβαση στην εκπαίδευση. Την ίδια ώρα, μέσω του ψηφιακού φροντιστηρίου, μπορούν να υποστηριχθούν και με ενισχυτική διδασκαλία.


4. ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΣΗΣ


Από τους 36.264 διαδραστικούς πίνακες που θα εγκατασταθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 σε όλες τις τάξεις από την Ε’ Δημοτικού έως και την Γ’ Λυκείου, οι 28.504 βρίσκονται ήδη στις σχολικές αίθουσες. Το ποσοστό ολοκλήρωσης του προγράμματος είναι 78.6%. Οι εκπαιδευτικοί αποκτούν νέα, διαδραστικά, συστήματα μάθησης . Οι μαθητές διευρύνουν τους ορίζοντές τους μέσα από ντοκιμαντέρ, βίντεο  και προσομοιώσεις ενώ στη διάθεση της εκπαιδευτικής κοινότητας θα είναι πλέον και το αρχειακό υλικό άλλων φορέων, αναμεσά τους η ΕΡΤ,  κορυφαία ιδρύματα και μουσεία.

Με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια εξοπλίζονται με 177.112 νέα ρομποτικά συστήματα (Κιτ Ρομποτικής). Μέχρι σήμερα έχουν παραδοθεί 100.281, με ποσοστό ολοκλήρωσης 56,62%.


5. ΕΦΑΡΜΟΓΗ E-PARENTS


To νέο ψηφιακό εργαλείο για γονείς και κηδεμόνες, τους ενημερώνει ήδη για τις βαθμολογίες των μαθητών και των μαθητριών όπως και για ανακοινώσεις και ειδοποιήσεις της σχολικής μονάδας. Μέσα στη χρονιά, η εφαρμογή θα διευρύνει τις δυνατότητές της με ενημέρωση για τις απουσίες των μαθητών, για την πρόοδο της διδαχθείσας ύλης αλλά και για τον προγραμματισμό των συναντήσεων μεταξύ γονέων και εκπαιδευτικών.


6. ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ STOP-BULLYING.GOV.GR


H πλατφόρμα ενάντια στην ενδοσχολική βία και τον εκφοβισμό που έκανε πρεμιέρα στα τέλη της προηγούμενης σχολικής χρονιάς έχει αποδείξει ήδη τη χρησιμότητα της. Μέχρι σήμερα έχουν δημιουργήσει προφίλ χρήστη 1.243 γονείς/κηδεμόνες και 185 μαθητές, ενώ έχουν ήδη υποβληθεί 285 και 43 αναφορές, αντίστοιχα. Τα ίδια τα σχολεία διαχειρίστηκαν την πλειονότητα των περιστατικών ενώ η τετραμελής ομάδα δράσης των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης παρενέβη σε 17 περιπτώσεις.

Οι εκπαιδευτικοί από την αρχή της φετινής χρονιάς έχουν πλέον όλα τα εργαλεία στα χέρια τους για την αντιμετώπιση του φαινομένου ενώ οι επιμορφώσεις δασκάλων, καθηγητών και των στελεχών εκπαίδευσης βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.


7. ΝΕΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ


Η Ελλάδα προστίθεται στη λίστα των ευρωπαϊκών χωρών που προχωρούν στην απαγόρευση της χρήσης κινητού τηλεφώνου στα σχολεία. Το μέτρο έχουν εφαρμόσει καθολικά η Πορτογαλία και η Ισπανία, με παραλλαγές εφαρμόζεται στη Γαλλία και τη Φινλανδία ενώ κοντά στη νομοθέτησή του βρίσκονται η Κύπρος και η Σουηδία.

Στη χώρα μας, με την εξαίρεση για λόγους υγείας, θα απαγορευτεί η εμφανής κατοχή και χρήση του κινητού καθ΄ όλη τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας ενώ η μη συμμόρφωση των μαθητών και μαθητριών θα επιφέρει την επιβολή του μέτρου της μονοήμερης αποβολής. Σε περίπτωση που ένας μαθητής ή μία μαθήτρια βιντεοσκοπεί /φωτογραφίζει/ μαγνητοφωνεί καθηγητές ή συμμαθητές του, χωρίς συναίνεση ή συγκατάθεση, η ποινή του θα είναι τριήμερη αποβολή ενώ με συγκατάθεση / συναίνεση θα αποβάλλεται για 1 έως 3 ημέρες. Αν η φωτογράφιση/βιντεοσκόπηση αφορά προσωπικά δεδομένα τρίτων προσώπων, τότε ο Σύλλογος Διδασκόντων υποχρεούται να εφαρμόσει το παιδαγωγικό μέτρο της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος.

-Ο νέος κανονισμός λειτουργίας των σχολείων προβλέπει αυστηροποίηση των παιδαγωγικών και πειθαρχικών μέτρων. Ενδεικτικά, ο διευθυντής του σχολείου μπορεί να αποφασίσει έως και τριήμερη αποβολή, από μία ημέρα που ίσχυε έως σήμερα. Επίσης, ο Σύλλογος Διδασκόντων μπορεί να αποφασίσει έως πενθήμερη αποβολή από τρεις ημέρες που είχε έως τώρα τη δυνατότητα, ενώ στην  ευχέρειά του είναι και η αλλαγή τμήματος ή σχολικού περιβάλλοντος καθώς και ο αποκλεισμός από δράσεις, πολιτιστικές ή αθλητικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικές εκδρομές και μετακινήσεις.

-Ταυτόχρονα, αλλάζει και το πλαίσιο των απουσιών. Επαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση όταν οι απουσίες, κατά τη διάρκεια της διδακτικής χρονιάς, δεν ξεπερνούν τις 50 ή όταν δεν ξεπερνούν τις 114 από τις οποίες, οι άνω των 50 είναι δικαιολογημένες. Η καθυστερημένη προσέλευση στην αίθουσα θεωρείται απουσία.

-Σε περιπτώσεις φθοράς/καταστροφής, μερικής ή ολικής, σχολικών κτιρίων, χώρων και υλικοτεχνικής υποδομής που αποδίδονται σε συγκεκριμένο μαθητή/μαθήτρια, η δαπάνη αποκατάστασης βαραίνει τον ίδιο (αν είναι ενήλικος) ή τους γονείς και κηδεμόνες του. Αφού πρώτα καθοριστεί το ποσό της δαπάνης αποκατάστασης οι γονείς / κηδεμόνες οφείλουν  να καλύψουν το κόστος. Αν δεν συναινέσουν, η δαπάνη βεβαιώνεται και ακολουθεί η διαδικασία είσπραξής της.


8. ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝΕΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΗ


Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που εναρμονίζει το πρόγραμμα σπουδών της με τους 17 στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ. Σκοπός είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες να εκπαιδευτούν στο ευ ζην, στη φροντίδα του περιβάλλοντος, στην κοινωνική ευθύνη και τη δημιουργική σκέψη. Μέσω των εργαστηρίων δεξιοτήτων, τα προγράμματα σπουδών εμπλουτίζονται με δράσεις για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού, της προστασίας του περιβάλλοντος, της κοινωνικής ευθύνης και της βοήθειας στους συμπολίτες μας ενώ δίνεται έμφαση σε σχολικές ημέρες αφιερωμένες στη ζωοφιλία, τον αθλητισμό,την ψυχική υγεία και άλλα.


9 . ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ


Μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α’ λυκείου θα έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τις κλίσεις και τα ταλέντα τους. Οι μαθητές θα μπαίνουν  με ένα προσωπικό κωδικό σε ηλεκτρονική εφαρμογή, όπου θα επιλέγουν εταιρία επαγγελματικού προσανατολισμού από μητρώο πιστοποιημένων εταιριών από τον ΕΟΠΠΕΠ. Η υπηρεσία περιλαμβάνει τη συμπλήρωση τυποποιημένου ερωτηματολογίου επαγγελματικού προσανατολισμού σε ψηφιακή μορφή και ατομική συνεδρία με εξιδεικευμένο σύμβουλο επαγγελματικού προσανατολισμού.


10 . ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ


Αναμορφώνεται το μάθημα της πληροφορικής στο γυμνάσιο, με επικαιροποίηση του περιεχομένου των σχολικών βιβλίων και με τον σχεδιασμό νέου πιστοποιητικού που βασίζεται σε τέσσερις άξονες: Βασικές αρχές computing, χειρισμό και ανάλυση δεδομένων, διαδίκτυο και δίκτυα, ηθικές/ κοινωνικές πτυχές. Τα νέα βιβλία πληροφορικής και για τις τρεις τάξεις του γυμνασίου θα είναι διαθέσιμα από φέτος σε ψηφιακή μορφή και σε έγχαρτη από το 2025-2026.


11. ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ


Το νέο, ανοιχτό, σχολείο περιλαμβάνει σειρά αλλαγών που στοχεύουν στη διεύρυνση των οριζόντων των μαθητών, στην κατανόηση των κειμένων και στην απομάκρυνση από την αποστήθιση, μέσω της ενίσχυσης της φιλαναγνωσίας.

Από τη φετινή διδακτική χρονιά εισάγεται η ανάγνωση ολόκληρων λογοτεχνικών έργων, αντί αποσπασματικών κειμένων όπως συνέβαινε έως σήμερα. Σε όλες τις τάξεις, από το νηπιαγωγείο έως και τη Γ’ λυκείου, θα διανεμηθούν από ένα έως τρία βιβλία (ανάλογα την τάξη), πάνω στα οποία οι μαθητές θα κάνουν εργασίες και συγκεκριμένες δραστηριότητες. Κορυφαίοι Έλληνες και ξένοι συγγραφείς θα βοηθήσουν τα παιδιά να αγαπήσουν το βιβλίο και να αναπτύξουν την κριτική τους ικανότητα και σκέψη. Οι εκπαιδευτικοί θα μυηθούν, μέσω ειδικής επιμόρφωσης, για τον τρόπο λειτουργίας της τάξης ενώ οι μαθητές θα λάβουν τα βιβλία τους μέσω της αποστολής σχολικών βιβλίων.

Στην ίδια κατεύθυνση, θα λειτουργήσει και το πολλαπλό βιβλίο, το οποίο θα είναι διαθέσιμο σε ψηφιακή μορφή από τον Απρίλιο του 2025 ενώ σε έντυπη από τον Σεπτέμβριο του 2026. Μέσω αυτού, εκπαιδευτικοί και μαθητές θα έχουν στη διάθεσή τους πολλαπλές πηγές μάθησης. Για το πολλαπλό βιβλίο εργάζονται 60 συγγραφικές ομάδες για 187 διδακτικά πακέτα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τις 636 προτάσεις αξιολόγησαν 2.593 εν ενεργεία εκπαιδευτικοί, μέλη ΔΕΠ και άλλοι επιστήμονες, οι οποίοι ενέκριναν 590 από αυτές.



Διασπορά fake news ότι οι ανεμογεννήτριες μειώνουν τις βροχοπτώσεις διώχνουν τα σύννεφα - Διαψεύδει η ΕΛΕΤΑΕΝ

 



Δεν έχουν τέλος τα καραγκιοζιλίκια από ψεκασμένους και Συριζαίους που παραπληροφορούν τον κόσμο με fake news χωρίς ίχνος ηθικής και σοβαρότητας.

Η νέα προσπάθεια εξαπάτησης του κόσμου αφορά το fake news ότι οι ανεμογεννήτριες μειώνουν τις βροχοπτώσεις, και διώχνουν τα σύννεφα.

Η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) αναγκάστηκε να διαψεύσει με ανακοίνωση της τα fake news.

"Οι ανεμογεννήτριες δεν μειώνουν τις βροχοπτώσεις. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού διακινήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα το ψεύδος ότι οι ανεμογεννήτριες μειώνουν τις βροχοπτώσεις. Υπήρξε ακόμα και ο ισχυρισμός ότι απο την ξηρασία που δημιουργούν οι ανεμογεννήτριες, προκαλούνται δασικές πυρκαγιές το καλοκαίρι. Ο ισχυρισμός ότι τα αιολικά μειώνουν τις βροχοπτώσεις διατυπώθηκε στην χώρα μας πριν από 10 χρόνια εξαιτίας σύγχυσης των ανεμογεννητριών με ανεμομείκτες. Ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 είχε ακουστεί το ψεύδος ότι "οι ανεμογεννήτριες διώχνουν τα σύννεφα"






Νέα πρόκληση απο την ακροαριστερή Κασσιμάτη : Φταίει η σύμβουλος του Γεωργιάδη για την διαγραφή Πολάκη

 


Όλη η ακροαριστερά στον ΣΥΡΙΖΑ ξεσπαθώνει, έχοντας τις ελπίδες της στον ακροαριστερό τραμπούκο Παύλο Πολάκη μήπως επιτέλους το κόμμα γίνει ένα ξεκάθαρο ακροαριστερό μόρφωμα.

Η γνωστή προκλητική ακροαριστερή Νίνα Κασσιμάτη σε δηλώσεις της στο OPEN, είπε προκαλώντας την κοινωνία και όσε γυναίκες την άσουσαν πώς η σύμβουλος του Άδωνι Γεωργιάδη φταίει,  για το περιστατικό στη Βουλή που οδήγησε στη διαγραφή του ακροαριστερού τραμπούκου Παύλου Πολάκη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή, λέει, τον χλεύαζε. 

Ο Παύλος Πολάκης είχε επιτεθεί φραστικά στη συνεργάτιδα του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων στη Βουλή, προκαλώντας την αντίδραση του πολιτικού κόσμου, και της κοινωνίας, και προκάλεσε την μισή έστω διαγραφή του από τον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας το κόμμα ξεφτίλα για ακόμα μία φορά.

Η ακροαριστερή και προκλητική Νίνα Κασιμάτη, σχολιάζοντας, τη στάση της Αθηνάς Λινού στο εν λόγω περιστατικό, η οποία ξέσπασε σε κλάματα και ζήτησε συγγνώμη για λογαριασμό του Παύλου Πολάκη, είπε πως θα έπρεπε να είχε συγκρατήσει τον εαυτό της με το «ετεροχρονισμένο κλάμα». Για δε τη χθεσινή διαγραφή της Αθηνάς Λινού για λόγους διαφάνειας που σχετίζονται με το ινστιτούτο Prolepsis που διατηρεί, η Νίνα Κασιμάτη είπε ότι «δεν αιφνιδίασε κανέναν με την ψήφο της, καθώς είχε υπογράψει το κείμενο των "87"» και ότι όλο το κόμμα την είχε περιβάλλει με εμπιστοσύνη.

Η Κασσιμάτη ήταν προκλητική και κατά της Πόπης Τσαπανίδου, που θα πάρει την έδρα του Όθωνα Ηλιόπουλου, και σχολίασε προκλητικά και ακροαριστερά ότι κανένας βουλευτής του κόμματος δεν θεωρεί ότι η θέση του στη Βουλή είναι σημαντικότερη από αυτή του αρχηγού του κόμματος. «Η έδρα δεν ανήκει στην Πόπη Τσαπανίδου, αλλά στο κόμμα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η δική της άποψη είναι πως «κανένας επιλαχών δεν έπρεπε να αναλάβει την έδρα» αφού ο Στέφανος Κασσελάκης προηγείται έναντι όλων των επιλαχόντων στη Βουλή.



Αντιεξουσιαστές εμπρηστές έκαψαν τις εγκαταστάσεις της Tsakiris Family


 

Την ευθύνη για τον εμπρησμό των κεντρικών εγκαταστάσεων της εταιρίας Tsakiris Family, η οποία μεταξύ άλλων παράγει τα ομώνυμα αβγά, στη Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης, την προηγούμενη εβδομάδα, ανέλαβε με κείμενο σε γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου η αυτοαποκαλούμενη ομάδα ΜΑΖ (Μέτωπο Απελευθέρωσης Ζωών)!

Στο κείμενό τους, οι ακροαριστεροί vegan εμπρηστές κακοποιοί αναφέρουν: «Χιλιάδες ζώα κάθε μέρα πεθαίνουν υπό άθλιες συνθήκες για τη γεύση της σάρκας τους, προσφέροντας ανυπολόγιστα κέρδη στα αφεντικά. Αισθανόμενα όντα που μπορούν να νιώσουν κάθε συναίσθημα που νιώθουμε κι εμείς, αντιμετωπίζονται ως πρώτη ύλη της καπιταλιστικής παραγωγής. Σε έναν κόσμο που η εξόντωση των ανυπεράσπιστων (ζώων) αποτελεί κανονικότητα, εμείς αρνούμαστε να είμαστε μέρος της. Αρνούμαστε να κοιτάμε παθητικά τη σφαγή και πολεμάμε με φωτιά. Δεν περιμένουμε να “έρθει η ώρα” να ασχοληθούμε με τα ζώα, όπως μας ζητάνε οι γραφικοί επαγγελματίες επαναστάτες. Ορίζουμε εμείς ότι η κατάλληλη ώρα είναι τώρα και προχωράμε με ανυποχώρητο αγώνα». 

Μάλιστα το θράσος τους είναι τέτοιο, που απειλούν ξεκάθαρα την ιδιοκτησία της εταιρίας πως αν φτιάξει και πάλι τις εγκαταστάσεις, δεν θα διστάσουν να βάλουν και πάλι φωτιά (!) και με την ευκαιρία επιτίθενται και στους… κρεατοφάγους οικολόγους!

Να σημειωθεί ότι σε ανακοίνωση που εκδόθηκε λίγες ώρες μετά την πυρκαγιά ο CEO της εταιρίας Παύλος Τσακίρης γνωστοποίησε πως καταστράφηκαν ολοκληρωτικά οι εγκαταστάσεις όπου φιλοξενούνταν τα γραφεία της διοίκησης, η τυποποίηση των αβγών, καθώς και οι υποδομές των logistics.

Η ευκολία που καίνε περιουσίες οι αντιεξουσιαστές, δείχνει ότι ξεκάθαρα ευθύνονται και για πολλές από τις πυρκαγιές που μπαίνουν το καλοκαίρι στην Ελλάδα.



Έντεκα συλλήψεις μετά την αστυνομική επιχείρηση στην κατάληψη Libertatia

 


Σε έντεκα συλλήψεις προχώρησε η Αστυνομία, έπειτα από την επιχείρηση που πραγματοποίησε το πρωί της Τετάρτης (28/8), σε διατηρητέο κτίριο επί της λεωφόρου Στρατού στη Θεσσαλονίκη, όπου επί σειρά ετών στεγαζόταν η κατάληψη «Libertatia».

Την αστυνομική επιχείρηση που έγινε παρουσία πταισματοδίκη προκάλεσε καταγγελία ότι στο κτίριο πραγματοποιούνται παράνομες οικοδομικές εργασίες.

Τον Ιανουάριο του 2018 το κτίριο είχε καταστραφεί ολοσχερώς από πυρκαγιά και έκτοτε άτομα που ανήκουν στον ευρύτερο αντιεξουσιαστικό χώρο επιχειρούν, κατά καιρούς, την επισκευή του, εκτελώντας διάφορες εργασίες.




Σε βάρος των 11 συλληφθέντων, επτά άνδρες και τέσσερις γυναίκες , όλοι ηλικίας από 21 έως 33 ετών, σχηματίστηκε δικογραφία για παράνομες οικοδομικές εργασίες και παράβαση της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων σε διατηρητέο κτίριο, ενώ αναμένεται να οδηγηθούν σήμερα Πέμπτη στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης.

Ανάλογες αστυνομικές επιχειρήσεις έχουν γίνει στο ίδιο σημείο και κατά το παρελθόν, με πιο πρόσφατη αυτή τον Αύγουστο του 2020.

Συνεργείο του Δήμου Θεσσαλονίκης σφράγισε την είσοδο του κτιρίου





Ένας φαλακρός αετός καταβρόχθισε ρακούν: «Ήταν πολύ χοντρός για να πετάξει»


 

Άναυδοι έμειναν οι διασώστες στο Μιζούρι όταν βρήκαν ένα φαλακρό αετό να μην μπορεί να πετάξει.

Μια ασυνήθιστη επιχείρηση διάσωσης έλαβε χώρα πρόσφατα στο Wilson's Creek National Battlefield στο Μιζούρι, όπου ένας φαλακρός αετός βρέθηκε καθηλωμένος στο έδαφος - όχι λόγω τραυματισμού, αλλά επειδή είχε παραφάει σε σημείο που δεν μπορούσε πλέον να πετάξει.

Το Υπουργείο Προστασίας του Μιζούρι έλαβε αρχικά αναφορές για έναν τραυματισμένο φαλακρό αετό στην ιστορική τοποθεσία του Εμφυλίου Πολέμου. Ωστόσο, κατά την άφιξή τους, οι διασώστες ανακάλυψαν ότι η αλήθεια ήταν πολύ πιο απλή - ο αετός ήταν απλώς «πολύ χοντρός για να πετάξει». Το πουλί είχε καταβροχθίσει ένα ρακούν, με αποτέλεσμα να είναι πολύ βαρύ για να απογειωθεί.

«Το πουλί, που αρχικά είχε αναφερθεί ότι ήταν τραυματισμένο, βρέθηκε να είναι υγιές αλλά να έχει καταπιεί [ρακούν] - με άλλα λόγια, πολύ χοντρό για να πετάξει», ανακοίνωσε η υπηρεσία. Οι ακτινογραφίες που μοιράστηκε η υπηρεσία έδειχναν ακόμη και ένα αχώνευτο πόδι ρακούν που βρισκόταν ακόμη στο στομάχι του αετού, επιβεβαιώνοντας το βαρύ γεύμα του πουλιού.

Ευτυχώς, ο αετός δεν χρειάστηκε ιατρική παρέμβαση πέρα από λίγο χρόνο για να χωνέψει το ογκώδες γεύμα του. Αφού του δόθηκε χρόνος να επεξεργαστεί το γεύμα και να ανακτήσει τις δυνάμεις του, ο φαλακρός αετός απελευθερώθηκε με επιτυχία στο πάρκο.

gazzetta.gr



Αναγκαστική προσγείωση σε αυτοκινητόδρομο έκανε μονοκινητήριο στην Βρετανία



Ένας πιλότος και ένας επιβάτης σε μικρό μονοκινητήριο λίγο έλειψε να χάσουν τη ζωή τους, όταν το αεροσκάφος τους έπεσε με το ρύγχος σε πολυσύχναστο δρόμο στη Βρετανία.

Φωτογραφίες δείχνουν τους δύο επιβαίνοντες να μην μπορούν να συνειδητοποιήσουν το πώς γλίτωσαν. Το αεροσκάφος έπεσε στον αυτοκινητόδρομο A419 στο Γκλοστεσαίρ στις 16:45 το απόγευμα της Τρίτης.

Κανένα αυτοκίνητο δεν υπέστη ζημιές, ούτε τραυματίστηκαν οδηγοί, ωστόσο ο δρόμος έκλεισε για πέντε ώρες, μέχρι να μαζευτούν τα συντρίμμια και να γίνει έλεγχος.

Οι οδηγοί βγήκαν αμέσως έξω για να βοηθήσουν τον πιλότο και τον επιβάτη. Μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο με γρατζουνίες.

Το αεροπλάνο ανήκε στη λέσχη ανεμοπορίας Cotswold, στην οποία και οι δύο άνδρες ήταν μέλη της. Η λέσχη είναι μία από τις μεγαλύτερες στη χώρα, με περίπου 150 μέλη, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.

Το ατύχημα διερευνάται από τις αρμόδιες αρχές, αναφέρει η New York Post.





Μήνυση για την ταφή των νεκρών ψαριών στον χείμαρρο Ξηριά κατέθεσε ο Μπέος


 


Στην αστυνομική διεύθυνση Μαγνησίας, προκειμένου να υποβάλει μήνυση κατά του εργολάβου που έθαβε τα νεκρά ψάρια εντός του Ξηριά στο ύψος της γέφυρας Διμηνίου, βρέθηκε το βράδυ της Τετάρτης ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος.

Στις δηλώσεις που έκανε ο δήμαρχος Βόλου, στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας, κατηγόρησε ευθέως την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τονίζοντας πως εκείνη ευθύνεται για το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται.

«Ο συγκεκριμένος άνθρωπος, χειριστής του μηχανήματος, πήγε να βγάλει ένα μεροκάματο. Όμως αυτοί που έδωσαν την εντολή πρέπει να λογοδοτήσουν. Αυτό που γίνεται είναι έγκλημα, απέναντι στο περιβάλλον και την πόλη και θέλω η δικαιοσύνη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αποδώσει άμεσα ευθύνες. Είναι ντροπή μέσα σε μία κατοικημένη περιοχή με αρκετές γεωτρήσεις γύρω από την ευρύτερη περιοχή, που ο κόσμος πίνει νερό, να θάβουνε νεκρά ψάρια και να μην έχουν φιλότιμο. Αυτό που διαπράττουν είναι έγκλημα κατά του περιβάλλοντος και κατά των παιδιών και όλης της πόλης. Δεν ντρέπονται λίγο;» ανέφερε ο Αχιλλέας Μπέος.

«Μηνύω το περιστατικό αυτό. Τον συνέλαβε η αστυνομία τον χειριστή, τώρα είναι δουλειά της δικαιοσύνης. Να μάθει ο εισαγγελέας ποιος είναι ο εργολάβος, και ποιος έδωσε την εντολή να γίνει αυτό. Αν ακούσατε το πρωί στη συνέντευξη, επειδή το ήξερα, είπα μη τυχόν και πετάξετε σε κάδους ή θάψετε στην πόλη τα ψάρια. Αυτά πρέπει να καούν στη Λάρισα, σε ειδικό χώρο που κάνει καύσεις. Η κοίτη του Ξηριά δεν είναι χώρος ταφής, για να δείτε πόσο παράνομοι είναι και δεν σέβονται την κοινωνία, την πόλη του Βόλου και το περιβάλλον» ολοκλήρωσε.




Ο δήμαρχος Βόλου είχε μεταβεί το απόγευμα στο σημείο που θάβονταν τα νεκρά ψάρια και μαζί με συνεργάτες του ακινητοποίησε το όχημα και κάλεσε την αστυνομία. Ο κ. Μπέος έδειξε άμεσα τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα ως υπεύθυνο για την ταφή των νεκρών ψαριών.

Σύμφωνα πάντως με τα gegonota.news που επικοινώνησαν με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, ο Δημήτρης Κουρέτας αρνήθηκε ότι δόθηκε εντολή από τον ίδιο για την ταφή των ψαριών μέσα στον χείμαρρο και άφησε υπαινιγμούς για προβοκάτσια από τον Αχ. Μπέο. Η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Άννα Μαρία Παπαδημητρίου, κατόπιν επικοινωνίας με τον κ. Κουρέτα, κάλεσε τον εργολάβο της Περιφέρειας να ενημερώσει για το τι ακριβώς συνέβη. Πάντως, η ίδια επισήμανε για μια ακόμη φορά ότι τα νεκρά ψάρια που μαζεύονται από την θάλασσα και τον Ξηριά, μεταφέρονται στην προβλήτα 1 του λιμανιού στην Μπουρμπουλήθρα, όπου φορτώνονται σε κοντέϊνερ και οδηγούνται στην εταιρεία ΛΑΒΥΣ της Λάρισας για καύση.



Ανεξέλεγκτη συμμορία στο Μαρούσι μαχαιρώνει και κλέβει κατοίκους της περιοχής


 

Θύμα αυτής της συμμορίας που λυμαίνεται ανεξέλεγκτη την περιοχή του Αμαρουσίου μίλησε στο protothema.

Για την εφιαλτική επίθεση με μαχαίρι που δέχθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 28ης Ιουνίου και παρολίγον να αποβεί μοιραία για τη ζωή του, μιλά στο protothema.gr το θύμα, ένας 54χρονος κάτοικος Αμαρουσίου, με σκοπό να επισημάνει την επικινδυνότητα μιας συγκεκριμένης περιοχής που λυμαίνεται από εγκληματικά στοιχεία τη στιγμή που οι νεαροί δράστες παραμένουν ασύλληπτοι.



Το περιστατικό που διηγήθηκε ο Σπύρος Κούρκουλας συνέβη έξω από τον Ιερό Ναό Νερατζιώτισας στο Μαρούσι. Καθώς επέστρεφε στην οικία του λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ήρθε αντιμέτωπος με μέλη συμμορίας που λυμαίνεται στην περιοχή.

Ο κ. Κούρκουλας επέστρεφε από τη δουλειά του με το τρένο και κατευθυνόταν προς το σπίτι του, όταν παρατήρησε ένα παλιό μαύρο Citroën να τον πλησιάζει με αργή ταχύτητα. Μέσα στο αυτοκίνητο βρίσκονταν δύο άτομα, τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, φορούσαν κουκούλες και καπέλα τζόκεϊ σκούρου χρώματος. «Συνέχισα να προχωράω, αλλά από ένστικτο κατάλαβα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά», λέει στο protothema.gr.

Όπως διηγείται ο ίδιος, οι δύο άνδρες βγήκαν από το αυτοκίνητο και τον ακολούθησαν από απόσταση 150 μέτρων, περιμένοντας τη στιγμή που θα βρεθούν σε πλεονεκτική θέση. Όταν έστριψε στον παράδρομο προς τη γέφυρα, οι άνδρες επιτάχυναν ξαφνικά και τον πλησίασαν επικίνδυνα. «Ο ένας ήταν γύρω στο 1.65-1.70, ηλικίας 19 έως 25 ετών, και ο άλλος στην ίδια ηλικία, λίγο πιο ψηλός, 1.75-1.80», περιγράφει ο κ. Κούρκουλας.

Ο πρώτος δράστης, ο οποίος ήρθε από την αριστερή του πλευρά, τράβηξε μαχαίρι με λάμα μήκους περίπου 10 εκατοστών και τον απείλησε, ζητώντας του να παραδώσει την τσάντα του. Χωρίς να του αφήσουν χρόνο να αντιδράσει, ο δεύτερος δράστης τον προέτρεψε να τελειώνει γρήγορα. Ο 54χρονος συμφώνησε να τους δώσει την τσάντα, όμως, πριν προλάβει να την ανοίξει, δέχθηκε την πρώτη μαχαιριά κάτω από τον πνεύμονα. «Έπαθα σοκ», θυμάται. «Ρώτησα γιατί το έκανε αυτό, αφού τους είπα ότι θα τους δώσω την τσάντα, αλλά τότε δέχθηκα και δεύτερη μαχαιριά στο ίδιο σημείο».

Κατανοώντας ότι η κατάσταση ήταν εκτός ελέγχου και με το αίμα να ρέει ακατάπαυστα, το θύμα προσπάθησε να προστατευθεί και να δώσει το περιεχόμενο της τσάντας. Ωστόσο, σε μια απελπισμένη προσπάθεια αυτοάμυνας, κατάφερε να χτυπήσει τον έναν από τους δράστες με τον αγκώνα του στον λαιμό, ρίχνοντάς τον στο έδαφος, ενώ τον δεύτερο τον απέφυγε τραβώντας την τσάντα του και τρέχοντας προς την οδό Αγίου Κωνσταντίνου. Στην προσπάθειά του να ξεφύγει, βρέθηκε σε αδιέξοδο και αναγκάστηκε να πηδήξει τον φράχτη μιας διπλοκατοικίας, όπου κρύφτηκε στον κήπο και κάλεσε την αστυνομία.

Ο 54χρονος μεταφέρθηκε άμεσα στο νοσοκομείο ΚΑΤ, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν ότι το βαθύτερο τραύμα του ήταν 3,5 εκατοστά. Τον ενημέρωσαν ότι στάθηκε ιδιαίτερα τυχερός, καθώς το μαχαίρι βρήκε κόκαλο και δεν επηρέασε τον πνεύμονα. Παρά την άμεση κινητοποίηση της αστυνομίας, οι δράστες κατάφεραν να διαφύγουν και παραμένουν ασύλληπτοι και η συμμορία, που όπως φαίνεται στοχεύει περαστικούς και κατοίκους της περιοχής Νερατζιώτισας κατά τις νυχτερινές ώρες, συνεχίζει να αποτελεί σοβαρή απειλή για την ασφάλεια των πολιτών.




Αιχμές από Λινού και Φάμελλο κατά Κασσελάκη

 



Με σαφείς αιχμές κατά του τυχοδιώκτη Κασσελάκη για τις επιλογές του εμφανίστηκαν τόσο η Αθηνά Λινού όσο και ο Σωκράτης Φάμελλος. 

Λίγες ώρες μετά σε συνέντευξή του στο MEGA ο Κασσελάκης έριξε τα βέλη του κατά της κυρίας Λινού αφού όπως είπε δεν απαντούσε στις οχλήσεις του, τα τηλέφωνα και τα μηνύματα, για το ποια θα είναι η απόφασή της αναφορικά με την βουλευτική της έδρα. Φυσικά και όλη η Ελλάδα κατάλαβε ότι ο ακατάλληλος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ γλύφει τον αναρχοτραμπούκο Παύλο Πολάκη και λέει δήθεν «Δεν με έχουν καλύψει οι εξηγήσεις της και το γραφείο μου έχει ζητησει την παραίτησή της και την διευκόλυνση με την παράδοση της έδρας. Δεν έχει απαντήσει σε τίποτα, ούτε τηλεφωνήματα, ούτε sms ούτε και whatsapp. Αναμένουμε την απάντησή της» 

Η κυρία Λινού ωστόσο δεν έμεινε σιωπηλή αφού αμέσως μετά την δημοσιοποίηση της διαγραφής της, με διπλή τοποθέτηση ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να παραδώσει την έδρα, αφήνοντας σαφείς αιχμές και για τον Στέφανο Κασσελάκη.

«Δεν πρόκειται να παραιτηθώ από βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ούτε να παραδώσω την έδρα την οποία μου έδωσαν 25.000 και πλέον ψηφοφόροι μου» ξεκαθάρισε σε δήλωσή της απαντώντας στις δηλώσεις Κασσελάκη. Η βουλευτής του Βόρειου τομέα της Αθήνας ανέφερε επίσης ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί μια ανύπαρκτη ενοχή για το ινστιτούτο Prolepsis και διερωτήθηκε πότε πρόφθασε ο περόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να διαβάσει τις 459 σελίδες με στοιχεία που αποδεικνύουν την άψογη όπως επισημαίνει διαχείρισή του. 

Η κα Λινού κατηγόρησε μάλιστα τον Στέφανο Κασσελάκη ότι συμμετέχει στις κακόβουλες συκοφαντίες του κου Πολάκη εναντίον της, συμπεριφερόμενος ως αυτόκλητος δικαστής και χαρακτήρισε ηθικά και λογικά μετέωρη την αξίωση Κασσελάκη να παραιτηθεί από βουλευτής.

Αναλυτικά στη δήλωσή της ανέφερε:

«Αγαπητέ κ. Kασσελάκη,

μου ζητήσατε σήμερα μέσω του Διευθυντή του γραφείου σας, κου Καπνισάκη, να παραιτηθώ από τη θέση μου ως βουλευτή του κόμματος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επικαλούμενος δήθεν έλλειψη διαφάνειας στο έργο μου και κάνοντας ήδη σχετικές δημόσιες δηλώσεις. Με τον τρόπο αυτό μου ζητάτε να αποδεχθώ μιαν ανύπαρκτη ενοχή. Προφανώς, αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει από μέρους μου. Αντιλαμβάνεστε βέβαια επίσης ότι με τον τρόπο αυτό συνομολογείτε ότι συμμετέχετε στις κακόβουλες συκοφαντίες του κου Πολάκη εναντίον μου, συμπεριφερόμενος ως αυτόκλητος δικαστής. Και είναι απορίας άξιο πότε προφθάσατε να διαβάσετε τις 459 σελίδες με στοιχεία που αποδεικνύουν την άψογη διαχείριση της Prolepsis ώστε να προβείτε στην ηθικώς και λογικώς μετέωρη αξίωσή σας. Σας ενημερώνω λοιπόν ότι δεν πρόκειται να παραιτηθώ από βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ούτε να παραδώσω την έδρα την οποία μου έδωσαν 25.000 και πλέον ψηφοφόροι μου».

Λίγη ώρα μετά τη δήλωση - απάντηση στον Στέφανο Κασσελάκη, η Αθηνά Λινού με ανάρτησή της στο Facebook δήλωσε ανακουφισμένη από τις εξελίξεις καθώς όπως ανέφερε πλέον θα ασχοληθεί ξανά με τα θέματα που μας αφορούν όλους όπως η  ψυχική και σωματική υγεία και τα δικαιώματα των ευάλωτων.

Η κα Λινού επανέλαβε τα περί συκοφαντιών Πολάκη και τόνισε με έμφαση ότι η καταστροφική πορεία του σημερινού κόμματος Πολάκη/Καπνισάκη/Κασσελάκη, αργά ή γρήγορα θα σταματήσει.

Αναλυτικά ανέφερε:

«Τον Μάιο του 2023, πάνω από 25.000 συμπολίτες μου με τίμησαν με την ψήφο τους. Ήταν ο μεγαλύτερος αριθμός ψήφων που έλαβε οποιοσδήποτε από τους σημερινούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αυτούς τους συμπολίτες μου, καθώς και τις χιλιάδες των πολιτών που πιστεύουν στη δημοκρατική αριστερά, διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσω το κοινοβουλευτικό μου έργο. Προσωπικά, νιώθω ανακούφιση γιατί μπορώ επιτέλους να ασχοληθώ ξανά με τα θέματα που μας αφορούν όλους: ψυχική και σωματική υγεία για όλους, εργασιακά δικαιώματα και υποστήριξη των πιο ευάλωτων, περιβαλλοντικές πολιτικές και καθολική σίτιση παιδιών σε όλη τη χώρα. Μπορώ επιτέλους να επιστρέψω στο να κάνω ουσιαστική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, με κριτική που βασίζεται σε δεδομένα, εμπειρία και ευαισθησία και στις πραγματικές αξίες της αριστεράς.

Η διαγραφή μου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι σαφώς μια επιλογή του κ. Κασσελάκη μεταξύ εμού και του κ. Παύλου Πολάκη. Παρά το γεγονός ότι παραδόθηκαν στον κ. Κασσελάκη, την Παρασκευή, 460 σελίδες πληροφοριών, επί των οποίων δεν με έχει ενημερώσει για ούτε μία παραμικρή παρατυπία που να επιβεβαιώνει τις συκοφαντίες του κ. Πολάκη, και παρά το γεγονός ότι για τις ανυπόστατες κατηγορίες για δήθεν παράνομες απευθείας αναθέσεις από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, υπάρχει ήδη σχετική απόφαση της Μείζονος Σύνθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίουπου έχει κρίνει αμετάκλητα ότι το σύνολο των διαδικασιών ήταν καθ’ όλα νόμιμο, εκείνος προχώρησε στη διαγραφή μου.

Ο κ. Πολάκης έχει παραδεχθεί και έχει ξεκαθαρίσει ότι η μόνη αιτία των συνεχόμενων συκοφαντικών και εντελώς αναληθών και εμμονικών επιθέσεών του εναντίον μου ήταν να αμυνθεί, να προστατεύσει δηλαδή τον εαυτό του και τη θέση του στο κόμμα. Με λύπη διαπιστώνω την καθοδική πορεία που διάλεξε ο κύριος Κασσελάκης για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Δυστυχώς, έδωσα αρκετό περιθώριο στον κ. Κασσελάκη να αποφασίσει σε τι είδους κόμμα θέλει να ηγηθεί, και αποφάσισε ότι το κόμμα που ηγείται θα μετατραπεί σε «πολακικό». Είμαι, όμως, βέβαιη ότι η καταστροφική πορεία του σημερινού κόμματος Πολάκη/Καπνισάκη/Κασσελάκη, αργά ή γρήγορα θα σταματήσει. Από την πλευρά μου συνεχίζω να πιστεύω ότι ένα ευρύτερο δημοκρατικό αριστερό κίνημα είναι εφικτό και θα συνεχίσω να δουλεύω γι’ αυτό».

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο κ. Φάμελλος δήλωσε ότι «η εισήγηση του προέδρου δημιούργησε ένα τεράστιο εσωτερικό πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ» και αναρωτήθηκε γιατί αυτή η απόφαση ελήφθη τώρα, όταν η Κοινοβουλευτική Ομάδα είχε «μία πάρα πολύ καλή παρουσία».

Ο ίδιος τόνισε ότι με αυτή την κίνηση ο πρόεδρος αμφισβήτησε την ενότητα και τη συλλογικότητα του κόμματος, ενώ υπογράμμισε ότι για εκείνον η ενότητα και η συλλογικότητα είναι πρωταρχικής σημασίας.

Αναφορικά με την απόφαση του προέδρου, τη χαρακτήρισε «λάθος» και τόνισε ότι η κίνηση αυτή οδηγεί σε έναν συρρικνωμένο ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, άφησε να εννοηθεί ότι έχει ανοίξει θέμα ηγεσίας, λέγοντας ότι «έχω ανοίξει ξεκάθαρα θέμα πολιτικής της ηγεσίας».

Ο κ. Φάμελλος διευκρίνισε ότι δεν υιοθετεί προσωπικές αντιπαλότητες και δεν θεωρεί τον εαυτό του ούτε σύμμαχο ούτε αντίπαλο του Στέφανου Κασσελάκη, αλλά επιθυμεί έναν μεγάλο ΣΥΡΙΖΑ. Υποστήριξε ότι η τρέχουσα στάση οδηγεί σε έναν «μικρότερο ΣΥΡΙΖΑ με έναν αναίτιο διχασμό».

Όσον αφορά τον Παύλο Πολάκη και την Αθηνά Λινού, ο κ. Φάμελλος δήλωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει σύγκριση μεταξύ της συμπεριφοράς του Πολάκη, που τον έθεσε εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας, και της δραστηριότητας της Λινού.