Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Το λιμάνι του Βόλου έχει περισσότερα μέλη Δ.Σ από του Αμβούργου



Τουλάχιστον πέντε μεγάλα λιμάνια έχουν μικρότερο αριθμό προσωπικού από το πλήθος των μελών των διοικητικών συμβουλίων τους.

Ένα ελληνικό φαινόμενο, ενδεικτικό ότι κάποια πράγματα δεν άλλαξαν ακόμη και μέσα στην κρίση, αναδεικνύει η Καθημερινή της Κυριακής.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας τουλάχιστον πέντε μεγάλα λιμάνια έχουν μικρότερο αριθμό προσωπικού από το πλήθος των μελών των διοικητικών συμβουλίων τους.

Σε πολλά «περιφερειακά λιμάνια διεθνούς ενδιαφέροντος» της χώρας υπάρχει υποστελέχωση, ειδικά ειδικευμένου προσωπικού, εξαιτίας των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας και της γενικότερης οικονομικής στενότητας. Ωστόσο τα λιμάνια αυτά διαθέτουν πολυμελή διοικητικά συμβούλια, που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ισάριθμα ή και πολυπληθέστερα από αυτά του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, αλλά και διεθνών κολοσσών, όπως το Hamburg Port Authority».

Ο ΟΛΠ έχει έντεκα μέλη και περισσότερους από 1.100 εργαζομένους. Εννέα μέλη έχει όμως και ο Οργανισμός Λιμένος Κέρκυρας Α.Ε. (ΟΛΚΕ), αλλά και ο Οργανισμός Λιμένος Λαυρίου (ΟΛΛ). Μόνον που τα δύο αυτά λιμάνια έχουν προσωπικό μόλις 8 και 7 άτομα, αντίστοιχα.

Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τα λιμάνια της Ελευσίνας, της Κέρκυρας, του Λαυρίου και της Αλεξανδρούπολης. Το πρώτο έχει 7 μέλη στο Δ.Σ και 5 εργαζόμενους! Το δεύτερο διαθέτει 9μελές Δ.Σ. και 7 εργαζόμενους. Το τρίτο 9μελές Δ.Σ. και 7 εργαζόμενους ενώ το τελευταίο έχει 7 μέλη στο Διοικητικό του Συμβούλιο και 7 εργαζόμενους. 

Ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου (ΟΛΒ) πάλι έχει 11 μέλη στο Διοικητικό του Συμβούλιο, όσα και το Λιμάνι του Αμβούργου ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια στον κόσμο, και απασχολεί. 42 εργαζόμενους.

Στα μέσα του 2015 η παρούσα κυβέρνηση Συριζα-ΑΝΕΛ προχώρησε στην αντικατάσταση παλαιότερων μελών διοίκησης στα περιφερειακά λιμάνια. Μάλιστα ο σημερινός υπουργός Ναυτιλίας, Π. Κουρουμπλής, μιλάει για νέες προσλήψεις ώστε να στελεχωθούν με πολιτικό προσωπικό τόσο το υπουργείο όσο και οι οργανισμοί λιμένων και τα λιμενικά ταμεία ανά την επικράτεια.



Πηγή : thetoc.gr


Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΥΠΕΘΑ




Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε σήμερα, Τρίτη 22 Νοεμβρίου, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπου είχε συνάντηση με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία και ενημερώθηκε για ζητήματα που αφορούν την άμυνα και ασφάλεια της χώρας.



Αμέσως μετά, ο κ. Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Επισκέφθηκα σήμερα το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για να ενημερωθώ από την στρατιωτική και την πολιτική ηγεσία, για ζητήματα που αφορούν την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας.

Είχα την ευκαιρία να ευχαριστήσω, στο πρόσωπο των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων τους άντρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων, που καθημερινά δίνουν το δικό τους αγώνα για την πατρίδα μας.

Τα χρόνια της οικονομικής κρίσης μάλιστα ο αγώνας αυτός γίνεται κάτω από δύσκολες, πολλές φορές, αντίξοες συνθήκες.

Είναι, όμως, βέβαιο ότι η εκπαίδευση, η ικανότητα, το φρόνημα και το ηθικό τους μεγιστοποιούν την αποτελεσματικότητα των οπλικών συστημάτων της χώρας.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν εγγύηση ασφάλειας, σταθερότητας και εθνικής αξιοπρέπειας και ενισχύουν το διεθνή ρόλο της χώρας μας.

Θέλω να διαβεβαιώσω όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ότι τιμούμε το έργο τους, είμαστε περήφανοι για αυτούς και θα σταθούμε δίπλα στα προβλήματά τους, με όλες μας τις δυνάμεις».





Χαμός στον γάμο: Εμφανίστηκε η ερωμένη του γαμπρού ντυμένη νύφη


Πότε μην τα βάζεις με μια πληγωμένη γυναίκα, δε φαντάζεσαι μέχρι που μπορεί να φτάσει.

Απροσδόκητη εξέλιξη είχε ένας γάμος στην Γκάνα, όταν η ερωμένη του γαμπρού αποφάσισε να αποκαλύψει την «διπλή» ζωή του κατά τη διάρκεια του γάμου του.

Όπως βλέπουμε και στο βίντεο που ακολουθεί η νεαρή γυναίκα εισβάλει σαν «ταύρος εν υαλοπωλείο» στην αίθουσα τέλεσης του μυστηρίου φορώντας νυφικό με πέπλο και μακριά λευκά γάντια.

Φανερά εξαγριωμένη αρπάζει το μικρόφωνο και αρχίζει να δίνει πιπεράτες αποκαλύψεις για τον εραστή της.

Συγγενείς και φίλοι του ζευγαριού προσπάθησαν να απομακρύνουν τη γυναίκα από την αίθουσα. Ο γαμπρός και η νύφη παραμένουν σιωπηλοί για μην ρίξουν «λάδι στη φωτιά». Κάτι τέτοιο όμως δε συμβαίνει με τους καλεσμένους με αποτέλεσμα να επικρατήσει πανδαιμόνιο.

Το επίμαχο βίντεο έδωσαν στην δημοσιότητα τα μέσα ενημέρωσης της αφρικανικής χώρας, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζουν, αν τελικά έγινε ή όχι ο γάμος.



Πηγή : cnn.gr


ΝΕΚΡΟΣ σε προχωρημένη σήψη βρέθηκε άνδρας που αγνοείτο εδώ και επτά μήνες




Τραγική κατάληξη είχε τελικά η υπόθεση της εξαφάνισης του 46χρονου Γ.Χ από τη Σαντορίνη, ο οποίος βρέθηκε νεκρός μετά από επτά μήνες που η οικογένειά του τον αναζητούσε εν αγωνίως.

Ο άτυχος άνδρας στις 8 Απριλίου 2016 είχε φύγει από το σπίτι του στην Οία για να κάνει μια βόλτα και από τότε εξαφανίστηκαν τα ίχνη του με αποτέλεσμα να εκδοθεί Omnibus Alert.

Το πτώμα του εντοπίστηκε από τουρίστες που έκαναν πεζοπορία το μεσημέρι της Κυριακής σε προχωρημένη σήψη.

Οι συγγενείς του 46χρονου αναγνώρισαν τον άνθρωπό τους από το ρολόι που φορούσε, ωστόσο ελήφθησαν δείγματα γενετικού υλικού για να εξακριβωθεί αν όντως η σορός ανήκει στον 46χρονο.

Ο ιατροδικαστής θα διενεργήσει νεκροτομή για να εντοπίσει τα αίτια θανάτου, όμως η κατάσταση της σορού δεν βοηθά για να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα.


Οι Ράδιο Αρβύλα ξεφτιλίζουν κυβέρνηση και Τσίπρα με ξεκαρδιστικά VIDEO



Οι Ράδιο Αρβύλα επέστρεψαν δυστυχώς για τον Τσίπρα και την κυβέρνηση του.

Τα video που ακολουθούν δείχνουν ότι γλέντησαν τον Τσίπρα και την κυβέρνηση του όσο αφορά την επίσκεψη Ομπάμα και όχι μόνο.






Αποσύρει η Τουρκία το νομοσχέδιο-ντροπή για τους βιασμούς ανηλίκων


Να πάρει πίσω το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που ουσιαστικά νομιμοποιούσε, κατά περιπτώσεις, το βιασμό ανηλίκων αναγκάστηκε η τουρκική κυβέρνηση μετά το πλήθος επικρίσεων που δέχτηκε τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και διεθνώς. 

Το νομοσχέδιο, το οποίο προκάλεσε κατακραυγή στη χώρα, επρόκειτο αρχικά να παρουσιασθεί σήμερα στο κοινοβούλιο για να ψηφισθεί σε δεύτερη ανάγνωση. Την ανακοίνωση για την απόσυρσή του έκανε ο ίδιος ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, προσθέτοντας ότι θα επανεξεταστεί. 

Μιλώντας το πρωί της Τρίτης σε δημοσιογράφους, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ «θα επαναθεωρήσει» το νόμο ώστε να διαφυλάσσεται η «κοινωνική συναίνεση».

Η πρόταση νόμου έδινε τη δυνατότητα σε δράστες σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων να αποφύγουν την τιμωρία εάν «παντρεύονταν» το θύμα.

Η κυβέρνηση υποστήριζε πως στόχος του σχεδίου νόμου ήταν να βελτιωθεί η κατάσταση για τους άνδρες που έχουν φυλακιστεί και είναι παντρεμένοι με γυναίκες κάτω των 18 ετών με θρησκευτικό γάμο, απορρίπτοντας πως το νομοσχέδιο ουσιαστικά έδινε «αμνηστία» σε βιαστές.



Η πιο πρόσφατη σφοδρή κριτική είχε έρθει από τον ΟΗΕ, ενώ χιλιάδες γυναίκες στην Τουρκία είχαν βγει στους δρόμους τις τελευταίες ημέρες διαμαρτυρόμενες για το νομοσχέδιο - ντροπή, όπως υποστήριζαν. 

Πάνω από 800.000 Τούρκοι συνυπέγραψαν διαδικτυακή πρωτοβουλία, ζητώντας να αποσυρθεί το νομοσχέδιο. Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες πόλεις το Σαββατοκύριακο κατά του σχεδίου νόμου.

Το νομοσχέδιο προκάλεσε επίσης θύελλα αντιδράσεων στις τάξεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης, και των οργανώσεων προάσπισης των δικαιωμάτων των ανηλίκων. Την τροποίηση των επίμαχων διατάξεων ζήτησαν και μέλη του κυβερνώντος κόμματος, ΑΚΡ.

Ο γάμος προσώπων κάτω των 18 ετών είναι παράνομος στην Τουρκία. Αλλά ο γάμος μεταξύ ανδρών και ανήλικων κοριτσιών σε θρησκευτικές τελετές δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο, ειδικά σε αγροτικές περιοχές της χώρας των 78 εκατομμυρίων πολιτών, οι οποίοι στη μεγάλη πλειονότητά τους είναι σουνίτες.

Παρέμβαση Ερντογάν

«Θεωρώ άκρως οφέλιμο, η κυβέρνηση λαμβάνοντας υπ' όψη τις επικρίσεις και προτάσεις που προέρχονται από διάφορα στρώματα της κοινωνίας, να λύσει αυτό το θέμα με ευρεία συναίνεση», δήλωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στο πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή» για το σχέδιο νόμου που προκάλεσε σάλο.

Λίγες ώρες μετά την παρέμβαση αυτή ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ ανακοίνωσε πως το νομοσχέδιο αποσύρεται.



Πηγή : ethnos.gr


Αντετοκούνμπο όπως... Τζόρνταν, Ολάζουον!



Το παιχνίδι με τους Μάτζικ θα μείνει αξέχαστο για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο όχι μόνο για το trimple - double, αλλά και γιατί έκανε κάτι που τελευταίοι είχαν κάνει οι Τζόρνταν και Ολάζουον!

Κάθε μέρα ξεπερνάει τον εαυτό του ο Γιάννης Αντετοκούνμπο! Κόντρα στους Μάτζικ, εκτός ότι πέτυχε trimple - double, κατάφερε να κάνει και κάτι που τελευταίοι που το είχαν κάνει ήταν οι Μάικλ Τζόρνταν και Χακίμ Ολάζουον.

Τι; Έγινε ο πρώτος μετά από τους δύο αυτού θρύλους του ΝΒΑ, που τελείωσε ένα παιχνίδι με 21 πόντους, 10 ριμπάουντ, 10 ασίστ, 5 κλεψίματα και 3 τάπες. Φυσικά μεγάλη υπόθεση για τον Γιάνναρο που κάθε φορά ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου...



Πηγή : gazzetta.gr


Ποινική δίωξη σε 11 στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών άσκησαν οι εισαγγελείς Διαφθοράς

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές 

Η δίωξη αφορά το ποσό των 600 χιλιάδων ευρώ που πιστώθηκε από το ελληνικό ΥΠΕΞ σε αμερικανική ΜΚΟ 

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για ακόμη μία παράνομη χρηματοδότηση σε ΜΚΟ από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών άσκησαν οι εισαγγελείς Διαφθοράς, σε βάρος 11 στελεχών του ΥΠΕΞ της περιόδου 2004-2006.   

Η δίωξη σε βάρος των στελεχών του ΥΠΕΞ αφορά το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος, με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου.   

Σύμφωνα με την δικογραφία που σχηματίστηκε, η υπόθεση σχετίζεται με ποσό 600 χιλιάδων ευρώ που πιστώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών στην αμερικανική ΜΚΟ «German Marshall Fund» την επίμαχη περίοδο, με χρηματικά εντάλματα προπληρωμής που καταβλήθηκαν μέσω της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον.   

Η χρηματοδότηση στην ΜΚΟ, που όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της «ενισχύει την συνεργασία διατλαντικά στο πνεύμα του σχεδίου Μάρσαλ» εγκρίθηκε για αναπτυξιακή δράση. 

Ωστόσο, από την εισαγγελική έρευνα προέκυψε πως η ΜΚΟ χρηματοδοτήθηκε με διάταξη που προέβλεπε δαπάνες βοήθειας προς ξένες χώρες λόγω θεομηνιών ή πολεμικών, πολιτικών γεγονότων.   Επιπλέον, κατά τους εισαγγελείς Διαφθοράς, η αναφερόμενη «αναπτυξιακή δράση» της ΜΚΟ δεν προσδιορίζεται, δεν υπήρξε έλεγχος των αρμοδίων αρχών για τον τρόπο που αξιοποιήθηκαν τα χρήματα από την αμερικανική οργάνωση.   

Στο πόρισμα των εισαγγελέων επισημαίνεται πως τα χρήματα δόθηκαν και χωρίς να υπάρχει καμία ανυπέρβλητη ή επείγουσα ανάγκη που να καθιστά αναγκαία την έκδοση ενταλμάτων προπληρωμής.   Η υπόθεση ανατέθηκε στους ανακριτές Διαφθοράς ενώπιον των οποίων θα κληθούν σε απολογία οι έντεκα κατηγορούμενοι, ενώ αντίγραφα της δικογραφίας διαβιβάστηκαν στην Βουλή. 



Πηγή : lifo.gr


Ν.Δ.: Ο Προϋπολογισμός του 2017 αποδεικνύει το τεράστιο κόστος της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για την οικονομία και την κοινωνία





Ο Υπεύθυνος του Τομέα Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, μετά την κατάθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το έτος 2017, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
 
«Ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2017 επιβεβαιώνει ότι η οικονομία σέρνεται στο τέλμα.
 
Το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών εξακολουθεί να συρρικνώνεται.
 
Το επιχειρηματικό περιβάλλον υπονομεύεται.
 
Το βιοτικό επίπεδο όλων των πολιτών πέφτει.
 
Ο Προϋπολογισμός αναδεικνύει το τεράστιο κόστος του κυβερνητικού μορφώματος ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, για την οικονομία και την κοινωνία.
 
Συγκεκριμένα, όπως αναγνωρίζουν και οι συντάκτες του Προϋπολογισμού, το 2016:
 

  • Η οικονομία παρέμεινε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά σε ύφεση
  • Πλούτος χάθηκε
  • Το οικονομικό κλίμα κατέρρευσε
  • Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας επιδεινώθηκε
  • Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου διογκώθηκαν
  • Τα “λουκέτα” στην αγορά πολλαπλασιάστηκαν
  • Το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών συρρικνώθηκε, κατά 5,5 δις ευρώ.
 
Από τις προβλέψεις για το 2017 αποκαλύπτεται η επιβολή νέων μέτρων, ύψους 2,6 δις ευρώ, με αυξήσεις άμεσων και έμμεσων φόρων.
 
Όσον αφορά στις προβλέψεις για το ρυθμό μεγέθυνσης, αυτές είναι μη ρεαλιστικές.
 
Και αυτό γιατί:
 
  • Το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών θα συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο
  • Η ιδιωτική οικονομία θα συνεχίσει να “στραγγαλίζεται” από την υπερφορολόγηση που αποτελεί επιλογή αυτής της Κυβέρνησης, τη “στάση πληρωμών” και την έλλειψη ρευστότητας
  • Η υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών προσκρούει στην αναβλητικότητα και στις ιδεοληπτικές εμμονές των κυβερνώντων.
    
Ο Προϋπολογισμός αναδεικνύει την αγωνιώδη προσπάθεια της Κυβέρνησης για εξωραϊσμό της κατάστασης. 
    
Κατάσταση που κρύβει σειρά από “ωρολογιακές βόμβες” στα θεμέλια της Ελληνικής οικονομίας. 
 
Βόμβες όπως είναι:
 
  • H αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ιδιωτικού τομέα, εξαιτίας της αδυναμίας ανταπόκρισης των πολιτών στο τεράστιο, συσσωρευμένο και διευρυνόμενο φορολογικό βάρος
  • H διεύρυνση της “μαύρης τρύπας” στα ασφαλιστικά ταμεία
  • H αύξηση των “κόκκινων δανείων” στο τραπεζικό σύστημα
  • H επιδείνωση της ρευστότητας φορέων του Δημοσίου.

 
Η Κυβέρνηση ελπίζει ότι το 2017 θα υπάρξει βελτίωση κάποιων εκ των μακροοικονομικών δεικτών.
 
Μία τέτοια εξέλιξη την ευχόμαστε όλοι.
 
Αλλά δεν μας κάνει να ξεχνάμε ότι ήδη έχουν χαθεί 2 χρόνια.
 
Υπενθυμίζουμε ότι τώρα η οικονομία βρίσκεται σε χαμηλότερο σημείο και με ασθενέστερη δυναμική σε σχέση με αυτή που παρέλαβε η Κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2015.
 
Ο Προϋπολογισμός του 2017 δεν σηματοδοτεί ένα ορθολογικό μείγμα οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης. 
 
Η αλλαγή οικονομικής πολιτικής έχει καταστεί απολύτως αναγκαία.
 
Η εμπροσθοβαρής υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και η αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής, στην κατεύθυνση σταδιακής μείωσης της φορολόγησης των πολιτών, είναι επιβεβλημένη. 
 
Αυτό όμως προϋποθέτει νέα διακυβέρνηση, με νέα πολιτική φιλοσοφία.
 
Μια μεταρρυθμιστική Κυβέρνηση, η οποία θα σπάσει το καταστροφικό καθοδικό σπιράλ που οδηγεί όλο και βαθύτερα στο οικονομικό τέλμα και την κοινωνική μιζέρια».


Θάνος Πλεύρης: Με τη βοήθεια του Θεού δίνω μάχη να ξαναδώ τα παιδιά μου



Η κατάσταση του Θανάση Πλεύρη έχει βελτιωθεί και έχει βγεί από την Εντατική πηγαίνοντας σε απλό θάλαμο.

Έχει αρχίσει να ενημερώνει και τους διαδικτυακούς φίλους του για την περιπέτειά του.

Το πρώτο μήνυμα που έστειλε ήταν στο Twitter και τόνιζε τη μάχη που δίνει για να ξαναδεί τα παιδιά του.

«Με τη βοήθεια του Θεού και συνόλου του Ιατρικου δίνω μαζί με τη Λένα μου την μάχη για να ξαναδώ τα παιδιά μας. Η οικογένεια μου και οι ευχές σας δίπλα μου», έγραψε.

Το νεότερο ιατρικό δελτίο αναφέρει:

«Η υγεία του κ. Αθανάσιου Πλεύρη βαίνει περαιτέρω βελτιούμενη (τόσο κλινικά, όσο και εργαστηριακά), πράγμα που επέτρεψε την έξοδό του από τη ΜΕΘ και τη συνέχιση της νοσηλείας του στο νοσηλευτικό όροφο. Συνεχίζεται να του παρέχεται όλη η ενδεικνυόμενη ιατροφαρμακευτική αγωγή και φροντίδα».







«Καταιγίδα» έμμεσων φόρων 1,3 δισ στον προϋπολογισμό του 2017



Στο γνωστό πλέον στικάκι παρέδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης στον πρόεδρο της Βουλής τον προϋπολογισμό του 2017.

Με πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% εκτιμά η κυβέρνηση ότι θα κλείσει ο προϋπολογισμός του 2016 σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού που κατατέθηκε πριν από λίγο στη Βουλή.

Το ποσοστό αυτό σημαίνει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει στα 1,907 δις. ευρώ ποσό αυξημένο έναντι του μνημονιακού στόχου κατά 1,032 δις. ευρώ ή κατά 0,59% του ΑΕΠ (σ.σ υπενθυμίζεται ότι το μνημόνιο προβλέπει για το 2016 στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 0,5%).

Προς τα πάνω, ανεβαίνει ο πήχης και για το 2017. Ενώ το μνημόνιο ανεβάζει τον στόχο στο 1,75%, το υπουργείο Οικονομικών υπερθεματίζει και προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 2% του ΑΕΠ ή στα 3,687 δις. ευρώ. Δεν άλλαξε πάντως ο στόχος για την πορεία του ΑΕΠ κατά το 2017 με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι η χρονιά θα κλείσει στο -0,3%. Για το 2017, προβλέπεται ανάπτυξη 2,7%.

Το καθαρό πρωτογενές πλεόνασμα της φετινής χρονιάς θα είναι αρκετά χαμηλότερο σε σχέση με όσα είχαν προϋπολογιστεί καθώς θα διαμορφωθεί στα 2,253 δις. ευρώ έναντι στόχου 3,126 δις. ευρώ.

Ωστόσο, το αποτέλεσμα που τελικώς λαμβάνεται υπόψη για να κριθεί αν επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι ξεπερνά τις προβλέψεις. Για παράδειγμα δεν θα επιστραφούν τα κέρδη από τα ομόλογα που διακραττούν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης κάτι που θα επηρέαζε το «μνημονιακό» πλεόνασμα κατά 1,672 δις. ευρώ (η επίπτωση θα πέσει στα 375 εκατ. ευρώ).

Επίσης, δεν θα επιτευχθεί ο στόχος για τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις (αντί για 1,8 δις. ευρώ θα εισπραχθούν τελικώς περίπου 130 εκατ. ευρώ) κάτι που επίσης θα επηρέαζε αρνητικά το μνημονιακό πλεόνασμα.

Ότι δεν εισπράχθηκε φέτος από αποκρατικοποιήσεις, θα εισπραχθεί από φόρους. Οι άμεσοι φόροι θα κλείσουν στα 20,711 δις. ευρώ έναντι στόχου 20,028 δις. ευρώ ενώ οι έμμεσοι φόροι προβλέπεται να φτάσουν στα 25,108 δις. Ευρώ έναντι στόχου 24,738 δις. ευρώ.

Για το 2017, τα έσοδα από την άμεση φορολογία αναμένεται να μειωθούν παρά τη «λαίλαπα» των νέων μέτρων. Συγκεκριμένα, οι άμεσοι φόροι προβλέπεται να αποδώσουν 20,415 δις. ευρώ. Αντίθετα, αναμένεται έκρηξη της έμμεσης φορολογίας η οποία θα αποφέρει 26,443 δις ευρώ περίπου 1,3 δις. ευρώ περισσότερα από το 2016.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών, οι κύριοι στόχοι της Δημοσιονομικής Πολιτικής του έτους 2017, όπως αποτυπώνονται στην Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού, είναι:

I. Η διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας, ώστε να ολοκληρωθεί η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας και να καταστεί δυνατή η έξοδος της από το Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής το ταχύτερο δυνατό και

II. Ο δίκαιος επιμερισμός του κόστους προσαρμογής και η κοινωνικά δίκαιη κατανομή του οφέλους της ήδη δρομολογημένης ανάκαμψης.

Πιο συγκεκριμένα, το 2017 προβλέπεται ότι θα υπερκαλυφθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 1.75% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Ο προϋπολογισμός προβλέπει επίσης:

Την πλήρη επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (KEA) με πιστώσεις  που ανέρχονται σε 760 εκατ. ευρώ. Το ΚΕΑ προβλέπεται ότι θα καλύψει πάνω από 

250 χιλιάδες νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας.

 Την ενίσχυση των τομέων της Υγείας και Περίθαλψης, της Παιδείας και της Κοινωνικής Προστασίας με την επιπλέον πρόβλεψη 300 εκατ. ευρώ, που θα  διατίθενται για την κάλυψη αναγκών που υπερβαίνουν τις υπάρχουσες εγγεγραμμένες πιστώσεις.

 Την συνεισφορά 100 εκατ. ευρώ για τις ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με προκαθορισμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

 Την αύξηση του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 250 εκατ. ευρώ, ώστε να αντισταθμιστεί πλήρως η προβλεπόμενη μείωση του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους.

 Η συζήτηση στην επιτροπή Οικονομικών θα ξεκινήσει την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 4 Δεκεμβρίου. Στην ολομέλεια θα μπει στις 6 Δεκεμβρίου θα ψηφιστεί στις 10 Δεκεμβρίου. 



Πηγή : thetoc.gr


Ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις xωρίς συμφωνία αναχωρούν από την Αθήνα οι δανειστές




Ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά - Διαφορά και στο δημοσιονομικό όπου η διαφορά, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, βρίσκεται αισθητά κάτω από τα 600 εκατ. ευρώ - Πιέζουν και για την πώληση της ΔΕΗ

Με την επισφράγιση του πλήρους αδιεξόδου στα εργασιακά ολοκληρώθηκε μετά από 4 ώρες διαπραγμάτευσης στις 5:30 τα ξημερώματα της Τετάρτης η τελική συνάντηση κυβέρνησης-δανειστών στην Αθήνα.

«Δεν θα υπάρξουν άλλες συζητήσεις στην Αθήνα. Θα υπάρξει όμως μια τηλεδιάσκεψη πριν το Euroworking Group της 28ης Νοεμβρίου. Ο στόχος για πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου δεν αλλάζει αλλά πρέπει μετά να διαπιστωθεί η εφαρμογή των όσων θα έχουν συμφωνηθεί, ενδεχομένως έως τον Ιανουάριο» έλεγε αμέσως μετά τη συνάντηση αξιωματούχος της κυβέρνησης που μετείχε στις διαπραγματεύσεις.

Ο ίδιος επισήμανε ότι «μεγάλη απόσταση διαπιστώνεται για τα εργασιακά, αλλά και για το δημοσιονομικό κενό του 2018 όπου όμως η διαφορά έχει περιοριστεί αισθητά κάτω από τα 600 εκατ. ευρώ και θα συνεκτιμηθούν σε τεχνικό επίπεδο τεχνικά θέματα όπως οι δαπάνες του υπουργείου Άμυνας, η εξοικονόμηση από το claw back την οποία οι θεσμοί αμφισβητούν κλπ.».

Η ίδια πηγή υποστήριξε ότι για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό «έκλεισαν σχεδόν όλα», παρότι βεβαίως παραμένουν οι τρεις μεγάλες εκκρεμότητες που είχαν διαπιστωθεί μέχρι και την τελική συνάντηση για το θέμα αυτό κυβέρνησης και θεσμών.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, τα θέματα του εξωδικαστικού συμβιβασμού παραπέμπονται σε τεχνική διαπραγμάτευση εξ αποστάσεως αλλά παραμένει ακόμη ανοικτό το θέμα κουρέματος σε χρέη απο ΦΠΑ και ΦΜΥ. Παραμένουν και ζητήματα στην Eνέργεια αλλά και στη διαδικασία κοινής συνείσπραξης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών από την εφορία. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές πιέζουν για πώληση του 25% και όχι μόνο του 17% της ΔΕΗ αλλά και για την απόσυρση της ΔΕΠΑ από τη λιανική αγορά.

Στο κείμενο το οποίο συντάχθηκε από τους θεσμούς για να δεχθεί τις παρατηρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για τα πρωτογενή πλεονάσματα της διετίας 2019-2020 «γιατί οι απεσταλμένοι των θεσμών στην Αθήνα δεν είχαν εξουσιοδότηση» να συζητήσουν οποιαδήποτε τροποποίηση των συμφωνημένων στόχων. Επισήμανε, πάντως, ότι ο στόχος για 3,5% για το 2018 παραμένει αμετάβλητος επειδή «είναι γραμμένο στην πέτρα και δεν αλλάζει».


Πηγή : protothema.gr



Τρομακτικό βίντεο: Η στιγμή που ο σεισμός των 7,4 Ρίχτερ χτυπά την Ιαπωνία!



Διάρκειας αρκετών δευτερολέπτων η δόνηση, που έγινε αισθητή ακόμα και στο Τόκιο 

Την στιγμή του μεγάλου σεισμού των 7,4 Ρίχτερ, που χτύπησε την Ιαπωνία, καταγράφει ένα βίντεο, που προβλήθηκε από το δίκτυο BNO News. 

Καθώς φαίνεται, και ενώ ακόμη επικρατεί σκοτάδι στην περιοχή (η δόνηση σημειώθηκε στις 05:59, τοπική ώρα), η τρομακτική δόνηση συγκλονίζει την περιοχή και κρατά αρκετά δευτερόλεπτα. 




Πηγή : protothema.gr