Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Αποσύρει η Τουρκία το νομοσχέδιο-ντροπή για τους βιασμούς ανηλίκων


Να πάρει πίσω το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που ουσιαστικά νομιμοποιούσε, κατά περιπτώσεις, το βιασμό ανηλίκων αναγκάστηκε η τουρκική κυβέρνηση μετά το πλήθος επικρίσεων που δέχτηκε τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και διεθνώς. 

Το νομοσχέδιο, το οποίο προκάλεσε κατακραυγή στη χώρα, επρόκειτο αρχικά να παρουσιασθεί σήμερα στο κοινοβούλιο για να ψηφισθεί σε δεύτερη ανάγνωση. Την ανακοίνωση για την απόσυρσή του έκανε ο ίδιος ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, προσθέτοντας ότι θα επανεξεταστεί. 

Μιλώντας το πρωί της Τρίτης σε δημοσιογράφους, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ «θα επαναθεωρήσει» το νόμο ώστε να διαφυλάσσεται η «κοινωνική συναίνεση».

Η πρόταση νόμου έδινε τη δυνατότητα σε δράστες σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων να αποφύγουν την τιμωρία εάν «παντρεύονταν» το θύμα.

Η κυβέρνηση υποστήριζε πως στόχος του σχεδίου νόμου ήταν να βελτιωθεί η κατάσταση για τους άνδρες που έχουν φυλακιστεί και είναι παντρεμένοι με γυναίκες κάτω των 18 ετών με θρησκευτικό γάμο, απορρίπτοντας πως το νομοσχέδιο ουσιαστικά έδινε «αμνηστία» σε βιαστές.



Η πιο πρόσφατη σφοδρή κριτική είχε έρθει από τον ΟΗΕ, ενώ χιλιάδες γυναίκες στην Τουρκία είχαν βγει στους δρόμους τις τελευταίες ημέρες διαμαρτυρόμενες για το νομοσχέδιο - ντροπή, όπως υποστήριζαν. 

Πάνω από 800.000 Τούρκοι συνυπέγραψαν διαδικτυακή πρωτοβουλία, ζητώντας να αποσυρθεί το νομοσχέδιο. Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες πόλεις το Σαββατοκύριακο κατά του σχεδίου νόμου.

Το νομοσχέδιο προκάλεσε επίσης θύελλα αντιδράσεων στις τάξεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης, και των οργανώσεων προάσπισης των δικαιωμάτων των ανηλίκων. Την τροποίηση των επίμαχων διατάξεων ζήτησαν και μέλη του κυβερνώντος κόμματος, ΑΚΡ.

Ο γάμος προσώπων κάτω των 18 ετών είναι παράνομος στην Τουρκία. Αλλά ο γάμος μεταξύ ανδρών και ανήλικων κοριτσιών σε θρησκευτικές τελετές δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο, ειδικά σε αγροτικές περιοχές της χώρας των 78 εκατομμυρίων πολιτών, οι οποίοι στη μεγάλη πλειονότητά τους είναι σουνίτες.

Παρέμβαση Ερντογάν

«Θεωρώ άκρως οφέλιμο, η κυβέρνηση λαμβάνοντας υπ' όψη τις επικρίσεις και προτάσεις που προέρχονται από διάφορα στρώματα της κοινωνίας, να λύσει αυτό το θέμα με ευρεία συναίνεση», δήλωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στο πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή» για το σχέδιο νόμου που προκάλεσε σάλο.

Λίγες ώρες μετά την παρέμβαση αυτή ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ ανακοίνωσε πως το νομοσχέδιο αποσύρεται.



Πηγή : ethnos.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου