Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

9 στους 10 Έλληνες είναι δυσαρεστημένος με την κυβέρνηση! Πρώτη με διαφορά 8 μονάδες η Νέα Δημοκρατία



Δημοσκόπηση ΠΑΜΑΚ: Σταθερά πρώτη η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει ποσοστό 25,5%, έναντι του 17,5% που προσελκύει η Κουμουνδούρου, ενώ τρίτο κόμμα παραμένει η Χρυσή Αυγή. Εκτός «δημοσκοπικής Βουλής» παραμένουν, όπως και στην προηγούμενη δημοσκόπηση, ΑΝΕΛ και Ποτάμι, που συγκεντρώνουν αμφότερα 2%.

Πρώτη στην πρόθεση ψήφου εμφανίζεται η Νέα Δημοκρατία η οποία προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 8 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει ποσοστό 25,5%, έναντι του 17,5% που προσελκύει η Κουμουνδούρου, ενώ τρίτο κόμμα παραμένει η Χρυσή Αυγή, που ανέβασε τα ποσοστά της στο 7%. Τέταρτο έρχεται το ΚΚΕ με 5,5% και ακολουθούν Δημοκρατική Συμπαράταξη με 4,5% και Ένωση Κεντρώων με 4%.

Εκτός «δημοσκοπικής Βουλής» παραμένουν, όπως και στην προηγούμενη δημοσκόπηση, ΑΝΕΛ και Ποτάμι, που συγκεντρώνουν αμφότερα 2%. 

Περισσότεροι από τους μισούς (54%) προβλέπουν πως η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές. 

Σε ό,τι αφορά την πορεία της χώρας, το 80,5% των Ελλήνων πιστεύει πως τα πράγματα κινούνται προς την λάθος κατεύθυνση και ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να βγάλει την χώρα από το μνημόνιο ακόμη κι αν εξαντλήσει την τετραετία.

Σχεδόν 9 στους 10 Έλληνες είναι δυσαρεστημένοι από τις επιδόσεις της κυβέρνησης, το ίδιο κλίμα επικρατεί και στην δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ, αφού 7 στους 10 ψηφοφόρους της αριστερής παράταξης δεν είναι ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση που εξέλεξαν. Ωστόσο το 44% προτιμά η συγκυβέρνηση να ολοκληρώσει την τετραετία ενώ, στον αντίποδα, το 41% επιθυμεί την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. 

Για τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, το 72% των ερωτηθέντων θεωρεί πως οι διαβουλεύσεις καθυστέρησαν με αρνητικές επιπτώσεις για την χώρα και το 41% εκτιμά ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν στο τελευταίο Eurogroup είναι αρνητικές για την Ελλάδα.

Απαισιοδοξία επικρατεί και σε ό,τι αφορά τα οικονομικά, αφού το 74% προβλέπει ότι η κατάσταση των νοικοκυριών θα χειροτερεύσει μέσα στους επόμενους 12 μήνες. 

Για να διαβάσετε αναλυτικά την δημοσκόπηση του ΠΑΜΑΚ, πατήστε ΕΔΩ.





Πηγή: skai.gr







Αποκαλύψεις βόμβα ηθοποιού για το Χόλιγουντ - "Με κακοποιούσαν και με πάσαραν ο ένας στον άλλο"



Σοκαριστικές λεπτομέρειες για τη σεξουαλική κακοποίηση που αναγκάστηκε να υπομείνει ο ίδιος και άλλοι νέοι ηθοποιοί κατά τη διάρκεια της πορείας τους στο Χόλιγουντ αποκάλυψε ο ηθοποιός Corey Feldman.

Σε συνέντευξή του στο Hollywood Reporter, ο Corey Feldman περιγράφει πως είχε κακοποιηθεί επανειλημμένα από έναν άντρα στη βιομηχανία του Χόλιγουντ, σημειώνοντας πως πολλοί ήταν εκείνοι που πάσαραν τους νεαρούς ηθοποιούς από τον έναν στον άλλο. Ο πιο στενός του φίλος Corey Haim, όπως δήλωσε, βιάστηκε όταν ήταν μόλις 11 ετών από έναν παραγωγό, κάτι που τον οδήγησε στα ναρκωτικά και το αλκοόλ.

Ο Corey Haim πάλευε με τα ναρκωτικά μέχρι τον θάνατό του το 2010 σε ηλικία 38 ετών. Έναν θάνατο που ο Corey Feldman αποδίδει στους άντρες που κακοποίησαν τον ηθοποιό. Η συνέντευξή του έρχεται μετά τις αποκαλύψεις του ηθοποιού Elijan Wood για το πρόβλημα της παιδοφιλίας στο Χόλιγουντ.

"Είχε πιο άμεση κακοποίηση από ό,τι εγώ. Με παρενόχλησαν διάφοροι άντρες αλλά τον Corey Haim τον βίαζαν. Έγινε όταν ήταν 11 ετών. Ο γιος μου είναι 11 ετών και δεν μπορώ να καταλάβω πώς μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Θα κατέστρεφε όλη την ύπαρξή του", δήλωσε ο Corey Feldman.

Αποκάλυψε πως πολλοί γνώριζαν ότι οι δύο νεαροί κακοποιούνταν από μεγαλύτερους άντρες και πως κανείς δεν έκανε τίποτα για να τους βοηθήσει. "Χρησιμοποιούσε τον εκφοβισμό και τις απειλές ως έναν τρόπο να τους κάνει να το αποσιωπήσουν. Και όλοι αυτοί ήταν φίλοι. Ρωτήστε οποιονδήποτε από τα παιδιά εκείνης της εποχής. Μας πάσαραν ο ένας στον άλλο". Τα αγόρια που διάλεγαν ήταν όλα μεταξύ 10 και 16 ετών. Ο Feldman κακοποιήθηκε στα 15 του από έναν άντρα που είχε προσλάβει ο ίδιος του ο πατέρας ενώ κανένας από τους γονείς του δεν γνώριζε κάτι.

Στο βιβλίο του Coreyography είχε γράψει λεπτομερώς για την πάλη τους με τα ναρκωτικά. Η πρώτη φορά που οι δύο φίλοι είχαν κάνει χρήση ναρκωτικών ήταν με δύο άντρες που τους κακοποιούσαν. Είχε αποκαλύψει πως ο Haim έκανε σεξ με μεγαλύτερους άντρες στο σετ του "Lucas" και πως περνούσε χρόνο με τον Martin Weis, έναν γνωστό μάνατζερ μικρών ηθοποιών. Ο Weis συνελήφθη το 2011 μετά την καταγγελία πελάτη του πως είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά όταν ήταν μόλις 11 ετών.

Είχε γράψει πως με τον Haim προσπάθησαν κάποια στιγμή να καταγγείλουν αυτούς τους άντρες στις αρχές αλλά επέλεξαν να αγνοήσουν τους ισχυρισμούς τους. Βρήκε τελικά καταφύγιο σε ένα απίθανο μέρος με τον Michael Jackson. "Ήμουν συντετριμμένος. Χρειαζόμουν κάποια ομαλότητα στη ζωή μου. Έτσι τηλεφώνησα στον Michael Jackson. Ο κόσμος του έγινε το πιο ευτυχισμένο μου μέρος. Το να είμαι με τον Michael Jackson με γύρισε στην αθωότητα. Ένιωθα σαν να ήμουν 10 ετών και πάλι". Επέμεινε πως ο Michael Jackson δεν τον κακοποίησε ποτέ ούτε προσπάθησε να τον αγγίξει σεξουαλικά κατά τη διάρκεια της φιλίας τους.




Πηγή: Dailymail, newsit.gr


«Γιατρός» ο ένας από τους ληστές της χρηματοποστολής στο νοσοκομείο Μεταξά



Φορούσε ρόμπα χειρουργείου, έφυγε μαζί με τους δύο συνεργούς του από την πίσω πόρτα, περιγράφει στο protothema.gr τη ληστεία στο ΑΤΜ της τράπεζας η πρόεδρος των εργαζομένων

«Γιατρός» ήταν ο ένας από τους τρεις ληστές που χτύπησαν το πρωί της Παρασκευής στο νοσοκομείο Μεταξά.

Όπως δήλωσε στο protothema.gr η πρόεδρος των εργαζομένων Ρεβέκκα Ψαράκου ο ενας από τους τρεις ληστές φορούσε μια ρόμπα χειρουργείου μιας χρήσης.

«Περίμεναν την χρηματοποστολή γιατί ήξεραν ότι είναι ημέρα πληρωμών» λέει η κυρία Ψαράκου. 

Σύμφωνα με τις περιγραφές των αυτοπτών μαρτύρων μετά τη ληστεία οι τρεις άνδρες - οι δύο εκ των οποιών φορούσαν χειρουργικές μάσκες - προχώρησαν προς το εσωτερικό του νοσοκομείου και αφού μπήκαν στα χειρουργεία κατευθύνθηκαν στην πίσω πύλη του νοσοκομείου. Εκεί πήδηξαν ανενόχλητοι τα κάγκελα και εξαφανίστηκαν.

Όλα συνέβησαν λίγο μετά τις 9 το πρωί όταν οι υπάλληλοι της εταιρείας που έχει αναλάβει τον ανεφοδιασμό των ΑΤΜ έφτασαν στο νοσοκομείο.

Όταν ο υπάλληλος της εταιρείας σεκιούριτι, κρατώντας τις δυο τσάντες, μπήκε στον προθάλαμο και άνοιξε το ΑΤΜ τότε ο άνδρας που φορούσε την πράσινη στολή, έβγαλε όπλο και τον απείλησε πως θα τον σκοτώσει. Έντρομος, τότε, ο σεκιούριτι του παρέδωσε τα δυο κουτιά με τα χαρτονομίσματα των 20 και 50 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι νοσοκομείο και συγκεκριμένα το Σωτηρία είχε βάλει στο στόχαστρο τον περασμένο Ιούνιο και η Πόλα Ρούπα προκειμένου όπως είχε γράψει σε μακροσκελές κείμενό της ότι «με αυτά τα χρήματα εξασφάλισα εκτός από την επιβίωσή μου στην "παρανομία", την οργάνωση της δράσης μου και την χρηματοδότηση της επιχείρησης για την απελευθέρωση του Νίκου Μαζιώτη και άλλων πολιτικών κρατουμένων από τις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού». 



Πηγή : protothema.gr


Ν.Δ.: Το Αποκρουστικό πρόσωπο του διχασμού ο Γ. Κυρίτσης

SOOC/Alexandros Michailidis


Σφοδρή επίθεση την κυβέρνηση εξαπέλυσε η Ν.Δ. με αφορμή τη θέση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Κυρίτση η κυβέρνηση μετακυλήσει όσο μπορεί τα βάρη στους μενουμευρωπαίους, γιατί γι' αυτό ψηφίστε τον Σεπτέμβριο. 

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι όσο βυθίζεται στα αδιέξοδά της τόσο περισσότερο διχάζει. 

«Ο κ. Κυρίτσης είναι το πραγματικό πρόσωπο του κ. Τσίπρα. Το αποκρουστικό πρόσωπο του διχασμού, του φθόνου και του μίσους», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι «η βουλιμία για εξουσία τούς οδηγεί στο να διχάζουν τους Έλληνες». «Όσο περισσότερο φορτώνουν βάρη στον ελληνικό λαό, όσο περισσότερο βυθίζονται στα αδιέξοδά τους τόσο περισσότερο υβρίζουν και διχάζουν. Το κάνουν συνειδητά. Το κάνουν απροκάλυπτα. Το κάνουν κυνικά. Αυτή είναι η στρατηγική τους», συμπληρώνεται.

«Είναι επικίνδυνοι για την ενότητα των Ελλήνων, για το παρόν και το μέλλον της χώρας», καταλήγει η Ν.Δ..



Πηγή : naftemporiki.gr


Ιστορική επίσκεψη Ομπάμα στη Χιροσίμα



Ο Μπαράκ Ομπάμα έφθασε σήμερα το απόγευμα (τοπική ώρα) στο Πάρκο της Ειρήνης στη Χιροσίμα, που είναι αφιερωμένο στη μνήμη των θυμάτων, και έγινε ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέπτεται το μέρος αυτό στην ιαπωνική πόλη που καταστράφηκε από αμερικανική ατομική βόμβα το 1945.

Στην ιστορική αυτή επίσκεψη του στη Χιροσίμα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνοδεύεται από τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίντζο Αμπε.

Στη συνέχεια ο Ομπάμα κατέθεσε ένα στεφάνι από λουλούδια μπροστά στο κενοτάφιο, μέσα στο οποίο υπάρχουν δεκάδες τόμοι με τα ονόματα των θυμάτων της πυρηνικής βόμβας που έριξαν οι Αμερικανοί στην πόλη στις 6 Αυγούστου του 1945. Σκοπός του αμερικανού προέδρου είναι να αποτίσει φόρο τιμής στους 210.000 και πλέον Ιάπωνες που σκοτώθηκαν από την πυρηνική φωτιά.

«Πριν από 71 χρόνια, ο θάνατος έπεσε από τον ουρανό», δήλωσε ο Ομπάμα στην αρχή της ομιλίας του, ενώπιον χιλιάδων κατοίκων της πόλης, ανάμεσα στους οποίους παρίσταντο επιζήσαντες των επιθέσεων με πυρηνικά όπλα.

Ο επικεφαλής του Λευκού Οίκου, μπροστά από το μνημείο των θυμάτων της αμερικανικής ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα, απηύθυνε έκκληση για την οικοδόμηση ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά όπλα, αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα της πρώτης πυρηνικής επίθεσης στα χρονικά.

Στις 6 Αυγούστου 1945, ο αμερικανικός στρατός έριξε στη Χιροσίμα την πρώτη ατομική βόμβα στα χρονικά της ανθρωπότητας, ενώ τρεις ημέρες αργότερα έριξε και άλλη βόμβα στο Ναγκασάκι. Η χρήση αυτού του όπλου, αποτέλεσμα του Σχεδίου Μανχάταν που εκπονείτο με άκρα μυστικότητα επί χρόνια, θα οδηγούσε στη συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας και στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.



Πηγή : kathimerini.gr


Αγρότης «έψαχνε» στο λογαριασμό του 180 ευρώ και βρήκε... 200 εκατομμύρια!



«Στην Κρήτη θολώσαμε, δεν μπορούσαμε να δούμε τα μηδενικά», λέει ο  κ. Χιλετζάκης – Ανάλογο περιστατικό... λάθους και στα Φάρσαλα

Εκατομμυριούχοι για… λίγες ώρες έγιναν δύο αγρότες, ένας στο Ηράκλειο και ένας στα Φάρσαλα, εξαιτίας ενός λογιστικού λάθους.

Ο λόγος για τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, Μύρων Χιλετζάκη, ο οποίος το πρωί της Πέμπτης  πήγε στην τράπεζα για να κάνει ανάληψη ενός μικρού χρηματικού ποσού και είδε στον λογαριασμό του πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ.Χιλετζάκης, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι πήγε σε ένα τοπικό τραπεζικό κατάστημα του Ηρακλείου για να ενημερωθεί για την αγροτική ενίσχυση και του απάντησε η υπάλληλος ότι έχει γίνει κάποιο λάθος και ότι έχουν πιστωθεί στον λογαριασμό του 200.000 ευρώ.

Ο ίδιος ζήτησε, στη συνέχεια, ενημέρωση του βιβλιαρίου του με την υπάλληλο να του αναφέρει ότι δεν είναι 200 χιλιάδες ευρώ, αλλά 20 εκατ. ευρώ!


«Θολώσαμε, δεν μπορούσαμε να δούμε τα μηδενικά», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ.Χιλετζάκης.

«Φεύγω, πάω στα κεντρικά της Κρήτης, μπαίνουμε μέσα, κάνουμε ενημέρωση του βιβλιαρίου, μου λέει η υπάλληλος 201 εκατ. ευρώ», είπε ο κ. Χιλετζάκης.

«Πάω στο ΑΤΜ, κοιτάω πάλι το ίδιο». Στη συνέχεια ο ίδιος πήγε στον ΟΠΕΚΕΠΕ και ενημέρωσε τον πρόεδρο.

Η τράπεζα τον ενημέρωσε ότι οι τόκοι μία ημέρας, για αυτό το ποσό, είναι 18.000 ευρώ την ημέρα.

Ανάλογο περιστατικό λάθους έγινε την Τρίτη και στα Φάρσαλα. Ένας 32χρονος αγρότης, είδε στο λογαριασμό του να πιστώνονται, κατά λάθος, περίπου όλες οι επιδοτήσεις που παίρνουν όλοι οι Έλληνες αγρότες σε ετήσια βάση. 

Ο 32χρονος αγρότης δεν αντελήφθη τις μεταφορές, καθώς δεν έτυχε να δει τον τραπεζικό λογαριασμό του.

Ενημερώθηκε στις 10.30 το βράδυ της Τρίτης όταν του τηλεφώνησαν από τα κεντρικά γραφεία της τράπεζας για να του εξηγήσουν τι συνέβη και να τον ενημερώσουν ότι πρόκειται για λάθος του συστήματος, το οποίο και διορθώθηκε αυτόματα.


Πηγή : protothema.gr




Δεν ίδρωσε από τις αντιδράσεις ο Κυρίτσης επιμένει να προκαλεί



Κώστας Βουκελάτος

Δεν τον ακούμπησαν οι αντιδράσεις τον Κυρίτση, φαίνεται του είναι παγερά αδιάφορο για αυτά που ξεστομίζει χωρίς ντροπή και επιμένει σε αυτά.

Προσπάθησε σήμερα να πει κάτι απλά για να πει όχι για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και ουσιαστικά τα πιστεύω του και τα πιστεύω του κόμματος του τα οποία δεν υπήρχε περίπτωση να τα πάρει πίσω.

«Εννοούσα τα ευπορότερα στρωματά, τις κατά τεκμήριο εύπορες κοινωνικές ομάδες, που έδωσαν τα μεγαλύτερα ποσοστά στις δυνάμεις του ‘Ναι’ στο δημοψήφισμα και τα χαμηλότερα ποσοστά στο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου», είπε σήμερα στον ΣΚΑΪ.

Οι λαϊκές δυνάμεις που ψηφίσαν ‘Όχι’ στο δημοψήφισμα είπε ο Κυρίτσης δεν τάχτηκαν υπέρ του Μνημονίου αλλά ψηφίσαν τον Σεπτέμβριο τον ΣΥΡΙΖΑ για να διαχειριστεί καλύτερα το Μνημόνιο. 

Ισχυρίστηκε μάλιστα κάτι το οποίο δεν αντιλήφθηκε φαίνεται καλά και δεν το έχει καταλάβει, ότι δήθεν κάτι αντίστοιχο είχε πει την περασμένη Κυριακή στη Βουλή ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κοινός κυρίες και κύριοι ο Κυρίτσης είναι άλλο ένα δείγμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτούς έχει εκφραστές κομπλεξικοί που  βγάζουν τα εσώψυχα τους όπως είπε και η Ντόρα Μπακογιάννη "Εχουν μεγάλο βάρος αυτά που λέει ο κ. Κυρίτσης γιατί λέει αυτά που πραγματικά σκέπτονται"

Ο Κυρίτσης είναι το πραγματικό πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ και του  Τσίπρα ιδιαιτέρα, δυστυχώς για την χώρα μας και η ουσία είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν θέσει στην πολιτική ζωή της χώρα είναι επικίνδυνοι για την ενότητα των Ελλήνων το παρών και το μέλλον της χώρας όπως είπε και η Νέα Δημοκρατία.

Προσπαθούν για να καλύψουν την αποτυχία τους να διχάσουν τους Έλληνες και να γυρίσουν την χώρα σε παλιές εποχές που υπήρχε μίσος μεταξύ των πολιτικών κομμάτων.

Τραγικές φυσιογνωμίες που επιβιώνουν και εμφανίζονται μόνο σε χρόνια απόλυτης πολιτικής και κοινωνικής παρακμής σε μία χώρα, όπως συμβαίνει και στην χώρα μας  τα τελευταία έξη χρόνια και όσο δεν υπάρχει αντίδραση θα επιδεινώνεται αυτή η κατάσταση γεμίζοντας παράσιτα την ζωή μας το μέλλον μας και την πολιτική.


Επαναφέρει θέμα Παπαγγελόπουλου η Νέα Δημοκρατία




Επίκαιρη επερώτηση, με την οποία επί της ουσίας επαναφέρει θέμα Παπαγγελόπουλου, κατέθεσε προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Νικόλαο Παρασκευόπουλο, σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, με πρώτο υπογράφοντα τον πρόεδρο του κόμματος, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Υποστηρίζουν ότι υπάρχει «πρωτοφανής κατάσταση αποσύνθεσης (...) στον χώρο της Δικαιοσύνης» και καταγγέλλουν την κυβέρνηση «για τη θεσμική αναστάτωση που προκαλούν οι ατυχείς χειρισμοί και παρεμβάσεις της και κυρίως του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Παπαγγελόπουλου».

Επίσης, μιλούν για «θεσμική ακινησία», η οποία λειτουργεί παραλυτικά για τον ίδιο το θεσμό ως πυλώνα του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, κλονίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους δικαστικούς λειτουργούς και, επί της ουσίας, αλλοιώνει τα δημοκρατικά χαρακτηριστικά της χώρας μας, ως ευρωπαϊκού κράτους δικαίου.

Καταγγελίες και επιφυλάξεις

Ως παραδείγματα αναφέρονται «καταγγελίες, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με πράξεις της προέδρου του Αρείου Πάγου», «τους πειθαρχικούς ελέγχους σε ανώτατους δικαστικούς με παραγγελία του υπουργού Δικαιοσύνης», «τις επιλεκτικές διαρροές υλικού δικογραφιών, που περιλαμβάνουν και συνομιλίες πολιτικών στελεχών της αντιπολίτευσης».

Επιπλέον, η Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας εκφράζει επιφυλάξεις για την επερχόμενη διαδικασία κρίσεων και επιλογής ηγεσιών στα ανώτατα δικαστήρια και την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Επισημαίνουν ότι η προηγούμενη διαδικασία κρίσεων στιγματίστηκε από την πρωτοφανή και άνευ προηγουμένου «βουτιά» στην επετηρίδα, «προκειμένου να επιλεγούν οι αρεστές στην κυβέρνηση ηγεσίες των ανωτάτων Δικαστηρίων».

«Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να γίνει ανεκτή», καταλήγουν οι βουλευτές της Ν.Δ. και ζητούν να πληροφορηθούν από τον υπουργό Δικαιοσύνης ποιες πρωτοβουλίες πρόκειται να αναλάβει, ώστε να τερματιστεί «η απαράδεκτη αυτή κατάσταση και να αποκατασταθεί το τρωθέν κύρος της Δικαιοσύνης».



Πηγή : efsyn.gr


Ομολογία Τσακαλώτου: Δεν θα δουν όφελος οι φτωχοί από τα μέτρα



Σε πανηγυρικούς τόνους, οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης με συνέντευξη Τύπου, επιχείρησαν να πείσουν ότι το αποτέλεσμα του Eurogroup της 24ης Μαΐου ήταν θετικό.
Τα βασικά στοιχεία των τοποθετήσεών τους ήταν πως:
  • Δεν πρόκειται να αποσυρθεί η αύξηση ΦΠΑ στα νησιά παρά τις αντιδράσεις (Καμμένος, Βούτσης)
  • Ηταν ασαφείς για το πότε θα έρθει η άρση των capital controls την οποία συνδύασαν με την επιστροφή της εμπιστοσύνης και των καταθέσεων. Ενώ κάλεσαν και τα ΜΜΕ να συνδράμουν αναλύοντας «σωστά τα γεγονότα» ώστε να υπάρξει όσο το δυνατον νωρίτερα η άρση των τραπεζικών περιορισμών!
  • Διαβεβαίωσαν ότι το ΕΚΑΣ δεν θα αναζητηθεί αναδρομικά από τους συνταξιούχους που το χάνουν και πως η δαπάνη θα καλυφθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο
  • Παραδέχθηκαν ότι δεν μπορεί να διασφαλιστεί ότι θα υπάρξει νέα κόντρα των θεσμών το φθινόπωρο
  • Διατύπωσαν αιχμές για την στάση του εγχώριου Τύπου καθώς όπως υποστήριξαν άπαντες οι εμπλεκόμενοι παραδέχθηκαν για πρώτη φορά ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.
Παρότι παραδέχθηκαν πως η απόφαση είχε και συμβιβασμούς («υπάρχουν κάποια σημεία, κάποιες «ουρές», όπως και σε όλες τις προηγούμενες αξιολογήσεις»), υποστήριξαν πως το μείζον είναι ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι θα γίνει εκταμίευση.
Οι δύο υπουργοί υποστήριξαν ότι η Ελλάδα στη συνεδρίαση πέτυχε και τους τρεις στόχους της
  1. Να εξασφαλίσουμε την εκταμίευση
  2. Να μπορέσουμε με την αξιολόγηση να μπούμε και στο QE της ΕΚΤ
  3. Να έχουμε μια συμφωνία για το χρέος.
Διευκρίνισαν ότι δεν πρόκειται να βιαστούμε να βγούμε στις αγορές, ενώ για την άρση των capital controls κάλεσαν τους... δημοσιογράφους να «βάλουν ένα χεράκι» αναλύοντας «σωστά τα δεδομένα» για να αρθούν πιο γρήγορα!
Ειδικότερα:
Για πρώτη φορά, σημείωσε ο υπουργός, υπάρχει επίσημη αναγνώριση ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Έχει καταγραφεί επισήμως και έχει αναγνωριστεί στο κείμενο και στη συνέντευξη Τύπου. Ως αποτέλεσμα της αναγνώρισης, έχουμε ένα πλαίσιο που αντιμετωπίζει αυτό το γεγονός.
Αυτό το πλαίσιο ορίζει για πρώτη φορά τι σημαίνει αναγκαιότητα. Μέχρι τώρα, τόνισε, είχαμε τη δέσμευση ότι κάτι θα γίνει «αν χρειαστεί». Η τεράστια διαφορά είναι ότι έχουμε έναν ορισμό τι σημαίνει «αν χρειαστεί», για να κρατήσουμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες στην Ελλάδα στο 15% και μετά στο 20%, σε επίπεδα μικρότερα από ότι σε πολλές χώρες.
Όταν θα λέμε ότι θα ληφθεί αυτό το μέτρο, δεν θα είναι στη διακριτική ευχέρεια του κάθε υπουργού οικονομικών γιατί ο ορισμός του τι χρειάζεται είναι μέσα στο κείμενο, υπογράμμισε.
«Κόφτης» στο χρέος 
Οπως υποστήριξε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Eurogroup είχαμε σημαντικά αποτελέσματα για το χρέος, βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
Βραχυπρόθεσμα, το ESM θα δουλεύει συστηματικά για να αλλάξει το προφίλ αυτού του χρέους. Θα κάνει επεμβάσεις για να μην υπάρχουν απότομες αλλαγές στο τι πληρώνουμε.
Μεσοπρόθεσμα, μέσα στο 2018 υπάρχει δέσμη μέτρων, όπως τα κέρδη από ANFA και SMP που για μήνες η αντιπολίτευση μας έλεγε ότι χαθήκαν αυτά τα λεφτά, για να κρατήσουμε τις πληρωμές σε χαμηλά επίπεδα. 
Παράλληλα, θα υπάρξουν και εξαγορές σε κομμάτια του παλιού χρέους- είτε του ΔΝΤ είτε άλλα, ενώ θα υπάρξουν μεγαλύτερες περίοδοι χάριτος. Βασικό κριτήριο θα είναι το αν η ελληνική οικονομία μπορεί να να χρηματοδοτήσει το χρέος, τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.
Λέει το ΔΝΤ ότι θα μπει όταν κάνει μια εκτίμηση για τη βιωσιμότητα του χρέους, που σημαίνει ότι θα δει αν χρειάζονται περισσότερα εργαλεία μακροπρόθεσμα. Τώρα θα υπάρχει αυτόματος μηχανισμός που θα αποφασιστεί το 2018, «κόφτης» δηλαδή που θα κάνει και μακροπρόθεσμα περιορισμό του χρέους, υπογράμμισε.
Υποστήριξε και πάλι ότι αυτό δεν θα βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια του κάθε υπουργού, αλλά στη βάση του πώς μπορεί η Ελλάδα να χρηματοδοτήσει το χρέος.
Επέμεινε ότι «έχουμε συγκεκριμένη δέσμευση για το χρέος» και πως «δεν έχουμε ορίσει την ισχύ του κάθε εργαλείου αλλά καθορίζουμε ότι πρέπει να φτάσουμε σε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Πρέπει να ερμηνεύσουμε αν είναι αρκετό».
Τα επιτόκια
Ενας τρόπος να μειωθούν τα επιτόκια είναι να δανειστεί ο ESM για ένα κομμάτι του χρέους και να το δανείσει στην Ελλάδα για πιο μακροπρόθεσμη περίοδο, εκτίμησε ο κ. Τσακαλώτος.
Μπορεί να κοστίζει οριακά περισσότερο αλλά ουσιαστικά «κλειδώνει» το επιτόκιο τώρα που τα επιτόκια είναι ιστορικά χαμηλά, σημείωσε. Αυτό δεν είναι απομείωση του χρέους αλλά μειώνει τον κίνδυνο από μελλοντική αύξηση επιτοκίων. Στις αναλύσεις βιωσιμότητας χρέους παίζει σημαντικό ρόλο πιθανή απότομη αλλαγή στα επιτόκια, εξήγησε.
Για τα capital controls
Είναι σημαντικό να επιστρέψουν χρήματα στις τράπεζες και να αυξηθεί η αυτοπεποίθηση στον κόσμο ότι οι τράπεζες είναι απολύτως εξασφαλισμένες, τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Μετά την αξιολόγηση είμαι αισιόδοξος ότι η ΕΚΤ θα επαναφέρει το waiver. Το τρίτο βήμα είναι ότι θα δούμε τις κινήσεις για να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια. Αυτό θα επιτρέψει να δοθεί χρήμα και σε νέους δανειστές.
Νομίζω ότι ο κόσμος καταλαβαίνει ότι αλλάξαμε σελίδα. Μπορεί να αργήσει λίγο να το δούμε αυτό αλλά θα γίνει, υπογράμμισε.Εξέφρασε την αισιοδοξία ότι αυτό θα γίνει γρήγορα, αν και απέφυγε να πει πότε ακριβώς θα γίνει αυτό. Κάθε δυο τρεις εβδομάδες θα βλέπετε αποφάσεις χαλάρωσης, προσέθεσε.
«Μπορείτε να βάλετε και εσείς το χεράκι σας αν αναλύετε σωστά τα γεγονότα», είπε στους δημοσιογράφους προσθέτοντας ότι και άλλοι «έβαλαν το χεράκι τους» λέγοντας ότι δεν θα κλείσει η συμφωνία, δεν θα δοθούν λεφτά για τα ληξιπρόθεσμα κ.τλ.
Η έξοδος στις αγορές
Αναφορικά με πιθανή έξοδο στις αγορές ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Γ. Χουλιαράκης σημείωσε ότι το 2017 θα ξεκινήσουν κάποιες κινήσεις. «Δεν θα βιαστούμε όμως, όπως η προηγούμενη κυβέρνηση για να πανηγυρίσει. Δική μας επιδίωξη δεν είναι να βγούμε γρήγορα αλλά να εμπεδωθεί κλίμα εμπιστοσύνης» είπε.
Η δόση θα εκταμιευθεί
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι δεν αμφισβητείται ότι η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε και πως η δόση για την Ελλάδα, ύψους 10,3 δισ. ευρώ, θα εκταμιευθεί.
Τα πλεονάσματα 3,5%
Απαντώντας για τα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% μέχρι το 2028, που φέρονται να βρίσκονται στο τραπέζι από την πλευρά των δανειστών, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι αυτό θα κριθεί από τη νέα έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, που θα εκπονήσει το ΔΝΤ.
Το χρέος
Επιπλέον υποστήριξε ότι για πρώτη φορά όλοι οι εμπλεκόμενοι αναγνωρίζουν ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Μάλιστα εξήγησε ότι, στο πλαίσιο των ενεργειών για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, θα υπάρξει και μακρά περίοδος χάριτος και ωρίμανσης, αλλά και επιμήκυνση της αποπληρωμής.
Εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα μπει πολύ σύντομα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ενώ διευκρίνισε ότι θα υπάρξουν και αγορές παλιού χρέους.
Ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά
Μια προοδευτική κυβέρνηση έχει προτεραιότητα την εισοδηματική στήριξη των χαμηλών εισοδημάτων ανεξάρτητα από το εάν είναι κάτοικοι νησιών ή της ορεινής Ελλάδας, τόνισε ο Γ. Χουλιαράκης. Πρόθεσή μας είναι να ενισχύουμε τα χαμηλά εισοδήματα ανεξάρτητα από το που κατοικούν.
Απαντώντας σε ερώτηση αν προτίθεται να αποσύρει την διάταξη για το μειωμένο ΦΠΑ στο Αιγαίο απάντησε ρητά «όχι».
Ηταν μνημονιακή υποχρέωση που ψηφίστηκε το καλοκαίρι συμπλήρωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Το ερώτημα είναι αν ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να βοηθήσεις τους νησιώτες είναι η έκπτωση του ΦΠΑ.
Σε ένα νησί όπως η Ρόδος που επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες είναι καλύτερο να πληρώνουν υψηλότερο φόρο και τα χρήματα αυτά να τα δίνεις για να στηρίξεις τόσο τους νησιώτες όσο και ανθρώπους σε ορεινές περιοχές. Ξέρω ότι οι νησιώτες διαφωνούν γιατί φοβούνται ότι θα πληρώνουν αλλά δεν θα δουν όφελος. Πιστεύω όμως ότι η πολιτική μας θα είναι πολύ καλύτερη για τους ίδιους, κατέληξε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Δεν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα
Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, Γιώργος Χουλιαράκης, διαβεβαίωσε ότι δεν θα χρειαστούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα μέχρι το τέλος του προγράμματος, καθώς και ότι 1,7 δισ. ευρώ από κάθε υποδόση θα κατευθυνθεί στην ιδιωτική οικονομία.
Δεν αποσύρουμε την αύξηση ΦΠΑ στα νησιά
Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις από κυβερνητικά στελέχη (Καμμένος, Βούτσης) που ήγειραν θέμα αντισυνταγματικότητας της αύξησης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά, ο κ. Χουλιαράκης είπε ότι δεν είναι συνταγματολόγος, για να μπορεί να πάρει θέση επί των ενστάσεων που εγείρονται, ξεκαθάρισε ωστόσο πως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αποσύρει την τροπολογία για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά από την 1η Ιουνίου.
Οι εκκρεμότητες
Σε ότι αφορά τις εκκρεμότητες για την εκταμίευση, ο κος Χουλιαράκης ανέφερε ότι υπάρχει ένας αριθμός που προκύπτει από το ότι το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε είναι τεράστιο. Ετσι, ο μεγάλος όγκος αφορά νομοτεχνικές βελτιώσεις του νομοσχεδίου της Κυριακής.
Υπάρχουν τρία θέματα που θα λυθούν τις επόμενες ημέρες:
  1. Το Ελληνικό, που προέβλεπε συμφωνία μέχρι 23 Μαϊου. Ζητήσαμε παράταση ενός μήνα. Μπορεί να ολοκληρωθεί γρηγορότερα.
  2. Τα κόκκινα δάνεια με εγγυήσεις δημοσίου. Το θέμα προέκυψε γιατί δεν είχε συζητηθεί με τους θεσμούς σε τεχνικό επίπεδο. Ελλάδα και ΤτΕ έχουν κοινή στάση για το θέμα. Υπάρχει τηλεδιάσκεψη για το θέμα ώστε να βρεθεί κοινή λύση.
  3. Νομικές διατυπώσεις για το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων σε θέματα προσδιορισμού του νομικού συμβουλίου και νομικής κάλυψης του συμβουλίου.

Το ταμείο αλληλεγγύης
Σύμφωνα με τον Ευ. Τσακαλώτο είναι στο Μνημόνιο το τι συμβαίνει αν υπάρξει υπέρβαση των στόχων. Προβλέπει για κάθε πλεόνασμα να μοιράζεται 30%-30%-40% (χρέος, ληξιπρόθεσμα, κοινωνικές δαπάνες).
Οι θεσμοί λένε ότι αν το πλεόνασμα αυτό προκύπτει μόνιμα, μπορεί να διατίθεται για μόνιμα μέτρα (π.χ. αυξήσεις συντάξεων), αν όχι να έχει μορφή έκτακτων βοηθημάτων.
Η ιδέα του Ταμείου Αλληλεγγύης έχει να κάνει με την προσπάθεια να υπάρχει διαφάνεια για το τι θα γίνουν αυτά τα χρήματα. Αυτό που συζητάμε με τους Θεσμούς είναι πώς θα κινηθούμε σε αυτό και ποια ποσά προκύπτουν από μόνιμα μέτρα, υπογράμμισε.
Τα πρωτογενή πλεονάσματα
Απαντώντας σε ερώτηση για το χρέος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος διευκρίνισε ότι τα μέτρα θα εξαρτηθούν από τη νέα DSA. Σε ότι αφορά δε τα πλεονάσματα μετά το 2018 και αν μπορούν να μειωθούν κάτω του 3,5% του ΑΕΠ είπε χαρακτηριστικά «δεν διεκδικούμε και να αυξηθούν...».
Ελάχιστες χώρες διατήρησαν το 3,5% του ΑΕΠ για πολλά χρόνια τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. Η διατήρηση μεγάλων πλεονασμάτων για πολλά χρόνια ενέχει σημαντικούς κινδύνους και γι' αυτό στόχος μας είναι μεσοπρόθεσμα να κινηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα.
Ο δημοσιονομικός κόφτης παύει να ισχύει μετά το τέλος του προγράμματος δηλαδή το 2019, τόνισε ο κ. Χουλιαράκης.
Υποστήριξε ότι η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος ήταν η πιο περίπλοκη και η πιο σημαντική της τελευταίας πενταετίας.
Σημείωσε ότι αν πιάσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους ως το 2018 δεν θα χρειαστεί να νομοθετήσουμε επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα μέχρι το τέλος του προγράμματος.
Μαζί με την εκπλήρωση των εκκρεμοτήτων, σημείωσε, θα εισπράξουμε ένα ποσό ίσο με το 2% του ΑΕΠ. Υπογράμμισε ότι από την εκταμίευση της δόσης, τα 1,8 δισ. ευρώ θα δοθούν στην πραγματική οικονομία. Από τα υπόλοιπα 3,5 δισ. που είναι προγραμματισμένο να εκταμιευτούν το Σεπτέμβριο, πάλι από αυτά τα 1,8 δισ. θα πάνε στην πραγματική οικονομία, σημείωσε
Παράλληλα, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, μετά τη δεύτερη αξιολόγηση, η οικονομία θα δεχτεί 1,4 δισ. ακόμη, τόνισε ο κ. Χουλιαράκης.
Οι προϋποθέσεις για ανάκαμψη
Ο κ. Χουλιαράκης επεσήμανε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης πληρώνονται οι τρεις βασικές προϋποθέσεις για την ανάκαμψη.
  1. Η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, που αναμένεται να βελτιώσει τις συνθήκες ρευστότητας στην οικονομία.
  2. Δημοσιονομική ένεση. 
  3. Η αποκατάσταση συνθηκών σταθερότητας, απομάκρυνση αβεβαιότητας που έρχεται με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.
Αυτές οι τρεις προϋποθέσεις θα επιτρέψουν στην οικονομία να πάρει πάλι μπρος, τόνισε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι οι θετικές προοπτικές που διανοίγονται για την οικονομία αναμένεται να οδηγήσουν και σε αύξηση των ξένων επενδύσεων.
Οι χρηματοδοτικές ανάγκες 
Η κρίσιμη απόφαση του Eurogroup σύμφωνα με τον κ. Χουλιαράκη είναι το ότι μεσοπρόθεσμα οι χρηματοδοτικές ανάγκες θα μείνουν κάτω από το όριο του 15% του ΑΕΠ και μακροπρόθεσμα (εμείς εκτιμούμε ότι είναι το 2038) κάτω του 20%.
Όπως είπε τα τελευταία χρόνια οι δαπάνες για αυτό το σκοπό έφτασαν έως και 33% του ΑΕΠ, ενώ κινούνταν πάνω του 25%. Αυτό δίνει εικόνα του τι σημαίνει η συμφωνία, υπογράμμισε.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στάθηκε στο ότι τα επιτόκια των δανείων που έλαβε η Ελλάδα είναι χαμηλά, αλλά κυμαινόμενα και αυτό στο μέλλον εγκυμονεί κινδύνους. Γι' αυτό έχει σημασία το ότι μπαίνει το πλαφόν, οι επενδυτές θα μπορούν να ξέρουν ποια είναι η εικόνα στις τράπεζες.


Πηγή:  iefimerida.gr 


Με κάρτα οι συναλλαγές άνω των 100 ευρώ στις εφορίες




Μειώνεται το ανώτατο όριο πληρωμών με μετρητά στις εφορίες. Όσα ανακοίνωσε ο ΓΓ Δημοσίων Εσόδων. Τι αλλάζει στις αποδείξεις και τις αγορές με κάρτα...

Μειώνεται στα 100 ευρώ από 200 ευρώ σήμερα το ανώτατο όριο πληρωμών με μετρητά στις εφορίες. Για υψηλότερα ποσά οι πληρωμές θα γίνονται υποχρεωτικά μέσω κάρτας.

Αυτό ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, μιλώντας στο 2ο συνέδριο για τις ψηφιακές πληρωμές.

Σαρωτικές είναι οι αλλαγές και για τις αποδείξεις μέσω πλαστικού χρήματος και το χτίσιμο του αφορολόγητου που φέρνει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.

Σύμφωνα με το σχέδιο που θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου οι συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων θα γίνονται ηλεκτρονικά για ποσά άνω των 50 ευρώ, ενώ οι καταναλωτές θα πληρώνουν υποχρεωτικά με κάρτα για ποσά άνω των 500 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα:

- Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες θα πρέπει να συλλέγουν αποδείξεις ώστε να χτίζουν το αφορολόγητο. Σε διαφορετική περίπτωση το χάνουν.

- Από την 1η Ιουλίου θα γίνονται δεκτές από την Εφορία  οι αποδείξεις από συναλλαγές με ηλεκτρονικό τρόπο. Μόνο για φέτος θα γίνουν δεκτές και οι αποδείξεις του πρώτου εξαμήνου του έτους που καταβλήθηκαν με μετρητά.

- Από το 2017 οι συναλλαγές θα πρέπει να πραγματοποιούνται με χρήση καρτών ώστε οι φορολογούμενοι να έχουν το όφελος του αφορολόγητου ορίου.

- Η εφορία θα ζητεί συγκεκριμένο ύψος αποδείξεων αναλόγως τους ύψους του εισοδήματος. Για τις 4 κατηγορίες αφορολογήτου που ισχύουν σήμερα θα ζητούνται αποδείξεις που θα ανέρχονται στο 10% του εισοδήματός τους. Για ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ θα ζητούνται αποδείξεις ίσες με το 15% του εισοδήματος. Το ποσό των αποδείξεων που θα ζητάει η εφορία  θα αυξάνεται ανάλογα με το εισόδημα.

- Στο νομοσχέδιο θα υπάρχει διάταξη που θα αναφέρει ότι με απόφαση του υπουργού Οικονομικών θα καθορίζονται τα κίνητρα στους φορολογουμένους, με στόχο να επεκταθεί η χρήση του πλαστικού χρήματος. Τα κίνητρα θα προβλέπουν κληρώσεις δώρων και ακινήτων.

- Οι φορολογούμενοι που θα πραγματοποιούν συναλλαγές με πλαστικό χρήμα δεν θα χρειοάζεται να κρατούν τις αποδείξεις. Οι δαπάνες των φορολογουμένων που θα χρησιμοποιούν κάρτες θα αποστέλλονται στη ΓΓΔΕ από τις τράπεζες. 

- Αποδεκτές θα γίνονται όλες οι αποδείξεις που συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι (εκτός από αυτές των ΔΕΚΟ).

- Οι συναλλαγές με ιατρικά κέντρα, γιατρούς, και η δαπάνη φαρμάκων θα πρέπει να γίνεται μέσω καρτών από το 2017 αλλιώς θα απορρίπτονται από την εφορία.

- Υποχρεωτική θα είναι η χρήση πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές των πολιτών με καταστήματα λιανικής για αγορές άνω των 500 ευρώ.

Τι προβλέπεται για τις επιχειρήσεις

- Από την 1η Ιουλίου οι συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων θα γίνονται με χρεωστικές, πιστωτικές ή e-banking για ποσά άνω των 50 ευρώ.

- Από την 1η Ιουλίου όλες οι νέες επιχειρήσεις που θα ανοίξουν θα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν τα μηχανάκια POS.




Πηγή : antenna.gr


Αλλαγές στο ασφαλιστικό ζητούν οι θεσμοί



Λίστα με σημαντικές «διορθώσεις» στον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο έχουν αποστείλει οι εκπρόσωποι των δανειστών στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, οι οποίοι, όπως φαίνεται, δεν αφήνουν τίποτε να... πέσει κάτω. Ελέγχουν και την παραμικρή λεπτομέρεια και ζητούν αλλαγές, στη λογική των όσων είχαν συμφωνηθεί στα τεχνικά κλιμάκια, ακόμη και μετά την ψήφιση του νόμου. Βασικό «αγκάθι» παραμένει το θέμα του ΕΚΑΣ, καθώς οι δανειστές δεν άκουσαν με ιδιαίτερη ευχαρίστηση την πρωθυπουργική εξαγγελία για μη αναδρομική επιστροφή των ποσών που δόθηκαν από την 1η Ιανουαρίου έως και τον Ιούνιο. Βέβαια, η τροπολογία που όριζε τις 12 δόσεις ως τρόπο επιστροφής των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, με ανώτατο ποσό δόσης τα 30 ευρώ, δεν αποσύρθηκε, με αποτέλεσμα να αποτελεί πλέον νόμο του κράτους. Συνεπώς, το πρόβλημα είναι στην πλευρά της κυβέρνησης και δη στο αν θα υλοποιηθεί η δέσμευση του πρωθυπουργού, και αν ναι, πώς θα καλυφθεί το έλλειμμα των 100-120 εκατ. ευρώ που θα δημιουργηθεί σε σχέση με τον στόχο της δημοσιονομικής προσαρμογής. Το θέμα του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, πάντως, δεν αναμένεται να προχωρήσει, ύστερα και από τις έντονες αντιδράσεις των δανειστών.

Μεταξύ των ζητημάτων που οι θεσμοί ζητούν άμεσα να αλλάξουν βρίσκεται η διάταξη του πρόσφατου ασφαλιστικού νόμου που διατηρεί το εν μέρει ευνοϊκό καθεστώς που προβλέπεται για τους αγρότες και για τους περίπου 45.000 μικροεπαγγελματίες που ασφαλίζονται στον ΟΓΑ. Στην πράξη, οι δανειστές ζητούν οι χιλιάδες επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε δήμους με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων και δηλώνουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ, από την 1η Ιανουαρίου 2017 και μετά να πληρώνουν εισφορές με το μοντέλο των υπόλοιπων ελεύθερων επαγγελματιών του ΟΑΕΕ (26,95% για κύρια ασφάλιση και υγεία, επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος). Πρόκειται για περίπου 45.000 ασφαλισμένους, με καφενεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, καταστήματα κ.λπ., που είχαν το προνόμιο να πληρώνουν εισφορές ΟΓΑ. Με τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο, οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι ακολουθούσαν τη μεταβατική περίοδο που έχει προβλεφθεί για τους αγρότες, ώστε να φτάσουν να πληρώνουν εισφορά στο 26,95% του εισοδήματός τους.

Επίσης, ζητούν διόρθωση στην κλίμακα εκπτώσεων που προβλέπεται τα έτη 2017-2020 για τους επιστήμονες του ΕΤΑΑ, ώστε να ισχύσει η αρχική πρόταση του υπουργείου Εργασίας, όπως είχε εγκριθεί από τα τεχνικά κλιμάκια και όχι η βελτιωμένη που εντάχθηκε στον νόμο. Η κυβέρνηση φαίνεται πως αξιολογεί τη συγκεκριμένη παρέμβαση ως μία από τις πλέον σοβαρές, καθώς εκτιμά ότι ήδη το υπουργείο Εργασίας είναι αντιμέτωπο με τους συγκεκριμένους κλάδους των επιστημόνων (γιατρούς, δικηγόρους και αυτοαπασχολούμενους) και η μείωση των εκπτώσεων θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα σε όσους δηλώνουν μεσαία και υψηλότερα εισοδήματα. Και αυτό γιατί η κλίμακα που ψηφίστηκε, τελικά, ξεκινούσε με έκπτωση 50% για εισοδήματα 7.033-13.000 ευρώ και μειωνόταν κατά μία ποσοστιαία μονάδα για κάθε επιπλέον 1.000 ευρώ εισοδήματος, με καταληκτικό όριο την έκπτωση 5% για εισοδήματα 57.000-58.000 ευρώ. Αυτό που ζητούν οι δανειστές είναι η έκπτωση 50% του ασφαλίστρου να ξεκινά από τα εισοδήματα 7.033-10.000 ευρώ, ώστε η καταληκτική έκπτωση 5% να αφορά εισοδήματα 54.000-55.000 ευρώ.



ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ
Έντυπη Καθημερινή


Ντόρα Μπακογιάννη ερώτηση στον ΥΠΕΞ Νικόλαο Κοτζιά για το θέμα των Σκοπίων




Ερώτηση στον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νικόλαο Κοτζιά για το θέμα των Σκοπίων υπέβαλαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Γιώργος Κουμουτσάκος

Θέμα: σχετικά με τις αντικρουόμενες απόψεις Υπουργών της Κυβέρνησης αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων

Κύριε Υπουργέ

Με χθεσινή του αναφορά στη Βουλή σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιώτης Καμμένος κατέστησε σαφές ότι η εθνική γραμμή, όπως αυτή διαμορφώθηκε στο Συμβούλιο των πολιτικών Αρχηγών τον Απρίλιο του 1993, δεν έχει αλλάξει. Εσείς, αντίθετα, έχετε επανειλημμένα δηλώσει ότι η Ελλάδα έχει προβεί σε σημαντικές κινήσεις προς την κατεύθυνση μιας κοινά αποδεκτής σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, για κάθε χρήση, εσωτερική και διεθνή (π.χ άτυπη σύσκεψη των ΥΠ.ΕΞ. της Ε.Ε., Ρίγα, Μάρτιος 2015).

Τέλος, αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων νυν Βουλευτές και Υπουργοί, έχουν κατά καιρούς εκφράσει την άποψη υπέρ της διατήρησης της σημερινής συνταγματικής ονομασίας των Σκοπίων, δηλαδή «Μακεδονία»( π.χ., άρθρο –διακήρυξη στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με τίτλο « Όχι στον εθνικισμό και τις συναινέσεις που τον συντηρούν», Αυγή, 13/3/2008).
Κατόπιν τούτων ερωτάσθε:

Ποια είναι η θέση της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων; 

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Ντόρα Μπακογιάννη, (Α Αθηνών)
Γιάννης Κεφαλογιάννης, (Ρεθύμνης) 
Γιώργος Κουμουτσάκος (Β Αθηνών)


Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών



Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την συνέχιση της αποχής των δικηγόρων μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, που αποκτά χαρακτηριστικά «αυτοκτονίας» για το νέο και μαχόμενο δικηγόρο»

Η πλήρης δήλωση παραίτησης του κ. Μαντζούτσου έχει ως εξής:

«Όλο το προηγούμενο διάστημα, από τη γνωστοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου για το νέο ασφαλιστικό μέχρι την ψήφιση του επίμαχου ασφαλιστικού – φορολογικού νομοσχεδίου, η Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών πρωτοστάτησε στις ουσιαστικές μορφές αντίδρασης, καταθέτοντας συγχρόνως συγκεκριμένες προτάσεις.

Παρά τις επιφυλάξεις σε σχέση με την αποχή, προτάξαμε την ενότητα του δικηγορικού σώματος, σεβόμενοι το γεγονός ότι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι είχαν την ευθύνη να αποφασίζουν δεσμευτικά για το είδος και τη μορφή των κινητοποιήσεων.

Δυστυχώς, επιβεβαιώθηκε για ακόμα μία φορά ότι η αποχή είναι αναποτελεσματική, διότι περισσότερο πλήττει εμάς τους ίδιους παρά ασκεί πίεση στην κυβέρνηση.

Πολλώ δε μάλλον, η συνέχιση της αποχής ακόμα και μετά την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου αποκτά χαρακτηριστικά «αυτοκτονίας» για το νέο και μαχόμενο δικηγόρο, ο οποίος αδυνατεί πλέον να καλύψει τα έξοδα όχι μόνο της δικηγορίας αλλά και της ίδιας του της επιβίωσης.

Συγχρόνως, η πεντάμηνη αποχή περνάει το εντελώς εσφαλμένο μήνυμα στην κοινωνία ότι οι δικηγόροι έχουμε πολλά χρήματα στη διάθεσή μας, εφόσον μπορούμε να ζούμε χωρίς εργασία για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.

Η συνεχιζόμενη αποχή σε περίοδο ακραίας οικονομικής κρίσης εξοντώνει τους συναδέλφους που βασίζονται για την επιβίωσή τους αποκλειστικά στα έσοδα από την άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος.

Ενόψει των ανωτέρω:

1.  Υποβάλλω την παραίτησή μου από την προεδρία της Ένωσης, ως έσχατο μέσο διαμαρτυρίας απέναντι στις αποφάσεις για συνέχιση της αποχής ακόμα και μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού – φορολογικού νομοσχεδίου.

 2. Καλώ το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών να σταματήσει την αποχή, εστιάζοντας στο εξής σε κοινές δράσεις με τους εκπροσώπους του συνόλου των ελευθέρων επαγγελματιών».


Προκλητικό άρθρο Κυρίτση: Κερδίσαμε τις εκλογές για να επιβαρύνουμε όσους ψήφισαν το “ναι” στο δημοψήφισμα!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI


Σε ένα άκρως προκλητικό άρθρο του στην “Αυγή”, ο Γιώργος Κυρίτσης κάνει λόγο για συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης να επιβαρυνθούν όσοι ψήφισαν “ναι” στο δημοψήφισμα του Ιουλίου.
Μία ημέρα μετά την ορκωμοσία του στη Βουλή, όπου πήρε τη θέση της Βασιλικής Κατριβάνου (σ.σ. Παραιτήθηκε μετά τα “όχι” που είπε για το “Υπεραταμείο” και τον “κόφτη”), ο κ. Κυρίτσης γράφει στο άρθρο του μεταξύ άλλων πως: "Οι νόμιμοι ιδιοκτήτες της χώρας, δηλαδή το αστικό μπλοκ και οι μιντιακές του εκπροσωπήσεις, είχαν συνηθίσει επί δεκαετίες να τοποθετούν την Αριστερά σε ένα εξαιρετικά βολικό γι' αυτούς σχήμα, εξαιρετικά επιτυχημένο, μάλιστα, στο μέτρο που μεγάλο κομμάτι της Αριστεράς το έχει ενσωματώσει απόλυτα. Με βάση αυτό το "βαρκιζαϊκό σχήμα", η Αριστερά οφείλει να έχει μια αναμενόμενη, μονοκόμματη και ευκόλως αντιμετωπίσιμη μετωπική προσέγγιση των πραγμάτων και να ηττάται ηρωικά. Και μετά να εισπράττει συγχαρητήρια και σεβασμό -όπως το σημερινό ΚΚΕ- για τη σταθερότητα των απόψεων και των πρακτικών της".

Και προσθέτει: "Αν πρέπει να κρατήσουμε μια ανάλυση της σημερινής πραγματικότητας μέσα από τα μάτια του αστικού στρατοπέδου, ας το κάνουμε μέσα από τα λόγια του προέδρου της ΝΔ και όχι των απελπισμένων σπιν του: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διεξάγει έναν ακήρυκτο ταξικό πόλεμο υπέρ των χαμηλότερων στρωμάτων και εις βάρος των ευπορότερων".

"Γι' αυτό ακριβώς ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο, για να μετακυλήσει όσο μπορεί τα βάρη στους μενουμευρωπαίους, και αυτό ακριβώς κάνει" κατέληξε.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ



Πηγή : newsit.gr


Τι είπες πάλι κυρία Βαγενά λυπήσου μας!




Αντέξαμε 400 χρόνια τους Τούρκους, δεν μας τρομάζουν τα 99 του υπερταμείου

Παραδέχτηκε καταρχήν ότι η κυβέρνηση παραχώρησε για 99 χρόνια την εθνική κυριαρχία στους δανειστές μέσω του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και  συνέκρινε τα 99 χρόνια με τα 400 χρόνια της τουρκικής σκλαβιάς. 

Είπε η κυρία Βαγενά μιλώντας σε εκπομπή στο σταθμό της Ζακύνθου stigma fm «Δεν μας τρομάζουν τα 99 χρόνια διάρκειας του ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Εδώ η Ελλάδα ήταν υπό Τουρκική σκλαβιά για 400 χρόνια και άντεξε. Έχουμε ως λαός μεγάλες αντοχές. Είμαστε ανίκανοι ως κράτος από μόνοι μας να διαχειριστούμε τη δημόσια περιουσία, αυτό έχει αποδειχτεί εδώ και δεκαετίες. 

Είναι αναγκαία η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Το πρώην ΤΑΙΠΕΔ είχε την έννοια της πώλησης, το νυν ταμείο Αποκρατικοποιήσεων έχει τη λογική της αξιοποίησης με τη μορφή σύμπραξης Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Με όρους ευνοϊκούς για το κράτος».

Φρόντισε να τα πει και στους δημόσιους υπαλλήλους χαρακτηρίζοντας τους ώς τεμπέληδες «Μια ζωή το όνειρο του Έλληνα ήταν να μπει στο δημόσιο. Λέγαμε, μπήκαμε στο δημόσιο, ας βρούμε τώρα και μια δεύτερη δουλειά. Το δημόσιο κατάντησε για πολλούς ένας παράδεισος τεμπέληδων, εννοείται ότι δεν είναι όλοι έτσι. Πρέπει όμως επιτέλους να σταματήσουμε αυτή τη λογική».



Στην Αθήνα σήμερα ο Βλαντιμίρ Πούτιν



Με ανοιχτή την ατζέντα συνεργασίας σε ζητήματα που αφορούν την ενέργεια, το εμπόριο και τις μεταφορές, φτάνει σήμερα το μεσημέρι στην Αθήνα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Πούτιν θα συνοδεύεται στην Αθήνα και από τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, κάτι που αυτομάτως αποδίδει άλλη σημασία στις συζητήσεις που θα γίνουν σήμερα.

Το αεροπλάνο του κ. Πούτιν θα προσγειωθεί σε ελληνικό έδαφος περί τις 15.30. Από το αεροδρόμιο, ο πρόεδρος της Ρωσίας θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα τον υποδεχθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Ο κ. Πούτιν θα μεταβεί μετά στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου και θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Τονίζεται ότι στο επίπεδο των συζητήσεων για πιθανή οικονομική συνεργασία τα δύο βασικά πρότζεκτ που προκαλούν το ενδιαφέρον της Μόσχας είναι η απόκτηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε συνδυασμό, όμως, με την απόκτηση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης. Για το ενεργειακό σκέλος, όπως διεφάνη και από το χθεσινό άρθρο του κ. Πούτιν στην «Κ», το ρωσικό ενδιαφέρον για τον South Stream ΙΙ παραμένει αμείωτο, ενώ δεν αποκλείονται κάποιες μικρότερες συνεργασίες σε κοινοπρακτικά σχήματα με τη ΔΕΗ.

Ιδιαίτερης σημασίας για την ελληνική πλευρά είναι η εξεύρεση διαύλων που θα επιτρέψουν την εξαγωγή, προς τη Ρωσία, προϊόντων που δεν περιγράφονται με ακρίβεια στο υφιστάμενο εμπάργκο της Μόσχας σε προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις και θα δώσουν μικρής διάρκειας συνέντευξη Τύπου, προτού ο κ. Πούτιν πάει στο Βυζαντινό Μουσείο, για να παραστεί σε ειδική εκδήλωση.

Το Σάββατο, ο κ. Πούτιν θα μεταβεί στο Αγιον Ορος με τη συνοδεία του ομολόγου του κ. Παυλόπουλου. Εκεί θα τον αναμένει ο πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος, ο οποίος βρίσκεται ήδη στη Μονή Παντελεήμονος, προκειμένου να είναι παρών στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται με αφορμή τη συμπλήρωση 1.000 χρόνων από την παρουσία Ρώσων μοναχών στο Aγιον Oρος. Ο πατριάρχης Μόσχας και οι κ. Πούτιν και Παυλόπουλος θα παραστούν στη δοξολογία που θα γίνει στις Καρυές.



Έντυπη Καθημερινή