Ιούλιος του 2019 λίγες ημέρες πριν τις εκλογές ο τότε Υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου και ο ΣΥΡΙΖΑ έφεραν νέο ποινικό κώδικα για να εξυπηρετήσουν ρουσφέτια σε ποινές κακοποιών.
Είναι ο νόμος ΣΥΡΙΖΑ που έκανε μέσα σε άλλα το κακούργημα πλημμέλημα, και τον οποίο κατήγγειλε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Κοντονής με σκληρές κατηγορίες.
Αποτέλεσμα του νέου εγκλήματος ΣΥΡΙΖΑ είναι να μειώνονται οι ποινές που είχαν επιβληθεί στους δράστες της αιματηρής συμπλοκής πριν από 10 χρόνια στην περιοχή του Ρέντη, με θύματα τους δύο νεαρούς αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ, Γιώργο Σκυλογιάννη και Γιάννη Ευαγγελινέλη.
Η δολοφονία των δύο αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο την 1η Μαρτίου του 2011, όταν οι κατηγορούμενοι με την απειλή Καλάσνικοφ λήστεψαν περίπτερο στην περιοχή του Μενιδίου και στην συνέχεια, μετά από καταδίωξη αστυνομικών, γάζωσαν τους δικυκλιστές της ομάδας ΔΙΑΣ με αποτέλεσμα να σκοτώσουν τους δύο αστυνομικούς, 22 και 23 χρονών αντίστοιχα, και να τραυματίσουν ακόμα δύο συναδέλφους τους.
Οι δύο δολοφόνοι έχουν καταδικαστεί ως οι φυσικοί αυτουργοί της δολοφονίας των αστυνομικών από το Πενταμελές Εφετείου Αθηνών σε δις ισόβια κι 66 έτη κάθειρξη, ενώ οι υπόλοιποι εννέα καταδικάστηκαν σε ποινές από δύο έτη φυλάκισης έως οκτώ χρόνια κάθειρξη.
Ο Άρειος Πάγος αφού απέρριψε τις αιτήσεις αναιρέσεως των ομογενών από την Ρωσία ανέπεμψαν την υπόθεση στο Εφετείο προκειμένου να εναρμονιστούν με το ύψος των ποινών που εφαρμόζονται με βάσει τον νέο Ποινικό Κώδικα ΣΥΡΙΖΑ που έχει τεθεί σε ισχύ από τον Ιούλιο του 2019.
Πάντως οι αρεοπαγίτες, εκτός από την απόρριψη των αιτήσεων αναίρεσης των κατηγορουμένων, προχώρησαν και στην απόρριψη αιτήματος αναγνώρισης ελαφρυντικών, όπως είναι του πρότερου σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την τέλεση της πράξης όταν ο κατηγορούμενος είναι κρατούμενος.
Ακόμα, μετά την ισχύει του νέου Ποινικού Κώδικα ο οποίος προβλέπει επιεικέστερες ποινές για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας, της απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση, της οπλοχρησίας και της υπόθαλψης εγκληματία, ο Άρειος Πάγος αναίρεσε μερικά την καταδικαστική εφετειακή απόφαση μόνον ως προς τις διατάξεις της επιβολής των ποινών και ανέπεμψε την υπόθεση στο Πενταμελές Εφετείο.
Ωστόσο, από το Ζ΄ Ποινικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας απορρίφθηκαν όλοι οι λόγοι των αιτήσεων αναίρεσης των καταδικασθέντων, που αναφέρονταν στην ενοχή τους για τις πράξεις της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης, της ανθρωποκτονίας από πρόθεση των δύο αστυνομικών και της απόπειρας ανθρωποκτονίας των υπόλοιπων αστυνομικών, που καταδίωξαν τους δράστες στην περιοχή Αγίου Ιωάννη Ρέντη, μετά από ληστεία, στο περίπτερο στις Αχαρνές Αττικής, καθώς και των πράξεων της αποδοχής προϊόντων εγκλήματος, της παράνομης οπλοφορίας και οπλοκατοχής και της υπόθαλψης εγκληματία.
Ληστεία σε σούπερ μάρκετ στο Παλαιό Φάληρο σημειώθηκε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι της Παρασκευής.
Ο Ρουμάνος ληστής μπήκε στο σούπερ μάρκετ στην οδό Τερψιθέας και Οδυσσέως και με την απειλή όπλου ακινητοποίησε πελάτες και εργαζόμενους, όπου άρπαξε άγνωστο χρηματικό ποσό.
Για κακή του τύχη η Ομάδα Δίας βρίσκεται συχνά στην περιοχή και μάλιστα σταθμεύει πολλές φορές και στο σούπερ Μάρκετ.
Οι άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ αντιλήφθηκαν τι συμβαίνει, και πλησιάζοντας τον ληστή, αυτός παράτησε τόσο τα χρήματα όσο και το όπλο του και έτρεξε να εξαφανιστεί.
Οι άνδρες της ΔΙΑΣ τον κυνήγησαν και τον συνέλαβαν δύο τετράγωνα παραπάνω στην περιοχή Κοψαχείλα, όπου είχε κρυφτεί σε πυλωτή πολυκατοικίας.
Ευκολότερος γίνεται ο χωρισμός ζευγαριών που δεν μπορούν να ζήσουν πλέον μαζί.
Από τον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή, με οκτώ απλά βήματα, θα μπορούν πλέον να χωρίζουν τα ζευγάρια.
Η διάταξη για το «άυλο συναινετικό διαζύγιο» αποτελεί νόμο του κράτους, καθώς η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή προβλέπεται ρητά στην πρόσφατη νομοθετική μεταρρύθμιση για το οικογενειακό δίκαιο που προχώρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.
Οι σύζυγοι μπορούν με έγγραφη συμφωνία ή κοινή ψηφιακή δήλωση να λύσουν τον γάμο τους. Η έγγραφη συμφωνία καταρτίζεται μεταξύ των συζύγων ή η κοινή ψηφιακή δήλωση υποβάλλεται από αυτούς με την παρουσία ή με ψηφιακή σύμπραξη πληρεξούσιου δικηγόρου αντίστοιχα για καθέναν από αυτούς. Αυτό ανοίγει τον δρόμο στα ζευγάρια που αποφασίζουν να χωρίσουν συναινετικά και μπορούν να αξιοποιούν τα εργαλεία της σύγχρονης εποχής.
Τα οκτώ βήματα
Βήμα 1ο: Ο ένας εκ των δύο δικηγόρων που εκπροσωπούν το ζευγάρι συνδέεται στην εφαρμογή με τους κωδικούς taxisnet εισάγοντας τα παρακάτω στοιχεία: Τον αριθμό, τόμο, έτος της Ληξιαρχικής Πράξης Γάμου, τον κωδικό του ληξιαρχείου που το εξέδωσε και το επώνυμο ενός εκ των συζύγων. Εναλλακτικά, είτε τα ΑΦΜ, είτε τους ΑΜΚΑ των δύο συζύγων, αλλά και τα επώνυμα και τα e-mails των δύο συζύγων. Με την ολοκλήρωση του βήματος, οι δικηγόροι και των δύο πλευρών, οι δύο σύζυγοι και ο συμβολαιογράφος λαμβάνουν e-mail που τους ενημερώνει ότι ξεκίνησε η διαδικασία. Ο δεύτερος δικηγόρος λαμβάνει e-mail που τον ενημερώνει ότι πρέπει να συνδεθεί και να επιβεβαιώσει τα στοιχεία.
Βήμα 2ο: O έτερος δικηγόρος συνδέεται στην εφαρμογή και επιβεβαιώνει τα στοιχεία της υπόθεσης, το τελικό έγγραφο, καθώς και την επιλογή του συμβολαιογράφου.
Βήμα 3ο: Οι σύζυγοι, έχοντας ενημερωθεί μέσω e-mail, συνδέονται στην εφαρμογή για να δώσουν την τελική τους συναίνεση για τη συνέχεια της διαδικασίας.
Βήμα 4ο: Μόλις και οι δύο σύζυγοι δώσουν τη έγκρισή τους στο κείμενο των δύο δικηγόρων και τη συναίνεσή τους για τη συνέχιση της διαδικασίας η εφαρμογή εκκινεί το 10ήμερο που μεσολαβεί μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της λύσης του γάμου.
Βήμα 5ο: Μόλις παρέλθει το 10ήμερο οι δύο σύζυγοι, οι δύο δικηγόροι και ο συμβολαιογράφος ενημερώνονται μέσω e-mail για την παρέλευση του 10ημέρου, ώστε να υπογραφεί η συμβολαιογραφική πράξη είτε ψηφιακά είτε φυσικά.
Βήμα 6ο: Μόλις υπογραφεί η συμβολαιογραφική πράξη, ο συμβολαιογράφος εισέρχεται στην εφαρμογή για να οριστικοποιήσει το διαζύγιο. Επίσης, θα υπάρχει και ένα πεδίο κειμένου που θα αφορά τη συμφωνία για την επιμέλεια των τέκνων.
Βήμα 7ο: Αν ο γάμος ήταν θρησκευτικός, ο συμβολαιογράφος θα πρέπει να εισαγάγει στην εφαρμογή τα στοιχεία από την απόφαση πνευματικής λύσης γάμου και ειδικότερα την ημερομηνία και μητρόπολη έκδοσης και τον σχετικό αριθμό πρωτοκόλλου της μητρόπολης.
Βήμα 8ο: Η εφαρμογή ενημερώνει το μητρώο πολιτών μέσω Webservise, το οποίο επιστρέφει έναν κωδικό/ μοναδικό αναγνωριστικό, βάσει του οποίου οι σύζυγοι/δικηγόροι θα μπορούν να επικοινωνήσουν με τον ληξίαρχο για την εξέλιξη της υπόθεσης, αν αυτό χρειαστεί. Οι δύο σύζυγοι, οι δύο δικηγόροι και ο συμβολαιογράφος ενημερώνονται μέσω e-mail για την ολοκλήρωση της συμβολαιογραφικής διαδικασίας. Το e-mail περιλαμβάνει μοναδικό αναγνωριστικό για το διαζύγιο και συνιστά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχώς διαστρεβλώνει διατάξεις του εργασιακού νομοσχεδίου επειδή δεν αντέχει να μπει σε συζήτηση επί της ουσίας. Τα περί πληρωμής των υπερωριών με ρεπό είναι ένα ψέμα!
Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας και οι υπερωρίες είναι δύο διαφορετικά πράγματα, τα οποία δεν πρέπει να συγχέονται. Σε κάθε περίπτωση, αυτός που πλέον αποκτά περισσότερες δυνατότητες είναι ο εργαζόμενος.
Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας γίνεται μόνο με αίτημα του εργαζομένου και όχι μονομερώς από τον εργοδότη. Είναι, επομένως, μια νέα δυνατότητα που αποκτά ο εργαζόμενος. Δυνατότητα που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει υποχρέωση.
Με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας δεν αυξάνεται ο συνολικός χρόνος της εργασίας, ο οποίος είναι 40 ώρες την εβδομάδα. Αυτό που μπορεί να αλλάξει είναι μόνο η κατανομή του χρόνου. Π.χ. 4ημερη εργασία 10 ωρών την κάθε μέρα και καμία ώρα απασχόλησης την Παρασκευή.
Στην περίπτωση των υπερωριών, το όριο των οποίων αυξάνεται σε ετήσια βάση σε 150 ώρες (στο μέσο ευρωπαϊκό όρο), η επιχείρηση είναι αυτή που δηλώνει την πρόθεσή της να απασχολήσει επιπλέον ώρες τον εργαζόμενο, με βάση τις ανάγκες της. Για την επιπλέον αυτή απασχόληση, εάν ο εργαζόμενος θελήσει να εργαστεί υπερωριακά, η επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να του καταβάλει πρόσθετη αμοιβή, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η νομοθεσία. Οι υπερωρίες είναι ο χρόνος εργασίας που παρέχει ο εργαζόμενος, όταν ξεπεραστεί το όριο των 40 ωρών την εβδομάδα.
Με την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας μπαίνει τέλος στο καθεστώς της αδήλωτης και απλήρωτης εργασίας και διασφαλίζεται ότι ο εργαζόμενος που θα απασχοληθεί υπερωριακά, θα πληρωθεί για τις υπηρεσίες του.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος επιχειρεί εσκεμμένα να προκαλέσει σύγχυση γύρω από αυτά τα θέματα θα πρέπει να μας εξηγήσει:
Πρώτον, γιατί επί πέντε χρόνια άσκησης της εξουσίας δεν κατήργησε το νόμο για τη διευθέτηση εργασίας, ο οποίος ισχύει εδώ και 30 χρόνια, εφόσον κατά την άποψή του θίγει τα συμφέροντα των εργαζομένων;
Δεύτερον, γιατί δεν ενεργοποίησε την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας ώστε να μπει τέρμα στο καθεστώς αδήλωτης και απλήρωτης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας;
Και τρίτον, γιατί ψήφισε την σχετική οδηγία 1158 της Ε.Ε. το 2019 με την οποία δίνεται το δικαίωμα σε όλους τους εργαζόμενους γονείς με αίτησή τους να ζητήσουν διευθέτηση του χρόνου εργασίας από τον εργοδότη τους.
Με βάση τις προβλέψεις του νέου νομοσχεδίου:
Ο χρόνος απασχόλησης του εργαζομένου παραμένει 8 ώρες την ημέρα και 40 ώρες συνολικά την εβδομάδα.
Δίνεται δυνατότητα μέσα από την αύξηση του ορίου υπερωριών στις 150 ώρες ετησίως (στο μέσο ευρωπαϊκό όρο), να αυξηθεί το εισόδημα του εργαζομένου που απασχολείται υπερωριακά.
Δίνεται η δυνατότητα στον εργαζόμενο εφόσον το επιθυμεί, να υποβάλλει αίτημα για διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ώστε να έχει καλύτερη ισορροπία μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.
Καταγράφεται μέσω της νέας Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας κάθε ώρα απασχόλησης των εργαζομένων, ώστε να προστατεύονται από κάθε μορφή αυθαιρεσίας.
Το ΣΕΠΕ μετατρέπεται σε Ανεξάρτητη Αρχή, ώστε να λειτουργεί χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις και σκοπιμότητες.
Η Κυβέρνηση συνεχίζει την ανάπτυξη δράσεων για τη στήριξη της επανεκκίνησης δραστηριοτήτων που υπέστησαν σοβαρό πλήγμα από τα μέτρα άμυνας στην πανδημία.
Τη Δευτέρα άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων επιχορήγησης από τα γυμναστήρια και τους παιδότοπους.
Τη ίδια μέρα άνοιξε και η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων επιδότησης παγίων δαπανών, μέσω πιστωτικού, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή τρεχουσών φορολογικών οφειλών ή και ασφαλιστικών εισφορών. Αφορά επιχειρήσεις που παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019, επιχειρήσεις που άνοιξαν μετά την 1η Ιανουαρίου του 2019, καθώς και τα ΚΤΕΛ.
Την Τρίτη, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη δρομολόγηση νέας δράσης ύψους έως 420.000.000 ευρώ που αφορά στην παροχή κεφαλαίου κίνησης για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών επιχειρήσεων του τουρισμού, όπως ξενοδοχεία, καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια και camping, τουριστικά γραφεία-πρακτορεία και επιχειρήσεις εκμετάλλευσης τουριστικών λεωφορείων. Η ενίσχυση θα ανέρχεται στο 5% επί του τζίρου στα καταλύματα και στο 2,5% στις υπόλοιπες επιχειρήσεις, με μέγιστο ποσό ενίσχυσης ανά Α.Φ.Μ. τα 400.000 ευρώ. Προϋπόθεση συμμετοχής είναι η μείωση τζίρου της τάξης του 30% και η απασχόλησή τουλάχιστον, ενός εργαζόμενου.
Αποφασίστηκε, επίσης, η συνέχιση και για τον Ιούνιο της πλήρους απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, των μεταφορών, για τα γυμναστήρια, καθώς και για επιχειρήσεις στις οποίες επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα.
Αποφασίστηκε, ακόμη, για το μήνα αυτό η καταβολή μειωμένου κατά 40% ενοικίου για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο, καθώς και για την κύρια κατοικία των εργαζόμενων που τίθενται σε αναστολή εργασίας και τη φοιτητική εστία των παιδιών τους.
Παράλληλα, δίνεται στις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή τον Ιούνιο, η δυνατότητα για αναστολή της πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, πληρωτέων τον μήνα αυτό.
Για το 2021 τα μέτρα πλέον προσεγγίζουν τα 16 δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, δεν έχει εκταμιευθεί ένα ποσό της τάξεως των 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα καταβληθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους, μέσα από τα διάφορα προγράμματα που έχουμε κτίσει συνεκτικά ως κυβέρνηση. Αυτά έγιναν μέσα από μία ορθολογική συστηματική διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας, μέσα:
Από την άντληση 25 δισεκατομμυρίων ευρώ την τελευταία διετία με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους από τις αγορές.
Από την άντληση πόρων εντόκων γραμματίων με συστηματικά αρνητικά επιτόκια.
Από ευρωπαϊκά κονδύλια, όπως είναι το πρόγραμμά SURE, από το οποίο η χώρα έχει ήδη αντλήσει πάνω από πέντε δισεκατομμύρια ευρώ και τα έχει διοχετεύσει όλα στην απασχόληση.
Τέσσερις συσκέψεις έχουν εξελιχθεί τις τελευταίες 4 ημέρες, παρουσία του Υπουργού Προστασίας, Μιχάλη Χρυσοχοίδη με κυρίαρχο θέμα την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος.
Κυβέρνηση, Δικαιοσύνη, Αστυνομία, ΣΔΟΕ και ΕΥΠ είναι αποφασισμένοι να διαλύσουν το οργανωμένο έγκλημα και οι συλλήψεις των πρώτων δεν θα αργήσουν.
Η δημιουργία μιας ενιαίας ομάδας αστυνομικών που θα εντατικοποιήσουν δράσεις ανάπτυξης του πληροφοριακού και ερευνητικού δικτύου, θα κάνει ευκολότερο το έργο.
Οι νέα ομάδα θα αποτελείται απο στελέχη 9 υπηρεσιών - Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών (Δι.Δ.Α.Π.), Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, Τμήμα Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής, Τμήμα Δίωξης κατά της Ιδιοκτησίας, Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών, Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών.
Στήν συζήτηση επίκαιρης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για το σωφρονιστικό σύστημα στη Βουλή, η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Σουλτάνα Ελευθεριάδου αναφέρθηκε σε πολιτικούς κρατούμενους εννοώντας τους τρομοκράτες όπως ο Κουφοντίνας.
Αυτή η πρόκληση εξόργισε τους βουλευτές.
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Θάνος Πλεύρης, φώναξε: «Να μας πείτε τώρα ποιοι είναι οι πολιτικοί κρατούμενου. Δεν μπορείτε να λέτε ότι στις ελληνικές φυλακές υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι. Πείτε ποιον λέτε; Ο Κουφοντίνας ειναι πολιτικος κρατούμενος;».
Η Ελευθεριάδου προκλητική και με ακροαριστερό χυδαίο θράσος ανταπάντησε: «Αυτό σας ενόχλησε; Όλα αυτά που είπα για τις απευθείας αναθέσεις δεν σας ενοχλούν;». «Είστε απαράδεκτη» φώναξε ξανά ο κ. Πλεύρης.
Η αναφορά σε πολιτικούς κρατουμένους φαίνεται προκάλεσε εκνευρισμό και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που της ζήτησε να το μαζέψει. Η Ελευθεριάδου προσπάθησε να το σώσει και υποστήριξε ότι με τον όρο πολιτικός κρατούμενους δεν εννοούσε καταδικασμένους τρομοκράτες, αλλά καταδικασμένους από πολιτικά δικαστήρια. Επιχειρώντας ωστόσο να ισορροπήσει, πρόσθεσε ότι υπάρχουν και φυλακισμένοι οι οποίοι αυτοαποκαλούνται «πολιτικοί κρατούμενοι».
«Παρ’ όλα αυτά γνωρίζουμε όλοι ότι στις φυλακές υπάρχουν κρατούμενοι οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονται ως πολιτικοί κρατούμενοι. Εγώ δεν το αποδέχομαι, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχεται αυτόν τον προσδιορισμό. Εγώ εννοούσα κρατουμένους για προσωποκράτηση με απόφαση πολιτικού δικαστηρίου. Να μας πείτε όμως για τις απευθείας αναθέσεις της κ. Νικολάου» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Ελευθεριάδου.
Ο Πλεύρης υπογράμμισε: «Ακούστε. Πολιτικός κρατούμενος ως όρος δεν υπάρχει. Η προσωποκράτηση δεν είναι πολιτικός κρατούμενος. Κι αν εννοούσατε αυτό, όταν σας διέκοψα και σας ρώτησα για τον Κουφοντίνα θα μου απαντούσατε από το βήμα. Όχι μετά από δέκα λεπτά και αφού σας μάλωσαν. Επειδή καταλάβατε το λάθος δώσατε τη δική σας εξήγηση, όμως για να μην τους απογοητεύσετε λέτε και πως αυτοπροσδιορίζεται ο καθένας. Κι αφού κατέπεσαν όλα τα υποτιθέμενα δικαιώματα του Κουφοντίνα τώρα υιοθετείτε τον Δημάκη. Επιτέλους πάρτε σαφή θέση. Πολιτικοί κρατούμενοι υπάρχουν στις ελληνικές φυλακές; Τους αναγνωρίζετε; Ο Κουφοντίνας είναι ποινικός. Αρκετά τον χαϊδέψατε».
Τις δηλώσεις ακροαριστερές προκλητικές δηλώσεις Ελευθεριάδου επιχείρησε να διορθώσει και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης.
«Πήρατε την απάντηση από την κυρία Ελευθεριάδου. Δεν υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι αλλά πολιτικά δικαστήρια» είπε για να προσθέσει: «Αν κάποιον βαραίνει ότι στην χώρα μας υπήρχαν πολιτικοί κρατούμενοι είναι την δική σας παράταξη. Πάρτε αλλιώς την πολιτική σας γιατί αυτά που κάνετε τους τελευταίους μήνες είναι σε αυτή την κατεύθυνση».
Η ΝΔ ανέφερε για Ελευθεριάδου
«Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Σ. Ελευθεριάδου, μίλησε από το βήμα της Βουλής για “πολιτικούς κρατούμενους”. Η αναφορά αυτή είναι συκοφαντική για τη χώρα» σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Τάσος Γαϊτάνης. «Στην Ελλάδα πολιτικοί κρατούμενοι δεν υπάρχουν. Θα πρέπει να μας πει λοιπόν ποιον εννοεί; Εννοεί μήπως τον Δημήτρη Κουφοντίνα για τον οποίο τόσο αγώνα έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ; Ας απαντήσει ευθέως. Κι ας μας πει και το κόμμα της αν συμφωνεί με την άποψή της. Η πολιτική ελαφρότητα, γίνεται επικίνδυνη όταν εκθέτει τη χώρα».
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη υποδέχθηκαν σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου τη Βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία η οποία συνοδευόταν από την αδερφή της Ειρήνη.
Στην αρχή της συνάντησης ο Πρωθυπουργός και η σύζυγός του παρουσίασαν τα έργα τέχνης νέων καλλιτεχνών που εκτίθενται περιοδικά στο Μέγαρο Μαξίμου και περιλαμβάνουν ποικίλες μορφές τέχνης: ζωγραφική, γλυπτική και φωτογραφία.
Ο Πρωθυπουργός συζήτησε με τη Βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία για την πορεία της πανδημίας και τη βελτίωση που καταγράφεται. «Τα πράγματα γενικά πηγαίνουν καλύτερα και στη χώρα μας, νομίζω παντού στην Ευρώπη, και στην Ισπανία βλέπω ότι πηγαίνουν καλύτερα», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.
«Πρέπει να πω: σας θαυμάζει ο κόσμος όλος», ανέφερε η Βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία. «Να είστε καλά, κάνουμε μεγάλη προσπάθεια» απάντησε ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στη συλλογική προσπάθεια που κατέβαλε η χώρα μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Στη συνέχεια, συζήτησαν για την ανάπλαση που γίνεται στο Τατόϊ και είχαν τον ακόλουθο διάλογο:
Πρωθυπουργός: Στο Τατόι πήγατε;
Βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία: Όχι.
Πρωθυπουργός: Θα ήθελα πάρα πολύ την επόμενη φορά που θα έρθετε να πάμε μαζί και να μας μεταφέρετε και τις δικές σας αναμνήσεις από το Τατόι γιατί γίνεται μία πολύ σημαντική δουλειά να αναδείξουμε το χώρο.
Βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία: Νομίζω ότι έχουν αλλάξει λίγα μέσα, μετά από τόσα χρόνια τώρα.
Πρωθυπουργός: Θέλουμε να αναδείξουμε όλο το χώρο γιατί πράγματι ήταν παράλειψη ότι ο χώρος ήταν τόσο παραμελημένος. Πάει πάρα πολύς κόσμος. Και τώρα θα είναι μία ευκαιρία. Έχουμε κάνει μία πολύ ωραία μελέτη συνολική για την ανάδειξη του χώρου, όλα τα παλιά κτίσματα, οι τάφοι… Θα κάνουμε μία πολύ ήπια ανάπτυξη, θα ξαναδώσουμε ζωή στο αγρόκτημα θα παράγουμε αγροτικά προϊόντα και θα το κάνουμε έναν πόλο επισκέψιμο για όλους τους πολίτες ειδικά του λεκανοπεδίου. Θα γίνει κάτι πολύ ωραίο, την επόμενη φορά θα χαρώ πάρα πολύ να σας ξεναγήσω.
Στη συνάντηση συμμετείχαν η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή και ο Ισπανός Πρέσβης στην Αθήνα Enrique Viguera Rubio.
Τις δραματικές επιπτώσεις στον τομέα της εγκληματικότητας που επέφερε ο νόμος ΕΓΚΛΗΜΑ Παρασκευόπουλου - ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην Ολομέλεια της Βουλής υπογραμμίζοντας ότι η Ελληνική Αστυνομία αναζητά μόνο στην Αττική 117 σκληρούς ποινικούς, οι οποίοι αποφυλακίστηκαν τα τελευταία δύο χρόνια με τις ευεργετικές διατάξεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για να ξαναγυρίσουν το οργανωμένο έγκλημα και να διαπράξουν χειρότερα εγκλήματα.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη απαντώντας σε επίκαιρη επερώτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την κατάσταση των σωφρονιστικών ιδρυμάτων και την εγκληματικότητα είπε μεταξύ άλλων: «Στον ΣΥΡΙΖΑ είστε ευχαριστημένοι με τον νόμο Παρασκευόπουλου; Τις τελευταίες ημέρες ασχολούμαστε με μια υπόθεση: υπάρχει Αλβανός κακοποιός -το αναφέρω για τον εθνοτικό προσδιορισμό και δεν έχει ρατσιστικά χαρακτηριστικά- ο οποίος το 2015 φυλακίστηκε με 14 έτη κάθειρξης. Μπήκε Φεβρουάριο 2015 και βγήκε 12 Αυγούστου 2019 με τις ευεργετικές διατάξεις Παρασκευόπουλου. Περίπου 20 ημέρες μετά κάνει ληστεία με απόπειρα φόνου. Τον Φεβρουάριο του 2020 εντοπίζεται και καταδιώκεται από την Ελληνική Αστυνομία. Πυροβολεί για να σκοτώσει αστυνομικούς. Αυτός καταζητείται. Ξέρετε πόσες περιπτώσεις τέτοιες έχουμε; Μόνο στην Αττική και μόνο στο τμήμα Κλοπών-Διαρρήξεων υπάρχουν 117 περιπτώσεις την τελευταία διετία. Και όλοι αυτοί είναι έξω και επαναλαμβάνουν τα άγρια εγκλήματα. Κάποια στιγμή νομίζω αν σας πονάει η ανακύκλωση της εγκληματικότητας και αν συμφωνείτε ότι χρειάζεται εγρήγορση είμαστε εδώ. Υπάρχει χώρος συνεννόησης. Τα άλλα είναι λόγια του αέρα!».
«Αύξηση εγκληματικότητας δεν υπάρχει. Και το 2021 έχουμε μειωμένα νούμερα στα μεγάλα εγκλήματα, ανθρωποκτονίες, ληστείες κ.ά. Στο πρώτο 5μηνο του 2021 είχαμε μείωση 10 εως 40% στα σκληρά εγκλήματα σε Αθήνα και Επικράτεια σε σχέση με το 2020. Να σημειωθεί ότι το 2020 είχαμε χαμηλά νούμερα λόγω πανδημίας και περιορισμών στις μετακινήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοϊδης, για να προσθέσει: «Τι υπήρξε όμως και πυροδότησε φόβο και ανασφάλεια; Η βαρβαρότητα στα Γλυκά Νερά και το ξεκαθάρισμα των μπράβων. Στα Γλυκά Νερά έγινε κάτι ανήκουστο. Στραγγάλισαν μια μητέρα δίπλα στο βρέφος της. Μας εξοργίζει και μας ξεπερνά, αλλά αυτό το περιστατικό είναι μοναδικό, όσο και αν μας φοβίζει. Τους δράστες τους αναζητά η ΕΛΑΣ με πείσμα. Το έγκλημα στα Γλυκά Νερά δεν μεταφράζεται αυτόματα σε ανασφάλεια» είπε ο Υπουργός.
Αναφορικά με τις εκτελέσεις ανθρώπων της νύχτας, είπε: «Οι μπράβοι περιοδικά λύνουν τους λογαριασμούς τους, από το 2007, 2012, 2018 κ.ά. Το 2018 είχαμε επτά αλληλοεκτελέσεις μπράβων. Πρέπει να σταματήσουμε αυτή την επικίνδυνη κλιμάκωση. Όμως, είναι ξεκαθάρισμα που δεν αφορά τη ζωή του πολίτη. Δεν το υποτιμούμε, αλλά να ξέρουμε γιατί μιλάμε. Συμπερασματικά: με Γλυκά Νερά και μπράβους δεν ανεβαίνει η εγκληματικότητα. Δεν το υποτιμώ, αλλά είναι άλλο το ένα και άλλο το άλλο. Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν την δικαιολογημένη αύξηση της ανασφάλειας των πολιτών. Όμως, αυτή δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η εγκληματικότητα μειώνεται και δεν αυξάνεται. Η εγκληματοφοβία αυξάνεται λόγω αυτών των γεγονότων που σας ανέφερα».
Ο κ. Χρυσοχοϊδης απάντησε και στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που τον κατηγορεί ότι ασχολείται με την περιστολή των κοινωνικών διαμαρτυριών και με την δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας, αφήνοντας εκτεθειμένες τις γειτονιές από την περιφρούρηση. Συγκεκριμένα, είπε: «Φοβάμαι ότι με σπουδή εγκλωβίζονται ορισμένοι σε συνθήματα αμφιθεάτρου. Κάποια στιγμή κατηγορούσατε την κυβέρνηση για χούντα και απαγόρευση συγκεντρώσεων. Σας λέω λοιπόν ότι κάθε μήνα έχουμε 700 συγκεντρώσεις, 23 την ημέρα. Στις 100 εργατοώρες της αστυνομίας -με 700 συναθροίσεις τον μήνα- οι 4,6 εργατοώρες αφιερώνονται σε αυτές τις συναθροίσεις. Οι 67,4 ώρες στην αστυνόμευση και την καταστολή του εγκλήματος, οι υπόλοιπες σε διοίκηση και φύλαξη στόχων. Προκύπτει λοιπόν αβίαστα ότι ο πολιτικός συσχετισμός καταρρίπτεται. Συνοψίζω: η εγκληματικότητα μειώνεται από 10%-40% κατά περίπτωση. Αυξάνεται μόνο σε παραχαράξεις και απάτες. Η εγκληματοφοβία αυξήθηκε για συγκυριακούς λόγους. Αυτή είναι η βάση συζήτησης. Έχουμε πολύ σοβαρά θέματα να λύσουμε».
Ο κ. Χρυσοχοϊδης, απάντησε και σε απορίες που δημιούργησε στα κόμματα της αντιπολίτευσης πρόσφατη συνέντευξη, όπου μίλησε για θεσμική απειλή από την δράση του οργανωμένου εγκλήματος: «Το οργανωμένο έγκλημα δεν αφορά πέντε συμμορίες μπράβων. Αυτή η κατηγορία παίρνει σιγά σιγά μορφή οργάνωσης με χρήμα και διεθνή δράση. Απασχολεί διεθνείς διωκτικές αρχές και Europol. Μην κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε όταν μιλώ για θεσμούς. Κυβερνούσατε πέντε χρόνια, μην κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε. Τι κάνατε τα πέντε χρόνια γι' αυτό το ζήτημα; Τίποτα. Όπως δεν κάνατε τίποτα για την Αστυνομία. Δεν πήρατε ούτε ένα αυτοκίνητο. Δεν αγοράσατε ούτε ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο. Βρήκαμε 16 χιλιάδες ληγμένα αλεξίσφαιρα. Εμείς καλούμαστε σήμερα να τα διορθώσουμε όλα αυτά, Είναι διεθνές πρόβλημα και για να μην φτάσουμε να επηρεάζουν αυτά τα φαινόμενα τους θεσμούς, πήραμε μέτρα. Πήγα στον εισαγγελέα και χρειάζεται συντονισμός και συγκεκριμένο σχέδιο. Η ΕΛΑΣ έχει ήδη αναδιοργανώσει το σχέδιό της. Δεν κοιτάμε ως θεατές το έγκλημα. Ανησυχούμε και ανασυντάσσουμε τις δυνάμεις. Έχουν ξεκινήσει έρευνες, συλλήψεις και προσαγωγές εκεί που πρέπει. Τα πολλά λόγια περιττεύουν. Θα κριθούμε από το έργο».
«Μέχρι σήμερα πάνω από έξι φορές η αντιπολίτευση μας εγκάλεσε για αστυνομοκρατία, περιορισμό δικαιωμάτων κ.ά. Κάθε φορά οι ισχυρισμοί αυτοί κατέπεσαν στην πράξη και αποδείχθηκαν έωλα συνθήματα και άτοπες γενικεύσεις», για να προσθέσει «Πριν λίγους μήνες διαδηλώνατε με πανό έξω οι μπάτσοι από τις γειτονιές. Τώρα τι λέτε: έξω οι κλέφτες από τις γειτονιές; Μας ζητάτε να διαλύσουμε την Δράση -υποσχεθήκατε να την διαλύσετε εσείς όταν επανέλθετε. Ωραία, πηγαίνετε στις γειτονιές της Αθήνας και πείτε το».
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στις περιπολίες των γειτονιών, λέγοντας ότι τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι το τελευταίο 5μηνο υπήρξε μείωση 20%-37% σε κλοπές, ληστείες κ.ά. στο κέντρο της Αθήνας».
Απαντώντας, δε, σε σχετική ερώτηση του κ. Νίκου Βούτση, είπε: «Για τον κεντρικό τομέα Αθήνας (Κολωνός, Κυψέλη, ιστορικό κέντρο) έχουμε προσθέσει 400 άτομα πεζές περιπολίες. Σε κάθε πλατεία ένστολοι και ένοπλοι. Έχουμε καθαρίσει τους δρόμους ιστορικού κέντρου από τα ναρκωτικά. Δυστυχώς, έχουν μείνει μόνο οι δυστυχισμένοι άνθρωποι, για τους οποίους η ΕΛΑΣ δεν μπορεί να κάνει κάτι. Τα στοιχεία είναι αδιάψευστα. Εχει γίνει καταπληκτική δουλειά. Διπλασιάστηκε η δύναμη της ΔΙΑΣ και για πρώτη φορά οι άνθρωποι βλέπουν αστυνομία και νιώθουν ασφαλείς».
Σχετικά με την πανεπιστημιακή αστυνομία, είπε ότι το 80% των προσλήψεων θα αφορά πτυχιούχους ΑΕΙ, ενώ πρόσθεσε: «Θα καλυφθούν δύο μεγάλοι πανεπιστημιακοί χώροι που διαθέτουν campus, όπου διακινούνται ναρκωτικά, βία κλοπές. Φαινόμενα κοινού ποινικού δικαίου. Ενας από αυτούς τους χώρους είναι η φοιτητική εστία στο πανεπιστήμιο Αθηνών. Η Δημοκρατία και το κράτος Δικαίου δεν είναι εκτός πανεπιστημίων».
Να καταθέσει εντός δύο ημερών το πτυχίο ΑΕΙ της καθώς και την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, ζητά Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων, ζητά από την Ελένη Μυλωνοπούλου, η οποία αναφέρεται ως ψυχολόγος της Καρολάιν που δολοφονήθηκε μέσα στο σπίτι της στα Γλυκά Νερά.
Σε επιστολή του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων, με αφορμή πρόσφατες διατυπώσεις της Ελένης Μυλωνοπούλου, τονίζεται: «Επειδή η αντιποίηση του επαγγέλματος του Ψυχολόγου από πρόσωπα που δεν έχουν την ιδιότητα του Ψυχολόγου πλήττει βάναυσα το κύρος του επαγγέλματός μας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις έντονες αντιδράσεις συναδέρφων Ψυχολόγων για την πρόσφατη παρουσία σας στην Αστυνομία και στα ΜΜΕ με την επαγγελματική ιδιότητα της Ψυχολόγου και το βιογραφικό σας στην ιστοσελίδα www.medylife.gr, παρακαλούμε εντός δύο ημερών να προσκομίσετε στον Σύλλογο Ελλήνων Ψυχολόγων, εάν έχετε, πτυχίο ΑΕΙ Ψυχολογίας και άδεια άσκησης επαγγέλματος Ψυχολόγου του Ελληνικού κράτους».
«Το επάγγελμα του Ψυχολόγου είναι νομοθετικά ρυθμισμένο στην Ελλάδα σύμφωνα με τους νόμου 991/79 και 2646/98 και ο οποιοσδήποτε κάνει χρήση του τίτλου δίχως να έχει τα απαραίτητα προσόντα διώκεται για αντιποίηση επαγγέλματος», αναφέρεται επίσης στην ίδια ανακοίνωση.
«Η αντιποίηση του επαγγέλματος του Ψυχολόγου αποτελεί ποινικό αδίκημα και τιμωρείται από τον νόμο», καταλήγει ο ΣΕΨ.
Νεότερες πληροφορίες γύρω από το έγκλημα στα Γλυκά Νερά έρχονται στο φως της δημοσιότητας, όπως ότι δεν βρέθηκε DNA στα νύχια της Καρολάιν από πιθανή πάλη με τους δράστες ενώ ταυτόχρονα δεν έχει εντοπιστεί ούτε και το όχημα διαφυγής των δολοφόνων.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης -χαιρετίζοντας την 66η Συνάντηση της Περιφερειακής Επιτροπής για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού που πραγματοποιείται στην Αθήνα- έστειλε μήνυμα για ένα ασφαλές Καλοκαίρι στην Ελλάδα.
Η ασφάλεια τόνισε είναι το πρωταρχικό μας μέλημα και ήμασταν στην πρώτη γραμμή μιας σειράς καινοτομιών που μας επέτρεψαν κατά την διάρκεια της πανδημίας να διασφαλίσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να κάνουμε τα ταξίδια όσο πιο ασφαλή γίνεται.
Ήδη από την περασμένη Τρίτη η Ελλάδα -μαζί με άλλες έξι χώρες της Ε.Ε.- ενεργοποίησαν το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Covid. Είναι μάλιστα εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι ο σχετικός κοινοτικός κανονισμός διαμορφώθηκε σε μόλις δύο μήνες, όταν σε άλλες περιπτώσεις απαιτούνταν χρόνια.
Η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού -που κάποιοι θεωρούσαν καταδικασμένη και λοιδορούσαν- κατέληξε σε σημαντική επιτυχία για τη χώρα μας, καθώς μπορεί να λειτουργεί σαν λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τους ευρωπαίους ταξιδιώτες, να διευκολύνει τις μετακινήσεις τους -με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα- και να συμβάλει στην τόνωση του τουρισμού. Και αυτό είναι μείζονος σημασίας για τη χώρα μας.
Ευελπιστούμε, λοιπόν, πως η φετινή τουριστική περίοδος θα είναι πολύ καλύτερη από την περσινή. Η χώρα μας στέλνει μήνυμα ότι είναι ένας ασφαλής τουριστικός προορισμός.
Βαριά τραυματισμένη από όπλο στο κεφάλι, στον λαιμό και το στήθος, εντοπίστηκε χθες έξω από το σπίτι της στην Αγία Βαρβάρα Αττικής, στη συμβολή των οδών Αιόλου και Πραξιτέλους, 64χρονη γυναίκα, η οποία μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας και υπέκυψε λίγο αργότερα στα τραύματα της.
Οι άντρες της ασφάλειας όλη τη νύχτα έψαχναν τον σύζυγο της 64χρονης, με τον οποίο ήταν σε διάσταση και έχουν δύο παιδιά μαζί, αλλά ο 75χρονος δεν έχει εντοπιστεί και οι έρευνες συνεχίζονται.
Η γυναίκα βρέθηκε από περαστικούς, οι οποίοι και ειδοποίησαν το ΕΚΑΒ για την παραλαβή της.
Προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.
Δεν πήγε καλά η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Χαλκίδα, καθώς μια γυναίκα τον πλησίασε για να διαμαρτυρηθεί και να του πει αλήθειες.
Ο Τσίπρας έκανε το λάθος να ανοίξει κουβέντα μαζί της και τα άκουσε «Κύριε Τσίπρα πήγατε και στη Λάρκο σήμερα να δείτε τους εργαζόμενους; Πριν 7 χρόνια, πριν γίνετε πρωθυπουργός, είχατε πάει και στο Τσιμεντάδικο Χαλκίδας… Μετά που γίνατε πρωθυπουργός μας ξεχάσατε, ούτε φωνή ούτε ακρόαση».
Ο Αλέξης Τσίπρας με μπόλικο θράσος προσπάθησε να την εξαπατήσει με ψέματα, και μάλιστα την πρόσβαλε : «Θα με ακούσετε ή θα μιλάτε μόνη σας;».
Δίνοντας του τον λόγο ο Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε με ψέματα να ξεφύγει : «Αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό, φέραμε το σώμα επιθεώρησης εργασίας, καταργήσαμε τον υποκατώτατο, βάλαμε όριο στις απολύσεις…».
Η γυναίκα όμως που δεν ήταν χαζή συνεχίζει στον ίδιο τόνο και του λέει: «Αυξήσατε το όριο ηλικίας στις συντάξεις», με τον Αλέξη Τσίπρα να την ρωτάει λές και δεν ήξερε «εμείς;». «Ο νόμος Κατρούγκαλου ποιανού ήταν;» ήταν η νέα ερώτηση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Και για να ξεφύγει ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας στην ιστορία της χώρας απάντησε με θράσος «Μας μπερδεύετε με άλλες κυβερνήσεις, δεν τα ξέρετε καλά…», και αμέσως μετά αποχώρησε για να μην ακούσει και άλλα.
«Δεν πρόκειται να απαντήσω σε φήμες, αλλά είμαι διατεθειμένος να απαντήσω σε οποιαδήποτε πραγματική καταγγελία μπορεί να έχει γίνει» λέει στο protothema.gr ο καθηγητής τον οποίον κατηγορεί ο φοιτητικός σύλλογος του Τμήματος ΕΜΜΕ του ΕΚΠΑ ζητώντας την απομάκρυνσή του, λόγω καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση.
Ο καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ισχυρίζεται ότι δεν έχει λάβει επίσημα καμία ενημέρωση για τις κατηγορίες και δεν είναι διατεθειμένος να πάρει θέση απέναντι σε φήμες, όπως τις χαρακτηρίζει. «Υπάρχει ένα κλίμα εναντίον μου με κάποιες κατηγορίες τις οποίες εγώ επίσημα δεν έχω λάβει. Δεν έχω καμία ενημέρωση για το τι κατηγορούμαι, πέραν από πράγματα που μεταφέρει ο φοιτητικός σύλλογος και για τα οποία δεν θα πάρω θέση, γιατί είναι φήμες».
Όπως είπε στο protothema.gr είναι εν αναμονή των επίσημων διαδικασιών από το Τμήμα του και δεν είναι σε αποχή από τα καθήκοντά του, αλλά αναμένει το εάν θα κινηθεί πειθαρχική διαδικασία εις βάρος του. «Δεν είμαι σε αποχή από τα καθήκοντά μου και αναμένω τις επίσημες διαδικασίες από τις διοικητικές υπηρεσίες του τμήματος για το εάν θα κινηθεί κάποια πειθαρχική διαδικασία. Εγώ ενημερώθηκα τον Μάρτιο για μια ένορκη διοικητική εξέταση, κλήθηκα να απαντήσω τον Μάρτιο σε κάποια ερωτήματα και δεν δέχθηκα κανένα ερώτημα σε σχέση με τέτοια ζητήματα, όπως αυτά που κυκλοφορούν στα Μέσα αυτές τις ημέρες. Η διαδικασία αυτή υποτίθεται είναι μυστική, δεν έχω λάβει γνώση του πορίσματος και δεν τοποθετούμαι σε κάτι άλλο».
Οι καταγγελίες για τον καθηγητή
Τεράστιος σάλος έχει προκληθεί από τις καταγγελίες φοιτητριών του τμήματος ΜΜΕ του ΕΚΠΑ εναντίον καθηγητή τον οποίο κατηγορούν για σεξουαλική παρενόχληση. Τα μηνύματα που έγραψαν έξω από την πόρτα του γραφείου του, αλλά και οι δηλώσεις κάποιων φοιτητριών προκαλούν αγανάκτηση και θυμό. «Επιδιώκει να έχει στενή επαφή με φοιτήτριες», «Μας παρενοχλεί στους διαδρόμους», «Ζητάει ανταλλάγματα για να μας περάσει στο μάθημα», «ζητάει να μας φωτογραφήσει γυμνές για να νιώσουμε όμορφες» «μας ζητάει φωτογραφίες με μαγιό», είναι μερικά απ’οσα γράφτηκαν έξω από το γραφείο του καθηγητή που τέθηκε σε αποχή από τα καθήκοντά του.
Φοιτήτρια της σχολής μιλώντας στο protothema.gr επισημαίνει: «Επιδίωκε να επικοινωνεί μαζί μας αλλά και εμείς μαζί του για απορίες μέσω των social media και όχι μέσω του ακαδημαϊκού email όπως είναι το σωστό.Επειδή ήταν η φύση των μαθημάτων που δίδασκε τέτοια ζητούσε ασκήσεις που αφορούσαν σε φωτογραφίες και ζητούσε πορτραίτα. Κάποια από τα πορτραίτα ζητούσε να είναι και από άλλα μέλη του σώματος σε φωτογραφίες. Θέλουμε να απομακρυνθεί ο συγκεκριμένος καθηγητής από το πανεπιστήμιο για να μπορέσουμε να πηγαίνουμε στο μάθημα χωρίς να φοβόμαστε».
Ο συγκεκριμένος καθηγητής βρίσκεται αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο επιβολής πειθαρχικής ποινής ύστερα από καταγγελίες για εκφοβισμό, αντισυναδελφική συμπεριφορά και σεξουαλική παρενόχληση, που εμπεριέχονται, σύμφωνα με πληροφορίες στο σχετικό πόρισμα της ΕΔΕ.
Το protothema.gr δεν δημοσιεύει το όνομα του καταγγελόμενου καθηγητή, πριν λάβουν επίσημο χαρακτήρα οι σε βάρος του καταγγελίες, καταγράφει ωστόσο και τη δική του εκδοχή των γεγονότων.
Ένας πρώην εκβιαστής και κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού περιγράφει στον ΣΚΑΙ την κατάσταση που επικρατεί στον κόσμο της νύχτας, με τα συνεχόμενα "συμβόλαια θανάτου" το τελευταίο διάστημα.
Δημοσιογράφος: Αυτός ο κύκλος αίματος θα συνεχιστεί ή θα κλείσει;
«Θα συνεχιστεί δυστυχώς γιατί υπάρχουν κάποια άτομα ακόμη τα οποία βάσει άλλων ομάδων πρέπει να φύγουν από τη μέση για να αναλάβουν οι καινούριες ομάδες γιατί έχει μικρύνει η πίτα γενικά στη νύχτα, στο λαθρεμπόριο, σε οτιδήποτε παρόμοιο γίνεται, ναρκωτικά, όπλα. Οπότε υπάρχει συνέχεια. Εξάλλου έχουν γίνει και απόπειρες σε άτομα που την έχουν γλιτώσει».
«Οι νεότεροι οι οποίοι έχουν θέλουν να πάρουν τη θέση των παλιών. Έχει μικρύνει η πίτα και οι νεότεροι δεν αρκούνται σε αυτά που έχουν πλέον γιατί δεν είναι αρκετά μεγάλο το μεροκάματο που λένε και στην πιάτσα. Οπότε θα συνεχίσουν μέχρι να βγάλουν τους μεγαλύτερους. Όπως γίνεται κάθε φορά όπως είχε γίνει και πριν λίγα χρόνια, αυτά ανακυκλώνονται.»
Δημοσιογράφος: Και οι μεγαλύτεροι επιτίθενται στους νεότερους…
«Ναι γιατί καταλάβανε ότι προσπαθούν να τους βγάλουν από τη μέση…Οπότε γίνεται και το αντίστροφο για να γλιτώσουν».
Μιλάει ακόμη και για τις ταρίφες των εκτελέσεων.
«Επιστρατεύονται εκτελεστές από το εξωτερικό με μεγάλα βέβαια ποσά με ειδικά σχεδιασμένη αποστολή γιατί είναι πιο δύσκολη η περίπτωση και είναι και μεγάλα τα ποσά εκεί».
Δημοσιογράφος: Για τι ποσά μιλάμε;
«Από 50, 100, 150.000.»
Τα κυκλώματα απλώνουν τα δίχτυα τους παντού.
«Πολλές φορές έχουν πληροφορίες οι ποινικοί οι οποίες δεν μπορεί να τις μάθεις αν δεν έχεις διασυνδέσεις με την αστυνομία. Τους δίνουν δουλειές για να κάνουν κάποια μεγαλύτερη δουλειά. Γενικότερα. Το κακό είναι ότι φτάνει και σε υψηλόβαθμους».
Το άτομο μιλάει κρύβοντας τα χαρακτηριστικά γιατί φοβάται.
«Εννοείται πως φοβάμαι γιατί αυτές οι ομάδες είναι σκληρές και δύσκολες δεν υπολογίζουν. Μπορούν να ανακατέψουν εσένα την οικογένειά σου. Τους πάντες».
Ο πρώην κρατούμενος αναφέρεται ακόμη και στα κυκλώματα που πουλάνε προστασία σε νυχτερινά μαγαζιά τα οποία είναι έτοιμα ανά πάσα ώρα και στιγμή για το χειρότερο σενάριο.
«Πάντα είναι παρών ομάδες μέσα. Οι πιο διακριτικοί και εμφανίσιμοι είναι διακριτικά στο μαγαζί τύπου πελάτες ή υπεύθυνοι και η ομάδα είναι στα γύρω στενά σε περίπτωση που γίνει κάποια μεγάλη συμπλοκή όπως γίνεται σε μαγαζιά που έχουν κλαμπ και να προστατεύσουν την ομάδα άμεσα. Είτε με ξυλοδαρμό είτε και με χειρότερα μέσα.»
Ο ίδιος είχε συλληφθεί για εκβιασμούς.
«Είχα μπλέξει με μία παρέα, στην αρχή δεν ήταν ομάδα. Η οποία από χαβαλέ, έγινε λίγο πιο σκληρό το πράγμα, μέχρι που συλληφθήκαμε και μετά το σταματήσαμε. Βασικά όχι όλοι. Οι περισσότεροι».
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν γίνει συνολικά 22 δολοφονίες ενώ οι πέντε από αυτές έγιναν τους τελευταίους πέντε μήνες.
Η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην Όλγα Τρέμη, έδωσε είδηση για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ και του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα.
Όπως φαίνεται ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι είναι πολιτικά τελειωμένος και απαξιωμένος από τον Ελληνικό λαό.
Στην συνέντευξη του άφησε ανοιχτό το παράθυρο αποχώρησης από την προεδρία του κόμματος σε περίπτωση νέας εκλογικής ήττας.
Στο ερώτημα αν θα αποχωρήσει από την προεδρία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποφεύγει να απαντήσει ευθέως λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Μας κρίνει όλους ο ελληνικός λαός στις εκλογές, τα μέλη των κομμάτων μέσα από τις συνεδριακές διαδικασίες, όλοι κρινόμαστε. Και θα πρέπει όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είτε αυτοί που βρέθηκαν σε θέσεις διακυβέρνησης είτε αυτοί που σήμερα έχουν θέσεις σημαίνουσες ως τομεάρχες, να γνωρίζουν ότι αυτές οι θέσεις δεν είναι μόνιμες. Και ότι αν αύριο ο ΣΥΡΙΖΑ βρεθεί με την κρίση του ελληνικού λαού σε θέση διακυβέρνησης, μπορεί να είναι και άλλα τα πρόσωπα που θα κυβερνήσουν. Θα το κρίνει όμως σε μεγάλο βαθμό αυτό η ψήφος του ελληνικού λαού».
Είχε προηγηθεί η απάντηση του πως κανείς στο κόμμα, ούτε ο ίδιος προσωπικά έχει εισιτήριο διαρκείας για τη θέση που κατέχει.
Ανάμεσα σε όλα αυτά που είπε ο Τσίπρας, είπε και κάτι για να γελάσουν όσοι τόλμησαν να τον ακούσουν, και για να δώσει το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να φύγει μέχρι να γίνουν εκλογές. Είπε λοιπόν ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας στην ιστορία της Ελλάδας πώς δηλώνει βέβαιος ότι θα μπορέσει να σχηματιστεί «προοδευτική κυβέρνηση» παρά την απλή αναλογική και την αδυναμία να εξασφαλίσει αυτόδυναμη πρωτιά.
Οι «δικλείδες ασφαλείας» για την άφιξη των τουριστών στην χώρα μας βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων της κυβέρνησης.
PCR τεστ να κάνουν οι τουρίστες στην χώρα μας θέτουν μεγάλοι τουριστικοί πράκτορες όπως η TUI καθώς ένα μεγάλος αριθμός τουριστών που αναμένεται να έρθει στα ελληνικά νησιά δεν θα είναι εμβολιασμένοι οπότε θα πρέπει να έχουν ένα τέτοιο test συνήθως 72 ωρών οι περισσότεροι, για να μπορούν να επιστρέψουν στις χώρες τους. Το πρόβλημα όμως είναι πως τα ελληνικά νησιά δεν έχουν τις υποδομές για να πραγματοποιούν τόσο μεγάλο όγκο τεστ σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει λύση σε αυτό το ζήτημα και το πιθανότερο σενάριο που εξετάζεται είναι να συγκεντρώνονται όλα τα τεστ και να πηγαίνουν στα νησιά που έχουν αεροπορική σύνδεση με την Αθήνα, να στέλνονται με την πρωινή ή την μεσημεριανή πτήση, να γίνεται η επεξεργασία των τεστ και σε σύντομο χρονικό διάστημα να έχουν τις απαντήσεις οι τουρίστες για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Rapid και τεστ αναπνοής
Παράλληλα, η κυβέρνηση θέλει να αποκλείσει την είσοδο στα σύνορα σε τουρίστες που είναι θετικοί στον κορωνοιό. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει έντονος προβληματισμός στα χερσαία σύνορα, Εύζωνος, Προμαχώνα, καθώς υπάρχει και ο φόβος για πλαστά πιστοποιητικά. Γι αυτό τον λόγο υπάρχει το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί το μοντέλο της Σιγκαπούρης, δηλαδή ένα τεστ αναπνοής που γίνεται όπως το αλκοτέστ και δίνει αποτέλεσμα μέσα σε ένα λεπτό με ποσοστό επιτυχίας 90%.
«Η Αθήνα έχει τη δυνατότητα να ξαναπάρει τη θέση της στη μεγάλη συμφωνία του κόσμου, αντιμετωπίζοντας όμως με θάρρος τις προκλήσεις του 21ου αιώνα. Για ένα πιο πράσινο μέλλον, ένα ψηφιακό μέλλον, ένα μέλλον τελικά το οποίο θα προσφέρει στους πολίτες την ποιότητα ζωής που αυτή η πόλη, αυτή η περιφέρεια, αυτός ο αστικός ιστός του λεκανοπεδίου έχει τη δυνατότητα να προσφέρει» σημείωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσίαση του σχεδίου ανάπλασης του παραλιακού μετώπου της Αττικής που περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- ενιαίο πεζόδρομο και ποδηλατόδρομο μήκους 22 χιλιομέτρων από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) ως τη Βουλιαγμένη.
Αθηναϊκή Ριβιέρα 70 χιλιομέτρων
Με το έργο αυτό εξασφαλίζεται πρόσβαση σε όλο το παραλιακό μέτωπο για τους πολίτες της Αττικής. Οι παρεμβάσεις που έχουν σχεδιαστεί θα προχωρήσουν στο πλαίσιο μιας συνολικής προσέγγισης ανάπλασης της περιοχής του παραλιακού μετώπου και των οκτώ παράκτιων Δήμων, με το σχέδιο να περιλαμβάνει έργα υποδομών και διαμόρφωσης περιβάλλοντος.
Το έργο θα έχει συνολική έκταση περίπου 70 χλμ. Το αστικό κομμάτι θα αποκτήσει ενιαίο ποδηλατόδρομο και πεζόδρομο, ενώ για το υπόλοιπο, από τη Βουλιαγμένη ως το Σούνιο, μήκους 48 χλμ., προβλέπεται αναμόρφωση της διαδρομής με ενιαία ανάπλαση.
«Το έργο αυτό έχει μία ξεχωριστή σημασία διότι σηματοδοτεί και αυτό με τον τρόπο του μία ανάγκη της πόλης της Αθήνας να ανοιχτεί προς τη θάλασσα» τόνισε ο Πρωθυπουργός στην παρουσίαση που έγινε απόψε στη Μαρίνα Γλυφάδας, στο πλαίσιο των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου.
Το «Ελληνικό» και το πάρκο που θα είναι στραμμένο προς την θάλασσα
«Αυτό το άνοιγμα της πόλης προς τη θάλασσα βήμα-βήμα αρχίζει και γίνεται πράξη» τόνισε ο Πρωθυπουργός, κάνοντας ειδική αναφορά στην «εμβληματική επένδυση του Ελληνικού η οποία ήδη -ως προς τις νομοθετικές αρμοδιότητες- βρίσκεται στα τελευταία της στάδια» και αφορά ταυτόχρονα το άνοιγμα ενός χώρου «με τη δημιουργία ενός μεγάλου πάρκου το οποίο και αυτό θα είναι στραμμένο προς την θάλασσα».
Το ολοκληρωμένο σχέδιο που παρουσιάστηκε σήμερα θα κατασκευαστεί με άξονες τη φύση, τον πολιτισμό, την άθληση και τη ψυχαγωγία. Εκτός από πεζόδρομο και ποδηλατόδρομο, περιλαμβάνει χώρους άθλησης, χώρους για τα παιδιά και χώρους αναψυχής. Παράλληλα σε όλη την Αττική θα κατασκευαστεί Μητροπολιτικό Δίκτυο Ποδηλάτου, συνολικού μήκους άνω των 100 χλμ.
Ολόκληρος ο χαιρετισμός του Πρωθυπουργού
Κύριε Περιφερειάρχα, κύριε Δήμαρχε, κυρία και κύριοι Υπουργοί, φίλες και φίλοι, είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, εδώ στη Γλυφάδα.
Έναν Δήμο με τον οποίο συνδέομαι οικογενειακά και θέλω με την ευκαιρία αυτή κύριε Δήμαρχε να σας συγχαρώ για την εξαιρετική δουλειά την οποία έχετε κάνει στη Γλυφάδα, η οποία αποτυπώνεται με δική σας πρωτοβουλία και στην έναρξη αυτού του έργου, που θα αποτελέσει ένα μικρό τμήμα από ένα μεγαλύτερο, πολύ οραματικό σχέδιο για το οποίο σας μίλησε πριν από λίγο ο Θύμιος Μπακογιάννης.
Είμαστε όμως σήμερα εδώ διότι είναι και η παγκόσμια ημέρα του ποδηλάτου και πρέπει να σας πω ότι ακούγοντας τον προλαλήσαντα Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αστικής Ποδηλασίας αισθάνθηκα ένα πρόσθετο βάρος, διότι είμαι και ο ίδιος ποδηλάτης, ποδηλάτης βουνού. Και επέλεξα να είμαι ποδηλάτης βουνού ακριβώς επειδή η ποδηλασία στην πόλη, δυστυχώς, παραμένει μια πάρα πολύ δύσκολη άσκηση, για λόγους τους οποίους νομίζω ότι όλοι γνωρίζετε πάρα πολύ καλά.
Και θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι εκπονείται για πρώτη φορά μια Εθνική Στρατηγική ποδηλασίας, η οποία συνδέει ουσιαστικά τα δύο συναρμόδια Υπουργεία, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών -είναι μαζί μας ο αρμόδιος Υφυπουργός- και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ως προς την αρμοδιότητα της χωροταξίας, προκειμένου να κάνουμε πράξη αυτό το οποίο πάρα πολλές άλλες χώρες έχουν ήδη πραγματοποιήσει.
Τι δηλαδή; Να δώσουμε τη δυνατότητα σε συμπολίτες μας μέσα στις πόλεις μας, όχι μόνο μέσα στην Αθήνα, μέσα σε όλες τις πόλεις, να χρησιμοποιούν περισσότερο το μέσο το οποίο εξ ορισμού είναι το πιο φιλικό προς το περιβάλλον.
Και δεν είναι απλά φιλικό προς το περιβάλλον. Όποιος αγαπάει την ποδηλασία ξέρει ότι προσφέρει άλλες χαρές. Την άσκηση και όχι μόνο, την ευεξία, την επαφή με τη φύση. Και αρκεί να δει κανείς πόσοι ποδηλάτες υπάρχουν σε ευρωπαϊκές πόλεις για να καταλάβει την απόσταση την οποία πρέπει να διανύσουμε στη χώρα μας.
Δεν νομίζω, όμως, ότι ο λόγος που δεν έχουμε ένα αναπτυγμένο ποδηλατικό κίνημα στη χώρα μας είναι ότι δεν αγαπάμε το ποδήλατο. Είναι δυστυχώς η κατάσταση για την οποία έχουμε μιλήσει και την οποία γνωρίζουμε όλοι και την οποία καλούμαστε πια να αντιμετωπίσουμε με τρόπο ριζικό, ολιστικό θα έλεγα. Και αυτή είναι η σημασία την οποία αποδίδω στην ανάγκη να έχουμε αυτή την Εθνική Στρατηγική η οποία θα αντιμετωπίζει όλους τους πυλώνες που μέχρι σήμερα δυσχέραιναν την ποδηλασία -και ειδικά την αστική ποδηλασία.
Αναφέρομαι ιδιαίτερα στα σχέδια βιώσιμης αστικής κινητικότητας, στο πώς δηλαδή ο κάθε Δήμος αντιλαμβάνεται ότι μπορεί να ενσωματώσει στο δικό του αστικό ιστό την ποδηλασία. Αναφέρομαι, προφανώς, και στις πολύ σημαντικές εμβληματικές μεγάλες δράσεις που αφορούν την πόλη μας, την Αθήνα, την Περιφέρεια Αττικής, αγαπητέ μου Γιώργο, κύριε Περιφερειάρχα.
Μιλήσαμε πριν για τις μεγάλες εκκρεμότητες, τα πρώτα μεγάλα βήματα τα οποία πρέπει να γίνουν ως προς το βόρειο άξονα, τη σύνδεση με την Πανεπιστημιούπολη, με το Μετρό και βέβαια το έργο το οποίο θα διασχίζει και θα τέμνει όλη την Ανατολική Αττική για να καταλήγει τελικά στο Σούνιο.
Έχουμε ήδη, όπως γνωρίζετε, ένα σημαντικό πλέγμα κινήτρων ως προς τα ηλεκτρικά ποδήλατα. Ακούω την επιχειρηματολογία ότι πρέπει να επεκτείνουμε αντίστοιχα κίνητρα και για τα συμβατικά ποδήλατα. Πλην όμως τα ηλεκτρικά ποδήλατα σήμερα δίνουν τη δυνατότητα και σε συμπολίτες μας οι οποίοι μπορεί να μην είναι τόσο αθλητικοί, να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της ποδηλασίας και να αγαπήσουν το ποδήλατο χωρίς κατ’ ανάγκη να αισθάνονται ότι αυτό συνεπάγεται μία μεγάλη, μία έντονη σωματική άσκηση.
Και ήδη είμαι πολύ χαρούμενος διότι το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» ως προς τους πόρους που έχουν διατεθεί, τουλάχιστον για τα ηλεκτρικά ποδήλατα, πηγαίνει εξαιρετικά καλά και φαίνεται να επιτυγχάνει το στόχο του. Και έχουμε τη δυνατότητα φυσικά -εφόσον το πρόγραμμα είναι επιτυχημένο- να διαθέσουμε και άλλους πόρους στη συνέχεια.
Αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία στα ζητήματα της εκπαίδευσης, εκπαίδευσης όλων των παιδιών πρωτίστως. Και όπως γνωρίζετε, πια στο ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου, στη λεγόμενη Ελεύθερη Δημιουργική Ζώνη, εντάσσουμε συνέχεια καινούργια γνωστικά αντικείμενα μέσα στα οποία μπορεί να είναι φυσικά και η συμπεριφορά στο δρόμο και η εξοικείωση με την ποδηλασία.
Αντίστοιχη εξοικείωση βέβαια πρέπει να υπάρχει και από τους ίδιους τους οδηγούς αυτοκινήτων οι οποίοι, ως γνωστόν, δεν αντιμετωπίζουν τους ποδηλάτες με την απαιτούμενη προσοχή, με τον απαιτούμενο σεβασμό που επιβάλλει ο ίδιος ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας.
Όμως, σήμερα είμαστε εδώ στη Γλυφάδα όχι μόνο για να μιλήσουμε για την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλασίας και για την πολιτική μας για το ποδήλατο. Είμαστε εδώ για να παρουσιάσουμε ένα καινούργιο έργο, έναν καινούργιο ποδηλατόδρομο, μία καινούργια ποδηλατική διαδρομή η οποία θα συνδέει τον Πειραιά σε πρώτη φάση με τη Βουλιαγμένη και τελικά μέχρι το Σούνιο.
Γιατί έχει ξεχωριστή σημασία αυτό το έργο; Ένα έργο το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και για το οποίο προφανώς απαιτείται η συνεργασία όλων των Δήμων οι οποίοι έχουν πρόσοψη στο παραλιακό μέτωπο; Το έργο αυτό έχει μία ξεχωριστή σημασία διότι σηματοδοτεί και αυτό με τον τρόπο του μία ανάγκη της πόλης της Αθήνας να ανοιχτεί προς τη θάλασσα.
Και πράγματι αξίζει κανείς να σκεφτεί γιατί αυτό το άνοιγμα προς τη θάλασσα μάς πήρε τόσες δεκαετίες να το υλοποιήσουμε στην πράξη. Αναζήτησα και βρήκα κάποιες σκέψεις οι οποίες, νομίζω, έχουν ότι την αξία τους να τις μοιραστώ μαζί σας, οι οποίες διατυπώθηκαν από ένα πολύ σημαντικό έλληνα πολεοδόμο, τον Γιώργο Κανδύλη, ο οποίος μιλώντας στο 2ο Αρχιτεκτονικό Συνέδριο του 1962 για την τολμηρή λειτουργική ενοποίηση ολόκληρου του λεκανοπεδίου της Αττικής σε ένα συνεκτικό αστικό χώρο, με ανοιχτό προσανατολισμό προς το Φάληρο, έλεγε τότε: «η Πρωτεύουσα της Ελλάδος, λόγω της γεωγραφικής θέσης της και του ταυτισμού θάλασσας και ξηράς της χώρας, είναι δεμένη για πάντα με τη θάλασσα».
Αυτό το άνοιγμα της πόλης προς τη θάλασσα βήμα-βήμα αρχίζει και γίνεται πράξη. Γίνεται πράξη -πρώτα από όλα- με μία σειρά από σημαντικές δράσεις που αναλαμβάνουν οι ίδιοι οι Δήμοι στα πλαίσια των δικών τους ορίων. Γίνεται πράξη, προφανώς, με την εμβληματική επένδυση του Ελληνικού η οποία ήδη -ως προς τις νομοθετικές αρμοδιότητες- βρίσκεται στα τελευταία της στάδια, μία επένδυση η οποία δεν αφορά μόνο τις δράσεις τις καινούργιες και τις χρήσεις γης στο ίδιο το Ελληνικό, αφορά ταυτόχρονα και το άνοιγμα ενός χώρου με τη δημιουργία ενός μεγάλου πάρκου το οποίο και αυτό θα είναι στραμμένο προς την θάλασσα.
Το άνοιγμα προς την θάλασσα δεν αφορά το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος το οποίο αποτελεί διαφήμιση για την χώρα μας αλλά και το καινούργιο πάρκο στον Φαληρικό Όρμο, το οποίο δρομολογείται με πρωτοβουλία της Περιφέρειας και με στήριξη της κυβέρνησης.
Αλλά σκεφτείτε το λίγο αυτό το οποίο αποκαλούμε Αθηναϊκή Ριβιέρα, 70 χιλιόμετρα, 70 χιλιόμετρα μετώπου προς την θάλασσα, τα οποία σήμερα, όπως είδαμε και σε αυτό το βίντεο, αν θέλει κάποιος να τα διανύσει είναι απλά αδύνατον.
Είναι αδύνατον γιατί υπάρχουν εμπόδια. Δεν υπήρχε ποτέ ένας συνεκτικός προγραμματισμός. Υπάρχουν ιδιοκτησίες, αρκετές ανήκουν στο Δημόσιο μέσω της ΕΤΑΔ άλλες ανήκουν σε Δήμους, άλλες είναι ιδιωτικές ιδιοκτησίες και τα εμπόδια αυτά θα πρέπει να ξεπεραστούν. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με μία συνεκτική μελέτη και με ένα οριζόντιο πρόγραμμα με τη συνεργασία των Δήμων.
Ακριβώς αυτό θέλουμε σήμερα να πετύχουμε με αυτό το έργο που εξαγγέλλουμε, το οποίο θα ενοποιήσει επί μέρους προσπάθειες όπως η σπουδαία δουλειά που γίνεται εδώ, στην Γλυφάδα, σε ένα συνεκτικό πρόγραμμα, το οποίο θα καλύψει σε πρώτη φάση το μέτωπο των αστικών Δήμων και μετά θα μπορεί να επεκταθεί, τελικά, και μέχρι το Σούνιο.
Και πιστεύω ότι σήμερα που είναι Παγκόσμια Ημέρα του Ποδηλάτου έχει ξεχωριστή σημασία να μιλήσουμε γι’ αυτό το έργο και για αυτό και επέλεξα και εγώ να βρεθώ σήμερα μαζί σας, εδώ στη Γλυφάδα. Να μοιραστώ αυτές τις λίγες σκέψεις για να διαβεβαιώσω ακόμα μια φορά ότι η ποιότητα ζωής των πολιτών σε μια χώρα που -όπως ειπώθηκε και πριν- έχει αυτόν τον καταπληκτικό καιρό, έχει τεράστια σημασία για την συνολική ευημερία της ελληνικής κοινωνίας.
Γι’ αυτό αποδίδουμε, συνολικά ως κυβέρνηση, μεγάλη σημασία στα μεγάλα έργα αναπλάσεων στη χώρα. Να αναφέρω ενδεικτικά την, το έργο το οποίο δρομολογείται προκειμένου να αποκτήσει πρόσθετη ζωή ο πόλος του ΟΑΚΑ. Χίλια στρέμματα, 1.000 στρέμματα είναι το ΟΑΚΑ. Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται είναι λίγο-πολύ γνωστή.
Θα εντάξουμε περί τα 40.000.000 έργο παρέμβασης στο Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου ο χώρος αυτός όχι απλά να αποκτήσει την αίγλη που είχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά να προσαρμοστεί στις νέες ανάγκες μιας κοινωνίας, η οποία αναζητά χώρους αναψυχής και χώρους άθλησης.
Θα αναφερθώ επίσης στη σπουδαία δουλειά η οποία γίνεται στο Τατόι, όπου θα μπορέσουμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε συμπολίτες μας να αποκτήσουν πρόσβαση σε έναν «πνεύμονα πρασίνου», αναμειγνύοντας ταυτόχρονα την πολύ πλούσια πολιτιστική παρακαταθήκη ενός τόπου που είναι συνυφασμένος με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο με την ελληνική Ιστορία.
Και πιστεύω ότι αντίστοιχης σημασίας είναι και το έργο για το οποίο μιλάμε σήμερα. Ένα έργο το οποίο θα ολοκληρωθεί προφανώς σε φάσεις ανάλογα με τα εμπόδια τα οποία θα συναντούμε. Αλλά για πρώτη φορά έχει κεντρική χρηματοδότηση και θα έχει κεντρικό σχεδιασμό.
Και να κλείσω με ένα ακόμα απόσπασμα από την ίδια ομιλία του Κανδύλη το 1962, που νομίζω ότι και αυτό είναι σήμερα εξαιρετικά επίκαιρο: «Εξαρτάται από τους Αθηναίους και γενικά από τους Έλληνες αν η Αθήνα θα εξακολουθήσει να νανουρίζεται από την παλιά της δόξα ή θα έχει τη θέληση και το δυναμισμό να ξαναπάρει τη θέση της στη μεγάλη συμφωνία του κόσμου».
Η Αθήνα έχει τη δυνατότητα να ξαναπάρει τη θέση της στη μεγάλη συμφωνία του κόσμου, αντιμετωπίζοντας όμως με θάρρος τις προκλήσεις του 21ου αιώνα. Για ένα πιο πράσινο μέλλον, ένα ψηφιακό μέλλον, ένα μέλλον τελικά το οποίο θα προσφέρει στους πολίτες την ποιότητα ζωής που αυτή η πόλη, αυτή η περιφέρεια, αυτός ο αστικός ιστός του λεκανοπεδίου έχει τη δυνατότητα να προσφέρει. Και γι’ αυτό το έργο αυτό έχει την ξεχωριστή του σημασία.
Και όταν με το καλό ολοκληρωθεί, τα πρώτα 22 χιλιόμετρα, να μπορεί κάποιος να πηγαίνει με το ποδήλατο από τον Πειραιά μέχρι τη Βουλιαγμένη ή να τρέχει ή να περπατάει ή να βγάζει βόλτα το παιδί του με το καρότσι του, τότε το μόνο το οποίο θα αναλογιστούμε είναι «γιατί κάτι τόσο αυτονόητο δεν το είχαμε κάνει πιο πριν».