Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024

Σε επιφυλακή ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική μετά τη δολοφονία του τρομοκράτη Χανίγια


 

Αλυσιδωτές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η δολοφονία του ηγέτη των τρομοκρατών της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, με τις Αρχές πολλών χωρών να βρίσκονται σε επιφυλακή για ενδεχόμενο χτύπημα σε ισραηλινούς στόχους ως ανταπάντηση.

Ανάμεσα στις χώρες αυτές βρίσκεται και η Ελλάδα. Τόσο η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) όσο και η Αντιτρομοκρατική βρίσκονται σε επιφυλακή καθώς, σύμφωνα με εκτιμήσεις, είναι πιθανό να γίνει προσπάθεια να πληγεί ισραηλινός στόχος που δεν βρίσκεται στο έδαφος του Ισραήλ αλλά σε τρίτη χώρα (ανάμεσα σε αυτές και η δική μας).

Αυτά βέβαια σε επίπεδο επιφυλακής και πρόληψης καθώς πληροφορίες για συγκεκριμένο χτύπημα ή στόχο που βρίσκεται στην Ελλάδα δεν υφίστανται μέχρις στιγμής, αλλά όταν πρόκειται για τρομοκράτες ποτέ δεν γνωρίζεις.





Κράσικοφ: Ο εκτελεστής που ο δικτάτορας Πούτιν «καιγόταν» να πάρει πίσω, επέστρεψε στη Ρωσία

 


Ο Βαντίμ Κράσικοφ είναι ένας από τους Ρώσους πολίτες που καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης στη Δύση – και βρισκόταν και στη λίστα της πρόσφατης ανταλλαγής κρατουμένων.

Ο Κράσικοφ αποτελεί μία ιδιαίτερη περίπτωση. Διότι άλλο πράγμα είναι οι κατάσκοποι, οι προδότες, οι διπλοί πράκτορες ή οι οικονομικοί εγκληματίες που έχουν κατά καιρούς ανταλλάξει η Μόσχα και η Δύση και άλλο ο Κράσικοφ – ένας δολοφόνος που εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης στη Γερμανία. Ποιος είναι λοιπόν αυτός ο άνδρας που τόσο διακαώς ήθελε να φέρει πίσω στη Ρωσία ο Πούτιν;

Μία δολοφονία στην καρδιά του Βερολίνου


Στις 23 Αυγούστου 2019 ο Κράσικοφ διέπραξε φόνο σε ένα πάρκο στην καρδιά του Βερολίνου. Θύμα του ένας πρώην Τσετσένος διοικητής, ο Γεωργιανός Ζελιμχάν Κανγκοσβίλι, καταζητούμενος από τη Ρωσία με κατηγορίες για τρομοκρατικές ενέργειες. Το 2015, έπειτα από επίθεση που δέχθηκε στη Γεωργία, ο Κανγκοσβίλι ταξίδεψε στη Γερμανία.

Όταν ο Κράσικοφ συνελήφθη μετά τον φόνο, βρέθηκε στην κατοχή του ένα ρωσικό διαβατήριο υπό το όνομα Βαντίμ Σόκολοφ με θεώρηση Σένγκεν από τη γαλλική πρεσβεία στη Ρωσία και ένα πιστόλι.

Οι γερμανικές αρχές διαπίστωσαν την πραγματική ταυτότητα του δολοφόνου μάλλον κατά τύχη. Στα αρχεία της Interpol υπάρχει μία φωτογραφία που είχαν δώσει οι ρωσικές αρχές το 2014, όταν και ζήτησαν βοήθεια από τους συναδέλφους τους στο εξωτερικό προκειμένου να εντοπίσουν τον Βαντίμ Κράσικοφ – εκείνη την περίοδο ο Κράσικοφ ήταν ύποπτος για τη δολοφονία ενός επιχειρηματία.

Κατά τις δημοσιογραφικές έρευνες διαπιστώθηκε πως πριν από τη δολοφονία του Κανγκοσβίλι δεν υπήρχε στα ρωσικά μητρώα κανένα άτομο με στοιχεία όπως αυτά του διαβατηρίου που έφερε ο Κράσικοφ. Τα στοιχεία του «Σόκολοφ» εμφανίστηκαν στις βάσεις δεδομένων μόλις λίγες εβδομάδες πριν τον φόνο στο Βερολίνο – μία «παράκαμψη» του συστήματος που μπορούν να κάνουν μονάχα οι μυστικές υπηρεσίες.

Η δίκη του Κράσικοφ ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου 2020 και διήρκησε 14 μήνες, με τον Ρώσο να καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη. Το δικαστήριο έκρινε πως πράγματι ο Κράσικοφ σκότωσε τον Κανγκοσβίλι ακολουθώντας διαταγές από τις ρωσικές αρχές.


Αντιδράσεις για τον φόνο


Μετά την ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε πως «αυτός ο φόνος κατόπιν κρατικής εντολής – όπως διαπιστώθηκε εξάλλου από το δικαστήριο – αποτελεί μία σοβαρή παραβίαση του γερμανικού δικαίου και της κυριαρχίας της Γερμανίας». Η γερμανική κυβέρνηση προχώρησε μάλιστα και στην κήρυξη δύο διπλωματών της ρωσικής πρεσβείας στη Γερμανία ως ανεπιθύμητων.

Τον Ιούλιο του 2022, μόλις έξι μήνες μετά την καταδικαστική απόφαση, άρχισαν να εμφανίζονται στον αμερικανικό Τύπο αναφορές πως η Ρωσία ζητούσε την ανταλλαγή του Κράσικοφ με Αμερικανούς υπηκόους που κρατούνται στη Ρωσία. Τότε επρόκειτο για την Αμερικανίδα αθλήτρια του μπάσκετ Μπρίτνεϊ Γκρίνερ, η οποία αργότερα ανταλλάχθηκε τελικά με τον Ρώσο Βίκτορ Μπουτ, ο οποίος εξέτιε ποινή φυλάκισης στις ΗΠΑ λόγω εμπορίου όπλων.

Το όνομα του Βαντίμ Κράσικοφ είχε πέσει στο τραπέζι και σε συζητήσεις για πιθανή ανταλλαγή με τον αντιπολιτευόμενο Ρώσο Αλεξέι Ναβάλνι. «Ο Ναβάλνι έπρεπε να είχε αφεθεί ελεύθερος μέσα σε λίγες ημέρες, επειδή είχαμε καταλήξει σε συμφωνία για την ανταλλαγή του. Στις αρχές Φεβρουαρίου ο Πούτιν πρότεινε μία ανταλλαγή του Κράσικοφ, αξιωματούχου της FSB, έναντι δύο Αμερικανών πολιτών και του Αλεξέι Ναβάλνι», είχε δηλώσει η Μαρία Πέβτσιχ από το Ίδρυμα κατά της Διαφθοράς (FBK) του Αλεξέι Ναβάλνι. Λίγο αργότερα όμως ο Ναβάλνι πέθανε.


Τι προβλέπει το γερμανικό δίκαιο;



Στη Γερμανία πολλοί θεώρησαν πως το ενδεχόμενο ανταλλαγής του Κράσικοφ με κάποιον άλλον κρατούμενο στη Ρωσία είναι εντελώς απίθανο – ακριβώς επειδή δεν πρόκειται για έναν κατάσκοπο ή προδότη, αλλά για έναν καταδικασθέντα δολοφόνο. Επιπλέον, η απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου έκρινε πως το κακούργημα ήταν τέτοιας σοβαρότητας, ώστε απέκλεισε κάθε πιθανότητα πρόωρης αποφυλάκισης.

Εν τω μεταξύ όμως ο γερμανικός Κώδικας Ποινικής Δικονομίας προβλέπει τη δυνατότητα αποφυλάκισης κάποιου που έχει καταδικαστεί από γερμανικό δικαστήριο – και αυτό ανεξαρτήτως του εγκλήματος και της ποινής. Το άρθρο 456α ορίζει πως «η αρχή εκτέλεσης της ποινής μπορεί να μην εκτελέσει στερητική της ελευθερίας ποινή ή σωφρονιστικό μέτρο, εάν ο καταδικασθείς εκδοθεί σε ξένη κυβέρνηση για άλλο αδίκημα, μεταφερθεί σε διεθνές ποινικό δικαστήριο ή εάν απελαθεί ή εκπέσει του πεδίου εφαρμογής του παρόντος ομοσπονδιακού νόμου». Με νομικό έρεισμα αυτήν ακριβώς τη διάταξη έχουν γίνει και στο παρελθόν ανταλλαγές κατασκόπων στη Γερμανία.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση πάντως υπήρξε απογοήτευση στην Ομοσπονδιακή Εισαγγελία για το πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα, όπως ανέφερε η Frankfurter Allgemeine Zeitung – αν και νόμιμη, η απόφαση του Γερμανού υπουργού Δικαιοσύνης για αναστολή της ποινής του Κράσικοφ δεν βρίσκει απολύτως σύμφωνη την Εισαγγελία. «Ειδικά σε μία περίπτωση ενός καταδικασθέντος δολοφόνου, και όχι ενός κατασκόπου, επικράτησε "η εξουσία”. Η απόφαση αποστρέφει το βλέμμα από τους συγγενείς του δολοφονηθέντος. Και απέναντι στη Ρωσία του Πούτιν φαινόμαστε πολύ υποχωρητικοί», έγραψε η FAZ.


Πηγή: Deutsche Welle

protothema.gr



Δύο χάλκινα μετάλλια για την Ελλάδα στην Κωπηλασία

 


Ο Αντώνης Παπακωνσταντίνου και ο Πέτρος Γκαϊδατζής έκαναν μια φανταστική κούρσα και κόντρα στα προγνωστικά κατάφεραν να πανηγυρίσουν την 3η θέση και το χάλκινο μετάλλιο.

Μια πραγματικά τρομερή επιτυχία για τους δύο Έλληνες κωπηλάτες οι οποίοι βρέθηκαν στον ημιτελικό μέσω των ρεπεσάζ, αλλά από εκείνη τη στιγμή και μετά σε κάθε κούρσα τους ξεπέρασαν τους εαυτούς τους φτάνοντας στην σημερινή επιτυχία.



Το χάλκινο μετάλλιο στον τελικό του διπλού σκιφ ελαφρών βαρών στην κωπηλασία των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 κατέλαβαν και οι Μιλένα Κοντού και Ζωή Φίτσιου.



Προκλητικός Ερντογάν κάνει μνημόσυνο στην Αγία Σοφία για τον αδελφό του τρομοκράτη Χανίγια

 


Τούρκικα καραγκιοζιλίκια, με αρχηγό τον προκλητικό Τούρκο Ερντογάν, που αποκαλεί αδελφό του τον δολοφονημένο ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς Χανίγια.

Συμβολική τελετή για τον νεκρό ηγέτη των τρομοκρατών Ισμαήλ Χανίγια θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, κατά τη διάρκεια της μεσημεριανής προσευχής, σχεδόν ταυτόχρονα με την κηδεία του στη Ντόχα.

Στην τελετή θα παραστεί ο προκλητικός πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που αποκαλεί τον ισλαμιστή τρομοκράτη αδελφό του, ενώ της προσευχής θα προΐσταται ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της κυβέρνησης, Αλί Ερμπάς.

Παράλληλα, με απόφαση του προέδρου Ερντογάν κηρύχθηκε σήμερα εθνικό πένθος για τη δολοφονία του τρομοκράτη Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη.



Ποιοί είναι οι 26 κρατούμενοι που απελευθερώθηκαν στο πλαίσιο ανταλλαγής μεταξύ Ρωσίας και δυτικών χωρών


 

Είκοσι τέσσερις κρατούμενοι και δύο ανήλικοι ανταλλάγησαν την Πέμπτη μεταξύ τoυ καθεστώτος της Ρωσίας και πολλών δυτικών χωρών.

Η συγκεκριμένη ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Ανατολής και Δύσης χαρακτηρίζεται ως η μαζικότερη που έχει λάβει χώρα μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.


Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Wall Street Journal

Ο 32χρονος Αμερικανός Έβαν Γκέρσκοβιτς, δημοσιογράφος της εφημερίδας Wall Street Journal, ήταν ο πρώτος Δυτικός δημοσιογράφος που κατηγορήθηκε στη Ρωσία για κατασκοπεία, μετά τη σοβιετική εποχή. Καταδικάστηκε στις 19 Ιουλίου σε κάθειρξη 16 ετών, έπειτα από μια δίκη κεκλεισμένων των θυρών και με ταχείες διαδικασίες, αφού κρίθηκε ένοχος ότι συνέλεγε πληροφορίες για ένα εργοστάσιο ρωσικών αρμάτων μάχης, για λογαριασμό της CIA, κάτι που ο ίδιος και οι ΗΠΑ διέψευδαν κατηγορηματικά. Ο Γκέρσκοβιτς, που μεγάλωσε στο Νιου Τζέρσεϊ, κατάγεται από μια οικογένεια Εβραίων που έφυγαν από την ΕΣΣΔ στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Σε αντίθεση με πολλούς άλλους Αμερικανούς συναδέλφους του που έφυγαν από τη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία, επέλεξε να συνεχίσει να εργάζεται στη χώρα.



Ο πρώην πεζοναύτης Πολ Γουίλαν

Ο πρώην πεζοναύτης Πολ Γουίλαν, 54 ετών, (έχει τέσσερις υπηκοότητες, ΗΠΑ, Βρετανίας, Ιρλανδίας και Καναδά), ήταν κρατούμενος στη Ρωσία από τον Δεκέμβριο του 2018, κατηγορούμενος για κατασκοπεία. Τον Ιούνιο του 2020 καταδικάστηκε σε κάθειρξη 16 ετών. Συνελήφθη από τη ρωσική υπηρεσία ασφαλείας (FSB) σε ένα ξενοδοχείο στο κέντρο της Μόσχας, την εποχή που ήταν διευθυντής ασφαλείας του αμερικανικού ομίλου BorgWarner, που δραστηριοποιείται στην κατασκευή ανταλλακτικών αυτοκινήτων.


Ο ακτιβιστής Ολέγκ Ορλόφ

Ο Ολέγκ Ορλόφ, 71 ετών, ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καταδικάστηκε στα τέλη Φεβρουαρίου σε φυλάκιση 2,5 ετών επειδή κατήγγειλε κατ’ επανάληψη τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο Ορλόφ σπούδασε βιολόγος και στα τέλη της δεκαετίας του 1980 εντάχθηκε στη μη κυβερνητική οργάνωση Memorial, στόχος της οποίας ήταν να αποκαλυφθεί η αλήθεια για τα εγκλήματα της ΕΣΣΔ και να προασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα στη μετασοβιετική Ρωσία.


Η Λίλια Τσανίτσεβα

Η Λίλια Τσανίτσεβα , 42 ετών, πρώην συντονίστρια της ομάδας του αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι στα Ουράλια, είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 9,5 ετών για «εξτρεμισμό». Ήταν ορκωτή λογίστρια στην πόλη Ούφα, στα Ουράλια, μέχρι το 2017, όταν παραιτήθηκε από τη δουλειά της για να ενταχθεί στο Ταμείο Καταπολέμησης της Διαφθοράς (FBK) του Ναβάλνι και συμμετείχε ενεργά στο κίνημα κατά της διαφθοράς στην περιοχή αυτή. Συνελήφθη τον Νοέμβριο του 2021 αφού τέθηκαν εκτός νόμου οι οργανώσεις του Ναβάλνι και ο ίδιος φυλακίστηκε.


Η Ξένια Φαντέγεβα

Μια άλλη σύμμαχος του Αλεξέι Ναβάλνι, η Ξένια Φαντέγεβα, 32 ετών, εξελέγη το 2020 στο δημοτικό συμβούλιο του Τομσκ, στη Σιβηρία, μαζί με άλλους ανεξάρτητους ακτιβιστές – γεγονός σπάνιο για τη ρωσική αντιπολίτευση. Αφού απαγορεύτηκε το κίνημα του Ναβάλνι, το 2021, η Φαντέγεβα αρνήθηκε να αυτοεξοριστεί, παρά τους κινδύνους που αντιμετώπιζε. Τον Δεκέμβριο του 2023 καταδικάστηκε και αυτή σε κάθειρξη 9 ετών για «εξτρεμισμό».


ADVERTISEMENT


Ο Ρωσοβρετανός Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά

Ο Ρωσοβρετανός Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά, 42 ετών, σφοδρός επικριτής του Κρεμλίνου, καταδικάστηκε τον Απρίλιο του 2023 σε κάθειρξη 25 ετών για «προδοσία» και διάδοση «ψευδών πληροφοριών» για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ποινή ιδιαίτερα σκληρή ακόμη και στο πλαίσιο της εντεινόμενης καταστολής στη Ρωσία. Σύμφωνα με πολλά μέσα ερευνητικής δημοσιογραφίας, όπως τα Bellingcat, The Insider και Der Spiegel, οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες εμπλέκονται σε δύο δηλητηριάσεις που υπέστη το 2015 και το 2017. Δεν ανέρρωσε ποτέ πλήρως και αντιμετωπίζει νευρομυικά προβλήματα. Τον Μάιο τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ για τα άρθρα που έγραψε με κίνδυνο της ζωής του από το κελί του στη φυλακή».


Ο ακτιβιστής Ιλιά Γιασίν

Ακτιβιστής της φιλελεύθερης αντιπολίτευσης στη Ρωσία από το 2000, ο Ιλιά Γιασίν, 41 ετών, καταδικάστηκε στα τέλη του 2022 σε κάθειρξη 8,5 ετών επειδή κατήγγειλε «τους φόνους πολιτών» στην ουκρανική κωμόπολη Μπούτσα.


Ήταν μέλος του δημοτικού συμβουλίου της Μόσχας όταν συνελήφθη και αγωνίστηκε στο πλευρό του Αλεξέι Ναβάλνι, που πέθανε στη φυλακή φέτος τον Φεβρουάριο και του Μπόρις Νεμτσόφ, που δολοφονήθηκε το 2015.


Η 33χρονη καλλιτέχνιδα Αλεξάντρα Σκοτσιλένκο

Η Αλεξάντρα Σκοτσιλένκο, μια 33χρονη καλλιτέχνιδα, συνελήφθη στη Ρωσία τον Απρίλιο του 2022 επειδή αντικατέστησε τα ταμπελάκια με τις τιμές των προϊόντων σε ένα σουπερμάρκετ με μηνύματα κατά του πολέμου στην Ουκρανία. Τον Νοέμβριο του 2023 καταδικάστηκε σε κάθειρξη 7 ετών.



Η Αλσού Κουρμάσεβα

Η Ρωσοαμερικανίδα δημοσιογράφος του Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) Αλσού Κουρμάσεβα καταδικάστηκε στις 19 Ιουλίου σε κάθειρξη 6,5 ετών για τα άρθρα της γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η 47χρονη, που κατοικούσε μόνιμα στην Πράγα, συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2023, όταν επισκέφθηκε τη Ρωσία για προσωπικούς της λόγους.


Ο Ρώσος αντιφρονών Αντρέι Πιβοβάροφ

Ο Ρώσος αντιφρονών Αντρέι Πιβοβάροφ, 42 ετών, συνελήφθη στη Ρωσία το 2021 και καταδικάστηκε έναν χρόνο αργότερα σε φυλάκιση 4 ετών επειδή δρούσε για λογαριασμό μιας απαγορευμένης οργάνωσης, της Otkritaïa Rossia («Ανοιχτή Ρωσία»), που συνδέεται με τον πρώην ολιγάρχη, τον εξόριστο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι. Από το κελί του, κατέβηκε στις βουλευτικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2021, με σύνθημα «Πιο δυνατοί από τον φόβο». Οι συνεργάτες του τον παρουσίαζαν ως τον «υποψήφιο με χειροπέδες».


Ο σύμμαχος του Αλεξέι Ναβάλνι Βαντίμ Οστάνιν

Ο σύμμαχος του Αλεξέι Ναβάλνι Βαντίμ Οστάνιν, 47 ετών, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 9 ετών για «εξτρεμισμό» επειδή ήταν ο διευθυντής του γραφείου του αντιφρονούντα πολιτικού στο Μπίισκ.


Ο Ρωσογερμανός πολιτικός επιστήμονας Ντίτερ Βορονίν

Ο Ρωσογερμανός πολιτικός επιστήμονας Ντίτερ Βορονίν καταδικάστηκε τον Μάρτιο του 2023 σε κάθειρξη 13 ετών για «εσχάτη προδοσία», ως εμπλεκόμενος στην υπόθεση του Ρώσου δημοσιογράφου Ιβάν Σαφρόνοφ, που ειδικεύεται σε στρατιωτικά θέματα. Ο Σαφρόνοφ καταδικάστηκε σε κάθειρξη 22 ετών για την ίδια κατηγορία και παραμένει ακόμη στη φυλακή.



Ο Ρωσογερμανός Κέβιν Λικ

Ο Κέβιν Λικ, ένας νεαρός Ρωσογερμανός 19 ετών, συνελήφθη στη Ρωσία τον Φεβρουάριο του 2023 και τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς καταδικάστηκε σε φυλάκιση 4 ετών για «υψίστη προδοσία».


Ο Ρωσογερμανός Χέρμαν Μόιγες

Ο Ρωσογερμανός Χέρμαν Μόιγες συνελήφθη στα τέλη Μαΐου 2024 στην Αγία Πετρούπολη, κατηγορήθηκε για εσχάτη προδοσία και ήταν σε αναμονή της δίκης του.


Ο Γερμανός Πάτρικ Σέμπελ

Ο Γερμανός Πάτρικ Σέμπελ συνελήφθη στα τέλη Ιανουαρίου 2024 στο αεροδρόμιο της Αγίας Πετρούπολης και κατηγορήθηκε για λαθρεμπόριο ναρκωτικών επειδή είχε μαζί του τσίχλες κάνναβης.


Ο Γερμανός Ρίκο Κρίγκερ

Ο Γερμανός Ρίκο Κρίγκερ, στρατιωτικός γιατρός ηλικίας 30 ετών, καταδικάστηκε σε θάνατο στη Λευκορωσία στις 24 Ιουνίου ως «τρομοκράτης» και «μισθοφόρος».


Πρόσφατα του έδωσε χάρη ο πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο. Φέρεται ότι φωτογράφιζε στρατιωτικές εγκαταστάσεις τον Οκτώβριο του 2023 για λογαριασμό των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών (SBU) και ότι τοποθέτησε κατ΄εντολή τους έναν εκρηκτικό μηχανισμό σε σιδηροδρομική γραμμή κοντά στο Μινσκ. Σύμφωνα με το προφίλ του στο LinkedIn, ο Κρίγκερ εργαζόταν ως νοσηλευτής για τον γερμανικό Ερυθρό Σταυρό και παλαιότερα είχε εργαστεί ως φύλακας ασφαλείας στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βερολίνο.


Οι Ρώσοι

Ο Βαντίμ Κράσικοφ, που φέρεται ότι στρατολογήθηκε από τη ρωσική FSB, καταδικάστηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2021 στο Βερολίνο σε ισόβια κάθειρξη για τον φόνο ενός Γεωργιανού τσετσενικής καταγωγής που είχε πολεμήσει εναντίον των ρωσικών δυνάμεων μεταξύ 2000-2004.


Ο Λούντβιγκ Γκις και η Μαρία Ρόζα Μάγιερ Μούνιος

Οι Ρώσοι Λούντβιγκ Γκις και Μαρία Ρόζα Μάγιερ Μούνιος, περίπου 40 ετών και οι δύο, συνελήφθησαν στα τέλη του 2022 στη Σλοβενία και χθες καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 1,5 έτους για «κατασκοπεία και πλαστογραφία», ποινή ίση με το χρονικό διάστημα που παρέμειναν προφυλακισμένοι.


Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το ζευγάρι εγκαταστάθηκε στη Σλοβενία το 2017 και είχε στην κατοχή του διαβατήρια Αργεντινής. Ζούσαν στη Λιουμπλιάνα μέχρι τη σύλληψή τους, μαζί με τα δύο ανήλικα παιδιά τους.


Ο Πάβελ Ρουμπτσόφ

Ο Πάβελ Ρουμπτσόφ συνελήφθη από τις υπηρεσίες πληροφοριών της Πολωνίας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και κατηγορήθηκε ότι είναι κατάσκοπος της Μόσχας. Έχει επίσης ισπανική υπηκοότητα –με το όνομα Πάμπλο Γκονθάλεθ– και εργαζόταν ως δημοσιογράφος για το διαδικτυακό μέσο Público και το κανάλι La Sexta.



Ο Μιχαήλ Μικούσιν

Ο Μιχαήλ Μικούσιν, γεννημένος το 1978, συνελήφθη από τη νορβηγική αστυνομία το 2022. Δήλωνε Βραζιλιάνος και χρησιμοποιούσε το όνομα Ζοσέ Ασίς Τζιαμαρία, μολονότι δεν μιλάει πορτογαλικά. Πέρυσι έγινε δεκτός ως ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Τρόμσο, όπου εργαζόταν με αντικείμενο την πολιτική της Νορβηγίας στον Μεγάλο Βορρά και τις υβριδικές απειλές. Σύμφωνα με έναν ερευνητή του Bellingcat, στην πραγματικότητα ήταν αξιωματικός της ρωσικής υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών (GRU).


Ο χάκερ Ρομάν Σελεζνιόφ

Ο χάκερ Ρομάν Σελεζνιόφ συνελήφθη το 2014 στις Μαλδίβες και εκδόθηκε στις ΗΠΑ. Καταδικάστηκε το 2017 σε κάθειρξη 27 ετών για τραπεζικές απάτες που εκτιμάται ότι έφτασαν σε ύψος τα 169 εκατομμύρια δολάρια.


Ο επιχειρηματίας Βλαντισλάβ Κλιούσιν

Ο επιχειρηματίας Βλαντισλάβ Κλιούσιν συνελήφθη στην Ελβετία το 2021 και εκδόθηκε στις ΗΠΑ. Καταδικάστηκε το 2023 από δικαστήριο της Βοστόνης σε κάθειρξη 9 ετών για τη συμμετοχή του σε μαζικές κλοπές απόρρητων δεδομένων από αμερικανικές εταιρείες.


Ο Ρώσος Βαντίμ Κονετσένοκ

Ο Ρώσος Βαντίμ Κονετσένοκ συνελήφθη στην Εσθονία και εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2023 στις ΗΠΑ. Οι αμερικανικές αρχές πιστεύουν ότι έχει διασυνδέσεις με την FSB και ότι παρέδωσε στη ρωσική αμυντική βιομηχανία τεχνολογίες και πυρομαχικά προερχόμενα από αμερικανικές επιχειρήσεις.



ΑΠΕ-ΜΠΕ



Βενεζουέλα: Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης ως νικητή των εκλογών, όχι τον Μαδούρο

 


Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναγνώρισε τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης Εδμούντο Γκονσάλες Ουρούτια ως νικητή των προεδρικών εκλογών της Βενεζουέλας, απορρίπτοντας τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι ελεγχόμενης από την κυβέρνηση του Καράκας εκλογικές Αρχές, που ανακήρυξαν νικητή τον Νικολάς Μαδούρο.

«Λαμβανομένων υπόψη των αδιαμφισβήτητων αποδείξεων, είναι σαφές για τις ΗΠΑ και, πάνω απ’ όλα, για τον λαό της Βενεζουέλας, ότι ο Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια κέρδισε τις περισσότερες ψήφους στις προεδρικές εκλογές της 28ης Ιουλίου», ανέφερε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης των ΗΠΑ έγινε ενώ είναι σε εξέλιξη διπλωματικές προσπάθειες να πειστεί το καθεστώς Μαδούρο να δώσει στη δημοσιότητα τα αναλυτικά αποτελέσματα των εκλογών και εν μέσω εντεινόμενων εκκλήσεων για «αμερόληπτη επαλήθευση των αποτελεσμάτων».

Οι κυβερνήσεις της Βραζιλίας, της Κολομβίας και του Μεξικού κάλεσαν χθες Πέμπτη, με κοινή ανακοίνωσή τους, να διεξαχθεί «ανεξάρτητη επαλήθευση των αποτελεσμάτων» των προεδρικών εκλογών της 28ης Ιουλίου στη Βενεζουέλα, που αμφισβητούνται από την αντιπολίτευση και μέρος της διεθνούς κοινότητας.

«Η θεμελιώδης αρχή της λαϊκής κυριαρχίας πρέπει να γίνει σεβαστή μέσω αμερόληπτης επαλήθευσης των αποτελεσμάτων», κρίνουν οι κυβερνήσεις των τριών χωρών, που καλούν τις εκλογικές αρχές της Βενεζουέλας να δημοσιοποιήσουν «γρήγορα» αναλυτικά αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής ανά εκλογικό τμήμα.

Η Μαρία Ματσάδο, επικεφαλής της αντιπολίτευσης κρύβεται γιατί φοβάται για τη ζωή της. Η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Ματσάδο, την υποψηφιότητα της οποίας είχαν απαγορεύσει οι Αρχές – και ο Γκονσάλες μίλησαν την Τρίτη σε μια τεράστια συγκέντρωση οπαδών τους στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, Καράκας, αλλά έκτοτε δεν έχουν εμφανιστεί δημοσίως.

Την ίδια μέρα ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, Χόρχε Ροντρίγκεζ, ζήτησε τη σύλληψή τους, αποκαλώντας τους εγκληματίες και φασίστες.

Η Ματσάδο σε άρθρο της στη Wall Street Journal που δημοσιεύθηκε χθες Πέμπτη, αναφέρει πως «κρύβεται»  και «φοβάται για τη ζωή της και εκείνη των συμπατριωτών της» μετά τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής. Κι επανέλαβε ότι η αντιπολίτευση έχει απτές αποδείξεις για την ήττα του προέδρου της Βενεζουέλας καλώντας τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει.

«Διώξαμε τον κ. Μαδούρο με την ψήφο μας. Τώρα εναπόκειται στη διεθνή κοινότητα να αποφασίσει αν θα ανεχθεί μια καταφανώς παράνομη κυβέρνηση», έγραψε η Ματσάδο. Κι αργότερα ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βιντεοσκοπημένο μήνυμα προς τους οπαδούς τους καλώντας σε διαδηλώσεις το Σάββατο το πρωί σε διάφορες πόλεις της Βενεζουέλας.



Τέλος το Instagram στην Τουρκία με απόφαση Ερντογάν


 

Με απόφαση της Διεύθυνσης Τεχνολογιών Πληροφορικής της τουρκικής κυβέρνησης διεκόπη από σήμερα 2 Αυγούστου η πρόσβαση από την Τουρκία στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης Instagram.

Επισήμως δεν δόθηκε κάποια εξήγηση. Ωστόσο ορισμένα μέσα ενημέρωσης και πολλοί χρήστες στην έτερη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ ,αναφέρουν το γεγονός ότι το Instagram δεν επιτρέπει τις αναρτήσεις για τη δολοφονία του επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια.

Με ανάρτησή του προχτές, Τετάρτη, ο εκπρόσωπος του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτούν, είχε κατηγορήσει το Instagram επειδή «έκοβε» τις αναρτήσεις για τη δολοφονία Χανίγια. 

Στην ανάρτησή του, ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Καταδικάζω επίσης έντονα την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Instagram, η οποία εμποδίζει ενεργά τους ανθρώπους να αναρτούν μηνύματα συλλυπητηρίων για τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς Χανίγια, χωρίς να επικαλείται κάποια παραβίαση της πολιτικής της. Αυτό είναι λογοκρισία, καθαρά και απλά. Θα υπερασπιστούμε την ελευθερία του λόγου απέναντι σε αυτές τις πλατφόρμες που έχουν δείξει πολλές φορές ότι βρίσκονται κυρίως στην υπηρεσία του παγκόσμιου εκμεταλλευτικού συστήματος αδικίας».



Η φωτιά στη μαρίνα Ζέας έλιωσε πολυτελή γιωτ και σκάφη


 

Οι εικόνες καταστροφής στη μαρίνας Ζέας στον Πειραιά, μετά τη φωτιά που ξέσπασε χθες το βράδυ προκαλώντας καταστροφές σε σκάφη.

Χθες αργά το βράδυ σήμανε συναγερμός στην Πυροσβεστική και στο Λιμενικό όταν ξέσπασε φωτιά στη μαρίνα Ζέας στον Πειραιά. Το αποτέλεσμα ήταν να τυλιχθούν στις φλόγες τέσσερα πολυτελή σκάφη, ενώ εγκλωβίστηκαν 10 άτομα που έκαναν περίπατο στην προβλήτα και δεν μπορούσαν να επιστρέψουν προς τη μαρίνα Ζέας.

Οι δυνάμεις του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής κατάφεραν να απεγκλωβίσουν με ασφάλεια τα 10 άτομα, ενώ ξεκίνησε άμεσα και η διαδικασία κατάσβεσης.

Η φωτιά ξέσπασε σε ένα από τα σκάφη και στη συνέχεια επεκτάθηκε ταχύτατα και σε τρία διπλανά στον μόλο τα οποία καταστράφηκαν ολοσχερώς και ένα πέμπτο έπαθε ζημιές, μετά το μεγάλο πάρκινγκ, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες ακούστηκαν και εκρήξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα τέσσερα σκάφη είναι επαγγελματικό τουριστικό, ενώ δεν υπήρξαν εγκλωβισμένοι εντός των σκαφών.

Ωστόσο τα σκάφη, όπως μαρτυρούν και οι εικόνες, καταστράφηκαν ολοσχερώς, αφού οι φλόγες τα... έλιωσαν.












Συνελήφθη 58χρονος, ενώ σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 20χρονου και 71χρονου, για πορνογραφία ανηλίκων

 


Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας, κακουργηματικού χαρακτήρα, σε βάρος 58χρονου αλλοδαπού καθώς και δικογραφίες τακτικής διαδικασίας σε βάρος 20χρονου και 71χρονου, ημεδαπών, οι οποίοι κατηγορούνται για πορνογραφία ανηλίκων, μέσω διαδικτύου.

Προηγήθηκε διερεύνηση πληροφοριακών στοιχείων αλλοδαπών Αρχών, σχετικά με παράνομη δραστηριότητα χρηστών του διαδικτύου στην ελληνική επικράτεια, από τους οποίους ο ένας ήρθε σε επαφή με αλλοδαπό ανήλικο και του απέστειλε φωτογραφίες σεξουαλικού περιεχομένου, ενώ οι άλλοι δύο κατείχαν και είχαν πρόσφορα προς διαμοιρασμό ψηφιακά αρχεία με περιεχόμενο πορνογραφίας ανηλίκων.

Τα ανωτέρω τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών ενώ από την επακόλουθη ενδελεχή και εμπεριστατωμένη ψηφιακή και διαδικτυακή έρευνα και κατόπιν επικοινωνίας με παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου, εξακριβώθηκαν τα στοιχεία ταυτότητας και ο τόπος διαμονής των ανωτέρω εμπλεκομένων ατόμων.

Ακολούθησαν έρευνες, παρουσία δικαστικών λειτουργών, στις οικίες των κατηγορούμενων σε Λέρο και Κρήτη, όπου συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν -5- κινητά τηλέφωνα και -2- usb sticks.

Μάλιστα, από την επιτόπια ψηφιακή έρευνα στα κατασχεμένα πειστήρια από την οικία του 58χρονου, βρέθηκαν σε αυτά πλήθος φωτογραφιών και βίντεο σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, λόγος για τον οποίο ο 58χρονος συνελήφθη και οδηγήθηκε στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή, απ’ όπου παραπέμφθηκε σε ανάκριση και ακολούθως προφυλακίστηκε. Ο 58χρονος στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί για παρόμοια αδικήματα, ενώ προέκυψε ότι είναι και το άτομο που ήρθε σε επικοινωνία με τον αλλοδαπό ανήλικο.

Οι δικογραφίες που σχηματίστηκαν σε βάρος των άλλων κατηγορούμενων, υποβλήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια απεστάλησαν στο αρμόδιο Τμήμα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακή εξέταση.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

  • Τηλεφωνικά: 11188
  • Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
  • Μέσω twitter: @CyberAlertGR
  • Μέσω του gov.gr στην ενότητα Πολίτης και Καθημερινότητα/ Καταγγελίες / Καταγγελίες για εγκλήματα κυβερνοχώρου
  • Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smartphones): CYBERΚΙD
Κώστας Βουκελάτος


Συνελήφθη 22χρονος αλλοδαπός διωκόμενος με πλήθος διωκτικών εγγράφων

 


Στο πλαίσιο διερεύνησης πληροφοριών και αξιοποίησης στοιχείων, εντοπίστηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Δυτικής Αττικής της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής μεσημβρινές ώρες της 27-7-2024 και συνελήφθη στο Περιστέρι, 22χρονος αλλοδαπός, διωκόμενος με πλήθος διωκτικών εγγράφων για τα αδικήματα της απόπειρας ανθρωποκτονίας, της διακεκριμένης κλοπής και παράβασης της νομοθεσίας περί όπλων.

Ειδικότερα ο 22χρονος πρώτες πρωινές ώρες της 21-8-2022, στην περιοχή του Περιστερίου τραυμάτισε με αιχμηρό αντικείμενο 21χρονο, ενώ την 26-8-2022 αφού αποβιβάστηκε από όχημα πυροβόλησε σε βάρος 47χρονου χωρίς να τον τραυματίσει και διέφυγε.

Επιπλέον, ο 22χρονος τουλάχιστον από το 2020 προέβαινε σε διακεκριμένες κλοπές σε διάφορες πόλεις της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου, στοχοποιώντας κυρίως περίπτερα, από όπου αφαιρούσε καπνικά προϊόντα μεγάλης χρηματικής αξίας.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.



Εξαρθρώθηκε συμμορία που διέπραττε κλοπές από αποθήκες οικιών στην περιοχή της Βορειοανατολικής Αττικής

 


Εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Ραφήνας-Πικερμίου της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βορειοανατολικής Αττικής συμμορία τα μέλη της οποίας διέπρατταν κλοπές από αποθήκες οικίες στην περιοχή της Βορειοανατολικής Αττικής.

Συνελήφθησαν, πρωινές ώρες της 31-7-2024 στο πλαίσιο επιχείρησης με τη συνδρομή της Ο.Π.Κ.Ε., -3- αλλοδαποί, ηλικίας  41, 39 και 30 ετών, ως μέλη συμμορίας που διαπράττει κλοπές κατά συναυτουργία, κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα καθώς και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Όπως προέκυψε από την προανακριτική έρευνα, οι κατηγορούμενοι προσέγγιζαν πεζοί πολυκατοικίες, κυρίως στην περιοχή της Ραφήνας, σταθμεύοντας το όχημά τους σε παρακείμενο σημείο όπου δεν υπήρχαν κάμερες παρακολούθησης.

Ακολούθως με τη χρήση διαρρηκτικών εργαλείων, αρχικά διαρρήγνυαν τις κεντρικές θύρες εισόδου πολυκατοικιών και στη συνέχεια μετέβαιναν σε αποθήκες διαμερισμάτων όπου αφαιρούσαν αντικείμενα όπως ρολόγια, οικιακά και ηλεκτρονικά-ηλεκτρικά είδη.

Η δράση τους χρονολογείται τουλάχιστον από τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους και δρούσαν κυρίως νυχτερινές ώρες σε περιοχές με μειωμένη κίνηση οχημάτων ώστε να μην γίνουν αντιληπτοί.

Εξιχνιάστηκαν -22- περιπτώσεις κλοπών από αποθήκες οικιών στη Ραφήνα και επιπλέον -3- περιπτώσεις σε Καρέα, Ζωγράφου και Μελίσσια.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες τους, βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:






-58- ρολόγια,

-8- μαχαίρια, εκ των οποίων το ένα τύπου κατάνα,

χρυσαφικά,

διαρρηκτικό εργαλείο και

το χρηματικό ποσό των -4.550- ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ η έρευνα για τη εξακρίβωση του πλήρους εύρους της εγκληματικής τους δραστηριότητας συνεχίζεται.



Τον Ιούλιο 2024 μόνο στην Αττική βεβαιώθηκαν 24.863 παραβάσεις, από τις οποίες 1.417 σε βαθμό πλημμελήματος

 


Στο πλαίσιο αυτό, εξειδικευμένα συνεργεία αστυνομικών των Ομάδων Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α.) και Τμημάτων Τροχαίας πραγματοποίησαν στοχευμένους ελέγχους σε κομβικά σημεία του οδικού δικτύου της Αττικής, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην αντιμετώπιση της οδήγησης υπό την επίδραση οινοπνεύματος, την υπερβολική ταχύτητα, την παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, τη χρήση κινητού τηλεφώνου καθώς και άλλες επικίνδυνες παραβάσεις.

Συνολικά, βεβαιώθηκαν 24.863 παραβάσεις από τις οποίες 1.417 σε βαθμό πλημμελήματος, μεταξύ των οποίων:

908 για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος, από τις οποίες 59 σε βαθμό πλημμελήματος,

131 για μη χρήση προστατευτικού κράνους,

160 για όρια ταχύτητας,

132 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας,

273 για χρήση κινητού τηλεφώνου,

252 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη και

63 για επικίνδυνους ελιγμούς.

Οι παραπάνω δράσεις τροχονομικής αστυνόμευσης εφαρμόζονται ανελλιπώς σε καθημερινή βάση από τις δυνάμεις της Τροχαίας, στοχεύοντας στην αναβάθμιση του επιπέδου οδικής ασφάλειας και τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Ενδεικτικά, από τη σύγκριση του πρώτου 7μήνου του 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του έτους 2023, παρατηρήθηκε μείωση κατά 11% στα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, ενώ ταυτόχρονα παρατηρήθηκε και γενικότερη μείωση των παθόντων από τροχαία ατυχήματα.

Υπενθυμίζεται ότι η σωστή οδική συμπεριφορά των οδηγών και η τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας είναι βασικές προϋποθέσεις, τόσο για την ασφαλή μετακίνηση όσο και για την αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων.





Ελεύθερη με περιοριστικούς όρους η Πολωνή DJ που εμπλέκεται στην υπόθεση ναρκωτικών

 



Αρνείται τις κατηγορίες που της αποδίδονται για συμμετοχή στο κύκλωμα ναρκωτικών που δρούσε στη Μύκονο η DJ που συνελήφθη για την υπόθεση.

Στην απολογία της η νεαρή αρνείται κατηγορηματικά ότι έχει σχέση με τη διακίνηση ναρκωτικών προσθέτοντας πως και η ίδια δεν είναι καν χρήστρια. Παράλληλα αναφέρεται και στον αρραβωνιαστικό της και επίσης συλληφθέντα για την υπόθεση σημειώνοντας πως ο ίδιος κάνει χρήση ουσιών και πως ο εθισμός του αυτός είναι και ο λόγος που έχει αρνηθεί να δημιουργήσει οικογένεια μαζί του.

Μετά τη μαραθώνια απολογία της που διήρκησε οκτώ ώρες, η εισαγγελική αρχή αποφάσισε η 28χρονη από την Πολωνία να αφεθεί ελεύθερη, καταβάλλοντας εγγύηση ύψους 5 χιλιάδων ευρώ, ενώ είναι υποχρεωμένη να εμφανίζεται στην ελληνικές προξενικές Αρχές στην Βαρσοβία, μέχρι την δίκη της.



Απόστολος Χρήστου: Ασημένιος στα 200μ ύπτιο

 



Στα 100μ. ύπτιο ο Απόστολος Χρήστου έχασε το χάλκινο μετάλλιο για δύο εκατοστά του δευτερολέπτου. 

Ιστορικό ασημένιο μετάλλιο από τον Απόστολο Χρήστου στην κολύμβηση στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024, καθώς πρόκειται για το πρώτο μετάλλιο της Ελλάδας σε πισίνα από το 1896.

Ο 27χρονος κολυμβητής κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα 200μ. ύπτιο και έγραψε ιστορία στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024.

Η κούρσα που έκανε ο Απόστολος Χρήστου ήταν σεμιναριακού επιπέδου, δεδομένου ότι δεν είναι τα 200μ ύπτιο το βασικό του αγώνισμα. Για να γίνει καλύτερα αντιληπτό αρκεί να αναφέρουμε ότι αυτό είναι το πρώτο του μετάλλιο σε μεγάλη διοργάνωση σε αυτή την απόσταση, αφού όλα τα υπόλοιπα που έχει κατακτήσει στην καριέρα του ήταν είτε στα 50μ. είτε στα 100μ.

Με αυτήν την επιτυχία του έγινε ο πρώτος Έλληνας κολυμβητής που κατακτά μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο Χρήστου στον τελικό ήταν συγκλονιστικός αφού στα πρώτα 150μ. ήταν συνέχεια μπροστά. Στο τέλος έμεινε για λίγο από δυνάμεις με αποτέλεσμα να τον προλάβει ο Χούμπερτ Κος από την Ουγγαρία και να του «κλέψει» το χρυσό μετάλλιο.

Ο Ούγγρος τερμάτισε τελικά πρώτος με 1:54.26 με τον Απόστολο Χρήστου να τερματίζει σε 1:54.82, επίδοση που αποτελεί νέο πανελλήνιο ρεκόρ,  για την ιστορία (το είχε ο Απόστολος Σίσκος με 1:55.42 από τις 19/6/24 στο Βελιγράδι), ενώ τρίτος ήταν ο Ρομάν Μιτιούκοφ (Ελβετία) 1:54.85.

Η κατάταξη του τελικού

Χούμπερτ Κος (Ουγγαρία) 1:54.26

Απόστολος Χρήστου 1:54.82

Ρομάν Μιτιούκοβ (Ελβετία) 1:54.85

Μεβέν Τομάκ (Γαλλία) 1:55.38

Κίτον Τζόουνς (ΗΠΑ) 1:55.39

Χούγκο Γκονθάλεθ (Ισπανία) 1:55.47

Πίτερ Κέτζε (Νότια Αφρική) 1:55.60

Λούκας Μέρτενες (Γερμανία) 1:55.97



Ελληνοκαναδός τουρίστας που ξυλοκοπήθηκε από κακοποιούς πήρε εξιτήριο και αυτοί ακόμα αναζητούνται

 


Είναι πλέον ανησυχητική η προκλητική στάση της ΕΛ.ΑΣ. στην Κρήτη, που ίσως απο ανικανότητα, δεν μπορεί ακόμα να βρει και να συλλάβει τους δύο κακοποιούς για τους οποίους έχουν βγει εντάλματα σύλληψης, ώστε να οδηγηθεί και στους άλλους δύο γιατί οι δράστες ήταν τέσσερις.

Μετά από δύο βδομάδες στο Βενιζέλειο νοσοκομείο ο 49χρονος Ελληνοκαναδός που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού σε μπαρ του Ηρακλείου από σκληρούς δειλούς κακοποιούς αναχωρεί για το Μόντρεαλ.



Σύμφωνα με το cretapost.gr , ο 49χρονος μετά από τις χειρουργικές επεμβάσεις στις οποίες υποβλήθηκε έλαβε εξιτήριο από το νοσοκομείο και πλέον μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του.

Μάλιστα, ένας από τους θεράποντες γιατρούς του 49χρονου, προχώρησε σε μία ανάρτηση φωτογραφίας μαζί του στην οποία έγραψε μεταξύ άλλων: «Δύο εβδομάδες μετά τον βαρύτατο τραυματισμό του και την πολύωρη ανασύνθεση του παζλ του προσώπου του, φεύγει για το Μόντρεαλ».

Δείτε την ανάρτηση του γιατρού Γιώργου Μαστοράκη: