Δευτέρα 19 Απριλίου 2021

Αεροπλάνο του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου έκανε εντυπωσιακή προσθαλάσσωση

 



Αεροπλάνο του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, που συμμετείχε σε αεροπορική επίδειξη αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει εντυπωσιακή αναγκαστική προσθαλάσσωση.

Λουόμενοι σε μια από τις πιο δημοφιλείς παραλίες της Φλόριντα των ΗΠΑ, της Cocoa Beach είδαν το TBM Avenger να πραγματοποιεί αναγκαστική προσθαλάσσωση, λόγω τεχνικού προβλήματος που αντιμετώπισε ο πιλότος του.

Ευτυχώς από την αναγκαστική προσθαλάσσωση δεν τραυματίστηκε κανείς και συνέβαλε σε αυτό η εμπειρία και ο επαγγελματισμός του πιλότου.







Τέλος στην επταήμερη καραντίνα κατά την είσοδο στην Ελλάδα - Ποιες χώρες αφορά

 


Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοινώνει στο επιβατικό κοινό τη νέα παράταση των αεροπορικών οδηγιών πτήσεων εσωτερικού/εξωτερικού (Covid-19 notams), καθώς και τη νέα notam σύμφωνα με την οποία η είσοδος στην Επικράτεια των μονίμων κατοίκων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Συμφωνίας Σένγκεν, του Ηνωμένου Βασιλείου, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Σερβίας και του Ισραήλ, επιτρέπεται χωρίς 7ήμερη καραντίνα:

Α) εφόσον έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα ή

Β) στην περίπτωση ολοκλήρωσης του εμβολιασμού για κορωνοϊό COVID-19 και προσκόμισης από αυτούς πιστοποιητικού εμβολιασμού, στην αγγλική γλώσσα, το οποίο έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή, υπό την προϋπόθεση της παρόδου δεκατεσσάρων (14) ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Ειδικότερα οι περιορισμοί αεροπορικών μετακινήσεων για τις πτήσεις εσωτερικού/εξωτερικού θα ισχύουν έως τη Μεγάλη Δευτέρα 26 Απριλίου 2021 μέχρι τις 06:00 το πρωί και είναι οι ακόλουθες:

*Πτήσεις εσωτερικού: Αεροπορική οδηγία (Covid-19 notam) που αφορά πτήσεις εσωτερικού, (τακτικά επιβατικά δρομολόγια, γενικής αεροπλοΐας και επαγγελματικά δρομολόγια - domestic flights, commercial and general/business aviation). Η notam προβλέπει ότι επιτρέπονται σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας μόνο οι ουσιώδεις μετακινήσεις εσωτερικού (Essential Travel) που περιλαμβάνουν ταξίδι για θέματα υγείας, για επαγγελματικούς - επιχειρηματικούς σκοπούς, για αντικειμενικούς οικογενειακούς λόγους (επανένωση οικογενειών) και για επιστροφή στη μόνιμη κατοικία.

*Απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα των Υπηκόων τρίτων κρατών πλην των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Συμφωνίας Σένγκεν: Η notam προβλέπει απαγόρευση εισόδου στην χώρα των Υπηκόων τρίτων κρατών πλην των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Συμφωνίας Σένγκεν. Από την αεροπορική οδηγία εξαιρούνται οι επιβάτες που ταξιδεύουν για ουσιώδεις λόγους (essential reasons) και οι μόνιμοι κάτοικοι των ακόλουθων 12 χωρών: Ην. Βασίλειο, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα, Ταϋλάνδη, Ρουάντα, Σιγκαπούρη, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ρωσία, Σερβία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Ισραήλ.

*Επτά (7) μέρες καραντίνα στις αφίξεις από το εξωτερικό: Όλοι οι επιβάτες που εισέρχονται στην χώρα μας από οποιοδήποτε κράτος της αλλοδαπής, υπόκεινται σε υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό κατ’ οίκον ή στον τόπο προσωρινής διαμονής που δηλώνεται στη φόρμα PLF, για επτά (7) ημέρες, εκτός αν διαφορετικά ορίζεται δηλαδή αν είναι πολίτες των χωρών της Ε.Ε, της Συνθήκης Σένγκεν, του Ην. Βασιλείου, των ΗΠΑ, των ΗΑΕ, της Σερβίας και του Ισραήλ οι οποίοι θα εισέρχονται στην Ελλάδα χωρίς 7ήμερη καραντίνα αν είναι εμβολιασμένοι ή αν έχουν αρνητικό PCR τεστ Covid-19 το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξη τους. Στους επιβάτες εξωτερικού επιπρόσθετα θα γίνεται και δειγματοληπτικός έλεγχος κατά την άφιξή τους, βάση της διαδικασίας που προβλέπει το Passenger Locator Form. Σε περίπτωση που τα τεστ διαπιστώσουν επιβάτη θετικό η καραντίνα θα ισχύει για 14 μέρες.

*Διεθνείς αφίξεις με αρνητικό τεστ 72 ωρών: Η notam προβλέπει ότι όλοι οι επιβάτες διεθνών πτήσεων θα εισέρχονται στην χώρα μας με αρνητικό PCR τεστ Covid-19 το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξη τους. Υπενθυμίζουμε ότι στους επιβάτες θα γίνεται και δειγματοληπτικό test κατά την είσοδο τους στην ελληνική επικράτεια βάση του PLF.

*Υποχρεωτική συμπλήρωση Passenger Locator Form: Με τη notam προβλέπεται η υποχρεωτική συμπλήρωση της φόρμας, στην ηλεκτρονική διεύθυνση travel.gov.gr, από όλους τους επιβάτες διεθνών πτήσεων προς Ελλάδα. Επίσης είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση της φόρμας PLF και για τους επιβάτες πτήσεων εξωτερικού που είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας και αναχωρούν από τα αεροδρόμια της χώρας μας.

*Ανώτατο όριο 4.000 ταξιδιωτών από Ρωσία: Ειδικά για Ρωσία (μόνιμοι κάτοικοι) παραμένουν οι ακόλουθοι περιορισμοί, αφίξεις μόνο στα αεροδρόμια Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου και ανώτατο όριο εισόδου στην Ελλάδα 4.000 επιβατών την εβδομάδα.

Για όλες τις αεροπορικές οδηγίες ισχύουν οι εξαιρέσεις ως έχουν από τις προϋπάρχουσες notams.


Πηγή : protothema.gr



Υιοθετήθηκε ο Πίνατ από τον Πρωθυπουργό

 


Ο Πίνατ, που γνώρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο καταφύγιο της Φιλοζωικής Ένωσης Ηλιούπολης, υιοθετήθηκε από τον ίδιο και τώρα μένει μόνιμα στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Η αλήθεια είναι ότι δεν τον διάλεξα εγώ, αλλά εκείνος», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην «Καθημερινή της Κυριακής», αναφερόμενος στην πρώτη «γνωριμία» του με τον Πίνατ, που έγινε την παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας Αδέσποτων Ζώων. «Με το που πάτησα το πόδι μου, ήρθε περιχαρής να με υποδεχθεί. Αυτό ήταν!»

Ο Πίνατ προσαρμόζεται ταχύτατα στο νέο περιβάλλον του στον Μέγαρο Μαξίμου και φροντίζεται απο όλους τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού και φυσικά απο τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη που τον λατρεύει. 

Έχει ήδη κερδίσει την αγάπη όλων των εργαζόμενων ενώ ο ίδιος επιδεικνύει απλόχερα την τρυφερότητά του σε όλους.









Ανοίγουν στόματα και λογαριασμοί – Στο δρόμο για τις ΗΠΑ ο τραπεζίτης του Μαδούρο

 


Οι επόπτες εισαγγελείς των ΗΠΑ, η εφορία (ΙRS), το FBI (υπουργείο Δικαιοσύνης) και κυρίως το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας της χώρας που έχει ως βασικό έργο την αποτροπή κινδύνων που προέρχονται από εξωτερικές παρεμβάσεις κάθε είδους εκτιμούν πως ο πραγματικός αριθμός των χρημάτων που έχουν διακινηθεί δεν δύναται να υπολογιστεί στην παρούσα φάση.

FBI, IRS, Homeland security και εισαγγελείς αναμένουν την τελική απόφαση για την έκδοση του αποκαλούμενου και ως «τραπεζίτη του Μαδούρο» από το Πράσινο Ακρωτήρι προκειμένου να ολοκληρώσουν ένα σημαντικό κομμάτι της μεγάλης έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά σε μαύρο χρήμα ύψους δεκάδων δισ. ευρώ προερχόμενο από παράνομο εμπόριο χρυσού και καυσίμων αλλά και από ναρκωτικά.

Ο Άλεξ Σάαμπ βρίσκεται ένα βήμα πριν την έκδοσή του στο Μαϊάμι όπου οι υπηρεσίες που εμπλέκονται εκτιμούν ότι θα αποκομίσουν σημαντική πληροφόρηση για τη δράση του σε διάφορες χώρες του κόσμου με έμφασή στη λεκάνη της Μεσογείου, τη Μόσχα το Χόνγκ Κονγκ αλλά και τη Σιγκαπούρη.

Μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Πράσινου Ακρωτηρίου για έκδοση του Αλέξη Σάαμπ απομένει μόνο η έφεση των συνηγόρων υπεράσπισής του στο Συνταγματικό Δικαστήριο εν τούτοις θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο «μπροστινός» του επικεφαλής του καθεστώτος της Βενεζουέλας θα βρεθεί σύντομα ενώπιος ενωπίω των αρχών των ΗΠΑ που επί σειρά ετών ερευνούν ίσως μια εκ των μεγαλύτερων υποθέσεων που αγγίζουν ακόμη και πολιτικές οργανώσεις στην Ευρώπη και σε χώρες όπως ο Λίβανος, το Ιράν και η Ρωσία.

Στην Ευρώπη η λεκάνη της Μεσογείου αποτελεί το πεδίο δράσης της ομάδας διαχείρισης και ξεπλύματος χρήματος του καθεστώτος Μαδούρο. Από την Ισπανία μέχρι την Τουρκία με ενδιάμεσες χώρες την Ιταλία και την Ελλάδα, αλλά και χώρες όπως η Βουλγαρία ενεπλάκησαν στον ιστό που υφάνθηκε και χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον για τη μεταφορά και την αξιοποίηση πόρων προερχόμενων από παράνομες δραστηριότητες με τις ΗΠΑ να έχουν στοχεύσει κυρίως στη χρήση του για την χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων. Τη λεγόμενη ναρκοτρομοκρατία.

Οι επόπτες εισαγγελείς των ΗΠΑ, η εφορία (ΙRS), το FBI (υπουργείο Δικαιοσύνης) και κυρίως το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας της χώρας που έχει ως βασικό έργο την αποτροπή κινδύνων που προέρχονται από εξωτερικές παρεμβάσεις κάθε είδους εκτιμούν πως ο πραγματικός αριθμός των χρημάτων που έχουν διακινηθεί δεν δύναται να υπολογιστεί στην παρούσα φάση.

Και παρά τη στάση που έχουν δείξει ορισμένες τράπεζες στην Ελβετία αναμένουν ότι τα στοιχεία που δύναται να εκμαιεύσουν από τον Αλεξ Σάαμπ, με την άφιξη του στο Μαϊάμι από όπου έχει ζητηθεί η έκδοσή του, θα οδηγήσουν ακόμη και στο άνοιγμα λογαριασμών.

Στην παρούσα φάση το ενδιαφέρον έχει στραφεί στο Χονγκ Κόνγκ και τη Σιγκαπούρη. Δύο προορισμοί τους οποίους ο Αλέξ Σάαμπ είχε μεταξύ άλλων συμπεριλάβει στο πλαίσιο των εταιρειών βιτρίνα που χρησιμοποιούσε εκπροσωπώντας και τα συμφέροντα του καθεστώτος Μαδούρο.

Δύο προορισμοί που ενδέχεται να αφορούν και εταιρείες που συνδέονται με πρόσωπα που έχουν εμπλακεί αλλά και με πολιτικά κόμματα που έχουν ευνοηθεί από την περίοδο του Ούγκο Τσάβες και εξακολουθούν να διατηρούν σχέσεις με τους νυν εκπροσώπους της Μπολιβοριανής επανάστασης, η οποία έχει φέρει την λατινική χώρα στα όρια της πείνας και της ολοκληρωτικής χρεοκοπίας.

Ο Άλεξ Σάαμπ συνελήφθη στο Πράσινο Ακρωτήρι με ένταλμα της Ιντερπόλ, τμήμα της οποίας μετέχει μαζί με άλλες ευρωπαϊκές υπηρεσίες στην μεγάλη έρευνα που διεξάγεται, κυρίως λόγω της εμπλοκής πολλών ευρωπαϊκών χωρών και προσώπων, όπως τουλάχιστον αποτυπώνεται στις πληροφορίες που διαθέτουν οι αρμόδιες αρχές.

Η προσπάθεια που έγινε εδώ και έναν χρόνο να αποτραπεί η έκδοσή του και η ανησυχία που προκάλεσε η σύλληψη του σε χώρες της λεκάνης της Μεσογείου αναδεικνύει τον ρόλο του. Είναι χαρακτηριστικό πως αμέσως μετά τη σύλληψή του το Πράσινο Ακρωτήρι κατέκλυσαν αφίξεις πτήσεων από διάφορες περιοχές του πλανήτη.

Από την Βενεζουέλα μέχρι τη Μόσχα κατέφθασαν στην περιοχή εξειδικευμένα στελέχη στην αντιμετώπιση… κρίσεων λαμβάνοντας θέσεις μάχης, ενώ είναι ενδεικτικό πως στα τέλη του προηγούμενου έτους και σε μια προσπάθεια επηρεασμού των αρχών του κρατιδίου υπήρξε ένας «πόλεμος» στο διαδίκτυο με την εμφάνιση περίπου 500.000 λογαριασμών στο twitter. 

Επρόκειτο για τρολς και μποτς που επιχείρησαν να πιέσουν για την απελευθέρωση του Αλεξ Σάαμπ ο οποίος εμφανίσθηκε από το καθεστώς Μαδούρο ως «διπλωμάτης» και εκπρόσωπος της Βενεζουέλας στη μάχη κατά της… πείνας.

Η στάση των ΗΠΑ

Μπορεί η κυβέρνηση Τραμπ να έχει επικηρύξει τον Μαδούρο και πάνω από 100 στελέχη της κυβέρνησή τους και να έχει προχωρήσει σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, ειδικά στο Μαϊάμι και την Νέα Υόρκη, εν τούτοις επί της ουσίας δεν προχώρησε σε παραπάνω κινήσεις τον τελευταίο, πριν τις εκλογές, χρόνο δίνοντας την εικόνα μιας στασιμότητας. Η νέα Κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να φέρει σε πέρας ένα δύσκολο έργο.

Έργο που θα αποφέρει ενδεχομένως κάποια δις στα κρατικά ταμεία θα κλείσει όμως ταυτόχρονα και έναν κύκλο που προκαλεί σοβαρά προβλήματα ακόμη και σε διμερείς σχέσεις με τρίτες χώρες. Ειδικά στην περίπτωση του χρυσού και τους ξεπλύματος που επιχειρείται για το καθεστώς Μαδούρο όπου έχουν εμπλακεί χώρες με τις οποίες οι ΗΠΑ επιδιώκει καλές σχέσεις.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένονται εξελίξεις δεδομένου ότι ο Αλεξ Σάαμπ δεν είναι το μοναδικό πρόσωπο που έχει εμπλακεί στη διαχείριση των δεκάδων δισεκατομμυρίων που έχουν εξαφανιστεί είτε με τη μορφή χρυσού είτε με τη μορφή πετρελαίου από την Βενεζουέλα αλλά και στον τρόπο με τον οποίο τα έσοδα από την διακίνηση ναρκωτικών προερχόμενων από τα σύνορα με την Κολομβία έφτασαν τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη.

Η λεκάνη της Μεσογείου αποτελεί έναν χώρο προσφιλή για το καθεστώς Μαδούρο. Από την Ισπανία στο Ιράν, από την Ιταλία στο Λίβανο και από την Ελλάδα στην Τουρκία οι κινήσεις που έχουν γίνει είχαν προκαλέσει από την πρώτη στιγμή το ενδιαφέρον των αρχών που ασχολούνται με τη διαδρομή του χρήματος.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα συνέβαλαν τρία δεδομένα:

- Η τακτική για τα δεδομένα των προηγούμενων χρόνων κίνησης βενεζουελάνων αξιωματούχων προς τα ελληνικά αεροδρόμια, (ακόμη και ο Αλεξ Σάαμπ έφτασε να χαρεί την παγκοσμίως γνωστή Μύκονο αλλά και να θαυμάσει την Ακρόπολη μετά ένα πλούσιο δείπνο και μια υπέροχη διαμονή στα βόρεια προάστια της Αθήνας) και επαφές μεταξύ προσώπων υψηλά ιστάμενων στις δύο άκρες του Αιγαίου

- Η παρουσία προσώπων που εμφανίσθηκαν να χρησιμοποιούν δεκάδες εκατομμύρια στην Ελλάδα την περίοδο που η οικονομική κρίση χτυπούσε κόκκινο και οι τράπεζες έκλειναν επιβάλλοντας τα γνωστά capital controls. Σε αυτή την περίπτωση το Μαϊάμι και η διαδρομή χρημάτων έχει παίξει σημαντικό ρόλο

- Οι σχέσεις προσώπων με εταιρείες στο Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη μέσω εταιρειών βιτρίνα αλλά και εταιρειών που έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν μεγάλα ποσά σε δολάρια για τη διακίνηση προϊόντων κυρίως μέσω θαλάσσης.

Σε κάθε περίπτωση τα γεγονότα δείχνουν να τρέχουν με ταχύτερους ρυθμούς. Ίσως λόγω της αλλαγής στην ιεραρχία των ΗΠΑ ίσως λόγω της σταδιακής άρσης περιορισμών στις μετακινήσεις που επιτρέπουν στα στελέχη των εμπλεκόμενων αρχών τις πιο ελεύθερες μετακινήσεις οι έρευνες συνεχίζονται με το βλέμμα πλέον στραμμένο και στον…. Τραπεζίτη του Νικολάς Μαδούρο και του καθεστώτος του.



Τάσος Ευαγγελίου

liberal.gr




Αυτός είναι ο καταζητούμενος πρώην σερίφης για την τριπλή δολοφονία

 



Η αστυνομία στην πόλη Όστιν, στην πολιτεία Τέξας, αναζητά πρώην βοηθό σερίφη που θεωρείται ύποπτος για τη δολοφονία τριών ανθρώπων σε διαμέρισμα νωρίτερα χθες.

Ο Τζόζεφ Τσακόν, υπηρεσιακός αρχηγός της αστυνομίας του Όστιν, ανέφερε πως ο ύποπτος είναι ο Στίβεν Μπρόντερικ, 41 ετών, άλλοτε ντετέκτιβ στο γραφείο του σερίφη της κομητείας Τράβις, που εδρεύει στην Όστιν, στην πολιτειακή πρωτεύουσα.

Τον Ιούνιο, τέθηκε σε διοικητική αργία αφού κατηγορήθηκε για σεξουαλική κακοποίηση παιδιού.

Δύο γυναίκες κι ένας άνδρας δολοφονήθηκαν λίγο πριν από το μεσημέρι, είπε ο κ. Τσακόν.

«Φαίνεται πως πρόκειται για περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας, όλα τα θύματα ήταν γνωστά στον ύποπτο», ανέφερε ο κ. Τσακόν, προσθέτοντας ότι ο ύποπτος είναι «οπλισμένος και πολύ επικίνδυνος».

Η αστυνομία έχει κάνει έρευνες σε διάφορες τοποθεσίες έπειτα από ειδοποιήσεις που έλαβε αλλά δεν έχει ακόμη μπορέσει να εντοπίσει και να συλλάβει τον Στίβεν Μπρόντερικ.



Άστραψε και βρόντηξε ο Ερντογάν κατά των Τουρκοκυπρίων - Αιτία η διδασκαλία του Κορανίου

 


Την οργή του Τούρκου προέδρου, προκάλεσε απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου στα Κατεχόμενα για απαγόρευση διδαχής του Κορανίου. Εντολές στον Τσαβούσογλου να παρέμβει.

Μία απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου των Κατεχόμενων, με την οποία ακυρώνεται η αρμοδιότητα του «Γραφείου Θρησκευμάτων» να διεξάγει μαθήματα αποστήθισης του κορανίου, επισκίασε την χθεσινή επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην κατεχόμενη Κύπρο για συντονισμό με την ηγεσία των Τουρκοκυπρίων ενόψει Πενταμερούς. Η απόφαση για απαγόρευση της διδαχής του κορανίου, η οποία μάλιστα λήφθηκε με το σκεπτικό της προστασίας της κοσμικότητας της τουρκοκυπριακής κοινότητας, εξόργισε τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σε δηλώσεις απείλησε ευθέως πως αν οι Τουρκοκύπριοι δεν διορθώσουν το «λάθος», τότε η Τουρκία θα προχωρήσει σε μέτρα «άλλου χαρακτήρα». Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι έδωσε ρητές εντολές στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να συζητήσει το θέμα με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ, ενώ προανήγγειλε την κάθοδο και του Φουάτ Οκτάι στην Κύπρο, για να διασφαλίσει ότι πραγματοποιούνται τα κατάλληλα βήματα για την διόρθωση αυτού του ζητήματος.

Έντονες αντιδράσεις στην τ/κ κοινότητα

Η νέα παρέμβαση Ερντογάν επέφερε πρωτοφανείς αντιδράσεις της πλειοψηφίας των τουρκοκυπριακών κομμάτων. Ο τέως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι παρακολουθεί με μεγάλη θλίψη και αγανάκτηση τα απειλητικά λόγια του Τούρκου προέδρου. Η προσέγγιση του Ερντογάν, σημειώνει ο Μουσταφά Ακιντζί, εκφράζει ανοικτά ότι βλέπει την «βόρεια Κύπρο» ως επαρχία της Τουρκίας. Εντονότερη ήταν η στάση του κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, του οποίου ο ηγέτης Τζεμάλ Όζγιγιτ δεν παρευρέθηκε στην σύσκεψη κομμάτων υπό τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου για την προετοιμασία της Πενταμερούς διάσκεψης για την Κύπρο. Σε ανακοίνωσή του, εξάλλου, το Ρεμπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα τονίζει ότι η προσέγγιση πως ό,τι ισχύει στην Τουρκία θα ισχύει και στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Πρέπει να σημειωθεί τέλος ότι δεκάδες Τουρκοκύπριοι πολιτικοί, δικηγόροι, αλλά και απλοί πολίτες εκφράζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αγανάκτηση για τις δηλώσεις Ερντογάν.

«Τέλος η ομοσπονδία»

Πάντως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν ήγειρε το θέμα δημοσίως και αρκέστηκε στο να στείλει μηνύματα για την στάση που θα τηρήσει η Τουρκία κατά την Πενταμερή διάσκεψη της Γενεύης. Ο κ. Τσαβούσογλου επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία δεν θα χάσει άλλο χρόνο συζητώντας την ομοσπονδιακή λύση και θα προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου με νέες ιδέες και νέα οράματα.


Πηγή: DW / Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία

skai.gr



Τσιτσιπάς - Ρούμπλεφ 2-0


 

Σ' έναν σπουδαίο τελικό κόντρα στον εξαιρετικό Αντρέι Ρούμπλεφ ο Στέφανος Τσιτσιπάς παρουσιάστηκε εκ νέου κυριαρχικός και κατέκτησε το τουρνουά του Μόντε Κάρλο με 2-0 σετ (6-3, 6-3). Αυτό ήταν το πρώτο Masters που κατακτά ο Έλληνας πρωταθλητής.




«ΟΧΙ» στην πασχαλινή έξοδο για να απολαύσουμε το καλοκαίρι



Τα κορονοπάρτι δεν αφήνουν πολλές επιλογές στην κυβέρνηση, και είναι σίγουρο ότι το Πάσχα δεν θα γίνει στο χωριό για να απολαύσουμε το καλοκαίρι.

Η απόφαση είναι σχεδόν ειλημμένη και αναμένεται στο τέλος της εβδομάδας να ανακοινωθεί. Η εισήγηση των επιστημόνων άλλωστε ειδικά μετά τα εγκληματικά και ανεύθυνα πάρτι στις πλατείες δεν αναμένεται να είναι θετική.

Το σχέδιο ανοίγματος του τουρισμού και της εστίασης το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, δεν αφήνει πολλές επιλογές για να ελεύθερη πασχαλινή έξοδο. 

Όλα, λοιπόν, τα δεδομένα αυτή τη στιγμή δείχνουν ότι το απαγορευτικό θα παραμείνει. 

Ο φόβος των ειδικών ότι εάν επιτραπεί η πασχαλινή έξοδος θα έχουμε αύξηση στην πίεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και άρα ο συνολικός σχεδιασμός θα πάει πίσω. 

Εάν όλα κυλήσουν ομαλά και δεν έχει επιδεινωθεί η διασπορά του ιού από τα πάρτι, το σχέδιο προβλέπει το άνοιγμα:  

Της  εστίασης πιθανότατα στις 10 Μαΐου. 

Των δημοτικών και γυμνασίων στις 10 Μαΐου.

Του τουρισμού  στις 14 Μαΐου.

Επιτέλους κάποια στιγμή θα πρέπει να σοβαρευτούν όλοι και αυτό πρέπει να γίνει σαφές και κατανοητό.



Παρουσιάστηκαν στον Πρωθυπουργό οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες του Κτηματολογίου

 



Οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες που παρέχονται μέσω του gov.gr στους πολίτες σχετικά με το Κτηματολόγιο παρουσιάστηκαν την Παρασκευή στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Πρόκειται για:

τη δυνατότητα εξ αποστάσεως ελέγχου σε ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές όπου το Κτηματολόγιο λειτουργεί (ktimatologio.gov.gr)

την αναβάθμιση της πλατφόρμας «Θέαση» του Κτηματολογίου (maps.gov.gr).

Ο εξ αποστάσεως έλεγχος είναι πλέον διαθέσιμος στο ktimatologio.gov.gr και αφορά  περίπου στο 1/3 των δικαιωμάτων επί ακινήτων στην επικράτεια. Η πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα διενέργειας ελέγχου οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, χωρίς να είναι αναγκαία η μετάβαση στο Κτηματολογικό Γραφείο του τόπου όπου βρίσκεται το ακίνητο. Η έρευνα γίνεται χωρίς την καταβολή αντιτίμου. Επιπλέον, εξασφαλίζεται η διαβαθμισμένη πρόσβαση στα στοιχεία του Κτηματολογίου σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες (οι οποίες θα ταυτοποιούνται με κωδικούς από τους επαγγελματικούς/επιστημονικούς τους συλλόγους και τα επιμελητήρια), ώστε να διασφαλίζονται τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών. Ειδικότερα:


Οι δικηγόροι διατηρούν πλήρη πρόσβαση σε όλες τις εγγραφές του Κτηματολογίου, στο σύνολο της επικράτειας.

Οι δικαστικοί επιμελητές έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλες τις εγγραφές του Κτηματολογίου για τα ακίνητα εντός της περιφέρειας που ασκούν τα καθήκοντά τους και ενόψει αναγκαστικής εκτέλεσης.

Οι συμβολαιογράφοι έχουν πρόσβαση στις εγγραφές και τα στοιχεία που σχετίζονται με δικαιώματα κυριότητας και δουλείας, καθώς και στην απεικόνιση του ακινήτου στα κτηματολογικά διαγράμματα.

Οι μηχανικοί έχουν πρόσβαση, κατόπιν αναζήτησης του ακινήτου μέσω του Κωδικού Αριθμού Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) του, στις εγγραφές και τα στοιχεία που σχετίζονται με δικαιώματα κυριότητας και δουλείας, στη χωρική βάση και τα τοπογραφικά διαγράμματα καθώς και στην εισήγηση της Υπηρεσίας επί των αιτήσεων και των γεωμετρικών μεταβολών.

Τέλος, κάθε πολίτης ή νομικό πρόσωπο έχει πρόσβαση στις εγγραφές που αφορούν στα ακίνητά του με χρήση κωδικών Taxisnet.

Η πλατφόρμα «Θέαση» που μέχρι στιγμής παρείχε δωρεάν περιήγηση σε χαρτογραφικό υλικό όλης της χώρας αναβαθμίζεται και μεταφέρεται στο maps.gov.gr.

Η υπηρεσία παρέχεται δωρεάν για όλους, χωρίς διαβαθμισμένη πρόσβαση, μέσω ενός πιο φιλικού περιβάλλοντος πλοήγησης, ενώ είναι πλέον προσβάσιμη και από κινητά.

Η νέα πλατφόρμα έχει εμπλουτιστεί με τα δεδομένα των γεωτεμαχίων του Κτηματολογίου. Αυτό σημαίνει ότι ο χρήστης μπορεί να βλέπει στον χάρτη τόσο τα όρια κάθε οικοπέδου, όσο και τον ΚΑΕΚ που αυτό φέρει.

Επιπλέον, μέσω της πλατφόρμας, θα διατίθενται ελεύθερα διάφορα στατιστικά στοιχεία που αφορούν στην αγορά ακινήτων και την πορεία της κτηματογράφησης.

 



Εκτέλεση χριστιανού από τρομοκράτες Τζιχαντιστές

 



Έναν Αιγύπτιο χριστιανό και δύο μέλη φυλής δολοφόνησε το Ισλαμικό Κράτος στο Σινά, στην Αίγυπτο.

Η δολοφονική πράξη καταγράφεται σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο Telegram από την τζιχαντιστική οργάνωση.

Το βίντεο είναι διάρκειας 13 λεπτών και μεταφορτώθηκε το Σάββατο. Ο ένας εξ αυτών ήταν κόπτης – Αιγύπτιος χριστιανός – ηλικίας 62 ετών, που δολοφονήθηκε αφού τζιχαντιστής καταφέρθηκε εναντίον των μειονοτικών, κατηγορώντας τους πως υποστηρίζουν τον αιγυπτιακό στρατό.

#ISIS executes an Egyptian Christian hostage it captured in #Egypt 3 month ago. Nabil Habashy was the founder of a church in Deer El Abed in #Sinai and was executed in retaliation for the cooperation between the #Coptic church and the #Egyptian army as the thugs called it.



Αλβανός επιδειξίας αυνανιζόταν μπροστά σε ανήλικους σε σταθμό του ΗΣΑΠ

 



Στα χέρια της Αστυνομίας έπεσε 58χρονος ανώμαλος Αλβανός επιδειξίας που μέρα μεσημέρι κατέβασε το παντελόνι του και άρχισε να αυνανίζεται μπροστά σε ανηλίκους σε σταθμό του ΗΣΑΠ. 

Το απαράδεκτο συμβάν σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου ένα τέταρτο μετά τις 2.

Όπως κατήγγειλαν στην Αστυνομία γονείς και διερχόμενοι, ο δράστης βρισκόταν στο προαύλιο του σταθμού ΗΣΑΠ Ειρήνη και ξαφνικά, κατεβάζει το παντελόνι του και αρχίζει να αυνανίζεται ικανοποιώντας τις ανώμαλες ορέξεις του, μπροστά στα μάτια πολιτών και ανήλικων παιδιών. 

Αμέσως οι γονείς ειδοποιούν την Αστυνομία με αποτέλεσμα ο μεσήλικας επιδειξίας να συλληφθεί και να οδηγηθεί στο Τμήμα Αμαρουσίου.




Ελλάδα και Ισραήλ υπέγραψαν την διμερή αμυντική συμφωνία

 


Η Ελλάδα υπέγραψε με το Ισραήλ την μεγαλύτερη έως σήμερα συμφωνία για την προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η ισραηλινή εταιρεία αμυντικών ηλεκτρονικών συστημάτων Elbit Systems Ltd. θα λειτουργεί ένα κέντρο εκπαίδευσης για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία με βάση ένα συμβόλαιο ύψους περίπου 1,65 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο.

Η εταιρεία Elbit ανακοίνωσε ότι θα προμηθεύσει ολόκληρο τον εκπαιδευτικό στόλο της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας--που αποτελείται από δεκάδες εκπαιδευτικά αεροσκάφη M-346 και T-6-- με νέα εκπαιδευτικά αεροσκάφη M-346 και θα τον συντηρεί για περίπου μια εικοσαετία.





Πόσα γνωρίζετε για τον κορωνοϊό – Από τι εξαρτάται η απάντησή σας

 



Λιγότερο ενημερωμένοι και με ανακριβείς πολλές φορές πληροφορίες είναι οι άνθρωποι που βασίζονται αποκλειστικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την ενημέρωσή τους για την COVID-19, δείχνει νέα μελέτη – Τι υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Οι άνθρωποι που εμπιστεύονται κατά κύριο λόγο τα social media όπωε το Facebook για την ενημέρωσή τους σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού έχουν λιγότερες γνώσεις για την COVID-19, σύμφωνα με νέα μελέτη, η οποία αξιολόγησε την πληροφόρηση των ανθρώπων σχετικά με τον ιό κατά τα πρώτα στάδια της πανδημίας.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Current Medical Research & Opinion, εξέτασε 5.948 ενήλικες από την Πανσιλβάνια τον Μάρτιο του 2020 και διαπίστωσε ότι εκείνοι που βασίζονταν στα social media αλλά και την τηλεόραση για ειδήσεις ήταν λιγότερο πιθανό να μάθουν σωστά τα γεγονότα σχετικά με τον κορωνοϊό. Επίσης, οι ενήλικες που χρησιμοποιούσαν το Facebook ως επιπρόσθετη πηγή ενημέρωσης ήταν λιγότερο πιθανό να απαντήσουν σωστά σε ερωτήσεις για την COVID-19.

«Η άνοδος των social media έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ενημερώνονται για τα γεγονότα, με τις μελέτες να δείχνουν ότι πολλοί είναι εκείνοι που βασίζονται σε αυτά για την πληροφόρησή τους. Αυτό είναι πολύ ανησυχητικό, καθώς η παραπληροφόρηση και η παρανόηση σχετικά με την COVID-19 και το πώς εξαπλώνεται είναι πιθανό να έχει πυροδοτήσει την πανδημία, που έχει κοστίσει ήδη 2,5 εκατομμύρια θανάτους», αναφέρει ο Δρ. Robert P. Lennon, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο Ιατρικό Κολέγιο του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια και ένας ε των συγγραφέων της μελέτης.

Η έρευνα προσέφερε στοιχεία για τη δημόσια χρήση της πληροφορίας εν μέσω μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τις πηγές της πληροφόρησής τους για τον κορωνοϊό και ποιες πηγές εμπιστεύονταν περισσότερο. Στη συνέχεια διάβασαν 15 δηλώσεις σχετικά με την COVID-19 και ρωτήθηκαν αν πίστευαν ότι είναι αληθείς ή ψευδείς και πόσο σίγουροι ήταν για την απάντησή τους.

Οι ερωτήσεις κάλυπταν διάφορους τομείς γνώσεων –μετάδοση, σοβαρότητα, θεραπεία– και χωρίζονταν σε ήπιας, μέτριας και υψηλής δυσκολίας. Σημειώνεται, όμως, ότι καθώς η κάλυψη των μέσων ενημέρωσης για την COVID-19 αυξανόταν, η ανάπτυξη ερωτήσεων γνώσεων έγινε σταδιακά πιο δύσκολη –μια σχεδόν απίθανη ερώτηση τη Δευτέρα, μέχρι την Πέμπτη είχε γίνει τόσο εύκολη που δε μπορούσε να χρησιμοποιηθεί.

Τα αποτελέσματα, λοιπόν, έδειξαν ότι οι πιο έγκυρες πηγές ενημέρωσης ήταν οι κυβερνητικές ιστοσελίδες υγείας (42.8%), έπειτα η τηλεόραση (27.2%) και μετά τα μέσα επικοινωνίας για την υγεία (9.3%).

Υπήρξε σαφής σχέση ανάμεσα στην προέλευση της ενημέρωσης και τις γνώσεις των ανθρώπων για τον κορωνοϊό. Για παράδειγμα, οι συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι η πιο αξιόπιστη πηγή ήταν οι κυβερνητικές ιστοσελίδες υγείας ήταν πιο πιθανό να απαντήσουν σωστά στις ερωτήσεις για την COVID-19 σε σχέση με τις άλλες ομάδες, ενώ εκείνοι που εμπιστεύονταν περισσότερο την τηλεόραση ήταν λιγότερο πιθανό να απαντήσουν σωστά. Οι συμμετέχοντες που επέλεξαν το Facebook ως την πιο αξιόπιστη πηγή ή μια επιπλέον πηγή ενημέρωσης ήταν επίσης λιγότερο πιθανό να απαντήσουν σωστά.

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της προέλευσης τα ενημέρωσης των ανθρώπων κατά τον σχεδιασμό παρεμβάσεων για τη δημόσια υγεία. Οδηγίες όπως το «μείνετε σπίτι», «πλένετε τα χέρια σας», «φοράτε μάσκα» και «διατηρείτε την κοινωνική απόσταση» είναι αποτελεσματικές μόνο όταν γίνονται κατανοητές.

«Η αποτελεσματική επικοινωνία είναι κρίσιμο στοιχείο της επιτυχημένης διαχείρισης της απόκρισης στην πανδημία, καθώς για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού θα πρέπει ο κόσμος να συμμορφωθεί με τις συστάσεις για τη δημόσια υγεία. Το πρώτο βήμα της συμμόρφωσης είναι η κατανόηση αυτών των συστάσεων, επομένως είναι ζωτικής σημασία οι υπεύθυνοι της υγείας να σκέφτονται τα πηγές ενημέρωσης του κοινού και να παρακολουθούν αυτά τα μέσα για να διορθώσουν τυχόν παραπληροφόρηση», καταλήγει ο Δρ. Lennon.


Πηγή : ygeiamou.gr



ΣΥΡΙΖΑ: Καπετάνιος χωρίς πυξίδα ο Αλέξης Τσίπρας

 



Το κλίμα που διαμορφώθηκε στη χώρα μετά τον καβγά Δένδια-Τσαβούσογλου στην Αγκυρα σε απευθείας μετάδοση στάθηκε αφορμή να αναδειχθούν, για μία ακόμα φορά, οι βαθιές αδυναμίες του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι αδυναμίες ενός βαθιά διχασμένου κόμματος, χωρίς πρόγραμμα και σαφείς θέσεις για τα μείζονα ζητήματα. Ενός κόμματος που αδυνατεί να διεκδικήσει την εξουσία σε ομαλές περιόδους και προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις κρίσεις, πηγαίνοντας όπου του δείχνει η πυξίδα. Αυτό έκανε το 2014-2015, που γέμισε τον κόσμο ψέματα και δημιούργησε προσδοκίες που μέσα σε ένα εξάμηνο διέψευσε, αυτό προσπαθεί να κάνει και τώρα με την κρίση της πανδημίας.

Πολυφωνία

Η πολυφωνία του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει να κάνει με τις αρχές λειτουργίας ενός πολυσυλλεκτικού κόμματος όπως αυτές θα έπρεπε να υπάρχουν ή τον σεβασμό της διαφορετικής άποψης. Αυτό συνέβαινε και συμβαίνει στα μεγάλα κόμματα. Συνέβαινε παλαιότερα στο ΠΑΣΟΚ και συμβαίνει τώρα στη Νέα Δημοκρατία, όπου υπάρχουν πολλές απόψεις απέναντι σε κρίσιμα ζητήματα, αλλά κυρίαρχη είναι αυτή της πλειοψηφίας. Που στις κρίσιμες στιγμές επικρατεί και γίνεται σεβαστή.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα με τα ποσοστά μεγάλου κόμματος και τη νοοτροπία και τις δυσλειτουργίες μικρού, τα πράγματα δεν λειτουργούν έτσι. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει επίσημη θέση στα μεγάλα θέματα που ακολουθείται ακόμα και από αυτούς που διαφωνούν. Και είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Τσίπρας καταγγέλλεται ταυτοχρόνως και ότι αγνοεί τα κομματικά όργανα και κάνει ότι θέλει και ότι δεν χτυπάει το χέρι στο τραπέζι και δεν επιβάλλει τις θέσεις του απέναντι στους διαφωνούντες. Οι λόγοι που συμβαίνει αυτό είναι δύο.

» Πρώτον, μπορεί ο κ. Τσίπρας να φιλοτεχνεί το προφίλ του αδιαμφισβήτητου ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχουν πρόσωπα που «τρέμει» μέσα στο κόμμα του.

» Δεύτερον, ο «χυλός», δηλαδή η εκ προθέσεως μη ύπαρξη βασικής και σαφούς θέσης στα μεγάλα ζητήματα, είναι επιλογή του. Για να μπορεί να λαϊκίζει και να πηγαίνει κάθε φορά προς όποια κατεύθυνση τον βολεύει.

Εθνικά μέτωπα

Η έκδηλη αμηχανία του ΣΥΡΙΖΑ στα μείζονα εθνικά ζητήματα -το ίδιο έπαθε και πέρυσι στην ελληνοτουρκική κρίση του Εβρου- δεν οφείλεται μόνο στην μικροψυχία του να παραδεχθεί σωστές κινήσεις του πολιτικού του αντιπάλου. Οφείλεται κυρίως στην προσπάθεια να κρύψει το γεγονός ότι δεν έχει σαφείς θέσεις στα εθνικά ζητήματα.

Λένε, για παράδειγμα, ότι στη σύγκρουση των δύο γραμμών στα ελληνοτουρκικά, αυτή που εξέφρασε και πρόσφατα ο Κώστας Καραμανλής από τη μία και ο Κώστας Σημίτης από την άλλη, ο κ. Τσίπρας τάσσεται με τη θέση Καραμανλή. Αλήθεια; Μήπως πήρε θέση στη δημόσια συζήτηση για το θέμα; Αλλά και να έπαιρνε υπέρ του Κώστα Καραμανλή, τους Αντ. Λιάκο, Νικ. Μπίστη και Παν. Παναγιώτου, τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και θερμούς υποστηρικτές του Κώστα Σημίτη, τους ρώτησε; Ή μήπως πήρε θέση ο κ. Τσίπρας όταν δημοσίως πλακώθηκαν οι τρεις τους με τον Παύλο Πολάκη, όταν είχε γράψει σε ανάρτηση του Κώστα Σημίτη «άει κρύψου, που έχεις γνώμη για τα εθνικά». Και τι έχουν να πουν για τις απόψεις των σημιτικών που μπήκαν στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αντώνης Κοτσακάς και οι άλλοι τσοχατζοπουλικοί που το έπαιζαν «πατριωτικό» ΠΑΣΟΚ;

Το πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι οι διαφορετικές απόψεις, αλλά ο ίδιος ο αρχηγός του. Ο κ. Τσίπρας γίνεται αντισημιτικός όταν θέλει να… καλοπιάσει τους ψηφοφόρους της λαϊκής Δεξιάς, αλλά δεν ενοχλήθηκε όταν ο Κώστας Σημίτης τάχθηκε δημοσίως υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών. Και αρέσκεται να προσποιείται τον μιμητή του Ανδρέα Παπανδρέου (σ.σ.: χωρίς να μπορεί να ξεχωρίσει καν την αντιγραφή από την… κακή απομίμηση) για να προσεγγίσει τους ψηφοφόρους του λαϊκού ΠΑΣΟΚ που ακόμα δεν έχουν πάει στον ΣΥΡΙΖΑ. Και… την ίδια στιγμή φορτώνει στο ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου την εκτόξευση του χρέους της δεκαετίας του ’80 και την καταστροφή της ελληνικής οικονομίας.

Κατά τον ίδιο τρόπο, ο κ. Τσίπρας είναι αντιαμερικανός για να χαϊδέψει τα αφτιά του αριστερού ακροατηρίου του, αλλά όταν κάνει δηλώσεις στην Ουάσιγκτον, όχι μόνο δεν είναι επιθετικός, όπως απαιτούσαν οι στιγμές, αλλά έγινε και «κόλακας» του Αμερικανού προέδρου, δηλώνοντας για τον Ντόναλντ Τραμπ ότι «η προσέγγισή του μπορεί να μοιάζει διαβολική, αλλά είναι για καλό». Ηταν τότε που ο κ. Τσίπρας διεκδικούσε την εύνοια του Αμερικανού προέδρου για να παίζει αυτό το χαρτί και στην εσωτερική σκηνή.

Αυτό βεβαίως δεν εμπόδισε τον κ. Τσίπρα, όταν πλέον το κλίμα παγκοσμίως είχε γυρίσει κατά του Ντόναλντ Τραμπ, να υποστηρίξει μετά την ήττα του ότι «το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών δείχνει την ανάγκη για προοδευτικές κυβερνήσεις».

Ο Τσίπρας είναι, λοιπόν, αυτός που δεν επιθυμεί ο ΣΥΡΙΖΑ, σαν κάθε μεγάλο, πολυσυλλεκτικό κόμμα που σέβεται τον εαυτό του και τους ψηφοφόρους του, να έχει σαφείς θέσεις. Γιατί με σαφείς θέσεις δεν μπορείς να το παίζεις όποτε θες φιλοαμερικανός και όποτε σε συμφέρει αντιαμερικανός κ.λπ. Ή δεν μπορείς όποτε θες να είσαι υπέρ της ψήφου των αποδήμων και όποτε θες κατά (σ.σ.: χωρίς να έχεις τη δύναμη να το υποστηρίξεις κιόλας). Και δεν είναι μόνο τα εθνικά ζητήματα.

Οικονομία, ασφάλεια

Στην οικονομία, όταν «γ@@σε -κατά την προσφιλή φράση του κ. Πολάκη- τη μεσαία τάξη», έβρισκε επιχειρήματα για να εμφανιστεί ο προστάτης όσων βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, ο προστάτης των αδύναμων και των ανέργων. Τώρα, που είναι στην αντιπολίτευση, πρώτον προσπαθεί να ενοχοποιήσει τον Τσακαλώτο ότι δήθεν αποκλειστικά δική του επιλογή ήταν η καταστροφή της μεσαίας τάξης επί των ημερών του και δεύτερον την υπερασπίζεται εξαγγέλλοντας και πάλι ακοστολόγητα προγράμματα με ανύπαρκτα λεφτά.

Στην ασφάλεια, όταν είχε μετατρέψει τη χώρα σε ξέφραγο αμπέλι, πρότεινε στους ανθρώπους που βίωναν καθημερινά την ανασφάλεια «αν μπουν κλέφτες σπίτι τους, να κάνουν ότι κοιμούνται». Σήμερα, από τη μία εγκαλεί την κυβέρνηση για «αστυνομοκρατούμενο κράτος» και από την άλλη προσπαθεί να υποστηρίξει ότι επεισόδια τύπου Νέας Σμύρνης είναι απόδειξη ανασφάλειας. Ανάλογα με το πού μιλά και σε ποιους μιλά θα υποστηρίξει πάντα αυτό που θέλει να ακούσει το ακροατήριό του.

Στα μεγάλα έργα ως πρωθυπουργός ήταν υπέρ και «μεταρρυθμιστής» και ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι και υπερασπιστής πότε των κορμοράνων και πότε των ανύπαρκτων αρχαίων, προκειμένου να μην προχωρήσει κάποιο μεγάλο έργο. Και όταν ο κόμπος φτάνει στο χτένι, «αδειάζει» με ευκολία τους «συναγωνιστές του», όπως έκανε πρόσφατα με το νομοσχέδιο για το Ελληνικό που άλλαξε θέση σε έναν πρωινό καφέ και ο Φίλης με τον Δρίτσα και πολλούς άλλους, που έδιναν μάχες κατά του έργου, «κατάπιαν» τη γλώσσα τους.

Ακόμα και στην ιδεολογική κατεύθυνση και φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ το πρόβλημα δεν είναι οι διαφορετικές θέσεις των στελεχών, αλλά ο ίδιος ο Τσίπρας. Οποτε θέλει το «παίζει» ΚΚΕ και όποτε τον συμφέρει το «παίζει» ΠΑΣΟΚ. Από κάτω «σφάζονται» οι «προεδρικοί» με την «Ομπρέλα» για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα της Αριστεράς ή της Κεντροαριστεράς και εκείνος εφευρίσκει νεωτερικούς όρους, όπως «σύγχρονη Αριστερά», για να κινείται σαν εκκρεμές, ανάλογα με ό,τι και όπως τον βολεύει.

Μόνο στην υπεράσπιση του Παύλου Πολάκη και του Νίκου Παππά έχει μείνει σταθερός ο Τσίπρας.

«Αδειάζοντας» οποιονδήποτε επιτεθεί στον «αψύ Σφακιανό» (σ.σ.: που σκόρπισε γέλιο παντού όταν χαρακτήρισε τον Λακόπουλο «σημιτικό», αποδεικνύοντας ότι έχει πλήρη άγνοια του ποιος είναι τι, αλλά -όπως και πολλοί άλλοι- ζει και πιστεύει τις εμμονές και τα ψέματά του).

Και εξαπολύοντας επίθεση εναντίον όποιου τολμά να θέσει ακόμα και ερώτημα για τη σκοτεινή δράση του Νο2, Νίκου Παππά.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Πίσω από τα κορονοπάρτι κρύβονται και αντιεξουσιαστές - χούλιγκαν κακοποιοί

 


Έσπασαν οκτώ αυτοκίνητα αθώων πολιτών, και επιτέθηκαν με πέτρες και ξύλα σε αστυνομικούς στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, όπου γινόταν κορωνοπάρτι, στην περιοχή του Γκύζη.

Άγνωστο, μέχρι στιγμής, εάν πρόκειται για αντιεξουσιαστές ή για χούλιγκαν γιατί όπως φαίνεται απο τα πρόσφατα επεισόδια στην Νέα Σμύρνη έχουν συνασπιστεί στο έγκλημα.

Μαρτυρίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 200 άτομα, τα οποία, την ώρα που έφευγαν από το υπαίθριο πάρτι που είχε στηθεί στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη, δεν δίστασαν να καταστρέψουν αυτοκίνητα αθώων πολιτών που ήταν σταθμευμένα στο δρόμο, προκαλώντας σε τουλάχιστον οκτώ Ι.Χ. σοβαρές υλικές ζημιές.

Όταν τα άτομα έφτασαν στην οδό Παξών και διαπίστωσαν ότι εκεί υπήρχαν δυνάμεις της ομάδας ΔΡΑΣΗ, επιτέθηκαν στους αστυνομικούς με πέτρες και ξύλα.

Η αστυνομία συνέλαβε δύο άτομα, τα οποία έχουν μεταφερθεί στη ΓΑΔΑ.



Πράσινο φως από το Υπουργείο Παιδείας για τη διεξαγωγή εξετάσεων



Το «πράσινο φώς» για τη διεξαγωγή κάθε είδους εξετάσεων, όπως γλωσσομάθειας, πιστοποίησης δεξιοτήτων κ.ά.,  έδωσε το Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι:

1. Επιτρέπεται η διεξαγωγή κάθε είδους εξετάσεων, όπως γλωσσομάθειας, πιστοποίησης δεξιοτήτων κ.ά., τηρουμένων των μέτρων προστασίας και πρόληψης όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους μαθητές και εκπαιδευτικούς στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ο συχνός καθαρισμός των χεριών με χρήση νερού και σαπουνιού ή με αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα, ο καθαρισμός αιθουσών, επιφανειών και εξοπλισμού μετά από κάθε χρήση, η εξασφάλιση επαρκούς φυσικού αερισμού των αιθουσών.

Η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 1558/17-4-2021) ορίζει ότι η είσοδος στο εξεταστικό κέντρο επιτρέπεται μόνο με την επίδειξη χειρόγραφης βεβαίωσης αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest), που πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την εξέταση ή άλλου τύπου διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR test) που πραγματοποιείται έως και 72 ώρες πριν την εξέταση, η οποία υπογράφεται από τον εξεταζόμενο ή τον γονέα/κηδεμόνα του εάν πρόκειται για ανήλικο. Η δαπάνη για τον αυτοδιαγνωστικό ή τον διαγνωστικό έλεγχο βαρύνει τον εξεταζόμενο. Όμοια υποχρέωση υφίσταται για τους φορείς διοργάνωσης των εξετάσεων/εξεταστικά κέντρα όσον αφορά στο κάθε είδους προσωπικό που απασχολείται με φυσική παρουσία κατά τη διενέργεια των εξετάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα επιτρεπόταν η διεξαγωγή εξετάσεων (συμπεριλαμβανομένων και εξετάσεων γλωσσομάθειας) μόνο για τελειόφοιτους μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές ή αποφοίτους, οι οποίες απαιτούνταν από Πανεπιστήμια του εξωτερικού για την εισαγωγή υποψηφίων στο Β’ εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2020-2021 ή για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022.

Οδηγίες από το ΙΕΠ για την επιστροφή στις τάξεις

Οδηγίες αναφορικά με τον προγραμματισμό της εκπαιδευτικής λειτουργίας και τη διαχείριση της ύλης διαρκούσης της πανδημίας (Covid-19) εστάλησαν από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής στα σχολεία όλης της χώρας.

Ειδικότερα, σε συνέχεια αναλυτικών οδηγιών που έχουν ήδη σταλεί για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, εστάλησαν αναλυτικές οδηγίες σχετικά με τα κεντρικά σημεία της ύλης μαθημάτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τα οποία είναι απαραίτητα για την ορθολογική διαχείριση της ύλης των τάξεων αυτών κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά καθώς και την επόμενη.

Περαιτέρω, οι σχολικές μονάδες όλης της χώρας έλαβαν προτάσεις για την ψυχοκοινωνική προσαρμογή των μαθητών/μαθητριών στις παρούσες συνθήκες κατά την επιστροφή στη διά ζώσης διδασκαλία, που εκπονήθηκαν από επιστημονική ομάδα του Εργαστηρίου

Σχολικής Ψυχολογίας του Τμήματος Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ, οδηγίες για τη διαπίστωση του βαθμού αφομοίωσης της ύλης από την πλευρά των μαθητών/μαθητριών, καθώς και προτάσεις και κατευθύνσεις για την εκπαιδευτική λειτουργία.

Με σταθερό γνώμονα την επιδίωξη της δια ζώσης επαναλειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών με όρους προστασίας και ασφάλειας για τη δημόσια και ατομική υγεία, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και οι συνεργαζόμενοι φορείς καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε ολόκληρη η εκπαιδευτική κοινότητα να μεταβεί ομαλά στη νέα κανονικότητα, σε συνθήκες αλληλεγγύης, αμοιβαιότητας και υποστήριξης.



Προβληματισμένοι οι επιστήμονες από τα εγκληματικά Κοροπάρτι στις πλατείες

 



Κορονοπάρτι κάθε βράδυ, χωρίς μάσκες, χωρίς αποστάσεις, αφήνοντας σκουπίδια που μπορεί να είναι γεμάτα covid-19.

Προβληματισμένος από τις εικόνες των κορονοπάρτι του Σαββατοκύριακου εμφανίστηκε ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, που είναι και μέλος της Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας που κάνει τις εισηγήσεις για τα μέτρα.



Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο καθηγητής, είπε: «Αυτά τα φαινόμενα είναι προβληματικά και καταλαβαίνω ότι ο κόσμος έχει κουραστεί αλλά δυστυχώς αυτές οι δραστηριότητες έχουν υψηλή επικινδυνότητα. Είναι στο κόκκινο! Έχουν μεγάλο κίνδυνο μετάδοσης και κινδυνεύουν να μας γυρίσουν πίσω».

Ο καθηγητής χτύπησε καμπανάκια, αφήνοντας να εννοηθεί, ότι αν τα κορονοπάρτι ανεβάσουν πάλι τα κρούσματα, δεν αποκλείεται να πάνε όλα τα ανοίγματα πίσω! 

«Φανταστείτε το τραύμα σε δραστηριότητες τύπου λιανεμπόριο, εστίαση, στις βόλτες στην παραλία… Το τραύμα σε όλα αυτά να είναι τόσο σημαντικό, που να πάνε προς τα πίσω»! 

Ο κύριος Γώγος είπε επίσης για την εστίαση: «Και να ανοίξει η εστίαση, δραστηριότητες τέτοιου τύπου δε μπορεί να υποκαστασταθούν από την εστίαση. Η εστίαση θέλει πολλή προσοχή, 4 άτομα σε ένα τραπέζι, σε αποστάσεις. Αυτές οι εικόνες στις πλατείες δε νομίζω ότι μπορεί να συγκριθούν με ένα καλά οργανωμένο σύστημα εστίασης, το οποίο θα είναι και ασφαλές, είμαι σίγουρος». 

Για το Πάσχα στο χωριό είπε ο κ. Γώγος : «Βλέπω δύσκολο να προχωρήσουμε σε απλή απελευθέρωση της πασχαλινής εξόδου, γιατί και ο κίνδυνος επιδημιολογικής φόρτισης είναι μεγάλος και μεταφοράς κρουσμάτων και αντιμετώπισης ανθρώπων σε νοσοκομεία της περιφέρειας. Οπότε είναι λίγο δύσκολο» είπε ο κύριος Γώγος.