Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023

Δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη

 


Δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη κατά την έναρξη της συνάντησής τους.


Νίκος Χριστοδουλίδης: Με ιδιαίτερη χαρά σε καλωσορίζω, αυτή τη φορά στο πλαίσιο της πολύ σημαντικής τριμερούς συνάντησης με το Ισραήλ. Περιφερειακές συνεργασίες που ανάμεσα σε πολλά άλλα αποδεικνύουν και τον ρόλο που η Κύπρος και η Ελλάδα, η Ελλάδα και η Κύπρος, ως κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορούν να διαδραματίσουν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μία περιοχή με ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία.

Φυσικά, θα έχουμε και την ευκαιρία να συζητήσουμε και για το Κυπριακό και για τα ελληνοτουρκικά. Θεωρώ ότι ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος είναι καθοριστικής σημασίας για το πώς θα εξελιχθούν τα θέματα.

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, οι συναντήσεις που θα έχεις, οι συναντήσεις που θα έχω και εγώ, αλλά και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Οκτωβρίου, είναι καθοριστικής σημασίας. Και είμαστε εδώ για να υπάρξουν τέτοιου είδους εξελίξεις που θα οδηγήσουν σε θετικά βήματα και στα ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό. Η επίλυση των διαφορών, η επίλυση των όποιων προβλημάτων, η επίλυση του Κυπριακού είναι πρωταρχικής σημασίας για εμάς.

Θα ήθελα να αξιοποιήσω την ευκαιρία να επαναλάβω ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί το μέλλον της Κύπρου. Και αυτό που -πολύ ξεκάθαρα- μετέφερα και πρόσφατα, με αφορμή την παρουσία του Βοηθού Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, είναι η ετοιμότητά μας για επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατό και να οδηγηθούμε στην επίλυση του Κυπριακού. Μία επίλυση του Κυπριακού που θα οδηγήσει σε οφέλη για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Δεν μπορούμε, όπως λέω συχνά, να αλλάξουμε τη γεωγραφία και είμαστε εδώ να συνεργαστούμε με όλους τους γείτονές μας, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, στη βάση δεδομένων που θα οδηγούν σε οφέλη για όλους τους λαούς της περιοχής.

Με αυτά να σε καλωσορίσω και πάλι στην Κύπρο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αγαπητέ μου Νίκο, να σε ευχαριστήσω καταρχάς για την εξαιρετική σου φιλοξενία και για το πολύ όμορφο δείπνο το οποίο είχες την ευκαιρία να παραθέσεις σε εμένα και τη σύζυγό μου χθες το βράδυ.

Βρίσκομαι στην Κύπρο για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες, αυτή τη φορά στα πλαίσια της τριμερούς συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ.

Τρεις χώρες παράγοντες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ένα τριμερές σχήμα το οποίο έχει αντέξει στο χρόνο και έχει δείξει την ωφέλειά του σε πολλά επίπεδα, όχι μόνο στο γεωπολιτικό, αλλά και στο οικονομικό και στο ενεργειακό. Και προσβλέπω σε εξαιρετικά χρήσιμες και ουσιαστικές συζητήσεις για το πώς μπορούμε περαιτέρω να εμβαθύνουμε αυτή τη συνεργασία.

Τώρα, ως προς το διμερές επίπεδο, νομίζω ότι έχεις απόλυτο δίκιο όταν λες ότι οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι μήνες κρίσιμοι σε πολλά επίπεδα. Καταρχάς, για το ζήτημα του Κυπριακού να προσυπογράψω την άποψή σου, την προσέγγισή σου ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες το συντομότερο δυνατόν, στα πλαίσια των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Η Ελλάδα θα είναι πάντα σταθερή υπέρμαχος αυτής της θέσης και βέβαια οι επόμενοι μήνες είναι σημαντικοί και στα πλαίσια των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αντιμετωπίζω τις εξελίξεις με συγκρατημένη αισιοδοξία. Το λέω αυτό διότι πράγματι έχουμε και τους τελευταίους μήνες μία μείωση της έντασης στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας θα βρεθεί στην Τουρκία αύριο για να έχει πολιτικές συζητήσεις με τον ομόλογό του. Όμως, απομένει αυτό το καλό κλίμα να έχει, προφανώς, συνέπεια και συνέχεια και αυτό σίγουρα απαιτεί και από την Τουρκία μία αναθεώρηση, θα έλεγα, της επιθετικής στάσης την οποία τήρησε απέναντι στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Όλα αυτά, λοιπόν, θα μας απασχολήσουν και στη διμερή μας συνάντηση και θα έχουμε την ευκαιρία να τα ξαναπούμε και στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Τέλος, να κλείσω ευχαριστώντας και πάλι την Κυπριακή Δημοκρατία για τη στήριξη την οποία παρείχε στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Και εμείς σταθήκαμε στο πλευρό σας. Έτυχε οι φωτιές στην Κύπρο και στην Ελλάδα να μην συμπέσουν χρονικά, οπότε αυτό μας επέτρεψε και εμάς να σας βοηθήσουμε.

Όμως οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής είναι τέτοιες που απαιτούν, πιστεύω, ένα αναβαθμισμένο πλαίσιο περιφερειακής συνεργασίας, καθώς όλες οι χώρες της περιοχής αντιμετωπίζουν παρεμφερείς προκλήσεις. Η δε διακρατική συνεργασία απέδειξε -και στην περίπτωση της Ελλάδος- ότι μπορεί να εισφέρει σημαντικούς πόρους, ανθρώπινους αλλά και σε επίπεδο αεροσκαφών και εναέριων μέσων κατάσβεσης, σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία.

Και πάλι σε ευχαριστώ για τη θερμή σου υποδοχή.



Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Benjamin Netanyahu

 


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο περιθώριο της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ, είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την ενίσχυση και εμβάθυνση των ήδη εξαιρετικών διμερών σχέσεων σε μια σειρά από τομείς, συμπεριλαμβανομένης της άμυνας, της οικονομίας, του τουρισμού και του αγροδιατροφικού τομέα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη συνεργασία των δύο χωρών στην πολιτική προστασία και στην ενέργεια.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας στον ενεργειακό διάδρομο Ανατολικής Μεσογείου – Ευρώπης, τόσο μέσω των υποδομών που αναπτύσσει, όσο και μέσω της διασύνδεσης με τα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη.



Δεν θέλει η ακροαριστερά τον Κασσελάκη - Νέες "βολές" από τον Νίκο Φίλη

 


Κατά της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε εκ νέου ο ακροαριστερός Νίκος Φίλης, κάνοντας λόγο για πολιτικό του Instagram, για έναν επιχειρηματία οι ικανότητες του οποίου αμβισβητούνται, για προσπάθεια μετάλλαξης του κόμματος.

«Εμφανίστηκε μέσω του Instagram, δεν έχει σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ έγινε μέλος πριν από λίγο καιρό, μάλλον δεν ξέρει την ελληνική πραγματικότητα. Υπήρξε θαυμαστής του κ. Μητσοτάκη όταν ήταν υπουργός των μνημονίων, μετά ήταν υπέρ του κ. Μητσοτάκη να γίνει αρχηγός της ΝΔ και μετά απογοητεύτηκε» είπε ο Νίκος Φίλης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, και ξεκαθαρίζοντας ότι η ακροαριστερά πλην Πολάκη δεν θέλει τον Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Φίλης εξήγησε ότι ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας τον επέλεξε να είναι υποψήφιος στο Επικρατείας στην 9η θέση, «άλλο αυτό κι άλλο να γίνει αρχηγός του κόμματος, υπάρχει απόσταση». Πρόσθεσε ότι ο κ. Κασσελάκης είναι ένας άγνωστος, ένας επιχειρηματίας, αν και αμφισβητείται και η ικανότητά του στις επιχειρήσεις, σύμφωνα με δημοσιεύματα και κάνει ένα διάλειμμα στην πολιτική.

«Δεν έχουμε ανάγκη από Μεσσίες του Isntagram και από τέτοιες μεγαλοστομίες. Έχουμε ανάγκη από αναδιοργάνωση, δημοκρατική λειτουργία, να εμπνεύσει ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ» είπε.

Εξέφρασε την ανησυχία του ότι η υποψηφιότητα Κασσελάκη «θέλει να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε κάτι σαν το δημοκρατικό κόμμα των ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι θέλει να υπερβεί τον Ατλαντικό. Αυτό σηματοδοτεί μια προσπάθεια μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κόμμα που θα συνεργαστεί με ΝΔ. Δεν θέλουμε συνεργασία που θα προκύπτει από τη μετάλλαξη του κόμματος. Θέλουμε συνεργασία σε βάση προγραμμάτων, όχι με αλλαγή της φυσιογνωμίας».

«Πιστεύω ότι σε περίοδο που ο αμερικανικός παράγων ενεργοποιείται στην περιοχή, έχει σημασία να υπάρχει ισχυρή δύναμη, ικανή να κάνει συμβιβασμούς με πρόγραμμα που θα ικανοποιεί τα δικά μας συμφέροντα» είπε ο ακροαριστερός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Εγώ έχω εμπιστοσύνη στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, όμως πιστεύω ότι και η Έφη Αχτσιόγλου δίνει προοπτική στον ΣΥΡΙΖΑ, αυτούς θέλω εγώ στις πρώτες θέσεις» είπε ο Φίλης δίνοντας γραμμή ότι πρώτη επιλογή για την ακροαριστερά είναι η Αχτσιόγλου.




Καρανίκας εναντίον Ραπανάκη: Αλητεία! Αυτό το υποκείμενο διευθύνει με τα λεφτά μας την ιστορική εφημερίδα Αυγή

 


Ο Νικος Καρανικας εξαπέλυσε πυρά εναντίον του διευθυντή της "Αυγής" Σπύρου Ραπανάκη, με αφορμή μια ανάρτηση του τελευταίου στα κοινωνικά δίκτυα.

Ο Καρανίκας κάνει λόγο για "υποκείμενο που διευθύνει με τα λεφτά μς την ιστορική εφημερίδα Αυγή", πως ο Σπύρος Ραπανάκης "έγινε διευθυντής με παρέμβαση Τσίπρα", ενώ αναφέρει πως "η διεύθυνση της Αυγής οδηγεί την εφημερίδα σε κλείσιμο και είναι η πρώτη φορά που με ευχαριστεί και δεν λυπάμαι".

Καταλήγει δε "Τα 1000 Φύλα που πουλάει δεν θα λείψουν σε κανέναν σοβαρό άνθρωπο".

Σχολιάζοντας την ανάρτηση του Σπύρου Ραπανάκη στο facebook, ο Νικος Καρανίκας γράφει χαρακτηριστικά: 

"Αλητεία!

Η δυσοσμία μιας διεύθυνσης με το άρωμα του χιούμορ .

Αυτό το υποκείμενο διευθύνει με τα λεφτά μας(να μην το ξεχνάει) την ιστορική εφημερίδα Αυγή.

Δεν τον εκλέξαμε ούτε εμείς ούτε ο οργανισμός που δουλεύει.

Έγινε διευθυντής με παρέμβαση του Τσιπρα αν δεν κάνω λάθος.

Είναι λογικό η Αυγή να μας κοστίζει εκτός από χρήμα και ηθικά;

Η ηθική και δημοσιογραφική ποταπότητα αυτού του ατόμου συμβαδίζει με την Αυγή δυστυχώς λόγω της ιδιότητας του

και γιαυτο πρέπει άμεσα να παρέμβει το κόμμα που θυμίζει ασθενή σε κώμα.

Η διεύθυνση της Αυγής οδηγεί την εφημερίδα σε κλείσιμο και είναι η πρώτη φορά που με ευχαριστεί και δεν λυπάμαι.

Στεναχωριέμαι μόνο για τους πραγματικούς δημοσιογράφους της εφημερίδας που θα πρέπει μα ψάξουν να βρουν αλλου δουλειά.

Τουλάχιστον δεν θα ζέχνει το περιβάλλον μας από τα σκουπίδια.

ΥΓ

Τα 1000 Φύλα που πουλάει δεν θα λείψουν σε κανέναν σοβαρό άνθρωπο


app-facebook
Νίκος Καρανίκας
2 ώρες πριν

Αλητεία!
Η δυσοσμία μιας διεύθυνσης με το άρωμα του χιούμορ .

Αυτό το υποκείμενο διευθύνει με τα λεφτά μας(να μην το ξεχνάει) την ιστορική εφημερίδα Αυγή.
Δεν τον εκλέξαμε ούτε εμείς ούτε ο οργανισμός που δουλεύει. ...

Δείτε περισσότερα
109
23
5

Η ανάρτηση του διευθυντή της Αυγής Σπυρου Ραπανάκη: 

Σπύρος Ραπανάκης
13 ώρες πριν

Το άτομο που θα βρεθεί στο τιμόνι ώστε να μας φέρει ξανά στις επιτυχίες και να μας κάνει περήφανους πρέπει να έχει ιδρώσει τη φανέλα στα δύσκολα και στα πολύ δύσκολα, πρέπει να είναι γέννημα θρέμμα που το πονάει, όχι κάποια ευκαιριακη επιλογή.

Να γνωρίζει καλά το παιχνίδι, να το σέβεται και να μην το αντιλαμβάνεται ως εύκολατζιδικη υπόθεση.Πρέπει να έχει σχέδιο, στρατηγική και αποφασιστικότητα. Να εμπνεύσει εμπιστοσύνη, να θέσει κανονες που θα είναι σεβαστοί από όλους, να βάζει πάνω απ' όλα τη συλλογικότητα, πάνω από το εγώ και σταριλικια, πάνω από συμπάθειες και αντιπάθειες ακόμα κι χρειαστεί να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις.

Ατό το πρόσωπο κατά τη γνώμη μου δεν μπορεί παρά να είναι ο Βασίλης Σπανούλης που θα πάρει την εθνική Ελλάδος από το χέρι με απόλυτη στήριξη και εμπιστοσύνη από την ομοσπονδία και τον κόσμο που αγαπάει το άθλημα.

 

ΟΜΑΔΑ ΑΛΗΘΕΙΑΣ



Σύριος μετανάστης ζητάει να απαγορευτεί να τρώμε παγωτό έξω γιατί σκανδαλίζει


 

Ήρθε από την Συρία ο δήθεν κατατρεγμένος, δηλώνω δημοσιογράφος, προκλητικός  Mohamad Alkhalaf, να μας απαγορέψει να τρώμε παγωτό δημόσια, για να μην σκανδαλίζονται οι ισλαμιστές.

Απαγορεύεται να γλείφεις το παγωτό σου δημόσια γιατί ξυπνάς τα άγρια ένστικτα του ανθρωπόμορφου μπαμπουίνου, που νομίζει ότι η Ευρώπη είναι καμιά άθλια ισλαμικ΄'η τριτοκοσμική χώρα.

Και μας εξηγεί ο προκλητικός μετανάστης:

"Στην Συρία εγώ όπως κάθε άντρας & γυναίκα απέφευγα να τρώω παγωτό δημόσια ειδικότερα σε χωνάκι"

"Θεωρείται χυδαία & άσεμνη συμπεριφορά" γράφει ο γελοίος μετανάστης.

"Παλιότερα σε περίπτωση που αγοράζαμε παγωτό για την οικογένεια το παίρναμε μαζί μας στο σπίτι κλείναμε την πόρτα & το απολαμβάναμε", αναφέρει ο γελοίος μετανάστης που δεν τον έχουν στείλει πίσω στην χώρα του ακόμα.

Με λίγα λόγια ο προκλητικός αλλοδαπός θέλει να επιβάλλει την τριτοκοσμική ζωή που ζει ο ίδιος!!!





Αεροσκάφος που συμμετείχε σε πάρτι αποκάλυψης φύλου συνετρίβη

 



Ένα πάρτι αποκάλυψης φύλου στο Μεξικό κατέληξε σε τραγωδία, όταν το μικρό αεροσκάφος που συμμετείχε στη γιορτή συνετρίβη μπροστά στους καλεσμένους.

Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter την Κυριακή, το ευτυχισμένο ζευγάρι ποζάρει χαρούμενο μπροστά σε μια γιγαντιαία φωτισμένη πινακίδα που έγραφε «Oh Baby», ενώ στον χώρο βρίσκονται φίλοι και συγγενείς.

Το αεροσκάφος τύπου Piper PA-25-235 Pawnee γεμίζει τον ουρανό του Σαν Πέδρο με ροζ καπνό, ενώ κομφετί φαίνεται να εκτοξεύονται.

Στη συνέχεια το αριστερό φτερό του αεροπλάνου σπάει, και ο πιλότος  Luis Ángel N., 32 ετών μπαίνει σε απώλεια στήριξης και πέφτει.

Την ίδια ώρα οι παρευρισκόμενοι φαίνονται να αδιαφορούν εντελώς για την τραγωδία.

Οι αρχές βρήκαν τον πιλότο πεσμένο στα συντρίμμια του αεροπλάνου, όταν ένας καλεσμένος από το πάρτι κάλεσε βοήθεια.

Οι τραυματιοφορείς μετέφεραν τον πιλότο εσπευσμένα στο νοσοκομείο, αλλά λίγο αργότερο υπέκυψε στα τραύματά του.

Το τραγικό βίντεο που έγινε viral και κατακρίθηκε κυρίως όταν η κάμερα γύρισε πίσω στο ζευγάρι χωρίς να ενδιαφέρεται καθόλου για τον πιλότο είναι θλιβερός.




Μετεωρίτης «φώτισε» τον ουρανό στην Τουρκία

 



Εντυπωσιακά πλάνα καταγράφηκαν από κάμερα την ώρα που μετεωρίτης διέσχισε τον ουρανό της Τουρκίας, μπαίνοντας στην ατμόσφαιρα της γης.

Ο μετεωρίτης καταγράφηκε να διατρέχει τον νυχτερινό ουρανό στην Τουρκία και οι πράσινες αχτίδες φωτός έλαμψαν στον ουρανό καθώς πέρασαν πάνω από την πόλη Erzurum και την επαρχία Gumushane στα ανατολικά της χώρας.

Ο Onur Kaçmaz, μεταδίδει ο Independent, κάτοικος ο οποίος βιντεοσκοπούσε, βρισκόταν σε ένα παιδικό πάρκο το βράδυ, όταν ο σκοτεινός ουρανός φώτισε για τα καλά με την πτώση του μετεωρίτη.





Tο «Φαινόμενο του Λαζάρου»: Τι κατέγραψε ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας


 

Τον περασμένο Ιούνιο έκανε τον γύρο του κόσμου η είδηση – θρίλερ για μια 76χρονη γυναίκα από τον Ισημερινό, η οποία πέθανε …δύο φορές μέσα σε λίγες μέρες.

Η Μπέλα Μοντόγια διαπιστώθηκε ότι πάλευε να αναπνεύσει μέσα στο φέρετρο, ώρες μετά την πιστοποίηση του θανάτου της και οδηγήθηκε στην εντατική όπου έχασε τη μάχη 7 μέρες αργότερα. Σε ειδική επιτροπή ανατέθηκε να διερευνήσει αν επρόκειτο για νεκροφάνεια ή για μια περίπτωση «φαινομένου του Λαζάρου», μια κατάσταση που η καρδιά αρχίζει να χτυπά ξανά, μετά τη διακοπή των προσπαθειών αναζωογόνησης από καρδιακή ανακοπή.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο περιγράφηκε πρώτη φορά επιστημονικά το 1982, με την παθοφυσιολογία του να παραμένει άγνωστη μέχρι σήμερα. Σαράντα χρόνια μετά έχουν καταγραφεί στη διεθνή βιβλιογραφία συνολικά 76 περιπτώσεις, μεταξύ αυτών και μια ελληνική. Ένας στους τρεις ασθενείς κατάφερε να επιβιώσει.

Ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έκανε μια λεπτομερή καταγραφή – βιβλιογραφική ανασκόπηση όλων μελετών περίπτωσης που έχουν διενεργηθεί μέχρι σήμερα. Τα αποτελέσματα της πρωτότυπης εργασίας δημοσιεύτηκαν τον Ιούλιο στο American Journal of Emergency Medicine.

Ο υπεύθυνος της ερευνητικής ομάδας, επίκουρος καθηγητής Επείγουσας Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Ιωάννης Πανταζόπουλος, μιλά στο iatronet.gr για τα ενδιαφέροντα ευρήματα της μελέτης, ενώ περιγράφει τους τρεις πιθανότερους παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς που μπορούν να μετατρέψουν την ευθεία γραμμή του καρδιογραφήματος σε γραμμή ζωής για κάποιους ασθενείς.


Ορισμός και αναφορές


Αν επιχειρούσε κάποιος να δώσει έναν ακριβή ορισμό για το «Φαινόμενο του Λαζάρου» θα έλεγε, σύμφωνα με τον κ.Πανταζόπουλο, πως είναι «η μη υποβοηθούμενη αναζωογόνηση του ασθενή που υπέστη καρδιακή ανακοπή, χωρίς την εφαρμογή ΚΑΡΠΑ ή μετά τη διακοπή της ΚΑΡΠΑ».

Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γεώργιος Μαυροβούνης, Μαρίνα Κοντού, Ορέστης Τσιότσικας, Μαρία Μερμίρη, Βασιλική Τσολάκη, Ελευθέριος Μπέλτσιος, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, Αθανάσιος Χαλκιάς, Ιωάννης Πανταζόπουλος) έβαλε στο «μικροσκόπιο» το σύνολο των βιβλιογραφικών αναφορών σε περιπτώσεις στις οποίες διενεργήθηκε ΚΑΡΠΑ και ανένηψαν μετά την διακοπή της.

Από τις συνολικά 2.564 σχετικές αναφορές που εντοπίστηκαν επιλέχθηκαν ως ικανές για εξαγωγή δεδομένων 66 μελέτες που δημοσιεύτηκαν μεταξύ 1982 και 2022 και αφορούν 76 περιπτώσεις «φαινομένου του Λαζάρου»

Από την ανάλυση των πληροφοριών που καταγράφονται στα άρθρα, προέκυψε πως οι 52 από τους 76 ασθενείς τελικά απεβίωσαν Από τους 24 που επιβίωσαν, οι 11 δεν είχαν υποστεί κάποια νευρολογική βλάβη, 4 είχαν σοβαρού βαθμού βλάβη, 4 μέτριου ή ήπιου βαθμού, ενώ δεν υπήρχαν διαθέσιμες πληροφορίες για τη νευρολογική έκβαση 5 ασθενών.

Η διάμεση διάρκεια της ΚΑΡΠΑ ήταν 30 λεπτά, ενώ ο μέσος χρόνος αναζωογόνησης μετά τον τερματισμό της ΚΑΡΠΑ ήταν 5 λεπτά.

Στις 44 από τις 76 περιπτώσεις η καρδιακή ανακοπή είχε συμβεί μέσα στο νοσοκομείο και οι υπόλοιπες εξωνοσοκομειακά. Η αιτία της ανακοπής ήταν αναπνευστική σε 16 ασθενείς, οφειλόταν σε οξύ στεφανιαίο σύνδρομο σε 14 και σε συνδυασμό των δύο παραγόντων σε 1 ασθενή, ενώ σε 45 η αιτιολογία ήταν άγνωστη.

Μεταξύ των περιπτώσεων περιλαμβάνεται και μια ελληνική, η οποία αφορά έναν 53χρονο ασθενή που παρουσίασε το φαινόμενο κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης.

Υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας παρατηρήθηκε στους ασθενείς με αναπνευστικές συννοσηρότητες (άσθμα ή ΧΑΠ) σε σύγκριση με ασθενείς με άλλες συννοσηρότητες. Δεν παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ της θνησιμότητας και της ηλικίας, της διάρκειας της ΚΑΡΠΑ και του χρόνου από τον τερματισμό της. Επίσης, δεν παρατηρήθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές σε ό,τι αφορά το φύλο, τον τόπο της ανακοπής (ενδονοσοκομειακά ή εξωνοσοκομειακά), την αιτιολογία της, ή τον καρδιακό ρυθμό της αναζωογόνησης.

Πού οφείλεται το φαινόμενο

Σύμφωνα με τον κ.Πανταζόπουλο, οι βασικοί παθοφυσιολογικοί μηχανισμοί του «φαινομένου του Λαζάρου» που αναφέρονται συχνότερα στη βιβλιογραφία είναι οι ακόλουθοι τρεις:


Υπερδιάταση των πνευμόνων: «Είναι γνωστό, ότι κατά τη διάρκεια των προσπαθειών ΚΑΡΠΑ, οι υγειονομικοί δίνουν τεχνητά ανάσες στον ασθενή, είτε χειροκίνητα είτε μέσω αναπνευστήρα. Ένας πιθανός μηχανισμός για την εμφάνιση του φαινομένου σχετίζεται με την παγίδευση του αέρα που χορηγείται, ειδικά όταν αυτός χορηγείται πολύ γρήγορα ή σε μεγάλες ποσότητες», εξηγεί ο επίκουρος καθηγητής και προσθέτει: «Ο αέρας που παγιδεύεται μπορεί να προκαλέσει αύξηση της πίεσης μέσα στον θώρακα, με αποτέλεσμα να μειώνεται η επιστροφή αίματος στην καρδιά. Έτσι, η καρδιά δεν έχει αρκετό αίμα για να στείλει στα υπόλοιπα όργανα και ο ασθενής φαίνεται να είναι νεκρός. Όταν οι προσπάθειες ΚΑΡΠΑ σταματήσουν και ο αέρας αυτός δραπετεύσει από τους πνεύμονες, επιστρέφει η ισορροπία πιέσεων στον θώρακα και η λειτουργία της καρδιάς ανακάμπτει σταδιακά».


Απομάκρυνση θρόμβου από τα στεφανιαία αγγεία: Ο μηχανισμός αυτός μπορεί να ευθύνεται για την εμφάνιση του φαινομένου σε ασθενείς που παθαίνουν ανακοπή ως αποτέλεσμα ενός εμφράγματος του μυοκαρδίου. «Στο έμφραγμα του μυοκαρδίου, ένας θρόμβος κλείνει μια ή περισσότερες από τις αρτηρίες που παρέχουν αίμα στην καρδιά (στεφανιαία αγγεία), κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε ανακοπή. Κάποιοι συγγραφείς υποθέτουν ότι οι θωρακικές συμπιέσεις που εκτελούνται κατά την ΚΑΡΠΑ μπορούν να αυξήσουν τις πιέσεις που υπάρχουν μέσα στα στεφανιαία αγγεία με αποτέλεσμα την απομάκρυνση του θρόμβου που τα αποφράσσει», αναφέρει και συμπληρώνει: «Αυτή η απομάκρυνση μπορεί να συμβεί λίγο πριν ή αφότου έχει αποφασιστεί η διακοπή των προσπαθειών επαναφοράς του ασθενή, με αποτέλεσμα ο ασθενής να φαίνεται σαν να αναζωογονείται μετά το τέλος της διενέργειας ΚΑΡΠΑ».

Αργοπορημένη επίδραση των φαρμάκων: «Κατά τη διάρκεια της ΚΑΡΠΑ, το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό χορηγεί κάποια φάρμακα σύμφωνα με τα υπάρχοντα πρωτόκολλα. Έχει προταθεί από κάποιους συγγραφείς ότι, σε κάποιες περιπτώσεις και λόγω διαφόρων υποκείμενων διαταραχών, τα φάρμακα αυτά μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να δράσουν. Έτσι, σε κάποιες περιπτώσεις ο ασθενής επιστρέφει στη ζωή μετά τη λήξη της ΚΑΡΠΑ», σημειώνει.


Απαιτείται περαιτέρω έρευνα του φαινομένου

Οι συγγραφείς της ανασκόπησης επισημαίνουν στα συμπεράσματά τους ότι το σπάνια αναφερόμενο «φαινόμενο του Λαζάρου» χρήζει αυξημένης ευαισθητοποίησης από τους επαγγελματίες υγείας, ενώ απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να διαλευκανθεί η παθοφυσιολογία του.

«Είναι σημαντικό, το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που εμπλέκεται στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση ασθενών να γνωρίζει την ύπαρξη του συγκεκριμένου φαινομένου. Έτσι, θα υπάρξει πιο σωστή και πλήρης καταγραφή του φαινομένου στις βάσεις δεδομένων των εκάστοτε υγεονομικών σχηματισμών αλλά και αυξανόμενες προσπάθειες μελέτης των παθοφυσιολογικών μηχανισμών που οδηγούν στο φαινόμενο», καταλήγει ο κ.Πανταζόπουλος.


Πηγή: onlarissa.gr



Προβοκάτσια με βανδαλισμό μουσουλμανικού νεκροταφείου στη Ροδόπη - Αντίδραση του Υπουργείου Παιδείας


 

Δεν υπάρχει σοβαρός άνθρωπος που να μην κατάλαβε ότι πρόκειται για προβοκάτσια που φωνάζει από μακριά.

Την έντονη αντίδραση του υπουργείου Παιδείας προκάλεσε ο στημένος βανδαλισμός μουσουλμανικού νεκροταφείου στη Ροδόπη, για να δημιουργηθεί θέμα

«Ο βανδαλισμός τάφων στο μουσουλμανικό νεκροταφείο του Πολύανθου στο νομό Ροδόπης αποτελεί ντροπή και ύβρη που συναντά την αποδοκιμασία όλων μας», υπογραμμίζει ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής σε δήλωσή του.

«Η Αστυνομία αμέσως μόλις ενημερώθηκε, ξεκίνησε τη διεξαγωγή έρευνας για να βρεθούν οι ένοχοι και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Ελπίζουμε αυτή η έρευνα να δώσει απαντήσεις και για τα κίνητρα μιας τέτοιας αδιανόητης πράξης», τονίζει χαρακτηριστικά.

«Ο Πολύανθος πρόσφατα δοκιμάστηκε σκληρά από την μεγάλη πυρκαγιά και οι κάτοικοί του, ενωμένοι, υποστήριξαν τις πυροσβεστικές δυνάμεις στο έργο τους. Η Ελληνική Πολιτεία είναι ο εγγυητής ότι αυτή η ενότητα δεν θα απειληθεί από κανέναν» ξεκαθαρίζει ο κ. Καλαντζής.




Με προσευχές, σταυρούς και εικόνες, θύματα και απατεώνες διαδήλωσαν κατά των ταυτοτήτων

 


Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν στη Θεσσαλονίκη, θύματα και απατεώνες, κατά των νέων ταυτοτήτων, που θεωρούν, μεταξύ άλλων, ότι οι νέες ταυτότητες θα έχουν ειδικό «τσιπ» παρακολούθησης.

Το συλλαλητήριο διοργανώθηκε με διαδικτυακά καλέσματα από άτομα που αρνούνται να εκδόσουν τη νέα ταυτότητα και τη χαρακτηρίζουν «ηλεκτρονική σκλαβιά» ενώ μετά τη συγκέντρωση ακολουθήσε πορεία η οποία ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά πριν τις 22.00 στην πλατεία του Λευκού Πύργου, από όπου ξεκίνησε. 

Οι διαδηλωτές έψαλαν τον εθνικό ύμνο και την Υπερμάχω Στρατηγώ.






Στη συγκέντρωση, η οποία ξεκίνησε λίγο πριν τις 7 το απόγευμα στην πλατεία του Λευκού Πύργου, συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, μοναχοί και κληρικοί που δεν εκφράζουν την επίσησμη εκκλησία και τον θεό, καθώς και θύματα αυτών που κρατούσαν σταυρούς, εικόνες της Παναγίας, θρησκευτικά «λάβαρα», σημαίες της ορθοδοξίας και της Ελλάδας. 

Μάλιστα, τα άτομα... προσευχήθηκαν όλοι μαζί, αδιαφορώντας ότι δεν τους ακούει ο θεός.