Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Μόσχα προειδοποιεί ΠΓΔΜ



Στα Σκόπια αύριο και μεθαύριο και στη Βιέννη στις 29 και τις 30 Μαρτίου θα κριθεί, σε σημαντικό βαθμό, η ουσιαστική πρόοδος την οποία έχουν πραγματοποιήσει Ελλάδα και ΠΓΔΜ στις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις. Παράλληλα, οι διεθνείς πιέσεις σχετικά με την πορεία της ΠΓΔΜ εξακολουθούν να ανανεώνονται, αυτή τη φορά από τη Μόσχα, η οποία υπενθύμισε προς την πολιτική ηγεσία των Σκοπίων ότι η ευρωατλαντική προοπτική δεν βρίσκει τη Ρωσία σύμφωνη. Αύριο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μεταβαίνει στα Σκόπια, όπου θα έχει επαφές με την πολιτική ηγεσία της χώρας.

Εκτός από τον συμβολισμό, ότι δηλαδή για πρώτη φορά μετά σχεδόν 12 χρόνια θα πραγματοποιηθεί απευθείας πτήση από την Αθήνα στα Σκόπια, οι επαφές που θα έχει ο κ. Κοτζιάς θα γίνουν επί του προσχεδίου θέσεων που έχει αποστείλει στη γειτονική χώρα προ ολίγων ημερών ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών. Σε γενικές γραμμές, έχει γίνει γνωστό ότι αυτό περιλαμβάνει επτά σημεία, εκ των οποίων συμφωνία υπάρχει σε τρία από αυτά και, συγκεκριμένα, στο όνομα (μάλλον «Γκόρνα Μακεντόνια»), τα ακρωνύμια, καθώς και τις αλυτρωτικές αναφορές. Ιδιαίτερα στο ζήτημα των αλυτρωτισμών (στους οποίους η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ περιλαμβάνει και τις κινήσεις που έχουν ήδη γίνει για τη μετονομασία αεροδρομίου και κεντρικής εθνικής οδού) ο Ζόραν Ζάεφ έχει μάλλον εύκολο έργο, καθώς οι περισσότερες από αυτές τις δημόσιες αναφορές –κυρίως κτίρια και ονομασίες– αποτελούσαν και μέρος της προεκλογικής εκστρατείας του Σοσιαλιστικού Κόμματος της γείτονος. Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ είπε χθες ότι έχει στα χέρια του τις προτάσεις της Ελλάδας και ήδη απέστειλε στην Αθήνα τις απαντήσεις που περιέχουν τις θέσεις των Σκοπίων.

Ο κ. Ζάεφ, πάντως, εκτός από τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, αντιμετωπίζει πλέον και εκείνες της Ρωσίας. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χθες ότι ο βοηθός υπουργός Αλεξάντερ Γκρούσκο συναντήθηκε με τον πρέσβη της ΠΓΔΜ στη Μόσχα Γκότσε Καραγιάνοφ, στον οποίο και επισημάνθηκε ότι «τα σχέδια προσέλκυσης της Δημοκρατίας της “Μακεδονίας” στο ΝΑΤΟ μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην περιφερειακή ασφάλεια και τις διμερείς σχέσεις». Η παρέμβαση της Μόσχας ανάγκασε τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ να προχωρήσει σε μια δήλωση, προκειμένου να καθησυχάσει τη Ρωσία για τους στόχους της κυβέρνησής του.

«Η ένταξή μας στο ΝΑΤΟ δεν σημαίνει ότι είμαστε αντίθετοι στην προώθηση της συνεργασίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία», είπε ο κ. Ζάεφ, επισημαίνοντας ότι συνιστά «στρατηγικό στόχο» της χώρας του να ενισχύσει περαιτέρω τις σχέσεις με τη Ρωσία, «πρωταρχικά στην οικονομία, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και άλλους τομείς». Και προσέθεσε ότι η ΠΓΔΜ έχει δεσμευθεί προς το ΝΑΤΟ ήδη προ 25 ετών, ενώ ανέφερε ότι η «συντριπτική πλειοψηφία, πάνω από 75% των πολιτών της χώρας, συντάσσεται με την ένταξη στο ΝΑΤΟ». Που, όπως είπε, «είναι πολύ σημαντική για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της “Μακεδονίας”, αλλά επίσης και για ολόκληρη την περιοχή».

Στην Αθήνα εξακολουθούν να εκτιμούν ότι η επίλυση του ζητήματος είναι επιβεβλημένη προκειμένου να απελευθερωθεί διπλωματικό κεφάλαιο από μια χρονίζουσα υπόθεση. Ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και το ΥΠΕΞ υπάρχει σύμπνοια ως προς το ότι το Σκοπιανό είναι ζήτημα κουλτούρας, Ιστορίας, πολιτιστικής κληρονομιάς και όχι γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό, όπως οι διαφορές με την Τουρκία. Το ζήτημα, βεβαίως, για την κυβέρνηση είναι ότι τις συγκεκριμένες απόψεις δεν ασπάζεται ο υπουργός Εθνικής Aμυνας Πάνος Καμμένος, οι σχέσεις του οποίου με τον πρωθυπουργό έχουν ήδη κλυδωνισθεί αρκετά τους τελευταίους μήνες.



ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Νέα Δημοκρατία : Νέο πλήγμα από το Συμβούλιο της Επικρατείας στο Υπουργείο Παιδείας.



Η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας κυρία Νίκη Κεραμέως και οι αναπληρωτές Τομεάρχες, βουλευτές Καστοριάς κυρία Μαρία Αντωνίου, Αργολίδας κύριος Γιάννης Ανδριανός και Λάρισας κύριος Χρήστος Κέλλας, με αφορμή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία έκρινε ως αντισυνταγματική απόφαση του τέως Υπουργού Παιδείας για τη διδασκαλία των θρησκευτικών, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Νέο πλήγμα από το Συμβούλιο της Επικρατείας στο Υπουργείο Παιδείας.

Τον περασμένο Μάρτιο, το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε κρίνει ότι ο τρόπος επιλογής των διευθυντών σχολικών μονάδων και εργαστηριακών κέντρων, που θέσπισε το Υπουργείο Παιδείας με το νόμο 4327/2015, προσέκρουε στο Σύνταγμα.

Αρχές Μαρτίου φέτος, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε άκυρη απόφαση του Υπουργού Παιδείας που έθετε τον Πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης σε καθεστώς αποχής από την άσκηση των καθηκόντων του.

Χθες, νέα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι η απόφαση του τέως Υπουργού Παιδείας κ. Φίλη, για ριζική αλλαγή στη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών στο δημοτικό και το γυμνάσιο, είναι πολλαπλά αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Για άλλη μία φορά, το Υπουργείο Παιδείας αγνοεί το πνεύμα και το γράμμα του υπέρτατου νόμου της χώρας. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αποδεικνύει καθημερινά ότι είναι οτιδήποτε άλλο παρά “κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής της χώρας”».


Νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας ο βομβιστής του Τέξας



Ο βομβιστής του Όστιν σκοτώθηκε από τα πυρά αστυνομικών λίγο πριν ταχυδρομήσει νέο φονικό πακέτο σε ταχυδρομείο στο Τέξας, όπως μεταδίδουν τα διεθνή Μέσα.

Ο ύποπτος, ο οποίος δεν έχει ακόμα κατονομαστεί, λέγεται ότι πυροβολήθηκε από την αστυνομία πριν προλάβει να στείλει το επόμενο πακέτο του.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Sputnik ο δράστης ενεργοποίησε έναν εκρηκτικό μηχανισμό και αυτοκτόνησε για να μην συλληφθεί.

Δύο άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη σειρά των επιθέσεων, που άρχισαν στις 2 Μαρτίου. Η αστυνομία διευκρίνισε πως κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα συμβάντα συνδέονται αυτή την εβδομάδα.

Ένα 17χρονο αγόρι σκοτώθηκε και η 40χρονη μητέρα του τραυματίστηκε όταν ο έφηβος μετέφερε μέσα στο σπίτι τους ένα πακέτο-βόμβα νωρίς τη Δευτέρα.

Μερικές ώρες αργότερα, μια 75χρονη γυναίκα τραυματίστηκε πολύ σοβαρά όταν ανατινάχθηκε ένα δεύτερο πακέτο στην πρωτεύουσα της Πολιτείας του Τέξας. Η γυναίκα βρήκε το πακέτο μπροστά στο σπίτι της, το έπιασε και το σήκωσε και ακριβώς τότε τα εκρηκτικά που περιείχε πυροδοτήθηκαν, ανέφερε ο Μάνλεϊ.

Ένας 39χρονος άνδρας σκοτώθηκε την 2α Μαρτίου σε μια παρόμοια έκρηξη. Ο Μάνλεϊ προέτρεψε τους πολίτες να αναφέρουν στις αρχές τυχόν ύποπτα πακέτα: «Δεν είναι ώρα να πανικοβαλλόμαστε. Είναι ώρα να επαγρυπνούμε και να προσέχουμε.»

Δεν είναι σαφές αν τα θύματα ήταν προσωπικά στόχοι, διότι τα πακέτα στάλθηκαν σε κτήρια όπου διαμένουν πολλές οικογένειες, σύμφωνα με τον Μάνλεϊ. Στις έρευνες που διενεργούνται συμμετέχουν ομοσπονδιακοί πράκτορες, σημείωσε ο αρχηγός της αστυνομίας. Έχουν επίσης κινητοποιηθεί ομάδες πυροτεχνουργών και ειδικά εκπαιδευμένων σκυλιών που καλούνται όταν εντοπίζονται ύποπτα πακέτα, διευκρίνισε ο επικεφαλής της αστυνομίας του Ώστιν.

Τα πακέτα στα δύο πρώτα συμβάντα παραδόθηκαν προσωπικά, δεν πέρασαν ούτε από κάποιο ταχυδρομείο ούτε από κάποια ιδιωτική εταιρεία μεταφορών ή ταχυμεταφορών, κατά τον Μάνλεϊ.

Ο αρχηγός της αστυνομίας τόνισε ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα για τα κίνητρα των επιθέσεων, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας να πρόκειται για εγκλήματα μίσους, δηλαδή επιθέσεις ρατσιστικής φύσης. Τα θύματα στις δύο πρώτες επιθέσεις ήταν Αφροαμερικανοί. Η ηλικιωμένη που τραυματίστηκε στην τρίτη επίθεση καταγόταν από τη Λατινική Αμερική. Πάντως «δεν αποκλείουμε τίποτα ακόμη», ανέφερε ο Μάνλεϊ.


Πηγή


Στην Deutsche Telekom περνά το 5% του ΟΤΕ


Το δικαίωμα πρώτης άρνησης για την απόκτηση 24.507.520 κοινών ονομαστικών μετοχών του ΟΤΕ (5% του μετοχικού κεφαλαίου), σύμφωνα με τη συμφωνία μετόχων μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Deutsche Telekom AG στην οποία έχει προσχωρήσει το ΤΑΙΠΕΔ, άσκησε ο γερμανικός Όμιλος, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις πληροφορίες του Capital.gr.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, η Deutsche Telekom απέστειλε στις 20/03/2018 σχετική επιβεβαίωση προς το Ταμείο. Κατόπιν αυτού, το ΤΑΙΠΕΔ και η Deutsche Telekom AG θα συνεργαστούν για την τυπική ολοκλήρωση της συναλλαγής, της οποίας το ύψος διαμορφώνεται σε 284.051.959,81 ευρώ.

Νωρίτερα το Capital.gr. ανέφερε:

Από την Παρασκευή 16 Μαρτίου ξεκίνησαν να μετρούν οι 30 εργάσιμες ημέρες που έχει προθεσμία η Deutsche Telekom για να αποκτήσει το 5% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ που τελεί υπό παραχώρηση, στο πλαίσιο της περαιτέρω αποκρατικοποίησης της εταιρείας.

Η ολοκλήρωση του διεθνούς διαγωνισμού για τη διάθεση του πωλούμενου 5% (24.507.520 μετοχές) χωρίς να υποβληθεί προσφορά, ενεργοποίησε τη διαδικασία αποστολής έγγραφης ειδοποίησης στην Deutsche Telekom, έχουσα το δικαίωμα πρώτης άρνησης για κάθε ποσοστό του Οργανισμού που διαθέτει το Δημόσιο, σύμφωνα με τη Συμφωνία Μετόχων Ελληνικού Δημοσίου – D.T.

Με βάση την ημερομηνία αποστολής (16/3), η προθεσμία των 30 ημερών εκπνέει στις 2 Μαΐου. Ωστόσο, η εκτίμηση όλων των πλευρών που εμπλέκονται στη διαδικασία είναι ότι θα υπάρξουν εξελίξεις νωρίτερα και μάλιστα εντός των επόμενων 24ώρων. "Και οι δύο πλευρές επιθυμούν να ολοκληρωθεί η συναλλαγή χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση”, αναφέρει πηγή με γνώση της διαδικασίας.

Θα πρέπει, έτσι, να αναμένεται ότι εξαιρετικά σύντομα η Deutsche Telekom (ή μέλος του ομίλου DT) θα ασκήσει το δικαίωμα που διαθέτει για να αποκτήσει το προς παραχώρηση ποσοστό, με το οποίο η συμμετοχή της θα ανέλθει στο 45% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ.

Για τη διάθεση των 24,5 εκατ. μετοχών του ΟΤΕ το τίμημα προκύπτει με βάση τη μεσοσταθμική τιμή κλεισίματος της μετοχής των τελευταίων 20 συνεδριάσεων στο Χ.Α., όπως προβλέπεται από τη Συμφωνία Μετόχων. Στο κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, η μετοχή του ΟΤΕ βρέθηκε στα 11,24 ευρώ. Ο μέσος όρος των τελευταίων 20 συνεδριάσεων υπολογίζεται στα επίπεδα των 11,59 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι το προς πώληση ποσοστό αποτιμάται πέριξ των 284 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό Δημόσιο είχε μεταβιβάσει τον Νοέμβριο του 2016 στο ΤΑΙΠΕΔ τις 24.507.520 μετοχές που αντιστοιχούν στο 5% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής για την απόκτηση του ποσοστού από την DT θα ενισχύσει την προσπάθεια για αύξηση των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις.

Να σημειωθεί πως όταν η DT αποκτήσει το ποσοστό και ανεβάσει τη συμμετοχή της στο 45% δεν θα προκύψει υποχρέωση δημόσιας προσφοράς διότι η πώληση θεωρείται συνέχεια της πρώτης αποκρατικοποίησης. Το Ελληνικό Δημόσιο με την ολοκλήρωση της πώλησης θα περιορίσει το ποσοστό του στον ΟΤΕ στο 5% (1% άμεσα και 4% μέσω του ΙΚΑ).


Του Νίκου Χρυσικόπουλου
capital.gr


Προκλήσεις στα αλβανικά βιβλία: Μιλούν για «Τσαμουριά» σε Θήβα και Πρέβεζα!



Τα αλβανικά σχολικά εγχειρίδια της Ιστορίας, Γεωγραφίας αλλά και Λογοτεχνίας βρίσκονται στο επίκεντρο της κοινής επιτροπής Ελλάδας -Αλβανίας. Χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο υπουργείο Παιδείας, σε συνέχεια των συζητήσεων που είχαν γίνει τον περασμένο Ιανουάριο στα Τίρανα, καθώς η ελληνική πλευρά κρίνει προβληματικά τα σχολικά βιβλία της Αλβανίας.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης είχε καταθέσει πριν από μερικούς μήνες ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά και τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, σημειώνοντας ότι βάσει δηλώσεων του παραιτηθέντως υφυπουργού Παιδείας Κώστα Ζουράρι, τα αλβανικά βιβλία παρουσιάζουν την Τσαμουριά να εκτείνεται γεωγραφικά στη Θήβα και την Πρέβεζα. Το πρόβλημα εστιάζει στα βιβλία της Γ’ Γυμνασίου και της Γ’ Λυκείου, όπου αποτυπώνονται τα παραπάνω ακόμα και σε χάρτες.


Συζητήσεις

Η ελληνική πλευρά είχε θέσει το θέμα στην προηγούμενη συνάντηση, εστιάζοντας στα βιβλία της Γεωγραφίας και της Ιστορίας και οι συζητήσεις συνεχίστηκαν χθες. Το υπουργείο Παιδείας σχολίασε μετά το τέλος της συνάντησης ότι οι συζητήσεις έγιναν σε πολύ καλό κλίμα, χωρίς να γνωστοποιήσει την πορεία τους.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, απαντώντας στην ερώτηση σημείωσε: «Η ελληνική πλευρά επέμεινε σε απάλειψη της απαράδεκτης και προσβλητικής για τη χώρα μας ενότητας “Aλβανικές περιοχές στην Ελλάδα” καθώς και αναφορών και/ή χαρτών στους οποίους ελληνικές γεωγραφικές περιοχές εμφανίζονται ως “Τσαμουριά” και οι οποίες καταδεικνύουν, δυστυχώς, ότι το αλβανικό κράτος παραμένει εγκλωβισμένο σε αναχρονιστικές εθνικιστικές και μεγαλοϊδεατικές αντιλήψεις, επιζήμιες και επικίνδυνες πρωτίστων για την ίδια την Αλβανία».

Μάλιστα, η ίδια πολιτική, της σύστασης διμερούς κοινής επιτροπής, έχει προταθεί από την ελληνική πλευρά και στην περίπτωση της ΠΓΔΜ. «Δυστυχώς και η ΠΓΔΜ, πέραν την Αλβανίας, έχει ενστερνιστεί και αναπαράγει έναν καινοφανή ιστορικό αναθεωρητισμό, ξένο στην ευρωπαϊκή, ιστορική και πολιτισμική κουλτούρα. Το περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων της ΠΓΔΜ είναι σε πολλά σημεία σαφώς προβληματικό και αυτό αφορά και τα χωρία τους για το ρόλο και τη δράση του αλβανόφωνου στοιχείου στην περιοχή κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», είχε δηλώσει σχετικά ο κ. Κοτζιάς.


Ελπίδα Οικονομίδη
Ελεύθερος Τύπος


Το Πανεπιστήμιο Αθηνών σκαρφαλώνει στις διεθνείς λίστες αξιολόγησης



Βελτιωμένη παρουσιάζεται η θέση του Πανεπιστημίου Αθηνών σε μία ακόμη διεθνή αξιολόγηση πανεπιστημίων για το 2018. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται στη θέση 286 μεταξύ των 1250 πανεπιστημίων που περιλαμβάνονται στην κατάταξη από τον ειδησεογραφικό οργανισμό US News.  Μάλιστα σε σχέση με την περσινή κατάταξη το ΕΚΠΑ βελτίωσε τη θέση του στην κατάταξη κατά 5 θέσεις, ενώ μεταξύ των 8 ελληνικών ΑΕΙ που περιλαμβάνονται στην κατάταξη, το ΕΚΠΑ βρίσκεται στην πρώτη θέση.

Ειδικότερα, η τελική συνολική κατάταξη των 1250 καλύτερων πανεπιστημίων, που συμπεριλαμβάνει η κατάταξη του US News καλύπτει ένα εύρος 60 χωρών.  Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΚΠΑ, το πρώτο βήμα για την παραγωγή αυτών των κατατάξεων, οι οποίες τροφοδοτούνται από την εταιρεία Thomson Reuters (InCitesTM research analytics solutions), περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας πρώτης ομάδας των καλύτερων  πανεπιστημίων, τα οποία χρησιμοποιούνται σε μια δεύτερη φάση για την κατάταξη των 1250 κορυφαίων.

Για να συμπεριληφθεί ένα Πανεπιστήμιο στα 1250, θα πρέπει  πρώτα να είναι μεταξύ των κορυφαίων 250 πανεπιστημίων στα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας φήμης της Thomson Reuters. Στη συνέχεια, ένα ίδρυμα πρέπει να είναι μεταξύ εκείνων που είχε τον μεγαλύτερο αριθμό δημοσιεύσεων κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών και τα άρθρα αυτά να αναφέρονται ή να αναπαράγονται από τα κορυφαία 200 της προαναφερθείσας έρευνας φήμης.

Το «U.S. News & World Report» για την αξιολόγηση των 1.250 κορυφαίων ΑΕΙ χρησιμοποιεί τα εξής 13 κριτήρια, με βαρύτητα που ποικίλλει:

1.   Παγκόσμια Ερευνητική Φήμη (12.5%)

2.   Περιφερειακή Ερευνητική Φήμη (12.5%)

3.   Δημοσιεύσεις(10%)

4.   Συγγράμματα  (2.5%)

5.   Συνέδρια (2.5%)

6.   Σταθμισμένη επίδραση των ετεροαναφορών (10%)

7.   Σύνολο αναφορών (7.5%)

8.   Αριθμός δημοσιεύσεων που βρίσκονται μεταξύ των 10% περισσότερο αναφερόμενων δημοσιεύσεων (12.5%)

9.   Ποσοστό του συνόλου των δημοσιεύσεων που βρίσκονται μεταξύ των 10% περισσότερο αναφερόμενων δημοσιεύσεων (10%)

10.  Διεθνείς Συνεργασίες (5%)

11.  Ποσοστό δημοσιεύσεων με διεθνή συνεργασία επί του συνόλου των δημοσιεύσεων (5%)

12.  Αριθμός άρθρων με μεγάλο αριθμό αναφορών που βρίσκονται στο top 1%  (5%)

13.  Ποσοστό του συνόλου των δημοσιεύσεων που βρίσκονται μεταξύ των 1% των άρθρων με τις περισσότερες αναφορές (5%)

Πίνακας 1: Θέση και Επίδοση των οκτώ (8) Ελληνικών Πανεπιστημίων που βρίσκονταν στον πίνακα των 1250  καλύτερων Πανεπιστημίων του κόσμου σύμφωνα με τον Πίνακα Κατάταξης  US News - Best Global University Rankings (2018)

Πηγή: US News - Best Global University Rankings https://www.usnews.com/education/best-global-universities/greece

Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, το Πανεπιστήμιο Αθηνών κατέχει τη θέση 129 μεταξύ των 514 ευρωπαϊκών πανεπιστημίων που συμπεριλήφθηκαν στην αξιολόγηση. 

Πίνακας 2: Η θέση του ΕΚΠΑ στον Πίνακα Κατάταξης US News - Best Global University Rankings

Πηγή: US News - Best Global University Rankings http://www.usnews.com/education/best-global-universities/search?region=&country=greece&subject=&name=

Το  Πανεπιστήμιο Αθηνών εμφανίζεται σε υψηλές θέσεις παγκοσμίως  σε διάφορα επιμέρους επιστημονικά πεδία και αντικείμενα:

-         Στην Φαρμακολογία και Τοξικολογία στην θέση 118

-         Στην Ανοσολογία στη θέση 120

-         Στις Φυσικές Επιστήμες στη θέση 159

-         Στην Κλινική Ιατρική στη θέση 179

-         Στις Κοινωνικές Επιστήμες και Δημόσια Υγεία στη θέση 195

-         Στη Βιολογία και Βιοχημεία στη θέση 383

-         Στη Μηχανική στη θέση 425

-         Στη Χημεία στη θέση 529

Τέλος, στο κριτήριο που αφορά στον αριθμό των επιστημονικών άρθρων που βρίσκονται στο top 1%  των άρθρων με τις περισσότερες αναφορές από άλλους επιστήμονες ανά τον κόσμο, όπου το ΕΚΠΑ καταλαμβάνει την 167η θέση παγκοσμίως.

Πίνακας 3: Η θέση – επίδοση του ΕΚΠΑ με βάση τους δεκατρείς (13) δείκτες  του πίνακα Κατάταξης US News - Best Global University Rankings

Πηγή: US News - Best Global University Rankings http://www.usnews.com/education/best-global-universities/national-and-kapodistrian-university-of-athens-504988



ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Νέα Δημοκρατία: Σοβαρές ενστάσεις της Κομισιόν για τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις στον δρόμο Πάτρα - Πύργος.



«Με επιστολή της προς την αρμόδια διαχειριστική επιτροπή για τα έργα του ΕΣΠΑ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει σειρά κρίσιμων ερωτημάτων για τον τρόπο δημοπράτησης του οδικού έργου Πάτρα - Πύργος. Τι έχει να πει ο κ. Σπίρτζης για τις σοβαρές ενστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;»

Πλήρης Δήλωση

«Με επιστολή της προς την αρμόδια διαχειριστική επιτροπή για τα έργα του ΕΣΠΑ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει σειρά κρίσιμων ερωτημάτων για τον τρόπο δημοπράτησης του οδικού έργου Πάτρα - Πύργος.  Αναφερόμενη  στην απόφαση του Υπουργείου, κάνει λόγο για κατάτμηση  του έργου, αλλά και αφύσικες εκπτώσεις οι οποίες θα έπρεπε να δικαιολογηθούν, όπως απαιτεί νόμος που μάλιστα ψηφίστηκε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.  (4412/16)

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιτάσσεται  στην κατάτμηση επισημαίνοντας ότι σε παρόμοιες περιπτώσεις, ανάλογες αποφάσεις, λειτούργησαν αρνητικά για την ολοκλήρωση των έργων. Διατυπώνει, επίσης, σοβαρά ερωτήματα,  διότι ενώ παρατηρήθηκαν,  αφύσικες εκπτώσεις, το Υπουργείο Υποδομών δεν ζήτησε αυτές να δικαιολογηθούν. Τι έχει να πει ο κ. Σπίρτζης για τις σοβαρές ενστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχέση με τον τρόπο δημοπράτησης του οδικού έργου Πάτρα - Πύργος; 

Με ερώτηση τους, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστής Χατζηδάκης, κ. Κώστας Καραμανλής, κ. Χρήστος Μπουκώρος, κ. Κώστας Τζαβάρας και κ. Ανδρέας Κατσανιώτης αναφέρονται σε όλα τα προβλήματα που αφορούν την υλοποίηση αυτού του σημαντικού έργου. Σημειώνουν ότι ενώ η επιχειρηματολογία του Υπουργείου για την κατάτμηση βασιζόταν στη  ανάληψη τμημάτων του έργου από πολλές εταιρίες, εν τέλει μία μόνο εταιρία -η εταιρία “Τοξότης” του κ. Καλογρίτσα- ανέλαβε  4 από τα 8 τμήματα, δηλαδή το 50% του έργου.

Οι επιλογές του κ. Σπρίτζη έχουν οδηγήσει σε σειρά προβλημάτων όσον αφορά την υλοποίηση του έργου. Αντί να προχωρήσει το Υπουργείο Υποδομών “πιο γρήγορα και πιο φθηνά”, όπως ισχυριζόταν κατ’ επανάληψη, τρία  χρόνια μετά:

Δεν έχει ακόμα ξεκινήσει κανένα τμήμα του έργου.
Δεν έχει  καν συμβασιοποιηθεί καμία εργολαβία.
Δεν έχει εξασφαλιστεί η παραμικρή χρηματοδότηση.
Έχουν -σύμφωνα με την Ε.Ε. - γίνει αφύσικα μεγάλες εκπτώσεις, άνω του 50%, που δεν έχουν δικαιολογηθεί επαρκώς και μπορεί να οδηγήσουν σε εκτροχιασμό του έργου ενώ είναι βέβαιο ότι στην πράξη δεν θα τηρηθούν.
Έχουν προκληθεί σοβαρές κοινωνικές, αναπτυξιακές και περιβαλλοντικές συνέπειες στην περιοχή.
Και βέβαια, λόγω της καθυστέρησης, έχει ήδη αυξηθεί σημαντικά το κόστος του έργου (διοικητικές δαπάνες, κόστος κεφαλαίου, ζημιά για όλη τη Δυτική Πελοπόννησο και τα νησιά που εξυπηρετούνται από το λιμάνι της Κυλλήνης κλπ)».

Η Ερώτηση

Προς τον
Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

Θέμα: Νέα σοβαρά ερωτηματικά αναφορικά με την πορεία υλοποίησης του οδικού έργου Πάτρα-Πύργος

Η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με επιστολή της στις 7-2-2018 στην αρμόδια διαχειριστική αρχή για τα έργα του ΕΣΠΑ, η οποία δημοσιεύθηκε στον Τύπο, θέτει σημαντικά ερωτήματα για τον τρόπο δημοπράτησης του οδικού έργου Πάτρα-Πύργος. Και πιο συγκεκριμένα για την απόφαση του Υπουργείου για «σαλαμοποίηση», αλλά και για τη μη δικαιολόγηση των αφύσικων εκπτώσεων (abnormal ο όρος της ΕΕ), όπως απαιτεί ο νόμος 4412/16.

Η Νέα Δημοκρατία έχει κατ’ επανάληψη εγείρει το θέμα. Σημειώνουμε και πάλι, με αφορμή τις παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι με καθυστέρηση ακριβώς 3 ετών η κυβέρνηση κατάφερε να μας πάει πιο πίσω από το Μάρτιο του 2015: τότε που η κυβέρνηση της Ν.Δ. με προϋπολογισμό 443εκ. είχε δρομολογήσει τη δημοπράτηση του έργου.

Η συνέχεια, δυστυχώς, κατά το γνωστό «ήταν δίκαιη και έγινε πράξη»: Ακυρώθηκε ο διαγωνισμός για να γίνει «πιο γρήγορα» και με «διαφάνεια» το έργο, κατατμήθηκε σε 8 κομμάτια, άρχισε από την αρχή η αναζήτηση χρηματοδότησης, έγιναν 8 διαγωνισμοί σε 3 χρόνια με αποτέλεσμα να έχουμε 3 μειοδότες: την «Τοξότης» (για 4 από τις 8 εργολαβίες και συγκεκριμένα για τις 1-4), την Ιντερκάτ (για τη 5η και 7η  εργολαβία) και τη GD Infrastrutture (για την 6η και 8η εργολαβία). Ο μέσος όρος εκπτώσεων ήταν μεγαλύτερος του 50%. 

Δηλαδή, ενώ η επιχειρηματολογία του Υπουργείου ήταν ότι με την κατάτμηση θα μπορούσαν να εργαστούν περισσότερες εταιρίες, μία μόνο εταιρία ανέλαβε το 50% του έργου. Ενώ παράλληλα παρατηρήθηκαν – κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – αφύσικες εκπτώσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν το έργο σε εκτροχιασμό και οι οποίες εκπτώσεις, ενώ θα έπρεπε να δικαιολογηθούν σύμφωνα με το νόμο 4412/16 - πάλι κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- δεν δικαιολογήθηκαν.  
Πέραν αυτών είναι στατιστικά διεθνώς αποδεδειγμένο ότι:

το κόστος σε ένα έργο όταν κατατμείται δεν μειώνεται – όπως διατείνεται η κυβέρνηση – αλλά αυξάνεται. 

ενώ αρχικά δίνεται η εντύπωση πως με το μεγάλο ποσοστό έκπτωσης το έργο θα γίνει «φθηνά», εξαιτίας της μεγάλης προσφερόμενης έκπτωσης αυξάνουν οι πιθανότητες το έργο να μη γίνει ή εάν τελικά υλοποιηθεί, να κοστίσει έως και 3 φορές τον αρχικό προϋπολογισμό και να καθυστερήσει σημαντικά σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό.

Οι συνέπειες που έχει η μέχρι τώρα 3χρονη καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου δεν είναι μόνο οικονομικές, αλλά και αναπτυξιακές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές. Πιο συγκεκριμένα η καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου αυτού συμβάλλει στην καθυστέρηση της ανάπτυξης των περιοχών από τις οποίες διέρχεται, στερώντας τις περιοχές αυτές από νέες θέσεις εργασίας, αύξηση της αξίας της γης, νέες τουριστικές και γενικά επενδύσεις.

Η χρονική καθυστέρηση οδηγεί σε επιπλέον κόστη λόγω: των διοικητικών δαπανών (που σχετίζονται με τη διαχείριση και πιο συγκεκριμένα την προετοιμασία, τους διαγωνισμούς, κ.λ.π.), κόστος κεφαλαίου (κόστος ευκαιρίας κεφαλαίου όπως π.χ. μια εκτίμηση στο ρυθμό απόδοσης που μπορεί να κερδηθεί σε εναλλακτικές επενδύσεις στην περιοχή Πάτρα – Πύργου), απόσβεση (ετήσιο κόστος αντικατάστασης των υπαρχόντων περιουσιακών στοιχείων στο μέλλον). 
Και φτάνουμε στο σήμερα, που η χρηματοδότηση των 8 έργων αγνοείται, καμία από τις 8 εργολαβίες δεν έχει συμβασιοποιηθεί, καμία εργολαβία δεν έχει ξεκινήσει!

Συνεπεία των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

- Διαψεύδει την ύπαρξη των αντιρρήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;

- Για ποιο λόγο δεν έχει συμβασιοποιηθεί καμία απολύτως από τις 8 εργολαβίες; Έστω και κάποια από αυτές του 2016; Ποιοι είναι οι λόγοι της καθυστέρησης; Συνδέονται οι λόγοι με τις ενστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;

- Ισχύουν οι πληροφορίες ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η υπογραφή συμβάσεων όχι μόνο από την έλλειψη χρηματοδότησης, αλλά και επειδή κάποια από τις μειοδότριες εταιρείες δεν διαθέτει ασφαλιστική ενημερότητα;

- Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου;

- Στην υποθετική περίπτωση που τα οκτώ έργα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ, θεωρείτε ότι θα έχει ολοκληρωθεί κατασκευαστικά εντός 42 μηνών, δηλαδή μέχρι το 2022, έτος στο οποίο λήγει η παράταση του ΕΣΠΑ 2014-2020;

- Έχει υπολογίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τις οικονομικές, αναπτυξιακές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνέπειες της περιοχής της Δυτικής Πελοποννήσου, αλλά και των νησιών που εξυπηρετούνται από το λιμάνι της Κυλλήνης, όπως η Ζάκυνθος, εξαιτίας της δικής της καθυστέρησης στην υλοποίηση του έργου;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Χατζηδάκης Κωστής – Β’ Αθηνών
Καραμανλής Κώστας – Ν. Σερρών
Μπουκώρος Χρήστος – Ν. Μαγνησίας
Κώστας Τζαβάρας – Ν. Ηλείας 
Ανδρέας Κατσανιώτης – Ν. Αχαίας




Panama Papers: Παραδόθηκε στην αστυνομία η πληροφοριοδότης της δολοφονημένης Μαλτέζας δημοσιογράφου



Στο αστυνομικό τμήμα της Πλατείας Συντάγματος παραδόθηκε το βράδυ της Δευτέρας η Ρωσίδα μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, Μαρία Εφίμοβα.

Η Εφίμοβα αποτελεί μία από τις «πηγές» της δημοσιογράφου από τη Μάλτα, Δάφνης Καρουάνα Γκαλίθια, η οποία ερευνούσε την υπόθεση των Panama Papers και δολοφονήθηκε όταν εξερράγη βόμβα που είχε τοποθετηθεί κάτω από το αυτοκίνητό της.

Εναντίον της Εφίμοβα εκκρεμούσαν δύο διεθνή εντάλματα σύλληψης από τις αρχές της Μάλτας. Ένα με την κατηγορία της υπεξαίρεσης χρημάτων και ένα για δημιουργία ψευδών στοιχείων.

Η Ρωσίδα είχε καταφύγει στην Κρήτη όπου ζει ο σύζυγος της και τα 2 της παιδιά. Βρετανικά ΜΜΕ τον τελευταίο καιρό την αναφέρουν συνεχώς στην αντιπαράθεση της βρετανικής κυβέρνησης με την Ρωσία κι έτσι πήρε την απόφαση να παραδοθεί στις ελληνικές αρχές φοβούμενη για την ζωή της.

Το μεσημέρι της Τρίτης η Εφίμοβα οδηγήθηκε στον Εισαγγέλεα προκειμένου να εκτελεστούν τα δύο εντάλματα σύλληψης από τη Μάλτα.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Δημοσκόπηση: Η Τουρκία ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ελλάδα



Η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ελλάδα, όπως πιστεύει η συντριπτική πλειοψηφία των Eλλήνων, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Κάπα Research, η οποία παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

Ειδικότερα, το 92,5% των ερωτηθέντων είπε πως η Τουρκία συνιστά για την Ελλάδα την μεγαλύτερη απειλή ενώ το 47% των ερωτηθέντων θεωρεί ως μεγαλύτερο κίνδυνο την Αλβανία και το 37% την ΠΓΔΜ.

Υπέρ των χειρισμών της ελληνικής κυβέρνησης στις σχέσεις με την Τουρκία, παρά την συνεχή κλιμάκωση που επιδιώκει η άλλη πλευρά, τάσσεται το 49,5% το οποίο υποστηρίζει ότι μία ελληνοτουρκική προσέγγιση είναι η καλύτερη επιλογή ενω ένα 46% τάσσεται υπέρ της σκληρής στάσης.

Αυτό που φοβίζει περισσότερο τους Έλληνες σε ποσοστό 65% είναι το ενδεχόμενο ενός πολεμικού επεισοδίου με την Τουρκία.

Μάλιστα σχεδόν ένας στους πέντε, δηλαδή ποσοστό 49,5%, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χάσει και εδάφη σε μία τέτοια σύγκρουση. 

Σε ό,τι αφορά το Σκοπιανό το 67,5% τάσσεται υπέρ της συνέχισης της διαπραγμάτευσης ενώ το 30,5% επιθυμεί διακοπή των διαπραγματεύσεων.

Το 44,9% τάσσεται υπέρ μίας σύνθετης ονομασίας που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», ενώ ένα 46,8% τάσσεται ξεκάθαρα κατά της σύνθετης ονομασίας.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Ο Σαββίδης να κάνει εξωτερική πολιτική! Ζήτησε παρέμβαση Πούτιν για την απελευθέρωση των στρατιωτικών




Επιστολή στον Βλαντιμίρ Πούτιν απέστειλε ο Ιβάν Σαββίδης, με την οποία του ζητά να παρέμβει ώστε να απελευθερωθούν οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί.

Η επιστολή Σαββίδη

«Αξιότιμε Βλαντίμιρ Βλαντίμιροβιτς!

Εκ μέρους των περισσοτέρων από εκατό χιλιάδες Ελλήνων της Ρωσίας, των Ελλήνων συμπατριωτών, οι οποίοι τώρα διαμένουν στην Ελλάδα, και εμού προσωπικά θα ήθελα να Σας εκφράσω τα εγκάρδια συγχαρητήριά μου για την ευρεία νίκη Σας στις προεδρικές εκλογές.

Για άλλη μία φορά ο ρωσικός λαός έδειξε το υψηλό επίπεδο της υπευθυνότητας των πολιτών, κάνοντας μία επιλογή υπέρ της σταθερότητας, της ασφάλειας, της βιώσιμης ανάπτυξης της Ρωσίας παρά τις συνθήκες που επιβάλλονται εξωτερικά.

Σήμερα, στην εποχή της κλιμάκωσης κάθε είδους συγκρούσεων και εντάσεων γύρω από τη χώρα μας, η θέση «Ισχυρός Πρόεδρος — ισχυρή Ρωσία», που εκφράστηκε νωρίτερα, καθίσταται πιο επίκαιρη από ποτέ.

Πιστεύουμε στη σοφή δύναμη του ρωσικού κράτους. Ως εκ τούτου πιστεύουμε στη ρωσική νεολαία, στη ρωσική επιστήμη, στην οικονομία, στον πολιτισμό, στην ειρήνη και την αρμονία μεταξύ των λαών της Ρωσίας, στον ηγέτη μας, στη βήμα — βήμα αναγέννηση του μεγαλείου της χώρας μας.

Η Ρωσία πάντοτε βρισκόταν στο πλευρό της νομιμότητας και της δικαιοσύνης. Ως εκ τούτου, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το υψηλό επίπεδο των ρωσο-τουρκικών σχέσεων και την κατανόηση που επιτεύχθηκε σε μία σειρά πολύπλοκα γεωπολιτικά ζητήματα με τα ανώτερα διοικητικά στελέχη του τουρκικού κράτους, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απευθύνουμε έκκληση προς Εσάς, Βλαντίμιρ Βλαντίμιροβιτς, να επιστήσετε την προσοχή Σας στο περιστατικό με την κράτηση των δύο Ελλήνων πολιτών-στρατιωτικών από τις τουρκικές Αρχές, από την 1η Μαρτίου του τρέχοντος έτους, οι οποίοι παραβίασαν λίγα μέτρα σε νυχτερινή περιπολία τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, συνελήφθησαν και έκτοτε κρατούνται σε τουρκικές φυλακές.

Γνωρίζοντας τη στάση Σας απέναντι σε τέτοιες καταστάσεις που οδηγούν σε όξυνση και πολιτικές πιέσεις, ζητούμε ειλικρινά την προσωπική Σας αρωγή για την επίλυση αυτού του ευαίσθητου ζητήματος για όλους τους Έλληνες.

Με βαθιά εκτίμηση και σεβασμό,
Ιβάν Σαββίδης
Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας» 




Κυβερνητικές μεθοδεύσεις για την υπόθεση Novartis κατήγγειλε αποχωρώντας από την επιτροπή η αντιπολίτευση



Οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επέμειναν στο σχέδιο να μην εξεταστούν τα πραγματικά περιστατικά και οι ουσιώδεις μάρτυρες - Καλούν τα δέκα πολιτικά πρόσωπα για να μην τους κάνουν ερωτήσεις επί της ουσίας.

Την παραπομπή των δέκα πολιτικών προσώπων που ελέγχονται από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση της Novartis στην τακτική δικαιοσύνη, με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς ουσιαστική ή έστω τυπική έρευνα επιδιώκει το κυβερνητικό σχέδιο που υλοποιεί η πλειοψηφία της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που μετέχουν στις εργασίες της προανακριτικής μετέρχονται τακτικές και ερμηνείες που παραπέμπουν σε άκομψη και αντιθεσμική μεθόδευση προκειμένου να αποφύγουν την εξέταση των πραγματικών περιστατικών και των ουσιωδών μαρτύρων και να διατηρήσουν με αυτό τον τρόπο την επικοινωνιακή δράση των καταγγελιών που έχουν κάνει οι προστατευόμενοι μάρτυρες εναντίον των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης.
Η διάσταση διαδικαστικής παρωδίας που λαμβάνουν πλέον οι εργασίες της προανακριτικής με την επιμονή της πλειοψηφίας να συζητά θέματα αρμοδιοτήτων και να αρνείται τον ερευνητικό της ρόλο οδήγησε σύσσωμη την αντιπολίτευση σε αποχώρηση από τις συνεδριάσεις ξεκαθαρίζοντας ότι εάν δεν υπάρξει απόφαση για κλήτευση όλων των πρωταγωνιστών (προστατευόμενοι μάρτυρες, Κ. Φρουζής κλπ) δεν θα επιστρέψει.

Ενδεικτικό του ότι η προανακριτική εισέρχεται σε πρωτοφανές πλαίσιο λειτουργίας, για τα νομικά και κοινοβουλευτικά χρονικά, είναι και το γεγονός ότι ενώ τα μέλη ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ επιμένουν ότι δεν έχουν καταλήξει εάν έχουν αρμοδιότητα να ελέγξουν την υπόθεση, αποφάσισαν να καλέσουν για εξέταση τα εννέα πολιτικά πρόσωπα (Α. Σαμαράς, Π. Πικραμμένος, Δ. Αβραμόπουλος, Γ. Στουρνάρας, Γ. Κουτρουμάνης, Α. Λοβέρδος, Α. Γεωργιάδης, Μ. Σαλμάς, Α. Λυκουρέντζος) που ελέγχονται για τους χειρισμούς τους (σ.σ. ο κ. Ε. Βενιζέλος έχει ήδη καταθέσει).

«Με ποιο σκεπτικό τους καλείτε από την στιγμή που ούτε εσείς έχετε αποφασίσει εάν έχετε αρμοδιότητα να τους ελέγξετε;» ήταν το ερώτημα δημοσιογράφων με το μέλος της επιτροπής που ανήκει στην πλειοψηφία να αδυνατεί να απαντήσει.

Επίσης, η φράση του κ. Νίκου Παρασκευόπουλου που έχει αναλάβει εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ τις σχετικές εισηγήσεις πως «Δικαιοσύνη σημαίνει δίκη. Βουλή σημαίνει εξάλειψη» είναι αποκαλυπτική για τις προθέσεις της κυβέρνησης να παραπέμψει την υπόθεση στην Δικαιοσύνη και να μεταθέσει στους τακτικούς δικαστές την ευθύνη. Άλλωστε, η πλειοψηφία της προανακριτικής όπως και η πρωτοβουλία των κινήσεων της ανήκει ώστε να αποφύγει κάθε μεθόδευση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξάλειψη του όποιου αξιόποινου.  

Παραπομπή χωρίς πόρισμα

Σύμφωνα δε, με τον προγραμματισμό η επιτροπή θα συνεχίσει τις συνεδριάσεις με την κλήση των εννιά πολιτικών προσώπων και στην συνέχεια θα κλείσει την υπόθεση για να την επιστρέψει στην τακτική δικαιοσύνη χωρίς πόρισμα που να περιλαμβάνει ενδείξεις αξιόποινων πράξεων. «Εάν τελικά αποφασιστεί ότι εμείς δεν έχουμε αρμοδιότητα τότε θα επιστρέψουμε την υπόθεση στην τακτική δικαιοσύνη» ανέφερε χαρακτηριστικά μέλος της επιτροπής στο protothema.gr ενώ στο ερώτημα εάν η παραπομπή θα συνοδεύεται και από ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων η απάντηση είναι ξεκάθαρη: «όχι. Δεν θα υπάρχει καμία αναφορά γι αυτό και δεν θα κάνουμε επί της ουσίας ερωτήσεις στα δέκα πολιτικά πρόσωπα που θα καλέσουμε».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό την ερχόμενη Τρίτη έχουν προγραμματιστεί η καταθέσεις των πρώην πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά (10:30) και Παναγιώτη Πικραμμένου (17:30). Την Πέμπτη των Δημήτρη Αβραμόπουλου (10:30) και Ανδρέα Λοβέρδου (17:30) και την Παρασκευή του Ανδρέα Λυκουρέντζου (10:30) ενώ οι υπόλοιποι θα εξεταστούν το επόμενο διάστημα.

Βενιζέλος, Λοβέρδος, Κουτρουμάνης: Πρόχειρη και φτηνή σκευωρία

Αναφορικά με τις εξελίξεις στην προανακριτική επιτροπή και την αποχώρηση της αντιπολίτευσης οι κ.κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, Ανδρέας Λοβέρδος και Γιώργος Κουτρουμάνης έκαναν την ακόλουθη κοινή δήλωση: «Οι δήθεν κατήγοροι έχουν ήδη μετατραπεί σε κατηγορούμενους για μια πρόχειρη και φτηνή σκευωρία όχι μόνο σε βάρος προσώπων αλλά σε βάρος των δημοκρατικών θεσμών και της ίδιας της δικαιοσύνης. Ο ισχυρισμός ότι τα ζητήματα θα εξετασθούν δήθεν από τη δικαιοσύνη, είναι προσβλητικός για τη δικαιοσύνη που διαβίβασε στη Βουλή τα ζητήματα για τα οποία αποκλειστικά αρμόδια είναι η Βουλή. Η πεισματική άρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να εξεταστούν μάρτυρες, να συγκεντρωθούν έγγραφα και να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση δείχνει το φόβο τους απέναντι στην αποκάλυψη της σκευωρίας που είναι πλέον προφανής και ομολογημένη».


Παρασκευόπουλος: Άτακτη φυγή ενώπιον της προοπτικής να φωτιστεί ένα μεγάλο σκάνδαλο

Μετά την εμπλοκή στην επιτροπή με την αποχώρηση των μελών της αντιπολίτευσης ο κ. Παρασκευόπουλος δήλωσε «Η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, που λήφθηκε κατά τη συνεδρίαση της 21ης Φεβρουαρίου 2018, σχετικά με την υπόθεση NOVARTIS, προχώρησε σήμερα 20.3.2018 στις εργασίες της, προγραμματίζοντας τις προσεχείς της ενέργειες με ακρόαση των εμπλεκόμενων προσώπων» για να προσθέσει «Προς το παρόν συνεχίζει τη διερεύνηση του κρίσιμου και προαπαιτούμενου θέματος της αρμοδιότητας της ίδιας της Βουλής ή των δικαστηρίων, με βάση τους όρους το άρθρου 86 του Συντάγματος, ώστε η διαλεύκανση να αποβεί δικαιοκρατική, αποτελεσματική και πλήρης.

Ενώ η συζήτηση αυτή εκκρεμεί  μέλη – βουλευτές όλων των κομμάτων δήλωσαν ότι αποχωρούν από τις εργασίες, με πρόφαση ότι αιτήματά τους για εξέταση μαρτύρων δεν έγιναν δεκτά. Η δήλωσή τους είναι προφανώς προσχηματική, αφού η συζήτηση συνεχίζεται: Η πρόωρη διεξαγωγή αποδείξεων, πριν από την κρίση της αρμοδιότητας, θα οδηγούσε σε άσκοπη χρονοτριβή και σε ακυρότητες  εφόσον στη συνέχεια το όργανο (η Βουλή) κριθεί αναρμόδιο.

Καθώς δεν υπάρχει καμία νομική δικαιολογία για την αποχώρηση, απομένει μόνο η εκδοχή της απροθυμίας για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Πρόκειται για μια άτακτη φυγή ενώπιον της προοπτικής να φωτιστεί ένα μεγάλο σκάνδαλο που έπληξε τη χώρα κατά τα τελευταία χρόνια. Η ελληνική κοινωνία ας είναι ήσυχη ότι η Προκαταρκτική Επιτροπή, θα συνεχίσει το έργο της για την απόδοση δικαιοσύνης».

Βορίδης : Ολοκληρώνεται η κυβερνητική μεθόδευση

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Μάκης Βορίδης επισήμανε «σήμερα είχαμε την εξής κατάσταση: Η μειοψηφία να ζητά να συνεχίσει τις εργασίες της η επιτροπή με την εξέταση μαρτύρων προκειμένου να αποκαλυφθούν πλήρως όλα τα στοιχεία αυτής της υπόθεσης. Η δε, πλειοψηφία να υπονοεί εμμέσως πλην σαφώς ότι η επιτροπή που συγκρότησε με δική της πρωτοβουλία δεν έχει αρμοδιότητα εξετάσεως της υποθέσεως και να ζητά να έρθουν τα πολιτικά πρόσωπα που φέρονται ως εμπλεκόμενα όχι για να τοποθετηθούν επί της ουσίας αλλά μόνο για να τοποθετηθούν για την αρμοδιότητα»

«Είναι ξεκάθαρο ότι αυτό ολοκληρώνει το σχεδιασμό της σκευωρίας από την πλευρά της πλειοψηφίας» υπογραμμίζει ο κ. Βορίδης για να προσθέσει «με τον ίδιο τρόπο που στηρίχθηκαν σε ανώνυμους μάρτυρες γεμάτους αντιφάσεις και δικονομικές παρατυπίες, νε τον ίδιο τρόπο που απήγγειλαν κατηγορίες και έστησαν κάλπες για σύσταση επιτροπής,  με τον ίδιο τρόπο που αναγνώρισαν οι ίδιοι την αναρμοδιότητα, επιμένουν στο δρόμο της σπίλωσης των πολιτικών προσώπων και αρνούνται την ουσιαστική εξέταση της υπόθεσης. Είναι σαφές ότι εμείς οι βουλευτές της ΝΔ που μετέχουμε στις εργασίες αρνηθήκαμε την περαιτέρω συμμετοχή μας και δηλώσαμε ότι θα επανέλθουμε εαν τυχόν η επιτροπή αποφασίσει να εξετάσεις μάρτυρες και αποδεικτικά στοιχεία».

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι το όποιο θέμα αρμοδιότητας έπρεπε να εξεταστεί πριν την συγκρότηση της επιτροπής για να προσθέσει «Για να έχουμε εξάλειψη του αξιοποίνου πρέπει πρώτα να έχουμε αξιόποινο. Να έχουμε μια κρίση ότι κάποιος μπορεί να έχει κάνει αξιόποινη πράξη. Δεν θα μιλάγαμε για παραγραφή εάν δεν υπάρχει αξιόποινο. Είναι αξιόποινη πράξη ότι κάποιος περπατούσε με τον Φρουζή; Όχι. Αρα πρέπει πρώτα να γίνει έρευνα να υπάρχει αξιόποινη πράξη και τότε να συζητήσουμε την παραγραφή. Ζητάνε όλοι από την μειοψηφία και οι εμπλεκόμενοι να τοποθετηθεί η πλειοψηφία εάν υπάρχουν έστω μικρές ενδείξεις αξιόποινης πράξης. Το αρνήθηκαν. Αρνήθηκαν να ερευνήσουν ακόμα και την ένδειξη αυτών των πράξεων. Όταν παραπέμπει η δικαιοσύνη έχει ήδη πάρει θέση για την αρμοδιότητα».

Παπαθεοδώρου: Φιάσκο παρελκυστικών μεθοδεύσεων

Ο κ. Θόδωρος Παπαθεοδώρου από τηγν ΔΗΣΥ είπε πως «Θεωρούμε ότι υπήρχε αρμοδιότητα της Επιτροπής να εξετάσει όλα τα στοιχεία που θα αποκαλύψουν την διαλεύκανση της υπόθεσης. Ως πρόταση από την πλειοψηφία ήρθε να εξεταστεί αν υπάρχει αρμοδιότητα. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να εξεταστούν τα αδικήματα ανεξάρτητα από την απόφαση που θα πάρει η Επιτροπή για την αρμοδιότητα.

Αν δεν προχωρήσει ουσιαστικά η διαδικασία εμείς θεωρούμε ότι πρόκειται περί ευτελισμού και παραβίαση των δικονομικών κανόνων» και επισήμανε «Θέλουμε κλήση μαρτύρων, των ανωνύμων, των επωνύμων, του Φρουζή και τον νυν πρόεδρο της Novartis. Η διαδικασία είναι άκυρη και δεν προστατεύονται πλέον οι προστατευόμενοι μάρτυρες. Καταγγέλλουμε το επικοινωνιακό κόλπο της πλειοψηφίας και επισημαίνουμε ότι έφτασε σε ένα απίστευτο φιάσκο παρελκυστικών μεθοδεύσεων»


Αμυράς: Η κυβέρνηση οδηγεί σε ευθανασία την προανακριτική

Από το Ποτάμι ο κ. Γιώργος Αμυράς δήλωσε: "Σήμερα η κυβέρνηση οδήγησε σε ευθανασία την προανακριτική της Novartis. Είναι απαράδεκτο. Εμείς αποχωρούμε. Δεν θα γίνουμε φόντο και ταπετσαρία σε ένα φτηνό πολιτικό κόλπο. Και κάτι ακόμα. Μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε η πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν μας έχει πει τη δική της άποψη για το αν έχει αρμοδιότητα ή όχι η προανακριτική. Αυτό το θεωρώ αδιανόητο. Είναι φτηνό πολιτικό κόλπο και κρίμα γιατί απ' ότι φαίνεται από το "όλα στο φως" θα πάμε στο "όλα στο σκότος". 

Δρίτσας: Δεν θα επαναληφθούν τα λάθη της παραγραφής

Μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο πρόεδρος της προανακριτικής Θοδωρής Δρίτσας υποστήριξε ότι «η ελληνική κοινωνία ενδιαφέρεται πάρα πολύ για την υπόθεση και αυτό το ενδιαφέρον είναι απολύτως δικαιολογημένο. Από θέση του προέδρου θέλω να βεβαιώσω τους πάντες μετά λόγου γνώσεως και με απόλυτη ευθύνη πως η επιτροπή – για πρώτη φορά στα χρονικά - θα εξετάσει σχολαστικά  όλες τις λεπτές παραμέτρους του συνταγματικού και νομοθετικού πλαισίου για να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος όταν σκάνδαλα που ταλαιπωρούσαν το πανελλήνιο οδηγούνταν σε παραγραφή. Αυτή ευθύνη ανήκει σε αυτή την Επιτροπή και δεν εννοώ μόνο στην πλειοψηφία της. θα είναι πλούτος νομολογιακά και ίσως νομοθετικά για το μέλλον των εργασιών.  Ότι έχει γίνει έως τώρα έγινε στην βάση της εντολής που πήραμε από την Ολομέλεια την οποία τηρούμε κατά γράμμα.»


Πηγή : protothema.gr


ΥΠΕΠΘ και ΣΥΡΙΖΑ κατά ΣτΕ για το μάθημα θρησκευτικών: Σκοταδιστικές απόψεις

Nikos Libertas / SOOC


«Η συγκεκριμένη απόφαση πηγαίνει την εκπαίδευση και την κοινωνία πολλά χρόνια πίσω, καθώς ταυτίζεται και συντάσσεται με απόψεις ακραίων και σκοταδιστικών θεολογικών κύκλων»

Σφοδρά πυρά κατά του Συμβουλίου της Επικρατείας εξαπέλυσαν ο υπουργός Παιδείας και ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την απόφασή του να κρίνει αντισυνταγματικές και αντίθετες με τις βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Σύμβασης του Ανθρώπου τις αλλαγές στη διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών που είχαν γίνει επί υπουργείας Νίκου Φίλη.

Το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία, αφού εκφράζει την ενόχλησή του, καθώς «πληροφορήθηκε από επιλεκτικές διαρροές την απόφαση», αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες ωστόσο και αυτές κρίνονται ως προς τα αποτελέσματά τους και ως προς το σκεπτικό τους. Η συγκεκριμένη απόφαση πηγαίνει την εκπαίδευση και την κοινωνία πολλά χρόνια πίσω, καθώς ταυτίζεται και συντάσσεται με απόψεις ακραίων και σκοταδιστικών θεολογικών κύκλων».

«Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων δηλώνει αποφασισμένο να συνεχίσει το έργο της ανανέωσης, του πλουραλισμού και του εκδημοκρατισμού των προγραμμάτων σπουδών και των διδακτικών υλικών όλων των βαθμίδων. Σημειώνεται δε, ότι η νέα διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών έχει ενσωματωθεί πλήρως και έχει γίνει απολύτως αποδεκτή από εκπαιδευτικούς και μαθητές γιατί αποτελούσε ώριμο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας» τονίζεται στην αναμοίνωση.

Το υπουργείο, τέλος, ενημερώνει ότι θα τοποθετηθεί εκ νέου για το θέμα όταν κοινοποιηθεί η απόφαση. 

«Σκοταδιστικές απόψεις» 

«Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο βασίζεται, σύμφωνα σε όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, σε ένα σκεπτικό βγαλμένο από εποχές αλήστου μνήμης, το οποίο προσομοιάζει με σκοταδιστικές απόψεις ακραίων θεολογούντων» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «η εκπαίδευση οφείλει να καλλιεργεί την κριτική σκέψη, να προάγει τις αρχές και τις αξίες της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της συνύπαρξης με την διαφορετικότητα».

Σε αυτό το πλαίσιο, η Κουμουνδούρου καλεί το υπουργείο Παιδείας «να συνεχίσει απαρέγκλιτα το έργο της βαθιάς μεταρρύθμισης και του εκσυγχρονισμού των προγραμμάτων διδασκαλίας, που εδώ και καιρό έχει δρομολογήσει».

«Σφραγίδα της Εκκλήσίας στα θρησκευτικά» 

«Τα βιβλία των θρησκευτικών πρέπει να φέρουν τη σφραγίδα της Εκκλησίας», είχε δήλωσε πάντως προ μηνός ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναφερόμενος στο μάθημα.

O Αρχιεπίσκοπος υπενθύμισε προς την ηγεσία του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και του υπουργείου Παιδείας την πρόβλεψη του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος για την αρμοδιότητα της Συνόδου της Εκκλησίας να ελέγχει τα βιβλία του μαθήματος των Θρησκευτικών ως προς το δογματικό τους περιεχόμενο κατά τη διάρκεια κοινής σύσκεψης της Ιεράς Συνόδου με τους καθηγητές των Θεολογικών Σχολών.



Πηγή: skai.gr


Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας «δεν σταμάτησε τους θανάτους, αντίθετα αύξησε τον ανθρώπινο πόνο»



Τις δραματικές συνθήκες κάτω από τις οποίες εξακολουθούν να ζουν οι πρόσφυγες, τονίζουν μη κυβερνητικές οργανώσεις, σε ανακοινώσεις που εξέδωσαν με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για το προσφυγικό.

Κατηγορούν την Ευρώπη ότι εθελοτυφλεί όταν μιλά για επιτυχημένη συμφωνία, κλείνοντας ερμητικά τα μάτια στις δραματικές επιπτώσεις που έχει στην υγεία και στις συνθήκες στις οποίες ζουν χιλιάδες άνθρωποι αυτή η «απάνθρωπη συμφωνία».

Τινάζοντας δε στον αέρα και το τελευταίο επιχείρημα υπεράσπισης της συμφωνίας τονίζουν ότι η συμφωνία ουδέποτε σταμάτησε τις ροές, οι οποίες σήμερα κινούνται στα ίδια επίπεδα με εκείνα προ κρίσης. «Η συμφωνία όχι μόνο δεν σταμάτησε τους θανάτους, αλλά αντίθετα αύξησε τον ανθρώπινο πόνο» τονίζουν.

Η πραγματικότητα διαψεύδει την ΕΕ περι επιτυχίας της συμφωνίας

Συγκεκριμένα, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, επισημαίνει ότι «η πραγματικότητα αποτελεί τη μεγαλύτερη διάψευση των πολιτικών επιχειρημάτων της ΕΕ για την επιτυχία και την αναγκαιότητα της συμφωνίας. 

» Η συμφωνία δεν κατάφερε να ανακόψει τις προσφυγικές ροές, αφού ο αριθμός των αφίξεων μέσω των θαλάσσιων συνόρων Ελλάδας-Τουρκίας παραμένει σημαντικός. Δεν σταμάτησε όμως, ούτε τον ανθρώπινο πόνο και την απώλεια ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα.» 

» Το τραγικό ναυάγιο που σημειώθηκε λίγες ημέρες πριν στο Αγαθονήσι, και οδήγησε στο θάνατο 16 ανθρώπων, μας υπενθυμίζει ότι τέτοιου είδους πολιτικές συμφωνίες αδυνατούν να καλύψουν την απουσία ασφαλών και νόμιμων οδών».
Δίχως τέλος δυστυχία και απόγνωση χιλιάδων ανθρώπων

Από την πλευρά τους, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υπογραμμίζουν ότι «τη στιγμή που η ΕΕ θεωρεί επιτυχημένη τη συμφωνία επειδή μείωσε τις αφίξεις στις ελληνικές ακτές, κλείνει ερμητικά τα μάτια στις δραματικές επιπτώσεις που έχει στην υγεία και στις συνθήκες στις οποίες ζουν χιλιάδες άνθρωποι». 

« Πριν από δύο χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη της, επέλεξαν να γυρίσουν την πλάτη σε χιλιάδες ανθρώπους και να καταστρατηγήσουν την ίδια την έννοια του ασύλου, αποφασίζοντας την επιστροφή στην Τουρκία των αιτούντων άσυλο που αναζητούν ασφάλεια στην Ευρώπη» επισημαίνουν.

«Έκτοτε, οι ιατρικές ομάδες μας στην Ελλάδα, βλέπουν τη δίχως τέλος δυστυχία και απόγνωση των χιλιάδων αντρών, γυναικών και παιδιών που συνεχίζουν να φτάνουν στις ελληνικές ακτές και είναι εγκλωβισμένοι στα ελληνικά νησιά. Αυτοί πληρώνουν το πραγματικό τίμημα αυτής της απαράδεκτης συμφωνίας».

Καταλήγοντας, οι Γιατροί χωρίς Σύνορα τονίζουν ότι «καθώς συμπληρώνονται δύο χρόνια από την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα συνεχίζουν να βλέπουν σε καθημερινή βάση το τίμημα που πληρώνουν οι άνθρωποι για αυτές τις απάνθρωπες πολιτικές, καθώς και τις ολέθριες επιπτώσεις στην υγεία τους, ιδίως την ψυχική.» 

» Καθώς οι αφίξεις έχουν αυξηθεί ήδη με τη βελτίωση του καιρού, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν τις ελληνικές και τις ευρωπαϊκές αρχές να τερματίσουν τις πολιτικές που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των ευάλωτων ανθρώπων».

Ψευδαίσθηση ότι ανακόπηκαν οι ροές

«Τους μύθους και τις αλήθειες» από την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας παραθέτουν οι Γιατροί του Κόσμου σε σχετική ανακοίνωσή τους.

Οι Γιατροί του Κόσμου επισημαίνουν μεταξύ άλλων, ότι «η συμφωνία ουδέποτε σταμάτησε τις ροές, οι οποίες σήμερα κινούνται στα ίδια επίπεδα με εκείνα προ «κρίσης», καθώς μετά την εφαρμογή της συμφωνίας, το 2016 και το 2017 έφτασαν στα ελληνικά νησιά 27.944 και 29.718 άνθρωποι αντίστοιχα». 

Ακόμη, προσθέτουν ότι «η συμφωνία όχι μόνο δεν σταμάτησε τους θανάτους, αλλά αντίθετα αύξησε τον ανθρώπινο πόνο. Παράλληλα, τα κυκλώματα των διακινητών, όχι μόνο δεν έχουν αποδυναμωθεί, αλλά αντίθετα έχουν ισχυροποιηθεί. Τα κλειστά σύνορα, οι φράχτες και οι αυστηρές πολιτικές, όχι μόνο δεν μειώνουν, αλλά αντίθετα αυξάνουν συνεχώς το τζίρο των διακινητών. Την ίδια στιγμή, νέα κυκλώματα έκαναν την εμφάνισή τους». 

Καταλήγοντας, οι Γιατροί του Κόσμου σημειώνουν ότι «το να θεωρούμε ότι αν καταπέσει η συμφωνία θα ζήσουμε ξανά εικόνες του 2015, με χιλιάδες αφίξεις καθημερινά στα νησιά μας, είναι μάλλον απλουστευτικό. Δεν είμαστε στο 2015. Τα δύο χρόνια που μεσολάβησαν από τη συμφωνία, σύνορα έκλεισαν, φράχτες υψώθηκαν, οι έλεγχοι εντάθηκαν σε όλη την Ευρώπη. 

Οι άνθρωποι πλέον γνωρίζουν καλά ότι η δυνατότητα τους να προχωρήσουν προς την κεντρική και τη βόρεια Ευρώπη είναι πολύ πιο δύσκολη από ότι ήταν πριν από μερικά χρόνια. Ακόμη και αν δεν υπήρχε η συμφωνία, είναι μάλλον αβέβαιο το αν οι άνθρωποι θα επιχειρήσουν ξανά να εισέλθουν μαζικά στην Ελλάδα από την Τουρκία».



in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ


Χειρουργήθηκε ο Γιώργος Βουλγαράκης μετά το τροχαίο



Με ανοικτό επιλεγμένο κάταγμα δεξιάς κνήμης και περόνης διαγνώστηκε ο πρώην υπουργός Γιώργος Βουλγαράκης, ο οποίος μεταφέρθηκε το απόγευμα στην Κεντρική Κλινική Αθηνών, όταν παρασύρθηκε από αυτοκίνητο ενώ προσπαθούσε να διασχίσει τον δρόμο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κλινικής πραγματοποιήθηκε πλήρης κλινικοεργαστηριακός έλεγχος και στην συνέχεια οδηγήθηκε στο χειρουργείο προς αποκατάσταση.

Το ατύχημα συνέβει στην Βασιλίσσης Όλγας  το απόγευμα της Τρίτης καθώς διέσχιζε πεζός την Λεωφόρο Αμαλίας, παρασύρθηκε από αυτοκίνητο




Και μαζί και χώρια: Νέο «σύμφωνο συμβίωσης» Τσίπρα-Καμμένου



Τσίπρας και Καμμένος διακρίνουν στα τέλη Αυγούστου, μία και μοναδική ευκαιρία: το όνειρο της εξόδου από τα μνημόνια. Το πρόβλημα είναι πως φτάνουν μέχρι εκεί...

Ο Πάνος Καμμένος μπήκε στο Μέγαρο Μαξίμου, βγήκε και μίλησε στους δημοσιογράφους σα να μην έτρεχε τίποτα.

Το μήνυμά του συμπυκνώνεται στο δόγμα: συμφωνούμε στα περισσότερα - και όταν διαφωνούμε, θα συμφωνήσουμε ότι θα διαφωνούμε, χωρίς να αποτελεί πρόβλημα η διαφωνία. Αυτό ακριβώς ήταν και το "μοντέλο" συνύπαρξης ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση μέχρι σήμερα. Μόνο που μεσολάβησαν δυόμισι χρόνια. Είναι πολλά για να παραμείνει αλώβητη μία τέτοια σχέση...

Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας δεν διαθέτει έτοιμη εναλλακτική λύση. Ακόμα και αν δεν το εννοούσε, ανοίγοντας κουβέντα με τον Σταύρο Θεοδωράκη, φάνηκε να σκέφτεται το ενδεχόμενο να αλλάξει παρέες. Στην συνέχεια κυκλοφόρησαν δημοσιεύματα σχετικά με πρόσωπα από "συγγενικούς" πολιτικούς χώρους, που θα έβλεπαν με συμπάθεια τον ΣΥΡΙΖΑ. Επί του παρόντος, δεν "περπάτησε" κανένα από αυτά τα σενάρια και ο πρωθυπουργός είναι αναγκασμένος να συνεχίσει με τον ίδιο συνοδοιπόρο.

Ο Πάνος Καμμένος είναι ήδη φθαρμένος, συνοδεύεται από μία κοινοβουλευτική ομάδα που όλο και πιο συχνά "ξυνίζει" με τις επιλογές της κυβέρνησης - ειδικά στα εθνικά θέματα - και δεν ελέγχεται πλήρως από το Μαξίμου. 

Έχει αποδειχθεί αξιόπιστος εταίρος, πάντως, υπό την έννοια ότι οι ΑΝΕΛ έδειξαν αξιοθαύμαστη αντοχή και ανοχή απέναντι στις πολιτικές επιλογές του κυρίου Τσίπρα. Δεν τον "κρέμασαν" μέχρι σήμερα και μπορεί να υπολογίζει ότι - τουλάχιστον μέχρι το τέλος του καλοκαιριού - θα κάνουν τα πάντα για να στηρίξουν την κυβέρνηση.

Novartis και μνημόνια: η συγκολλητική ουσία για ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Ανεξάρτητα από τις τεράστιες ιδεολογικές διαφορές τους, τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης έχουν ανακαλύψει ή διαμορφώσει μία πλατφόρμα στρατηγικής σύμπλευσης, η οποία λογικά θα αντέξει για άλλους έξι μήνες.

Σήκωσαν μαζί την σημαία κατά της διαφθοράς προεκλογικά, την μετέτρεψαν σε βασικό μοχλό της κοινής τακτικής τους έναντι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ πλέον έχουν καταφέρει να εισάγουν μία ατζέντα διαρκούς πολιτικής αντιπαράθεσης, που μάλλον ικανοποιεί τα κομματικά τους ακροατήρια. Αντί να κουβεντιάζουμε για το πραγματικό δράμα της οικονομίας και της ανεργίας, ή για το "ποίημα" του κατώτατου μισθού που ξεχάστηκε μετά τις εκλογές, παρακολουθούμε σε καθημερινή βάση, μία μονότονη και επαναλαμβανόμενη ρητορική για τα στοιχεία που θα φωτίσουν το σκάνδαλο της Novartis και την εμπλοκή πολιτικών προσώπων. Όλοι αντιλαμβανόμαστε, ότι η πιθανότητα να πιαστεί ένα από τα γνωστά πολιτικά πρόσωπα με "την γίδα στον ώμο" είναι απειροελάχιστη. Ωστόσο, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ επενδύουν πάντοτε στη θεωρία του "ηθικού πλεονεκτήματος" και είναι ίσως η καλύτερη διέξοδος που διαθέτουν, αφού στο πεδίο της οικονομίας και της καθημερινότητας τα σημάδια βελτίωσης δεν φαίνονται στον ορίζοντα.

Αντίθετα, οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος διακρίνουν κάπου εκεί, στα τέλη Αυγούστου, μία και μοναδική ευκαιρία: το όνειρο της εξόδου από τα μνημόνια. "Όλα τα λεφτά" είναι φυσικά οι όροι της εξόδου. Αλλά υπάρχει χρόνος για αυτό το πρόβλημα - ή για την ακρίβεια, η κυβέρνηση πρέπει πρώτα να βρει τρόπο ώστε να επιβιώσει μέχρι τον Αύγουστο. Θα ασχοληθεί πολύ περισσότερο το καλοκαίρι, με το πως να ξεγλιστρήσει από το δόκανο που σίγουρα της ετοιμάζουν οι δανειστές στην έξοδο.

Πόσο θα αντέξουν τα "μπαλώματα";

H χρονική στιγμή που επέλεξε ο Αλέξης Τσίπρας δεν προέκυψε από σύμπτωση. Πέρα από τα δημοσιεύματα και τις επιφυλάξεις που εξέφραζαν ακόμα και δημόσια πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα, η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί τρία μέτωπα, χωρίς να θεωρείται εγγυημένη η επιτυχία σε κανένα από τα τρία:

Στην υπόθεση Novartis, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ παραμένουν θεωρητικά στον ρόλο του επιτιθέμενου. Αλλά είναι άγνωστο αν θα πετύχουν στο τέλος κάποιο γκολ. Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής ανακοίνωσαν την Τρίτη (πριν από μερικά 24ωρα είχε λάβει ανάλογη απόφαση, αλλά για δικούς του λόγους, το ΚΚΕ) ότι αποχωρούν από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής που ασχολείται με το σκάνδαλο. Είναι μία κίνηση που, προφανώς, έχει ως στόχο να περιορίσει αυτή την συζήτηση και να υποβαθμίσει σταδιακά το θέμα, αφού και στα δύο κόμματα κάνουν λόγο για "θέατρο" και παντελή έλλειψη στοιχείων. Αν ξεφουσκώσει η συζήτηση περί σκανδάλου, η κυβέρνηση θα έχει χάσει ένα ματς που θεωρούσε κερδισμένο...

Στο Σκοπιανό, ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να υπολογίζει - λογικά - στις ψήφους των ΑΝΕΛ στη Βουλή. Αν φτάσει μέχρι εκεί το πράγμα ελπίζει ότι θα στριμώξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και το Κίνημα Αλλαγής, αφού υπάρχουν πρόσωπα (όπως ο Σταύρος Θεοδωράκης) που δεν κρύβουν ότι πιστεύουν στην επίλυση του θέματος της ονομασίας. Εάν δεν ψηφίσουν βουλευτές της αντιπολίτευσης για λύση, δεν θα υπάρξει λύση. Εύκολα μπορεί να υποθέσει κανείς, ότι ο κύριος Τσίπρας θα κατηγορήσει τότε την αντιπολίτευση για μικροκομματισμό στα εθνικά θέματα. Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν, ότι στις κάλπες θα χάσει περισσότερα εκείνος που θα συναινέσει στη χρήση του όρου "Μακεδονία" από τους γείτονές μας.

Υπάρχει και τρίτο πρόβλημα: οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί - όμηροι που κρατούνται στην Τουρκία. Πριν από την χθεσινή συνάντηση στο Μαξίμου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για "πρωτοβουλίες" και "διπλωματικές κινήσεις", ώστε να ασκηθεί πίεση στην Άγκυρα. Μετά την συνάντηση, ο κύριος Καμμένος δεν είπε κάτι περισσότερο στους δημοσιογράφους για αυτό το θέμα. Επί 20 ημέρες, ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο υπουργός Εξωτερικών κρατούν στα χέρια τους μία "καυτή πατάτα" και δεν βγάζουν άκρη με τον απρόβλεπτο Ερντογάν. Αν δεν καταφέρουν κάτι σύντομα, κινδυνεύουν να ζεματιστούν.  


του Αντώνη Φουρλή
Πηγή : thetoc.gr


Τέσσερις μήνες φυλάκιση με αναστολή στον Τούρκο που πέρασε σε ελληνικό έδαφος



Ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών με αναστολή και διοικητικό πρόστιμο 1.500 ευρώ επέβαλε δικαστήριο της Ορεστιάδας στον 41χρονο Τούρκο ο οποίος το βράδυ της Δευτέρας μπήκε παράνομα σε ελληνικό έδαφος.

Ο Τούρκος είναι κουρδικής καταγωγής και ήταν μεθυσμένος όταν συνελήφθη.

Το μεσημέρι της Τρίτης, όταν ο κουρδικής καταγωγής άντρας ξεμέθυσε, οδηγήθηκε στο αυτόφωρο στην Ορεστιάδα και το δικαστήριο τον καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών με αναστολή και του επέβαλε πρόστιμο 1.500 ευρώ. 

Ο Τούρκος είπε στο δικαστήριο ότι : «Ήθελα να πάω στη Σουηδία με τα πόδια»

Ο 41χρονος Τούρκος κρατείται καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία διοικητικής απέλασης, η οποία αναμένεται να παγώσει σε περίπτωση που ο κουρδικής καταγωγής άντρας καταθέσει αίτηση ασύλου.