Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022

2,5 εκατομμύρια αρχεία με υλικό πορνογραφίας ανηλίκων βρέθηκαν στην κατοχή ατόμου που συνελήφθη

 


Τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια αρχεία με υλικό πορνογραφίας ανηλίκων βρέθηκαν στην κατοχή ατόμου το οποίο συνελήφθη από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Στοχευμένη επιχείρηση πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα (3-6-2022) από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, στο πλαίσιο της οποίας εντοπίστηκε και συνελήφθη άτομο που κατείχε τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια αρχεία με υλικό πορνογραφίας ανηλίκων.

Ειδικότερα, για τη διερεύνηση της υπόθεσης προηγήθηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριακών στοιχείων, τα οποία περιήλθαν μέσω της Europol και είχαν προκύψει στο πλαίσιο επιχείρησης στο σκοτεινό διαδίκτυο (Darknet) που πραγματοποίησαν οι Γαλλικές Αρχές στις αρχές του περασμένου έτους.

Στο πλαίσιο αυτό, προέκυψαν και στη χώρα μας ηλεκτρονικά ίχνη χρήστη του διαδικτύου, ο οποίος κατείχε και διαμοίραζε αρχεία υλικού πορνογραφίας ανηλίκων, μέσω διαφόρων ιστοσελίδων και διαδικτυακών υπηρεσιών.

Τα ανωτέρω τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και διατάχθηκε η διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.

Από την επακόλουθη ψηφιακή ανάλυση των στοιχείων και των ψηφιακών δεδομένων και κατόπιν σχετικής αλληλογραφίας με τους εμπλεκόμενους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου, προέκυψαν τα στοιχεία του ατόμου, ενώ εξακριβώθηκε και ο τόπος κατοικίας του, σε περιοχή της Βόρειας Ελλάδας.

Στη συνέχεια, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος μετέβησαν για έρευνα στην οικία του ατόμου, κατά τη διάρκεια της οποίας, προέκυψε η εμπλοκή του στην υπόθεση, ενώ βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 4 σκληροί δίσκοι, συνολικής χωρητικότητας 15 Terrabytes .

Μάλιστα, από την επιτόπια έρευνα των αστυνομικών στα ανωτέρω μέσα αποθήκευσης, βρέθηκαν να περιέχουν τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια εικόνες και βίντεο με περιεχόμενο πορνογραφίας ανηλίκων, μεγέθους περίπου 3,5 Τerrabytes .

Ο συλληφθείς με την κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του οδηγήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή και στη συνέχεια παραπέμφθηκε σε τακτικό Ανακριτή για διενέργεια κύριας ανάκρισης, ενώ τα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στην Υποδιεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος για περαιτέρω εργαστηριακή εξέταση.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά: 11188

Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

Μέσω twitter: @CyberAlertGR

Μέσω του gov . gr στην ενότητα Πολίτης και Καθημερινότητα/ Καταγγελίες / Καταγγελίες για εγκλήματα κυβερνοχώρου

Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD



Ψήφισμα της Αμερικανικής Γερουσίας υπέρ της Ελλάδας

 



Η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας στις ΗΠΑ ενέκρινε σήμερα ένα θερμό διακομματικό ψήφισμα για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Το συγκεκριμένο ψήφισμα που είχε κατατεθεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον είχε ως στόχο να καλωσορίσει την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου, αλλά και να υπογραμμίσει τον εορτασμό της διαρκούς εταιρικής σχέσης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας.

Την έγκριση του ψηφίσματος χαιρέτισε τόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ, όσο και ο επικεφαλής της μειοψηφίας, Τζιμ Ρις.

Από την πλευρά του, ο γερουσιαστής Μενέντεζ υπενθύμισε ότι οι Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές είχαν την ευκαιρία να πουν στον πρωθυπουργό ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει έναν σταθερό φίλο και σύμμαχο στο πρόσωπο των Ηνωμένων Πολιτείων. Όπως μάλιστα υπενθύμισε, στόχος αυτού του ψηφίσματος είναι να συνεχίσει να αναπτύσσεται αυτός ο δεσμός για τις επόμενες γενιές.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής, Τζιμ Ρις, ο οποίος στάθηκε στον ηγετικό ρόλο που διαδραματίζει η χώρα μας στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, η σημερινή εξέλιξη επιβεβαιώνει τη στήριξη που υπάρχει στο Κογκρέσο για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, καθώς οι ΗΠΑ και η Ελλάδα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν από κοινού τις νέες προκλήσεις που εμφανίζονται στο διεθνές περιβάλλον.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Μητσοτάκης : Κάποιοι νομίζουν πως με τη στρατιωτική δύναμη θα μας εκφοβίσουν

 



Άρθρο του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Politico με τίτλο «Είναι η ώρα να βάλουμε την Ευρωπαϊκή διεύρυνση ξανά σε τροχιά»

H σημερινή Σύνοδος Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP) που διεξάγεται στην αρχαία παραθαλάσσια πόλη της Θεσσαλονίκης, σπουδαίο κέντρο εμπορίου και ιδεών εδώ και πολλούς αιώνες, έρχεται σε μία κρίσιμη στιγμή. Συνιστά μια ευκαιρία να συναντηθούμε και να ανταλλάξουμε εις βάθος ιδέες σε επίπεδο ηγετών και να κάνουμε έναν απολογισμό για το πού βρισκόμαστε και τι πρέπει να κάνουμε επειγόντως.

Η Ιστορία μάς διδάσκει ότι υπάρχουν περίοδοι ραγδαία επιταχυνόμενων αλλαγών, οι οποίες απαιτούν άμεση αφύπνιση. Ο κόσμος έχει αλλάξει πολύ τους τελευταίους μήνες, και ως εκ τούτου βρισκόμαστε σε μια καθοριστική στιγμή -ιδίως για τα Δυτικά Βαλκάνια και την ευρύτερη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Είναι καιρός η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναγνωρίσει την υπαρξιακή σημασία της ενσωμάτωσης αυτής της περιοχής στην Ευρωπαϊκή οικογένεια και να επιταχύνει με αυτοπεποίθηση τα βήματά της προκειμένου να υλοποιηθεί αυτό, ξεκινώντας από τα Δυτικά Βαλκάνια.

Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης η αντίληψη που κυριάρχησε στη Δύση -έκτοτε αποδείχθηκε αφελής- ήταν ότι η μάχη για τις αξίες και τα ιδανικά είχε κερδηθεί. Η ιστορία της Ευρώπης, που είχε καθοριστεί από βίαιες συγκρούσεις και τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους, θεωρήθηκε ότι είχε οριστικά πάρει τον δρόμο της ειρήνης, της ευημερίας, της συνεργασίας και του κράτους δικαίου.

Ο απρόκλητος, παράνομος και φρικτός πόλεμος στην Ουκρανία αποκάλυψε με ωμο τρόπο πόσο άστοχες ήταν τέτοιες αντιλήψεις.

Μολονότι το τέλος του Ψυχρού Πολέμου ήταν μια στιγμή μεγάλης ελπίδας και αισιοδοξίας, ταυτόχρονα εξέθρεψε έναν επικίνδυνο εφησυχασμό. Είναι ο εφησυχασμός για τον οποίο τώρα πληρώνουμε βαρύ τίμημα και δεν έχουμε το περιθώριο να εφησυχάσουμε ξανά.

Οι σημερινές συναντήσεις διεξάγονται λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από τη Σύνοδο ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων στις Βρυξέλλες και τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου θα μπορούσαν να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για την περιοχή και το μέλλον της Ένωσης. Και τα Βαλκάνια, όπως πολλές φορές στο παρελθόν στην ιστορία τους, βρίσκονται ξανά στην πρώτη γραμμή ανταγωνιζόμενων σφαιρών επιρροής -απειλητικοί κλυδωνισμοί γίνονται αισθητοί κάτω από την επιφάνεια.

Είναι, επομένως, η ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι ειλικρινής με τον εαυτό της και με την περιοχή.

Το 2003, και πάλι στη Θεσσαλονίκη, η ΕΕ προσέφερε ένα πολιτικό όραμα ενσωμάτωσης και πρότεινε μια διαδικασία που θα οδηγούσε στην ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή οικογένεια.

Αλλά στα σχεδόν 20 χρόνια που έχουν περάσει, η ενταξιακή διαδικασία έγινε ολοένα και πιο σύνθετη και απαιτητική και το όραμα θόλωσε, ξεθωριάζοντας στα μάτια των απογοητευμένων και αποθαρρυμένων πολιτών.

Η ΕΕ συνεχίζει να μιλά για μια σαφή δέσμευση προς τα Δυτικά Βαλκάνια και αναμένει την πλήρη εκπλήρωση των μεταρρυθμίσεων και των προαπαιτουμένων που έχει θέσει. Ωστόσο, η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων ερμηνεύει την στάση αυτή ως ευρωπαϊκή κόπωση όσον αφορά στη διεύρυνση και ως διαρκή μετατόπιση των στόχων. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έκανε πιο έντονο το αίσθημα ότι το κέντρο προσοχής της ΕΕ αλλάζει.

Αναλογιζόμενος όλα τα παραπάνω τώρα το 2022, για άλλη μια φορά από τη Θεσσαλονίκη, όπου θα βρεθεί και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ο Γερμανός Καγκελάριος, μου φαίνεται πως εμείς, ως κράτη-μέλη της Ένωσης, οφείλουμε να κάνουμε το τολμηρό αλλά απαραίτητο βήμα προς την ολοκλήρωση του πολιτικού οράματος του 2003. Και θα πρέπει να το κάνουμε με έναν ουσιαστικό τρόπο τόσο ιστορικά όσο και πολιτικά, ορίζοντας επιτέλους μια χειροπιαστή προοπτική, με συγκεκριμένη προθεσμία για την εκπλήρωση της υπόσχεσής μας. Θα πρέπει να οικοδομήσουμε την εμπιστοσύνη πως όταν η ΕΕ θέτει ένα όραμα, έχει την πρόθεση και την ικανότητα να το πραγματοποιήσει.

Θα υπερασπιστώ τα όσα λέω, όχι μόνο ενώπιον όσων θα παραστούν στη σημερινή Σύνοδο, αλλά και προς άλλους ηγέτες από ολόκληρη την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του καλού μου φίλου, του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Emmanuel Macron. Είναι ένας βαθιά σκεπτόμενος άνθρωπος αλλά και ένας άνθρωπος της δράσης, ο οποίος έχει ήδη καταθέσει φιλόδοξες και καινοτόμες ιδέες για το μέλλον της Ευρώπης, οι οποίες θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως έμπνευση για τις διαβουλεύσεις μας.

Το μήνυμά μου σήμερα είναι ξεκάθαρο: τηρώντας τα κριτήρια που έχουν οριστεί ας επιδιώξουμε την ένταξη ολόκληρων των Δυτικών Βαλκανίων μέχρι το 2033. Πρόκειται για φιλόδοξο αλλά επιτεύξιμο χρονοδιάγραμμα. Ήδη έχουμε καθυστερήσει πολύ. Και το πρώτο βήμα θα πρέπει να είναι η απόφαση, σε δύο εβδομάδες στις Βρυξέλλες, να ξεμπλοκάρουμε την πορεία της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας.

Στρέφοντας το βλέμμα μας στην ευρύτερη περιοχή, η ΕΕ θα πρέπει να αποδεχτεί το γεγονός ότι το νέο γεωπολιτικό τοπίο έχει επιβάλει μια διαφορετική πραγματικότητα -μια πραγματικότητα που περιλαμβάνει χώρες όπως η Ουκρανία και η Μολδαβία στην προοπτική της ΕΕ. Αυτό αντικατοπτρίζεται και στην Κοινή Διακήρυξη της Συνόδου που πρόκειται να υιοθετηθεί σήμερα. Η ΕΕ δεν θα πρέπει να το ερμηνεύσει ως απόκλιση από την εξέλιξή της αλλά ως ευκαιρία μετασχηματισμού.

Κάνοντας έναν απολογισμό, η ΕΕ θα πρέπει να είναι περήφανη για όσα πέτυχε. Το ευρωπαϊκό εγχείρημα είναι ένα μοναδικό πείραμα που απεδείχθη ο πιο πετυχημένος εγγυητής της ειρήνης, της σταθερότητας, της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής ευημερίας στην ήπειρο. Αλλά το μέλλον δεν περιμένει και εμείς δεν μπορούμε να σταματήσουμε τον χρόνο. Άλλωστε η ζωή είναι πάνω από όλα εξέλιξη.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι τόσο βαθιές αλλαγές στον κόσμο γύρω μας απαιτούν από την ΕΕ να κάνει άμεσα μια σοβαρή και ειλικρινή εσωτερική συζήτηση για το μέλλον της διεύρυνσης. Και για το πώς και για το πότε. Θα πρέπει να σκεφτούμε και να αποφασίσουμε το πώς θέλουμε να αναπτυσσόμαστε και να εξελισσόμαστε.

Στα Βαλκάνια, όπως και παντού, υπάρχουν εχθρικοί παράγοντες που επιδιώκουν την υπονόμευση των προσπαθειών μας. Έχουν μια ανταγωνιστική αντίληψη για τον κόσμο και επιδιώξεις που ποδοπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και τις θεμελιώδεις ελευθερίες. Χρησιμοποιούν τη γλώσσα της μνησικακίας, του αναθεωρητισμού και της αυτοκρατορικής νοσταλγίας. Νομίζουν πως μπορούν να συνθλίψουν το ανθρώπινο πνεύμα, με τον εκφοβισμό και την επίδειξη στρατιωτικής ισχύος. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να δημιουργηθεί ένα κενό εντός του οποίου θα βρουν χώρο να λειτουργήσουν τέτοιοι παράγοντες. Έναν χώρο όπου νομίζουν ότι μπορούν να πετύχουν.

Αυτές τις σκέψεις θα πάρω μαζί μου από τη Θεσσαλονίκη στις Βρυξέλλες. Θέλω να πιστεύω ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να σταθεί στο ύψος της πρόκλησης για τη διαμόρφωση του μέλλοντος της ηπείρου μας με έναν τρόπο που θα διασφαλίζει τη σταθερότητα και την ευημερία για τις επόμενες γενιές. Είναι η στιγμή να τηρήσουμε την υπόσχεση της Θεσσαλονίκης.


Εκτίναξη αποδόσεων στα ομόλογα Ελλάδας-Ιταλίας έφερε η Λαγκάρντ

 


Σε πολυετή υψηλά έφτασαν οι αποδόσεις των ομολόγων σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ και τις δηλώσεις Λαγκάρντ. Στο ελληνικό 10ετες ξεπέρασε το 4% για πρώτη φορά από το 2020. Πίεση και στη Γερμανία.

Οι αποδόσεις των ομολόγων στις χώρες της νότιας Ευρώπης σημείωναν αισθητή άνοδο μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ για την αύξηση των επιτοκίων. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύεται έως και 20 μονάδες βάσης ενώ αυτή του ελληνικού ξεπερνά το 4%.

Ενώ η επικεφαλής της ΕΚΤ Christine Lagarde μιλούσε, η απόδοση του ιταλικού 10ετους ξεπερνούσε το 3,5% για πρώτη φορά από το 2018. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς σημείωσε άνοδο 12 μονάδων βάσης στο 4,1%, το υψηλότερο από το 2020 και του ισπανικού 14 μονάδες στο 2,62%, σε υψηλό από το 2014. 

Παράλληλα, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ενισχύονταν σε νέο υψηλό από τον Ιούνιο του 2014 στο 1,47%, κατά 9 μονάδες βάσης.

Το ευρώ επίσης επέκτεινε τα κέρδη του και ενισχύονταν κατά 0,5% στα 1,07690 έναντι του δολαρίου σε υψηλό μιας εβδομάδας.

To ιταλικό spread, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού κρατικού ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού, έφτασε σε υψηλό διετίας.


Πηγή



Τριακόσια (300) περίπου κιλά κοκαΐνης κατέσχεσαν αστυνομικοί της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης

 



Τριακόσια (300) περίπου κιλά κοκαΐνης κατέσχεσαν αστυνομικοί της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το γραφείο D . E . A . Αθηνών και με τη συνδρομή της Guardia di Finanza Reggio Calabria

Για την υπόθεση συνελήφθησαν 4 άτομα, εκ των οποίων 2 αποτελούν ηγετικά στελέχη διεθνούς κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.



Οι ναρκωτικές ουσίες εισάγονταν συγκεκαλυμμένα σε εμπορευματοκιβώτια, που περιείχαν νόμιμο φορτίο με μπανάνες, από χώρα της Λατινικής Αμερικής με σκοπό την περαιτέρω διακίνηση στην ευρωπαϊκή επικράτεια και στην Αυστραλία

Το παράνομο περιουσιακό όφελος που εκτιμάται ότι θα αποκόμιζε το κύκλωμα ξεπερνά τα 10.000.000 ευρώ

Καθοριστικό πλήγμα στα κυκλώματα εμπορίας και διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών που δρουν σε διεθνές επίπεδο, επετεύχθη στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας αστυνομικής επιχείρησης, κατά την οποία κατασχέθηκε κοκαΐνης βάρους 300 κιλών περίπου και συνελήφθησαν τέσσερα (4) μέλη εγκληματικής οργάνωσης – διεθνούς κυκλώματος εμπορίας ναρκωτικών ουσιών, δύο (2) εκ των οποίων αποτελούν ηγετικά στελέχη.

Πρόκειται για αλλοδαπούς ηλικίας 38, 48, 45 και 52 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, παράβαση του νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών, παράβαση του νόμου περί όπλων και βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων.

Η εξάρθρωση του κυκλώματος είναι αποτέλεσμα διυπηρεσιακής συνεργασίας αστυνομικών του Τμήματος Γενικών Υποθέσεων της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, του γραφείου D . E . A . Αθηνών, της Guardia di Finanza Reggio Calabria - Group of Gioia Tauro, της Κεντρικής Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Ιταλίας, της Υπηρεσίας Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας της Κεντρικής Διεύθυνσης της Εγκληματολογικής Αστυνομίας Ιταλίας, του Τμήματος Άμεσης Επέμβασης και του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ανατολικής Θεσσαλονίκης της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Θεσσαλονίκης, του Τμήματος Γενικών Υποθέσεων της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Αττικής, του Α΄ Τελωνείου Εισαγωγών – Εξαγωγών Θεσσαλονίκης και της Υποδιεύθυνσης Ειδικών Επιχειρησιακών Δράσεων Θεσσαλονίκης/Τ.Π.Κ.Ε.

Προηγήθηκε μεθοδική και ενδελεχής έρευνα κατά την οποία προέκυψε ότι το εν λόγω κύκλωμα δραστηριοποιείται στη διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης, τις οποίες εισάγει στην ευρωπαϊκή επικράτεια, αλλά και στην Αυστραλία από λιμάνια χωρών της Λατινικής Αμερικής, με σκοπό την περαιτέρω διακίνησή τους.

Πιο αναλυτικά, τα παραπάνω μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, συνελήφθησαν χθες (9 Ιουνίου 2022) σε περιοχή του Δήμου Θέρμης, στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, κατά την οποία απετράπη η διακίνηση της κοκαΐνης, που είχε εισαχθεί στον λιμένα της Θεσσαλονίκης συγκεκαλυμμένα σε εμπορευματοκιβώτιο που περιείχε νόμιμο φορτίο με μπανάνες.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στους συλληφθέντες, σε Ι.Χ. Φορτηγό τύπου βαν, σε όχημα, σε πολυτελή μονοκατοικία που είχαν μισθώσει, καθώς και σε οικία που διέμεναν στην Αττική, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:







297 κιλά και 257 γραμμάρια κοκαΐνης, χωρισμένα σε 260 δέματα,

πιστόλι με γεμιστήρα που περιείχε 9 φυσίγγια,

κουτί που περιείχε 41 φυσίγγια,

2 φορητοί ασύρματοι,

2 συσκευές παρεμβολής σήματος,

2 ηλεκτρονικές συσκευές εντοπισμού θέσης,

1.000 ευρώ, ως προερχόμενα από εμπορία ναρκωτικών ουσιών,

γάντια εργασίας, μονωτικές ταινίες, μεταλλικός χαρτοκόπτης και

11 κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούσαν για τις παράνομες συναλλαγές τους καθώς και 3 πακέτα σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας.

Από την ανάλυση των στοιχείων της υπόθεσης και από τις κατασχεθείσες ποσότητες, εκτιμάται ότι το παράνομο περιουσιακό όφελος που θα αποκόμιζε το κύκλωμα ξεπερνά τα 10.000.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι ένα από τα συλληφθέντα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, στην προσπάθειά του να διαφύγει, αποπειράθηκε να αποσπάσει τον οπλισμό αστυνομικού, ενώ επιπλέον ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία και πέμπτου μέλους του κυκλώματος, το οποίο αναζητείται.

Επιπρόσθετα, προέκυψε ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης εμπλέκονται και σε διακίνηση εμπορευματοκιβωτίου, το οποίο περιείχε κοκαΐνη συνολικού βάρους 654,3 κιλών, που περιέχονταν σε 23 κιβώτια με μπανάνες, και το οποίο εντοπίστηκε από τις Ιταλικές Αρχές την 11-04-2022 σε λιμάνι της Ιταλίας.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στις αρμόδιες δικαστικές Αρχές.



Έρευνα στις Ένοπλες Δυνάμεις για τις διαρροές, με όρους στρατιωτικού ποινικού κώδικα

 


Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Τα Νέα και τον Μάνο Χαραλαμπάκη, ο ΥΠΕΘΑ κ.Παναγιωτόπουλος μετά και την τοποθέτηση του στη Βουλή πως δεν έχει νόημα η αντικατασκοπεία αν τα επιτελεία είναι ελβετικό τυρί, τόνισε πως «φαινόμενα διαρροών διαβαθμισμένων πληροφοριών για θέματα ασφάλειας θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με όρους στρατιωτικού ποινικού κώδικα».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε στη συνέντευξή του στα Νέα πως «Δεν αναφέρομαι στο Πεντάγωνο ειδικά, αλλά σε όλο το σύστημα της στρατιωτικής ιεραρχίας από το επίπεδο του υπαξιωματικού και άνω. Η διαρροή οπουδήποτε και σε ΜΜΕ διαβαθμισμένων πληροφοριών για θέματα ασφάλειας όπως πχ αποθέματα και δυνατότητες συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων είναι κάτι που με προβληματίζει, ιδιαίτερα αυτή την εποχή. Στη Βουλή έκανα παρότρυνση προς τους αρχηγούς των Επιτελείων να κάνουν ενέργειες για να ελέγξουν αυτό το φαινόμενο. Εκτιμώ ότι αυτές οι συμπεριφορές είναι για να αντιμετωπίζονται με όρους στρατιωτικού ποινικού κώδικα και όχι με χαλαρή αντιμετώπιση. Πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας. Θα δώσω κατευθύνσεις άμεσα».

Και ξεκαθάρισε πως «σε κάθε περίπτωση αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό είναι να υψώσουμε ισχυρό τείχος ανάσχεσης του τουρκικού αναθεωρητισμού, ώστε να υπερασπιστούμε σθεναρά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αυτό επιδιώκουμε από την αρχή, αυτό και κάνουμε».



Αριστεροί και ακροαριστεροί φοιτητές απέκλεισαν την Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου

 


Σε κλοιό ακροαριστερών και αριστερών φοιτητών που αντιδρούν στην ίδρυση και τη λειτουργία της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας βρίσκεται από τα ξημερώματα η Πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου.

Λίγοι φοιτητές-μέλη ακροαριστερών και αριστερών φοιτητικών συλλόγων έχουν αποκλείσει την είσοδο του ιδρύματος απο την λεωφόρο Κατεχάκη ενώ παρόμοια είναι η εικόνα και στις εισόδους της Ούλοφ Πάλμε και του κοιμητηρίου του Ζωγράφου.




Στην ανακοίνωσή τους, οι φοιτητικοί σύλλογοι προαναγγέλουν πως από σήμερα ξεκινά η λειτουργία της νεοσύστατης υπηρεσίας και κάνουν λόγο για τα πρώτα φύλλα πορείας στους αστυνομικούς.

Όπως λένε, δεν θα επιτρέψουν την είσοδο των αστυνομικών στην Πανεπιστημιούπολη και θα περιφρουρήσουν το campus προκειμένου να μπλοκάρουν το νέο νόμο για τη φύλαξη των ΑΕΙ.

Με λίγα λόγια ακροαριστεροί και αριστεροί φοιτητές θέλουν τα πανεπιστήμια γιάφκες αντιεξουσιαστών και κρυψώνες κακοποιών.

Μέχρι στιγμής, οι συγκεντρώσεις είναι ειρηνικές ενώ η Αστυνομία δεν έχει κάνει αισθητή την παρουσία της.



Στις 8,5 μονάδες το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ - Ακατάλληλος σε όλα ο Τσίπρας

 



Σταθερό προβάδισμα 8,5 ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ .

Από την δημοσκόπηση φαίνεται ότι οι πολίτες εμπιστεύονται τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θεωρούν ακατάλληλο τον Αλέξη Τσίπρα, και δεν ότι δεν τραβάει ο Νίκος Ανδρουλάκης γιατί πολύ απλά δεν κάνει την διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ.



Αναλυτικά, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, η ΝΔ προηγείται με ποσοστό 33,5%, ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 25%, το Κίνημα Αλλαγής με 14%, το ΚΚΕ με 5,5%, η Ελληνική Λύση με 4,5% και το ΜεΡΑ25 με 3%.



Σταθερό είναι το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας και στην παράσταση νίκης, καθώς προηγείται με 56% έναντι 26% του ΣΥΡΙΖΑ.



Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί προβάδισμα με 39%, ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 26%, ενώ «κανένας από τους δύο» απαντά το 31%.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται και στο ερώτημα «ποιος από τους επόμενους μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα θέματα οικονομίας;».





Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός συγκεντρώνει 36%, ο Αλέξης Τσίπρας 24%, ο Νίκος Ανδρουλάκης 10% και «κανένας» 23%.

Πρώτος στις προτιμήσεις έρχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στο ερώτημα «ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας;».



Ο πρωθυπουργός συγκεντρώνει 41%, έναντι 22% του Αλέξη Τσίπρα και 9% του Νίκου Ανδρουλάκη. Ένα 22% απαντά «κανένας».  

Ως προς το ερώτημα πότε είναι καλύτερο να διεξαχθούν οι επόμενες εθνικές εκλογές το 46% απαντά το 2023, το 43% λέει μέσα στο 2022 και το 11% απαντά Δεν ξέρω/Δεν απαντώ.



Στη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στο διάστημα από τις 6 έως τις 8 Ιουνίου σε δείγμα 1.206 πολιτών τέθηκαν ερωτήσεις για το σύνολο των θεμάτων της επικαιρότητας, και πιο ειδικά για την τουρκική προκλητικότητα και κατά πόσο ανησυχεί τους πολίτες, όπως και για το θέμα της ακρίβειας.

Για τα θέματα οικονομίας, συντριπτικό είναι το ποσοστό των πολιτών που δηλώνει ότι ανησυχεί. Το 83% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι ανησυχούν «πολύ» (62%) και «αρκετά» (21%) για την οικονομική κατάσταση.

Ένα 8% απαντά ότι ανησυχεί «μέτρια» και μόλις ένα 4% απαντά ότι ανησυχεί «λίγο» (2%) ή «καθόλου» (2%). 

Τον μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» στους πολίτες προκαλούν οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος (38%), οι τιμές των καυσίμων (28%) και οι τιμές των τροφίμων (18%). Ένα 6% απαντά ότι ανησυχεί για το φυσικό αέριο.

Αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά, δύο στους τρεις πολίτες, το 66%, δηλώνει ότι ανησυχεί «πολύ» (40%) και «αρκετά» (26%) για την στάση της Τουρκίας και τα ελληνοτουρκικά θέματα.

Το 17% απαντά ότι ανησυχεί «μέτρια», ενώ το 12% δηλώνει ότι ανησυχεί «λίγο» (7%) ή «καθόλου» (5%).

Σε προηγούμενη έρευνα του Νοεμβρίου 2021, το ποσοστό των πολιτών που ανησυχούσαν «πολύ» έφτανε το 34% και αυτών που ανησυχούσαν «αρκετά» έφτανε το 28%.



Συνελήφθησαν τρεις Τούρκοι που επιχείρησαν να περάσουν όπλα

 



Για παράβαση του νόμου περί όπλων, πυρομαχικών, εκρηκτικών υλών και εκρηκτικών μηχανισμών, συνελήφθησαν τα ξημερώματα στο λιμάνι Εξωτερικού της Ηγουμενίτσας, τρεις Τούρκοι που επρόκειτο να ταξιδέψουν στην Ιταλία.

Ειδικότερα, σε διενεργηθέντα έλεγχο στην πύλη εισόδου του λιμένα Εξωτερικού Ηγουμενίτσας σε όχημα με γερμανικες πινακίδες, το οποίο οδηγούσε ένας 33χρονος Τούρκος, με συνεπιβάτες δύο συμπατριώτες του, 45 και ο 27 ετών, εντοπίστηκαν επιμελώς κρυμμένα, πίσω από την οθόνη του συστήματος πλοήγησης του ταμπλό του οχήματος, δύο πυροβόλα όπλα.

Στον ίδιο χώρο, οι άνδρες της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Λιμενικού, βρήκαν έναν γεμιστήρα με 137 φυσίγγια διαμετρήματος 38 special και 27 φυσίγγια διαμετρήματος 9 mm. Για τον οπλισμό, οι τρεις Τούρκοι δεν ήταν εφοδιασμένοι με τις προβλεπόμενες άδειες.

Οι τρεις συλληφθέντες, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα. Προανάκριση για την υπόθεση διεξάγει το Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.




Αθήνα για τα tweet του Ερντογάν


 

Απάντηση στα tweet του Τούρκου προέδρου στα ελληνικά με τα οποία καλούσε την Ελλαδα να «συνετιστεί» διαφορετικά «θα το μετανιώσει όπως συνέβη έναν αιώνα πριν» έδωσε η Αθήνα δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Η απάντηση :

«Είναι αξιοπρόσεκτο ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν επέλεξε να εκφραστεί στα ελληνικά. Είναι γνωστό ότι η ελληνική είναι η γλώσσα της λογικής, της ελευθερίας και του δικαίου. Οι μητρικοί της χρήστες και ο δυτικός κόσμος το γνωρίζουν άριστα. Η τακτική που έχει επιλέξει η Τουρκία δεν εμπίπτει σε καμία από αυτές τις εκδοχές».



Οργή Παναγιωτόπουλου για τις διαρροές από στρατιωτικούς

 



«Ελβετικό τυρί» χαρακτήρισε στη Βουλή το σύστημα πληροφοριών των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, σημειώνοντας ότι θα εγείρει το θέμα στους αρχηγούς των Ε.Δ. 

Ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι υπάρχουν ανεπιθύμητες διαρροές από τα επιτελεία, τις μονάδες ή σε κάθε επίπεδο. Εξέφρασε, μάλιστα, την ευχή να φερθούν όλοι όσοι ασχολούνται με την εθνική άμυνα με «τη δέουσα υπευθυνότητα», έτσι ώστε να μην είναι κάθε πληροφορία προσβάσιμη στον οποιονδήποτε. Η αναφορά του κ. Παναγιωτόπουλου έγινε με αφορμή τη δημοσιοποίηση στοιχείων που σχετίζονται με την αποστολή εξοπλισμού στην Ουκρανία, αλλά και το ενδεχόμενο τέτοια στοιχεία να γίνονται γνωστά από στρατιωτικές πηγές. 

Δεν πρέπει, ελαφρά τη καρδία, να δημοσιοποιούνται –προς πάσα κατεύθυνση– τέτοια στοιχεία, σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Οι αναφορές του κ. Παναγιωτόπουλου έγιναν με αφορμή τοποθέτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου Γιάννη Μπουρνού στη Βουλή, στη συζήτηση για τη συμφωνία ανταλλαγής τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης BMP-1, που πρόδωσε θέσεις και όπλα του νησιού. 

Αλλωστε, όπως τόνισε, «εδώ μίλησαν και εκπρόσωποι της στρατιωτικής ηγεσίας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο αρχηγός ΓΕΣ και μετά από πέντε λεπτά ο κύριος συνάδελφος από τη Λέσβο βγήκε και ρωτούσε πράγματα, προφανώς πράγματα τα οποία είχε συζητήσει με κάποιον αξιωματικό ή υπαξιωματικό από τη Λέσβο, σχετικά με θέσεις πυρομαχικών, αποθήκες, διατάξεις κ.λπ. Πέντε λεπτά αφότου τοποθετήθηκαν οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων. Αν είναι δυνατόν, δηλαδή, σε ανοιχτή συζήτηση, αν είναι δυνατόν».

Οι αναφορές του κ. Παναγιωτόπουλου, πάντως, αποτελούν μήνυμα και προς πολύ συγκεκριμένες κατευθύνσεις εντός του κτιρίου του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, καθώς οι στοχευμένες διαρροές, μάλιστα για ζητήματα υψίστης σημασίας και προς συγκεκριμένες πηγές, είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει και το Μέγαρο Μαξίμου.



Πούτιν: Γιατί συνέκρινε τον εαυτό του με τον Μεγάλο Πέτρο

 



Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα κίνητρα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για να εισβάλει στην Ουκρανία, ήταν το γεγονός ότι θεωρεί πως βρίσκεται σε μια ιστορική αποστολή ανοικοδόμησης της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Την Πέμπτη, ο Πούτιν έκανε ένα βήμα παραπέρα, συγκρίνοντας άμεσα τον εαυτό του με τον Μεγάλο Πέτρο ή Πέτρο τον Α’, ο οποίος ήταν τσάρος του Ρωσικού βασιλείου για 43 χρόνια. 

Ήταν ένα ακόμη – ίσως προσεκτικά σκηνοθετημένο – σημάδι, που μαρτυρά πόσο μεγαλειώδη θεωρεί ο Πούτιν τον εαυτό του.

Ο Πούτιν γιόρτασε την Πέμπτη την 350η επέτειο από τη γέννηση του Πέτρου του Α’, με επίσκεψη σε μια έκθεση προς τιμήν του τσάρου. Στη συνέχεια, πραγματοποίησε μια συνάντηση με νέους Ρώσους επιχειρηματίες, την οποία ξεκίνησε αναλογιζόμενος την κατάκτηση των ακτών της Βαλτικής από τον Πέτρο κατά τον πόλεμο του 18ου αιώνα με τη Σουηδία.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι τα εδάφη που κατέκτησε ο Πέτρος ανήκαν δικαιωματικά στη Ρωσία.

Το υπονοούμενο για τη Δύση

«Τα έφερε πίσω και τα ισχυροποίησε», είπε ο Πούτιν, γέρνοντας προς τα πίσω στην πολυθρόνα του, προτού χαμογελάσει, υπονοώντας ότι αυτό ακριβώς κάνει και ο ίδιος σήμερα με τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Φαίνεται, λοιπόν, πως έχουμε κι εμείς το καθήκον να φέρουμε πίσω [εδάφη] και να τα ισχυροποιήσουμε».

Ο Πούτιν δήλωσε επίσης ότι ο Πέτρος οικοδόμησε την Αγία Πετρούπολη σε κατεχόμενο έδαφος και ότι «καμία από τις χώρες της Ευρώπης δεν το αναγνώρισαν ως ρωσικό». Αυτό το σχόλιο φάνηκε σαν μια ξεκάθαρη αναφορά στη σημερινή εποχή, καθώς καμία δυτική χώρα δεν έχει αναγνωρίσει τις διεκδικήσεις του Πούτιν στην Κριμαία, πόσω μάλλον σε περιοχές της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας, τις οποίες η Ρωσία κατέλαβε κατά τους προηγούμενους τρεις μήνες. 

Ο Πούτιν φάνηκε επίσης να υπονοεί ότι η Δύση, όπως και πριν από αιώνες, θα υποχωρήσει κάποια στιγμή και θα αναγνωρίσει αυτά τα εδάφη ως ρωσικά.

Ο Πέτρος, ο οποίος ήταν ο πρώτος αυτοκράτορας της Ρωσίας, αποτελούσε ανέκαθεν αντικείμενο θαυμασμού για τον Πούτιν, καθώς είναι και ο ίδιος από την Αγία Πετρούπολη. Ο Ρώσος πρόεδρος έχει ένα μπρούτζινο άγαλμα του τσάρου δίπλα από το γραφείο του.

Πρόσφατα, όμως, Ρώσοι αξιωματούχοι προβαίνουν σε σύγκριση του Πούτιν με τον Πέτρο με ιδιαίτερη έμφαση. Ο κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης δήλωσε την Πέμπτη ότι αισθανόταν την ίδια υπερηφάνεια για τους Ρώσους στρατιώτες στην Ουκρανία με εκείνη που του προκαλεί «η μνήμη των πολεμιστών του Πέτρου».

Η διαφορά μεταξύ Πούτιν και Πέτρου

Υπάρχει, ωστόσο, τουλάχιστον ένα ιστορικό πρόβλημα με τη σύγκριση αυτή. 

Ο τσάρος είναι γνωστός για το γεγονός ότι άνοιξε ένα «παράθυρο στην Ευρώπη» για τη Ρωσία, οικοδομώντας την Αγία Πετρούπολη με ευρωπαϊκό «καλούπι» και φέρνοντας τη δυτική Τεχνολογία και κουλτούρα στη Ρωσία. Αντίθετα, πολλοί Ρώσοι φοβούνται ότι η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία έκλεισε αυτό παράθυρο.  

Την περασμένη εβδομάδα, ένας Ρώσος δημοσιογράφος ρώτησε τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, εάν το παράθυρο προς την Ευρώπη έκλεινε. «Κανείς δεν σχεδιάζει να κλείσει τίποτα», απάντησε εκείνος. 

Την Πέμπτη, ο Πούτιν επανέλαβε αυτό το μήνυμα σε συνάντησή του με επιχειρηματίας, επιμένοντας ότι η Ρωσία δεν θα περιχαρακωθεί από τον υπόλοιπο κόσμο όπως έκανε η Σοβιετική Ένωση. Ακόμη και αν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επιθυμούν να έχουν συνδιαλλαγές με τη Ρωσία, δήλωσε, οι χώρες της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής θα το κάνουν. 

«Η οικονομία θα είναι ανοιχτή – όποιος δεν ενδιαφέρεται θα χάσει», είπε ο Πούτιν. «Είναι αδύνατον να αποκλείσει κανείς μια χώρα σαν τη Ρωσία, και δεν σχεδιάζουμε να υψώσουμε έναν τέτοιο φράχτη από μόνοι μας».


Πηγή: The New York Times

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Μητσοτάκης: Έχουμε έναν απρόβλεπτο γείτονα που όσο απομονώνεται, τόσο εξαγριώνεται

 



Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα Βραβεία του ΕΒΕΑ.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη και μίλησε εχθές στην τελετή απονομής των Βραβείων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Ακολουθεί η ομιλία του Πρωθυπουργού:




Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, ευχαριστώ για την πρόσκληση να παρευρεθώ στην απονομή των επιχειρηματικών βραβείων του Επιμελητηρίου. Ενός θεσμού που επανέρχεται δυναμικά μετά από δύο χρόνια αναγκαστικής διακοπής.


Πολλά συγχαρητήρια στα στελέχη του ΕΒΕΑ για την άρτια οργάνωση της εκδήλωσης και για την εξαιρετικά καλαίσθητη -τολμώ να πω- διακόσμηση αυτού του ιστορικού χώρου. Πάνω απ΄ όλα όμως τα συγχαρητήριά μου τα αξίζουν οι εταιρείες οι οποίες τιμώνται σήμερα. Και εύχομαι η πανάξια βράβευσή τους να είναι μία ευκαιρία, ένα έναυσμα, μία αφετηρία για ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες και για καινούργιες κατακτήσεις.


Οι διακρίσεις αυτές έρχονται, όπως είπε και ο κ. Πρόεδρος, να επιβεβαιώσουν την επινοητικότητα, το καινοτόμο πνεύμα, αλλά και τον καθημερινό κόπο των ανθρώπων που βρίσκονται πίσω από την πρόοδο μίας επιχείρησης.


Επικυρώνουν, όμως, παράλληλα και τις αντοχές ολόκληρης της οικονομίας μας, πιστοποιώντας με αυτόν τον τρόπο τις εξαιρετικά αισιόδοξες προοπτικές της. Μία κατάκτηση, στην οποία -πιστεύω- ότι μερίδιο έχουν όλοι. Aπό την κυβέρνηση και τα επιμελητήρια, μέχρι την διοικητική πυραμίδα, αλλά κυρίως τους εργαζόμενους, το προσωπικό κάθε εταιρείας.


Γιατί από τη μία πλευρά ο ρόλος της Κυβέρνησης, ειδικά της δικής μας, είναι να διαμορφώνει το γόνιμο εκείνο περιβάλλον όπου θα ριζώνει η απασχόληση και θα ανθίζει η οικονομική δραστηριότητα. Αυτό κάναμε και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κρατώντας όρθιους όλους τους πυλώνες της παραγωγής. Αυτό συνεχίζουμε να κάνουμε και σήμερα.


Ενώ από την άλλη, ο κόσμος των επιχειρήσεων οφείλει να αξιοποιεί δημιουργικά τις ευκαιρίες. Οφείλει να ανεβάζει κι άλλο τον πήχη για τον ίδιο, αλλά και για την εθνική ανάπτυξη. Σε τέτοιες περιπτώσεις ανθεκτικότητας και δημιουργικότητας είναι αφιερωμένη η σημερινή εκδήλωση. Σε ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες δεν περιόρισαν μοιρολατρικά τη δράση τους, απλά προσαρμοζόμενες στις αντιξοότητες της περιόδου αλλά μπόρεσαν να διακρίνουν σε αυτές νέες μεγάλες ευκαιρίες.


Αξιοποίησαν τα όποια εργαλεία τους προσέφερε η Κυβέρνηση και έφτιαξαν έτσι τις δικές τους ιστορίες επιτυχίας. Μετέτρεψαν, με άλλα λόγια, την παθητικότητα των άλλων στο δικό τους πάθος για επιχειρηματική επιτυχία.


Και για πρώτη φορά, ύστερα από χρόνια, οι επιδιώξεις της ιδιωτικής προκοπής και των συμφερόντων των εργαζόμενων, ευθυγραμμίζονται πλήρως με τις προτεραιότητες, τις επιλογές της Πολιτείας.


Με αποτέλεσμα παρά τις απρόβλεπτες, παρά τις αλλεπάλληλες δυσκολίες στο διεθνές προσκήνιο, η ελληνική οικονομία να ορίζεται από αυτό το σπάνιο δίπτυχο της αντοχής, της ανθεκτικότητας αλλά και της προοπτικής. Είναι το έδαφος στο οποίο πλέον μπορεί και πατά γερά και συνιστά και το περίγραμμα στο οποίο θα κινηθεί με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα στο μέλλον.


Αυτό παρατηρούν και τα μεγάλα μεγέθη της οικονομίας. Από την ανάπτυξη του 8,3% του 2021, πολύ πέρα και πολύ πάνω και από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις που είχαν γίνει στην αρχή της χρονιάς αλλά και την αύξηση του ΑΕΠ κατά 7% το πρώτο τρίμηνο του 2022, κατά 2,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, το τελευταίο τρίμηνο του 2021 και αυτή μια ανάπτυξη η οποία -πιστεύω- ότι μας αιφνιδίασε ευχάριστα. Η διαρκής μείωση της ανεργίας, αλλά και η σημαντική άνθηση των εξαγωγών που ξεπέρασαν πια το ορόσημο των 40 δισεκατομμυρίων ευρώ.


Πιστεύω ότι είναι επιδόσεις που καθιστούν απόλυτα ρεαλιστικές, ίσως και συντηρητικές τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ετήσια ανάπτυξη της τάξης του 3,5% φέτος και 3,1% του χρόνου. Σταθερά, πάντως, επιδόσεις που βρίσκονται πάνω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης.


Η εξέλιξη αυτή προφανώς συμπαρασύρει και προς τα κάτω το δημόσιο χρέος. Ενώ και το 2023 η πρόβλεψη είναι για περαιτέρω πτώση της ανεργίας. Θα φτάσει σε επίπεδα τα οποία μας ήταν άγνωστα εδώ και μια δεκαπενταετία.


Θα είναι, επίσης, το 2023 η χρονιά εκείνη στην οποία θα επιστρέψουμε πια σε πρωτογενή πλεονάσματα.


Όσο για τις επενδύσεις, εσείς γνωρίζετε καλύτερα από εμένα, πόσο αυτές αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια και ποια είναι η δυναμική τους προοπτική για το μέλλον.


Εκτιμούμε ότι η αύξησή τους θα είναι από 15%-20%, μία αύξηση πενταπλάσια του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Καλύπτουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα από αυτή την οποία θα αναμέναμε και εμείς το μεγάλο διαχρονικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας που δεν είναι άλλο από το επενδυτικό κενό το οποίο μας χώριζε από τις πιο πολλές ευρωπαϊκές χώρες.


Οι εξαγωγές μας θα αυξηθούν πάνω από 10%. Και αυτή μία τιμή υπερδιπλάσια σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Και πιστεύω ότι αυτές οι επιδόσεις αλλά και οι πολλές διαρθρωτικές παρεμβάσεις που έγιναν σε όλο το μέτωπο της οικονομικής αλλά και κοινωνικής ζωής, είναι αυτή η οποία οδήγησε και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ενδέκατη συνεχή θετική αξιολόγηση της χώρας μας επί δικής μας θητείας. Οδηγώντας πια στην οριστική έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας το καλοκαίρι και στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας τον επόμενο χρόνο.


Είναι στόχοι απολύτως ρεαλιστικοί τους οποίους η Κυβέρνησή μας έχει δεσμευτεί να τους πετύχει. Είναι στόχοι οι οποίοι είναι ρεαλιστικοί και ορατοί χάρη σε πολλές και σημαντικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες έγιναν εδώ και τρία χρόνια. Στηρίζοντας από τη μία τα νοικοκυριά αλλά απελευθερώνοντας από την άλλη την οικονομική δραστηριότητα. Με όπλα μας τη φορολογική ελάφρυνση και τη συνετή διαχείριση.


Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι όλα τα παραπάνω, αυτές οι σημαντικές επιτυχίες της ελληνικής οικονομίας, η αναβάθμιση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό, η οποία έχει ξεκάθαρη αντανάκλαση και στην οικονομική δραστηριότητά σας, όλα αυτά δεν ήταν αυτονόητα και ούτε προέκυψαν τυχαία.


Πολύ περισσότερο όταν κατακτήθηκαν μέσα σε ένα τοπίο αλλεπάλληλων διεθνών κρίσεων και ταυτόχρονων εθνικών προκλήσεων. Για να δανειστώ μία φράση από την ωραία σας ομιλία, κ. Πρόεδρε, δεν είχαμε πολλές μέρες λιακάδας, είχαμε πολλές περισσότερες μέρες με συννεφιά και καταιγίδα.


Από τον παγκόσμιο διετή πόλεμο με τον κορονοϊό, μέχρι τις μάχες των συνόρων με τις μεταναστευτικές εισβολές, οργανωμένες από την Τουρκία, και από τη διαρκή ένταση στο Αιγαίο, ως την τελευταία πρωτοφανή ενεργειακή αναστάτωση με τη διεθνή έκρηξη των τιμών, ως αποτέλεσμα της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.


Επιμένω σε αυτό, γιατί είναι άλλο μία οικονομική και κοινωνική πολιτική να ασκείται σε ένα ομαλό περιβάλλον και είναι πολύ διαφορετικό οι ίδιες επιλογές να υλοποιούνται ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζονται επιθέσεις σε όλα τα μέτωπα. Τότε η σύγκριση -πιστεύω- ότι δίνει άλλη διάσταση στους χειρισμούς που έγιναν. Αυτά είναι σημαντικά να τα υπενθυμίζουμε, για να μη ξεχνιόμαστε.


Γιατί όσο δεν πρέπει κανείς να πανηγυρίζει -και πιστεύω ότι η Κυβέρνησή μας διακρίνεται για τη σεμνότητά της ως προς την εκφορά του πολιτικού της λόγου- άλλο τόσο όμως δεν πρέπει και να μηδενίζουμε.


Για τη συρρίκνωση των βαρών των επιχειρήσεων δεν θα σας μιλήσω πολύ περισσότερο. Εσείς γνωρίζετε πολύ καλύτερα από εμένα πόσο λιγότερο ασφυκτική είναι σήμερα η φορολογία σε σχέση με το τι συνέβαινε πριν από τρία χρόνια.


Θα περιοριστώ να πω ότι σε αυτό το διάστημα, σε λιγότερο από τρία χρόνια, κάναμε όλα όσα είπαμε όταν δεσμευτήκαμε για χαμηλότερους φόρους και μικρότερες εισφορές. Κάποιες φορές, μάλιστα, ξεπεράσαμε και τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Όπως στην περίπτωση του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος αποκλιμακώθηκε κατά 35% ενώ η αρχική μας δέσμευση ήταν για 30%.


Ξεχωριστή αναφορά όμως κ. Πρόεδρε οφείλω σε μία μεταρρύθμιση που αφορά σχεδόν όλους σας, κατ’ εξοχήν αφορά τα μέλη του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Και αναφέρομαι στην θεσμική καθιέρωση κινήτρων για την αύξηση της παραγωγικότητας και του μεγέθους των ελληνικών επιχειρήσεων με συγχωνεύσεις ή συνεργασίες μικρών και μεσαίων εταιρειών.


Όπως ξέρετε τα σχήματα που θα προκύπτουν από τέτοιες πρωτοβουλίες θα απαλλάσσονται κατά 30% από το φόρο εισοδήματος, μάλιστα όταν συνενώνονται δύο ή περισσότεροι επαγγελματίες ή αγρότες, η μείωση του φόρου τότε φτάνει στο μισό. Είναι σημαντική παρέμβαση, ένα σημαντικό πρόσθετο κίνητρο, το οποίο επεμβαίνει ακριβώς εκεί που κατά την άποψή μου βρίσκεται το κεντρικό πρόβλημα της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Αναφέρομαι στο μέγεθός της. Και αυτή η δυνατότητα που δίνει η ελληνική Πολιτεία για περισσότερες συγχωνεύσεις, περισσότερες συνεργασίες, είναι νομίζω μία πρόκληση και μία πρόσκληση σε όλους σας, για να μπορέσετε να αξιοποιήσετε τέτοια συνεργατικά σχήματα και για να αποκτήσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις το κρίσιμο μέγεθος το οποίο χρειάζονται προκειμένου να βελτιώσουν συνολικά την ανταγωνιστικότητά τους εντός και εκτός Ελλάδος.


Και ναι, είναι μερικές φορές -και αναφέρομαι στους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων- καλύτερο να έχει κανείς ένα μικρότερο μερίδιο σε μία μεγαλύτερη εταιρεία που έχει περισσότερες προοπτικές, παρά να είναι ο βασικός μέτοχος μίας μικρότερης εταιρείας, η οποία όμως λόγω του μεγέθους τους δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστική.


Και βέβαια θέλω να τονίσω ότι η σταθερή χρηματοδότηση η οποία παρέχεται από το Πρόγραμμα Ελλάδα 2.0 αποδεικνύει ότι το Ταμείο Ανάκαμψης δεν αφορά μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις. Αφορά πρωτίστως τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις. Το ίδιο εξάλλου ισχύει και για το νέο ΕΣΠΑ, το οποίο θα έχουμε την ευκαιρία να το παρουσιάσουμε πιο αναλυτικά μαζί με τον Υπουργό και τον αρμόδιο Υφυπουργό σε μία εκδήλωση που θα γίνει στην Καλαμάτα την επόμενη εβδομάδα.


Διότι -όπως είπα- αυτές οι επιχειρήσεις μπορούν να αυξήσουν την εμβέλειά τους, να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και να αποκτήσουν τη θέση που τους αξίζει σε μία παγκόσμια αγορά, η οποία γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστική, από την άλλη όμως οι παγκόσμιες γεωπολιτικές ανακατατάξεις προσφέρουν και πολλές νέες ευκαιρίες.


Πάρτε για παράδειγμα τη μεγάλη τάση η οποία υπάρχει πια στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι αλυσίδες παραγωγής να επιστρέψουν από την Άπω Ανατολή, πιο κοντά στις αγορές των προϊόντων. Αυτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την ελληνική επιχειρηματικότητα, ειδικά για την ελληνική μεταποίηση, την οποία δεν πρέπει να αφήσουμε να πάει αναξιοποίητη.


Έχουμε κι έχετε στη διάθεσή σας πολλά νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, δεν θα τα αναφέρω αναλυτικά, νομίζω τα γνωρίζετε. Θα πω μόνο ότι και η εξυγίανση του χαρτοφυλακίου των τραπεζών μέσα από το σχέδιο Ηρακλής που κατέβασε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε μονοψήφια ποσοστά, δίνει τη δυνατότητα και στις τράπεζες να απελευθερώσουν πρόσθετη ρευστότητα για να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία.


Και ναι η διεύρυνση του πεδίου δράσης των τραπεζών, για να ακουμπήσουν και επιχειρήσεις που μπορεί στο παρελθόν να ήταν έξω από το πλαίσιο τραπεζικού δανεισμού, είναι κι αυτή μια πρόκληση την οποία πρέπει να συζητήσουμε μαζί με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ένα είναι βέβαιο, ότι οι ισολογισμοί των τραπεζών σήμερα είναι πιο υγιείς, άρα και η ανάληψη τραπεζικού ρίσκου μπορεί να είναι πιο εύκολη σε σχέση με αυτό το οποίο συνέβαινε στο παρελθόν.


Και βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε από τα 8,3 δισεκατομμύρια της επιστρεπτέας προκαταβολής τα 5 δισεκατομμύρια θα παραμείνουν στην αγορά. Και εσείς γνωρίζετε καλύτερα από εμένα πόσο στηρίξαμε, ουσιαστικά, τις επιχειρήσεις αυτό το δύσκολο διάστημα της πανδημίας.


Και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι κ. Πρόεδρε το οποίο αναγνωρίζεται συνολικά από τον επιχειρηματικό κόσμο. Καταφέραμε και σώσαμε θέσεις εργασίας, κρατήσαμε ζωντανό τον παραγωγικό ιστό και δώσαμε τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις, τώρα που επιστρέφει η οικονομική δραστηριότητα, να μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτό το δύσκολο μέλλον -το οποίο τώρα είναι αποτέλεσμα άλλης μιας εξωγενούς κρίσης- με περισσότερη αισιοδοξία.


Παρουσιάσαμε το 2021 τη δεύτερη μεγαλύτερη ελάφρυνση φόρων από όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ. Και είναι ένα στοιχείο το οποίο επικαλούμαι από το βήμα αυτό, όχι μόνο ως ένα μέτρο κοινωνικής ισότητας και δικαιοσύνης αλλά και ως ένα συντελεστή τόνωσης της εσωτερικής αγοράς. Γιατί η αγοραστική δύναμη του καταναλωτή, τελικά στα αγαθά και στις υπηρεσίες που εσείς προσφέρετε, κατευθύνεται.


Και η ίδια αντίληψη που διαπερνά αυτό το σχέδιο στήριξης των επιχειρήσεων ισχύει και στο σχέδιο στήριξης όσον αφορά τις αυξήσεις, τις ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα.


Ήδη από τον Απρίλιο έχει διπλασιαστεί η επιδότηση στις επαγγελματικές καταναλώσεις ώστε να καλύπτει έως και το 50% των αυξήσεων. Τον Ιούλιο η κάλυψη αυτή θα φτάσει το 65%. Για τις μικρές επιχειρήσεις θα είναι ακόμα μεγαλύτερη, θα ξεπεράσει το 80%. Και νομίζω ότι ήδη εσείς πια βλέπετε στους λογαριασμούς σας μια σημαντική αποκλιμάκωση στη δαπάνη την οποία κάνετε για το ηλεκτρικό ρεύμα. Και ειδικά η έμφαση την οποία δώσαμε με το Υπουργείο είναι να στηρίξουμε ακόμη περισσότερο τις μικρές επιχειρήσεις, όπου πράγματι αυτή η απότομη αύξηση ήταν δυσανάλογα μεγάλη και επηρέασε ουσιαστικά μέχρι και τη βιωσιμότητά τους.


Και βέβαια, κάνουμε σημαντικές παρεμβάσεις σε όλο το φάσμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ενδεικτικά αναφέρω ότι σύντομα θα επιτραπεί η ίδρυση ενεργειακών κοινοτήτων επιχειρήσεων. Ομάδες εταιρειών θα μπορούν να συγκροτούν έναν κοινό φορέα ο οποίος θα βρίσκει και θα εγκαθιστά σε δικό του χώρο ανεξάρτητα από την περιοχή μονάδες παραγωγής ρεύματος από τον ήλιο και τον άνεμο.


Θέλουμε να δώσουμε παραπάνω δυνατότητα σε ομάδες παραγωγών αλλά και σε ατομικές επιχειρήσεις, να μπορούν να παράγουν οι ίδιες το ρεύμα το οποίο καταναλώνουν. Γνωρίζουμε τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν και στο επίπεδο των διασυνδέσεων. Εργαζόμαστε σκληρά για να μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε.


Όπως, όμως, δεν υπάρχει επιχειρηματικότητα χωρίς επιχειρηματίες και παραγωγή χωρίς επαγγελματίες έτσι δεν υπάρχει και οικονομία χωρίς την κοινωνία. Για αυτό και πάλι η πολιτική μας έχει διπλή κατεύθυνση και από τα συνολικά 7 δισεκατομμύρια ευρώ του Εθνικού Προγράμματος Στήριξης μεγάλο μέρος κατευθύνεται στην ενίσχυση των νοικοκυριών.


Μέσα στις επόμενες δέκα μέρες, ίσως με μία-δύο μέρες καθυστέρηση για κάποιους τεχνικούς λόγους, θα ανοίξει η σχετική πλατφόρμα του Power Pass, έτσι ώστε να μπορέσουν οι καταναλωτές, τα νοικοκυριά που δικαιούνται τη στήριξη, και είναι η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών, να εισάγουν τα στοιχεία τους και να επιστραφεί στους λογαριασμούς τους ένα σημαντικό ποσό το οποίο θα φτάνει έως και τα 600 ευρώ, ώστε να καλύψουμε ένα σημαντικό κομμάτι από τις υπερβολικές αυξήσεις ηλεκτρικού ρεύματος που πλήρωσαν τους πρώτους μήνες του 2022.


Και βέβαια, έχουμε πάρει μέτρα και είμαστε έτοιμοι να πάρουμε και άλλα, σύμφωνα με τις δημοσιονομικές μας δυνατότητες, ώστε να δημιουργήσουμε κάποιο ανάχωμα στις σημαντικές ανατιμήσεις των καυσίμων.


Θέλω να επαναλάβω για ακόμα μία φορά ότι το φαινόμενο αυτό είναι εισαγόμενο. Οφείλεται από τη μία στη μεγάλη αύξηση της πρώτης ύλης, τη βλέπετε, αλλά οφείλεται και στο γεγονός ότι, δυστυχώς, η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου δεν κινήθηκε υπέρ μας, με αποτέλεσμα όταν τα καύσιμα μεταφράζονται από ευρώ σε δολάρια, η αύξηση αυτή τη φορά να είναι δυσανάλογα μεγαλύτερη σε σχέση με αυτή που ήταν την τελευταία φορά που είχαμε μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων.


Ο στόχος της Κυβέρνησης είναι, όπως είπατε, κ. Πρόεδρε, οι επενδύσεις και η ιδιωτική πρωτοβουλία να διευρύνει το δημόσιο πλούτο. Ώστε ένα μέρος μετά να μπορεί να επιστρέφεται στους πολίτες αλλά και στις δύσκολες στιγμές μερίδιο στη φροντίδα της πολιτείας να έχουν, επίσης, όλα τα τμήματα της κοινωνίας.


Μπορέσαμε και παρείχαμε αυτή τη σημαντική στήριξη στους καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ακριβώς επειδή η οικονομία μας πήγε καλύτερα από αυτό το οποίο περιμέναμε.


Πολύ περισσότερο όταν πρώτος εγώ αναγνωρίζω ότι σήμερα ναι, το μέσο εισόδημα πολιορκείται από την ακρίβεια και οι μισθοί στη χώρα μας ως αποτέλεσμα μίας υπερδεκαετούς κρίσης παραμένουν ακόμα χαμηλοί.


Και πιστέψτε με, θα ήταν πολύ εύκολο να απαντήσω σε όσους μας ασκούν ανέξοδη κριτική, λέγοντας απλά: στείλτε το λογαριασμό στον κ. Πούτιν. Είναι συχνά οι ίδιοι οι οποίοι δεν τολμούν καν να τον καταδικάσουν. Όμως, ο ρόλος μου είναι άλλος, ο ρόλος της κυβέρνησης είναι άλλος. Πρέπει να κρατάμε σταθερά το τιμόνι της χώρας μέσα στις πολλές φουρτούνες που μας έτυχαν, πρέπει να μπορούμε να διακρίνουμε τις ευκαιρίες σε αυτήν την διαδρομή και πρέπει, τελικά, να την κατευθύνουμε εκεί που εξ αρχής είχαμε στρέψει την πυξίδα μας. Στα ήρεμα νερά της ανάπτυξης και της ευημερίας. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, αυτό θα συνεχίσω να κάνω, με πρώτο όπλο, πάντα, την αλήθεια κι αυτή την ειλικρινή σχέση που πιστεύω ότι έχουμε οικοδομήσει με τους Έλληνες πολίτες.


Και γι΄ αυτό και είναι χρέος μας να μην εξωραΐσουμε το διεθνές περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε. Είναι συνθήκες πρωτόγνωρες, έχουμε πόλεμο. Θα το ξαναπώ, έχουμε πόλεμο για πρώτη φορά στην ευρωπαϊκή ήπειρο, κάτι το οποίο φαινόταν αδιανόητο πριν από ένα χρόνο.


Έχουμε μία πρωτοφανή ενεργειακή αναστάτωση, έχουμε μία αναστάτωση στο παγκόσμιο εμπόριο, χωρίς προηγούμενο. Έχουμε επισιτιστικό κίνδυνο, όχι για τη χώρα μας, αλλά για άλλες χώρες του τρίτου κόσμου. Κι έχουμε έναν πληθωρισμό ο οποίος, δυστυχώς, ροκανίζει το εισόδημα των πολιτών παντού σε ολόκληρη την Ευρώπη.


Έχουμε ένα γείτονα που όσο απομονώνεται τόσο εξαγριώνεται. Και υπό αυτούς τους όρους θα επαναλάβω την άποψή μου, ισχυρό κράτος σήμερα είναι το σταθερό κράτος. Και αυτήν την σταθερότητα που συμβαδίζει με τη συνέχεια και τη συνέπεια, είμαι αποφασισμένος να την εξασφαλίσω.


Γι΄ αυτό και η Κυβέρνηση συνολικά επιμένει στο μεταρρυθμιστικό της σχέδιο. Βαδίζοντας με ευελιξία όπου χρειάζεται, ανάμεσα στα τόσα εμπόδια της συγκυρίας και αντιτάσσοντας κάθε φορά στο χειρότερο απρόοπτο την καλύτερη δυνατή λύση. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ήδη σήμερα στη χώρα μας υλοποιούμε ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα στήριξης κατά της ακρίβειας, σε ολόκληρη την Ευρώπη.


Προσοχή όμως, προσοχή. Κανένας εθνικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις συνέπειες ενός πολέμου και μίας πρωτοφανούς παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης. Και στο όνομα του παρόντος δεν πρέπει να επιτρέψουμε να θυσιάσουμε τις κατακτήσεις του χθες, δεν πρέπει να υποθηκεύσουμε το κέρδος του αύριο.


Η πορεία μας, λοιπόν, από εδώ και στο εξής θα είναι κοινωνικά ευαίσθητη, αυτό το έχουμε αποδείξει στην πράξη. Θα είναι όμως ταυτόχρονα και δημοσιονομικά ισορροπημένη. Είναι κάτι το οποίο οφείλουμε όλοι όσοι συμμετέχουμε στο δημόσιο διάλογο να το αντιληφθούμε. Ζυγίζοντας τις ανάγκες μας στη ζυγαριά των δυνατοτήτων μας. Ακριβώς γι’ αυτό υποστηρίζω ότι η χώρα δεν έχει το περιθώριο να παρασυρθεί σε ένα κλίμα πληθωριστικών αιτημάτων και ανέξοδων υποσχέσεων.


Και σίγουρα θα πρέπει να μείνει μακριά από την τοξική κομματική αντιπαράθεση. Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, στο τέλος της τετραετίας. Αλλά τώρα είναι ώρα για διαφορετικές προτεραιότητες.


Καταρχάς για εθνική συσπείρωση απέναντι σε έναν απρόβλεπτο γείτονα. Για συνετή οικονομική διαχείριση και για διαρκείς παρεμβάσεις για να εξασφαλίσουμε μια ομαλή και δημιουργική καθημερινότητα.


Κυρίες και κύριοι, ο ρεαλισμός δεν εμποδίζει την αισιοδοξία όταν αυτή τεκμηριώνεται με στοιχεία. Και υπάρχει, τη συναντώ κάθε φορά που συζητώ με δημιουργικούς επιχειρηματίες που επιμένουν να επενδύουν και να βλέπουν μέσα στις κρίσεις ευκαιρίες για τους ίδιους, τις επιχειρήσεις τους, τους εργαζόμενούς τους.


Η εθνική οικονομία άντεξε και πέρασε μέσα από αλλεπάλληλες δοκιμασίες. Η πορεία των δημόσιων εσόδων φέτος μας οπλίζει με εφεδρείες. Οι προβλέψεις για τον τουρισμό είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικές. Υλοποιούνται παραπάνω από 200 έργα με ύψος το οποίο ξεπερνά τα 10 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης, από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης. Και, όπως σας είπα, πολλές από τις δράσεις αυτές θα αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις.


Να αναφέρω ενδεικτικά τα προγράμματα για την Έξυπνη Μεταποίηση, τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό των μικρών επιχειρηματικών σχημάτων, το Εξοικονομώ Επιχειρώντας, το Παρατηρητήριο Πιστωτικής Επέκτασης, αλλά και πολύ σημαντικό, τις πολιτικές απασχόλησης για τους μακροχρόνια ανέργους.


Η μεγάλη πρόκληση που ήδη εσείς αντιμετωπίζετε, είναι ότι καθώς πέφτει η ανεργία δυσκολεύεστε να βρείτε κατάλληλα καταρτισμένους εργαζόμενους. Και υπάρχει μια ασυμμετρία σήμερα στην αγορά εργασίας, ανάμεσα στους ανέργους οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο της Δημόσιας Επιχείρησης Απασχόλησης, του τέως ΟΑΕΔ και στις ανάγκες που μας ζητούν οι επιχειρήσεις. Και αυτό το κενό θα πρέπει να το γεφυρώσουμε με ενεργητικές πολιτικές οι οποίες ήδη δρομολογούνται από το Υπουργείο Εργασίας αλλά και από τον παλιό ΟΑΕΔ. Και νομίζω ότι θα σας προσφέρουν μια μεγάλη ανακούφιση.


Και θέλουμε, κ. Πρόεδρε, τη συνεργασία σας σε αυτά τα προγράμματα διότι εσείς γνωρίζετε πολύ καλύτερα τις ανάγκες των επιχειρήσεων αλλά και τις προδιαγραφές της κατάρτισης που χρειάζεστε για να μπορέσει ένας εργαζόμενος, ο οποίος δεν ανταποκρίνεται αυτή τη στιγμή στις απαιτήσεις σας, να εκπαιδευτεί ενδεχομένως, γιατί όχι, από εσάς και να προσαρμοστεί τελικά στις ανάγκες της δικής σας επιχείρησης.


Και βέβαια σε αυτή τη λογική κινείται και το πολύ σημαντικό νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια Παιδεία που θα έχει ψηφιστεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου, το οποίο για πρώτη φορά απελευθερώνει δημιουργικά τα πανεπιστήμια και δημιουργεί αυτή την τόσο απαραίτητη γέφυρα μεταξύ του κόσμου των επιχειρήσεων και των πανεπιστημίων. Δύο χώροι οι οποίοι θα πρέπει, όχι απλά να συνομιλούν, αλλά να συνεργάζονται αρμονικά. Πλην όμως – δέσμιοι άλλων αντιλήψεων και ξεπερασμένων εποχών – αυτό δυστυχώς στη χώρα μας δεν έχει ακόμα συμβεί. Ήρθε η ώρα να κάνουμε και αυτό το μεγάλο μεταρρυθμιστικό άλμα.


Τελειώνω λέγοντάς σας ότι και εσείς πρέπει να πάρετε -σε εσάς αναφέρομαι στις επιχειρήσεις, στα μέλη σας, κ. Πρόεδρε- πρέπει και εσείς να πάρετε τη δική σας θέση στο εθνικό μέτωπο της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής.


Η Κυβέρνηση έδειξε, ήδη, το δρόμο προχωρώντας σε μία γενναία, μεγαλύτερη του αναμενομένου, αύξηση του κατώτατου μισθού. Είναι σειρά σας τώρα να αρπάξετε τις ευκαιρίες και τους πόρους οι οποίοι υπάρχουν. Να καταρτίσετε περισσότερο το προσωπικό σας. Να φροντίσετε για τη συνολική οικονομική του ανακούφιση μέσω ενός φιλικού εργασιακού περιβάλλοντος. Να δείτε πιο θετικά καινούρια καινοτόμα εργαλεία τα οποία θα κάνουν τους εργαζόμενούς σας συμμέτοχους στην επιχειρηματική σας επιτυχία.


Το έχω πει πολλές φορές, το πιστεύω ακράδαντα, δεν υπάρχει πετυχημένη επιχείρηση χωρίς ευχαριστημένους και παραγωγικούς εργαζόμενους και είμαι σίγουρος ότι αυτό ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις, κ. Πρόεδρε, τις οποίες θα βραβεύσουμε σήμερα.


Κλείνω, λοιπόν, με την διαβεβαίωση ότι η πολιτεία αλλά και εγώ προσωπικά, θα είμαστε στο πλευρό σας. Και σας ζητώ να απαντήσετε εντείνοντας τις δημιουργικές σας πρωτοβουλίες.


Και ας ακολουθήσουμε τον Σενέκα – δεν το λέω επειδή είναι εδώ ο βαθύς γνώστης της ρωμαϊκής ιστορίας Άδωνις Γεωργιάδης, αλλά αξίζει να θυμίσουμε ότι έλεγε ότι είναι λάθος «να μην τολμάμε μπροστά στις δυσκολίες. Γιατί οι δυσκολίες έρχονται όταν δεν τολμάμε». Και αυτό έκαναν βέβαια όσοι βραβεύονται σήμερα και γνωρίζετε καλά ότι αυτός είναι ο δρόμος που οδηγεί στην επιτυχία.


Πολλά συγχαρητήρια και πάλι σε όσους βραβεύονται, συγχαρητήρια κ. Πρόεδρε στη δουλειά που κάνετε, πάντα επιτυχίες στο ΕΒΕΑ και σε όλα τα μέλη του.


Σας ευχαριστώ πολύ.


Μετά την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης απένειμε το βραβείο Εταιρικής και Κοινωνικής Ευθύνης, στις κυρίες Ιουλία και Ειρήνη Τσέτη για τις κοινωνικές δράσεις της εταιρείας τους Uni-Pharma. Τον Πρωθυπουργό υποδέχθηκε στην εκδήλωση ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ Γιάννης Μπρατάκος ενώ παραβρέθηκε και ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.