Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022

Συνεχίζει να μαζεύει "στελεχάρες" ο Τσίπρας και η Φωτεινή Μπακαδήμα στον ΣΥΡΙΖΑ

 


Και δεύτερη ανεξάρτητη βουλευτής, προερχόμενη από το ΜέΡΑ25, εντάσσεται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, και αυτό δείχνει ότι ο θίασος εμπλουτίζεται με νούμερα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με επιστολή του Αλέξη Τσίπρα προς τον πρόεδρο της Βουλής, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ προσχωρεί και εντάσσεται, και η βουλευτής Φωτεινή Μπακαδήμα.

Είχε προηγηθεί, χθες, η προσχώρηση στον ΣΥΡΙΖΑ της Aγγελικής Αδαμοπούλου πάλι απο το ΜεΡΑ25 οπότε καταλαβαίνετε τι έχει μαζευτεί στο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.




Στο 11μηνο του 2022 σημειώθηκαν οι λιγότερες ανθρωποκτονίες από το 2011

 



Τα στατιστικά στοιχεία για τις ανθρωποκτονίες και τις εξιχνιάσεις ανθρωποκτονιών από το 2011 έως και το 11μηνο του 2022 έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Τα στοιχεία να δείχνουν ότι στο διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου της φετινής χρονιάς έχει σημειωθεί ο μικρότερος αριθμός δολοφονιών τα τελευταία 11 χρόνια. Το ίδιο ισχύει και για τον αριθμό των ανθρωποκτονιών που έχουν εξιχνιαστεί με το ποσοστό να αγγίζει το 90%, το υψηλότερο από το 2011.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, δήλωσε σήμερα το πρωί στον Σκάι: «Θέλω να είμαι ευθύς. Από την πρώτη μέρα που ανέλαβα, το βασικό μου μέλημα είναι η αστυνομία να ενισχύσει την παρουσία της στις γειτονιές. Είναι αλήθεια ότι ενισχύθηκε ή όχι; Οι 74 δολοφονίες που έχουν γίνει φέτος, είναι οι λιγότερες σε ετήσια βάση τα τελευταία 11 χρόνια. Το ποσοστό εξιχνιάσεως των ανθρωποκτονιών είναι φέτος, το υψηλότερο που έχει υπάρξει ποτέ, σχεδόν 90%».





Ντόρα Μπακογιάννη: Ο Καμμένος κρύφτηκε πίσω από την ασυλία του

 


Τέσσερα χρόνια μετά την προσωπική επίθεση με σκληρούς χαρακτηρισμούς που είχε δεχθεί το 2018 από τον Πάνο Καμμένο, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη δικαιώθηκε χθες σε δικαστήριο της Ευρώπης, το οποίο καταδίκασε την Ελλάδα για την μη άρση ασυλίας του τότε υπουργού Άμυνας.

«Αυτή η απόφαση είναι πάρα πολύ σημαντική γιατί όπως ξέρετε επί πάρα πολλά χρόνια μάχομαι για το θέμα της ασυλίας. Γιατί η εικόνα του πολιτικού συστήματος ημών των πολιτικών να κρυβόμαστε πίσω από την ασυλία μας για οποιαδήποτε αδικήματα, είτε είσαι βουλευτής είστε υπουργός, που δεν έχουν σχέση με την άσκηση των καθηκόντων σου, αλλά την χρησιμοποιείς για να μην καταλήξεις στη δικαιοσύνη, είναι ένα τεράστιο πρόβλημα.

»Και ουσιαστικά μειώνει εμάς. Γιατί ο κόσμος κάθεται και σου λέει, αν με βρίσει ένας υπουργός δεν μπορώ να του κάνω τίποτα, ενώ αν τον βρίσω εγώ θα με πάει στη δικαιοσύνη» τόνισε αρχικά η κ. Μπακογιάννη και προσέθεσε:

«Η χρήση έως σήμερα της ασυλίας, στέλνει τελείως λάθος μηνύματα και βοηθάει το κλίμα αμφισβήτησης της πολιτικής. Αυτή η απόφαση το αλλάζει. Καταδικάστηκε η Ελλάδα για αυτό, όχι ο κ. Καμμένος.

»Ο κ. Καμμένος κρύφτηκε πίσω από την ασυλία του. Και δεν προσήλθε στη μήνυση που του έκανα. Σε αυτό βασίστηκε η απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, στο ότι κακώς η Ελλάδα δεν ήρε την ασυλία του κ. Καμμένου.

Αυτό σημαίνει ότι πλέον υπάρχει νομολογία ευρωπαϊκού δικαστηρίου την οποία δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς στην Ελλάδα. Άρα στο εξής οι υπουργοί θα λογοδοτούν, από την ώρα που έχουν κάνει αδίκημα που δεν εμπίπτει στα υπουργικά τους καθήκοντα.

Είναι πολύ σημαντική αυτή η απόφαση. Αυτή η Ευρώπη, αυτό το ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων που είναι η τελευταία καταφυγή ενός ανθρώπου για να βρει το δίκιο του, έστω και αργά εκδικάζει αυτές τις υποθέσεις και η νομολογία του είναι πάρα πολύ σημαντική για την εφαρμογή.

Δεν δικαιώθηκε ποτέ ο κ. Καμμένος, εγώ έχω δικαίωμα να ξαναπάω στη δικαιοσύνη, το οποίο θα το σκεφτώ γιατί δεν έχω σκοπό να προχωρήσω σε βεντέτα μαζί του.

Για εμένα το πρόβλημα δεν ήταν ο Καμμένος, αλλά η ασυλία. Η ασυλία είναι κάτι που μας έχει βλάψει όλους και για αυτό με ικανοποιεί πλήρως αυτή η απόφαση γιατί σημαίνει ότι είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο» σημείωσε.

Αναφερόμενη στην τουρκική προκλητικότητα, η κ. Μπακογιάννη σημείωσε ότι: Σας είχα πει ότι θα συνεχιστεί η πρόκληση από την Τουρκία. Είναι μια ένταση που την παρακολουθούμε.

»Αδικεί εαυτόν η Τουρκία με αυτά που λέει. Γιατί είχε τη δυνατότητα η κ. Μενέντες βασιζόμενος σε αυτά που λέει η Τουρκία, να βγει και να κάνει χρήση αυτών των δηλώσεων και να είναι καταπέλτης κατά της Τουρκίας.

Αυτό διεθνώς δημιουργεί ένα κλίμα αμφισβήτησης της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας και των τουρκικών επιχειρημάτων. Ο Ερντογάν ελπίζει ότι αυτό θα του δημιουργήσει μια συσπείρωση. Προτιμά να έχει πρωτοσέλιδα για τα νησιά ή για τον Tayfun, παρά για την ακρίβεια».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



88χρονος πήγε στα επείγοντα με οβίδα του Α' Παγκοσμίου στον πρωκτό του

 



Ο 88χρονος επισκέφτηκε το Νοσοκομείο Sainte Musse στην Τουλόν για να αφαιρέσει την οβίδα από τον πρωκτό του.

«Ένα έκτακτο περιστατικό έλαβε χώρα από τις 9 το βράδυ έως τις 23:30 το βράδυ του Σαββάτου, που απαιτούσε την επέμβαση του προσωπικού εξουδετέρωσης βομβών, την εκκένωση της αίθουσας επειγόντων περιστατικών, καθώς και την εκτροπή των επειγόντων περιστατικών σε άλλη μονάδα», δήλωσε εκπρόσωπος του νοσοκομείου.

«Έπρεπε να διαχειριστούμε τον πιθανό κίνδυνο», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. «Όταν έχουμε αμφιβολίες, λαμβάνουμε όλες τις προφυλάξεις».

Οι ειδικοί εξουδετέρωσης βομβών διαπίστωσαν ότι υπήρχε μικρή πιθανότητα η οβίδα να εκραγεί μέσα στον άνδρα.

«Μας καθησύχασαν λέγοντάς μας ότι ήταν ένα συλλεκτικό αντικείμενο από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, που χρησιμοποιήθηκε από τον γαλλικό στρατό», ανέφερε το νοσοκομείο.

Οι έκπληκτοι γιατροί άρχισαν στη συνέχεια τη διαδικασία για να αφαιρέσουν το αντικείμενο – το οποίο είχε μήκος σχεδόν 20 εκατοστών και πλάτος πάνω από 5 εκατοστά – από το ορθό του άνδρα που έβαλε το αντικείμενο στον πρωκτό του με σκοπό να αντλήσει σεξουαλική ευχαρίστηση.

«Ένα μήλο, ένα μάνγκο ή ακόμα και ένα κουτάκι με αφρό ξυρίσματος, έχουμε συνηθίσει να βρίσκουμε ασυνήθιστα αντικείμενα που μπαίνουν εκεί που δεν θα έπρεπε», δήλωσε ένας γιατρός. «Μα, μια οβίδα; Ποτέ!»

Οι γιατροί αναγκάστηκαν να οδηγήσουν τον ηλικιωμένο στο χειρουργείο, ανοίγοντας την κοιλιά του για να αφαιρέσουν το βλήμα.

Σύμφωνα με το νοσοκομείο, τώρα είναι «καλά στην υγεία του» και αναμένεται να αναρρώσει πλήρως από το χειρουργείο.



Έτοιμος ο Μητσοτάκης να ξεπουπουλιάσει τα πουλάκια στην κυβερνητική αυλή

 



Έτοιμος ο πρωθυπουργός να ξεπουπουλιάσει κάθε "πουλάκι" της κυβερνητικής αυλής που κελαηδάει και να τους κόψει τα φτερά μια για πάντα.

Τελικά είναι πολλοί που… κελαηδάνε στην κυβερνητική αυλή. Και δεν αναφέρομαι στο θέμα των υποκλοπών, που διάφορες πηγές… τραγουδάνε στα ΜΜΕ και όχι μόνο , δίνοντας στοιχεία, κασέτες και χαρτιά.

Φαίνεται πως κάποιοι από… υπερβολικό πατριωτισμό ή επειδή θίχτηκαν συμφέροντά τους πάνε… στοιχεία στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ που αφορούν διάφορους φακέλους που πάνε σε υπουργεία για αποφάσεις ή υπογραφές.

Από ό,τι έμαθα, μόνο τυχαία δεν ήταν η χθεσινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρέσβη του Ισραήλ στην Αθήνα Νόαμ Κατς.

Επισήμως, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, οι δύο άνδρες συνομίλησαν για την πολυεπίπεδη ενίσχυση των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων σε αμοιβαία επωφελή βάση, καθώς και τις παγκόσμιες, περιφερειακές και εσωτερικές εξελίξεις.

Ο κ. Τσίπρας μάλιστα φέρεται να υπογράμμισε τη σημασία που έχει η επανεκκίνηση αξιόπιστων συνομιλιών για την επίλυση του Παλαιστινιακού με λύση δύο κρατών που συνυπάρχουν με ασφάλεια στη βάση των συνόρων του 1967 και με τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους.

Αυτή να μου επιτρέψετε να πω ότι ήταν η προς τα έξω κουβέντα. Στη συζήτηση πληροφορήθηκα ότι το κυρίως πιάτο ήταν τα εξοπλιστικά και ότι αφορούσε το Ισραήλ και τους πυραύλους και τη σύμβαση που είναι εν αναμονή.

Μάλιστα ο Τσίπρας είχε προμηθευτεί όλα τα στοιχεία του επίμαχου φακέλου από… πηγές εντός (;) του ΥΕΘΑ και θέλησε να ενημερώσει και να ενημερωθεί για το τι τελικά ισχύει πριν ανεβάσει πολιτικά το θέμα.

Το ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε εξηγήσεις για τα όσα είχε πει για τη συμφωνία με τη «βάση» στην Καλαμάτα, που έχει πάρει το Ισραήλ, δεν κατάφερα να το επιβεβαιώσω.

Εκείνο όμως που έμαθα είναι ότι ο πρωθυπουργός, που έμαθε για τα παιχνίδια που παίζονται γύρω από τα εξοπλιστικά, έγινε… πύραυλος, καθώς πιστεύει ότι κάνουν κακό όχι μόνο στην κυβέρνηση, αλλά στους εθνικούς σχεδιασμούς, σε μια κρίσιμη περίοδο.



Η αλήθεια είναι ότι είχαν μειωθεί η περιπολίες της ΔΙΑΣ - Επιστρέφουν στη ΔΙΑΣ 150 αποσπασμένοι και λίγοι είναι

 


Την ώρα που έγινε η διπλή δολοφονία στη Νέα Σμύρνη, θα έπρεπε να υπάρχει στην πλατεία περιπολία, τόνισε ο υπουργός προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος και η αλήθεια είναι ότι έχουν μειωθεί τα περίπολα της ομάδας ΔΙΑΣ.

«Υπήρξε φοβικό σύνδρομο ύστερα από το γνωστό περιστατικό της Νέας Σμύρνης» είπε ο υπουργός, και αφού το αναφέρει είναι απαράδεκτο να υπάρχει φοβικό σύνδρομο σε αστυνομικούς γιατί δεν έχουν αποτελεσματικότητα.

«Το γεγονός στη Νέα Σμύρνη είναι πολύ σοκαριστικό. Είναι μια δολοφονία, Κυριακή βράδυ μέσα στον κόσμο και αυτό καταλαβαίνω ότι σπέρνει την ανησυχία» τόνισε ο υπουργός μιλώντας στον Σκάι και συνέχισε: «Το βράδυ της Κυριακής όφειλε να βρίσκεται εκεί η περιπολία της ΔΙΑΣ. Έχω ζητήσει από την αστυνομία να ξεπεράσει κάθε είδους φοβικό σύνδρομο και να ενισχύσει την αποτελεσματική παρουσία της παντού. Υπήρξε φοβικό σύνδρομο ύστερα από το γνωστό περιστατικό της Νέας Σμύρνης».

Παράλληλα, ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι «έκανα συγκεκριμένο έλεγχο και έχω ζητήσει από τον Αρχηγό της αστυνομίας να επιστρέψουν στην υπηρεσία της ΔΙΑΣ 150 αποσπασμένοι σε άλλες υπηρεσίες. Έχει υπάρξει ξεκάθαρη εντολή αύξησης περιπολιών και έχει επιτευχθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πιστεύω ότι στην συγκεκριμένη περιοχή για σοβαρό χρονικό διάστημα υπήρξε τέτοιου είδους φοβία και για να την αντιμετωπίσουμε παρενέβην προσωπικά. Έχουμε πρόβλημα επάρκειας αστυνομικών στο λεκανοπέδιο Αττικής, όπου βρίσκεται το 30% της δύναμης της Αστυνομίας».

Αναφορικά με την παρουσία της Αστυνομίας τόνισε: «Θέλω να είμαι ευθύς. Από την πρώτη μέρα που ανέλαβα, το βασικό μου μέλημα είναι η αστυνομία να ενισχύσει την παρουσία της στις γειτονιές. Είναι αλήθεια ότι ενισχύθηκε ή όχι; Οι 74 δολοφονίες που έχουν γίνει φέτος, είναι οι λιγότερες σε ετήσια βάση τα τελευταία 11 χρόνια. Το ποσοστό εξιχνιάσεως των ανθρωποκτονιών είναι φέτος, το υψηλότερο που έχει υπάρξει ποτέ, σχεδόν 90%».

Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι τον άλλον μήνα θα υπάρξουν κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ. και αναμένεται να υπάρξουν ανακατατάξεις: «Είναι προφανές ότι όλοι αξιολογούνται. Σε έναν μήνα υπάρχουν οι κρίσεις της ΕΛΑΣ, προτιμώ ότι χρειαστεί να γίνει, να γίνει στις κρίσεις συνολικά».




Μεσαίωνας στο Αφγανιστάν - Οι Ταλιμπάν διώχνουν τις φοιτήτριες απο τα πανεπιστήμια

 



Φοιτήτριες πανεπιστημίων στο Αφγανιστάν του μεσαίωνα εκδιώχθηκαν σήμερα από τις πανεπιστημιουπόλεις μετά την απόφαση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν να απαγορευτεί στις γυναίκες η τριτοβάθμια εκπαίδευση και να γίνουν αμόρφωτες σαν τους ίδιους.

Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε χθες το απόγευμα με μια επιστολή που εστάλη στα πανεπιστήμια από το υπουργείο ανώτερης εκπαίδευσης και προκάλεσε την δικαιολογημένη καταδίκη ξένων κυβερνήσεων και των Ηνωμένων Εθνών.

Το πανεπιστημιακό προσωπικό έδιωξε τις φοιτήτριες στην πύλη του πανεπιστημίου γιατί δεν είχε άλλη επιλογή παρά να εφαρμόσει την εντολή.

Η απαγόρευση στις φοιτήτριες είναι πιθανόν να περιπλέξει τις προσπάθειες της κυβέρνησης των Ταλιμπάν να κερδίσουν την διεθνή αναγνώριση και να απαλλαγούν από τις κυρώσεις που πλήττουν σφοδρά την οικονομία, αλλά όπως φαίνεται οδηγούνται στον μεσαίωνα με αβέβαιο το μέλλον για την χώρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση αργά χθες το βράδυ, η απόφαση ελήφθη από το αμόρφωτο υπουργικό συμβούλιο των Ταλιμπάν που αποτελείται απο φανατικούς ισλαμιστές.

Αρκετοί σοβαροί αξιωματούχοι των Ταλιμπάν, ανάμεσά τους ο υφυπουργός Εξωτερικών και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, έχουν εκφραστεί δημοσίως τους τελευταίους μήνες υπέρ της εκπαίδευσης των γυναικών.

Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του κινήματος των ισλαμιστών Ταλιμπάν, ο οποίος εδρεύει στην Κανταχάρ, έχει τον τελευταίο λόγο για τις σημαντικές αποφάσεις.

Διπλωματικές και επίσημης πηγές των Ταλιμπάν έχουν πει στο Ρόιτερς ότι το ζήτημα βρίσκεται υπό συζήτηση από την ηγεσία.




Μόνο περήφανος δεν μπορεί να δηλώνει ο Ράμα που αποκαλεί φίλο του τον Ερντογάν

 


Μία Αλβανία που θέλει να μπεί στην Ευρωπαική Ένωση, δηλώνει υπερήφανη, με τον εκπρόσωπο της Ράμα να δηλώνει φίλος με τον Ερντογάν που δεν θέλει να τον βλέπει και να ακούει η Δύση και ειδικά οι ΗΠΑ.

Σε υπογραφή συμφωνίας με την τουρκική εταιρεία Baykar Technologies που παράγει τα drones Bayraktar προχώρησε η κυβέρνηση της Αλβανίας με τον πρωθυπουργό της χώρας, Έντι Ράμα, ο οποίος έδωσε το «παρών» στην τελετή να εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες προς τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Το ευχαριστώ δεν είναι αρκετό για τον φίλο μου Ερντογάν» είπε ο Έντι Ράμα στον χαιρετισμό του υπογραμμίζοντας, επίσης, το γεγονός ότι «είμαστε υπερήφανοι που είμαστε στην ίδια πλευρά και στρατηγικοί εταίροι με την Τουρκία».

«Σήμερα είναι μια καλή ημέρα για τη σχέση μας με την Τουρκία, τις ένοπλες δυνάμεις μας και τα υπουργεία Άμυνας» πρόσθεσε ο Ράμα ο οποίος σημείωσε ότι ο ρόλος του Ερντογάν στην υπογραφή της συμφωνίας αγοράς των drones «ήταν καθοριστική».

Συνεχίζοντας τα θερμά λόγια για την Άγκυρα ο Ράμα πρόσθεσε ότι «οι σχέσεις της Αλβανίας με την Τουρκία γίνονται όλο και καλύτερες και βρίσκονται στο καλύτερο σημείο σήμερα».

Όπως είπε, η Αλβανία όχι μόνο αγοράσε την καλύτερη τεχνολογία αλλά στη συμφωνία προβλέπεται και η εκπαίδευση τριάντα ατόμων. Σύμφωνα με τον ίδιο η βάση των drones θα είναι στην Κούκοβα που περιλαμβάνεται στο ΝΑΤΟ διευκρινίζοντας ότι τα drones «θα είναι έτοιμα για κάθε έργο (σ.σ. εννοώντας ακόμα και πόλεμο). Ελπίζουμε να μην συμβεί ποτέ αυτό αλλά ζούμε σε ανασφαλή εποχή. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αντιμετωπίσουν κάθε εθνική απειλή». Ο Ράμα πρόσθεσε, επίσης, ότι τα τουρκικά drones θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για λόγους πολιτικής προστασίας.




Νέα κατάπτυστη πρόκληση ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε και τις διατάξεις για την κοινωνική κατοικία

 


Δεν έχει βάθος ο πάτος που ψάχνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να πιάσει και προκαλεί την Ελλάδα και την κοινωνία σε κάθε ψηφοφορία που είναι προς όφελος πολιτών και της χώρας.

Μετά την κατάπτυστη ενέργεια τους να καταψηφίσουν τα εξοπλιστικά ειδικά αυτή την περίοδο με την Άγκυρα να μας απειλεί ότι θα στείλει πυραύλους στην Αθήνα προκαλώντας όλη την Ελλάδα, προκαλούν και πάλι την κοινωνία αφού καταψήφισαν τις διατάξεις για την κοινωνική κατοικία.

Το νομοσχέδιο για την στεγαστική πολιτική που στοχεύει στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για κοινωνική κατοικία. Επί της αρχής το σχέδιο νόμου ψηφίστηκε από την ΝΔ ενώ «παρών» δήλωσαν ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση. Από την άλλη πλευρά ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 καταψήφισαν.

Παράλληλα, ο κατάπτυστος και προκλητικός ακροαριστερός ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τα άρθρα:

- για το πρόγραμμα «Σπίτι μου» που προβλέπουν παροχή χαμηλότοκων δανείων σε άτομα ηλικίας 25-39 με χαμηλό ετήσιο εισόδημα που δεν διαθέτουν ακίνητο

- Για την κοινωνική αντιπαροχή που παρέχουν την δυνατότητα σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης να συμπράξουν με ιδιώτες αναδόχους. Οι τελευταίοι θα ανεγείρουν με δικές τους δαπάνες κτήριο σε αδόμητα ακίνητα του Φορέα. Ως αντάλλαγμα θα αναλαμβάνουν για ορισμένο χρονικό διάστημα την εκμετάλλευση του ακινήτου. Όμως την ίδια στιγμή θα έχουν και την υποχρέωση για να εκμισθώνουν ένα μέρος από το ακίνητο σε δικαιούχους, έναντι μισθώματος που θα προκαθορίζεται. Όταν θα παρέρχεται ο χρόνος εκμετάλλευσης του ακινήτου, ο ανάδοχος θα έχει την υποχρέωση να το παραδίδει στον ιδιοκτήτη Φορέα. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι δικαιούχοι μισθωτές επιλέγονται με βάση αντικειμενικά κοινωνικά κριτήρια. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι στο νομοσχέδιο, εκτός από την απλή μίσθωση των σπιτιών με χαμηλό ενοίκιο, θα επιτρέπεται και η υπογραφή συμβάσεων μίσθωσης με δικαίωμα προαίρεσης για την εξαγορά τους από τους δικαιούχους

- Στο πρόγραμμα «Κάλυψη» ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών». Το πρόγραμμα αφορά τη μίσθωση από το Δημόσιο ιδιωτικών κατοικιών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Εστία» για τη στέγαση μεταναστών και τη διάθεσή τους σε ευάλωτους νέους και νέα ζευγάρια. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο: Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων τα εκμισθώνουν για τρία έτη σε άτομα ηλικίας 25-39 ετών, δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Η καταβολή του μισθώματος γίνεται από τη Γενική Γραμματεία Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας. Στόχος είναι η αξιοποίηση σε πρώτη φάση τουλάχιστον 1.000 ακινήτων, στα οποία θα στεγαστούν 2.500 ωφελούμενοι 25-39 ετών, δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

- Ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών» και στο πρόγραμμα «Νοικιάζω – Ανακαινίζω» που αποσκοπεί στην ένταξη κενών κατοικιών στη μισθωτική αγορά με την επιδότηση των ιδιοκτητών για την αναβάθμισή τους.

- Τέλος, οι διατάξεις για την αξιοποίηση ακινήτων του δημοσίου καταψηφίστηκαν από την αξιωματική αντιπολίτευση ενώ στα περισσότερα άρθρα για την αποκατα΄σταση στο Μάτι δήλωσε «παρών».

Να σημειωθεί ότι το ρεντίκολο εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου, χωρις ίχνος ντροπής και ηθικής και για να δικαιολογήσει την κατάπτυστη στάση του κόμματος ανέφερε ότι το σχέδιο νόμου αποτελεί «απόπειρα εξαπάτησης των πολλών, των νέων, των αδύναμων και μεσαίων στρωμάτων, ακόμη και των πυρόπληκτων στο Μάτι»



Βρέθηκε μηχανή που χρησιμοποιήθηκε στην ληστεία στο κατάστημα ROLEX


 

Πριν από λίγο εντοπίστηκε η μία εκ των δύο μηχανών που χρησιμοποίησαν οι ληστές για την διαφυγή τους απο το κατάστημα της Rolex.

Οι ληστές απομακρύνθηκαν από το σημείο αφού άρπαξαν 23 ρολόγια μεγάλης αξίας σε περίπου ένα λεπτό, σπάζοντας τη βιτρίνα του καταστήματος στην οδό Κολοκοτρώνη με ένα σφυρί. Ακολούθως οι τέσσερις ληστές επιβιβάστηκαν στις δύο μηχανές και εξαφανίστηκαν.

Η ΕΛ.ΑΣ. εντόπισε τη μία εκ των δύο μηχανών που χρησιμοποιήθηκαν στη ληστεία της Rolex.

Αυτό είναι το δεύτερο στοιχείο που έχει στα χέρια της η ΕΛ.ΑΣ., πέρα από τα βίντεο από τις κάμερες κλειστού κυκλώματος τόσο του καταστήματος της Rolex, των γύρω καταστημάτων και φυσικά από τη διαδρομή διαφυγής που ενδεχομένως χρησιμοποίησαν οι ληστές, μαζί με ένα σφυρί που έπεσε από τους δράστες.





Μητσοτάκης για market pass: Ενοχλήθηκαν αριστεροί του χαβιαριού και φιλελεύθεροι πολυτελείας

 



Με έξι θέματα στην ατζέντα συνεδριάζει για τελευταία φορά για το 2022 το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό να αναφέρεται στο Market Pass, να επικρίνει την αντιπολίτευση για την απουσία προτάσεων και να διαμηνύει ότι «η δουλειά συνεχίζεται μέχρι να οδηγηθούμε στις εκλογές στο τέλος της 4ετιας».

Η εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Συνεδριάζουμε σήμερα στην τακτική μας συνάντηση, ενώ στη Βουλή βρίσκεται ήδη η ρύθμιση που προβλέπει την κάλυψη από την Πολιτεία του 10% των εξόδων σχεδόν κάθε ελληνικού νοικοκυριού για τις αγορές πρώτης ανάγκης. Είναι ένα ακόμα ανάχωμα στην εισαγόμενη ακρίβεια, που δείχνει τη διάθεση της κυβέρνησης να στηρίξει το μέσο εισόδημα μέχρι που να βγούμε στο ξέφωτο και από αυτή τη διεθνή κρίση.

Ελπίζω, τελικά, το μέτρο αυτό να υπερψηφιστεί και από την αντιπολίτευση. Όχι μόνο γιατί αποτελεί ένα πρόσθετο στήριγμα μετά τις επιδοτήσεις στο ρεύμα και στα καύσιμα, το διευρυμένο επίδομα θέρμανσης, το «Καλάθι του Νοικοκυριού» για τους πιο ευάλωτους. Αλλά γιατί είναι ένα σημαντικό μέτρο το οποίο αφορά και τη μεσαία τάξη, επιστρέφοντας μάλιστα στην κοινωνία ένα σημαντικό μέρος των υπερεσόδων των πιο ισχυρών. Από τα διυλιστήρια δηλαδή, στους πολίτες.

Και επιμένω στη διπλή διάσταση αυτής της πρωτοβουλίας, καθώς άκουσα σχόλια τόσο αντιφατικά που ουσιαστικά αλληλοδιαψεύδονται. Γιατί δεν μπορεί τα 650 εκατομμύρια να είναι ταυτόχρονα και «ψίχουλα» και «υπερβολικά». Δε γίνεται να θεωρείται επιδοματική μία πολιτική που αφορά το 85% των οικογενειών. Ούτε να συγκρίνεται, βέβαια, ένα προσωρινό μέτρο άμυνας σε έκτακτες κρίσεις, με τα προεκλογικά «αντίδωρα» άλλων εποχών.

Και φοβάμαι πως αυτές οι επιπόλαιες προσεγγίσεις, φανερώνουν απλώς την αναλυτική αδυναμία και των «αριστερών του χαβιαριού», όπως αποκαλούνται, αλλά όσο και κάποιων «φιλελεύθερων πολυτελείας» στη χώρα μας.

Οι πρώτοι θα πρέπει κάποτε να μάθουν ότι μια κεντροδεξιά κυβέρνηση οφείλει να είναι στο πλευρό της κοινωνίας όταν δοκιμάζεται. Δεν υπάρχει ευημερία αν αυτή δεν είναι συλλογική.

Αλλά και οι δεύτεροι, είναι καιρός να καταλάβουν ότι η δίκαιη αναδιανομή του εθνικού πλούτου δεν ανταγωνίζεται ούτε την ανάπτυξη, ούτε την δημοσιονομική ισορροπία. Πολύ περισσότερο όταν εδώ μιλάμε για πόρους οι οποίοι δεν επιβαρύνουν, θα το ξαναπώ, δεν επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος. Και οι οποίοι, επαναλαμβάνω, διατίθενται με σχέδιο για συγκεκριμένο χρόνο για την αντιμετώπιση έκτακτων συνθηκών, όπως μια παγκόσμια αναταραχή

Αυτά, λοιπόν, για να αποφεύγεται η εύκολη κριτική, αλλά και για να αναδεικνύεται η διπλή αποστολή αυτής της κυβέρνησης: από τη μία πλευρά να πρωτοστατεί στην ανάπτυξη, όπως αναγνώρισε πρόσφατα και ο Economist που μας κατέταξε στη θέση του πρωταθλητή της πιο ευχάριστης οικονομικής έκπληξης παγκόσμια για το 2022. Ταυτόχρονα, όμως, να στηρίζει και τους πολίτες, γιατί είμαστε λαϊκή παράταξη. Είμαστε παράταξη και της δημόσιας και της ατομικής προκοπής. Είμαστε δηλαδή μία παράταξη αληθινά προοδευτική.

Και νομίζω ότι αυτά τα στοιχεία διατρέχουν και τη σημερινή πλούσια ατζέντα μας. Από αυτή να ξεχωρίσω τον απολογισμό της τριετούς ψηφιακής μας εμπειρίας, καθώς και δύο σημαντικά νομοσχέδια υγείας, τα οποία ρυθμίζουν σημαντικές προκλήσεις της εποχής μας.

Και όλα αυτά ενώ εχθές στη Βουλή ψηφίστηκε το πρόγραμμα «Σπίτι μου», ένα σημαντικό σχέδιο με κοινωνική σφραγίδα, καθώς αφορά σε προσιτή στέγη για 137.000 συμπολίτες μας. Δυστυχώς χωρίς τις ψήφους της αντιπολίτευσης, η οποία και εδώ έδειξε να απέχει από μια σημαντική κοινωνική πρωτοβουλία, χωρίς όμως ταυτόχρονα να προτείνει και κάποια ουσιαστική εναλλακτική. Αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά ότι εμείς είμαστε η μόνη παράταξη που τελικά συνομιλεί με την κοινωνία, όταν κάποιοι άλλοι επαναλαμβάνουν στερεότυπα τα οποία φαίνεται να έρχονται από άλλες εποχές.

Τώρα, ως προς την ψηφιακή μετάβαση, νομίζω ότι αυτά τα οποία θα ακούσουμε είναι λίγο-πολύ γνωστά, αξίζει όμως να θυμηθούμε ότι όταν το καλοκαίρι του 2019 ρώτησα «πόσες είναι τελικά οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Δημοσίου», κανείς πρακτικά δεν ήξερε να μάς απαντήσει.

Τελικά βρήκαμε 500, οι οποίες υπολειτουργούσαν. Σήμερα είναι σχεδόν 1500, παραπάνω από ένα δισεκατομμύριο ψηφιακές συναλλαγές και βέβαια εκατοντάδες χιλιάδες ώρες εξοικονόμησης από τους πολίτες και από τις επιχειρήσεις. Νομίζω ότι μιλάμε πια για μια άλλη πραγματικότητα στις σχέσεις του πολίτη και των επιχειρήσεων με το κράτος, πάνω στην οποία προφανώς και θέλουμε να χτίσουμε και να διευρύνουμε τα όσα σημαντικά έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα.

Και από αυτά θα ήθελα να ξεχωρίσω -θα μιλήσει φαντάζομαι και στη συνέχεια ο Υπουργός γι’ αυτό- τον Ψηφιακό Φάκελο Υγείας, ο οποίος έρχεται για όλους. Είναι μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση η οποία έρχεται και κουμπώνει με σημαντικές δράσεις που έχουν αναληφθεί από το Υπουργείο Υγείας, δύο από τις οποίες θα έχουμε την ευκαιρία να εγκρίνουμε σήμερα.

Το πρώτο νομοσχέδιο αφορά τις μεταμοσχεύσεις και τον ρόλο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων. Η αλήθεια είναι ότι, δυστυχώς, στη χώρα μας είμαστε ακόμα πολύ πίσω στις μεταμοσχεύσεις. Νομίζω ότι γνωρίζουμε πια τους λόγους και έχει γίνει μια πολύ σοβαρή δουλειά, η οποία αποτυπώνεται και στο νομοσχέδιο, για το πως αυτή η ευρωπαϊκή υστέρηση, η αρνητική πρωτιά της πατρίδας μας μπορεί να διορθωθεί με συγκεκριμένα μέτρα αλλά και με μετρήσιμους δείκτες.

Και το δεύτερο θέμα το οποίο θα συζητήσουμε, είναι μία εκκρεμότητα από το προηγούμενο Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά τη θεωρώ εξαιρετικά σημαντική και αφορά την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ψυχική Υγεία. Με δέκα σημαντικούς τομείς δράσεων που αποσκοπούν στη δραστική βελτίωση των υπηρεσιών σε αυτό το πεδίο. Και βέβαια, ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να μπαίνει πολύ περισσότερο και στον δικό μας δημόσιο διάλογο, ώστε κάποια στιγμή να αφήσουμε πίσω μας στίγματα και προκαταλήψεις που έρχονται στην κυριολεξία από μία άλλη εποχή.

Νομίζω ότι αυτές οι πρωτοβουλίες αναδεικνύουν το εύρος του κυβερνητικού μας έργου, το οποίο δεν περιορίζεται μόνο στις οικονομικές μας επιλογές. Λογικό είναι και μετά τη συζήτηση και κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Προϋπολογισμού να εστιαζόμαστε περισσότερο σε αυτές, αλλά νομίζω ότι και η σημερινή μας ατζέντα αποτυπώνει το μεγάλο εύρος και τον πλούτο του κυβερνητικού μας έργου σε πολλά διαφορετικά πεδία.

Ο Υπουργός Επικρατείας (Γιώργος Γεραπετρίτης), ο οποίος είναι απών καθώς ασθενεί, μού θύμισε ότι ήδη έχουμε ψηφίσει, από τον Ιούλιο του 2019, 375 νόμους, 131 μόνο το 2022. Νομίζω ότι αποτελεί μία χρονιά ρεκόρ.

Αλλά, βέβαια, η δουλειά μας συνεχίζεται. Και μέχρι να οδηγηθούμε στις εκλογές στο τέλος της τετραετίας έχουμε ακόμα πολύ πλούσιο κοινοβουλευτικό έργο για το 2023.

Σίγουρα, όμως, όλα είναι στην ίδια κατεύθυνση. Όλη μας η δράση είναι στην ίδια κατεύθυνση: τη σταθερή πρόοδο της Ελλάδος για μια καλύτερη ζωή για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες.



Μητσοτάκης: Πετύχαμε την επέκταση της τουριστικής περιόδου

 


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη και μίλησε το απόγευμα στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Υπουργείο Τουρισμού για τον απολογισμό της τουριστικής περιόδου με τίτλο «2022 – Η μεγάλη επιστροφή του ελληνικού τουρισμού», στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».




«Τα δεδομένα φέτος μπορούν ανεπιφύλακτα να μας επιτρέψουν να μιλάμε για επιτυχία και για τη μεγάλη επιστροφή του ελληνικού τουρισμού. Οι αφίξεις ως το τέλος της χρονιάς εκτιμούμε ότι θα φτάσουν στο 88% του αριθμού ρεκόρ του 2019, ενώ όμως οι εισπράξεις θα κινηθούν περίπου στα ίδια ίσως και λίγο υψηλότερα. Και έτσι από τα 15 δισεκατομμύρια που το Γενικό Λογιστήριο, ο κ. Σταϊκούρας και ο κ. Σκυλακάκης, προέβλεπαν ως έσοδα για το 2022 θα προστεθούν τουλάχιστον 3 δισεκατομμύρια ακόμα», τόνισε ο Πρωθυπουργός .


Κατάκτηση για τον ελληνικό τουρισμό η επέκταση της τουριστικής περιόδου


«Πετύχαμε την επέκταση της τουριστικής περιόδου και είναι πια μία κατάκτηση για τον ελληνικό τουρισμό. Δεν έτυχε, πέτυχε. Πολλές αεροπορικές εταιρείες έχουν επεκτείνει το πρόγραμμα των πτήσεων για τη δύσκολη περίοδο από το Δεκέμβριο έως τον Μάρτιο. Πέρυσι το πρώτο αεροπλάνο προσγειώθηκε το Μάρτιο, φέτος θα προσγειωθεί ακόμα νωρίτερα. Και βέβαια η κρουαζιέρα μας έχει και αυτή με τον τρόπο της διευρύνει την τουριστική περίοδο. 5.000 calls, αφίξεις, περισσότερες του χρόνου και η Ελλάδα πια ως προορισμός όλο τον χρόνο, είτε μιλάμε για αυτή την πολύ ωραία έννοια του ελληνικού weekend, του «Greekend», είτε μιλάμε για άλλους λόγους να επισκέπτεται κανείς την Ελλάδα, είτε μιλάμε για τον χειμερινό μας τουρισμό, είτε μιλάμε για τον πολιτιστικό μας τουρισμό, οδεύουμε σταδιακά προς μία σεζόν 12 μηνών. Και έχουμε κάθε λόγο να μπορούμε να το κάνουμε διότι υπάρχουν ακόμα πάρα πολλές περιοχές της χώρας οι οποίες είναι τουριστικά «παρθένες», παντελώς αναξιοποίητες», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


Το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» θα τρέξει και το 2023


«Η σεζόν των 12 μηνών δεν πρέπει να αφορά μόνο τους επισκέπτες, πρέπει να αφορά και τους συμπολίτες μας. Όχι μόνο γιατί η πολιτεία οφείλει να διευρύνει διαρκώς το δικαίωμα στην ξεκούραση στους πολίτες και κυρίως στους πιο αδύναμους, αλλά γιατί και ο εσωτερικός τουρισμός έχει τη δυνατότητα να μπορεί να αναγεννά περιοχές οι οποίες έχουν δοκιμαστεί.

Και όσοι το αμφισβητούν δεν έχουν παρά να ρωτήσουν τους κατοίκους, τους επαγγελματίες της Εύβοιας που χτυπήθηκαν από τη φωτιά το καλοκαίρι του 2021, τους Σαμιώτες οι οποίοι ανάσαναν μετά τον σεισμό, αλλά και ακριτικά μας νησιά που παίρνουν ζωή, ενώ τα περιβάλλει διαρκής ένταση. Το πρόγραμμα, λοιπόν, «Τουρισμός για όλους» θα τρέξει και το 2023.

Έχουμε, συνεπώς, μπροστά μας καλές προοπτικές τις οποίες όμως καλούμαστε να κατακτήσουμε ενεργοποιώντας τις δικές μας δυνάμεις. Και κυρίως χωρίς να δείξουμε κανένα σημάδι εφησυχασμού, με πρώτο στοίχημα, όπως ειπώθηκε και από τον Υπουργό, τις υποδομές: αεροδρόμια, λιμάνια, δρόμους, δίκτυα. Σε αυτή την κατεύθυνση έχουν δρομολογηθεί δεκάδες έργα υποδομών σε 26 δημοφιλείς προορισμούς», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.


Οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν συμμετοχή στην επιτυχία και να δικαιούνται μέρισμα από την απόδοση του ελληνικού τουρισμού. Δικαιούνται έξτρα bonus


«Ξεχωριστή πρόκληση αποτελεί η επένδυση του ελληνικού τουρισμού στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Οι εργαζόμενοι εδώ πρέπει να είναι όχι απλά καλά εκπαιδευμένοι αλλά και επαγγελματικά ευχαριστημένοι. Συγχαρητήρια για την υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Πρόκειται για μία μεγάλη επιτυχία.

Δεν θα πάψω, ωστόσο, να επαναλαμβάνω ότι η πρώτη επαφή ενός επισκέπτη δεν είναι με τις εγκαταστάσεις ενός καταλύματος, αλλά με το χαμόγελο εκείνου που θα τον υποδεχθεί. Και αυτό αποκτά μεγαλύτερη σημασία αυτή την εποχή, καθώς υπολογίζεται ότι μετά την πανδημία 1 στις 13 θέσεις στον κλάδο δεν μπόρεσε να καλυφθεί. Αφορά συμπολίτες μας που δούλευαν στο παρελθόν. Αυτή είναι η άλλη πλευρά και θα πρέπει να έχουμε το θάρρος να την αναδεικνύουμε. Υπήρξαν συμπολίτες μας που δούλευαν με πενιχρές αμοιβές, με απλήρωτες υπερωρίες συχνά διαβιώνοντας σε κακές συνθήκες, σίγουρα όχι αντάξιες της φήμης της χώρας.

Και σίγουρα αυτές οι πρακτικές αποτελούν εξαιρέσεις, αλλά θα πρέπει και αυτές οι εξαιρέσεις να εξαφανιστούν τελείως από τον χάρτη. Και αυτή η διάσταση παραμένει σοβαρή και πρέπει να καταστεί προτεραιότητα, γιατί ποιοτικές υπηρεσίες στον επισκέπτη ξεκινούν από ποιοτικές συνθήκες στον εργαζόμενο.

Και με την αφορμή αυτή, θέλω να κάνω μία ακόμα έκκληση στους εργοδότες να μην διστάζουν. Ξέρω ότι πολλές μεγάλες επιχειρήσεις του τουρισμού το έκαναν φέτος, να μην διστάζουν να ανταμείψουν τον κόπο και την προσπάθεια των υπαλλήλων τους χορηγώντας έξτρα bonus ειδικά μετά από μία τόσο καλή τουριστική περίοδο. Οι εργαζόμενοι πρέπει και αυτοί να έχουν συμμετοχή στην επιτυχία και να δικαιούνται μέρισμα από την εξαιρετική απόδοση του ελληνικού τουρισμού», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


Στα αποτελέσματα της φετινής τουριστικής περιόδου αλλά και στις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού αναφέρθηκαν στις ομιλίες τους ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας και η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη.


Στην εκδήλωση μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους από την πρόσφατη τουριστική σεζόν, άνθρωποι που εργάζονται και έχουν άμεση σχέση με τον τουρισμό: ο Bασίλης Ιωσηφίδης, ιδιοκτήτης ορεινού ξενοδοχείου, ο Βασίλης Τζουμάκας, διαχειριστής Χιονοδρομικού Κέντρου και διοργανωτής αγώνων ορεινού τρεξίματος, η Μαρία Οικονομοπούλου, Πρόεδρος του Σωματείου Διπλουματούχων Ξεναγών, ο Γιάννης Μιχαλόπουλος, ιδιοκτήτης καταστήματος στην Πλάκα και η Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Οινοτουρισμού.


Το 2022 με αριθμούς. Στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς πλέον η Ελλάδα


Σε μια χρονιά με πόλεμο, πανδημία, ενεργειακή κρίση και κλειστές τις αγορές της Ρωσίας και της Κίνας, ο ελληνικός τουρισμός πέτυχε τη μεγάλη επιστροφή του.


Ξεπέρασε κατά 2,5 με 3 δισ. ευρώ το στόχο του προϋπολογισμού και τα έσοδα ήδη φτάνουν τα 18 δισ. ευρώ.


Οι τρεις βασικές αγορές ξεπέρασαν σε έσοδα το 2019: Γερμανία +7,2 %, Γαλλία +17,6%, Ηνωμένο Βασίλειο +21,3%.


Η σεζόν ξεκίνησε στις 7 Μαρτίου, νωρίτερα από ποτέ, και συνεχίζεται ακόμα.


Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου ενισχύει σημαντικούς κλάδους της οικονομίας που καταγράφουν άνοδο τον Οκτώβριο (ΕΛΣΤΑΤ) σε σχέση με το 2019. Οι τζίροι σε καταλύματα και εστίαση αυξήθηκαν κατά 34,13% και κατά 18,01% αντίστοιχα σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2019.


Το στοίχημα της κρουαζιέρας κερδήθηκε, με 5000 calls και αύξηση του homeporting σε ελληνικά λιμάνια -αριθμός ρεκόρ που συνοδεύτηκε από την ένταξη νέων προορισμών εντός της χώρας.


Παράλληλα αναδείχθηκαν νέοι, μη δημοφιλείς προορισμοί σε όλη τη χώρα, καθώς ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού κάνει για πρώτη φορά καμπάνια όλο το χρόνο.


Στον εσωτερικό τουρισμό δόθηκαν από την Κυβέρνηση πάνω από 100 εκατ. ευρώ στα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού, το North Evia-Samos Pass και το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους».


Επίσης, υλοποιείται ο κυβερνητικός σχεδιασμός για τον προσβάσιμο τουρισμό, τις προσβάσιμες παραλίες για όλους.


Η Ελλάδα είναι πλέον στους κορυφαίους 5 προορισμούς παγκοσμίως και θα πρωταγωνιστήσει στην μπλε και πράσινη οικονομία και στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.


Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη:


Κύριοι Υπουργοί, κυρία και κύριοι Υφυπουργοί, κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι, επαγγελματίες εργαζόμενοι στον ελληνικό τουρισμό,


Χαίρομαι πάρα πολύ που βρίσκομαι, σήμερα, μαζί σας σε αυτήν την εκδήλωση και νιώθω -πρέπει να σας πω- ιδιαίτερα συγκινημένος, διότι βλέπω ανάμεσά σας πολλά χαμογελαστά πρόσωπα, αισιόδοξα πρόσωπα.


Διότι αν υπάρχει ένας κλάδος όπου οι αριθμοί αντικατοπτρίζουν πιστά την αλήθεια, αυτός είναι ο τουρισμός. Γιατί ειδικά στο δικό του το πεδίο, όλα τα στοιχεία αφορούν χειροπιαστά μεγέθη, μετρημένους επισκέπτες, καταγεγραμμένα έσοδα από την φιλοξενία τους στη χώρα μας.


Και πράγματι, όπως είπε και ο Βασίλης (Κικίλιας), τα δεδομένα φέτος μπορούν ανεπιφύλακτα να μας επιτρέψουν να μιλάμε για επιτυχία και για τη μεγάλη επιστροφή του ελληνικού τουρισμού. Οι αφίξεις ως το τέλος της χρονιάς εκτιμούμε ότι θα φτάσουν στο 88% του αριθμού ρεκόρ του 2019, ενώ όμως οι εισπράξεις θα κινηθούν περίπου στα ίδια ίσως και λίγο υψηλότερα.


Και έτσι από τα 15 δισεκατομμύρια που το Γενικό Λογιστήριο, ο κ. Σταϊκούρας και ο κ. Σκυλακάκης, προέβλεπαν ως έσοδα για το 2022 θα προστεθούν τουλάχιστον 3 δισεκατομμύρια ακόμα.


Αυτοί είναι πόροι για την οικονομία, είναι πόροι για τις επιχειρήσεις, είναι πόροι για την ίδια την κοινωνία. Ο τουρισμός δεν τροφοδοτεί μόνο τα δημόσια ταμεία μέσω της φορολογίας. Ενισχύει, όπως ακούσατε και από τους εξαιρετικούς ομιλητές, ένα πολύ ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων: από μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και αεροπορικές εταιρείες μέχρι πολλές μικρότερες επιχειρήσεις ενοικίασης καταλυμάτων.


Και ταυτόχρονα είναι αυτός που κινητοποιεί τις τοπικές αγορές σε όλες τα επίπεδα. Από τον Πρωτογενή Τομέα -μας τα είπε πολύ ωραία η Μαίρη (Τριανταφυλλοπούλου) για τη σημασία του οινοτουρισμού- μέχρι τις κατασκευές και από τις μεταφορές μέχρι την εστίαση. Πράγματι πρέπει να ήταν φέτος η καλύτερη χρονιά για την εστίαση στην Αθήνα εδώ και πολλές δεκαετίες.


Άρα ο τουρισμός είναι ένας πυροδότης ανάπτυξης για πολλούς και για πολλά. Και δεν είναι τυχαίο, συνεπώς, ότι ο συγκεκριμένος τομέας συμβάλλει σημαντικά τόσο στη μεγέθυνση του εθνικού μας προϊόντος, όσο και στον κρίσιμο τομέα της απασχόλησης, όπως και στις επενδύσεις. Πολλά από τα επενδυτικά σχέδια τα οποία δρομολογούνται συνολικά, σήμερα, στη χώρα αφορούν τον κλάδο του τουρισμού.


Μετατρέπεται, λοιπόν, ο τουρισμός και σε ένα πεδίο ενεργοποίησης δημόσιων, ευρωπαϊκών αλλά και ιδιωτικών κεφαλαίων, στα οποία εάν υπολογιστούν και τραπεζικά δάνεια, θα ξεπεράσουν φέτος το 1 δισεκατομμύριο.


Η σημερινή εικόνα ευεξίας, φίλες και φίλοι, σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα προϋπήρχε εάν δεν προϋπήρχε μια πολύ συστηματική προσπάθεια στήριξης του κλάδου. Κυρίως κατά την περίοδο έκρηξης της πανδημίας. Τότε που ο κορονοϊός μας δημιούργησε ασφυκτικές συνθήκες, απειλώντας πολλές επιχειρήσεις κυριολεκτικά με αφανισμό. Και φέρνοντας τους εργαζόμενους αντιμέτωπους με το φάσμα της ανεργίας.


Και θυμάμαι χαρακτηριστικά τις πρώτες συσκέψεις που είχαμε με τον τότε Υπουργό Τουρισμού, τον Χάρη Θεοχάρη, και το επιτελείο μας για να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρωτοφανή κατάσταση, όπου ολόκληρη η οικονομία ουσιαστικά έκλεινε και βλέπαμε το φάσμα της απόλυτης καταστροφής να είναι μπροστά μας.


Και τότε πήραμε κάποιες δύσκολες αποφάσεις: κατευθύναμε σημαντικούς δημόσιους πόρους για τη στήριξη των επιχειρήσεων του τουρισμού, παραπάνω από 3 δισεκατομμύρια κατευθύνθηκαν μόνο για τουριστικές επιχειρήσεις για να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις, να πληρώσουμε τους μισθούς των εργαζόμενων, να φέρουμε καινούργια εργαλεία, όπου μετατρέψαμε ουσιαστικά τη μερική απασχόληση σε πλήρη απασχόληση, να δώσουμε μεγαλύτερη ευελιξία στις επιχειρήσεις και στους μεγάλους εργοδότες του τουρισμού να κρατήσουν το προσωπικό τους και να μην το απολύσουν.


Και βέβαια ταυτόχρονα να πάρουμε ορισμένα μεγάλα ρίσκα, όπως είπε και ο Υπουργός, να ανοίξουμε το 2020 την τουριστική μας αγορά σε συνθήκες οι οποίες ήταν πραγματικά πρωτόγνωρες. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την εκδήλωση την οποία είχαμε κάνει στη Σαντορίνη τον Ιούνιο -αν θυμάμαι καλά- του 2020. Μια Σαντορίνη άδεια τότε, πανέμορφη για εμάς τους επισκέπτες, αλλά εξαιρετικά τραυματική εμπειρία για όλους τους εργαζόμενους όπου είπαμε ότι «ναι, θα ανοίξουμε με όλα τα εργαλεία τα οποία είχαμε τότε στη διάθεσή μας».


Και τότε σας θυμίζω δεν είχαμε εμβόλια, είχαμε ελάχιστα τεστ, χρησιμοποιήσαμε κάποιους έξυπνους αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης. Ήρθαμε σε συνεννόηση με έναν εξαιρετικό καθηγητή από την άλλη άκρη του κόσμου και σχεδιάσαμε ένα εργαλείο με το οποίο καταφέραμε και αξιοποιήσαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα τεστ τα οποία είχαμε στη διάθεσή μας, σε συνεννόηση φυσικά πάντα με το Υπουργείο Υγείας και καταφέραμε και ανοίξαμε έστω και έτσι. Και είχαμε 25% των εσόδων -ποσό όχι αμελητέο- κρατήσαμε όμως ουσιαστικά τον τουριστικό κλάδο ζωντανό.


Και μετά ήρθε το 2021. Ήδη είχαν αρχίσει να φτάνουν τα εμβόλια και είχαμε μεγάλα ζητήματα τότε για το πώς θα μπορούν να ταξιδεύουν οι τουρίστες και πώς θα μπορούν να βεβαιώνουν το γεγονός ότι είτε έχουν νοσήσει, είτε έχουν κάνει το εμβόλιο.


Και θυμάμαι χαρακτηριστικά μία συζήτηση -Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Δεκέμβριος του 2020- κανείς δε σκεφτόταν τότε τι θα γίνει το επόμενο καλοκαίρι, ήμασταν όλοι εγκλωβισμένοι στη σκληρή βραχυπρόθεσμη πραγματικότητα, όταν για πρώτη φορά μίλησα για την ανάγκη να αποκτήσουμε αυτό το οποίο στη συνέχεια μετεξελίχθηκε σε ψηφιακό πιστοποιητικό.


Δηλαδή ένα κοινά αποδεκτό πιστοποιητικό, το οποίο θα διευκολύνει τους τουρίστες να ταξιδέψουν το επόμενο καλοκαίρι. Και ναι, ήμασταν εμείς αυτοί που το σχεδιάσαμε, το προτείναμε τελικά και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, έγινε πράξη και εξ αιτίας και αυτής της πρωτοβουλίας καταφέραμε το 2021 να έχουμε μία σχετικά αποδεκτή τουριστική περίοδο, φτάνοντας τα έσοδα στο 50% του αριθμού ρεκόρ που είχαμε το 2019.


Και ήρθε η φετινή χρονιά, θα έλεγα χρόνια ολικής επαναφοράς για τον τουρισμό, παρά το γεγονός ότι και φέτος -δε θέλω να το ξεχνάτε- είχαμε μεγάλες δυσκολίες. Εξακολουθούμε κι έχουμε έναν πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης, Ρώσοι τουρίστες πρακτικά δεν ήρθαν, Ουκρανοί δεν ήρθαν.


Αλλά ένας πόλεμος προκαλεί αναταραχή, προκαλεί -το γνωρίζετε καλύτερα από μένα- έκρηξη των τιμών, έκρηξη του πληθωρισμού, έκρηξη του ενεργειακού κόστους. Και παρά ταύτα, ο ελληνικός τουρισμός κατάφερε και έκανε αυτή τη μεγάλη επιστροφή.


Και πρέπει να σας μεταφέρω κάτι το οποίο το γνωρίζετε πολύ καλά, κινείται κανείς σήμερα στην Αθήνα και βλέπει ακόμα πολλούς επισκέπτες, μήνα Δεκέμβριο. Το ίδιο συνάντησα και στη Θεσσαλονίκη όπου βρέθηκα χθες.


Ναι, πετύχαμε αγαπητέ Βασίλη, αγαπητή Σοφία, Άντζελα, Δημήτρη, πετύχαμε την επέκταση της τουριστικής περιόδου και είναι πια μία κατάκτηση για τον ελληνικό τουρισμό. Δεν έτυχε, πέτυχε.

Πολλές αεροπορικές εταιρείες έχουν επεκτείνει το πρόγραμμα των πτήσεων για τη δύσκολη περίοδο από το Δεκέμβριο έως το Μάρτιο. Πέρυσι το πρώτο αεροπλάνο προσγειώθηκε το Μάρτιο, φέτος θα προσγειωθεί ακόμα νωρίτερα. Και βέβαια η κρουαζιέρα μας έχει και αυτή με τον τρόπο της διευρύνει την τουριστική περίοδο. 5.000 calls, αφίξεις, περισσότερες του χρόνου και η Ελλάδα πια ως προορισμός όλο τον χρόνο, είτε μιλάμε για αυτή την πολύ ωραία έννοια του ελληνικού weekend, του «Greekend», είτε μιλάμε για άλλους λόγους να επισκέπτεται κανείς την Ελλάδα, είτε μιλάμε για τον χειμερινό μας τουρισμό, είτε μιλάμε για τον πολιτιστικό μας τουρισμό, οδεύουμε σταδιακά προς μία σεζόν 12 μηνών.


Και έχουμε κάθε λόγο να μπορούμε να το κάνουμε διότι υπάρχουν ακόμα πάρα πολλές περιοχές της χώρας οι οποίες είναι τουριστικά «παρθένες», παντελώς αναξιοποίητες. Και πρέπει να σας πω, βέβαια, ότι και ο πολιτιστικός μας τουρισμός έχει ακόμα σημαντικότατες προοπτικές ανάπτυξης. Αν δει κανείς τους αριθμούς που επισκέπτονται τους αρχαιολογικούς μας χώρους, θα αντιληφθεί ότι είναι σχετικά μικροί σε σχέση με τον αριθμό των επισκεπτών που έρχονται συνολικά στη χώρα μας.


Χθες βρέθηκα στη Βεργίνα να εγκαινιάσω το νέο Μουσείο των Αιγών. Από μόνος του αυτός ο προορισμός θα δικαιολογούσε ένα ταξίδι στην πατρίδα μας. Από μόνος του. Δεν χρειάζεται να κάνει κανείς τίποτα άλλο.


Μόνο και μόνο για να δει αυτόν τον καταπληκτικό αρχαιολογικό χώρο θα μπορούσε κανείς να ταξιδέψει στην Ελλάδα. Πολλαπλασιάστε αυτό επί δεκάδες, ενδεχομένως εκατοντάδες άλλους προορισμούς για να αντιληφθείτε τι αναξιοποίητη δυναμική υπάρχει ακόμα, ειδικά στον τομέα του πολιτιστικού τουρισμού.


Όμως, αυτή η σεζόν των 12 μηνών δεν πρέπει να αφορά μόνο τους επισκέπτες, πρέπει να αφορά και τους συμπολίτες μας. Όχι μόνο γιατί η πολιτεία οφείλει να διευρύνει διαρκώς το δικαίωμα στην ξεκούραση στους πολίτες και κυρίως στους πιο αδύναμους, αλλά γιατί και ο εσωτερικός τουρισμός έχει τη δυνατότητα να μπορεί να αναγεννά περιοχές οι οποίες έχουν δοκιμαστεί.


Και όσοι το αμφισβητούν δεν έχουν παρά να ρωτήσουν τους κατοίκους, τους επαγγελματίες της Εύβοιας που χτυπήθηκαν από τη φωτιά το καλοκαίρι του 2021, τους Σαμιώτες οι οποίοι ανάσαναν μετά τον σεισμό, αλλά και ακριτικά μας νησιά που παίρνουν ζωή, ενώ τα περιβάλλει διαρκής ένταση.


Το πρόγραμμα, λοιπόν, «Τουρισμός για όλους» θα τρέξει και το 2023. Αναμένουμε ακόμα μία κλήρωση στα τέλη Ιανουαρίου, ίσως και νωρίτερα, και το 2023 αναμένεται και αυτό να είναι μια χρονιά ορόσημο για τον τουρισμό μας. Και αυτό θα το επαναλάβω παρά τη μεγάλη διεθνή αβεβαιότητα, τις εισαγόμενες πληθωριστικές πιέσεις, την παγκόσμια οικονομία που βαδίζει μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Είναι δυσκολίες που δεν θα κοπάσουν ούτε γρήγορα ούτε και εύκολα.


Έχουμε, συνεπώς, μπροστά μας καλές προοπτικές τις οποίες όμως καλούμαστε να κατακτήσουμε ενεργοποιώντας τις δικές μας δυνάμεις. Και κυρίως χωρίς να δείξουμε κανένα σημάδι εφησυχασμού, με πρώτο στοίχημα, όπως ειπώθηκε και από τον Υπουργό, τις υποδομές: αεροδρόμια, λιμάνια, δρόμους, δίκτυα. Σε αυτή την κατεύθυνση έχουν δρομολογηθεί δεκάδες έργα υποδομών σε 26 δημοφιλείς προορισμούς. Είναι έργα τα οποία τα έχουμε εντοπίσει, γνωρίζουμε ποια είναι τα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία θα επιστρατεύσουμε. Είναι παρεμβάσεις οι οποίες συνοδεύονται από αλλαγές στη συνδεσιμότητα και στην ταχύτητα του ψηφιακού τοπίου. Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε μόνο τις φυσικές υποδομές αλλά και τις ψηφιακές υποδομές, το 5G, τις οπτικές ίνες, την διασύνδεση των νησιών μας. Όλες αυτές είναι σοβαρές υποδομές επένδυσης που αφορούν και τον ελληνικό τουρισμό.


Και βέβαια, μαζί τους επιλογές που δίνουν πράσινο χρώμα στη φιλοξενία. Από τα πολύ βασικά: σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων, των αποβλήτων, των απορριμμάτων, ανακύκλωση παντού. Εκεί ναι, χρειαζόμαστε αρωγό και την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε αυτή την προσπάθεια.


Ταυτόχρονα, επενδύσεις που αφορούν το μέλλον της βιωσιμότητας του τουρισμού όπως η εξοικονόμηση ενέργειας, η ηλεκτροκίνηση, με κίνητρα αντικατάστασης παλιών οχημάτων, δημιουργώντας νέα δίκτυα φόρτισης, δοκιμάζοντας νέες πρακτικές όπως το Car Sharing.


Το ίδιο, φυσικά, αφορά και στην ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών όπως και στη συνολική ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όχι μόνο σε κεντρικό επίπεδο αλλά και σε αποκεντρωμένο επίπεδο, για να βοηθήσουμε και τις ίδιες τις επιχειρήσεις να μειώσουν τον ενεργειακό τους κόστος.


Η ψηφιοποίηση και η ενεργειακή αυτονομία αποτελούν προκλήσεις για τη χώρα, αποτελούν προκλήσεις και για τον ίδιο τον κλάδο του τουρισμού. Η Αστυπάλαια, η Χάλκη, η Τήλος είναι παραδείγματα νησιών που το καθένα εξελίσσεται με το δικό του τρόπο σε καινοτόμα πράσινα νησιά. Αυτό είναι ένα μοντέλο το οποίο μπορεί εύκολα να επεκταθεί και σε άλλους νησιωτικούς προορισμούς, μέσα από το Πρόγραμμα «GReco Islands». Και βέβαια αυτό πηγαίνει παράλληλα με την αναβάθμιση τόπων της ηπειρωτικής χώρας, με πρωτοβουλίες όπως τα «Απάτητα βουνά», τα οποία ουσιαστικά καθιστούμε ολόκληρους μεγάλους ορεινούς όγκους, πλήρως προστατευμένους από οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα.


Και βασικό στοίχημα, όπως σας είπα, είναι η διεύρυνση της περιόδου στην οποία και ήδη αναφέρθηκα. Και διάβαζα στην πρόσφατη ανάλυση του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ότι «στην κατηγορία ήλιος και θάλασσα η Ελλάδα είναι ο τρίτος προορισμός παγκοσμίως». Και σωστά. Είναι, όμως, καιρός ο τόπος μας να πάρει και τη θέση που του αναλογεί σε άλλες κατηγορίες, όπως ο πολιτιστικός τουρισμός, το City Break και φυσικά ο χειμερινός τουρισμός στον οποίον επενδύουμε πολύ κι έχουμε ακόμα να δούμε πολλά θετικά βήματα στη σωστή κατεύθυνση.


Θα επαναλάβω, όλες οι προϋποθέσεις υπάρχουν. Έχουμε μοναδικά μνημεία, μοναδική πολιτιστική κληρονομιά, μοναδικό φυσικό περιβάλλον. Και βέβαια αυτό σημαίνει παράλληλες δράσεις από πλευράς κεντρικού κράτους. Το κράτος πρέπει να προχωρήσει σε σημαντικές δημόσιες επενδύσεις, όπως παραδείγματος χάρη την ανάδειξη ιστορικών τόπων, την ίδρυση νέων μουσείων.


Αλλά, βέβαια, τίποτα δεν μπορεί να γίνει, κυρίες και κύριοι, χωρίς τη συνεργασία του ιδιωτικού τομέα. Διότι αυτός τελικά είναι που επενδύει, αυτός θα αισθανθεί άνετα με τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού. Εσείς οι επιχειρηματίες του τουρισμού θα πάρετε το ρίσκο να επενδύετε σε αυτό το οποίο ξέρετε να κάνετε καλύτερα.


Και βέβαια η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως ακούσαμε και από τον πρώτο ομιλητή, πρέπει να φροντίζει να συνδέει τη ζωή κάθε περιοχής με τις απαραίτητες υποδομές που θα κάνουν τη φιλοξενία του επισκέπτη ολοένα και πιο ευχάριστη.


Και βέβαια στο ζήτημα του περαιτέρω εκσυγχρονισμού του κλάδου, πρέπει να επενδύσουμε σημαντικά σε ψηφιακές δεξιότητες. Αυτήν την προτεραιότητα υπηρετεί για παράδειγμα και η συμφωνία την οποία κάναμε με τη Google, η οποία προβλέπει εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρές και μεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις.


Όπως ζητούμενη, βέβαια, είναι και η ρύθμιση του καθεστώτος λειτουργίας των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης. Ζήτημα στο οποίο πιστεύω ότι σύντομα θα μπορέσουμε να παρουσιάσουμε κάποιους νέους κανόνες.


Τέλος, ξεχωριστή πρόκληση αποτελεί η επένδυση του ελληνικού τουρισμού στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Οι εργαζόμενοι εδώ πρέπει να είναι όχι απλά καλά εκπαιδευμένοι αλλά και επαγγελματικά ευχαριστημένοι. Συγχαρητήρια για την υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Πρόκειται για μία μεγάλη επιτυχία.


Δεν θα πάψω, ωστόσο, να επαναλαμβάνω ότι η πρώτη επαφή ενός επισκέπτη δεν είναι με τις εγκαταστάσεις ενός καταλύματος, αλλά με το χαμόγελο εκείνου που θα τον υποδεχθεί. Και αυτό αποκτά μεγαλύτερη σημασία αυτή την εποχή, καθώς υπολογίζεται ότι μετά την πανδημία 1 στις 13 θέσεις στον κλάδο δεν μπόρεσε να καλυφθεί. Αφορά συμπολίτες μας που δούλευαν στο παρελθόν. Αυτή είναι η άλλη πλευρά και θα πρέπει να έχουμε το θάρρος να την αναδεικνύουμε. Υπήρξαν συμπολίτες μας που δούλευαν με πενιχρές αμοιβές, με απλήρωτες υπερωρίες συχνά διαβιώνοντας σε κακές συνθήκες, σίγουρα όχι αντάξιες της φήμης της χώρας.


Και σίγουρα αυτές οι πρακτικές αποτελούν εξαιρέσεις, αλλά θα πρέπει και αυτές οι εξαιρέσεις να εξαφανιστούν τελείως από τον χάρτη. Και αυτή η διάσταση παραμένει σοβαρή και πρέπει να καταστεί προτεραιότητα, γιατί ποιοτικές υπηρεσίες στον επισκέπτη ξεκινούν από ποιοτικές συνθήκες στον εργαζόμενο.


Και με την αφορμή αυτή, θέλω να κάνω μία ακόμα έκκληση στους εργοδότες να μην διστάζουν. Ξέρω ότι πολλές μεγάλες επιχειρήσεις του τουρισμού το έκαναν φέτος, να μην διστάζουν να ανταμείψουν τον κόπο και την προσπάθεια των υπαλλήλων τους χορηγώντας έξτρα bonus ειδικά μετά από μία τόσο καλή τουριστική περίοδο. Οι εργαζόμενοι πρέπει και αυτοί να έχουν συμμετοχή στην επιτυχία και να δικαιούνται μέρισμα από την εξαιρετική απόδοση του ελληνικού τουρισμού.


Για να το πω λοιπόν διαφορετικά, η αναβάθμιση του τουρισμού μας προϊόντος οφείλει να συνοδεύεται και από τον εκσυγχρονισμό της τουριστικής εκπαίδευσης. Και ξέρω ότι υπάρχουν πολλά σχέδια από το Υπουργείο και ειδικά από την Υφυπουργό, την Σοφία Ζαχαράκη. Θα κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα, ζητώντας από τους εργαζόμενους στον τομέα υψηλή εξειδίκευση και προσόντα, επαγγελματική συνέπεια, άψογη συμπεριφορά, παρέχοντάς του ταυτόχρονα όμως και τα μέσα ώστε να μπορούν να υπηρετούν με αξιοπρέπεια την αποστολή τους.


Και ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου οι μισθοί στη χώρα μας είναι ακόμα χαμηλοί, όπου τα εισοδήματα πολιορκούνται από την εισαγόμενη ακρίβεια, αυτό αποκτά ξεχωριστή σημασία. Και στην προστασία των εργαζόμενων, εξάλλου, αποσκοπεί και η αναβάθμιση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή. Θέλουμε όχι μόνο ανοιχτή αλλά και εύρυθμη αγορά και αυτό σημαίνει ανάμεσα στα άλλα σεβασμό στους ανθρώπους οι οποίοι εργάζονται στον τουρισμό.


Κυρίες και κύριοι, οι προοπτικές του ελληνικού τουρισμού πραγματικά είναι λαμπρές. Έχω δει πολλές εκτιμήσεις για το που μπορούμε να φτάσουμε το 2030 ως προς τον αριθμό των επισκεπτών, την κατά κεφαλήν δαπάνη, τα συνολικά έσοδα τα οποία μπορούμε να έχουμε ως ελληνική οικονομία.


Είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Να συνεχίσουμε και να επενδύσουμε σε αυτή την εξαιρετική σχέση την οποία έχουμε αναπτύξει, μια σχέση συνεργασίας μεταξύ του κράτους – ιδρυμάτων, όπως το Ίδρυμα Ωνάση, που έχουν στηρίξει σημαντικά αυτή την προσπάθεια. Αλλά, κυρίως, του ιδιωτικού τομέα, των μεγάλων, μεσαίων, μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, που επενδύουν σε αυτόν.


Σε αυτή την πορεία θέλω να συνεχίσουμε. Παρά τις δυσκολίες, θέλω να γνωρίζετε ότι θα έχετε στο πρόσωπό μου πάντα έναν σύμμαχο. Έναν άνθρωπο ο οποίος πιστεύω ότι έχει αποδείξει διαχρονικά ότι γνωρίζει καλά τα ζητήματα του ελληνικού τουρισμού, αλλά ο οποίος πιστεύω ότι μπορεί να δει και τις σημαντικές προοπτικές οι οποίες προδιαγράφονται για το μέλλον. Και η Ελλάδα σε αυτό τον τομέα είναι εξαιρετικά καλά τοποθετημένη. Πιστεύω ακράδαντα ότι όλες οι διεθνείς τάσεις μπορούν να δουλέψουν προς όφελός μας.


Και να μην ξεχνάτε ότι σε αυτόν τον δύσκολο και σύνθετο κόσμο στον οποίο ζούμε, όλοι θα αναζητούν ολοένα και περισσότερο μοναδικές εμπειρίες. Δεν θυμάμαι ποιος από τους ομιλητές πριν αναφέρθηκε σε αυτή τη λέξη: εμπειρία.


Και αν κάποιος κληθεί να διαλέξει μεταξύ του να δαπανήσει χρήματα σε μία καταναλωτική ανάγκη, να αγοράσει -ας πούμε- ένα κινητό τηλέφωνο ή να ξοδέψει τα χρήματά του αυτά σε ένα ταξίδι, είναι πιο πιθανό πια ότι θα επιλέξει το δεύτερο και όχι το πρώτο.


Αυτές τις μακροπρόθεσμες τάσεις, λοιπόν, έχει έρθει η ώρα να τις εκμεταλλευτούμε στο έπακρο. Έχουμε βάλει τα θεμέλια, έχουμε βάλει τις βάσεις, ξέρουμε που θέλουμε να πάμε τον ελληνικό τουρισμό και είμαι σίγουρος ότι με τη δική σας βοήθεια, με τη δική σας στήριξη, κυρίως με τον δικό σας κόπο και με τη δική σας εργατικότητα -και απευθύνομαι στους επαγγελματίες του τουρισμού- θα μπορέσουμε και το 2023 αλλά και τα χρόνια που θα ακολουθήσουν να είναι χρόνια μεγάλης επιτυχίας για τον ελληνικό τουρισμό και κατά συνέπεια χρόνια μεγάλης επιτυχίας και για την ελληνική οικονομία.


Σας ευχαριστώ πολύ και σας εύχομαι καλές γιορτές και να έχουμε μία καλή χρονιά.



Σεισμός στην Καλιφόρνια 6,4 ρίχτερ

 


Περισσότερα από 64.000 νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ρεύμα στην πόλη Ferndale στην κομητεία Humboldt, μετά τον σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που ταρακούνησε τη βόρεια ακτής της Καλιφόρνιας.

Η εταιρεία διαχείρισης του συστήματος ηλεκτροδότησης της Καλιφόρνιας CISO, η οποία εποπτεύει μεγάλο μέρος του ηλεκτρικού δικτύου της πολιτείας, εξέδωσε ειδοποίηση έκτακτης ανάγκης μετά τον σεισμό.

 Την ίδια ώρα, τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η αστυνομία ανταποκρίνεται σε πληροφορίες για ρωγμές στη γέφυρα που βρίσκεται πάνω από τον ποταμό Ιλ. 

Το επίκεντρο του σημερινού σεισμού, ο οποίος σημειώθηκε στις 02:34 τοπική ώρα (12:34 ώρα Ελλάδος) εντοπίστηκε σε βάθος 16,1 χιλιομέτρων.   



Συνεχίζονται οι καταθέσεις για το έγκλημα ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ - Τσίπρα στο Μάτι

 



Συγκλονίζουν οι καταθέσεις μαρτύρων στη δίκη για το έγκλημα ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ - Τσίπρα στο Μάτι.

Στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο συγγενείς θυμάτων συνεχίζουν τις καταθέσεις και περιγράφουν τις τραγικές στιγμές που βίωσαν και τον Γολγοθά που συνεχίζουν να ανεβαίνουν, τεσσεράμισι χρόνια μετά το έγκλημα ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ απόγευμα της 23ης Ιουλίου 2018 που κατέκαψε την ανατολική Αττική.

Η Παναγιώτα Μαλαίνου, κλαίγοντας, μίλησε για το χαμό της 73χρονης μητέρας της, η οποία βρισκόταν στο Μάτι μαζί με την εγγονή της. «Απαρνήθηκα την ίδια τη μητέρα μου! Δεν την αναγνώριζα» είπε, ξεσπώντας σε λυγμούς, όταν περιέγραφε τη στιγμή που κλήθηκε να αναγνωρίσει τη σορό.

Όπως είπε, η μητέρα της πήρε το παιδί και πήγαν σε μία φιλική οικογένεια που είχε μεταφορικό μέσο, ώστε να επιστρέψουν στην Αθήνα, όταν πλησίασε η φωτιά. Είδαν ότι ο δρόμος ήταν κλειστός και κατευθύνθηκαν προς την Αργυρά Ακτή...

«Εκεί έπεφταν πέτρες, καύτρες, ξύλα. Μπήκαν στην ακρογιαλιά για να σωθούν, αλλά έρχονταν πράγματα στο κεφάλι τους. Άνεμος τράβηξε σαν σκούπα όλα όσα έπεφταν. Η ανιψιά μου διασώθηκε από ένα ψαράδικο. Η θάλασσα παρέσυρε τη μητέρα μου στη Λούτσα, τη συνέλεξε κι εκείνη το ψαροκάικο, αλλά ήταν νεκρή… Η μαμά μου κατέληξε. Το παιδί πέρασε πολύ άσχημα. Το παρακολουθούσαν παιδοψυχολόγοι…» είπε, κλαίγοντας, η μάρτυρας.

«Πήγα στο Λιμεναρχείο να ρωτήσω για τη μητέρα μου και την ανιψιά μου. Έλεγα τα ονόματα. Την ανιψιά μου τη βρήκαν αμέσως, μου είπαν ότι την έχουν βρει. Όταν έλεγα το όνομα της μητέρας μου πηγαινοέφερναν ένα χαρτί και μου έλεγαν ''δεν ξέρουμε, ψάξτε''. Τότε, όταν ήμουν στο Λιμεναρχείο, δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα έχει παρασυρθεί τόσο στη θάλασσα. Είχε φτάσει στη Λούτσα. Πήγα στη Ραφήνα, στο αστυνομικό τμήμα, ξαναγύρισα στο Λιμεναρχείο, κατά τις 9 μου είπαν ότι ήταν νεκρή», είπε στους δικαστές.

‘Όπως κατέθεσε, τη σορό της μητέρας της την είδε ύστερα από μέρες και όχι λίγες ώρες μετά: «Αν μου το έλεγαν τότε, θα την αναγνώριζα εκείνη τη στιγμή, όχι σαν μια φουσκωμένη μπάλα, ένα ανθρωπάκι της Μισελέν που μου έδειξαν μετά. Την είδα έπειτα από μέρες και απαρνήθηκα την ίδια τη μητέρα μου! Δεν την αναγνώριζα».

Η μάρτυρας σε έντονο ύψος αναρωτιόταν για το έγκλημα ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ - Τσίπρα: «Γιατί έκλεισαν οι δρόμοι; Τα αυτοκίνητα ήταν μάζες λιωμένες. Είπα, είμαι στη Βηρυτό; Δεν περίμενα να δω τέτοιες εικόνες. Τα πάντα σβηστά και λιωμένα. Ένιωσα τον τρόμο που βίωσε αυτό το παιδάκι, που έχασε τη γιαγιά της. Η οικογένειά μας ζει με αυτή τη σκιά αυτά τα τέσσερα χρόνια. Τα δύο πρώτα χρόνια το παιδί άφησε το σχολείο κι έκανε εκπαίδευση κατ’ οίκον».

«Η μητέρα μου κάηκε από το θερμικό κύμα -Είχε μουμιοποιηθεί»

Ο Ευάγγελος Κωστόπουλος, έχασε τη μητέρα του και περιέγραψε στο δικαστήριο τη συγκλονιστική προσπάθεια να σώσει τον πατέρα του, ο οποίος είχε εγκλωβιστεί μέσα στο σπίτι τους. Ο ίδιος δεν βρισκόταν μαζί τους όταν ξέσπασε η πυρκαγιά, όμως έσπευσε στην περιοχή να τους βοηθήσει, καθώς αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας. Η περιγραφή του καθήλωσε το ακροατήριο:

«Στην κατηφόρα προς το Κόκκινο Λιμανάκι είδα τον πρώτο νεκρό. Κάρβουνο. Ένας άλλος με μηχανάκι είχε κοκαλώσει και κοίταζε. Έφτασα κοντά στο σπίτι. Το τοπίο ήταν τρομακτικό. Δεν καταλάβαινες αν το σπίτι σου υπάρχει ή όχι. Δύο αμάξια καίγονταν έξω από το σπίτι μας. Έτρεχαν όλα, αλουμίνια, ζάντες… Σταμάτησα κάποια στιγμή από τις φλόγες. Δεν έβλεπα τίποτα. Τρομακτικό το τοπίο. Τέτοιες εικόνες ούτε σε ταινία δεν έχω δει».

Όπως είπε, είχε πάθει σοκ, ωστόσο με όσες δυνάμεις είχε προσπάθησε να πλησιάσει το σπίτι των γονέων του:

«Βρήκα τη μητέρα μου πεσμένη πίσω από το σπίτι. Κάηκε από το θερμικό κύμα. Είχε μουμιοποιηθεί. Η φλόγα ήταν πέντε μέτρα από εκείνη. Προσπάθησα να πλησιάσω κι έπεσα κάτω. Έμεινα δέκα λεπτά. Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής μού είπε ότι βίωσα 300 βαθμούς τουλάχιστον…» περιέγραψε, φορτισμένος.

Στη συνέχεια κατέθεσε πως άρχισε να φωνάζει τον πατέρα του κι άκουσε τη φωνή του. «Φώναζε, αλλά ήταν κάτω, καιγόταν η κουζίνα… Ήταν καμένος στα χέρια και τα πόδια. Μπήκα έρποντας, τον τράβηξα… Το μοναδικό αυτοκίνητο που δεν είχε καεί ήταν το δικό του και είχε στην τσέπη τα κλειδιά. Τον πήρα στην πλάτη. Τον έβαλα μέσα και ξεκινήσαμε. Αν είχε κάπου αλλού τα κλειδιά, δεν θα προλαβαίναμε» είπε ο κ. Κωστόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι ο πατέρας του νοσηλεύθηκε επί δύο μήνες και ακόμα και σήμερα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

«Ο γιος μου εγκλωβίστηκε στο δρόμο του θανάτου -Η γυναίκα μου δεν άντεξε το χαμό του»Μία ακόμη οικογενειακή τραγωδία ξεδιπλώθηκε στην αίθουσα του δικαστηρίου. Ο Ευάγγελος Χαμηλοθώρης μίλησε για το χαμό του γιου του, ο οποίος εγκλωβίστηκε στις φλόγες, αλλά και το θάνατο της γυναίκας του, η οποία δεν άντεξε, όπως είπε, την απώλειά του.

Ο γιος του επέστρεφε από τη δουλειά και, όπως κατέθεσε ο μάρτυρας, στις 18.30 περίπου μίλησαν στο τηλέφωνο. Του είπε «μας έμπλεξαν με τη φωτιά» και στη συνέχεια ακούστηκε ένας δυνατός ήχος και η γραμμή κόπηκε...

«Θεωρήσαμε ότι έπεσαν οι γραμμές λόγω της φωτιάς. Έπειτα από μία ώρα πήγαμε στο αστυνομικό τμήμα της Ραφήνας να ρωτήσουμε αν υπάρχει εικόνα για τραυματίες ή νεκρούς. Αρχίσαμε την αναζήτησή του σε όλα τα νοσοκομεία. Συνεχίσαμε να ψάχνουμε και η κόρη μου έδωσε dna. Έδωσα κι εγώ και μου ανακοίνωσαν ότι ταυτοποιήθηκε η σορός. Ο γιος μου επέστρεφε από την εργασία του στο σπίτι μας στο Μαραθώνα. Εγκλωβίστηκε στο δρόμο του θανάτου, όπως τον λέμε πια…», κατέθεσε ο μάρτυρας.

Στη συνέχεια μίλησε για το χαμό της συζύγου του. «Δεν είχε κανένα πρόβλημα υγείας. Από εκείνη την ημέρα κλείστηκε στον εαυτό της. Ύστερα από λίγο καιρό έπαθε καρδιακή προσβολή την ώρα του ύπνου. Γι’ αυτό δεν είναι εδώ. Μια ευχή μόνο, να μην ξαναγίνει τέτοιο πράγμα» είπε, έντονα φορτισμένος.

«Άρχισε να καίγεται όλο το σώμα μου, δεν μπορώ να ανοίξω τα χέρια μου»

Ο Παναγιώτης Μανέτας, ο οποίος υπέστη σοβαρότατα εγκαύματα, περιέγραψε στο δικαστήριο το τραγικό παιχνίδι της μοίρας. Η σύζυγός του ήταν κατάκοιτη και τους φιλοξενούσε μία φίλη τους στο Νέο Βουτζά. Την ημέρα της πυρκαγιάς θα την έβαζε σε ίδρυμα, όμως δεν πρόλαβε. Μίλησε για τις αγωνιώδεις προσπάθειές του να τη σώσει:

«Ξαφνικά ακούμε για τη φωτιά που είχε πιάσει στην Πεντέλη. Η ιδιοκτήτρια του σπιτιού που μας φιλοξενούσε είπε να φύγουμε. Πώς να φύγουμε; Και αυτή είχε πρόβλημα στα πόδια της. Βγήκα έξω, είδα έναν κύριο με μια μάνικα να προσπαθεί. Είδα δύο πυροσβεστικά να κατεβαίνουν κάτω και ένα περιπολικό της Αστυνομίας, από το οποίο κανείς δεν κατέβηκε να που πει κάτι... Μου έκαναν, απλά, νόημα να φύγω, σαν να με χαιρετούν. Πήγα στο σπίτι. Η φωτιά είχε φτάσει 20 με 30 μέτρα από το σπίτι. Έβαλα τη γυναίκα μου στο καρότσι και βοήθησα και την κυρία Βασιλική. Πήγαμε 30 μέτρα. Ήρθε ένας ιδιώτης με ένα φορτηγάκι και μας είπε να μας βοηθήσει. Να βάλουμε τη γυναίκα μου στην καρότσα. Πώς να σηκώσουμε έναν άνθρωπο 100 κιλά και 1,80 ύψος; Η φωτιά είχε πλησιάσει. Λέω στην κυρία Βασιλική ''φύγε εσύ''. Άρχισε να καίγεται όλο το σώμα μου. Σκεφτόμουν να σώσω τη γυναίκα. Κράτησα την ψυχραιμία μου. Δεν ξέρω πού βρήκα το κουράγιο. Την τράβηξα με τα χέρια και την πήγα σε ένα σπίτι που είχε ένα κενό και την κράτησα εκεί. Έκανα προσευχή και ο Θεός με άκουσε. Μου έφερε δύο αγγέλους... Δύο νέα παιδιά. Ήταν αστυνομικοί εκτός υπηρεσίας, που ήρθαν και μας βρήκαν. Αυτοί μας έσωσαν. Και έσωσαν 20 με 30 άτομα. Δεν θυμάμαι τα ονόματά τους. Βγάλανε και άλλους από ένα σπίτι δίπλα. Δυστυχώς, δεν μπορούσαν να σηκώσουν τη γυναίκα μου να τη βάλανε στο αμάξι. Ήρθε ένα πυροσβεστικό και την πήρε. Έζησε τέσσερις μέρες και πέθανε. Είχε εισπνεύσει καπνούς. Εγώ μπήκα στο νοσοκομείο. Δεν υπήρχε ενημέρωση από κανέναν. Τίποτα δεν υπήρχε, τίποτα... Πληρώνουμε τους φόρους, τα πάντα. Δεν έπρεπε να μας βοηθήσουν; Με έσωσε ο Θεός. Μας αφήσανε μόνους. Να στείλουν ένα αμάξι... κάτι, να σωθούμε. Έχω κάνει δύο χειρουργεία, δεν μπορώ να ανοίξω τα χέρια μου. Πρέπει να κάνω ακόμη δύο χειρουργεία στο κάθε χέρι και αν φτιάξουν. Δεν μπορώ να βαδίσω καλά. Η φωτιά δεν με άγγιξε. Από τα θερμικά αέρια το έπαθα, 400 βαθμοί Κελσίου. Αν ήμουν σε επαφή με τη φωτιά θα είχα λιώσει. Έχω θέματα υγείας με τα χέρια και με τα νεύρα από τα καψίματα. Ζητώ δικαιοσύνη για την αμέλεια και εύχομαι να μη συμβεί ποτέ ξανά αυτό».

«Είδα τη μητέρα μου να βγαίνει σε ένα φορείο πάνω σε πορτοκαλί σακούλι»

«Από την ημέρα που έχασα τη μητέρα μου, έχασα το χαμόγελο από τα χείλη μου» κατέθεσε ο Έκτωρ Διαμαντίδης, και συνέχισε: «Ήμουν δεμένος μαζί της. Κάποιος της στέρησε τη δυνατότητα να γνωρίσει την εγγονή της. Η μητέρα μου ήταν στη θάλασσα εκείνη την ημέρα και εγώ στο Μαρούσι, εργαζόμουν. Είμαι νοσηλευτής. Διάβασα για τη φωτιά στο Νταού Πεντέλης. Πίστεψα αρχικά ότι θα τη σβήσουν, όπως πάντα. Όταν είδα ότι πάει προς Καλλιτεχνούπολη άρχισα να καλώ τη μητέρα μου και δεν απαντούσε. Γύρω στις 6:40 τη βρήκα. Κατάλαβα ότι τίποτα δεν πάει καλά. Άκουγα ουρλιαχτά από μέσα. ''Έκτορα, τρέχω να σωθώ, καίγομαι'', μου είπε. Κάλεσα τον αδελφό της μητέρας μου. Προσπαθούσα να βρω τη μητέρα μου και τον πατριό μου. Τίποτα. Δεν κατάφερα να επικοινωνήσω ούτε με την Πυροσβεστική ούτε με την Αστυνομία. Κανείς δεν απαντούσε. Ήταν όλοι απόντες. Γύρω στις 9 το βράδυ κατάφερα να βρω τον πατριό μου. Με τρεμάμενη φωνή μού είπε να φανώ δυνατός και ότι η μητέρα μου έχει πεθάνει εντός της σπιτιού» περιέγραψε ο μάρτυρας, για να συνεχίσει: «Έπαθα κρίση πανικού, του ζητούσα να μου τη δώσει να της μιλήσω».

Όπως είπε, πήγε με τον πατριό του στο σπίτι της μητέρας του και άρχισαν να ψάχνουν: «Δεν ξέραμε πού πατούσαμε, αν θα υποχωρήσει το σπίτι ολόκληρο. Είχαμε ανοίξει τα φλας των κινητών για να βλέπουμε. Κάποια στιγμή ο θείος μου έστρεψε το φακό προς την κουζίνα. Το μόνο που θυμάμαι ήταν ο πατριός μου να ουρλιάζει στον πατέρα μου, ''Γιώργο, μη''. Έχω κενό μνήμης, μου τα είπαν μετά. Με άρπαξαν και με έβγαλαν έξω. Στις 5 το πρωί εμφανίστηκε ένα πυροσβεστικό που έτυχε να περνάει από την περιοχή. Ο ένας πυροσβέστης πήγε με τον πατριό μου μέσα στο σπίτι για να του υποδείξει πού είναι η μητέρα μου. Κάποια στιγμή, μας είπαν ''θα έρθουν τα ΕΜΑΚ με πυροσβέστες να τη βγάλουν. Ήρθαν στις 7 το πρωί. Να βλέπεις τη μητέρα σου να βγαίνει σε ένα φορείο πάνω σε πορτοκαλί σακούλι δεν είναι ό,τι πιο ευχάριστο...», είπε ο κ. Διαμαντίδης.

Συνέχισε, περιγράφοντας την απίστευτη ψυχική ταλαιπωρία στην οποία υποβλήθηκαν οι συγγενείς των θυμάτων έως ότου παραλάβουν τις σορούς των αγαπημένων τους και ξέσπασε κατά των υπευθύνων:

«Δεν ήρθε να την παραλάβει ασθενοφόρο. Πήγαμε στο Γουδί. Η κατάσταση εκεί ήταν εφιαλτική. Γονείς και άνθρωποι ούρλιαζαν. Τότε μας είπαν να πάμε στο Σχιστό. Μας παίζανε μπαλάκι. Εκεί δεν θα ξεχάσω μια μάνα, πανιασμένη, να ψάχνει τα παιδιά της. Ήταν 11 παιδιά που πέθαναν, τα οποία, σύμφωνα με το κράτος, έχουν 95% ευθύνη γιατί τα σκότωσαν. Όταν μετά από μια εβδομάδα πήγε να πάρει τη μητέρα μου, μας είπαν να μην τη δω γιατί ήταν σε αποσύνθεση επειδή ήταν εκτός ψυγείου. Η προσβολή των νεκρών συνεχιζόταν. Πέθανε σαν ποντίκι μες στη φάκα.

Στο Μάτι ήμασταν μόνοι μας, χωρίς βοήθεια. Όλοι ήταν στη Κινέτα λόγω της Motor Oil, έμειναν εκεί για να μην ξαναπιάσει… Όπως και ο κατηγορούμενος, ο κ. Πορτοζούδης. Είχε πάρει το δεσμό του να πάει για καφέ. Άνθρωποι καιγόντουσαν και αυτός είχε πάει για καφέ. Ποτέ δεν θα βγάλω αυτό το ηχητικό από το κεφάλι μου. Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη ούτε στο κράτος ούτε στην αστυνομία. Κανένας δεν μας βοήθησε. Ζήσανε μόνοι τους, πεθάνανε μόνοι τους. Θα μπορούσαν να έχουν ενημερώσει τον κόσμο ότι κινδυνεύει, να έχουν φτιάξει ένα πλάνο για την ασφαλή διαφυγή τους».

Ράγισε καρδιές η κατάθεση του Γιώργου Καΐρη, ο οποίος είναι ο πατριός του Έκτορα Διαμαντίδη. Κλαίγοντας με λυγμούς, μίλησε για τις τελευταίες στιγμές με τη σύντροφό του.

«Εκείνη την ημέρα η Τάνια μού ζήτησε να φάμε στην τραπεζαρία. Ίσως διαισθανόταν ότι θα ήταν το τελευταίο γεύμα που θα κάναμε μαζί. Γύρω στις 5:15 ακούσαμε ότι η φωτιά έχει πάει στο Νταού Πεντέλης. Κατάλαβα ότι κάτι δεν πάει καλά. Στις 5:20 της είπα ''ντύσου εσύ, θα πάω στον Άγιο Ιωάννη, να δω τι γίνεται''» ανέφερε ο μάρτυρας, και συνέχισε:

«Επέστρεψα στο σπίτι. Έβαλα το αμάξι μέσα στο γκαράζ. Είπα και στους γείτονές μας να φεύγουμε, ''καιγόμαστε''. Είχαν ένα βρέφος 3 μηνών. Φωνάξαμε τα σκυλιά, ήταν εκπαιδευμένα, μπήκαν αμέσως στο αμάξι. Η Τάνια μού ζήτησε να μπει μέσα στο σπίτι για να πάρει τα πράγματά της... Κοσμήματα, χρήματα και χαρτιά. Έβγαλα το αμάξι και μπήκα μέσα στο σπίτι, δεν την έβλεπα. Φώναζα ''Τάνια, Τάνια''. Νόμιζα ότι θα είχε βγει από την άλλη μεριά του σπιτιού. Εκείνη τη στιγμή συνειδητοποίησα ότι είχαν πάρει φωτιά τα πάντα. Δεν υπήρχε νερό, είχε κοπεί. Τα πάντα είχαν μαυρίσει. Η μέρα είχε γίνει νύχτα. Κανείς δεν υπήρχε. Με έκαιγε το θερμικό φορτίο, δεν μπορούσα να μπω στο σπίτι. Έχω στο μυαλό μου εικόνα να κάνω βήματα στον αέρα και να φωνάζω την Τάνια, χωρίς η φωνή μου να βγαίνει».

Όπως είπε ο μάρτυρας, άρχισε να ψάχνει για βοήθεια, αλλά μάταια. Κάποια στιγμή βρήκε ένα τηλέφωνο και κάλεσε τη γυναίκα του. «Μου είπε, ''καίγονται τα πάντα, δεν ξέρω τι να κάνω''. Ίσως είναι το πιο τραγικό σημείο. Της είπα ''μη φοβάσαι'', της έδωσα το λόγο μου... ''Θα ανέβω, να σε πάρω''. Πώς μπορείς να συνεχίσεις να ζεις όταν έχεις δώσει το λόγο σου στον έρωτα της ζωής σου και δεν τον έσωσες. Δεν ξέρω πώς υπάρχω. Κάποια στιγμή γύρω στις 8 εμφανίστηκε ένα βανάκι της Πυροσβεστικής. Κλαίγοντας και ουρλιάζοντας, το σταμάτησα. ''Βοήθησέ με. Η γυναίκα μου ζει, πάμε να την πάρουμε'', τους είπα. Γύρισε και μου είπε ''εγώ είμαι εδώ για άλλη δουλειά'', και σηκώθηκε και έφυγε».

«Ξέρετε τι μου έμεινε, κυρία πρόεδρε; Αυτό εδώ το σακουλάκι, ό,τι απέμεινε από αυτά που φόραγε»

Ο μάρτυρας, συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στις στιγμές που εντόπισε τη γυναίκα του νεκρή: «Μπήκαμε στο σπίτι… Ούρλιαζα και ένας πυροσβέστης με έβγαλε έξω. Έμεινε αβοήθητη μία ολόκληρη ώρα. Κάποιοι την ώρα που εμείς καιγόμαστε είχαν πάει με τις φιλενάδες τους βόλτα και πηγαίνανε για καφέ, ενώ ξέρανε τι συνέβη. Μιλώ για τον κ. Πορτοζούδη. Εν καιρώ ειρήνης στην Ανατολική Αττική έγινε πόλεμος από την ανυπαρξία του κράτους και όλων των υποδομών του. Μας αφήσανε να καούμε παντελώς. Μόνο έναν γιατρό είδα, διασώστη... Πάνω στη μηχανή του, να πετάει το κράνος του κάτω και να λέει ''δεν μπορώ, είναι ο τέταρτος νεκρός και δεν πρόλαβα''… Μετά από όλο αυτό δεν είχα πού να μείνω. Κοιμόμουν τέσσερις ημέρες στο αυτοκίνητο. Πήγα στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Μάκρης να πάρω εσώρουχα. Η απόλυτη ξεφτίλα. Και βρέθηκαν ένας άνθρωπος και δύο κυρίες που μας επέτρεψαν δωρεάν να μείνουμε σε ένα ξενοδοχείο. Αυτό όφειλε να το κάνει το κράτος. Αυτό το κράτος της ντροπής θα έπρεπε να έχει σκεφτεί να χορηγηθούν οι τάφοι δωρεάν, ώστε να μην υπάρχουν εκταφές. Διανοείστε ότι έχουν ξεκινήσει οι εκταφές; Υπάρχει άνθρωπος που από το Δήμο Αθηναίων του είπαν να κάνει εκταφή, αλλιώς ''θα πληρώσεις''. Έκαιγε η φωτιά 77 λεπτά μέχρι να μπει μέσα στον οικισμό. Οι κατασκηνώσεις στις 5 εκκενώθηκαν. Ένας δεν υπήρχε να μας πει ''φύγετε''; Ξέρετε τι μου έμεινε, κυρία πρόεδρε; Αυτό εδώ; (δείχνει στην έδρα ένα σακουλάκι). Είναι ό,τι απέμεινε από τον έρωτα της ζωής μου. Είναι αυτά που φόραγε. Να το ρολόι της. Η περιουσία μου είναι αυτή η σακούλα, τίποτα άλλο».