Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022

Μεσαίωνας στο Αφγανιστάν - Οι Ταλιμπάν διώχνουν τις φοιτήτριες απο τα πανεπιστήμια

 



Φοιτήτριες πανεπιστημίων στο Αφγανιστάν του μεσαίωνα εκδιώχθηκαν σήμερα από τις πανεπιστημιουπόλεις μετά την απόφαση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν να απαγορευτεί στις γυναίκες η τριτοβάθμια εκπαίδευση και να γίνουν αμόρφωτες σαν τους ίδιους.

Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε χθες το απόγευμα με μια επιστολή που εστάλη στα πανεπιστήμια από το υπουργείο ανώτερης εκπαίδευσης και προκάλεσε την δικαιολογημένη καταδίκη ξένων κυβερνήσεων και των Ηνωμένων Εθνών.

Το πανεπιστημιακό προσωπικό έδιωξε τις φοιτήτριες στην πύλη του πανεπιστημίου γιατί δεν είχε άλλη επιλογή παρά να εφαρμόσει την εντολή.

Η απαγόρευση στις φοιτήτριες είναι πιθανόν να περιπλέξει τις προσπάθειες της κυβέρνησης των Ταλιμπάν να κερδίσουν την διεθνή αναγνώριση και να απαλλαγούν από τις κυρώσεις που πλήττουν σφοδρά την οικονομία, αλλά όπως φαίνεται οδηγούνται στον μεσαίωνα με αβέβαιο το μέλλον για την χώρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση αργά χθες το βράδυ, η απόφαση ελήφθη από το αμόρφωτο υπουργικό συμβούλιο των Ταλιμπάν που αποτελείται απο φανατικούς ισλαμιστές.

Αρκετοί σοβαροί αξιωματούχοι των Ταλιμπάν, ανάμεσά τους ο υφυπουργός Εξωτερικών και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, έχουν εκφραστεί δημοσίως τους τελευταίους μήνες υπέρ της εκπαίδευσης των γυναικών.

Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του κινήματος των ισλαμιστών Ταλιμπάν, ο οποίος εδρεύει στην Κανταχάρ, έχει τον τελευταίο λόγο για τις σημαντικές αποφάσεις.

Διπλωματικές και επίσημης πηγές των Ταλιμπάν έχουν πει στο Ρόιτερς ότι το ζήτημα βρίσκεται υπό συζήτηση από την ηγεσία.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου