Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022

Economist: Η Ελλάδα οικονομική πρωταθλήτρια του 2022

 


Έρευνα του Economist για 34 -κυρίως πλούσιες- χώρες, αναδεικνύει την Ελλάδα σε οικονομική νικήτρια του 2022. Σε μια χρονιά που ο πληθωρισμός τρέχει στο 10% σε ετήσια βάση σε όλο τον αναπτυγμένο κόσμο, αποδεικνύεται ότι ορισμένες χώρες τα έχουν πάει αρκετά καλά και η Ελλάδα καλύτερα από όλες, ακόμη και από οικονομικές υπερδυνάμεις όπως οι Η.Π.Α., η Γερμανία και η Ιαπωνία.

Προκειμένου να αξιολογήσει τις διαφορές, ο  Economist συγκέντρωσε στοιχεία 34 -κυρίως πλούσιων- χωρών, για πέντε οικονομικούς και χρηματοοικονομικούς δείκτες -το Α.Ε.Π., τον πληθωρισμό, το εύρος πληθωρισμού, την απόδοση της χρηματιστηριακής αγοράς και το δημόσιο χρέος- κατέταξε κάθε οικονομία ανάλογα με το πόσο καλά τα πήγε σε κάθε τομέα και δημιούργησε μια συνολική βαθμολογία.

Με βάση τα αποτελέσματα της κατάταξης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι για πρώτη φορά εδώ και καιρό γίνεται «οικονομικό πάρτι» στη Μεσόγειο και ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τις χώρες που τα πήγαν καλύτερα.

Σύμφωνα με τον Economist:

Το Α.Ε.Π. της Ελλάδας στο διάστημα από το δ' τρίμηνο του 2021 έως το γ' τρίμηνο του 2022 αυξήθηκε 2,2%, ενώ στην Ιταλία αυξήθηκε 1,8%, στην Ισπανία 1,5% και στη Γερμανία 1,3%.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 7,8% στην Ελλάδα το πρώτο 10μηνο του 2022, στην Ιταλία, 10,8% στη Γερμανία 10%.

Οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας αυξήθηκαν 0,8% στο 11μηνο του 2022, ενώ στις περισσότερες χώρες καταγράφηκε πτώση. Στα διεθνή χρηματιστήρια, οι μετοχές έκαναν βουτιά 15% στην ίδια περίοδο.

Πρωταθλήτρια ήταν η Ελλάδα στη μείωση του καθαρού δημόσιου χρέους, το οποίο εκτιμάται, ότι μειώθηκε 16% ως ποσοστό του Α.Ε.Π., ενώ σε άλλες χώρες σημείωσε μικρότερη μείωση ή αύξηση.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου