Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023

Εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου

 






Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όπως βλέπετε έχουμε αρκετή μεταρρυθμιστική δυναμική για να συνεδριάζουμε πια δύο φορές το μήνα. Και η σημερινή μας συνεδρίαση γίνεται στη σκιά της εντεινόμενης αναταραχής στη γειτονιά μας.

Θα επαναλάβω ότι ως δύναμη σταθερότητας στην περιοχή, η Ελλάδα αναγνωρίζει στο Ισραήλ το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, πάντα με βάση το Διεθνές Δίκαιο και ειδικά το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο.

Διαχωρίζει, ωστόσο, την τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς από τον Παλαιστινιακό λαό και ήδη, μάλιστα, σε συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Κύπρος, και πάντα υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, εξετάζουμε διόδους παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας μέσω θαλάσσης.

Ενώ, βέβαια, υποστηρίζουμε σταθερά μία οριστική λύση του παλαιστινιακού ζητήματος στη λογική των δύο κρατών. Είμαστε μία χώρα η οποία τιμά τις συμμαχίες της και η οποία συνομιλεί με όλους τους εμπλεκόμενους.

Γνωρίζετε, επίσης, τις παρεμβάσεις τις οποίες έκανα στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο, με αιχμή την αύξηση των κονδυλίων που αφορούν τις φυσικές καταστροφές και το μεταναστευτικό.

Όπως σημαντική εξέλιξη θεωρώ και το γεγονός ότι έχει διευρυνθεί σημαντικά ο αριθμός των χωρών που βλέπουν πλέον θετικά την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τους δείκτες υπολογισμού του υπερβολικού ελλείμματος. Είναι μία ακόμα ελληνική πρόταση η οποία αποκτά διαρκώς νέους συμμάχους.

Σε ό,τι αφορά τώρα το εσωτερικό, η πυξίδα μας δείχνει σταθερά τις μεταρρυθμίσεις. Έτσι, όσα ανακοίνωσα στη ΔΕΘ για τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής παίρνουν τώρα τη μορφή νόμου. Είναι μία διαρκής μάχη κατά μίας βαθιά αντικοινωνικής στάσης, με την οποία -όπως έχουμε πει πολλές φορές- δεν συμβιβαζόμαστε.

Λαμβάνουμε, λοιπόν, μια σειρά από παράλληλα μέτρα σε πολλά πεδία. Από τη διασύνδεση, επιτέλους, των POS με τις ταμειακές μηχανές, την ΑΑΔΕ και την εφορία, μέχρι τις ρυθμίσεις εναντίον του λαθρεμπορίου καυσίμων και τις καινούριες παρεμβάσεις τις οποίες κάνουμε για τη δίκαιη φορολόγηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Και, ασφαλώς, την δικαιότερη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών. Στον τομέα αυτό θα πρέπει επιτέλους να δούμε κατάματα τη στρεβλή εικόνα, ώστε να μπορέσουμε και να την αλλάξουμε. Δεν γίνεται επτά στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες να δηλώνουν ετήσια εισοδήματα μικρότερα ακόμα και από τον κατώτατο μισθό.

Με άλλα λόγια, ο εργοδότης να εμφανίζεται συχνά να εισπράττει πολύ λιγότερα χρήματα από ότι ο υπάλληλός του, από ό,τι ο εργαζόμενός του. Προχωρούμε, λοιπόν, σε μια τολμηρή παρέμβαση κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά φυσικά και ενίσχυσης των δημοσίων εσόδων.

Έτσι, από το 2024 οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι αποκτούν ένα σημείο αναφοράς για το τεκμαρτό τους εισόδημα, το οποίο δεν θα μπορεί να είναι κατώτερο του βασικού μισθού.

Αποκτούν ωστόσο και ένα σημαντικό επιπρόσθετο κίνητρο για τη φορολογική τους συνέπεια. Γιατί, παράλληλα, όσοι εμφανίζουν κέρδη πάνω από αυτό το κατώτατο τεκμαρτό όριο θα απαλλάσσονται, από το 2024, αυτομάτως από το 50% του τέλους επιτηδεύματος. Ενώ για τους υπόλοιπους η έκπτωση θα είναι της τάξης του 25%.

Κάτι το οποίο είχα ανακοινώσει ότι θα ισχύσει από το 2025, έρχεται ουσιαστικά μπροστά κατά έναν χρόνο. Το επισπεύδουμε γιατί εμπιστευόμαστε τη λογική και την αποτελεσματικότητα του νέου συστήματος, το οποίο θα παρουσιάσει πολύ πιο αναλυτικά στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη συνέχεια στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ο Υπουργός Οικονομικών.

Πρόκειται, βέβαια, για μία όψη μόνο της προσπάθειας να κλείσουν τα παράθυρα τα οποία ευνοούν τους λίγους εις βάρος των πολλών. Ένα μέτωπο, στο οποίο θα συμβάλει και η ίδια τεχνολογία, μέσω πολλών περισσότερων διασταυρώσεων τις οποίες είναι σε θέση πια να κάνει η ΑΑΔΕ.

Εδώ θέλω να επαναλάβω ότι τα χρήματα από τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής αποτελούν δημόσιο πλούτο. Είναι δέσμευσή μου να επιστρέψουν στην κοινωνία, να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών. Να μεταφραστεί σε καλύτερη υγεία, σε περισσότερες δαπάνες για την παιδεία, σε αποτελεσματικότερη δημόσια ασφάλεια και άμυνα.

Η καθημερινότητα, άλλωστε, όπως και τα αναχώματα στην ακρίβεια, παραμένουν προτεραιότητά μας. Έτσι, θα εξετάσουμε σήμερα τέσσερα ακόμα μέτρα τα οποία σχετίζονται με τη στήριξη στις τιμές, στην ενέργεια. Με πρώτο βήμα και σημαντικότερο -θα μιλήσει για αυτά στη συνέχεια ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας- την επιδότηση νοικοκυριών που θερμαίνονται με ρεύμα.

Είναι πολλά τα νοικοκυριά σήμερα τα οποία δεν θερμαίνονται με φυσικό αέριο ή με πετρέλαιο θέρμανσης και αυτά αδικούνται από το υφιστάμενο πλαίσιο της επιδότησης ως προς το επίδομα θέρμανσης. Γι’ αυτό και προχωράμε σε αυτή τη σημαντική παρέμβαση. Είναι παρέμβαση που έχει να κάνει και με την κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά είναι μία παρέμβαση σημαντική και για την ανακούφιση από την ενεργειακή φτώχεια.

Θα μιλήσει ο Υπουργός και για το ειδικό τιμολόγιο για τις πολύτεκνες οικογένειες: μεγαλύτερες επιπλέον εκπτώσεις και χωρίς τα αυστηρά περιουσιακά κριτήρια.

Για το πρόγραμμα «Απόλλων», το οποίο καλύπτει τις ανάγκες νοικοκυριών και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσω ενεργειακών κοινοτήτων που θα αξιοποιούν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά βέβαια και παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της μάστιγας των ρευματοκλοπών. Δεν είναι αμελητέες αυτές, ανέρχονται σχεδόν στο 5% της συνολικής αγοράς ενέργειας. Είναι μία αυθαιρεσία που βαραίνει το σύνολο των καταναλωτών και είναι μια προκλητική αδικία η οποία πρέπει, επιτέλους, να «κοπεί μαχαίρι».

Μετά τους Υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος, έχουμε μια αρκετά μεγάλη ατζέντα. Επιτρέψτε μου να σταθώ σε δύο σημαντικές πρωτοβουλίες για τις οποίες θα μας μιλήσουν οι Υπουργοί Υγείας και Πολιτικής Προστασίας.

Το Υπουργείο Υγείας θα μιλήσουμε για την οργανωμένη διαχείριση χρόνιων νοσημάτων, κυρίως το Alzheimer, αλλά και τα ψυχικά προβλήματα. Είναι προκλήσεις της εποχής μας. Δυστυχώς, απλώνονται ολοένα και πιο απειλητικά μέσα στην κοινωνία μας.

Και για τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Θα ήθελα να τονίσω, την αναβάθμιση του Εθνικού Μηχανισμού Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης. Τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργεί πλέον στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Υπουργείου. Την καλύτερη συνεργασία μεταξύ της Πυροσβεστικής, του ΕΚΑΒ, των Ενόπλων Δυνάμεων.

Είναι σημαντικό αυτές οι υπηρεσίες, οι οποίες καλούνται να επιχειρούν γρήγορα, να συντονίζονται και να έχουν ένα ενιαίο κέντρο λήψης αποφάσεων.

Τα θέματα της σημερινής ατζέντας δεν εξαντλούνται εδώ. Όλα όμως τα ζητήματα τα οποία θα συζητήσουμε σήμερα, κατατείνουν στον στόχο τον οποίο έχουν θέσει εξ αρχής: μεταρρυθμίσεις σε όλες τις δραστηριότητες του κράτους που αντανακλούν και σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας του πολίτη.



Προκαλεί και πάλι η Αυγέρη τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ : «Πεθαμένο λικέρ ο ΣΥΡΙΖΑ πριν τον Κασσελάκη»

 


Απίστευτη η προσπάθεια της Αυγέρη που τοποθέτησε ο ακροαριστερός τραμπούκος Πάυλος Πολάκης, εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, «Πεθαμένο λικέρ ο ΣΥΡΙΖΑ πριν τον Κασσελάκη», θέλοντας να πει ότι τώρα πίνει ο κόσμος και ευχαριστιέται επιτυχία!!!!

Η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δώρα Αυγέρη, μιλώντας στο OPEN, ήταν και πάλι προκλητική με ακροαριστερή καθεστωτική νοοτροπία, δασκαλεμένη απόν τον αρχηγό των ακροαριστερών Παύλο Πολάκη, και γελάει ο σοβαρός κόσμος για ακόμα μία φορά μαζί της.

«Ο πρόεδρος εξέφρασε την πολιτική απαρέσκεια και καταδίκη του για συγκεκριμένες φράσεις που δεν έχουν να κάνουν ούτε με την προσωπική κριτική, αλλά με τον μη σεβασμό ούτε καν στο πρόσωπο του ίδιου αλλά στο κόμμα και τα μέλη του. Εχει παραπεμφθεί η συγκεκριμένη υπόθεση στην Επιτροπή Δεοντολογίας, η οποία με τη σειρά της παρέπεμψε για γνωμοδότηση στην Κεντρική Επιτροπή τις συγκεκριμένες υποθέσεις. Δεν μπορώ και θα ήταν πάρα πολύ πρόχειρο και πάρα πολύ επιπόλαιο, ενώ είναι σε εξέλιξη αυτή η διαδικασία, να κάνω οποιοδήποτε δημόσιο σχόλιο», σημείωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για το ζήτημα των υπό διαγραφή στελεχών. 

Οσον αφορά τις χθεσινές δηλώσεις του Θοδωρή Δρίτσα, η κ. Αυγέρη εκτίμησε ότι «αυτές οι ενστάσεις θα έπρεπε να διατυπώνονται όχι στον δημόσιο χώρο με τον τρόπο που διατυπώνονται, σε ένα τηλεοπτικό παράθυρο. Ο σύντροφος Θοδωρής δεν μας έχει συνηθίσει ποτέ σε αυτού του είδους την πολιτική επιλογή».

«Εάν δεν υπήρχε αυτή η πολιτική ύλη που διαμορφώνεται σε τηλεοπτικό χρόνο, αυτή τη στιμή στον πολύ σημαντικό και λίγο τηλεοπτικό χρόνο θα μιλούσαμε για τις υποκλοπές, για τις ευθύνες της κυβέρνησης, για το ότι δεν έχει απαντήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στα ερωτήματα που έχουμε διατυπώσει σε σχέση με τη συγκάλυψη των ευθυνών για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Θα μιλούσαμε για το νομοσχέδιο για τη στελέχωση του Δημοσίου, που γίνεται ένα ακόμα χειρότερο επιτελικό κράτος. Θα μιλούσαμε για τις ελλείψεις στην Υγεία», συμπλήρωσε.

Η Αυγέρη, στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις του Στέφανου Κασσελάκη, υπογραμμίζοντας ότι συνεδριάζει για δεύτερη φορά σε ένα μήνα η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος και ότι σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέπτεται τον Αρειο Πάγο. Επιπλέον, η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος στάθηκε στις επισκέψεις που πραγματοποίησε ο κ. Κασσελάκης στη Θεσσαλία. 

«Ποια θα μπορούσε να είναι η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ εάν δεν είχαμε αυτή τη συμμετοχή και τον ενδιαφέρον των πολιτών να συμμετάσχουν σε μία διαδικασία που μέχρι τη στιγμή που εμφανίστηκε ο Στέφανος Κασσελάκης και δήλωσε υποψηφιότητα, κατά την άποψή μου, ήταν ένα πεθαμένο λικέρ;» τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Οσον αφορά την πολιτική ταυτότητα του Στέφανου Κασσελάκη, η Δώρα Αυγέρη είπε ότι «το ζήτημα δεν είναι τι λες, είναι τι κάνεις. Νομίζω ότι σε αυτό θα κριθούμε και θα αξιολογηθούμε όλοι».

Ενώ για τις διαφωνίες εντός του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «πρόκειται για ένα εσωτερικό ζήτημα, είναι μία διαδικασία που έχει δρομολογηθεί. Οποιαδήποτε συζήτηση γι’ αυτή, ενώ είμαστε εν αναμονή αυτής της συζήτησης στα όργανα, νομίζω ότι είναι αχρείαστη, δεν είναι αποδοτική, όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για τον κόσμο που περιμένει την πρότασή μας».

Τέλος, όσον αφορά τον στόχο του ΣΥΡΙΖΑ με το βλέμμα στραμμένο στις ευρωεκλογές, απάντησε: «Ο πήχης που θέτει ο απλός κόσμος που επιμένει να είναι σε αυτή τη διαδικασία είναι ένα αποτέλεσμα το οποίο θα του επιτρέψει να κοιτάξει πια κατάματα την κυβέρνηση της Ν.Δ. και τον κ. Μητσοτάκη και να κάνει την πολιτική αλλαγή».



Αδιαφορούν για του Παλαιστίνιους οι τρομοκράτες της Χαμάς : «Οι άμαχοι είναι ευθύνη του ΟΗΕ να τους προστατεύσει»


 

Στην κυνική ομολογία ότι τα τούνελ που υπάρχουν στη Λωρίδα της Γάζας είναι για να προστατεύονται οι ένοπλοι της Χαμάς και όχι για να προστατευθούν οι άμαχοι προχώρησε το μέλος του πολιτικού γραφείου της παλαιστινιακής οργάνωσης, Μούσα Αμπού Μαρζούκ, v δείχνοντας το πόσο αδίστακτοι είναι οι τρομοκράτες.

Σε συνέντευξη που μεταδόθηκε στο Russia Today TV και σε ερώτηση γιατί η Χαμάς δεν έχει χτίσει καταφύγια για τους αμάχους στη Γάζα δεδομένου ότι έχει κατασκευάσει 500 χλμ. υπόγειες σήραγγες, ο Μαρζούκ απάντησε κυνικά και ψυχρά όπως κάθε τρομοκράτης:

«Χτίσαμε τα τούνελ γιατί δεν έχουμε άλλο τρόπο να προστατευτούμε και να μην σκοτωθούμε. Αυτά τα τούνελ προορίζονται για να μας προστατεύσουν από τα αεροπλάνα. Πολεμάμε μέσα απο τα τούνελ».

Για τους αμάχους το στέλεχος της Χαμάς απάντησε ότι «όλοι γνωρίζουν πώς το 75% όσων βρίσκονται στη Λωρίδα της Γάζας είναι πρόσφυγες και είναι ευθύνη του ΟΗΕ να τους προστατεύσει. Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης είναι υποχρέωση των κατοχικών δυνάμεων να τους παρέχει τα απαραίτητα για όσο διάστημα είναι υπό κατοχή».




Θοδωρής Αθερίδης: Δεν νομίζω ότι ο Κασσελάκης θα μπορέσει να νικήσει τον Μητσοτάκη


 

Ο ηθοποιός ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Το Πρωινό» και όταν ρωτήθηκε σχετικά με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απάντησε: «Μια χαρά. Δεν υπάρχει καμιά παρατυπία κατ' αρχάς σ' αυτό που έγινε στο ΣΥΡΙΖΑ. Από την ώρα που ψήφισε η βάση και έβγαλε έναν άνθρωπο, σταματάει η κάθε κουβέντα, η οποιαδήποτε κουβέντα».

Όσο για την έντονη προβολή της προσωπικής ζωής του Στέφανου Κασσελάκη στα μέσα ενημέρωσης,  ο Θοδωρής Αθερίδης σχολίασε: «Η επικοινωνία είναι πολύ σημαντικό πράγμα στην πολιτική. Μοιάζει να αρκεί για τον Κασσελάκη. Δεν κάνει πλέον ο καθένας ότι γουστάρει στην πολιτική είναι φορσέ οι κινήσεις. Όταν θέλεις να διεκδικήσεις την εξουσία, οι κινήσεις που θα κάνεις είναι ή αυτές ή εκείνες. Πιστεύω ότι η επικοινωνία έχει τεράστιο ρόλο. Η Αριστερά έχει στην παράδοσή της τη διάσπαση. Υπάρχει αυτό, είναι ιδεολογικές συμπλοκές». 

«Μπορεί να κερδίσει τον Μητσοτάκη;» τον ρώτησε ο παρουσιαστής, με τον Θοδωρή Αθερίδη να απαντά: «Αν δεν τα κάνει χάλια ο Μητσοτάκης. Αν δεν τα κάνει, δεν νομίζω ότι μπορεί να τον κερδίσει κανένας» και πρόσθεσε: «Όταν κερδίζεις δεύτερη τετραετία, σημαίνει ότι κάτι κάνεις καλά». 



Τα ζώα οι Ταλιμπάν απαγορεύουν στους άνδρες διασώστες να σώσουν γυναίκες από φυσικές καταστροφές

 



Τα τριτοκοσμικά ΚΤΗΝΗ του Ισλάμ, οι Ταλιμπάν δείχνουν για ακόμα μία φορά την αθλιότητα των πράξεων τους.

Εκατοντάδες Αφγανές γυναίκες θάφτηκαν ζωντανές μέσα στα ερείπια των σπιτιών τους μετά από σεισμό 6,3 βαθμών, γιατί φοβούνταν να βγουν έξω χωρίς χιτζάμπ, και οι Ταλιμπάν απαγόρευαν να διασωθούν έτσι.

Οι προσπάθειες διάσωσης στον σεισμό της 7ης Οκτωβρίου, ο οποίος έπληξε το δυτικό Αφγανιστάν και στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 2.000 ανθρώπους, παρεμποδίστηκαν επίσης από μια οδηγία των ζώων Ταλιμπάν που απαγορεύει στις γυναίκες και στους άνδρες που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους να έχουν κάποια επαφή.

Μια ανώνυμη γυναίκα διασώστης δήλωσε στην Telegraph ότι οι αδιανόητοι κανόνες απαγόρευαν στους άνδρες διασώστες να βοηθήσουν γυναίκες εγκλωβισμένες ή τραυματισμένες επειδή δεν τις γνώριζαν. Το αποτέλεσμα ήταν να αυξηθεί ο αριθμός των νεκρών μεταξύ των γυναικών.

Οι υπηρεσίες βοήθειας του ΟΗΕ ανέφεραν ότι το 90% των θυμάτων στην Χεράτ, ήταν γυναίκες και παιδιά. «Οι περισσότεροι ασθενείς ήταν γυναίκες και παιδιά, επειδή βρίσκονταν μέσα στα σπίτια τους όταν χτύπησε ο σεισμός», δήλωσε ο δρ Qasem Sadat, αξιωματούχος του τομέα της υγείας στην περιοχή.

Ένας εκπρόσωπος του ΟΗΕ υποστήριξε ότι αν ο σεισμός είχε χτυπήσει το Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια της νύχτας, η ανισορροπία μεταξύ των δύο φύλων θα ήταν μικρότερη, καθώς οι άνδρες θα βρίσκονταν στο σπίτι αντί να εργάζονται. Οι γυναίκες περιορίζονται όλο και περισσότερο στα σπίτια τους επειδή οι Ταλιμπάν έχουν κάνει τους κανόνες πολύ αυστηρούς σχετικά με το τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν οι γυναίκες τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο ΟΗΕ αποκάλυψε επίσης ότι αρκετές γυναίκες που χτυπήθηκαν από τον σεισμό δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε βοήθεια χωρίς να έχουν μαζί τους την ταυτότητα ενός άνδρα συγγενή, με αποτέλεσμα τα ΚΤΗΝΗ οι Ταλιμπάν τις άφηναν να περθάνουν.

«Όταν γίνονται φυσικές καταστροφές, οι γυναίκες και τα κορίτσια επηρεάζονται περισσότερο και συχνά θεωρούνται λιγότερο σημαντικές», ανέφερε η Άλισον Νταβιντιάν, ειδική αντιπρόσωπος του ΟΗΕ για τις γυναίκες στο Αφγανιστάν.

«Οι σεισμοί, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη ανθρωπιστική κρίση και την καταπίεση των γυναικών, έχουν καταστήσει την κατάσταση όχι μόνο δύσκολη για τις γυναίκες και τα κορίτσια, αλλά και θανατηφόρα».

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ ανέφερε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι ο σεισμός, τον οποίο ακολούθησαν αρκετές άλλες μικρότερες δονήσεις, κατέστρεψε περισσότερα από 21.500 σπίτια και προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε πάνω από 17.000 σπίτια.




Μέσα στη Γάζα οι ισραηλινές δυνάμεις τσακίζουν τους τρομοκράτες της Χαμάς

 


Ανακοινώθηκε ότι τις τελευταίες ώρες σκοτώθηκε ο διοικητής του «τάγματος» Beit Lahia της Χαμάς, Νασίμ Αμπου Ατζίνα, ο οποίος φέρεται να είναι εκείνος που οργάνωσε τη δολοφονική επίθεση στο κιμπούτζ Ερέζ στις 7 Οκτωβρίου. Ο Ατζίνα φέρεται, επίσης, να είναι ένα από τα μέλη της Χαμάς που συνέβαλαν στο να αποκτήσει η τρομοκρατική οργάνωση δυνατότητα επιθέσεων με drone και αλεξίπτωτα πλαγιάς.

Την εξέλιξη της χερσαίας επιχείρησης στο έδαφος της Λωρίδας της Γάζας αποτυπώνουν δορυφορικοί χάρτες που δημοσίευσαν το πρωί της Τρίτης οι New York Times με την Jerusalem Post να σημειώνει ότι τα ισραηλινά τεθωρακισμένα έχουν μπει σε βάθος 5 χλμ. στη Γάζα.

Τα άρματα μάχης των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ έχουν φτάσει στην περιοχή Αλ-Μπαχρ στη Γάζα, έναν μεγάλο δρόμο που διατρέχει τη Λωρίδα της Γάζας από την παραλία προς την Τζαμπάλια.

Βάσει των φωτογραφιών από τον δορυφόρο κομβική για τον ισραηλινό στρατό είναι η συμβολή των λεωφόρων Μπαρ και Ρασίντ, με την δεύτερη να ξεκινά περίπου ένα χιλιόμετρο νότια των συνόρων με το Ισραήλ και στη συνέχεια έχει κατεύθυνση προς το λιμάνι της Γάζας.

«Οι δορυφορικές φωτογρφίες που ελήφθησαν το πρωί της Δευτέρας αποτυπώνουν την σημαντική έκταση της προέλασης του ισραηλινού στρατού προς τη βόρεια Γάζα με εκατοντάδες τεθωρακισμένα να έχουν προωθηθεί για αρκετά μίλια μετά τα σύνορα σε κατοικημένες περιοχές στα περίχωρα της Γάζας» γράφουν οι New York Times.

Όπως σημειώνει από την πλευρά του το δίκτυο Al-Ain στον Κόλπο, οι φωτογραφίες αποτελούν τον «σιωπηλό μάρτυρα» της προέλασης του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Στις ίδιες φωτογραφίες καταγράφεται το αποτύπωμα των βομβαρδισμών τόσο από μαχητικά της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας όσο και από το ισραηλινό πυροβολικό με «αρκετά κτήρια να έχουν υποστεί σημαντικές φθορές από βομβαρδισμούς, συμπεριλαμβανομένων κατοικιών και δρόμων».

Νωρίτερα το πρωί της Τρίτης ο εκπρόσωπος των IDF, Ντανιέλ Χαγκάρι έδωσε στη δημοσιότητα νέες εικόνες από τις μάχες που δίνονται στα περίχωρα της Γάζας ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και τους ενόπλους της Χαμάς.

Στο βίντεο που αναρτήθηκε στο Χ o εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ περιγράφει ότι «δόθηκαν πολλές μάχες με ομάδες τρομοκρατών που εκτόξευσαν αντιαρματικές ρουκέτες και ριπές πολυβόλων».

Όπως εξηγεί στην ανάρτησή του οι χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ έδωσαν τα απαραίτητα στίγματα στην Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ για να καταστρέψουν στόχους και υποδομές των τρομοκρατών.

Σε άλλο βίντεο ο εκπρόσωπος των IDF παρουσίασε στοιχεία από τους εναέριους βομβαρδισμούς του Ισραήλ αλλά και εικόνες από την παρουσία των ισραηλινών στρατιωτών στα περίχωρα της πόλης της Γάζας.




Ανεξαρτητοποιήθηκε η Αρετή Παπαϊωάννου, μητέρα του Μιχάλη Χουρδάκη

 


Την ανεξαρτητοποίησή της από την κοινοβουλευτική ομάδα της Πλεύσης Ελευθερίας γνωστοποίησε η κυρία Αρετή Παπαϊωάννου με επιστολή της στον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα.

Πρόκειται για την μητέρα του κ. Μιχάλη Χουρδάκη οποίος επίσης αποχώρησε από το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου το οποίο μένει πλέον με 6 βουλευτές.

Η κυρία Παπαϊωάννου στην επιστολή της αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η αποχώρησή μου έρχεται ως αυτόθροη συνέπεια της αραιωτικής συμπεριφοράς, κατά τις τελευταίες εβδομάδες, της επικεφαλής της ΚΟ – και ορισμένων μελών αυτής – προς το πρόσωπό μου, έπειτα – κυρίως – από την αποπομπή του βουλευτή της Α Θεσσαλονίκης Δρ. Μιχαήλ Χουρδάκη, με μοναδική αιτία τη συγγενική σχέση. Ειδικότερα, μετά την άρνησή μου να υπογράψω την ανακοίνωση της 18ης Οκτωβρίου 2023, με το περιεχόμενο της οποίας εξαρχής διαφωνούσα, ουσιαστικά και πολιτικά, και παρ’ όλες τις επίμονες προσπάθειες μου προς τις δύο πλευρές για νηφαλιότητα και σύγκλιση, έκτοτε στοχοποιήθηκα και ετέθην σε «αναστολή» με την επαναλαμβανόμενη αντικατάστασή μου από τις κοινοβουλευτικές επιτροπές και την απομόνωσή νου – προσωπική και πολιτική – από τις κομματικές εργασίες».

Σε άλλο σημείο της επιστολή της σημειώνει πως παρά το γεγονός ότι έχει προ - υπογράψει «δήλωση» με την οποία δεσμεύεται να παραδώσει την έδρα της όποτε της ζητηθεί δεν προτίθεται να το πράξει καθώς η κυρία Κωνσταντοπούλου δεν σεβάστηκε την προσωπικότητά της.






Ξέφραγο αμπέλι και πάλι η ΑΣΟΕΕ - Αντιεξουσιαστές βγήκαν από την σχολή και δημιούργησαν επεισόδια

 


Επεισόδια σημειώνονται αυτή την ώρα έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο (ΑΣΟΕΕ) στην οδό Πατησίων, με ακροαριστερούς κακοποιούς που έχουν κάνει γιάφκα το Πανεπιστήμιο να δημιουργούν επεισόδια.

Μια ομάδα περίπου 20 αντιεξουσιαστών, έχοντας για ορμητήριο την ΑΣΟΕΕ, έχει βάλει φωτιά σε κάδο απορριμμάτων έξω από την σχολή, ενώ παράλληλα έχουν πετάξει και πράγματα στην Πατησίων.

Η οδός Πατησίων έχει κλείσει από το ύψος της λεωφόρου Αλεξάνδρας ως και την οδό Κοδριγκτώνος. Λίγο πριν τις δύο το μεσημέρι άνοιξε το ρεύμα προς την Αθήνα. Στην περιοχή έχει σπεύσει ισχυρή αστυνομική δύναμη.




Συνάντηση Κασσελάκη - Ανδρουλάκη την Παρασκευή και φέρνει το θέμα των υποκλοπών για γλύψιμο ο Κασσελάκης - Ξέρει για υποκλοπές Τσίπρα;

 


Τι καίει την Μάρθα Βούρτση η αλλιώς Νίκο Ανδρουλάκη; Η υπόθεση των υποκλοπών που ο ίδιος έχει σηκώσει ψηλά χωρίς να ενημερώνει μέχρι και σήμερα τον Ελληνικό λαό γιατί τον παρακολουθούσαν, κάτι που γνωρίζει πολύ καλά.

Το νούμερο Κασσελάκης που κάνει ότι του πουν, πήγε σήμερα στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κυρία Γεωργία Αδειλίνη, για να ενημερωθεί δήθεν και για τις υποκλοπές.

Ο Κασσελάκης επεσήμανε ότι κύριο θέμα της συζήτησής τους ήταν οι υποκλοπές, και θέλουμε να μάθουμε εάν γνωρίζει για τις καταγγελίες στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που τους παρακολουθούσε ο Αλέξης Τσίπρας;

 Όπως ο ίδιος ο Κασσελάκης υποστήριξε «εκφράσαμε τις ανησυχίες μας για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ενώ συμφωνήσαμε να βοηθήσουμε στη διαλεύκανση της υπόθεσης.», και αυτό ήταν γλύψιμο για τον Νίκο Ανδρουλάκη. 

Ο Στέφανος Κασσελάκης, προσπαθώντας να επιβιώσει πολιτικά όπως και πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθεί να προσεγγίσει τον Νίκο Ανδρουλάκη, και δήθεν εξέφρασε τις ανησυχίες του και για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα ενώ τόνισε ότι  η αξιωματική αντιπολίτευση θέλει μία ισχυρή ανεξάρτητη δικαιοσύνη. «Στηρίζουμε τους έντιμους δικαστές».

Όλοι λένε ότι την Παρασκευή ο Κασσελάκης θα συναντηθεί με τον Ανδρουλάκη για την ίδρυση νέου κόμματος που θα ηγούνται δύο παλτά, και οι κεντρώοι είναι έτοιμοι να φύγουν απο το ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με πηγές από τη Χαριλάου Τρικούπη το γραφείο του κ. Κασσελάκη απηύθυνε επισήμως στο γραφείο του κ. Ανδρουλάκη πρόσκληση σε συνάντηση. Πρόκειται για μια εθιμοτυπική συνάντηση στην οποία ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής θα ανταποκριθεί, ανέφεραν οι ίδιες πηγές τη Δευτέρα, και γελάει ο κόσμος για την συνάντηση κορυφής.

Ο καταστροφικός και επικίνδυνος για το ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, από το εκλογικό κέντρο του Χάρη Δούκα, έστειλε μήνυμα στον Νίκο Ανδρουλάκη για πολιτική συμπόρευση ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, αν όχι στην κεντρική πολιτική σκηνή, τουλάχιστον στις ευρωεκλογές του 2024. Αντίστοιχα και ο αδερφός του, ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ Νίκος Παπανδρέου, υπογράμμισε πριν λίγες μέρες πως ο Στέφανος Κασσελάκης «φέρνει φρέσκο αέρα».

Ο Παύλος Γερουλάνος έχει δηλώσει ότι εκτιμά πως υπάρχει πάρα πολύ εύφορο έδαφος για συνεργασία στη βάση μεταξύ των δύο κομμάτων, ενώ, ανάλογες τοποθετήσεις έχει πραγματοποιήσει ο Θεόδωρος Μαργαρίτης.

Πρώτος τον χορό όμως της σύμπλευσης ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ σέρνει ο Χρήστος Σπίρτζης γιατί φοβάται ότι τελειώνει πολιτικά. «ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ οφείλουν να ομοιογενοποιηθούν», δήλωσε ο τελειωμένος ακροαριστερός θαυμαστής του Βελουχιώτη.

Τις προηγούμενες μέρες είχε τονίσει πως «επεσήμανα την ανάγκη για μία πολύ στενή συνεργασία και συμπόρευση του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ. Από εκεί και πέρα εάν τα δύο κόμματα δεν είναι σε θέση να προχωρήσουν σε μεγάλα βήματα προκειμένου να ικανοποιήσουν το μήνυμα που εστάλη από τον προοδευτικό κόσμο της χώρας στον β’ γύρο, είναι άξια της μοίρας τους» είπε ο Σπίρτζης.



Βορίδης κατά του ΣΥΡΙΖΑ: «Ντροπή η στάση στο Μεσανατολικό»

 



Μάκης Βορίδης: Προκαλούν ντροπή όσα ακούω από τον ΣΥΡΙΖΑ

Σε σχέση με την ψηφοφορία στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών αλλά και την εγχώρια πολιτική σύγκρουση αμέσως μετά, ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε: 

«Απορώ, και αν είναι κάτι που προκαλεί ντροπή είναι αυτά τα οποία ακούω από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρχε ένα ψήφισμα, το οποίο έκανε λόγο για ανθρωπιστική κατάπαυση πυρός, χωρίς να λέει λέξη για το τι θα γίνει με τη Χαμάς […] Η Ελλάδα, ενώ αποδέχθηκε κατ’ αρχήν σημεία του ψηφίσματος, είπε ταυτοχρόνως ότι πρέπει να υπερψηφισθεί μια τροπολογία του Καναδά, που συμπεριελάμβανε το ζήτημα της αντιμετώπισης της Χαμάς. Αυτό δεν έγινε δεκτό από μια πλειοψηφία αραβικών, αφρικανικών και ασιατικών χωρών και αυτό οδήγησε στη στάση αποχής της Ελλάδος, που ήταν και η στάση της συντριπτικής πλειοψηφίας των ευρωπαϊκών χωρών». «Η Ελλάδα είχε μια ισορροπημένη θέση. Κατά τη γνώμη μου δεν θα μπορούσε να εξετάζεται η υπερψήφιση ενός ψηφίσματος, το οποίο δεν λέει λέξη για την τρομοκρατία και την αντιμετώπισή της», συμπέρανε.

«Ορισμένες χώρες, ανάμεσά τους και η Τουρκία, αρνούνται να αναγνωρίσουν τον τρομοκρατικό χαρακτήρα της Χαμάς. Το 22χρονο κοριτσάκι που βρέθηκε αποκεφαλισμένο, οι όμηροι, όλα αυτά είναι ISIS», κατήγγειλε με έμφαση και πρόσθεσε: «Η μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε, είναι να διαφοροποιήσουμε τους Παλαιστίνιους από τη Χαμάς. Η νόμιμη και θεσμική εκπροσώπηση των Παλαιστινίων είναι η Παλαιστινιακή Αρχή και η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική οργάνωση, που δεν τους εκπροσωπεί».




Η εισήγηση του Πρωθυπουργού

 


Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η καθημερινότητα των πολιτών και οι μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση είναι στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

  • Σημαντική εξέλιξη είναι ο αριθμός των χωρών που βλέπουν θετικά τις αμυντικές δαπάνες
  • Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό η πυξίδα μας δείχνει σταθερά τις μεταρρυθμίσεις
  • Μορφή νόμου όσα δήλωσα στη ΔΕΘ για τη φοροδιαφυγή.
  • Παράλληλα μέτρα σε πολλά πεδία με διασύνδεση POS
  • Δίκαιη φορολόγηση για Airbnb και ελεύθερους επαγγελματίες
  • 7 στους 10 να δηλώνουν κατώτερα έσοδα από τον κατώτατο μισθό, δεν γίνεται ο εργοδότης να βγάζει λιγότερα από τον εργαζόμενο του
  • Από το 2024 οι ελεύθεροι επαγγελματίες αποκτούν σημείο αναφοράς, το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν μπορεί να είναι κατώτερο του κατώτατου μισθού
  • Οσοι εμφανίζουν πάνω, θα απαλλάσσονται από το 50% του τέλους επιτηδεύματος από το 2024, ενώ οι υπόλοιποι θα απαλλαγούν για το 25%.
  • τα χρήματα από τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής είναι δημόσιος πλούτος και θα επιστραφούν στους πολίτες.
  • 4 μέτρα για στήριξη στην ενέργεια. Επιδότηση νοικοκυριών που θερμαίνονται με ρεύμα και αυτά αδικούνται από το υφιστάμενο πλαίσιο της επιδότησης και προχωράμε σε αυτή την παρέμβαση.
  • Παρεμβάσεις για τη μάστιγα των ρευματοκλοπών
  • 2 σημαντικές πρωτοβουλίας για Υγεία και Πολιτική Προστασία
  • Καλύτερη συνεργασία μεταξύ πυροσβεστικής, ΕΚΑΒ, Ενοπλων δυνάμεων
  • Μεταρρυθμίσεις σε όλες τις πτυχές του κράτους




Με το κίτρινο αστέρι που σημάδευαν οι ναζί τους Εβραίους ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ και όλη η αντιπροσωπεία του Ισραήλ


 

Ο ισραηλινός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, ο Γκιλάντ Ερντάν, καρφίτσωσε το κίτρινο αστέρι στο πέτο χθες Δευτέρα, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, δηλώνοντας πως θα το φοράει, «με υπερηφάνεια», για όσο δεν εκδίδεται απόφασή του που θα καταδικάζει τις «θηριωδίες» της Χαμάς.

«Ορισμένοι από εσάς δεν μάθατε τίποτα αυτά τα τελευταία 80 χρόνια. Ορισμένοι από εσάς ξεχάσατε γιατί ιδρύθηκε αυτός ο οργανισμός», πέταξε ο διπλωμάτης, καταδικάζοντας τη «σιωπή» του ΣΑ μετά τις επιθέσεις του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος σε τομείς της ισραηλινής επικράτειας, τις πιο πολύνεκρες από καταβολής κράτους, από την 7η Οκτωβρίου.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας, βαθιά διχασμένο, δεν έχει υιοθετήσει ούτε απόφαση, ούτε ανακοίνωση για τον πόλεμο Ισραήλ/Χαμάς.

Ο ισραηλινός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Γκιλάντ Ερντάν, καρφίτσωσε το κίτρινο αστέρι στο πέτο.



«Λοιπόν, θα σας το υπενθυμίζω. Από σήμερα, κάθε φορά που με βλέπετε, θα θυμάστε τι σημαίνει το να σιωπάς μπροστά στο κακό», επέμεινε.

«Όπως οι παππούδες μου, όπως οι παππούδες εκατομμυρίων εβραίων, από σήμερα η ομάδα μου κι εγώ θα φοράμε κίτρινα αστέρια», συνέχισε και σηκώθηκε όρθιος για να βάλει στο πέτο του κοστουμιού του κίτρινο αστέρι με τις λέξεις «Never again» («ποτέ ξανά» στα αγγλικά), παραπέμποντας στο κίτρινο αστέρι που είχαν επιβάλει στους Εβραίους οι ναζί.

«Θα φοράμε αυτό το αστέρι μέχρι να ξυπνήσετε και να καταδικάσετε τις θηριωδίες της Χαμάς», συμπλήρωσε.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου «το χειρότερο έγκλημα εναντίον των εβραίων μετά το Ολοκαύτωμα».

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας πιστοποιήθηκε τις τελευταίες δυο εβδομάδες το χάσμα όσον αφορά τον πόλεμο αυτό και τις συνέπειές του — απορρίφθηκαν συνολικά τέσσερα σχέδια απόφασης.

Κάποια από τις ΗΠΑ, σύμμαχο-κλειδί του Ισραήλ, διότι δεν αναφέρονταν στο δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται. Άλλο, που καταρτίστηκε από τους Αμερικανούς, από τη Ρωσία και την Κίνα, διότι δεν ζητούσε με σαφήνεια να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός.

Μπροστά στο αδιέξοδο στο ΣΑ, τη σκυτάλη πήρε η Γενική Συνέλευση, που υιοθέτησε με ευρεία πλειοψηφία την Παρασκευή –μη δεσμευτικό– κείμενο με το οποίο αξιώνεται «άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία», χωρίς καμιά αναφορά στη Χαμάς. Το ψήφισμα αυτό χαρακτηρίστηκε, ούτε λίγο ούτε πολύ, «όνειδος» από τον πρεσβευτή Ερντάν.

Πολλοί εξ όσων εκφράστηκαν χθες στο Συμβούλιο, παρότι καταδίκασαν τις επιθέσεις της Χαμάς, υπογράμμισαν ταυτόχρονα το βαρύ τίμημα που πληρώνουν οι άμαχοι στη Λωρίδα της Γάζας. Η συνεχιζόμενη πολιορκία του θύλακα «αποτελεί συλλογική τιμωρία», υπογράμμισε ο Φιλίπ Λαζαρινί, ο επικεφαλής του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA).



Υποχείρια τραμπούκου Πολάκη η ομάδα Κασσελάκη - Πέτρος Παππάς: Θεσμικός ο Πολάκης δεν βρίζει

 


Υποχείρια του ακροαριστερού Τραμπούκου Πολάκη, όλη η ομάδα Κασσελάκη με πρώτο τον Στέφανο Κασσελάκη.

Συνπρόεδρος ο ακροαριστερός φασίστας Παύλος Πολάκης, και αυτό είναι δεδομένο, αφού όλη η ομάδα Κασσελάκη, προσπαθεί να τον καλύψει.

Κάλυψη στον Πολάκη έδωσε και ο συνεργάτης του Κασσελάκη, Πέτρος Παππάς «Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συνεχίσει ενωμένος στη βάση του. Αν κάποιος δεν μπορεί, δεν ακολουθεί. Θέτει τον εαυτό του εκτός», προειδοποίησε ο Πέτρος Παππάς με δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, δείχνοντας κι αυτός με τη σειρά του την πόρτα της εξόδου σε όσους αμφισβητούν τη νέα ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη. 

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε επίσης ότι το κόμμα έχει νέο πρόεδρο και πρέπει να αλλάξει, γιατί αυτή είναι η επιταγή της βάσης. Αν κάποιος δεν θέλει και δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά, «αυτό είναι επιλογή του», συνέχισε.

Έκανε δε λόγο για «αυτοαναφορικότητα» κάποιων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως «όταν κάποιος αμφισβητεί τον πρόεδρο πώς συνεχίζει και είναι σε αυτό το κόμμα; Δεν αντέχει στη λογική αυτό». «Αυτό που δεν έχει ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η εσωτερική διαμάχη, δεν ενδιαφέρει τους πολίτες και δεν μας πάει παρακάτω», είπε σε άλλο σημείο για να συμπληρώσει ότι «από εμάς ο κόσμος θα ακούσει προτάσεις και ποιο είναι το όραμα του ΣΥΡΙΖΑ». Προτάσεις, βέβαια, τις οποίες δεν βλέπει, εκτός αν ως τέτοιες θεωρείται η τοξικότητα με την οποία πορεύεται το κόμμα τα τελευταία χρόνια.

Ερωτηθείς δε για τον Παύλο Πολάκη, έκανε λόγο για «θεσμική αντιμετώπιση» των ζητημάτων. «Νομίζω έχει μια θεσμική αντιμετώπιση των θεμάτων. Δεν άκουσα κάποια υβριστική δήλωση το τελευταίο διάστημα, εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη δήλωση που έκανε χτες ο κ. Δρίτσας. Έχει δικαίωμα στην άποψή του και την εκφράζει όπως κρίνει», είπε.



Συνελήφθη 43χρονος για αντισημιτικές απειλές εναντίον Εβραίας γερουσιαστή των ΗΠΑ

 



Οι αμερικανικές αρχές συνέλαβαν και απήγγειλαν κατηγορίες σε έναν άνδρα επειδή άφησε αντισημιτικές απειλές στο τηλεφωνητή της γερουσιαστή Τζάκι Ρόζεν, μιας από τις πιο φιλο-ισραηλινές νομοθέτες στο Κογκρέσο.

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, ο ύποπτος άφησε μια σειρά φωνητικών μηνυμάτων που αναφέρονταν στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση στο γραφείο του Εβραϊκού Δημοκρατικού Κόμματος στη Νεβάδα. Ένα από τα μηνύματα αναφερόταν στο να τελειώσει «αυτό που ξεκίνησε ο Χίτλερ».

Όπως αναφέρουν τα αμερικανικά μέσα ένας άνδρας από τη Νεβάδα κατηγορήθηκε ότι άφησε μια σειρά από αντισημιτικά, βωμολοχικά φωνητικά μηνύματα στο γραφείο της γερουσιαστή Τζάκι Ρόζεν.

Ο Τζον Άντονι Μίλερ, από το Λας Βέγκας, συνελήφθη την Πέμπτη και εμφανίστηκε ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου την Παρασκευή σε σχέση με μια κατηγορία απειλών ομοσπονδιακού αξιωματούχου, ανέφερε το υπουργείο Δικαιοσύνης σε δελτίο τύπου. Μια προκαταρκτική ακρόαση έχει προγραμματιστεί για τις 13 Νοεμβρίου ενώπιον της δικαστή των ΗΠΑ Ελάινα Γιούτσα.

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, ο Μίλερ, 43 ετών, άφησε μια σειρά απειλητικών και αντισημιτικών φωνητικών μηνυμάτων στο γραφείο ενός γερουσιαστή στη Νεβάδα αυτόν τον μήνα που αναφέρονταν στο Ισραήλ, τους Παλαιστίνιους και τη Δυτική Όχθη.

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, ένα φωνητικό μήνυμα που συνδέεται με τον αριθμό τηλεφώνου του Μίλερ αναφερόταν στην ολοκλήρωση «αυτού που ξεκίνησε ο Χίτλερ».

Ενώ τα έγγραφα δεν αναφέρουν το όνομα της γερουσιαστής, το γραφείο της Ρόζεν επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι οι απειλές στράφηκαν εναντίον της.

Ερωτηθείς για τις απειλές, η Ρόζεν είπε στους δημοσιογράφους στο Καπιτώλιο: «Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον εισαγγελέα μας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ότι θα φροντίσουν για την κατάσταση.

Η Ρόζεν, η μόνη Εβραία γερουσιαστής της Νεβάδα, πρόσθεσε ότι είχε δει το κατηγορητήριο νωρίτερα την ίδια μέρα.


protothema.gr



Ακροαριστερό θράσος αντιεξουσιαστών τραυμάτισαν την 16χρονη και ζητάνε τα ρέστα

 


Ακροαριστερό θράσος αντιεξουσιαστών που βρήκαν άλλη μία ευκαιρία για να καταστρέψουν περιουσίες αθώων πολιτών.

Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες η 16χρονη που συμμετείχε στα επισόδια έπεσε και κτύπησε το κεφάλι της, και αντί να σταματήσουν οι ακροαριστεροί να της παράσχουν τις πρώτες βοήθειες την ποδοπάτησαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ιατροδικαστής που εξέτασε την 16χρονη είπε ότι τα τραύματά της δεν συνάδουν με χτύπημα από πέτρα ή άλλο αντικείμενο. Η εικόνα είναι ότι χτύπησε από πτώση και στη συνέχεια την πάτησαν άλλοι που έτρεχαν. Η 16χρονη τραυματίστηκε στον αυχένα, αλλά η ζωή της δεν διατρέχει κίνδυνο

Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής έρευνας για τις συνθήκες υπό τις οποίες προκλήθηκε ο τραυματισμός της 16χρονης στο Νέο Ηράκλειο, το περασμένο Σάββατο, παρήγγειλε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνης Ελευθεριάνος.

Την έρευνα θα «τρέξει» το τμήμα ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας, υπό την εποπτεία εισαγγελικού λειτουργού.

Μεταξύ άλλων, θα διερευνηθεί εάν έχουν τελεστεί και από ποιους τα αδικήματα της απόπειρας ανθρωποκτονίας και της πρόκλησης βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης.

Ευκαιρία έψαχναν και ευκαιρία βρήκαν για να δημιουργήσουν σκηνικό έντασης το βράδυ της Δευτέρας (30/10) στα Εξάρχεια μετά την πορεία για τον τραυματισμό της 16χρονης στο Νέο Ηράκλειο, που οι ίδιοι τραυμάτισαν.



Μετά την ολοκλήρωση της πορείας -και αφού είχαν ανοίξει οι δρόμοι στο κέντρο- ομάδα ακροαριστερών κακοποιών έριξε μολότοφ κατά αστυνομικών και έστησε οδοφράγματα. Οι αστυνομικοί απάντησαν με χημικά.

Η ένταση δημιουργήθηκε στη συμβολή των οδών Ζωοδόχου Πηγής και Σόλωνος και στη συμβολή των οδών Θεμιστοκλέους με Κωλέττη.

Η ΕΛ.ΑΣ. έχει προχωρήσει σε 5 προσαγωγές και σε τουλάχιστον δύο συλλήψεις.



Η απελευθέρωση Ισραηλινής στρατιώτη απο τους τρομοκράτες της Χαμάς

 


Συγκινεί το βίντεο από τη συνάντηση της γυναίκας στρατιώτη, Όρι Μεγκίντις, την οποία είχε απαγάγει η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, με τη γιαγιά της- μετά την απελευθέρωσή της από τον στρατό του Ισραήλ.

«Η στιγμή που η Όρι Μεγκίντις που απήχθη από τη Χαμάς στις 7/10, επανενώθηκε με τη γιαγιά της. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φέρουμε τις υπόλοιπες οικογένειές μας στο σπίτι» αναφέρει η λεζάντα στο βίντεο που δημσιεύτηκε στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, κατά τη διάρκεια νέας ενημέρωσης, είπε ότι ο στρατός θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, αφού οι δυνάμεις διέσωσαν τη δεκανέα Όρι Μεγκίντις σε μια ολονύκτια επέμβαση.

«Θα ήθελα να μεταφέρω ένα μήνυμα στους ομήρους και τις οικογένειές τους, εμείς, οι IDF (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) και η Shin Bet (Υπηρεσία Ασφαλείας), είμαστε όλοι υποχρεωμένοι, έχουμε ηθική υποχρέωση να επιστρέψουμε όλους τους ομήρους στα σπίτια τους», λέει.

Επίσης, δήλωσε ότι μετά τη διάσωσή της, η Μεγκίντις συναντήθηκε με τον αρχηγό του επιτελείου των IDF, Αντιστράτηγο Herzi Halevi και τον επικεφαλής της Shin Bet, Ronen Bar, περιγράφοντάς το ως μια «πολύ συγκινητική συνάντηση».

Ο Χαγκάρι πρόσθεσε ότι η Μεγκίντις κατάφερε να θυμηθεί όλα όσα είδε στη Λωρίδα της Γάζας, τα οποία, όπως τόνισε, μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε μελλοντικές επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται πως για την απελευθέρωση μιας νεαρής γυναίκας στρατιώτη, την οποία είχαν απαγάγει οι τρομοκράτες της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ενημέρωσαν σε κοινή ανακοίνωσή τους ο ισραηλινός στρατός (IDF) και το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ.


Σύμφωνα με την ενημέρωση «η γυναίκα στρατιώτης αφέθηκε ελεύθερη, κατά τη διάρκεια χερσαίας επιχείρησης, μετά την απαγωγή της από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου».

«Η στρατιώτης υποβλήθηκε σε ιατρικές εξετάσεις, η κατάστασή της είναι καλή και συναντήθηκε με την οικογένειά της. Οι IDF και η Σιν Μπετ θα συνεχίσουν να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την απελευθέρωση των απαχθέντων» πρόσθεσε ο Ισραηλινός στρατός.

Για την απελευθέρωση της στρατιώτη μίλησε, σε μήνυμά του που αναρτήθηκε στο Twitter, και ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, ο οποίος συνεχάρη τον στρατό και τη Σιν Μπετ για τη συγκεκριμένη εξέλιξη, επανέλαβε τη δέσμευσή του για την απελευθέρωση όλων των απαχθέντων, ενώ απευθύνθηκε και στη Χαμάς, λέγοντας «θα συνεχίσουμε να σας καταδιώκουμε, θα συνεχίσουμε να σας κυνηγάμε. Θα σας χτυπάμε μέχρι να πέσετε».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ δήλωσε ότι η απελευθέρωση της στρατιώτη από την αιχμαλωσία της Χαμάς αποτελεί «περαιτέρω απόδειξη της ικανότητάς μας να προσεγγίσουμε τους ομήρους και των πλεονεκτημάτων της χερσαίας επιχείρησης».



Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει λύση χωρίς στρατηγική ήττα της Χαμάς


 

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Φράνσις Φουκουγιάμα στο πλαίσιο του 27ου ετήσιου συνεδρίου «Economist Government Roundtable», στο Athenaeum Intercontinental.

O Φράνσις Φουκουγιάμα, είναι καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας στο Johns Hopkins University, είναι ένας από τους πιο γνωστούς κοινωνικούς στοχαστές της εποχής μας και ενεργό μέλος αρκετών think tanks της Αμερικής. Έχει διατελέσει μέλος του προεδρικού συμβουλίου των ΗΠΑ για τη βιοηθική και μέλος της αμερικανικής αντιπροσωπείας στις ισραηλινο-αιγυπτιακές συνομιλίες για την παλαιστινιακή αυτονομία. Στο ευρύ κοινό είναι περισσότερο γνωστός από τα πολυσυζητημένα βιβλία του (The End of History, The last man, The Great Disruption) τα οποία έχουν μεταφραστεί και στα ελληνικά.


Ο πρωθυπουργός επισήμανε την ανάγκη να διδαχθούμε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και από την ένοπλη διένεξη στη Μέση Ανατολή, ώστε τα κράτη να έχουν την στρατιωτική ικανότητα και δύναμη να υπερασπιστούν την εδαφική τους κυριαρχία, καθώς και η ΕΕ να δαπανά περισσότερους πόρους, για να υπερασπίζεται τα ευρωπαϊκά εδάφη.

Για την αποχή της Ελλάδας απο το ψήφισμα του ΟΗΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε, ότι η χώρα μας ευθυγραμμίστηκε με τις περισσότερες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Δηλώσαμε το προφανές, το Ισραήλ πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό του με βάση το διεθνές δίκαιο και ζητούμε από όλες τις πλευρές να υπάρξει ανθρωπιστική βοήθεια, ακόμα και ανθρωπιστικές παύσεις στις εχθροπραξίες» συμπληρώνοντας: «Προσπαθήσαμε να τροποποιήσουμε το ψήφισμα, αλλά δεν καταφέραμε να περάσουμε θέσεις μας και γι’ αυτό αποφασίσαμε την αποχή».

Ερωτηθείς αν υπάρχει δρόμος για «ελληνική διπλωματία», ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι είμασταν από τις τρεις χώρες της ΕΕ που μετείχαν στη Σύνοδο της Αιγύπτου, ενώ ο ίδιος επισκέφτηκε το Ισραήλ. Έχουμε στρατηγική σχέση με το Ισραήλ, αλλά και καλές σχέσεις με χώρες της περιοχής. «Είμαστε αντικειμενικοί σε ό,τι αφορά στη συνολική μας πολιτική» τόνισε και προσέθεσε: «Μία λύση μπορεί να υπάρξει, αυτή των δύο κρατών».

«Στο μυαλό μου, μόνη λύση μπορεί να είναι η αναβίωση του διαλόγου για δύο κράτη. Δηλαδή το δικαίωμα των Παλαιστινίων να έχουν το δικό τους κράτος, χωρίς να απειλούν το δικαίωμα του Ισραήλ να έχει το δικό του κράτος» ξεκαθάρισε στη διάρκεια της συζήτησης ο πρωθυπουργός. Τόνισε, δε, αντιπαραθέτοντας εμμέσως τη στάση της Ελλάδας με εκείνη της Τουρκίας, ότι «δεν μιλάμε στη Χαμάς, ούτε φιλοδοξούμε να το κάνουμε, γιατί την ορίζουμε ξεκάθαρα ως τρομοκρατική οργάνωση».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «δεν μπορεί κανείς να φαντάζεται λύση της κρίσης, χωρίς μία στρατηγική ήττα της Χαμάς». Εκτίμησε επίσης ότι «δεν είναι πολύ αργά να αρχίσουμε να συζητάμε το μέλλον της Γάζας και ποιος θα τη διοικήσει, εφόσον η Χαμάς δεν είναι πια στην εικόνα».

Παράλληλα, επισήμανε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή έχει αποδείξει πως είναι αποτελεσματική στη διοίκηση στη Δυτική Όχθη.

Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για το σενάριο επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ το 2024. Ο πρωθυπουργός επέλεξε να μην ρισκάρει προγνωστικά, εστιάζοντας στις στενές σχέσεις που έχει η χώρα μας με την Ουάσινγκτον και την αναγνώριση, εκ μέρους της αμερικανικής διπλωματίας, του ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή ως πυλώνα σταθερότητας.

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο κ. Φουκουγιάμα, για να τονίσει ότι, «αν επανεκλεγεί ο Τραμπ, θα είναι μια καταστροφή για την Ευρώπη». Χαρακτηριστικά, μάλιστα, ο φημισμένος πολιτικός επιστήμονας είπε πως νόμιζε ότι «είχαμε ξεμπερδέψει με τον Τραμπ» μετά την ήττα του στις προηγούμενες αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Ερωτηθείς για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα προσπαθήσει να συμβάλει στη διατήρηση του θετικού μομέντουμ, παρατήρησε ωστόσο ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «βρίσκεται στη λάθος πλευρά της ιστορίας, όσο αρνείται να καταδικάσει τη στάση της Χαμάς».

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για τον ρόλο της Τεχνητής Νοημοσύνης στο σύγχρονο πολιτικό σύστημα και επιχειρηματολόγησε ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης μπορούν να είναι αποτελεσματικότερες με τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης και αναφέρθηκε στην προσφάτως συσταθείσα από την κυβέρνηση επιτροπή επιστημόνων, για τον σκοπό αυτό.

Η τελευταία ερώτηση του συντονιστή της συζήτησης αφορούσε στο κατά πόσον είναι εφικτό να επιβιώσει ο δυτικός πολιτισμός σε ένα δυσμενές περιβάλλον, όπως το σημερινό. Στο σημείο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την έννοια του «υγιούς πατριωτισμού», με τους πολίτες να είναι περήφανοι για την εθνική τους ταυτότητα, αλλά αυτό να μην οδηγεί σε διαχωρισμούς και διενέξεις.