Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

Άσχημα τα πράγματα χωρίς τα πρόσθετα μέτρα δεν ολοκληρώνεται η αξιολόγηση



Ενώ ετοιμάζονται να χαντακώσουν τους Έλληνες με το ασφαλιστικό έκτρωμα τα μηνύματα λένε ότι δεν μας σώζει απλά η εκτέλεση των Ελλήνων με την ψήφιση του ασφαλιστικού.

Διαβάζουμε στο newsit.gr

Χωρίς τα πρόσθετα μέτρα δεν ολοκληρώνεται η αξιολόγηση - Απειλές με επιστολή – φωτιά της Λαγκάρντ – Πολιτική λύση ψάχνουν στο Eurogroup

Το προσχέδιο της ατζέντας του Eurogroup της 9ης Μαϊου που έδωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και η επιστολή της Κριστιν Λαγκάρντ προς τους 19 υπουργούς Οικονομικών, όπως δημοσιεύουν οι Financial Times, αλλάζουν τα δεδομένα.

Η σιδηρά κυρία του ΔΝΤ διαμηνύει πως πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Μάλιστα όπως αναφέρει η Κριστίν Λαγκάρντ "για να υποστηρίξουμε την Ελλάδα με μια νέα συμφωνία με το ΔΝΤ, είναι απαραίτητο η χρηματοδότηση και η ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας να βασίζονται σε ρεαλιστικούς δημοσιονομικούς στόχους διότι υποστηρίζονται από αξιόπιστα μέτρα για την επίτευξή τους”.

Και ενώ το ΔΝΤ μιλά για αξιόπιστα μέτρα ο πρόεδρος του Eurogroup με το προσχέδιο της ατζέντας που έδωσε στη δημοσιότητα συνδέει άμεσα τα προληπτικά μέτρα με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενώ ταυτόχρονα κάνει λόγο για αναζήτηση πολιτικής λύσης.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση:

Το Eurogroup θα συζητήσει την κατάσταση που διαμορφώνεται για την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.

Οι υπουργοί Οικονομικών θα ενημερωθούν από τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συζητήσεις για το πακέτο των μεταρρυθμίσεων που απαιτείται για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, περιλαμβανομένου του πακέτου προληπτικών μέτρων για την διασφάλιση της επίτευξης του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος που προγράμματος του ESM.
Το Eurogroup θα συζητήσει επίσης ενδεχόμενα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για να διασφαλιστεί πως οι καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα παραμείνουν σε ένα βιώσιμο επίπεδο, με στόχο την επίτευξη μιας πολιτικής συμφωνίας. 


Σε ευθυγράμμιση με τα συμπεράσματα του Eurogroup της 22ας Απριλίου στο Άμστερνταμ, οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν τις συζητήσεις στο πακέτο των μεταρρυθμίσεων που απαιτείται για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, περιλαμβανομένου του πακέτου προληπτικών μέτρων, με στόχο την ολοκλήρωσή τους το συντομότερο δυνατό.


Αλήθεια που είναι σήμερα οι αγανακτισμένοι και οι μπαχαλάκηδες;





Κώστας Βουκελάτος

Η Νέα Δημοκρατία όπως και τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν προειδοποιήσει τον ελληνικό λαό για την κατάληξη της δήθεν νέας "περήφανης" διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης του τα δίνω όλα και καταστρέφω την χώρα και τον λαό για την καρέκλα και μόνο.

Η ανακοίνωση της Ν.Δ. :

«Πέρυσι, ο κήρυκας της θεωρίας των παιγνίων, που οδήγησε τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας και στο τρίτο Μνημόνιο, ήταν ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης. 

Φέτος, έχουμε τρεις κήρυκες της ίδιας επικίνδυνης θεωρίας. Τους κυρίους Γ. Κατρούγκαλο, Γ. Σταθάκη και Ε. Τσακαλώτο. 

Δηλαδή, τον Υπουργό που μαζί με τον κ. Τσίπρα παρακαλούσε το Δ.Ν.Τ. να συμμετέχει επί τριετία στο πρόγραμμα. Το έργο είναι παιγμένο ξανά και ξανά. Από την “επικείμενη συμφωνία” στη “σύγκρουση”. Και από τη “σύγκρουση” στην οδυνηρή για τους πολίτες συνθηκολόγηση.

Όμως, αυτήν τη φορά, η παράσταση δεν κόβει εισιτήρια…»



Και τελικά έπεσε στα τέσσερα και πάλι η κυβέρνηση φέρνοντας τα χειρότερα μέτρα της πενταετίας θυσιάζοντας το εισόδημα των Ελλήνων και την οικονομία της χώρας για να παραμείνει όσο περισσότερο μπορεί στην εξουσία, δεν έχει ανάγκη ούτε τους εξαπατημένους, ούτε τους δήθεν αγανακτισμένους, ούτε τους αντιεξουσιαστές που πλέον σπάνε για να εκτονώνονται και μόνο ιδιωτικές περιουσίες.


Έτσι και αλλιώς το σχέδιο εξαπάτηση του ελληνικού λαού με τους στημένους δήθεν αυθόρμητα αγανακτισμένους στο Σύνταγμα και ανάμεσα τους και ορισμένοι εξαπατημένοι από την εικόνα και την μεγαλοστομία του πρώτου πολιτικού απατεώνα Τσίπρα, καθώς και τα σπάμε και γλεντάμε στην Αθήνα των γνωστών ομάδων που προστατεύονται τώρα από την κυβέρνηση ήταν όλα απλά για την εξουσία!! 

Το σχέδιο πέτυχε και είμαστε στο έλεος τους τώρα γιατί κάποιοι με τον ψήφο τους μας χαντάκωσαν για τα καλά και είναι συνυπεύθυνοι σε αυτό που γίνεται σε βάρος μας.

Αλήθεια που είναι οι αγανακτισμένοι και οι σκηνές στο Σύνταγμα γιατί δεν καίγεται τίποτα από τους αντιεξουσιαστές; 



Κλάους Ρέγκλινγκ:Οι τρεις λόγοι που με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η Ελλάδα μπήκε ξανά σε μνημόνιο




O επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε τους τρεις λόγους που η Ελλάδα με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ μπήκε ξανά σε μνημόνιο.

Πρώτος λόγος : Η θέση των οικονομικών προβλημάτων ήταν πολύ πιο δυσμενής σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες. 

Δεύτερος λόγος : Συνειδητοποιήσαμε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ αδύναμη, γεγονός που επηρεάζει την ικανότητά της να εφαρμόσει το πρόγραμμα. 

Τρίτο λόγος : Μετά και τις εκλογές στις αρχές του 2015 υπήρξε διακοπή του προγράμματος και οπισθοχωρήσεις στις μεταρρυθμίσεις. Αυτό είχε τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία, κάτι που οδήγησε την Ελλάδα πίσω στην ύφεση.


Με λίγα λόγια αδυναμία και ανικανότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να εφαρμόσει το οποιοδήποτε πρόγραμμα και οι αλλεπάλληλες οπισθοχωρήσεις σε οποιαδήποτε μεταρύθμιση!!

Περιμένει κάποιος πώς με τα χειρότερα μέτρα που έρχονται με υπογραφή της κυβέρνησης ο Τσίπρας και οι εκλεκτοί του έχουν την ικανότητα να διαχειριστούν τα χειρότερα μέτρα των 5 τελευταίων ετών που η ανικανότητα τους μας φόρτωσε;

Έχουν τεράστια ευθύνη!!!


Πανελλήνιες: Οδηγός για τους… γονείς – Πώς θα βοηθήσετε εμπράκτως το παιδί



Όσο πλησιάζει ο καιρός που θα ξεκινήσουν για ακόμα μια χρονιά οι Πανελλήνιες εξετάσεις, τόσο αυξάνεται το άγχος παιδιών και γονέων για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, εκείνο που θα ορίσει το άμεσο μέλλον του παιδιού.

Είναι σημαντικό, όμως, να θυμάστε ότι οι Πανελλήνιες εξετάσεις δεν κάνουν τίποτα παραπάνω από αυτό ακριβώς: να οριοθετούν το άμεσο και σχετικά βραχυπρόθεσμο μέλλον του παιδιού και τίποτα παραπάνω. Οι πανελλήνιες είναι μέσο και όχι αυτοσκοπός.

Και όσο και αν αυτό το τονίζουμε καθημερινά στα παιδιά, συνήθως ξεχνάμε να το τονίσουμε και... στους γονείς.  Με τις πανελλήνιες τα παιδιά βιώνουν αυξημένο στρες και αυτό τα κάνει ευερέθιστα, προκαλεί αϋπνίες και μειωμένη όρεξη, ενώ είναι σχεδόν φυσιολογικό να υπάρξουν και κάποια μεμονωμένα συμπτώματα κατάθλιψης. Πονοκέφαλοι και πόνοι στο στομάχι μπορεί επίσης να σχετίζονται με το άγχος.

Το να έχει το παιδί κάποιον να μιλήσει ανοιχτά και ειλικρινά για τις δυσκολίες των μαθημάτων, χωρίς να φοβάται ότι θα γίνει αποδέκτης κριτικής, μπορεί να το βοηθήσει πολύ. Η υποστήριξη από έναν γονέα, καθηγητή, ή το διάβασμα μαζί με φίλους μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να μοιραστούν τις ανησυχίες τους και να διατηρήσουν μια πιο σωστή προοπτική στα πράγματα.

Υπό αυτό το πρίσμα δείτε μερικά απλά αλλά πολύ σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε ως γονείς, προκειμένου να βοηθήσετε εμπράκτως το παιδί σας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από τις πανελλήνιες εξετάσεις:

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας τρώει καλά: Μια ισορροπημένη διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του παιδιού σας και μπορεί να το βοηθήσει να αισθάνεται καλά κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου. Να προσέχετε, καθώς οι υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, ζάχαρη και καφεΐνη τροφές και ποτά (όπως τα αναψυκτικά τύπου κόλα, τα γλυκά, η σοκολάτα, τα χάμπουργκερ και τα τσιπς) κάνουν τα παιδιά υπερκινητικά, οξύθυμα και κυκλοθυμικά.

Βοηθήστε το παιδί σας να κοιμηθεί καλά: Ο καλός ύπνος θα βελτιώσει τη σκέψη και τη συγκέντρωση. Οι περισσότεροι έφηβοι χρειάζονται μεταξύ 8 και 10 ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Αφήστε τα παιδιά να χαλαρώσουν για μισή με μία ώρα μετά το τέλος της μελέτης, βλέποντας τηλεόραση ή χρησιμοποιώντας τον υπολογιστή προτού πέσουν για ύπνο, για να χαλαρώσουν λίγο από τις έντονες σκέψεις. Το υπερβολικό διάβασμα “της τελευταία στιγμής” τη νύχτα πριν από την εξέταση είναι συνήθως κακή ιδέα. Ο ύπνος θα ωφελήσει το παιδί πολύ περισσότερο από λίγες ώρες πανικόβλητης μελέτης της τελευταίας στιγμής.

Να έχετε ευέλικτο πρόγραμμα κατά τη διάρκεια των εξετάσεων: Είναι καλό οι γονείς να είναι πιο ευέλικτοι σχετικά με τις καθημερινές τους υποχρεώσεις την περίοδο των εξετάσεων. Όταν το παιδί σας διαβάζει όλη την ημέρα, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τις δουλειές του νοικοκυριού που “έχουν μείνει πίσω” ή για την ακαταστασία στο δωμάτιό του. Πολύ σημαντικό είναι να είστε ήρεμοι και ψύχραιμοι. Αν είστε εσείς ήρεμοι, τότε αυτό θα περάσει και στο παιδί. Θυμηθείτε, οι εξετάσεις δεν διαρκούν για πάντα. Είναι σημαντικές, αλλά δεν είναι το παν για ένα παιδί.

Συζητήστε με το παιδί για το άγχος στις εξετάσεις: Υπενθυμίστε στο παιδί σας ότι άγχος είναι φυσιολογικό. Η νευρικότητα είναι μια φυσική αντίδραση στις εξετάσεις. Το κλειδί είναι να το βοηθήσετε να ελέγξει αυτή τη νευρικότητά του.

Ενθαρρύνετε την άσκηση κατά τη διάρκεια των εξετάσεων: Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας παραμένουν δραστήρια. Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των επιπέδων ενέργειας, στην ηρεμία του μυαλού και στην ανακούφιση της ψυχολογικής πίεσης.

Μην προσθέτετε επιπλέον άγχος την τελευταία στιγμή: Τα περισσότερα παιδιά αισθάνονται την μέγιστη ψυχολογική πίεση λίγο πριν ξεκινήσουν από το σπίτι για να πάνε για εξετάσεις. Πριν φύγουν προσπαθήστε να είστε καθησυχαστικοί και θετικοί. Σιγουρευτείτε ότι ξέρουν ότι σε περίπτωση μη επιτυχίας δεν είναι το τέλος του κόσμου, και ότι, αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, μπορεί να είναι σε θέση να ξαναδοκιμάσουν ή να έχουν άλλες εναλλακτικές. Μετά από κάθε εξέταση, ενθαρρύνετε το παιδί σας να μιλήσει μαζί σας. Στη συνέχεια, βοηθήστε το να επικεντρωθεί στο επόμενο τεστ, αντί ρίξετε το βάρος σε πράγματα που δεν μπορούν να αλλάξουν.


Πηγή : nhs.uk, iatropedia.gr


Φρίκη! Γέλαγε ενώ τραβούσε τον ομαδικό βιασμό αναίσθητης 16χρονης



Ακόμα και με ισόβια βρίσκεται αντιμέτωπος ο 25χρονος Tristan Carlyle-Watson που βρίσκεται στη φυλακή από το 2015. Οι αρχές τον συνέλαβαν όταν βρήκαν βίντεο που είχε τραβήξει από τον ομαδικό βιασμό αναίσθητης 16χρονης σε πάρτι όπου την είχε καλέσει στο Σίδνεϊ.

Ο νεαρός φέρεται να έδωσε αλκοόλ και κάνναβη στην ανήλικη και όταν έπεσε αναίσθητη τη βίασαν ομαδικά. Οι νεαροί, όπως έγινε γνωστό κατά την ακροαματική διαδικασία, τράβηξαν σε βίντεο τον ομαδικό βιασμό της ανήλικης, με τον 25χρονος να φαίνεται στο βίντεο να γελά.



Ο δικαστής David Davies ανέφερε πως στο βίντεο φαίνεται ο ομαδικός βιασμός, με τη 16χρονη σε κάποιες στιγμές να μην έχει τις αισθήσεις του και σε άλλες στιγμές να φαίνεται εξαιρετικά μεθυσμένη. Εκτίμησε μάλιστα πως κάποια από τα ποτά που της έδωσαν πρέπει να περιείχαν ουσίες.

Ο δικηγόρος ωστόσο του κατηγορούμενου είπε στο δικαστήριο πως στο βίντεο δεν φαίνεται να την κακοποιεί σεξουαλικά ο 25χρονος και πως οι αναμνήσεις του κοριτσιού για το τι έγινε στο πάρτι δεν μπορούν να θεωρηθούν αξιόπιστες. "Αρχικά δεν είχε ιδέα ότι είχε έρθει σε σεξουαλική επαφή με κανέναν. Αυτό ήταν το πρώτο πράγμα που είπε στους φίλους της. Μόνο όταν οι αρχές βρήκαν το βίντεο, έκαναν έρευνες και μίλησαν μαζί της", είπε στο δικαστήριο.

Το ανατριχιαστικό υλικό ανακαλύφθηκε όταν οι αρχές έκαναν έρευνες για άλλη υπόθεση και κατέσχεσαν την GoPro κάμερα. Παρά το γεγονός πως αρχικά ο 25χρονος κατηγορήθηκε για την απόκρυψη σοβαρού πλημμελήματος, στη συνέχεια κατηγορήθηκε με επιπλέον αδικήματα που μπορούν να επιφέρουν ποινή ισόβιας κάθειρξης.



Πηγή: Dailymail, newsit.gr


Ελάχιστοι φορολογούμενοι έχουν υποβάλει τη δήλωση τους! Φοβούνται φουσκωμένα εκκαθαριστικά



O φόβος για φουσκωμένα εκκαθαριστικά λειτουργεί προ το παρόν αποτρεπτικά

Αρνούνται - όπως δείχνουν τα στοιχεία- οι φορολογούμενοι να υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις, θέλοντας προφανώς να ενημερωθούν όσο δυνατόν αργότερα για την λυπητερή της εφορίας. 

Σε σύνολο 6,2 εκατ. φορολογικών δηλώσεων που υπολογίζεται να υποβληθούν φέτος έχουν κατατεθεί μόλις 500.000 ή διαφορετικά το 8% αυτών. Στο πλαίσιο αυτό ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης διαμήνυσε ότι δεν θα δοθεί καμία παράταση στην προθεσμία η οποία λήγει στις 30 Ιουνίου.

Όπως σημείωσε «παράταση θα δοθεί μόνο για όποια μέρα υπάρχει πρόβλημα στο Taxis». Ειδικότερα από τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί:

- 270.000 δηλώσεις ή διαφορετικά το 54% των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί είναι μηδενικές

- 100.000 είναι πιστωτικές, δηλαδή προκύπτει επιστροφή φόρου για τους φορολογούμενους

-130.000 είναι χρεωστικές με τους φορολογούμενους να καλούνται να πληρώσουν φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2015.

Πάντως ο αναπληρωτής υπουργός απηύθυνε έκκληση στους φορολογούμενους να τακτοποιήσουν έγκαιρα την εκκρεμότητα υποβολής της δήλωσής τους υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι για την εξόφληση του φόρου εισοδήματος θα ισχύσει η πληρωμή σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, ξεκινώντας από τον Ιούλιο. Πάντως ανέφερε ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει έτοιμη διάταξη για την πληρωμή του φόρου και σε μηνιαίες δόσεις, έως και τον Δεκέμβριο του 2016. «Αν κάποιος καταθέσει τώρα τη δήλωση και γίνει εκκαθάριση μέσα στον Μάιο, θα μπορεί από τον Ιούνιο να χρησιμοποιήσει αυτό το μέτρο» είπε ο αναπληρωτής υπουργός.

Φέτος υπολογίζεται ότι θα είναι περισσότεροι οι φορολογούμενοι που θα λάβουν χρεωστικό σημείωμα και αυτό όχι διότι αυξήθηκαν τα εισοδήματα τους αλλά διότι αυξήθηκε η φορολογίας. Συγκεκριμένα μεγαλύτερο φόρο θα πληρώσουν:

- Οι ελεύθεροι επαγγελματίες καθώς αυξήθηκε η προκαταβολή φόρου εισοδήματος. Σημειώνεται ότι η προκαταβολή φόρου εισοδήματος έχει αυξηθεί για τα εισοδήματα του 2015 από 55% σε 75% ενώ για τα εισοδήματα του 2016 (δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2017) στο 100%.

- Οι αγρότες. Η προκαταβολή φόρου εισοδήματος που θα πληρώσουν φέτος με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων αυξάνεται από το 55% στο 75%.

- Φυσικά πρόσωπα με εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι που το 2015 απέκτησαν εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ με την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρο εξαιτίας της αναδρομικής αύξησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από την 1η Ιανουαρίου 2015.



Πηγή : matrix24.gr


Σάλος για κομματικές τοποθετήσεις στην επιτροπή Πανελλαδικών



Αναστατωμένη η εκπαιδευτική κοινότητα λίγες ημέρες πριν ξεκινήσουν οι εξετάσεις 

Σάλος στην  εκπαιδευτική κοινότητα έχει προκληθεί  από διαρροές   για κομματικές τοποθετήσεις ακόμα και στην Κεντρική Επιτροπή εξετάσεων μετά  τον παραγκωνισμό του Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων και του προέδρου του  εγνωσμένου κύρους καθηγητή  Γ. Δάσσιου.

Την ίδια ώρα πολλά ερωτηματικά προκαλεί η αλλαγή  στο «παρά πέντε»  της πλειονότητας των μελών της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων. Δεν είναι τυχαίο που άτομα που χρόνια ασχολούνται με τη  διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων επισημαίνουν ότι η εμπειρία είναι το νούμερο ένα προσόν και κάνουν λόγο για «ημέτερους» που  δέχτηκαν τηλεφωνήματα για να συμμετάσχουν στην ΚΕΕ. Οι ίδια πληροφορίες δεν αποκλείουν ότι ο λόγος που έγιναν οι συγκεκριμένες διαρροές να είναι η  το πρεστιζ  των ίδιων  στην   εργασία τους.

 Εως σήμερα για λόγους ασφαλείας δεν απομακρυνόταν η πλειονότητα των μελών αλλά κάποια μέλη, καθώς πάντα το υπουργείο ήθελε να υπάρχουν άτομα που να μπορούν να παρέμβουν με ψυχραιμία σε διάφορα ζητήματα που προκύπτουν. Βασικό «στοίχημα» των Πανελλαδικών Εξετάσεων είναι πάντα το αδιάβλητο του χαρακτήρα της διαδικασίας. Είναι κοινό μυστικό ότι κάθε χρόνο     αλλάζει περίπου το 40% των μελών των επιτροπών που επιλέγουν τα θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων προκειμένου να   μην τίθεται θέμα «μονιμότητα» των ίδιων καθηγητών σε αυτές τις επιτροπές ενώ όπως λένε   και καθηγητές  που ασχολούνται χρόνια  με τις Πανελλαδικές  χρειάζεται νέος αέρας στην επιλογή των θεμάτων. Ολοι όμως επισημαίνουν ότι δεν χρειάζεται να αλλάζουν τα περισσότερα μέλη και σε καμία περίπτωση αυτό δεν πρέπει να γίνεται την τελευταία στιγμή. Εκφράζονται πάντως  φόβοι ότι κομματικά κριτήρια θα επικρατούσαν στην ανανέωση των μελών της ΚΕΕ.

Το υπουργείο Παιδείας  μετά το θόρυβο που ξέσπασε τόνισε ότι «Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε, οι εξετάσεις να διεξαχθούν  και φέτος με τρόπο αδιάβλητο και υποδειγματικό.  Η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων (ΚΕΕ) ορίζεται λίγες ημέρες πριν τις εξετάσεις. Τα ονόματα των μελών της δεν ανακοινώνονται και λαμβάνονται ειδικά μέτρα, προκειμένου, να εξασφαλιστεί η μυστικότητα και η αντικειμενικότητα της όλης διαδικασίας. Τα μέλη της ΚΕΕ δεν είναι ισόβια. Κάθε χρόνο επιβάλλεται η ανανέωση της σύνθεσής της για προφανείς λόγους. Και φέτος, συνυπάρχουν παλαιά και νέα μέλη, που η επιλογή τους υπακούει σε επιστημονικά-εκπαιδευτικά κριτήρια και μόνο.
  
 Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στο υπουργείο Παιδεία ςείναι η αντικατάσταση των προέδρων  των επιμέρως συμβουλίων του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ) και η ηγεσία του υπουργείου   διόρισε νέους προέδρους με τριετή  θητεία. , επαναφέροντας κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ  στο υπουργείο. Σύμφωνα με πληροφορίες τοποθετούνται   

- Ο Βασίλειος Καρδάσης,  Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, ως Πρόεδρος του Σ.Α.Π.Ε.

- Ο Δημοσθένης Σταμάτης, Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής του Αλεξάνδρειου TE Ι Θεσσαλονίκης, ως Πρόεδρος του Σ.Α.Τ.Ε.

- Ο Δημήτριος Χασάπης, Καθηγητής του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Ε.Κ.Π.Α., ως Πρόεδρος του Σ.Π.Δ.Ε.

Στο παρελθόν τις θέσεις αυτές κατείχαν:

- Πάρις Τσάρτας, πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Πρόεδρος του Σ.Α.Π.Ε.

- Δημήτριος Νίνος , πρώην πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας, Πρόεδρο του Σ.ΑΤΕ.

- Στυλιανή Πριόβολου, Ομότιμη Καθηγήτρια του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.), Πρόεδρος του Σ.Π.Δ.Ε.

Το θέμα απασχόλησε και τη Βουλή με ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας Ν. Φίλη  που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής  της ΝΔ Μάνος Κόνσολας, σχετικά με την  αλλαγή    μελών της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων, λίγες μόνο ημέρες πριν την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου επισημαίνει ότι το | «υπουργείο επωμίζεται τεράστιες ευθύνες στην περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα στην ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων και θέτει ερωτήματα για τις σκοπιμότητες που υπαγόρευσαν αυτή την αλλαγή αλλά και για την υποβάθμιση του Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων, που αποτελεί ανεξάρτητη αρχή».Τονίζει, μάλιστα, ότι «η συνήθης πρακτική, μέχρι σήμερα, ήταν η μερική ανανέωση των μελών της Επιτροπής προκειμένου να συνυπάρχουν σε αυτή και έμπειρα στελέχη της εκπαίδευσης, κάτι που είναι απολύτως απαραίτητο σε αυτή την περίοδο αφού θα υπάρχουν διαγωνιζόμενοι που θα εξεταστούν με το προηγούμενο σύστημα, κάτι που σημαίνει διπλή επιλογή θεμάτων από την Επιτροπή».

Πως επιλέγονται τα μέλη της ΚΕΕ

Κατά την επιλογή πρέπει να ληφθούν υπόψη τα παρακάτω:

α) Οι καθηγητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που θα μετέχουν στην Κ.Ε.Ε. ως μέλη, να έχουν διδάξει το μάθημα της ειδικότητάς τους κατά το τρέχον σχολικό έτος .

β) Δεν επιτρέπεται να μετέχει στην Κ.Ε.Ε σύζυγος μαθητή και γενικά όποιος έχει συγγένεια “ΕΞ ΑΙΜΑΤΟΣ” ή “ΕΞ ΑΓΧΙΣΤΕΙΑΣ” μέχρι και του τρίτου βαθμού με εξεταζόμενο μαθητή.

γ) Δεν επιτρέπεται να μετέχει στην επιτροπή όποιος προετοιμάζει εκτός σχολικού προγράμματος υποψηφίους για τις πανελλαδικές εξετάσεις, ή συνδέεται με οποιαδήποτε σχέση με ιδιωτικό εκπαιδευτικό φορέα στον οποίο προετοιμάζονται υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων καθώς επίσης και όποιος είναι συγγραφέας εξωσχολικού βοηθήματος το οποίο είναι συναφές με το εξεταζόμενο μάθημα στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Για τους λόγους αυτούς και προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα, οι εκπαιδευτικοί που προτείνονται για την ΓΕΕ  συμπληρώνουν και  υπογράφουν  συνημμένη υπεύθυνη δήλωση.



Πηγή : protothema.gr


Εγκύκλιος για την επανένταξη οφειλετών στις 100 δόσεις




Να επανενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων μπορούν πλέον οι οφειλέτες του Δημοσίου, που απεντάχθηκαν από αυτή χωρίς υπαιτιότητά τους. 

Όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, ήδη το υπουργείο εξέδωσε τη σχετική εγκύκλιο ώστε να λυθεί το ζήτημα που αντιμετώπισαν οι οφειλέτες αυτοί, εξαιτίας παράλειψης ή λάθους της τράπεζας. 

Ενημερώνοντας τη Βουλή - κατά τη συζήτηση ερώτησης του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Β. Κόκκαλη - ο κ. Αλεξιάδης είπε πως οι οφειλέτες μπορούν πλέον να απευθυνθούν στην Εφορία για να επανενταχθούν στη ρύθμιση. 

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν οι τράπεζες παρέλειψαν να ενημερώσουν τους οφειλέτες, οι οποίοι κατέβαλαν εμπρόθεσμα τη δόση τους, για το νέο ύψος της δόσης, μετά την αύξηση του επιτοκίου. Επίσης, υπήρξε και μονομερής από τις τράπεζες μείωση του ποσού της δόσης.



Πηγή : tanea.gr


Βουλή: Επίθεση Αντιπολίτευσης στον Γ.Κατρούγκαλο για το Ασφαλιστικό



Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε μεταξύ κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής. 

«Νομοσχέδιο του ψεύδους και της εξαπάτησης», «θάνατο του εμποράκου, των ελεύθερων επαγγελματιών και του αγρότη», «πογκρόμ κατά της μεσαίας τάξης» ήταν κάποιοι από τους σκληρούς χαρακτηρισμούς της Αντιπολίτευσης. «Μετατρέπεστε στα καλύτερα τσιράκια των μεγάλων συμφερόντων», κατηγόρησε την κυβέρνηση το ΚΚΕ. 

Η κριτική που ασκείται είναι «υποκριτική» και «θλιβερή» βασισμένη σε ανακρίβειες, απάντησε ο υπουργός Εργασίας Γ.Κατρούγκαλος υπερασπιζόμενος την κυβερνητική πρόταση. 

Επανέλαβε ότι δεν υπάρξουν μειώσεις των υφιστάμενων κύριων συντάξεων, ενώ τις όποιες μειώσεις σε υφιστάμενες παροχές απέδωσε στη μνημονιακή υποχρέωση για μείωση της δαπάνης 1% του ΑΕΠ την οποία υπενθύμισε ότι ψήφισε η πλειοψηφία των κομμάτων.

Ειδικότερα, σχολιάζοντας τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για το ασφαλιστικό, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι η κριτική που ασκείται είναι «υποκριτική» και «θλιβερή» βασισμένη σε ανακρίβειες.

Χαρακτήρισε το υπάρχον σύστημα «άδικο κι άναρχο, με παλιά πελατειακή λογική των επί μέρους ρυθμίσεων και πολλές ταχύτητες εργαζομένων».

Συνεχίζοντας είπε ότι η κυβέρνηση κληρονόμησε μεγάλα ελλείμματα ύψους 9% του ΑΕΠ στα ασφαλιστικά ταμεία και προσέθεσε ότι με τις νέες ρυθμίσεις υπερτριπλαισάζεται η κρατική χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος, ενώ μειώνονται σταδιακά τα ελλείμματα.

Αναγνώρισε ότι υπάρχουν μειώσεις σε υφιστάμενες παροχές, προκειμένου να επιτευχθεί το 1% της δημοσιονομικής προσαρμογής που προβλέπει το μνημόνιο, για το οποίο τόνισε ότι έχει ψηφισθεί και με την ψήφο κομμάτων της αντιπολίτευσης.

«Τηρήσαμε τις δεσμεύσεις και δεν κάνουμε οριζόντιες μειώσεις. Οι κύριες συντάξεις για τους χαμηλοσυνταξιούχους αυξάνονται και για τους νυν δεν υπάρχει περίπτωση μείωσης», τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος.

Τέλος, ο υπουργός Εργασίας, χαρακτήρισε υποκριτικό το θόρυβο που προκλήθηκε για τη διατήρηση των υφιστάμενων βουλευτικών συντάξεων, πρώην βουλευτών οι οποίοι δεν λαμβάνουν δεύτερη σύνταξη και δεν ήταν ποτέ ασφαλισμένοι.

«Εάν τις καταργούσαμε θα ήταν σαν αν ευνοούμε εκείνους που έχτισαν βίλες κι έχουν λεφτά στην Ελβετία σε σχέση με τίμιους βουλευτές που σε όλο τους τον πολιτικό βίο δεν είχαν άλλο έσοδο εκτός από τη βουλευτική τους αποζημίωση και δεν ασκούσαν παράλληλα άλλη εργασία. Και αυτό δεν θα ήταν σωστό να γίνει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος.

Για «τομή στη λειτουργία της κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα που θέτει τέλος στις αδικίες, τις ανισότητες και την αφαίμαξη των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων», έκανε λόγο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας και προσέθεσε ότι πρόκειται για ένα σύστημα ισονομίας χωρίς πελατειακές πρακτικές και αντιλήψεις στεγανά και διακρίσεις.

Σκληρή κριτική από την Αντιπολίτευση

«Νομοσχέδιο του ψεύδους και της εξαπάτησης», χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου, ο εισηγητής της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου. Ο κ. Οικονόμου υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο «περιλαμβάνει 15 παραμύθια και μύθους του υπουργού Εργασίας», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έχει κάνει μεταπτυχιακά στην εξαπάτηση». 

Συγκεκριμένα αμφισβήτησε ότι το κράτος εγγυάται τις συντάξεις και ότι στηρίζονται οι χαμηλοσυνταξιούχοι, ενώ εκτίμησε ότι θα μειωθούν τα εφάπαξ και τα μερίσματα των επικουρικών ταμείων.

Το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό οδηγεί σε οικονομικό στραγγαλισμό των πολιτών, υποστήριξε μεταξύ άλλων ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής Ευάγγελος Καρακώστας. Αναφέρθηκε στα θέματα συνταγματικότητας που έθεσε το Ελεγκτικό Συνέδριο και συγκεκριμένα την ένταξη συνταξιούχων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα στο ίδιο ταμείο και υποστήριξε ότι καταργούνται κατοχυρωμένα συνταγματικά δικαιώματα και «ολοκληρώνεται η καταστροφή».

Η εισηγήτρια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου είπε πως όλες οι διατάξεις του νομοσχεδίου είναι ένα ψέμα από την αρχή έως το τέλος.

Χάνουν οι περισσότεροι, είναι ο «θάνατος του εμποράκου», των ελευθέρων επαγγελματιών, του αγρότη. Αποτελεί ένα «προγκρόμ κατά της μεσαίας τάξης και λεπίδα για τους φτωχούς. Είστε νεκροθάφτες του ασφαλιστικού», είπε χαρακτηριστικά.

«Μετατρέπεστε στα καλύτερα τσιράκια των μεγάλων συμφερόντων μίσος ενάντια στην οργάνωση των αγώνων. Η ενέργεια αυτή δεν θα μείνει αναπάντητη, δεν θα πιάσετε στον ύπνο τους εργαζόμενους και το λαό», είπε ο εισηγητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης αναφερόμενος στην εισαγωγή του σχεδίου νόμου στην Ολομέλεια της Βουλής μέσα στο Σαββατοκύριακο. 

Υποστήριξε ότι με τις διατάξεις του νομοσχεδίου οδηγείται σε οριστικό ενταφιασμό η 13η και η 14η σύνταξη, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οδηγεί τους συνταξιούχους στην εξαθλίωση.

Ο εισηγητής του Ποταμιού Κωνσταντίνος Μπαργιώτας προέβλεψε ότι το 2018 θα απαιτηθεί νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση και νέες μειώσεις, ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του με την προτεινόμενη μεταρρύθμιση, λέγοντας ότι αποθαρρύνει τους νέους ασφαλισμένους, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν πολλά για να εισπράξουν πολύ λίγα.

Την άποψη ότι είναι αναγκαίο να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να μπει στο τραπέζι το θέμα του χρέους, ώστε να ξεκινήσει η ανάπτυξη υποστήριξε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος και είπε ότι ποτέ κυβέρνηση δεν έχει δεχθεί πόλεμο σε τέτοιο βαθμό. 

«Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά και δέχεται λυσσώδεις επιθέσεις τόσο από την πλειοψηφία των δανειστών όσο και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κυρίως από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Τι άλλο μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση όταν έβγαλε στη φόρα τον διάλογο Τόμσεν- Βελκουλέσκου; Το παλεύει με νύχια και με δόντια το ΔΝΤ. Πώς θα το έκαιγε διαφορετικά;».

Τέλος, ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης επανέφερε την πρόταση του κόμματός του για μια σύνταξη μέχρι 1.400 ευρώ και κάλεσε την κυβέρνηση να μην στρέφει τις κοινωνικές τάξεις την μία απέναντι στην άλλη. 

«Ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να επιβαρύνεται υπερβολικά και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι να παίρνουν πολύ λιγότερα από τους υπαλλήλους του δημοσίου» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.



ΔΟΛ