Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

Ελάχιστοι φορολογούμενοι έχουν υποβάλει τη δήλωση τους! Φοβούνται φουσκωμένα εκκαθαριστικά



O φόβος για φουσκωμένα εκκαθαριστικά λειτουργεί προ το παρόν αποτρεπτικά

Αρνούνται - όπως δείχνουν τα στοιχεία- οι φορολογούμενοι να υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις, θέλοντας προφανώς να ενημερωθούν όσο δυνατόν αργότερα για την λυπητερή της εφορίας. 

Σε σύνολο 6,2 εκατ. φορολογικών δηλώσεων που υπολογίζεται να υποβληθούν φέτος έχουν κατατεθεί μόλις 500.000 ή διαφορετικά το 8% αυτών. Στο πλαίσιο αυτό ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης διαμήνυσε ότι δεν θα δοθεί καμία παράταση στην προθεσμία η οποία λήγει στις 30 Ιουνίου.

Όπως σημείωσε «παράταση θα δοθεί μόνο για όποια μέρα υπάρχει πρόβλημα στο Taxis». Ειδικότερα από τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί:

- 270.000 δηλώσεις ή διαφορετικά το 54% των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί είναι μηδενικές

- 100.000 είναι πιστωτικές, δηλαδή προκύπτει επιστροφή φόρου για τους φορολογούμενους

-130.000 είναι χρεωστικές με τους φορολογούμενους να καλούνται να πληρώσουν φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2015.

Πάντως ο αναπληρωτής υπουργός απηύθυνε έκκληση στους φορολογούμενους να τακτοποιήσουν έγκαιρα την εκκρεμότητα υποβολής της δήλωσής τους υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι για την εξόφληση του φόρου εισοδήματος θα ισχύσει η πληρωμή σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, ξεκινώντας από τον Ιούλιο. Πάντως ανέφερε ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει έτοιμη διάταξη για την πληρωμή του φόρου και σε μηνιαίες δόσεις, έως και τον Δεκέμβριο του 2016. «Αν κάποιος καταθέσει τώρα τη δήλωση και γίνει εκκαθάριση μέσα στον Μάιο, θα μπορεί από τον Ιούνιο να χρησιμοποιήσει αυτό το μέτρο» είπε ο αναπληρωτής υπουργός.

Φέτος υπολογίζεται ότι θα είναι περισσότεροι οι φορολογούμενοι που θα λάβουν χρεωστικό σημείωμα και αυτό όχι διότι αυξήθηκαν τα εισοδήματα τους αλλά διότι αυξήθηκε η φορολογίας. Συγκεκριμένα μεγαλύτερο φόρο θα πληρώσουν:

- Οι ελεύθεροι επαγγελματίες καθώς αυξήθηκε η προκαταβολή φόρου εισοδήματος. Σημειώνεται ότι η προκαταβολή φόρου εισοδήματος έχει αυξηθεί για τα εισοδήματα του 2015 από 55% σε 75% ενώ για τα εισοδήματα του 2016 (δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2017) στο 100%.

- Οι αγρότες. Η προκαταβολή φόρου εισοδήματος που θα πληρώσουν φέτος με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων αυξάνεται από το 55% στο 75%.

- Φυσικά πρόσωπα με εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι που το 2015 απέκτησαν εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ με την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρο εξαιτίας της αναδρομικής αύξησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από την 1η Ιανουαρίου 2015.



Πηγή : matrix24.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου