Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017

Νέα Δημοκρατία : Η Κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς στο ΕΣΠΑ



Η Κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς στην υλοποίηση, στη διαχείριση και στον ανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ 2014 - 2020. 
    
Στην υλοποίηση, το 2016 έκλεισε με απορρόφηση 29,3% κάτω του στόχου, ενώ οι ρυθμοί απορρόφησης  - σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος - βαίνουν μειούμενοι και το 2017.   

Στη διαχείριση, από τις 24 δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, που είχε ανακοινώσει το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για το πρώτο εξάμηνο του 2017, έχουν προκηρυχθεί μόλις 5, εκ των οποίων οι 2 είναι στην φάση της αξιολόγησης, ενώ στις 3 έχει απλά ανακοινωθεί ότι θα ξεκινήσει, από τον Σεπτέμβριο, η διαδικασία υποβολής προτάσεων. Παράλληλα, στις 4 δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, που προκηρύχθηκαν το 2016, υπάρχουν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις με αποτέλεσμα να μην έχει φτάσει ούτε 1 ευρώ σε χιλιάδες δικαιούχους.

Σε ό,τι αφορά τον ανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιχείρησε πλήρη μεταστροφή του στόχου, με αποτέλεσμα από κομβικός μοχλός ανάπτυξης και στήριξης της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, να εξελιχθεί σε δεξαμενή κάλυψης πάγιων και διαρκών αναγκών του Κράτους, λόγω της άρνησης της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε μείωση των κρατικών δαπανών.

Συμπέρασμα:

Με βάση τη χαμηλή, μέχρι σήμερα, ουσιαστική ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ σε επίπεδο εντάξεων και σχεδόν έχοντας ολοκληρώσει το μισό χρονικό διάστημα της προγραμματικής περιόδου 2014 - 2020, είναι προφανής ο κίνδυνος απώλειας κοινοτικών πόρων.

Διαπιστώσεις:

- Η Κυβέρνηση απέτυχε στο ΕΣΠΑ. Υπάρχουν καθυστερήσεις σε κάθε φάση του.
- Υπάρχουν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις ακόμη και σε δράσεις που προκηρύχθηκαν το  Φεβρουάριο του 2016.
- Ούτε ένα ευρώ για έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη.
- Μόλις 5 δράσεις από τις 24, που είχαν προγραμματιστεί για το πρώτο εξάμηνο του 2017, έχουν προκηρυχθεί.
- Ούτε ένα νέο μεγάλο έργο δεν έχει ξεκινήσει στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014 - 2020.
- Παρέλαβαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση, το σύνολο του ΕΣΠΑ 2014 - 2020 εγκεκριμένο και με ψηφισμένο τον εφαρμοστικό νόμο. Έπρεπε απλά να τρέξουν τις προκηρύξεις. Απέτυχαν ακόμα και σε αυτό.
- «Η υψηλή απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ 2007 - 2013 οφείλεται στο ΣΥΡΙΖΑ». Ψέμα. Παρέλαβαν τον Ιανουάριο του 2015 απορρόφηση 87,97% και μια χαραγμένη πορεία για το μέλλον. Η Ελλάδα ήταν τότε 4η σε απορρόφηση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., από 20η που ήταν το 2012.

Πρότασή μας:

Έκδοση αποτελεσμάτων σε 4 μήνες. Το 2013 αξιολογήθηκαν και εντάχθηκαν περισσότερες από 23.000 προτάσεις σε 4 μόλις μήνες. Μπορεί να ξανασυμβεί.

- Από το «σχέδιό» τους απουσιάζει κάθε αναπτυξιακή διάσταση. Χρησιμοποιούν τους πόρους δίχως προσανατολισμό στο αύριο της χώρας.

Κατεβάστε την παρουσίαση για την πορεία του ΕΣΠΑ εδώ.


Τεράστιες ελλείψεις φαρμάκων στην Θεσσαλονίκη



Άφαντα από τα ράφια των φαρμακείων της Θεσσαλονίκης συνεχίζουν να είναι δεκάδες φαρμακευτικά σκευάσματα, σύμφωνα με νέες καταγγελίες από τους φαρμακοποιούς της πόλης.

Καθημερινά οι ελλείψεις είναι δραματικές και αφορούν διάφορες κατηγορίες φαρμάκων, όπως εμβόλια, φάρμακα για την υπέρταση, το αναπνευστικό, το γαστρεντερικό, τον σακχαρώδη διαβήτη, την υπέρταση, για καρδιοπάθειες, σκευάσματα σιδήρου και ινσουλίνες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του εμβολίου για την ηπατίτιδα B, το οποίο είναι σε έλλειψη εδώ και πάνω από ένα χρόνο, αλλά και συγκεκριμένα αυτοκόλλητα για γυναικολογικά προβλήματα (ορμόνες) τα οποία είναι σε έλλειψη τους τελευταίους τρεις μήνες.

Όπως επισημαίνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), οι ελλείψεις αυτές αφορούν κατά κύριο λόγο πρωτότυπα φάρμακα πολυεθνικών εταιρειών, τα οποία δεν αντικαθίστανται. Το πιο σοβαρό πρόβλημα εντοπίζεται στις ινσουλίνες, η δοσολογία των οποίων καθορίζεται με βάση το συγκεκριμένο φάρμακο που παίρνει ένας ασθενής και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικατασταθεί από κάποια άλλη ινσουλίνη. Ακόμη όμως και σε κατηγορίες φαρμάκων που υπάρχουν διαφορετικές επιλογές, η αλλαγή ενός επιτυχημένου θεραπευτικού σχήματος κρίνεται αντιεπιστημονική και εγκυμονεί κινδύνους για την ανταπόκριση του οργανισμού του ασθενούς.

Αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται ανυπέρβλητα εμπόδια στην εξυπηρέτηση των ασθενών, καθώς είναι πολύ συχνές οι περιπτώσεις που, εξαιτίας της αδυναμίας έγκαιρης εύρεσης πολλών σκευασμάτων από τα φαρμακεία, οι συνταγές λήγουν χωρίς να εκτελεστούν. Συνεπώς, οι ασθενείς αναγκάζονται να επισκεφθούν εκ νέου τους γιατρούς τους και να ζητήσουν επανέκδοση της συνταγής τους, ενώ κατά το διάστημα της αναμονής πολλοί από αυτούς μένουν δίχως τη φαρμακευτική τους αγωγή.

“Το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων είναι παλιό και παρά το γεγονός ότι το δημοσιοποιούμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, παραμένει άλυτο και βασανίζει τους ασθενείς. Κοινό χαρακτηριστικό των φαρμάκων που είναι σε έλλειψη είναι ότι πρόκειται για φάρμακα πολυεθνικών, οι οποίες ενδιαφέρονται να τα πουλήσουν στο εξωτερικό, αφού στην Ελλάδα οι τιμές τους είναι εξευτελιστικά χαμηλές”, δηλώνει ο γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης.

Παράλληλα, εξηγεί ότι για την κατάσταση αυτή ευθύνεται από τη μια το γεγονός ότι οι φαρμακοβιομηχανίες εισάγουν στη χώρα μας πολύ μικρότερες ποσότητες φαρμάκων απ’ αυτές που απαιτούνται για την κάλυψη των αναγκών εξαιτίας της φθηνής τιμής τους και από την άλλη ότι κάποιοι αντί να διαθέσουν στην ελληνική αγορά τα φάρμακα αυτά, τα εξάγουν σε χώρες του εξωτερικού όπου τα πωλούν πολύ ακριβότερα.

“Οι μειωμένες εισαγωγές φαρμάκων και οι αυξημένες εξαγωγές ευθύνονται για τις ελλείψεις στα ράφια των φαρμακείων. Δυστυχώς, η τακτική που εφαρμόζει ο ΕΟΦ με την απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών συγκεκριμένων σκευασμάτων δεν αποδίδει ούτε πρόκειται να αποδώσει. Κι αυτό διότι έχει έναν πολύ συγκεκριμένο και σύντομο χρονικό ορίζοντα. Συνεπώς για το διάστημα που ισχύει η απαγόρευση, οι εξαγωγείς κρατάνε τα φάρμακα στις αποθήκες τους και μόλις λήξει, τα εξάγουν μαζικά. Ο μόνος τρόπος να αποδώσει το μέτρο αυτό είναι να επιβάλει ο ΕΟΦ απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών για μεγάλο χρονικό διάστημα, γεγονός που δεν θα επιτρέπει στους εξαγωγείς να αποθηκεύουν τα φάρμακα, αφού αυτά θα κινδυνεύουν να λήξουν και δεν θα μπορούν να τα εξάγουν”, επισημαίνει ο κ. Ευγενίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι φαρμακοποιοί δίνουν καθημερινά αγώνα για να εξασφαλίσουν το αναγκαίο φάρμακο για τους ασθενείς, αναζητώντας το είτε από φαρμακείο σε φαρμακείο εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης είτε σε άλλους νομούς εκτός Θεσσαλονίκης.

“Και οι ασθενείς βέβαια ψάχνουν από φαρμακείο σε φαρμακείο για να βρουν το φάρμακό τους ή περιμένουν από τον δικό τους φαρμακοποιό να τους το βρει. Έτσι έχουμε στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης σε καθημερινή βάση από 2-3 έως και 15 άτομα σε λίστα αναμονής, ενώ το χρονικό διάστημα που καλούνται συνήθως να περιμένουν κυμαίνεται από 25 ημέρες έως και 3 ή 4 μήνες. Στις περιπτώσεις, πάντως, που το φάρμακο που είναι σε έλλειψη δεν αντικαθίσταται από άλλο, οι ασθενείς είναι υποχρεωμένοι να επισκεφθούν τον γιατρό τους για να τους αλλάξει τη φαρμακευτική αγωγή”, τονίζει ο κ. Ευγενίδης.



Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Πηγή : iatropedia.gr


Σμύρνη - Σεπτεμβριανά: Οι εκτοπισμοί και οι πορείες θανάτου



Οι Τούρκοι την έχουν ονομάσει "ημέρα της νίκης". Στην πραγματικότητα ήταν ημέρα σφαγής. Και δεν κράτησε 24 ώρες.

Οι περιγραφές του Γάλλου δημοσιογράφου Rene Puaux από τη Σμύρνη. για τους εκτοπισμούς και τις πορείες θανάτου των Ελλήνων είναι ανατριχιαστικές.

"Όταν οι Τούρκοι έφθασαν στη Σμύρνη, καθιέρωσαν αυστηρό έλεγχο για τους Έλληνες και τους Αρμένιους που ήθελαν να φύγουν από την πόλη. Τίποτα πιο φυσικό και λογικό. Μεταξύ αυτών των πολιτών μπορεί να κρύβονταν στρατιώτες του ελληνικού στρατού, που είχαν πετάξει βιαστικά τις στολές τους. Ήταν νόμιμα αιχμάλωτοι των νικητών. Αυτή, εξάλλου, την εξήγηση έδωσαν οι Τούρ κοι, όταν επικρίθηκε η μαζική εκτόπιση του ανδρικού πληθυσμού της Σμύρνης προς την ενδοχώρα. Στην παρατήρηση πως ήταν ελάχιστα αληθοφανές το γεγονός ότι αυτές οι δεκάδες χιλιάδες αν θρώπων ήταν όλοι στρατιώτες μεταμφιεσμένοι, οι Τούρκοι πρόβαλαν το επιχείρημα ότι, αν αυτοί οι άνδρες δεν ήταν στρατιώτες, θα μπορούσαν όμως να γίνουν, και ότι έπρεπε να προφυλαχθούν από μια ενδεχόμενη επιστράτευση των προσφύγων, την οποία θα επιχειρούσε ίσως η Ελληνική κυβέρνηση.

Την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου κυκλοφόρησε η διαταγή του στρατηγού Νουρεντίν να συλλάβουν όλο τον ανδρικό πληθυσμό από δεκαοκτώ μέχρι σαράντα πέντε ετών. Αντίθετα με την εξήγηση που έδωσαν εκ των υστέρων οι Τούρκοι, δεν επρόκειτο παρά για άνδρες που υπετίθετο ότι είχαν αγωνιστεί στο πλευρό του ελληνικού στρατού. Στην πράξη συνέλαβαν όλους τους άνδρες με ρωμαλέο παρουσιαστικό από δεκαπέντε μέχρι πενήντα πέντε ετών. Γι' αυτές τις συλλήψεις ένας μάρτυρας αφηγείται τα ακόλουθα:

«Δεν μπορούσε να υπάρξει πιο σπαρακτικό θέαμα- οι γυναίκες είχαν χωριστεί από τους άνδρες τους, οι μανάδες από τους γιους τους, οι αδελφές από τους αδελφούς τους. Όλοι όσοι είχαν συλληφθεί με τον τρόπο αυτό, είχαν σταλεί σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ad hoc και, όταν συγκεντρώθηκαν όλοι εκεί, έπεσαν θύματα ληστείας των Τούρκων στρατιωτών. Δεν τους έκλεψαν μόνο τα χρήματα που είχαν, αλλά και τα ρούχα και τα παπούτσια τους. Για να γλιτώσουν την τέλεια απογύμνωση, πολλοί απ' αυτούς έσκιζαν οι ίδιοι τα ρούχα τους, γιατί οι Τούρκοι βλέποντας κουρέλια και μόνο, δεν τους τα έβγαζαν καθόλου».

Από αυτά τα στρατόπεδα συγκέντρωσης οι Τούρκοι έστελναν καθημερινά προς την ενδοχώρα περίπου χίλιους Χριστιανούς, κατά φάλαγγες, αποσπώντας τους από τον αριθμό εκείνων που είχαν συλληφθεί με αυτό τον τρόπο.

Σύμφωνα με αφηγήσεις όσων κατάφεραν να διαφύγουν κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών αυτών των εκτοπίσεων προς την ενδοχώρα, τρεις χιλιάδες περίπου από τους αιχμαλώτους φονεύθη καν έξω από το χωριό Μπουνάρμπασι, σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων από τη Σμύρνη. Οι τελευταίες φάλαγγες οδηγήθηκαν στην ενδοχώρα χωρίς ρούχα και παπούτσια, γιατί τους είχαν κλέ ψει τα πάντα. Πολλοί από αυτούς έπεσαν καθοδόν και επειδή ήταν αδύνατο να υπακούσουν στις διαταγές των Τούρκων ιππέων και να προχωρήσουν, φονεύθηκαν επί τόπου. Ο αριθμός αυτών των κατοίκων της Σμύρνης και της ενδοχώρας (ηλικίας από δεκαοχτώ μέχρι σαράντα πέντε ετών), που συνελήφθησαν έτσι και οδηγήθη καν από τους Τούρκους προς την ενδοχώρα, θα πρέπει να υπολογι στεί στις 150.000.

Οι Χριστιανοί που προορίζονταν για εκτόπιση, συγκεντρώνονταν στο Διοικητήριο. Όταν συγκεντρωνόταν ένας ικανοποιητικός αριθμός, άρχιζε η μετακίνηση τους. Μεταξύ αυτών υπήρχε και ένα σημαντικό ποσοστό ιερέων. Τους οδηγούσαν Τούρκοι στρατιώτες, πολλοί των οποίων ήταν εφοδιασμένοι με ρόπαλα. Κατά την πορεία ο όχλος τους λιθοβολούσε, πετώντας τους μαζί με τις | πέτρες και ακαθαρσίες. 

Τους ανάγκαζαν να φωνάζουν Yiaschahin Moustafa Kemal pacha.

Για την τύχη των αιχμαλώτων που οδηγήθηκαν προς την ενδοχώρα, έχουμε τρομακτικές μαρτυρίες.

Ο Νικόλαος Χατζόπουλος του 32ου Συντάγματος Πεζικού, από τη Νάξο, που κατόρθωσε να δραπετεύσει, καταθέτει:

«Αιχμαλωτιστήκαμε στις 9 Σεπτεμβρίου στην Πούντα (βόρεια συνοικία της Σμύρνης) και την ίδια μέρα μας έκλεισαν στις αποθήκες του λιμανιού, μας έκλεψαν ό, τι είχαμε στην κατοχή μας, και στη συνέχεια, την επομένη, μας οδήγησαν στο Νύμφαιον . Το τουρκικό πλήθος που είχε μαζευτεί κατά μήκος του δρόμου, μας χτυπούσε και μας πετούσε πέτρες αναγκάζοντας μας να φωνάζουμε: ζήτω ο Μουσταφά Κεμάλ πασάς. Εκείνοι που αρνούνταν, δέχονταν μαχαιριές.

Καθώς αφήναμε τη Σμύρνη, συναντήσαμε πέντε δίτροχα καροτσάκια, γεμάτα με πτώματα Ελλήνων πολιτών, που τα πήγαιναν να τα πετάξουν σε μια χαράδρα.

Μετά από δύο ώρες πεζοπορίας από τη Σμύρνη, η φάλαγγα μας σταμάτησε.

Εκεί οι Τούρκοι διέταξαν τους Έλληνες στρατιώτες που κατάγονταν από τη Μικρά Ασία να αποχωριστούν από τους Έλληνες οι οποίοι ήταν από την Παλαιά Ελλάδα. Τους ανακοίνωσαν την πρόθεση τους να απολύσουν τους πρώτους και να τους δώσουν την άδεια να επιστρέψουν στα σπίτια τους. 800 περίπου άνδρες βγήκαν από τις σειρές τους συμπεριλαμβανομένων και αξιωματικών της χωροφυλακής. Τους συγκέντρωσαν σ' ένα μόνο τάγμα, τους οδήγησαν στην ξερή κοίτη ενός γειτονικού χειμάρρου και τους σκότωσαν όλους με ριπές οπλοπολυβόλων».
Η σφαγή αυτή επιβεβαιώθηκε από το δεκανέα Αντώνη Βιτζηλαίο του 26ου Συντάγματος Πεζικού, από τους στρατιώτες Νικόλαο Κορρέ του 25ου Συντάγματος Πεζικού, Νικηφόρο Βιτζηλαίο του 44ου Συντάγματος Πεζικού και από τον Κωνσταντίνο Χωριανόπουλο του 32ου Συντάγματος
Πεζικού, οι οποίοι ήταν παρόντες.Η σφαγή πρέπει να έγινε λίγο ανατολικότερα του Μπουρνόβα. 

Οι πέντε καταθέσεις συμφωνούν επακριβώς. Η φάλαγγα που είχε δύναμη περίπου 5.000 ανδρών και μειώθηκε έτσι σε λίγο περισσό τερους από 4.000, ξανάρχισε τότε την πορεία της προς το Νύμφαιο. Σ' αυτή τη μικρή πόλη των 3.000 ψυχών το τουρκικό πλήθος χτύπησε τους αιχμαλώτους. Το ίδιο συνέβη στη Μαγνησία όπου έμειναν πέντε μέρες κλεισμένοι σ' έναν περίβολο. Εκεί οι Τούρκοι προσκάλεσαν το πλήθος να υποδείξει εκείνους από τους Έλληνες στρατιώτες που μπορούσε να αναγνωρίσει ως ενόχους για κάποια αδικήματα τον καιρό της Κατοχής. Χίλιοι από αυτούς «αναγνωρίστηκαν» με -τον τρόπο αυτό και τουφεκίστηκαν πάραυτα.

Οι επιζήσαντες χωρίστηκαν σε τρία «τάγματα εργασίας», που κατανεμήθηκαν ανάμεσα στη Μαγνησία, τον Κασαμπά και τη Φιλαδέλφεια.
Ένας από τους δραπέτες του τάγματος της Φιλαδέλφειας μας πληροφορεί ότι στις 26 Οκτωβρίου από τους χίλιους άνδρες δεν απέμειναν παρά 480. Οι υπόλοιποι υπέκυψαν από τη σκληρή δουλειά, την πείνα και το κρύο.

Τα ίδια γεγονότα επιβεβαιώνονται από τρεις Ιταλούς και έναν Γάλλο προστατευόμενο, οι οποίοι, αφού οδηγήθηκαν με τη βία μαζί με τους άλλους εκτοπισθέντες, κατάφεραν κατά την πορεία να γνωστοποιήσουν την ταυτότητα τους και να αφεθούν ελεύθεροι.
Σύμφωνα με διάφορες πληροφορίες από την ενδοχώρα της Μικράς Ασίας, μπορούμε να ελπίζουμε πως θα δούμε με την ανταλλαγή των αιχμαλώτων την επανεμφάνιση, μόλις και μετά βίας, των μισών από τους 150.000 άνδρες που οι Τούρκοι έσυραν αιχμά λωτους, και ένας Θεός ξέρει σε τι κατάσταση.

Ένας άλλος αιχμάλωτος που διέφυγε από τη Σμύρνη, ο Δημήτριος Δήμας από τις Κουκουβάουνες της Αττικής, στρατιώτης στο 22ο Σύνταγμα Πεζικού, που δούλευε μαζί με άλλους πενήντα στο καθάρισμα των ερειπίων από την πυρκαγιά, φέρει στο σώμα του σημάδια από σοβαρά εγκαύματα εξαιτίας ενός διαβρωτικού υγρού που έρριξαν στους συντρόφους του και στον ίδιο στο στενό περίβολο όπου ήταν κλεισμένοι. Οι άλλοι υπέκυψαν με αφόρητους πόνους. Εγκαταλελειμμένος για να πεθάνει, κατάφερε μέσα στο σκοτάδι να ξεφύγει. Δηλώνει πως ο υποσιτισμός, η κακομεταχείριση και η εξουθένωση από τη σκληρή δουλειά έκαναν τους αιχμα λώτους να μοιάζουν με φαντάσματα".


Πηγή : onalert.gr


ΗΠΑ: 800.000 νέοι κινδυνεύουν με απέλαση επειδή ο Τραμπ καταργεί το πρόγραμμα Ομπάμα

AP Photo/Matt York


Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες Τρίτη την κατάργηση ενός προγράμματος που είχε δημιουργηθεί από τον Μπαράκ Ομπάμα και ωφελούσε παιδιά και νέους που εισήλθαν παράτυπα στις ΗΠΑ όταν ήταν ανήλικοι.

Ακολουθούν ορισμένα στοιχεία για το πρόγραμμα αυτό και τις συνέπειες που θα έχει η κατάργησή του για τους περίπου 800.000 ανθρώπους που προστατεύει.

Προέλευση & κριτήρια

Τον Ιούνιο του 2012, ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε τη δημιουργία του προγράμματος DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals), το οποίο νομιμοποίησε de facto, αν και προσωρινά, παιδιά και νέους που βρίσκονταν παράτυπα στη χώρα και είχαν εισέλθει στις ΗΠΑ πριν συμπληρώσουν τα 16 τους χρόνια, υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Έπρεπε η ηλικία των δικαιούχων να είναι κάτω των 31 ετών την 15η Ιουνίου 2012, να βρίσκονται συνεχώς στην αμερικανική επικράτεια από το 2007 και κατόπιν, καθώς και να μην έχουν καταδικαστεί για κάποιο βαρύ ποινικό αδίκημα. Ακόμη, έπρεπε να πηγαίνουν σχολείο, ή να έχουν απολυτήριο δημοτικού σχολείου, γυμνασίου κ.ο.κ., ή να υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις.

Οι δικαιούχοι λάμβαναν διετή άδεια παραμονής, ανανεώσιμη, που τους επέτρεπε να εργάζονται νόμιμα, χωρίς να διατρέχουν τον κίνδυνο απέλασης, και να ζητούν την εξουσιοδότηση των αρχών για να ταξιδεύουν στο εξωτερικό.

Γιατί καταργείται;

Ο πρόεδρος Τραμπ υποσχέθηκε επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας να καταργήσει το πρόγραμμα, που πολλοί ρεπουμπλικάνοι θεωρούσαν ότι τέθηκε σε εφαρμογή καθ' υπέρβαση εξουσίας από πλευράς του προέδρου Ομπάμα, αφού μόνο το Κογκρέσο έχει δικαιοδοσία βάσει της νομοθεσίας να εγκρίνει μέτρα που νομιμοποιούν την παραμονή ξένων που έχουν μπει στη χώρα παράνομα.

Σε αυτήν την προεκλογική δέσμευση του Τραμπ προστέθηκε και μια δικαστική διάσταση της υπόθεσης. Πάνω από τις μισές Πολιτείες αμφισβήτησαν ενώπιον της ομοσπονδιακής δικαιοσύνης την επέκταση του DACA και τη δημιουργία ενός ακόμη προγράμματος από τον Ομπάμα το 2014, του DAPA, που είχε στόχο να νομιμοποιηθούν ενήλικοι μετανάστες χωρίς χαρτιά. Η ομοσπονδιακή δικαιοσύνη ανέστειλε την ευρύτερη νομιμοποίηση των μεταναστών.

Πρόσφατα πολλές Πολιτείες, κατόπιν πρωτοβουλίας που ανέλαβε ο συντηρητικός κυβερνήτης του Τέξας, απείλησαν να προσφύγουν ξανά στην ομοσπονδιακή δικαιοσύνη, εναντίον του DACA αυτή τη φορά, εάν ο Ντόναλντ Τραμπ δεν καταργούσε το πρόγραμμα πριν από την 5η Σεπτεμβρίου.

Η κυβέρνηση εκτίμησε ότι αντί να προχωρήσει μονομιάς στον τερματισμό του προγράμματος DACA, θα ήταν καλύτερο να το καταργήσει σταδιακά, με ένα χρονοδιάγραμμα που θα όριζε η ίδια.

Όμως ειδικοί και Δημοκρατικοί αμφισβητούν το επιχείρημα αυτό, σημειώνοντας ότι το πρόγραμμα DACA συμμορφώνεται προς το Σύνταγμα και θα δεν θα ακυρωνόταν από τη δικαιοσύνη. Σύμφωνα έναν καθηγητή του δικαίου στο πανεπιστήμιο Κορνέλ, τον Στίβεν Γέιλ-Λερ, είναι αντιθέτως η κατάργηση του DACA αυτή που μπορεί να αμφισβητηθεί στα δικαστήρια. «Η λύση που θα προσέφερε τη μεγαλύτερη σταθερότητα ήταν να αφεθεί σε ισχύ το πρόγραμμα DACA», υπογράμμισε ο πανεπιστημιακός, που είναι ειδικευμένος σε ζητήματα μετανάστευσης.

Ποιες θα είναι οι συνέπειες;

Περίπου 800.000 άνθρωποι είναι σήμερα δικαιούχοι του προγράμματος DACA, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Οι άδειες παραμονής 200.000 και πλέον δικαιούχων θα λήξουν ως τα τέλη της χρονιάς. Το 2018 θα λήξουν ακόμη περίπου 275.000 και άλλες 322.000 μεταξύ του Ιανουαρίου και του Αυγούστου του 2019. Οι δικαιούχοι μπορούν να παραμένουν νόμιμα στη χώρα ως τη λήξη των αδειών τους.

Εάν η ημερομηνία λήξης της άδειας παρέρχεται μέσα στους επόμενους έξι μήνες, δηλαδή πριν από την 5η Μαρτίου 2018, οι δικαιούχοι έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για την ανανέωσή της και την εξασφάλιση του δικαιώματος παραμονής για άλλα δύο χρόνια· οι αιτήσεις αυτές πρέπει να υποβληθούν πριν από την 5η Οκτωβρίου.

Από χθες όμως η κυβέρνηση δεν αποδέχεται καμία νέα αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα DACA. Δεν γίνονται επίσης δεκτές ούτε αιτήσεις για ταξίδια των δικαιούχων στο εξωτερικό.

Την 20ή Αυγούστου υπήρχαν ακόμη 106.341 φάκελοι προσώπων που έχουν αιτηθεί την ένταξη τους στο πρόγραμμα υπό εξέταση· οι υπηρεσίες μετανάστευσης των ΗΠΑ θα τους διεκπεραιώσουν όπως προβλέπεται, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας.

Μόλις εκπνεύσει η ισχύς των αδειών παραμονής τους, οι δικαιούχοι δεν θα έχουν πλέον δικαίωμα να εργάζονται νόμιμα στις ΗΠΑ και θεωρητικά θα διατρέχουν κίνδυνο να απελαθούν ανά πάσα στιγμή. Εκτός εάν υπάρξει ένας —ακόμη εντελώς θεωρητικός— νόμος που θα καταρτίσει το Κογκρέσο, το οποίο ελέγχεται από τους ρεπουμπλικάνους, για να νομιμοποιηθεί η παραμονή τους στη χώρα.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
iefimerida.gr 


Κυριάκος Μητσοτάκης : «Πρέπει να συνδέσουμε την αγορά με τα πανεπιστήμια. Να ανοίξουμε τα ιδρύματα»



Την πίστη του στις δυνατότητες της νέας γενιάς να προοδεύσει και να διαμορφώσει μια καλύτερη ελληνική κοινωνία, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συζήτηση που είχε, σήμερα, Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου, με πρωτοετείς φοιτητές στην Αθήνα.

«Συμβιβαζόμαστε, αργά αλλά σταθερά, με ένα συνολικό επίπεδο ζωής και εκπαίδευσης που δεν μας ταιριάζει και δεν μας αξίζει. Δεν σας αξίζει», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.


Μιλώντας για το δημόσιο Πανεπιστήμιο, εξέφρασε τον προβληματισμό του για την κατεύθυνση στην οποία βαδίζει, αναφέροντας: «Το Πανεπιστήμιο χάνει - μετά και τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις - αρκετούς βαθμούς αυτονομίας. Δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει αυτά που θέλει. Ελέγχεται πολύ αυστηρά από το Υπουργείο Παιδείας. Και δεν έχει την διασύδενση με την πραγματική οικονομία, με την αγορά».

«Πρέπει», είπε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, «να συνδέσουμε την αγορά με τα πανεπιστήμια. Να ανοίξουμε τα ιδρύματα. Ώστε να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία στη διαμόρφωση των προγραμμάτων τους. Και να σας δώσουμε τη δυνατότητα να κάνετε πρακτική ενώ μέσα από την έρευνα, στόχος είναι να δοθούν κίνητρα για τη δημιουργία start ups».



Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτήρισε πρώτη προτεραιότητα την αναβάθμιση του πανεπιστημίου, ενώ ανέφερε ότι η Νέα Δημοκρατία θα επιτρέψει τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, πάντοτε με αυστηρά κριτήρια αδειοδότησης και έλεγχο.

Άσκησε έντονη κριτική στην Κυβέρνηση, η οποία με τα «ράβε – ξήλωνε» και τα «μπρος – πίσω» στην Παιδεία «παίζει με την αγωνία των παιδιών και των γονέων» ενώ συμπλήρωσε: «Δεν βλέπω κανένα λόγο να έχουμε διπλές εξετάσεις για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση». 

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα μπορεί «να γίνει περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης» και συνέχισε: «Όχι μόνο δεν θα εξάγουμε φοιτητές, αλλά θα εισάγουμε. Θα αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Δεν βλέπω το λόγο γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει την καλύτερη σχολή τουριστικών επαγγελμάτων στον κόσμο».

Αναφερόμενος στο άσυλο, υπογράμμισε ότι «δεν αποτελεί ασυλία η προστασία παράνομης δραστηριότητας», ενώ δεσμεύτηκε ότι θα υπάρχει αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για το συγκεκριμένο ζήτημα.



«Δεν νοείται», είπε ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, «να υπάρχει βία στα Πανεπιστήμια. Εάν το ανεχόμαστε έχουμε συμβιβαστεί με κάτι που δεν είναι κανονικό. Δεν νοείται να υπάρχουν προπηλακισμοί, μολότοφ και ναρκωτικά. Ο νόμος και η τάξη θα επιβληθούν εντός του πανεπιστημίου. Είναι και αυτό δημόσιος χώρος».  


Το υψηλότερο ποσοστό αυτοαπασχολούμενων στην ΕΕ έχει η Ελλάδα



Σχεδόν ένας στους τρεις εργαζόμενους στην Ελλάδα είναι αυτοαπασχολούμενος, ποσοστό υπερδιπλάσιο σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ και σαφώς υψηλότερο από τη Ιταλία, που καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση.

Το υψηλότερο ποσοστό αυτοαπασχολούμενων στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει η Ελλάδα, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Eurostat, που αφορούν το 2016.

Στη χώρα μας το 29% των εργαζόμενων είναι αυτοαπασχολούμενοι – δηλαδή σχεδόν ένας στους τρεις – ποσοστό υπερδιπλάσιο σε σχέση με το μέσο όρο των 28 κρατών-μελών, που είναι 14%.

Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει η Ιταλία, όπου το ποσοστό των αυτοαπασχολούμενων φτάνει στο 21% του συνόλου των εργαζόμενων, ενώ τρίτη είναι η Πολωνία με 18%.

Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Δανία, όπου μόλις το 8% της αγοράς εργασίας αποτελείται από αυτοαπασχολούμενους. Ακολουθούν η Γερμανία, η Εσθονία, το Λουξεμβούργο και η Σουηδία, όλες με 9%.

Στη Γαλλία, δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, το ποσοστό των αυτοαπασχολούμενων ανέρχεται στο 11%.

Συνολικά στην ΕΕ καταγράφηκαν 30,6 εκατομμύρια αυτοαπασχολούμενοι. Εξ αυτών εφτά στους δέκα δεν έχουν ούτε έναν υπάλληλο. Περισσότεροι από δύο στους τρεις είναι άνδρες.



Πηγή: skai.gr


Επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα: Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που έρχεται στη χώρα μας



Με πανηγυρικό τρόπο έχει εξαγγελθεί η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα και η ελληνική κυβέρνηση, εκτός από το μήνυμα στήριξης, προσδοκά να αποκομίσει και επικοινωνιακά οφέλη.

Ο Γάλλος πρόεδρος θα συνοδεύεται από εκπροσώπους μεγάλων εταιριών, οι οποίοι έχουν στο «στόχαστρο» επενδύσεις και μεγάλο ενδιαφέρον για τις ΔΕΚΟ που θα αποκρατικοποιηθούν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Figaro που κάνει ειδικό αφιέρωμα στην επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα, παρότι γίνεται πριν από τις γερμανικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, η Αθήνα υπολογίζει στη βοήθεια του Παρισιού για να ζητηθεί στις γερμανικές Αρχές ελάφρυνση του ελληνικού χρέους (180% του ΑΕΠ).

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο Γάλλος πρόεδρος δεν θα ταξιδέψει μόνος. Θα συνοδεύεται από περίπου 10 επικεφαλής επιχειρήσεων των εταιρειών Total, Suez, EDF, Sanofi, Orpea, Bpifrance και Engie.

Η Γαλλία διατηρεί, παρά την οικονομική κρίση, μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

Μεταξύ των επιχειρηματιών θα βρίσκεται και ο Nicolas Dufourcq, διευθυντής της Bpifrance -έρχεται μετά από ελληνικό αίτημα, αφού η Ελλάδα επιθυμεί να αποκτήσει τράπεζα επενδύσεων.
Στο δημοσίευμα φιλοξενείται δήλωση του Νίκου Βερνίκου προέδρου του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο οποίος σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Είναι τα πρώτα ονόματα της γαλλικής οικονομίας. Θέλουν να στείλουν μήνυμα ότι η Γαλλία θα συνοδεύσει την Ελλάδα στον δρόμο της ανάπτυξης και να την βγάλουν από τη μιζέρια».

Ο ίδιος μάλιστα εκφράζει την ικανοποίησή του γιατί οι επικεφαλής αυτών των επιχειρήσεων και όχι απλοί εκπρόσωποί της θα συνοδεύσουν τον Εμανουέλ Μακρόν: «Σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, η Γαλλία αρχίζει να επιστρέφει στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι πριν από μερικά χρόνια κάποιες εταιρείες πλήρωσαν εταιρείες πλήρωσαν τα σπασμένα και εγκατέλειψαν τη χώρα, όπως το Carrefour, η Crédit agricole και η Société Generale».

«Στο πλαίσιο του μεγάλου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, η εταιρεία της Μασσαλίας CMA CGM υπέγραψε μόλις συμφωνία για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, σε κονσόρτιουμ με τη Γερμανία. Έτσι, αντίθετα με το λιμάνι του Πειραιά, το οποίο πέρασε σε κινεζικό έλεγχο, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης παραμένει ευρωπαϊκό. Αυτό έχει στρατηγική σημασία για τη Γαλλία, η οποία θέλει να φρενάρει την επιθετικότητα του Πεκίνου στη νότια Ευρώπη.

Άλλες επιχειρήσεις, όπως η Suez και η EDF, είναι υποψήφιες για την εξαγορά των εταιρειών νερού και ηλεκτρισμού, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και ΔΕΗ.  Όσο για την Total, ενδιαφέρεται για τις εξορύξεις πετρελαίου στο Ιόνιο και στη νότια Κρήτη. 

Όλα αυτά επαρκούν στην Ελλάδα για να φθάσει τον στόχο των 1.9 δισ. ευρώ ιδιωτικοποιήσεων για το 2017;» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

«Αναμφίβολα όχι, αλλά αυτό το επενδυτικό ενδιαφέρον στέλνει ένα μήνυμα στους διεθνείς επενδυτές για μια Ελλάδα, η οποία βγάζει το κεφάλι από το νερό» σχολιάζει ο Νίκος Βερνίκος.

«Από τις 24 Ιουλίου 2017 και μετά την επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, η διεθνής κοινότητα δεν μας κοιτάζει πια με το ίδιο μάτι» προσθέτει ο ίδιος στις δηλώσεις του στη Le Figaro.


Με πληροφορίες από Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων


Πηγή : newsbomb.gr


Μέχρι την Κρήτη έφτασαν τα «κύματα» της πυρηνικής δοκιμής στη Β. Κορέα!



Λίγα 24ωρα έχουν περάσει από την επιτυχημένη πυρηνική δοκιμή βόμβας υδρογόνου από την Βόρεια Κορέα.

Μια ενέργεια που μπορεί να καταδικάζεται από όλες τις κυβερνήσεις, αλλά προκαλεί έντονη ανησυχία και φόβο για το που μπορεί να καταλήξει μια τέτοια επίδειξη καταστροφικής δύναμης.

Υπενθυμίζεται πως από την πυρηνική δοκιμή τα ξημερώματα της Κυριακής (ώρα Ελλάδας) στην Βόρεια Κορέα, προκλήθηκαν σεισμικά κύματα που ισοδυναμούν με σεισμό μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Τα κύματα αυτά κατεγράφησαν από τα σύγχρονα μηχανήματα που έχει εγκαταστήσει από την μιαν άκρη της Κρήτης μέχρι την άλλη, το Σεισμολογικό Δίκτυο της Εδρας UNESCO για την μελέτη της Φυσικής της Γης και των Γεωκαταστροφών του Εργαστηρίου Γεωφυσικής & Σεισμολογίας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης.

Τις καταγραφές επεξεργάστηκαν Μεταπτυχιακοί Φοιτητές του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης «Γεωπεριβαλλοντικοί Πόροι & Κίνδυνοι».

Δείτε τις καταγραφές σε σεισμογράφους του δικτύου στην Κρήτη:




Πηγή: flashnews.gr


Νέα Δημοκρατία : Σε ελεύθερη πτώση η κρουαζιέρα - Στο -24% οι αφίξεις πλοίων στο -15% οι επισκέπτες




Ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας, με αφορμή τα στοιχεία που δείχνουν πτώση της κρουαζιέρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τα επικαιροποιημένα στοιχεία για την κρουαζιέρα στα ελληνικά λιμάνια επιβεβαιώνουν το φόβο και την ανησυχία που έγκαιρα είχαμε εκφράσει.

Σύμφωνα με αυτά, οι αφίξεις κρουαζιεροπλοίων μέχρι τις 25 Αυγούστου σε όλα τα λιμάνια της χώρας είναι μειωμένες σε ποσοστό 24%, σε σχέση με το 2016.

Ο αριθμός τους από τα 4.290 κρουαζιερόπλοια της περασμένης χρονιάς, μειώθηκε στα 3.258. Ουσιαστικά, οι απώλειες μεταφράζονται σε 1.000 πλοία λιγότερα, τα οποία αναζήτησαν άλλους προορισμούς.

Μείωση υπάρχει και στον αριθμό των επιβατών, της τάξης του 15%. Ο αριθμός τους από τους 5.197.118 επιβάτες που ήρθαν με κρουαζιερόπλοια στη χώρα μας το 2016, μειώθηκε στους 4.442.679. Δηλαδή, 750.000 λιγότεροι επισκέπτες.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν αντιλαμβάνεται αυτό που είχαμε επισημάνει από την πρώτη στιγμή: ότι η κρουαζιέρα, όπως και ο τουρισμός, γενικότερα, δεν κινούνται με τον αυτόματο πιλότο.

Η Κυβέρνηση δεν διέθετε και δεν διαθέτει κανένα σχέδιο για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας εδώ και 33 μήνες.

Η χώρα χρειάζεται εθνική στρατηγική ανάπτυξης της κρουαζιέρας». 


«Καμπανάκι» για λουκέτα σε 13.000 επιχειρήσεις το 2017



Καμπανάκι χτυπάει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) για πιθανό «λουκέτο» σε ακόμη 13.000 επιχειρήσεις το δεύτερο εξάμηνο του 2017. Από μια τέτοια εξέλιξη προκύπτει υψηλός κίνδυνος για απώλεια 21.000 θέσεων εργασίας (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί).

«Το 38,1% των επιχειρήσεων θεωρεί αρκετά και πολύ πιθανό να κλείσει το επόμενο διάστημα», τονίζει η ΓΣΕΒΕΕ στην εξαμηνιαία της έρευνα, στην οποία αποτυπώνεται το οικονομικό κλίμα στις μικρές επιχειρήσεις το πρώτο εξάμηνο του έτους. Τάση, που αποδίδεται στην παγιοποίηση των υψηλών φορολογικών επιβαρύνσεων (αύξηση προκαταβολής φόρου, στην αύξηση ΦΠΑ και ειδικών τελών, στην αύξηση φορολογικού συντελεστή στο 29%), στη συσσώρευση οφειλών και στην αδυναμία εξεύρεσης αγορών για την αντιστάθμιση της ισχνής καταναλωτικής ζήτησης.

Παράλληλα, το γεγονός ότι το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνουν ότι θα προχωρήσουν σε περικοπές θέσεων εργασίας είναι διπλάσιο εκείνων που δηλώνουν πως θα τις αυξήσουν (8,4% έναντι 4,5%) αντανακλά το αίσθημα επιφυλακτικότητας και αναμονής των επιχειρήσεων για την πορεία της οικονομίας.


Σημαντικά ευρήματα της έρευνας

– Τα προβλήματα υπερχρέωσης παραμένουν στο «κόκκινο», τουλάχιστον για 1 στις 4 επιχειρήσεις. Το υψηλότερο ποσοστό των επιχειρήσεων με καθυστερημένες οφειλές αφορά εκείνες με χρέη προς το πρώην ασφαλιστικό ταμείο των επαγγελματιών (ΟΑΕΕ, 26,2%). Το ποσοστό αυτό παραμένει σταθερό (26,7% στην προηγούμενη έρευνα Φεβρουαρίου 2017) και αφορά περίπου 300.000 ενεργές επιχειρήσεις.

– Σταθερά υψηλό (23,8%) παραμένει το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνει ότι έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία, παρά τις διάφορες ρυθμίσεις που έχουν εισαχθεί. Εύρημα που συμβαδίζει με το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών που προστέθηκε μέσα στο 2017, οι οποίες ανήλθαν στα 5,47 δισ. ευρώ (στοιχεία Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων). Μάλιστα, περίπου 65.000 μικρές επιχειρήσεις δηλώνουν ότι έχουν βρεθεί αντιμέτωπες το προηγούμενο εξάμηνο με κατάσχεση/ή δέσμευση λογαριασμών για οφειλές.

– Το 26,7% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι είχε κέρδη κάτω των 5.000 ευρώ στο 2016, ενώ το 24,6% κατέγραψε ζημίες. Κέρδη άνω των 10.000 ευρώ καταγράφει το 24,4%.

– Μείωση της ζήτησης και των παραγγελιών καταγράφεται για το 56,2% και 57,6% των επιχειρήσεων αντίστοιχα.

– Στο μέτωπο της ρευστότητας, ο σχετικός δείκτης εξακολουθεί να διατηρείται σε εμφανώς χαμηλά επίπεδα, αφού για 2 στις 3 επιχειρήσεις (65,1%) παρατηρείται επιδείνωση.

– Στον «πάτο» βρίσκεται και η επενδυτική εμπιστοσύνη, αφού μόνο το 4,2% των επιχειρήσεων προγραμματίζει να πραγματοποιήσει κάποια επένδυση στο επόμενο εξάμηνο. Κατά τη ΓΣΕΒΕΕ, οι περιορισμένες προοπτικές για ανάληψη νέων επενδύσεων συνδέονται και με τη στάση αναμονής που διατηρούν οι επιχειρήσεις σχετικά με την εκταμίευση κεφαλαίων και απορρόφηση κονδυλίων για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρηματικών μονάδων (πρόγραμμα ΕΣΠΑ, αναπτυξιακός, πακέτο Γιούνκερ, ΕΤΕΑΝ).

«Πρέπει να υλοποιηθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές»
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργο Καββαθά, «καθώς τα απόνερα της κρίσης αρχίζουν δειλά να υποχωρούν, αναδεικνύονται πιο ξεκάθαρα τα διαρθρωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εγχώριες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις». Κατά τα λεγόμενα του ίδιου: «για να μπορέσει η εγχώρια αγορά να βγει από το τούνελ της παρατεταμένης στασιμότητας θα πρέπει να υλοποιηθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές προσαρμοσμένες στις ανάγκες των ΜμΕ και της ελληνικής οικονομίας, όπως η ανάπτυξη των κατάλληλων χρηματοοικονομικών και αναπτυξιακών εργαλείων για την αύξηση των επενδύσεων, η βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση, η μείωση της φορολογίας, η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων, η αποτελεσματικότερη λειτουργία του κράτους και της Δικαιοσύνης, η ενίσχυση των συνεργατικών σχηματισμών κ.λπ.».



ΙΩΑΝΝΑ ΦΕΝΤΟΥΡΗ
Ελεύθερος Τύπος


Κυριάκος Μητσοτάκης: Στη Νέα Δημοκρατία όλοι κρίνονται κι αξιολογούνται. Κανείς δεν ορίζεται μόνος του υποψήφιος βουλευτής.



Εκτός ψηφοδελτίων ΝΔ -με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη – ο γιος του νυν βουλευτή β Πειραιά Γιάννη Τραγάκη, επειδή ο πατέρας του προεξόφλησε την υποψηφιότητα του.

«Στη Νέα Δημοκρατία όλοι κρίνονται κι αξιολογούνται. Κανείς δεν ορίζεται μόνος του υποψήφιος βουλευτής», έγραψε στο λογαριασμό του στο twitter ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ακολούθησε και η ανακοίνωση του γραφείου τύπου της Νέας Δημορκατίας :

«Με αφορμή πρόσφατη συνέντευξη του βουλευτή Β’ Πειραιά της Νέας Δημοκρατίας κ. Ιωάννη Τραγάκη, ο οποίος προεξόφλησε την υποψηφιότητα του γιου του, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε ότι ο κ. Παναγιώτης Τραγάκης δεν θα είναι υποψήφιος βουλευτής στις προσεχείς εθνικές εκλογές.

Δεν θα συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας όποιος προκαταλαμβάνει τις αποφάσεις του Προέδρου και των αρμοδίων οργάνων του Κόμματος».  


Μοσκοβισί: Τρέξτε τις ιδιωτικοποιήσεις - Ζητούνται έσοδα 5,4 δισ. ευρώ



Η συνάντηση του Επιτρόπου με τους Τσακαλώτο - Χουλιαράκη στις Βρυξέλλες

Τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις που παρουσιάζουν καθυστερήσεις και πρέπει να φτάσουν τα 5,4 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2018 είναι η αχίλλειος πτέρνα της κυβερνητικής προσπάθειας ενόψει της τρίτης αξιολόγησης.

Όπως μεταδόθηκε από τις Βρυξέλλες η συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιώργου Χουλιαράκη με τον Πιερ Μοσκοβισί, κράτησε περίπου δύο ώρες και στο επίκεντρο της φιλικής συζήτησης ήταν τα βήματα που πρέπει να γίνουν ως τη λήξη του προγράμματος στις 18 Αυγούστου 2018.

Επί τάπητος τέθηκε το χρονοδιάγραμμα του ελέγχου της ελληνικής οικονομίας από τους θεσμούς, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους.

Τα σημαντικότερα θέματα, σύμφωνα με ελληνικές πηγές από τις Βρυξέλλες τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ, είναι ο προϋπολογισμός του 2018 και τα ζητήματα που αφορούν τον «κοινωνικό φάκελο».

Ομως, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι υπάρχει πάντα ο αστάθμητος παράγοντας του ΔΝΤ που όπως αποκάλυψε "το Βήμα της Κυριακής" θέτει εκ νέου ζήτημα κόκκινων δανείων και κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών.

Οι ίδιες πηγές μεταδίδουν ότι έως τη λήξη του προγράμματος, τα προαπαιτούμενα που πρέπει να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση είναι 113, με μεγαλύτερο «αγκάθι» τις ιδιωτικοποιήσεις καθώς ο στόχος συμπεριλαμβανομένων των εσόδων και του επόμενους έτους είναι τα 5,4 δισ. ευρώ.

Τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης είναι 95 με πιό καυτό το συνδικαλιστικό νόμο ενώ τα υπόλοιπα είναι τεχνικής φύσεως, σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Επιπλέον, οι ελληνικές πηγές από τις Βρυξέλλες παραδέχθηκαν ότι πράγματι υπάρχει δυσαρέσκεια των Ευρωπαίων για το θέμα του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου.


Πηγή : tovima.gr


Και άλλη καθυστέρηση στην επένδυση του Ελληνικού διακόπηκε η συνεδρίαση του ΚΑΣ για την έγκριση του Σχεδίου για το Ελληνικό



Έπειτα από συνεδρίαση διάρκειας οκτώ ωρών, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποφάσισε μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης να διακόψει τη συνεδρίαση για τη συζήτηση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων όσον αφορά την επένδυση στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, λόγω παρέλευσης ώρας.

Επίσης, η διακοπή αποφασίστηκε προκειμένου να γίνει συμπλήρωση του φακέλου της εισήγησης με ορισμένα πρόσθετα στοιχεία. Η συζήτηση του θέματος θα συνεχιστεί σε επόμενη συνεδρίαση του ΚΑΣ.





Δημοσιοποίηση στοιχείων ταυτότητας και φωτογραφιών 60χρονου ημεδαπού κατηγορούμενου για αποπλάνηση ανηλίκων



Δίνονται στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τα στοιχεία ταυτότητας και φωτογραφίες 60χρονου ημεδαπού, ο οποίος συνελήφθη στις 31-8-2017 στην Αθήνα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, κατηγορούμενος για αποπλάνηση ανηλίκων.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της διερεύνησης καταγγελιών, διαπιστώθηκε, ότι ο 60χρονος εκμεταλλευόμενος την επαγγελματική του ιδιότητα προέβαινε σε ασελγείς πράξεις σε βάρος ανηλίκων, πράξεις τις οποίες διατηρούσε σε φωτογραφικό αρχείο, μέρος του οποίου είχε πορνογραφικό περιεχόμενο.

Σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για τα κακουργήματα της αποπλάνησης παιδιού, που δεν συμπλήρωσε τα δώδεκα έτη, κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση, της κατάχρησης σε ασέλγεια ανηλίκου που δεν συμπλήρωσε τα δεκατέσσερα έτη, κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση, από πρόσωπο που παρέδιδε μαθήματα σε ανήλικη, της πορνογραφίας ανηλίκων από δράστη που χρησιμοποίησε ανήλικο που δεν συμπλήρωσε το δέκατο πέμπτο έτος κατ' εξακολούθηση.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τον:

ΔΡΑΚΟ Παναγιώτη του Γεωργίου, γεννηθέντα στις 26-5-1957 στην Αθήνα.





Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, χρονικής διάρκειας έως την 5-3-2018, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην ανάγκη προστασίας του κοινωνικού συνόλου από την εγκληματική δράση του, της διευκόλυνσης διερεύνησης της επίδοσής του και σε άλλες ομοειδούς βαρύτητας αξιόποινες πράξεις σε βάρος μεγάλου αριθμού και άλλων θυμάτων, της ευχερέστερης ικανοποίησης της ποινικής αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των εγκλημάτων που τέλεσε.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 210-6476370 της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.


Εξαρθρώθηκε μεγάλη συμμορία Ρομά διακίνησης ηρωίνης



Πολυμελής συμμορία Ελλήνων και Αλβανών Ρομά που διακινούσε μεγάλες ποσότητες ηρωϊνης σε όλη την Ελλάδα, εξαρθρώθηκε από  την αστυνομία, μετά από πολύμηνες έρευνες.  

Η συμμορία έφερνε καθαρή ηρωίνη από την Τουρκία, τη νόθευε και την προωθούσε σε "βαποράκια", αποκομίζοντας τεράστια κέρδη.

Σε πρόχειρα εργαστήρια που είχαν στηθεί σε παραπήγματα στον στον καταυλισμό Ρομά της Νέας Ζωής Ασπροπύργου, οι αστυνομικοί  βρήκαν 23 κιλά ηρωίνη συσκευασμένη, έτοιμη προς διανομή στις πιάτσες των τοξικομανών.



Αρχηγός της συμμορίας ήταν 45χρονος Αλβανός Ρομά και υπαρχηγός  27χρονος ομόφυλος συμπατριώτης του, που ήταν γνωστός ως Μαραντόνα. Στην ιεραρχία της σπείρας ακολουθούσαν μια 39χρονη Αλβανή και δυο Έλληνεςηλικίας 41 και 19 ετών. 

Οι συλληφθέντες που διέμεναν σε παραπήγματα στον Ασπρόπυργο, τα οποία αποτελούσαν και εργαστήρια νόθευσης - επανατυποποίησης ηρωίνης, ενώ τις ναρκωτικές ουσίες αποθήκευαν σε , σε υπεδάφιες ειδικές κρύπτες. 

Έπειτα, οι ναρκωτικές ουσίες διακινούνταν σε διάφορες περιοχές της ελληνικής επικράτειας, όπως για παράδειγμα Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα.



Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

πάνω από (23) κιλά ηρωίνη, σε (49) συσκευασίες του μισού κιλού,
(38,8) γραμμάρια κάνναβης, σε νάιλον συσκευασίες έτοιμες προς πώληση,
(16,5) κιλά νοθευτική ουσία,
(2) νάιλον σακούλες με επικολλημένα αυτοκόλλητα στα οποία αναγράφονται στο μεν πρώτο η λέξη «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ» και στο έτερο η λέξη «ΛΑΡΙΣΣΑ»,
κυνηγετική καραμπίνα,
ιδιωτικής χρήσης φορτηγό αυτοκίνητο,
το χρηματικό ποσό των (525) ευρώ,
(2) ασύρματοι ενδοεπικοινωνίας,
(8) συσκευές κινητής τηλεφωνίας,
(2) φτυάρια, τσάπα και ηλεκτρικός αναδευτήρας (μπλέντερ).


Σύγχυση στην κυβέρνηση με την υποδόση – Άλλη ημερομηνία δίνει το ΥΠΟΙΚ άλλη ο Τζανακόπουλος




Τέλος Σεπτεμβρίου η υποδόση σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο – Μέσα στον Οκτώβρη διαμηνύει το υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωση του – Τα έχει «χαμένα» η κυβέρνηση με προαπαιτούμενα και εκταμίευση.

«Δεν υπάρχει κανένα θέμα με την εκταμίευση της υποδόσης ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ», υπογράμμισε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος

Μάλιστα όπως τόνισε εκείνο που ζητήθηκε από το χθεσινό EuroWorking Group ήταν να υποβληθούν ορισμένα επιπλέον στοιχεία για τα ληξιπρόθεσμα του ελληνικού δημοσίου προς τους ιδιώτες, ενώ παράλληλα εκτίμησε ότι προς τα τέλη του μήνα (Σεπτεμβρίου) θα ολοκληρωθεί η εκταμίευση.

Μέσα στον Οκτώβρη η υποδόση λέει ο ΥΠΟΙΚ, «διαψεύδοντας» τον υπουργό

Τα ρεπορτάζ των ΜΜΕ, κατά το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τα οποία το EWG συζήτησε και απέρριψε την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της Γενικής Κυβέρνησης είναι ανυπόστατα σημειώνει σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών.

Ειδικότερα, όπως προσθέτει το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, για την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης θα πρέπει να έχουν εκκαθαριστεί ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις ύψους 1,2 δισ. έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2017. Η υποβολή των σχετικών στοιχείων και η αξιολόγησή τους από τους θεσμούς θα γίνει κατά τον Οκτώβριο 2017.

Επομένως, η παραπάνω υποδόση δεν προβλεπόταν ευθύς εξαρχής, με βάση τη συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, να εκταμιευθεί πριν από το τέλος Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους.



Πηγή : newsbomb.gr


Βαριά ήττα της Εθνικής από τη Φινλανδία




Κατώτερη των περιστάσεων, η Εθνική Ελλάδας ηττήθηκε και από τη Φινλανδία 89-77 και τώρα πρέπει να μαζέψει τα κομμάτια της για να κερδίσει την Πολωνία και να προκριθεί στους 16 του Eurobasket 2017.

Η Εθνική Ελλάδας ηττήθηκε και από την οικοδέσποινα του Β' Ομίλου Φινλανδία 89-77 και τώρα καλείται να παίξει πρόωρο "τελικό" επιβίωσης με την Πολωνία. Αν κερδίσει, θα ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη για να διεκδικήσει την πρόκρισή της στα προημιτελικά του Eurobasket με αντίπαλο τον νικητή του Λιθουανία - Γερμανία που γίνεται αύριο στις 14:45. 

Αν ηττηθεί, θα γυρίσει πρόωρα στη βάση της και το ταξίδι στη διοργάνωση θα ολοκληρωθεί με τον πλέον οδυνηρό τρόπο και ρεκόρ 1-4 στη φάση των ομίλων.

Οι διαιτητές: Κάτο, Ομπράντοβιτς, Κοζλόφσκις

Τα δεκάλεπτα: 14-23, 33-45, 52-67,

ΕΛΛΑΔΑ (Μίσσας): Καλάθης 2 (1/4 σουτ, 5 ασίστ), Μπουρούσης 1, Σλούκας 12 (2/2 τρίποντα, 4 ασίστ), Παππάς 8, Παπαγιάννης, Πρίντεζης 7, Παπανικολάου 8, Μάντζαρης 8 (2), Αγραβάνης 9 (1 τρίποντο, 6 ριμπάουντ), Παπαπέτρου 5 (1), Αντετοκούνμπο 17 (4/4 δίποντα, 2/2 τρίποντα, 3/8 βολές)

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ (Ντέτμαν): Χαφ 8 (2), Λι 6, Σαλίν 7 (1), Κότι 4, Κόπονεν 24 (3/5 τρίποντα, 6 ασίστ), Νούτινεν 2, Ράνικο 14 (1), Λίντμπομ 5 (1), Μάρκανεν 17 (5/9 σουτ, 6 ριμπάουντ), Μέρφι 2


Έλληνες φίλαθλοι σε Τσαγκρώνη: «Σηκωθείτε φύγετε, εσύ κι ο άλλος»!



Η Εθνική... φλερτάρει με τον πρόωρο αποκλεισμό στο Eurobasket και ο Γ.Γ. της ΕΟΚ, Παναγιώτης Τσαγκρώνης δέχτηκε έντονη φραστική επίθεση μετά την ήττα από τη Φινλανδία!  

Έντονη φραστική επίθεση δέχθηκε ο Γ.Γ. της Ομοσπονδίας μπάσκετ Παναγιώτης Τσαγκρώνης, από μία ομάδα 7-8 οργισμένων Ελλήνων φιλάθλων, οι οποίοι τον εντόπισαν από μακριά στον αγωνιστικό χώρο της Χάρτβαλ Αρένα, καθώς αυτή άδειαζε. Ανάμεσα στα πάμπολλα κοσμητικά με τα οποία τον στόλισαν ήταν και ορισμένες ύβρεις, αλλά η κοινή συνισταμένη ήταν η απαίτηση για παραίτηση. «Σαράντα χρόνια στην καρέκλα, σηκωθείτε φύγετε επιτέλους». «Την καταντήσατε σαν τα μούτρα σας την Εθνική, εσύ και ο άλλος». «Δεν κοιτάς τα χάλια μας, πας και στο ραδιόφωνο για δηλώσεις». «Είστε καρεκλοκένταυροι, ντροπή σας».  

Ο… άλλος είναι φυσικά ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Γιώργος Βασιλακόπουλος, ο οποίος αποχώρησε χθες από το Ελσίνκι, σε μία κίνηση που χαρακτηρίστηκε από τους παρατρεχάμενούς του «προγραμματισμένη», λες και συγχωρείται η προγραμματισμένη απουσία από τους κρισιμότερους αγώνες της Εθνικής. Μαθεύτηκε μάλιστα, από τον ίδιο τον Τσαγκρώνη, ότι ο ισχυρός ανήρ της Ομοσπονδίας θα απουσιάσει και από τον πρώτο αγώνα της ομάδας στην Κωνσταντινούπολη, εάν υπάρξει τέτοιος. Με άλλα λόγια, θα λάμψει διά της απουσίας του από όλους τους αγώνες που μπορεί να σηματοδοτήσουν αποτυχία και πισωγύρισμα. Ίσως τον δούμε σημαιοστολισμένο στον προημιτελικό.  

Ήταν πάντως ελάχιστοι οι φίλαθλοι που συμμετείχαν στο φραστικό επεισόδιο με τον Τσαγκρώνη. Κάποιοι άλλοι απαιτούσαν ηχηρά από εμάς τους δημοσιογράφους να γράψουμε «όλη την αλήθεια», ενώ μερικοί περίμεναν τους παίκτες πάνω από τη φυσούνα της μικτής ζώνης για να τους χειροκροτήσουν. Αποδοκιμασίες ενάντια στους αθλητές ή στον προπονητή δεν υπέπεσαν στην αντίληψή μας. Οι Έλληνες ταξιδιώτες που παρακολούθησαν τον αγώνα από τις κερκίδες της αρένας Χάρτβαλ πρέπει να ήταν περισσότεροι από 300.


Πηγή : gazzetta.gr