Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Άδωνις: Βρήκα τις 50 υπογραφές, πάω - Μπήκε τρέχοντας στα γραφεία της ΝΔ



Δεκτή η υποψηφιότητά του, παρά την ολιγόλεπτη καθυστέρηση - Αποκάλυψε πως παραβίασε και φωτεινούς σηματοδότες, για να φτάσει εγκαίρως στη Συγγρού - «Από τις 3 το μεσημέρι μου έλειπαν πέντε υπογραφές και μου ήρθαν τελικά τα τελευταία 20 λεπτά από κάποιους φίλους»

«Τις βρήκα, πάω» έγραψε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο Twitter, δίνοντας έτσι παράταση στην αγωνία για την υποβολή της υποψηφιότητάς του για την προεδρία της ΝΔ.


Ο τηλεοπτικός φακός κατέγραψε τον Άδωνι Γεωργιάδη να μπαίνει τρέχοντας στα γραφεία της λεωφόρου Συγγρού, για να προλάβει να καταθέσει την υποψηφιότητά του.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους έξω από τα γραφεία της ΝΔ, λίγη ώρα έπειτα από την υποβολή της υποψηφιότητάς του, ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για μια από τις πιο σημαντικές εβδομάδες της ζωής του, σημειώνοντας ότι ήταν ιδιαίτερα δύσκολη η συλλογή των υπογραφών.

Παράλληλα, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για το γεγονός ότι η υποψηφιότητά του έγινε δεκτή, παρά το γεγονός ότι την κατέθεσε με με 3-4 λεπτά καθυστέρηση, αφού, όπως εξήγησε, κατάφερε να συγκεντρώσει τις υπογραφές κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.


Ο κ. Γεωργιάδης απέδωσε μάλιστα την καθυστέρησή του και στο χάος που επικρατούσε στους δρόμους στο κέντρο της Αθήνας, ενώ δεν δίστασε να αποκαλύψει ότι παραβίασε κάποιους σηματοδότες, πηγαίνοντας με μηχανή από το γραφείο του στην Ακαδημίας προς τα γραφεία της ΝΔ.

«Από τις 3 το μεσημέρι μου έλειπαν 5 υπογραφές και μου ήρθαν τελικά τα τελευταία 20 λεπτά από κάποιους φίλους», ανέφερε, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «τέλος καλό, όλα καλά».

«Μπαίνουμε γερά στη μάχη. Θέλουμε μια ΝΔ δυνατή, με όραμα. Όλα αυτά θα τα πετύχουμε
με τη βοήθεια του κόσμου», πρόσθεσε, εκφράζοντας μάλιστα την πεποίθησή του ότι θα είναι εκείνος ο νικητής της μάχης για την προεδρία του κόμματος.

«Όποιος και αν βγει θα είναι άξιος, αν δεν είμαι εγώ, αλλά βέβαια πιστεύω πως θα είμαι εγώ...», δήλωσε.

«Αν είχα μία κάμερα στο γραφείο μου και κατέγραφε αυτά που έζησα...»

Λίγη ώρα αργότερα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάϊ, ο κ. Γεωργιάδης μίλησε για μια από τις πιο συγκλονιστικές ώρες της ζωής μου.

«Αν είχα μία κάμερα στο γραφείο μου και κατέγραφε αυτά που έζησα μεταξύ της πέμπτης και έκτης μεσημβρινής θα έκανε απίστευτα εισιτήρια στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση. Ήταν από τις πιο συγκλονιστικές ώρες της ζωής μου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Εγώ δεν το έχω δει το πλάνο ακόμα. Θα το δω από τα δελτία. Δεν έχω δει καθόλου τηλεόραση. Δεν έχω δει το κινητό μου», πρόσθεσε, σχολιάζοντας τα πλάνα που κυκλοφόρησαν με τον ίδιο να τρέχει στα γραφεία της ΝΔ για να καταθέσει την υποψηφιότητά του.

Σύμφωνα με όσα είπε στον τηλεοπτικό σταθμό, η τελευταία υπογραφή ήταν του μέλους της πολιτικής επιτροπής Βασίλη Τοκάκη, ο οποίος όπως εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης είχε αποφασίσει να μην υπογράψει για κανέναν, αλλά τελευταία στιγμή αποφάσισε να το κάνει γιατί θεώρησε άδικο για μία υπογραφή να μην υποβληθεί η υποψηφιότητά του.

Την ίδια στιγμή, εξέφρασε την πεποίθησή του πως θα αναδειχθεί νικητής της εκλογικής διαδικασίας για την προεδρία του κόμματος.

«Πολιτικάντης και πολιτικός τυχοδιώκτης είναι ο κ. Τσίπρας. Σας δείχνω να φοβάμαι τον κ. Τσίπρα; Περνά από το μυαλό σας ότι μου προκαλεί κάποιου είδους φόβο;», απάντησε ο κ. Γεωργιάδης ερωτηθείς από δημοσιογράφο αν μπορεί ένας μνημονιακός να «τα βάλει» με τον πρωθυπουργό, ενώ για το ζήτημα της αναζήτησης ενός «αντι-Τσίπρα» δήλωσε πως αποτελεί προσβολή «για τη μεγάλη μας παράταξη να λέμε ότι τον ψάχνουμε».

Όσο για την διεξαγωγή ντιμπέιτ και αν το επιθυμεί, ο βουλευτής της ΝΔ δήλωσε: «Όχι θέλω, το θεωρώ απολύτως απαραίτητο και αν κάποιος δε θέλει να έρθει θα το κάνουμε χωρίς αυτόν».

Νωρίτερα, ο ίδιος είχε απευθύνει έκκληση στα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας να υπογράψουν υπέρ της υποψηφιότητάς του για την προεδρία του κόμματος, μέσω των λογαριασμών του στα social media.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ενημερώνε πως έχει ήδη συγκεντρώσει 45 υπογραφές, από τις 50 που απαιτούνταν για την επίσημη κατάθεση της υποψηφιότητάς του.

«Επειδή με ρωτούν για τις υπογραφές, είμαστε στις 45, όσα μέλη της ΠΕ θεωρούν ότι αξίζει άλλη μία υποψηφιότητα ας προσέλθουν» έγραψε ο κ. Γεωργιάδης.


Πηγή : protothema.gr


Ρωσικά μαχητικά χτύπησαν κέντρο ελέγχου των τζιχαντιστών [εικόνες & βίντεο]



Ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν ένα νέο κύμα αεροπορικών πληγμάτων από χθες βράδυ στη βορειοδυτική και δυτική Συρία, δήλωσε σήμερα συριακή στρατιωτική πηγή και μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση.

Η πηγή ανέφερε πως τα 18 αεροπορικά πλήγματα πραγματοποιήθηκαν στις επαρχίες Ιντλίμπ, Χάμα και Χαλέπι εναντίον στόχων της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Ωστόσο οι αεροπορικές επιδρομές φαίνεται τουλάχιστον εν μέρει να επικεντρώθηκαν σε περιοχές που είχαν πληγεί νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα από τους Ρώσους και στις οποίες το Ισλαμικό Κράτος έχει μικρή ή καθόλου παρουσία.

Οι εξεγερμένοι που δρουν στις επαρχίες Ιντλίμπ και Χάμα ανήκουν κυρίως σε οργανώσεις ανταρτών που μάχονται για την ανατροπή του πρόεδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ. Αυτές οι οργανώσεις έχουν επίσης μια βάση στην επαρχία Χαλέπι, όπου επιχειρεί επίσης το Ισλαμικό Κράτος.

Σε μία ξεχωριστή εξέλιξη, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε πως τουλάχιστον 12 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκαν χθες σε ρωσική αεροπορική επιδρομή στην επαρχία Ράκα.








Πηγή : iefimerida.gr


Σάλος από τα μηνύματα μίσους κατά της μητέρας του Π. Φύσσα - Με εντολή Παππά τον παραπέμπουν στο πειθαρχικό για να απολυθεί



Σάλος έχει προκληθεί από τις αναρτήσεις μίσους στα social media του Πέτρου Κορμικιάρη, με τις οποίες επιτέθηκε και χλεύαζε την κατάθεση της μητέρας του Παύλου Φύσσα, τη Μάγδα Φύσσα κατά τη διάρκεια της δίκης της Χρυσής Αυγής για τη δολοφονία του παιδιού της.


Τα μήνυματα αυτά μίσους προκάλεσαν την οργή χιλιάδων πολιτών και την παρέμβαση του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, μιας και ο κ. Κορμικιάρης εργάζεται στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Με απόφαση λοιπόν του Νίκου Παππά, ο συγκεκριμένος εργαζόμενος παραπέμπεται στο πειθαρχικό συμβούλιο με το ερώτημα της οριστικής παύσης, δηλαδή της απόλυσης.

Σε ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία δίνει το όνομά του στη δημοσιότητα και αναφέρει πως είναι υπάλληλος του Κλάδου ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού της Γενικής Γραμματείας. Αναφέρει επίσης πως η Γ.Γ. δεν φέρει την ιδιότητα του δημοσιογράφου, γεγονός φυσικά αδιάφορο, καθώς όποιος δημοσιεύει τέτοιες απόψεις ότι επάγγελμα και να κάνει πρέπει να καταδικάζεται.

Φυσικά, η Γ.Γ. αναφέρει πως δεν έχει σχέση με τις απόψεις του κ. Κορμικιάρη τις οποίες και καταδικάζει. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη σελίδα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, ο συγκεκριμένος άνθρωπος δουλεύει εκεί ως αναπληρωτής προϊστάμενος διεύθυνσης τεχνικής υποστήριξης και υπεύθυνος του τμήματος Μέριμνας Χώρων και Μέσων.


Από το προφίλ του στο Facebook φαίνεται πως ο εν λόγω εργαζόμενος ανήκει στο προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Μέσων Ενημέρωσης, ενώ ο ίδιος σημειώνει πως από τις 17 Σεπτεμβρίου άρχισε να δουλεύει στο xryshaygh.com και μια μέρα μετά είχε κάνει... κάλεσμα για ψήφο στη Χρυσή Αυγή: " Την Κυριακή ψηφίζουμε Δημοκρατία. Επιλέγουμε την Χρυσή Αυγή. Πάντως, η Χρυσή Αυγή υποστηρίζει πως δεν γνωρίζει τον Πέτρο Κορμικιάρη.


Σε άλλο μήνυμά του, ο δημοσιογράφος (όπως δηλώνει) και εργαζόμενος στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης αλλά και στο site της Χρυσής Αυγής (όπως ο ίδιος αναφέρει στη σελίδα του στο Facebook) χαρακτηρίζει "ατύχημα" τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά το βράδυ της 17ης προς τη 18η Σεπτεμβρίου του 2013.

"Γιατί οί αρμόδιοι εισαγγελείς δέν συνέλαβαν επ' αυτοφώρω τόν πατέρα τού Φύσσα μετά τήν ομολογία του γιά τίς ευθύνες διαπαιδαγώγησής του;", είχε ανεβάσει στο Facebook στις 29 Σεπτεμβρίου, ενώ την επομένη των εκλογών έγραψε: "Χαιρετίζουμε τη μεγάλη νίκη της Χρυσής Αυγής. Αγκαλιάζουμε τον αρχηγό Νίκο Μιχαλολιάκο και όλα τα στελέχη. Ελέγχουμε αυστηρά τόν Σύριζα".




Πηγή : newsit.gr


Εκτάκτως στο νοσοκομείο ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης



Στο Ερρίκος Ντυνάν εισήχθη εκτάκτως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

Σύμφωνα με πληροφορίες εισήχθη στο νοσοκομείο λόγω πεπτικών διαταραχών και αναμένεται να υποβληθεί σε εξετάσεις.




Η τραγική φυσιγνωμία Βαρουφάκης ξαναχτυπά: Κατάθλιψη ο Τσίπρας – Βόμβα Σόιμπλε για νέο Μνημόνιο


Δείτε σε βίντεο τον Γιάνη Βαρουφάκη να αποκαλύπτει πως ο Σόιμπλε του εκμυστηρεύτηκε οτι το νέο Μνημόνιο είναι σχεδιασμένο να αποτύχει. Ο τέως υπουργός Οικονομικών ως γιατρός πλέον διέγνωσε και κατάθλιψη του Τσίπρα.

Νέο τηλεοπτικό επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον Γιάνη Βαρουφάκη μπορεί να απολαύσει κανείς στη γαλλική τηλεόραση. Ο πιο αμφιλεγόμενος στην ιστορία υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει πως ο Σόιμπλε του αποκάλυψε πως το νέο Μνημόνιο είναι σχεδιασμένο να αποτύχει.
''Θα μοιραστώ μαζί σας μια συνομιλία που είχα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όταν ήμουν ακόμα υπουργός. Του είπα Βόλφγκανγκ, αυτό το μνημόνιο θα μας φέρει στην ίδια κατάσταση που είμαστε σήμερα μέσα σε έξι μήνες, είναι ένα ακόμη πρόγραμμα καταδικασμένο να αποτύχει, και μου απάντησε: Nαι. Αυτό είναι ένα πρόγραμμα που θα αποτύχει, είναι σχεδιασμένο να αποτύχει''.

Ο πολπράγμων κύριος Βαρουφάκης εξήγησε και την ιατρική του γνωμάτευση περί κατάθλιψης του Πρωθυπουργού.
''Στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου, είδα τον Αλέξη “γονατισμένο” από την πίεση. Είχε κάνει παραχωρήσεις που δεν ήθελε να κάνει. Μόλις κάνεις παραχωρήσεις και ο αντίπαλός σου δεν κάνει ανάλογες, εκεί αρχίζει η παραίτηση και η παράδοση. Η δεύτερη σημαντική στιγμή της απογοήτευσης πραγματοποιήθηκε μετά το δημοψήφισμα. Ήλπιζα ότι η έκβαση του δημοψηφίσματος θα ενισχύσει την θέση της Ελλάδας. Ομως τη νύχτα του δημοψηφίσματος, μπήκα στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα και ήταν εντελώς αποθαρρυμένος, ήταν σε κατάθλιψη, ενώ εγώ ήμουν ενθουσιασμένος''.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης όμως μίλησε και ως διπλωμάτης!
''Θα είμαι διπλωμάτης λέγοντας ότι ο ρόλος της Γαλλίας δεν ήταν ιδιαίτερα ισχυρός στις συζητήσεις. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών έχει πολύ λίγη δύναμη για να μιλήσει για θέματα τόσο σημαντικά''.

Δείτε σε βίντεο τις.. αποκαλύψεις Βαρουφάκη.





Πηγή : newsit.gr


Ένταση στη δίκη για την υπόθεση της Χ.Α.



Ένταση προκλήθηκε στο δικαστήριο όταν ο εκ των συνηγόρων της οικογένειας Φύσσα, Άγγελος Τζέλλης, ζήτησε την προβολή συγκεκριμένου βίντεο του 2012 στο οποίο ο πυρηνάρχης Νίκαιας Γιώργος Πατέλης μιλάει σε μέλη της Χρυσής Αυγής, αναφέροντας ότι αναμένουν εντολή από τον Γιάννη Λαγό.

Το αίτημα του συνηγόρου προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις της υπεράσπισης, αλλά και αμηχανία της έδρας η οποία, αν και έχει ζητηθεί από την αρχή η εξασφάλιση τεχνικών υποδομών, βρέθηκε απροετοίμαστη στην προβολή του υλικού.

Η εισαγγελέας έδρας Αδαμαντία Οικονόμου, πρότεινε στο δικαστήριο να προβάλει φωτογραφίες και να ακουστούν τα ηχητικά κατά την ανάγνωση των αναγνωστέων, όταν δηλαδή έχουν ήδη καταθέσει στο δικαστήριο όλοι οι μάρτυρες.

Το δικαστήριο αρχικώς δεν τοποθετήθηκε αμέσως στο αίτημα, γεγονός που προκάλεσε σφοδρή αντίδραση των συνηγόρων των θυμάτων, οι οποίοι απαίτησαν μία απάντηση «εδώ και τώρα» και όχι μια «σιωπηρή άρνηση δια της επιφυλάξεως».

Η πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η εξέταση της κας Φύσσα θα συνεχιστεί με ερωτήσεις που δεν θα αφορούν οπτικοακουστικό υλικό της δικογραφίας, ότι η κατάθεση δεν θα ολοκληρωθεί σήμερα και ότι στην επόμενη συνεδρίαση, που θα ξαναβρεθεί στο βήμα του μάρτυρα η μητέρα του Παύλου Φύσσα, το δικαστήριο θα αποφανθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίμαχο βίντεο, το οποίο βρισκόταν στο σκληρό δίσκο του Γιώργου Πατέλη που κατασχέθηκε, ο πυρηνάρχης μιλάει σε μέλη της Χρυσής Αυγής για την παρουσία τους στο «παζάρι της Παναγίτσας».

Φέρεται να τους λέει ότι θα περιφέρονται και θα ψωνίζουν στο παζάρι και ότι θα βρίσκονται κοντά περίπου 20 άλλα μέλη, οπλισμένα, τα οποία θα περιμένουν «εντολή Λαγού».



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, real.gr


Ιστορική έκθεση για τα 71 χρόνια από την Απελευθέρωση της Αθήνας



Οι εκδηλώσεις θα επεκταθούν έως τις 31 Οκτωβρίου σε όλη την πόλη.

«Η πιο όμορφη, η πιο γλυκειά μέρα του κόσμου» έχει γράψει ο Γιώργος Σεφέρης για την ημέρα της Απελευθέρωσης που ξημέρωσε στην Αθήνα στις 12 Οκτωβρίου του 1944, μετά από τρεισήμισι χρόνια γερμανικής κατοχής.

Είναι πασίγνωστες οι εικόνες από την ξέφρενη γιορτή χαράς των Ελλήνων στο κέντρο της Αθήνας, με πανό και πλακάτ να πανηγυρίζουν στη θέα της αποχώρησης των στρατιωτών της Βέρμαχτ με αίσθημα λύτρωσης, πολίτες μιας χώρας βυθισμένης σε βαθιά φτώχεια και καταστροφή, που είχε επιδείξει μεγαλειώδη Αντίσταση αλλά και διχασμό. Ενάμισι μόλις μήνα αργότερα, η Αθήνα της Απελευθέρωσης οδηγήθηκε στη σύγκρουση των Δεκεμβριανών κι αργότερα στον Εμφύλιο, εξέλιξη που εξηγεί γιατί η Ελλάδα δεν γιορτάζει τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Φέτος, η επέτειος των 71 χρόνων από την Απελευθέρωση της Αθήνας, θα γιορταστεί εμβληματικά τόσο λόγω της διάρκειας του εορτασμού -σχεδόν ένα μήνα- όσο και από το εύρος των εκδηλώσεων στις οποίες συμμετέχουν πολυάριθμοι δημόσιοι φορείς.

Ξεκινούν στις 6 Οκτωβρίου με μια ιστορική έκθεση στην Δημοτική Πινακοθήκη της Αθήνας και θα επεκταθούν έως τις 31 Οκτωβρίου σε όλη την πόλη.

Ιστορικοί περίπατοι, συναυλίες, ντοκιμαντέρ σε πρώτη προβολή, συζητήσεις από ιστορικούς, σεμινάριο για εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αφιερώματα, είναι στο πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων με γενικό τίτλο «12 Οκτωβρίου. Η Αθήνα ελεύθερη» και τελούν υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου.

Συμμετέχουν περισσότεροι από δέκα δημόσιοι φορείς και Μουσεία, με αρχειακό υλικό από τις συλλογές τους, όπως στην έκθεση που ανοίγει την ερχόμενη Τρίτη 6/10 στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, με τίτλο «Αθήνα 1940-1944. Η πόλη και οι άνθρωποι της. Πόλεμος , Κατοχή, Αντίσταση, Απελευθέρωση».

Η έκθεση αποτελείται από οκτώ αλληλένδετες ενότητες. Τα κείμενα κάθε ενότητας δίνουν την εισαγωγή σε ένα σύνολο από 150 φωτογραφίες, καρτ ποστάλ, σκίτσα, αφίσες, μπροσούρες, τρικάκια, εφημερίδες και άλλα τεκμήρια τα οποία μαρτυρούν τα γεγονότα της εποχής που «επανακαθόρισε τις κοινωνικές δομές και την πολιτική ζωή της χώρας» λένε οι διοργανωτές της έκθεσης, δίνοντας την ευκαιρία στον επισκέπτη να παρακολουθήσει την αφήγηση μιας έκθεσης προβληματισμού αλλά και γνώσης για τη νεώτερη ελληνική Ιστορία, φτιαγμένης από το «εργαστήρι» της Ιστορίας, αφού προβάλλεται αρχειακό υλικό το οποίο είχε ώς τώρα στηρίξει την ιστορική έρευνα αλλά ήταν ανεξερεύνητο για τους σκοπούς μιας έκθεσης.

Προέρχεται από τους φορείς που την διοργανώνουν οι οποίοι είναι: το αρχείο της ΕΡΤ, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, το Μουσείο Μπενάκη, τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, το Ελληνικό Λογοτεχνικό Αρχείο-ΜΙΕΤ και το Πολεμικό Μουσείο. Την επιμέλεια έχουν οι ιστορικοί Γιάννης Γκλαβίνας, Τάσος Σακελλαρόπουλος και Μενέλαος Χαραλαμπίδης.

Η διάρθρωση της έκθεσης

«Η έκθεση ξεκινά από την δράση του ελληνικού στρατού στην Αλβανία, τη συνδρομή των τοπικών πληθυσμών, την ιταλική, ελληνική αλλά και βρετανική προπαγάνδα. Συνεχίζει με την Αθήνα στον πόλεμο, όσο ακόμα το κράτος είναι ελεύθερο και τη συσπείρωση της ελληνικής κοινωνίας, την υποστήριξή της στην πολεμική προσπάθειας των Ελλήνων. Την προετοιμασία του πληθυσμού των Αθηναίων για τον πόλεμο, τις απαγορεύσεις της ΕΟΝ του Μεταξά, τη διάσωση των αγαλμάτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, βλέπουμε τα ορύγματα που φτιάχνει η ΕΟΝ στα δημόσια πάρκα για να κρυφτούν τα παιδιά. Τα σακιά στα παράθυρα, τα θέατρα της εποχής, όλον τον σφυγμό του πατριωτισμού και του πνεύματος του μετώπου που συγκροτείται στην Αθήνα» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Τάσος Σακελλαρόπουλος, υπεύθυνος των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη.

Επόμενη ενότητα είναι η Αθήνα το 1941 με την είσοδο του ναζιστικού στρατού «και τους Αθηναίους σε κατάσταση φόβου και σύγχυσης» λέει ο κ. Σακελλαρόπουλος. Επιτάξεις ακινήτων, βιομηχανιών, μια τεράστια επιχείρηση λεηλασίας των εμπορικών καταστημάτων από τους Γερμανούς.

Στη συνέχεια, ακολουθεί η αλλαγή της πρωτεύουσας και η καθημερινή ζωή των Αθηναίων στην κατοχή. «Είναι το πιο άγνωστο κεφάλαιο, κι έχει μεγάλο ενδιαφέρον γιατί στην έκθεση δείχνουμε και όλη την αντίθεση» επισημαίνει ο ιστορικός. «Από τη μια βλέπουμε προγράμματα θεάτρου και κινηματογράφου από την περίοδο της κατοχής, καταλόγους εστιατορίων που σύχναζαν οι Γερμανοί και οι συνεργάτες τους μαυραγορίτες, τους βλέπουμε στα καμπαρέ, βλέπουμε μέχρι και διαφημίσεις οδοντόκρεμας μέσα στην κατοχή και άλλων αγαθών που πουλάνε οι μαυραγορίτες κι από την άλλη το φαινόμενο της ουράς: Ουρά για καυσόξυλα, ουρά για συσσίτια, ουρά για λάδι, ουρά για το τραμ, ουρά για όλα» συνεχίζει.

Και μετά η πείνα με όλο το δράμα των αποσκελετωμένων παιδιών τον χειμώνα του 1941 προς 1942 που αποδεκάτισε περίπου 45.000 Αθηναίους -προερχόμενους από φτωχά και μικροαστικά στρώματα στην πλειονότητα- και γέννησε την Αντίσταση, στην οποία αφιερώνεται η επόμενη ενότητα της έκθεσης.

«Το φαινόμενο της Αντίστασης που αναδείχτηκε με τόση μαζικότητα στην Ελλάδα και εκφράστηκε με το ΕΑΜ, που ήταν μια πλημμυρίδα» συνεχίζει ο ιστορικός και συνεπιμελητής της έκθεσης, τονίζοντας: «Προβάλλουμε, δηλαδή, την αντίσταση της Αριστεράς που συνδύασε το πατριωτικό αίτημα της Απελευθέρωσης και της σύγκρουσης με τους κατακτητές με την κοινωνική του διάσταση και αποδίδουμε με τρόπο συνθετικό την Αντίσταση του αστικού κόσμου η οποία κατά κύριο λόγο αναπτύχθηκε στο πατριωτικό κομμάτι και όχι σε εκείνο της κοινωνικής διεκδίκησης. Για να βγει και στην έκθεση ό,τι καταγράφεται επιστημονικά».

«Πλησιάζοντας στην Απελευθέρωση και προσπαθώντας οι δύο παρατάξεις να ελέγξουν το πεδίο και το τοπίο της Απελευθέρωσης μπαίνουν σε σύγκρουση μεταξύ τους. Και στην Αθήνα είναι μια σύγκρουση πολύ ανοιχτή και πάρα πολύ σκληρή. Είναι καθοριστικό σημείο στην έκθεση, όμως δεν επεκταθήκαμε γιατί προσπαθήσαμε να αποδώσουμε μεγάλο κομμάτι στην Απελευθέρωση. Ωστόσο, ας σημειωθεί ότι είναι μια από τις πρώτες αλλά από τις ουσιαστικές προσπάθειες να αποτυπωθεί και αυτό σε μια σύνθεση του τοπίου» παρατηρεί ο ίδιος.

Όπως, επίσης, στην ενότητα για τον δωσιλογισμό, μέσα από φωτογραφίες δράσης των ταγμάτων ασφαλείας (το υλικό προέρχεται από γερμανικά αρχεία) γίνεται προσπάθεια από τους επιμελητές για «μια ουσιαστική ανάδειξη του τι σήμαινε συνεργάτης των Γερμανών, τονίζοντας βεβαίως ότι τα τάγματα φτιάχνονται σε μια προσπάθεια της Γερμανίας να ηγηθεί της αντικομμουνιστικής σταυροφορίας στην Ευρώπη, μεσούντος του πολέμου» προσθέτει ο Τάσος Σακελλαρόπουλος.

Επίσης, προσθέτει, «προβάλλουμε με επιστημονικά ενδιαφέροντα, νομίζω, τρόπο, το εβραϊκό στοιχείο στην κατοχή, στην Αθήνα. Ανάμεσα στα εκθέματα είναι παράνομες ταυτότητες Εβραίων, φωτογραφίες οικογενειών που διασώθηκαν από Έλληνες χριστιανούς και Ελασίτες».

Η αποχώρηση των Γερμανών και οι καταστροφές που προκαλούν στην πόλη, η πυροσβεστική που σβήνει πυρκαγιές στα ερείπια, οι Γερμανοί καταστρέφουν την υποδομή για να κόψουν το πρώτο βήμα της Απελευθέρωσης, η αντίδραση του ΕΛΑΣ, η κατάθεση από πλευράς Γερμανών του τελευταίου στεφάνου στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, προαναγγέλλουν την τελευταία ενότητα με τις εικόνες της Απελευθέρωσης με την οποία ολοκληρώνεται η έκθεση: φωτογραφία με τμήμα του ΕΛΑΣ και πλήθος κόσμου που τελεί μνημόσυνο για τα θύματα της Αντίστασης, την ομιλία του Γεωργίου Παπανδρέου στο Σύνταγμα, κατάθεση στεφάνου στο σκοπευτήριο της Καισαριανής από τον στρατιωτικό διοικητή του ΕΛΑΣ, Στέφανο Σαράφη, δεκάδες χιλιάδες κόσμου από τις δυτικές και ανατολικές συνοικίες που φτάνουν με τα πόδια στο κέντρο της Αθήνας και πανηγυρίζουν την Απελευθέρωση.

«Να πούμε ειλικρινά ότι προσπαθήσαμε πάρα πολύ να βγάλουμε μέσα από 150 εικόνες και τεκμήρια το κλίμα εκείνης της περιόδου» επισημαίνει ο Τάσος Σακελλαρόπουλος.

Τέλος στην ερώτηση γιατί δεν έχει γιορταστεί ποτέ με τρόπο τεκμηριωμένο και οργανωμένο η επέτειος της Απελευθέρωσης, ο ίδιος απαντά: «Στην Ελλάδα έχουμε μια συνήθεια να γιορτάζουμε πανηγυρικά επετείους ήττας. Γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου, αλλά είναι ο πόλεμος που χάσαμε. Η Ανάσταση έρχεται κάθε χρόνο αλλά εμείς γιορτάζουμε τη Μεγάλη Παρασκευή. Πάντως εμείς στην έκθεση για να μη χαλάσουμε τη γιορτή και τη λύτρωση της Απελευθέρωσης, δεν προβάλλουμε τον Εμφύλιο, παρά ένα κομμάτι του, που θα το δει ο επισκέπτης όταν θα την διατρέξει. Σταματάμε στην Απελευθέρωση».


Πηγή : tovima.gr


Der Spiegel: Δυσαρεστημένο το ΔΝΤ με την πορεία των μεταρρυθμίσεων



Εκτιμά πως μπορεί η Ελλάδα να χρειαστεί νέα έκτακτη χρηματοδότηση που σημαίνει νέα εξαντλητικά μέτρα

Δυσαρεστημένο με την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα φέρεται να είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως αναφέρει το Der Spiegel. Το πρόβλημα σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό έγκειται στο ότι ναι μεν από τα μέσα Ιουλίου έχουν ψηφιστεί μια σειρά από νόμους ώστε να μπορέσει να εκταμιευθεί η τελευταία δόση, αλλά έχει εφαρμοστεί μόνο ένα μέρος τους και κύριος λόγος για τις καθυστερήσεις είναι οι εκλογές.

Σύμφωνα με τη σημερινή, έκτακτη έκδοση του περιοδικού, σε εσωτερική ανάλυσή του το ΔΝΤ αναφέρει ότι τα δύο τρίτα των μεταρρυθμίσεων περιμένουν ακόμη την εφαρμογή τους. Επισημαίενται δε, πως η αξιολόγηση που επρόεκιτο να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο, θα πρέπει να αναβληθεί τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο, οπότε και η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να βρεθεί ενώπιον νέας χρηματοδοτικής ανάγκης.

"Επιπλέον 3 δισεκατομμύρια ευρώ από την πρώτη δόση του πακέτου βοήθειας των 26 δισεκατομμυρίων κανονικά δεν θα έπρεπε να εκταμιευθούν, λόγω της ελλιπούς μεταρρυθμιστικής προόδου, λέγεται στο ΔΝΤ. Οι συζητήσεις για πιθανές ελαφρύνσεις του χρέους για την Ελλάδα αναβάλλονται, λόγω της μεταρρυθμιστικής καθυστέρησης, προς το τέλος του χρόνου", σημειώνεται στο δημοσίευμα.



Πηγή 


Ανησυχία και Συναγερμός: Τουρίστας από την Κω νοσηλεύεται με συμπτώματα χολέρας



Το επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ - Ο 79χρονος Ολλανδός διακομίστηκε σε ιδιωτικό θεραπευτήριο της Αθήνας και υποβλήθηκε σε εργαστηριακές εξετάσεις για τον εντοπισμό τυχόν επικίνδυνου βακτηρίου, το αποτέλεσμα των οποίων αναμένεται σήμερα

Διασωληνωμένος, σε κρίσιμη κατάσταση, νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) μεγάλου ιδιωτικού νοσοκομείου της Αθήνας ένας Ολλανδός τουρίστας, ο οποίος εμφάνισε συμπτώματα βαρύτατης λοιμώδους μεταδοτικής ασθένειας με τον πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ Θανάση Γιαννόπουλο να δηλώνει σήμερα ότι οι γιατροί φοβούνται για το ενδεχόμενο χολέρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 79χρονος - σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ και όχι 70χρονος όπως έλεγαν οι πρώτες πληροφορίες - ο οποίος βρισκόταν για διακοπές στην Κω, εκδήλωσε συμπτώματα που παρέπεμπαν σε γαστρεντερίτιδα αλλά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η κατάσταση του έτεινε εκτός ελέγχου και με βαρύτατες επιπλοκές, γεγονός που κινητοποίησε τους γιατρούς ώστε να διερευνήσουν το ενδεχόμενο του "ξεχασμένου" λοιμώδους νοσήματος.

Το αποτέλεσμα των εργαστηριακών εξετάσεων αναμένεται σήμερα.

Στο μεταξύ, στο μικροσκόπιο των επιστημόνων έχει μπει το πρόγραμμα των διακοπών του Ολλανδού καθώς διερευνάται εάν το προηγούμενο διάστημα προτού αφιχθεί στην Κω, είχε ταξιδέψει και εκτός Ευρώπης ενδεχομένως σε περιοχές όπου ενδημούν επικίνδυνα, ακόμη και θανατηφόρα, λοιμώδη νοσήματα. Για τον ίδιο λόγο, σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο, στην Κω μεταβαίνει κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Μάλιστα, όπως επεσήμανε και στην πρωινή εκπομπή του Μέγκα, ο αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής, λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόρδας, η χολέρα στο Ιράκ εξαπλώνεται πλέον με γρήγορους και ανησυχητικούς ρυθμούς και οι μετανάστες που φτάνουν στα νησιά της Ελλάδας μπορούν με μεγάλη ευκολία να μεταφέρουν ένα μεγάλο «κύμα» επιδημιών και ασθενειών.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της χώρας δηλώνει ότι μεγάλη ευθύνη για την έκρηξη της χολέρας στο Ιράκ αποδίδεται στα χαμηλά επίπεδα του νερού στον ποταμό Ευφράτη, τα οποία είναι πλέον ιδιαίτερα μολυσμένα για πόση αλλά και για χρήση στο πότισμα των χωραφιών.

Σημειώνει επίσης ότι οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, που πολλές φορές ξεπέρασαν τους 50°C, επιβάρυναν ακόμα περισσότερο την ποιότητα του νερού, αυξάνοντας δραματικά τους επιβλαβείς μικροοργανισμούς.

Ο κύριος Τσιόρδας επιβεβαίωσε ότι αναμένεται να σταλεί στο νησί κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ, προκειμένου να εξεταστούν περαιτέρω τα αίτια που οδήγησαν στη μόλυνση του ολλανδού τουρίστα.

ΚΕΕΛΠΝΟ: Περιμένουμε τα αποτελέσματα των εξετάσεων

Στην ανακοίνωσή του το ΚΕΕΛΠΝΟ παραπέμπει στα αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες έχει υποβληθεί ο 79χρονος αφού βγήκαν αρνητικά τα αποτελέσματα του αρχικού εργαστηριακού ελέγχου για τα συνήθη μικρόβια που προκαλούν την εμφάνιση γαστρεντερίτιδας.

Η επίσημη ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ έχει ως εξής:

Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. ενημερώνει για περιστατικό σοβαρής παρατεταμένης γαστρεντερίτιδας σε Ολλανδό τουρίστα ηλικίας 79 ετών, ο οποίος παραθέριζε στο νησί της Κω. Ο ασθενής λόγω της σοβαρότητας της καταστάσεως του νοσηλεύεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ιδιωτικού θεραπευτηρίου στην Αθήνα μετά από αεροδιακομιδή. Λόγω του αρχικού αρνητικού εργαστηριακού ελέγχου πραγματοποιούνται περαιτέρω εξετάσεις για να αποκλειστεί ενδεχόμενο μεταδοτικής λοιμώδους γαστρεντερίτιδας απειλητικής για τη δημόσια υγεία. Κλιμάκιο επιστημόνων του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. έχει μεταβεί στη Κω για περαιτέρω επιδημιολογική διερεύνηση και ανίχνευση τυχόν επιπρόσθετων περιστατικών σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές. Εν αναμονή των τελικών μικροβιολογικών αποτελεσμάτων το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. συστήνει όπως και σε όλες τις λοιμώδεις διάρροιες την προσεχτική εφαρμογή όλων των μέτρων υγιεινής σχετικά με την κατανάλωση νερού και τροφών καθώς και την προσεκτική υγιεινή των χεριών σε όλες τις περιπτώσεις.

Χολέρα, μία νόσος ξεχασμένη στην Ευρώπη

Η νόσος της Χολέρας έχει αντιμετωπιστεί αποφασιστικά από τις σύγχρονες κοινωνίες, ιδιαίτερα στην ευρωπαϊκή ήπειρο, ωστόσο υπάρχουν ακόμα χώρες, κυρίως στην Αφρική και την Ασία, στις οποίες έχει κάνει την επανεμφάνισή της. Οφείλεται κυρίως στα ελλιπή μέτρα υγιεινής και είναι εξαιρετικά μεταδοτική όταν εκδηλώνεται. Η περίπτωση του Ολλανδού τουρίστα από την Κω, ο οποίος παρουσίασε «ύποπτα» συμπτώματα Χολέρας και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Αθήνας, υποχρέωσε σε κατάσταση εγρήγορσης τις αρμόδιες αρχές και ειδικότερα το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Τι είναι όμως η Χολέρα; Είναι μια οξεία διαρροϊκή νόσος που οφείλεται στην προσβολή του εντέρου από την εντεροτοξίνη που παράγει το βακτήριο Vibrio cholerae. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) μόνο τα στελέχη του Vibrio cholerae Ο1 και Ο139 που παράγουν τοξίνη προκαλούν σοβαρή νόσο που χαρακτηρίζεται ως «χολέρα» και επιδημίες. Οι υπόλοιποι ορότυποι του βακτηρίου τοξινογόνοι ή μη μπορούν να προκαλέσουν ήπιο διαρροϊκό σύνδρομο και δεν προκαλούν επιδημίες.

Από το 1817 έχουν καταγραφεί επτά πανδημίες, για τις έξι από τις οποίες υπεύθυνος ήταν ο κλασικός βιότυπος του Vibrio cholerae Ο1, ενώ για την τελευταία που ξεκίνησε από το 1961 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα (άρχισε στην Ινδονησία και επεκτάθηκε στην Ασία, Ευρώπη, Αφρική, Νότια και Κεντρική Αμερική) υπεύθυνος είναι ο Εl Tor.

To 1992 ένας νέος ορότυπος, ο Vibrio cholerae Ο139 Bengal, έκανε την εμφάνισή του στη νότια Ινδία και στο Μπαγκλαντές και σε σύντομο χρονικό διάστημα εξαπλώθηκε προκαλώντας νέα επιδημία χολέρας.

Το 1994 κρούσματα χολέρας καταγράφηκαν σε 11 χώρες της Ασίας. Τα κλινικά συμπτώματα της λοίμωξης από Vibrio cholerae Ο1 και Vibrio cholerae Ο139 είναι κοινά διότι παράγουν την ίδια σχεδόν εντεροτοξίνη. Τα τελευταία χρόνια οι λοιμώξεις από Vibrio cholerae Ο1 έχουν γίνει σπάνιες και περιορίζονται στην Ινδία και στο Μπαγκλαντές, ενώ το Vibrio cholerae Ο139 ενδημεί στη νοτιοανατολική Ασία.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η νόσος είναι ασυμπτωματική ή ήπια ειδικά σε λοιμώξεις από τον El Tor βιότυπο του μικροβίου. Σοβαρή μορφή της νόσου εμφανίζει το 5-10% των μολυσμένων ασθενών η οποία χαρακτηρίζεται από έντονη διάρροια (rice-water), εμέτους και μυϊκές κράμπες. Σε σοβαρές περιπτώσεις που δεν αντιμετωπίζονται θεραπευτικά, η γρήγορη απώλεια σωματικών υγρών μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, υπογλυκαιμία στα παιδιά, οξείδωση, κυκλοφορική καταπληξία, σοβαρές ηλεκτρολυτικές διαταραχές, οξεία νεφρική ανεπάρκεια και κώμα. Σε περιπτώσεις σοβαρής αφυδάτωσης ο θάνατος μπορεί να προκύψει σε μερικές ώρες και η θνητότητα μπορεί να φτάσει στο 50%. Με την κατάλληλη και έγκαιρη ενυδάτωση του ασθενή η θνητότητα είναι μικρότερη από 1%.

Η διάγνωση της νόσου επιβεβαιώνεται με την απομόνωση του Vibrio cholerae Ο1 και Ο139 από τα κόπρανα. Σε σποραδικά κρούσματα η ανίχνευση τοξίνης σε απομονωθέντα στελέχη Vibrio cholerae Ο1 και Ο139 βοηθά στη διάγνωση. Το βακτήριο αναπτύσσεται στα κοινά καλλιεργητικά υλικά. Συστήνεται η μεταφορά των δειγμάτων κοπράνων ή ορθικού επιχρίσματος να γίνεται είτε άμεσα στο εργαστήριο είτε σε υλικό μεταφοράς Cary Blair. Τα στελέχη ταυτοποιούνται περαιτέρω με ειδικούς αντιορούς.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, κάθε χρόνο σημειώνονται 3-5 εκατομμύρια κρούσματα χολέρας και 100.000-130.000 θάνατοι λόγω του νοσήματος. Στην Ευρώπη η νόσος δεν ενδημεί. Τα λιγοστά κρούσματα που καταγράφονται προκύπτουν μετά από ταξίδι σε ενδημική για τη νόσο περιοχή. Η πιθανότητα πρόκλησης επιδημίας είναι μικρή λόγω του υψηλού υγειονομικού επιπέδου των χωρών. Η μέση δηλούμενη επίπτωση στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις χώρες της EEA/EFTA (European Economic Area/European Free Trade Association). Στην Ελλάδα, η τελευταία επιδημία χολέρας καταγράφηκε το 1912-1913, στην περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων.

Πώς μεταδίδεται

Η μετάδοση του νοσήματος γίνεται μέσω της κατανάλωσης μολυσμένης τροφής ή νερού. Το νερό συνήθως μολύνεται από κόπρανα ασθενών, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να μολύνει άμεσα ή έμμεσα τα τρόφιμα. Η τροφή μπορεί επίσης να μολυνθεί από λερωμένα χέρια κατά την προετοιμασία γεύματος ή όταν καταναλώνεται. Για τη μετάδοση της χολέρας έχουν ενοχοποιηθεί ποτά, παγάκια, εμφιαλωμένα μπουκάλια νερού που παρασκευάζονται με μολυσμένο νερό, ωμά ή ατελώς μαγειρεμένα θαλασσινά (κυρίως οστρακοειδή). Σε ενδημικές περιοχές η χολέρα απαντάται πιο συχνά σε περιοχές με ανεπαρκή παροχή νερού και ελλιπείς υγειονομικές συνθήκες. H γαστρική αχλωρυδρία αυξάνει τον κίνδυνο νόσησης από χολέρα. Η σοβαρή μορφή της ασθένειας είναι πιο συχνή σε ανθρώπους με ομάδα αίματος 0. Αντιθέτως, ο θηλασμός προστατεύει τα βρέφη από τη νόσο.

Περίοδος επώασης και μεταδοτικότητας

Η περίοδος επώασης του νοσήματος κυμαίνεται από λίγες ώρες έως πέντε ημέρες, συνήθως 2-3 ημέρες. Η περίοδος μεταδοτικότητας διαρκεί όσο το βακτήριο βρίσκεται στα κόπρανα, συνήθως για λίγες ημέρες μετά την επώαση. Σε ορισμένες περιπτώσεις η φορία μπορεί να παραταθεί για αρκετούς μήνες. Η θεραπεία με αντιβιοτικά μειώνει την περίοδο μεταδοτικότητας αλλά συνιστάται μόνο για τη θεραπεία σοβαρών μορφών της νόσου.

Θεραπεία

Η ενυδάτωση είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της θεραπείας. Η από του στόματος χορήγηση υγρών και αλάτων, καθώς και η ενδοφλέβια χορήγηση υγρών και ηλεκτρολυτών σε σοβαρές καταστάσεις μειώνει τη θνητότητα σε λιγότερο από 1%. Η χρήση αντιβιοτικών μειώνει τις ανάγκες σε υγρά καθώς και τη διάρκεια της θεραπείας. Τα αντιβιοτικά χορηγούνται μόνο σε σοβαρές περιπτώσεις και τα κυριότερα είναι η τετρακυκλίνη, η δοξυκυκλίνη, η ερυθρομυκίνη, η σιπροφλοξασίνη, η φλουραζολιδόνη κ.α.

Επιδημίες χολέρας

Το 1994 καταγράφηκε επιδημία χολέρας από Vibrio cholerae El Tor σε μετανάστες από τη Ρουάντα στη Δημοκρατία του Κονγκό με 50.000 περιστατικά χολέρας και 24.000 θανάτους σε λιγότερο από ένα μήνα. Τον Οκτώβριο του 2010 ξέσπασε επιδημία χολέρας στην Αϊτή κατά την οποία μέχρι το Νοέμβριο του 2010 είχαν καταγραφεί 60.240 κρούσματα χολέρας και 1.415 θάνατοι. Η επιδημία βρίσκεται σε εξέλιξη. Τον Αύγουστο του 2008 επιδημία χολέρας στη Ζιμπάμπουε είχε ως αποτέλεσμα μέχρι τον Ιούνιο του 2009 να προσβληθούν από τη νόσο 98.531 άτομα και να πεθάνουν 4.282.


Πηγή : protothema.gr


Απαγωγές επιχειρηματιών σχεδίαζε η ομάδα Πετρακάκου


Μπαράζ απαγωγών επιχειρηματιών, εφοπλιστών και άλλων οικονομικών παραγόντων, και κυρίως γόνων αυτών, ετοίμαζαν τα μέλη της ομάδας του Πετρακάκου που χρησιμοποιούσαν ως γιάφκα το σπίτι-αποθήκη στη Λεωφόρο Μαραθώνος 280, στον Μαραθώνα, το οποίο εντοπίστηκε προχθές από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, στο πλαίσιο της έρευνας που συνεχίζεται στη γιάφκα, εκτός των άλλων βρέθηκε σημειωματάριο με χειρόγραφες σημειώσεις με τα ονόματα και τα πλήρη στοιχεία ατόμων, τα οποία αποτελούσαν μελλοντικούς στόχους απαγωγών. Επίσης, είναι σημειωμένες και αναλυτικές οδηγίες για όλα τα στάδια εκτέλεσης των σχετικών σχεδίων απαγωγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον κατάλογο των μελλοντικών θυμάτων απαγωγής που είχαν φτιάξει οι δράστες συμπεριλαμβάνονται τουλάχιστον 25 ονόματα, κυρίως παιδιών και συγγενών των επιχειρηματιών και εφοπλιστών. Το σημειωματάριο, μαζί με όλο το νέο προανακριτικό υλικό, θα υποβληθεί στον εισαγγελέα από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Επίσης, στο σημειωματάριο υπάρχουν στοιχεία που συνδέουν τη συγκεκριμένη ομάδα με απόπειρα απαγωγής γνωστού εφοπλιστή στα νότια προάστια τον Δεκέμβριο του 2013.

Το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. έδωσε χθες στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τα όπλα και τα οχήματα, καθώς και του Γ. Πετρακάκου, της συντρόφου του Μ. Θεοφίλου και του συνεργού του Θ. Ασημακόπουλου.
Η αγροικία στον Μώλο Φθιώτιδας αποτελούσε, σύμφωνα με τους αναλυτές της Αντιτρομοκρατικής, το επιχειρησιακό κέντρο για την κεντρική Ελλάδα, από το οποίο εφορμούσαν ο Γ. Πετρακάκος και οι συνεργοί του για τη διάπραξη ένοπλων ληστειών.
Η μονοκατοικία στη λεωφόρο Μαραθώνος ήταν το αντίστοιχο κέντρο για τις "αποστολές" στην Αττική. Το σπίτι είχε ενοικιασθεί στις αρχές του 2014 με πλαστή ταυτότητα από τον Σπύρο Δραβίλλα. Φέρεται να είχε ισχυρισθεί στον ιδιοκτήτη του ακινήτου ότι θα το χρησιμοποιούσε για αποθήκευση σκαφών αναψυχής.
Η Αντιτρομοκρατική έφτασε στη μονοκατοικία από την ταυτότητα που είχε βρει μέσα σε σπίτι στην Ανάβυσσο που είχε εντοπιστεί τον περασμένο Αύγουστο και είχε ενοικιασθεί και πάλι από τον Δραβίλλα.

Στην έρευνα που πραγματοποιεί η αντιτρομοκρατική έχουν ήδη βρεθεί τρεις σάκοι με βαρύ οπλισμό και πυρομαχικά και συγκεκριμένα δύο πιστόλια, δύο καλάσνικοφ, δύο εκτοξευτήρες ρουκετών, ένα MP5, χειροβομβίδα και αλεξίσφαιρο γιλέκο, για τα οποία η βαλλιστική εξέταση έδειξε ότι είναι "καθαρά".



Πηγή




Δείτε πόσα θα πληρώσετε φέτος για τέλη κυκλοφορίας



Παρά την πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας, θεσπίζοντας ένα σύστημα που διατείνεται πως θα είναι πιο δίκαιο, δεν πρόκειται να 
έχουμε κάποια αλλαγή άμεσα.
Αυτό σημαίνει ότι -για φέτος τουλάχιστον-, τα χρήματα που θα πληρώσουμε για τέλη κυκλοφορίας οχημάτων θα υπολογιστούν με βάση το ισχύον σύστημα.
Βάσει, δηλαδή, των εκπομπών ρύπων -ισχύει για τα οχήματα που ταξινομήθηκαν από την 1η Νοεμβρίου του 2010 και έπειτα- και του κυβισμού τους -ισχύει για τα οχήματα που ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου του 2010-. 
Αναλυτικά, τι θα πληρώσουμε
Τα τέλη κυκλοφορίας επιβατικών αυτοκινήτων που ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου του 2010 υπολογίζονται βάσει του κυβισμού του κινητήρα του αυτοκινήτου.
Με βάση τον παρακάτω πίνακα θα υπολογιστούν και τα τέλη κυκλοφορίας για τις μοτοσυκλέτες.
Αναλυτικά
Χωρητικότητα κινητήρα (κ.εκ)Ετήσια τέλη (σε ευρώ)
Από 51 μέχρι 300 κ.εκ22 €
Από 301 μέχρι 785 κ.εκ55 €
Από 786 μέχρι 1.071 κ.εκ120 €
Από 1.072 μέχρι 1.357 κ.εκ135 €
Από 1.358 μέχρι 1.548 κ.εκ240 €
Από 1.549 μέχρι 1.738 κ.εκ265 €
Από 1.739 μέχρι 1.928 κ.εκ300 €
Από 1.929 μέχρι 2.357 κ.εκ660 €
Από 2.358 μέχρι 3.000 κ.εκ880 €
Από 3.001 μέχρι 4.000 κ.εκ1.100 €
Από 4.001 και άνω κ.εκ1.320 €
Από κει και πέρα, για τα επιβατικά αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την 1η Νοεμβρίου του 2010 και έπειτα, τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται αποκλειστικά και μόνο με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2).
Για να δείτε πόσο θα πληρώσετε απλά βρείτε τις εκπομπές CO2 και κατόπιν πολλαπλασιάστε τα γραμμάρια που εκπέμπει το αυτοκίνητό σας επί το κόστος ανά γραμμάριο.
Aναλυτικά
Εκμπομπές ρύπων
(γρ. CO2 / χλμ.)
Ετήσια τέλη σε ευρώ / γρ. CO2
0 - 100 (γρ./χλμ.)0 €
101 - 120 (γρ./χλμ.)0,90 €
121 - 140 (γρ./χλμ.)1,10 €
141 - 160 (γρ./χλμ.)1,70 €
161 - 180 (γρ./χλμ.)2,25 €
181 - 200 (γρ./χλμ.)2,55 €
201 - 250 (γρ./χλμ.)2,80 €
Άνω των 251 (γρ./χλμ.)3,40 €

Πηγή : caranddriver.gr







Τι είχε Γιάννη τι είχα πάντα νέα κόντρα Αρχαιολόγων για τον τάφο στην Αμφίπολη





Την κατηγορηματική του αντίθεση στην εκτίμηση ότι ο τάφος της Αμφίπολης ανήκει στον Ηφαιστίωνα, εξέφρασε ο καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας, Παναγιώτης Φάκλαρης.

«Με τα στοιχεία που έχουμε ως τώρα αυτό που μπορώ να πω είναι οτι δεν μπορεί να συνδεθεί σε καμία περίπτωση με τον Ηφαιστίωνα» δήλωσε ο κ. Φάκλαρης στον Real Fm

«Πρόκειται για ένα ταφικό μνημείο με ταφές μέσα ενώ ο Ηφαιστίωνας δεν είχε ταφεί στη Μακεδονία», υποστήριξε.

Ακόμη, σχολιάζοντας την επιγραφή που βρέθηκε υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει κανένα στοιχείο οτι Μέγας Αλέξανδρος έδωσε εντολή να χτιστεί αυτό το μνημείο».

Ο καθηγητής αρχαιολογίας αμφισβήτησε και την συσχέτιση του τύμβου Καστά με το λιοντάρι της Αμφίπολης. Οπως είπε «το λιοντάρι πρέπει να αποσυσχετιστεί από τον τύμβο Καστά γιατί βρέθηκε σε απόσταση 2χλμ. Δεν έχει καμία σχέση με τον τύμβο και το ταφικό μνημείο».



Πηγή


«Κάηκε» η υποψηφιότητα Νικολόπουλου για αντιπρόεδρος της Βουλής - Τι δηλώνει ο ίδιος




Μπορεί ο ίδιος ο Νίκος Νικολόπουλος να τονίζει παντού ότι η Κουμουνδούρου του είχε υποσχεθεί ότι θα προταθεί για αντιπρόεδρος της Βουλής, ωστόσο στον ΣΥΡΙΖΑ κάνουν δεύτερες σκέψεις.

Μάλιστα στην Κουμουνδούρου εκφράζονται φόβοι πως η υποψηφιότητα του κ. Νικολόπουλου μπορεί να μην στηριχθεί από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αφού η ψηφοφορία είναι μυστική και έτσι να μην περάσει το Σάββατο.

Να θυμίσουμε ότι οι ΑΝΕΛ δεν δικαιούνται θέση αντιπροέδρου.

Νικολόπουλος: Δεν κατεβαίνω υποψήφιος – Γύψο στη γλώσσα μου δεν βάζω

Σε δήλωσή του ο Ν. Νικολόπουλος ανακοινώνει ότι δεν θα είναι υποψήφιος για την θέση του αντιπροέδρου, προφανώς διαβλέποντας ότι δεν θα «περάσει» η πρόταση.

Αφήνει σαφείς αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «δεν μπορώ να καθησυχάσω τους φόβους για την συνοχή της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας». Υποστηρίζει ότι του ζητήθηκε τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τους ΑΝΕΛ να είναι υποψήφιος και δεν το ζήτησε ο ίδιος, ενώ προειδοποεί: «Δεν παραβαίνω την εντολή που πήραμε. Και ελπίζω να μην την παραβεί ούτε και η κυβέρνηση, στην οποία θα δώσω ψήφο εμπιστοσύνης» για να καταλήξει: «Εγώ «γύψο στην γλώσσα μου» πάντως δεν βάζω!!!»».

Η δήλωση του κ. Νικολόπουλου:

«Προφανώς κάποιοι επιμένουν να παριστάνουν τους “μπαλαδόρους της πολιτικής», μη κατανοώντας ότι μετά από 30 χρόνια στην πολιτική δεν τρώω εύκολα ,γκολ». Δυστυχώς, δεν μπορώ να καθησυχάσω εγώ τους φόβους τους για τη συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε για όποια άλλα προβλήματα τους απασχολούν.
Σε συνέντευξη που έδωσα (στον ρ/σ «Παραπολιτικά) το πρωί της Δευτέρας μίλησα ήδη για το θέμα και τόνισα πως αρνούμαι να γίνω μπαλάκι μεταξύ Κουμουνδούρου και Χαροκόπου, προλέγοντας ότι χρειάζεται τροποποίηση του κανονισμού της Βουλής ώστε το πλειοψηφών κόμμα να με προτείνει για την θέση του αντιπροέδρου, αλλά και προβλέποντας τα όσα επακολούθησαν. Επίσης τόνισα - και το επαναλαμβάνω – ότι η συγκεκριμένη θέση μου προτάθηκε (από τις ηγεσίες των δύο κομμάτων) και δεν τη ζήτησα. Και η πρόταση στηριζόταν σε τροποποίηση του κανονισμού της Βουλής, που μάλιστα είχε προαναγγελθεί από την εκπομπή "ΑΝΑΤΡΟΠΗ"του Mega Channel».
ΥΓ: Να είναι βέβαιοι όλοι πάντως, προσωπικά θα συνεχίσω να αγωνίζομαι και να υπερασπίζομαι πολιτικά το δικαίωμα του λαού να βγει από τα αδιέξοδα και τα μνημόνια. Δεν παραβαίνω την εντολή που πήραμε. Και ελπίζω να μην την παραβεί ούτε και η κυβέρνηση, στην οποία θα δώσω ψήφο εμπιστοσύνης. Γιατί μία άλλη κυβέρνηση, πριν λίγα χρόνια, παρέβη τα Ζάππεια και την εντολή που πήρε και όλοι ξέρουν πως τότε δεν με κράτησαν ούτε οι θέσεις, ούτε οι τιμές και τα οφίτσια…
Εγώ «γύψο στην γλώσσα μου» πάντως δεν βάζω!!!» .



Πηγή: iefimerida.gr


Γερμανία: Συνεχίζεται η πτώση της δημοτικότητας της Μέρκελ



Το 51% φοβάται τον μεγάλο αριθμό προσφύγων

Στην τρίτη θέση, με απώλεια εννέα μονάδων, πέφτει η δημοτικότητα της καγκελαρίου της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, η οποία φαίνεται να πλήττεται σοβαρά από τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Αντιθέτως, η δημοτικότητα του σφοδρότερου επικριτή της, του πρωθυπουργού της Βαυαρίας και αρχηγού των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ ενισχύεται κατά 11 μονάδες.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση «Deutschalndtrend» του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, το 51% των Γερμανών αισθάνεται φόβο από το γεγονός ότι η χώρα δέχεται μεγάλο αριθμό προσφύγων, ενώ αρνητικά απαντά στην ίδια ερώτηση το 47%. Τον περασμένο μήνα, το ποσοστό εκείνων που εξέφραζαν φόβο ήταν 38%. Την ίδια ώρα το 44% θεωρεί ότι η μετανάστευση αποτελεί μειονέκτημα για τη Γερμανία.

Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα, στην πρώτη θέση βρίσκεται ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ με απώλειες επτά μονάδων και ακολουθούν ο χριστιανοδημοκράτης (CDU) υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με πέντε μονάδες λιγότερες από τον περασμένο μήνα, η καγκελάριος με πτώση εννέα μονάδων και ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ με απώλεια μόλις μίας μονάδας.

Η Χριστιανική Ενωση (CDU/CSU) χάνει δύο μονάδες στην πρόθεση ψήφου και περιορίζεται στο 40%, το SPD μένει σταθερό στο 24%, η Αριστερά κερδίζει μία μονάδα και φθάνει στο 9%, ενώ οι Πράσινοι πέφτουν κατά δύο μονάδες στο 10%, οι Φιλελεύθεροι ενισχύονται κατά μία μονάδα στο 5% και η Εναλλακτική για τη Γερμανία κερδίζει δύο μονάδες και φθάνει στο 6%.

Στην δημοσκόπηση εξετάζεται και η άποψη της κοινής γνώμης για το σκάνδαλο της Volkswagen, με το 65% να απαντά ότι η υπόθεση δεν έχει επηρεάσει την εμπιστοσύνη του στην γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, ενώ το 31% να δηλώνει ότι έχει χάσει την εμπιστοσύνη του. Το συντριπτικό 81% πάντως πιστεύει ότι αυτές τις μεθόδους χρησιμοποιούν οι εταιρίες αυτοκινήτων σε όλον τον κόσμο.


Πηγή 


Έγκλημα φρίκης: Αδέλφια - εραστές σκότωσαν τους γονείς τους και τάισαν με τα πτώματα τα σκυλιά τους




Το ζευγάρι ήταν ετεροθαλή αδέλφια που παράλληλα διατηρούσαν ερωτική σχέση - Πώς αποκαλύφθηκε το διπλό έγκλημα;

Ο 25χρονος Leandro Acosta και η 22χρονη Karen Klein νόμιζαν ότι το έγκλημά τους δεν θα αποκαλυπτόταν, όταν αποφάσισαν να σκοτώσουν τους γονείς τους και να εξαφανίσουν κάθε στοιχείο που θα πρόδιδε την  φρικιαστική πράξη τους. Τα δύο ετεροθαλή αδέλφια από την πόλη Pilar, λίγο έξω από το Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή, σκότωσαν τον πατέρα της 22χρονης και την μητέρα του 25χρονου, επειδή, όπως ομολόγησαν αργότερα στην αστυνομία, οι γονείς τους κακοποιούσαν τα δύο δίδυμα εντεκάχρονα αδέλφια τους.

Ένα πρωί, που ο μικρότερος αδελφός και η δίδυμη αδελφή του έλειπαν στο σχολείο, ο Acosta μπήκε αθόρυβα στο δωμάτιο του πατριού του και τον πυροβόλησε, ενώ εκείνος κοιμόταν, στη συνέχεια, όταν η μητέρα του σηκώθηκε και στάθηκε στην πόρτα του δωματίου για να δει τι συμβαίνει, ο 25χρονος άνδρας εκτέλεσε με το όπλο του και την  μητέρα του.

Τα δύο ετεροθαλή αδέλφια, που είναι και εραστές, τεμάχισαν τα πτώματα των γονιών τους και έκαψαν ένα μέρος από αυτά, ενώ με τα υπόλοιπα κομμάτια τάισαν τα έξι σκυλιά της οικογένειας. Σύμφωνα με την Monica Chirivin, δικηγόρο του Acosta, ο 25χρονος άνδρας, που έχει ήδη ομολογήσει το έγκλημά του στην αστυνομία, κράτησε ένα κομμάτι από το πτώμα του πατριού του για να το φάει και παραδέχθηκε στους αστυνομικούς, ότι, όσο το έτρωγε ένιωθε ικανοποίηση και ευχαρίστηση και δήλωσε ότι δεν αισθάνεται τύψεις για την πράξη του.



Το έγκλημα των δύο εραστών αποκαλύφθηκε, όταν συγγενικό πρόσωπο της οικογένειας που επισκέφθηκε την κατοικία των δύο δολοφόνων, υποψιάστηκε πως κάτι συμβαίνει όταν το σατανικό ζευγάρι του αρνήθηκε επίμονα την είσοδο στο σπίτι. Το συγγενικό πρόσωπο απευθύνθηκε στην αστυνομία και όταν οι αστυνομικοί επισκέφθηκαν την κατοικία της οικογένειας ανακάλυψαν ένα οστό από την λεκάνη της μητέρας του Acosta, Miryam Kowalczuk, μέσα σε έναν κουβά από μπογιά στον κήπο.



Ο Roberto Klein, αδελφός του δολοφονημένου Ricardo Klein, κατέθεσε στην αστυνομία ότι πάντοτε υπήρχε ένταση στις σχέσεις του αδελφού του με τον θετό του γιο και πρόσθεσε ότι το θύμα δεν αφιέρωνε ποτέ αρκετό χρόνο στην οικογένειά του.

Ο 25χρονος δολοφόνος, που εδώ και χρόνια φέρει επάνω του σάκο κολοστομίας, μετά από πάθηση στο έντερο, δήλωσε ότι από την παιδική του ηλικία οι γονείς του είχαν άσχημη συμπεριφορά απέναντί του και το ίδιο έκαναν και με τα δίδυμα αδέλφια του.



Πηγή : protothema.gr




Δεκατρείς νεκροί και είκοσι τραυματίες από πυροβολισμούς σε πανεπιστήμιο του Όρεγκον




Νεκρός ο 20χρονος δράστης μετά από ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς

Νέα τραγωδία με πυροβολισμούς σημειώθηκε σε αμερικανικό εκπαιδευτικό ίδρυμα. Αυτή τη φορά ένοπλος, περίπου 20 ετών, άνοιξε πυρ εναντίον φοιτητών κολλεγίου στο Όρεγκον. Σύμφωνα με τα τον τοπικό εισαγγελέα, οι νεκροί ανέρχονται σε 13 και οι τραυματίες περίπου στους 20.

Ο σερίφης της κομητείας Ντάγκλας, Τζον Χάνλιν, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης ανέφερε ότι ο δράστης έπεσε νεκρός στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με τους αστυνομικούς.

Ο ίδιος δεν έδωσε στοιχεία για τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών λέγοντας ότι οι έρευνες είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Σύμφωνα, πάντως, με τον εισαγγελέα του Όρεγκον ο νεκροί φτάνουν τους 13.

Αστυνομικές πηγές που επικαλείται το CNN αναφέρουν ότι ο δράστης φέρεται να είχε χθες το βράδυ online συνομιλία, κατά την οποία ανέφερε το σχέδιό του να ανοίξει πυρ στο κολλέγιο.

Η νέα τραγωδία με πυροβολισμούς σε εκπαιδευτικά ιδρύματα των ΗΠΑ σημειώθηκε στο Κολλέγιο Αμπκουα ή Αμκουα (Umpqua) στο Ρόουζμπεργκ του Όρεγκον.

Σύμφωνα με tweet της τοπικής πυροσβεστικής υπηρεσίας, άγνωστος αριθμός τραυματιών μεταφέρθηκε σε νοσοκομεία της περιοχής.

Αξιωματικός της πυροσβεστικής που μίλησε στο CNN ανέφερε ότι ο ένοπλος άνοιξε πυρ σε τμήμα του κολλεγίου όπου βρίσκονται αίθουσες διδασκαλίας. Ο ίδιος ανέφερε ότι δύο από τους τραυματίες που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο εξέπνευσαν.

Υπάλληλος του πανεπιστήμιου ανέφερε ότι φοιτητές και εργαζόμενοι άρχισαν να τρέχουν και κλειδώθηκαν σε αίθουσες, προσπαθώντας να σωθούν.

Η Portland Oregonian αναφέρει ότι η αστυνομία ειδοποιήθηκε στις 10:40 τοπική ώρα.

Νωρίτερα, η πυροσβεστική υπηρεσία είχε καλέσει φοιτητές και κατοίκους της περιοχής να μην επιχειρήσουν να βγουν έξω, ούτε να πλησιάσουν στη ζώνη του κολλεγίου.

Τον Ιούνιο του 2014 έφηβος είχε εισβάλει σε σχολείο του Πόρτλαντ, στο Όρεγκον, και είχε ανοίξει πυρ κατά μαθητή, ο οποίος έπεσε νεκρός από τις σφαίρες. Στο περιστατικό είχε τραυματιστεί και ένας καθηγητής. Αργότερα ο ένοπλος έφηβος κατέφυγε στις τουαλέτες του σχολείου, όπου έβαλε τέλος στη ζωή του.


Πηγή :tovima.gr