Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Γερμανία: Συνεχίζεται η πτώση της δημοτικότητας της Μέρκελ



Το 51% φοβάται τον μεγάλο αριθμό προσφύγων

Στην τρίτη θέση, με απώλεια εννέα μονάδων, πέφτει η δημοτικότητα της καγκελαρίου της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, η οποία φαίνεται να πλήττεται σοβαρά από τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Αντιθέτως, η δημοτικότητα του σφοδρότερου επικριτή της, του πρωθυπουργού της Βαυαρίας και αρχηγού των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ ενισχύεται κατά 11 μονάδες.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση «Deutschalndtrend» του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, το 51% των Γερμανών αισθάνεται φόβο από το γεγονός ότι η χώρα δέχεται μεγάλο αριθμό προσφύγων, ενώ αρνητικά απαντά στην ίδια ερώτηση το 47%. Τον περασμένο μήνα, το ποσοστό εκείνων που εξέφραζαν φόβο ήταν 38%. Την ίδια ώρα το 44% θεωρεί ότι η μετανάστευση αποτελεί μειονέκτημα για τη Γερμανία.

Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα, στην πρώτη θέση βρίσκεται ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ με απώλειες επτά μονάδων και ακολουθούν ο χριστιανοδημοκράτης (CDU) υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με πέντε μονάδες λιγότερες από τον περασμένο μήνα, η καγκελάριος με πτώση εννέα μονάδων και ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ με απώλεια μόλις μίας μονάδας.

Η Χριστιανική Ενωση (CDU/CSU) χάνει δύο μονάδες στην πρόθεση ψήφου και περιορίζεται στο 40%, το SPD μένει σταθερό στο 24%, η Αριστερά κερδίζει μία μονάδα και φθάνει στο 9%, ενώ οι Πράσινοι πέφτουν κατά δύο μονάδες στο 10%, οι Φιλελεύθεροι ενισχύονται κατά μία μονάδα στο 5% και η Εναλλακτική για τη Γερμανία κερδίζει δύο μονάδες και φθάνει στο 6%.

Στην δημοσκόπηση εξετάζεται και η άποψη της κοινής γνώμης για το σκάνδαλο της Volkswagen, με το 65% να απαντά ότι η υπόθεση δεν έχει επηρεάσει την εμπιστοσύνη του στην γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, ενώ το 31% να δηλώνει ότι έχει χάσει την εμπιστοσύνη του. Το συντριπτικό 81% πάντως πιστεύει ότι αυτές τις μεθόδους χρησιμοποιούν οι εταιρίες αυτοκινήτων σε όλον τον κόσμο.


Πηγή 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου