Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών για τον κ. Παππά;




Συνεδρίασε  Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016, ύστερα από αίτημα της Νέας Δημοκρατίας, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, στην οποία κλήθηκε για να δώσει εξηγήσεις για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών ο Υπουργός Επικρατείας κ. Νίκος Παππάς.

Αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο Συντονιστής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, βουλευτής Αττικής και μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας κ. Μάκης Βορίδης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Μ. Βορίδης: «Από την σημερινή ακρόαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας αποδείχθηκε ότι ο κ. Παππάς είναι το πρόσωπο που συμβολίζει τη διαπλοκή Κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου. Μιας παραπαίουσας Κυβέρνησης που επεκτείνει και θεσμοθετεί τη διαπλοκή σε όλα τα επίπεδα, λίγο πριν το τέλος της. 

Αποδείχθηκε ότι φοβούνται. Φοβούνται τη διαφάνεια. Φοβούνται τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. 

Η απόρριψη του αιτήματος της Νέας Δημοκρατίας, να παραστούν οι νέοι καναλάρχες και να γίνει διεξοδικός έλεγχος του πόθεν έσχες τους - αίτημα που στηρίχθηκε από όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης - αποδεικνύει το πραγματικό, αυταρχικό και σκοτεινό, πρόσωπο μιας υπό κατάρρευση Κυβέρνησης. 

Ο ενορχηστρωτής του πρωτοφανούς αυτού σκανδάλου κ. Παππάς, δεν κατάφερε να απαντήσει πειστικά, ούτε σε ένα ερώτημα.

Αποκαλύφθηκε ότι είναι ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από τη διαβλητή επιτροπή. 

Αποκαλύφθηκε ότι είναι ο άνθρωπος που έστελνε απεσταλμένους σε καναλάρχες για να ελέγξει τα Μέσα Ενημέρωσης. Με ψέματα και υπεκφυγές, προσπάθησε να κρύψει τις βαρύτατες προσωπικές ευθύνες.  

Η κοινωνία έχει, ήδη, αντιληφθεί το πρωτοφανές στήσιμο της νέας διαπλοκής, που υπηρετεί τις ορέξεις της παρέας του κ. Τσίπρα, ο οποίος εκφυλίζει, κάθε μέρα και περισσότερο, τους θεσμούς και τις λειτουργίες του Κράτους. Οι μάσκες, όμως, έχουν πέσει». 

Δημοσιογράφος: «Θεωρείτε ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών για τον κ. Παππά;»

Μ. Βορίδης: «Αυτά όλα θα εξεταστούν τη χρονική στιγμή που πρέπει. Αλλά προφανώς, όταν ελέγχονται ποινικά οι υπό τον κ. Παππά και ο κ. Παππάς έχει αναλάβει πλήρως την ευθύνη για τις πράξεις τους - ξανά λέω - θα έρθει η στιγμή, που αυτά θα κριθούν και θα αξιολογηθούν». 


Το video που τελειώνει τον Τράμπ και την προεδρική του κούρσα



Την υπόσχεση ότι «θα γίνει καλύτερος άνθρωπος» έδωσε ο Ντόναλντ Τραμπ ζητώντας συγνώμη, αναφορικά με το βίντεο ιδιωτικής συζήτησής του που κυκλοφόρησε, και στο οποίο κάνει σεξιστικά σχόλια. «Φρικιαστικό» χαρακτηρίζει το απόσπασμα η Χίλαρι Κλίντον.


Για μία ακόμη φορά στο στόχαστρο ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία, μετά τη δημοσίευση από την Washington Post αποσπάσματος ιδιωτικής συζήτησης, κατά την οποία, το 2005, ο Ντόναλντ Τραμπ εξιστορεί την προσπάθεια του να κάνει σεξ με μία παντρεμένη γυναίκα, χρησιμοποιώντας χυδαίες εκφράσεις.

Στην ηχογραφημένη συνομιλία, ο Τραμπ φορούσε μικρόφωνο και συνομιλούσε με τον Μπίλι Μπους, τον παρουσιαστή του Access Hollywood του τηλεοπτικού δικτύου NBC, πριν από τη βιντεοσκόπηση μέρους εκπομπής.

Μιλώντας για την έλξη του για όμορφες γυναίκες, λέει χαρακτηριστικά: «Όταν είσαι σταρ σε αφήνουν να το κάνεις, μπορείς να κάνεις ό,τι θες».

"Της την έπεσα, αλλά έφαγα χυλόπιτα" ακούγεται να λέει ο Τραμπ και συμπληρώνει: "Προσπάθησα να την γ***. Ήταν παντρεμένη". Στη συνέχεια περιγράφει πως προσπάθησε να προσεγγίσει μια γυναίκα. Στη συνέχεια ο Τραμπ ακούγεται να παίρνει καραμελάκια δροσερής αναπνοής γιατί όπως λέει ίσως τη φιλήσει.

"Αν ξεκινήσεις δεν σταματάνε. Μπορείς να τους κάνεις ότι θες, ακόμη και να την πιάσεις από το μ***" ακούγεται να αναφέρει. Οι δύο άνδρες στη συνέχεια σχολιάζουν την γυναίκα που τους υποδέχεται έξω από το λεωφορείο, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως ο Αμερικανός κάνει λόγο για σεξουαλικές περιπέτειες ενώ έχει μόλις παντρευτεί την αγαπημένη του Μελάνια, την οποία και μνημονεύει με "στοργή" μόλις βρεθεί μπροστά στις κάμερες.

Η Χίλαρι Κλίντον χαρακτήρισε το απόσπασμα «φρικιαστικό», σημειώνοντας: «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε αυτόν τον άνδρα να γίνει πρόεδρος», ενώ ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν δήλωσε «αηδιασμένος» από όσα άκουσε να λέει ο Τραμπ.




Ποιό Νόμπελ ο Μαδούρο και φίλος του Τσίπρα έδωσε δικό του βραβείο ειρήνης στην Κολομβία



Όταν το καθεστώς στην Βενεζουέλα καβαλάει καλάμι αγνοώντας τα προβλήματα της χώρα του και του λαού του, ένας καθεστωτικός που δεν τον θέλει η χώρα του ασχολείται με την προβολή του και 
 θεσπίζει το δικό του θεσμό βραβείων ειρήνης "Ούγκο Τσάβες" και απονείμει το πρώτο και αυτός στον πρόεδρο της Κολομβίας.

Παρακμή και καραγκιοζιλίκια καθεστωτικών δήθεν ηγετών που τυρανούν τους πολίτες και τις χώρας τους με την πολιτική τους.

Διαβάζουμε στο news247.gr το ρεπορτάζ του ΑΠΕ

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θεσπίζεται «Διεθνές Βραβείο Ειρήνης Ούγκο Τσάβες», στο όνομα του προκατόχου του στην κεφαλή του κράτους, παρεμβαίνοντας την ίδια ημέρα της απονομής του Νόμπελ Ειρήνης στον Πρόεδρο της γειτονικής Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος.

«Οφείλουμε να επιβραβεύσουμε την ειρήνη στην Κολομβία, στην περίπτωση που αυτό επιβεβαιωθεί. Αναμένουμε τις υποψηφιότητες εκείνων που μπορούν να εκπροσωπήσουν την ειρήνη στην Κολομβία, προκειμένου οι κριτές του «Βραβείου Ούγο Τσάβες για την Ειρήνη και την Κυριαρχία των Λαών» να το αποδώσουν σε ορισμένους από τους πρωτεργάτες της ειρηνευτικής συμφωνίας αυτής» μεταξύ της Μπογοτά και των αριστερών ανταρτών FARC, δήλωσε ο Μαδούρο στη διάρκεια ομιλίας του στην δυτική Πολιτεία Μπαρίνας.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος, το νέο βραβείο θα είναι ετήσιο και θα απονέμεται στην εκάστοτε χρονιά σε «προσωπικότητες παγκόσμιου κι εθνικού βεληνεκούς, που έχουν διακριθεί για τους αγώνες τους για την ειρήνη, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία».

Αναφερόμενος στο πρόσφατο δημοψήφισμα στην Κολομβία, που κινδυνεύει να ακυρώσει την ειρηνευτική συμφωνία, και τις διαβουλεύσεις που έχει ο Σάντος με ορισμένους από τους κήρυκες του ‘όχι’, ο Μαδούρο τόνισε πως «ευελπιστεί» ότι οι πρωταγωνιστές θα βρουν μία διέξοδο «εντός των προσεχών εβδομάδων».

Ο Μαδούρο πρότεινε επίσης το όνομα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για το νέο βραβείο, διότι κατ’ αυτόν «είναι ένα μαχητής για την ειρήνη, την παγκόσμια ισορροπία και την οικοδόμηση ενός πολυπολικού κόσμου».

Θυμίζουμε πως η Νορβηγική Επιτροπή των βραβείων Νόμπελ ανακοίνωσε ότι το φετινό Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στον Κολομβιανό Πρόεδρο Juan Manuel Santos για τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με τους μαρξιστές αντάρτες FARC προκειμένου να τερματιστεί ένας πόλεμος που κράτησε περισσότερο από 50 χρόνια.




Τα καραγκιοζιλίκια του Σουλτάνου συνεχίζονται παρουσιάζοντας την Κρήτη Τουρκική



Διαβάζουμε στο enikos.gr για την ξεφτίλα και την κατρακύλα του σουλτάνου της Τουρκίας, ένα επικίνδυνο άνθρωπο που όταν δεν στήνει πραξικοπήματα για να κάνει τις διώξεις και τις εκκαθαρίσεις που θέλει φαντάζεται σενάρια θίγοντας τα εθνικά συμφέροντα γειτονικών κρατών απλά για να προκαλέσει όπως κάνουν όλοι οι δικτάτορες.

Το ρεπορτάζ : 

Προκλητικό δημοσίευμα φιλοξενείται σήμερα στην τουρκική εφημερίδα, Star, σχετικά με τα σύνορα που θα είχε η Τουρκία εάν δεν ίσχυε η Συνθήκη της Λωζάννης.

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα, η οποία θεωρείται φίλα προσκειμένη στον Πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δημοσιεύει έναν χάρτη, όπου η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική, η Θράκη, η Κρήτη, η Κύπρος και πολλά από τα νησιά του Αιγαίου είναι τουρκικά και όχι ελληνικά.

Και αυτός ο χάρτης δημιουργήθηκε με αφορμή το γεγονός ότι οι Τούρκοι είχαν κυριαρχικά δικαιώματα και στο Χαλέπι της Συρίας. Μία πόλη, που ήταν η τρίτη μεγαλύτερη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και την έχασαν μετά τη Συνθήκη της Άγκυρας, όπως και τη Μοσούλη. Όπως υπογραμμίζεται στο ρεπορτάζ, θα μπορούσαν, ενδεχομένως, να αποφευχθούν πολλά από όσα γίνονται σήμερα στο Χαλέπι και τη Μοσούλη, αν οι πόλεις ήταν τουρκικές.




Φαίνεται το 10 ήταν μακρινός στόχος για τον μαθητή Φίλη και δεν θέλει με τίποτα το άριστα



Ο Φίλης υποβαθμίζει την παιδεία και κυνηγάει το άριστα όπως ο διάολος το λιβάνι δεν το θέλει με τίποτα γιατί φαίνεται ποτέ δεν μπόρεσε να φτάσει το 10 στα σχολικά του χρόνια. 

Διαβάζουμε στο protothema.gr και αναρωτιόμαστε και εμείς όπως και η πλειοψηφία των πολιτών που θέλουν τα παιδεία τους να μάθουν γράμματα που θα φτάσει αυτός ο άνθρωπος που κάνει χωρίς προσόντα τον υπουργό παιδείας;

ρεπορτάζ :

Πλέον για το υπ. Παιδείας αρκεί ο μαθητής να έχει μόνο γενικό μέσο όρο βαθμών από 13 και πάνω

Ακόμα και με βαθμο 5 στα βασικά μαθήματα θα μπορούν πλεον οι μαθητές του Γυμνασίου να προάγονται στην επόμενη ταξη ή και να παίρνουν απολυτήριο, βάσει της νεας εγκυκλίου που απέστειλε ο υπουργός Νίκος Φίλης στα σχολεία. Πλεον, αρκεί ο μέσος όρος του μαθητή να "βγαίνει" 13, χωρίς κανέναν περιορισμό όμως στο πώς θα υπολογίζεται αυτό. Μπορεί δηλαδή ο μαθητής να έχει 5 στη Γλώσσα, τα Μαθηματικά, τη Φυσική ή την Ιστορία , αλλά με ένα... 20 στη Γυμναστική να το "καλύπτει", να φτάνει στο μέσο όρο 13 και έτσι να προάγεται.

Στην ουσία ο Νικος Φίλης καταργεί προηγούμενη διάταξη βάσει της οποίας οι μαθητές χρειάζονταν τουλαχιστον 8 στα μαθήματα αυτά, που θεωρούνται "βασικά", ώστε να προαχθούν και παράλληλα ο γενικός μέσος όρος της βαθμολογίας τους να είναι 13.

Οπώς καταγγέλλουν όμως οι συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ, οι μαθητές του Γυμνασίου δεν θα έχουν πια ουτε αυτή την ελάχιστη υποχρέωση.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο, το οποίο εκτιμά ότι πρόκειται για μια κίνηση που θα λειτουργήσει ως αντίβαρο στο «χαλαρό» Γυμνάσιο που προέκυψε από τη δραστική μείωση των εξεταζομένων μαθημάτων.

Ειδικότερα σχετικά με την προαγωγή των μαθητών η νέα τροποποιητική εγκύκλιος ορίζει τα εξής:

1. Στα μαθήματα της πρώτης ομάδας (Ομάδα Α') βαθμός ετήσιας επίδοσης των μαθητών είναι το ένα τρίτο του αθροίσματος των βαθμών του πρώτου τετραμήνου, του δεύτερου τετραμήνου και της γραπτής ανακεφαλαιωτικής εξέτασης.

2. Στα μαθήματα της δεύτερης ομάδας (Ομάδα Β') και της τρίτης ομάδας (Ομάδα Γ')  βαθμός ετήσιας επίδοσης των μαθητών είναι ο μέσος όρος των βαθμών του πρώτου τετραμήνου και του δεύτερου τετραμήνου.

3. Αν σε ένα μάθημα για κάποιο λόγο λείπει ο βαθμός του ενός από τα δύο τετράμηνα, ως βαθμός επίδοσης για αυτό το τετράμηνο θεωρείται ο βαθμός του άλλου τετραμήνου. Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο δεν κατατεθεί βαθμολογία ενός μαθήματος σε κανένα τετράμηνο και εφόσον η φοίτηση του μαθητή κριθεί επαρκής, ο Διευθυντής του σχολείου συγκροτεί διμελή επιτροπή εκπαιδευτικών του σχολείου που έχουν σε πρώτη ή σε δεύτερη ανάθεση το εξεταζόμενο μάθημα, η οποία διενεργεί ειδική προφορική εξέταση στην ύλη του Β ́ τετραμήνου το αργότερο την επομένη ημέρα από τη λήξη των μαθημάτων του Β ́ τετραμήνου. Η βαθμολογία αυτής της εξέτασης αποτελεί τον βαθμό επίδοσης για κάθε τετράμηνο.

4. α. Ο μαθητής κρίνεται άξιος προαγωγής ή απόλυσης,
i) όταν έχει σε κάθε μάθημα βαθμό ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον δέκα ή
ii) όταν έχει γενικό μέσο όρο βαθμών ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον δεκατρία.
β. Αν δεν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις προαγωγής ή απόλυσης, ο μαθητής παραπέμπεται σε επαναληπτική εξέταση στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός ετήσιας επίδοσης είναι μικρότερος από δέκα.

Για τους παραπεμπόμενους μαθητές αμέσως μετά το τέλος της πρώτης εξεταστικής περιόδου καταρτίζεται με ευθύνη του Διευθυντή του Σχολείου και υλοποιείται από τους εκπαιδευτικούς πρόγραμμα υποστηρικτικής διδασκαλίας για κάθε μάθημα των Ομάδων Α ́ και Β ́ στο οποίο έχει παραπεμφθεί μαθητής. Συγκεκριμένα για κάθε μάθημα προσφέρεται πρόγραμμα διάρκειας πέντε έως δέκα διδακτικών ωρών, ανάλογα με τις ανάγκες των μαθητών. Η υλοποίησή του ανατίθεται σε εκπαιδευτικούς του σχολείου από τον σύλλογο διδασκόντων. Στο τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου διεξάγονται οι επαναληπτικές εξετάσεις για τους παραπάνω μαθητές (δεύτερη εξεταστική περίοδος).

γ. Για τα μαθήματα της πρώτης ομάδας (Ομάδα Α') οι επαναληπτικές εξετάσεις είναι προφορικές και γραπτές. Ο Διευθυντής του σχολείου συγκροτεί διμελή επιτροπή εκπαιδευτικών του σχολείου που έχουν σε πρώτη ή σε δεύτερη ανάθεση το εξεταζόμενο μάθημα, η οποία διενεργεί τις προφορικές και γραπτές εξετάσεις. Η προφορική εξέταση προηγείται της γραπτής.

Για τα μαθήματα της δεύτερης και της τρίτης ομάδας οι επαναληπτικές εξετάσεις είναι προφορικές. Ο Διευθυντής του σχολείου συγκροτεί διμελή επιτροπή εκπαιδευτικών του σχολείου που έχουν σε πρώτη ή σε δεύτερη ανάθεση το εξεταζόμενο μάθημα, η οποία διενεργεί τις εξετάσεις.

δ. Αν και μετά τις επαναληπτικές εξετάσεις μαθητής της Α 'και Β' τάξης δεν κριθεί άξιος προαγωγής σύμφωνα την περ. α αυτής της παραγράφου, τότε επαναλαμβάνει την τάξη.

ε. Αν και μετά τις επαναληπτικές εξετάσεις μαθητής της Γ ' τάξης δεν κριθεί άξιος απόλυσης σύμφωνα με την περ. α αυτής της παραγράφου, τότε δύναται να προσέλθει σε επαναληπτικές εξετάσεις πριν από την έναρξη των μαθημάτων τον Σεπτέμβριο (τρίτη εξεταστική περίοδος), στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός ετήσιας επίδοσης είναι μικρότερος από δέκα καθώς και σε εξετάσεις επόμενου/νων σχολικού/κών έτους/ετών τον Ιούνιο (πρώτη και δεύτερη εξεταστική περίοδος) και τον Σεπτέμβριο (τρίτη εξεταστική περίοδος), στην ύλη στην οποία εξετάζονται κατά το έτος της εξέτασης και οι μαθητές της Γ ́ τάξης.

Οι επαναληπτικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου διεξάγονται με τον τρόπο και τη διαδικασία των επαναληπτικών εξετάσεων του Ιουνίου.

5. Στην περίπτωση που εξάγεται για μαθητή απορριπτικό αποτέλεσμα σε κλάδο μαθήματος και ο συνολικός βαθμός στο μάθημα ως μέσος όρος των βαθμών των κλάδων είναι επίσης απορριπτικός, ο μαθητής αυτός παραπέμπεται μόνο στον κλάδο του μαθήματος στον οποίον υστέρησε.

6. Οι μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, οι οποίοι εξετάζονται με βάση τις διατάξεις της με αρ. πρ. 28722/Γ2/12-3-2010 Υ.Α. (Β '276), προάγονται ή απολύονται, σύμφωνα με τις διατάξεις της ως άνω παρ. 4 εδαφίου α (ii) με μείωση του προβλεπόμενου μέσου όρου βαθμών ετήσιας επίδοσης σε «τουλάχιστον δώδεκα».


Frontex τέλος - ανέλαβε η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή

Πηγή: Μαρία Καρχιλάκη

Στο πέρασμα Καπιτάν Αντρέεβο στα σύνορα της Βουλγαρίας με την Τουρκία, σε μια χρονική στιγμή όπου τα κυκλώματα που διακινούν πρόσφυγες από την Ασία προς την Ευρώπη ασκούν μεγάλη πίεση, ξεκίνησε σήμερα τη λειτουργία της η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή.

Καθήκον της είναι η φρούρηση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και μπορεί να επεμβαίνει, εάν και εφόσον, ανακύψει θέμα προσφυγικών ροών και εκτιμηθεί ότι υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια.

Η δομή αυτή αντικαθιστά τον Frontex και σε αυτή συνεισφέρουν με προσωπικό και τεχνικά μέσα οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκείνες της Σένγκεν. Η Ελλάδα, για παράδειγμα, συνεισφέρει με 50 άτομα. Με άλλα λόγια, συστατικά της κομμάτια είναι ο Frontex αλλά με διευρυμένες αρμοδιότητες και οι εθνικές Αρχές που έχουν στην ευθύνη τους τη διαχείριση των συνόρων.
Μία Ευρώπη φρούριο;

Ήταν το ερώτημα που κυριάρχησε τόσο στην πρες κόνφερενς που σηματοδότησε την έναρξη λειτουργίας του νέου Οργανισμού όσο και στις ξεχωριστές συνεντεύξεις στη συνέχεια: «Δεν θέλουμε να μετατρέψουμε την Ευρώπη σε φρούριο, μια έννοια που παραπέμπει στο 1939 και σε αλλοτινούς καιρούς», υπογράμμισε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, για να προσθέσει όμως ότι «κάποτε η Ευρώπη πρέπει να βάλει τάξη σε αυτό που ήταν και η βασική της αδυναμία, δηλαδή στη διαχείριση των συνόρων της [...] είναι ξεκάθαρο το μήνυμα ότι οι παράτυποι μετανάστες θα βρίσκουν τις πόρτες κλειστές [...] η Ευρώπη δεν θα οδηγηθεί σε απομονωτισμό αλλά έχει έρθει η ώρα να δοκιμάσει την αντοχή των αξιών της στο εσωτερικό της.

Πηγή: Μαρία Καρχιλάκη

Ευρωπαϊκά πρότυπα για τη διαχείριση των συνόρων

Η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα διασφαλίζει ότι τα πρωτόκολλα της ΕΕ για τη διαχείριση των συνόρων εφαρμόζονται σε όλα τα εξωτερικά σύνορα, τα οποία θα παρακολουθούνται διαρκώς με τακτικές αναλύσεις κινδύνου και υποχρεωτικές εκτιμήσεις τρωτότητας έτσι ώστε να εντοπίζονται και να θωρακίζονται τα αδύνατα σημεία. Αξιωματικοί-σύνδεσμοι θα αποσπώνται σ’ εκείνα τα κράτη-μέλη όπου τα σύνορα βρίσκονται σε κίνδυνο. Θα ενσωματώνονται πλήρως στα εθνικά συστήματα πληροφοριών και θα έχουν τη δυνατότητα να διαβιβάζουν τις πληροφορίες στη νέα δομή.


Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ και ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος - Πηγή: Μαρία Καρχιλάκη

Δικαίωμα Παρέμβασης

Όταν εντοπίζονται ελλείψεις, η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή έχει την αρμοδιότητα να ζητήσει από τα κράτη-μέλη τη λήψη έγκαιρων διορθωτικών μέτρων. Σε επείγουσες καταστάσεις που θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία του χώρου Σένγκεν και κατά τις οποίες δεν αντιμετωπίζονται οι ελλείψεις, θα είναι σε θέση να παρέμβει για να διασφαλίσει ότι θα αναληφθεί δράση επί τόπου, ακόμη και απουσία αίτησης για βοήθεια από το ενδιαφερόμενο κράτος-μέλος ή ακόμα κι αν το εν λόγω κράτος-μέλος θεωρεί πως δεν υπάρχει ανάγκη πρόσθετης παρέμβασης.

Πηγή: Μαρία Καρχιλάκη

Συνεργασία με και σε τρίτες χώρες

Βάσει εντολής θα διορίσει αξιωματικούς-συνδέσμους σε γειτονικές τρίτες χώρες έτσι ώστε να δρομολογήσει κοινές επιχειρήσεις με αυτές, μεταξύ άλλων και στο έδαφός τους.

Να σημειωθεί ότι παρόντες από ελληνικής πλευράς ήταν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας και ο αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.




Μαρία Καρχιλάκη
Πηγή : cnn.gr


Ταλαιπωρία στα αεροδρόμια ακυρώσεις και τροποποιήσεις πτήσεων



Ακυρώσεις όλων των πτήσεων της AEGEAN και της Olympic Air στις 9 και 10 Οκτωβρίου 2016, λόγω των 24ωρων απεργιών των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας

Ακυρώσεις και Τροποποιήσεις πτήσεων της AEGEAN το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

Λόγω των 24 απεργιών που εξήγγειλαν οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας από την Κυριακή 9 Οκτωβρίου στις 00:01 έως και τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου στις 23:59, η AEGEAN και η Olympic Air αναγκάζονται να ακυρώσουν όλες τις πτήσεις του δικτύου τους, την Κυριακή 9 ενώ τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016 ακυρώνονται όλες οι πτήσεις της Aegean & της Olympic Air προς/από όλα τα ελληνικά αεροδρόμια μέχρι τις 23:59 εκτός από 8 σκέλη πτήσεων που αλλάζουν ώρα αναχώρησης.

Επιπλέον η AEGEAN αναγκάζεται να ακυρώσει και να τροποποιήσει ορισμένες πτήσεις της το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016, ως κάτωθι:

Ακυρώνονται οι κάτωθι πτήσεις της AEGEAN στις 8 Οκτωβρίου 2016:

A3928 ATH-TLV Αθήνα – Τελ Αβίβ

A3936 ATH-BEY Αθήνα – Βηρυτός

A3940 ATH-AMM Αθήνα - Αμμάν

A3982 ATH-TBS Αθήνα - Τιφλίδα

A3948 ATH-IKA Αθήνα - Τεχεράνη

A3949 IKA-ATH Τεχεράνη - Αθήνα

Παράλληλα, το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016, η AEGEAN αναγκάζεται να τροποποιήσει την ώρα αναχώρησης στις κάτωθι πτήσεις που επηρεάζονται από τη 48ωρη απεργία, ως κάτωθι:

A3510 ATH-SKG Αθήνα - Θεσσαλονίκη 15:45/16:40 αντί 16:00/16:55

A3510 SKG-STR Θεσσαλονίκη-Στουτγάρδη 17:15/18:45 αντί 17:30/19:00

A3511 STR-SKG Στουτγάρδη - Θεσσαλονίκη 19:35/23:05 αντί 19:50/23:20

A3511 SKG-ATH Θεσσαλονίκη -Αθήνα 23:40/00:30 αντί 23:55/00:45

A3622 ATH-BRU Αθήνα - Βρυξέλλες 17:00/ 19:20 αντί 17:25 /19:45

A3623 BRU-ATH Βρυξέλλες - Αθήνα 21:05/00:10 αντί 20:30/ 00:35

A3608 ATH-LHR Αθήνα –Λονδίνο (Heathrow) 15:10 /17:10 αντί 19:10/ 21:10

A3609 LHR-ATH Λονδίνο Heathrow- Αθήνα 18:15/ 00:00 αντί 22:15/ 04:00

A3614 ATH-CDG Αθήνα – Παρίσι Charles De Gaulle 17:00 /19:30 αντί 17:25/ 19:55

A3615 CDG-ATH Παρίσι Charles De Gaulle- Αθήνα 20:15/00:30 αντί 20:40/00:55

A3424 HER -LGW Ηράκλειο – Λονδίνο Gatwick 16:00/18:05 αντί 17:25/19:30

A3425 LGW-HER Λονδίνο Gatwick- Ηράκλειο 18:55/00:45 αντί 20:20/02:10

Κυριακή, 9 Οκτωβρίου 2016

Ακυρώνονται όλες οι πτήσεις της Aegean & της Olympic Air προς/από όλα τα ελληνικά αεροδρόμια

Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2016

Ακυρώνονται όλες οι πτήσεις της Aegean & της Olympic Air προς/από όλα τα ελληνικά αεροδρόμια μέχρι τις 23:59 εκτός από τις κάτωθι πτήσεις που αλλάζουν ώρα αναχώρησης



A3328 ATH-HER Αθήνα - Ηράκλειο 23:59/00:50 αντί 22:55/23:45

A3323 HER-ATH Ηράκλειο-Αθήνα 23:59/00:50 αντί 21:55/22:45

A3910 ATH-LCA Αθήνα - Λάρνακα 23:59/01:40 αντί 22:30/00:10

A3218 ATH-RHO Αθήνα - Ρόδος 23:59/01:00 αντί 21:40/22:40

A3344 ATH-CHQ Αθήνα - Χανιά 23:59/00:50 αντί 21:55/22:45

A3136 ATH-SKG Αθήνα - Θεσσαλονίκη 23:59/00:55 αντί 22:30/23:25

OA228 ATH-KGS Αθήνα - Κως 23:59/00:50 αντί 21:35/22:25

OA406 ATH-CFU Αθήνα - Κέρκυρα 23:59/00:55 αντί 21:35/22:40

Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί μία έξτρα πτήση ως κάτωθι:

OA407 CFU-ATH Κέρκυρα-Αθήνα 23:59/01:00

Η AEGEAN και η Olympic Air θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε να προωθήσουν τους επιβάτες των ως άνω ακυρωμένων πτήσεων στις πτήσεις των δικτύων τους, τις επόμενες ημέρες.

Για τις αλλαγές στο πρόγραμμα των πτήσεων από τις 11 έως και τις 13 Οκτωβρίου θα υπάρξει νέα ενημέρωση.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούνται οι επιβάτες όπως επισκέπτονται το site της AEGEAN www.aegeanair.com και της Olympic Air www.olympicair.com ή καλούν στα κάτωθι τηλέφωνα:

Για την AEGEAN: 801 1120000 (από σταθερό), 210 6261000 (από κινητό)

Για την Olympic Air: 801 801 0101 (από σταθερό), 210 3550500 (από κινητό)


Θεσσαλονίκη: Κατήγγειλε ότι τη βίασε ο γιος της

 (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Άνδρας ηλικίας 29 ετών συνελήφθη την Παρασκευή έπειτα από την καταγγελία της 57χρονης μητέρας του ότι τη βίασε.

Σύμφωνα με όσα κατήγγειλαν η 57χρονη και ο άλλος γιος της, το περιστατικό έγινε νωρίτερα σήμερα, ενώ από τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει ότι ο συλληφθείς ήταν υπό την επήρρεια αλκοόλ.

Ο 29χρονος, αλβανικής καταγωγής, συνελήφθη από άντρες του Τμήματος Ασφαλείας Ασφαλείας Ανάληψης όπου και κρατείται.



Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ο γιος του Μπιν Λάντεν θέλει να ανοικοδομήσει την Αλ Κάιντα - Ανησυχία στις Βρετανικές μυστικές υπηρεσίες



«Βόμβες» έριξε ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον. Ο υπουργός Άμυνας υποστήριξε πως υπάρχουν φόβοι ότι η Αλ Κάιντα  σχεδιάζει τρομοκρατικές επιθέσεις σε χώρες της Ευρώπης εκμεταλλευόμενη το γεγονός πως η προσοχή των Αρχών είναι στραμμένη στις επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους, επισημαίνουν πηγές στο περιοδικό Times. Όλα αυτά την ώρα που ο γιος του Οσάμα Μπιν Λάντεν διαφημίζεται ως ο επόμενος ηγέτης της οργάνωσης. 

Σύμφωνα με την Daily Mail, ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον, επεσήμανε ότι η Αλ Κάιντα επανήλθε στο προσκήνιο στο Αφγανιστάν κάτι που σημαίνει ότι η Βρετανία αναγκάστηκε να διατηρήσει τα στρατεύματά της στη χώρα.

Τόνισε δε ότι η «Η Αλ Κάιντα αποτελεί σοβαρή απειλή αυτή τη στιγμή για τη Βρετανία και την Ευρώπη». Όπως επισημαίνεται η νέα αυτή απειλή έρχεται από τον γιο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, του πρώην ηγέτη της Αλ– Κάιντα, ο οποίος πρόσφατα με μηνύματά του αμφισβήτησε την κυριαρχία του ISIS.



Ο γιος του πιστεύεται ότι είναι τώρα 25 χρονών και ζει στο Πακιστάν, αλλά ο ίδιος δεν έχει εμφανισθεί πρόσφατα.

Ο πρώην διευθυντής επιχειρήσεων της MI6, Nigel Inkster, δήλωσε στους Times:

Στο τελευταίο του μήνυμα, ο Χαμζά Μπιν Λάντεν κατηγορεί την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας ότι «είναι πράκτορες των αμερικανών» και κλέφτες. Ο Χαμζά ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του εξαπολύοντας επίθεση στη Σαουδική Αραβία κατηγορώντας τη χώρα για τη σύμπραξη με τις ΗΠΑ.

Κατηγορεί επίσης το Ριάντ για προδοσία κατά της Υεμένης με την απόφασή της να επιτεθεί τους τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα που μάχονται κατά των ανταρτών Χούτι.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Χάμζα καλεί σε τρομοκρατικές επιθέσεις. Παλαιότερα είχε καλέσει τους τζιχαντιστές να πραγματοποιήσουν επιθέσεις σε Λονδίνο, Ουάσινγκτον, Παρίσι και Τελ Αβίβ.


Η διευθύντρια του think tank SITE ανέφερε πως «ο Χάμζα δίνει στρατηγικές για τη συνέχεια της παγκόσμιας τζιχάντ. (…) Με αυτόν η Αλ Κάιντ ελπίζει να ανανεώσει την δημοφιλία της ανάμεσα στους τζιχαντιστές, με την ταύτιση του γιου με τον πατέρα. Η οργάνωση βλέπει τον Χάμζα ως έναν μελλοντικό ηγέτη. Κάποιον αγαπητό, ο οποίος να εμπνέει, δίχως αρνητική φήμη». 



Πηγή : newspost.gr


Η ελπίδα επέστρεψε!



Μία ουσιαστική Εθνική, χωρίς να εντυπωσιάσει, κατάφερε να πάρει μία άνετη νίκη επί της Κύπρου με 2-0, δίνοντας συνέχεια στις θετικές εμφανίσεις στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου μετρώντας πλέον δύο τρίποντα σε ισάριθμα ματς.

Μία ουσιαστική Εθνική, χωρίς να εντυπωσιάσει, κατάφερε να πάρει μία άνετη νίκη επί της Κύπρου με 2-0, δίνοντας συνέχεια στις θετικές εμφανίσεις στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου μετρώντας πλέον δύο τρίποντα σε ισάριθμα ματς. 

Το συγκρότημα του Μίχαελ Σκίμπε παρουσιάστηκε αρκετά σοβαρό στο βρεγμένο τερέν του «Γ. Καραϊσκάκης», κατάφερε να πετύχει δύο γκολ στο πρώτο ημίχρονο και να «κλειδώσει» τη νίκη, τη δεύτερη σε αυτή τη φάση των προκριματικών. Αρκετά καλός ο Κώστας Φορτούνης που ανέλαβε ρόλο οργανωτή μπροστά από τα αμυντικά χαφ ενώ ουσιαστικοί και οι Μάνταλος, Μανωλάς, Παπασταθόπουλος που «έσβησαν» τις επιθετικές προσπάθειες των Κυπρίων. 

Τα πλάνα των δύο προπονητών:

Ο Μίχαελ Σκίμπε επέλεξε ένα σύστημα 4-2-3-1 με τον Καρνέζη κάτω απ' τα δοκάρια, τους Μανωλά - Παπασταθόπουλο στο κέντρο της άμυνας, αριστερός οπισθοφύλακας ο Τζαβέλλας, δεξιά ο Τοσοσίδης, αμυντικά χαφ οι Μανιάτης - Σταφυλίδης, δεξί εξτρέμ ο Μάνταλος, αριστερό ο Μπακασέτας, αιχμή του δόρατος ο Μήτρογλου και πίσω του, σε ρόλο δημιουργικού χαφ, ο Φορτούνης. 

Το ίδιο σύστημα χρησιμοποίησε και ο Χρηστάκης Χριστοφόρου, επιλέγοντας τον Παναγή κάτω απ' τα γκολπόστ, τους Ζούνιορ - Λαΐφη στο κέντρο της άμυνας, δεξιά τους τον Δημητρίου, αριστερά τον Χαραλάμπους, αμυντικά χαφ οι Λάμπαν - Αρτυματάς, στο δεξί φτερό της επίθεσης ο Χαραλαμπίδης, αριστερά ο Εφραίμ, στην κορυφή της επίθεσης ο Μυτίδης και πίσω του, σε ρόλο "δεκαριού", ο Κάστανος. 

Εθνική με ουσία!

Ο ρυθμός ήταν αρκετά γρήγορος από το πρώτο λεπτό καθώς η μπάλα αποκτούσε αρκετή ταχύτητα λόγω της έντονης βροχόπτωσης. 

Στα πρώτα λεπτά η Κύπρος ήταν εκείνη που μπήκε πιο δυνατά και πίεσε την Ελλάδα για να μπορέσει να φτάσει σε κάποιο γκολ και να της βάλει δύσκολα από την αρχή της αναμέτρησης. 

Στο όγδοο λεπτό ο Χαραλαμπίδης εκτέλεσε το φάουλ από τα αριστερά αλλά ο Καρνέζης μπλόκαρε. Απ’ την άλλη, στην πρώτη της καλή στιγμή η Ελλάδα ευτύχισε να βρει δίχτυα. 

Στο δωδέκατο λεπτό ο Φορτούνης έκανε το γύρισμα από τα αριστερά και ο Φορτούνης με πλασέ στην κίνηση έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Παναγή για το 1-0. 

Αυτό γκολ έδιωξε το άγχος από τα πόδια των παικτών του Σκίμπε, οι οποίοι στη συνέχεια απέδωσαν καλύτερα και έπαιξαν πιο ορθολογικό ποδόσφαιρο. Ωστόσο και μετά το γκολ η Κύπρος ήταν αυτή που είχε την κατοχή και στο 27ο λεπτό απείλησε με κεφαλιά του Λαΐφη έπειτα από κόρνερ του Χαραλαμπίδη αλλά η μπάλα πέρασε παράλληλα από την εστία του Καρνέζη. 

Μετά το πρώτο μισάωρο η Ελλάδα πήρε την κατοχή και κέρδισε τη «μάχη» του κέντρου με αποτέλεσμα να μπορέσει να κερδίσει μέτρα στον αγωνιστικό χώρο. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα απείλησε ξανά στο 34ο λεπτό. Ο Φορτούνης, μετά από σπουδαία ατομική ενέργεια, έβγαλε τετ α τετ τον Μήτρογλου αλλά ο Έλληνας επιθετικός προσπάθησε να «κρεμάσει» τον Παναγή ανεπιτυχώς με το 1-0 να παραμένει. 

Στη συνέχεια ο ρυθμός έπεσε και όλα έδειχναν πως οι δύο ομάδες θα πήγαιναν στα αποδυτήρια με το σκορ να μένει στο 1-0. Ωστόσο στο 42ο λεπτό η Ελλάδα, με κάπως τυχερό τρόπο, κατάφερε να πάρει αέρα δύο τερμάτων. 

Ο Παναγή πραγματοποίησε ολέθριο λάθος, ο Μάνταλος το εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο και «κρέμασε» τον Κύπριο τερματοφύλακα για το 2-0. 

Αυτή ήταν και η τελευταία καλή στιγμή του πρώτου μέρους με αποτέλεσμα το ημίχρονο να λήξει 2-0 υπέρ της Ελλάδας, η οποία μπορεί να μην εντυπωσίασε αλλά ήταν ουσιαστική πετυχαίνοντας δύο τέρματα, βάζοντας με αυτό τον τρόπο τις βάσεις για τη δεύτερη νίκη στους ομίλους. 

Δεν απειλήθηκε αλλά δεν απείλησε…

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε όπως και το πρώτο. Η Κύπρος μπήκε πιο δυνατά θέλοντας να πετύχει ένα γρήγορο γκολ που θα την έβαζε ξανά στο παιχνίδι. 

Στο 47ο λεπτό οι φιλοξενούμενοι απείλησαν με τον Μυτίδη να πιάνει την κεφαλιά αλλά την μπάλα να περνάει μόλις άουτ. Επτά λεπτά αργότερα οι Κύπριοι απείλησαν ξανά, αυτή τη φορά πιο ουσιαστικά. Ο Χαραλάμπους έκανε το γύρισμα από τα αριστερά, ο Εφραίμ έπιασε το σουτ στην κίνηση αλλά η μπάλα προσέκρουσε στο κορμί του Μυτίδη και πέρασε άουτ. 

Στη συνέχεια, ο ρυθμός του αγώνα έπεσε με την Ελλάδα να παίρνει την κατοχή και να προσπαθεί να απειλήσει κυρίως από τον άξονα με τον Φορτούνη να αναλαμβάνει χρέη οργανωτή και να προσπαθεί να βγάλει σε θέση βολής τον Μήτρογλου. 

Στο δεύτερο ημίχρονο η Ελλάδα απειλήθηκε μόλις στο ξεκίνημά του αλλά στην ουσία απείλησε ελάχιστα, έχοντας το σκορ ωστόσο με το μέρος της από το πρώτο μέρος με αποτέλεσμα να πάρει τη νίκη με 2-0 και να ντουμπλάρει τις νίκες της στη φάση των ομίλων για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. 

Οι συνθέσεις: 

Ελλάδα (Μ. Σκίμπε): Καρνέζης, Μανιάτης, Τζαβέλλας (88' Καρέλης), Μανωλάς, Φορτούνης, Μήτρογλου, Μπακασέτας (77' Χολέμπας), Τοροσίδης, Μάνταλος, Παπασταθόπουλος, Σταφυλίδης (70' Παπαδόπουλος)

Κύπρος (Χ. Χριστοφόρου): Παναγή, Ζούνιορ, Χαραλάμπους, Δημητρίου, Χαραλαμπίδης (66' Χριστοφή), Μυτίδης (83' Μακρής), Λάμπαν, Εφραίμ, Αρτυματάς (78' Κυριάκου), Λαΐφης, Κάστανος



Νίκος Βόπης
Πηγή : novasports.gr


Όταν ο Παραράς διοριζόταν εισηγητής στην επιτροπή εκλαΐκευσης του χουντικού συντάγματος




Ποιος είναι ο αμφιλεγόμενος καθηγητής συνταγματολόγος Πέτρος Παραράς που υπέβαλλε την παραίτηση του από τη Συντονιστική Επιτροπή Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Το παρελθόν του στη Χούντα και το Διεθνές Κέντρο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου LIBERTAS

Η πολύκροτη υπόθεση συμμετοχής του καθηγητή Πέτρου Παραρά στη Συντονιστική Επιτροπή Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση έληξε με την παραίτηση του.

Είχε προηγηθεί "επίθεση" από τον ανεξάρτητο βουλευτή Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος έκανε λόγο για ευτελισμό του Συντάγματος καταγγέλλοντας: "Συμπεριλάβατε τον κ. Παραρά. Το ξέρετε πως ήταν μέλος της επιτροπής εκλαΐκευσης του Συντάγματος της χούντας. Δεν ντραπήκατε; Ανακαλέστε τώρα". Ανάλογες κατηγορίες είχε κάνει και το Ποτάμι. "Η κυβέρνηση ζητά τη βοήθεια ανθρώπων που είχαν δουλέψει και για τη Χούντα, σε επιτροπές για το χουντικό Σύνταγμα", ανέφερε το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη.

Διατυπώνοντας το σκεπτικό του για την επιλογή του να αποχωρήσει από μέλος της Επιτροπής, ο κ. Παραράς αναφέρει, μεταξύ άλλων: "Δεν επιτρέπω σε κανέναν υβριστή να αμφισβητεί το δημοκρατικό μου ήθος". Διευκρίνιζε πως συμμετείχε στην επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος κατόπιν προτροπής "του φίλου μου υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου".

"Ο δημόσιος διάλογος προϋποθέτει την τήρηση αρχών δημοκρατίας και σεβασμού, τις οποίες ορισμένες πλευρές φαίνεται ότι δεν είναι διατεθειμένες να τηρήσουν, όπως προκύπτει από τις αήθεις και έωλες επιθέσεις στο πρόσωπο μου", πρόσθετε στο αιτιολογικό του ο κ. Παραράς, χωρίς όμως να απαντά ευθέως στις κατηγορίες για τα χρόνια του στο καθεστώς των Συνταγματαρχών και τον ρόλο του στην Ομάδα Εργασίας του 1973. Άλλωστε το 1968 είχε διοριστεί στο ΣτΕ.

Στο παρακάτω έγγραφο μπορείτε να δείτε τη σχετική απόφαση της ψευδοκυβέρνησης της Χούντας. Το έγγραφο είναι υπογεγραμμένο από τον Ιωάννη Αγαθαγγέλου, ο οποίος είχε διοριστεί υπουργός Αναπληρωτής Υπουργού Προεδρίας Κυβερνήσεως την 1η Φεβρουαρίου 1969 ως τις 26 Αυγούστου 1971 και στη συνέχεια (έπειτα από ανασχηματισμό της κυβέρνησης) έγινε υπουργός βοηθός Πρωθυπουργού (1971), μετέπειτα υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και υπουργός Δικαιοσύνης (11 Μαΐου 1973 - 8 Οκτωβρίου 1973).

Ήταν επίσης υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και προσωρινώς Εσωτερικών στην διορισμένη από τη χούντα κυβέρνηση Μαρκεζίνη την περίοδο 8 Οκτωβρίου 1973 - 25 Νοεμβρίου 1973.


Σημειώνεται ότι την 1η Ιουνίου του 1973, μία εβδομάδα μετά τη σύλληψη των αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού, ανακοινώθηκε ξαφνικά η κατάργηση της βασιλείας και η εγκαθίδρυση της ''προεδρικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας''. Ο Κωνσταντίνος με την οικογένειά του βρίσκονταν ήδη στο εξωτερικό.

Σχολιάζοντας τα παραπάνω, ο δικηγόρος και υποψήφιος Ευρωβουλευτής Σταύρος Τσακυράκης, έγραψε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook για τον Πέτρο Παραρά:

"Πρέπει να επιδεικνύουμε επιείκεια στους ανθρώπους, ακόμη κι όταν έχουν διαπράξει φοβερά λάθη. Ο κ. Π. Παραράς δεν αξίζει να κρίνεται από το γεγονός ότι πριν από μισό περίπου αιώνα συμμετείχε στην Επιτροπή εκλαϊκευσης του Συντάγματος της χούντας. Δεν μπορεί όμως, σήμερα, να μετέχει στην Επιτροπή διαλόγου για την αναθεώρηση του Συντάγματος έχοντας την απαίτηση να μην υπενθυμίζουμε την προηγούμενη εμπειρία του".

Όταν οι φοιτητές "επαναστατούσαν" εναντίον του

Ο ρόλος που είχε αναλάβει κατά την περίοδο της Χούντας ήταν και ο λόγος για τον οποίο οι φοιτητές είχαν ξεσηκωθεί εναντίον του τη δεκαετία του 1980 για να μην λάβει την έδρα του καθηγητή στη Νομική Σχολή της Αθήνας. Οι φοιτητές σε συνεργασία με ομάδα καθηγητών και διοικητικών υπαλλήλων μπλόκαραν την εκλογή Παραρά εφορμώντας μέσα στην αίθουσα όπου συνεδρίαζε το εκλεκτορικό σώμα. Τελικά, ο κ. Παραράς εξελέγη αργότερα μέσω δικαστικών προσφυγών παίρνοντας την καθηγητική έδρα στη Νομική του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Ο ομότιμος καθηγητή του ΔΠΘ και πρώην αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας που έχει μπει στο "μάτι του κυκλώνα" τις τελευταίες ώρες, είναι και ο ιδρυτής του Διεθνούς Κέντρου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου LIBERTAS.

Πρόκειται για μια μία εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με έδρα την Αθήνα, η οποία διοργανώνει ετήσιο συνέδριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Κατά διαστήματα έχει αρθρογραφήσει στο Βήμα και στην Καθημερινή. Επίσης, ήταν νομικός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή και τότε πρόεδρος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής της Βουλής.
Η ψήφος του στο Ευρωδικαστήριο για το ελληνικό "όχι" στις μειονοτικές ενώσεις

Τον Μάρτιο του 2008 ο κ. Παραράς διορίστηκε ad hoc δικαστής από την Ελληνική Κυβέρνηση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τότε, αντικαθιστώντας τον Χρ. Ροζάκη είχε ψηφίσει υπέρ της καταδίκης της Ελλάδας για τη στάση της να μην επιτρέπει τη λειτουργία ενώσεων των μειονοτήτων στη χώρα. Η ομόφωνη καταδίκη του Ευρωδικαστηρίου αφορούσε τη διάλυση του σωματείου Τουρκική Ένωση Ξάνθης και της Ένωσης Γυναικών Ροδόπης.

Οι ευρωδικαστές, ανάμεσά τους και ο Ελληνας ad hoc δικαστής Πέτρος Παραράς αλλά και ο Κύπριος Γ. Νικολάου, έκριναν ότι η Ελλάδα, απαγορεύοντας τη νόμιμη λειτουργία των παραπάνω σωματείων, παραβιάζει το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι, όπως αυτό κατοχυρώνεται στο άρθρο 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στο σκεπτικό των αποφάσεων αναφερόταν πως "ακόμη και αν θεωρηθεί ότι πραγματικός σκοπός των παραπάνω ενώσεων ήταν να προωθήσουν την ιδέα της ύπαρξης μιας εθνικής μειονότητας στην Ελλάδα, αυτό δεν μπορεί να αποτελεί απειλή για μια δημοκρατική κοινωνία. Η ύπαρξη μειονοτήτων με διαφορετική κουλτούρα σε μια χώρα ήταν ιστορικό γεγονός, το οποίο μια δημοκρατική κοινωνία οφείλει να ανέχεται, ακόμη και να προστατεύει και να υποστηρίζει σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς δικαίου".

Το βιογραφικό σημείωμα του κ. Παραρά όπως είναι αναρτημένο στο libertas-ichr.gr:

Χρονολογία και τόπος γέννησης: 24 Μαρτίου 1938, Πειραιάς.
Δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αθηνών.
1956: Απολυτήριο.
1956-1961, πανεπιστημιακές σπουδές στη Νομική Σχολή Αθηνών.
1964-1965, πανεπιστημιακός βοηθός στη Νομική Σχολή Αθηνών (υπό τον Καθ. Φ. Βεγλερή).
1965, υποτροφία τριών ετών από το "Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών" για μεταπτυχιακές σπουδές στη Νομική Σχολή στο Παρίσι (Δημόσιο Δίκαιο).
1967 : "D.E.S." – Δίπλωμα Ανωτέρων Σπουδών
1968 : Είσοδος με διαγωνισμό στο Ελληνικό Συμβούλιο της Επικρατείας ως εισηγητής.
1974 : Πάρεδρος.
1985: Σύμβουλος Επικρατείας.
Από τον Ιούλιο του1982 έως το Σεπτέμβριο1983, διαμονή στο Μόναχο, όπου έγραψε το Ελληνικό Κοινοβουλευτικό Δίκαιο (Corpus, Vol. II, 1985).
1998-2005: Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Κομοτηνή).
2004, Αντιπρόεδρος στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
2005, τέλος καριέρας λόγω ορίου ηλικίας.
Από το 2005 μέχρι τον Σεπ. 2009, Πρόεδρος της Κεντρικής νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, ακαδημαϊκού οργάνου της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης.
Από το 2007, μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Είναι παντρεμένος με την Νάντια Μαυρομιχάλη, με δύο υιούς τον Γιάννη και τον Αλέξη δικηγόρους στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Επιστημονικές δραστηριότητες
Από το 1976, ιδρυτικό μέλος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Μ. Στασινόπουλου (πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας).
1979, ιδρυτικό μέλος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ινστιτούτου Διοικητικών Επιστημών ( Πρόεδρος, καθηγ. Φ. Βεγλερής).
1981, Υποστήριξη διδακτορικής διατριβής στη Νομική Σχολή Αθηνών με θέμα «Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ερμηνεία του Άρθρου 44 §1 του Ελληνικού Συντάγματος».
1982, ιδρυτικό μέλος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων.
1975 – 1999, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του νομικού περιοδικού «Το Σύνταγμα», εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα.
1992 – 2001, Πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Νομικών για την προστασία των κοινοτικών οικονομικών συμφερόντων.
Από το 1999, διευθυντής του Επιστημονικού ελληνικού περιοδικού «Ανθρώπινα Δικαιώματα», εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα.
Από το 2005, διοργανώνει με την υποστήριξη του Maître Pierre Lambert, ένα ετήσιο συνέδριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Αθήνα.
Από το 2006, επιμελείται και εκδίδει με τον Maître Pierre Lambert τον ετήσιο τόμο “Annuaire International des Droits de l’Homme”, εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα/Bruylant.
Μάρτιος 2008, Δικαστής ad hoc, διορισμένος από την Ελληνική Κυβέρνηση, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Συμμετοχή σε πολυάριθμα συνέδρια.

Ολόκληρη η επιστολή παραίτησης του Πέτρου Παραρά, έχει ως εξής:

"Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, 2016

Πρωθυπουργόν της Ελλάδος Κύριον Αλέξη Τσίπρα
Κοινοποίηση: Καθ. Μ. Σπουρδαλάκη

Κύριε Πρόεδρε,

Κατόπιν προτροπής του φίλου μου υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου απεδέχθην να μετάσχω σε επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος, την προεδρία της οποίας, όπως με πληροφόρησε, θα προτεινόταν να αναλάβει ο ακαδημαϊκός κ. Μ. Σταθόπουλος. Πληροφορήθηκα όμως χθες ότι παρόμοια επιστημονική επιτροπή θα συγκροτηθεί στο μέλλον.

H αρμοδιότητα της επιτροπής διαλόγου, όμως, όπως εξειδικεύθηκε χθες, δεν προϋποθέτει οπωσδήποτε νομικές γνώσεις και δη δημοσίου δικαίου, αφού θα συνίσταται προεχόντως στη διερεύνηση της κοινής γνώμης, με ακροάσεις θεσμών που εκπροσωπούν την κοινωνία των πολιτών και, γενικότερα, την επαφή με φορείς που εκφράζουν την κοινωνία, για την καταγραφή απλώς των απόψεών τους περί των αναθεωρητέων διατάξεων του Συντάγματος. Όμως, τα αντικείμενα αυτά δεν εμπίπτουν στον κύκλο των επιστημονικών μου δραστηριοτήτων οι οποίες κινούνται μόνο στο χώρο του δημοσίου δικαίου.

Άλλωστε, ο δημόσιος διάλογος προϋποθέτει την τήρηση αρχών δημοκρατίας και σεβασμού, τις οποίες ορισμένες πλευρές φαίνεται ότι δεν είναι διατεθειμένες να τηρήσουν, όπως προκύπτει από τις αήθεις και έωλες επιθέσεις στο πρόσωπο μου. Η επιστημονική, ακαδημαϊκή και δικαστική κοινότητα έχει πλήρη αντίληψη για εμένα. Δεν επιτρέπω σε κανέναν υβριστή να αμφισβητεί το δημοκρατικό μου ήθος.

Σας ευχαριστώ, λοιπόν, για την τιμή που μου κάνατε, αλλά για τους παραπάνω λόγους υποβάλλω την παραίτησή μου από την ανωτέρω επιτροπή.

Με ιδιαίτερη τιμή,
Πέτρος Παραράς
Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου
Επίτιμος Αντιπρόεδρος ΣτΕ".



Χρήστος Δεμέτης
Πηγή : news247.gr



“Σαρωτικό” το πέρασμα της κακοκαιρίας




Πλημμύρες, κατολισθήσεις και διακοπές ρεύματος αφήνει πίσω της κακοκαιρία. Αντιμέτωποι με την… “οργή” του καιρού βρέθηκαν πρώτοι οι κάτοικοι της νότιας Κέρκυρας, της Ζακύνθου και περιοχών της Δυτικής Πελοποννήσου.

“Πνίγηκε” η Κέρκυρα

Δρόμοι μετατράπηκαν σε χείμαρρους από λάσπη και όμβρια ύδατα πλημμύρισαν σπίτια στην Κέρκυρα. Η πυροσβεστική απεγκλώβισε έναν οδηγό το αυτοκίνητο του οποίου παρασύρθηκε από ρέμα στα Μωραίτικα, κι έναν ηλικιωμένο από το πλημμυρισμένο σπίτι του.

Επιπλέον χρειάστηκε η άμεση άντληση νερών από πέντε μονοκατοικίες, καθώς και η κοπή πολλών σπασμένων δέντρων στο Μεσογγί και στα Μωραίτικα.


Ανεμοστρόβιλος στη Ζάκυνθο

Στο έλεος ανεμοστρόβιλου βρέθηκε και πάλι η Ζάκυνθος. Πέρασε από τις περιοχές Καταστάρι, Πηγαδάκια, Βανάτο, Λαγκαδάκια, Αργάσι αλλά και την πόλη της Ζακύνθου  συμπαρασύροντας οροφές σπιτιών, διαφημιστικές πινακίδες και μεγάλα κλαδιά δέντρων τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις προκάλεσαν υλικές ζημιές σε αυτοκίνητα.



Στην Ηλεία, η Πυροσβεστική Υπηρεσία των Λεχαινών δέχθηκε πέντε κλήσεις για κοπές δέντρων και μία κλήση για απάντληση υδάτων από κτίριο, ενώ η Πυροσβεστική Αμαλιάδας, δέχθηκε δύο κλήσεις για κοπές δέντρων. Χωμάτινοι όγκοι “σκέπασαν” την παλαιά εθνική οδό στο ύψος του Αγίου Βασιλείου, εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης.  

Δέντρα έπεσαν στη νέα εθνική οδό Πατρών - Πύργου στο ύψος του Λάππα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας . Στην οδό Φιλοποίμενος στην Πάτρα στο ύψος της Κανακάρη σημειώθηκε πτώση υλικών με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Πλημμύρες και διακοπές ρεύματος στο Αγρίνιο

Στο σκοτάδι “βυθίστηκαν” πολλές περιοχές του Αγρινίου λόγω διακοπής της ηλεκτροδότησης. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αγρινίου, έχει ήδη δεχθεί πολλές τηλεφωνικές κλήσεις για πτώσεις δένδρων και άντληση υδάτων.

Τα προβλήματα από την κακοκαιρία είναι μεγαλύτερα εκτός Αγρινίου, αφού λόγω πτώσης δένδρων στο 91ο χλμ Αγρινίου – Ιωαννίνων η κυκλοφορία διεξάγονταν μόνο από το ένα ρεύμα και εκ περιτροπής .


Νεροποντή και στην Αττική

Κλήσεις για κοπές δέντρων δέχθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην Αττική, καθώς ισχυρή νεροποντή πλήττει το Λεκανοπέδιο. Παράλληλα, έχει δεχθεί κλήσεις και για απεγκλωβισμούς πολιτών από ασανσέρ, λόγω πτώσης της τάσης του ηλεκτρικού ρεύματος σε ορισμένες περιοχές.


Τα περισσότερα προβλήματα από την καταιγίδα και τους ισχυρούς ανέμους καταγράφηκαν σε Αθήνα, Κορυδαλλό, Κερατσίνι και Χαϊδάρι.


Πηγή : antenna.gr


Πόλεμος στη Δικαιοσύνη -Ο ΔΣΑ καταγγέλλει την συνάντηση Τσίπρα-δικαστών: Εγείρει υπόνοιες...

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ


Πόλεμος έχει ξεσπάσει στο χώρο της Δικαιοσύνης με αφορμή την συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα  για να στηλιτεύσει την συνάντηση και τις σκοπιμότητες που εξυπηρετούσε την δεδομένη χρονική στιγμή.

Ο ΔΣΑ περιγράφει το κλίμα και την συγκυρία κατά την οποία έλαβε χώρα η συγκεκριμένη συνάντηση: Από την ματαίωση της διάσκεψης του ΣτΕ για τις άδειες, ως την «βαριά σκιά» των δηλώσεων Τσίπρα που «προεξοφλούσαν» την απόφαση του ΣτΕ και τις παραιτήσεις των δύο αντιπροέδρων του ΣτΕ.

«Η συνάντηση που έγινε έχει απωλέσει τα αμιγή θεσμικά της χαρακτηριστικά και εγείρει εύλογες υπόνοιες ότι απέβλεπε στην «λύση» εκκρεμών νομικών ζητημάτων» αναφέρει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΔΣΑ:

«Είναι αυτονόητο ότι οι εκπρόσωποι των κρατικών λειτουργιών πρέπει να συνευρίσκονται και να συνομιλούν.

Όμως, η χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους Προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων δεν έλαβε χώρα σε μια στιγμή πολιτικά και νομικά ανύποπτη.

Προγραμματίστηκε πέντε μόλις ημέρες μετά την ματαίωση της διασκέψεως του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου στην υπόθεση όπου κρίνεται η νομιμότητα της διαγωνιστικής διαδικασίας για τις τηλεοπτικές άδειες.

Έγινε μια μόλις ημέρα μετά τις ηχηρές καταγγελίες Αντιπροέδρων του ιδίου Δικαστηρίου για εκτροπή της Δικαιοσύνης από το συνταγματικό της ρόλο και ανεπίτρεπτη αρνησιδικία, που συνοδεύτηκε από την παραίτησή τους από το ΔΣ της Ένωσης Δικαστών του ΣτΕ.

Έγινε υπό τη βαριά σκιά των δηλώσεων του Πρωθυπουργού, που προεξοφλούσαν το περιεχόμενο της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας.

Πραγματοποιήθηκε, τέλος, με σπουδή, που τελεί σε κραυγαλέα αντίθεση με την επί πεντάμηνο αδράνεια του Πρωθυπουργού στο αίτημα για συνάντηση εκ μέρους της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία εκφράζει θεσμικά και συλλογικά το δικαστικό σώμα.

Υπό το κράτος των συμπτώσεων αυτών, η συνάντηση που έγινε έχει απωλέσει τα αμιγή θεσμικά της χαρακτηριστικά και εγείρει εύλογες υπόνοιες ότι απέβλεπε στην «λύση» εκκρεμών νομικών ζητημάτων.

Σε κάθε περίπτωση η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης είναι προεχόντως καθήκον των λειτουργών της».

Η απάντηση των Ανωτάτων Δικαστών

Νωρίτερα, απάντηση στα βέλη που δέχθηκαν από εκπροσώπους του πολιτικού κόσμου έδωσαν πριν από λίγο οι Πρόεδροι Ανώτατων Δικαστηρίων με αφορμή τη χθεσινή τους συνάντηση με τον πρωθυπουργό, κατά την οποία τέθηκε το θέμα των απoδοχών τους.

Ο Πρόεδρος και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, καθώς και ο Πρόεδρος του ΣτΕ ζήτησαν  να σταματήσουν οι παρεμβάσεις, ενώ σημείωσαν πως ανάλογη συνάντηση είχε γίνει και επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Πρώτιστο καθήκον των επικεφαλής των Ανωτάτων Δικαστηρίων είναι η διαφύλαξη του κύρους και της ανεξαρτησίας των Δικαστικών Λειτουργών, συνάρτηση της οποίας, ως θεσμικό και όχι ως οικονομικό ζήτημα, αποτελεί και το ύψος του μισθολογίου τους, ώστε να εξασφαλίζεται η αξιοπρεπής διαβίωσή τους, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα (άρθρ. 88). Συνεπώς, δικαιούνται και υποχρεούνται να εκδηλώνουν ενδιαφέρον και για το εν λόγω θέμα, το οποίο, μαζί με άλλα θεσμικά θέματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης για την βελτίωση της ποιότητας και της ταχύτητας στην απονομή της Δικαιοσύνης (αύξηση οργανικών θέσεων, μηχανοργάνωση Δικαστηρίων, συμμόρφωση της Διοίκησης προς τις δικαστικές αποφάσεις) καθώς και θέματα Δικαιοσύνης, που σχετίζονται με την υπό σχεδιασμό αναθεώρηση του Συντάγματος, συζητήθηκαν στην χθεσινή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, μετά από αίτημα των Προέδρων, επ΄ ευκαιρία της έναρξης του νέου δικαστικού έτους και επ΄ ευκαιρία της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης.

Παρόμοια συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί και επί Πρωθυπουργίας κ. Σαμαρά, με τους τότε Προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων.

Η προσπάθεια ορισμένων Πολιτικών Κομμάτων να εμπλέξουν τα θεσμικά όργανα της Δικαιοσύνης σε κομματικά παιχνίδια είναι απαράδεκτη και πρέπει, επιτέλους, να σταματήσει. Οι Πρόεδροι των Ανωτάτων Δικαστηρίων και γενικότερα όλοι οι Δικαστικοί Λειτουργοί δεν χρειάζονται υποδείξεις από κανέναν για να εφαρμόσουν το Σύνταγμα και τους Νόμους, χωρίς, βεβαίως να βρίσκονται απομονωμένοι από την κοινωνία και τα προβλήματά της. 

Ως εκ τούτου, η επικοινωνιακή διαχείριση της συνάντησης από ορισμένες πλευρές υπήρξε ατυχής και άστοχη».



Πηγή:  iefimerida.gr