Ποιος είναι ο αμφιλεγόμενος καθηγητής συνταγματολόγος Πέτρος Παραράς που υπέβαλλε την παραίτηση του από τη Συντονιστική Επιτροπή Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Το παρελθόν του στη Χούντα και το Διεθνές Κέντρο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου LIBERTAS
Η πολύκροτη υπόθεση συμμετοχής του καθηγητή Πέτρου Παραρά στη Συντονιστική Επιτροπή Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση έληξε με την παραίτηση του.
Είχε προηγηθεί "επίθεση" από τον ανεξάρτητο βουλευτή Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος έκανε λόγο για ευτελισμό του Συντάγματος καταγγέλλοντας: "Συμπεριλάβατε τον κ. Παραρά. Το ξέρετε πως ήταν μέλος της επιτροπής εκλαΐκευσης του Συντάγματος της χούντας. Δεν ντραπήκατε; Ανακαλέστε τώρα". Ανάλογες κατηγορίες είχε κάνει και το Ποτάμι. "Η κυβέρνηση ζητά τη βοήθεια ανθρώπων που είχαν δουλέψει και για τη Χούντα, σε επιτροπές για το χουντικό Σύνταγμα", ανέφερε το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη.
Διατυπώνοντας το σκεπτικό του για την επιλογή του να αποχωρήσει από μέλος της Επιτροπής, ο κ. Παραράς αναφέρει, μεταξύ άλλων: "Δεν επιτρέπω σε κανέναν υβριστή να αμφισβητεί το δημοκρατικό μου ήθος". Διευκρίνιζε πως συμμετείχε στην επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος κατόπιν προτροπής "του φίλου μου υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου".
"Ο δημόσιος διάλογος προϋποθέτει την τήρηση αρχών δημοκρατίας και σεβασμού, τις οποίες ορισμένες πλευρές φαίνεται ότι δεν είναι διατεθειμένες να τηρήσουν, όπως προκύπτει από τις αήθεις και έωλες επιθέσεις στο πρόσωπο μου", πρόσθετε στο αιτιολογικό του ο κ. Παραράς, χωρίς όμως να απαντά ευθέως στις κατηγορίες για τα χρόνια του στο καθεστώς των Συνταγματαρχών και τον ρόλο του στην Ομάδα Εργασίας του 1973. Άλλωστε το 1968 είχε διοριστεί στο ΣτΕ.
Στο παρακάτω έγγραφο μπορείτε να δείτε τη σχετική απόφαση της ψευδοκυβέρνησης της Χούντας. Το έγγραφο είναι υπογεγραμμένο από τον Ιωάννη Αγαθαγγέλου, ο οποίος είχε διοριστεί υπουργός Αναπληρωτής Υπουργού Προεδρίας Κυβερνήσεως την 1η Φεβρουαρίου 1969 ως τις 26 Αυγούστου 1971 και στη συνέχεια (έπειτα από ανασχηματισμό της κυβέρνησης) έγινε υπουργός βοηθός Πρωθυπουργού (1971), μετέπειτα υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και υπουργός Δικαιοσύνης (11 Μαΐου 1973 - 8 Οκτωβρίου 1973).
Ήταν επίσης υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και προσωρινώς Εσωτερικών στην διορισμένη από τη χούντα κυβέρνηση Μαρκεζίνη την περίοδο 8 Οκτωβρίου 1973 - 25 Νοεμβρίου 1973.
Σημειώνεται ότι την 1η Ιουνίου του 1973, μία εβδομάδα μετά τη σύλληψη των αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού, ανακοινώθηκε ξαφνικά η κατάργηση της βασιλείας και η εγκαθίδρυση της ''προεδρικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας''. Ο Κωνσταντίνος με την οικογένειά του βρίσκονταν ήδη στο εξωτερικό.
Σχολιάζοντας τα παραπάνω, ο δικηγόρος και υποψήφιος Ευρωβουλευτής Σταύρος Τσακυράκης, έγραψε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook για τον Πέτρο Παραρά:
"Πρέπει να επιδεικνύουμε επιείκεια στους ανθρώπους, ακόμη κι όταν έχουν διαπράξει φοβερά λάθη. Ο κ. Π. Παραράς δεν αξίζει να κρίνεται από το γεγονός ότι πριν από μισό περίπου αιώνα συμμετείχε στην Επιτροπή εκλαϊκευσης του Συντάγματος της χούντας. Δεν μπορεί όμως, σήμερα, να μετέχει στην Επιτροπή διαλόγου για την αναθεώρηση του Συντάγματος έχοντας την απαίτηση να μην υπενθυμίζουμε την προηγούμενη εμπειρία του".
Όταν οι φοιτητές "επαναστατούσαν" εναντίον του
Ο ρόλος που είχε αναλάβει κατά την περίοδο της Χούντας ήταν και ο λόγος για τον οποίο οι φοιτητές είχαν ξεσηκωθεί εναντίον του τη δεκαετία του 1980 για να μην λάβει την έδρα του καθηγητή στη Νομική Σχολή της Αθήνας. Οι φοιτητές σε συνεργασία με ομάδα καθηγητών και διοικητικών υπαλλήλων μπλόκαραν την εκλογή Παραρά εφορμώντας μέσα στην αίθουσα όπου συνεδρίαζε το εκλεκτορικό σώμα. Τελικά, ο κ. Παραράς εξελέγη αργότερα μέσω δικαστικών προσφυγών παίρνοντας την καθηγητική έδρα στη Νομική του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Ο ομότιμος καθηγητή του ΔΠΘ και πρώην αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας που έχει μπει στο "μάτι του κυκλώνα" τις τελευταίες ώρες, είναι και ο ιδρυτής του Διεθνούς Κέντρου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου LIBERTAS.
Πρόκειται για μια μία εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με έδρα την Αθήνα, η οποία διοργανώνει ετήσιο συνέδριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Κατά διαστήματα έχει αρθρογραφήσει στο Βήμα και στην Καθημερινή. Επίσης, ήταν νομικός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή και τότε πρόεδρος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής της Βουλής.
Η ψήφος του στο Ευρωδικαστήριο για το ελληνικό "όχι" στις μειονοτικές ενώσεις
Τον Μάρτιο του 2008 ο κ. Παραράς διορίστηκε ad hoc δικαστής από την Ελληνική Κυβέρνηση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τότε, αντικαθιστώντας τον Χρ. Ροζάκη είχε ψηφίσει υπέρ της καταδίκης της Ελλάδας για τη στάση της να μην επιτρέπει τη λειτουργία ενώσεων των μειονοτήτων στη χώρα. Η ομόφωνη καταδίκη του Ευρωδικαστηρίου αφορούσε τη διάλυση του σωματείου Τουρκική Ένωση Ξάνθης και της Ένωσης Γυναικών Ροδόπης.
Οι ευρωδικαστές, ανάμεσά τους και ο Ελληνας ad hoc δικαστής Πέτρος Παραράς αλλά και ο Κύπριος Γ. Νικολάου, έκριναν ότι η Ελλάδα, απαγορεύοντας τη νόμιμη λειτουργία των παραπάνω σωματείων, παραβιάζει το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι, όπως αυτό κατοχυρώνεται στο άρθρο 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Στο σκεπτικό των αποφάσεων αναφερόταν πως "ακόμη και αν θεωρηθεί ότι πραγματικός σκοπός των παραπάνω ενώσεων ήταν να προωθήσουν την ιδέα της ύπαρξης μιας εθνικής μειονότητας στην Ελλάδα, αυτό δεν μπορεί να αποτελεί απειλή για μια δημοκρατική κοινωνία. Η ύπαρξη μειονοτήτων με διαφορετική κουλτούρα σε μια χώρα ήταν ιστορικό γεγονός, το οποίο μια δημοκρατική κοινωνία οφείλει να ανέχεται, ακόμη και να προστατεύει και να υποστηρίζει σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς δικαίου".
Το βιογραφικό σημείωμα του κ. Παραρά όπως είναι αναρτημένο στο libertas-ichr.gr:
Χρονολογία και τόπος γέννησης: 24 Μαρτίου 1938, Πειραιάς.
Δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αθηνών.
1956: Απολυτήριο.
1956-1961, πανεπιστημιακές σπουδές στη Νομική Σχολή Αθηνών.
1964-1965, πανεπιστημιακός βοηθός στη Νομική Σχολή Αθηνών (υπό τον Καθ. Φ. Βεγλερή).
1965, υποτροφία τριών ετών από το "Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών" για μεταπτυχιακές σπουδές στη Νομική Σχολή στο Παρίσι (Δημόσιο Δίκαιο).
1967 : "D.E.S." – Δίπλωμα Ανωτέρων Σπουδών
1968 : Είσοδος με διαγωνισμό στο Ελληνικό Συμβούλιο της Επικρατείας ως εισηγητής.
1974 : Πάρεδρος.
1985: Σύμβουλος Επικρατείας.
Από τον Ιούλιο του1982 έως το Σεπτέμβριο1983, διαμονή στο Μόναχο, όπου έγραψε το Ελληνικό Κοινοβουλευτικό Δίκαιο (Corpus, Vol. II, 1985).
1998-2005: Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Κομοτηνή).
2004, Αντιπρόεδρος στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
2005, τέλος καριέρας λόγω ορίου ηλικίας.
Από το 2005 μέχρι τον Σεπ. 2009, Πρόεδρος της Κεντρικής νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, ακαδημαϊκού οργάνου της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης.
Από το 2007, μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Είναι παντρεμένος με την Νάντια Μαυρομιχάλη, με δύο υιούς τον Γιάννη και τον Αλέξη δικηγόρους στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Επιστημονικές δραστηριότητες
Από το 1976, ιδρυτικό μέλος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Μ. Στασινόπουλου (πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας).
1979, ιδρυτικό μέλος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ινστιτούτου Διοικητικών Επιστημών ( Πρόεδρος, καθηγ. Φ. Βεγλερής).
1981, Υποστήριξη διδακτορικής διατριβής στη Νομική Σχολή Αθηνών με θέμα «Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ερμηνεία του Άρθρου 44 §1 του Ελληνικού Συντάγματος».
1982, ιδρυτικό μέλος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων.
1975 – 1999, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του νομικού περιοδικού «Το Σύνταγμα», εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα.
1992 – 2001, Πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Νομικών για την προστασία των κοινοτικών οικονομικών συμφερόντων.
Από το 1999, διευθυντής του Επιστημονικού ελληνικού περιοδικού «Ανθρώπινα Δικαιώματα», εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα.
Από το 2005, διοργανώνει με την υποστήριξη του Maître Pierre Lambert, ένα ετήσιο συνέδριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Αθήνα.
Από το 2006, επιμελείται και εκδίδει με τον Maître Pierre Lambert τον ετήσιο τόμο “Annuaire International des Droits de l’Homme”, εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα/Bruylant.
Μάρτιος 2008, Δικαστής ad hoc, διορισμένος από την Ελληνική Κυβέρνηση, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Συμμετοχή σε πολυάριθμα συνέδρια.
Ολόκληρη η επιστολή παραίτησης του Πέτρου Παραρά, έχει ως εξής:
"Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, 2016
Πρωθυπουργόν της Ελλάδος Κύριον Αλέξη Τσίπρα
Κοινοποίηση: Καθ. Μ. Σπουρδαλάκη
Κύριε Πρόεδρε,
Κατόπιν προτροπής του φίλου μου υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου απεδέχθην να μετάσχω σε επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος, την προεδρία της οποίας, όπως με πληροφόρησε, θα προτεινόταν να αναλάβει ο ακαδημαϊκός κ. Μ. Σταθόπουλος. Πληροφορήθηκα όμως χθες ότι παρόμοια επιστημονική επιτροπή θα συγκροτηθεί στο μέλλον.
H αρμοδιότητα της επιτροπής διαλόγου, όμως, όπως εξειδικεύθηκε χθες, δεν προϋποθέτει οπωσδήποτε νομικές γνώσεις και δη δημοσίου δικαίου, αφού θα συνίσταται προεχόντως στη διερεύνηση της κοινής γνώμης, με ακροάσεις θεσμών που εκπροσωπούν την κοινωνία των πολιτών και, γενικότερα, την επαφή με φορείς που εκφράζουν την κοινωνία, για την καταγραφή απλώς των απόψεών τους περί των αναθεωρητέων διατάξεων του Συντάγματος. Όμως, τα αντικείμενα αυτά δεν εμπίπτουν στον κύκλο των επιστημονικών μου δραστηριοτήτων οι οποίες κινούνται μόνο στο χώρο του δημοσίου δικαίου.
Άλλωστε, ο δημόσιος διάλογος προϋποθέτει την τήρηση αρχών δημοκρατίας και σεβασμού, τις οποίες ορισμένες πλευρές φαίνεται ότι δεν είναι διατεθειμένες να τηρήσουν, όπως προκύπτει από τις αήθεις και έωλες επιθέσεις στο πρόσωπο μου. Η επιστημονική, ακαδημαϊκή και δικαστική κοινότητα έχει πλήρη αντίληψη για εμένα. Δεν επιτρέπω σε κανέναν υβριστή να αμφισβητεί το δημοκρατικό μου ήθος.
Σας ευχαριστώ, λοιπόν, για την τιμή που μου κάνατε, αλλά για τους παραπάνω λόγους υποβάλλω την παραίτησή μου από την ανωτέρω επιτροπή.
Με ιδιαίτερη τιμή,
Πέτρος Παραράς
Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου
Επίτιμος Αντιπρόεδρος ΣτΕ".
Χρήστος Δεμέτης
Πηγή : news247.gr
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου