Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023

«Όχι» από την Αχτσιόγλου σε Κασσελάκη σε οποιαδήποτε θέση της πρόσφερε

 



Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη με την Έφη Αχτσιόγλου στο γραφείο του προέδρου της ΚΟ του κόμματος Σωκράτη Φάμελλου, και μόνο καλό κλίμα δεν υπήρχε.

Στο γραφείο είχαν μείνει οι δυο τους και η συνάντηση πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία άλλων προσώπων, ούτε και του Σωκράτη Φάμελλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Στέφανος Κασσελάκης πρότεινε στην Έφη Αχτσιόγλου να αναλάβει όποιον τομέα επιθυμεί, ωστόσο η ίδια αρνήθηκε και είπε στον Στέφανο Κασσελάκη ότι «στην παρούσα φάση της ζωής μου δεν θέλω να αναλάβω θέση. Δεν έχω την ενέργεια αυτή τη στιγμή. Ένας πολιτικός πρέπει να ξέρει πότε έχει ενέργεια και πότε όχι», επικαλούμενη τον μεγάλο φόρτο εργασίας που είχε η προεκλογική μάχη για τις εσωκομματικές εκλογές.

Μετά το «όχι» της Αχτσιόγλου, η πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα παραμείνει τομεάρχης Οικονομικών. 

Η δήλωση της Εφης Αχτσιόγλου μετά τη συνάντηση με τον Στέφανο Κασσελάκη

Συναντηθήκαμε και ανταλλάξαμε κάποιες απόψεις. Από την δική μου πλευρά του ευχήθηκα φυσικά καλή δύναμη. Μου είπε αν θέλω οποιαδήποτε θέση που θα ενδιέφερε. Του είπα ότι στην παρούσα φάση της ζωής μου δεν έχω την δυνατότητα να αναλάβω οποιαδήποτε θέση διότι μετά από πρώτη γραμμή αντιπολίτευσης για δύο χρόνια και διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις δεν έχω αυτή τη στιγμή την ενέργεια. Είναι αμιγώς προσωπική απόφαση. Δεν έχω την ενέργεια να αναλάβω αυτή τη στιγμή κάποια άλλη θέση πέραν από αυτή που αντιστοιχεί στη βουλεύτρια του Δυτικού Τομέα Αθηνών. Είναι, ξαναλέω, καθαρά προσωπική απόφαση που έχει να κάνει με τις δικές μου δυνατότητες που νομίζω ότι ένας πολιτικός πρέπει να ξέρει πότε έχει ενέργεια να δώσει κάτι παραπάνω και πότε δεν την έχει, και να το λέει αυτό θαρρετά. Είμαι εδώ. Θα είμαι εδώ για να συζητάμε οτιδήποτε θέλει. Ο ίδιος μου είπε ότι οπωσδήποτε θα χρειαστεί τις συμβουλές μου.

Οι δημοσιογράφοι την ρώτησαν «Θα μείνετε τομεάρχης Οικονομικών;», με την ίδια να απαντάει «Όχι, όχι δεν θα αναλάβω καμία θέση. Ο ίδιος μου είπε οποιαδήποτε θέση θέλω. Δε αρνήθηκα, το είπα εξαρχής. Κάναμε μία πιο γενική κουβέντα. Δεν περάσαμε σε πιο ειδικά. Του διευκρίνισα ότι δεν έχω την δυνατότητα αυτή τη στιγμή προσωπικά να αναλάβω κάτι περισσότερο λόγω του μεγάλου φόρτου που υπέστην το προηγούμενο διάστημα. Άρα είναι προσωπική η απόφαση. Το κλίμα ήταν μία χαρά, εξαιρετικό.



Αρχίζουν τα προβλήματα ακυρώθηκε το φεστιβάλ νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ - Παραιτήθηκε ο διευθυντής της Αυγής

 


Έντονα προβλήματα στις σχέσης της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ με το κόμμα και την νέα ηγετική ομάδα.

Το Sputnik Festival 2023, το οποίο ήταν να διεξαχθεί από 29/9 έως 1/10, στο Άλσος Στρατού, και διοργάνωνε η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ ακυρώθηκε.

Οι παραιτήσεις ξεκίνησαν ήδη από τα media του ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι σήμερα η «Αυγή» κυκλοφόρησε χωρίς διευθυντή στην ταυτότητά της -αφού ο Σπύρος Ραπανάκης, που είχε ταχθεί ανοιχτά υπέρ Αχτσιόγλου, υπέβαλε την παραίτησή του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ραπανάκης είχε υποβάλει την παραίτησή του από την περασμένη Παρασκευή και το όνομά του αφαιρέθηκε σήμερα από την ταυτότητα.

Ο Σπύρος Ραπανάκης είχε έρθει σε κόντρα και με τον ακροαριστερό φασίστα Παύλο Πολάκη, που υποτίθεται κάνει σήμερα κουμάντο στο κόμμα αντί να τον έχουν διαγράψει.



Εάν δεν μπαίνουν φυλακή οι γονείς δεν θα παταχθούν τα φαινόμενα με κακοποιούς ανήλικους

 


Δύο 15χρονες κακοποιοί επιτέθηκαν σε 13χρονη, χτυπώντας την με γροθιές και κλωτσιές στο πρόσωπο και το κεφάλι.

Ένα νέο περιστατικό βίας από ανήλικες μαθήτριες κακοποιά στοιχεία και επικίνδυνα για τα παιδιά μας, έρχεται στο φως της δημοσιότητας, προκαλώντας ανησυχία για τις επιθέσεις που έχουν λάβει πλέον διαστάσεις επικίνδυνου κοινωνικού φαινομένου, και για να λάβει τέλος πρέπει να προβλεφθεί στον νόμο η άμεση φυλάκιση των γονιών!!

Το νέο περιστατικό σημειώθηκε σε χωριό της Ρόδου. Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα rodiaki.gr, το απόγευμα της 15ης Σεπτεμβρίου, εκτός σχολικού συγκροτήματος σε εκδήλωση ελληνικής βραδιάς που είχε διοργανωθεί, δύο 15χρονες μαθήτριες επιτέθηκαν άγρια σε μια 13χρονη, χτυπώντας την με γροθιές και κλωτσιές στο πρόσωπο και το κεφάλι.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, είχαν προηγηθεί απανωτά φραστικά επεισόδια τις προηγούμενες μέρες μέσα στο Γυμνάσιο που φοιτούν τα κορίτσια και έγινε αναφορά στην διεύθυνση του σχολείου, τόσο από την 13χρονη όσο και από τις δύο 15χρονες.

Εκπαιδευτικοί μιλούν για συμπεριφορές που δεν είχαν ξαναδεί στην πολύχρονη εκπαιδευτική τους θητεία και επισημαίνουν ότι πολλά από τα παιδιά, ακόμα και από μικρότερες των 12 ετών ηλικίες, έχουν μέσα τους πολύ θυμό και οργή και αντιδρούν οξύθυμα και αντικοινωνικά με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό σε καθημερινή βάση για την εκπαιδευτική κοινότητα και όχι μόνο.



Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης μετά από μηνυτήρια αναφορά του πατέρα της 13χρονης μαθήτριας η ζωή της οποίας κινδύνευσε σοβαρά και ήδη τα βίντεο και οι συνομιλίες που καταγράφτηκαν, με τις απειλές, τις ύβρεις και τα απανωτά χτυπήματα, βρίσκονται στα χέρια της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Ρόδου, η οποία αναμένεται να παραπέμψει την υπόθεση των ανήλικων κοριτσιών στο αρμόδιο δικαστήριο.

Εάν όμως δεν προβλεφθεί και η σύλληψη των γονιών το πρόβλημα με την εγκληματικότητα των ανηλίκων θα συνεχίσει να υπάρχει.



Φίλης για Κασσελάκη: Αιχμές και σκληρή γλώσσα για Τσίπρα - Κασσελάκη είναι η τρίτη ήττα για το κόμμα

 


Το ύφος, όχι η ουσία, του Στέφανου Κασσελάκη είναι το ίδιο με του Τραμπ είπε ο Νίκος Φίλης που άφησε αιχμές και κατά του Αλέξη Τσίπρα για διάλυση της ταυτότητας του κόμματος

Ξεκάθαρη θέση εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη και της νέας πορείας του ΣΥΡΙΖΑ πήρε ο Νίκος Φίλης κάνοντας λόγο για τρίτη ήττα του κόμματος και προμηνύοντας έντονες αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό με ορίζοντα το συνέδριο και δεν αποκλείεται και η παραίτηση του ίδιου.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 το ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, άφησε αιχμές και κατά του Αλέξη Τσίπρα τόσο για τη μη παρέμβασή του στα όσα ακούγονταν περί υπονόμευσής του όσο και για την εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ και τη διάλυση της ταυτότητας του κόμματος.

Για τον Στέφανο Κασσελάκη σημείωσε ότι δεν είναι φαινόμενο ενός μήνα, αλλά το φαινόμενο της μεταπολιτικής, το θέαμα και όχι η ουσία. «Κάτι σαν Πέπε Γρκίλο στην Ιταλία ή ακόμη χειρότερα είδα τον λόγο, την εκφορά του λόγου του κ. Κασσελάκη και έχει ύφος Τραμπ, όχι ουσία, αλλά ύφος ίδιο με το Τραμπ, ότι “δεν με νοιάζει τι λένε οι άλλοι, είμαστε “εγώ και ο λαός”».

Συμπλήρωσε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης «είπε ότι θέλει να φτιάξει την δημοκρατική παράταξη. Το λένε όλοι αυτό. Ξεχνάει να μιλήσει για την Αριστερά και όταν το κάνει, το κάνει με το ζόρι. Αν από ένα κόμμα μιας ευρύχωρης Αριστεράς όπως ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ πάμε σε μια δημοκρατική παράταξη χωρίς όρια, αυτή είναι κακή πορεία για το κόμμα».

Έγιναν επικίνδυνα βήματα: χωρίς να ενημερωθούν τα όργανα του κόμματος, μάθαμε από την τηλεόραση ότι άλλαξε ο Γραμματέας της ΚΟ και ο Εκπρόσωπος Τύπου

«Είμαστε σε ένα κόμμα που την Κυριακή αυτήν, ηττήθηκε. Ποτέ δεν μιλήσαμε για τις πρώτες δύο ήττες. Η τρίτη ήττα είναι πιο επώδυνη, διότι ηττηθήκαμε από ανθρώπους, ένα μεγάλο μέρος των οποίων δεν έχει σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε για τρίτη φορά, γιατί απεμπολεί την ιστορία του και την δύναμη του», πρόσθεσε.

Σε σχέση με τις εκλογές και τη μεγάλη συμμετοχή είπε ότι: «πήγαν 150.000 άνθρωποι να ψηφίσουν; Και; Αυτό δίνει νικηφόρα πορεία; Ο Παπανδρέου πήρε 1 εκατομμύριο ψήφους και μετά έχασε. Ο Αλέξης Τσίπρας το ίδιο, ψηφίστηκε από τα μέλη και μετά χάσαμε δύο φορές.

Να σπάσει η αντίληψη ότι υπάρχει σωτήρας. Πουθενά δεν υπάρχει σωτήρας. Έγινε και με μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν κοντά στον Τσίπρα, υπήρχε η αντίληψη ότι φθάνουμε σε «Μεσσιανισμό».

«Είμαι ιδρυτικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, με βρήκε ο κ. Κασσελάκης που ήρθε πριν από έναν μήνα, σκοπεύω να δώσω την μάχη στο Συνέδριο του κόμματος. Πρέπει να γίνει το Νοέμβριο, όπως το έχουμε πει. Έγιναν επικίνδυνα βήματα: χωρίς να ενημερωθούν τα όργανα του κόμματος, μάθαμε από την τηλεόραση ότι άλλαξε ο Γραμματέας της ΚΟ και ο Εκπρόσωπος Τύπου».

Ο Νίκος Φίλης έστρεψε τα πυρά του και στον Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας πως «το ότι δεν παρενέβη ο Τσίπρας να διαψεύσει τα ψέματα και τις συκοφαντίες περί υπονόμευσης του, με προβληματίζει».

Ενώ τόνισε πως «ευθυνόμαστε όλοι για την ήττα, ο καθένας στο μέτρο του. Καθοριστική ήταν η συμβολή Τσίπρα στην πτώση του κόμματος, όπως και στην άνοδο του, δεν παραγνωρίζω τίποτα. Υπήρξε επιλογή διάλυσης της ταυτότητας του κόμματος από τον Τσίπρα, επιλογή του Τσίπρα ήταν να υπάρξει αμφισβήτηση της εμπιστοσύνης από την κοινωνία».

Από το στόχαστρο του δεν ξέφυγε ο Ευάγγελος Αποστολάκης για τον οποίο είπε «εδώ δεν είναι στρατός να βγάζει ημερήσιες διαταγές, εδώ υπάρχει κόμμα και καταστατικό και πρέπει να γίνει συνέδριο και διαδικασίες. Βεβαίως και να κάνει αλλαγές, αλλά να περάσουν από όργανα».

«Αν τον Νοέμβριο, υπάρξει επικύρωση της θανατικής ποινής για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο καθένας θα επιλέξει τι θα κάνει. Εγώ θα δω τι θα κάνω, εγώ δεν είμαι δεδομένος σε ένα κόμμα που δεν είναι της Αριστεράς», ξεκαθάρισε ο Νίκος Φίλης.

Σε ερώτημα εάν κληθεί από τον κ. Κασσελάκη να αναλάβει κάποια θέση στο κόμμα, ο κ. Φίλης απάντησε «εκλεγμένο μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί μένω. Από συνέδριο βγήκα και σε συνέδριο θα παραδώσω και από εκεί θα κριθώ. Ποιος θα πάρει απόφαση να μην γίνει το Συνέδριο; Μόνο αν η Κεντρική Επιτροπή πάρει άλλη απόφαση».




Κυρ. Μητσοτάκης: Τριετίες, μείωση της ανεργίας, εργασιακός νόμος, Market Pass και επενδυτική βαθμίδα

 



Από τον «απολογισμό» του πρωθυπουργού για το κυβερνητικό έργο του τελευταίου 15νθημέρου, στην καθιερωμένη πλέον ανάρτησή του στο Facebook:

Προεκλογικά είχαμε δεσμευτεί για τη στήριξη και την αύξηση των εισοδημάτων. Αυτό δεν θα μπορούσε όμως να γίνει πραγματικότητα αν η οικονομία μας δεν σημείωνε σταθερά ανοδική πορεία, όπως παραδέχονται πλέον θεσμικοί επενδυτές που επιλέγουν την Ελλάδα, αλλά και οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι. Έχουμε εμπιστοσύνη στη δυναμική της ελληνικής οικονομίας και συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε πολιτικές που στηρίζουν και τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, με βασικό στόχο να συγκλίνουμε με τις ευρωπαϊκές αγορές εργασίας και σε μισθούς και σε κανόνες.

  • Θα ξεκινήσω λοιπόν με την ψήφιση της τροπολογίας για το "ξεπάγωμα" των τριετιών και κάθε επιδόματος προϋπηρεσίας έπειτα από 12 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2024, εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτοί θα δουν αύξηση των εισοδημάτων τους.
  • Μένω στο πεδίο της απασχόλησης. Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 142.500 άνεργοι έχουν ωφεληθεί από τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) τα τελευταία 4 χρόνια, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ. Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης: από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Ιούνιο του 2019 δημιουργήθηκαν μόλις 42.000 θέσεις εργασίας από τον τότε ΟΑΕΔ. Μια άλλη κρίσιμη ποιοτική και ποσοτική διαφορά είναι ότι οι θέσεις εργασίας στη δική μας περίοδο απορροφήθηκαν κατά 90% στον ιδιωτικό τομέα ενώ στην περίοδο 2015-2019 ήταν περίπου 50-50. Βλέπουμε επίσης μεγάλη αύξηση στους αριθμούς των προσφερόμενων θέσεων Μαθητείας για το έτος 2023-2024. Σχεδόν 9.000 θέσεις φέτος, σε σχέση με τις 6.638 θέσεις της περσινής χρονιάς. Το 62% προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα.
  • Είμαι βέβαιος ότι από τη νέα χρονιά θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της απασχόλησης, των βιώσιμων και δίκαια αμειβόμενων θέσεων εργασίας, με την εφαρμογή των διατάξεων του νομοθετήματος του υπουργείου Εργασίας που εγκρίθηκε από τη Βουλή. Με τις νέες διατάξεις δεν καταργείται το 5νθήμερο, όπως διατείνονται ορισμένοι, αλλά καταπολεμάται η αδήλωτη, υποδηλωμένη και ανασφάλιστη εργασία, θεραπεύονται χρόνιες στρεβλώσεις σ' αυτό το πεδίο και ενισχύεται ο καλώς εννοούμενος ανταγωνισμός στην αγορά εργασίας.
  • Η σταθερή και μόνιμη αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος συνιστά και λύση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, γιατί γνωρίζω πολύ καλά ότι το σούπερ μάρκετ είναι πολύ ακριβό και αποτελεί βραχνά για τα ελληνικά νοικοκυριά. Τα βοηθήματα και τα επιδόματα ασφαλώς είναι μια ανάσα για τους ευάλωτους συμπολίτες, ωστόσο χρειάζεται ταυτόχρονα να πολεμήσουμε την αισχροκέρδεια με τη μέγιστη δυνατή αυστηρότητα και με όλα τα διαθέσιμα εργαλεία - και αυτό ακριβώς κάνουμε.
    • Καταρχάς με ελέγχους στην αγορά. Από την αρχή του έτους έχουν διενεργηθεί σχεδόν 15.000 έλεγχοι και έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους άνω των 5 εκατομμυρίων ευρώ σε εταιρείες κολοσσούς. Αλλά και με τα 4 νέα μέτρα που ανακοινώσαμε αυτήν την εβδομάδα, μεταξύ των οποίων η προσφορά φθηνότερων προϊόντων για 6 μήνες με επιβολή προστίμων εάν είναι ψευδής η μείωση της τιμής. Οι έλεγχοι επεκτείνονται και στους προμηθευτές των σούπερ μάρκετ ώστε να εντοπίσουμε πιθανές εστίες αδικαιολόγητων ανατιμήσεων σε όλους τους κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας. Έτσι, τα μεγάλα σούπερ μάρκετ θα πρέπει να κοινοποιούν πλέον τους τιμοκαταλόγους τους και οι πολίτες θα μπορούν πιο εύκολα να καταγγέλλουν περιστατικά αισχροκέρδειας.
    • Το γνωστό Market Pass θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους, αλλά μόνο για όλη τη Θεσσαλία, πλημμυρόπληκτες κοινότητες της Φθιώτιδας και της Βοιωτίας, και τον Έβρο με διπλασιασμό του μηνιαίου ποσού. Ωφελούμενα θα είναι περίπου 280.000 νοικοκυριά με 740.000 μέλη.
  • Αναφορικά με το ζήτημα της αρωγής και αποκατάστασης των συνεπειών από τις σαρωτικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, να ξεκινήσω λέγοντας πως γνωρίζουμε ότι η κατάσταση είναι ακόμη πολύ δύσκολη και οι πολίτες δοκιμάζονται κάθε μέρα. ... Όμως είμαστε εκεί κάθε μέρα και κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να στηρίξουμε τους πολίτες. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, για όσο καιρό χρειαστεί.
    • Στην πλατφόρμα arogi.gov.gr μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί σχεδόν 25.000 οριστικοποιημένες αιτήσεις και περίπου 5.000 προσωρινές.
    • Οι 45 οικισμοί που χτυπήθηκαν ολικά από την πρωτοφανή κακοκαιρία -θυμίζω- παίρνουν αποζημίωση χωρίς έλεγχο φακέλου. Γνωρίζω ότι υπάρχουν ακόμη περιπτώσεις που και εκεί δεν έχουν πάρει όλοι, και γίνεται προσπάθεια να λυθούν οι τεχνικές δυσκολίες.
    • Επιπλέον, με ρύθμιση που ψηφίστηκε προχθές από τη Βουλή, οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν φέτος το καλοκαίρι από τις φυσικές καταστροφές θα έχουν ασφαλιστική κάλυψη μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2024, ενώ αναστέλλονται και οι πλειστηριασμοί.
    • Στη Θεσσαλία επίσης εφαρμόζουμε πιλοτικά και τον τρόπο που θέλουμε να λειτουργεί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στο νέο αναβαθμισμένο ΕΣΥ. Ομάδες υγειονομικών πηγαίνουν πόρτα-πόρτα σε κάθε χωριό και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.
  • Την εβδομάδα που πέρασε υπογράφηκε η πρώτη σύμβαση για την αναβάθμιση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών σε νοσοκομεία του ΕΣΥ. Αφορά το Θριάσιο Νοσοκομείο, από τα μεγαλύτερα της χώρας που καλύπτει τις ανάγκες της Δυτικής Αττικής, δέχεται χιλιάδες περιστατικά από την Πελοπόννησο και αεροδιακομιδές από Αιγαίο. Είναι ένα από τα 96 ΤΕΠ που, μαζί με 156 Κέντρα Υγείας σε όλη τη χώρα, θα «υποστούν» ριζική αναβάθμιση -κτιριακή και στον εξοπλισμό τους- με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
  • Με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το NextGenerationEU, υλοποιούμε και ένα ακόμη -μικρότερο όμως πολύ σημαντικό- πρόγραμμα: τον "Προσωπικό Βοηθό για Άτομα με Αναπηρία". Μετά την πιλοτική πρώτη φάση της προνοιακής αυτής δράσης στην Περιφέρεια Αττικής και τα νησιά της, με ωφελούμενα 1.000 άτομα, προχωράμε τώρα στην β' φάση του προγράμματος για κάθε περιφέρεια της χώρας, με 1.250 νέους δικαιούχους. Το πρόγραμμα αφορά άτομα ηλικίας 16 έως 65 ετών, με συνολικό ποσοστό αναπηρίας ίσο ή μεγαλύτερο του 67% κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης.
  • Ένα ακόμη καλό νέο: Η Ελλάδα απαλλάσσεται από την υποχρέωση να καταβάλει πρόστιμο 720.000 ευρώ τον χρόνο που της είχε επιβληθεί από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για εννέα χωματερές στη Μεσσηνία. Και αυτό γιατί τα απορρίμματα των Δήμων Τριφυλίας, Μεσσήνης και Οιχαλίας οδηγούνται πλέον στη σύγχρονη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων της περιοχής. Να επισημάνω με την ευκαιρία κάτι που μάλλον δεν είναι ευρέως γνωστό: η χώρα μας, έως τις αρχές του 2019 κατέβαλε το ποσό των 80.000 ευρώ τον χρόνο για κάθε μία από τις 65 ανεξέλεγκτες χωματερές που υπήρχαν στην επικράτεια. Σήμερα έχουμε απαλλαγεί από τα 2/3 αυτών των προστίμων. Αυτό σημαίνει εξοικονόμηση 3.360.000 ευρώ τον χρόνο. Στόχος μας είναι μέχρι το τέλος του 2024 να έχουν μηδενιστεί όλες οι χρηματικές κυρώσεις. Το οφείλουμε στους πολίτες και στο περιβάλλον.
  • Τελειώνω όμως με μια εξέλιξη που μου έδωσε ξεχωριστή χαρά. Τα πανέμορφα Ζαγοροχώρια μας περιλαμβάνονται -για πρώτη φορά- στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Δικαιώνεται, έτσι, μία κοινή προσπάθεια του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ζαγορίου. Ήταν και προσωπική μου δέσμευση από το 2019 να αναγνωριστεί η μοναδική αρχιτεκτονική των 46 οικισμών της Πίνδου ως πολύτιμο πολιτισμικό αγαθό και να έχει πλέον αυξημένη προστασία από την αλόγιστη δόμηση και τον υπερτουρισμό.


Συμπληρωματικός Προϋπολογισμός ύψους 600 εκατ. ευρώ

 



Συμπληρωματικός Προϋπολογισμός ύψους 600 εκατ. ευρώ κατατέθηκε στη Βουλή από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών  εκ των οποίων 450 εκατ. ευρώ για το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και 150 εκατ. ευρώ για τον τακτικό Προϋπολογισμό, για να καλύψει τις πρώτες αποζημιώσεις, την κρατική αρωγή και αγροτικές αποζημιώσεις από τις καταστροφές.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς επεσήμανε στη Βουλή ότι το συνολικό κόστος των αποζημιώσεων αναμένεται σημαντικά μεγαλύτερο, άνω του 1 δισ. ευρώ, και θα επιβαρύνει και τα επόμενα έτη, καθώς θα επισκευάζονται τα κτίρια που υπέστησαν ζημιά και θα αποζημιώνονται από την κρατική αρωγή. Αυτά τα χρήματα είναι συμπληρωματικά αυτών που απαιτούνται για έργα αποκατάστασης υποδομών που θα χρηματοδοτηθούν κατά κύριο λόγο από συγχρηματοδοτούμενα εργαλεία, όπως το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.
 
Οι πιστώσεις του συμπληρωματικού Προϋπολογισμού χρησιμοποιούνται για μέτρα όπως:

  1. Η ενίσχυση μέσω του arogi.gov.gr για πρώτες ανάγκες, ζημιές σε οικοσκευή και απλές επισκευαστικές εργασίες έως 6.600 ευρώ.
  2. Η πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής κτιρίων που υπέστησαν βλάβες έως 10.000 ευρώ και εν συνεχεία η στεγαστική συνδρομή ύψους 80% επί του κόστους επισκευής ή ανακατασκευής των κτιρίων.
  3. Η επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης από 300 έως 500 ευρώ το μήνα.
  4. Η αναστολή συμβάσεων εργασίας με αποζημίωση ειδικού σκοπού προς τους εργαζόμενους των πληγεισών επιχειρήσεων.
  5. Η πρώτη αρωγή έναντι κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις ύψους έως 4.000 ευρώ και εν συνεχεία η αποζημίωση 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς σε στοιχεία ενεργητικού της επιχείρησης όπως μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα.
  6. Οι αποζημιώσεις προς πληγείσες αγροτικές εκμεταλλεύσεις που περιλαμβάνει τόσο αποζημίωση 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς σε στοιχεία ενεργητικού της αγροτικής εκμετάλλευσης όπως μηχανολογικό εξοπλισμό, έγγειο κεφάλαιο, πρώτες ύλες και εμπορεύματα, όσο και η αποζημίωση της τρέχουσας παραγωγής μέσω του ΕΛΓΑ».


Ένας ακροαριστερός φασίστας, ένας καταδικασμένος από το ειδικό δικαστήριο, και ένας πρώην Ναύαρχος η ομάδα Κασσελάκη

 


Μόνο αέρα ανανέωσης στον ΣΥΡΙΖΑ και πάμε μπροστά δεν έχει η ομάδα του Στάφανου Κασσελάκη, και μιλάμε για ανθρώπους με βαρύ παρελθόν που συνέβαλαν στο να πάει ο ΣΥΡΙΖΑ στο 17%.

Τα πρώτα δείγματα γραφής σχετικά με το ποιοι θα αποτελούν την ηγετική ομάδα, έδειξε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είναι υποχείριο της παλιάς ομάδας Τσίπρα που τελείωσαν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στον επινίκειο λόγο του, έξω από την Κουμουνδούρου το βράδυ της Κυριακής, ο Στέφανος Κασσελάκης το πρώτο «ευχαριστώ» που είπε σε πρόσωπο, ήταν στον καταδικασμένο απο το ειδικό δικαστήριο 13-0,  Νίκο Παππά και τον κάλεσε δίπλα του στην εξέδρα από την οποία απηύθυνε την ομιλία του.

Έχει δίκιο ο Κασσελάκης αφού χωρίς την συμφωνία με τον Νίκο Παππά, μετά τον πρώτο γύρο, ίσως το αποτέλεσμα να ήταν διαφορετικό χθες το βράδυ καθώς το ποσοστό 8,67% που πήρε ο Ν. Παππάς (πάνω από 12.000 ψήφοι) μεταφέρθηκε στον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και έγειρε καθοριστικά την πλάστιγγα. Μέχρι εκεί όμως δεν κάνεις το βρώμικο παρελθόν συνεργάτη σου.

Ο αποδεδειγμένα ακροαριστερός φασίστας και θαυμαστής του παιδεραστή, δολοφόνου Άρη Βελουχιώτη Παύλος Πολάκης, ήταν ο άνθρωπος που γνώρισε τον Κασσελάκη στον Αλέξη Τσίπρα και έτσι μπήκε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Ο καροαριστερός Παύλος Πολάκης που έχει απειλήσει δικαστές, δημοσιογράφους και αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν από τους πρώτους που στήριξαν ενεργά στα social - και όχι μόνο - την υποψηφιότητα Κασσελάκη. 

Και τέλος ένας πρώην ναύαρχος ο Ευάγγελος Αποστολάκης, που αναγκάστηκε να κάνει τον κομπάρσο στα βιντεάκια του Κασσελάκη, και αυτό για να επιβιώσει πολιτικά και να έχει ρόλο δίπλα στον νέο πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη.

Βέβαια ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα στον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί στελέχη βαριά ονόματα δεν έχουν ακόμα εκφραστεί για την επόμενη ημέρα.



New York Times για ελληνική οικονομία: Μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες της Ευρώπης


 

Ο κομβικός ρόλος του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του στην ανάπτυξη της οικονομίας στην Ελλάδα.

Στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και στο χαμηλό ποσοστό ανεργίας αναφέρεται, μεταξύ άλλων, το διθυραμβικό δημοσίευμα των New York Times για τη θετική πορεία που καταγράφει το τελευταίο χρονικό διάστημα η ελληνική οικονομία, με ευθύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των New York Times, η Ελλάδα με ρυθμό ανάπτυξης διπλάσιο από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, συγκαταλέγεται στις δυνατές οικονομίες που αναπτύσσονται πιο γρήγορα στην Ευρώπη. 

Αναφορικά με την ανεργία, μπορεί να παραμένει στο υψηλό ποσοστό της τάξεως του 11%, αλλά είναι η χαμηλότερη για πάνω από μία δεκαετία. Επίσης, έχει παρατηρηθεί τον τελευταίο καιρό η συρροή επενδυτών και πολυεθνικών εταιρειών στη χώρα, ο τουρισμός έχει συμβάλλει στην άνοδο του κλάδου των κατασκευών και στο άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας, ενώ οι τράπεζες, από πλευράς τους, έχουν ξεκινήσει εκ νέου τους δανεισμούς, ωφελώντας την ευρύτερη οικονομία και σημαίνοντας την εξυγίανσή τους.

Το δημοσίευμα των New York Times παρουσιάζει, παράλληλα, τα άλματα που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια η ελληνική οικονομία, κάνοντας λόγο για τότε (εποχή ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα) που ήταν φορτωμένη με χρέη που δεν μπορούσε να αποπληρώσει και παραλίγο να διασπάσει την ευρωζώνη πριν από μια δεκαετία. Σήμερα, είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρώπης. Σε μια σημαντική αναγνώριση της ανάκαμψης της χώρας, οι οίκοι αξιολόγησης αναβαθμίζουν την εκτίμησή τους για το χρέος της Ελλάδας και ανοίγουν την πόρτα για μεγάλους ξένους επενδυτές, όπως επισημαίνεται.

Το δημοσίευμα αναφέρει, ότι αυτόν τον μήνα, ο DBRS Morningstar, ένας παγκόσμιος οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας αναγνωρισμένος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αύξησε την αξιολόγηση του ελληνικού χρέους σε επενδυτική βαθμίδα, μια κίνηση που ανοίγει την πόρτα για τις συντάξεις και άλλους μεγάλους επενδυτές να αγοράσουν ομόλογα που εκδίδει η κυβέρνηση. Και αυτό θα μειώσει το κόστος δανεισμού για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και την κυβέρνηση, αφού η Ε.Κ.Τ. αυξάνει τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.

Ο Moody's, ένας από τους μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης, αύξησε την αξιολόγηση του χρέους της Ελλάδας στις 15 Σεπτεμβρίου κατά δύο βαθμίδες, λίγο πριν από την επενδυτική βαθμίδα, επικαλούμενος «βαθιά διαρθρωτική αλλαγή» στην οικονομία, τα οικονομικά και το τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Η New York Times, μιλώντας για τις επενδύει που έχει προσελκύσει η χώρα μας, κάνει λόγο για εταιρείες-κολοσσούς που επενδύουν στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι οι επενδυτές έχουν ήδη μπει στο παιχνίδι. Η Microsoft κατασκευάζει ένα data center αξίας 1 δισεκατομμυρίου ευρώ ανατολικά της Αθήνας.

Πιο βόρεια, η Pfizer εδραιώνει ένα ερευνητικό κέντρο αξίας 650 εκατ. ευρώ. Αμερικανικές, κινεζικές και ευρωπαϊκές εταιρείες προωθούν συμφωνίες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και οι επενδύσεις της Cisco, της JPMorgan, της Meta και άλλων πολυεθνικών προβλέπεται να έχουν οικονομικό αντίκτυπο δισεκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Αναφορά γίνεται και στη μαζική παρουσία τουριστών που γνωρίζει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και ειδικότερα κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινή περιόδου. Όπως επισημαίνεται, πάνω από 10 εκατομμύρια τουρίστες συνέρρευσαν στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι, παρά την έξαρση των πυρκαγιών, αποφέροντας εκτιμώμενα έσοδα άνω των 21 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ η δραστηριότητα των κατασκευαστικών εταιρειών έχει αυξηθεί στην ηπειρωτική χώρα και στα νησιά, λόγω της αυξημένης ζήτησης για τουριστικά καταλύματα.

Το δημοσίευμα των New York Times αναφέρεται και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ αναγνωρίζει και τη συμβολή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας σε αυτή τη θετική στροφή που έχει πραγματοποιήσει και συνεχίζει να πραγματοποιεί η ελληνική οικονομία.

Όπως σημειώνεται, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανεξελέγη πρωθυπουργός με συντριπτική πλειοψηφία τον Ιούνιο, αφού πιστώθηκε την τόνωση της ανάκαμψης μειώνοντας τους φόρους και το χρέος, σύμφωνα με τους New York Times. Η κυβέρνηση μείωσε τη γραφειοκρατία για τις επιχειρήσεις και αύξησε τον κατώτατο μισθό, ενώ η χώρα αποπληρώνει τις δανειακές της υποχρεώσεις νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.

Η Ελλάδα βγήκε από τους αυστηρούς δημοσιονομικούς ελέγχους των προγραμμάτων διάσωσης το 2018 και οι ενέργειες της κυβέρνησης από τότε έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 2021, οι Βρυξέλλες ενέκριναν άλλα 30 δισεκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις στην Ελλάδα, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας για την ενίσχυση των οικονομιών της Ε.Ε. μετά τα lockdown του Covid-19.




Πήγε να κάνει "μάθημα" ο Τσίπρας στον Κασσελάκη και μπέρδεψε τον Τσόρτσιλ και τον Μακμίλαν.

 


Ένας Τσίπρας από τα παλιά, ο Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας, σε πηγαδάκι δημοσιογράφων που είχε στηθεί στη Βουλή μετά τη συνάντηση που είχε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τον διάδοχό του, τα αποτελέσματα της εσωκομματικής εκλογικής μάχης είπε «η πολιτική είναι events my dear, όπως έλεγε ο Τσόρτσιλ».

Μόνο που η φράση δεν είναι ακριβώς έτσι και δεν την έχει πει ο Ουίνστον Τσόρτσιλ αλλά ο Χάρολντ Μακμίλαν. 

Η ακριβής φράση μάλιστα αποτέλεσε απάντηση σε ερώτηση σχετικά με το ποιο ήταν το πιο μεγάλο πρόβλημα που είχε ως πρωθυπουργός και έχει ως εξής «Events, my dear boy, events» (μτφ. τα γεγονότα, αγαπητό μου αγόρι, τα γεγονότα).