Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2026

Ο εισαγγελέας ζητά να προφυλακιστούν οι δύο άνδρες που αφέθηκαν προκλητικά ελεύθεροι για τον βαρύ οπλισμό στη Θεσσαλονίκη

 


Προσφυγή κατά της διάταξης με την οποία αφέθηκαν ελεύθεροι, με περιοριστικούς όρους, οι δύο κατηγορούμενοι για την υπόθεση με τον βαρύ οπλισμό στη Θεσσαλονίκη που φαίνεται να προοριζόταν για ένοπλη σύγκρουση μεταξύ τουρκικών εγκληματικών ομάδων, άσκησε ο εισαγγελέας Εφετών, ζητώντας να επανεξεταστεί η δικαστική κρίση και να διαταχθεί η προσωρινή τους κράτηση.

Σύμφωνα με το rthess.gr, η υπόθεση αναμένεται πλέον να εισαχθεί ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών, το οποίο κληθεί να αποφασίσει επί της προσφυγής.

Σύμφωνα με το σκεπτικό που -κατά πληροφορίες- επικαλείται ο εισαγγελέας, από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τη φύση των πράξεων που αποδίδονται στους δύο κατηγορουμένους προκύπτει ότι σε περίπτωση που παραμείνουν ελεύθεροι, είναι πιθανό να διαπράξουν εκ νέου παρεμφερή κακουργήματα. Εφόσον το Συμβούλιο Εφετών κάνει δεκτή την προσφυγή, η προηγούμενη διάταξη, με την οποία οι δύο άνδρες αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους θα καταργηθεί και θα διαταχθεί η σύλληψή τους και η προσωρινή τους κράτηση.

Οι δύο κατηγορούμενοι, ένας 36χρονος Τούρκος και ένας 30χρονος Έλληνας, είχαν αφεθεί ελεύθεροι την περασμένη Πέμπτη μετά τις απολογίες τους στην ανακρίτρια Θεσσαλονίκης. Σε βάρος τους είχαν αποδοθεί, μεταξύ άλλων, κατηγορίες για διακεκριμένη περίπτωση οπλοκατοχής και εγκληματική συμμορία. Είχαν συλληφθεί λίγα 24ωρα νωρίτερα στις Συκιές Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια επιχείρησης της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος.

Οι αστυνομικοί τούς εντόπισαν να εξέρχονται από ισόγειο αποθηκευτικό χώρο καταστήματος, μεταφέροντας συσκευασίες, στις οποίες, σύμφωνα με την Αστυνομία, βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, πολεμικό τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή, υποπολυβόλο τύπου Uzi, γεμιστήρες, διόπτρα και φυσίγγια, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ως ηθικός αυτουργός στην ίδια δικογραφία περιλαμβάνεται ένας ακόμη Τούρκος, 49 ετών, ο οποίος είναι ήδη έγκλειστος σε κατάστημα κράτησης της χώρας και καταζητείται με ερυθρά αγγελία διεθνών αναζητήσεων των τουρκικών Αρχών για υπόθεση απάτης με υπολογιστές.

Κατά τις απολογίες τους, οι δύο συλληφθέντες αρνήθηκαν τις κατηγορίες. Ο 36χρονος φέρεται να υποστήριξε ότι ο 49χρονος συμπατριώτης του τον απείλησε και τον εξανάγκασε να βρει χώρο για την αποθήκευση των όπλων, ενώ ανέφερε ότι απευθύνθηκε στον 30χρονο Έλληνα, με τον οποίο γνωρίζονται. Από την πλευρά του, ο 30χρονος φέρεται να δήλωσε ότι δεν γνώριζε το περιεχόμενο των συσκευασιών που αποθηκεύτηκαν στον χώρο ιδιοκτησίας του και ότι δέχθηκε να εξυπηρετήσει τον συγκατηγορούμενό του χωρίς να γνωρίζει ότι επρόκειτο για όπλα. Με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακρίτριας είχαν αφεθεί ελεύθεροι υπό όρους- απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και υποχρέωση εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα.



Σδούκου, Μαρινάκης, Αγαπηδάκη, και το πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Νίκη Φουντά ξεφτιλίζουν χυδαίο Φαραντούρη

 


Το στούντιο του τηλεοπτικού σταθμού Open, διάλεξε ο γυρολόγος και τώρα ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ που τον μάζεψε οΑνδρουλάκης, Νικόλας Φαραντούρης, να δείξει την χυδαιότητα του και να ξεφτιλιστεί απευθυνόμενος στην εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Αλεξάνδρα Σδούκου, της είπε ότι την περίοδο που εκείνος εργαζόταν στη ΔΕΠΑ η ίδια «χαριεντιζόταν με υπουργούς».

Υπενθυμίζουμε ότι ο Νικόλας Φαραντούρης δεν έχει δεχθεί ζεστή υποδοχή στο ΠΑΣΟΚ, και οι αντιδράσεις που τον μάζεψε ο Ανδρουλάκης ήταν πολλές.

Στην χυδαιότητα αυτή του Φαραντούρη παρενέβη στη συζήτηση και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, επισημαίνοντας ότι «δεν θα συνηθίσουμε το «τέρας» των προσωπικών επιθέσεων και της «ανθρωποφαγίας» και κάλεσε τον Νίκο Ανδρουλάκη να πάρει θέση απομονώνοντας τέτοιου είδους συμπεριφορές.



Πάντως, η Αλεξάνδρα Σδούκου δεν άφησε το περιστατικό να πέσει κάτω, εκλαμβάνοντας τις αναφορές του κ. Φαραντούρη και ως έμμεση μομφή στην κομματική της ταυτότητα, με δεδομένο το ότι έχει συνεργαστεί με αρκετούς υπουργούς προερχόμενους και από το ΠΑΣΟΚ στο υπουργείο Περιβάλλοντος, όπου υπηρετούσε. Έτσι, αργά το βράδυ η κ. Σδούκου δημοσίευσε την απόδειξη εγγραφής της στη ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι είναι μέλος του κόμματος από το 1997 και κατηγόρησε τον κ. Φαραντούρη ως γυρολόγο της πολιτικής.

«Επειδή ο κ. Φαραντούρης έχει γυρίσει 2-3 κόμματα μόνο τα τελευταία χρόνια, δεν σημαίνει πως είμαστε όλοι ίδιοι» σημειώνει μεταξύ άλλων η κ. Σδούκου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Φαραντούρης που δεν έτυχε και... θερμής υποστήριξης από το κόμμα του, για αυτή του την χυδαιότητα, και  βρέθηκε στο στόχαστρο και άλλων πολιτικών στελεχών. 

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη του απάντησε με μια φράση της Μαργαρίτας Παπανδρέου. «Κουίζ για τον Νίκο Φαραντούρη - για όσα αισχρά είπε σήμερα στην Αλεξάνδρα Σδούκου: “Δεν θέλαμε να είμαστε η σκιά κανενός. Θέλαμε να έχουμε τη δική μας φωνή, τη δική μας παρουσία και να κρινόμαστε γι' αυτό που είμαστε και γι' αυτό που προσφέρουμε”. Ποια το είπε; Η Μαργαρίτα Παπανδρέου που μόλις χτες έγινε η κηδεία της. Δε χρειάζεται να πω τίποτε άλλο», ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Και η πρώην υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ Νίκη Φούντα (πλέον ιδιωτεύει) «κάρφωσε» τον Νίκο Φαραντούρη με ανάρτηση της στο Facebook, επικαλούμενη τη συνεργασία της με την κ. Σδούκου την περίοδο που θήτευε στο γραφείο του πρώην υπουργού Γιάννη Μανιάτη. «Αυτό που ενδιαφέρει είναι πως δεν μπορεί σε πολιτική συζήτηση να είναι επιχείρημα οι χαριεντισμοί. Δεν έχω κανέναν λόγο άρα να την υπερασπιστώ ( ή να μην την υπερασπιστώ), πέρα από τον προφανή: Πέραν του ότι είναι μια γυναίκα που δούλευε πάρα πολύ, ήταν μια πολύ σοβαρή "πρώτη γραμμή υπουργείου" που απευθυνόσουν, και νομίζω αρκετά κατάλληλη υφυπουργός πλέον, ο βασικός λόγος είναι οτι ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ, και ειδικά στον δημόσιο λόγο, και ειδικά εν έτει 2026, και ειδικά απέναντι σε μια γυναίκα Υπουργό, να ακούγονται σεξιστικά σχόλια», έγραψε η κ. Φούντα.




Οριζόντια παρέμβαση της κυβέρνησης για το πετρέλαιο και το επίδομα θέρμανσης

 



Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανάρτησή του για τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου:

  • Θα ξεκινήσω με δύο καλά νέα για την ελληνική οικονομία. Μέσα σε ένα μόλις εικοσιτετράωρο, η Moody's αναβάθμισε τις προοπτικές της χώρας μας, ενώ η Scope αναβάθμισε την πιστοληπτική της βαθμίδα. Έγραψα και χθες ότι αυτές οι δύο αναβαθμίσεις είναι μία ακόμη επιβεβαίωση της προόδου που έχει κάνει η οικονομία μας τα τελευταία χρόνια. Και κυρίως της απόστασης που έχουμε διανύσει από την εποχή που η Ελλάδα βρισκόταν εκτός επενδυτικής βαθμίδας και δανειζόταν με πολύ δυσμενέστερους όρους. Κατανοώ ότι όλα αυτά μπορεί να ακούγονται κάπως τεχνικά, όμως έχουν σημασία γιατί όσο πιο αξιόπιστη θεωρείται η χώρα, τόσο φθηνότερα μπορεί να δανείζεται, τόσο πιο εύκολα προσελκύει επενδύσεις και τόσο περισσότερες είναι οι δυνατότητες της οικονομίας να αναπτύσσεται. Και αυτό, στο τέλος της διαδρομής, σημαίνει περισσότερες δουλειές, καλύτερους μισθούς και περισσότερους πόρους για την Υγεία, την Παιδεία και το κοινωνικό κράτος.
  • Η χώρα έχει αλλάξει και συνεχίζει να αλλάζει και αυτό δεν είναι κάτι που αφορά μόνο την οικονομία. Ένα από τα επόμενα μεγάλα βήματα είναι η Συνταγματική Αναθεώρηση, για την οποία συζητήσαμε στη Βουλή αυτήν την εβδομάδα. Ένα θέμα που, κανονικά, θα έπρεπε να μας ενώνει περισσότερο απ' ό,τι μας χωρίζει, γιατί δεν αφορά μια κυβέρνηση ή μια αντιπολίτευση, αλλά τους κανόνες με τους οποίους θα λειτουργεί η χώρα για πολλά χρόνια. Κι όμως, είδαμε δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται ως σοβαρές και υπεύθυνες να μην στηρίζουν ακόμη και αλλαγές με τις οποίες, επί της ουσίας, συμφωνούν ή τις οποίες έχουν συμπεριλάβει στο πρόγραμμά τους. Η αντιπολίτευση έχει, προφανώς, κάθε δικαίωμα να καταθέτει τις δικές της προτάσεις. Αυτό είναι η δημοκρατία. Όταν, όμως, δηλώνεις ότι το άρθρο 16 πρέπει να αλλάξει, ότι η ευθύνη των υπουργών χρειάζεται άλλη αντιμετώπιση και ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να θωρακιστεί περισσότερο, δεν μπορείς την ίδια στιγμή να επιλέγεις το «παρών» και να κάνεις δυσκολότερη κάθε αλλαγή. Αυτό ακριβώς συνέβη. Είναι μια λογική κατώτερη των περιστάσεων. Οι πολίτες, όμως, βλέπουν και κρίνουν. Και ελπίζω ότι στην επόμενη Βουλή η ευκαιρία αυτή δεν θα χαθεί, αλλά θα υποχρεώσει όλους να σταθούν με μεγαλύτερη ευθύνη απέναντι στη χώρα.
  • Περνώ τώρα στο ζήτημα της ακρίβειας:
    • Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσουμε μια σημαντική παρέμβαση της κυβέρνησης και των διυλιστηρίων για το πετρέλαιο θέρμανσης, ώστε η τιμή εκκίνησης να διαμορφωθεί κάτω από τα 1,75 ευρώ το λίτρο, χαμηλότερα από το επίπεδο στο οποίο έκλεισε η περσινή περίοδος.
    • Παράλληλα, προχωράμε σε οριζόντια αύξηση του επιδόματος θέρμανσης, όχι μόνο για όσους χρησιμοποιούν πετρέλαιο, αλλά και για τα νοικοκυριά που θερμαίνονται με άλλες μορφές ενέργειας. Η μεγαλύτερη ενίσχυση κατευθύνεται παγίως στις περιοχές όπου οι ανάγκες είναι αυξημένες λόγω των κλιματικών συνθηκών.
    • Επίσης, επεκτείνουμε την επιδότηση στο diesel για όλον τον Οκτώβριο. Βεβαίως, ακόμη και αν μια κυβέρνηση διαθέτει δημοσιονομικές εφεδρείες, η έκταση του προβλήματος καθιστά αναγκαία μια ευρωπαϊκή παρέμβαση, στην οποία και επιμένω.
    • Σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ένωση επιτρέψει έκτακτες εθνικές παρεμβάσεις, χωρίς αυτές να προσμετρώνται στα όρια δαπανών, θα μπορούσαμε να εξετάσουμε και την προσωρινή μείωση της φορολογίας στα καύσιμα.
  • Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα θέτει στην Ευρώπη ένα ζήτημα που ξεπερνά τα εθνικά της σύνορα. Το βλέπουμε ήδη στην προσπάθεια να προστατεύσουμε τα παιδιά από τους κινδύνους του ψηφιακού εθισμού και των social media. Η χώρα μας πρωτοστάτησε σε αυτή τη συζήτηση. Με το KidsWallet δημιουργήσαμε έναν λειτουργικό μηχανισμό επιβεβαίωσης ηλικίας και θέσαμε από νωρίς την ανάγκη για ένα κοινό ευρωπαϊκό «ψηφιακό όριο ενηλικίωσης». Είναι σημαντικό ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υιοθετεί τώρα αυτή τη βασική αρχή: αυτόνομοι λογαριασμοί στα social media από τα 15 και μετά, με αυστηρότερους περιορισμούς για τις μικρότερες ηλικίες, αλλά και με περισσότερη εταιρική ευθύνη από την πλευρά των πλατφορμών. Είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα σε μια στιγμή που έχουν πολλαπλασιαστεί οι προειδοποιήσεις για τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης.
  • Και στο μεταναστευτικό, όμως, οι θέσεις μας δικαιώνονται και εισακούγονται. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με χαρά άκουσα την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ανακοινώνει ότι θα προτείνει έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό έκτακτης απόκρισης σε περιπτώσεις μαζικών και εργαλειοποιημένων μεταναστευτικών ροών, όπως συνέβη το 2021 στον Έβρο και πρόσφατα στη Θέουτα. Είναι μια πρόταση που είχα διατυπώσει ήδη στις αρχές Αυγούστου, με άρθρο μου στο Politico. Γιατί όταν ένα κράτος-μέλος δέχεται τέτοια πίεση στα σύνορά του, δεν υπερασπίζεται μόνο τα δικά του σύνορα. Υπερασπίζεται τα ευρωπαϊκά σύνορα. Και η Ευρώπη οφείλει να έχει έτοιμη, κοινή απάντηση. Να πω επίσης πως το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε συνταγματική την υποχρεωτική εγγραφή των ΜΚΟ στο Μητρώο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, καθώς και τον έλεγχο των οικονομικών τους στοιχείων. Είναι μια σημαντική νίκη για τη διαφάνεια, τον έλεγχο και τη λογοδοσία. Όποιος δραστηριοποιείται σε ένα τόσο ευαίσθητο πεδίο δεν μπορεί να λειτουργεί χωρίς κανόνες και χωρίς έλεγχο.
  • Αλλάζω εντελώς θέμα και μεταφέρομαι, νοητά αυτήν τη φορά, στο Καστελλόριζο, το ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου την περασμένη Κυριακή παρουσιάσαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο 37 έργων στρατηγικής σημασίας. Από αυτά, ξεχωρίζω το μόνιμο ετήσιο εισοδηματικό κίνητρο 5.000 ευρώ για όλους τους κατοίκους και τους δημοσίους υπαλλήλους, τα σώματα ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Θεωρώ ότι είναι ένας πρακτικός τρόπος να στηρίξουμε όσους επιλέγουν να ζουν και να υπηρετούν σε έναν τόπο με μεγάλες δυσκολίες αλλά και μεγάλη σημασία για τη χώρα. Η προσπάθεια ενίσχυσης της Περιφέρειας αφορά συνολικά τα νησιά, τις ορεινές περιοχές, τις μικρές πόλεις και τα χωριά που χρειάζονται καλύτερες υποδομές, υπηρεσίες και περισσότερες ευκαιρίες. Αυτό σημαίνει, στην πράξη, να δίνουμε στους ανθρώπους τη δυνατότητα να μείνουν, να επιστρέψουν ή να επιλέξουν να φτιάξουν εκεί τη ζωή τους, νιώθοντας ασφαλείς. Στα Ψαρά, για παράδειγμα, το νέο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο, ύψους 2,1 εκ. ευρώ, έρχεται να απαντήσει στην αυτονόητη ανάγκη του να μην νιώθει κανείς, όπου κι αν ζει, ότι στερείται ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και φροντίδας.
  • Στο Πόρτο Γερμενό, που δοκιμάστηκε σκληρά από τη μεγάλη φωτιά του Αυγούστου, ξεκίνησαν ήδη τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, ύψους 2 εκ. ευρώ, με ανάδοχο την Τράπεζα Πειραιώς. Στόχος είναι οι κρίσιμες παρεμβάσεις να έχουν ολοκληρωθεί πριν τις έντονες φθινοπωρινές και χειμερινές βροχοπτώσεις. Τα έργα αφορούν 4.189 στρέμματα και 10 ρέματα, με τη συνεργασία της Πολιτείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της Δασικής Υπηρεσίας. Παράλληλα, δίνουμε μια ανάσα για δώδεκα μήνες στους πολίτες και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Ιουλίου και του Αυγούστου, αναστέλλοντας κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης στην κινητή ή ακίνητη περιουσία τους, με εξαίρεση τις απαιτήσεις διατροφής, για όσους έχουν πιστοποιηθεί ως πληγέντες και έχουν ενταχθεί στην κρατική αρωγή ή στα προγράμματα στεγαστικής συνδρομής και αποζημίωσης οικοσκευής.
  • Στον πυρήνα της στρατηγικής μας, ωστόσο, βρίσκεται και η μεγάλη εικόνα του ψηφιακού και παραγωγικού μετασχηματισμού της χώρας. Η Ελλάδα μπαίνει πιο δυναμικά από ποτέ στον παγκόσμιο χάρτη των Data Centers, χάρη στη συμφωνία της ΔΕΗ με την Amazon Web Services για τη δημιουργία ενός από τα μεγαλύτερα Κέντρα Επεξεργασίας Δεδομένων στη Δυτική Μακεδονία, στον Άγιο Δημήτριο. Μια σημαντική επένδυση που θα φέρει νέες και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, κρατώντας τους νέους επιστήμονες στον τόπο τους. Εδώ να πω επίσης, μιας και αναφέρομαι σε επενδύσεις, ότι η πατρίδα μας πετυχαίνει την καλύτερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τους χρόνους αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων, ολοκληρώνοντάς τους πλέον εντός 45 έως 90 ημερών. Μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου, έχουμε ήδη εγκρίνει 928 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 3,1 δισ. ευρώ, με τη δημόσια ενίσχυση να φτάνει τα 1,5 δισ. ευρώ, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τη διασφάλιση τουλάχιστον 15.000 θέσεων εργασίας υψηλής παραγωγικότητας.
  • Την Πέμπτη είχαμε τη χαρά να εγκαινιάσουμε και επίσημα το πιο σύγχρονο Αθλητικό Πάρκο της χώρας, το «Ellinikon Sports Park», που θα μπορούν να το χαίρονται όχι μόνο οι κάτοικοι των όμορων δήμων με το Ελληνικό, αλλά από ολόκληρη την Αττική. Σε μια έκταση 200 στρεμμάτων, με γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, στίβου και τένις, μπορούν να αθληθούν αθλητές και σύλλογοι, αλλά και οικογένειες με παιδιά, άνθρωποι κάθε ηλικίας που θέλουν να γυμναστούν, να περπατήσουν ή να περάσουν χρόνο έξω. Είναι το πρώτο μεγάλο έργο της ανάπλασης του Ελληνικού που παραδίδεται στην καθημερινότητα των πολιτών και είμαστε πολύ υπερήφανοι γι' αυτό.
  • Υπερήφανοι είμαστε και για τους αθλητές και τις αθλήτριές μας για την εντυπωσιακή παρουσία τους στους 20ούς Μεσογειακούς Αγώνες στον Τάραντα. Η Ελλάδα κατέκτησε 71 μετάλλια, 26 χρυσά, 26 ασημένια και 19 χάλκινα, και, για πρώτη φορά, βρέθηκε στην τρίτη θέση της γενικής κατάταξης ανάμεσα σε 27 χώρες. Πολλά συγχαρητήρια στους ίδιους, στους προπονητές τους και στις Ομοσπονδίες. Και μιας και μιλάμε για αθλητισμό, συνεχίζονται και φέτος τα προγράμματα «Άθληση για Όλους», για παιδιά, ενήλικες, ανθρώπους τρίτης ηλικίας, άτομα με αναπηρία και κοινωνικά ευάλωτες ομάδες. Ήδη 115 Δήμοι ανταποκρίθηκαν, με 829 πτυχιούχους Φυσικής Αγωγής να αναλαμβάνουν 6.584 εγκεκριμένα προγράμματα, στα οποία υπολογίζεται ότι θα συμμετάσχουν περίπου 150.000 αθλούμενοι.
  • Κλείνω με κάτι όμορφο για την Αθήνα. Ο σπουδαίος αρχαιολογικός χώρος του Κεραμεικού αποδόθηκε ξανά στους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης, πλήρως αναβαθμισμένος και προσβάσιμος σε ανθρώπους με κινητικές και οπτικές αναπηρίες. Δημιουργήθηκαν νέες διαδρομές, αναδείχθηκαν αρχαία κατάλοιπα, φυτεύτηκαν 1.000 δέντρα και θάμνοι, ενώ από τη νέα έξοδο στην Αγίων Ασωμάτων εκτίθεται για πρώτη φορά η σαρκοφάγος της Φιλωτέρας, ένα από τα σημαντικότερα επιτύμβια μνημεία του Κεραμεικού των ρωμαϊκών χρόνων. Ένα έργο που εκκρεμούσε χρόνια ολοκληρώθηκε με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Μαζί με την Πνύκα, την Αρχαία Αγορά, την Ακρόπολη και τον Εθνικό Κήπο, ο Κεραμεικός κάνει την Αθήνα λίγο πιο ανοιχτή, πιο προσβάσιμη και πιο όμορφη. Αν προλαβαίνετε, βάλτε τον στη σημερινή σας βόλτα. Καλή σας ημέρα!


Ο Γιώργος Μανούσος αυτοανακηρύχθηκε στην Ολομέλεια εκπρόσωπος του κόμματος που στηρίζει ο Κασιδιάρης


 

Εκπρόσωπος της «Συμμαχίας Ελλήνων» αυτοανακηρύχθηκε ο ανεξάρτητος βουλευτής, εκλεγμένος με τους Σπαρτιάτες Γιώργος Μανούσος, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Ηλία Κασιδιάρη ότι στηρίζει το κόμμα. 

«Τυπικά ανήκω στους ανεξάρτητους βουλευτές, ουσιαστικά όμως εκπροσωπώ τη Συμμαχία Ελλήνων« είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής, κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του σε επίκαιρη ερώτηση προς τον υφυπουργό Παιδείας Νίκο Παπαϊωάννου. «Η θέση που εκφράζω ταυτίζονται απόλυτα με κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος», πρόσθεσε εννοώντας τις "αρχές" που πρεσβεύει ο Κασιδιάρης.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής έκανε την ανακοίνωση έχοντας δίπλα του τον Γιάννη Δημητροκάλλη, η οποίος εμφανίζεται ως νόμιμος εκπρόσωπος του επίμαχου πολιτικού σχηματισμού και που επίσης είναι ανεξάρτητος βουλευτής εκλεγμένος με τους Σπαρτιάτες. 

Στην ανακοίνωση αυτή της ακροδεξιάς αντέδρασαν η αριστερά που εκπροσωπεί το ΚΚΕ και η ακροαριστερά που εκπροσωπούν Πλεύση Ελευθερίας και ΣΥΡΙΖΑ 1.






Συναντήσεις του Πρωθυπουργού στα κεντρικά γραφεία της Nvidia και της Sequoia Capital, στην Καλιφόρνια


 

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε σήμερα τα κεντρικά γραφεία της Nvidia και της Sequoia Capital, στην Καλιφόρνια, όπου είχε συναντήσεις με κορυφαία στελέχη εταιρείων και ερευνητές στον τομέα της τεχνολογίας.

Στη συνάντηση στην Nvidia, με οικοδεσπότη τον John Josephakis, Global VP for Business Development, και ανώτατα στελέχη της εταιρείας, ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συζητήσει για τις σημαντικές επενδύσεις σε ψηφιακές και υπολογιστικές υποδομές που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα, καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο η Nvidia αξιοποιεί την τεχνολογία και το οικοσύστημά της για να υποστηρίξει νεοφυείς επιχειρήσεις, κυβερνήσεις και κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας στην ανάπτυξη και υιοθέτηση εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης.




Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στο ερευνητικό κέντρο της Nvidia, όπου σχεδιάζονται ορισμένοι από τους πιο προηγμένους ημιαγωγούς και συστήματα υπολογιστικής στον κόσμο. Η Nvidia αποτελεί σήμερα μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας παγκοσμίως και βρίσκεται στον πυρήνα της παγκόσμιας ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς οι επεξεργαστές και οι υπολογιστικές πλατφόρμες της αποτελούν βασική υποδομή για την εκπαίδευση και λειτουργία των πιο προηγμένων μοντέλων AI.





Στη συνάντηση στη Sequoia Capital, με οικοδεσπότες τον Konstantine Buhler και τον Doug Leone, Partners στη Sequoia Capital, συμμετείχαν κορυφαίοι επενδυτές, ερευνητές από μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας και ερευνητικά εργαστήρια, καθώς και ιδρυτές και στελέχη εταιρειών που βρίσκονται στην αιχμή της εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης σε τομείς όπως η ιατρική, η εκπαίδευση, η αυτοματοποίηση και η ρομποτική.