Δεν ήξερα πως μισό κιλό τριχόμπαλα μπορεί να χωρέσει μέσα της ουρανούς και ωκεανούς αγάπης.
Δεν φανταζόμουνα ποτέ μου, ότι σε μια τόση δα μικρή καρδούλα χωράει όλη η υπομονή κι η αφοσίωση ετούτου εδώ του κόσμου.
Ούτε που μου περνούσε από το μυαλό, πως μπορεί και να υπάρχουνε ψυχές που δεν έχουν κανένα ίχνος κακίας μέσα τους.
Δεν πίστευα στα αλήθεια ποτέ μου, ότι υπάρχουν βλέμματα που βγάζουν σπίθες και μιλάνε πιο δυνατά απ΄ τα λόγια και ότι η χαρά, η λύπη, ο φόβος, η αγωνία, η προσμονή κι ο ενθουσιασμός, μπορούν να εκφραστούν ξεκάθαρα στο κούνημα μιας μικρής ουρίτσας.
Δεν γνώριζα ότι μπορεί ένα πλάσμα να είναι πανέξυπνο, αλλά καθόλου πονηρό και πως ένα απλό χάδι μου, έχει τόση μεγάλη σημασία κι αξία.
Ομολογώ, ποτέ δεν είχα ξαναδεί να χοροπηδάνε από χαρά όταν με αντικρίζουν και να στεναχωριούνται τόσο πολύ όταν φεύγω. Δεν είχα δει πριν σε γνωρίσω κανέναν, που να γνωρίζει πως αισθάνομαι, χωρίς να πω ούτε μια κουβέντα. Δεν ήξερα ότι η λέξη “πίστη”μπορεί να είναι τόσο απόλυτη και τόσο αδιαπραγμάτευτη.
Όλα αυτά και άλλα τόσα ακόμη, άρχισα να τα ανακαλύπτω ένα προς ένα εκείνο το πρωί που σε πρωτοείδα μικρό μου. Εκείνο το πρωί που εσύ μέσα σε ένα άβολο και παγωμένο κλουβάκι έκλαιγες, πεινασμένο, βρεγμένο και πάνω απ΄ όλα, βίαια ξεριζωμένο από την μαμά και τα αδέλφια σου. Και εγώ επιφυλακτικός, σε κοίταζα αμήχανα, χωρίς να ξέρω τι ακριβώς είσαι, τι σημαίνεις και ποια θέση θα έπαιρνες τελικά στην καρδιά μου, μέσα σε τόσο λίγο καιρό.
Σήμερα;
Σήμερα πια ξέρω ότι μ΄ αγαπάς πιο πολύ από ότι αγαπώ εγώ εμένα κι ότι είμαι ο κόσμος σου όλος.
Ξέρω, πως με νοιάζεσαι περισσότερο από όσο νοιάζομαι εγώ για τον εαυτό μου κι ανησυχείς κάθε φορά που με βλέπεις ανήσυχο.
Σήμερα έχω καταλάβει πια, πως έχω μια ψυχή δίπλα μου, που μπορώ να την εμπιστευτώ και που δεν θα με προδώσει ποτέ.
Σήμερα νιώθω τυχερός που υπάρχεις και που είσαι μέρος της ζωής μου, γιατί με έναν τρόπο μαγικό μου την κάνεις πιο όμορφη.
Έμαθα μέσα από εσένα καλόψυχο μου, πως η συνύπαρξη με ένα άλλο πλάσμα μπορεί να ηρεμήσει την ψυχή μου.
Αλλά το πιο σημαντικό από όλα που έμαθα από εσένα, είναι το πως θα πρέπει να είναι η αγάπη, άδολη, αγνή, ανιδιοτελής και απεριόριστη, χωρίς άμα και προϋποθέσεις, χωρίς ίσως και συμφέρον.
Σήμερα πια ξέρω πως εμείς οι άνθρωποι έχουμε να πάρουμε πολλά μαθήματα από εσένα και πως αυτό το γλείψιμο στη μούρη μου, είναι το πιο δυνατό κι ειλικρινές σ΄ αγαπώ του κόσμου.
Σήμερα ξέρω καλό μου, πως το να σκέφτεσαι και να δρας με την ψυχή και το συναίσθημα κι όχι με την λογική, είναι το πιο λυτρωτικό πράγμα που μπορεί να σου συμβεί.
Ξέρω, ότι έχω ένα μέλος ακόμη στην οικογένεια μου κι νιώθω πολύ χαρούμενος και ευλογημένος για αυτό.
Σήμερα λοιπόν που έχω μάθει όλα αυτά από σένα και κάθε νέα μέρα που περνάει κοντά σου και ανακαλύπτω ακόμη περισσότερα.
Σήμερα που ξέρω, μπορώ να καταλάβω επιτέλους τι σημαίνουν οι φράσεις που διάβασα κάποτε και τις θεώρησα υπερβολικές τότε, εκείνες οι δυο φράσεις που έλεγαν…
“Αν δεν υπάρχουν σκύλοι στον Παράδεισο, τότε όταν πεθάνω θέλω να πάω εκεί που έχουν πάει!”.
Γουιλ Ρονζερς.
“Μέχρι ο άνθρωπος να αγαπήσει ένα ζώο, ένα κομμάτι της ψυχής του παραμένει κοιμισμένο” .
Η νεκρώσιμη ακολουθία ψάλλεται την Τετάρτη αν και παραμένει, εάν είναι δυνατόν, άγνωστος ακόμη ο τόπος ταφής του.
Ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι το λαϊκό προσκύνημα στη σορό του σπουδαίου συνθέτη θα γινόταν από την Τρίτη έως την Πέμπτη, το πρόγραμμα τελικά άλλαξε. Συγκεκριμένα, η σορός του θα βρίσκεται στη Μητρόπολη Αθηνών από τη Δευτέρα (10.00 – 19.00), την Τρίτη (10.00 – 19.00) και την Τετάρτη από τις 10 έως και τις 3 το μεσημέρι της Τετάρτης οπότε και θα ψαλεί, τελικά, η νεκρώσιμη ακολουθία.
Οι αλλαγές αυτές, κρίθηκαν σκόπιμες καθώς την Πέμπτη ξεκινά το Ράλι Ακρόπολης και το κέντρο της Αθήνας θα είναι κλειστό.
Ο Μίκης Θεοδωράκης , ο οποίος έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη σε ηλικία 96 ετών, είχε εκφράσει την επιθυμία του, με επιστολή του το 2013 στον τότε δήμαρχο Χανίων να ταφεί στο κοιμητήριο του Γαλατά Χανίων, στο οποίο βρίσκονται ήδη ο πατέρας του και ο αδερφός του.
Η κόρη του όμως Μαργαρίτα Θεοδωράκη είχε δηλώσει πως η κηδεία του θα γίνει στο Βραχάτι Κορινθίας, όπου βρίσκεται το εξοχικό της οικογένειας.
Χθες το βράδυ όμως, με ανάρτησή του στο Facebook, ο γιος του Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργος, διαβεβαίωσε πως η οικογένεια θα σεβαστεί την τελευταία του επιθυμία να ταφεί στο Γαλατά Χανίων. «Θα σεβαστούμε την επιθυμία του με σιωπή κ σεβασμό αυτό λένε κ όλοι οι υπόλοιποι. Μας αρκεί ο πόνος που έχουμε…».
Ανάρτηση έκανε και ο εγγονός του, Αλέξανδρος, ο οποίος έκανε λόγο για ανθρωποφαγία. Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στο Facebook, έγραψε: Αυτήν την τόσο δύσκολη ώρα για την οικογένειά μας, που αντιμετωπίζουμε μια τεράστια απώλεια, θα περιμέναμε τουλάχιστον, το λιγότερο σεβασμό! Δυστυχώς όμως η ανθρωποφαγία είναι ένα "άθλημα" που έχει αγαπηθεί πολύ από τους ανθρώπους και δεν σταματάει και ποτέ. Παππού μου ΓΙΓΑΝΤΑ είσαι στο αίμα μου και στην καρδιά μου! Καλή αντάμωση με τον Γιάννη και τους προπαππούδες μου! Σεβόμαστε την επιθυμία σου, η θλίψη μας έγινε τροφή για τους βρικόλακες».
Τις πρώτες δηλώσεις σχετικά με την υπόθεση της 42χρονης στην Κυπαρισσία έκανε ο Ρουμάνος σύντροφός της, ο οποίος θεωρείται βασικός ύποπτος για τον φόνο.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα anikolouli.gr, στις δηλώσεις του ήταν ψυχρός και κυνικός.
Στο εξωτερικό εντόπισε η δημοσιογράφος τον κατά τις αρχές νούμερο ένα ύποπτο για το θρίλερ της άτυχης 42χρονης Μόνικα Γκιουζ, μητέρας τριών παιδιών στην Κυπαρισσία.
Τα πρώτα του λόγια προκαλούν αίσθηση. Ψυχρός και κυνικός απαντά με ήρεμη φωνή σαν τα όσα ακούει να αφορούν σε κάποιο τρίτο πρόσωπο και όχι στον ίδιο και την γυναίκα με την οποία ζούσαν μαζί για δύο χρόνια.
Ο διάλογος Νικολούλη - Ρουμάνου
Αγγελική : Έμαθες εδώ τι έχει γίνει;
Ύποπτος: Όχι, τι έγινε;
Αγγελική: Για την Μόνικα, δεν τα έχεις μάθει;
Ύποπτος: Όχι, όχι…
Αγγελική: Βρέθηκε «τσιμεντωμένη» στην αυλή του σπιτιού σου
Ύποπτος: Σοβαρά;
Αγγελική: Δεν σε ειδοποίησε κάποιος γνωστός σου να σου πει τι έχει γίνει;
Ύποπτος: Όχι, όχι απλώς είδα κάτι κλήσεις αλλά έχω μείνει από κάρτα και δεν επικοινώνησα.
Ο βασικός ύποπτος δείχνει να μην αντιλαμβάνεται την δυσχερή θέση του. Αρνείται οποιαδήποτε κατηγορία και υποδεικνύει πολλά και διαφορετικά πρόσωπα που θα μπορούσαν να έχουν σκοτώσει την σύντροφό του για να μπλέξουν τον ίδιο. Δείτε τι απάντησε στις καταιγιστικές ερωτήσεις της Αγγελικής Νικολούλη.
Αγγελική: Καταλαβαίνεις τώρα τις εξελίξεις. Δηλαδή η γυναίκα βρέθηκε δολοφονημένη και θαμμένη στην αυλή σου.
Ύποπτος: Κατάλαβα, ναι. Άρα, ο πρώτος ύποπτος θα είμαι εγώ…
Αγγελική: Ε δεν είσαι βρε (όνομα) μου; Αντικειμενικά άμα το δεις δεν είσαι;
Ύποπτος: Θα είμαι, δεν θα είμαι; Το ξέρω…
Αγγελική: Γιατί όμως έγινε αυτό τώρα, γιατί να φτάσεις σε τέτοιο σημείο;
Ύποπτος: Ωπα, ώπα. Δεν έχω κάνει κάτι τέτοιο εγώ…
«Άλλοι το έκαναν για να με μπλέξουν»
Αγγελική: Έ τώρα ποιος πήγε και την έθαψε μέσα στην αυλή του σπιτιού σου…
Ύποπτος: Χίλιοι δύο μπορούσανε άμα το πάμε εκεί. Όλοι οι γύφτοι που μου κρατάνε κακία θα το είχανε κάνει .Εγώ τελευταία που την είδα και την άφησα, ήταν εκεί ήταν μαζί τους.
Αγγελική: Δηλαδή, εσύ πιστεύεις ότι κάποιος άλλος τη σκότωσε και την έθαψε στην αυλή σου για να σε ενοχοποιήσει;
Ύποπτος: Ναι, χίλια τοις εκατό.
Αφού αρνείται τα πάντα στη δημοσιογράφο, δε διστάζει να κατηγορήσει και συγγενικό πρόσωπο του πρώην συζύγου της 42χρονης Μόνικα. Υποστηρίζει πως θα μπορούσε να ήταν εκείνος που την είχε σκοτώσει. Η Αγγελική τον ρώτησε σχετικά:
Αγγελική: Άρα, αυτό το πρόσωπο ήταν στην Κυπαρισσία;
Ύποπτος: Όχι, στην Ρουμανία.
Αγγελική: Ε κάτσε ρε συ (όνομα) έφυγε από τη Ρουμανία ο άνθρωπος αυτός και πήγε στην Κυπαρισσία να σκοτώσει την Μόνικα και να σε ενοχοποιήσει. Σα να μη μου τα λες καλά…
Η Αγγελική Νικολούλη τον ρωτά και για τους σάκους με τσιμέντο που αγόρασε αμέσως μετά την εξαφάνιση της γυναίκας.
Αγγελική: Οι αστυνομικοί έψαξαν και βρήκαν ότι εκείνες τις μέρες που εξαφανίστηκε η Μόνικα, εσύ πήγες σε μία μάντρα οικοδομών και αγόρασες υλικά. Πήρες άμμο, πήρες τσιμέντο…
Ύποπτος: Δούλευα τότε. Αυτές τις ημέρες είχα δουλέψει.
Αγγελική: Εκείνη την ημέρα που είχε εξαφανιστεί η Μόνικα;
Ύποπτος: Γιατί, οπωσδήποτε εκείνη τη μέρα έπρεπε να έχει γίνει;
Αγγελική: Όχι, γιατί εσύ μου έλεγες ότι έφυγες επειδή δεν είχες δουλειά…
Ρωτούσε αν έχουν βάλει κορδέλες στο σπίτι του
Ο 39χρονος δεν αρνήθηκε ότι πριν από καιρό επικοινώνησε με φίλο του στην Κυπαρισσία και τον ρώτησε εάν οι αστυνομικοί έχουν πάει σπίτι του, αν έχουνε βάλει κορδέλες και αν έχουν απομονώσει την περιοχή.
Ύποπτος: Ναι, ναι αυτό ισχύει.
Αγγελική: Γιατί το ρώταγες αυτό;
Ύποπτος: Μου είχαν σπάσει δύο φορές το σπίτι.
Αγγελική: Και επειδή σου έσπασαν δύο φορές στο σπίτι, τι δουλειά έχει η αστυνομία να βάλει κορδέλες; Κορδέλες βάζει αν έχει βρει ένα πτώμα…
Ύποπτος: Ωπα, ώπα. Μου είπανε ότι είχε σπάσει ένα τζάμι και η αστυνομία έβαλε κορδέλα. Και πήγε ο …. και είδε ότι δεν έχουν βάλει κορδέλα.
«Τι να κάνω, να κλάψω τσάμπα σαν …»
Στα όσα λέει στην δημοσιογράφο, η παντελής έλλειψη συναισθημάτων είναι εμφανής…
Αγγελική: Τώρα όπως καταλαβαίνεις οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Όλοι λένε ότι την χτυπούσες και την κακοποιούσες. Καταλαβαίνεις τώρα ότι μοιραία πρέπει να έρθεις να δώσεις εξηγήσεις…
Ύποπτος: Το ξέρω…
Αγγελική: Για την Μόνικα δε στεναχωριέσαι; Γιατί εμένα μου έλεγες ότι ζει και βασιλεύει και ότι έχει φύγει με κάποιον άλλον και τελικά βρίσκεται η γυναίκα δολοφονημένη και θαμμένη. Και πού; Στην αυλή σου, με τον πιο άγριο τρόπο «τσιμεντωμένη».
Ύποπτος: Το ξέρω αλλά…Τι να κάνω; Πείτε μου τι να κάνω; Να κλάψω τσάμπα σαν μαλ@κ@ς;
Αγγελική: Γιατί τσάμπα παιδί μου, ήταν η σύντροφός σου;
Ύποπτος: Τι να κάνω; Εγώ την αγαπούσα τόσα χρόνια και η άλλη τριγύρναγε…
Ο βασικός ύποπτος για τη δολοφονία της 42χρονης μητέρας έφυγε από την Ελλάδα λίγο μετά την εξαφάνισή της, χωρίς ωστόσο να ειδοποιήσει τον ιδιοκτήτη του σπιτιού που έμενε στην Κυπαρισσία. Ούτε καν του παρέδωσε τα κλειδιά.
Νικολούλη: Δεν ειδοποίησες τον ιδιοκτήτη ότι φεύγεις…
Ύποπτος: Όχι, γιατί είχα σκοπό να γυρίσω πίσω.
Νικολούλη: Μα ούτε πλήρωσες τα ενοίκια.
Ύποπτος: Είχα χάσει το τηλέφωνό του…
Ο 39χρονος Ρουμάνος μέσα στα πολλά που είπε στην Αγγελική Νικολούλη, δίνει τη δική του εξήγηση για τον περίεργο θάνατο μίας άλλης γυναίκας με την οποία συζούσε πριν την άτυχη 42χρονη. Όπως αναφέρει, κατέληξε από παθολογικά αίτια.
Δήλωσε πως τίθεται στην διάθεση των αρχών, οι οποίες όπως υποστηρίζει δεν έχουν επικοινωνήσει ακόμη μαζί του.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρακάθησε σε γεύμα που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Emmanuel Macron στη Μασσαλία, προς τιμήν των υψηλών συμμετεχόντων στο συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Διατήρησης Φύσης – IUCN (International Union for Conservation of Nature) με θέμα «Μεσόγειος, μία υποδειγματική θάλασσα έως το 2030».
Στο γεύμα συζητήθηκαν οι προκλήσεις που αφορούν τη βιοποικιλότητα, με έμφαση στα δάση, στις θάλασσες και στους ωκεανούς.
Στο γεύμα συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Frans Timmermans, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde και η Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Audrey Azoulay, ηγέτες από τις συμμετέχουσες χώρες και ο ηθοποιός και Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της περιβαλλοντικής οργάνωσης Conservation International, Harrison Ford.
Στην εναρκτήρια συνάντηση του παγκόσμιου συνεδρίου της Διεθνούς Ένωσης για την Διατήρηση της Φύσης (IUCN – International Union for the Conservation of Nature), στη Μασσαλία, έλαβε μέρος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατόπιν επίσημης πρόσκλησης του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Emmanuel Macron.
Στη συνάντηση παρουσιάστηκε το σχέδιο δράσης της γαλλικής πρωτοβουλίας «Μεσόγειος, μία υποδειγματική θάλασσα έως το 2030», με σκοπό την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης στη Μεσόγειο. Μεταξύ άλλων, συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, ο Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής Frans Timmermans, η Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde και η Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Audrey Azoulay.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα αναλάβει το 2023 την Προεδρία για την εφαρμογή του σχεδίου δράσης για την πρωτοβουλία «Μεσόγειος, μία υποδειγματική θάλασσα έως το 2030», ενώ απαρίθμησε τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, αλλά και τις φιλόδοξες δεσμεύσεις που αναλαμβάνει για τις ελληνικές θάλασσες στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τη Μεσόγειο, με ορίζοντα το 2030.
Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ότι:
– Η Ελλάδα θέτει ως στόχο τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων που μολύνουν τη θάλασσα κατά 50% έως το 2030. Στο ίδιο χρονικό πλαίσιο θα επιδιωχθεί η μείωση των μικροπλαστικών, που βλάπτουν το περιβάλλον, κατά 30%
– Η Ελλάδα δεν θα επιτρέπει την αλιεία στο 10% των θαλασσών της, με στόχο την καλύτερη προστασία και τόνωση των οικοσυστημάτων της Μεσογείου, η οποία έχει πληγεί από την υπεραλίευση
– Η χώρα μας θα καταρτίσει ειδική στρατηγική για την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, ώστε ο τουρισμός -που αποτελεί σημαντικό «κινητήρα» της οικονομίας- να μην λειτουργεί εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος
«Προστατεύοντας την βιοποικιλότητα των θαλασσών μας κάνουμε τη μετάβαση προς μια “Γαλάζια Οικονομία”, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα μιας νέας ισορροπίας μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής και αειφορίας», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.
Σημείωσε δε πως η προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος της Μεσογείου θα βρίσκεται στο επίκεντρο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των Νοτίων Χωρών της ΕΕ (EUMED9), η οποία θα φιλοξενηθεί στην Ελλάδα, στις 17 Σεπτεμβρίου.
Παράλληλα, Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε τις πρωτοβουλίες της χώρας μας για την επίτευξη των περιβαλλοντολογικών στόχων της ΕΕ, όπως -μεταξύ άλλων- την πλήρη απολιγνητοποίηση έως το 2028, την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών, την ολοκλήρωση του πλαισίου προστασίας των περιοχών Natura 2000 μέχρι το τέλος του 2022, την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, και την παρουσίαση του Κλιματικού Νόμου και του Εθνικού Σχεδίου Αναδάσωσης.
Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου ότι βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας, στην πόλη της Μασσαλίας, η οποία ιδρύθηκε από Έλληνες από τη Φώκαια, πριν από 2.600 χρόνια, σε μία περίοδο που η κλιματική αλλαγή δεν αποτελούσε λόγο ανησυχίας για τους προγόνους μας.
Η αλήθεια είναι ότι η Μεσόγειος -η λεγόμενη Mare Nostrum, η θάλασσά μας- βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με μία κρίση. Και πρέπει να είμαστε ειλικρινείς: ως ηγέτες δεν κάναμε αρκετά έως τώρα ώστε να αποτρέψουμε την κρίση αυτή. Τώρα είναι η ώρα αυτό να αλλάξει.
Το Σχέδιο Δράσης «Μεσόγειος, μία υποδειγματική θάλασσα έως το 2030», το οποίο παρουσιάστηκε νωρίτερα σήμερα από τη Γαλλική Κυβέρνηση, σωστά εστιάζει σε αυτές που θεωρώ ότι είναι οι τέσσερις βασικές προκλήσεις για την προστασία του ιδιαίτερα μοναδικού θαλάσσιου περιβάλλοντός μας: απώλεια βιοποικιλότητας, μη βιώσιμη αλιεία, μόλυνση των θαλασσών, ιδίως από τα πλαστικά, και μη βιώσιμες θαλάσσιες μεταφορές.
Προσυπογράφουμε το Σχέδιο και, κύριε Πρόεδρε, δεσμευόμαστε να γίνουμε πρωτεργάτες υπέρ της πλήρους εφαρμογής της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία της φύσης.
Η ακτογραμμή της χώρας μου, της Ελλάδας, ξεπερνά τα 14.000 χιλιόμετρα. Είμαστε μια χώρα αναπόσπαστα συνδεδεμένη με τη Μεσόγειο Θάλασσα, ιστορικά, πολιτισμικά, οικονομικά και κοινωνικά. Προστατεύοντας την βιοποικιλότητα των θαλασσών μας κάνουμε τη μετάβαση προς μια «Γαλάζια Οικονομία», αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα μιας νέας ισορροπίας μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής και αειφορίας.
Πολύ σύντομα θα ήθελα να αναφερθώ σε έξι δράσεις που θεωρώ πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναδείξουμε εδώ. Δράσεις με ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, αλλά και για όλες τις Μεσογειακές χώρες θεωρώ.
Πρώτον. Δεσμευόμαστε στον στόχο να γίνει το 30% της Μεσογείου, Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή μέχρι το 2030. Πέραν του στόχου της προστασίας του 30% θαλάσσιων και παράκτιων περιοχών, θα πρέπει να εργαστούμε, από κοινού και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να διασφαλίσουμε ότι οι Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές δεν θα προστατεύονται πια μόνο στα χαρτιά. Θα πρέπει να στοχεύσουμε στην αποτελεσματική διαχείριση των δικτύων των Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών, με καθορισμένα μέτρα προστασίας.
Δεύτερον. Ένα ζήτημα που συχνά παραβλέπεται, το ζήτημα του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού και της ολοκληρωμένης διαχείρισης των παράκτιων ζωνών. Δεσμευόμαστε σήμερα να θέσουμε ως προτεραιότητα, να αναπτύξουμε και να εφαρμόσουμε θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό για όλες τις ελληνικές θάλασσες, στο πλαίσιο του εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο αποκαλούμε «Ελλάδα 2.0».
Αυτό σημαίνει πως θα ακολουθήσουμε μια προσέγγιση με βάση το οικοσύστημα και σε ευθυγράμμιση με την ολοκληρωμένη διαχείριση των παράκτιων ζωνών, υποστηριζόμενοι από την καλύτερη διαθέσιμη επιστημονική γνώση.
Τρίτον. Στο θέμα των αλιευμάτων, όπως όλες οι Μεσογειακές χώρες η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις όσον αφορά την υπεραλίευση. Γνωρίζουμε ότι αυτό επηρεάζει σημαντικά τη βιοποικιλότητα. Δεσμευόμαστε να μειώσουμε την υπεραλίευση μέχρι το 2030, ανακοινώνοντας ότι έως τότε το 10% των θαλασσών μας θα είναι «no-take reserves», δηλαδή περιοχές στις οποίες δεν θα επιτρέπεται η αλιεία.
Τέταρτον. Η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός λαβρακιού και τσιπούρας ιχθυοτροφείου. Αναγνωρίζουμε την ανάγκη θέσπισης ενός σχεδίου δράσης βιώσιμης υδατοκαλλιέργειας, αντιμετωπίζοντας βασικές προκλήσεις όπως ο χωροταξικός σχεδιασμός, οι πιθανές τριβές με άλλες χρήσεις της θάλασσας και της ακτής -συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού – και η περιβαλλοντική μόλυνση.
Πέμπτον. Ως χώρα που εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τον τουρισμό, είναι σημαντικό να προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να διασφαλίσουμε ότι η ανάπτυξη και επέκταση του τουριστικού τομέα, ο οποίος είναι καθοριστικής σημασίας για την ευημερία της ελληνικής οικονομίας, δεν θα λειτουργήσει εις βάρος του φυσικού μας περιβάλλοντος.
Δεσμευόμαστε, λοιπόν, να αναπτύξουμε μία στρατηγική βιώσιμου τουρισμού που θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του τουρισμού και θα θέτει τα ζητήματα βιοποικιλότητας στο επίκεντρο του σχεδιασμού του θαλάσσιου και παράκτιου τουριστικού σχεδιασμού, ιδίως σε ό,τι αφορά τις υπερβολικά ευάλωτες τοπικές κοινωνίες, όπως είναι τα μικρότερα νησιά μας.
Και Έκτον. Γνωρίζουμε όλοι την απειλή που αποτελεί για την περιοχή μας και τις θάλασσες μας η μόλυνση από τα πλαστικά. Η Ελλάδα, λοιπόν, υιοθετεί τον φιλόδοξο στόχο να βελτιώσει την ποιότητα του νερού μέχρι το 2030, μειώνοντας τα πλαστικά απορρίμματα στη θάλασσα κατά 50% και τα μικροπλαστικά που απελευθερώνονται στο περιβάλλον κατά 30%.
Και μία ακόμα δέσμευση εκ μέρους μας: η Ελλάδα δεσμεύεται να γίνει πρωταθλήτρια στην πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ για την προστασία του περιβάλλοντος, κάτι που δυστυχώς, επειδή δεν πέτυχε, κόστισε στη χώρα μία πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Δεσμεύομαι προσωπικά πως η ανακήρυξη του καθεστώτος προστασίας για όλες τις περιοχές Natura 2000 θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2022, μέσω μιας απολύτως διαφανούς και συμπεριληπτικής διαδικασίας.
Κυρίες και κύριοι,
Κλείνοντας θα ήθελα να πω πως στο πλαίσιο της ισχυρής δέσμευσής μας στο εγχείρημα αυτό, η Ελλάδα θα έχει την χαρά προεδρεύσει για την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης της πρωτοβουλίας για τη Μεσόγειο το 2023, ενώ θα θέσει την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Μεσογείου, αλλά και των δασών μας, στο επίκεντρο των συζητήσεων κατά την επερχόμενη σύνοδο κορυφής του σχήματος EUMED9, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.
Λαμβάνοντας υποψή μας το γεγονός πως αυτή είναι μια καθοριστική χρονιά όσον αφορά τις φιλοδοξίες για την προστασία του κλίματος και της βιοποικιλότητας, πρέπει να επικεντρωθούμε σε ένα πετυχημένο αποτέλεσμα στο πλαίσιο του COP-26 και σε ένα φιλόδοξο Παγκόσμιο Πλαίσιο για τη Βιοποικιλότητα μετά το 2020, που θα πρέπει να αποτελέσουν σημαντικά ορόσημα.
Στηρίζοντας πλήρως τους φιλόδοξους στόχους της ΕΕ για το 2030 και το 2050, η Ελλάδα ήδη υιοθετεί γενναία μέτρα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την αύξηση της συμμετοχής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της, τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας.
Και η πιο σημαντική μας διακήρυξη είναι το σταδιακό κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το αργότερο μέχρι το 2028.
Προχωράμε με την υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών μας -κυρίως στο Αιγαίο και στην Κρήτη- και προωθούμε ενεργά την ηλεκτροκίνηση. Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό: Έχουμε επίσης ενεργοποιήσει το Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης, το κάναμε πριν από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, οι οποίες ανέδειξαν την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής συνεργασίας, τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και σε επίπεδο καταστολής αφού εκδηλωθούν τέτοιες καταστροφικές πυρκαγιές.
Σχεδιάζουμε να καταθέσουμε στη Βουλή τον πρώτο Κλιματικό Νόμο πριν τη Σύνοδο COP-26, προκειμένου να προωθήσουμε περαιτέρω την απεξάρτησή μας από την καύση του άνθρακα. Και στο στόχο αυτό θα συμμετέχουν όλοι οι κλάδοι της οικονομίας.
Κυρίες και κύριοι, κύριε Πρόεδρε,
Η αειφόρος ανάπτυξη δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς συλλογική δράση. Η κοινή μας φιλοδοξία για την προστασία των οικοσυστημάτων μας απαιτεί στενή συνεργασία όλων των χωρών της Μεσογείου. Η εκπομπή άνθρακα και η ρίψη σκουπιδιών και αποβλήτων στη θάλασσα θα εξακολουθήσει να είναι μια πραγματικότητα αν δεν δράσουμε συντονισμένα. Μας συνδέει όλους, όλες τις χώρες της Μεσογείου, η κοινή μοίρα και όλοι μας πρέπει να συμμετάσχει σε αυτήν την προσπάθεια ώστε να παραδώσουμε έναν πιο βιώσιμο κόσμο στις επόμενες γενιές.
Μια ακόμα υπηρεσία, για την οποία έως τώρα οι πολίτες χρειαζόταν να επισκεφθούν τη ΔΟΥ, την έκδοση προσωρινής άδειας κυκλοφορίας, τούς παρέχεται πλέον ψηφιακά από την ΑΑΔΕ.
Ειδικότερα, τη δυνατότητα να εκδώσουν ψηφιακά, πινακίδα κατηγορίας «Μ» έχουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων, όταν το όχημά τους βρίσκεται σε ακινησία, δηλαδή όταν έχουν καταθέσει τις πινακίδες ψηφιακά ή στη ΔΟΥ. Στην περίπτωση αυτή, στην πλατφόρμα myCAR ενεργοποιούν την επιλογή «Έκδοση πινακίδας Μ: Υποβολή Δήλωσης».
Για την έκδοση προσωρινής άδειας κυκλοφορίας απαιτείται:
Η ύπαρξη ενεργού ασφαλιστηρίου συμβολαίου, και
Η ύπαρξη ενός πληρωμένου- ενεργού παράβολου (τουλάχιστον για μία ημέρα κυκλοφορίας)
Κατηγορία Παράβολου: Προσωρινή άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτων οχημάτων «Μ» ή Προσωρινή ‘Αδεια Κυκλοφορίας δίκυκλων «Μ», και
Τύπος Παράβολου: Έκδοση προσωρινής άδειας κυκλοφορίας «Μ».
Αυτόματα, ανάλογα με την κατηγορία του παράβολου, εμφανίζεται το ποσό προς καταβολή:
10 ευρώ/ημέρα για κυκλοφορία επιβατικού ΙΧ αυτοκινήτου ή
3 ευρώ/ημέρα για κυκλοφορία δίκυκλου ΙΧ οχήματος.
Σε περίπτωση περισσότερων ιδιοκτητών, με την υποβολή αίτησης από έναν συνιδιοκτήτη για την προσωρινή κυκλοφορία του οχήματος με πινακίδα «Μ», οι υπόλοιποι συνιδιοκτήτες ενημερώνονται μέσω μηνύματος στην «Προσωποποιημένη πληροφόρηση» του TAXISnet και email, προκειμένου να αποδεχτούν την ενέργεια αυτή.
Νέο περιστατικό άρνησης ασθενούς με κορωνοϊό, αλλά και των συγγενών του να διασωληνωθεί καταγράφηκε χθες στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όπως ανέφερε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Καλημέρα», η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνα- Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.
«Πολλές φορές ασθενείς και συγγενείς δεν επιτρέπουν στους γιατρούς τη διασωλήνωση. Από δω και πέρα τέτοια περιστατικά θα υπάρχουν, γιατί είναι αρνητές που δε δέχονται τη νόσο και δε θα εμβολιαστούν. Στον Ευαγγελισμό χθες έγινε πάλι το ίδιο. Ο ασθενής και οι συγγενείς δεν επέτρεπαν να διασωληνωθεί. Σε αυτή την περίπτωση οι γιατροί ειδοποιούν τον εισαγγελέα και αυτός δίνει εντολή να συνεχιστεί η διασωλήνωση. Έτσι, καλύπτονται και οι γιατροί για να μη βρουν τον μπελά τους», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Παγώνη.
Οπως πρόσθεσε δεν υπάρχουν κριτήρια διασωλήνωσης για κάθε ασθενή και ότι ο γιατρός δεν αποφασίζει από μόνος του να προχωρήσει στη συγκεκριμένη ιατρική πράξη.
Από την πλευρά του, ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, εξήγησε ότι από τους ασθενείς με κορωνοϊό που φτάνουν στα νοσοκομεία, άλλοι πάνε καλά και άλλοι μπορεί να παρουσιάσουν μια βαρύτατη πνευμονία και να χρειαστούν οξυγόνο. «Έχουμε πρωτόκολλα αντιμετώπισης της πνευμονίας, όμως μερικοί δεν τα καταφέρνουν. Πρέπει οπωσδήποτε να διασωληνωθούν για να εξασφαλίσουμε την οξυγόνωση και να προφυλάξουμε όλα τα όργανα», σημείωσε. Τόνισε δε ότι το 40%-50% των ασθενών που εισάγονται στις ΜΕΘ, επιζούν και συνεχίζουν τη ζωή τους χωρίς προβλήματα.
Με αφορμή την αύξηση των καταγγελιών ότι ασθενείς αρνούνται να διασωληνωθούν, επισήμανε ότι σε αυτή την περίπτωση, αρχικά ο γιατρός προσπαθεί να πείσει τους συγγενείς ότι υπάρχει ελπίδα και θεραπεία. Αν επιμείνουν, καταδικάζοντας τον ασθενή σε θάνατο, ο γιατρός είναι υποχρεωμένος να ειδοποιήσει τον εισαγγελέα για να πάρει την εντολή να προχωρήσει.
«Είναι πρωτάκουστο αυτό που συμβαίνει. Μέχρι τώρα το πρόβλημα ήταν να βρεθεί κρεβάτι Εντατικής Θεραπείας για να σωθούν οι άνθρωποι. Αυτό, το να μην υπάρχει η διάθεση από τους συγγενείς και από τον ίδιο τον ασθενή να διασωληνωθεί, οφείλεται σε παραπληροφόρηση. Ότι δηλαδή οι γιατροί διασωληνώνουν τον ασθενή, ενώ δεν πρέπει. Υπάρχουν αυστηρότατα κριτήρια διασωλήνωσης που σώζουν ζωές. Είναι αδιανότητο να μη θέλεις τη θεραπεία», υπογράμμισε ο κ. Καπραβέλος.
Εισαγγελική έρευνα για το θάνατο ανεμβολίαστης που αρνήθηκε τη διασωλήνωση, διατάχθηκε εχθές από την εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Η υπόθεση αφορά το θάνατο 54χρονης ανεμβολίαστης γυναίκας που φέρεται να αρνήθηκε τη διασωλήνωση, έπειτα από σχετικά δημοσιεύματα του τύπου.
Η προκαταρκτική εξέταση, την οποία θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Γιώργος Νούλης, δεν αφορά τους γιατρούς του νοσοκομείου οι οποίοι κατέβαλλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για την εκτέλεση του καθήκοντος τους, αλλά αφορά σε όλα τα πρόσωπα εκείνα που απέτρεψαν ή εμπόδισαν τους γιατρούς από την έγκαιρη διασωλήνωση της ασθενούς και είναι σε βαθμό κακουργήματος.
Τα διερευνώμενα αδικήματα είναι θανατηφόρος έκθεση, ηθική αυτουργία στο αδίκημα αυτό καθώς και παραβάσεις της νομοθεσίας περί μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών.
Με 158 ψήφους υπέρ έναντι 141 κατά ψηφίσθηκε επί της Αρχής, τα άρθρα και στο σύνολό του, το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά: Εισαγωγή κεφαλαιοποιητικού συστήματος προκαθορισμένων εισφορών στην επικουρική ασφάλιση, ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης και συναφείς διατάξεις» στην ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ.
Η μεταρρύθμιση αυτή -που αφορά αποκλειστικά στην επικουρική ασφάλιση και καλύπτει τους εισερχόμενους στην αγορά εργασίας από 1η Ιανουαρίου 2022 και εθελοντικά τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους έως 35 ετών- έχει τέσσερις βασικούς στόχους:
Πρώτον, να δώσει ψηλότερες συντάξεις στους ασφαλισμένους του νέου συστήματος.
Δεύτερον, να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της νέας γενιάς στο ασφαλιστικό σύστημα.
Τρίτο, να μειώσει την έκθεση της κοινωνικής ασφάλισης στο δημογραφικό κίνδυνο και να ενισχύσει τη σταθερότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης συνολικά.
Τέταρτον, να δημιουργήσει αποταμιεύσεις, σημαντικό τμήμα των οποίων θα επενδυθεί στην ελληνική οικονομία, δίνοντας ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη, δημιουργώντας περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας.
Η κυριότερη αλλαγή που φέρνει η νέα μεταρρύθμιση είναι η εισαγωγή του συστήματος του «ατομικού κουμπαρά», που εφαρμόζεται με επιτυχία σε ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες εδώ και αρκετές δεκαετίες. Θα επιτρέψει στους νέους ασφαλισμένους να αποκτήσουν μεγαλύτερο έλεγχο της επικουρικής τους σύνταξης και θα οδηγήσει σε σημαντικά υψηλότερες συντάξεις για τους νέους ασφαλισμένους, χωρίς να επηρεάζονται οι παλαιοί ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι.
Από τον Ιούλιο 2021, προστέθηκε στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και ο εμβολιασμός των εφήβων και των παιδιών από 12-17 ετών.
Τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί από τους Διεθνείς Οργανισμούς Αξιολόγησης (FDA και EMA) για τα παιδιά ηλικίας άνω των 12 ετών είναι τα εμβόλια που έχουν παραχθεί με τη μεθοδολογία mRNA.
Ο εμβολιασμός συστήνεται:
Πρωτίστως για την προστασία της ατομικής υγείας των ίδιων των παιδιών, σωματικής και ψυχικής.
Για την ασφαλή επιστροφή τους στο σχολείο και τις εξωσχολικές δραστηριότητες.
Για τη μείωση της διασποράς του ιού στην οικογένεια.
Η αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη μαθητών και εκπαιδευτικών θα μειώσει τη διασπορά του ιού στα σχολεία και συνεπώς τον αριθμό νέων κρουσμάτων στην κοινότητα γενικότερα.
Η μείωση της διασποράς του ιού στην κοινότητα εμποδίζει την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων.
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί υπάρχουν ήδη ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες ο εμβολιασμός στους νεότερους δημιουργεί ισχυρότερη ανοσία. Μάλιστα το τείχος της ανοσίας των νέων φαίνεται ότι συμβάλλει σημαντικά στον έλεγχο που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες.
Την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν περίπου 9% λιγότερες διαγνώσεις από ό,τι την προηγούμενη. Υπάρχει μια τάση σταθεροποίησης αλλά δεν επιτρέπεται απολύτως κανένας εφησυχασμός, όταν μάλιστα υπάρχει επιστροφή από τις διακοπές, ανοίγουν τα σχολεία και μπαίνουμε στο φθινόπωρο.
Ο αριθμός των συμπολιτών μας στις μονάδες εντατικής θεραπείας αυξήθηκε περίπου 8% -λιγότερο δηλαδή από την προηγούμενη εβδομάδα- ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων συγκλίνει πάλι προς τη μονάδα.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 332 (91.71%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 30 (8.29%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Περισσότεροι δηλαδή από 9 στους 10 είναι ανεμβολίαστοι. Θα έχουμε σίγουρα κάτω από 100 διασωληνωμένους αυτή τη στιγμή αν είχαμε 10% περισσότερους εμβολιασμένους. Και αυτό επιβεβαιώνει ότι ο εμβολιασμός είναι η μόνη λύση.
Ξεκαθαρίζουμε ότι οι λίγες σοβαρές ΜΚΟ, δεν αντιδρούν γιατί η δουλειά τους είναι καθαρά ανθρωπιστική και δεν δημιουργούν μαγαζάκια.
Στη Βουλή η συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, με το οποίο μεταξύ άλλων αναμορφώνονται και αυστηροποιούνται οι διαδικασίες απελάσεων και επιστροφών.
Με λίγα λόγια μπαίνει για πρώτη φορά τάξη στις «επιχειρήσεις διάσωσης» των ΜΚΟ, και έχουν αρχίσει οι αντιδράσεις γιατί τους χαλάνε το εμπόρευμα.
Βασικός πυλώνας του νομοσχεδίου είναι η αποσαφήνιση και η αυστηροποίηση των διαδικασιών απελάσεων και επιστροφών με σκοπό την απομάκρυνση από τη χώρα όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.
Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο επιδιώκεται να εξαλειφθούν αρρυθμίες του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου.
Όσον αφορά τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, με το άρθρο 40 ορίζονται αυστηρές προϋποθέσεις για την δραστηριοποίησή τους στους χώρους αρμοδιότητας του Λιμενικού Σώματος και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα για τους παράνομους.
Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα επέμβασης των ΜΚΟ εφόσον:
α) είναι εγγεγραμμένες, συμπεριλαμβανομένων των μελών τους, στο «Μητρώο Ελληνικών και Ξένων ΜΚΟ»
β) ενεργούν υπό τις εντολές και τις οδηγίες των λιμενικών αρχών
γ) δραστηριοποιούνται σε περισταστικό παράτυπης εισόδου προσώπων μέσω θαλάσσης, υπό την προϋπόθεση ότι είναι αδύνατη η δράση του λιμενικού και προηγουμένως έχει γίνει ενημέρωση και έχει χορηγηθεί έγκριση
Οι παραβάτες, θα διώκονται ποινικά (ποινές φυλάκισης έως 3 έτη) και θα επιβάλλονται σε αυτούς πρόστιμα.
Όπως ήταν φυσικό αντίθετοι με τις νέες ρυθμίσεις που βάζουν σε τάξη τη δράση των ΜΚΟ, δηλώνουν οι σύντροφοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Ψυχογιό να αναφέρει από το βήμα της βουλής, «θέλουμε οργανώσεις σαν και αυτήν του Ιάσονα Αποστολόπουλου», αλλά μόνο αυτό δεν θέλουν ορισμένοι, γιατί τα κίνητρα είναι άλλα.
Υπενθυμίζουμε ότι από το 2015, όπου και άνοιξε τα σύνορα ο ΣΥΡΙΖΑ, με το ανοίξαμε και σας περιμένουμε, στήθηκαν πολλά μαγαζιά συντρόφων που εκμεταλλεύονταν και εκμεταλλεύονται χρηματικά λαθρομετανάστες και τους πρόσφυγες.