Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2021

Ψηφίσθηκε το ν/σ του Υπ. Εργασίας «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά»


 

Με 158 ψήφους υπέρ έναντι 141 κατά ψηφίσθηκε επί της Αρχής, τα άρθρα και στο σύνολό του, το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά: Εισαγωγή κεφαλαιοποιητικού συστήματος προκαθορισμένων εισφορών στην επικουρική ασφάλιση, ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης και συναφείς διατάξεις» στην ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ.

Η μεταρρύθμιση αυτή -που αφορά αποκλειστικά στην επικουρική ασφάλιση και καλύπτει τους εισερχόμενους στην αγορά εργασίας από 1η Ιανουαρίου 2022 και εθελοντικά τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους έως 35 ετών- έχει τέσσερις βασικούς στόχους:

Πρώτον, να δώσει ψηλότερες συντάξεις στους ασφαλισμένους του νέου συστήματος.

Δεύτερον, να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της νέας γενιάς στο ασφαλιστικό σύστημα.

Τρίτο, να μειώσει την έκθεση της κοινωνικής ασφάλισης στο δημογραφικό κίνδυνο και να ενισχύσει τη σταθερότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης συνολικά.

Τέταρτον, να δημιουργήσει αποταμιεύσεις, σημαντικό τμήμα των οποίων θα επενδυθεί στην ελληνική οικονομία, δίνοντας ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη, δημιουργώντας περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Η κυριότερη αλλαγή που φέρνει η νέα μεταρρύθμιση  είναι η εισαγωγή του συστήματος του «ατομικού κουμπαρά», που εφαρμόζεται με επιτυχία σε ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες εδώ και αρκετές δεκαετίες. Θα επιτρέψει στους νέους ασφαλισμένους  να αποκτήσουν μεγαλύτερο έλεγχο της επικουρικής τους σύνταξης  και θα οδηγήσει σε σημαντικά υψηλότερες συντάξεις για τους νέους ασφαλισμένους, χωρίς να επηρεάζονται οι παλαιοί ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου