Κυριακή 13 Ιουνίου 2021

Συνέντευξη του Πρωθυπουργού στο France 24 και τη δημοσιογράφο Alexia Kefalas

 


«Είμαι πολύ χαρούμενος για το γεγονός ότι ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ διακατέχεται από τις αρχές της πολυμερούς συνεργασίας αλλά και μιας διεθνούς τάξης βασισμένης σε κανόνες. Και σίγουρα αποτελεί μια ανάσα φρέσκου αέρα όσον αφορά τις διατλαντικές σχέσεις» δηλώνει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στο διεθνές ειδησεογραφικό δίκτυο France 24, ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.


Μιλώντας στη δημοσιογράφο Alexia Kefalas για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει: «Είμαστε και οι δύο μέλη της συμμαχίας. Και βεβαίως, όταν έχουμε διαφορές -ως μέλη της συμμαχίας- αυτές οι διαφορές, θα πρέπει να επιλύονται με ειρηνικό τρόπο, γιατί αν δεν επιλύονται με τέτοιο τρόπο και επιλέγεται η αύξηση της έντασης, αυτό βεβαίως δεν είναι καλό για τη συμμαχία στο σύνολό της».


Για τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Ό,τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο έναντι της Ελλάδας, έναντι της Κύπρου, έχει επιπτώσεις και στη σχέση μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και πιστεύω ότι αυτό το μήνυμα εστάλη πολύ, πολύ ξεκάθαρα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τελευταία του συμπεράσματα».


«Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να διαχειριστούμε τις διαφορές μας χωρίς να καταφύγουμε σε κλιμάκωση της έντασης και αποφεύγοντας αυτό που συνέβη το περασμένο καλοκαίρι. Και πιστεύω ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό πλαίσιο. Και το πλαίσιο αυτό θα πρέπει να είναι ο σεβασμός όσων προβλέπει το διεθνές δίκαιο. Και, ασφαλώς, οι σχέσεις καλής γειτονίας» σημειώνει ο Πρωθυπουργός για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας.


«Θα ζήσουμε δίπλα-δίπλα με την Τουρκία. Πρέπει λοιπόν να βρούμε έναν τρόπο, ακόμη και όταν διαφωνούμε, να συνεχίζουμε να συζητάμε και να διαχειριζόμαστε τις διαφωνίες μας με πολιτισμένο τρόπο. Και βέβαια, υπάρχουν και άλλοι τομείς στους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία. Έχουμε κοινά οικονομικά συμφέροντα. Θα πρέπει να έχουμε τις ίδιες περιβαλλοντικές ανησυχίες. Άλλωστε, η κλιματική αλλαγή αποτελεί απειλή για όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου» προσθέτει ο Πρωθυπουργός.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας από την Ελλάδα και στην πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης για το Ψηφιακό Πιστοποιητικό, ενώ απευθύνει μήνυμα στους Γάλλους πολίτες να επισκεφθούν τη χώρα μας το καλοκαίρι:


«Ελάτε στην Ελλάδα. Είναι μια ασφαλής χώρα. Διαχειριστήκαμε την πανδημία καλύτερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Έχουμε ανοίξει τη χώρα στον τουρισμό, οι άνθρωποι πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς και ευπρόσδεκτοι. Και είμαι βέβαιος ότι πολλοί Γάλλοι που αγαπούν πολύ την Ελλάδα, θα επιλέξουν να έρθουν στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι».


Ολόκληρη η συνέντευξη σε ανεπίσημη μετάφραση από τα αγγλικά:


Alexia Kefalas: Καλησπέρα και καλώς ήρθατε στο France 24, στη συνέντευξη με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εδώ στο πρωθυπουργικό γραφείο. Καλή σας μέρα κύριε Πρωθυπουργέ. Kατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, θα συναντήσετε τον πρόεδρο της Τουρκίας κ. Erdogan, καθώς η Τουρκία είναι επίσης μέλος του ΝΑΤΟ όπως και η Ελλάδα. Δεν είναι η πρώτη φορά που συναντιέστε, αλλά γίνεται μετά από μια έντονη περίοδο δυσκολιών, ιδιαίτερα στο νότιο τμήμα του Αιγαίου. Το περασμένο καλοκαίρι, η ένταση μεταξύ Τουρκίας – Ελλάδας κλιμακώθηκε λόγω των σχεδίων της Τουρκίας για γεωτρήσεις στη Μεσόγειο. Τι θα συζητήσετε με τον κ. Erdogan;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν αποτελεί μυστικό ότι έχουμε μεγάλες διαφορές με την Τουρκία και η πιο σημαντική διαφορά μας είναι το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μας. Πρόκειται για ένα ζήτημα που χρονολογείται εδώ και πολλές δεκαετίες. Και πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να διαχειριστούμε τις διαφορές μας χωρίς να καταφύγουμε σε κλιμάκωση της έντασης και αποφεύγοντας αυτό που συνέβη το περασμένο καλοκαίρι. Και πιστεύω ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό πλαίσιο.


Και το πλαίσιο αυτό θα πρέπει να είναι ο σεβασμός όσων προβλέπει το διεθνές δίκαιο. Και, ασφαλώς, οι σχέσεις καλής γειτονίας. Θα ζήσουμε δίπλα-δίπλα με την Τουρκία. Πρέπει λοιπόν να βρούμε έναν τρόπο, ακόμη και όταν διαφωνούμε, να συνεχίζουμε να συζητάμε και να διαχειριζόμαστε τις διαφωνίες μας με πολιτισμένο τρόπο. Και βέβαια, υπάρχουν και άλλοι τομείς στους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία. Έχουμε κοινά οικονομικά συμφέροντα. Θα πρέπει να έχουμε τις ίδιες περιβαλλοντικές ανησυχίες. Άλλωστε, η κλιματική αλλαγή αποτελεί απειλή για όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου.


Θα πρέπει επίσης να διαχειριστούμε το πρόβλημα της μετανάστευσης. Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι το εξωτερικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και θέλουμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία για να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα ως γείτονες αλλά και από την πλευρά μας ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Alexia Kefalas: Ναι, θα έρθουμε σε αυτό το ζήτημα. Πείτε μου, τι περιμένετε -μιλώντας για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ- από τον νέο Αμερικανό Πρόεδρο, τον Joe Biden, αλλά και από το ΝΑΤΟ στο ελληνοτουρκικό ζήτημα, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ελλάδα ξεπερνά τη δέσμευσή της για ετήσιες δαπάνες της τάξεως του 2% του ΑΕΠ για την άμυνα και λαμβάνοντας επίσης υπόψη ότι έχετε κάνει σημαντικές νέες επενδύσεις την περασμένη χρονιά σε στρατιωτικό εξοπλισμό. Τι περιμένετε λοιπόν από τον νέο Αμερικανό Πρόεδρο και από το ΝΑΤΟ;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, είμαι πολύ χαρούμενος για το γεγονός ότι ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ διακατέχεται από τις αρχές της πολυμερούς συνεργασίας, αλλά και μιας διεθνούς τάξης βασισμένης σε κανόνες. Και σίγουρα αποτελεί, όπως γνωρίζετε, μια ανάσα φρέσκου αέρα όσον αφορά τις διατλαντικές σχέσεις. Ορθώς επισημαίνετε ότι η Ελλάδα είναι συνεπές μέλος της συμμαχίας επί πολλές δεκαετίες. Είμαστε μία από τις λίγες χώρες που υπερβαίνουν συστηματικά το όριο του 2% όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ. Και έχουμε επίσης πραγματοποιήσει σημαντικές νέες επενδύσεις για την αναβάθμιση των στρατιωτικών μας δυνατοτήτων και κατά τους τελευταίους δύο μήνες. Πιστεύω ότι θα συζητήσουμε το πώς το ΝΑΤΟ θα εξελιχθεί και θα αντιμετωπίσει τις νέες υβριδικές απειλές, το πως αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις ασφαλείας που απορρέουν από ζητήματα όπως η πανδημία του Covid και η κλιματική αλλαγή. Και πώς θα προσαρμοστούμε σε ένα μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό τοπίο, όπου οι δημοκρατίες μας απειλούνται από χώρες που επιδεικνύουν αυταρχική συμπεριφορά και δεν σέβονται το διεθνές δίκαιο. Αυτά είναι μερικά από τα ζητήματα που είμαι βέβαιος ότι θα συζητήσουμε την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.


Alexia Kefalas: Για το ελληνοτουρκικό ζήτημα θα περιμένατε να ειπωθεί κάτι από εκείνους;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Είμαστε και οι δύο μέλη της συμμαχίας. Και βεβαίως, όταν έχουμε διαφορές -ως μέλη της συμμαχίας- αυτές οι διαφορές, όπως σας είπα, θα πρέπει να επιλύονται με ειρηνικό τρόπο, γιατί αν δεν επιλύονται με τέτοιο τρόπο και επιλέγεται η αύξηση της έντασης, αυτό βεβαίως, είναι κάτι που δεν είναι καλό για τη συμμαχία στο σύνολό της.


Αλλά στο τέλος της ημέρας, εναπόκειται σε εμάς, στην Ελλάδα και την Τουρκία, να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα, αλλά εναπόκειται επίσης στην Ευρώπη -και όταν μιλάω για την Ευρώπη, εννοώ την Ευρωπαϊκή Ένωση- να στείλει ένα πολύ, πολύ σαφές μήνυμα πως ό,τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο έναντι της Ελλάδας, έναντι της Κύπρου, έχει επιπτώσεις και στη σχέση μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και πιστεύω ότι αυτό το μήνυμα εστάλη πολύ, πολύ ξεκάθαρα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τελευταία του συμπεράσματα.


Alexia Kefalas: Τα κράτη μέλη της ΕΕ -καθώς συζητάμε για την ΕΕ- σχεδόν επέβαλαν κυρώσεις στην Τουρκία για την προκλητική συμπεριφορά της απέναντί σας, απέναντι στην Κύπρο, αλλά αυτό τελικά δεν συνέβη, υπό την απειλή όπως φαίνεται από την πλευρά της Τουρκίας που σχετίζεται με τη συμφωνία για το μεταναστευτικό, ότι θα άνοιγε τα σύνορά της σε τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες, όπως το θέτει ο κ. Erdogan, “για να εισβάλουν στην Ευρώπη”. Αυτό είναι που φοβάστε; Το μεταναστευτικό ζήτημα;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, δεν φοβάμαι τίποτα. Είμαστε μια χώρα με αυτοπεποίθηση που υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Και, όπως γνωρίζετε, είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και σε ό,τι αφορά το θέμα της μετανάστευσης, καταστήσαμε απολύτως σαφές τον περασμένο Μάρτιο ότι δεν θα ανεχθούμε να χρησιμοποιούνται απελπισμένοι άνθρωποι ως γεωπολιτικά όπλα, αυτό ακριβώς που προσπάθησε να κάνει η Τουρκία όταν ενθάρρυνε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να περάσουν παράνομα τα ελληνικά σύνορα.


Και καταστήσαμε σαφές ότι θα υπερασπιστούμε τα σύνορά μας. Τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα πρέπει να σας υπενθυμίσω ότι η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Κοινοβούλιο, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, οι τρεις κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ ήρθαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα. Και νομίζω ότι έχει καταστεί πάρα πολύ σαφές στην Τουρκία ότι αυτού του είδους η συμπεριφορά δεν μπορεί και δεν θα γίνει ανεκτή στο μέλλον.


Πρέπει, λοιπόν, να βρούμε μια λύση με την Τουρκία. Το έχουμε κάνει στο παρελθόν. Αποδέχομαι πλήρως το επιχείρημα ότι η Τουρκία φιλοξενεί σήμερα εκατομμύρια πρόσφυγες και υπάρχει ένα πλαίσιο συνεργασίας με την Τουρκία για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος. Αλλά και η Τουρκία πρέπει να κάνει αυτά που προβλέπονται από την πλευρά της. Πρέπει να ελέγξει τα δίκτυα διακίνησης που εξακολουθούν να παίζουν βασικό ρόλο για τη μεταφορά των ανθρώπων μέσω του Αιγαίου. Πρέπει να είναι πρόθυμη να δεχτεί τις επανεισδοχές όσων τα αιτήματα ασύλου έχουν απορριφθεί.


Αυτή τη στιγμή, για παράδειγμα, έχουμε σχεδόν 1.500 άτομα στα νησιά μας των οποίων οι αιτήσεις έχουν απορριφθεί. Θα πρέπει να επιστραφούν στην Τουρκία. Θα ήταν ένα πολύ ενθαρρυντικό βήμα όσον αφορά τις σχέσεις μας αν η Τουρκία τους δεχόταν τελικά.


Alexia Kefalas: Αλλά αυτό είναι το θέμα… Επιτρέψτε μου να σας συστήσω τον Shukran, εδώ είναι. Τον συναντήσαμε με τον συνάδελφό μου, τον Mortaza Behoubi, από το France 24. Είναι από το Αφγανιστάν, βρίσκεται στον καταυλισμό της Λέσβου. Είναι καλλιτέχνης, ζωγράφος. Και μάλιστα ζωγράφισε το πορτρέτο σας. Όπως βλέπετε είναι πολύ ταλαντούχος. Τι θα συμβεί όμως με αυτούς τους 10.000 αιτούντες άσυλο που βρίσκονται στην Ελλάδα και ακόμα περιμένουν; Περιμένει εδώ και σχεδόν δύο χρόνια για την αίτηση ασύλου του. Τι θα τους συμβεί; Είπατε ότι πρέπει να συνεργαστείτε με την Τουρκία, αλλά είναι μόνο θέμα της Τουρκίας ή και (των κρατών μελών της ΕΕ);


Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, είναι θέμα της Ελλάδας αλλά είναι και θέμα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα. Αυτό που κάναμε είναι ότι επιταχύναμε σημαντικά την εξέταση των αιτήσεων ασύλου. Έτσι, άνθρωποι όπως ο φίλος σας, αν πληρούν τις προϋποθέσεις ώστε να τους αναγνωριστεί το καθεστώς του πρόσφυγα, τότε θα τους αναγνωριστεί. Και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν λάβει το καθεστώς του πρόσφυγα και είναι απολύτως ευπρόσδεκτοι να παραμείνουν στην Ελλάδα, να ζήσουν εδώ και να ξεκινήσουν μια νέα ζωή. Και μπορώ να σας πω ότι έχουμε εργαστεί πολύ σκληρά για να διασφαλίσουμε ότι έχουμε κατάλληλα προγράμματα ένταξης για εκείνους τους ανθρώπους που θα αποφασίζουν να κάνουν την Ελλάδα τον μόνιμο τόπο κατοικίας τους.


Και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σε αυτό το μέτωπο. Για παράδειγμα, ήμουν αυτός που ασχολήθηκε με το θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων. Όταν αναλάβαμε την εξουσία, διαπιστώσαμε μια φρικτή κατάσταση: παιδιά, έφηβοι σε καταυλισμούς σε απολύτως απαράδεκτες συνθήκες. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε ένα ασυνόδευτο παιδί ή έφηβος σε καταυλισμό στα νησιά. Όλα τα παιδιά και οι έφηβοι χαίρουν πλέον φροντίδας. Πολλοί από αυτούς τους ανηλίκους έχουν μεταφερθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι όλα προστατευμένα και λαμβάνουν την αγάπη, την προσοχή, το σεβασμό και τη φροντίδα που πρέπει να λαμβάνει κάθε παιδί ή κάθε έφηβος, ανεξάρτητα από το που προέρχεται.


Alexia Kefalas: Η κυβέρνησή σας αποφάσισε επίσης να χρησιμοποιήσει μέσα για την αποτροπή της εισόδου των μεταναστών στα σύνορα. Εν τω μεταξύ, πολλές ΜΚΟ διαμαρτύρονται για απωθήσεις. Ποια είναι η στρατηγική της Ελλάδας; Υπάρχουν απωθήσεις;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, αλλά ταυτόχρονα θέλω να καταστήσω σαφές ότι η δική μας δουλειά είναι να υπερασπιζόμαστε τα σύνορά μας. Και θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που διαθέτουμε στο οπλοστάσιό μας με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στα ανθρώπινα δικαιώματα για να τα προστατεύσουμε. Και θέλω να είμαι απολύτως σαφής. Οι δυνάμεις της Συνοριοφυλακής μας, η αστυνομία μας στον Έβρο, το Λιμενικό μας Σώμα, δεν είναι μια επιτροπή υποδοχής. Δεν είναι τουριστικό γραφείο.


Βρίσκονται εκεί για να υπερασπίζονται τα σύνορά μας. Ταυτόχρονα, είναι εκεί για να σώζουν ζωές στη θάλασσα. Και σε όλους εκείνους που κατηγορούν την Ελλάδα για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα τους ζητούσα να πάνε να μιλήσουν με το Λιμενικό μας Σώμα και να τους ρωτήσουν, πόσους ανθρώπους έχουν σώσει στη θάλασσα. Πόσες ζωές έχουν σωθεί χάρη στην υπευθυνότητα του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος;


Alexia Kefalas: Καθώς κλείνουμε τη συνέντευξη θα ήθελα να μιλήσουμε για το Πράσινο Πιστοποιητικό, το Ψηφιακό Πιστοποιητικό, το οποίο εισηγηθήκατε ως Ελλάδα και το οποίο υιοθετεί η Ευρώπη, αλλά και σχετικά με την πανδημία, για το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν μεταξύ των χωρών της Ευρώπης που τη διαχειρίστηκαν με τον καλύτερο τρόπο. Ποιο είναι το μήνυμά σας για την τουριστική περίοδο που ξεκινάει τώρα;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Ελάτε στην Ελλάδα. Είναι μια ασφαλής χώρα. Είναι μια χώρα που πρωτοστάτησε στο Ψηφιακό Πιστοποιητικό. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ένα αρνητικό τεστ Covid (ή ότι έχετε νοσήσει στο παρελθόν) για να έρθετε στην Ελλάδα. Διαχειριστήκαμε την πανδημία καλύτερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Έχουμε ανοίξει τη χώρα στον τουρισμό, οι άνθρωποι πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς και ευπρόσδεκτοι. Και είμαι βέβαιος ότι πολλοί άνθρωποι, πολλοί Γάλλοι που αγαπούν πολύ την Ελλάδα, θα επιλέξουν να έρθουν στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι. Μπορώ να εγγυηθώ ότι θα περάσουν υπέροχα.


ΥΠΕΞ σε Βόρεια Μακεδονία : Τηρήστε τη συμφωνία των Πρεσπών- Αλλάξτε την ονομασία στο Euro

 


Με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας έστειλε επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Bujar Osmani.

Στην επιστολή ο ΥΠΕΞ, με αφορμή τη φανέλα της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Βόρειας Μακεδονίας στο EURO 2020, υπογράμμισε την ανάγκη για πλήρη, συνεπή και με καλή πίστη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Και ανέφερε ότι αν και στην εν λόγω Συμφωνία, όπως προβλέπεται στο άρθρο 1, παράγραφος e, ο κωδικός ονομασίας της Βόρειας Μακεδονίας στον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης (ISO), παραμένει «MKD», η χρήση του εν λόγω ακρωνυμίου στο EURO 2020 δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της διεθνούς πρακτικής, της πλήρους εφαρμογής της συμφωνίας, καθώς και της προσπάθειας διατήρησης μιας θετικής δυναμικής στις διμερείς σχέσεις, η Βόρεια Μακεδονία οφείλει να χρησιμοποιεί σαν ακρωνύμιο γράμματα που να ανταποκρίνονται στο όνομα της, όπως «NM» (North Macedonia) ή εναλλακτικά «RNM» (Republic of North Macedonia).

Τόνισε επίσης ότι εκκρεμεί η αλλαγή της ονομασίας της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία πρέπει να τροποποιηθεί προκειμένου να ανταποκρίνεται στις προβλέψεις της Συμφωνίας των Πρεσπών, και ζήτησε την παρέμβαση του κ. Osmani, προκειμένου να λυθούν τα ζητήματα αυτά, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας.

Υπόθεση Γιακουμάκη: «Είχε σκεφτεί να πηδήξει από το παράθυρο»

 


Συμφοιτητής του Βαγγέλη κατέθεσε όσα ο ίδιος γνώριζε και όσα είχε πληροφορηθεί ότι συμβαίνουν σε βάρος του νεαρού σπουδαστή. Στην κατάθεση αυτή οι γονείς και η αδελφή του δεν άντεξαν την περιγραφή και αποχώρησαν από την αίθουσα του δικαστηρίου.

Με τον Βαγγέλη, όπως είπε, έκαναν παρέα μερικούς μήνες.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα epirus-tv-news.gr, ο μάρτυρας αναφέρθηκε στο περιστατικό που τον είχαν κλειδώσει έξω από το δωμάτιο, στο κλείσιμό του στην ντουλάπα, ενώ ανέφερε πως τον είχε δει με τραυματισμένο το χέρι του από σπασμένο ποτήρι. 

Μία φορά που είχαν βρεθεί για καφέ, ο Γιακουμάκης φέρεται να του είχε πει πως τα είχε βρει δύσκολα με τις παρέες του, σε τέτοιο μάλιστα σημείο που είχε σκεφτεί να πέσει από το παράθυρο.

Στην κατάθεση του αναφέρθηκε και στο περιστατικό που ο Βαγγέλης Γιακουμάκης είχε συρθεί από έναν από τους κατηγορούμενους με μία σκισμένη μπλούζα από το διάδρομο στο δωμάτιό του, για μία απόσταση δυο περίπου μέτρων καθώς και σε ένα σημάδι στο λαιμό του.

Ο Βαγγέλης αναγκαζόταν, σύμφωνα με την κατάθεση, να κάνει μπάνιο στις 2 και 3 τα ξημερώματα γιατί του έκλειναν το νερό, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το πώς θα αισθανόταν ο ίδιος αν του συνέβαιναν ανάλογα περιστατικά, απάντησε πως θα στεναχωριόταν ως τα όρια της κατάθλιψης.

«Ο Βαγγέλης ήταν ένας φιλήσυχος άνθρωπος και δεν είχα ακούσει ποτέ ότι είχε λάβει μέρος σε κάποια φασαρία» είπε σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ο συμφοιτητής του Γιακουμάκη, ενώ όταν ρωτήθηκε αν η συγκεκριμένη παρέα έκανε πλάκες και σε άλλα παιδιά απάντησε «νομίζω ναι», αλλά μικρότερης έντασης. «Σταμάτησαν και συνέχισαν με τον Βαγγέλη».Μια θέση για ένα ταξίδι στο διάστημα με τον Τζεφ Μπέζος πουλήθηκε έναντι $28 εκατ.


 

Ένας πλούσιος και ευτυχής νικητής πλήρωσε 28 εκατομμύρια δολάρια για να εξασφαλίσει μια θέση, που τέθηκε σε δημοπρασία, για να συνοδεύσει τον Τζεφ Μπέζος στην πρώτη τουριστική διαστημική πτήση της εταιρίας Blue Origin που έχει προγραμματιστεί στις 20 Ιουλίου φέτος.

Ο νικητής, του οποίου η ταυτότητα θα ανακοινωθεί έπειτα από μερικές εβδομάδες, επικράτησε σχεδόν 20 συμμετεχόντων στη διαδικτυακή δημοπρασία, που διήρκησε λιγότερο από 10 λεπτά. 

Η τιμή εκκίνησης αυτής της θέσης, δίπλα στον ιδρυτή της Amazon και τον αδελφό του Μαρκ και έναν τέταρτο ταξιδιώτη ήταν 4,8 εκατομμύρια δολάρια και έφτασε τα 28 εκατομμύρια δολάρια.

Ο πύραυλος New Shepard έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει έως και έξι άτομα κάθε φορά, με τις προηγούμενες δοκιμαστικές πτήσεις να φτάνουν σε υψόμετρο πάνω από 340.000 πόδια.

Ο Τζέφ Μπέζος ίδρυσε την Blue Origin το 2000 και συνεχίζει να κατέχει εξ ολοκλήρου την εταιρεία, χρηματοδοτώντας τη μέσω μεριδίων από πωλήσεις του μετοχικού του κεφαλαίου στην Amazon.

Η 20η Ιουλίου δεν είναι τυχαία ημερομηνία, σηματοδοτήσει την 52η επέτειο της προσγείωσης του Apollo 11 στο φεγγάρι.Σάλος για το σεξιστικό συνέδριο Γονιμότητας

 


Αντιδράσεις προκλήθηκαν από το σεξιστικό και με πλήθος στερεότυπων βίντεο για να προβληθεί ένα συνέδριο «γονιμότητας».

Το βίντεο αυτό, ανάγκασε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, να αποσύρει την αιγίδα.

Η ανακοίνωση: «H Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου αποσύρει την αιγίδα από το «1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας: Όρια και Επιλογές» που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στα Ιωάννινα 2-4 Ιουλίου 2021».

Δείτε το βίντεο :


Το βίντεο που προβάλλεται εδώ και δέκα ημέρες προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. 

Η τραγουδίστρια Καίτης Γαρμπή ανάρτησε στα social media : 

«Πριν από μερικές εβδομάδες που ζητήθηκε από τον κύριο Κωνσταντίνο Πάντο, τον γυναικολόγο που με βοήθησε μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης να φέρω στον κόσμο το παιδί μου, να κάνω ένα βίντεο όπου θα απευθύνω πρόσκληση για το συνέδριο γονιμότητας. Επειδή του χρωστώ αιώνια ευγνωμοσύνη, δέχτηκα να το κάνω. Πριν από λίγο όμως είδα το προωθητικό βίντεο και εξεπλάγην! Εδώ παρουσιάζουν τη γυναίκα σαν ένα κομμάτι μιας αναπαραγωγικής διαδικασίας χωρίς το δικαίωμα ελεύθερης βούλησης! ΝΤΡΟΠΗ! Δεν θα στήριζα ποτέ τέτοιες προσεγγίσεις και εννοείται πως εγώ και Διονύσης ΔΕΝ δεν θα είμαστε εκεί».

Ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Θοδωρής Λιβάνιος ανακοίνωσε μέσω twitter ότι και η ΕΡΤ και το ΑΠΕ αποσύρονται από χορηγοί επικοινωνίας.

 Προφυλακίστηκε 39χρονος για τη δολοφονία της συζύγου του Κορφιάτη


 

Στην προφυλάκιση 39χρονου, από τους επτά συνολικά συλληφθέντες για τη δολοφονία της 37χρονης Χριστίνας Κλουτσινιώτη, τον Ιούνιο του 2020 στον Άγιο Σώστη Ζακύνθου, προχώρησαν, με σύμφωνη γνώμη ανακριτής και εισαγγελέας.

Η απολογία του κατηγορούμενου άρχισε περίπου στις 13:00 του Σαββάτου και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 20:00. Ανακριτής και εισαγγελέας δεν πείστηκαν από τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς του φερόμενου ως δράστη της δολοφονικής επίθεσης και έκριναν τον κατηγορούμενο προσωρινά κρατούμενο.

Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν είναι για ανθρωποκτονία με δόλο και απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία και κατά συρροή και για παράβαση του νόμου περί όπλων.

Ο 39χρονος θα παραμείνει στα κρατητήρια του ΑΤ Ζακύνθου μέχρι να μεταφερθεί σε κάποιο σωφρονιστικό κατάστημα.

Και οι υπόλοιποι έξι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν στον ανακριτή Ζακύνθου, προκειμένου να απολογηθούν τις επόμενες ημέρες.Πιστεύουμε να είναι αστείο ότι ο κρατούμενος Φουρθιώτης θα κάνει εκπομπή από τον Κορυδαλλό;

 


Το διαβάσαμε και δεν μπορούμε να το πιστέψουμε.

Είναι δυνατόν να μπορεί ένας υπόδικος φυλακισμένος που δεν είναι και δημοσιογράφος να κάνει εκπομπές από το κελί του στον Κορυδαλλό; 

Μόνο για αστείο μπορεί να γραφτεί αυτό, ένας φυλακισμένος υπόδικος να κάνει από τις φυλακές εκπομπή στο ραδιόφωνο. Και μάλιστα να γίνεται προκλητική ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα ο Party FM ανακοίνωσε στο facebook ότι ο Μένιος Φουρθιώτης θα κάνει από τις 21 Ιουνίου καθημερινή δίωρη (14.15-16.15) ραδιοφωνική εκπομπή από Δευτέρα έως Παρασκευή μέσα απο τις φυλακές.

«Γιατί κρίνουμε την εξουσία όποια και αν είναι διότι μας αρέσουν οι αλλαγές, αναζητούμε νέες προκλήσεις, θέτουμε ερωτήματα και ζητάμε απαντήσεις, ρισκάρουμε, δεν συμβιβαζόμαστε με τον εύκολο δρόμο, έχουμε άποψη, αναζητούμε την αλήθεια και τη δικαιοσύνη και έχουμε πολλά να σας πούμε. Σας κοιτάμε στα μάτια και θέλουμε μαζί σας μια σχέση δυνατή και ειλικρινή όπως πάντα… Γιατί θέλουμε πραγματικά η δύναμή μας να είστε εσείς» αναφέρει ο Party FM στο Facebook.

Σίγουρα πρόκειται για αστείο, γιατί εάν δεν είναι θα εκτεθεί άσχημα και το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ ΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Ο ΜΕΝΙΟΣ ΦΟΥΡΘΙΩΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΟΝ PARTY FM 104 14:15-16:15 ΖΩΝΤΑΝΑ ΜΕ ΤΑ ΠΙΟ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΝΕΑ ΣΤΑ FM

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΣΤΟΝ PARTY FM 104 14:15-16:15 ΖΩΝΤΑΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΕΝΙΟ ΦΟΥΡΘΙΩΤΗ ΓΙΑΤΙ ΚΡΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΟΠΟΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΟΤΙ ...

Δείτε περισσότερα


Φάλαινα κατάπιε κατά λάθος δύτη και εν συνεχεία τον… έφτυσε


 

Ένα σπάνιο περιστατικό συνέβη την Παρασκευή στις ΗΠΑ με πρωταγωνιστή έναν δύτη και μία φάλαινα.

Ο Μάικλ Πάκαρντ, είναι αλιέας αστακών, είχε βουτήξει στο ακρωτήριο Cape Cod στο Προβινστάουν της Μασαχουσέτης και μόλις έπεσε στο νερό ένιωσε ένα τεράστιο χτύπημα με αποτέλεσμα «όλα να σκοτεινιάσουν» όπως περιγράφει ο ίδιος.

Στην αρχή πίστεψε ότι του επιτέθηκε καρχαρίας, ωστόσο, όπως είπε «κατάλαβα ότι δεν έχει καθόλου δόντια και συνειδητοποίησα ότι βρίσκομαι στο στόμα μιας φάλαινας που προσπαθεί να με καταπιεί. Αυτό ήταν, πεθαίνω».Στήν συνέχεια η φάλαινα που δεν επιτίθεται στον άνθρωπο, μόλις τον κατάλαβε τον έφτυσε, αφήνοντάς τον μόλις με ένα μετατοπισμένο γόνατο.

«Ξαφνικά, ανέβηκε στην επιφάνεια της θάλασσας και άρχισε να κουνάει το κεφάλι της. Απλώς με πέταξε στον αέρα και “προσγειώθηκα” στο νερό. Ήμουν ελεύθερος και επέπλεα. Δεν μπορούσα να το πιστέψω», περιέγραψε ο Μάικλ Πάκαρντ.ΚΑΘΑΡΜΑ στην Τουρκία του δικτάτορα Ερντογάν έδερνε την έγκυο γυναίκα του

 


Με το διάταγμα που δημοσιοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας της 19ης Μαρτίου, ο δικτάτορας Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η Τουρκία αποχωρεί από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, την πρώτη διεθνή συνθήκη που όριζε νομικά δεσμευτικούς κανόνες σε περίπου τριάντα χώρες για να αντιμετωπιστεί η βία βάση του φύλου.

Ο Ισλαμιστής δικτάτορας Ερντογάν, δείχνοντας και πρόσφατα το πώς πρέπει να συμπεριφέρεται ένα κάθαρμα Ισλαμιστής σε μια γυναίκα, είχε αφήσει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν όρθια.

Συντηρητικές και ισλαμικές οργανώσεις ζητούσαν από τον Ερντογάν να αποσυρθεί η Τουρκία από τη Σύμβαση, υποστηρίζοντας ότι βλάπτει τις «παραδοσιακές» οικογενειακές αξίες, γιατί προάγει την ισότητα των φύλων και «ευνοεί» την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ, απαγορεύοντας τις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού.

Η ενδοοικογενειακή βία και οι δολοφονίες γυναικών στην Τουρκία του δικτάτορα Ενρογάν, παραμένουν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, ενώ σύμφωνα με την οργάνωση «We Will Stop Femicide», μόνο το 2020 δολοφονήθηκαν τουλάχιστον 300 γυναίκες στην Τουρκία.

Σκηνές τριτοκοσμικές εκτυλίχθηκαν σε μια γειτονιά της Κωνσταντινούπολης, στην Τουρκία όπου ένας "άνδρας" δέρνει την έγκυο γυναίκα του μέσα στη μέση του δρόμου. 

Ο "άνδρας" κτυπάει με βίαια στη σύζυγό του, την οποία σώνουν αστυνομικοί και περαστικοί.

Η γυναίκα που από ότι φαίνεται το κάθαρμα σύζυγος της, την κακοποιοί συνέχεια δεν θέλησε, σύμφωνα με πληροφορίες, να υποβάλλει μήνυση.


Ερικσεν: Η φωτογραφία που συγκλόνισε

 


Η συγκλονιστική φωτογραφία που δείχνει τον Κρίστιαν Ερικσεν να αποχωρεί, έχοντας τις αισθήσεις του, ανοικτά τα μάτια και να κρατάει το κεφάλι του.

Ο παίκτης της Δανίας Κρίστιαν Ερικσεν κατέρρευσε στην αναμέτρηση της Δανίας με τη Φινλανδία με τους γιατρούς να δίνουν μάχη μέσα στο γήπεδο για να τον κρατήσουν στη ζωή, η UEFA ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στην εντατική και μάλιστα σε σταθερή κατάσταση

Ο Δανός μεσοεπιθετικός φαίνεται σε φωτογραφία κατά τη στιγμή που αποχωρεί με φορείο από το γήπεδο, όχι μόνο να έχει τις αισθήσεις του, αλλά και να έχει ανοικτά τα μάτια του και να κρατάει το κεφάλι του. 

Και οι καλές ειδήσεις που έρχονται απο το νοσοκομείο, αναπτέρωσαν τις ελπίδες στην ομάδα της Δανίας.Απίστευτα περιστατικά bullying σε Δημοτικό - Εξώδικη διαμαρτυρία από γονείς

 


Καθεστώς φόβου και καταπίεσης έχει δημιουργήσει η συμπεριφορά μαθητή της Δ' τάξης του Δημοτικού σε σχολείο της Ρόδου, με ένα άνευ προηγουμένου μπούλινγκ που έχει φέρει αναστάτωση στις αίθουσες. Η συμπεριφορά του 10χρονου οδήγησε γονείς συμμαθητών του να προχωρήσουν στη σύνταξη εξώδικης δαμαρτυρίας, που αποστέλλεται στον Συντονιστή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ κοινοποιείται και στο υπουργείο Παιδείας.

Ο 10χρονος μαθητής, όπως αποκαλύτεται και στο σχετικό έγγραφο, το οποίο φέρνει στη δημοσιότητα το protothema.gr, έχει πιάσει παιδιά από τον λαιμό, έχει εκσφενδονίσει πέτρες εναντίον τους, ενώ έχει προβεί και σε βίαιες ενέργειες με χτυπήματα κατά συμμαθητών.

Όπως καταγγέλλεται, ο μαθητής εδω και πολύ καιρό καιρό, συγκεκριμένα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, κινείται απειλητικά κατά άλλων παιδιών, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη σωματική και την ψυχική τους υγεία.

Έχει, όπως επισημαίνουν στο εξώδικο οι γονείς, στραφεί και εναντίον δασκάλων.

Την έντονη διαμαρτυρία τους εκφράζουν οι κηδεμόνες για το γεγονός ότι δεν έχουν ληφθεί δραστικά μέτρα ώστε να δοθεί τέλος σε αυτήν την κατάσταση σχολικού εκφοβισμού.

Όσα αποκαλύπτουν οι γονείς για τη συμπεριφορά του 10χρονου δημιουργούν απορία και θλίψη: ρίχνει μπουνιές στην κοιλιά των μαθητών, δίνει κλωτσιές προκαλώντας τραυματισμούς και μώλωπες, ενώ πετά και καρέκλες στους τοίχους της τάξης και στα σκαλοπάτια.

Δεν είναι λίγες οι φορές που ο μαθητής έχει ανοίξει το παράθυρο της αίθουσας διδασκαλίας, κατά τη διάρκεια του μαθήματος, με σκοπό να βγει έξω.

Έχει προσπαθήσει, ακόμη, να πηδήξει από εσωτερικό μπαλκόνι του σχολείου, ύψους τριών περίπου μέτρων, βάζοντας σε κίνδυνο και την ίδια του τη ζωή.

Τα περιστατικά μπούλινγκ οπως αναγράφονται στην εξωδικη διαμαρτυρια των γονέων.


«Θεωρούμε ότι δεδομένης της ήδη έως τώρα αναποτελεσματικότητας των ενεργειών σας δεν αρκεί μονο η απλή θεσμική υπαγωγή του προβλήματος στην Επιτροπή του Κέντρου Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης(Κ.Ε.Σ.Υ.), αλλά και να προβείτε εγκαίρως σε κάθε ενέργεια που θα θεραπεύει το πρόβλημα και θα παράσχει ασφάλεια στα παιδιά μας», καταλήγει η επιστολή διαμαρτυρίας των γονέων.

Οι υπογραφές που συγκεντρώθηκαν είναι ενδεικτικές της ανησυχίας που επικρατεί, τα τελευταία χρόνια, σε σχέση με τη συμπεριφορά του μαθητή που ξεφεύγει, όπως φαίνεται, από τα όρια.


Πηγή : protothema.grΒρέθηκαν καλάσνικοφ σε αποθήκη συγγενικού προσώπου κατηγορούμενου για την εκτέλεση στην Ζακύνθο!

 


Δύο Καλάσνικοφ βρέθηκαν σε αποθήκη συγγενικού προσώπου κατηγορούμενου στην υπόθεση του συμβολαίου θανάτου της Ζακύνθου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του patrisnews.gr, η ασφάλεια Πύργου έκανε έρευνα σε μια παλιά αποθήκη που ανήκει στον πεθερό βασικού κατηγορούμενου στην υπόθεση της δολοφονίας της συζύγου του επιχειρηματία Διονύση Κορφιάτη και εντόπισε δύο καλάσνικοφ.

Τα όπλα μεταφέρθηκαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια και η υπόθεση λαμβάνει άλλη διάσταση, καθώς πρέπει να ερευνηθεί για ποιο λόγο έκρυβε τα όπλα και αν έχουν σχέση με εγκληματικές ενέργειες.

Μάλιστα η επιχείρηση αυτή πραγματοποιήθηκε την ίδια ώρα που ο ένας εκ των έξι κατηγορουμένων βρισκόταν στο γραφείο της Ανακρίτριας, στη Ζάκυνθο.