Πέμπτη 13 Μαΐου 2021

Γερμανικός Τύπος: Η Χαμάς βλάπτει την υπόθεση των Παλαιστινίων


 

Τη νέα κλιμάκωση της βίας στο Ισραήλ, που τις τελευταίες ημέρες έχει λάβει διαστάσεις πολέμου, με τους χειρότερους βομβαρδισμούς από το 2014 των Ισραηλινών εναντίον στόχων στην Λωρίδα της Γάζας προσπαθεί να ερμηνεύσει ο γερμανικός Τύπος. 

Η αριστερή εφημερίδα Tageszeitung, στο άρθρο της με τον τίτλο «Κατανοητή οργή, λάθος αλληλεγγύη» επισημαίνει ότι οι διαδηλώσεις των Παλαιστινίων έχουν την αφετηρία τους στην ανισότητα, τις διακρίσεις, την έλλειψη προοπτικής ως αποτέλεσμα της ισραηλινής εποικιστικής πολιτικής και της εκτόπισης των Αράβων από την ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη.

«Με την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός και οι δεξιοί σύμμαχοί του έδωσαν το ένα χτύπημα μετά τον άλλο στους Παλαιστίνιους» γράφει φέρνοντας ως παράδειγμα την αναγνώριση από τις ΗΠΑ των εποικισμών, που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Αλλά αυτό δεν δικαιολογεί, όπως επισημαίνει, τη βροχή ρουκετών από την Γάζα κατά του Ισραήλ.

«Ο ρουκέτες της Χαμάς εναντίον μη στρατιωτικών στόχων είναι τρομοκρατία, και δεν αλλάζει τίποτα επειδή οι περισσότεροι νεκροί είναι και πάλι Παλαιστίνιοι υπογραμμίζει. «Κανένας άλλος δεν βλάπτει την παλαιστινιακή υπόθεση όσο οι ισλαμιστές στη Γάζα. Η Χαμάς και η ισλαμική Τζιχάντ τρομοκρατούν όχι μόνο αθώους στην Ιερουσαλήμ και την Ασκελόν, αλλά και τους ίδιους τους Παλαιστίνιους».

Η Süddeutsche Zeitung υποστηρίζει ότι η Χαμάς θέλει να στείλει σημάδια ισχύος και μήνυμα ότι είναι σε θέσει να προκαλέσει όχι μόνο το Ισραήλ, αλλά να δείξει ότι διαθέτει ηγετική ισχύ ανάμεσα στους Παλαιστίνιους.

«Αλλά απάντηση στα δεινά των κατοίκων της Γάζας δεν διαθέτει» σημειώνει η εφημερίδα του Μονάχου. «Ωστόσο δράττεται της ευκαιρίας για μια κίνηση απελευθέρωσής της. Ο Μαχμούτ Αμπάς, πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, έχει αποδυναμωθεί από τότε που ακύρωσε τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές πριν δύο εβδομάδες από φόβο μην τις χάσει. Αλλά και το Ισραήλ κλυδωνίζεται μπαίνοντας σε μια φάση ασάφειας λόγω των συνεχιζόμενων προσπαθειών συγκρότησης κυβέρνησης».

Στο δικό της σχόλιο, η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) εστιάζει μεταξύ άλλων την προσοχή στο εσωτερικό του Ισραήλ υπενθυμίζοντας ότι, αν και η χώρα βρίσκεται σε δύσκολη αναζήτηση νέας κυβέρνησης συνασπισμού, αυτό δεν σημαίνει ότι στρατιωτικά είναι ανίκανη για δράση.

«Ο Νετανιάχου, υπό πολιτική και νομική πίεση, μπορεί να παίξει τον κλασσικό του ρόλο ως αποφασιστικού ηγέτη. Η ισραηλινή πολιτική θα πρέπει να αναλογιστεί ότι διαδηλώσεις έγιναν και στις αραβικές περιοχές της χώρας. Αυτό δεν πρέπει οπωσδήποτε να καταλήξει σε μια νέα ιντιφάντα, αλλά δείχνει ότι η πολιτική, καθοδηγούμενη τα τελευταία χρόνια από το κίνημα των εποίκων, δεν έμεινε χωρίς συνέπειες για την εσωτερική ειρήνη του Ισραήλ» αναφέρει χαρακτηριστικά.


Πηγή: Deutsche Welle

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Ανοίγουμε με ασφάλεια την οικονομία και τον τουρισμό μας

 


Την κυβερνητική στρατηγική για το πέρασμα της ελληνικής κοινωνίας στη θερινή περίοδο, αλλά με ασφάλεια, παρουσίασε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ 'Ακης Σκέρτσος. 

Το τείχος ανοσίας πλέον ορθώνεται

Είμαστε πλέον πολύ κοντά στο να πετύχουμε τον πρώτο σημαντικό στόχο της επιχείρησης "Ελευθερία".

Ως το τέλος Μαΐου, με βάση τα εμβόλια που έχουν πραγματοποιηθεί και τα ραντεβού που έχουν κλειστεί, με ασφάλεια μπορούμε να πούμε πλέον ότι θα έχουμε υψώσει το τείχος ανοσίας γύρω από τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, τους ανθρώπους ηλικίας 60 ετών και άνω, και μάλιστα σε ένα ποσοστό άνω του 70%.

Έως το τέλος Ιουνίου θα έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου περισσότεροι από το 50% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι το τείχος ανοσίας πλέον ορθώνεται με εκθετικά γρήγορους ρυθμούς, χάρη στην πολύ καλά οργανωμένη εμβολιαστική μας εκστρατεία αλλά φυσικά και χάρη στην αθρόα συμμετοχή των πολιτών.

Η Ελλάδα, είναι αυτή τη στιγμή, και από τις αρχές Μαΐου, πρώτη σε ημερήσιους εμβολιασμούς μεταξύ των πιο πλούσιων, ανεπτυγμένων και βιομηχανοποιημένων χωρών του κόσμου.

Αυτό που κατάφερε η μικρή μας χώρα είναι συλλογικό επίτευγμα που αποδεικνύει πόσα σπουδαία πράγματα μπορούμε να πετύχουμε μαζί όταν λειτουργούμε ενωμένοι και βάζουμε στόχο να υπερβούμε τον κακό μας εαυτό που πάντα παραμονεύει.

Ως τώρα 8 εκατ. self test από 2,9 εκατ. πολίτες

Συνολικά έως σήμερα έχουν διατεθεί περισσότερα από 8 εκατ. δωρεάν self test, σε περισσότερους από 2,9 εκατ. πολίτες.

11.532 συμπολίτες μας επιβεβαίωσαν, έως σήμερα, ότι είναι φορείς του ιού χάρη στα self test. Αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι, αν δεν υπήρχε αυτή η πολιτική δημόσιας υγείας όλο το προηγούμενο διάστημα και εφόσον ήταν ασυμπτωματικοί θα κυκλοφορούσαν και θα μετέδιδαν τον ιό.

Πετυχαίνουμε να εντοπίζουμε ακόμη περισσότερους συμπολίτες μας που νοσούν και να περιορίζουμε έτσι τη μεταδοτικότητα του ιού ενώ ταυτόχρονα η οικονομία, η εκπαίδευση, η ψυχαγωγία λειτουργούν.

Τέσσερις λόγοι γιατί ανοίγουμε τώρα με τόσα κρούσματα

Πρώτον, πέρυσι δεν είχαμε εμβόλια ενώ φέτος έχουμε.

Δεύτερον, πέρυσι κάναμε 800 τεστ την ημέρα στην αρχή της πανδημίας ενώ φέτος υπερβαίνουμε τα 80.000 και ταυτόχρονα πραγματοποιούμε εκατομμύρια self test σε εβδομαδιαία βάση.

Τρίτον, πέρυσι η ανοσία του πληθυσμού ήταν σχεδόν μηδενική ενώ φέτος αυξάνεται εκθετικά.

Τέταρτον, πέρυσι το Εθνικό Σύστημα Υγείας ήταν πολύ πιο αδύναμο, ενώ φέτος έχουν προστεθεί 100άδες κλίνες απλές και ΜΕΘ.

Χάρη σε όλους αυτούς τους παράγοντες λοιπόν, μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι αφήνουμε πίσω μας τα lockdown και ανοίγουμε με ασφάλεια, και υψηλό αίσθημα ατομικής και συλλογικής προστασίας ξανά την οικονομία και τον τουρισμό μας.

Τι αλλάζει από 14 Μαΐου

Από τις 14 Μαΐου:

Η χώρα μας ανοίγει με ασφάλεια στον τουρισμό.

Από την 1η Ιουνίου τίθεται έτσι σε παραγωγική λειτουργία το ευρωπαϊκό πράσινο πιστοποιητικό, που έρχεται να υλοποιήσει την πρόταση της χώρας μας, για διευκόλυνση των ταξιδιών σε όσους έχουν εμβολιαστεί ή φέρουν αρνητικό τεστ. 

Ταυτόχρονα με τον προηγμένο αλγόριθμο EVA θα συνεχίσουν οι στοχευμένοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας μας, αναλόγως του επιδημιολογικού φορτίου της χώρας προέλευσης κάθε επισκέπτη.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας μετακινείται πλέον στις 00.30 το βράδυ.

Καταργούνται τα μηνύματα προς το 13033 και το 13032 όπως και οι περιορισμοί στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

Το λιανεμπόριο επιστρέφει στη λειτουργία με τα υγειονομικά πρωτόκολλα χωρητικότητας 1 πελάτη/25 τ.μ., χωρίς πλέον το click-in-a shop ή το click away.

Καταργούνται οι περιορισμοί στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Προκειμένου να προστατεύσουμε τα νησιά μας κατά τον επόμενο ενάμιση μήνα, θα εφαρμοσθεί από τις 14 Μαΐου στα ταξίδια προς τα νησιά η ελληνική εκδοχή του «πράσινου πιστοποιητικού». Συγκεκριμένα:

Όποιος επιθυμεί να ταξιδέψει προς και από τα νησιά μας (με εξαίρεση τη Λευκάδα και την Εύβοια), είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς, θα πρέπει με την κράτηση του εισιτηρίου του να διαθέτει είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού (14 ημερών μετά τη δεύτερη δόση), είτε αρνητικό pcr test 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών είτε self test 24 ωρών.

Ο έλεγχος των παραπάνω θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών.

Αναλυτικά, η δήλωση των self test θα πρέπει να γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr ενώ όσοι προσέρχονται σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές για PCR ή rapid τεστ αντιγόνου θα πρέπει να ζητούν την ψηφιακή βεβαίωση με το αποτέλεσμα του τεστ.

Στις 17 Μαϊου:

ανοίγουν οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί,

επαναλειτουργούν οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια,

επιτρέπεται η διά ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας και του προπαρασκευαστικού προγράμματος πιστοποιήσεων απόφοιτων μεταλυκιακού έτους τάξης μαθητείας ΕΠΑΛ.

Στις 21 Μαϊου επαναλειτουργούν τα θερινά σινεμά.

Στις 28 Μαϊου, θα μπορούν να γίνονται παραστάσεις σε ανοιχτά θέατρα όπως και συναυλίες.

Όλο το Μάιο, τέλος, θα εξακολουθήσει η απαγόρευση της ζωντανής μουσικής στα καταστήματα εστίασης.

Από τον Ιούνιο θα αρθούν μια σειρά από περιοριστικά μέτρα για τις εκδηλώσεις, τα μπαρ, τις δεξιώσεις ενώ αναμένεται να επιτραπούν (έως 100 άτομα σε εξωτερικούς χώρους) γάμοι και βαφτίσια.

Επιδημιολογική επαγρύπνηση

Μολονότι βαδίζουμε σε σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, η πολιτεία θα συνεχίσει με αυστηρότητα σε καθημερινή βάση, την επιδημιολογική επαγρύπνηση και παρακολούθηση κρίσιμων δεικτών, που μας δίνουν την εικόνα του επιδημιολογικού προφίλ κάθε περιοχής. Έτσι σε εβδομαδιαία βάση η κυβέρνηση θα παρακολουθεί μέσω του παρατηρητηρίου COVID:

το ποσοστό θετικότητας στην επικράτεια και τις περιφέρειες της χώρας,

τα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους,

το ποσοστό εμβολιασμού και ανοσίας σε κάθε περιφερειακή ενότητα

και φυσικά την πληρότητα του ΕΣΥ ανά υγειονομική περιφέρεια. 

Έχουμε κερδίσει τη μάχη της δημόσιας υγείας

Έναν και πλέον χρόνο τώρα, η ελληνική κυβέρνηση, όπως και κάθε άλλη κυβέρνηση, έχει υποχρεωθεί στη μάχη που όλοι δίνουμε κατά της πανδημίας, να σχεδιάζει και να υλοποιεί πολιτικές δημόσιας υγείας που επηρεάζουν την καθημερινότητα όλων μας, με ορίζοντα ακόμη και μίας εβδομάδας.


Στο επίκεντρο, όμως, των αποφάσεων μας όλο αυτό το διάστημα ήταν πάντοτε η προστασία της υγείας των ανθρώπων, της δημόσιας υγείας, και στη συνέχεια, της οικονομίας και της εργασίας.

Και τη μάχη της δημόσιας υγείας, συγκριτικά με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, την έχουμε κερδίσει. Η Ελλάδα, με τις λιγοστές δυνάμεις της, έχει καταφέρει να έχει μικρότερο υγειονομικό αντίκτυπο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Και αυτό είναι κατάκτηση όλων μας και όλων σας. 

Έτσι θα συνεχίσουμε και το επόμενο διάστημα μέχρι να νικήσουμε ολοκληρωτικά την πανδημία και να απελευθερώσουμε πλήρως την κοινωνία και την οικονομία από τα περιοριστικά μέτρα.

Ο εμβολιασμός είναι επιλογή ζωής

Είμαστε κοντά στο επιθυμητό τείχος ανοσίας. Τα στοιχεία των εισαγωγών και του μητρώου COVID δείχνουν ότι από τους 1,3 εκατ. πολίτες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως έως σήμερα, μόνο το 0,3% έχει νοσήσει. Και στον αντίποδα, οι γιατροί μάς λένε ότι πλέον η συντριπτική πλειονότητα των διασωληνώσεων αφορούν μη εμβολιασμένους. Κατά συνέπεια, το εμβόλιο λειτουργεί. Και σώζει ζωές. Μας γλυτώνει από μια τεράστια ταλαιπωρία, με σημαντικό ψυχικό, κοινωνικό, οικογενειακό και οικονομικό κόστος.

Είναι στο χέρι μας να κάνουμε το 75% των 60άρηδων και των 65άρηδων που θα έχουν εμβολιαστεί έως το τέλος Μαΐου, 80% ή και 90%.

Ο εμβολιασμός είναι ασφαλής, και είναι πράξη ατομικής προστασίας και ταυτόχρονα συλλογικής ευθύνης. Είναι επιλογή ζωής.



Μετά την γιατρό που οδηγήθηκε στο ψυχιατρείο! Βελόπουλος : Δεν θα κάνω το εμβόλιο δε θα γίνω πειραματόζωο


 Την ώρα που η γιατρός στην Λαμία οδηγείται στο ψυχιατρείο επειδή προέτρεπε τους πολίτες να μην εμβολιάζονται γιατί κάνει κακό, νέα εμφάνιση αρνητή για το εμβόλιο εμφανίστηκε on camera στον ΑΝΤ1.

Το νέο κρούσμα είναι ποιος άλλος αυτός που προέτρεπε τους πολίτες από τις εκπομπές του να αλοιφθούν με κεραλοιφές για να γίνουν καλά από τον κορωνοϊό Κυριάκος Βελόπουλος, αλλά αυτός κρύβεται πίσω από την βουλευτική ασυλία.



Αρνητικός στο ενδεχόμενο να κάνει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό δήλωσε το πρωί της Πέμπτης ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, ίσως γιατί έχει στόκ κεραλοιφές και θέλει να ξεστοκάρει στα κορόιδα!!

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης έκανε μάλιστα λόγο για πειραματικά εμβόλια.

«Εγώ δε θα γίνω πειραματόζωο», είπε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Βελόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα» προκαλώντας τους πολίτες να εκνευριστούν με την ανευθυνότητα του και να γελάνε με την κατάντια του.






Στο ψυχιατρείο η γιατρός που απέτρεπε τον κόσμο να εμβολιαστεί

 


Σε ψυχιατρικό νοσοκομείο οδηγήθηκε η γιατρός από το Κέντρο Υγείας Λαμίας που απέτρεπε τον κόσμο να εμβολιαστεί.

Σύμφωνα με το LamiaReport η μητέρα της κατέθεσε στο ΑΤ Βόλου αίτημα ακούσιας ψυχιατρικής εξέτασης της κόρης της, ανησυχώντας για την υγεία της.

Ενημερώθηκε η Εισαγγελία Λαμίας που παρήγγειλε την εξέταση της από ψυχιάτρους Δημόσιου Νοσοκομείου όπως προβλέπει ο νόμος. Η γυναίκα εξετάστηκε τόσο στο Νοσοκομείο Λαμίας όσο και στο εφημερεύoν Ψυχιατρικό Νοσοκομείο στην Αθήνα όπου διακομίστηκε το βράδυ της Τετάρτης με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ συνοδεία περιπολικού.

Και οι δύο ψυχίατροι συμφώνησαν στην παραμονή της για παρακολούθηση και νοσηλεία στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής.

Από την πρώτη στιγμή η γιατρός είχε απομακρυνθεί από το Διευθυντή του ΚΥ Λαμίας Ηλία Καραγεώργο, από την εμβολιαστική διαδικασία και με την παρέμβαση του Διοικητή της 5ης ΥΠΕ Φώτη Σερέτη, παραπέμφθηκε στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Υγειονομικής Περιφέρειας, ενώ από το πρωί της Τετάρτης τέθηκε σε αναστολή καθηκόντων μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα του Πειθαρχικού.


Πηγή: lamiareport.gr



8.000.000 ευρώ για στήριξη κινηματογράφων και διανομέων ταινιών

 


Με το συνολικό ποσό των 8.000.000 ευρώ πρόκειται να ενισχυθούν οι κινηματογράφοι και οι διανομείς κινηματογραφικών ταινιών που έχουν πληγεί από τα περιοριστικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών στήριξης που λαμβάνονται για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις του πολιτισμού. Σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση:

Προβλέπεται η καταβολή σταθερού ποσού €4 ανά θεατή/εισιτήριο και ανά προβολή, ανεξαρτήτως της τιμής του εισιτηρίου και για συνολικό μέγιστο αριθμό 40 προβολών ανά μήνα, για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020 ως εξής:

Επιπλέον, για τους διανομείς κινηματογραφικών ταινιών προβλέπεται η καταβολή από τον κρατικό προϋπολογισμό οικονομικής ενίσχυσης που καλύπτει το 40% της διαφοράς της μείωσης του κύκλου εργασιών του έτους 2020 σε σχέση με τον κύκλο εργασιών του 2019.

Σημειώνεται πως με προτεραιότητα η οικονομική αυτή ενίσχυση να διαχυθεί και σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, αλλά και την προστασία συνολικά των θέσεων εργασίας, η ΚΥΑ θέτει μεταξύ άλλων τις ακόλουθες απαραίτητες προϋποθέσεις:

Οι κινηματογράφοι που θα λάβουν την ενίσχυση, επιστρέφουν ποσοστό 20% αυτής για τη χορήγηση κοινωνικού εισιτηρίου εντός διαστήματος τριών ετών σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού όπως ΑμεΑ, μακροχρόνια ανέργους, μονογονεϊκές οικογένειες, τρίτεκνους και πολύτεκνους.

Οι επιχειρήσεις που λαμβάνουν την οικονομική ενίσχυση υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας που είχαν την 6η Νοεμβρίου 2020 για ένα μήνα από την ημερομηνία επαναλειτουργίας τους.



Το εργασιακό νομοσχέδιο αντιμετωπίζει τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων

 


Τίποτε από όλα αυτά που λέει κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ για το εργασιακό νομοσχέδιο δεν ισχύει. Το νομοσχέδιο:

Προφανώς προστατεύει και κατοχυρώνει το 8ωρο σε ειδικό άρθρο. Δίνει δύναμη στον εργαζόμενο, δύναμη να ορίσει, εφόσον το θέλει, με διαφορετικό τρόπο την εργασία του, για να υπάρχει ισορροπία με την προσωπική και οικογενειακή του ζωή.

Θεσμοθετεί νέες άδειες, όπως άδεια πατρότητας.

Αντιμετωπίζει τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων και τις καταιγιστικές εξελίξεις στην αγορά εργασίας, που όπως όλοι ξέρουμε έχουν επιτελεστεί τα τελευταία χρόνια.

Έχουμε πλέον τηλεργασία, έχουμε ψηφιακές πλατφόρμες, έχουμε ίντερνετ. Δεν μπορούμε να πάμε στο μέλλον, στο 2040 ή στο 2050 με εργαλεία του ’80.

Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα μπορεί να γίνει μόνο εφόσον το ζητήσει ο εργαζόμενος, με τη σύμφωνη γνώμη του και η όποια άρνησή του, προφανώς, θα είναι και από τους λόγους για τους οποίους θα απαγορεύεται η απόλυση.

Διευρύνει και τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να γίνει απόλυση.

Αντιμετωπίζει, βεβαίως, και στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας όπως: αδήλωτη εργασία, οι απλήρωτες υπερωρίες κλπ. Υπάρχει γι’ αυτό  το νέο εργαλείο, η ψηφιακή κάρτα εργασίας, στην οποία θα καταγράφονται οι ώρες τις οποίες δουλεύει ο εργαζόμενος. Κανένας δεν θα μπορεί να τον κλέψει, κανένας δεν θα μπορεί να τον κοροϊδέψει. Και προφανώς θα υπάρχουν και έλεγχοι ως προς αυτά τα νέα εργαλεία που εισάγουμε κάνοντας χρήση και των σύγχρονων μεθόδων  τεχνολογίας.

Έχει πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Πιστεύουμε ότι οι εργαζόμενοι και η κοινωνία θα το αγκαλιάσουν.




Κομισιόν: Ανάπτυξη 4% φέτος και 6% το 2022

 


Αναθεωρημένες προς τα πάνω είναι οι εαρινές εκτιμήσεις της Κομισιόν για την ανάπτυξη στην Ελλάδα τόσο το 2021, όσο και το 2022. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης 4,1% για το 2021 και 6% για το 2022. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της τον Φεβρουάριο, η αύξηση του ΑΕΠ το 2021 θα ήταν 3,5% και το 2020 θα έκλεισε με ρυθμούς ανάπτυξης 5%.

Πρόκειται για μία ακόμη απόδειξη της καλής πορείας της ελληνικής οικονομίας αλλά και της σημασίας του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», καθώς η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι τα έγκαιρα μέτρα πολιτικής που έλαβε η Κυβέρνηση κατάφεραν να μετριάσουν την ύφεση, στηρίζοντας τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, αλλά και την απασχόληση, αποτρέποντας απολύσεις μεγάλης κλίμακας.

Ειδικότερα, για τις επενδύσεις, η Κομισιόν τονίζει ότι στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας η οικονομική δραστηριότητα το δεύτερο εξάμηνο του 2021 αναμένεται επίσης να υποστηριχθεί από την έναρξη της εφαρμογής των έργων που παρουσιάζει η Ελλάδα στο εθνικό της σχέδιο ανάκαμψης.

Επιπλέον, το σταδιακό άνοιγμα του τουριστικού τομέα αναμένεται να υποστηρίξει τις καθαρές εξαγωγές.

Τέλος, οι προβλέψεις της Επιτροπής σημειώνουν ότι όσο προχωρά η εκστρατεία εμβολιασμού στην Ελλάδα θα επιτρέπεται η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων και αυτό θα συμβάλλει στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, ιδίως το 2022.



Πολιτική έξι σημείων για το Μεταναστευτικό

 


Στην πολιτική των έξι σημείων, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, εστίασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Ο Πρωθυπουργός:

Αναλύοντας την πολιτική των έξι σημείων, αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα εξής:

«Προστασία των συνόρων σε στεριά και θάλασσα, γιατί όπως έχουμε πει πολλές φορές η θάλασσα έχει σύνορα,

άμεσος διαχωρισμός προσφύγων και οικονομικών μεταναστών,

επιστροφή αυτών που δεν δικαιούνται διεθνή προστασία,

κλειστές και ελεγχόμενες δομές,

διαφάνεια στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις οι οποίες εμπλέκονται στη διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού ζητήματος,

δικαιοσύνη στις παροχές προς όσους παραμένουν στη χώρα αλλά και μία συγκροτημένη πολιτική ένταξης για όσους έχουν αποκτήσει δικαίωμα παραμονής στη χώρα μας καθώς έχουν γίνει δεκτές οι αιτήσεις ασύλου τους».

Πρόσθεσε δε πως «είναι πάντα εύκολα τα απλοϊκά συνθήματα και οι αόριστες καταγγελίες, αλλά πολύ δύσκολη η αντιμετώπιση ενός τόσο σύνθετου προβλήματος επί του πεδίου».

Αναφέρθηκε, επίσης, στη μείωση των μεταναστευτικών ροών: «Από τις 72.000 που ήταν το 2019 μειώθηκαν σε περίπου 15.000 το 2020 και έχουν περιοριστεί στις μόλις 2.500 το πρώτο τετράμηνο του 2021. Μία εντυπωσιακή μείωση η οποία νομίζω ότι έχει γίνει και απόλυτα αντιληπτή, πρωτίστως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα οποία έχουν διαχρονικά υποστεί και τις συνέπειες του μεταναστευτικού - προσφυγικού προβλήματος».

Στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων. «Δεν υπάρχουν πια απροστάτευτα παιδιά τα οποία να στοιβάζονται σε ζούγκλες τύπου Μόριας στα νησιά μας, όλα τα ανήλικα φιλοξενούνται σήμερα σε ξενώνες και βέβαια έχει καταργηθεί και με νομοθετική ρύθμιση το μέτρο της προστατευτικής φύλαξης που δυστυχώς κρατούσε ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στα αστυνομικά τμήματα. Ο εθνικός μηχανισμός επείγουσας ανταπόκρισης τους προσφέρει σήμερα άμεση βοήθεια και φιλοξενία».



Άρση του lockdown από τις 14 Μαΐου

 



Από τις 14 Μαΐου:

Η χώρα μας ανοίγει με ασφάλεια στον τουρισμό.

Από την 1η Ιουνίου τίθεται σε παραγωγική λειτουργία το ευρωπαϊκό πράσινο πιστοποιητικό, που έρχεται να υλοποιήσει την πρόταση της χώρας μας, για διευκόλυνση των ταξιδιών σε όσους έχουν εμβολιαστεί ή φέρουν αρνητικό τεστ. 

Ταυτόχρονα με τον προηγμένο αλγόριθμο EVA θα συνεχίσουν οι στοχευμένοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας μας, αναλόγως του επιδημιολογικού φορτίου της χώρας προέλευσης κάθε επισκέπτη.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας μετακινείται πλέον στις 00.30 το βράδυ.

Καταργούνται τα μηνύματα προς το 13033 και το 13032 όπως και οι περιορισμοί στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

Το λιανεμπόριο επιστρέφει στη λειτουργία με τα υγειονομικά πρωτόκολλα χωρητικότητας 1 πελάτη/25 τ.μ., χωρίς πλέον το click-in-a shop ή το click away.

Καταργούνται οι περιορισμοί στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Προκειμένου να προστατεύσουμε τα νησιά μας κατά τον επόμενο ενάμιση μήνα, θα εφαρμοσθεί από τις 14 Μαΐου στα ταξίδια προς τα νησιά η ελληνική εκδοχή του «πράσινου πιστοποιητικού». Συγκεκριμένα:

Όποιος επιθυμεί να ταξιδέψει προς και από τα νησιά μας (με εξαίρεση τη Λευκάδα και την Εύβοια), είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς, θα πρέπει με την κράτηση του εισιτηρίου του να διαθέτει είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού (14 ημερών μετά τη δεύτερη δόση), είτε αρνητικό pcr test 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών είτε self test 24 ωρών.

Ο έλεγχος των παραπάνω θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών.

Αναλυτικά, η δήλωση των self test θα πρέπει να γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr ενώ όσοι προσέρχονται σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές για PCR ή rapid τεστ αντιγόνου θα πρέπει να ζητούν την ψηφιακή βεβαίωση με το αποτέλεσμα του τεστ.

Στις 17 Μαϊου:

ανοίγουν οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί,

επαναλειτουργούν οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια,

επιτρέπεται η διά ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας και του προπαρασκευαστικού προγράμματος πιστοποιήσεων απόφοιτων μεταλυκιακού έτους τάξης μαθητείας ΕΠΑΛ.

Στις 21 Μαϊου επαναλειτουργούν τα θερινά σινεμά.

Στις 28 Μαϊου, θα μπορούν να γίνονται παραστάσεις σε ανοιχτά θέατρα όπως και συναυλίες.

Όλο το Μάιο, τέλος, θα εξακολουθήσει η απαγόρευση της ζωντανής μουσικής στα καταστήματα εστίασης.

Από τον Ιούνιο θα αρθούν μια σειρά από περιοριστικά μέτρα για τις εκδηλώσεις, τα μπαρ, τις δεξιώσεις ενώ αναμένεται να επιτραπούν (έως 100 άτομα σε εξωτερικούς χώρους) γάμοι και βαφτίσια.



Ξεσηκώνει πολίτες ο ακροαριστερός ΠΟΛΑΚΗΣ και ζητάει λαϊκή εκδίκηση για την πανδημία

 


Επικίνδυνος ακροαριστερός, αν και γιατρός δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι η πανδημία είναι παγκόσμια και όχι της Ελλάδας και οι νεκροί είναι αποτέλεσμα της πανδημίας.

Αντί να είναι ανακουφισμένος ο ακροαριστερός Πολάκης, που η πανδημία έπεσε στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη και όχι στην κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα με υπουργό υγείας τον ίδιο γιατί τότε θα μετράγαμε διπλάσιους ίσως και τριπλάσιους νεκρούς, θέλει να ξεσηκώσει και τον κόσμο.

Σύμφωνα με τον ακροαριστερό και επικίνδυνο πρώην αναπληρωτή Υπουργό Υγείας του Αλέξη Τσίπρα, η κυβέρνηση έχει απόλυτη ευθύνη για τουλάχιστον τους μισούς νεκρούς, επειδή δεν φέρνει τα μονοκλωνικά αντισώματα και καλεί τους πολίτες τον Οκτώβρη σε λαϊκή εκδίκηση.

Ίσως δεν παρακολουθεί τις δημοσκοπήσεις, γιατί εάν της διάβαζε και τις καταλάβαινε, με το φτωχό ακροαριστερό μυαλό του θα καταλάβαινε, ότι οι πολίτες νιώθουν ασφάλεια με την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

 Η ανάρτηση του επικίνδυνου ακροαριστερού Παύλου Πολάκη:

ΔΕΝ ΘΑ ΚΟΥΡΑΣΤΩ ΝΑ ΤΟ ΓΡΑΦΩ :

Σήμερα φτάσαμε ΔΥΣΤΥΧΩΣ τους 11.211 ΘΑΝΑΤΟΥΣ από την Πανδημία!!

Για τους μισούς ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ έχει ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΥΘΥΝΗ,η επιτροπή των λοιμωξιολογων και η Κυβέρνηση Μητσοτακη που δεν φέρνει εδώ και 6 ΜΗΝΕΣ που είναι διαθέσιμες τις ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΤΩΝ ΜΟΝΟΚΛΩΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΩΝ!!!

Σκεφτείτε μόνο :

Να ήμασταν εμείς κυβέρνηση και πέντε μήνες μετά την έναρξη των εμβολιασμών να είχαμε εμβολιασει μόνο το 11% του πληθυσμού,να ΜΗΝ είχαμε φέρει τις θεραπείες και να είχαμε 11.211 ΝΕΚΡΟΥΣ......

Τα ΜΜΕ της διαπλοκής θα είχαν απευθειας συνδέσεις με τα νεκροταφεία, οι οθόνες θα είχαν πλημμυρίσει φέρετρα ,θα είχαμε ζωντανές συνδέσεις έξω από ΜΕΘ με συγγενείς να κλαίνε που δεν βρίσκουν κρεββάτι οι ασθενείς τους και να καταριούνται εμένα που δεν φέρνουμε τις θεραπείες να σωθεί ο κόσμος !!!

ΤΩΡΑ,ευλογανε το «Μωϋσή» ,τον Κικίλια και τον Τσιοδρα και χωνεύουν τα δεκάδες εκατομμύρια των λιστών Πέτσα κλπκλπ.

ΕΧΕΤΕ ΠΙΑΣΕΙ ΠΑΤΟ ΚΑΙ Η ΛΑΙΚΗ ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΟΗ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ!!!

Παυλος Πολακης
11 ώρες πριν

ΔΕΝ ΘΑ ΚΟΥΡΑΣΤΩ ΝΑ ΤΟ ΓΡΑΦΩ :

Σήμερα φτάσαμε ΔΥΣΤΥΧΩΣ τους 11.211 ΘΑΝΑΤΟΥΣ από την Πανδημία!!

Για τους μισούς ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ έχει ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΥΘΥΝΗ,η επιτροπή των λοιμωξιολογων και η Κυβέρνηση Μητσοτακη που δεν φέρνει εδώ και 6 ΜΗΝΕΣ που είναι διαθέσιμες τις ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΤΩΝ ΜΟΝΟΚΛΩΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΩΝ!!!

...Δείτε περισσότερα
Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο που λέει "WIND GREECE 2021 3G 21:50 AA 70% news247.gr news 24 7 Κορονοϊός: 2489 νέα κρούσματα σήμερα στην Ελλάδα- -70 νεκροί και 707 διασωληνώσεις Κορονοϊός: 2489 νέα κρούσματα σήμερα στην Ελλάδα 70 νεκροί και 707 διασωληνώσεις ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΚΚΑΣ 12 MAI 17:46"
Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο που λέει "WIND GREECE 20.. 4G 21:54 news247.gr 69% news 24 7 120 100 134 80 60 40 20 5155354 41 6366 57 30 23 592 0 1-Μαρτ 7-Μαρτ 13-ΜαρΤ 19-mapT 25-Μαρτ 1-Μαρτ 06-Απρ 12-aπρ 24-Απρ 30-aπρ 07-Μαι 18-aπρ nΗÎÎ: Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) 247 A Flourish chart Οι νέοι θάνατοι ασθενώνμ..ϹQVΙD-19 είναι 70, ενώ από την ναρξη της επιδημ ας έχουν καταγραφεί συνολικά ολικά 11.211 θάνατοι Το 95.2% είχε υποκ είμενο νόσημαή/και ηλικία 70 ετών και άνω."
1,7 χιλ.
24
204


Σε… νιρβάνα κάνναβης ο ΣΥΡΙΖΑ

 


Διαστάσεις… θριάμβου επιχειρεί να δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ στη δημόσια παραδοχή του υπουργού Ανάπτυξης Αδωνη Γεωργιάδη ότι η στάση της Νέας Δημοκρατίας ως αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη ήταν λάθος.

Ο κ. Καρανίκας, που έχει σχεδόν εξαφανιστεί από τη δημόσια ζωή της χώρας από τον Ιούλιο του 2019, έδωσε συνέντευξη στον ρ/σ «Κόκκινο 105,5» προκειμένου να πει ότι τον πήρε τηλέφωνο ο κ. Γεωργιάδης και του ζήτησε συγγνώμη για την τότε στάση του και τους χαρακτηρισμούς, προαναγγέλλοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, επειδή είναι «υπεύθυνη αντιπολίτευση», θα υπερψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

Είναι σαφής η προσπάθεια της Κουμουνδούρου να «σβήσει» ό,τι μπορεί από πρόσφατο και απώτερο παρελθόν από το πολιτικό DNA του ΣΥΡΙΖΑ και της ηγεσίας της, χρησιμοποιώντας την ευθεία πολιτική τοποθέτηση του κ. Γεωργιάδη.

Είναι ωστόσο δύσκολο. Είναι δύσκολο ο ΣΥΡΙΖΑ των fakenews, ο ΣΥΡΙΖΑ που πρότεινε Listerine για τον κορονοϊό και αμφισβητούσε την ύπαρξη εμβολίου, που γέμιζε τις πλατείες και καλούσε σε μη στήριξη των μέτρων προστασίας, προκαλώντας υγειονομικό σαμποτάζ, ο ΣΥΡΙΖΑ που αναλάμβανε την ευθύνη να κολλήσουν κάποιοι κορονοϊό προκειμένου να γίνουν διαδηλώσεις, να πλασαριστεί τώρα ως «υπεύθυνη αντιπολίτευση».

Η ανάδειξη του θέματος «Καρανίκας/φαρμακευτική κάνναβη» μοιάζει λίγο σαν τον πνιγμένο που προσπαθεί να κρατηθεί από τα μαλλιά του. Η μετατροπή ενός θέματος που ναι μεν έχει την αξία του αλλά κινείται στο περιθώριο και όχι στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής ως μείζον, έχει από μόνη της πεπερασμένες δυνατότητες. Και προφανή σκοπό. Οχι τόσο να φανεί αναξιόπιστη η Νέα Δημοκρατία και η κυβέρνηση, αλλά να «μπιζαριστεί» το πιο συντηρητικό κοινό της λόγω… κάνναβης. Η λογική αυτή αγνοεί το πολιτικό δεδομένο πως δύσκολα αλλάζει κανείς πολιτική προτίμηση για την κάνναβη, ενώ την ίδια στιγμή το κεντρώο κοινό που ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι διεκδικεί βλέπει με μεγάλη συμπάθεια κινήσεις όπως του κ. Γεωργιάδη.

Επιπροσθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να φτιάξει ένα αφήγημα, με αφορμή το θέμα της φαρμακευτικής κάνναβης, ότι η Ν.Δ. εξελέγη παραπλανώντας τους πολίτες για τις θέσεις της. Και, όπως συνέβη με το θέμα της κάνναβης, συνέβη με τη συμφωνία των Πρεσπών, με την ασφάλεια του πολίτη, την εγκληματικότητα και άλλες βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις.

Οσον αφορά το ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να αποκρύψει το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε πει ξεκάθαρα ότι διαφωνεί με τη συμφωνία των Πρεσπών, ότι δεν θα την ψηφίσει, αλλά, αν γινόταν νόμος του κράτους, θα ήταν υποχρεωμένος ως πρωθυπουργός να τον εφαρμόσει. Οπερ και εγένετο.

Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των πολιτών, η όποια συζήτηση, σε όποιο επίπεδο, είναι προφανές πως δεν μπορεί να αποκρύψει τη βελτίωση της κατάστασης σε σύγκριση με το τι επικρατούσε επί ΣΥΡΙΖΑ. Η δε προσπάθεια να γίνει πολιτική εκμετάλλευση του τρομακτικού και τραγικού δυστυχήματος στα Γλυκά Νερά, πέραν του ότι δημιουργεί αποστροφή στη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών που αντιλαμβάνονται τα πράγματα, εξοργίζει κιόλας, καθώς γίνεται προσπάθεια να «πλασαριστεί» ως αύξηση της εγκληματικότητας μαζί με τα επεισόδια στις πλατείες, στις διαδηλώσεις κ.λπ.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Η αστυνομία την έδιωξε από το πάρκο γιατί φορούσε πολύ κοντό σορτς

 


Ένα απίστευτο περιστατικό σε πάρκο της Οκλαχόμα περιγράφει μία γυναίκα στο Tik Tok.

Η Bailey Breedlove βρισκόταν με την κόρη της στο πάρκο για περίπου τρεις ώρες, όταν την πλησίασε αστυνομικός και της ζήτησε να επιδείξει την ταυτότητα της και στη συνέχεια να αποχωρήσει, διότι το σορτς που φορούσε ήταν… πολύ κοντό!



Η γυναίκα αρνείται, λέγοντας χαρακτηριστικά στην αστυνομικό “κοίτα τι κάνεις στην κόρη μου”, την ώρα που το παιδί δίπλα της κλαίει.

Σύμφωνα με την ίδια, κατηγορήθηκε για παραβίαση του ενδυματολογικού κώδικα και της απαγορεύθηκε η είσοδος στο πάρκο για πέντε χρόνια. 

Η γυναίκα επικοινώνησε με το αστυνομικό τμήμα της Οκλαχόμα, το οποίο ενημέρωσε πως “μιλήσαμε με τον αρχηγό του αστυνομικού τμήματος της Οκλαχόμα και μας διαβεβαίωσε ότι η συγκεκριμένη δεν ήταν αστυνομικός της πόλης μας. Ζητούμε συγγνώμη και η υπόθεση θα εξεταστεί”.


Πηγή : newsit.gr




SOS από Γκουτέρες: Διπλασιάστε την παραγωγή εμβολίων – Ο ιός εξαπλώνεται «σαν πυρκαγιά»

 


Έκκληση να διπλασιαστεί η παραγωγή εμβολίων κατά της COVID-19 σε παγκόσμια κλίμακα ώστε να υπάρξει δικαιότερη κατανομή δόσεων στον αναπτυσσόμενο κόσμο, ο οποίος πλήττεται από νέα κύματα μολύνσεων από τον νέο κοροναϊό, απηύθυνε χθες ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

Τεράστιες ελλείψεις δόσεων

Πολλές χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με τεράστιες ελλείψεις δόσεων εμβολίων, ειδικά η Ινδία, γεγονός που χειροτερεύει το φονικό δεύτερο κύμα της πανδημίας, με τα νοσοκομεία και τα νεκροτομεία γεμάτα ασφυκτικά και οικογένειες να προσπαθούν απελπισμένα να εξασφαλίσουν φάρμακα και οξυγόνο, που λιγοστεύουν ολοένα.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ενωση δημιουργεί απόθεμα δόσεων εμβολίων.

«Είναι εντελώς απαράδεκτο να ζούμε σε έναν κόσμο στον οποίο οι ανεπτυγμένες χώρες μπορούν να εμβολιάσουν το μεγαλύτερο μέρος των πληθυσμών τους ενώ πολλές αναπτυσσόμενες χώρες δεν διαθέτουν πρόσβαση ούτε σε μία δόση», τόνισε ο κ. Γκουτέρες, ο οποίος εκφράστηκε έπειτα από τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, στη Μόσχα.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ αναφέρθηκε στους κινδύνους που εγείρουν τα παραλλαγμένα στελέχη του SARS-CoV-2, τονίζοντας πως ο ιός εξαπλώνεται «σαν πυρκαγιά» σε διάφορες περιοχές του αναπτυσσόμενου κόσμου.

«Προς το συμφέρον όλων»

«Είναι προς το συμφέρον όλων οι πάντες να εμβολιαστούν παντού. Πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε δύο πράγματα: να διπλασιαστεί η παγκόσμια δυνατότητα παραγωγής εμβολίων και ταυτόχρονα να υπάρξει δικαιότερη κατανομή των εμβολίων», τόνισε ο κ. Γκουτέρες.

Η πανδημία του νέου κοροναϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 3,31 εκατ. ανθρώπους σε διεθνές επίπεδο από τα τέλη του Δεκεμβρίου του 2019, ενώ δεκάδες εκατομμύρια άλλοι έχουν μολυνθεί, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που συγκέντρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο ως χθες Τετάρτη στις 10:00.

Ο απολογισμός αυτός είναι αναμφίβολα υποτιμημένος. Για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που χαρακτηρίζει την πανδημία «Τσερνόμπιλ του 21ου αιώνα», αυτή η παγκόσμια υγειονομική κρίση κάλλιστα «θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί».


Πηγή: ΑΠΕ

in.gr



Βυθίζεται ξανά στην αβεβαιότητα η Λιβύη - Τι ρόλο παίζει η Τουρκία

 


Οι μισθοφόροι εξακολουθούν να είναι παρόντες στη Λιβύη, οι διαιρέσεις ξανάρχονται στην επιφάνεια και η διεξαγωγή κρίσιμων εκλογών τον Δεκέμβριο γίνεται όλο πιο αμφίβολη: έπειτα από μια βελτίωση της κατάστασης στην αρχή της χρονιάς και την ανάδειξη μιας νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, η Λιβύη βυθίζεται και πάλι στην αβεβαιότητα.

«Ο μήνας του μέλιτος της λιβυκής κυβέρνησης εθνικής ενότητας τελείωσε», συνοψίζει μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Εμαντεντίν Μπαντί, ειδικός της οργάνωσης Global Initiative που έχει την έδρα της στη Γενεύη.

Εντούτοις, έπειτα από μια δεκαετία αποτυχημένων προσπαθειών για να βγει η Λιβύη από το χάος, ο σχηματισμός αυτής της νέας κυβέρνησης, έπειτα από μια πολιτική διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, είχε δώσει κάποιες ελπίδες.

Ξεπερνώντας τα χρόνια του πολέμου ανάμεσα στις αντίπαλες εξουσίες των δυτικών και των ανατολικών περιφερειών της χώρας, η κυβέρνηση του Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά έλαβε τον Μάρτιο μια «ιστορική», όπως χαρακτηρίσθηκε, ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο και μπόρεσε να αναλάβει τα καθήκοντά της στην Τρίπολη χωρίς συγκρούσεις.

Στο πλευρό ενός τριμελούς Προεδρικού Συμβουλίου, της ανατέθηκε να ενοποιήσει τους θεσμούς, να βγάλει τη χώρα από μια διεθνοποιημένη σύγκρουση και να φέρει σε πέρας τη μετάβαση μέχρι τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου.

Για εβδομάδες, η Τρίπολη αποτέλεσε τη σκηνή ενός διπλωματικού μπαλέτου. Όμως έπειτα απ' αυτή τη «χωρίς προηγούμενο πρόοδο (...), εισήλθαμε και πάλι σε μια νέα φάση αμφιβολίας, με αναζωπύρωση των διαιρέσεων ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση», λέει ο πολιτειολόγος Ιμάντ Τζαλούλ.

Επίδειξη δύναμης

Η πιο πρόσφατη ένδειξη του γεγονότος αυτού ήταν η επίδειξη δύναμης το περασμένο σαββατοκύριακο δεκάδων ενόπλων που εισέβαλαν σε ξενοδοχείο της Τρίπολης που χρησιμεύει ως γενικό επιτελείο του Προεδρικού Συμβουλίου για να διαμαρτυρηθούν για την έκκληση της υπουργού Εξωτερικών Νάζλα αλ-Μανγκούς για την αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, συνολικά περίπου 20.000 μισθοφόροι και ξένοι μαχητές εξακολουθούν να βρίσκονται στη Λιβύη: Ρώσοι της ιδιωτικής εταιρείας Wagner, μισθοφόροι από το Τσαντ, το Σουδάν, τη Συρία... Και επιπλέον εκατοντάδες τούρκοι στρατιωτικοί που είναι παρόντες στο πλαίσιο μιας διμερούς συμφωνίας η οποία είχε συναφθεί με την προηγούμενη κυβέρνηση της Τρίπολης.

Χάρη σ' αυτή τη συμφωνία, η Άγκυρα είχε βοηθήσει στρατιωτικά το στρατόπεδο της Τρίπολης να αποφύγει μια μεγάλη επίθεση εναντίον της πρωτεύουσας ενορχηστρωμένη από τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, τον ισχυρό άνδρα της Ανατολικής Λιβύης που υποστηρίζεται από τη Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η επικεφαλής της λιβυκής διπλωματίας, η οποία κατάγεται από τη Βεγγάζη (Ανατολική Λιβύη), κάλεσε πρόσφατα την Άγκυρα να «συνεργαστεί για να τεθεί τέλος στην παρουσία όλων των ξένων δυνάμεων», περιλαμβανομένων των τουρκικών, προκαλώντας επικρίσεις στη Δυτική Λιβύη και αιτήματα να παραιτηθεί.

Ο αμφιλεγόμενος θρησκευτικός ηγέτης Σαντέκ αλ-Γαριάνι, ο οποίος αυτοπαρουσιάζεται ως ο Μουφτής της Λιβύης, δήλωσε πως «δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε τι έκαναν οι Τούρκοι για μας, όποιος αρνείται την ευμένειά τους δεν αξίζει τον σεβασμό μας».

«Καμιά σχέση»

Τα πρώτα αρνητικά σημάδια εμφανίσθηκαν ήδη στις 26 Απριλίου, όταν η νέα κυβέρνηση αναγκάσθηκε να αναβάλει επ' αόριστον μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Βεγγάζη -- συνεδρίαση που επρόκειτο να σηματοδοτήσει την πρώτη επίσκεψη του Ντμπεϊμπά στην Ανατολική Λιβύη.

Η αιτία της αναβολής ήταν το γεγονός ότι τα μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας, στα οποία είχε ανατεθεί η προετοιμασία της επίσκεψης, υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν στην Τρίπολη μόλις προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης.

Διότι αν και θεωρητικά η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά έχει εξουσία στο σύνολο της επικράτειας, οι υποστηρικτές του Χαφτάρ δεν έχουν δηλώσει υποταγή και συνεχίζουν να ελέγχουν τις ανατολικές περιοχές και ένα τμήμα του Νότου.

Απόδειξη είναι το γεγονός ότι ο Εθνικός Λιβυκός Στρατός (ΕΛΣ) του στρατάρχη Χαφτάρ δήλωσε έτοιμος «να υποδεχθεί μια συνεδρίαση της κυβέρνησης στο κομμάτι που ελέγχει», διευκρινίζοντας παράλληλα πως δεν έχει «καμιά σχέση με την προσωρινή κυβέρνηση».

Μπροστά στις πληγές που αρνούνται να επουλωθούν, «οι πιθανότητες της κυβέρνησης να οργανώσει εκλογές μέσα σε λιγότερο από επτά μήνες είναι πολύ μικρές», προειδοποιεί ο Ιμάντ Ζαλούλ.

Και ο φαύλος κύκλος είναι γνωστός: η μη διεξαγωγή των εκλογών μέσα στις προθεσμίες θα «εκτροχιάσει την πολιτική και θεσμική επανένωση», με κίνδυνο «να ριζώσουν μακροπρόθεσμα ξένες δυνάμεις (...), να υπάρξουν ένας νέος κατατεμαχισμός και επιστροφή στις συγκρούσεις», έγραψε ο ερευνητής Μοχάμεντ Ελτζάρχ στον ιστότοπο Al-Monitor.


ΑΠΕ-ΜΠΕ

skai.gr



Μητροπολίτης Μόρφου: Διαψεύδω ότι εμβολιάστηκα – Είναι πολύ επικίνδυνα τα εμβόλια κατά της Covid 19

 



Νέα πρόκληση από επικίνδυνα και εγκληματικά ανεύθυνο ιεράρχη που δεν εμβολιάζεται.

Ο μητροπολίτης Μόρφου Νέοφυτος εξέδωσε προκλητική ανακοίνωση για να απαντήσει στις φήμες, όπως λέει, που κυκλοφορούν και τον φέρουν να έχει εμβολιαστεί κατά της Covid 19 και αυτό το θεωρεί κακό.

Ξεκαθαρίζει, μάλιστα δείχνοντας το πόσο επικίνδυνος είναι, ότι δεν πρόκειται να εμβολιαστεί «καθότι θεωρώ πολύ επικίνδυνα τα συγκεκριμένα εμβόλια» κατά της Covid 19.

Αυτό που μένει είναι να τον απομονώσουν σε ένα μοναστήρι για να μην έρχεται σε επαφή με πιστούς γιατί αυτό θα είναι έγκλημα.

Η ανακοίνωση

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωσή του:

«Ο υποφαινόμενος Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος, με την παρούσα μου επίσημη ανακοίνωση από την ιστοσελίδα της Μητροπόλεως Μόρφου, σε απάντηση στους ψίθυρους και στις φημολογίες που κυκλοφορούν κατά τις τελευταίες ημέρες μεταξύ δημοσιογραφικών και άλλων κύκλων σε διάφορες επαρχίες της Κύπρου, ότι δήθεν έχω εμβολιαστεί με ένα από τα εμβόλια που κυκλοφορούν κατά του κορωνοϊού Covid-19, δηλώνω κάθετα ότι αυτές οι φημολογίες αποτελοῦν στοχευμένα ψεύδη και τις διαψεύδω κατηγορηματικά.

»ΟΥΤΕ ΕΧΩ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΠΡΟΤΙΘΕΜΑΙ ΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΩ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ, καθότι θεωρώ πολύ επικίνδυνα τα συγκεκριμένα εμβόλια. Άλλωστε, σε πολλές συνεντεύξεις και κηρύγματά μου, που ήδη κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, έχω επεξηγήσει με σαφήνεια και υπευθυνότητα τους λόγους που αρνούμαι να εμβολιαστώ. Παρακαλώ να γίνει σεβαστή η άποψη και επιλογή μου».



Μένιος Φουρθιώτης: Με συνεργάτη του Ξηρού σχεδίαζε επιθέσεις

 


Οι άγνωστες δικογραφίες με απαγωγές, αρπαγές χρηματοκιβωτίων, εκβιάσεις με ροζ βίντεο και οι τηλεαπάτες του 36χρονου παρουσιαστή που φέρεται διαχειριστής 12 εταιρειών.

Ένας αλλοδαπός ποινικός που ήταν βασικός συνεργάτης του πρώην μέλους της 17Ν Χριστόδουλου Ξηρού στην απόδραση το 2014 από τις φυλακές Κορυδαλλού εξελίσσεται – όπως αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής» – σε πρόσωπο-κλειδί για τη διερεύνηση της δραστηριότητας του 36χρονου τηλεπαρουσιαστή Μένιου Φουρθιώτη που έχει προφυλακισθεί για τη σκηνοθεσία, μαζί με δυο έλληνες μπράβους, δύο «ένοπλων επιθέσεων» στο σπίτι του στον Διόνυσο!

Ο ταρίφας και το συμβόλαιο

Ο αλλοδαπός ποινικός, γνωστός με το ψευδώνυμο «ταρίφας» (είχε πάρει το ψευδώνυμό του από τις «εξυπηρετήσεις» που έκανε εντός φυλακών σε έλληνες κρατουμένους) υποβοήθησε τον Χριστόδουλο Ξηρό να εξαϋλώσει τα ίχνη του ενώ είχε κρυφτεί σε σπίτι στην Ανάβυσσο. Επίσης εντάχθηκε στην ίδια δικογραφία, μαζί με τον Χ. Ξηρό και ένοπλους αντιεξουσιαστές για το σχέδιο «Γοργοπόταμος» για την ανατίναξη των φυλακών Κορυδαλλού που θα συνοδευόταν με μαζική απόδραση κρατουμένων.

Ο αλλοδαπός μικρό διάστημα μετά την αποφυλάκισή του φέρεται, σύμφωνα με επιτελείς της Κατεχάκη, να ήταν αυτός που είχε προσεγγισθεί από τον Μένιο Φουρθιώτη σε περιοχή των δυτικών προαστίων. Χωρίς να βρεθεί ποιο πρόσωπο υποβοήθησε σε αυτή την επαφή. Και αυτό προκειμένου ο αλλοδαπός να αναλάβει τις «ψεύτικες» ένοπλες επιθέσεις στο σπίτι του 36χρονου στον Διόνυσο, αλλά πιθανόν και εκδικητικές ενέργειες σε βάρος άλλων δημοσιογράφων. Κι όταν αυτός φέρεται να αρνήθηκε το «συμβόλαιο» που του πρότεινε ο τηλεπαρουσιαστής, ο τελευταίος το ανέθεσε στους δύο έλληνες ποινικούς που συνελήφθησαν προ δέκα ημερών μαζί με τον Μένιο Φουρθιώτη. Και ίσως είναι οξύμωρο ότι ο παρουσιαστής ζητούσε αστυνομική βοήθεια με την επίκληση ότι απειλούνταν από τη… «17Νοέμβρη», όταν επιζητούσε βοήθεια από πρώην συνεργάτη-μέλους της εν λόγω οργάνωσης!


Εκβιασμοί, κλοπές και απάτες

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει «Το Βήμα», ο 36χρονος παρουσιαστής έχει κατηγορηθεί για υποθέσεις εκβιάσεων (με απειλή δημοσιοποίησης ροζ βίντεο), απαγωγή στην Αράχοβα ενός 21χρονου, αρπαγή από χρηματοκιβώτιο 200.000 ευρώ, όπως και για απάτες με τηλεπαιχνίδια. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται, ο Φουρθιώτης είναι από τον Μάιο του 2016 έως τον Ιούνιο του 2020 διαχειριστής ή φορολογικός εκπρόσωπος 12 εταιρειών (ΙΚΕ και offshore), πολλές από τις οποίες καταγράφονται σε αποφάσεις του ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου ότι χρησιμοποιούνται για μαζικές απάτες με εκατοντάδες ακριβά δώρα – τα οποία ποτέ δεν δίνονταν – σε τηλεπωλήσεις.

Ο Μένιος Φουρθιώτης, που ασχολούνταν με τηλεφωνικές πωλήσεις και συμμετείχε σε τηλεοπτικές εκπομπές, την περίοδο 2007-2009 είχε αναλάβει μάνατζερ της υποψήφιας σε καλλιστεία Τζούλιας Αλεξανδράτου από κοινού με γνωστό μάνατζερ «καλλιτεχνών» που είχε κατηγορηθεί παλιότερα για μαστροπεία. Η πρώτη σοβαρή ποινική εμπλοκή του Μ. Φουρθιώτη ήταν από τη μήνυση της Τζούλιας Αλεξανδράτου (του ασκήθηκε ποινική δίωξη) για κλοπή 200.000 ευρώ, με την αρπαγή χρηματοκιβωτίου από το σπίτι της στον Διόνυσο.


Αρπαγή χρηματοκιβωτίου

Σύμφωνα με τη δικογραφία της υπόθεσης, η αρπαγή του χρηματοκιβωτίου έγινε στα τέλη Αυγούστου 2010, το διάστημα που η Τζούλια Αλεξανδράτου απουσίαζε σε περιοδεία στην Αλβανία. Επιβαρυντικά στοιχεία για τον παρουσιαστή (την υπόθεση χειρίζεται νομικά εκ μέρους της καταγγέλλουσας ο δικηγόρος Αθηνών κ. Χρήστος Νικολακόπουλος) δεν ήταν μόνο ότι είχε πρόσβαση στο σπίτι της ή και ότι ήξερε για την ύπαρξη αυτού του ποσού μετά από συμφωνία με παραγωγό ροζ ταινιών. Επιβαρυντικός θεωρήθηκε ο αρχικός ισχυρισμός του ότι δεν ήξερε για την ύπαρξη χρηματοκιβωτίου, κάτι που διαψεύσθηκε από τον τεχνικό που το τοποθέτησε, και ο οποίος ανέφερε ότι ο Μ. Φουρθιώτης ήταν παρών στην τοποθέτησή του. Ακόμη, σημαντικές υποψίες δημιούργησε στους αστυνομικούς το γεγονός ότι η απόσπαση του χρηματοκιβωτίου (για να μη δίνεται πιθανόν η εικόνα ότι ο «διαρρήκτης» ήξερε τον συνδυασμό ανοίγματός του) δεν ήταν «βίαιη» αλλά πιθανόν με κανονική αφαίρεση των βιδών στήριξης. Κάτι που γινόταν μόνο από το εσωτερικό του, κι όταν αυτό θα είχε ανοίξει. Επιπλέον νέες υποψίες δημιούργησε το γεγονός ότι ο δράστης γνώριζε πού βρισκόταν κι είχε αφαιρέσει το καταγραφικό του συστήματος καμερών του σπιτιού. Επιπλέον, φέρεται να είχε δημιουργήσει «αναστάτωση» με επιδεικτικά πεταμένα ρούχα μόνο σε ένα σημείο του οικήματος. Η δίκη για αυτή την υπόθεση έχει αναβληθεί συνολικά 12 φορές – η τελευταία τον περασμένο Νοέμβριο -, με τον παρουσιαστή να αρνείται τις σχετικές κατηγορίες.

Η απαγωγή και τα «στημένα» παιχνίδια

Εντυπωσιακή είναι και η υπόθεση καταγγελλόμενης αρπαγής, τον Μάρτιο του 2012, του 21χρονου Γ.Κ. από τον Μ. Φουρθιώτη, την οποία διερεύνησε η Δίωξη Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής. Σύμφωνα με τα στοιχεία του δικαστικού φακέλου που είναι στη διάθεση της εφημερίδας, ο παρουσιαστής που είχε επικοινωνία με τον 21χρονο τον εκβίαζε «με την απειλή δημοσιοποίησης από τον τηλεοπτικό σταθμό που εργαζόταν βίντεο για τις σεξουαλικές προτιμήσεις του». Ακόμη, όπως μνημονεύεται στα δικαστικά έγγραφα, τον απείλησε ότι «θα τον φορτώσει ναρκωτικά και θα καλέσει τους μπάτσους να τον πιάσουν, όπως κι ότι θα φρόντιζε να τον διώξουν από τη σχολή που σπούδαζε». Ο 21χρονος κατήγγειλε ότι στις 9 Μαρτίου 2012 ο Μ. Φουρθιώτης τον μετέφερε στην Αράχοβα με αυτοκίνητο και με οδηγό άγνωστο άτομο με το όνομα «Πέτρος» με το πρόσχημα ότι αυτός μπορεί κατά τη διαδρομή αλλά και κατά την παραμονή τους εκεί να τον «σκοτώσει». Ο 21χρονος ανέφερε ότι με τη βοήθεια φίλου του κατόρθωσε να ξεφύγει και επέστρεψε στην Αθήνα, όπου συνεχίστηκαν οι απειλές. 


Ακόμη, στο στόχαστρο των Αρχών είναι η συμμετοχή του Μ. Φουρθιώτη σε διάφορες αμφιλεγόμενες εταιρείες που χρησιμοποιούνται σε τηλεοπτικούς διαγωνισμούς για «δώρα μεγάλης αξίας» και με κλήσεις σε τηλεφωνικές γραμμές υψηλής χρέωσης. Οπως επισημαίνεται σε απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, στις 16 Απριλίου 2019 «ο παρουσιαστής των επίμαχων εκπομπών Μένιος Φουρθιώτης ήταν διαχειριστής και νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας WHITE PRODUCTIONS Μ. ΙΚΕ, της εταιρείας δηλαδή που είχε τα αποκλειστικά πνευματικά δικαιώματα των ελεγχόμενων εκπομπών και η οποία φέρεται να συμβλήθηκε τελικώς με την εταιρεία LAMON TRADING LTD (στην οποία επίσης συμμετείχε ο τηλεπαρουσιαστής) για την ανάδειξη των φερόμενων ως νικητών και την προσφορά των υποτιθέμενων επάθλων στους επίμαχους διαγωνισμούς. Ζητήθηκε η αποστολή όλων εκείνων των στοιχείων που να πιστοποιούν την ταυτότητα των νικητών και την καταβολή των προσφερόμενων επάθλων. Προσκομίστηκε κατάλογος 749 συνολικώς φερόμενων νικητών. Πέραν δύο μόνο εξαιρέσεων, δεν προσκομίστηκε κανένα στοιχείο που να πιστοποιεί την καταβολή των επάθλων στους φερόμενους ως νικητές»!

Σημειώνεται ότι σε βάρος του 36χρονου έχουν σχηματισθεί δικογραφίες σε αστυνομικές υπηρεσίες στη Λάρισα, στο Μαρούσι, στο Περιστέρι κι αλλού μετά από μηνύσεις «νικητών» που ουδέποτε τους δόθηκε το δώρο που κέρδισαν. Στις εταιρείες αυτές και στα «τρικ» του Μ. Φουρθιώτη φέρεται να συμμετείχε και Γεωργιανή που τη χρησιμοποιούσε ως οικιακή βοηθό. Τον Απρίλιο του 2018 ο Μ. Φουρθιώτης είχε καταγγείλει – με αναφορά στο ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο – τον ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθμού ότι εκείνος με ένα πολυδαίδαλο πλέγμα εταιρειών προχωρούσε σε υφαρπαγή χρημάτων από τηλεπαιχνίδια και σε ξέπλυμα χρήματος. Ο εν λόγω επιχειρηματίας προχώρησε σε μήνυση κατά του παρουσιαστή για εκβίαση.


Βασίλης Λαμπρόπουλος

ΤΟ ΒΗΜΑ



Φόβοι για πόλεμο ευρείας κλίμακας ανάμεσα σε Ισραήλ - Παλαιστινίους

 


Πάνω από 1.000 ρουκέτες έριξαν προς την ισραηλινή επικράτεια οι Παλαιστίνιοι που συνεχίζουν να προκαλούν τους Ισραηλίτες.

Οι Ισραηλίτες με συνεχείς αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας δεν δείχνει καμία διάθεση και κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης, τροφοδοτώντας τους φόβους για έναν «πόλεμο ευρείας κλίμακας».

Οι ΗΠΑ παρενέβησαν, με τον υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, να συνομιλεί τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό του Ισράηλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και να ζητά τερματισμό της βίας. 

Οι σειρήνες από το Τελ Αβίβ ηχούσαν μέχρι, πριν από λίγη ώρα, με τις ένοπλες δυνάμεις να απειλούν με αντίποινα, καθώς όπως ανέφεραν, από τη Λωριδα της Γάζας εκτοξεύτηκαν ρουκέτες με στόχο Ισραηλινούς πολίτες.

Ένα εξάχρονο παιδί στην ισραηλινή πόλη Σντερότ, ήταν το τελευταίο θύμα ενός νέου μπαράζ από την Χαμάς εκτόξευσης ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας που προκάλεσε ζημιές στην πόλη Ασκελόν, που βρίσκεται κοντά στο φράκτη μεταξύ του παλαιστινιακού θύλακα και της ισραηλινής επικράτειας.

Ο θάνατος του παιδιού ανεβάζει σε επτά - συμπεριλαμβανομένου ενός στρατιώτη - τον αριθμό των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στο Ισραήλ μετά το ξέσπασμα εχθροπραξιών τη Δευτέρα, τις πιο σφοδρές από τον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Γάζα το 2014.

Στη Γάζα, 65 άνθρωποι πέθαναν σε ισραηλινές επιδρομές, συμπεριλαμβανομένων 16 παιδιών και πολλών διοικητών της Χαμάς.

Οι ισραηλινές δυνάμεις αναφέρουν ότι έχουν σκοτώσει συνολικά δέκα αξιωματικούς της Χαμάς αλλά και στελέχη της επικίνδυνης τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικής Τζιχάντ, της δεύτερης ένοπλης ισλαμιστικής οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας που στηρίζει την Χαμάς, σε επιδρομές από το βράδυ της Δευτέρας.