Πέμπτη 13 Μαΐου 2021

Κομισιόν: Ανάπτυξη 4% φέτος και 6% το 2022

 


Αναθεωρημένες προς τα πάνω είναι οι εαρινές εκτιμήσεις της Κομισιόν για την ανάπτυξη στην Ελλάδα τόσο το 2021, όσο και το 2022. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης 4,1% για το 2021 και 6% για το 2022. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της τον Φεβρουάριο, η αύξηση του ΑΕΠ το 2021 θα ήταν 3,5% και το 2020 θα έκλεισε με ρυθμούς ανάπτυξης 5%.

Πρόκειται για μία ακόμη απόδειξη της καλής πορείας της ελληνικής οικονομίας αλλά και της σημασίας του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», καθώς η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι τα έγκαιρα μέτρα πολιτικής που έλαβε η Κυβέρνηση κατάφεραν να μετριάσουν την ύφεση, στηρίζοντας τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, αλλά και την απασχόληση, αποτρέποντας απολύσεις μεγάλης κλίμακας.

Ειδικότερα, για τις επενδύσεις, η Κομισιόν τονίζει ότι στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας η οικονομική δραστηριότητα το δεύτερο εξάμηνο του 2021 αναμένεται επίσης να υποστηριχθεί από την έναρξη της εφαρμογής των έργων που παρουσιάζει η Ελλάδα στο εθνικό της σχέδιο ανάκαμψης.

Επιπλέον, το σταδιακό άνοιγμα του τουριστικού τομέα αναμένεται να υποστηρίξει τις καθαρές εξαγωγές.

Τέλος, οι προβλέψεις της Επιτροπής σημειώνουν ότι όσο προχωρά η εκστρατεία εμβολιασμού στην Ελλάδα θα επιτρέπεται η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων και αυτό θα συμβάλλει στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, ιδίως το 2022.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου