Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Απόφαση ΣΟΚ Τέλος εποχής για τα ΤΕΙ




Κατάργηση των ΤΕΙ και ένταξη όσων πληρούν τα ακαδημαϊκά κριτήρια στα Πανεπιστήμια προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Δημήτρης Χασάπης.

Τα ΤΕΙ που δεν πληρούν τα ακαδημαϊκά κριτήρια θα ενταχθούν σε μεταλυκειακού τύπου τεχνική εκπαίδευση που προσεγγίζει τα ΙΕΚ. Ο κ. Χασάπης αποκάλυψε τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στο protothema.gr, και διευκρίνισε πως θα γίνει διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και με σύμπραξη της ΑΔΙΠ (της Ανεξάρτητης Αρχής Αξιολόγησης), προκειμένου τα τμήματα των ΤΕΙ που πληρούν τα ακαδημαϊκά κριτήρια να ενταχθούν στα Πανεπιστήμια.

Ο κ. Χασάπης επισημαίνει ότι το σχέδιο του υπουργείου προσομοιάζει στο βρετανικό ενώ κάνει λόγο για «τακτοποίηση» και επανασχεδιασμό της ανώτατης εκπαίδευσης. Σε ό,τι αφορά τους εκπαιδευτικούς των ΤΕΙ, ο κ. Χασάπης ξεκαθαρίζει ότι θα ενταχθούν όλοι στην πανεπιστημιακή βαθμίδα, ανεξάρτητα αν το ΤΕΙ τους ενταχθεί στην πανεπιστημιακή βαθμίδα ή στα ΙΕΚ.

Και επισημαίνει ότι και στο Πανεπιστήμιο δεν είναι όλοι καθηγητές, αλλά καταλαμβάνουν βαθμίδες ανάλογα με τα προσόντα τους. Σε κάθε περίπτωση ο γενικός γραμματέας υπογραμμίζει ότι και τα ΙΕΚ θα αναβαθμισθούν.

Σε κείμενό τους οι πρόεδροι των ΤΕΙ μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου των ΤΕΙ υπογραμμίζουν: «Η υπόστασή τους δεν έχει αμφισβητηθεί από καμία ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και η μόνη αναμενόμενη αναβάθμισή τους, είναι η ακαδημαϊκή ολοκλήρωσή τους, βασισμένη σε αξιολογικά κριτήρια. Οποιαδήποτε μεταβολή στον χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης δεν είναι δυνατόν να είναι ετεροβαρής εις βάρος των ΤΕΙ, αλλά θα πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα τμήματα ΑΕΙ, με βάση τα επιτεύγματά τους και με στοχευμένη χωροταξική διασπορά».


Πηγή


Σε απεργία πείνας τα αδέλφια Τσάκαλου




Μαζί τους και ο Γιώργος Πολύδωρος

Ζητούν τη μη προφυλάκιση των συγγενικών τους προσώπων - Ο Χρ. Τσάκαλος είπε πως η Αγγελική είναι η προσωπική του σχέση

Σε απεργία πείνας «μέχρι θανάτου» προχωρούν από σήμερα οι αδελφοί Τσάκαλου, οι οποίοι είναι φυλακισμένοι στον Κορυδαλλό, κατηγορούμενοι για συμμετοχή στην Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς και ο Γιώργος Πολύδωρος -ο οποίος βρίσκεται επίσης στη φυλακή για συμμετοχή στην οργάνωση- όπως αποκάλυψε, μιλώντας στο protothema.gr, ο συνήγορός τους Φραγκίσκος Ραγκούσης.

Σύμφωνα με τον κ. Ραγκούση, μοναδικό τους αίτημα είναι η μη προφυλάκιση των συγγενικών και φιλικών τους προσώπων, καθώς όπως υποστηρίζουν δεν έχουν καμία σχέση με την υπόθεση.

Τις τελευταίες ώρες, εκτός από την 22χρονη Αγγελική, συνελήφθησαν η μητέρα των αδελφών Τσάκαλου, η σύζυγος του Γεράσιμου Τσάκαλου, ένας φίλος του αδερφού του Γιώργου Πολύδωρου και μια φίλη της μητέρας των φυλακισμένων αδερφών.

Ο κ. Ραγκούσης ανέφερε πως ο Χρήστος Τσάκαλος του μετέφερε ότι έχουν αναλάβει πλήρως την ευθύνη για το σχέδιο της απόδρασης από τις φυλακές Κορυδαλλού και πως έχουν κάνει την αυτοκριτική τους.

Επίσης, ο Χρήστος Τσάκαλος είπε στον Φραγκίσκο Ραγκούση πως η Αγγελική είναι η προσωπική του σχέση, για αυτό και βρέθηκε σπίτι σπίτι της μητέρας του. Σύμφωνα με τον συνήγορο των φυλακισμένων για συμμετοχή στην Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς, ο ίδιος ο Τσάκαλος είχε πει στην Αγγελική να επισκεφτεί το σπίτι της μητέρας του, σε περίπτωση που δεν είχε κάπου αλλού να πάει.

Σημειώνεται πως η 60χρονη μητέρα των αδελφών Τσάκαλου συνελήφθη το πρωί της Δευτέρας, έξω από το γραφείο του ανακριτή, όπου είχε μεταβεί ώστε να δηλώσει πως βρίσκεται στη διάθεση των αρχών. Τόσο η 60χρονη γυναίκα, όσο και η σύζυγος του Γεράσιμου Τσάκαλου, κατηγορούνται για υπόθαλψη εγκληματία.


Πηγή : protothema.gr



Πανούσης σε Ακρίτα: Αν εμπλέκεται πολιτικός στην εξαφάνιση Γιακουμάκη, να τον διώξει ο αρχηγός του



Μέσω email απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης στην επιστολή της Έλενας Ακρίτα, όπου -μεταξύ άλλων- η γνωστή δημοσιογράφος και σεναριογράφος έκανε λόγο για εμπλοκή "πρωτοκλασάτου

Κρητικού Πολιτικού" στην υπόθεση της εξαφάνισης του Βαγγέλη Γιακουμάκη, φοιτητή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων.

Ο κ. Πανούσης αναφέρει πως  "οι ποινικές ευθύνες θα καταλογιστούν όταν εντοπιστούν οι ένοχοι της «βαρβαρότητας» και οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Το ίδιο ισχύει με πράξεις ή παραλείψεις των αρμοδίων δημοσίων οργάνων" και σημειώνει πως "η εμπλοκή οποιουδήποτε πολιτικού και για οποιονδήποτε λόγο απόκρυψης είναι τόσο αποδοκιμαστέα ώστε θα έπρεπε για λόγους ηθικής τάξης και παραδειγματισμού ο αρχηγός του κόμματός του να τον αποβάλει από τη Βουλή".

Ακολουθεί το email του υπουργού, το οποίο δημοσιοποίησε η Έλενα Ακρίτα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Τα Νέα.

"Αγαπητή κυρία Ακρίτα,

Σας συγχαίρω και σας ευχαριστώ που ανοίξατε αυτό το θέμα που σίγουρα δεν είναι μόνον αστυνομικό.

Θα μου επιτρέψετε να μοιραστώ ορισμένες σκέψεις μαζί σας.

Η πρόληψη της παραβατικότητας στο σχολείο ή στο πανεπιστήμιο συνδέεται άρρηκτα με την εκπαιδευτική πολιτική (αρκεί να μη λειτουργεί το εκπαιδευτικό σύστημα ως αποκλειστικός θεσμός κοινωνικού ελέγχου) αλλά και με μια κοινοτική εκπαιδευτική οικολογία (που εντάσσει τη σχολική μονάδα στον κοινωνικό ιστό). Οι εν-τάσεις και οι συγ-κρούσεις μέσα στο εκπαιδευτικό περιβάλλον δεν παραπέμπουν υποχρεωτικά στην «εγκληματική βία» αφού τα υφέρποντα ή και εμφανή κίνητρα συνδέονται περισσότερο με το γόητρο, το παληκαριλίκι, την ισχύ, την εξουσία ή ακόμα με την ανισότητα και την υποβάθμιση. Πέρα δηλαδή από τα όποια ατομικά χαρακτηριστικά δράστη/ δραστών και θύματος/ θυμάτων, το κοινωνικό, πολιτισμικό και εκπαιδευτικό οικοσύστημα καθορίζει τους όρους και τους τρόπους εμφάνισης του φαινομένου.

Οι αποϊδανικοποιήσεις (γονιών, δασκάλων, φορέων) και η αναζήτηση προσωπικών (και όχι «δανεισμένων») εμπειριών οδηγούν σε συχνά επώδυνες αυτονομήσεις.

Τα όρια και τα περιθώρια της μάθησης από την παιδικότητα στην ενηλικίωση, από το σπίτι στο σχολείο, από τη γονεϊκή υπερπροστατευτικότητα στη σχολική συμμόρφωση συχνά καταλήγουν σε ανομικές εκ-ρήξεις.

Σε κάθε περίπτωση η επίλυση των συγκρούσεων στον εκπαιδευτικό χώρο πρέπει να προκύπτει από τη συνευθύνη που διαμορφώνεται μέσα στο τετράγωνο: δάσκαλοι- γονείς- μαθητές/συμμαθητές- Υπουργείο Παιδείας.

Αν το παιδαγωγικό μέρος βαρύνει αποκλειστικά τους καθηγητές, η κουλτούρα του σπιτιού, του δρόμου, της κοινότητας είναι αυτή που θα ορθώσει την εμπιστοσύνη σαν τείχος στις όποιες αντιλήψεις ή συμπεριφορές βίαιης αντί-δρασης.

Πολλοί ψυχολογικοποιούν το φαινόμενο συσχετίζοντάς το με την εφηβεία και τη συναφή επιθετικότητα, με την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών, τις ιδιαιτερότητες του μαθητή. Άλλοι ρίχνουν το βάρος στη συλλογική έκφραση τέτοιων συμπεριφορών, με βάση την παρέα των συνομιλήκων, συγκρίνοντας εκπαιδευτικούς τύπους με παραβατική υποκουλτούρα. Συχνά συνεκτιμώνται και δημογραφικά/ κοινωνικά δεδομένα που αφορούν στο φύλο, την κοινωνικοοικονομική κατάσταση της οικογένειας, τα επαγγέλματα των γονέων κλπ.

Επίθεση και άμυνα, εκφοβισμός και φόβος, δράστης και θύμα εναλλάσσονται και παίρνουν διάφορες μορφές (π.χ. βρισιές, απειλές, χειροδικίες κλπ.) πίσω από τις οποίες όμως ελοχεύει η διάβρωση των δια-προσωπικών σχέσεων (relational aggression) καθώς και η υποτίμηση του «άλλου».

Οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της θυματοποίησης (απόρριψη, στιγματισμός, περιθωριοποίηση, απομόνωση, ανασφάλεια) κινούνται κι αυτές στο ίδιο πλαίσιο: στην αποτυχία και την προδοσία των σχέσεων εμπιστοσύνης, οι οποίες αποτελούν τη βάση για μια ομαλή κοινωνικοποίηση των νέων. Η σύγκρουση λέξεων και κινήσεων συχνά υποκρύπτει μια πιο κρίσιμη «δια-μάχη» αλληλεγγύης και ατομικισμού, ανεκτικότητας και ατομικισμού την οποία καλούνται οι νέοι να δια-χειριστούν. Η σύνδεση της νεανικής βίας με τη σχολική αποτυχία ή την κοινωνική περιθωριοποίηση, η επιθετική συμπεριφορά ως αποτέλεσμα μάθησης (για επιβίωση;) αντιμετωπίζονται σαν απειλές για περισσότερους από ένα στόχο.

Τα σημεία ψυχολογικής αναγνώρισης παιδιού - θύτη και παιδιού - θύματος, το προφίλ του νταή και του φοβισμένου, οι έννοιες της Επιβολής (θύτες) ή της Αυτοάμυνας (θύματα-θύτες) που επανέρχονται σε όλες τις αιτιολογήσεις όλων για την ενδοσχολική βία έχουν τελευταία υπερφαλαγγιστεί από το φόβο ένοπλων επιθέσεων.

Ο school shooter, όπως συχνά και ο σχολικός τραμπούκος, χαρακτηρίζονται από ψυχική αδυναμία να χειριστούν δύσκολες καταστάσεις και επιλέγουν ως διέξοδο την βίαιη εκδίκηση (ιδεοληπτική ή όχι) κατά τρίτων και βέβαια την αυτοκτονία. Μολονότι οι ένοπλες επιθέσεις στα σχολεία (school shooting) στη χώρα μας δεν σχετίζονται με τον εκφοβισμό (ως ατομικό bullying ή ως ομαδικό mobbing), μολονότι το «νταηλίκι» του μαθητή δεν σημαίνει αναγκαστικά και προ-παραβατικό ανήλικο, ούτε η συστηματική κατάχρηση δύναμης μετατρέπεται αυτομάτως σε συγκρότηση συμμορίας, ο εκφοβισμός (είτε στοχεύει ένα μεμονωμένο άτομο ή ομάδα ατόμων, είτε αφορά μικρότερους, είτε κορίτσια), συχνά συνδέεται με ενδοσχολικούς ανταγωνισμούς, με διαφορετικότητες μαθητών (απόκτηση δύναμης ή προκλητικά θύματα) και έτσι δημιουργεί πρότυπα αντικοινωνικής συμπεριφοράς.

Το συχνά αδιάφορο εκπαιδευτικό σύστημα δεν έχει μηχανισμούς και δασκάλους προετοιμασμένους να χειριστούν δύσκολες (μέχρι και βίαιες) καταστάσεις ενώ η γειτονιά και η τοπική κοινωνία απλώς κάθε φορά εκπλήττονται (κρύβοντας κάτω από το χαλί την «οικολογία του φόβου και της αποτυχίας»). Κι όμως η ζεστή σχολική ατμόσφαιρα (της κατανόησης και της συνεννόησης) μπορεί να δημιουργεί θετικά συναισθήματα και αίσθημα ασφαλούς περιβάλλοντος και να χρησιμοποιήσει την επικοινωνία ως μέσο κοινωνικής ένταξης και ψυχολογικής υποστήριξης.

Πώς να διαμορφώσεις «όρους ειρηνικού σχολείου» μέσα σ' ένα κοινωνικό πλαίσιο βίας;

Οι ρίζες της βίας είναι βαθιά χωμένες στον πολιτισμό και στην κοινωνία. Στις ανισότητες και στις αδικίες. Από την άλλη οι ορισμοί και οι εννοιολογήσεις της (σχολικής) βίας δημιουργούν συχνά συγχύσεις. Οι αιτίες μπλέκονται με τ' αποτελέσματα και όλα αυτά με διάφορα ιδεολογήματα. Όλα έχουν ειπωθεί και γραφτεί (αλλά και τ' αντίθετά τους). Όλα είναι κρίσιμα (αλλά δεν αποτρέπουν την κρίση).

Από τη μία οι μορφές της ενδοσχολικής βίας, οι παραβατικές ομάδες και συμμορίες, το bullying ως εκφοβισμός, ο τραμπουκισμός, ο ψευτοπαλληκαρισμός, το νταηλίκι, τα χαρακτηριστικά δράστη - θύματος και η ανισορροπία δύναμης θύτη-θύματος, οι τιμωρίες. από την άλλη η σχέση παιδιού-γονιού, η σχέση παιδιού-δασκάλου (που επηρεάζεται και από το πολιτισμικό κεφάλαιο του μαθητή), ο αυτοτελής ρόλος των γονιών, ο αυτοτελής συνθετικός ρόλος του σχολείου, ο αυτοτελής ρόλος του δασκάλου ή και ο ρόλος των ΜΜΕ. από τη μία οι αναπαραστάσεις της βίας ή και η «γοητεία» της κι από την άλλη το άγχος, οι κακές σχολικές επιδόσεις, η ψυχική καταπίεση, η ανασφάλεια των σχέσεων και της επιβίωσης των ίδιων των μαθητών. Κανονιστική λοιπόν αντιμετώπιση ή ειρηνοποιός διαχείριση;

Το θέμα της ασφάλειας υπερβαίνει τη σχολική βία και πρέπει να προβληματίσει το κοινωνικό και πολιτικό σύστημα. Η ασφάλεια στους εκπαιδευτικούς χώρους συνδέεται με τη βία στους δρόμους και τη μεταφερόμενη κοινωνική βία. Η ασφάλεια του σχολείου συμβαδίζει αυτονόητα με το σεβασμό στην προσωπικότητα, την ελευθερία του λόγου, τα δικαιώματα των νέων. Από την άλλη μια κοινωνία κοντά στο σχολείο και ένα σχολείο ενταγμένο αρμονικά στην κοινότητα κινδυνεύει να «μολυνθεί» από τις ανισότητες του πολιτισμικού περιβάλλοντος και ιδίως από τη γενικευμένη ανομία.

Από τα παιδιά του δρόμου (αρκετά από τα οποία δεν αρνούνται να μπουν στην εκπαιδευτική διαδικασία) κι από τα κακοποιημένα παιδιά ή τα παιδιά φτωχών οικογενειών που εγκαταλείπουν το σχολείο γεννιέται αρχικά η νεανική βία.

Η κοινωνική ομπρέλα προστασίας (community schools) σχετίζεται με τη συνευθύνη των κοινωνικών φορέων και όχι με την αστυνόμευση. Χρειάζεται μια συνέργεια πολλών θεσμών και φορέων για να πεισθούν οι νέοι να ξανα-γυρίσουν στην κοινωνική συμβίωση χωρίς βία.

Η βία στο σχολείο και στο πανεπιστήμιο δεν εγγράφεται στο κληρονομικό φορτίο του θεσμού. Χρειάζεται συνεπώς το εκπαιδευτικό σύστημα να ξαναβρεί την εσωτερική του δημοκρατία (ισότητα, διάλογος, ηπιότητα, ελευθερία έκφρασης) και ν' αναπτύξει δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών. Πρέπει να «επανεφεύρουμε» την εκπαίδευση, που σημαίνει νέα δομή, νέα μορφή, νέες σχέσεις, νέα αισθητική, νέα λειτουργία, νέοι ρόλοι, πρέπει να αυτονομήσουμε (έστω σχετικά) το σχολείο από τη διαδικασία νομιμοποίησης της κρατούσας κοινωνικής τάξης για να μην είναι καταδικασμένο (κι αυτό κι εμείς) ν' αναπαράγουμε ή και να διευρύνουμε τις προϋπάρχουσες ανισότητες. Το σχολείο που πληγώνει αντί να εκ-παιδεύσει, οι υπόγειες διαδρομές της βίας στο σπίτι, στην πλατεία και της σχολικής βίας, ο ανταγωνισμός ως εργαλείο επιτυχίας και το παιχνίδι ως μέσον ενηλικίωσης, οι περικυκλωμένοι από «όχι» και «μη» έφηβοι διαμορφώνουν τους όρους μιας «αντι-δραστικής» επιθετικότητας, έντασης, θυμού, διάψευσης, δυσφορίας.

Στο εκπαιδευτικό σύστημα συναντιώνται πολλές κρίσεις: εφηβείας, αμφισβήτησης από τους νέους, διάψευσης, κόπωσης από τους δασκάλους, απαξίωσης, υποβάθμισης ρόλου από τους γονείς, αμφίσημης αντιμετώπισης από την Πολιτεία. Συμβατικά ή εναλλακτικά σχολεία δεν μπόρεσαν να συμβιβάσουν τις κρίσεις και να τις μετατρέψουν σε νέες ευκαιρίες. Η «μάχη για επιβίωση» προτιμάει βίαια σχολεία σε βίαιο κόσμο. Γι' αυτό χρειάζεται από τη μία η χάραξη ορίων σε όλη την κοινωνική δράση κι από την άλλη η αλλαγή πλαισίου ζωής των νέων.

Το πέρασμα από τα παιδιά σε κίνδυνο στα επικίνδυνα παιδιά είναι τόσο εύκολο ή τόσο δύσκολο όσο εμείς -οι ενήλικες κλειδοκράτορες- το (δια)χειριζόμαστε.

Υ. Γ1: Στο επίπεδο της αστυνομικής έρευνας έχει διαταχθεί να σταλεί στα Γιάννενα ειδική μονάδα εξιχνίασης. Έχω ο ίδιος προσωπικά μιλήσει με τον ιδιωτικό ερευνητή Γ. Τσούκαλη και έθεσα στη διάθεση της οικογένειας όποιο μέσο χρειαστεί.

Υ. Γ2: Οι ποινικές ευθύνες θα καταλογιστούν όταν εντοπιστούν οι ένοχοι της «βαρβαρότητας» και οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Το ίδιο ισχύει με πράξεις ή παραλείψεις των αρμοδίων δημοσίων οργάνων.

Υ. Γ3: Η εμπλοκή οποιουδήποτε πολιτικού και για οποιονδήποτε λόγο απόκρυψης είναι τόσο αποδοκιμαστέα ώστε θα έπρεπε για λόγους ηθικής τάξης και παραδειγματισμού ο αρχηγός του κόμματός του να τον αποβάλει από τη Βουλή. Τέτοια φαινόμενα πρέπει να καταδικάζονται δημόσια πριν γίνουν καρκινογόνα.

Ευχαριστώ και πάλι για την ευκαιρία να δείξουμε ότι πρωτίστως είμαστε άνθρωποι και γονείς και νοιαζόμαστε για τον πλαϊνό μας.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης"



Πηγή: Τα Νέα, bloko.gr


Παρά τις εξαγγελίες και τα μέτρα κατάσχεσαν τα λεφτά 80χρονης για οφειλές της κόρης της



Χωρίς ευρώ άφησαν οι υπεύθυνοι των ελεγκτικών μηχανισμών, σε συνεργασία με γνωστή τράπεζα, η οποία διαθέτει υποκαταστήματα στην Πάτρα, μία 80χρονη γυναίκα που πάσχει από άνοια, καθώς προχώρησαν

σε δέσμευση του ποσού των 10.000 ευρώ που είχε για να καλύπτει ιατρικές της και άλλες ανάγκες.

Η γυναίκα έκπληκτη διαπίστωσε, ότι τα λεφτά είχαν κάνει… φτερά από τον λογαριασμό της και όταν απευθύνθηκε στους υπευθύνους της τράπεζας, εκείνοι την πληροφόρησαν πως είχαν κατασχεθεί για οφειλές της κόρης της, την οποία είχε κάνει συνδικαιούχο.

Να σημειωθεί ότι η ηλικιωμένη αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα υγείας, καθώς, εκτός από άνοια, έχει και μειωμένη ακοή, ενώ από αυτά τα χρήματα κάλυπτε τις ανάγκες της για ιατρικές εξετάσεις.

ΠΗΓΗ: patrastimes.gr


Πάνω από 32 χιλιάδες άνεργοι θα προσληφθούν στους δήμους



Επανέρχεται το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας με την πρόσληψη ανέργων που είχε παγώσει και μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου αναμένεται να εκδοθεί η πρώτη προκήρυξη για την πρόσληψη 32.433 ανέργων σε δήμους όλης της χώρας.

Η προκήρυξη θα εκδοθεί από τον ΟΑΕΔ και θα ορίζει τις προθεσμίες και τη διαδικασία για την υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους. Σύμφωνα με Τα Νέα η επιλογή των δικαιούχων θα γίνει με βάση τα κριτήρια και τα στοιχεία του πληροφορικού συστήματος του Οργανισμού υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ.

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας έχουν όσοι ανήκουν σε μία από τις παρακάτω κατηγορίες: -Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ. -Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς. -Εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ -Άνεργοι πτυχιούχοι ΑΕΙ πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ ( για την κάλυψη θέσεων με βάση τα τυπικά προσόντα) -Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ άνω των 29 ετών.

Τα κριτήρια κατάταξης των ωφελούμενων είναι το χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας με ανώτατο όριο 36 μηνών, το χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/της συζύγου των ανέργων που εμπίπτουν στην κατηγορία όπου όλα τα μέλη της οικογένειας είναι άνεργα με ανώτατο όριο τους 36 μήνες, το ετήσιο εισόδημα, ατομικό ή οικογενειακό, η ηλικία και ο αριθμός ανήλικων τέκνων.


Πηγή: lifo.gr


Δωρεάν γυναικολογικές εξετάσεις στο Αρεταίειο


Δωρεάν γυναικολογική εξέταση, εξέταση μαστού και εξέταση κατά Παπανικολάου, προσφέρει σε ανασφάλιστες και άπορες γυναίκες, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αρεταίειο» με την ευκαιρία της Ημέρας της Γυναίκας (8/3), τη Δευτέρα 9 και Τρίτη 10 Μαρτίου, και ώρα 08.00-12.00.

Το εξειδικευμένο προσωπικό της Β' Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, θα παρέχει τις υπηρεσίες του στα εξωτερικά ιατρεία του «Αρεταίειου» Νοσοκομείου και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Η πρωτοβουλία είναι μέρος της ευρύτερης προσπάθειας της Κλινικής να προστατέψει την υγεία της γυναίκας καθώς ορισμένες Ελληνίδες δεν έχουν την προληπτική ιατρική φροντίδα που χρειάζονται για να παραμείνουν υγιείς, να αποφευχθεί ή να καθυστερήσει η εμφάνιση μιας νόσου, να ζήσουν καλά και να αποδώσουν στη ζωή τους.





Αποσύρει η Αγκυρα μετά τις έντονες αντιδράσεις της Ελλάδας τη ΝΟΤΑΜ που δέσμευε το μισό Αιγαίο




Έπειτα από τη σφοδρή αντίδραση της Αθήνας στην έκδοση της ΝΟΤΑΜ Α0889/15, με την οποία η Αγκυρα (σε συνδυασμό με τη NAVTEX 201/15) δέσμευε μία τεράστια περιοχή στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο για ασκήσεις με πραγματικά πυρά από τις 2 Μαρτίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015 (σε μία περιοχή από τη Σκύρο μέχρι τη Λήμνο), η τουρκική πλευρά υποχρεώθηκε τελικά τη Δευτέρα να υποχωρήσει και να προχωρήσει στην έκδοση διορθωτικών - ακυρωτικών ΝΟΤΑΜ που αποκαθιστούν, έστω προσωρινά, την τάξη πραγμάτων στην περιοχή.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, η κίνηση της Άγκυρας φέρεται να εξόργισε ακόμη και το ΝΑΤΟ που παραδοσιακά τηρεί στάση ουδετερότητας στις διμερείς ελληνοτουρκικές διαφορές, με αποτέλεσμα να ενισχυθούν τα ελληνικά επιχειρήματα.

Η τουρκική υπαναχώρηση έγινε σε δύο δόσεις. Κατ' αρχήν, το πρωί της Δευτέρας, η Αγκυρα (και αφού είχαν προηγηθεί τα διαβήματα της ελληνικής κυβέρνησης σε ΝΑΤΟ, ΕΕ, ICAO και Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ), προχώρησε στην έκδοση της πρώτης διορθωτικής ΝΟΤΑΜ (Α0900/15) με την οποία εξαιρούσε από την αρχική περιοχή που είχε δεσμεύσει το κομμάτι του εδάφους της Λήμνου που είχε συμπεριλάβει -κίνηση που συνιστούσε παραβίαση εθνικής κυριαρχίας.

Η απάντηση της Αθήνας ήταν να εκδώσει νέα ακυρωτική ΝΟΤΑΜ, καθώς δεν την ικανοποιούσε ούτε αυτή η κίνηση της Αγκυρας, καθώς η πρόκληση παρέμενε αναλλοίωτη. Έπειτα και από νέες τηλεφωνικές επικοινωνίες, η Αγκυρα υποχρεώθηκε να εκδώσει και δεύτερη διορθωτική ΝΟΤΑΜ, την υπ' αριθμόν Α904/15, περίπου στις 14.30 το μεσημέρι της Δευτέρας, αποσύροντας ολόκληρη την προκλητική ΝΟΤΑΜ Α0889/15 που είχε εκδοθεί την περασμένη Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου.


Newsroom ΔΟΛ


Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση - Επιδότηση ενοικίου - Δωρεάν ρεύμα - Κουπόνια σίτισης




Επιδότηση ενοικίου, δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, κουπόνια σίτισης, δωρεάν πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στο σύστημα υγείας, για όσους βρίσκονται στα όρια της φτώχιας, προβλέπει μεταξύ των άλλων νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, το οποίο πρόκειται να καταθέσουν άμεσα στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας και η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

Αναλυτικότερα το νομοσχέδιο προβλέπει, σύμφωνα με στελέχη των αρμοδίων υπουργείων, επιδότηση ενοικίου για την εξασφάλιση στέγασης σε περίπου 30.000 απόρους και δωρεάν ρεύμα ως 300kw τον μήνα για 300.000 νοικοκυριά που εντάσσονται στο κοινωνικό τιμολόγιο. Το ποσόν του επιδόματος στέγασης θα είναι στα 70 ευρώ ανά άτομο και έως 220 ευρώ ανά τετραμελή οικογένεια.

Προβλέπεται ακόμη η σίτιση με κουπόνια 300.000 ατόμων, σε συνεργασία με την Εκκλησία τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Το εισοδηματικό κριτήριο θα είναι το όριο της φτώχιας, και θα ληφθούν υπόψη οι φορολογικές δηλώσεις και τα εισοδήματα των δικαιούχων από κάθε πηγή, ενώ τα μέτρα θα εξειδικευτούν με υπουργικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2013, το 35,7% των πολιτών στην Ελλάδα, ζουν υπό τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Το όριο της φτώχειας είναι σε ετήσιο εισόδημα 5.023 ευρώ για ένα άτομο και 10.547 ευρώ για τετραμελή οικογένεια.


Πηγή : newsit.gr


Συνελήφθη παιδόφιλος «επ αυτοφώρω» στο Περιστέρι



40χρονος είχε παρασύρει 12χρονο στο βαν του με σκοπό να τον βιάσει

Συνελήφθη επ αυτοφώρω από Αστυνομικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, παιδόφιλος ο οποίος είχε παρασύρει με δόλιο τρόπο στο βαν του έναν 12χρονο.   Τα στοιχεία του 40χρονου, εντοπίσθηκαν σε διαδικτυακή σάρωση στο ίντερνετ και διαβιβάστηκαν στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Από διαδικτυακή έρευνα, προσδιορίσθηκαν οι ηλεκτρονικές επαφές και οι επικοινωνίες, από την επεξεργασία των οποίων, διαπιστώθηκε οτι είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον ανήλικο, και αποφασίστηκε η επιχείρηση σύλληψής του.  

Τη στιγμή της Αστυνομικής εφόδου, σύμφωνα με Αστυνομικές πηγές, επιχειρούσε να επιβιβάσει σε κλειστού τύπου βαν τον 12χρονο. Ο χώρος είχε τροποποιηθεί και διαμορφωθεί σε «κινητό studio» με κρεβάτια και χώρο παραμονής, ενώ είχε γλυκίσματα και «κεράσματα, όπως αναφέρεται από Αξιωματικούς της ΕΛΑΣ οι οποίοι συμμετείχαν στην επιχείρηση, μετέφερε τα ανήλικα τα οποία έπειθε να έρθουν σε επαφή μαζί του.

Κατά την έρευνα στα ψηφιακά αρχεία που είχε στην κατοχή του ο έμπορος από το Περιστέρι, φέρεται να εντοπίσθηκαν κωδικοποιημένα αρχεία τα οποία παραπέμπουν σε φυσικά πρόσωπα -πρόκειται για κωδικοποιημένα ονόματα παιδόφιλων- με τα οποία μοιράζονταν υλικό παιδικής πορνογραφίας. Απο την επεξεργασία των πειστηρίων τα οποία εντοπίσθηκαν προέκυψε ότι οι επικοινωνίες μεταξύ των «μελών της (παιδοφιλικής) ομάδας» περιελάμβανε κωδικές εκφράσεις- κοινής μεταξύ τους αποδοχής- ώστε να αποφύγουν την ενεργοποίηση «key alert» των υπηρεσιών Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.



Πηγή: lifo.gr


ΝΔ: Ζητά σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής




Αφορμή η απόφαση της Τουρκίας να δεσμεύσει περιοχή στο Αιγαίο για ασκήσεις

Τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής ζητάει η ΝΔ, καθώς κρίνει απαραίτητο να υπάρξει πλήρης ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων για τη σοβαρή εξέλιξη με την έκδοση NOTAM από την Τουρκία, με την οποία η γειτονική χώρα δεσμεύει μεγάλη περιοχή στο κεντρικό Αιγαίο για στρατιωτικές ασκήσεις ως το τέλος του χρόνου.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς επικοινώνησε τη Δευτέρα με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Μιχάλη Κωσταράκο, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που δημιουργείται από την έκδοση της NOTAM στις 27 Φεβρουαρίου.

ΚΚΕ: Προκλητική κίνηση της Άγκυρας

Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του καταδικάζει τη «νέα προκλητική απόφαση-αναγγελία της τουρκικής κυβέρνησης, με την οποία δεσμεύει από τις 2 Μάρτη μέχρι το τέλος του χρόνου τον εναέριο χώρο από τη Σκύρο μέχρι τη Λήμνο με τον ισχυρισμό της πραγματοποίησης στρατιωτικών ασκήσεων».

«Η αναγγελία αυτή ΝΟΤΑΜ 889/15) περιλαμβάνει τμήμα του FIR Αθηνών, παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο και προκαλεί προβλήματα στους σχετικούς αεροδιάδρομους» συνεχίζει η ανακοίνωση του κόμματος.

«Με την πρόκληση αυτή κλιμακώνονται οι ενέργειες, στις οποίες συστηματικά προβαίνει η Τουρκία για μεγάλο χρονικό διάστημα, στο πλαίσιο της αμφισβήτησης τόσο της κυπριακής ΑΟΖ, όσο και των ελληνικών συνόρων, στη γραμμή της διχοτόμησης του Αιγαίου, που ενθαρρύνεται και από τους σχετικούς σχεδιασμούς και πρακτικές του ΝΑΤΟ».

Την ίδια ώρα, «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δίνει όρκους πίστης στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, και ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις συνεχίζουν να συμμετέχουν, μαζί με τουρκικές, σε Νατοϊκές ασκήσεις και σε "προγράμματα συνεκπαίδευσης" που εντάσσονται στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς στην περιοχή».

«Η θέση του ΚΚΕ για απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, το κλείσιμο των ευρωατλαντικών βάσεων στην Ελλάδα, η επιστροφή των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων από τις επιθετικές αποστολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και η αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες, με τον λαό νοικοκύρη στον τόπο του και την ανάπτυξη αμοιβαία επωφελών σχέσεων με άλλα κράτη, αντιστοιχούν στα συμφέροντα του λαού μας και επιβάλλεται να γίνουν στόχοι της πάλης του» καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.


Πηγή : tovima.gr


Οι τζιχαντιστές βάρβαροι κακοποιοί τρομοκράτες έδωσαν σε μητέρα να φάει το σώμα του γιου της!




Η γυναίκα είχε ζητήσει από τους άνδρες του ΙΚ να δει τον γιο της που κρατείτο όμηρος - Εκείνοι της τον σέρβιραν…

Ιστορίες απόλυτης φρίκης ταξιδεύουν από το Ιράκ με πρωταγωνιστές τους αιμοδιψείς τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους που αγνοούν τις αξίες της ανθρώπινης ζωής και επιβεβαιώνουν πως αντλούν ικανοποίηση από το αίμα και τη βία.


Σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, όταν μία γυναίκα απευθύνθηκε σε τζιχαντιστές στη Μοσούλη του Ιράκ ζητώντας να δει τον γιο της που κρατείτο όμηρος, εκείνοι της έδωσαν να φάει το κρέας από το σώμα του!

Όπως αναφέρουν οι βρετανικές ιστοσελίδες των εντύπων Metro, Sun και Mirror, που επικαλούνται δηλώσεις του Βρετανού υπηκόου, Γιασίρ Αμπντουλά, ο οποίος είχε αγωνιστεί κατά του ΙΚ, η ηλικιωμένη γυναίκα κουρδικής καταγωγής μετέβη στο αρχηγείο των τζιχαντιστών στη Μοσούλη απαιτώντας να δει τον γιο της.

«Οι μαχητές του ΙΚ της είπαν να καθίσει και της έφεραν ένα φλιτζάνι τσάι και ένα πιάτο που περιείχε κρέας και ρύζι. Εκείνη σκέφτηκε ότι ήταν ευγενικοί. Στην πραγματικότητα της είχαν δώσει το σώμα του γιου της κομμένο σε κομματάκια», αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο Βρετανός δήλωσε πως η γυναίκα αφού έφαγε, ζήτησε από τους τζιχαντιστές να δει τον γιο της και εκείνοι της απάντησαν: «Μόλις τον έφαγες!».

Παρότι, οι πληροφορίες δεν επιβεβαιώνονται, δε μπορεί να αποτελέσει έκπληξη ένα τέτοιο περιστατικό τη στιγμή που οι τρομοκράτες του ΙΚ εκτελούν δίχως έλεος όσους κρίνουν ότι πρέπει να θανατωθούν.


Πηγή : protothema.gr



Τίγκα στο ράσο σήμερα το εφετείο : Αναβλήθηκε η δίκη για τη Μονή Βατοπεδίου




Λόγω έλλειψης χωρητικότητας στο δικαστήριο, αφού η αίθουσα κατακλύστηκε από μοναχούς και μοναχές, αναβλήθηκε για την Δευτέρα 23 Μαρτίου η δίκη για την υπόθεση Βατοπεδίου όπου κατηγορούμενοι, μεταξύ άλλων, είναι ο ηγούμενος Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος.

Η δίκη ήταν προγραμματισμένη να αρχίσει σήμερα σε αίθουσα του Εφετείου Αθηνών. Ήταν τόσο μεγάλη, όμως, η προσέλευση μοναχών που πήγαν να συμπαρασταθούν στους κατηγορούμενους αδερφούς τους του Βατοπεδίου, που δημιουργήθηκε αδιαχώρητο και το δικαστήριο αναγκάστηκε να διακόψει την διαδικασία, που μόλις είχε αρχίσει με την δήλωση παράστασης από την Πολιτική Αγωγή, και να αναβάλει την δίκη για άλλη ημερομηνία σε μεγαλύτερη αίθουσα.

Όπως ανέφεραν οι συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής, το ελληνικό Δημόσιο διεκδικεί ποσό 234 εκατ. ευρώ από τις πραγματικές αξίες των 76 ακινήτων που  έδωσε για να παραλάβει τη λίμνη Βιστωνίδα. Και διεκδικεί ακόμα ποσό 1,8 εκατ. ευρώ «εις ολόκληρον» για την ηθική βλάβη που ισχυρίζεται ότι υπέστη από τις πράξεις των κατηγορουμένων.

Σύμφωνα με την Πολιτική Αγωγή, για την υπόθεση έχουν κατατεθεί 28 αγωγές, με τις οποίες το Δημόσιο αμφισβητεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μονής επί της λίμνης, και επίσης ζητά την ακυρότητα των πράξεων ανταλλαγών. Για αρκετές από αυτές έχουν εκδοθεί ήδη πρωτόδικες αποφάσεις και εκκρεμούν οι εφετειακές.

Η υπόθεση αφορά την ανταλλαγή της λίμνης Βιστωνίδας με ακίνητα του ελληνικού Δημοσίου, για την οποία οι μοναχοί της μονής Εφραίμ και Αρσένιος κατηγορούνται για απάτη και νόθευση εγγράφου, πράξεις που κατά το κατηγορητήριο έπληξαν τα συμφέροντα του Δημοσίου.
Εκτός από τους μοναχούς Εφραίμ και Αρσένιο, κατηγορούμενοι είναι ακόμη στελέχη της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου, η συμβολαιογράφος Αικατερίνη Πελέκη και ο αδελφός της, ο πρωην γ.γ του Υπουργείου Γεωργίας Κ. Σκιαδάς, στελέχη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κ.α. Η  Σταματία Μαντέλη, πρώην διευθύντρια Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν και αυτή κατηγορούμενη, αλλά έχει αποβιώσει.


Πηγή : politis-news.com


Σοκ! Δείτε πως ο Μαραντόνα έγινε... «Μαμα-ντόνα» από τις... πολλές πλαστικές (φωτό)



Ο παλιός θρύλος των γηπέδων είναι γνωστό ότι εδώ και χρόνια έχει... υποκύψει στη «γοητεία» των πλαστικών επεμβάσεων. Ομως ο Ντιέγκο Μαραντόνα όχι μόνο είναι πια αγνώριστος, αλλά παρουσιάζει και μία εικόνα που μάλλον τον αδικεί...

Η παραμόρφωση του Αργεντίνου άσσου από τα πολλά λίφτινγκ έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό που η γερμανική Bild σε δημοσίευμά της αναφέρει ότι «οι πλαστικές επεμβάσεις τον δείχνουν... Μαμα-ντόνα».

Σημειώνεται ότι ο 54χρονος βετεράνος ποδοσφαιριστής μέσα στο Φεβρουάριο υποβλήθηκε σε αισθητικές επεμβάσεις, αλλά όταν εμφανίστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή η εικόνα του σόκαρε, καθώς τα χαρακτηριστικά του ήταν αλλοιωμένα και πιο... θηλυκά. Κάτι που μάλλον, δεν τον άφησε ικανοποιημένο...


Πηγή : imerisia.gr


Φέρνουν τη συμφωνία στη Βουλή με ... "φίμωτρο" στους Βουλευτές




Της Νίκης Ζορμπά

Ο Αλέξης Τσίπρας θα φέρει άμεσα στη Βουλή σε συζήτηση το θέμα της δανειακής σύμβασης, ενημερώνουν κύκλοι του Μαξίμου, επιχειρώντας να λύσουν την "εκκρεμότητα" που έχει δημιουργήσει μείζον θέμα στο εσωτερικό της Κυβέρνησης έχοντας παράλληλα ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στην αντιπολίτευση.

Κατόπιν τούτου, οι ίδιες πηγές, με εκτενές σημείωμά τους, εξηγούν μεταξύ άλλων γιατί δεν είναι απαιτητή από νομικής πλευράς η κύρωσή της.

Όπως προκύπτει ωστόσο από την διαδικασία με την οποία θα φέρει η Κυβέρνηση τη συμφωνία για συζήτηση (Κανονισμός 142Α), οι βουλευτές δεν θα εχουν δικαίωμα τοποθέτησης καθώς προβλέπονται μόνον οι τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και των αρχηγών κομμάτων.

Ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος πάντως εξήγησε στο capital.gr ότι πρόκειται πιθανότατα περί λάθους, διότι η Κυβέρνηση ζήτησε να τοποθετηθούν όλοι οι βουλευτές.

"Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα φέρει άμεσα στη Βουλή σε συζήτηση το θέμα της δανειακής σύμβασης. Δημόσια λοιπόν θα έχουν λοιπόν την ευκαιρία να ενημερωθούν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και οι βουλευτές, να θέσουν ερωτήματα και να πάρουν απαντήσεις", αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι, τους οποίους ωστόσο διαψεύδει η διαδικασία που επικαλούνται.

Το ανεπίσημο σημείωμα του Μαξίμου, έχει ως εξής:

Συζήτηση στη Βουλή για την δανειακή σύμβαση

1.    Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα φέρει άμεσα στη Βουλή σε συζήτηση το θέμα της δανειακής σύμβασης. Δημόσια λοιπόν θα έχουν λοιπόν την ευκαιρία να ενημερωθούν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και οι βουλευτές, να θέσουν ερωτήματα και να πάρουν απαντήσεις. Ο σεβασμός της νέας ελληνικής κυβέρνησης στη διαφάνεια και τις δημοκρατικές διαδικασίες είναι αδιαπραγμάτευτος σε αντιδιαστολή με τις προηγούμενες κυβερνήσεις που διέπρεψαν στις αδιαφανείς μεθοδεύσεις. [Διαδικασία 142Α του κανονισμού της Βουλής].
2.    Η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν υπέγραψε καμία νέα δανειακή σύμβαση, επέκτεινε απλώς την ημερομηνία λήξης της υπάρχουσας  μέχρι το τέλος Ιουνίου.
3.    Η παράταση της δανειακής σύμβασης έχει ήδη υπογραφεί από όλους τους συμβαλλόμενους από την περασμένη Πέμπτη. Ο ESM δεν ζητάει καμία κύρωση από την ελληνική Βουλή καθώς δεν υπάρχει καμία διεθνής απαίτηση. Του αρκεί η υπογραφή του αρμόδιου Υπουργού Οικονομικών. Υπάρχει άλλωστε και η σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
4.    Σημειώνεται ότι το γερμανικό Κοινοβούλιο δεν κύρωσε καμία δανειακή σύμβαση απλά έδωσε την έγκρισή του στην απόφαση του Eurogroup και στη λίστα μεταρρυθμίσεων που απέστειλε ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών.
5.    Κεντρικός στόχος (και βασική προεκλογική εξαγγελία  του ΣΥΡΙΖΑ) ήταν και παραμένει η ακύρωση του Μνημονίου και η επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης. Το πρώτο σκέλος (μνημόνιο) επιτεύχθηκε. Σ’ ότι αφορά το δεύτερο (δανειακή σύμβαση) πήραμε την αναγκαία παράταση (γέφυρα) προκειμένου να την διαπραγματευτούμε με όρους βιώσιμους για τη χώρα και το λαό. Στόχος είναι η νέα συμφωνία τον Ιούνιο να συνοδεύεται από μια νέα δανειακή σύμβαση που δεν θα εμπεριέχει δεσμεύσεις και όρους (όπως η παρούσα) ετεροβαρείς ως προς τα συμφέροντα της χώρας. Το αίτημα, λοιπόν, για εκ νέου κύρωση της υπάρχουσας σύμβασης από τη Βουλή, χωρίς αυτό να  απαιτείται, δεν είναι τόσο αθώο όσο ακούγεται. Κάποιοι προσπαθούν να εκμαιεύσουν αποφάσεις και δεσμεύσεις από την παρούσα Βουλή που θα δημιουργούν τετελεσμένα αρνητικά στη διαπραγμάτευση.
6.    Παράταση της δανειακής σύμβασης δεν συνεπάγεται καμία παράταση του Μνημονίου. Το Μνημόνιο έχει ήδη καταργηθεί αφού το περίφημο «τρέχον πρόγραμμα» δεν προβλέπεται ότι «θα ολοκληρωθεί επιτυχώς».
7.    Η νέα συμφωνία που θα προκύψει στο πέρας του τετραμήνου πράγματι θα έρθει προς επικύρωση στη βουλή.
8.    Σημειώνουμε ότι σήμερα κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο που αφορά την ανθρωπιστική κρίση, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλα που θα εξειδικεύουν τη λίστα μεταρρυθμίσεων και δράσεων που απέστειλε ο Υπουργός Οικονομικών στο Eurogroup.

Σε ρόλο θεατή οι βουλευτές

Τι προβλέπει η διαδικασία 142Α του κανονισμού της Βουλής, την οποία προκρίνει η Κυβέρνηση:

"Για την έγκαιρη και υπεύθυνη πληροφόρηση και ενημέρωση της Βουλής η Κυβέρνηση δια του Πρωθυπουργού μπορεί να ζητήσει, οποτεδήποτε, να κάνει ανακοινώσεις ή δηλώσεις ενώπιόν της για οποιαδήποτε σοβαρή δημόσια υπόθεση. Tο αίτημα για ανακοίνωση ή δήλωση μαζί με το αντικείμενό τους διατυπώνεται στον Πρόεδρο της Bουλής και γνωστοποιείται από αυτόν στους Προέδρους των Kοινοβουλευτικών Oμάδων της Aντιπολίτευσης πριν από είκοσι τέσσερις (24) ώρες τουλάχιστον.  H ανακοίνωση ή δήλωση της Kυβέρνησης γίνεται αυτοπροσώπως από τον Πρωθυπουργό σε οποιαδήποτε συνεδρίαση νομοθετικής εργασίας ή κοινοβουλευτικού ελέγχου πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και η διάρκειά της δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δέκα (10) λεπτά της ώρας. Oι Πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Aντιπολίτευσης μπορούν να αναπτύξουν αυτοπροσώπως τις απόψεις τους για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης ή της δήλωσης της Kυβέρνησης για πέντε (5) λεπτά της ώρας, κατ’ανώτατο όριο για τον καθένα. H απάντηση του Πρωθυπουργού στις απόψεις των Προέδρων των Kοινοβουλευτικών Oμάδων της Aντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε (5) λεπτά της ώρας. H δευτερολογία των Προέδρων των Kοινοβουλευτικών Oμάδων της Aντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία (3) λεπτά και του Πρωθυπουργού, ο οποίος ομιλεί τελευταίος, τα πέντε (5) λεπτά της ώρας".

Όπερ σημαίνει, ότι κατά τη συζήτηση στη Βουλή τον λόγο θα λάβουν αποκλειστικώς ο Πρωθυπουργός και οι αρχηγοί κομμάτων με τους βουλευτές να αποκλείονται από τοποθετήσεις.

Νωρίτερα, το capital μετέδιδε: Η κυβέρνηση, μετά τις αντιδράσεις και στο εσωτερικό της,  προσανατολίζεται να φέρει τη Συμφωνία του Eurogroup για συζήτηση στην Βουλή μεν, αλλά όχι για κύρωση.

"Δεν φοβόμαστε το διάλογο, είναι ένα σημαντικό βήμα για να μπούμε σε μια νέα εποχή», είπε μιλώντας στον real fm ο κ. Σακελλαρίδης, επιβεβαιώνοντας οτι η Συμφωνία θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή. Αρνήθηκε πάντως ότι ο λόγος που δεν θα τη φέρει η Κυβέρνηση προς κύρωση είναι οι εσωκομματικές αντιδράσεις, τονίζοντας:  «Δεν αποφεύγουμε ψηφοφορία επειδή φοβόμαστε αντιδράσεις. Ο λόγος που επιλέγουμε να μην έρθει η συμφωνία για κύρωση σχετίζεται με το ότι πρόκειται για παράταση μιας υφιστάμενης δανειακής σύμβασης, η συζήτηση όμως θα είναι ανοιχτή και διαφανής».

"Είναι πολιτικά επιβεβλημένο να έρθει η συμφωνία στη Βουλή", εκτιμά ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Aναλυτικά, στον λογαριασμό του στο Twitter έγραψε:  "ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κυβερνούσαν με ΠΝΠ και "κατεπείγοντα". Εμείς, όχι. Η 4μηνη συμφωνία να έλθει στη Βουλή. Είναι επιβεβλημένο όχι νομικά, αλλά πολιτικά".

Σύμφωνα με τον ίδιο ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων δεν μπορεί να έρθει στη Βουλή "γιατί είναι ένας γενικόλογος κατάλογος που είναι πρώτος κατάλογος ενδεικτικών μεταρρυθμίσεων".

Διευκρίνισε πάντως ότι αν υπάρχει κάποιο νομικό θέμα και χρειάζεται να περάσει η συμφωνία από τη βουλή θα περάσει", υπογραμμίζοντας ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια πολιτική συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων.

Δ. Βίτσας: Να γίνει πολιτική συζήτηση

"Από νομική άποψη, δεν υπάρχει λόγος να κυρωθεί από τη Βουλή, διότι είναι παράταση της παράτασης, χωρίς κανέναν επιπλέον όρο. Από πολιτική άποψη, συμφωνώ να γίνει μια πολιτική συζήτηση, σε πολιτικό επίπεδο και εντός της Βουλής. Θα το συζητήσει αυτό η κυβέρνηση και θα πάρει την κατάλληλη πρωτοβουλία, σε συνεννόηση και με την πρόεδρο της Βουλής. Αλλά σας λέω ότι η δική μου άποψη είναι ότι νομικά δεν υπάρχει ζήτημα" ανέφερε επ αυτού, ο Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΒΗΜΑτος.

Ν. Μαυραγάνης: Aν η συμφωνία έρθει στη Βουλή οι ΑΝ.ΕΛ δεν θα την ψηφίσουν

Πάντως ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μ. Μαυραγάνης, δήλωσε το πρωί ότι οι ΑΝ.ΕΛ "δεν θα ψηφίσουν την συμφωνία εφόσον αυτή έρθει στη Βουλή", επισημαίνοντας πάντως ότι εκφέρει προσωπική γνώμη και πως η στάση αυτή εδράζεται στον κίνδυνο που θα έχει για τη χώρα η νομική της δέσμευση από την κοινοβουλευτική ψήφιση της παράτασης.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό "Mega" ανέφερε ότι αυτή η δανειακή σύμβαση περιέχει 2-3 όρους που οι ΑΝΕΛ κρίνουν "ότι δεν είναι ανεκτοί" και πως "εμείς εκεί δεν θα κάνουμε πίσω".

Θα συζητηθεί

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, η Κυβέρνηση προσανατολίζεται να έρθει η συμφωνία για συζήτηση στη Βουλή αλλά όχι απαραιτήτως και για κύρωση ( εάν τελικώς δεν είναι απαιτητό).

ίδιες πηγές αναφέρουν ότι  συμφωνία του Eurogroup θα έρθει στη Βουλή  υπό τη μορφή της συζήτησης προ ημερησίας διατάξεως .


Πηγή: capital.gr


Η 22χρονη Αγγελική, συνεργός του Ξηρού - Κρυβόταν σε σπίτι συγγενών των φυλακισμένων πυρήνων της φωτιάς




Στη ΓΑΔΑ μεταφέρθηκε το μεσημέρι η Αγγελική Σπυροπούλου, η οποία συνελήφθη τις πρώτες πρωινές ώρες σε περιοχή της Σαλαμίνας και φέρεται ως βασικός συνεργός του Χριστόδουλου Ξηρού.

H Αγγελική είχε βρει καταφύγιο σε σπίτια συγγενών των αδελφών Τσάκαλου, που είναι φυλακισμένοι στον Κορυδαλλό, κατηγορούμενοι για συμμετοχή στην Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς.


Έξω απο το γραφείο του Ανακριτή όπου είχε μεταβεί ώστε να δηλώσει πως βρίσκεται στη διάθεση των αρχών συνελήφθη και η μητέρα των αδελφών Τσάκαλου, διότι  παρείχε καταφύγιο στην Αγγελική.

Η Αγγελική  κυκλοφορούσε με πλαστά στοιχεία ταυτότητας, με το όνομα Εύη Στατίδη και αλλοιωμένα χαρακτηριστικά προσώπου.

Η αστυνομία είχε περιορίσει τις έρευνες για τον εντοπισμό της Αγγελικής στην περιοχή της Σαλαμίνας για τον λόγο ότι  εκεί διαμένουν συγγενικά πρόσωπα δύο ηγετικών μελών της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς τα οποία βρίσκονται έγκλειστα στις φυλακές Κορυδαλλού.

Η σύλληψη έγινε στην οικία επί της οδού Αγίου Γερασίμου 60.








Ερχεται η Κάρτα του Πολίτη για όλες τις παροχές πρόνοιας




Ερχεται η Κάρτα του Πολίτη για όλες τις παροχές πρόνοιας Την θεσμοθέτηση της Κάρτας του Πολίτη ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1.

Η κάρτα αυτή θα δίνει όπως έκανε γνωστό ο κ. Βαρουφάκης, πρόσβαση σε μια σειρά από προνοιακές υπηρεσίες στους μη έχοντες χωρίς να στιγματίζονται κοινωνικά Η Κάρτα περιλαμβάνεται και στην λίστα Βαρουφάκη που εγκρίθηκε προ ημερών απο το Eurogroup στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους εταίρους εντός των μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που δεσμεύτηκε η κυβέρνηση απέναντι στους δανειστές να υλοποιήσει το επόμενο τετράμηνο ώστε να δοθεί η παράταση του ελληνικού προγράμματος για ένα τετράμηνο.

Ο κ. Βαρουφάκης έκανε γνωστό σχετικά με την θέσπιση της έξυπνης κάρτας του πολίτη ότι θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ταυτότητα για την πρόσβαση στο εθνικό σύστημα υγείας (ΕΣΥ) για την πρόσβαση ανασφάλιστων στις παροχές υγείας, καθώς και για την πρόσβαση στο πρόγραμμα κουπονιών τροφίμων αλλά και άλλες παροχές στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης.

Με την κάρτα είπε ο κ. Βαρουφάκης ο Πολίτης θα πηγαίνει στο Σούπερ μάρκετ και όχι στα κοινωνικά παντοπωλεία να προμηθεύεται τις προνοιακές παροχές που θα του παρέχει το κράτος χωρίς να στιγματίζεται κοινωνικά αφου δεν θα χρειάζεται να απευθύνεται στις κοινωνικές δομές που έχουν δημιουργηθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε και σχετικά με το ζήτημα στο τι κάνει η Γερμανία και το κράτος Πρόνοιας που έχει ενώ ανέφερε ότι οι Γερμανοί θέλουν η Ελλάδα να μην έχει τέτοιο κράτος

Πηγή : dikaiologitika.gr


Αλκοόλ και αντιβίωση



Είναι  γνωστό το κόλπο για να μείνουμε σώοι από μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ: τρώμε καλά πριν πιούμε, πίνουμε με μέτρο και δεν ξεχνάμε την αναλογία ένα ποτήρι νερό για κάθε ποτό. Ερευνητές, όμως, αναφέρουν κάτι που συχνά δεν υπολογίζουμε· ο συνδυασμός αλκοόλ και αντιβίωσης μπορεί να είναι επικίνδυνος.

Νέα έρευνα που έγινε απέδειξε πως το 42% των ατόμων  που πίνουν αλκοόλ λαμβάνουν συγχρόνως και φαρμακευτική αγωγή αγνοώντας το γεγονός πως μπορεί να υπάρξει κάποια αρνητική αντίδραση από αυτόν τον συνδυασμό. Όλοι αυτοί οι τύποι αντιβιώσεων προκαλούν σειρά αντιδράσεων όταν συνοδεύονται από αλκοόλ.

Για παράδειγμα, το αλκοόλ μαζί με παυσίπονη φαρμακευτική αγωγή προκαλεί υπνηλία, μειώνει τα αντανακλαστικά και  προκαλεί διάσπαση προσοχής. Συνδυάζοντας αυτά τα δύο συστατικά είναι δυνατή η καταστολή του εγκεφαλικού στελέχους που δραστηροποιεί το σώμα, κάτι που μπορεί να αποβεί θανατηφόρο.

Το αλκοόλ, επιπλέον, μπορεί να αυξήσει τη συγκέντρωση ορισμένων φαρμάκων – όπως είναι τα αντιπηκτικά- κάτι που επιτείνει τον κίνδυνο εσωτερικής αιμορραγίας. Ακόμα και πιο «αθώα» φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στον οργανισμό και σε ζωτικά όγργανα όπως είναι το συκώτι, τα νεφρά και το στομάχι αν συνδυαστούν με αλκοόλ.

Κατά πόσο είναι επικίνδυνος ο συνδυασμός αλκοόλ και φαρμακευτικής αγωγής εξαρτάται από ένα πλήθος παραγόντων όπως είναι ο αριθμός των ποτών που θα πιει κανείς, πότε θα τα πιει και για πόσο χρονικό διάστημα μένει στο σώμα του η αντιβίωση που λαμβάνει.

Το συκώτι χρειάζεται περί τα 90 λεπτά για να επεξεργαστεί ένα αλκοολούχο ποτό. Έτσι, για παράδειγμα, αν πιείτε τρία ποτήρια κρασί μαζί με το δείπνο στις 7μ.μ. και λάβετε ένα υπνωτικό χάπι στις 9μ.μ. , τα ποτά από το δείπνο μπορούν να ενισχύσουν τις καταπραϋντικές ιδιότητες του χαπιού. Και αυτό δεν είναι κάτι καλό· άνθρωποι που συνδυάζουν υπνωτικά χάπια με αλκοόλ καταλήγουν να κάνουν αλλόκοτα πράγματα στον ύπνο τους όπως υπνοβασία, οδήγηση και δραστηριότητες που κάνουμε όσο είμαστε ξύπνιοι.

Κάποια φάρμακα απορροφώνται γρήγορα από τον οργανισμό, ενώ κάποια άλλα χρειάζονται μια ολόκληρη μέρα για να βγουν από τον οργανισμό.

Δεν υπάρχει ένας σταθερός κανόνας για να συγχρονιστεί η κατανάλωση ποτού με την  χρονική περίοδο κατά την οποία τα φάρμακα έχουν παύσει να επηρεάζουν τον οργανισμό. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αποφεύγουμε εντελώς τη μείξη των δύο και να συμβουλευόμαστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό μας για τη διάρκεια της δράσης του εκάστοτε φαρμάκου που λαμβάνουμε στον οργανισμό μας.


Πηγή : menshealth.com , onlinehealth.gr



Ένα κουρασμένο κόμμα


«Η νίκη έχει εκατό πατέρες, ενώ η ήττα είναι ορφανή», όπως είπε ο Ιταλός πολιτικός Γκαλεάτσο Τσιάνο. Στη ΝΔ, ένα μήνα μετά τις εκλογές, το ρητό είναι πιο επίκαιρο παρά ποτέ. Οι ίδιοι άνθρωποι που αποθέωναν τον πρόεδρό της όσο ήταν πρωθυπουργός τώρα τον έχουν ως κύριο πιάτο στο μενού τους.
της Μαίης Ζαννή*
Βεβαίως ο κανιβαλισμός δεν είναι προνόμιο της πολιτικής. Ωστόσο, αυτή τη φορά τα στελέχη της ΝΔ δεν δείχνουν να αντιλαμβάνονται το πραγματικό πρόβλημα. Η αιτία που ο κόσμος γύρισε την πλάτη στις κάλπες στην παράταξή μας δεν έχει ονοματεπώνυμο. Αντιθέτως, είναι το αποκορύφωμα μιας διαδικασίας που λαμβάνει χώρα από το τέλος της κυβέρνησης Καραμανλή, το 2009.

Υπάρχουν διαφορετικοί παράγοντες που οδηγούν στη σημερινή κατάσταση και μας «πασοκοποιούν» με την πάροδο του χρόνου. Το πρώτο θέμα που αντιμετωπίζει η ΝΔ είναι ότι επιμένει να εξάγει τα εσωτερικά της προβλήματα σε έναν κόσμο που δεν ασχολείται καν. Κανείς δεν νοιάζεται για διαχωρισμούς «σαμαρικών», «καραμανλικών» και «μητσοτακικών» παρά μόνο οι λιγοστοί που επιμένουν να δέχονται τέτοιες ταμπέλες. Στελέχη τα οποία προχωρούν με μόνο κριτήριο αυτό δεν έχουν καμία τύχη να κερδίσουν νέες ψήφους για τη ΝΔ.

Ο καθένας σε έναν πραγματικό κόσμο κρίνεται από την πορεία του και όχι από την καταγωγή του. Στη ΝΔ αυτά τα νέα δεν έχουν φτάσει ακόμα. Δυστυχώς, επιμένουμε να ξεχνάμε πως δεν κάνει η γενιά τον άντρα αλλά ο άντρας τη γενιά. Επιμένουμε να αποθεώνουμε και να βγάζουμε μπροστά τους ίδιους και τους ίδιους ή να τους κλωνοποιούμε με μοναδικό κριτήριο το επώνυμό τους. Ξεχνάμε ότι το κόμμα αυτό φτιάχτηκε από έναν άνθρωπο που έκανε μόνος το όνομά του σε καιρούς που υπήρχαν μεγάλες πολιτικές οικογένειες με γενιές πρωθυπουργών. Αν αυτός τα κατάφερε, γιατί επιμένουμε εμείς να στερούμε την ευκαιρία στους δικούς μας νέους;

Όπως γράφουν τα ρεπορτάζ των εφημερίδων, εμείς ψάχνουμε έναν «αντι-Τσίπρα» στη ΝΔ, χωρίς να συλλογιζόμαστε ότι αν είχαμε τέτοιους θα είχαμε και νέους ψηφοφόρους. Τους χάσαμε όταν κατάλαβαν ότι ελάχιστοι στο κόμμα μας πιστεύουν πραγματικά σε τομές και μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, αλλά περισσότερο σε βολέματα, καρέκλες και στη συνέχιση του πελατειακού και ρουσφετολογικού κράτους. Κυβερνήσαμε κι εμείς, όχι μόνο τα τελευταία δυόμισι χρόνια, που κατορθώσαμε να κρατήσουμε την οικονομία και τη χώρα όρθια, αλλά και την πενταετία 2004-2009. Πότε κάναμε την αυτοκριτική μας για όσα πράξαμε, ο καθένας από το πόστο του, εκείνη την εποχή; Άνοιξε ποτέ μια σοβαρή συζήτηση στη ΝΔ με κριτική διάθεση προς τους πρωταγωνιστές της εποχής;

Αντίθετα, δώσαμε εύσημα στον εαυτό μας και μαζί την εντύπωση στον κόσμο ότι στον δικό μας παραταξιακό χώρο τίποτα δεν αλλάζει και τίποτα δεν κινείται στους ρυθμούς της εποχής μας. Μιλάμε ακόμα με συμβολισμούς άλλης εποχής, για θέματα που η κοινωνία η ίδια τα έχει προσπεράσει, με τα ίδια κουρασμένα πρόσωπα να προσπαθούν να πείσουν. Είμαστε κουρασμένοι από την ίδια αυτή διαδρομή που ακολουθούμε και αυτό κάνει οποιονδήποτε απέναντί μας να φαίνεται φρέσκος και έτοιμος να δουλέψει για μια νέα πορεία της χώρας. Είμαστε οι ίδιοι πρωταγωνιστές σε ένα έργο χωρίς θεατές. Ένα κόμμα γεμάτο πρόσωπα που έδωσαν ό,τι μπορούσαν και αρνούνται τώρα να παραδώσουν στην επόμενη γενιά. Με άλλα λόγια, ένα κουρασμένο κόμμα.

*Η Μαίη Ζαννή είναι πολιτικός επιστήμονας, αναπληρώτρια γραμματέας Διεθνών Σχέσεων & Ε.Ε. της ΝΔ.


Πηγή : free-sunday.gr


Τρελά πράγματα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που εξοργίζουν τους πολίτες : Κι όμως ετοιμάζονται να αυξήσουν 8%-10% τους μισθούς στη ΔΕΗ!



Πρόκληση για το κοινωνικό σύνολο η νέα ΣΣΕ, η οποία δεσμεύεται να μην προχωρήσει σε καμία απόλυση εργαζομένου για οικονομοτεχνικούς λόγους - Πιπιλή: Απίστευτη πρόκληση κ. Τσίπρα!

Αύξηση αποδοχών της τάξης του 8 έως 10% περιλαμβάνει η νέα συλλογική σύμβαση τριετούς διάρκειας που υπέγραψαν την Παρασκευή η διοίκηση της ΔΕΗ και οι εκπρόσωποι της ΓΕΝΟΠ, καθώς και άλλων τριών σωματείων της ΔΕΗ (Σπάρτακος, ΕΤΕ, ΠΑΣΥΠ).

Η νέα Συλλογική Σύμβαση περιλαμβάνει τις εξής θετικές προβλέψεις για τους εργαζόμενους στη ΔΕΚΟ:

1. Τη χορήγηση τροφείου ύψους 6 ευρώ την ημέρα για κάθε μέρα πραγματικής εργασίας (φυσικής εργασίας) στη ΔΕΗ, με σκοπό όπως αναφέρεται στο κείμενο της σύμβασης «την εξυπηρέτηση των λειτουργικών αναγκών της επιχείρησης, τη βελτίωση των όρων και των συνθηκών εργασίας καθώς και την αύξηση της παραγωγικότητας». Τα 150 ευρώ μηνιαίως αντιστοιχούν σε αύξηση 8 έως 10% για το μέσο μισθό της ΔΕΗ

2. Διασφαλίζεται ότι δε γίνεται καμία απολύτως μείωση στους μισθούς

3. Η ΔΕΗ δεσμεύεται να μην προχωρήσει σε καμία απόλυση εργαζομένου για οικονομοτεχνικούς λόγους

4. Η ΔΕΗ είναι πλέον υποχρεωμένη (μέχρι τώρα κατέβαλε από ελευθεριότητα) να καταβάλει επίδομα ευδόκιμης παραμονής Αυτό σημαίνει ότι όταν κάποιος εργαζόμενος έχει εξαντλήσει τη μισθολογική του εξέλιξη, θα λαμβάνει υποχρεωτικά μισό κλιμάκιο

5. Καθιερώνεται ειδική άδεια 4 ημερών ετησίως για τους εργαζόμενους που δουλεύουν στην εξυπηρέτηση πελατών (front office) της επιχείρησης.


Πηγή : protothema.gr


ΕΚΤΑΚΤΟ : Συνελήφθη η 22 Αγγελική



Συνελήφθη πριν από λίγο η 22 Αγγελική η ενδιάμεση μεταξύ Ξηρού και Πυρήνων της Φωτιάς!!

Νεώτερα σε λίγο!!


Παπαδημούλης: Πολιτικά επιβεβλημένο η συμφωνία να έρθει στη Βουλή



Δεν κυβερνούμε με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και «κατεπείγοντα», όπως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, έγραψε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Με ένα tweet αποφάσισε να εκφράσει την προσωπική του άποψη ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, για το αν τελικά πρέπει η τετράμηνη παράταση του προγράμματος που συμφωνήθηκε στο Eurogroup να τεθεί στη Βουλή προς ψήφιση.

Ο ευρωβουλετής του ΣΥΡΙΖΑ δεν δίστασε να αναφερθεί στις πολιτικές που ακολουθούσαν Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως κυβερνούσαν με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και «κατεπείγοντα», γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, όπως εξηγεί, είναι πολιτικά επιβεβλημένο η συμφωνία «να έρθει στη Βουλή», με απώτερο σκοπό να αποδειχθεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κυβερνά κατά τον ίδιο τρόπο.

Συγκεκριμένα έγραψε: «ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κυβερνούσαν με ΠΝΠ κ "κατεπείγοντα". Εμείς, όχι. Η 4μηνη συμφωνία να έλθει στη Βουλή. Είναι επιβεβλημένο όχι νομικά, αλλά πολιτικά».




Πηγή : protothema.gr


Στρατούλης: Δεν θα μιλήσω με τους θεσμούς για το νομοσχέδιο


Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κατατίθεται σήμερα, Δευτέρα, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης, στο οποίο περιλαμβάνονται μέτρα για την ηλεκτροδότηση, σίτιση και στέγαση πολιτών και νοικοκυριών που «διαβιούν σε καθεστώς ακραίας φτώχειας», όπως θα αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Οι επιμέρους διατάξεις του νομοσχεδίου θα απασχολήσουν σήμερα Δευτέρα σύσκεψη που θα έχουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας και η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.


Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης ξεκαθάρισε πως τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης είναι ανεξάρτητα από όποια διαπραγμάτευση.

«Πριν από τους θεσμούς, προηγούνται οι ανάγκες των ανθρώπων, προηγείται η ανάγκη να αντιμετωπίσεις την ανθρωπιστική κρίση που έχουν προκαλέσει τα μνημόνια», δήλωσε ο κ. Στρατούλης.

Υπογράμμισε δε ότι δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις, ενώ τόνισε ότι εκείνος ως υπουργός δεν θα στείλει τίποτα στους θεσμούς, «αφού τα νομοσχέδια δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος» και εξήγησε ότι «δεν υπάρχει υποχρέωση από κάθε υπουργό να μιλήσει με τους θεσμούς. Δεν υπάρχει πια τρόικα, με τους θεσμούς μιλάει ο υπουργός Οικονομικών».


Όπως είπε, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος έως 300 κιλοβατώρες το μήνα σε νοικοκυριά που είναι δικαιούχοι κοινωνικού τιμολογίου, δεν μπορούν να το πληρώσουν και τους έχει κοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Στρατούλης επισήμανε ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επιδότηση ενοικίου για 300.000 νοικοκυριά σε ακραία φτώχεια. Το ποσό του επιδόματος θα είναι στα 70 ευρώ ανά άτομο και 220 ευρώ ανά τετραμελή οικογένεια.

Επίσης το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει σίτιση με κουπόνια σε μέχρι 300.000 φυσικά πρόσωπα που βιώνουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Ο κ. Στρατούλης διευκρίνισε ότι τα μέτρα αυτά ισχύουν για όλους τους φορολογούμενους κατοίκους της χώρας, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους.

Η κυβέρνηση ρίχνει ιδιαίτερο βάρος στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, πρώτον διότι τα μέτρα αναμένεται να βοηθήσουν τους πληττόμενους από την κρίση πολίτες και, δεύτερον, διότι αποτελεί υλοποίηση μέρος του προγράμματος της Θεσσαλονίκης.


Πηγή : tovima.gr


Ανησυχητικοί οι ρυθμοί αύξησης της σχολικής βίας και του εκφοβισμού



του Άγγελου Τσιγκρή

Έχει αποδειχθεί ότι ο χαλαρός έλεγχος στο πλαίσιο της οικογένειας και η έλλειψη επικοινωνίας, ανάμεσα στον γονιό και στο παιδί, ευνοούν την παραβατικότητα. Εάν λείπει αυτό το στοιχείο της επικοινωνίας με τους γονείς, αντίστοιχα το παιδί αδιαφορεί για το σχολείο και εμπλέκεται σε ομάδες άλλων νεαρών, που μπορεί να εκδηλώσουν παραβατική συμπεριφορά.

Πολυετείς επιστημονικές έρευνες απέδειξαν ότι οι οικογένειες, των νεαρών παραβατών έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά. Το ένα χαρακτηριστικό είναι, ότι συνήθως πρόκειται για φτωχές οικογένειες. Ωστόσο, δεν είναι μόνον η φτώχεια που προκαλεί την εγκληματικότητα. Πολύ συχνά η φτώχεια ωθεί τους νέους να ξεπεράσουν άλλους συνομηλίκους τους από εύπορες οικογένειες και να μεγαλουργήσουν.

Για να υπάρξει πιθανότητα τέλεσης εγκληματικών πράξεων από ανήλικους, πρέπει να υπάρξει ένας συνδυασμός φτώχειας, εγκληματικού παρελθόντος της ίδιας της οικογένειας και έλλειψης ελέγχου των γονέων προς το παιδί. Πρέπει, δηλαδή, να συμπέσουν ταυτόχρονα τρεις παράγοντες προκειμένου να υπάρξει σοβαρή πιθανότητα να εκδηλώσει κάποιος ανήλικος παραβατική συμπεριφορά.

Οι ανήλικοι με παραβατικό ιστορικό (π.χ.  τέλεση κλοπών, πρόκληση επεισοδίων στα γήπεδα και φθοράς ξένης ιδιοκτησίας), παρουσιάζουν αντίστοιχα προβλήματα στην οικογένεια και το σχολείο, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν σε παραβατικές ομάδες, προκειμένου να αναπληρώσουν εκεί την ανθρώπινη επικοινωνία και την αναγνώριση που τους λείπει.

Η εγκληματολογική έρευνα, αναφορικά με τους έφηβους παραβάτες στα σχολεία, έχει αποδείξει ότι πρόκειται κυρίως για αγόρια, μέσης ηλικίας. Η οικονομική κατάσταση της οικογένειάς τους εμφανίζεται γενικά να είναι αρκετά καλή, καθώς εργάζονται συνήθως και οι μητέρες τους, αλλά περιστασιακά και οι ίδιοι.

Οι παραβατικές παρέες των νέων σχολικής ηλικίας είναι σχετικά πολυμελείς και στελεχώνονται κυρίως με άτομα του ιδίου φύλου. Τα μέλη της παρέας προέρχονται κυρίως από το σχολείο, αλλά επίσης από τη γειτονιά, το χώρο εργασίας και τους τόπους νυκτερινής διασκέδασης. Στην παρέα μετέχουν συνήθως για να βρουν φίλους, χωρίς να έχουν συνήθως κάποιον αρχηγό ή ιεραρχική δομή, ώστε να μπορεί να γίνει λόγος για «συμμορίες ανηλίκων».

Οι έφηβοι παραβάτες επιδίδονται συχνά σε αντισυμβατικές ενέργειες, όπως αγορά, πώληση και χρήση ναρκωτικών ουσιών, πρόκληση ζημιών σε σχολικό χώρο, κλοπές σε κατάστημα, επεισόδια στο γήπεδο, συμπλοκές με τρίτους, φθορές ξένης ιδιοκτησίας, κλοπές χρήσης ή εξαρτημάτων μεταφορικού μέσου, απειλές κατά συνομηλίκων, διαρρήξεις κατοικιών και αυτοκινήτων, πώληση κλοπιμαίων, κλπ.

Για να προληφθεί μια μελλοντική έξαρση της παραβατικότητας των ανηλίκων και της νεανικής βίας στο σχολικό περιβάλλον θα πρέπει -μεταξύ άλλων- να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους, να επαναπροσδιορισθούν οι στόχοι της νέας γενιάς και να διασφαλισθούν τα μέσα για την επίτευξή τους, να μειωθεί η ανεργία των νέων, να ενσωματωθούν οι μειονοτικές ομάδες του πληθυσμού, να στηριχθούν οι θεσμοί της οικογένειας και του σχολείου και να οικοδομηθεί μια κοινωνία συνοχής και αλληλεγγύης.

Μια δίκαιη και ανοιχτή κοινωνία, με ίσες ευκαιρίες για όλους.


Πηγή : thebest.gr


Η πολλή δημοσιότητα βλάπτει : Κραυγές και ψίθυροι για τον κύριο V



Η εντολή του πρωθυπουργού για «λιγότερα λόγια και περισσότερη δουλειά» σφραγίζει τις όλο και πιο έντονες αντιδράσεις του Μαξίμου για τους χειρισμούς του Γιάνη Βαρουφάκη, που κορυφώθηκαν με την επιστολή Μηλιού και Λαπατσιώρα - Δείχνουν την έξοδο στον υπεύθυνο οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ;

Μαζί με τη συμφωνία που έκανε η κυβέρνηση με τους δανειστές στο τελευταίο Eurogroup φαίνεται να τελείωσε και ο μήνας του μέλιτος για τον χειριστή των διαπραγματεύσεων, υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Τουλάχιστον στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, ο «διάβολος με τα κασκόλ», που έχει γίνει σε χρόνο ρεκόρ ένας «ζωντανός θρύλος» γύρω από το «ελληνικό δράμα» του χρέους, δεν διάγει και τις καλύτερες ημέρες του στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι εξακολουθεί να απολαμβάνει σε γενικές γραμμές την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και να γεύεται τη λατρεία της κοινής γνώμης μέσα και έξω από τη χώρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το μυαλό όλων των κυβερνητικών στελεχών που άκουγαν το βράδυ της Παρασκευής τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να λέει στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι είναι ώρα «για λιγότερα συνθήματα και πιο πολλή δουλειά, λιγότερα λόγια και περισσότερα έργα» πήγε αβίαστα στον υπουργό Οικονομικών, που πρέπει να κατέχει πλέον μακράν το ρεκόρ δηλώσεων τον τελευταίο μήνα.

Περισσότερο κι από την ακράτεια στις συνεντεύξεις, είναι το αμφιλεγόμενο «e-mail Βαρουφάκη» το οποίο για την αντιπολίτευση, αλλά και για ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ -φυσικά και για τους περισσότερους πολιτικούς παράγοντες στην Ευρώπη- είναι κάπως σαν συνέχεια του περιβόητου «e-mail Χαρδούβελη» που ρίχνει τη σκιά του στο άστρο του διάσημου οικονομολόγου. Ο κ. Βαρουφάκης θα πρέπει να προσπαθήσει πολύ, σε συνεργασία και με την κυβέρνηση βέβαια, για να αποδείξει ότι δεν πρόκειται για μια άλλη βερσιόν του γνωστού μας μνημονίου.

Ως άριστος στην επικοινωνία και απροσδόκητα μέγας γητευτής των λέξεων -παρότι πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του στο εξωτερικό-, ο κ. Βαρουφάκης έχει καταφέρει να «ντύσει» τον αμφιλεγόμενο συμβιβασμό στο Eurogroup με περίτεχνες φράσεις, όπως «δημιουργική ασάφεια» ή ακόμα και «φύλλο συκής», που χρειάζονταν, όπως ευθέως είπε, οι δανειστές για να αποδεχθούν το τέλος του μνημονίου και να το περάσουν από τα κοινοβούλιά τους και την κοινή γνώμη των χωρών τους.

Εστω κι αν επικοινωνιακά καταφέρνει να υποστηρίζει με εντυπωσιακά αποτελεσματικό τρόπο -που θυμίζει παραδοσιακό αγκιτάτορα της Αριστεράς- τη συμφωνία και τη στρατηγική που επέλεξε για να διαπραγματευτεί με τους εταίρους,  στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ δεν τα πάει και τόσο καλά. Σχεδόν το 1/3 των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος δείχνει ήδη έτοιμο να καταψηφίσει τον συμβιβασμό -αν είχε την ελευθερία κινήσεων- ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι χρειάζεται ο κ. Βαρουφάκης να ενταχθεί σε ένα συγκεκριμένο συλλογικό πλαίσιο της κυβερνητικής προσπάθειας και να αυτοσχεδιάζει λιγότερο, εμφανιζόμενος πολλές φορές ως «one man sow».  Η συμφωνία στο Eurogroup βέβαια ήταν επιλογή της κυβέρνησης συνολικά, με το Μέγαρο Μαξίμου να δίνει την τελική έγκρισή του, θεωρώντας την αναγκαία και με αρκετά περιθώρια ευελιξίας, ώστε να μην ακυρωθεί η αντιμνημονιακή κατεύθυνση που έχει χαραχθεί μετά τις εκλογές. Ωστόσο δεν παύει να φέρει τη σφραγίδα Βαρουφάκη και να είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της δικής του στρατηγικής για την επίλυση του ελληνικού οικονομικού προβλήματος.

Για πολλούς η συμφωνία θα μπορούσε να ήταν καλύτερη αν ο πληθωρικός και ασυγκράτητος υπουργός είχε δείξει μεγαλύτερη σύνεση στις διαπραγματεύσεις και δεν μετέτρεπε, ίσως και άθελά του (αλλά εξαιτίας της φύσης του χαρακτήρα του, όπως λένε), την υπόθεση σε προσωπική κόντρα με άλλους πρωταγωνιστές, όπως ο Γερμανός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ή ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Αλλά αυτά τα χαρακτηριστικά του τα γνώριζαν όλοι στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ -ή τα υποψιάζονταν από την αρχή- και πιθανόν να μέτρησαν τότε θετικά για να τον επιλέξουν ως διαπραγματευτή. Ηταν σαφές ότι ο κ. Βαρουφάκης δεν είναι ακριβώς ο τύπος για διπλωματικές συμπεριφορές και συνθετικές διαδικασίες, έστω κι αν είναι κορυφαίος στους ελιγμούς μέσω ευφημισμών και στις σοφιστείες. Περισσότερο συγκρουσιακός από τον οποιονδήποτε μέσο όρο, επικρατεί στα δυτικά πολιτεύματα, μοιάζει μάλλον με «μαύρη χήρα» και «καμικάζι αυτοκτονίας» παρά με τον υπομονετικό διαπραγματευτή που θα κινηθεί στη λεπτομέρεια. Πλέον το Μέγαρο Μαξίμου τον έχει υπό στενή παρακολούθηση και μάλλον δείχνει να μην τον εμπιστεύεται σε θέματα διαχείρισης λεπτών ζητημάτων. Δεν πρόκειται φυσικά για οτιδήποτε σχετικό με τις φήμες που έφεραν ακόμη και το Βερολίνο να διαμηνύει στην Αθήνα ότι δεν θέλει πλέον ως συνομιλητή τον κ. Βαρουφάκη. Ούτε υπάρχει θέμα υπαγόρευσης από το εξωτερικό στην ελληνική κυβέρνηση ποιον θα στέλνει ως εκπρόσωπό της στις επαφές με τους δανειστές. Υπάρχει όμως μια επανεκτίμηση γύρω από το πώς θα γίνει ο νέος διαπραγματευτικός κύκλος για τη μακροπρόθεσμη συμφωνία με τους εταίρους μετά την παρέλευση του μεταβατικού τρέχοντος τετραμήνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εμπειρία των τριών Eurogroup, όπως και η συνολική συμπεριφορά του κ. Βαρουφάκη στις συναντήσεις με ξένους παράγοντες -από το «ουάου» στον κ. Ντάισελμπλουμ ως τις τριγωνικές συζητήσεις στην τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών- οδήγησε το Μαξίμου να δει πιο προσεκτικά τη διάταξη των δυνάμεών του και τους ρόλους των προσώπων.

Για παράδειγμα, στο δεύτερο Eurogroup η αρχική απόφαση ήταν να εμφανιστεί από ελληνικής πλευράς μόνος του ο κ. Βαρουφάκης στη συνεδρίαση. Ωστόσο τα μεσάνυχτα της παραμονής ειδοποιήθηκε εσπευσμένα να πάει μαζί του και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, που θεωρείται πιο ήπιος και εγκρατής. Στο δε τελευταίο και κρίσιμο Eurogroup η όλη προετοιμασία έγινε με προσεκτικό τρόπο μέρες νωρίτερα από μια συγκροτημένη ομάδα πέριξ του πρωθυπουργικού επιτελείου, με σχετικά μειωμένο ρόλο του ίδιου του κ. Βαρουφάκη, ώστε να διασφαλιστεί τουλάχιστον η αποτροπή των χειρότερων. Είχε δηλαδή προετοιμαστεί το έδαφος για την επίτευξη της συμφωνίας, ενώ στο τέλος αποφασίστηκε να μη συνοδεύεται από κανέναν άλλο, αλλά να σηκώσει μόνος του το βάρος, καθώς θα ακολουθούσε από τον ίδιο η επώδυνη εξειδίκευση των μέτρων, που έγινε την περασμένη Δευτέρα με το email.

Γεγονός είναι βέβαια ότι ακόμα κι έτσι ο ανατρεπτικός πολιτικός κατάφερε να παρουσιάσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη συμφωνία, πείθοντας πως έγινε ό,τι καλύτερο μπορούσε να γίνει σε εκείνη την εφιαλτική βραδιά με τον ατέλειωτο χορό των πιέσεων από τους εταίρους. Πάντως αυτό που του ζητούν από την κυβερνητική ηγεσία είναι να γίνει πλέον συγκεκριμένος στις πολιτικές του και να ασχοληθεί με τη διαχείριση των καθημερινών θεμάτων, που θα κρίνουν και εν πολλοίς το κυβερνητικό έργο από τούδε και στο εξής.

«Χρειαζόμαστε περισσότερη συγκεκριμενοποίηση των στόχων και λιγότερες παράτες», λέει με νόημα ο άμεσος προϊστάμενός του κ. Δραγασάκης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό αφορά τον κ. Βαρουφάκη, έστω και χωρίς να τον κατονομάζει. Ενδεικτικό στοιχείο ότι δεν έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη στις διοικητικές του ικανότητες είναι και το ότι τον τραπεζικό τομέα ανέλαβε απευθείας ο κ. Δραγασάκης, αφήνοντας διάφορες ρηξικέλευθες ιδέες και... βαρουφακικές συγκρουσιακές επιλογές στην άκρη.

Η σύγκρουση με Μηλιό και Λαπατσιώρα

Η σκληρή κριτική που άσκησαν στη συμφωνία του Eurogroup και κατ’ επέκταση στον υπουργό Οικονομικών ο υπεύθυνος της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μηλιός και ο άλλοτε στενός σύμβουλος του κ. Τσίπρα, οικονομολόγος Σπύρος Λαπατσιώρας αιφνιδίασε μόνο όσους δεν παροικούν στην Ιερουσαλήμ. Το χάσμα ανάμεσα στον «νιόφερτο» και ραγδαία ανερχόμενο κ. Βαρουφάκη και στη φρουρά των παλιών οικονομολόγων του ΣΥΡΙΖΑ είναι εμφανές και στους πιο αδαείς περί των εσωτερικών ισορροπιών στο κυβερνών κόμμα.Ουσιαστικά η έλευση Βαρουφάκη και η τοποθέτησή του στο υπουργείο Οικονομικών προκάλεσε πλήρη ανατροπή της «ιεραρχίας» που χτιζόταν τα τελευταία χρόνια στην Κουμουνδούρου. Για την ακρίβεια, αν δεν γινόταν αυτή η «μεταγραφή», μιας και ο μηχανόβιος οικονομολόγος εντάχθηκε λίγο πριν από τις εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ, το υπουργείο Οικονομικών θα πήγαινε πιθανότατα στο δίδυμο Γιάννη Μηλιού - Ευκλείδη Τσακαλώτου, με αυτή τη σειρά ή ακόμη και με την αντίστροφη - εκτός κι αν επιλεγόταν ο κ. Γιώργος Σταθάκης, δίπλα στον οποίο πάντως και πάλι θα ήταν τουλάχιστον ένας εκ των προαναφερθέντων.

Η επιλογή Βαρουφάκη έστειλε ουσιαστικά εκτός Βουλής τον κ. Μηλιό και τον κ. Τσακαλώτο στο υπουργείο Εξωτερικών, υπεύθυνο για τον ταπεινό τομέα των διεθνών οικονομικών σχέσεων. Η προσωπική αλληλοεκτίμηση μεταξύ Βαρουφάκη - Τσακαλώτου δεν αλλάζει την πολιτική σχέση και ισορροπία που διαμορφώθηκε στο κυβερνητικό σχήμα.

Στο κείμενο που κυκλοφόρησαν οι κύριοι Μηλιός και Λαπατσιώρας, ασκώντας κριτική στον συμβιβασμό που έκανε η κυβέρνηση στο Eurogroup, διακρίνονται με σαφήνεια οι αιχμές για τις προσωπικές ευθύνες του κ. Βαρουφάκη στην όλη κατάληξη της διαπραγμάτευσης. Μιλάνε μεταξύ άλλων για «ελλιπή προετοιμασία της κυβέρνησης και αντιφατικές τακτικές του ΥΠ.ΟΙΚ.», θεωρούν ότι «η κυβέρνηση έδωσε πολύ μεγάλο βάρος στην επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος σε σχέση με άλλες διαστάσεις» και ότι «αυτό αποτελεί αρνητικό σημάδι και για το εσωτερικό και για το εξωτερικό». Φωτογραφίζοντας με εξαιρετική ευκρίνεια τον κ. Βαρουφάκη τονίζουν ότι «η κακά στημένη διαπραγμάτευση, παρά τις εργατοώρες που της αφιέρωσαν οι πρωταγωνιστές της, είχε τα χαρακτηριστικά άλματος με δεμένα μάτια». Η απάντηση του υπουργού Οικονομικών ότι δεν στεναχωρήθηκε για την κριτική αυτή, την οποία αντιμετωπίζει ως «αναπαραγωγή του αφηγήματος της Ν.Δ.», είναι άκρως ενδεικτική του χάσματος που χωρίζει τις δύο πλευρές και τις κακές προσωπικές σχέσεις.

Πάντως η αντίδραση Μηλιού προκάλεσε έντονη δυσφορία στο Μέγαρο Μαξίμου το οποίο έστειλε προειδοποιητική βολή, μέσω του κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδη, στον οικονομολόγο. «Δεν θέλω να πιστεύω ότι ο κύριος Μηλιός έχει πάρει τον δρόμο της εξόδου», είπε με νόημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με τον υπέυθυνο της οικονομικής πολιτικής του κόμματος να ανταπαντά: «Δηλώνω περισότερο ΣΥΡΙΖΑ από ποτέ, τα γραπτά μου βασίζονται στις συνεδριακές μας αποφάσεις».

Η σχέση με τον Τσίπρα

Οσοι προσπαθούν να ερμηνεύσουν το πώς βρέθηκε ο ανατρεπτικός και αντισυμβατικός κ.  Βαρουφάκης στην περίοπτη κυβερνητική θέση να χειρίζεται τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό οικονομικό πρόβλημα και τις σχέσεις με εταίρους και δανειστές, ξεπερνώντας ένα σκληρό κομματικό απαράτ, πρέπει να κατευθύνουν τον συλλογισμό τους στο σκεπτικό με το οποίο λαμβάνει αποφάσεις και επιλέγει πρόσωπα ο κ. Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός έχει κοντά του τα τελευταία χρόνια ως μέντορα και αρμόδιο για τα οικονομικά τον μειλίχιο και μετριοπαθή Γιάννη Δραγασάκη. Για όσους γνωρίζουν τη ριζοσπαστική φύση του νεότερου πρωθυπουργού της χώρας, η επιλογή του κ. Βαρουφάκη αντικατοπτρίζει το «μη συνειδητό» του κ. Τσίπρα, ο οποίος ήθελε στο κάδρο και έναν συγκρουσιακό, εθισμένο με τη λογική της ρήξης, παίκτη. Ο κ. Βαρουφάκης αντιπροσωπεύει μια λογική που συνάδει με την ανατρεπτική διάθεση του πρωθυπουργού. Ο εκρηκτικός υπουργός Οικονομικών κινείται στα όρια, τρέφεται από τις μετωπικές αντιπαραθέσεις, αρέσκεται και γοητεύεται από την άσκηση ακραίας πίεσης - εξ ου και επιδεικνύει εξαιρετική αντοχή όταν τη δέχεται και ο ίδιος.   Αλλωστε κάπως έτσι κινήθηκε και στις διαπραγματεύσεις. Με τη λογική ότι «όλα είναι πολιτική και δευτερευόντως αριθμοί», ανέλαβε να διαχειριστεί την κόντρα με τους Ευρωπαίους - την υποχώρηση και την τελική συμφωνία την ανέλαβε η κυβερνητική ηγεσία συλλογικά. Ο υπουργός χρησιμοποίησε σχεδόν την οριακή απειλή περί πτώχευσης, χωρίς βέβαια να την πάει μέχρι τέλους, αφού δεν ήταν αυτή η επιλογή της κυβέρνησης - τουλάχιστον όχι σε αυτή τη φάση.

Βέβαια η επιλογή του κ. Βαρουφάκη για τον ρόλο του διαπραγματευτή οφείλεται και στις υψηλές διασυνδέσεις του με τον αμερικανικό παράγοντα, κάτι που θεωρήθηκε χρήσιμο όπλο στη συγκεκριμένη περίοδο. Οπλο που δεν διέθεταν οι ευρωπαϊκής επιρροής και διασυνδέσεων κύριοι Μηλιός και Τσακαλώτος. Οι τελευταίοι, άλλωστε, μαζί με τον κ. Λαπατσιώρα, θεωρούνταν πριν κάποιο καιρό υπερβολικά «ευρωλάγνοι», οι οποίοι ναι μεν αντιστοιχούσαν στην ξεκάθαρη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ του κοινού νομίσματος, αλλά κινούνταν με υπερβολική πίστη και προσδοκία στην τήρηση της «ευρωπαϊκής νομιμότητας», που όμως έχει από καιρό υπερκεραστεί από τη γερμανική λογική της επικυριαρχίας και της επιβολής με κάθε μέσο των επιλογών του Βερολίνου.

Οπως και να ’χει, ο κ. Βαρουφάκης ήταν ο σταρ, η εκρηκτική προσωπικότητα που χρειαζόταν η ελληνική κυβέρνηση για να προσελκύσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον πάνω στο μείζον πρόβλημα που την απασχολεί, δηλαδή το χρέος και πώς θα επιλυθεί. Ως τέτοια περίπτωση είναι δύσκολο να φύγει στη μέση της προσπάθειας, παρότι κάποιοι θα τον ήθελαν να μετράει μέρες και να αντιμετωπίζεται ως εξιλαστήριο θύμα ενός επώδυνου συμβιβασμού.

Οι συνεχείς δηλώσεις και η υπερπροβολή στα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ που απολαμβάνει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης έχουν προκαλέσει ψιθύρους ακόμη και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο περιθώριο της διήμερης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος αν και ο κ. Βαρουφάκης δεν συμμετείχε -προτίμησε να πάει για weekend και τζόκινγκ στην Αίγινα- το όνομά του ακούστηκε αρκετές φορές στα πηγαδάκια των κομματικών στελεχών. «Θα κουραστεί από την υπερβολική έκθεση, η πολλή δημοσιότητα φθείρει» ήταν η φράση κορυφαίου στελέχους. Έτερο κομματικό στέλεχος έλεγε ότι «ο υπουργός Οικονομικών είναι για να λειτουργεί σαν ασπίδα προστασίας για τον πρωθυπουργό και ενίοτε σαν αποδιοπομπαίος τράγος». Οι περισσότεροι πάντως του αναγνωρίζουν ότι χρειάζεται μεγάλη αυτοπεποίθηση για να αντέξει κανείς τις πιέσεις και τις επιθέσεις του κ. Σόιμπλε του κ. Ντάισελμπλουμ και των υπόλοιπων υπουργών της ευρωζώνης και ότι «ο κ. Βαρουφάκης άντεξε». Πέρα όμως από τους ψιθύρους των διαδρόμων πιο ουσιαστική είναι η κριτική που άσκησε χωρίς μεν να τον κατονομάζει ο κ. Γιάννης Μηλιός και ο κ. Σπύρος Λαπατσιώρας, αμφότεροι οικονομολόγοι που αποδομούν τη συμφωνία με το Eurogroup. Προν τον κ. Βαρουφάκη όμως πάντα χωρίς να τον κατονομάζουν, στρέφονται και οι αιχμές στελεχών που θεωρούν ότι «η ελληνική πλευρά πήγε απροετοίμαστη στην διαπραγμάτευση με τους εταίρους».

Η μεγάλη προβολή με την αίσθηση life style δεν ταιριάζει ακριβώς στο ήθος της Αριστεράς όπως σημειώνουν κάποιοι εκ των μελλοντικών του συντρόφων καθώς φέρεται να κάνει αίτηση να γίνει μέλος του ΣΥΡΙΖΑ στην οργάνωση Οικονομολόγων. Οι συνεντεύξεις του κ. Ντάισελμπλουμ που ισχυρίστηκε ότι το τελευταίο στάδιο των διαπραγματεύσεων έγινε μεταξύ των εκπροσώπων των θεσμών και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών από τη μία πλευρά και του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα από την άλλη με παράκαμψη του κ. Βαρουφάκη δεν είναι ευοίωνες.


Πηγή : protothema.gr


Ανεξέλεγκτες οι δολοφονίες πολιτών από αστυνομικούς στην Αμερική : Αστυνομικοί σκοτώνουν άστεγο στο Λος Άτζελες


Σοκ προκαλεί βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δείχνει αστυνομικούς να ακινητοποιούν άστεγο στο πεζοδρόμιο κεντρικής οδικής αρτηρίας του Λος Αντζελες και να τον πυροβολούν εν ψυχρώ αρκετές φορές μέχρι να ξεψυχήσει.

Πέντε πυροβολισμοί ακούγονται και κραυγές φρίκης από ανθρώπους που βρίσκονται μπροστά στο σκηνικό και δεν μπορούν να πιστέψουν στα μάτια τους.

Οι σκηνές τραβήχτηκαν από κινητό τηλέφωνο αυτόπτη μάρτυρα, ο οποίος ανέβασε το βίντεο στο Facebook.

Δείχνει τον άστεγο να επιτίθεται στους αστυνομικούς, οι οποίοι τον ρίχνουν στο πεζοδρόμιο και επιχειρούν να τον ακινητοποιήσουν.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Αστυνομίας, Μπάρι Μοντγκόμερι, οι αστυνομικοί κλήθηκαν στην περιοχή ύστερα από τηλεφώνημα για ληστεία.

Ο ίδιος, ωστόσο, απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τα αίτια της συμπλοκής ανάμεσα στον άστεγο και τους αστυνομικούς.




Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters


Αλλάζουν όλα στις συντάξεις – Οι επτά αλλαγές στο συνταξιοδοτικό – Ποιους πλήττουν


Οι αλλαγές αρχίζουν να έρχονται από αυτόν τον μήνα και θα ολοκληρωθούν μέσα στο πρώτο τετράμηνο μαζί με την ολοκλήρωση της παράτασης που ζητήθηκε από τους δανειστές για το πρόγραμμα καθώς οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό αποτελούν προαπαιτούμενο.
Μέσα στον Μάρτιο λοιπόν θα φανούν οι πρώτες αλλαγές με την αναστολή του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων που είχε προωθήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Παράλληλα προωθούνται αλλαγές τόσο στις επικουρικές όσο όμως και στο εφάπαξ.
Ουσιαστικά πάμε πίσω στο παλιό μοντέλο μέχρι το τοπίο να ξεκαθαρίσει στα τέλη Ιουνίου.
Το υπουργείο παράλληλα παγώνει τις ρυθμίσεις που αφορούν στο μηδενικό έλλειμμα στα επικουρικά ταμεία και προσμένει έσοδα της τάξης των 400 εκατομμυρίων ώστε να μην υπάρξει μείωση.
Το ζήτημα του εφάπαξ θα συζητηθεί εκ του μηδενός καθώς ειδικά σε περιπτώσεις όπως το δημόσιο οι εκκρεμείς υποθέσεις είναι πολλές και απαιτείται είτε κούρεμα των ποσών, είτε τμηματική καταβολή.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι με 28.000 αιτήσεις σε αναμονή όλα δείχνουν ότι πάμε σε έναν συνδυασμό των δύο παραπάνω μέτρων.
Σε ό,τι αφορά στις πρόωρες συντάξεις φαίνεται ότι δεν θα θιγούν οι ασφαλισμένοι προ του 1983, ενώ σε ό,τι αφορά σε παλαιούς ασφαλισμένους θα δοθούν κίνητρα σε ταμεία όπως το ΙΚΑ ώστε να μπορέσουν να βρουν εργασία και να αποφύγουν την πρόωρη σύνταξη.
Δεν θα θιγούν οι μητέρες ανηλίκων όμως σε Ταμεία όπως αυτό του Δημοσίου αναμένεται να υπάρξουν αντικίνητρα για την πρόωρη σύνταξη με αύξηση του πέναλτι για όσους βγαίνουν πρόωρα.
Παράλληλα σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες αναμένεται να μπουν στο στόχαστρο οι συνταξιοδοτήσεις με εθελούσια έξοδο.
Σε ό,τι αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες και με την τρύπα στον ΟΑΕΕ στα 540 εκατομμύρια αναμένεται να δοθούν κίνητρα με περισσότερες ασφαλιστικές κατηγορίες ώστε να συνεχίσει η ροή χρήματος προς το Ταμεία


Πηγή : newsit.gr


Η Αθήνα θα ζητήσει χρηματοδοτικές ανάσες για να μην «σκάσει»- Ποια είναι η παγίδα με τα έντοκα γραμμάτια



Περί τα 6,5 δισ ευρώ πρέπει να πληρώσει μέσα στο μήνα το υπουργείο Οικονομικών για μισθούς, συντάξεις, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία και δανειακές υποχρεώσεις, χωρίς όμως να έχει τα αναγκαία ταμειακά διαθέσιμα.

Κι επειδή ουδείς διανοείται ούτε να αφήσει απλήρωτους μισθούς- συντάξεις αλλά κι ούτε να αθετήσει τις υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ αφού κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με χρεοκοπία, ήδη βολοδισκοπούνται οι διαθέσεις των Ευρωπαίων για "χαλάρωση" της θηλιάς. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι πρώτες 9 ημέρες του Μαρτίου θα κρίνουν πολλά για τη συνέχεια. Ο Γολγοθάς για την κυβέρνηση ξεκινά από την ανανέωση εντόκων γραμματίων 1,4 δισ ευρώ την Τετάρτη, ενώ την Πέμπτη η Αθήνα θα... κρέμεται από τα χείλη του Μ. Ντράγκι για την ανανέωση του ELA, που είναι αναγκαία για να μη "σκάσουν" οι ελληνικές τράπεζες. Αν και δεν υπάρχει κίνδυνος να μην υπάρξει θετική απόφαση, τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν ότι θα πρέπει να ανέβει παράλληλα και ο δείκτης της έκτακτης χρηματοδότησης, υπενθυμίζοντας ότι πριν από 15 ημέρες η ΕΚΤ είχε αυξήσει τη ροή κατά μόλις 3 δισ ευρώ, ενώ το αίτημα ήταν για 10 δισ ευρώ.

Μια ημέρα μετά, στις Μαρτίου, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να πληρώσει τα πρώτα 299 εκατ. ευρώ από τις υποχρεώσεις του Μαρτίου προς το ΔΝΤ. Η αγωνία αναμένεται ότι θα κορυφωθεί στο EUROGROUP της 9ης Μαρτίου, όπου η κυβέρνηση θα ζητήσει, μεταξύ άλλων, την αύξηση του πλαφόν στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων. Εδώ βρίσκεται, όμως, η δεύτερη παγίδα. Τραπεζικές πηγές τονίζουν ότι ακόμα κι αν οι δανειστές ανεβάσουν τον πήχη των εντόκων γραμματίων πάνω από τα 15 δισ ευρώ, θα πρέπει και η ΕΚΤ να επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να αυξήσουν την έκθεση τους στο κρατικό Χρέος. Σε διαφορετική περίπτωση, η αύξηση του πλαφόν θα είναι χωρίς αντίκρισμα, αφού οι ξένοι απέχουν από τις εκδόσεις εδώ και 3 μήνες! Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να δώσουν ως ενέχυρο (collateral) στην ΕΚΤ μόλις 3,5 δισ ευρώ εντόκων γραμματίων.

Αν ο Γ. Βαρουφάκης βρει κλειστές πόρτες στις 9 του μήνα και περάσει η "γραμμή" του Βερολίνου για σφίξιμο της θηλιάς, έτσι ώστε η Αθήνα υποχρεωθεί σε συνθηκολόγηση άνευ όρων, οι επόμενες πληρωμές θα είναι προβληματικές.Πέρα από τις δανειακές υποχρεώσεις, που υπολογίζονται στα περίπου 2,5 δισ ευρώ, μέσα στο μήνα θα πρέπει να πληρωθούν για μισθούς και συντάξεις 1,550 δισ ευρώ, για ασφαλιστικά Ταμεία, νοσοκομεία, κοινωνική πρόνοια 1,324 δισ ευρώ, για λειτουργικές- καταναλωτικές δαπάνες και επιχορηγήσεις άλλα 700 εκατ. ευρώ, ενώ θα πρέπει να γίνουν και επιστροφές φόρων 200 εκατ. ευρώ.



Πηγή:  iefimerida.gr