Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Η Αθήνα θα ζητήσει χρηματοδοτικές ανάσες για να μην «σκάσει»- Ποια είναι η παγίδα με τα έντοκα γραμμάτια



Περί τα 6,5 δισ ευρώ πρέπει να πληρώσει μέσα στο μήνα το υπουργείο Οικονομικών για μισθούς, συντάξεις, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία και δανειακές υποχρεώσεις, χωρίς όμως να έχει τα αναγκαία ταμειακά διαθέσιμα.

Κι επειδή ουδείς διανοείται ούτε να αφήσει απλήρωτους μισθούς- συντάξεις αλλά κι ούτε να αθετήσει τις υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ αφού κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με χρεοκοπία, ήδη βολοδισκοπούνται οι διαθέσεις των Ευρωπαίων για "χαλάρωση" της θηλιάς. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι πρώτες 9 ημέρες του Μαρτίου θα κρίνουν πολλά για τη συνέχεια. Ο Γολγοθάς για την κυβέρνηση ξεκινά από την ανανέωση εντόκων γραμματίων 1,4 δισ ευρώ την Τετάρτη, ενώ την Πέμπτη η Αθήνα θα... κρέμεται από τα χείλη του Μ. Ντράγκι για την ανανέωση του ELA, που είναι αναγκαία για να μη "σκάσουν" οι ελληνικές τράπεζες. Αν και δεν υπάρχει κίνδυνος να μην υπάρξει θετική απόφαση, τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν ότι θα πρέπει να ανέβει παράλληλα και ο δείκτης της έκτακτης χρηματοδότησης, υπενθυμίζοντας ότι πριν από 15 ημέρες η ΕΚΤ είχε αυξήσει τη ροή κατά μόλις 3 δισ ευρώ, ενώ το αίτημα ήταν για 10 δισ ευρώ.

Μια ημέρα μετά, στις Μαρτίου, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να πληρώσει τα πρώτα 299 εκατ. ευρώ από τις υποχρεώσεις του Μαρτίου προς το ΔΝΤ. Η αγωνία αναμένεται ότι θα κορυφωθεί στο EUROGROUP της 9ης Μαρτίου, όπου η κυβέρνηση θα ζητήσει, μεταξύ άλλων, την αύξηση του πλαφόν στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων. Εδώ βρίσκεται, όμως, η δεύτερη παγίδα. Τραπεζικές πηγές τονίζουν ότι ακόμα κι αν οι δανειστές ανεβάσουν τον πήχη των εντόκων γραμματίων πάνω από τα 15 δισ ευρώ, θα πρέπει και η ΕΚΤ να επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να αυξήσουν την έκθεση τους στο κρατικό Χρέος. Σε διαφορετική περίπτωση, η αύξηση του πλαφόν θα είναι χωρίς αντίκρισμα, αφού οι ξένοι απέχουν από τις εκδόσεις εδώ και 3 μήνες! Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να δώσουν ως ενέχυρο (collateral) στην ΕΚΤ μόλις 3,5 δισ ευρώ εντόκων γραμματίων.

Αν ο Γ. Βαρουφάκης βρει κλειστές πόρτες στις 9 του μήνα και περάσει η "γραμμή" του Βερολίνου για σφίξιμο της θηλιάς, έτσι ώστε η Αθήνα υποχρεωθεί σε συνθηκολόγηση άνευ όρων, οι επόμενες πληρωμές θα είναι προβληματικές.Πέρα από τις δανειακές υποχρεώσεις, που υπολογίζονται στα περίπου 2,5 δισ ευρώ, μέσα στο μήνα θα πρέπει να πληρωθούν για μισθούς και συντάξεις 1,550 δισ ευρώ, για ασφαλιστικά Ταμεία, νοσοκομεία, κοινωνική πρόνοια 1,324 δισ ευρώ, για λειτουργικές- καταναλωτικές δαπάνες και επιχορηγήσεις άλλα 700 εκατ. ευρώ, ενώ θα πρέπει να γίνουν και επιστροφές φόρων 200 εκατ. ευρώ.



Πηγή:  iefimerida.gr 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου