Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021

Πομπέο : Η δουλειά που κάνουν ΗΠΑ και Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο διασφαλίζει την ελευθερία της Αμερικής και του ελληνικού λαού

 



Η δουλειά που κάνουν ΗΠΑ και Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο διασφαλίζει την ελευθερία της Αμερικής και του ελληνικού λαού, ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter για το ταξίδι στην Κρήτη ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.  

«Η περιήγηση στην Κρήτη, το σπίτι σας, ήταν αξέχαστη. Η δουλειά που κάνουν μαζί οι ΗΠΑ και η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο και αλλού διασφαλίζει την ελευθερία της Αμερικής και παράλληλα εκείνη του ελληνικού λαού. Ευλογίες σε εσάς και τη Μαρέβα Μητσοτάκη. Και ο ομόλογός μου, ο Νίκος Δένδιας, είναι ένας καταπληκτικός επαγγελματίας».






Τουρκικά ΜΜΕ: «Απειλή» η άσκηση Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας – Τι λένε για τη συμφωνία με το Ισραήλ

 



Οι πληροφορίες για κοινή στρατιωτική άσκηση Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας, το αμέσως επόμενο διάστημα σε ελληνικό έδαφος, έχουν θορυβήσει τα τουρκικά ΜΜΕ.

Δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό τύπο, κάνουν λόγο γι’ «απειλή» κατά της Τουρκίας, σχολιάζοντας πληροφορίες για μεταστάθμευση μαχητικών αεροσκαφών F-15 του Ριάντ στη Σούδα, στο πλαίσιο συνεργασίας με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος της ενημερωτικής πύλης haberler.com: «Απειλή για την Τουρκία ! Ο πρίγκηπας Σαλμάν έδωσε οδηγία: Τα F-15 που θα χρησιμοποιήσουν οι Έλληνες πιλότοι θα προσγειωθούν στην βάση της Σούδας».

Το δημοσίευμα αναφέρει πως: «μ’ εντολή του πρίγκηπα Μουχάμεντ μπιν Σελμάν, μεγάλος αριθμός F-15, θα προσγειωθούν στη βάση της Σούδας στο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας την Κρήτη, για να απειλήσουν την Τουρκία. Στις ειδήσεις αναφέρεται ότι τα πολεμικά αεροσκάφη F-15, θα τα χρησιμοποιήσουν και Έλληνες πιλότοι».

Σ’ άλλο σημείο του δημοσιεύματος το haberler.com, στο «τόξο» που σχηματίζεται στην περιοχή κατά της Τουρκίας, στην αγορά γαλλικών μαχητικών Rafale από την Ελλάδα, καθώς και στην στρατιωτική συνεργασία της χώρας μας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και τις ΗΠΑ.

tourkika-mme-1


Αναφέρει συγκεκριμένα: «Γαλλία, Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ΗΠΑ, Ισραήλ και τελευταία Σαουδική Αραβία. Φουρτουνιασμένο άρχισε το 2021 στην Αν. Μεσόγειο, όπου η Τουρκία με τις κινήσεις της έχει κλονίσει τα ρήγματα.

Η Ελλάδα και και η "Νότια Κύπρος", που σταδιακά στριμώχνονται στη γωνία, κατά τη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού, έκαναν πολλές ασκήσεις στα ταραγμένα ύδατα μαζί με τους συμμάχους τους ενάντια στην Τουρκία. Η βάση που προβλήθηκε περισσότερο στις ασκήσεις σε θάλασσα και αέρα, ήταν η βάση της Σούδας στο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας την Κρήτη. Ως στήριξη στην Ελλάδα, προσγειώθηκαν εκεί τα πρώτα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale.

Ακολούθως τα ΗΑΕ, που σε μία περιοχή από τη Λιβύη ως την Συρία, βρίσκονται ενάντια στην Τουρκία, έστειλαν 9 μαχητικά αεροσκάφη στην Κρήτη. Τα F-16 των ΗΑΕ, εκτέλεσαν άσκηση μαζί με τις αεροπορικές δυνάμεις της Ελλάδας. Ενώ οι ΗΠΑ που στηρίζουν ανοιχτά την Ελλάδα στην Αν. Μεσόγειο, αποσαφήνισαν την θέση τους, με την επίσκεψη του υπουργού εξωτερικών Μάικ Πομπέο στη Σούδα και με ένα αεροπλανοφόρο που θα εγκατασταθεί στην Κρήτη.

Ευρεία κάλυψη των τουρκικών ΜΜΕ για τη συμφωνία Ελλάδας και Ισραήλ

Η συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και Ισραήλ για δημιουργία Σχολής Πολεμικής Αεροπορίας στη χώρα μας, που θ’ αγγίξει τα 1,68 δισεκατομμύρια δολαρίων για 20 χρόνια, καλύπτεται ευρέως στα δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου.

«Η Ελλάδα και το Ισραήλ επεκτείνουν τη στρατιωτική συνεργασία» αναφέρει ο τίτλος της τουρκικής έκδοσης της DW, σχολιάζοντας πως οι δύο χώρες κατέληξαν σε μία στρατηγική συνεργασία, την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται σε διαμάχη με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Το Ισραήλ επικυρώνει αμυντική συμφωνία 1,68 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Ελλάδα» γράφει το αμυντικό site haber.aero, αναδημοσιεύοντας τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ Μπένι Γκάντς, σύμφωνα με τις οποίες η συμφωνία αντικατοπτρίζει τις εξαιρετικές και αναπτυσσόμενες σχέσεις που έχει η χώρα του με την Ελλάδα.

1


«Στρατηγική συμφωνία Ισραήλ με την Ελλάδα» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του εξειδικευμένου airturkhaber.com, το οποίο σχολιάζει πως η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, έρχεται ως αντιστάθμισμα στις δραστηριότητες εξερεύνησης φυσικού αερίου που πραγματοποιεί η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η Ελλάδα και το Ισραήλ επεκτείνουν τη στρατιωτική συνεργασία» αναφέρει το aktifhaber.com, επισημαίνοντας πως λόγω της έντασης με την Τουρκία, η χώρα μας αύξησε τον αμυντικό προϋπολογισμό της πέντε φορές σε σχέση με πέρυσι.

Στο ίδιο ύφος και το δημοσίευμα του Ahval : «Το Ισραήλ και η Ελλάδα εντείνουν τη συνεργασία», αναφέρει ο τίτλος, σχολιάζοντας στη συνέχεια πως η Τουρκία αμφισβητεί τις δύο χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Το Ισραήλ επικυρώνει συμφωνία 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Ελλάδα» αναφέρει η Sozcu, τονίζοντας πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμφωνία αμυντικού εφοδιασμού που έχει υπογραφεί ποτέ μεταξύ των δύο χωρών.

Η συμφωνία περιλαμβάνει την προμήθεια δέκα αεροσκαφών M-346 (Lavi), τη συντήρηση αεροσκαφών Τ-6 (Efroni) καθώς και την παροχή προσομοιωτών, εκπαίδευσης και υλικοτεχνικής υποστήριξης.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη συμφωνία για αμυντική προμήθεια μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας μέχρι σήμερα, η οποία εγκρίθηκε από την ελληνική κυβέρνηση έπειτα από διεθνή διαγωνισμό. Η έγκριση της Αθήνας δίνει την δυνατότητα στις δύο πλευρές να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν στην υπογραφή συμφωνίας.


Παναγιώτης Σαββίδης

Πηγή : protothema.gr



Σώθηκαν τα άλογα που κινδύνευαν με πνιγμό στις Σέρρες

 



Υπεράνθρωπες ήταν προσπάθειες διάσωσης αλόγων που εγκλωβίστηκαν στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Θεραπευτικής Ιππασίας Σερρών (ΚΕΘΙΣ) μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα της περασμένης Δευτέρας, που είχαν ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει ολόκληρη η περιοχή.




Η ανακοίνωση του ΚΕΘΙΣ-Κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας Σερρών / Hetrics :

Αγαπημένοι μας φίλοι

Μ αυτες τις φωτο ξεκιναμε την πλήρη ενημέρωση σας για τη σημερινή μέρα στο κεθις γιατι το δικαιούστε τοσο πολυ! Να προλάβουμε για να μη φυγει απο το μυαλο τιποτα απολυτως απο όλα όσα ζήσαμε 

Κατ αρχάς να σας πουμε οτι σημερα χαμογελάμε λιγο...

Στις 6.30 το πρωι μια ομαδα εθελοντων συναντηθήκαμε μπροστα στο λαογραφικό μουσείο του Νεου Σκοπου. 

Μαλιστα μας συγκίνησε παρα πολυ η κινηση της αστυνομικής δ/νσης Σερρων που με δικο τους υπηρεσιακό αυτοκινητο μας πηγαν στο κεθις γιατι ο δρόμος πριν το Νεοχωρι ηταν κλειστός 

Η φιλη Ευαγγελια Δουμα κοντα μας ...

Ο Ευγένιος απο το Νεο Σκοπό με το τρακτερ του κ κανα δυο ζευγάρια μπότες που ηταν τοσο απαραίτητες, ο Τασος ο Μεγαλομυστακας που επιτρέψτε μας ολοι οι υπόλοιποι φίλοι να πουμε οτι ηταν ο ήρωας της μερας, ο προπονητης μας ο κωστας ο Δημητρακακης που άλλαξε κανα δυο στολές κατάδυσης, ο Σταβλιτης μας, η Χριστινα η Βακιρτζη κ σύσσωμη η οικογένεια χαμαλιδη που βοηθησε κ συνεχιζει να βοηθαει τα μέγιστα (Φωτεινη, Ιωαννα, Δημητρης κ η μικρη Μελινα)

Πολλες κυριες απο το σκοπο αλλά κ η φωτεινη απο σερρες έστειλαν πάμπολλες πετσέτες κ μπουρνουζοπετσετες κ παπλώματα για να σκουπίσουμε κ να ζεστάνουμε τα σώματα κ τις ψυχές των ζωντανών που ειχαν υποθερμία αλλα κ ισχυρό σοκ 

Απλόχερα άνοιξαν ντουλάπες κ σεντούκια κ βγηκαν πετσέτες, υφαντά, μάλλινα σκεπάσματα που ειχαν φτιάξει οι γηραιότεροι του Νεου Σκοπου

Ευχαριστουμε πολυ τις κυριες: Μαρια Κωστοβασιλη, Σοφια Χαμαλιδου, Παναγιωτα Κιορπαναγιωτου, Βασιλικη Κουρουμπατζακη, Ευδοκια Νικητοπούλου, Πόπη αγγελοπουλου, Νερατζη Τζιγερα, Μαργαριτα Νικητοπούλου 

To τρακτερ δυστυχως δε μπόρεσε τελικα να μπει στο νερο κ ετσι ξεκινησαν το δύσκολο εργο απεγκλώβισης των ζώων ο Τασος κ ο Κωστας

Πολυ συγκινητικές στιγμες που καποιες φωτο που μπορέσαμε κ τραβήξαμε τις αποτυπώνουν 

Ξεκινησαν απο τα αλογα του πλημμυρισμένου στάβλου κ μετα με τα αλογα του επισης πλημμυρισμένου κλειστου στιβου 

Το μικρο πονυ ο Νασος νομίζαμε οτι δε θα αντέξει αλλα τελικα οκ 

Ο προπονητης εκανε σε ολα τις ενδοφλέβιες που ηταν απαραίτητες 

Συνεχίσαμε με τα 4 γαιδουρακια απο τα οποια ομως δυστυχως το μικρο των 6 μηνών δεν τα κατάφερε παρολες τις ενεργειες κ τους ορούς της Κλεοπάτρας της κτηνιάτρου. Μας εφερε δωρεαν κ τα φαρμακα που εκτακτως χρειαστήκαμε ο Αγαπιος ο Φαρμακοποιος του χωριου.

Το τυλίξαμε με πετσέτες, το τρίψαμε, το αλλάξαμε θεσεις μεχρι κ φωτιά άναψε κοντα του ο δημητρης ο Χαμαλιδης για να το ζεστάνουμε αλλα.... Λόγω του μικρού μεγέθους ειχε σχεδον σκεπαστεί απο το νερο κ γέμισαν τα πνευμονια του απ αυτο

Μετα τα μεταφέραμε ενα ενα σιγά σιγά στο διπλανό ανενεργό  εργοστάσιο ELVIPO οπου ειχαμε φιλοξενηθεί κ στην προηγουμενη πλημμύρα το Γενάρη του 2016 κ ευχαριστουμε κ παλι γαι την αδεια τον Ηλια τον Ασπιωτη

Ο Τασος ο κτηνοτρόφος ο γειτονας  για ο,τι χρειαστήκαμε ηταν διπλα μας

Λάσπη, λάσπη, πολλη λάσπη 

100 κιλά τα ποδια μας ....

Στη συνεχεια ο Τάσος ξανα βυθίστηκε στην κυριολεξία στα νερα κ εφερε παρακαλώ ολες τις κοτες εκτος απο μια που πνίγηκε 

Ηταν τα νερα σχεδον μεχρι πανω στο χαμηλό κοτέτσι κ γεμάτα κουτσουλιές !! Παρόλα αυτα δε δίστασε να μπει κ να τις φερει μεσα σ ενα δίχτυ!

Σε δεύτερη δόση ηρθαν κ άλλοι εθελοντες μας κ μελη του ΔΣ που ηταν βράχοι: Χρυσα, Νικη, Νικος, Ηλιας, Παγωνα (ειδικοτης της η φροντίδα των σκυλιών), Αναστασης βακιρτζης, Αναστασης Λίγκας

Ο Βασιλης ο Μπιρμπίλης μας εστειλε στολή κατάδυσης 

Ο Τασος ο Χατζηβασιλείου ηρθε σε επικοινωνια μαζι μας κ προσπαθεί να βρει χορηγούς που θα μας στηρίξουν 

χάθηκαν κ 2 γατάκια. Τα σκυλια ολα οκ

Δυο άλογα μας με υποκινητικοτητα εντέρου κ αρχομένους κολικούς αλλα τα προλάβαμε

Tο απογευμα ξαναπήγε εκει η αντιπρόεδρος μας η Χρυσα η Καρρα μαζι με το σταβλιτη μας για πολλες ωρες κ εκανε περπάτημα στον Αλπενσταρ οπως χρειαζεται για αλογα με κολικό 

Η δικη σας ομως συμπαράσταση ειναι άνευ προηγούμενου 

Μνμ κ μαιλ απο παντουυυυυ Απο Ελλαδα κ εξωτερικο 

Αυτη η ψυχολογική υποστήριξη κ διαθεση για βοηθεια μας δινει μεγαλη δυναμη 

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ









Κορωνοϊός: Παγκόσμια ανησυχία για ελλείψεις σε σύριγγες και αναλώσιμα

 


Αγωνία σε κάθε γωνιά του πλανήτη για την αυξημένη ζήτηση σε σύριγγες και βελόνες για τους μαζικούς εμβολιασμούς με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊου.

Το παράδειγμα με τις μάσκες – τους πρώτους μήνες της πανδημίας θέτει σε συναγερμό τις αρχές καθώς το ενδεχόμενο να υπάρξει έλλειψη κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα τα εθνικά προγράμματα εμβολιασμού.

Στις 23 Δεκεμβρίου η Ελλάδα προκήρυξε διαγωνισμό για την επείγουσα προμήθεια αναλώσιμων υλικών εμβολιασμού, με παράδοση στις 5 Φεβρουαρίου.  Στην αποσφράγιση των προσφορών, ανταποκρίθηκε μόλις μία εταιρεία.

Με την προκήρυξη η Ελλάδα ζητούσε να προμηθευτεί 4 εκατομμύρια από συγκεκριμένες σύριγγες και βελόνες. (ΕΦΕ) Αυτή ήταν η τρίτη φορά που προκηρύχθηκε ο εν λόγω διαγωνισμός, καθώς τις δύο πρώτες στάθηκε αδύνατο να βρεθούν οι ζητούμενες ποσότητες.

Στις αποθήκες του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 2 εκατομμύρια σύριγγες και 200.000 βελόνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται να παραδοθούν επιπλέον 6 εκατομμύρια αναλώσιμων υλικών εμβολιασμού.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Τα ρεβεγιόν εκτίναξαν το ιικό φορτίο

 



Αύξηση των κρουσμάτων το Σαββατοκύριακο μετά τα Χριστούγεννα και κατά την παραμονή και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς καταγράφηκε στην Αττική από την ομάδα του κ. Νίκου Θωμαΐδη, Καθηγητή Αναλυτικής Χημείας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η οποία διενεργεί τις μετρήσεις του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα του λεκανοπεδίου. Στις 26 και 27 Δεκεμβρίου τα κρούσματα διπλασιάστηκαν, ενώ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς 31 Δεκεμβρίου και ανήμερα, σχεδόν τριπλασιάστηκαν.

«Κατά την εβδομάδα των Χριστουγέννων και έως την Παρασκευή, δηλαδή από τις 21 έως και τις 25 Δεκεμβρίου, τα κρούσματα ήταν μειωμένα κατά 20% σε σύγκριση με τον προηγούμενο δεκαπενθήμερο, και κυμάνθηκαν γύρω στις 8.000. Στη συνέχεια το Σαββατοκύριακο 26 και 27 Δεκεμβρίου είχαμε μια εκτίναξη των κρουσμάτων, που εμφάνισαν διπλάσια τιμή, προφανώς λόγω της εορταστικής κινητικότητας, ενώ από τη Δευτέρα έως και την Τετάρτη (28, 29, 30/12) μειώθηκαν ξανά και κυμάνθηκαν και πάλι στις 8.000. Στη συνέχεια, την παραμονή και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς εκτινάχθηκαν για άλλη μια φορά αγγίζοντας σχεδόν τριπλάσιες τιμές», σημειώνει ο καθηγητής.  

Με άλλα λόγια, ενώ τις ημέρες πριν από τα ρεβεγιόν είχαμε έναν περιορισμό της διασποράς, η εορταστική κινητικότητα ανέτρεψε την εικόνα. Ο περιορισμός της διασποράς σε κάτω από 10.000 κρούσματα οφείλεται, σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη, σε δύο αιτίες. «Κατά ένα ποσοστό στη μείωση της μετάδοσης του ιού τις ημέρες εκείνες με την εφαρμογή των μέτρων και κατά ένα ποσοστό στη μείωση του πληθυσμού». Διότι, όπως εξηγεί ο καθηγητής, αρκετοί Αθηναίοι έφυγαν κατά τις ημέρες των γιορτών, στοιχείο που επιβεβαιώνεται όχι μόνο από τη διακριτή αύξηση στις μετακινήσεις σε εξοχικά εκτός δικτύου ΕΥΔΑΠ αλλά και εκτός Αττικής, αλλά και από τα λύματα. «Παρατηρήθηκε μείωση των χρηστών του δικτύου της ΕΥΔΑΠ. Περίπου μισό εκατομμύριο Αθηναίοι, ένα 12% των κατοίκων του Λεκανοπεδίου, έφυγε για τις γιορτές. Από έναν μέσο πληθυσμό 3,7 εκατομμυρίων ο οποίος έκανε χρήση του δικτύου τον Δεκέμβριο, φτάσαμε κατά το εορταστικό δεκαήμερο σε έναν πληθυσμό 3,2 εκατομμυρίων».

Με την αυστηροποίηση των μέτρων για μια εβδομάδα «επιχειρείται η καθυστέρηση της έναρξης του τρίτου κύματος» σημειώνει ο κ. Θωμαϊδης. Διότι όση προετοιμασία κι αν υπάρχει, το υγειονομικό σύστημα δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει αν η άνοδος είναι απότομη, η καμπύλη δεν είναι πεπλατυσμένη. Σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη, όταν την επόμενη εβδομάδα επιστρέψουν όλοι στα σπίτια και στις δουλειές τους, θα παρατηρηθεί αύξηση των κρουσμάτων. Επίσης, η αύξηση του ιϊκού φορτίου μετά τα ρεβεγιόν και τις συναθροίσεις και στη συνέχεια η μείωσή του τις επόμενες ημέρες δείχνει ότι προέρχεται από νέους ασυμπτωματικούς φορείς του ιού, γι΄αυτό θα χρειαστεί μεγάλη προσοχή ώστε να συγκρατηθεί η διασπορά.

Η ομάδα του κ. Θωμαΐδη πραγματοποιεί καθημερινά αναλύσεις στη μονάδα βιολογικού καθαρισμού της Ψυττάλειας, ενδεικτικά από τον Μάρτιο, πιο συστηματικά από τον Ιούλιο και καθημερινά από την 1η Σεπτεμβρίου. Οι υπολογισμοί γίνονται με τις πλέον προηγμένες μεθόδους της επιδημιολογίας λυμάτων, ένα πρωτοποριακό εργαλείο που δίνει εντυπωσιακά αποτελέσματα, άκρως απαραίτητα για την έγκαιρη παρακολούθηση της εξάπλωσης της Covid-19 στην πρωτεύουσα, καθώς το ιικό φορτίο που εμφανίζεται στα λύματα μια συγκεκριμένη στιγμή «προειδοποιεί» για την εμφάνιση συγκεκριμένου αριθμού κρουσμάτων μερικές ημέρες αργότερα. 


Τασούλα Καραϊσκάκη

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Πως κατανέμονται τα 928 νέα κρούσματα

 



Από το σύνολο των 928 νέων κρουσμάτων του νέου ιού στη χώρα 38 είναι εισαγόμενα και 31εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Η κατανομή των 890 νέων εγχώριων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα παρουσιάζεται στον κατωτέρω πίνακα.

Αιτωλοακαρνανίας 8

Αργολίδας 4

Αρκαδίας 7

Αττικής 324

Αχαΐας 10

Βοιωτίας 36

Γρεβενών 2

Δράμας 6

Έβρου 22

Εύβοιας 7

Ηλείας 1

Ημαθίας 17

Ηρακλείου 1

Θάσου 6

Θεσσαλονίκης 99

Θήρας 1

Ιωαννίνων 4

Καβάλας 14

Καλύμνου 9

Καρδίτσας 17

Κέρκυρας 9

Κιλκίς 15

Κοζάνης 32

Κορινθίας 4

Λακωνίας 1

Λάρισας 33

Λέσβου 10

Μαγνησίας 9

Μεσσηνίας 1

Νάξου 1

Νήσων 2

Ξάνθης 20

Πέλλας 7

Πιερίας 8

Πρέβεζας 2

Ροδόπης 55

Ρόδου 1

Σερρών 30

Τρικάλων 6

Φθιώτιδας 8

Φλώρινας 10

Φωκίδας 2

Χαλκιδικής 11

Χανίων 10

Υπό διερεύνηση 7



Κοτζιάς: Ο γραμματέας του ΑΚΕΛ ζήτησε από τον Τσίπρα να με αποπέμψει

 



Συγκεκριμένα, στο βιβλίο του «Η Λογική της Λύσης» ο Νίκος Κοτζιάς υποστηρίζει ότι τον Ιανουάριο του 2017 ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, συνοδευόμενος από τον Γιώργο Κατρούγκαλο είχε ζητήσει από τον τότε Έλληνα Πρωθυπουργό την απομάκρυνση του από το υπουργείο Εξωτερικών.

Tι γράφει ο Νίκος Κοτζιάς σε υποσημείωση στο βιβλίο του

«Ο πρώτος που αντιλήφθηκε την αξία της νέας ελληνικής στρατηγικής στο Κυπριακό, πέραν ασφαλώς του ιδίου του Α.Τσίπρα, ήταν ο Κ. Καραμανλής και στη συνέχεια ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Δεν είχε τελειώσει η διαπραγμάτευση στη Γενεύη τον Γενάρη του 2017, είχα μετακινηθεί την ίδια μέρα στο Παρίσι (για τη Διεθνή Διάσκεψη για το Μεσανατολικό και το Παλαιστινιακό) και την επομένη στις Βρυξέλλες  (για το Συμβούλιο ΥΠΕΞ) και ο Α. Κυπριανού, γραμματέας του ΑΚΕΛ (που συμπεριφερόταν στο θέμα σαν να ήταν συγκυβερνήτης της Ελλάδας), συνοδευόμενος από τον Γιώργο Κατρούγκαλο έθεσε ζήτημα στον Τσίπρα κατά τις πληροφορίες της εποχής, απομάκρυνσής μου από το Υπουργείο Εξωτερικών».

Ολόκληρη η δήλωση του Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ:

Δεν πήγα στην Αθήνα τον Γενάρη του 2017

Λυπούμαι που αναγκάζομαι να απαντήσω δημόσια στον κ. Νίκο Κοτζιά για τις αναφορές του στο πρόσφατο βιβλίο του, ότι δήθεν εγώ συνοδευόμενος από τον κ. Κατρούγκαλο ζήτησα τον Ιανουάριο του 2017 από τον τότε Πρωθυπουργό κ. Α. Τσίπρα να τον απομακρύνει από τη θέση του και ότι συμπεριφερόμουν ως συγκυβερνήτης της Ελλάδας. Ειδικά αυτή η τελευταία αναφορά προσβάλλει τον ίδιο τον κ. Κοτζιά ως μέλος της Κυβέρνησης που υπηρέτησε και τον Α. Τσίπρα που του εμπιστεύθηκε την κρίσιμη θέση του Υπουργού Εξωτερικών.

Ο κ. Κοτζιάς γνωρίζει πολύ καλά τι λεγόταν στις μεταξύ μας συζητήσεις αλλά και στις συζητήσεις μας με τον τότε Πρωθυπουργό, στις οποίες ήταν πάντοτε παρόντες και άλλα στελέχη του ΑΚΕΛ και το τότε στέλεχος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών κ. Βαγγέλης Καλπαδάκης. Ξέρει πολύ καλά ότι ουδέποτε λειτούργησα ως συγκυβερνήτης.

Επειδή τα γραπτά μένουν, οφείλω να σημειώσω ότι τα κουτσομπολιά που του μεταφέρθηκαν και τα οποία αφελώς ο κ. Κοτζιάς συμπεριέλαβε στο βιβλίο του, είναι διάτρητα. Καταρχάς γιατί το 2017 ταξίδεψα στη Γενεύη, στις Βρυξέλλες, στη Γιάλτα, στην Κούβα, στη Μόσχα, στο Λονδίνο και λοιπά. Δεν πήγα λοιπόν στην Αθήνα τον Γενάρη του 2017. Σε ότι αφορά τον κ. Κατρούγκαλο τον συνάντησα για πρώτη φορά μετά τον διορισμό του στη θέση του Υπουργού Εξωτερικών. Διερωτούμαι λοιπόν γιατί αναφέρεται σε κάτι αναληθές ο κ. Κοτζιάς.

Ειλικρινά λυπούμαι, που στον βωμό της προώθησης ενός βιβλίου ο κ. Κοτζιάς επιλέγει να ανοίξει μέτωπα και να δημιουργήσει κρίση, για πρώτη φορά στην ιστορία, στις διαχρονικά καλές σχέσεις του ΑΚΕΛ τόσο με τις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις, όσο και με τον ίδιο, όπως τουλάχιστον εγώ θεωρούσα. Ελπίζω έστω και τώρα να κατανοήσει τη ζημιά που γίνεται.





Η Σκωτία απαγορεύει στον Τραμπ να την επισκεφθεί για να αποφύγει την ορκωμοσία Μπάιντεν

 



Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον προειδοποίησε σήμερα τον Ντόναλντ Τραμπ ότι λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δεν είναι δυνατόν να επισκεφθεί την περιοχή, όπου διαθέτει γήπεδα γκολφ.

«Δεν επιτρέπουμε την είσοδο στη Σκωτία χωρίς ουσιαστικό λόγο αυτήν τη στιγμή, και αυτό θα ισχύει και για αυτόν, όπως ισχύει για οποιονδήποτε άλλο» τόνισε η πρωθυπουργός της Σκωτίας.

«Το να παίξεις γκολφ δεν είναι αυτό που θα θεωρούσα ουσιαστικό λόγο» συμπλήρωσε

Αφορμή για τη δήλωση αυτή στάθηκαν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες που ανέφεραν ότι ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος σκοπεύει να επισκεφθεί τη Σκωτία τις τελευταίες ημέρες της θητείας του. 

Έχει παρουσιαστεί τις τελευταίες ημέρες έντονη δραστηριότητα αεροσκαφών της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας στο αεροδρόμιο Πρέστγουικ που ενημερώθηκε για την άφιξη του Boeing 757, το οποίο χρησιμοποιεί μερικές φορές ο Τραμπ, στις 19 Ιανουαρίου. Τα μαχητικά φαίνεται ότι έκαναν μια «αναγνωριστική» αποστολή στο Τραμπ Τέρνμπερι, το ένα από τα δύο γήπεδα γκολφ που διαθέτει ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας στη Σκωτία.

Όταν ρωτήθηκε για το θέμα αυτό, η Στέρτζον απάντησε ότι «δεν έχει ιδέα για τα σχέδια» του Τραμπ, αλλά «ελπίζει ότι το άμεσο σχέδιό του είναι να φύγει από τον Λευκό Οίκο». 

«Αλλά προς το παρόν δεν επιτρέπουμε στον κόσμο να έρθει στη Σκωτία, εκτός από τα απολύτως αναγκαία ταξίδια», υπενθύμισε, επικαλούμενη το λοκντάουν.

«Ισχύει για αυτόν όπως και για οποιονδήποτε άλλον. Και το να έρθει κάποιος για να παίξει γκολφ, είναι ένας λόγος που εγώ δεν θα τον θεωρούσα απολύτως αναγκαίο», πρόσθεσε.