Πέμπτη 1 Αυγούστου 2024

Αθλιότητες της ΔΟΕ Ιταλίδα εγκατέλειψε στα 46’’ μετά από χτύπημα της Αλγερινής intersex αντιπάλου

 


46 δευτερόλεπτα κράτησε ο αγώνας πυγμαχίαςστην κατηγορία των 66 κιλών γυναικών μεταξύ της Ιταλίδας Άντζελα Καρίνι και της Αλγερινής Ιμάνι Κελίφ.

Ένας αγώνας που είχε ξεκινήσει από τη στιγμή που έγινε η κλήρωση με την Καρίνι να είναι η άτυχη καθώς έπεσε πάνω στην intersex αντίπαλο της.

Η απόφαση της ΔΟΕ να επιτρέψει στην Κελίφ, αλλά και την Λιν Γιου-Τινγκ (Ταϊβάν, κατηγορία 57 κιλών) να αγωνιστούν κανονικά στο τουρνουά γυναικών της πυγμαχίας Ολυμπιακούς Αγώνες προκάλεσε έντονες αντιδράσεις καθώς αμφότερες είναι μεν γυναίκες αλλά με χρωμοσώματα ανδρών (intersex). 

Έχοντας μάλιστα αποτύχει να περάσουν τα τεστ καταλληλότητας φύλου, είχαν αποκλειστεί από το περσινό παγκόσμιο πρωτάθλημα από τη Διεθνή Ομοσπονδία Πυγμαχίας, ωστόσο στους Ολυμπιακούς Αγώνες η τελευταία δεν έχει λόγο και η ΔΟΕ επέλεξε να έχει μια πολύ πιο... χαλαρή προσέγγιση στο ζήτημα

«Θα αγωνιστώ...», είχε ποστάρει το βράδυ της Τετάρτης η Καρίνι διαψεύδοντας έτσι τις φήμες που την ήθελαν να αποσύρεται, ωστόσο δεν πρόλαβε να μπει στο ρινγκ και αντιλήφθηκε ότι δεν υπήρχε κανένα νόημα σ' αυτόν τον αγώνα...

Άντεξε το πρώτο χτύπημα στο σώμα, αλλά στα 46 δευτερόλεπτα η γροθιά στο πρόσωπο της την ανάγκασε να γυρίσει στον πάγκο της και να ζητήσει από τον προπονητή της να αποχωρήσει...

Δείτε βίντεο:


«Δάσκαλε με πόνεσε τόσο πολύ, που δεν θέλω να συνεχίσω...», φέρεται να είπε στον προπονητή της σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ.

«Πιστεύεις ότι μπορείς να τελειώσεις τουλάχιστον τον πρώτο γύρο; Έτσι θα έχουμε λίγο χρόνο να το συζητήσουμε και να αποφασίσουμε», την ρώτησε ο Εμανουέλε Ρεντσίνι, αλλά η αθλήτριά του, του απαντά: «Όχι, είναι μάταιο...». 

Ο κόουτς δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς και μετά από λίγο ο διαιτητής σήκωσε το χέρι της Κελίφ αναδεικνύοντας την νικήτρια. Οι Αλγερινοί στις κερκίδες πανηγυρίζουν και η Ιταλίδα λυγίζει, πέφτει στο ρινγκ κι επαναλαμβάνει πολλές φορές «δεν είναι δίκαιο...». 

Το Ολυμπιακό όνειρο της είχε τελειώσει άδοξα, με την ίδια τον περασμένο Μάρτιο όταν εξασφάλισε την πρόκριση της στο Παρίσι να δηλώνει συγκινημένη: «Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο έχασα τον πατέρα μου και τώρα στο Παρίσι θέλω να κατακτήσω ένα μετάλλιο για να του το αφιερώσω».

Μετά το τέλος του αγώνα και έχοντας ηρεμήσει, η Καρίνι μίλησε στους Ιταλούς δημοσιογράφους μη κρύβοντας την απογοήτευση της για ότι έγινε

«Όλα όσα συνέβησαν πριν από τον αγώνα δεν είχαν καμία απολύτως επιρροή, δεν είμαι εγώ αυτή που θα κρίνει ποιος πρέπει να αγωνιστεί και ποιος όχι. Μπήκα στο ρινγκ, έκανα το καθήκον μου ως πυγμάχος, προσπάθησα να αγωνιστώ ανεξάρτητα από διαμάχες ή οτιδήποτε άλλο. Ήταν οι Ολυμπιακοί μου αγώνες, ήθελα να κερδίσω», είπε αρχικά και όταν ρωτήθηκε για τα χτυπήματα που δέχτηκε, απάντησε:

«Στο δεύτερο που δέχτηκα στη μύτη δεν ανέπνεα πια. Πήγα στον δάσκαλο και με ωριμότητα και θάρρος είπα αρκετά. Γιατί χρειάζεται θάρρος και ωριμότητα για να σταματήσεις. Δεν είχα πια όρεξη να παλέψω».

Αμέσως μετά τον αγώνα το Twitter κατακλύστηκε με μηνύματα υπέρ της Ιταλίδας πυγμάχου. Στο hashtag #IstandWithAngelaCarini (Είμαι στο πλευρό της Άντζελα Καρίνι) δήλωσαν τη συμπαράστασή τους στην αθλήτρια.

Ο Έλον Μασκ σχολίασε με ένα «Απολύτως» το tweet Αμερικανίδας κολυμβήτριας που έλεγε ότι οι «άνδρες δεν έχουν θέση στα γυναικεία σπορ».

Επιπλέον, πολλοί κατήγγειλαν την απόφαση της ΔΟΕ να αγωνιστεί και με την Αλγερινή αθλήτρια. «Είναι κοροϊδία», σχολίαζαν άλλοι χρήστες ενώ μιλούσαν για «κλοπή του αγώνα» σε βάρος της Καρίνι.

στην αθλήτρια.




Σκάνδαλο με όσα δήλωσε πασίγνωστη αθλήτρια για τον Σηκουάνα- «Ένιωσα και είδα πράγματα που δεν έπρεπε»

 


Μια ολυμπιονίκης του Τριάθλου μοιράστηκε την αποκρουστική της εμπειρία από το κολύμπι στον Σηκουάνα ενώ κατακεραύνωσε τους αξιωματούχους που ισχυρίστηκαν ότι το μολυσμένο ποτάμι ήταν αρκετά ασφαλές για να κολυμπήσει.

Η Jolien Vermeylen, εκπροσωπώντας το Βέλγιο στους φετινούς Αγώνες, είπε ότι ένιωσε συντρίμμια στο νερό κατά τη διάρκεια της κολύμβησης των 1500 μέτρων στον εμβληματικό Γαλλικό ποταμό στην αρχή του Τριάθλου γυναικών την Τετάρτη.

«Καθώς κολυμπούσα κάτω από τη γέφυρα, ένιωσα και είδα πράγματα που δεν πρέπει να σκεφτόμαστε πολύ», είπε στο φλαμανδικό τηλεοπτικό κανάλι VTM, σύμφωνα με το Metro.

Η Vermeylen τερμάτισε στην 24η θέση. Είπε ότι είχε καταπιεί πολύ νερό κατά τη διάρκεια του αγώνα και ανησυχούσε για το τι θα έκανε στο σώμα της.

«Θα μάθουμε αύριο αν είμαι άρρωστη ή όχι», είπε. “Δεν έχει γεύση όπως Coca-Cola ή Sprite, φυσικά.”

Οι γυναίκες βούτηξαν στο νερό αφού οι αξιωματούχοι έδωσαν το πράσινο φως, δηλώνοντας ότι το νερό ήταν αρκετά καθαρό και ασφαλές για να ανταγωνιστούν εν μέσω αναφορών για υψηλά επίπεδα E. coli και άλλων βακτηρίων.

Τον Ιούνιο, οι δοκιμές διαπίστωσαν ότι το επίπεδο του E. coli στο νερό ήταν 10 φορές πάνω από τα αποδεκτά επίπεδα, σύμφωνα με το CBS News.

Το βακτήριο E. coli συνδέεται συχνά με τα κόπρανα και μπορεί να προκαλέσει διάρροια, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, πνευμονία και σήψη.

«Παρά τη βελτίωση της ποιότητας του νερού τις τελευταίες ώρες, οι μετρήσεις σε ορισμένα σημεία της κολύμβησης εξακολουθούν να είναι πάνω από τα αποδεκτά όρια», ανέφεραν οι διοργανωτές.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Στα προημιτελικά η Εθνική πόλο αντρών, κέρδισε 13-11 τις ΗΠΑ

 


Την πρόκριση στα προημιτελικά του Ολυμπιακού τουρνουά πόλο του Παρισιού εξασφάλισε η εθνική ανδρών, που επικράτησε 13-11 των ΗΠΑ και σημείωσε την τρίτη νίκη της σε ισάριθμες αγωνιστικές του Α' ομίλου.

Την ελληνική ομάδα περιμένουν πλέον τα δύο ντέρμπι της πρώτης φάσης, όπου θα κρίνουν την κατάταξη και τους προσεχείς αντιπάλους της, αρχής γενομένης από το ματς με την πρωταθλήτρια κόσμου Κροατία το Σάββατο 3 Αυγούστου στις 13:05, ενώ θα ακολουθήσει αυτό με την Ιταλία τη Δευτέρα 5 Αυγούστου, στις 16:10.

Στέλιος Αργυρόπουλος και Γιάννης Φουντούλης πέτυχαν τα τελευταία έξι ελληνικά γκολ και «υπέγραψαν» τη νίκη, με τον Μάνο Ζερδεβά να πεισμώνει μετά από ένα σοβαρότατο λάθος στο τέλος της πρώτης περιόδου και να τελειώνει το ματς με 16 αποκρούσεις, αρκετές εκ των οποίων ήταν εντυπωσιακές.

Σε αντίθεση με τα δύο προηγούμενα παιχνίδια, η εθνική έδειξε διάθεση να κολυμπήσει γρήγορα, προκειμένου να εκμεταλλευθεί τις προβληματικές επιστροφές των Αμερικανών (που είναι πιο γρήγοροι, αλλά καθυστερούν να οργανωθούν). Με τον τρόπο αυτό, οι διεθνείς βρήκαν στην κόντρα ένα γκολ με τον Βλαχόπουλο και ένα κερδισμένο πέναλτι με τον Αργυρόπουλο, που αξιοποίησε ο Γενηδουνιάς, και προηγήθηκαν 4-2. Ο Μπόουεν όμως μείωσε με πέναλτι και, στην εκπνοή του πρώτου οκταλέπτου, ο τερματοφύλακας Ουάινμπεργκ σκόραρε από το ένα τέρμα στο άλλο (!), για να ισοφαρίσει σε 4-4.

Ο Ζερδεβάς είχε προφανή ευθύνη σε αυτό το γκολ, αλλά πήρε άμεσα το... αίμα του πίσω, με δύο μεγάλες αποκρούσεις σε φάσεις με αριθμητικό μειονέκτημα. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έχασε επίθεση με δύο παίκτες παραπάνω, αλλά βρήκε γκολ με τρομερή ενέργεια του Νικολαϊδη από τα 2μ. Η ελληνική ομάδα έφτασε ξανά στο +2 (6-4 και 7-5), αλλά στα τελευταία δευτερόλεπτα του ημιχρόνου, οι διαιτητές καταλόγισαν πέναλτι σε βάρος του Ζερδεβά, σε μία διεκδίκηση της μπάλας με τον Χάλοκ (κι ενώ ουσιαστικά η άμυνα είχε βγει), και ο Βάβιτς μείωσε σε 7-6.

Οι ΗΠΑ βρήκαν δύο γρήγορα γκολ στην τρίτη περίοδο, αμφότερα παίρνοντας ριμπάουντ μετά από αποκρούσεις του Ζερδεβά, και πέρασαν μπροστά 8-7. Ο Αργυρόπουλος με πέναλτι διέκοψε το αμερικανικό σερί και εν συνεχεία, ο ίδιος και ο Φουντούλης με διαδοχικά τέρματα σε παίκτη παραπάνω έφεραν την εθνική στο +2 (11-9) στο τέλος του τρίτου οκταλέπτου. Οι δύο Ελληνες διεθνείς συνέχισαν να «εκτελούν» και στην τελευταία περίοδο και, σε συνδυασμό με την αδυναμία των Αμερικανών να αξιοποιήσουν τις αποβολές που κέρδιζαν (1/12 συνολικά), η «γαλανόλευκη» εδραίωσε το προβάδισμα και έφτασε στη νίκη, διασφαλίζοντας το εισιτήριο για την οκτάδα.

Τα οκτάλεπτα: 4-4, 3-2, 4-3, 2-2

Ελλάδα (Βλάχος): Ζερδεβάς, Γενηδουνιάς 2, Σκουμπάκης, Καλογερόπουλος 1, Φουντούλης 3, Παπαναστασίου, Γκίλλας, Αργυρόπουλος 4, Παπανικολάου 1, Κάκαρης, Νικολαΐδης 1, Βλαχόπουλος 1, Τζωρτζάτος.

ΗΠΑ (Ουντόβισιτς): Γουέινμπεργκ 1, Χούπερ, Βάβιτς 1, Ομπερτ, Ντάουμπε 1, Κουπίντο 1, Χάλοκ, Γούντχεντ 1, Μπόουεν 2, Τσ. Ντοντ 1, Ρ. Ντοντ, Ιρβινγκ 2, Χόλαντ.


Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



To Ισραήλ ανακοίνωσε ότι σκότωσε και τον εγκέφαλο της σφαγής στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου


 

Οι δυνάμεις άμυνας του Ισραήλ (IDF) ανακοίνωσαν πως ο στρατιωτικός ηγέτης της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντέιφ εξολοθρεύτηκε σε αεροπορική επιδρομή.

Πρόκειται για τον εγκέφαλο της σφαγής στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, όταν περίπου 260 άνθρωποι που συμμετείχαν στο μουσικό φεστιβάλ μουσικής «Supernova» σκοτώθηκαν.

Ο ισραηλινός στρατός χτύπησε το συγκρότημα που ανήκε στον διοικητή της Ταξιαρχίας Χαν Γιουνίς της Χαμάς στις 13 Ιουλίου. Εκεί κρυβόταν ο Ντέιφ. Μαζί με τον Μοχάμεντ Ντέιφ σκοτώθηκαν και άλλοι τρομοκράτες, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Για το Ισραήλ, ο 58χρονος μονόφθαλμος Ντέιφ, αποτελούσε επί χρόνια αγκάθι για το Ισραήλ παρά τις πολλές απόπειρες δολοφονίας εναντίον του.

Πρόκειται για μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα που είχε ανέλθει στις τάξεις της Χαμάς, ενώ στο παρελθόν επέζησε από πέντε απόπειρες δολοφονίας, στις οποίες σκοτώθηκαν η γυναίκα και τα δύο παιδιά του. Ο ίδιος έχασε τα δύο πόδια και το ένα του χέρι.

Ο Ντέιφ, ο οποίος κατασκεύαζε βόμβες, σχεδίασε προσεκτικά την αιματηρή επίθεση στη Γάζα που αιφνιδίασε τους Ισραηλινούς αξιωματούχους. Διέταξε τους τρομοκράτες να χρησιμοποιήσουν εκρηκτικά και μπουλντόζες ώστε να διαπεράσουν τους φράχτες που περιβάλλουν τη Γάζα για να περάσουν εκατοντάδες άλλοι.

Το Ισραήλ τον έβαλε στη φυλακή το 2000, αλλά κατάφερε να δραπετεύσει στην αρχή της δεύτερης παλαιστινιακής εξέγερσης ή Ιντιφάντα.

Το πολεμικό του ψευδώνυμο ήταν «Επισκέπτης» και παρέπεμπε στην πρακτική των Παλαιστίνιων μαχητών να περνούν κάθε βράδυ τους σε σπίτια και ιδιοκτησσίες διαφορετικών συμπαθούντων προκειμένου να μένουν μακριά από το στόχαστρο των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών.

Ο Ντέιφ, ο οποίος βρισκόταν πίσω από ένα δεκαετές πρόγραμμα για τη διάνοιξη σηράγγων κάτω από τη Γάζα, γεννήθηκε ως Μοχάμεντ Ντιάμπ Ιμπραήμ αλ-Μάσρι στον προσφυγικό καταυλισμό Χαν Γιουνίς το 1965, όταν η Γάζα ήταν υπό τον έλεγχο της Αιγύπτου.

Ο Ντέιφ έγινε ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής των Ταξιαρχιών Izz ad-Din al-Qassam μετά τη δολοφονία του Σαλάχ Σεχάντ από το Ισραήλ τον Ιούλιο του 2002.

Τη δολοφονία του Ντέιφ επιβεβαίωσε και ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας με ανάρτησή του στο Twitter.

«Ο Μοχάμεντ Ντέιφ, ο «Οσάμα Μπιν Λάντεν της Γάζας», εξοντώθηκε στις 13 Ιουλίου. Πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο στη διαδικασία διάλυσης της Χαμάς ως στρατιωτικής και κυβερνητικής αρχής στη Γάζα και στην επίτευξη των στόχων αυτού του πολέμου.

Η επιχείρηση διεξήχθη με ακρίβεια και επαγγελματισμό από τις IDF και τη Σιν Μπετ. Η επιχείρηση αυτή αντανακλά το γεγονός ότι η Χαμάς αποσυντίθεται και ότι οι τρομοκράτες της μπορούν είτε να παραδοθούν είτε να εξοντωθούν.

Το αμυντικό κατεστημένο του Ισραήλ θα καταδιώξει τους τρομοκράτες της Χαμάς - τόσο τους σχεδιαστές όσο και τους δράστες της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου. Δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η αποστολή».



Μητσοτάκης για ανεργία: Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009

 



Με το «θετικό νέο της πτώσης στο 9,6%, από 10,3% τον Μάιο, κλείνει τον Ιούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως αναφέρει σε ανάρτησή του.

Συγκεκριμένα:

«Τελευταία ημέρα του Ιουλίου σήμερα και θα ήθελα να κλείσω τον μήνα με ένα πολύ θετικό νέο. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ η ανεργία στην πατρίδα μας τον Ιούνιο έπεσε στο 9,6%, από 10,3% τον Μάιο. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον αντίστοιχο μήνα του 2009! Σε σχέση μάλιστα με τον Ιούνιο του 2019 η πτώση της ανεργίας ανέρχεται στις 8 ποσοστιαίες μονάδες, 9,6% από 17,5%. Και παράλληλα έχουμε αύξηση των απασχολούμενων κατά 400.000», αναφέρεται στην ανάρτηση του πρωθυπουργού και στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπληρώνει:

«Θέλω επίσης να παραθέσω κάποια πιο συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία θεωρώ ότι έχουν τη δική τους σημασία. Η ανεργία των γυναικών έχει πέσει 2,2 μονάδες σε σχέση με τον Ιούνιο του 2023, ενώ αντίστοιχα η ανεργία των νέων έχει πέσει κατά 2 μονάδες. Στοιχεία που δείχνουν ότι οι στοχευμένες πολιτικές μας έχουν θετικά αποτελέσματα.

Φυσικά δεν επαναπαυόμαστε. Γνωρίζουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Γνωρίζουμε ότι έχουμε ακόμα πολλή δουλειά μπροστά μας. Στόχος μας είναι η σύγκλιση με την Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα: στους μισθούς, στην ανεργία, στην ποιότητα ζωής. Και αυτόν τον στόχο θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε».

Τελευταία ημέρα του Ιουλίου σήμερα και θα ήθελα να κλείσω τον μήνα με ένα πολύ θετικό νέο. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ η ανεργία στην πατρίδα μας τον Ιούνιο έπεσε στο 9,6%, από 10,3% τον Μάιο. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον αντίστοιχο μήνα του 2009!

Σε σχέση μάλιστα με τον Ιούνιο του 2019 η πτώση της ανεργίας ανέρχεται στις 8 ποσοστιαίες μονάδες, 9,6% από 17,5%. Και παράλληλα έχουμε αύξηση των απασχολούμενων κατά 400.000.

Θέλω επίσης να παραθέσω κάποια πιο συγκεκριμένα...

Δείτε περισσότερα


11η Σεπτεμβρίου: Τρεις άνδρες που κατηγορούνται για συνωμοσία παραδέχτηκαν την ενοχή τους

 


Τρεις από τους άνδρες που κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ έχουν συνάψει συμφωνία προδικασίας, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο

Ο Khalid Sheikh Mohammed, ο Walid Muhammad Salih Mubarak Bin Attash και ο Mustafa Ahmed Adam al-Hawsawi κρατούνται στη βάση του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στον Κόλπο του Γκουαντάναμο, στην Κούβα, εδώ και χρόνια χωρίς να δικαστούν.

Λεπτομέρειες για τη συμφωνία δεν έχουν ανακοινωθεί, αλλά τα αμερικανικά ειδησεογραφικά μέσα αναφέρουν ότι οι άνδρες θα παραδεχτούν την ενοχή τους με αντάλλαγμα η εισαγγελία να συμφωνήσει να μην επιδιώξει τη θανατική ποινή.

Σχεδόν 3.000 άνθρωποι στη Νέα Υόρκη, τη Βιρτζίνια και την Πενσυλβάνια σκοτώθηκαν στις επιθέσεις, οι οποίες πυροδότησαν τον «Πόλεμο κατά της Τρομοκρατίας» και τις εισβολές στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Ήταν η πιο θανατηφόρα επίθεση σε αμερικανικό έδαφος από την ιαπωνική επίθεση το 1941 στο Περλ Χάρμπορ της Χαβάης, όπου σκοτώθηκαν 2.400 άνθρωποι.

Η συμφωνία για την ένσταση ανακοινώθηκε για πρώτη φορά σε επιστολή που έστειλαν οι εισαγγελείς στις οικογένειες των θυμάτων, σύμφωνα με τους New York Times.

Ανέφερε ότι η ένσταση ενώπιον στρατοδικείου θα μπορούσε να γίνει ήδη από την επόμενη εβδομάδα.

Στην ανακοίνωσή του, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι «οι συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις των προδικαστικών συμφωνιών δεν είναι διαθέσιμοι στο κοινό αυτή τη στιγμή».

Οι άνδρες έχουν κατηγορηθεί για μια σειρά από κατηγορίες, όπως επίθεση εναντίον αμάχων, φόνο κατά παράβαση των νόμων του πολέμου, αεροπειρατεία και τρομοκρατία.

Ο Khalid Sheikh Mohammed θεωρείται ευρέως ο αρχιτέκτονας της επίθεσης, κατά την οποία οι αεροπειρατές κατέλαβαν επιβατικά αεροπλάνα και τα έριξαν στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στη Νέα Υόρκη και στο Πεντάγωνο έξω από την Ουάσιγκτον.

Ένα τέταρτο αεροσκάφος συνετρίβη σε χωράφι στην Πενσυλβάνια αφού οι επιβάτες αντέδρασαν.

Ο Μοχάμεντ, ένας μηχανικός με σπουδές στις ΗΠΑ, συνελήφθη μαζί με τον Χαουσάουι στο Πακιστάν τον Μάρτιο του 2003.

Οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι μετέφερε την ιδέα του για αεροπειρατεία και μεταφορά αεροπλάνων σε κτίρια των ΗΠΑ στον ηγέτη της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν, και αργότερα βοήθησε στη στρατολόγηση και την εκπαίδευση ορισμένων από τους αεροπειρατές.

Υποβλήθηκε σε μια σειρά από «βελτιωμένες τεχνικές ανάκρισης», συμπεριλαμβανομένου του waterboarding – προσομοίωσης πνιγμού – τουλάχιστον 183 φορές πριν απαγορευτεί η πρακτική από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Η δίκη έχει καθυστερήσει τόσο πολύ, εν μέρει λόγω των φόβων ότι οι αποκαλούμενες βάρβαρες τεχνικές ανάκρισης, οι οποίες λένε οι επικριτές ισοδυναμούσαν με βασανιστήρια, θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τα στοιχεία εναντίον των κρατουμένων.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα κέρδισε «καθαρά» τον Μαδούρο στις εκλογές

 



Ο κορυφαίος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις υποθέσεις της Λατινικής Αμερικής, ο Μπράιαν Νίκολς, υποστήριξε χθες Τετάρτη πως ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, ο Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια, κέρδισε «καθαρά» τον απερχόμενο πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο στις εκλογές της Κυριακής, καθώς ασκείται εντεινόμενη διεθνής πίεση να παρουσιαστούν αποδείξεις για την αμφισβητούμενη επανεκλογή του αρχηγού του κράτους.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Υποθέσεις του Δυτικού Ημισφαιρίου πρόσθεσε, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνεδρίαση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), ότι η διαφορά ήταν «εκατομμύρια» ψήφοι και αποδεικνύει την «αναντίρρητη» επικράτηση του κ. Γκονσάλες Ουρούτια, επικαλούμενος τους αριθμούς που παρουσίασε η αντιπολίτευση.

Με δεδομένη «αυτή την καταμέτρηση, ο λόγος που αρνούνται (σ.σ. οι αρχές) να δημοσιοποιήσουν πλήρη αποτελέσματα είναι προφανής», επέμεινε ο κ. Νίκολς.

«Ο Μαδούρο πρέπει να αναγνωρίσει τα πραγματικά αποτελέσματα των εκλογών στη Βενεζουέλα.  Στεκόμαστε στο κάλεσμά μας για διαφάνεια και δημοσίευση ακριβών, λεπτομερών αποτελεσμάτων», ανέφερε σε ανάρτησή του ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών.

Το ελεγχόμενο απο το καθεστώς εθνικό εκλογικό συμβούλιο (CNE) της Βενεζουέλας ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο επανεξελέγη για τρίτη θητεία στο αξίωμα. Η αντιπολίτευση όμως κατήγγειλε «μαζική νοθεία» και αντέτεινε πως επικράτησε ο δικός της υποψήφιος, ο κ. Γκονσάλες Ουρούτια, με «το 73%» των ψήφων. Ο κ. Μαδούρο έλαβε, κατά τα επίσημα αποτελέσματα του CNE, το 51,2% των ψήφων, ενώ ο αντίπαλός του το 44,2%.



Ο Χαμενεΐ έδωσε εντολή για άμεσο χτύπημα στο Ισραήλ,

 



Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, έδωσε εντολή στο Ιράν να πλήξει άμεσα το Ισραήλ, σε αντίποινα για τη δολοφονία στην Τεχεράνη του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, σύμφωνα με τρεις Ιρανούς αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για την εντολή, και μεταδίδουν οι New York Times.

Ο Χαμενεΐ έδωσε την εντολή σε έκτακτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν το πρωί της Τετάρτης, λίγο αφότου το Ιράν ανακοίνωσε ότι ο Ισμαήλ Χανίγια είχε σκοτωθεί, δήλωσαν οι τρεις Ιρανοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και δύο μέλη των Φρουρών της Επανάστασης. Ζήτησαν να μην δημοσιευθούν τα ονόματά τους, διότι δεν είχαν την εξουσιοδότηση να μιλήσουν δημοσίως.

Τον Απρίλιο, το Ιράν πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη και πιο ανοιχτή επίθεσή του στο Ισραήλ εδώ και δεκαετίες εχθρότητας, εκτοξεύοντας εκατοντάδες πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε αντίποινα για ένα ισραηλινό χτύπημα στο συγκρότημα της πρεσβείας του που σκότωσε αρκετούς Ιρανούς στρατιωτικούς διοικητές στη Δαμασκό της Συρίας. Αλλά ακόμη και αυτή η επίδειξη δύναμης είχε τηλεγραφηθεί αρκετά νωρίτερα, σχεδόν όλα τα όπλα καταρρίφθηκαν από το Ισραήλ και τους συμμάχους του και προκλήθηκε μικρή ζημιά.

Τώρα δεν είναι σαφές πόσο δυναμικά θα απαντήσει το Ιράν και αν θα βαθμολογήσει και πάλι την επίθεσή του για να αποφύγει την κλιμάκωση.

Οι Ιρανοί στρατιωτικοί διοικητές εξετάζουν μια άλλη συνδυασμένη επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους σε στρατιωτικούς στόχους στην περιοχή του Τελ Αβίβ και της Χάιφα, αλλά θα φροντίσουν να αποφύγουν τα πλήγματα σε πολιτικούς στόχους, δήλωσαν οι Ιρανοί αξιωματούχοι. Μια επιλογή που εξετάζεται είναι μια συντονισμένη επίθεση από το Ιράν και άλλα μέτωπα όπου έχει συμμαχικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Υεμένης, της Συρίας και του Ιράκ, για μέγιστο αποτέλεσμα, είπαν.

Ο Χαμενεΐ, ο οποίος έχει τον τελευταίο λόγο για όλα τα κρατικά θέματα και είναι επίσης ο αρχιστράτηγος των ενόπλων δυνάμεων, έδωσε εντολή στους στρατιωτικούς διοικητές των Φρουρών της Επανάστασης και του στρατού να προετοιμάσουν σχέδια τόσο για επίθεση όσο και για άμυνα σε περίπτωση που ο πόλεμος επεκταθεί και το Ισραήλ ή οι Ηνωμένες Πολιτείες χτυπήσουν το Ιράν, είπαν οι αξιωματούχοι.

Στη δημόσια δήλωσή του για τον θάνατο του Χανίγια, ο Χαμενεΐ έδωσε το μήνυμα ότι το Ιράν θα προβεί σε άμεσα αντίποινα, λέγοντας ότι «βλέπουμε την εκδίκηση για το αίμα του ως καθήκον μας», επειδή συνέβη στο έδαφος της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Είπε ότι το Ισραήλ έθεσε τις βάσεις για να λάβει «μια αυστηρή τιμωρία».



Η Ένωση Εισαγγελέων λέει -«Όχι» στη χειραγώγηση -Εκτός ορίων η κριτική στη Δικαιοσύνη

 



Αιχμές εναντίον όσων στρέφονται με τρόπο απαξιωτικό κατά εισαγγελικών λειτουργών για τις δικονομικές τους ενέργειες αφήνει η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος.

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος απαντά για το πόρισμα των υποκλοπών και διαβεβαιώνει πως οι εισαγγελικοί λειτουργοί ασκούν τα καθήκοντά τους με απόλυτη ευσυνειδησία και σημειώνει ότι είναι επιβεβλημένη η κριτική δικαστικών αποφάσεων, αλλά χωρίς να υπερβαίνει το μέτρο της ευπρεπούς εκφοράς λόγου και, κυρίως, «χωρίς να επιδιώκεται, άμεσα ή έμμεσα, η χειραγώγησή τους».

«Με αφορμή δηλώσεις πολιτικών προσώπων και δημοσιεύματα, που με τρόπο απαξιωτικό στρέφονται κατά Εισαγγελικών Λειτουργών για τις δικονομικές τους ενέργειες και την επί της ουσίας κρίση τους, σε εξαιρετικής φύσης και μείζονος σημασίας υπόθεση, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος τονίζει ότι η θεμιτή κριτική των δικαστικών αποφάσεων και εισαγγελικών κρίσεων είναι επιβεβλημένη, πρέπει όμως αυτή να γίνεται κατά τρόπο που δεν υπερβαίνει κάθε μέτρο ευπρεπούς εκφοράς δημόσιου λόγου, με σεβασμό στην προσωπικότητα και την ανεξαρτησία των Λειτουργών της Δικαιοσύνης και χωρίς να επιδιώκεται, άμεσα ή έμμεσα, η χειραγώγησή τους.

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος διαβεβαιώνει ότι οι Εισαγγελικοί Λειτουργοί ασκούν τα καθήκοντά τους με απόλυτη ευσυνειδησία, κατά το χειρισμό κάθε υπόθεσης ενεργούν σύμφωνα με το νόμο και τη συνείδησή τους, με βάση το αποδεικτικό υλικό, και δεν χειραγωγούνται, ούτε επηρεάζονται από ευθείες ή έμμεσες απειλές και πιέσεις από οποιαδήποτε πηγή και αν αυτές προέρχονται.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος»


Κ. Β.



Δίκη για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ: Αθώοι λόγω αμφιβολιών οι δύο κατηγορούμενοι

 


Αθώοι κατά πλειοψηφία κρίθηκαν από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο οι δύο κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, και η υπόθεση μπάινει και πάλι στο σκοτάδι εκθέτοντας την ΕΛ.ΑΣ.

Πρόκειται για δύο αδέλφια, 49 και 41 ετών, τους οποίους το δικαστήριο απάλλαξε από τις κατηγορίες λόγω αμφιβολιών.

Ο 49χρονος κρίθηκε αθώος λόγω αμφιβολιών κατά πλειοψηφία (5-2). Μειοψήφησαν ο πρόεδρος και η εξ αριστερών σύνεδρος, οι οποίοι είχαν την άποψη ότι πρέπει κατ’ επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας να κηρυχθεί ένοχος για άμεση συνέργεια σε ανθρωποκτονία και οπλοφορία και αθώος για οπλοχρησία.

Κατά πλειοψηφία (6-1) κηρύχθηκε αθώος και ο 41χρονος, μειοψηφούσης της εξ αριστερών συνέδρου.

Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελέας είχε ζητήσει την ενοχή των δύο κατηγορουμένων, λέγοντας ότι «δεν είναι απλή ανθρωποκτονία, έγινε στο πλαίσιο του οργανωμένου εγκλήματος».

«Ήταν αστυνομικός ρεπόρτερ από πολύ παλιά, είχε πληροφορίες για το πώς δρουν οι εγκληματικές οργανώσεις. Είχε σκοπό να κάνει κάποιες αποκαλύψεις, ίσως εκεί υπάρχει το κίνητρο για τη δολοφονία του. Μπορεί αυτά που έγραψε να ενοχλούσαν ή να υπήρχε ο φόβος αποκαλύψεων», είχε πει η εισαγγελέας.



Χάλκινο το 1ο μετάλλιο για την Ελλάδα από τον Θοδωρή Τσελίδη

 



Ένας συγκλονιστικός Θοδωρής Τσελίδης, επιβλήθηκε του Ισπανού, Τριστάνι Μοσακλισβίλι στον τελικό του τζούντο (90κιλά), κατακτώντας το πρώτο μετάλλιο της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισίου.

Επικράτησε στα ρεπεσάζ έναντι του Ισπανού γεωργιανής καταγωγής Τριστάνι Μοσαχλισβίλι 1-0.