Πέμπτη 1 Αυγούστου 2024

11η Σεπτεμβρίου: Τρεις άνδρες που κατηγορούνται για συνωμοσία παραδέχτηκαν την ενοχή τους

 


Τρεις από τους άνδρες που κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ έχουν συνάψει συμφωνία προδικασίας, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο

Ο Khalid Sheikh Mohammed, ο Walid Muhammad Salih Mubarak Bin Attash και ο Mustafa Ahmed Adam al-Hawsawi κρατούνται στη βάση του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στον Κόλπο του Γκουαντάναμο, στην Κούβα, εδώ και χρόνια χωρίς να δικαστούν.

Λεπτομέρειες για τη συμφωνία δεν έχουν ανακοινωθεί, αλλά τα αμερικανικά ειδησεογραφικά μέσα αναφέρουν ότι οι άνδρες θα παραδεχτούν την ενοχή τους με αντάλλαγμα η εισαγγελία να συμφωνήσει να μην επιδιώξει τη θανατική ποινή.

Σχεδόν 3.000 άνθρωποι στη Νέα Υόρκη, τη Βιρτζίνια και την Πενσυλβάνια σκοτώθηκαν στις επιθέσεις, οι οποίες πυροδότησαν τον «Πόλεμο κατά της Τρομοκρατίας» και τις εισβολές στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Ήταν η πιο θανατηφόρα επίθεση σε αμερικανικό έδαφος από την ιαπωνική επίθεση το 1941 στο Περλ Χάρμπορ της Χαβάης, όπου σκοτώθηκαν 2.400 άνθρωποι.

Η συμφωνία για την ένσταση ανακοινώθηκε για πρώτη φορά σε επιστολή που έστειλαν οι εισαγγελείς στις οικογένειες των θυμάτων, σύμφωνα με τους New York Times.

Ανέφερε ότι η ένσταση ενώπιον στρατοδικείου θα μπορούσε να γίνει ήδη από την επόμενη εβδομάδα.

Στην ανακοίνωσή του, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι «οι συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις των προδικαστικών συμφωνιών δεν είναι διαθέσιμοι στο κοινό αυτή τη στιγμή».

Οι άνδρες έχουν κατηγορηθεί για μια σειρά από κατηγορίες, όπως επίθεση εναντίον αμάχων, φόνο κατά παράβαση των νόμων του πολέμου, αεροπειρατεία και τρομοκρατία.

Ο Khalid Sheikh Mohammed θεωρείται ευρέως ο αρχιτέκτονας της επίθεσης, κατά την οποία οι αεροπειρατές κατέλαβαν επιβατικά αεροπλάνα και τα έριξαν στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στη Νέα Υόρκη και στο Πεντάγωνο έξω από την Ουάσιγκτον.

Ένα τέταρτο αεροσκάφος συνετρίβη σε χωράφι στην Πενσυλβάνια αφού οι επιβάτες αντέδρασαν.

Ο Μοχάμεντ, ένας μηχανικός με σπουδές στις ΗΠΑ, συνελήφθη μαζί με τον Χαουσάουι στο Πακιστάν τον Μάρτιο του 2003.

Οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι μετέφερε την ιδέα του για αεροπειρατεία και μεταφορά αεροπλάνων σε κτίρια των ΗΠΑ στον ηγέτη της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν, και αργότερα βοήθησε στη στρατολόγηση και την εκπαίδευση ορισμένων από τους αεροπειρατές.

Υποβλήθηκε σε μια σειρά από «βελτιωμένες τεχνικές ανάκρισης», συμπεριλαμβανομένου του waterboarding – προσομοίωσης πνιγμού – τουλάχιστον 183 φορές πριν απαγορευτεί η πρακτική από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Η δίκη έχει καθυστερήσει τόσο πολύ, εν μέρει λόγω των φόβων ότι οι αποκαλούμενες βάρβαρες τεχνικές ανάκρισης, οι οποίες λένε οι επικριτές ισοδυναμούσαν με βασανιστήρια, θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τα στοιχεία εναντίον των κρατουμένων.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου