Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020

Έως 120 δόσεις τα χρέη στην Εφορία - Ρυθμίσεις-«σωσίβιο» από τράπεζες

 



Νέες ρυθμίσεις οφειλών προς την Εφορία σε 12, 24, 100 ή ακόμη και 120 δόσεις, που θα ξεκινήσουν από τον Μάιο του 2021, καθώς μέχρι τότε έχουν «παγώσει» οι πληρωμές επιχειρήσεων και νοικοκυριών που έχουν πληγεί από την πανδημία, φέρνει το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να μπει φρένο στην ιλιγγιώδη αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών και να διευκολυνθούν πολίτες και επιχειρήσεις να εκπληρώσουν υποχρεώσεις που αθέτησαν ή προέκυψαν μετά το lockdown.

Σύμφωνα με την απόφαση που ανακοίνωσε ο αρμόδιος υφυπουργός για τα έσοδα κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, προβλέπονται μεταξύ άλλων τα εξής:

1. Θεσμοθετείται μια νέα ρύθμιση, η οποία αφορά όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που επλήγησαν οικονομικά από την πανδημία του κορωνοϊού και δίνει τη δυνατότητα να εντάξουν σε αυτή όλες τις αρρύθμιστες οφειλές τους προς την Εφορία οι οποίες δημιουργήθηκαν την περίοδο Μαρτίου - Ιουνίου 2020 με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Οι οφειλές αυτές, που τελούν σε αναστολή έως τις 30 Απριλίου 2021, μπορούν να ρυθμιστούν, από τον Μάιο του 2021, σε 12 δόσεις άτοκα ή σε 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%.

2. Οι ρυθμισμένες δόσεις Μαρτίου - Ιουνίου 2020 που δεν έχουν καταβληθεί και έχουν πάρει αναστολή πληρωμής έως τις 30 Απριλίου 2021 θα προστεθούν, από τον Μάιο 2021 και μετά, στο τέλος των δόσεων της αρχικής ρύθμισης.

3. Ολοι όσοι έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία και έχασαν για οποιονδήποτε λόγο ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών ή εξωδικαστικού μηχανισμού στο διάστημα Μαρτίου - Σεπτεμβρίου 2020 μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά τη ρύθμιση από τον Οκτώβριο του 2020. Η ρύθμιση αυτή αναβιώνει με όλα τα ευεργετήματά της και οι δόσεις που δεν κατέβαλαν θα προστεθούν ως υπεράριθμες μετά την τελευταία δόση και αφορά όσους είχαν ενταχθεί στις 100 ή στις 120 δόσεις.

4. Ολοι όσοι έχασαν τη ρύθμισή τους από την 1η Νοεμβρίου 2019 και μετά, και στους οποίους απαγορεύεται να ρυθμίσουν ξανά τις οφειλές τους, αποκτούν πλέον τη δυνατότητα να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.

5. Οφειλές στην Εφορία που προέκυψαν από απλήρωτα δάνεια, τα οποία χορηγήθηκαν με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, μπορούν να ρυθμιστούν σε 120 μηνιαίες δόσεις, με κλιμακούμενο πρόγραμμα απαλλαγής από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

Ελπίδες για αύξηση των εισπράξεων

Με τις ρυθμίσεις αυτές, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Το Βήμα», η κυβέρνηση θέλει να στηρίξει και τα έσοδα του 2021, καθώς προσδοκά ότι από το δεύτερο τρίμηνο της νέας χρονιάς η οικονομία θα επανέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης. Αναμένει ότι παράλληλα θα αυξηθούν και οι εισπράξεις από τρέχοντες φόρους (κυρίως από τον ΦΠΑ), ώστε να ισορροπήσει και πάλι ο κρατικός προϋπολογισμός.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή, σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας το 2021 θα διαδραματίσουν οι ευρωπαϊκοί πόροι που η χώρα διασφάλισε από το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι πόροι αυτοί ενισχύουν την ανάκαμψη της χώρας προσθέτοντας δύο ποσοστιαίες μονάδες στην ανάπτυξη το 2021, ανεβάζοντάς την από το 5,5% (σενάριο βάσης) στο 7,5%.

Ωστόσο, υπάρχει και το δυσμενές σενάριο όπου, αν έχουμε αρνητική εξέλιξη στο μέτωπο της πανδημίας είτε εντός του 2020, είτε στο δεύτερο τρίμηνο του 2021, η ανάπτυξη στο επόμενο έτος θα περιοριστεί στο 4,5% του ΑΕΠ.

Στα 10,6 δισ. ευρώ το έλλειμμα εφέτος

Οσο για το αποτέλεσμα που θα εμφανίσει εφέτος ο προϋπολογισμός, προβλέπεται έλλειμμα 10,6 δισ. ευρώ ή 6,2% του ΑΕΠ, ενώ και για το 2021 ο προϋπολογισμός εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει έλλειμμα της τάξης του 1% (αισιόδοξο σενάριο) ή 3% στο δυσμενές σενάριο.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, αύξηση κατά 3,56 δισ. ευρώ σε σύγκριση με εφέτος αναμένεται να εμφανίσουν τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού το 2021 και να διαμορφωθούν στα 53,7 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 7,1% έναντι των εκτιμήσεων του 2020.

Οι φόροι επί αγαθών και υπηρεσιών (ΕΦΚ, ΦΠΑ κ.λπ.) προβλέπεται να ανέλθουν σε 27,5 δισ. ευρώ, αυξημένοι κατά 3,54 δισ. ευρώ, ενώ οι λοιποί φόροι που αφορούν την παραγωγή εκτιμώνται σε 1,15 δισ. ευρώ, μειωμένοι κατά 57 εκατ. ευρώ έναντι των εκτιμήσεων του 2020.

Τα έσοδα από φόρους εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν το 2021 σε 15,2 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,25 δισ. ευρώ έναντι των εκτιμήσεων του 2020.

Στο ποσό αυτό έχει περιληφθεί η πρόβλεψη για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για μισθωτούς ιδιωτικού τομέα (θα φανεί στη μηνιαία παρακράτηση φόρου από τον πρώτο μήνα του επόμενου έτους), ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και εισοδηματίες. Εξαιρούνται από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι.





Μητσοτάκης : Tο χυδαίο πρωτοσέλιδο της “Αυγής” δείχνει τον πανικό και, αν θέλετε, την πολιτική ένδεια του ΣΥΡΙΖΑ.

 


Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εφημερίδα «Τα Νέα» και στον δημοσιογράφο Γιάννη Πρετεντέρη.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, να ξεκινήσω από την επικαιρότητα. Κατάλαβα ότι σας ικανοποίησε η απόφαση για την Χρυσή Αυγή. Είπατε ότι δεν σχολιάζετε δικαστικές αποφάσεις, ότι αισθανθήκατε όμως μια ανακούφιση, μια ικανοποίηση.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι. Αυτό άλλωστεαποτυπώθηκε πλήρως και στη δήλωση την οποία έκανα. Θεωρώ ότι κλείνει ένας κύκλος που τραυμάτισε τη χώρα, ένας κύκλος διαρκείας. Με το πολιτικό σκέλος του, ίσως και το πιο σημαντικό, να έχει ήδη κλείσει στις εκλογές του Ιουλίου του 2019. Τότε που η Χρυσή Αυγή δεν μπήκε στη Βουλή.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Έμεινε εκτός, ναι.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θέλω να θυμίσω ότι αποτελούσε κεντρικό προεκλογικό μου στόχο να αποτρέψω την είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή, το είχα δηλώσει επανειλημμένως. Εκείνος ο στόχοςεπετεύχθη, αλλά η αναγνώριση του εγκληματικού χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής…

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ:…Ήταν θέμα δικαστηρίου.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ήταν θέμα δικαστηρίων, ναι. Αποτελεί ωστόσο και μια απόφαση που θεωρώ ότι έχει επιπτώσεις εντός και εκτός Ελλάδος. Θα έλεγα πως ήταν μια θαρραλέα απόφαση που πήρε το δικαστήριο.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Υπήρξε κλίμα επηρεασμού του;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν το πιστεύω. Νομίζω ότι οποιαδήποτε δίκη με αυτή την πολιτική σημασία είναι λογικό ότι θα προκαλούσε αντιδράσεις. Δεν θεωρώ όμως σε καμιά περίπτωση ότι το δικαστήριο επηρεάστηκε από το γενικότερο κλίμα. Εγώ προσωπικά ως Πρωθυπουργός, όπως προσέξατε, απείχα από οποιαδήποτε δήλωση. Όλο το προηγούμενο διάστημα ωστόσοδεν έπαψα να καταγγέλλω ότι η καθυστέρηση των τεσσεράμισι ετών επί διακυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ ήταν παντελώς αδικαιολόγητη.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Είχατε επίγνωση των αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα και ότι θα έπεφτε ενδεχομένως «στα μαλακά» η Χρυσή Αυγή;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, είχαμε επισημάνει και προεκλογικά, θυμάστε, ότι οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα ήταν από τις τελευταίες πρωτοβουλίες που είχε αναλάβει…

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Μετά τις ευρωεκλογές.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ήτανε ακριβώς λίγες μέρες μετά τις ευρωεκλογές και λίγο πριν από τις εθνικές κάλπες. Είχαμε τονίσει ότι υπήρξε τότε μια ακατανόητη βιασύνη. Βεβαίως, είχαμε πει ότι πολλές από τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα κινούνταν προς τη σωστή κατεύθυνση. Αλλά είχαμε εκφράσει σοβαρότατη επιφύλαξη, επειδή γνωρίζετε ότι ο διάβολος κρύβεται στη λεπτομέρεια, σεκάποιες διατάξεις που δημιουργούσαν εύλογα ερωτηματικά. Εγώ νομικός δεν είμαι, αλλά ξέρετε πως έστω και μια μέρα να ισχύσει ο Ποινικός Κώδικας, υπερισχύει η ευμενέστερη διάταξη για τον κατηγορούμενο. Άρα και να άλλαζε ο Ποινικός Κώδικας εκ των υστέρων…

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Δεν θα είχε αλλάξει τίποτα.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:Αλλά αυτό είναι ζήτημα το οποίο αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν αφορά εμένα.Εγώ κρατώ την ενότητα του πολιτικού κόσμου απέναντι στη Χρυσή Αυγή. Σε ένα επίπεδο δεν σας κρύβω ότι με ενοχλεί η σπουδή με την οποία κάποιοι έσπευσαν να εκμεταλλευτούν πολιτικά αυτή τη δίκη. Κορυφαίο παράδειγμα το χυδαίο πρωτοσέλιδο της «Αυγής», που δείχνει τον πανικό κι αν θέλετε την πολιτική ένδεια του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως θα ήθελα πραγματικά να κρατήσουμε τη νίκη της δημοκρατίας. Οι δημοκρατικοί πολίτες γυρίζουν την πλάτη σε τέτοιες συμπεριφορές.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Και της Δικαιοσύνης.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μα η Δημοκρατία πάει με τη Δικαιοσύνη. Και στο σημείο αυτό δεν μπορώ να μην πω ότι τίποτα απ’ όλα αυτά δεν θα είχε συμβείεάν ο Αντώνης Σαμαράς, Πρωθυπουργός το 2013, δεν είχε παραπέμψει την υπόθεση στη Δικαιοσύνη. Είναι κάτι το οποίο οφείλουμε να του το πιστώσουμε. Η Ιστορία θα γράψει ότι η Νέα Δημοκρατία είχε καθοριστικό ρόλο στο να κλείσει το κεφάλαιο Χρυσή Αυγή.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Πάμε στον κορωνοϊό. Είχαμε μια πρώτη φάση συναινετική, αλλά τώρα το παραμικρό γίνεται αντικείμενο αντιδικίας. Υπήρξε μεταστροφή ή η κυβέρνηση κατελήφθη εξ απήνης από το δεύτερο κύμα; Απροετοίμαστη…

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, για να ισχύει αυτό θα έπρεπε να υπάρχουν στοιχεία ότι δεν έχουμε χειριστεί καλά το δεύτερο κύμα.Κάτι ωστόσο που δεν ισχύει. Υπάρχει δεύτερο κύμα; Βεβαίως και υπάρχει. Είχαμε προειδοποιήσει για το δεύτερο κύμα; Βεβαίως και είχαμε. Είναι τα πράγματα στην Ελλάδα πολύ καλύτερα απ’ όσο είναι στις πιο πολλές ευρωπαϊκές χώρες; Βεβαίως και είναι πολύ καλύτερα. Γιατί είναι καλύτερα; Διότι και στο δεύτερο κύμα πήραμε μια σειρά από μέτρα διαφορετικά για λόγους που έχουμε εξηγήσει. Και στο δεύτερο κύμα, κύριε Πρετεντέρη, παρά την κούραση του κόσμου και παρά το ότι το ζήτημα πολιτικοποιήθηκε από την αντιπολίτευση, οι πολίτες σε γενικές γραμμές συμμορφώνονται με τις οδηγίες των ειδικών και της Πολιτείας.Διότι εμείς πάντα ακούμε τους ειδικούς.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Όλες οι αποφάσεις που παίρνετε είναι αποφάσεις μόνο προερχόμενες από ειδικούς γιατρούς; Ή παίρνετε υπόψη σας και την οικονομία, την κοινωνία;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα απαντήσω με απόλυτη ειλικρίνεια: Εάν υπήρχε κάποιος μαγικός τρόπος να κλειστούμε όλοι στα σπίτια μας και να μην έχουμε τεράστια οικονομική ζημιά από αυτή την επιλογή, προφανώς θα ήταν ο πιο σίγουρος τρόπος για να αφοπλίσουμε τον κορωνοϊό. Όλοι όμως κατανοούν ότιθα πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία ένακαθολικό lockdown. Αυτό το οποίο κάναμε δηλαδή τις 6 εβδομάδες του Απριλίου και του Μαΐου.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Άκουσα μία δήλωσή σας, ότι υπάρχει συμφωνία στην Ευρώπη.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν είναι συμφωνία.Είναι αυτό που θα λέγαμε understanding. Ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας…

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Για να μη γίνειlockdown.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Και γιατί μπορούμε να το κάνουμε αυτό; Για μια σειρά από λόγους: Πρώτον, καταλαβαίνουμε πολύ καλύτερατώρα ποιος είναι ο αόρατος εχθρός. Τα συστήματα υγείας είναι πιο έτοιμα. Έχουμε καλύτερα συστήματα ιχνηλάτησης και κάνουμε περισσότερα τεστ.Και ξέρουμε πλέον ότι μια σειρά από απλά μέτρα, με σημαντικότερο τη χρήση μάσκας, είναι πολύ πιο αποτελεσματικά από άλλα, πιο σύνθετα και με μεγαλύτερο οικονομικό κόστος.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Συνεπώς, με διαβεβαιώνετε ότι δεν πιάστηκε απροετοίμαστη η κυβέρνηση στη δεύτερη φάση. Γιατί έχω δυο-τρία παραδείγματα. Ας πούμε, οι προσλήψεις στο ΕΣΥ. Από τον Ιανουάριο γίνονται αυτές οι προσλήψεις.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μακριά από εμένα η άποψη ότι τα κάναμε όλα τέλεια.Κάθε μέρα μαθαίνουμε και προσπαθούμε να γίνουμε καλύτεροι γιατί κι εμείς κάνουμε λάθη. Πιστεύω ότι συνολικά τον Ιούνιο και τον Ιούλιο υπήρξε στην κοινωνία ένα κλίμα γενικής ανακούφισης και ικανοποίησης, που συνδέθηκε ίσως με την καλοκαιρινή ραστώνη και οδήγησε στην εντύπωση ότι αυτό το αφήσαμε πίσω μας.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Σαφώς.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Πιστεύω όμως ότι από τις αρχές Αυγούστου, που είχαμε ενδείξεις ότι το πράγμα ξαναφούντωνε, κινηθήκαμε γρήγορα παίρνοντας μέτρα σωστά διαβαθμισμένα. Από εκεί και πέρα, αφού έρχεστε στα συγκεκριμένα ζητήματα, δεν υπάρχουν σήμερα ουσιαστικές ελλείψεις στο σύστημα υγείας. Έχουμε κάνει περισσότερες από 6.000 προσλήψεις νοσηλευτών και επικουρικών γιατρών. Έτσι, μπορούμε να στελεχώνουμε και τα νοσοκομεία μας, αλλά και τις καινούριες εντατικές πουανοίγουμε με επαρκές προσωπικό.
Μία κριτική ακόμα που μας ασκήθηκεαφορά τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Και εμένα με ενόχλησαν κάποιες εικόνες συνωστισμού.Προσπαθήσαμε και πετύχαμε να προσθέσουμε λεωφορεία. Συνωστισμός παρατηρείται πλέον σε σχετικά λίγα δρομολόγια. Θα θέλαμε να μην παρατηρείται σε κανένα, αλλά…

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Η εικόνα που έχετε για το εμβόλιο ή τα εμβόλια ποια είναι; Είχατε πει και εσείς και ο κ. Κικίλιας ότι τον Δεκέμβριο θα μπορούμε να κάνουμε εμβολιασμό.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εφόσον οι κλινικές δοκιμές αποβούν θετικές, πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να έχουμε σε χρόνο όχι πολύ μακρινό τα πρώτα εμβόλια. Αυτή τουλάχιστον είναι η πληροφόρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση…

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Μες στον Δεκέμβριο;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι, προς το τέλος του Δεκεμβρίου καιτις αρχές Ιανουαρίου.Και τονίζω ότι όλα αυτά προέρχονται από συμβόλαια προαγοράς που έχει κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, κατανέμοντας τα εμβόλια στις χώρες-μέλη με κριτήριο τον πληθυσμό τους. Εάν έπρεπε να κάνω μία εκτίμηση, θα έλεγα ότι έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο χειμώνα αλλάότι από την άνοιξη του 2021 τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Φοβάστε μήπως χάσετε την κοινωνία;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μέχρι στιγμής δεν την έχουμε χάσει.Και δεν την έχουμε χάσει, πιστεύω, διότι ήμασταν πάντα πολύ ειλικρινείς. Κάναμε την αυτοκριτική μας εκεί που έπρεπε, συνταχθήκαμε με την κοινωνία και δώσαμε πάντα τα εύσημα πρώτα σε αυτήν και ύστερα στο κράτος. Δεν αναφέρομαι στην κυβέρνηση αλλά στο κράτος. Διότι δεν ήταν μόνο οι κυβερνητικές αποφάσεις. Ήταν καιένας ολόκληρος μηχανισμός που δούλεψε με έναν επαγγελματισμό ο οποίος μας εξέπληξε ευχάριστα. Αυτό αποτελεί μια παρακαταθήκη εμπιστοσύνης για την επόμενη μέρα.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Για να κλείσω το κεφάλαιο,μου λέτε ότι θα προσπαθήσετε να αποφύγετε τα μεγάλα μέτρα τύπου γενικούlockdown.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Να το πω αλλιώς: Εφόσον ακολουθήσουμε τα μέτρα που μας έχουν υποδείξει οι ειδικοί, είμαι περίπου σίγουρος ότι δεν θα χρειαστεί να κάνουμε κάτι δραστικό, το οποίο θα έχει σημαντικές οικονομικές συνέπειες.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Να περάσω,λοιπόν, στην οικονομία. Φέτος πάει να κλείσει με μια ύφεση 7,5%. Θα μπορέσετε να κρατήσετε τις προεκλογικές δεσμεύσεις σας;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είχα υποσχεθεί, αναφέρω ενδεικτικά κάποια παραδείγματα, όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών…

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Και φόρων…

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είχα δεσμευτεί για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.Την κάνουμε για το 2021, αλλά πιστεύω ότι θα έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο να την κάνουμε και μόνιμη. Ο πυρήνας,λοιπόν, του προγράμματός μας,ο οποίος διαπνεόταν από τη σταδιακή μείωση φόρων και εφαρμογήμεταρρυθμίσεων που κάνουν τη χώρα ανταγωνιστική, όχι απλά ισχύουν, αλλά θεωρώ ότι πρέπει να επιταχυνθούν.
Η δύσκολη άσκηση που έχουμε -και την οποία πιστεύω ότι την κάνουμε με επιτυχία- είναι ότιδιαχειριζόμαστε πολλές, πολυεπίπεδες και ταυτόχρονες κρίσεις. Προσοχή: Δεν είναι κρίσεις οι οποίες έρχονταν η μία μετά την άλλη, ούτε σε μόνο ένα μέτωπο. Αλλά είναι παράλληλες και ταυτόχρονες.
Πάντως τώρα διαθέτουμε, κύριε Πρετεντέρη, ένα όπλο, που δεν είχαμε όταν εκπονούσαμε το προεκλογικό μας πρόγραμμα. Κι αυτό είναι οι σημαντικοίευρωπαϊκοί πόροι και οι διαδικασίες που τους συνοδεύουν. Γιατί, για πρώτη φορά, δεν υφίσταται ερώτημα από πού θα χρηματοδοτηθούν οι επενδύσεις και οι αλλαγές που θέλουμε να κάνουμε.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Μα έχει προχωρήσει το Ταμείο Ανάκαμψης; Φτάσαμεμέσα Οκτωβρίου…

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Το Ταμείο Ανάκαμψης για να προχωρήσει πρέπει πρώτα να εγκριθείέως το τέλος του έτους απ’ όλα τα μέλη, από όλα τα εθνικά Κοινοβούλια.Και πρέπει να υπάρξει μια τελική συμφωνία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων για τα ζητήματα του κράτους δικαίου. Δεν μπορώ να φανταστώ όμως πώς αυτό το τελευταίο ζήτημα μπορεί να εμποδίσει συνολικά τη λειτουργία του Ταμείου. Οπότε η διαφορά σε σχέση με ένα χρόνοπριν είναι ότι τώρα, όντως, οι πόροι αυτοί υπάρχουν…

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Χρηματοδοτικοί πόροι.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: …Σημαντικοί πόροι προς αξιοποίηση. Και πρέπει να σας πω ότι η Ελλάδα μπαίνει με μεγάλη ταχύτητα στον διεθνή επενδυτικό χάρτη. Με επενδύσεις που πολύ δύσκολα στο παρελθόν θα κατάφερνε να προσελκύσει.
Αναφέρω δύο μόνο παραδείγματα: Την επένδυση της Microsoft, που εκτός απ’ τον οικονομικό της αντίκτυπο έχει και τεράστια συμβολική και επικοινωνιακή σημασία. Αλλά κι αυτήν του Ελληνικού. Όπου η πρόταση για την άδεια του καζίνο ήταν πέντε φορές πάνω από την ελάχιστη τιμή προσφοράς.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Παρ’ όλα αυτά έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο χειμώνα.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Δηλαδή μην το ωραιοποιούμε.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Το χρέος το δικό μας είναι σε αυτή την κρίση το κράτος να κάνει αισθητή την παρουσία του και να στηρίξει τους πιο αδύναμους. Είναι κάτι το οποίο έχουμε ήδη κάνει σε μεγάλο βαθμό. Καιθα εξακολουθούμε, χωρίς υπερβολές και χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τη συνολική δημοσιονομική σταθερότητα, να είμαστε κοντά σε εκείνους που έχουν περισσότερο ανάγκη.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Τελικά είστε φιλελεύθερος ή σοσιαλδημοκράτης; Γιατί αυτό που περιγράφετε πιο πολύ SPD μου μοιάζει.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είμαι φιλελεύθερος, αλλά δεν είμαι νεοφιλελεύθερος. Και κάθε φιλελεύθερος αντλεί τον ιδεολογικό του ειρμό από τον πολιτικό φιλελευθερισμό του 19ου αιώνα. Θυμίζω δε ότι οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις, όπως τα πρώτα βήματα στην κοινωνική ασφάλιση έγιναν κι από φιλελεύθερους.Άρα εγώ τι πιστεύω; Ότι το κράτος οφείλει να κάνει αισθητή την παρουσία του σε εποχές κρίσης όταν πρέπει να αναπληρώσει τον ιδιωτικό τομέα. Για μένα η στήριξη των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας είναι πρώτη πολιτική προτεραιότητα.Πρέπει να κρατήσουμε την κοινωνική συνοχή και να βγούμε όλοι μαζί ενωμένοι από την περιπέτεια.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Η αντιπολίτευση διατυπώνει την άποψη ότι περίπου εξαπατήσατε τον κόσμο για να πάρετε τις εκλογές. Σας υπενθυμίζω ότι ο κ. Τσίπρας σας αποκάλεσε «μεγαλύτερο πολιτικό απατεώνα» στη Βουλή. Το αφήγημα, ανεξάρτητα από την προσωπική επίθεση στην οποία δεν απαντήσατε, είναι ότι«είπατε ψέματα, τα βρήκατε μπαστούνια κι αναγκάζεστε να ακολουθήσετε την πολιτική που εμείς σας λέγαμε να ακολουθήσετε».

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο ότι η αντιπολίτευση και ο κ. Τσίπρας δεν έχουν ακόμα συμβιβαστεί με την ήττα τους. Έκανα, κύριε Πρετεντέρη, ήδη από την προεκλογική περίοδο μια συνειδητή επιλογή να μην υποβιβάζω το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου με τέτοιους χαρακτηρισμούς.
Το έκανα έχοντας κάνει και εγώ τη δική μου αυτοκριτική. Γιατί δεν σας κρύβω ότι στα πρώτα μου χρόνια ως αρχηγός της Αντιπολίτευσης μερικές φορές ανέβαιναν οι τόνοι περισσότερο από όσο θα ήθελα και περισσότερο απ’όσο θα ήθελε και η κοινωνία. Διότι αυτή όταν βλέπει δύο πολιτικούς αρχηγούς να τσακώνονται έτσι, απλά κλείνει την τηλεόραση και δεν ακούει κανέναν. Αν ακόμη και σήμερα ο κ. Τσίπρας επιλέγει αυτήν την ξεπερασμένη τακτική είναι δικαίωμά του. Όσο για το ποιος μπορεί να μιλά για πολιτική απάτη ή αυταπάτη, χρησιμοποιώ όρους που έχει πει ο κ. Τσίπρας, νομίζω ότι θα το κρίνουν καλύτερα οι πολίτες.
Έρχομαι όμως στην ουσία της κριτικής. Πείτε μου μία δέσμευση την οποία είχαμε αναλάβει και δεν τηρήσαμε. Γιατί μας κατηγορεί η αντιπολίτευση; Ότι δεν φέραμε ρυθμό ανάπτυξης 3% ή 4%; Προφανώς ανυπόστατο επιχείρημα, καθώς η χώρα βρέθηκεστη δίνη της πανδημίας.Η πραγματικότητα μιλάει από μόνη της. Αν δείτε τον πυρήνα των προεκλογικών μας δεσμεύσεων και κάνετε την αντιπαραβολή με εκείνα που έχουμε ήδη ψηφίσει, θα δείτε ότι είμαστε συνεπέστατοι σε όσα είχαμε δεσμευτεί.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Προβληματιστήκατε να κάνετε εκλογές;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν το σκέφτηκα ούτε μία στιγμή.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ούτε μια στιγμή;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ούτε μια στιγμή. Γιατί να κάνω;

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Δεν λέω γιατί να κάνετε. Λέω αν το σκεφτήκατε…

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Θα μπορούσε να σας απασχολήσει, με τέτοιες δημοσκοπήσεις.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Γιατί να με απασχολήσει; Έχουμε 158 βουλευτές και μία πολιτική αποδοχή που, όπως και αν τη δει κανείς, είναι μεγαλύτερη από εκείνη της ημέρας των εκλογών.Ως Πρωθυπουργός, επίσης, πιστεύω ότι με περιβάλλει ηεμπιστοσύνη ενός σημαντικού τμήματος τη κοινωνίας. Θα ήτανπράξηοπορτουνισμού, κυνικού οπορτουνισμού, που δεν μου ταιριάζει αν σκεφτόμουν νέες εκλογές. Και δεν πιστεύω ότι θα μου προσέθετε και κάτι πολιτικά.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Σας άκουσα,όμως, στο Υπουργικό Συμβούλιο να κάνετε κριτική για αστοχίες.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Μήπως λοιπόν η κυβέρνηση χρειάζεται και ένα φρεσκάρισμα;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Τώρα αυτή είναι η ερώτηση που κάνουν όλοι…

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ:Δεν είπα την κακή λέξη, είπα φρεσκάρισμα.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Και στην οποία δεν πρόκειται να σας απαντήσω. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι δίνουμε μια μάχη σε πολλά μέτωπα. Προτιμώ να βελτιώνω την απόδοση του στρατού παρά να κάνω αλλαγές.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Πάμε, τώρα, στο τελευταίο μας κεφάλαιο που είναι τα εξωτερικά. Καταρχήν η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν ιστορική συμφωνία;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι. Η Συμφωνία των Πρεσπών κατά την άποψή μας δεν ήταν ιστορική συμφωνία. Κατά την άποψη των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν ιστορική συμφωνία, αλλά…

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Έγινε λάθος στο draft των δηλώσεων;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Έγινε ένα λάθος, το οποίο διορθώθηκε.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Συνεπώς εμμένετε στην άποψη που είχατε προ της εκλογής σας.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως, εμμένω.Και κανείς δεν μπορεί να με κατηγορήσει για υποκρισία. Είχα πει από την πρώτη στιγμή ότι η συμφωνία αυτή είχε σημαντικότατα προβλήματα, με πρώτο το γεγονός ότι αναγνωρίζει μακεδονική γλώσσα και μακεδονική ταυτότητα. Πλην όμως, εφόσον η συμφωνία αυτή κυρωθεί, όπως και έχει κυρωθεί, είχα εξηγήσει ότι δεν θα την αμφισβητήσω. Το είχαπει προεκλογικά σε όλους τους τόνους, επειδή ακριβώς γνώριζα αυτό το οποίο γνωρίζω και σήμερα.Ότι η συμφωνία δεν μπορεί να αλλάξει.
Η συμφωνία, λοιπόν,έχει προβλήματα.Για μας δεν είναι ιστορική συμφωνία.Πλην όμως,θα κοιτάξουμε, όσο γίνεται, να βελτιώσουμε τις διμερείς σχέσεις, ελέγχοντας πάντα αν οι βόρειοι γείτονές μας την εφαρμόζουνσωστά.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Κάθε φορά που έρχεται το θέμα Σκόπια, Μακεδονία κ.λπ. υπάρχει μια αμηχανία στην παράταξή σας.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εγώ δεν έχω καμιά αμηχανία.Ήμουν από την πρώτη στιγμή πάρα πολύ ξεκάθαρος.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Οι συμφωνίες με την Βόρεια Μακεδονία θα έλθουν στη Βουλή;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως και θα έρθουν, όταν κρίνουμε ότι κοινοβουλευτικά βολεύει στον προγραμματισμό μας. Έτσι γίνεται πάντα με τις κυρώσεις των συμφωνιών. Συνήθως έρχονται όταν έχουμε κάποια κοινοβουλευτικά κενά. Προφανώς δεν είναι η πρώτη μου προτεραιότητα να τις φέρω αύριο, γιατί έχουμε σειρά από σημαντικά νομοσχέδια τα οποίαπρέπει να ψηφιστούν με μεγάλη ταχύτητα. Θα έρθουν εντός των επόμενων μηνών.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ούτε φοβάστε διαρροές;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι βέβαια. Ήμασταν πάρα πολύ ειλικρινείς και πάρα πολύ έντιμοι. Θα ήταν πάρα πολύ εύκολο για μένα, κύριεΠρετεντέρη, να είμαι προεκλογικάπολύ πιο οξύς με την συμφωνία αυτή. Δεν το έκανα διότι ήξερα καλά τι δεσμεύσεις αναλαμβάνει η χώρα. Για να κάνω, μάλιστα, και μία γέφυρα με τα υπόλοιπα ζητήματαπου φαντάζομαι θα συζητήσουμε σχετικά με την Τουρκία, μια χώρα η οποία επικαλείται σταθερά το Διεθνές Δίκαιο πρέπει και να το σέβεται στην πράξη. Αυτή η κυβέρνηση λοιπόν που έχει σημαία της τη διεθνή νομιμότητα δεν είναι δυνατόν να αμφισβητήσειμία διμερή κυρωμένη διεθνή συμφωνία. Είτε μας αρέσει, είτε δεν μας αρέσει.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Κάνατε το πέρασμα στα ελληνοτουρκικά. Έχω την αίσθηση ότι υπήρξε ένα λεπτόσημείο στη σχέση σας με τον Ερντογάν. Οι πρώτοι μήνες ήτανε καλοί, συναντηθήκατε στην Νέα Υόρκη, είχα καταλάβει ότι ήταν καλό το κλίμα της συνάντησης και ξαφνικά προέκυψε το σύμφωνο με τη Λιβύη που μάλλον δεν το είχαμε πάρει υπόψη μας και ο Έβρος που ήταν ένας αιφνιδιασμός. Εκεί χάλασε το πράγμα. Το λέω λάθος;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ήταν δυνατόν να μη χαλάσει;

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ναι, αλλά δεν το περιμένατε.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, ξεκίνησα με καλή διάθεση. Δεν νομίζω οτι υπάρχει έλληνας πολίτης ο οποίος να μη θέλει επί της αρχής, κι εφόσον αυτό θα ήταν εφικτό, να έχουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία. Εγώ δεν ψάχνομαι για καβγά και νομίζω ότι κανείς δεν πρέπει να ψάχνεται για καυγά χωρίς λόγο. Πράγματι, στην πρώτη μου συνάντηση με τον κ. Ερντογάν του πρότεινα ένα πλαίσιο ουσιαστικού διαλόγου για βελτίωση των σχέσεών μας. Δυστυχώς τα επόμενα βήματα ήταν αυτά τα οποία περιγράψατε. Και ασφαλώς το παράνομο «μνημόνιο» με την Λιβύη, το οποίο παραβιάζει κατάφωρα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Δεν σας είχε ενημερώσει γι’ αυτό;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι, όχι. Γνωρίζαμε ότι υπήρχαν συζητήσεις. Δεν είμαστε αφελείς. Ήταν ωστόσο μια κίνηση όχι απλά παράνομη, αλλά και προκλητική απέναντι στην Ελλάδα.Και μην ξεχνάτε ότι ακολούθησε η εργαλειοποίηση των προσφύγων και των μεταναστών, το πρώτο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου. Τότε που η Ελλάδα ύψωσε το ανάστημά της, προστάτευσε τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα και απέτρεψε τον κ. Ερντογάν από το να χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες για να ασκήσει πίεση στην Ευρώπη. Ήταν προφανές λοιπόν ότι όταν έχουν συμβεί δύο τέτοια γεγονότα, όχι με ελληνική υπαιτιότητα, θα υπάρχει μια ένταση στις σχέσεις μας. Και ύστερα βέβαια ακολούθησαν τα γεγονότα του καλοκαιριού…

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Τι θέλει ο Ερντογάν; Έχετεάποψη για τη στρατηγική του;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, αυτό που με ενδιαφέρει είναι τι θέλουμε εμείς. Και αυτό το οποίο πιστεύω ότι πετύχαμε και με τις πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι να μην αντιλαμβάνεται πλέον η Ευρώπη τις σχέσεις Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου ως μία ιδιαιτερότητα κάποιων περιφερειακών γειτόνων και να μας λέει με έναν ψυχρό τρόπο«βρείτε τα».Αλλά να τις ανάγει σε γεωπολιτικό ζήτημα που αφορά την ίδια την Ευρώπη. Και να αναγνωρίσει με ξεκάθαρο τρόπο ότι σε αυτή την ένταση υπάρχει κάποιος ο οποίος την προκαλεί -και αυτός είναι η Τουρκία.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Εσείς πιστεύετε στις κυρώσεις; Αποδίδουν οι κυρώσεις;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Πιστεύω στην απειλή των κυρώσεων.Αν φτάσει στο σημείο κανείς να επιβάλει κυρώσεις, τότε θα πρέπει να γνωρίζει ότι η ένταση μπορεί να συντηρηθεί για αρκετό χρονικό διάστημα. Το ενδεχόμενο επιβολής των κυρώσεων όμως σε μια οικονομία πουήδη αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα έχει μεγάλη αξία. Και δεν νομίζω πως είναι τυχαίο ότι τελικά υπήρξε μια -ας μην χρησιμοποιήσω τον όρο «αναδίπλωση»-προσαρμογή της τουρκικής θέσης.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Θέλει διερευνητικές η Τουρκία; Τι καταλαβαίνετε;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Πιστεύω πως θα ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές. Αυτή τουλάχιστον είναι και η διαβεβαίωση που είχα από τον υπουργό Εξωτερικών,ο οποίος μίλησε με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών. Μας ενημέρωσε ότι πολύ σύντομα θα δώσουν ημερομηνία διερευνητικών.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Για ένα μόνο θέμα;Τις θαλάσσιες ζώνες;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ακριβώς. Όπως άλλωστε αποτυπώνεται σαφώς και στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.Αλλά όπως έχει συμφωνηθεί και κατ’ ιδίαν, στις επαφές των διπλωματικών μας συμβούλων. Διότι αυτό έχει συμφωνηθεί.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Στο Βερολίνο, συμφωνήθηκε μόνο θαλάσσιες ζώνες;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως. Βεβαίως έχει συμφωνηθεί.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Γιατί τότε δεν δώσατε στη δημοσιότητα τη Συμφωνία του Βερολίνου, αν είναι τόσο υπέρ μας;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:Γιατί εξαρχής είχαμε συμφωνήσει να μην δοθεί. Δεν ήταν άλλωστε συμφωνία, όπως σας είπα κατ’ αρχάς. Είναι τα γραπτά πρακτικά του τι συμφωνήθηκε εκεί.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Κατάλαβα.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Λοιπόν αυτό είναι δεδομένο. Οι διερευνητικές ξεκινούν από εκεί που σταμάτησαν τον Μάρτιο του 2016. Θεωρώ ότι αυτό θα είναι ένα πρώτο βήμα για να καταλάβουμε και τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας ως προς το βασικό αντικείμενο της νομικής μας διαφοράς. Μου γίνεται συχνά η ερώτηση «μα καλά, δεν έχουμε άλλες διαφορές με την Τουρκία;». Βεβαίως έχουμε πολλά θέματα να συζητήσουμε αλλά…

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Αλλά σε αυτό συμφωνούμε ότι διαφωνούμε.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Σε αυτό συμφωνούμε ότι διαφωνούμε.Και είναι το ένα θέμα το οποίο έχει νομική διάσταση.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Μπορεί να ψάχνει διέξοδο ο Ερντογάν να απαλλαγεί από το βάρος των διερευνητικών;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, αυτή τη στιγμή καλώς ή κακώς οι διερευνητικές είναι το σημείο το οποίο θα αποτελέσει και κριτήριο για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με το αν η Τουρκία εννοεί ότι επιδιώκει μια αποκλιμάκωση με την Ελλάδα. Άρα, εάν η Τουρκία για οποιονδήποτε λόγο δεν προσέλθει στις διερευνητικές όπως έχει συμφωνηθεί, θα είναι μία ακόμα ένδειξη και για τους Ευρωπαίους ότι η Τουρκία συνεχίζει την προκλητική της συμπεριφορά.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Άκουσα που είπατε ότι η ιστορία στα Βαρώσια παραβιάζει αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αποτελεί κατεξοχήν προκλητική κίνηση. Καταλαβαίνω ότι η Τουρκία θέλει να παίξει έναν πιο έντονα παρεμβατικό ρόλο στα ζητήματα των εκλογών της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Εκεί το αποδίδετε;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Το αποδίδω και εκεί…

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι θα το θέσετε στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, στις 15-16 Οκτωβρίου.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως και θα το θέσουμε. Έχουμε τρεις Συνόδους Κορυφής μέχρι τον Δεκέμβριο και είναι απολύτως λογικόκαι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και εγώ να ενημερώσουμε για όσα ακολούθησαν την προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Υπήρξε ένταση με την κυρία Μέρκελ στις Βρυξέλλες;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι, δεν υπήρξε καμία ένταση. Δεν είμαι και άνθρωπος ο οποίος εύκολα ανεβάζω τους τόνους. Το πρώτο προσχέδιο απερρίφθηκαι από εμάς και από την Κύπρο. Έγινε μία συστηματική προσπάθεια να διορθωθεί. Και διορθώθηκε. Σε πολύ μεγάλο βαθμό το τελικό προσχέδιο δεν είχε ιδιαίτερη σχέση με το πρώτο. Η κυρία Μέρκελ προφανώς για να συμφωνήσει με το τελικό κείμενοπείστηκε ότι αποτυπώνει σωστά τις προτεραιότητες του Συμβουλίου.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Πείστηκε; Έχετε κάποια εξήγηση για την πολιτική της άποψη για το θέμα;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, εγώ αναγνωρίζω τις ειλικρινείς προσπάθειες της Καγκελαρίου να βοηθήσει στην εκτόνωση. Δεν έχω λόγο να αμφιβάλλω ότι εννοεί αυτά που λέει. Είναι μια πολύ ειλικρινής πολιτικός και ό,τι σου πει κατ’ ιδίαν, θα τα πει και δημόσια. Την εμπιστεύομαι στον ρόλο τον οποίο η ίδια διεκδίκησε και τον οποίο ατύπως της αναθέσαμε.
Από την άλλη, να το πω και αυτό, εκτιμώ πάρα πολύ και τη στάση του Προέδρου Μακρόν. Νομίζω ότι αυτή η διττή προσέγγιση βοήθησε.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ:Λέτε «αν δεν συμφωνούμε, να πάμε στη Χάγη». Πιστεύετε ότι η κυβέρνησή σας μπορεί να αντέξει πολιτικά την όποια απόφαση της Χάγης;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, πιστεύω ότι έχουμε δίκιο.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Σύμφωνοι. Δεν είναι όμως τι πιστεύετε εσείς.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ξέρουμε πολύ καλά, κ. Πρετεντέρη, ότι ένα διεθνές δικαιοδοτικό όργανο πολύ δύσκολα θα σου δώσει το 100% όσων διεκδικείς.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Άρα το παίρνετε υπόψη σας.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως το λαμβάνω υπόψη μου. Θεωρώ όμως ότι το συνολικό όφελος που θα αποκομίσει η χώρα από μία ειρηνική επίλυση της μιας διαφοράς που έχουμε με την Τουρκία θα είναι πολλαπλάσιο του όποιου κόστους μπορεί να υπάρχει στην κοινή γνώμη από κάποια απόφαση. Και να σας πω και κάτι, γιατί μου αρέσει να λέω τα πράγματα έξω από τα δόντια: Το γεγονός ότι η Ελλάδα έρχεται και συζητάει ένα ζήτημα που αφορά την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο σημαίνει πως αναγνωρίζουμε ότι αυτή είναι μια περιοχή όπου και η Τουρκία έχει διεκδικήσεις. Εάν δεν το αναγνωρίζαμε αυτό, δεν θα πηγαίναμε σε συζήτηση.


Τάκης Λαζαρίδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε τελικά να καταδικαστεί η Χρυσή Αυγή

 


Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε τελικά να καταδικαστεί η Χρυσή Αυγή για δικούς του μικροπολιτικούς λόγους", υποστήριξε το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Τάκης Λαζαρίδης.

Ο κ. Λαζαρίδης κλήθηκε να σχολιάσει το απαράδεκτο πρωτοσέλιδο της Αυγής που έχει διχάσει μέχρι και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε πως είναι μία προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να καλύψει τις δικές του βαρύτατες ευθύνες. "Μην ξεχνάμε ότι όλα αυτά τα χρόνια, αν κράτησε τόσο πολύ αυτή η δίκη, ο βασικός υπευθύνος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ", συνέχισε.

"Ας πούμε τα πράγματα καθαρά: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε τελικά να καταδικαστεί η Χρυσή Αυγή για δικούς του μικροπολιτικούς λόγους", συμπλήρωσε ο κ. Λαζαρίδης, ενώ στο σχόλιο του δημοσιογράφου ότι αυτή η δήλωση είναι βαριά, απάντησε πως ναι μεν είναι βαρύ, αλλά αυτό πιστεύει και οφείλει να το πει. "Ο ΣΥΡΙΖΑ ευθύνεται γιια την απαράδεκτη καθυστέρηση της δίκης και αυτό το πρωτοσέλιδο είναι μία προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών και τίποτα άλλο", κατέληξε ο κ. Λαζαρίδης και δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η απόφαση αποτελεί μία περήφανη νίκη της Δημοκρατίας.   

Το απόσπασμα:





Φρίκη στο Λονδίνο! 31 συλλήψεις για παιδική πορνογραφία

 


31 άτομα συνελήφθησαν στο Λονδίνο για παιδική πορνογραφία, καθώς φέρονται να έχουν κατεβάσει από το Ίντερνετ χιλιάδες εικόνες κακοποίησης παιδιών.

«Στη διάρκεια της επιχείρησης», η οποία διεξήχθη από τις 28 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Οκτωβρίου, «οι αστυνομικοί συνέλαβαν 31 άτομα, κατέσχεσαν περισσότερα από 300 πειστήρια και εκτέλεσαν 91 εντάλματα έρευνας», ανέφερε η Σκότλαντ Γιάρντ σε ανακοίνωση που εξέδωσε. Πρόσθεσε πως η επιχείρησή της επέτρεψε «να προστατευθούν 100 παιδιά».

«Στο πλαίσιο της έρευνάς τους, οι αστυνομικοί θα πρέπει τώρα να εξετάσουν δεκάδες χιλιάδες εικόνες κακοποίησης και εκμετάλλευσης ανηλίκων σε τηλέφωνα, τάμπλετ και φορητούς υπολογιστές», πρόσθεσε.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από έναν πυρήνα της Μητροπολιτικής Αστυνομίας που δίνει μάχη κατά της παιδικής πορνογραφίας στο Ίντερνετ. Ο εν λόγω πυρήνας αριθμεί περισσότερους από 200 εξειδικευμένους αστυνομικούς.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ



Ξυλοκόπησε και βίασε 26χρονη! Τον συνέλαβε η Άμεση Δράση που έδρασε άμεσα

 


Θύμα άγριου ξυλοδαρμού και βιασμού έπεσε το Σάββατο 10.10.2020 μία 26χρονη, στη Σταμάτα στον νομό Αττικής.

Η νεαρή γυναίκα, κατήγγειλε αμέσως το περιστατικό και η Αστυνομία άρχισε έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη, ο οποίος τελικά συνελήφθη ύστερα από πεζή καταδίωξη αστυνομικών της Άμεσης Δράσης. 

Η ανάρτηση του Χρήστου Μπαλάσκα, για το περιστατικό:

“Έχω τονίσει κατ επανάληψη ότι το αντικείμενο της άμεσης δράσης είναι πολυποίκιλο. Ασχολείται απο τα νερά που ρίχνει μιά νοικοκυρά στο μπαλκόνι μιάς άλλης, μέχρι τρομοκρατικές ενέργειες, ληστείες κ.λ.π. Σήμερα και ώρα 16:50, το Β 2-2 περιπολικό της άμεσης δράσης της Β αλλαγής έλαβε σήμα στην περιοχή της Σταμάτας για άνδρα ο οποίος τις πρωινές ώρες της σήμερον είχε βιάσει και κακοποιήσει σωματικά μιά εικοσιεξάχρονη Ελληνίδα. Αμέσως το περιπολικό έφτασε στο σημείο και κατόπιν περιγραφής εντόπισε τον δράστη του βιασμού. Στη θέα των συναδέλφων ο εν λόγω τράπηκε σε φυγή. Κατόπιν πεζής καταδίωξης οι συνάδελφοι ενημερώνοντας το κέντρο συνέλαβαν τον βιαστή ο οποίος προέβαλε σθεναρή αντίσταση. Όλοι μαζί πήγαν στο τοπικό Τ.Α. όπου διαπιστώθηκε ότι ο εικοσιεννιάχρονος ήταν Έλληνας και αναγνωρίστηκε. Μήπως πρέπει η πολιτεία να προσέξει περισσότερο τα περιπολικά της άμεσης δράσης; Η αποστολή τους είναι εξαιρετικά δύσκολη και οι απαιτήσεις τεράστιες. Συγχαρητήρια στο Β 2-2/Β αλλαγής. Απάλλαξε έστω και προσωρινά την κοινωνία απο ένα τέτοιο άτομο. ΕΥΓΕ”.

Χρήστος Μπαλάσκας
το Σάββατο
ριγραφής εντόπισε τον δράστη του βιασμού. Στη θέα των συναδέλφων ο εν λόγω τράπηκε σε φυγή. Κατόπιν πεζής καταδίωξης οι συνάδελφοι ενημερώνοντας το κέντρο συνέλαβαν τον βιαστή ο οποίος προέβαλε σθεναρή αντίσταση. Όλοι μαζί πήγαν στο τοπικό Τ.Α. όπου διαπιστώθηκε ότι ο εικοσιεννιάχρονος ήταν Έλληνας και αναγνωρίστηκε. Μήπως πρέπει η πολιτεία να προσέξει περισσότερο τα περιπολικά της άμεσης δράσης; Η αποστολή τους είναι εξαιρετικά δύσκολη και οι απαιτήσεις τεράστιες. Συγχαρητήρια στο Β 2-2/Β αλλαγής. Απάλλαξε έστω και προσωρινά την κοινωνία απο ένα τέτοιο άτομο. ΕΥΓΕ.
Keine Fotobeschreibung verfügbar.
Bild könnte enthalten: 1 Person, Auto und im Freien, Text „TS POLICE EA 25696“
Bild könnte enthalten: eine oder mehrere Personen
352
26
13


Κορωνοϊός: Σε ποια αντικείμενα επιζεί έως 28 ημέρες όταν κάνει ψύχρα

 


Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η επιβίωση του κορωνοϊού στα άψυχα αντικείμενα είναι μεγάλη σε συνθήκες μειωμένου φωτισμού. Πόσο επιζεί σε χαρτονομίσματα, οθόνες κινητών τηλεφώνων και βαμβακερά υφάσματα.

Τελειωμό δεν έχουν οι κακές ειδήσεις για τον νέο ιό που μπήκε ξαφνικά στη ζωή μας πριν από επτά μήνες και την έχω αναστατώσει στον υπερθετικό βαθμό. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως ο κορωνοϊός Covid-19 μπορεί υπό ορισμένες συνθήκες να επιζήσει στα αντικείμενα έως και… 28 ημέρες. Και το χειρότερο είναι πως μεταξύ αυτών των αντικειμένων συμπεριλαμβάνονται τα χαρτονομίσματα.

Το εύρημα προέρχεται από τον Οργανισμό Επιστημονικής & Βιομηχανικής Έρευνας της Κοινοπολιτείας (CSIRO), τον εθνικό ερευνητικό οργανισμό της Αυστραλίας. Ομάδα ερευνητών πραγματοποίησαν διάφορα πειράματα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ο κορωνοϊός επιζεί για εβδομάδες στα άψυχα αντικείμενα.

Μεταξύ των αντικειμένων που μπορεί να παραμείνουν για καιρό μολυσμένα συμπεριλαμβάνονται:

Χαρτονομίσματα

Οθόνες κινητών τηλεφώνων

Ανοξείδωτα αντικείμενα

Σε όλ' αυτά ο κορωνοϊός μπορεί να επιζήσει επί μακρόν, όταν βρίσκονται σε χώρο που δεν φωτίζεται επαρκώς. Όταν τα αντικείμενα αυτά εκτίθενται στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV), η διάρκεια ζωής του κορωνοϊού μειώνεται κατακόρυφα. Ίσως γι' αυτό προγενέστερες μελέτες είχαν δείξει ότι ο κορωνοϊός επιβιώνει έως 4 ημέρες στα χαρτονομίσματα και έως 7 στο ανοξείδωτο ατσάλι.

Πάντως τόσο οι προγενέστερες, όσο και η νέα έρευνα επιβεβαιώνουν ότι την επιβίωση του κορωνοϊού ευνοούν οι χαμηλές θερμοκρασίες.

Η νέα έρευνα

Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην ιατρική επιθεώρηση Virology Journal, πραγματοποίησαν σειρά πειραμάτων στο σκοτάδι για να μην επηρεαστούν τα αποτελέσματά τους.

Τα πειράματα έγιναν σε θερμοκρασίες 20,30 και 40 βαθμών Κελσίου. Τα δε υλικά που εξετάστηκαν ανευρίσκονται συχνά σε δημόσιους χώρους (π.χ. στα μέσα μαζικής μεταφοράς).

Σε συγκεντρώσεις ιού εφάμιλλες με αυτές που εκπέμπει ένας ασθενής με Covid-19, ο κορωνοϊός επιζούσε:

Έως 28 ημέρες στους 20 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες επιφάνειες

Επί λιγότερο από 1-2 ημέρες στους 40 βαθμούς Κελσίου σε όλες τις επιφάνειες

Στους 20 βαθμούς Κελσίου ο κορωνοϊός είχε την μέγιστη επιβίωση στις μη πορώδεις επιφάνειες, όπως αυτές από:

Γυαλί

Ανοξείδωτο ατσάλι

Χαρτί (π.χ. χάρτινα χαρτονομίσματα)

Πολυμερή (π.χ. τραπεζογραμμάτια)

Βινύλιο

Το βασικό υλικό κατασκευής των χαρτονομισμάτων (τραπεζογραμματίων) δεν είναι πάντοτε το χαρτί. Σε περισσότερες από 20 χώρες (π.χ. Βρετανία, Καναδάς, Αυστραλία) είναι ένα συνθετικό πολυμερές.

Η νέα μελέτη έδειξε ακόμα ότι ο κορωνοϊός επιζεί λιγότερο στα πορώδη υλικά, όπως το βαμβακερό ύφασμα. Σε αυτό, δεν βρέθηκαν ίχνη του ιού μετά από 14 ημέρες στους 20 βαθμούς Κελσίου.

Αντίστοιχα, ο ιός της γρίπης επιβιώνει στο σκοτάδι και στους 20 βαθμούς Κελσίου έως 17 ημέρες, λένε οι ερευνητές.

Και στους 30 βαθμούς

Ο κορωνοϊός φάνηκε να επιζεί ολοένα λιγότερο όσο αυξανόταν η θερμοκρασία. Έτσι, στους 30 βαθμούς Κελσίου επιζούσε:

7 ημέρες σε αντικείμενα από ανοξείδωτο ατσάλι, συνθετικό πολυμερές ή γυαλί

3 ημέρες σε αντικείμενα από βινύλιο ή βαμβακερό ύφασμα

21 ημέρες σε αντικείμενα από χαρτί όπως τα χαρτονομίσματα

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι ο κορωνοϊός παραμένει μεταδοτικός για πολύ περισσότερο καιρό απ' ό,τι εθεωρείτο πιθανό», γράφουν οι ερευνητές. «Η ανθεκτικότητά του στα τραπεζογραμμάτια από χαρτί και πολυμερές έχει ιδιαίτερη σημασία. Και αυτό διότι, μέσω αυτών, υπάρχει πιθανότητα μετάδοσης βιώσιμου ιού μεταξύ ανθρώπων σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές».

Τα νέα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία που έχει ο συχνός, σχολαστικός καθαρισμός και η απολύμανση των χεριών, λένε οι ειδικοί. Τα μέτρα αυτά είναι εξαιρετικά σημαντικά κατά τις συναλλαγές με χαρτονομίσματα μεταξύ ανθρώπων ή στο ATM.


Πηγή : iatropedia.gr



Άνετη νίκη για την Ελλάδα, 2-0 τη Μολδαβία

 


Με νίκη συνέχισε η εθνική τις υποχρεώσεις της στον 3ο όμιλο της 3ης κατηγορίας του Nations League, καθώς επικράτησε 2-0 της Μολδαβίας στο ΟΑΚΑ.

Σκόρερ της ελληνικής ομάδας ήταν ο Μπακασέτας με πέναλτι στο 45+3΄ (σε αυτή τη φάση αποβλήθηκε από τους φιλοξενούμενους ο Πόσματς) και ο Μάνταλος στο 50΄, ενώ ο Βλαχοδήμος απέκρουσε πέναλτι του Μιλιντσεάνου στο 88΄.

ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

Μολδαβία - Σλοβενία (14/11, 21:45)

Ελλάδα - Κόσοβο (14/11, 21:45)

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

1. Ελλάδα 7 (4-1)

2. Σλοβενία 7 (2-0)

3. Κόσοβο 1 (2-4)

4. Μολδαβία 1 (1-4)



Μέλος της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε απο την 17Ν τη δολοφονία Υπουργού και Βουλευτή της ΝΔ

 




Δεν μας εκπλήσσει η ανάρτηση στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτά είναι τα στελέχη του επικίνδυνα και ανεύθυνα.

Διαβάσαμε :

"Δυστυχώς η 17Ν άφησε μερικούς πίσω (Άδωνι, Μπογδάνο κλπ)" έγραψε σε tweet που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις ένα μέλος της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ.

Για να καταλάβετε ποιοι είναι οι πολιτικοί μας αντίπαλοι διαβάστε τι έγραψε ένας από τους γνωστούς υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ. Στενοχωριέται που η 17Ν δεν πρόλαβε να σκοτώσει εμένα και τον Μπογδάνο απάντησε ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.


Για να καταλάβετε ποιοι είναι οι πολιτικοί μας αντίπαλοι διαβάστε τι έγραψε ένας από τους γνωστούς υποστηρικτές του @syriza_gr , υποστηρικτής @KostasVaxevanis κλπ Στενοχωριέται που η 17Ν δεν πρόλαβε να ΣΚΟΤΩΣΕΙ εμένα και τον @bogdanosk και δεν «ξεβρώμισε αρκετά τον τόπο..»
Image
Image
Image
Image


Στη συνέχεια το μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε συγγνώμη και ο λογαριασμός διεγράφη.


Ο 21χρονος που έγραψε πως θέλει νεκρούς τον Γεωργιάδη και εμένα είναι μέλος της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργεί κατά σύστημα την κουλτούρα της βίας, στοχεύοντας ειδικά στους νέους. Δεν θα κινηθώ εναντίον του 21χρονου που ζήτησε συγγνώμη. Η ευθύνη είναι του ΣΥΡΙΖΑ.
Image
Image


Για το θέμα έβγαλε ανακοίνωση η Νέα Δημοκρατία, η οποία ζητάει την καταδίκη και διαγραφή του μέλους της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο σε ανάρτησή του ζήτησε «τη δολοφονία ενός υπουργού και ενός βουλευτή», επισημαίνοντας προς την Αξιωματική Αντιπολίτευση πως «η καταδίκη της Χρυσής Αυγής δεν αρκεί. Πρέπει να καταδικάζονται και οι πρακτικές της».

«Καλούμε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναλογιστεί που οδηγούν το μίσος, η ακραία πόλωση, η δαιμονοποίηση του πολιτικού αντιπάλου», τονίζει στην ανακοίνωσή της και προσθέτει πως «λίγες μέρες μετά την καταδικαστική απόφαση για τη Χρυσή Αυγή, μέλος της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ ζητά τη δολοφονία ενός υπουργού και ενός βουλευτή της ΝΔ!» 

«Για μερικούς ο κύκλος του τυφλού μίσους συνεχίζεται. Και δυστυχώς πρωτοσέλιδα όπως το σημερινό της Αυγής δημιουργούν το υπέδαφος» υπογραμμίζει το κυβερνών κόμμα. 

Και καταλήγει: «Η δημοκρατία δεν είναι κενό σύνθημα. Είναι καθημερινή πρακτική. Μόνο  έτσι δεν θα αφήσουμε χώρο στους εχθρούς της δημοκρατίας.  Η καταδίκη της Χρυσής Αυγής δεν αρκεί. Πρέπει να καταδικάζονται και οι πρακτικές της»


 Πηγή