Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020

Κορωνοϊός: Σε ποια αντικείμενα επιζεί έως 28 ημέρες όταν κάνει ψύχρα

 


Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η επιβίωση του κορωνοϊού στα άψυχα αντικείμενα είναι μεγάλη σε συνθήκες μειωμένου φωτισμού. Πόσο επιζεί σε χαρτονομίσματα, οθόνες κινητών τηλεφώνων και βαμβακερά υφάσματα.

Τελειωμό δεν έχουν οι κακές ειδήσεις για τον νέο ιό που μπήκε ξαφνικά στη ζωή μας πριν από επτά μήνες και την έχω αναστατώσει στον υπερθετικό βαθμό. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως ο κορωνοϊός Covid-19 μπορεί υπό ορισμένες συνθήκες να επιζήσει στα αντικείμενα έως και… 28 ημέρες. Και το χειρότερο είναι πως μεταξύ αυτών των αντικειμένων συμπεριλαμβάνονται τα χαρτονομίσματα.

Το εύρημα προέρχεται από τον Οργανισμό Επιστημονικής & Βιομηχανικής Έρευνας της Κοινοπολιτείας (CSIRO), τον εθνικό ερευνητικό οργανισμό της Αυστραλίας. Ομάδα ερευνητών πραγματοποίησαν διάφορα πειράματα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ο κορωνοϊός επιζεί για εβδομάδες στα άψυχα αντικείμενα.

Μεταξύ των αντικειμένων που μπορεί να παραμείνουν για καιρό μολυσμένα συμπεριλαμβάνονται:

Χαρτονομίσματα

Οθόνες κινητών τηλεφώνων

Ανοξείδωτα αντικείμενα

Σε όλ' αυτά ο κορωνοϊός μπορεί να επιζήσει επί μακρόν, όταν βρίσκονται σε χώρο που δεν φωτίζεται επαρκώς. Όταν τα αντικείμενα αυτά εκτίθενται στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV), η διάρκεια ζωής του κορωνοϊού μειώνεται κατακόρυφα. Ίσως γι' αυτό προγενέστερες μελέτες είχαν δείξει ότι ο κορωνοϊός επιβιώνει έως 4 ημέρες στα χαρτονομίσματα και έως 7 στο ανοξείδωτο ατσάλι.

Πάντως τόσο οι προγενέστερες, όσο και η νέα έρευνα επιβεβαιώνουν ότι την επιβίωση του κορωνοϊού ευνοούν οι χαμηλές θερμοκρασίες.

Η νέα έρευνα

Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην ιατρική επιθεώρηση Virology Journal, πραγματοποίησαν σειρά πειραμάτων στο σκοτάδι για να μην επηρεαστούν τα αποτελέσματά τους.

Τα πειράματα έγιναν σε θερμοκρασίες 20,30 και 40 βαθμών Κελσίου. Τα δε υλικά που εξετάστηκαν ανευρίσκονται συχνά σε δημόσιους χώρους (π.χ. στα μέσα μαζικής μεταφοράς).

Σε συγκεντρώσεις ιού εφάμιλλες με αυτές που εκπέμπει ένας ασθενής με Covid-19, ο κορωνοϊός επιζούσε:

Έως 28 ημέρες στους 20 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες επιφάνειες

Επί λιγότερο από 1-2 ημέρες στους 40 βαθμούς Κελσίου σε όλες τις επιφάνειες

Στους 20 βαθμούς Κελσίου ο κορωνοϊός είχε την μέγιστη επιβίωση στις μη πορώδεις επιφάνειες, όπως αυτές από:

Γυαλί

Ανοξείδωτο ατσάλι

Χαρτί (π.χ. χάρτινα χαρτονομίσματα)

Πολυμερή (π.χ. τραπεζογραμμάτια)

Βινύλιο

Το βασικό υλικό κατασκευής των χαρτονομισμάτων (τραπεζογραμματίων) δεν είναι πάντοτε το χαρτί. Σε περισσότερες από 20 χώρες (π.χ. Βρετανία, Καναδάς, Αυστραλία) είναι ένα συνθετικό πολυμερές.

Η νέα μελέτη έδειξε ακόμα ότι ο κορωνοϊός επιζεί λιγότερο στα πορώδη υλικά, όπως το βαμβακερό ύφασμα. Σε αυτό, δεν βρέθηκαν ίχνη του ιού μετά από 14 ημέρες στους 20 βαθμούς Κελσίου.

Αντίστοιχα, ο ιός της γρίπης επιβιώνει στο σκοτάδι και στους 20 βαθμούς Κελσίου έως 17 ημέρες, λένε οι ερευνητές.

Και στους 30 βαθμούς

Ο κορωνοϊός φάνηκε να επιζεί ολοένα λιγότερο όσο αυξανόταν η θερμοκρασία. Έτσι, στους 30 βαθμούς Κελσίου επιζούσε:

7 ημέρες σε αντικείμενα από ανοξείδωτο ατσάλι, συνθετικό πολυμερές ή γυαλί

3 ημέρες σε αντικείμενα από βινύλιο ή βαμβακερό ύφασμα

21 ημέρες σε αντικείμενα από χαρτί όπως τα χαρτονομίσματα

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι ο κορωνοϊός παραμένει μεταδοτικός για πολύ περισσότερο καιρό απ' ό,τι εθεωρείτο πιθανό», γράφουν οι ερευνητές. «Η ανθεκτικότητά του στα τραπεζογραμμάτια από χαρτί και πολυμερές έχει ιδιαίτερη σημασία. Και αυτό διότι, μέσω αυτών, υπάρχει πιθανότητα μετάδοσης βιώσιμου ιού μεταξύ ανθρώπων σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές».

Τα νέα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία που έχει ο συχνός, σχολαστικός καθαρισμός και η απολύμανση των χεριών, λένε οι ειδικοί. Τα μέτρα αυτά είναι εξαιρετικά σημαντικά κατά τις συναλλαγές με χαρτονομίσματα μεταξύ ανθρώπων ή στο ATM.


Πηγή : iatropedia.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου