Τρίτη 15 Ιουνίου 2021

Οι Αλβανοί παίκτες των Σκοπίων δεν τραγουδούν τον εθνικό ύμνο της Βόρειας Μακεδονίας


 

Πολλά ήταν τα παραλειπόμενα της αναμέτρησης ανάμεσα στη Βόρεια Μακεδονία και την Αυστρία για τον 3ο όμιλο του Euro 2020.
Οι Αλβανοί παίκτες των Σκοπίων στην αρχή του αγώνα, όπως φαίνεται και σε βίντεο, δεν τραγουδούν τον Εθνικό ύμνο της Βόρειας Μακεδονίας.


Η συγκεκριμένη επιλογή, που έχει γίνει και στο παρελθόν, έχει να κάνει με το ότι οι Αλβανοί της Βόρειας Μακεδονίας θεωρούν ότι ο Εθνικός ύμνος της χώρας δεν αντιπροσωπεύει όλες τις εθνικότητές της.

Για την ιστορία η Αυστρία επικράτησε 3-1 της Βόρειας Μακεδονίας.


Πηγή : protothema.gr



ΝΔ για απεργία: Βασανιστήρια των συνδικαλιστών στους Αθηναίους


 

Ενάντια στις απεργίες που έχουν προκηρυχθεί για αύριο Τετάρτη λόγω του εργασιακού νομοσχεδίου τάσσεται η Νέα Δημοκρατία η οποία με ανακοίνωσή της τονίζει πως πρόκειται για κινητοποιήσεις που στρέφονται ενάντια στο κοινωνικό σύνολο και θέτουν σε κίνδυνο την συμμετοχή των μαθητών στις Πανελλαδικές εξετάσεις.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας:

Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των εργαζομένων στο μετρό και τα λεωφορεία της πρωτεύουσας που αποφάσισαν να προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία την Τετάρτη αποδεικνύουν ότι γράφουν στα παλιά τους παπούτσια την αγωνία και τους κόπους των μαθητών που συμμετέχουν στις εξετάσεις.

Χωρίς μετρό όλη την ημέρα και χωρίς λεωφορεία ως τις 9 το πρωί, εκτός από τα βασανιστήρια στα οποία θα υποβληθούν και πάλι τα εκατομμύρια των κατοίκων της Αθήνας για να πάνε στις δουλειές τους, τίθεται σε κίνδυνο η συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις. Σημειώνεται ότι τα παιδιά σύμφωνα με το πρόγραμμα πρέπει να βρίσκονται στα εξεταστικά κέντρα ως τις 8 π.μ.

Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες λαμβάνουν αποφάσεις αδιαφορώντας για το κοινωνικό κόστος ιδιαίτερα σε βάρος των νέων παιδιών που βρίσκονται την Τετάρτη μπροστά σε ένα από τα πιο σημαντικά ορόσημα της ακαδημαϊκής και επαγγελματικής τους ζωής.

Ανάλογη είναι η εικόνα για την 24ωρη απεργία που αποφάσισαν η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας για την Τετάρτη. Η ΑΔΕΔΥ την Παρασκευή είχε προκηρύξει στάση εργασίας με την οποία θα μπορούσε να δηλώσει την αντίθεσή της στο νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας παρότι δεν την αφορά καθώς δεν ρυθμίζει τα του Δημόσιου τομέα! Ωστόσο αποφάσισε να προχωρήσει σε 24ωρη. Το εύλογο ερώτημα είναι, τι θα πετύχει περισσότερο εκτός από το να ταλαιπωρήσει μαθητές που δίνουν Πανελλαδικές και γονείς;

Σημειώνεται ότι το προεδρείο της ΟΛΜΕ αποφάσισε να ζητήσει την εξαίρεση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από την απεργία!

Εν πάση περιπτώσει ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ έχουν υποχρέωση να τοποθετηθούν άμεσα απέναντι στις απεργίες αυτές που στρέφονται ξεκάθαρα εναντίον της κοινωνίας.

Τέλος, είναι περιττό να αναφέρουμε ότι δεν τηρήθηκαν οι προϋποθέσεις που θέτει η ισχύουσα νομοθεσία για την προκήρυξη απεργιών. Σύμφωνα με τον νόμο, όπως ισχύει σήμερα, η απεργία των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και των υπαλλήλων σε υπηρεσίες που καλύπτουν βασικές ανάγκες του κοινωνικού συνόλου, μπορεί να κηρυχθεί μόνο με τήρηση τετραήμερης προθεσμίας. Για τις πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις μετρό και λεωφορείων ισχύει επίσης η τετραήμερη προθεσμία για την κήρυξη απεργίας όπως και το ότι η απεργία πρέπει να κηρυχθεί από γενική συνέλευση του συνδικάτου τους.

Η δικαιοσύνη θα κρίνει αν οι απεργίες είναι νόμιμες ή παράνομες και καταχρηστικές, δεδομένου ότι γίνονται σε περίοδο εισαγωγικών εξετάσεων για το πανεπιστήμιο και θα ταλαιπωρήσουν τους μαθητές υπέρμετρα, σε σχέση με το όποιο όφελος διεκδικούν να πετύχουν οι απεργοί.

Όλα τα παραπάνω απλώς επιβεβαιώνουν τη σημασία και την αναγκαιότητα των ρυθμίσεων που εισάγονται με το εργασιακό νομοσχέδιο περί ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας κατά τις απεργίες στην κοινή ωφέλεια, όπως και απαγόρευσης επαναπροκήρυξης απεργίας που κηρύσσεται παράνομη από τα δικαστήρια.



Εξαρθρώθηκε συμμορία αλλοδαπών ανηλίκων για ληστείες σε βάρος ανηλίκων στα Νότια Προάστια

 


Εξαρθρώθηκε, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής και το Τμήμα Ασφαλείας Ηλιούπολης, συμμορία ανηλίκων που προέβαινε σε ληστείες σε βάρος επίσης ανηλίκων στα Νότια Προάστια.

Ειδικότερα :

Συνελήφθησαν, βραδινές ώρες της 10-6-2021 στο πλαίσιο οργανωμένης επιχείρησης στο Βύρωνα, τρεις αλλοδαποί, ηλικίας 14, 16 και 19 ετών, ως μέλη συμμορίας. 

Αναζητούνται και έτερα μέλη, η ταυτοποίηση των οποίων είναι αυτή την στιγμή σε εξέλιξη.

Σχηματίσθηκε επίσης δικογραφία σε βάρος της μητέρας του αλλοδαπού 14χρονου για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου.

Όπως εξακριβώθηκε από την έρευνα οι κατηγορούμενοι, από τα τέλη του μήνα Απριλίου του 2021, είχαν συστήσει και ενταχθεί σε συμμορία με διαρκή δράση και διακριτούς εναλλασσόμενους ρόλους, που προέβαινε σε ληστείες σε βάρος ανηλίκων στις περιοχές Ηλιούπολης και Γλυφάδας.

Όσον αφορά τον τρόπο δράσης, τα μέλη της συμμορίας κινούνταν πεζή κατά τις βραδινές ώρες αναζητώντας τα υποψήφια θύματα τους, τα οποία φρόντιζαν να είναι ανήλικοι μικρής σωματικής διάπλασης που κινούνταν και αυτά πεζά.

Τους προσέγγιζαν και με την απειλή μαχαιριών, καθώς και με την άσκηση σωματικής βίας, τους αφαιρούσαν χρηματικά ποσά, συσκευές κινητών τηλεφώνων και άλλα αντικείμενα τα οποία διοχέτευαν σε άγνωστους επίσης αλλοδαπούς στο κέντρο της Αθήνας, αποκομίζοντας οικονομικά οφέλη.

Χαρακτηριστικό της θρασύτητας της συμμορίας αλλοδαπών ανηλίκων, ήταν το γεγονός ότι σε ορισμένες περιπτώσεις αναρτούσαν στο διαδίκτυο βίντεο με τις ληστείες και τα αφαιρεθέντα αντικείμενα.

Από την προανακριτική έρευνα, εξιχνιάστηκαν μέχρι στιγμής -5- ληστείες σε βάρος -9- ανηλίκων, ηλικίας 13 έως 16 ετών, με κύριο τομέα δράσης τους, αθλητικό χώρο στην Ηλιούπολη.

Στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν αναδιπλούμενοι σουγιάδες και πεταλούδα και στις οικίες τους αφαιρεθέντα κινητά τηλέφωνα και ρουχισμός που φορούσαν κατά τη διάπραξη των ληστειών.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ η έρευνα για εξακρίβωση του εύρους της εγκληματικής δράσης της συμμορίας συνεχίζεται.



Αδίστακτοι οι συνδικαλιστές θέλουν να ταλαιπωρήσουν τα παιδιά με τις πανελλήνιες

 


Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, κατέθεσε την Τρίτη κατεπείγουσα αγωγή κατά της αυριανής εικοσιτετράωρης απεργίας που προγραμμάτισε η ΑΔΕΔΥ, με σκοπό τη διασφάλιση των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας τονίζεται ότι «η κήρυξη της 24ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθηνών για την Τετάρτη 16 Ιουνίου μπορεί να θέσει ανυπέρβλητα εμπόδια στην απρόσκοπτη συμμετοχή των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και την ομαλή διενέργειά τους».

«Το δικαίωμα στην απεργία είναι απολύτως σεβαστό και κατοχυρωμένο. Δεν μπορεί όμως και δεν πρέπει να θέσει σε κίνδυνο μια κρίσιμη δοκιμασία για το μέλλον περισσότερων των 100.000 υποψηφίων», σημειώνει η ίδια και προσθέτει:

«Εκπαιδευτικοί κάθε κλάδου και κατηγορίας που συμμετέχουν στη διαδικασία, δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, αλλά και εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς (π.χ. λεωφορεία, τρένα, πλοία) κατα τις πρωινές ώρες μετακίνησης υποψηφίων, επιτηρητών και λοιπών συντελεστών προς τα εξεταστικά κέντρα, όλοι συμβάλλουν, άμεσα ή έμμεσα, στην ομαλή διεξαγωγή μιας κρίσιμης δοκιμασίας της σχολικής ζωής, που δεν νοείται να τίθεται σε κίνδυνο. Δεδομένης της κρισιμότητας της περίστασης, η ΟΛΜΕ απηύθυνε και η ίδια αίτημα εξαίρεσης των μελών της από την απεργία της ΑΔΕΔΥ, το οποίο ωστόσο δεν έχει απαντηθεί».

«Καθήκον μας να προστατεύσουμε τους υποψηφίους μας από κάθε αναστάτωση, τη στιγμή που κορυφώνεται η προσπάθειά τους στις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας, και να θωρακίσουμε την ομαλή διεξαγωγή των Πανελλαδικών εξετάσεων. Καλούμε όλες τις πολιτικές και κοινωνικές ομάδες να συστρατευθούν σε αυτόν τον σημαντικό σκοπό. Απευθύνουμε κάλεσμα στους καλούντες σε απεργία να μην παρεμποδίσουν με οποιονδήποτε τρόπο την κρίσιμη αυτή δοκιμασία των παιδιών μας», καταλήγει 



Aνάμεσα στα τόσα ψέματα στα οποία μας έχει συνηθίσει ο κ.Τσίπρας, του ξέφυγε και μια αλήθεια

 


Aνάμεσα στα τόσα ψέματα περί κατάργησης του 8ώρου κλπ στα οποία μας έχει συνηθίσει ο κ.Τσίπρας, του ξέφυγε και μια αλήθεια: «Ήρθε μία πανδημία την ώρα που ήμασταν έτοιμοι να κάνουμε το άλμα προς τα εμπρός» είπε ο κ.Τσίπρας στη συνέντευξή του στο STAR”, αναφέρει σε σχόλιό της η Νέα Δημοκρατία.

Και επισημαίνει: “Πράγματι είναι έτσι. Η χώρα, σε αντίθεση με όσα έλεγε τότε ο κ.Τσίπρας, ετοιμαζόταν τον Φεβρουάριο του 2020 με πρωθυπουργό τον Κυρ.Μητσοτάκη να κάνει το άλμα προς τα εμπρός. Στη συνέχεια η κυβέρνηση κλήθηκε να διαχειριστεί πολλαπλές κρίσεις και το έκανε με επιτυχία. Σήμερα η χώρα έχει μπει ξανά σε ανοδική τροχιά κι έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για ένα άλμα προόδου τα επόμενα χρόνια”, καταλήγει το σχόλιο της ΝΔ.



Καρδιολόγοι για Έρικσεν: Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος δεν είναι σπάνιος - Ποια τα αίτια

 


Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος δεν είναι σπάνιος τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό επισημαίνει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία τοποθετούμενη για το περιστατικό της αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής που υπέστη o Δανός ποδοσφαιριστής Κρίστιαν Έρικσεν στο EURO 2020. Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία τονίζει τη μέγιστη αξία του προαθλητικού ελέγχου.

Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος είναι ο απροσδόκητος, ο «ξαφνικός» θάνατος, που συμβαίνει σε άτομο που φαίνεται υγιές ή σε κάποιον που πάσχει από μια χρόνια ασθένεια, αλλά στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση ή σε βελτίωση. Ως αιφνίδιο χαρακτηρίζουμε το θάνατο που συμβαίνει μέσα σε 1 ώρα από την εμφάνιση κάποιων ενοχλημάτων.

Συνήθως, μαθαίνουμε ότι κάποιος ή κάποια αισθάνθηκε αδιαθεσία, πόνο στο στήθος, φτερούγισμα ή φτερουγίσματα, ταχυπαλμία ή κενά στη λειτουργία της καρδιάς του, πολύ μεγάλη εξάντληση, έντονο ιδρώτα, δύσπνοια, ζάλη, και ότι κατέληξε ενώ μεταφερόταν στο Νοσοκομείο με ιδιωτικό μέσο ή ασθενοφόρο.


Ποια είναι τα αίτια του Αιφνίδιου Καρδιακού Θανάτου

Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος οφείλεται είτε σε οξεία μηχανική δυσλειτουργία της καρδιάς, όπως στην περίπτωση ενός εκτεταμένου οξέος εμφράγματος μυοκαρδίου είτε σε σοβαρή αρρυθμία, η οποία επηρεάζει άμεσα την αιμοδυναμική κατάσταση του ασθενούς. Οι αρρυθμίες που οδηγούν σε αιφνίδιο καρδιακό θάνατο δεν είναι οι απλές αρρυθμίες που συνήθως όλοι μας αισθανόμαστε.

Πρόκειται για σοβαρές αρρυθμίες που οδηγούν σε άμεση αιμοδυναμική κατάρριψη, διότι δεν είναι δυνατή η αποτελεσματική συστολή της καρδιάς για την τροφοδοσία των οργάνων του σώματος με αίμα.

Οι αρρυθμίες αυτές είναι η κοιλιακή ταχυκαρδία και η κοιλιακή μαρμαρυγή. Η μόνη δυνατότητα επαναφοράς είναι η άμεση ιατρική παρέμβαση και η χορήγηση ηλεκτρικού ρεύματος - απινίδωση, με ειδικό μηχάνημα που ονομάζεται εξωτερικός απινιδωτής, για την ανάταξη του ρυθμού σε κανονικό φλεβοκομβικό ρυθμό.

Ο εξωτερικός απινιδωτής είναι μηχάνημα που βρίσκεται στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας και σε διάφορους πολυσύχναστους χώρους, αεροδρόμια και αεροπλάνα και απαιτείται ειδική εκπαίδευση για τη χρήση του.

Η πρόληψη του αιφνιδίου αρρυθμικού καρδιακού θανάτου είναι κομβικής σημασίας. Βασική αρχή της πρόληψης είναι η πρώιμη διάγνωση της υποκείμενης καρδιοπάθειας που προκαλεί τον αιφνίδιο θάνατο και η αντιμετώπισή της.

Τα νοσήματα που έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών αρρυθμιών είναι τα εξής:

-   Στεφανιαία νόσος - με προηγηθέν έμφραγμα μυοκαρδίου

  -  Διατατική μυοκαρδιοπάθεια

-    Υπερτροφική Μυοκαρδιοπάθεια

-    Βαλβιδοπάθειες

-    Διάφορα αρρυθμιολογικά Νοσήματα με γενετικό υπόστρωμα


Επειδή στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό είναι συχνός ο αιφνίδιος θάνατος και στους αθλητικούς χώρους, αναδεικνύεται η αναγκαιότητα του προαθλητικού ελέγχου.

Ταυτόχρονα έχει ιδιαίτερη προληπτική αξία, καθώς ενδέχεται να διαγνωστούν κάποια παθολογικά ευρήματα που απαιτούν ή τη διακοπή της έντονης αθλητικής δραστηριότητας ή τον αποκλεισμό κάποιων μορφών άσκησης.

Σε ηλικίες κάτω των 30 ετών, το 60% των αιφνίδιων θανάτων οφείλεται συνολικά σε κληρονομικά καρδιαγγειακά νοσήματα και γι' αυτό το λόγο κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό, όταν τυχόν γίνεται διάγνωση καρδιαγγειακής νόσου, να ελέγχονται και τα άλλα μέλη της οικογένειας του ασθενούς.

Επομένως, ο προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος για εκείνους που αθλούνται ή σκοπεύουν να αθληθούν είναι επιβεβλημένος με λήψη ενός καλού οικογενειακού-ατομικού ιστορικού του αθλητή, κλινική εξέταση και ηλεκτροκαρδιογράφημα καταρχήν. Καλό επίσης είναι να επαναλαμβάνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα από ιατρούς με εξειδικευμένες γνώσεις.

Επίσης -σε ό,τι αφορά τα παιδιά και τα αθλητικά προγράμματα στα οποία συμμετέχουν, οι γονείς δεν πρέπει να αμελούν τον προληπτικό καρδιολογικό έλεγχο για τα παιδιά τους.

Επιβεβλημένο είναι στους χώρους άθλησης πάντα να υπάρχει εξωτερικός απινιδωτής καθώς και εκπαιδευμένο στην ΚΑΡΠΑ προσωπικό (γιατρός ή και διασώστες), ενώ εξαιρετικής σημασίας καθίσταται η πιστοποιημένη και σωστή εκπαίδευση των πολιτών στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση, κάτι που την κρίσιμη ώρα μπορεί να σώσει μια ζωή.

Είναι βασικό η απινίδωση να χορηγείται άμεσα μετά την καρδιακή ανακοπή. Εάν η καρδιά δεν λειτουργήσει σε φυσιολογικό ρυθμό εντός 5 λεπτών, αυτό θα είναι μοιραίο. Εάν απινιδωθεί εντός του πρώτου λεπτού από την καρδιακή ανακοπή οι πιθανότητες επιβίωσης του ασθενούς είναι περίπου 90%. Κάθε λεπτό που περνάει είναι κρίσιμο για την επιβίωση του ασθενή. Εάν η απιδίνωση καθυστερήσει πάνω από 10 λεπτά, οι πιθανότητες επιβίωσης περιορίζονται αισθητά και καθίστανται σχεδόν μηδενικές.

Τέλος αξίζει να επισημανθεί ότι με γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, (ΚΕΣΥ) η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία είναι πλέον ο μόνος επίσημος φορέας παροχής πιστοποιημένων σεμιναρίων ΚΑΡΠΑ στην Ελλάδα και έχει προσφέρει τα μέγιστα τα προηγούμενα χρόνια, με εκατοντάδες πιστοποιημένα σεμινάρια ΚΑΡΠΑ σε όλη τη χώρα και χιλιάδες εκπαιδευόμενους.

 


Πηγή: skai.gr





«Ασπίδα» από ΝΑΤΟ στην Ελλάδα έναντι των απειλών της Τουρκίας -Η σημαντική προσθήκη στο κείμενο συμπερασμάτων

 


Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ δεσμεύονται στα συμπεράσματά τους να ενισχύσουν τις διαβουλεύσεις όταν η ασφάλεια και η σταθερότητα ενός συμμάχου απειλείται ή όταν οι θεμελιώδεις αξίες και οι αρχές του ΝΑΤΟ διακυβεύονται.

«Δεσμευόμαστε για τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες. Δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε τις διαβουλεύσεις όταν απειλείται η ασφάλεια ή η σταθερότητα ενός συμμάχου ή όταν διακυβεύονται οι θεμελιώδεις αξίες και αρχές μας», αναφέρεται στη δεύτερη παράγραφο των συμπερασμάτων της Συνόδου.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η προσθήκη αυτή στα συμπεράσματα αποτελεί «σημαντικό βήμα» για τα ελληνικά συμφέροντα. Αφορά τις σχέσεις μεταξύ δύο συμμάχων, κάτι το οποίο σημαίνει ότι η Τουρκία θα καλείται να λογοδοτεί για τη συμπεριφορά της όταν είναι προκλητική έναντι της Ελλάδας.


Οι 30 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ επιβεβαιώνουν στα συμπεράσματά τους «την ενότητα, την αλληλεγγύη και τη συνοχή του ΝΑΤΟ», καθώς και την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου στις διατλαντικές σχέσεις.

Αναφορικά με τη Ρωσία, τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ κάνουν λόγο για «επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας, που αποτελούν απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια». Ενώ, σε ό,τι αφορά το Πεκίνο, τονίζεται ότι «η αυξανόμενη επιρροή της Κίνας και οι διεθνείς πολιτικές μπορούν να παρουσιάσουν προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε μαζί ως Συμμαχία».

Για πρώτη φορά γίνεται αναφορά στην κλιματική αλλαγή ως «πολλαπλασιαστής απειλών που επηρεάζει την ασφάλεια της Συμμαχίας».

Οι σύμμαχοι συμφωνούν να μειώσουν σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από στρατιωτικές δραστηριότητες και εγκαταστάσεις.

«Καλούμε τον γενικό γραμματέα να διατυπώσει έναν ρεαλιστικό, φιλόδοξο και συγκεκριμένο στόχο για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από τις πολιτικές και στρατιωτικές δομές και εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ και θα αξιολογήσει τη σκοπιμότητα επίτευξης καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050».

Σε ό,τι αφορά το κείμενο μεταρρύθμισης του ΝΑΤΟ με ορίζοντα την επόμενη δεκαετία, το λεγόμενο «ΝΑΤΟ 2030», οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων τονίζουν ότι «το ΝΑΤΟ προσαρμόζεται συνεχώς σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφάλειας». Επισημαίνουν, επίσης, ότι «η ατζέντα του ΝΑΤΟ 2030 συμπληρώνει και βασίζεται στη συνεχιζόμενη πολιτική και στρατιωτική προσαρμογή μας, ενισχύει την ικανότητά μας να επιτύχουμε τα τρία βασικά καθήκοντα και συμβάλλει να ενισχύσει την ετοιμότητα της Συμμαχίας μας για το μέλλον».

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ καλούν τον γενικό γραμματέα, Γενς Στόλτενμπεργκ, να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση του «Στρατηγικού Δόγματος» της Συμμαχίας, με στόχο μια συμφωνία στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής.

Τέλος, επισημαίνεται ότι η συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ έχει «απτά αποτελέσματα» στην αντιμετώπιση υβριδικών απειλών και κυβερνοαπειλών.

«Ο πολιτικός διάλογος μεταξύ ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ενωσης παραμένει απαραίτητος για την προώθηση αυτής της συνεργασίας». «Οι συνεχιζόμενες ξεχωριστές στρατηγικές διαδικασίες εντός του ΝΑΤΟ και της ΕΕ προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία να εντείνουμε περαιτέρω τις διαβουλεύσεις και τη συνεργασία μας για να ενισχύσουμε την ασφάλεια των πολιτών μας και να προωθήσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στον ευρωατλαντικό χώρο και πέραν αυτού, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι το ΝΑΤΟ παραμένει το διατλαντικό πλαίσιο για ισχυρή συλλογική άμυνα και το ουσιαστικό φόρουμ για διαβουλεύσεις και αποφάσεις ασφαλείας μεταξύ των συμμάχων».


Πηγή



Δήλωση του Πρωθυπουργού κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής του NATO στις Βρυξέλλες

 


Η Σύνοδος Κορυφής του NATO είναι μία ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε τη σημασία του ευρωατλαντικού δεσμού, που δοκιμάστηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Είναι όμως μία ευκαιρία, επίσης, να επαναβεβαιώσουμε την προσήλωσή μας στις κοινές αξίες, αρχές, αλλά και στην ενότητα της συμμαχίας.

Αντιμετωπίζουμε μία σειρά από εξαιρετικά σύνθετες προκλήσεις, οι οποίες απαιτούν την αναπροσαρμογή της στρατηγικής της συμμαχίας μας. Ο Covid απέδειξε πόσο ευάλωτες είναι οι κοινωνίες μας σε έναν ιό, ο οποίος δεν είναι καν ορατός δια γυμνού οφθαλμού. Η κλιματική αλλαγή, εκτός από τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, θα έχει σημαντικές επιπτώσεις και στα ζητήματα ασφαλείας, καθώς θα ενθαρρύνει τις μεταναστευτικές ροές.

Και βέβαια αυταρχικά καθεστώτα θα εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το υβριδικό τους οπλοστάσιο προκειμένου να αποδυναμώνουν τους δημοκρατικούς μας θεσμούς.

Απέναντι σε όλα αυτά η ατζέντα του NATO 2030 έρχεται να δώσει μία σειρά από εμπεριστατωμένες απαντήσεις.

Η Ελλάδα είναι μία χώρα που αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στη νοτιονατολική Μεσόγειο. Είναι μία χώρα που μέχρι και τις δύσκολες εποχές της οικονομικής κρίσης σταθερά δαπανούσε άνω του 2% του ΑΕΠ της σε αμυντικές δαπάνες. Είναι μία χώρα που καθώς εξέρχεται ισχυρότερη από την κρίση που την ταλάνισε την τελευταία δεκαετία έρχεται να επενδύσει αυξημένους πόρους στις στρατιωτικές της δυνατότητες, έτσι ώστε να είναι ακόμα πιο αξιόπιστη στις υποχρεώσεις της απέναντι στη συμμαχία.





Την ώρα που ο Μητσοτάκης βρισκόταν στο ΝΑΤΟ, ο Τσίπρας ξεφτιλιζόταν υπονομεύοντας τον

 


Κάθε μέρα ο Αλέξης Τσίπρας πόσο ανήθικα μικροπρεπείς και ανεύθυνος είναι. Αποδεικνύει συνέχει γιατί ο ΚΑΝΕΝΑΣ είναι καταλληλότερος απο τον Τσίπρα, γιατί έρχεται τρίτος σε κάθε δημοσκόπηση, γιατί έχει απαξιωθεί από τον Ελληνικό λαό, και γιατί είναι ένας τελειωμένος πολιτικά αρχηγός κόμματος και γιατί ο Μητσοτάκης τον περνάει με διπλάσια νούμερα στην καταλληλότητα.

Την ημέρα που ο πρωθυπουργός της χώρας είναι στην σύνοδο του ΝΑΤΟ, συναντάται με Ερντογάν και άλλους ηγέτες, συγκεντρώνοντας μεγάλη δημοσιότητα, ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε συνέντευξη στο Star, για να ξεφτιλιστεί ακόμα μία φορά κατακρίνοντας και υπονομεύοντας τις επαφές του πρωθυπουργού.

Δεν αναφερθούμε σε ότι είπε γιατί γελάει ο κόσμος μαζί τους, βάζει μια κασέτα και λέει τα ίδια και τα ίδια, λέει ψέματα, προσπαθεί να εξαπατήσει κτλπ. Θα αναφερθούμε όμως στην αντεθνική του στάση και στην προσπάθεια του να υπονομεύσει την παρουσία του Πρωθυπουργού στην σύνοδο του ΝΑΤΟ, 

Την ώρα λοιπόν που ο Μητσοτάκης έχοντας πλέον κερδίσει τον σεβασμό των ηγετών, και την αξιοπιστία της χώρας, ο Αλέξης Τσίπρας, ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας στην ιστορία της χώρας, ο αποδεδειγμένα ανίκανος και ανεπαρκής να διαχειριστεί τους λογαριασμούς του σπιτιού του, έλεγε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κάνει ούτε για διαχειριστής πολυκατοικίας, προσπαθώντας με τις δηλώσεις του να κάνει ζημιά στον Πρωθυπουργό.

Είναι τόσο εγκληματικά ανεύθυνος που διάλεξε να επικρίνει τον Μητσοτάκη σε θέματα ελληνοτουρκικών τέτοια μέρα, και μάλιστα δήλωνε ο απόλυτα αποτυχημένος Τσίπρας, ότι δεν περιμένει πολλά από τον Μητσοτάκη. Το δήλωσε αυτός που έδωσε θάρρος όταν κυβερνούσε στον Ερντογάν, και έκανε το γιουσουφάκι του Τούρκου με εντολές της Μέρκελ, αυτός που 4,5 χρόνια πρωθυπουργός, κόντεψε να καταργήσει και τα θαλάσσια σύνορα, για να αλωνίζει ο Τούρκος.

Δεν θα γράφαμε τίποτα για την γελοία συνέντευξη ενός αποτυχημένου, πολιτικά τελειωμένου πολιτικού απατεώνα, αν δεν δινόταν σε χρόνο ώστε να είναι εμβόλιμη στην παρουσία του Πρωθυπουργού της χώρας στην σύνοδο του ΝΑΤΟ και για την αντεθνική προσπάθεια του να κάνει ζημιά.



Μ. Κεφαλογιάννης στην Κομισιόν: «Κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών στο EURO»

 


Την «κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών στο EURO 2021 από την πλευρά της γειτονικής χώρας καθώς στις φανέλες ποδοσφαίρου της εθνικής της ομάδας αναγράφεται η ομοσπονδία ποδοσφαίρου ως "Μακεδονία"», καταγγέλλει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Την ερώτηση συνυπογράφει ο Θοδωρής Ζαγοράκης, ευρωβουλευτής της ΝΔ και πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, στην ερώτηση υπογραμμίζεται ότι "η λατινική έκφραση "pacta sunt servanda" συνιστά πλέον μία διεθνή ορολογία, ένα αξίωμα που διέπει τις διεθνείς συμφωνίες και σημαίνει ότι οι συμφωνίες και οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνονται εκ μέρους των συμβαλλομένων επιβάλλεται να τηρούνται" και ότι "η συμφωνία των Πρεσπών είναι μία διακρατική συμφωνία που συνομολογήθηκε στις 12 Ιουνίου 2018 και υπεγράφη στις 17 Ιουνίου 2018 ανάμεσα στην Ελληνική Δημοκρατία και την "Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας" με σκοπό την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της τελευταίας".


Αναφέρεται, επίσης, ότι "η συγκεκριμένη συμφωνία προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί πολλές αντιδράσεις και αντιρρήσεις στη χώρα μου καθώς με αυτήν διαφωνεί πλήρως και ορθώς η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού και την έχει καταγγείλει η τότε αξιωματική αντιπολίτευση η οποία μάλιστα την καταψήφισε στο σύνολό της όταν αυτή κατατέθηκε προς κύρωση στην Ελληνική Βουλή στις 25 Ιανουαρίου 2019". Επίσης ότι "την Κυριακή 13 Ιουνίου 2021, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απέστειλε επιστολή με αφορμή τη συμμετοχή της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της υπό ένταξη χώρας, στο EURO 2021, στην οποία υπογραμμίζει την ανάγκη για πλήρη, συνεπή και με καλή πίστη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών".

Στην ερώτηση υπενθυμίζει, επίσης, ότι "αφορμή για την επιστολή υπήρξε το γεγονός ότι στις φανέλες ποδοσφαίρου της χώρας αναγραφόταν η ποδοσφαιρική ομοσπονδία ως "Μακεδονία" FFM ("Football Federation of Macedonia") κατά παράβαση των κανονισμών των διεθνών αθλητικών ομοσπονδιών (FIFA UEFA, ΔΟΕ)" και ότι "σε ερώτηση δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, το Σάββατο 12 Ιουνίου, ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων τόνισε: "Το FFM είναι ένας ανεξάρτητος και μη κερδοσκοπικός οργανισμός που είναι εγγεγραμμένος στο κεντρικό μητρώο ως ένωση που δεν λαμβάνει κρατικά χρήματα. Η συμφωνία Πρεσπών καλύπτει ιδρύματα που λαμβάνουν κρατικά χρήματα. Και εφόσον η FFM δεν λαμβάνει κρατική επιχορήγηση, δεν έχει καμία υποχρέωση να προσαρμόσει το όνομά της σύμφωνα με τη Συμφωνία των Πρεσπών"".

Για τους λόγους ρωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: "Η πιστή τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη του συμβαλλόμενου μέρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση;". Επίσης "σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, ώστε να τηρηθούν τα όποια συμπεφωνημένα;".



Η απάντηση της UEFA για τη Βόρεια Μακεδονία

 


Απάντησε της UEFA στην επιστολή που είχε αποστείλει την περασμένη Παρασκευή ο Υφυπουργός Αθλητισμού, σχετικά με τις παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών, στα ζητήματα ονομασίας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, κατά τη συμμετοχή της στο EURO.

O αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας, Κέβιν Λαμούρ, σημειώνει στην απάντηση ότι η UEFA, σε ευθυγράμμιση με άλλα παγκόσμια αθλητικά ιδρύματα, όπως η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), βασίζεται συχνά στον κωδικό χώρας ISO για να αναγνωρίσει τις ενώσεις-μέλη της και πως η πρακτική αυτή αναγνωρίζεται σε διεθνές επίπεδο και είναι πλήρως εναρμονισμένη με το άρθρο 1 παράγραφος 3ε) της συμφωνίας των Πρεσπών.

Η UEFA επισημαίνει, επίσης, ότι χρησιμοποιεί το όνομα «Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Βόρειας Μακεδονίας» σε όλη την επίσημη επικοινωνία της και έχει προσαρμόσει τη σχετική ορολογία αναλόγως και στο UEFA EURO 2020.

Η UEFA υπογραμμίζει ότι δεν θα επιτρέψει στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο να γίνει η πλατφόρμα για τη μεταφορά πολιτικών μηνυμάτων οποιασδήποτε φύσης και θα συνεχίσει να προστατεύει τη πολιτική ουδετερότητας, όπως κατοχυρώνεται στο καταστατικό της.

Υπενθυμίζεται ότι, ο Υφυπουργός Αθλητισμού, την Παρασκευή 11 Ιουνίου, απέστειλε επείγουσα επιστολή προς τον Πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, η οποία κοινοποιήθηκε στον Γενικό Γραμματέα, Θόδωρο Θεοδωρίδη.

Αντικείμενό της, ότι η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας επρόκειτο να αγωνιστεί στην ποδοσφαιρική διοργάνωση με το διακριτικό «FFM» στη φανέλα της (Football Federation Macedonia), δηλαδή τα αρχικά της ποδοσφαιρικής της Ομοσπονδίας, η οποία δεν έχει αλλάξει την επωνυμία της συμφωνία με τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και ότι στην τηλεοπτική αναμετάδοση, στην κάρτα με τις διαγωνιζόμενες ομάδες, το σκορ και τον χρόνο, θα αναγράφονταν ο κωδικός ISO «MKD» για την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο κ. Αυγενάκης ζητούσε στην επιστολή του να γίνει χρήση της ορθής εθνικής συντομογραφίας/ακρωνυμίου «NM» ή «RNM» της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και να μην χρησιμοποιηθεί ο κωδικός χωρών του Διεθνή Οργανισμού Τυποποίησης (ISO).

Υπογράμμιζε ο Υφυπουργός Αθλητισμού ότι η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να μην καθορίζει συντομεύσεις/ακρωνύμια για τη χώρα της Βόρειας Μακεδονίας, ωστόσο η διεθνώς παγιωμένη πρακτική επιβάλλει να αντανακλάται το ακριβές όνομα κάθε χώρας στις συντομεύσεις/ακρωνύμια.

Διαμαρτυρόταν, παράλληλα επειδή δεν έχει ακόμα τροποποιηθεί η ονομασία της ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, σύμφωνα με τη Συμφωνία των Πρεσπών και ζητούσε την παρέμβαση της UEFA.

Αντίστοιχου περιεχομένου επιστολή είχε αποστείλει και ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας στον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουχάρ Οσμάνι.


Πηγή 



Ένα ακόμα βήμα στην αθλητική μεταρρύθμιση

 


Ένα ακόμα βήμα στην αθλητική μεταρρύθμιση που υλοποιείται τα τελευταία δύο χρόνια από την κυβέρνηση, αποτελεί το νομοσχέδιο που αντιμετωπίζει θεσμικά θέματα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, αλλά και θέματα βίας, ντόπινγκ και χειραγωγημένων αγώνων. Το εισαχθέν στη Βουλή νομοσχέδιο, με τίτλο «Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, διατάξεις εναρμόνισης με ολιστική μελέτη FIFA-UEFA για το ποδόσφαιρο και την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, αναδιάρθρωση επαγγελματικών κατηγοριών ποδοσφαίρου, λειτουργική ενίσχυση Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης Ντόπινγκ, αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου προπονητών αθλημάτων και λοιπές τροποποιήσεις της αθλητικής νομοθεσίας», περιλαμβάνει:


Τον εξορθολογισμό της αντικειμενικής ευθύνης των ομάδων για τη δράση των φιλάθλων τους, με την επαναφορά του ιδιώνυμου, "δηλαδή, την απαγόρευση της αναστολής και της μετατροπής των στερητικών της ελευθερίας ποινών για ποινικά αδικήματα βίας, με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις".

Την αναδιάρθρωση-συγχώνευση επαγγελματικών κατηγοριών ποδοσφαίρου: Συγχωνεύονται οι δύο μικρότερες κατηγορίες πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου.

Τη ρύθμιση θεμάτων προπονητών, με ίδρυση Εθνικής Σχολής Προπονητών και μητρώου προπονητών.

Την ασφαλιστική κάλυψη σε ερασιτέχνες αθλητές ομαδικών αθλημάτων, εθνικών κατηγοριών

Την απελευθέρωση μεταγραφών ερασιτεχνών αθλητών στα 19 έτη.

Νέο τρόπο αντιμετώπισης ύποπτων για χειραγώγηση αγώνων μέσω της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας (ΕΠΑΘΛΑ)

Νέο θεσμικό πλαίσιο Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, για τη σύνθεση της οποίας θα απαιτείται η γνώμη της Βουλής.

Κίνητρα για την αναβάθμιση δημόσιων αθλητικών εγκαταστάσεων από τις αθλητικές ανώνυμες εταιρείες.

Τη λειτουργική ενίσχυση του ΕΟΚΑΝ, με δικό του προϋπολογισμό, με δικά του γραφεία, "όπως όριζε ο WADA".

Τον έλεγχο αθλητικών φορέων από τη ΓΓΑ για την αποφυγή φαινομένων υποβολής ψευδών στοιχείων και μη τήρηση της νομιμότητας

Την κάλυψη του πλαισίου διοργάνωσης όλων των αθλημάτων για τους 3ους παγκόσμιους αγώνες εργασιακού αθλητισμού 2021, που θα διοργανωθούν το φθινόπωρο στην Αθήνα.

 



Η πολιτεία θα στηρίξει τις επιχειρήσεις όσο χρειαστεί

 


Η κανονικότητα επιστρέφει στην οικονομία, αλλά η πολιτεία θα στηρίξει τις επιχειρήσεις όσο χρειαστεί με ένα συνολικό ποσό που υπερβαίνει τα 40 δισ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο ποσό των μέτρων στήριξης δεν επιστρέφεται, όπως π.χ.:

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού που είναι πολλά δισ. ευρώ στους εργαζόμενους επί 14 μήνες,

Το 50% της επιστρεπτέας προκαταβολής που είναι πάνω από 8 δισ. ευρώ.

Επίσης:

Παρότι το λιανεμπόριο έχει ανοίξει περισσότερο από δύο μήνες, τον Ιούνιο θα έχει ωφέλεια 40% στο ενοίκιο.

Η εστίαση άνοιξε ικανοποιητικά, αλλά δεν θα πληρώσει ενοίκιο τον Ιούνιο.

Υπάρχει το πρόγραμμα «Γέφυρα» για τις επιχειρήσεις, που το επόμενο χρονικό διάστημα το κράτος θα καλύψει σε περίπου 42.000 επιχειρήσεις τις δόσεις στα δάνειά τους.

Υπάρχουν τα στοχευμένα προγράμματα του ΥΠΑΝΕ. για: την εστίαση που η εκταμίευση θα ανοίξει από την επόμενη εβδομάδα, τον τουρισμό, τα γυμναστήρια, τους παιδότοπους κ.λπ.

Από την 1η Ιουνίου υλοποιείται ο νέος Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών. Περισσότερα  από 12.550 μοναδικά ΑΦΜ έχουν ενεργή αίτηση από 1ης Ιουνίου εκ των οποίων τα 6.721 έχουν κάνει οριστικοποιημένη αίτηση και αναμένουν τα στοιχεία από τους πιστωτές ώστε μετά μέσω του αλγόριθμου να βγει η ρύθμιση για τον πολίτη.




Νέα βήματα για την ανάκτηση της ελευθερίας μας

 


Η συνεχιζόμενη βελτίωση στα επιδημιολογικά δεδομένα και οι θετικές προσδοκίες για το επόμενο διάστημα επιτρέπουν νέα βήματα για την ανάκτηση της ελευθερίας μας. Αποφασίστηκε έτσι, ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, η άρση επιμέρους περιορισμών. Συγκεκριμένα:

Από σήμερα τα σούπερ μάρκετ έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν από 7:00 το πρωί έως τις 22:30 

Η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά πλέον στη 1:30 μετά τα μεσάνυχτα.

Επιτρέπεται η μουσική σε εξωτερικούς χώρους εστίασης στους οποίους φιλοξενούνται μόνο καθήμενοι πελάτες. 

Επανεκκινούν την λειτουργία τους καταστήματα εστίασης σε αεριζόμενες στοές, που έχουν δύο ελεύθερες διόδους. 

Αυξάνεται το ποσοστό πληρότητας σε δραστηριότητες ακροάματος-θεάματος, από 50% σε ποσοστά που φτάνουν έως και το 75% ανάλογα με τη δυναμικότητα κάθε χώρου.

Από την Τρίτη 15 Ιουνίου επαναλειτουργούν οι ερασιτεχνικές σχολές χορού. Από την ίδια ημερομηνία, στις λαϊκές αγορές η απόσταση πλέον εκατέρωθεν των πάγκων πώλησης θα είναι 1 μέτρο.

Σε ό,τι αφορά την επανεκκίνηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, κατόπιν θετικής εισήγησης της Επιτροπής των Ειδικών, ισχύουν τα παρακάτω:


Έναρξη εργαστηριακών, κλινικών και πρακτικών ασκήσεων/μαθημάτων όλων των ετών των προγραμμάτων σπουδών α’ και β’ κύκλου Τμημάτων/Σχολών των Α.Ε.Ι., των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) των Α.Ε.Ι. και των Κολεγίων με τα μέτρα προστασίας που ισχύουν μέχρι σήμερα για τις πρακτικές/εργαστηριακές/κλινικές ασκήσεις.

Διοργάνωση επιστημονικών εκδηλώσεων υβριδικού χαρακτήρα στα ΑΕΙ, δηλαδή μέσω δυνατότητας ταυτόχρονης διαδικτυακής μετάδοσης και περιορισμένης φυσικής παρουσίας στον Πανεπιστημιακό χώρο, καθώς και ημερίδων και συνεδρίων εντός των Α.Ε.Ι., σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Δια ζώσης εκπαιδευτική επαναλειτουργία των φροντιστηρίων, με τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας και επίδειξη στον υπεύθυνο του φροντιστηρίου σχολικής κάρτας/ηλεκτρονικής ή χειρόγραφης βεβαίωσης- δήλωσης αρνητικού αυτοδιαγνωστικού τεστ που έχει διενεργηθεί έως και 24 ώρες πριν το πρώτο μάθημα κάθε εβδομάδας ή άλλου τύπου διαγνωστικού ελέγχου (rapid-test ή PCR test) που έχει διενεργηθεί έως και 72 ώρες πριν το πρώτο μάθημα κάθε εβδομάδας.

Λειτουργία των πάσης φύσεως βιβλιοθηκών με τη λειτουργία των αναγνωστηρίων με υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους και τήρηση απόστασης ενάμισι μέτρου μεταξύ των χρηστών, καθώς και σύσταση για ενδελεχή καθαρισμό και τοπική εφαρμογή απολυμαντικού στις επιφάνειες των χώρων μελέτης.

Εκδηλώσεις αποφοίτησης μαθητών και ορκωμοσίας φοιτητών: μετά την 27η Ιουνίου 2021, σε ανοιχτούς χώρους με πληρότητα έως 75%, με υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας (χειρουργικής) για όλους τους παρευρισκόμενους, μόνο με καθήμενους και όχι όρθιους επισκέπτες, με υποχρεωτική δημιουργία κενού χώρου/κενής θέσης ανά δύο καθήμενους με υποχρεωτική ταξιθεσία και ελάχιστη απόσταση μεταξύ των θέσεων 1,5 μέτρο, με χρήση μουσικής μόνο από μεγαφωνικές εγκαταστάσεις, χωρίς συνοδεία χορωδίας ή χορών, με απόσταση τουλάχιστον 3 μέτρων μεταξύ της σκηνής/ή της εξέδρας και της πρώτης σειράς θεατών, χωρίς υπηρεσίες εστίασης ή παροχής φαγητού ή ποτού. Η είσοδος των μαθητών/φοιτητών, εκπαιδευτικών, προσωπικού και επισκεπτών θα είναι εφικτή μόνο με επίδειξη είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού (14 ημερών μετά τη δεύτερη δόση), είτε βεβαίωσης αρνητικού μοριακού τεστ 72 ωρών ή αντιγονικού τεστ (rapid-test) 24 ωρών, είτε δήλωσης αρνητικού self-test 24 ωρών είτε βεβαίωσης νόσησης (2 μήνες μετά τη νόσηση και έως 9 μήνες).

Επίσης, από την 1η Ιουλίου: 


Αίρεται -εφόσον το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά  δεδομένα- ο χρονικός περιορισμός της κυκλοφορίας.

Αυξάνεται το όριο για τις υπηρεσίες κέτερινγκ δεξιώσεων από τα 100 στα  300 άτομα.

Επιτρέπεται η επανέναρξη εμποροπανηγύρεων  στις Περιφερειακές Ενότητες όπου το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων θα ξεπερνά το 50%.



Κοινός στόχος η αύξηση των ποσοστών της εμβολιαστικής κάλυψης

 



Αποτελεί πλέον κοινή διαπίστωση ότι οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας παρουσιάζουν στοιχεία σταθερής βελτίωσης. Καταγράφεται  ήδη αποκλιμάκωση  στον αριθμό των κρουσμάτων, πτώση στον δείκτη μεταδοτικότητας, μείωση των νοσηλειών και των διασωληνωμένων συμπολιτών μας. 

Διαπιστώνεται, ταυτόχρονα, ότι η συντριπτική πλειονότητα των συμπολιτών μας που νοσηλεύονται, που ασθενούν βαριά στις εντατικές, είναι ανεμβολίαστοι. Και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να αγνοείται από κανέναν.

Αποδεικνύεται ήδη στην πράξη ότι ο εμβολιασμός λειτουργεί σαν ασπίδα προστασίας για τον καθένα και την καθεμιά μας. Χτίζει τείχος ανοσίας στην κοινότητα. Λειτουργεί σαν κλειδί για το άνοιγμα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων. Οριοθετεί το τέλος της υγειονομικής κρίσης και την αρχή μιας νέας εποχής.

Είναι ήδη κοινά παραδεκτό ότι η επιχείρηση «Ελευθερία» προχωρά με τρόπο υποδειγματικό και γρήγορους ρυθμούς.

Γίνονται περίπου 100.000 εμβολιασμοί την ημέρα και συνολικά έχουν ήδη ξεπεράσει τα 6,5 εκατομμύρια.

Περισσότεροι από 4.100.000 συμπολίτες μας έχουν ήδη λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση, ενώ περισσότεροι από 2,6 εκατομμύρια έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. 

Άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για τους συμπολίτες μας 25-29 ετών και σύντομα θα ανοίξει και για τους ηλικίας 18-24.

Από τα τέλη του μήνα θα ξεκινήσει και η επιχείρηση εμβολιασμού των συμπολιτών μας που δεν μπορούν να μετακινηθούν με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson. 

Κοινός στόχος τώρα είναι να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Στους μεγαλύτερους που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης, αλλά και στους νεότερους που έχουν μεγαλύτερη κινητικότητα και μπορεί να γίνονται μεταδότες ενδεχόμενης νόσησης.  



Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

 


Αυτή τη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ταγίπ Ερντογάν ήταν μόνοι τους, χωρίς αντιπροσωπείες.

Ο πάγος έσπασε και οι δύο άνδρες συμφώνησαν να αφήσουν πίσω τους την ένταση του 2020, παρά τις πολύ σημαντικές διαφορές, που υπάρχουν.

«Η συνάντηση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν αποτέλεσε ένα βήμα προς ένα πιο ήσυχο καλοκαίρι», τόνισαν κυβερνητικές πηγές αμέσως μετά το τετ α τετ των δύο ηγετών, που διήρκεσε 50 λεπτά.

Μια κατ’ ιδίαν συνάντηση επιτρέπει να ειπωθούν πολλά, ίσως και πράγματα που δεν μπορούν να λεχθούν δημόσια, ούτε καν σε συνεργάτες, να «σπάσει ο πάγος», να οικοδομηθεί σχέση εμπιστοσύνης.

Διευκρινίστηκε, δε, ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές σε μία σειρά ζητημάτων με κυριότερο αυτό της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όμως αυτές θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και στο πλαίσιο συζητήσεων, όπως οι διερευνητικές επαφές, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και οι πολιτικές διαβουλεύσεις, ως το πλαίσιο συνεννόησης, που μπορεί να οδηγήσει στην εκτόνωση της έντασης».

Η αξιοπιστία που έχει στο τουρκικό κατεστημένο ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, είναι ένα όπλο του πρωθυπουργού για διαπραγμάτευση. Ο Ταγίπ Ερντογάν επιθυμούσε τη δημιουργία σχέσης εμπιστοσύνης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη,  και έχει την προσδοκία πως στη βάση αυτή θα μπορούσαν να κάνουν βήματα και να φέρουν αποτελέσματα.

Η συνάντηση των Βρυξελλών δείχνει ότι άλλαξε το κλίμα σε προσωπικό επίπεδο, αλλά έχουμε να κάνουμε με τον Ερντογάν που δεν διαθέτει και τόση αξιοπιστία

Όλα θα εξαρτηθούν από τις προθέσεις, και, τελικά, τη συμπεριφορά της Άγκυρας, αυτό έχει δηλώσει άλλωστε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αν η εκτίμηση του Ταγίπ Ερντογάν, σε βιντεοσκοπημένη παρέμβασή του στο forum του German Marshall Fund που διεξήχθη ταυτόχρονα με τη Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, ότι «η αναβίωση του διαλόγου με τη γείτονα και σύμμαχό μας Ελλάδα εξυπηρετεί τη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής μας, καθώς και την επίλυση διμερών ζητημάτων», είναι ειλικρινής, μπορούν να γίνουν βήματα.

Εναπόκειται στον ίδιο να το αποδείξει με τη συμπεριφορά του, και να πείσει τόσο την Ελλάδα όσο και τρίτους παράγοντες που παρακολουθούν με ενδιαφέρον τη συγκεκριμένη εξέλιξη, όπως είναι οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση.