Τρίτη 15 Ιουνίου 2021

Δήλωση του Πρωθυπουργού κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής του NATO στις Βρυξέλλες

 


Η Σύνοδος Κορυφής του NATO είναι μία ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε τη σημασία του ευρωατλαντικού δεσμού, που δοκιμάστηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Είναι όμως μία ευκαιρία, επίσης, να επαναβεβαιώσουμε την προσήλωσή μας στις κοινές αξίες, αρχές, αλλά και στην ενότητα της συμμαχίας.

Αντιμετωπίζουμε μία σειρά από εξαιρετικά σύνθετες προκλήσεις, οι οποίες απαιτούν την αναπροσαρμογή της στρατηγικής της συμμαχίας μας. Ο Covid απέδειξε πόσο ευάλωτες είναι οι κοινωνίες μας σε έναν ιό, ο οποίος δεν είναι καν ορατός δια γυμνού οφθαλμού. Η κλιματική αλλαγή, εκτός από τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, θα έχει σημαντικές επιπτώσεις και στα ζητήματα ασφαλείας, καθώς θα ενθαρρύνει τις μεταναστευτικές ροές.

Και βέβαια αυταρχικά καθεστώτα θα εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το υβριδικό τους οπλοστάσιο προκειμένου να αποδυναμώνουν τους δημοκρατικούς μας θεσμούς.

Απέναντι σε όλα αυτά η ατζέντα του NATO 2030 έρχεται να δώσει μία σειρά από εμπεριστατωμένες απαντήσεις.

Η Ελλάδα είναι μία χώρα που αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στη νοτιονατολική Μεσόγειο. Είναι μία χώρα που μέχρι και τις δύσκολες εποχές της οικονομικής κρίσης σταθερά δαπανούσε άνω του 2% του ΑΕΠ της σε αμυντικές δαπάνες. Είναι μία χώρα που καθώς εξέρχεται ισχυρότερη από την κρίση που την ταλάνισε την τελευταία δεκαετία έρχεται να επενδύσει αυξημένους πόρους στις στρατιωτικές της δυνατότητες, έτσι ώστε να είναι ακόμα πιο αξιόπιστη στις υποχρεώσεις της απέναντι στη συμμαχία.





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου