Τετάρτη 21 Απριλίου 2021

Μητσοτάκης: Γραμμή εμβολιασμού για τους 30άρηδες από τη Μεγάλη Εβδομάδα

 


Νέα γραμμή εμβολιασμού για τους Έλληνες άνω των 30 ετών, με ταχύτατη διαδικασία από τη Μεγάλη Εβδομάδα, και τον οδικό χάρτη για τη χαλάρωση των μέτρων, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο τηλεοπτικό μήνυμά του. 

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην χαλάρωση των μέτρων. 

Πρώτον, τη Δευτέρα 3 Μαΐου επαναλειτουργεί η Εστίαση σε εξωτερικούς χώρους. Και η κυκλοφορία διευρύνεται έως τις 11 το βράδυ. Με υποχρεωτικά self-test στους εργαζομένους. Αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα. Και τα γνωστά μέτρα υγιεινής.

Δεύτερον, στις 10 Μαΐου ανοίγουν και πάλι γυμνάσια και δημοτικά σχολεία. Και εδώ θα ισχύουν οι αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι για μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό. Όπως και όλοι οι υπόλοιποι κανόνες προστασίας στις αίθουσες.

Τρίτον, το Σάββατο 15 Μαΐου ανοίγει ο Τουρισμός. Με προδιαγραφές για επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί, όσο και για εκείνους που θα πρέπει να ταξιδεύουν με test. Στις 15 Μαΐου, επίσης, απελευθερώνονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις για όλους τους πολίτες. Ενώ θα επιτραπούν και ορισμένες δραστηριότητες του Πολιτισμού.

Η δήλωση του Πρωθυπουργού αναλυτικά :


Διανύουμε την τελευταία και πιο ευαίσθητη φάση του πολέμου με τον κορωνοϊό. Ξέρω ότι υπάρχει μεγάλη κούραση. Αλλά υπάρχουν δίπλα μας και νέοι σύμμαχοι: Οι εμβολιασμοί, τα self-test, αλλά και ο καλύτερος καιρός μάς κάνουν αισιόδοξους ότι η πρωτοφανής αυτή περιπέτεια τελειώνει.  

Αφού, λοιπόν, ο χρόνος είναι μαζί μας, έχουμε ανάγκη από ορατότητα και προοπτική. Από έναν σαφή, «οδικό χάρτη» για το επόμενο διάστημα. Γι’ αυτόν θα σας μιλήσω σήμερα. 

Η πανδημία στη χώρα μας δείχνει να σταθεροποιείται, έστω και σε υψηλά επίπεδα κρουσμάτων. Το Σύστημα Υγείας, χάρη στην αυτοθυσία των γιατρών και των νοσηλευτών μας, ανταποκρίνεται στην πίεση. Και η πολιτική της σταδιακής και ελεγχόμενης άρσης των περιορισμών αποδίδει. Γιατί, έστω και αργά, ο δείκτης θετικότητας υποχωρεί.  

Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και το τείχος ανοσίας χτίζεται με γρήγορους ρυθμούς. Είναι, δυστυχώς, γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα όσων διασωληνώνονται είναι, πλέον, ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας.

Έχω πει ότι στόχος μας είναι ένα ασφαλές Πάσχα και ένα ελεύθερο καλοκαίρι. Όμως το πρώτο δεν γίνεται να υπονομεύσει το δεύτερο. Γι’ αυτό και το Πάσχα πρέπει να μην ταξιδέψουμε. Η Αττική και οι μεγάλες πόλεις έχουν, ακόμα, πολλούς φορείς του CΟVID. Η μαζική μετακίνησή τους ενέχει τον κίνδυνο να διασπείρει τον ιό παντού. Και, ξέρουμε, ότι οι νοσηλείες στην περιφέρεια είναι δύσκολες. Πρέπει, λοιπόν, να σκεφτούμε όχι μόνο τις διακοπές μας, αλλά και την υγεία των κατοίκων στα χωριά και τα νησιά μας.

Ξέρω ότι αυτό ίσως δυσαρεστήσει κάποιους. Αλλά αποτελεί τη μόνη επιλογή, που συνδυάζει τις επιφυλάξεις των γιατρών και τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας. Και βέβαια, η μόνη που θα μας επιτρέψει, αμέσως μετά το Πάσχα, να προχωρήσουμε σε μεγαλύτερη απελευθέρωση των δραστηριοτήτων.

Υπό την προϋπόθεση, συνεπώς, ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε νέα έξαρση, μπορούμε να ακολουθήσουμε ένα χρονοδιάγραμμα με τρεις σταθμούς:

Πρώτον, τη Δευτέρα 3 Μαΐου επαναλειτουργεί η Εστίαση σε εξωτερικούς χώρους. Και η κυκλοφορία διευρύνεται έως τις 11 το βράδυ. Με υποχρεωτικά self-test στους εργαζομένους. Αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα. Και τα γνωστά μέτρα υγιεινής.

Δεύτερον, στις 10 Μαΐου ανοίγουν και πάλι γυμνάσια και δημοτικά σχολεία. Και εδώ θα ισχύουν οι αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι για μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό. Όπως και όλοι οι υπόλοιποι κανόνες προστασίας στις αίθουσες.

Τρίτον, το Σάββατο 15 Μαΐου ανοίγει ο Τουρισμός. Με προδιαγραφές για επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί, όσο και για εκείνους που θα πρέπει να ταξιδεύουν με test. Στις 15 Μαΐου, επίσης, απελευθερώνονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις για όλους τους πολίτες. Ενώ θα επιτραπούν και ορισμένες δραστηριότητες του Πολιτισμού.

Αυτό τον δρόμο πρέπει να τον βαδίσουμε προσεκτικά και ενωμένοι. Γιατί τα δεδομένα γεννούν αισιοδοξία. Όμως, προϋποθέτουν και πειθαρχία. 

Με την προοπτική άρσης των περιορισμών, όποιος έχει κουραστεί δεν έχει, πια, το άλλοθι να αυθαιρετεί. Και όσοι αλόγιστα συναθροίζονται σε πλατείες, επιτέλους, ας σταματήσουν. Αν και λίγοι μπροστά στα εκατομμύρια των συνεπών, μπορεί να βλάψουν πολλούς. Τους εαυτούς τους και τους δίπλα τους.

Επανέρχομαι, ωστόσο, στο πιο κρίσιμο θέμα: τους εμβολιασμούς. Παρά την άψογη οργάνωσή τους, δεν είμαστε ακόμα στα ποσοστά που θα θέλαμε, ιδίως μεταξύ των πλέον ευπαθών. Κι όμως, η ασφάλεια και η αποτελεσματική δράση των εμβολίων αποδεικνύονται κάθε μέρα. Είναι τραγικό άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους, ενώ με το εμβόλιο θα είχαν σωθεί. 

Θα σας καλέσω, λοιπόν, για μία φορά ακόμη, θα σας παρακαλέσω, να θωρακίσετε την υγεία σας με αυτό το μεγάλο δώρο της επιστήμης. Ο κίνδυνος δεν καραδοκεί στο εμβόλιο. Αλλά στην αρρώστια και στον πόνο. Και οι αριθμοί δείχνουν πως είναι πιο πιθανό ένα ατύχημα στο δρόμο, παρά κάποιο πρόβλημα από τον εμβολιασμό.

Από την Μεγάλη Εβδομάδα, μάλιστα, ξεκινά και μία νέα γραμμή εμβολιασμού για συμπολίτες μας άνω των 30 ετών, με ταχύτατη διαδικασία. Στόχος είναι να απλωθεί ακόμη πιο γρήγορα στη χώρα το τείχος της ανοσίας στη χώρα. Ενώ ήδη τριπλασιάζεται σε όλη την επικράτεια και η διανομή των self-test. Σε λίγο ο Υπουργός Υγείας θα προβεί και σε πιο αναλυτικές ανακοινώνεις.

Όλα αυτά μας φέρνουν ακόμη πιο κοντά σε ένα καλοκαίρι μεγαλύτερης ελευθερίας και ευημερίας. Ας πιστέψουμε, λοιπόν, στους εαυτούς μας. Κι ας το υποδεχτούμε ασφαλείς, ενωμένοι και αισιόδοξοι.




Νέα απάτη ΣΥΡΙΖΑ «έκρυβε» εκκρεμείς συντάξεις από το 2017 έως το 2019

 


Σύμφωνα με την έντυπη έκδοση του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ και το ρεπορτάζ του Κώστα Κάτικου, απίστευτη απάτη με 33.332 «εξαφανισμένες» εκκρεμείς συντάξεις ανακάλυψαν οι έλεγχοι του ΕΦΚΑ κατά την επικαιροποίηση των στοιχείων για τις αιτήσεις που είχαν χαρακτηριστεί ως «κλεισμένες» χωρίς έκδοση απόφασης στα έτη 2017, 2018 και 2019.

Το κόλπο στήθηκε για να φανούν λιγότερες οι συντάξεις που ήταν σε λίστα αναμονής!

Η πρακτική που ακολουθήθηκε ήταν να αποχαρακτηριστούν πολλές εκκρεμείς συντάξεις, καθώς βγήκαν από τη λίστα των καθυστερήσεων και μπήκαν στο αρχείο των «προβληματικών συντάξεων» που δεν συνυπολογίζονταν στις εκκρεμότητες, γιατί θεωρούνταν αιτήσεις σε αδράνεια λόγω έλλειψης στοιχείων. Με τον τρόπο αυτόν φαινόταν τεχνητή μείωση στις καθυστερούμενες συντάξεις και αύξηση στο αρχείο των προβληματικών συντάξεων, αλλά αυτές δεν μετρούσαν στις καθυστερήσεις.

Το… τρικ στις εκκρεμείς συντάξεις 

Από τον έλεγχο που έγινε στα μητρώα των συντάξεων που εκδόθηκαν ή ήταν σε εκκρεμότητα τόσο για την επίμαχη τριετία, με κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και μεταγενέστερα με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, αποκαλύφθηκε πως ένα πλήθος από 33.332 αιτήσεις συνταξιοδότησης είχαν κρυφτεί στην τριετία 2017, 2018 και 2019 στα αρχεία των προβληματικών συντάξεων του ΕΦΚΑ, για να φανεί, τεχνητά, ότι οι εκκρεμείς συντάξεις ήταν λιγότερες!

Αυτό που γινόταν ήταν να εμφανίζονται π.χ. 20.000 προβληματικές αιτήσεις στο μηχανογραφικό σύστημα «χωρίς απόφαση» ούτε εγκριτική ούτε απορριπτική, ενώ στην πραγματικότητα ήταν 10.000. Οι υπόλοιπες 10.000 ήταν οι ψευδώς «προβληματικές» αιτήσεις που είχαν αφαιρεθεί από τη λίστα με τις συντάξεις που ήταν σε εκκρεμότητα!

Στην πράξη, ένας αριθμός εκκρεμών συντάξεων εξαφανιζόταν από τη λίστα αναμονής και δεν καταγραφόταν στις καθυστερήσεις!

Η απίστευτη αυτή εξαπάτηση των συνταξιούχων έγινε με τις «πολιτικές πλάτες» και εγγυήσεις των τότε κυβερνώντων του ΣΥΡΙΖΑ προς τον ΕΦΚΑ, προκειμένου να φανεί ότι πιάνουν τόπο οι έκτακτες επιχορηγήσεις που έπαιρνε ο ΕΦΚΑ από τα λεφτά του Μνημονίου για να μειωθούν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του, και να πληρώσει εν προκειμένω χρωστούμενα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στους εν αναμονή συνταξιούχους.

Αντί να πιάσουν τόπο τα λεφτά των ξένων και να πληρωθούν πιο γρήγορα οι καθυστερούμενες συντάξεις, αυτό που γινόταν ήταν να μεγαλώνει το «κρατικό φέσι», καθώς ένας μεγάλος αριθμός από αυτές τις συντάξεις ήταν και απλήρωτες, αλλά και εξαφανισμένες από το μηχανογραφικό σύστημα!

Ελεγχοι

Οι έλεγχοι ξεκίνησαν με εντολή της διοίκησης του ΕΦΚΑ για να διαπιστωθεί πόσες είναι οι εκκρεμότητες που παρέλαβε η κυβέρνηση της Ν.Δ. από τον Ιούλιο του 2019 και μετά. Οι έλεγχοι για τα έτη 2017, 2018, 2019 και 2020 ολοκληρώθηκαν μόλις τον περασμένο Μάρτιο.

Αυτό που φάνηκε είναι ότι η λίστα των καθυστερήσεων ήταν επιβαρυμένη με επιπλέον 33.332 κρυμμένες αιτήσεις στην τριετία 2017, 2018, 2019.

Τα απολογιστικά στοιχεία των ελέγχων του EΦΚΑ που εξασφάλισε και αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος δείχνουν ότι:

* Το 2017 κρύφτηκαν 5.908 αιτήσεις, καθώς δηλώθηκαν 36.033 αιτήσεις «χωρίς απόφαση», ενώ ήταν 30.125.

* Το 2018 κρύφτηκαν 24.485 αιτήσεις, καθώς δηλώθηκαν 50.854 αιτήσεις «χωρίς απόφαση», ενώ στην πραγματικότητα ήταν 26.369.

* Το 2019 κρύφτηκαν 2.939 εκκρεμείς συντάξεις, καθώς δηλώθηκαν 11.846 αιτήσεις «χωρίς απόφαση», ενώ ήταν 8.907.

Το 2020 η λαθροχειρία σταμάτησε και οι εκκρεμείς αιτήσεις που μένουν στο ράφι λόγω ελλιπών στοιχείων ή δικαιολογητικών είναι ταυτόσημες πριν και μετά τους ελέγχους.

Το 2020 είχαν δηλωθεί 12.165 αιτήσεις χωρίς απόφαση, και στην επικαιροποίηση των στοιχείων που έγινε τον περασμένο Μάρτιο ήταν 12.386, με την προσθήκη άλλων 221 αιτήσεων, που προέκυψε από τον εκ των υστέρων έλεγχο ότι δεν πήραν ούτε εγκριτική ούτε απορριπτική απόφαση.

«Ελλείψεις»

Αν κάποιος συνταξιούχος με «εξαφανισμένη» αίτηση το 2017, 2018 και 2019 αναζητούσε την τύχη της, από τη στιγμή που δεν είχε πάρει ούτε εγκριτική ούτε απορριπτική απόφαση, το πιθανότερο που θα συναντούσε θα ήταν ένα τεράστιο γραφειοκρατικό τείχος περί ελλείψεων στοιχείων και δικαιολογητικών, ενώ στην πραγματικότητα η αίτησή του θα είχε… αποχαρακτηριστεί προσωρινά και θα είχε αφαιρεθεί τελείως από το μηχανογραφικό σύστημα, για να φανούν λιγότερες οι εκκρεμείς αιτήσεις.

Οταν ερχόταν η σειρά να εκδοθούν οι ψευδώς προβληματικές συντάξεις, αυτό γινόταν με τέτοιον τρόπο ώστε οι αιτήσεις αυτές να καταχωρίζονται στις μηνιαίες εκκρεμότητες.

Κάθε μήνα τα εκκρεμή αιτήματα κύριων συντάξεων ολοκληρώνονται από τους εισηγητές των συντάξεων με τρεις τρόπους:

Εκδοση συνταξιοδοτικής απόφασης.

Εκδοση απορριπτικής απόφασης.

Κλείσιμο του αιτήματος χωρίς απόφαση, π.χ. σε περιπτώσεις διπλών αιτημάτων, μη προσκόμισης επί μακρόν δικαιολογητικών κ.ο.κ.

Οι αιτήσεις της τρίτης κατηγορίας (κλείσιμο χωρίς απόφαση) δεν θεωρούνται εκκρεμείς και εκεί κρύβεται η εξαπάτηση που αποκαλύφθηκε ότι έγινε επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ένας μεγάλος αριθμός «κανονικών» αιτήσεων που δεν είχε πρόβλημα σε δικαιολογητικά και άλλες προϋποθέσεις χαρακτηρίστηκαν «κλεισμένες αιτήσεις χωρίς απόφαση».

Χωρίς απόφαση

Το 2017, 2018, 2019 έκλεισε μεγάλος αριθμός εκκρεμών αιτήσεων χωρίς απόφαση κεντρικά, μειώνοντας τεχνητά τις εκκρεμότητες και αυξάνοντας πλασματικά τις ετήσιες εγγραφές αυτής της κατηγορίας. Στη συνέχεια, όταν οι εισηγητές άνοιγαν τον φυσικό φάκελο, «αναβίωναν» τις αιτήσεις και προχωρούσαν σε έκδοση εγκριτικής ή απορριπτικής απόφασης. Επειδή η «εμφάνιση» των αιτήσεων και η έκδοση της απόφασης γίνονταν αυθημερόν ή εντός ολίγων ημερών, οι αιτήσεις αυτές δεν προλάβαιναν να μετρηθούν ως εκκρεμότητα στο τέλος του μήνα!

Οταν όμως ήρθαν οι απολογιστικοί έλεγχοι και μετρήθηκε πόσες υποθέσεις πραγματικά έκλεισαν χωρίς απόφαση, προέκυψε μεγάλη διαφορά στα έτη 2017, 2018 και 2019, με 33.332 συντάξεις που εμφανίστηκαν ψευδώς ως κλεισμένες χωρίς απόφαση, ενώ θα έπρεπε να είχαν καταχωριστεί ως εκκρεμείς συντάξεις.





Διάβημα ΥΠΕΞ στην Τουρκία για παρενόχληση του γαλλικού πλοίου L’Atalante - Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε διαδώσει fake news


 

Το σοβαρό περιστατικό που πήγε να εκμεταλλευτεί η Τουρκία σε βάρος της Ελλάδας, πήγε να το εκμεταλλευτεί και ο ΣΥΡΙΖΑ με fake news σε βάρος της Ελλάδας χωρίς ίχνος σοβαρότητας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς ίχνος ευθύνης και καθαρά ανθελληνικά με fake news ζήτησε, χθες, απάντηση αναφορικά με το αν η παρενόχληση έγινε εντός ελληνικής ΑΟΖ, αν έγινε σχετικό διάβημα από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στην τουρκική πλευρά και αν έγινε διάβημα από την Αγκυρα προς τον πρέσβη της Ελλάδας, όπως υποστηρίζουν δημοσιεύματα στη γείτονα χώρα. «Το περιστατικό είναι “θέμα της Γαλλίας” όπως λέει το Μαξίμου ή “και της Γαλλίας” όπως λέει το Υπουργείο Εξωτερικών;» υπογραμμίζει στη ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το υπουργείο Εξωτερικών το πρωί της Τρίτης, με δήλωση του εκπροσώπου του Αλέξανδρου Παπαϊωάννου, υποστήριξε ότι η Ελλάδα εξέδωσε NAVTEX για του γαλλικό ερευνητικό καθώς βρισκόταν σε περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας. «Η διαστρέβλωση των λεχθέντων ξεπερνά τα όρια και γίνεται συνειδητά fake news. Η Ελλάδα εξέδωσε NAVTEX για το γαλλικό ερευνητικό πλοίο επειδή η περιοχή είναι ελληνικής δικαιοδοσίας. Είναι μια καθαρή τοποθέτηση τόσο της κυβερνητικής εκπροσώπου όσο και του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ που δεν επιδέχεται παρερμηνείας όσο κι αν προσπαθούν κάποιοι να δημιουργήσουν ψεύτικες εντυπώσεις», καταλήγει ο κ. Παπαϊωάννου

Το ΥΠΕΞ έκανε διάβημα διαμαρτυρίας, προς την τουρκική πλευρά αναφορικά με το ζήτημα του πλοίου L’Atalante, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Το γαλλικό πλοίο έπλεε σε περιοχή της ελληνικής ΑΟΖ με τον σταθμό του Ηρακλείου να έχει εκδώσει σχετική NAVTEX.

Το L’Atalante παρενοχλήθηκε από τουρκική φρεγάτα καθώς η Αγκυρα θεωρεί τη συγκεκριμένη περιοχή, μέρος της δικής της ΑΟΖ, σύμφωνα με τον παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο.

Όπως υποστηρίζουν δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε σε εξηγήσεις για το περιστατικό τον Έλληνα Πρέσβη. Κληθείς να επιβεβαιώσει, πάντως, την είδηση, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο, σημειώνοντας ότι η Τουρκία είναι αρμόδια να ανακοινώσει μία τέτοια κλήση.






Και έγραψε χυδαία ανάρτηση και έκανε και μήνυση που την κατέκριναν για την χυδαιότητα

 



Η Ραχήλ Μακρή, λίγες ώρες μετά την είδηση του θανάτου του Νίκου Ζαχαριάδη έγραψε αναφερόμενη εμμέσως πλην σαφώς στον θάνατο του δημοσιογράφου:

«Σήμερα γιορτάζει όλη η γη. Δημ..κάφρος που με έβριζε μάς άδειασε τη γωνιά».


Όπως ήταν φυσικό οι αντιδράσεις ήταν πολλές για την χυδαιότητα της ανάρτησης της, και η αντίδραση της Ραχήλ Μακρή ήταν να αρχίσει τις μηνύσεις επειδή την κατέκριναν.

Αντί να ζητήσει συγνώμη η πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ και του ΣΥΡΙΖΑ Ραχήλ Μακρή για την ανάρτηση προχώρησε σε μηνύσεις κατά ΜΜΕ

Η Ραχήλ Μακρή εξέδωσε μάλιστα και δήλωση χωρίς ίχνος συγνώμης αναφέροντας τα εξής:

«Μόλις κατέθεσα μήνυση κατά site, δημοσιογράφων, Βουλευτή της ΝΔ (ο οποίος πιστεύω να μην κρυφτεί πίσω από την βουλευτική του ασυλία) και πρώην Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για την χυδαία, ενορχηστρωμένη, όπως οι ίδιοι ομολογούν στις αναρτήσεις τους επίθεση σε βάρος μου, με ψευδή, προσβλητικά και συκοφαντικά δημοσιεύματα, με σκοπό την πολιτική μου δολοφονία και την προτροπή σε βία. Την ίδια ώρα που μπλόκαραν το προφίλ μου στο Facebook.

Εμπιστεύομαι ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη θα πράξει τα δέοντα για την αποκατάσταση της αλήθειας.

Ευχαριστώ την ΕΛΑΣ για την άμεση ανταπόκριση της.

Ευχαριστώ όλους τους φίλους και υποστηρικτές του Μετώπου Νίκης – Ραχήλ Μακρή για τη συμπαράσταση και τα εκατοντάδες μηνύματα αγάπης στο πρόσωπό μου.

Ξέρουν ποια είμαι και ποιοι είναι. Στο τέλος νικάει πάντα η αλήθεια».



Διεθνής αναγνώριση για τον Πιερρακάκη

 


Το Συμβούλιο του ΟΟΣΑ, το οποίο συνεδρίασε σήμερα, επέλεξε τον Έλληνα Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη ως Πρόεδρο του Global Strategy Group.

Η εκλογή αυτή θα επικυρωθεί και τυπικά κατά τη συνεδρίαση του Global Strategy Group τον προσεχή Νοέμβριο, την οποία θα διοργανώσει ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Ο Έλληνας υπουργός διαδέχεται τη Marie-Gabrielle Incichen-Fleisch από την Ελβετία, πρόεδρο του Global Strategy Group από το 2018.

Η εκλογή αυτή θα επικυρωθεί και τυπικά κατά τη συνεδρίαση του Global Strategy Group τον προσεχή Νοέμβριο, την οποία θα διοργανώσει ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Ο Έλληνας υπουργός διαδέχεται τη Marie-Gabrielle Incichen-Fleisch από την Ελβετία, πρόεδρο του Global Strategy Group από το 2018.
 

 

 

Το Global Strategy Group, που συγκεντρώνει κάθε χρόνο υφυπουργούς, γενικούς γραμματείς και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη, έχει ως αποστολή να διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών. Προετοιμάζει τις εργασίες της ετήσιας Υπουργικής Συνόδου του ΟΟΣΑ, υιοθετώντας όμως περισσότερο μακροπρόθεσμη οπτική.

Η Επιτροπή Global Strategy Group αποτελεί τη συνέχεια της Επιτροπής Executive Committee in Special Session (ESCC). Η ESCC μετατράπηκε σε GSG μέσα στο 2012, με εισήγηση του Ulrik Vestergaard Knudsen από τη Δανία, ο οποίος και έγινε ο πρώτος της πρόεδρος, με στόχο να αποκτήσει περισσότερο στρατηγικό και διευρυμένο χαρακτήρα.

Μεταξύ των θεματικών που έχουν εξεταστεί στο πλαίσιο της Επιτροπής, περιλαμβάνονται: ο ψηφιακός μετασχηματισμός, το μέλλον της αγοράς εργασίας και του εμπορίου σε έναν ψηφιοποιημένο κόσμο, σχεδιασμός πολιτικής και διεθνής συνεργασία σε ένα παγκοσμιοποιημένο οικονομικό σύστημα μετά την πανδημία, καθώς και ο σχεδιασμός και εφαρμογή ενός αειφόρου και εμπεριστατωμένου σχεδίου ανάκαμψης.

Ένας ακόμη επιδιωκόμενος στόχος είναι να καταστεί η Επιτροπή περισσότερο ανοιχτή σε παγκόσμιο επίπεδο, διευρύνοντας τη δυνατότητα συμμετοχής σε σημαντικούς εταίρους, τόσο από τις υποψήφιες για ένταξη χώρες όσο και από εκπροσώπους Sherpas των G7 και G20.


Πηγή



Στο 14,7 η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ - Εφιάλτης για τον Τσίπρα ο ΚΑΝΕΝΑΣ

 



Με διαφορά 14,7% προηγείται η Νέα Δημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τα ευρήματα πανελλαδικής δημοσκόπησης που διενήργησε η εταιρεία Interview για τη Βεργίνα Τηλεόραση.

Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου τα ποσοστά έχουν ως εξής:

ΝΔ 36,6%

ΣΥΡΙΖΑ 21,9%

ΚΙΝΑΛ 6,6%

ΚΚΕ 5,5%

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 5.1%

ΜεΡΑ25 3.4%

ΑΛΛΟ 7,5%

ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ 12,4%

ΔΓ/ΔΑ 1%

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται όπως σε όλες τις δημοσκοπήσεις στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό με 49% έναντι 23% του Αλέξη Τσίπρα που έρχεται τρίτος γιατί και σε αυτή την δημοσκόπηση τον περνάει ο ΚΑΝΕΝΑΣ.

Οι πολίτες εμπιστεύονται περισσότερο την κυβέρνηση Μητσοτάκη, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, στα θέματα της οικονομίας (50%) και της πανδημίας (49%).

Σύμφωνα με τους πολίτες, τέλος, η χρήση των self tests θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της πανδημίας (68%) όχι όμως και η συνέχιση αποστολής sms, με το 68% να ζητά την κατάργησή τους.



Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

 


Παρουσιάστηκαν στην πολιτική ηγεσία και στα υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, οι δύο διαδικτυακές πύλες του “Αρχαιολογικού Κτηματολογίου” και του “Εμπλουτισμού Ψηφιακών Συλλογών των Κινητών Μνημείων Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και Ανάπτυξης νέου Πληροφοριακού Συστήματος του Εθνικού Αρχείου Μνημείων”.

Η διαδικτυακή πύλη του έργου «Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο», προσφέρει σε δημόσιους φορείς, ιδιώτες αλλά και επενδυτές άμεση και έγκυρη ενημέρωση για το σύνολο των αρχαιολογικών χώρων, ιστορικών τόπων, των μνημείων της επικράτειας, καθώς και των ζωνών προστασίας τους, αλλά και για τυχόν δεσμεύσεις και περιορισμούς που υφίστανται, βάσει της κείμενης νομοθεσίας.

Στο Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο έχουν ήδη καταχωρηθεί 18.600 ακίνητα μνημεία, 3.400 αρχαιολογικοί χώροι και ιστορικοί τόποι και 844 ζώνες προστασίας.

Τον Ιούνιο 2021, με την ολοκλήρωση του έργου στο ΕΣΠΑ 2014-2020, η Πύλη αποδίδεται στο ευρύ κοινό.

Μια μοναδική πύλη πρόσβασης στην πολιτιστική κληρονομιά της χώρας είναι το έργο «Εμπλουτισμός των Ψηφιακών Συλλογών των Κινητών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και Ανάπτυξη Πληροφοριακού Συστήματος του Εθνικού Αρχείου Μνημείων».

Από αύριο οι πολίτες μπορούν να επισκεφτούν τον πλήρως ολοκληρωμένο και λειτουργικό ιστότοπο nationalarchive.culture.gr. Είναι ένα εξαιρετικά εύχρηστο και φιλικό εργαλείο διαχείρισης του πολιτιστικού αποθέματος.

Περιλαμβάνει καταγραφές 684.000 κινητών μνημείων, από νεολιθικά εργαλεία μέχρι κεραμεική κλασικών χρόνων, από ελληνιστικά γλυπτά, μέχρι βυζαντινές τοιχογραφίες, από μεταβυζαντινές εικόνες μέχρι παραδοσιακές φορεσιές.

Στη Διαδικτυακή Πύλη δημοσιεύονται, σε πρώτη φάση, περίπου 63.000 αντιπροσωπευτικά μνημεία, σύμφωνα με τις συμβατικές υποχρεώσεις του συγχρηματοδοτούμενου έργου.

Απαιτήθηκαν 10 ολόκληρα χρόνια για την ολοκλήρωσή των δυο έργων τα οποία ανέλαβε η Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα “Ανταγωνιστικότητα-Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία”: Το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο με προϋπολογισμό 5.255.758,80€ ενώ το έργο του Εμπλουτισμού των Ψηφιακών Συλλογών των Κινητών Μνημείων με συνολική δαπάνη 10.069.057,97 €.




"Ημέρα της Γης": Η ΔΕΗ ηλεκτροδοτεί 4.500.000 νοικοκυριά αποκλειστικά από ΑΠΕ

 



Στις 22 Απριλίου, η ΔΕΗ Α.Ε. συμμετέχει έμπρακτα στην Παγκόσμια Ημέρα της Γης, ηλεκτροδοτώντας 4.500.000 νοικοκυριά για 24 ώρες, με ενέργεια αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές, με τη δωρεάν διάθεση της υπηρεσίας GreenPass.

Ως ο μεγαλύτερος πάροχος ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, η ΔΕΗ εγγυάται πως όση ενέργεια καταναλωθεί στις 22 Απριλίου (περίπου 35GWh), τόση θα δεσμευτεί από πιστοποιημένες ΑΠΕ της ΔΕΗ. Με αυτόν τον τρόπο, οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από οικιακή χρήση θα μειωθούν κατά 8.000 τόνους μέσα σε μία μόνο ημέρα. 

Με αυτήν τη μεγάλης κλίμακας ενέργεια, η ΔΕΗ δηλώνει την πάγια  δέσμευσή της στην υλοποίηση δράσεων με περιβαλλοντικό αντίκτυπο που περιλαμβάνουν:

Την αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο μίγμα ενέργειας στο 20% έως το 2023, 

τη δημιουργία 1.000 σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων μεσοπρόθεσμα και 10.000 μακροπρόθεσμα.

Την υλοποίηση επενδύσεων για την αντικατάσταση παλαιών Θερμικών Μονάδων Παραγωγής με νέες σύγχρονης τεχνολογίας.

Τη συνέχιση των εκτεταμένων προγραμμάτων περιβαλλοντικής αποκατάστασης των εδαφών με διαμορφώσεις τελικών επιφανειών, δενδροφυτεύσεις, αναδιάρθρωση καλλιεργειών και δημιουργία ζωνών πρασίνου, όπως και της προστασίας των υδάτων και της πανίδας, με τη δημιουργία κατάλληλων έργων υποδομής (λιμνών και υδροβιοτόπων). 

Μια δέσμευση που υπηρετείται με συνέπεια καθώς κατά το διάστημα 2018-2020:

Η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη μειώθηκε κατά 61,9%, ενώ οι εκπομπές CO2 μειώθηκαν κατά 47,6%.

Μόνο το 2019, έγιναν περισσότερες από 100.000 δενδροφυτεύσεις σε ορυχεία, ανακυκλώθηκε το 55% του νερού στις πετρελαϊκές μονάδες, ενώ παράχθηκαν 259 GWh ενέργειας από ΑΠΕ.




Τροπολογία για την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων

 


Σειρά ρυθμίσεων, με στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής των συντάξεων, προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που κατατίθεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης «Κώδικας Δικαστικών Υπαλλήλων». Με την τροπολογία:

Δίνεται η δυνατότητα για τη συμμετοχή πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών στην απονομή των συντάξεων. Συγκεκριμένα, δικηγόροι (μέλη των δικηγορικών συλλόγων της χώρας με τριετή δικηγορία) και μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου, λογιστές-φοροτεχνικοί Α' τάξης, αφού παρακολουθήσουν σεμινάριο επιμόρφωσης και πιστοποιηθούν από τους οικείους επαγγελματικούς συλλόγους τους, θα μπορούν να συμμετέχουν σε διάφορα στάδια της διαδικασίας απονομής σύνταξης.

Απλοποιούνται οι διατάξεις περί διακανονισμού οφειλών. Σύμφωνα με την προτεινόμενη ρύθμιση, η σύνταξη καταβάλλεται εφόσον το συνολικά οφειλόμενο από τον ασφαλισμένο ποσό προς τον e-ΕΦΚΑ από κάθε είδους ασφαλιστικές εισφορές, οφειλές από αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης, πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις, δεν υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ. Εφόσον προκύπτουν οφειλές μόνο από υπαγωγή στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ, η σύνταξη καταβάλλεται εφόσον το οφειλόμενο από τον ασφαλισμένο ποσό δεν ξεπερνά τα 6.000 ευρώ.

Χορηγείται υποχρεωτικά η προσωρινή σύνταξη σε όλους τους ασφαλισμένους, ανεξαρτήτως αν έχει υποβληθεί αίτημα από τον ασφαλισμένο ή όχι.

Δίνεται, επίσης, παράταση έως τις 30 Σεπτεμβρίου για την υπαγωγή των ελεύθερων επαγγελματιών στη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές.



Δέκα μέτρα "ανάσα" για τους φορολογούμενους

 


Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών, έχοντας πλήρη αντίληψη των συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία, προχωρούν σε νέες θεσμικές παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της φορολογικής ελάφρυνσης και της διευκόλυνσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη. Σε νομοθετική ρύθμιση που θα ψηφιστεί σήμερα, περιλαμβάνονται:

Η πρόβλεψη για τη δυνατότητα καταβολής του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων φορολογικού έτους 2020, σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Η παροχή έκπτωσης 3% για τα φυσικά πρόσωπα, εφόσον η δήλωση φορολογίας εισοδήματος υποβληθεί μέχρι τις 28 Ιουλίου 2021 και ο οφειλόμενος φόρος που προκύπτει από αυτή καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τις 30 Ιουλίου 2021.

Η δυνατότητα εμπρόθεσμης υποβολής της δήλωσης φυσικών και νομικών προσώπων μέχρι τις 27 Αυγούστου 2021, με την καταβολή των δύο πρώτων μηνιαίων δόσεων.

Η πρόβλεψη για τη δυνατότητα καταβολής του ΕΝΦΙΑ σε έξι (6) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με πρώτη δόση τον Σεπτέμβριο του 2021.

Η άρση της φορολόγησης βάσει των αντικειμενικών κριτηρίων διαβίωσης για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία, εφόσον σε ένα από τα δύο (2) προηγούμενα φορολογικά έτη δεν υπήρξε εφαρμογή του εναλλακτικού τρόπου υπολογισμού της ελάχιστης φορολογίας.

Η μη επιβολή, στους πληττόμενους υπόχρεους και στους φορολογούμενους άνω των 60 ετών, της προσαύξησης φόρου που προκύπτει εάν το δηλωθέν ποσό με ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι μικρότερο του 30% του πραγματικού εισοδήματος.

Η μείωση, στο ήμισυ, για υπόχρεους που δεν εμπίπτουν στην ανωτέρω περίπτωση, της προσαύξησης φόρου που προκύπτει για δηλωθέν ποσό με ηλεκτρονικές συναλλαγές το οποίο υπερβαίνει το 20% και υπολείπεται του 30% του πραγματικού εισοδήματος.

Η εξαίρεση των έκτακτων εισοδημάτων από τον προσδιορισμό του πραγματικού εισοδήματος επί του οποίου υπολογίζεται το ελάχιστο ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Η πρόβλεψη ότι τα εισοδήματα από ενοίκια, τα οποία δεν έχουν εισπραχθεί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, δεν θα συνυπολογίζονται στο συνολικό εισόδημά τους, με μόνη προϋπόθεση την κοινοποίηση εξωδίκου στον μισθωτή.

Η παράταση της δυνατότητας για επιλογή υποβολής χωριστών δηλώσεων των συζύγων μέχρι τις 6 Μαΐου 2021.

Το παραπάνω πλέγμα ρυθμίσεων συμβάλλει, ώστε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να εκπληρώσουν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους, λαμβάνοντας ιδιαίτερη μέριμνα για όσους επλήγησαν από τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης.



Συνελήφθη 35χρονος για ένοπλες ληστείες στις περιοχές Νέας Σμύρνης, Αγ. Ι. Ρέντη, Π. Φαλήρου και Περιστερίου

 


Συνελήφθη, μεσημβρινές ώρες της 16-4-2021 στις Αχαρνές, από αστυνομικούς του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, 35χρονος ημεδαπός για ληστείες κατά συρροή, κλοπή και παράβαση της Νομοθεσίας περί Όπλων και Εξαρτησιογόνων Ουσιών. Αναζητείται ο συνεργός του.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, από το Σεπτέμβριο του 2020 είχε διαπιστωθεί η εγκληματική δράση δύο ατόμων, η οποία εκτείνονταν σε ένοπλες ληστείες σε πρατήρια υγρών καυσίμων, σούπερ μάρκετ και λοιπά καταστήματα σε διάφορες περιοχές της Αττικής (Κολωνός, Άγιος Ιωάννης Ρέντη, Περιστέρι, Παλαιό Φάληρο, Νέος Κόσμος, Νέα Σμύρνη).

Για την εγκληματική τους δράση, εκτός του αναγκαίου οπλισμού (πιστόλι), είχαν προμηθευτεί και είδη απόκρυψης των χαρακτηριστικών τους όπως κράνος μοτοσικλετιστή, καπέλο τύπου τζόκεϊ και κουκούλες τύπου full face , καθώς και γάντια προκειμένου να μην αφήνουν τα ίχνη τους.

Όσον αφορά τη μεθοδολογία τους, σε ορισμένες περιπτώσεις ο ένας εκ των δραστών ανέμενε εξωτερικά του καταστήματος, ενώ ο έτερος, φορώντας κράνος μοτοσικλετιστή εισέρχονταν στο εσωτερικό και με την απειλή πιστολιού, ακινητοποιούσε τους υπαλλήλους και αφαιρούσε τα χρήματα.

Μάλιστα, σε δύο περιπτώσεις ο δράστης που εισήλθε στο κατάστημα, κατευθύνθηκε στο χρηματοκιβώτιο του καταστήματος και αποπειράθηκε να το παραβιάσει με τη χρήση διαρρηκτικών εργαλείων.

Σε άλλες περιπτώσεις, στα καταστήματα μετέβαινε μόνο ο ένας εκ των δραστών, ο οποίος καλύπτοντας τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, ακινητοποιούσε με την απειλή πιστολιού τους υπαλλήλους, αφαιρώντας τα χρήματα από τα ταμεία. Κατά τη διάρκεια των ληστειών οι δράστες επεδείκνυαν χαρακτηριστική ψυχραιμία.

Για την προσέγγιση του κατάστημα-στόχου αλλά και για τη διαφυγή τους, χρησιμοποιούσαν δίκυκλες μοτοσυκλέτες μεγάλου κυβισμού. Σε κάποιες ληστείες χρησιμοποίησαν κλεμμένη μηχανή και κάποιες άλλες μηχανή από την οποία είχαν αφαιρέσει την πινακίδα κυκλοφορίας.

Από τις έρευνες σε συσχετιζόμενες με τον 35χρονο οικία και οχήματα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο πιστόλια, μικροποσότητα κοκαΐνης και είδη ρουχισμού που χρησιμοποιούσε κατά τη διάπραξη των ληστειών.

Από τη μέχρι στιγμής προανακριτική έρευνα, έχουν εξιχνιαστεί -9- περιπτώσεις ληστειών και -1- κλοπή μοτοσυκλέτας

Ο συλληφθείς, με τη σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.



"Εγκεφαλικό" το καθεστώς στην Τουρκία βλέποντας την φωτογραφία του Τζέφρι Πάϊατ στο F16


 

Πτήση με μαχητικό αεροσκάφος F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ πραγματοποίησε το πρωί της Τρίτης ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, βρισκόμενος στην πολυεθνική άσκηση «Ηνίοχος 21» που διεξάγεται στη χώρα μας.

Ο κ. Πάιατ έγραψε στο twitter : «Ευχαριστώ τις αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις που μου έδειξαν την εκπληκτική θέα στην Ελλάδα από το πιλοτήριο ενός F-16! Είμαστε υπερήφανοι για την Ελλάδα και τις 6 άλλες χώρες στην άσκηση Ηνίοχος 21, προβάλλοντας έτσι τη μοναδική γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας και την αναπτυσσόμενη αμυντική μας συνεργασία που συνεχίζει να φτάνει σε νέα ύψη».


Με τον τίτλο: «Σκανδαλώδης πόζα στο πιλοτήριο» η τουρκική εφημερίδα  Milliyet, επιτίθεται στον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάϊατ και για την φωτογραφία που ανέβασε, καθώς και για το ότι ο Αμερικανός Πρέσβης, στεκόταν συνεχώς δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη καθ΄όλη την διάρκεια της επίσκεψης του στην βάση της Ανδραβίδας.

Η τουρκική εφημερίδα αφού παρουσίασε πληροφορίες για τη συμμετοχή των ξένων αεροπορικών δυνάμεων στην άσκηση,  κατηγόρησε την ελληνική πλευρά ότι παρουσιάζει την Τουρκία ως στόχο στα σενάρια της άσκησης. 

Παράλληλα,  χαρακτήρισε «φιλέλληνα» τον Αμερικανό πρέσβη, ο οποίος δήλωσε νωρίτερα ότι με περηφάνια οι ΗΠΑ συμμετέχουν, με την Ελλάδα και άλλες 6 χώρες, στην πολυεθνική διακλαδική άσκηση   «αναδεικνύοντας τη μοναδική γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας και την αναπτυσσόμενη αμυντική μας συνεργασία που συνεχίζει να φτάνει σε νέα ύψη».



«Κατέρρευσε» η European Super League: Αποχωρούν ομάδες από το γκρουπ των «12»

 


Σαν «χάρτινος πύργος» καταρρέει η European Super League, μετά την αποχώρηση αρχικά της Μάντσεστερ Σίτι, την οποία ακολούθησαν και οι υπόλοιπες πέντε αγγλικές ομάδες. Σειρά στην έξοδο πήρε πλέον και η Ίντερ.

Ειδικότερα, λίγη ώρα μετά την τηλεδιάσκεψη των «12» της ESL, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Λίβερπουλ, η Τότεναμ και η Άρσεναλ ανακοίνωσαν επισήμως ότι αποχωρούν απ’ το εγχείρημα, ενώ όπως αναφέρουν τα βρετανικά ΜΜΕ, το πρωί της Τετάρτης (21/04) θα ακολουθήσει και η Τσέλσι, η οποία έχει αποφασίσει αντίστοιχα να μην συμμετάσχει στη νέα Λίγκα.

Οι επίσημες ανακοινώσεις:

Άρσεναλ: «Ακούσαμε εσάς και την ποδοσφαιρική κοινότητα και ως αποτέλεσμα αποφασίσαμε να αποσύρουμε την παρουσία μας από την προτεινόμενη Super League. Κάναμε ένα λάθος και απολογούμαστε γι’ αυτό».

Λίβερπουλ: «Η Λίβερπουλ επιβεβαιώνει ότι η εμπλοκή της σε προτεινόμενα πλάνα για τη δημιουργία της European Super League, έχει πλέον διακοπεί».

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: «Δεν θα συμμετάσχουμε στην European Super League».

Τότεναμ: «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι επισήμως, ξεκινήσαμε τις διαδικασίες για να αποσυρθούμε απ’ το γκρουπ που επεξεργάζεται προτάσεις για την European Super League».

Χαιρέτισε την απόφαση η Αγγλική Ομοσπονδία

Με επίσημη τοποθέτησή της που «ανέβασε» στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter, η αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία «χαιρέτισε» την απόφαση ομάδων της χώρας που είχαν εμπλακεί ενεργά με την κίνηση των «12», να αποχωρήσουν, τονίζοντας πως το ποδόσφαιρο, ήταν και παραμένει για τους φιλάθλους.

«Υποδεχόμαστε με χαρά την είδηση ότι κάποιες απ’ τις ομάδες μας αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τα πλάνα για την European Super League, που απειλούσε ολόκληρη την ποδοσφαιρική πυραμίδα. Το αγγλικό ποδόσφαιρο έχει μία πολύ περήφανη Ιστορία, που βασίζεται πάνω στην ευκαιρία που έχουν όλες οι ομάδες και το παιχνίδι έδειξε ομόφωνα την αποδοκιμασία του σε μία κλειστή Λίγκα.

Ήταν μία πρόταση, που έτσι όπως σχεδιάστηκε, θα χώριζε το άθλημα, αλλά αντίθετα όπως αποδείχθηκε, μας ένωσε όλους. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους φιλάθλους για την επιρροή τους και την ξεκάθαρη φωνή τους σ’ αυτή τη συνθήκη, κρατώντας γερά τις βασικές αρχές του ποδοσφαίρου. Είναι μία ισχυρή υπενθύμιση ότι το παιχνίδι ήταν –και πάντα θα είναι- για τους φιλάθλους.

Θα θέλαμε επίσης να ευχαριστήσουμε τον πρωθυπουργό, τον γενικό γραμματέα και τον υπουργό αθλητισμού για την πολύ σημαντική υποστήριξή τους εναντίον τέτοιων πλάνων».

Επιμένει η ΕΣΛ

Παρά την αποχώρηση των μισών ομάδων πλέον, η Ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα επιδιώκει να παραμείνει ζωντανή, με βάση την ανακοίνωση που εξέδωσε τα ξημερώματα της Τετάρτης, την ώρα που ρεπορτάζ στην Ιταλία κάνουν λόγο για δήλωση αποχώρησης και της Ίντερ.

Όπως δήλωσε η ΕΣΛ μετά την πολύωρη και ολονύκτια τηλεδιάσκεψη, το εγχείρημα δεν εγκαταλείπεται, αλλά θα συνεχιστεί με τρόπο που θα εξασφαλίζει στον βαθμό του εφικτού τα συμφέροντα των συλλόγων που έχουν υποστεί τεράστιες απώλειες λόγω του κορωνοϊού.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Γυμνάσια-Λύκεια: Κλείνουν στις 11 Ιουνίου, χωρίς προαγωγικές και απολυτήριες ενδοσχολικές εξετάσεις

 


Δεν θα πραγματοποιηθούν προαγωγικές και απολυτήριες ενδοσχολικές εξετάσεις στο γυμνάσιο και στο λύκειο και άρα δεν θα εφαρμοστεί από τους φετινούς μαθητές της Α΄ Λυκείου η Τράπεζα Θεμάτων, η οποία προκαλεί αντιδράσεις στην ΟΛΜΕ αλλά και στους μαθητές. 

Ειδικότερα, όπως είναι γνωστό, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εισηγείται προς την επιτροπή του ΕΟΔΥ αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διακοπών του Πάσχα, δηλαδή τη Δευτέρα 10 Μαΐου, να επιστρέψουν στη διά ζώσης λειτουργία όλοι οι μαθητές. Δηλαδή μαζί με εκείνους των λυκείων να επιστρέψουν οι μαθητές των νηπιαγωγείων, των δημοτικών και των γυμνασίων. Αυτό σημαίνει παράταση του διδακτικού έτους έως την Παρασκευή 25 Ιουνίου για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και έως την Παρασκευή 11 Ιουνίου για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. 

Κατόπιν, στα μέσα Ιουνίου, όπως έχει προαναγγελθεί από την ηγεσία του υπουργείου, θα ξεκινήσουν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί επισήμως στην ηγεσία του υπ. Παιδείας η εισήγηση του διοικητικού συμβουλίου του ΙΕΠ για την εκπαιδευτική διαδικασία έως το τέλος της σχολικής χρονιάς. Η επιτροπή προτείνει να μην πραγματοποιηθούν οι προαγωγικές και απολυτήριες ενδοσχολικές εξετάσεις ώστε να αφιερωθεί ο χρόνος στη διδασκαλία των μαθημάτων. 

Το ΙΕΠ έχει δώσει οδηγίες για τα κεφάλαια στα οποία θα πρέπει να δοθεί βάρος. Οι βαθμοί θα προκύψουν από τα διαγωνιστικά τεστ και τα προφορικά του δευτέρου τετραμήνου.



Στις φυλακές Κορυδαλλού ο Αλβανός που τράβηξε την πρίζα του αναπνευστήρα


 

Τον δρόμο για τις φυλακές Κορυδαλλού πήρε ο 60χρονος Αλβανός Spiro M., που τα μεσάνυχτα της 7ης Απριλίου, όπως αποκάλυψε το protothema.gr, ξήλωσε τον αναπνευστήρα απο τον 76χρονο Ε.Σ, που ήταν διασωληνωμένος με κορωνοϊό, γιατί τον ενοχλούσε ο θόρυβος, με αποτέλεσμα να τον σκοτώσει.

Ο 60χρονος φερόμενος ως δράστης αφού ανάρρωσε απο τον κορωνοϊό, απολογήθηκε στην ανακρίτρια και στη συνέχεια προφυλακίστηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλβανός επέμεινε στην αρχική του εκδοχή οτι δηλαδή δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση, είπε οτι κοιμόταν και δεν κατάλαβε τι συνέβη, ωστόσο δεν κατάφερε να δώσει πειστικές εξηγήσεις για το πώς βρέθηκε το αποτύπωμά του στη συσκευή μηχανικής υποστήριξης που είχε αφαιρεθεί με αποτέλεσμα τον ασφυκτικό θάνατο του 76χρονου ασθενούς.

Οι ιατροδικαστές που διενήργησαν τη νεκροψία - νεκροτομή, σύμφωνα με πληροφορίες, διαπίστωσαν ότι το θύμα είχε πνευμονία, δεν εντόπισαν κακώσεις στο σώμα του, ενώ ελήφθησαν και δείγματα για ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις.



Μουζέλης για ΣΥΡΙΖΑ: Αν ο Τσίπρας δεν απαλλαγεί από τον Πολάκη, τότε αυτοϋπονομεύεται

 


Αίσθηση προκάλεσε άρθρο στα «Νέα» του μέλους της κεντρικής επιτροπής ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, ομότιμου καθηγητή του LSE, Νίκου Μουζέλη, κατά της ανοχής του Αλέξη Τσίπρα στον «πολακισμό».

Ο εκ των στενότερων συνεργατών του Κώστα Σημίτη, μαζί με τον Κωνσταντίνο Τσουκαλά, που η μετακίνησή του στον ΣΥΡΙΖΑ συζητήθηκε αρκετά, στο άρθρο του, με τίτλο «Αν ο Τσίπρας δεν απαλλαγεί από τον Πολάκη, τότε…», γράφει ότι στη διαδρομή του από το 2015 μέχρι σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας έκανε «δύο βασικά λάθη: Τη συμμαχία με τους ΑΝΕΛ και τη διατήρηση του παρωχημένου πολακισμού».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ από ένα μικρό κόμμα του 4% με ουτοπική ιδεολογία και μαξιμαλιστικές θέσεις κατόρθωσε να γίνει η «πρώτη φορά Αριστερά». Για να το καταφέρει, αναγκάστηκε να συμμαχήσει με τους Ανεξάρτητους Ελληνες - ένα ακραίο, εθνολαϊκιστικό κόμμα που προέκυψε από την τότε πολιτική συγκυρία. Ηταν το πρώτο βασικό λάθος του.

Θα έπρεπε να κάνει πιο συστηματικές προσπάθειες για να βρει έναν πιο κατάλληλο σύμμαχο. Αν δεν τον έβρισκε, θα έπρεπε να οργανωθεί καλύτερα και να διεκδικήσει την εξουσία αργότερα», έγραψε, χαρακτηριστικά ο καθηγητής και πρόσθεσε για τον Πολάκη:

«Αντί να σταματήσει τις εξαλλοσύνες του ευέξαπτου βουλευτή, τον διόρισε κεντρικό μέλος της προανακριτικής επιτροπής. Με αυτόν τον τρόπο συνεχίζει να κάνει ένα θαυμάσιο δώρο στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είναι καιρός ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει πολιτική και να βρει έναν τρόπο να απαλλαγεί από στελέχη όπως ο Πολάκης. Αν δεν το κάνει, το κόμμα θα συνεχίζει την αυτοϋπονόμευσή του».

Και σε άλλο σημείο εξηγεί: «Η διογκούμενη ένταση κορυφώθηκε όταν με αφορμή τον εορτασμό της εθνικής επετείου ο Παύλος Πολάκης, σε μια από τις συνηθισμένες αμετροεπείς αντιδράσεις του, κατηγόρησε τη ΝΔ ως παράταξη δωσίλογων. Ο Αλέξης Τσίπρας αντέδρασε άμεσα, δεν υιοθέτησε τον χαρακτηρισμό Πολάκη λέγοντας ότι «οι παρατάξεις έχουν την ιστορία τους. Δεν είναι η ΝΔ παράταξη δωσίλογων», εντούτοις προσπάθησε να απαλύνει την αντίδραση του συνεργάτη του υποστηρίζοντας ότι αυτά συμβαίνουν στο πλαίσιο πολιτικών διενέξεων. Ο Πολάκης ωστόσο αμετανόητος επέμεινε στην κριτική του δηλώνοντας «τελεία και παύλα».

Θα περίμενε κανείς πως ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θα περιόριζε τον ευέξαπτο Κρητικό, οι παρεμβάσεις του οποίου υποσκάπτουν την αξιοπιστία του κόμματος. Οχι μόνο δεν το έκανε αλλά αντ’ αυτού τον έβαλε στην προανακριτική επιτροπή που εξετάζει τον ρόλο του Νίκου Παππά στο θέμα της αδειοδότησης των ΜΜΕ. Αυτό μάλλον δείχνει πως θεωρεί τον στενό του φίλο χρήσιμο για μια πιο ριζοσπαστική/επιθετική στρατηγική εναντίον της κυβέρνησης. Νομίζω πως κάνει λάθος.

Ο πολακισμός δεν πείθει τους ψηφοφόρους του μεσαίου χώρου αλλά ούτε και πολλά στελέχη του κόμματος. Δεν πείθει ούτε αυτούς που ήδη ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ ούτε αυτούς που είναι αναποφάσιστοι».

Ας σημειωθεί ότι στην πρόσφατη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη του κόμματος έθεσαν θέμα Πολάκη, αλλά ο κ. Τσίπρας δεν απάντησε στις αιτιάσεις, στηρίζοντας, ουσιαστικά, τον βουλευτή Χανίων.

Η συνεδρίαση κράτησε περισσότερο από έξι ώρες, με τους Νίκο Φίλη, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Νίκο Μπίστη να βάζουν το ζήτημα του βουλευτή Χανίων και να υποστηρίζουν ότι η συμπεριφορά του και τα όσα κατά καιρούς δηλώνει δεν βοηθούν την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ.


Πηγή



31χρονη αλλοδαπή έδωσε 50 πλαστά αρνητικά τεστ Covid-19 σε αποκλειστικές νοσοκόμες για 10€

 



Πλαστό αρνητικό τεστ Covid-19, ετοιμοπαράδοτο για μόλις 10 ευρώ, έδινε αλλοδαπή απο την Γεωργία. 

Με το πλαστό τεστ οι εγκληματικά ανεύθυνες αποκλειστικές εν μέσω κορονοϊού κατάφεραν να μπουν σε δωμάτια ασθενών.

Οι αποκλειστικές νοσοκόμες στην πλειοψηφία τους και αυτές αλλοδαπές, παρουσίαζαν τα παραποιημένα τεστ σε νοσηλευτικά ιδρύματα της Αθήνας και δούλευαν κανονικά.

Τους… πελάτες υποδύθηκαν αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Νίκαιας-Ρέντη και έπιασαν στα πράσα μια 31χρονη γυναίκα από τη Γεωργία, που παραδέχθηκε ότι είχε «παραποιήσει» και πουλήσει τουλάχιστον 50 πλαστά αρνητικά τεστ. Την απάτη είχαν αντιληφθεί οι άνδρες της Ασφάλειας του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας, που ειδοποίησαν τις Αρχές και σταμάτησαν ακόμα δύο γυναίκες από την ίδια χώρα την ώρα που επιχειρούσαν να τους ξεγελάσουν με τις παραποιημένες βεβαιώσεις που είχε «δημιουργήσει» η 31χρονη χρησιμοποιώντας… τον υπολογιστή της.

«Αυτό που μας κίνησε την περιέργεια ήταν ότι τακτικά και σε καθημερινή βάση βλέπαμε έγγραφα από τον ίδιο φορέα, ο οποίος φορέας δεν βρίσκεται κοντά στο νοσοκομείο», δηλώνει στον Ελεύθερο Τύπο ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας, Τάσος Μύτογλου. Το προσωπικό που προχωράει στον έλεγχο των εγγράφων είχε αντιληφθεί εδώ και αρκετές εβδομάδες πως υπήρχαν πανομοιότυπα αρνητικά τεστ από το ίδιο διαγνωστικό κέντρο, παρότι οι συνοδοί ασθενών που τα παρουσίαζαν ήταν κάτοικοι διαφορετικών περιοχών. Επειτα μάλιστα από τηλεφώνημα στο συγκεκριμένο διαγνωστικό κέντρο, διαπιστώθηκε ότι στα μοριακά τεστ είχαν παραποιηθεί τα ονόματα.

Το απόγευμα της Κυριακής μια 51χρονη γυναίκα από τη Γεωργία, με το πρόσχημα ότι είναι συνοδός ασθενούς που νοσηλευόταν στο Γ.Ν. Νίκαιας, επιχείρησε να περάσει τον έλεγχο στην είσοδο με μαϊμού έγγραφο. Τα στοιχεία μάλιστα του εγγράφου ήταν αυτά μιας 45χρονης γυναίκας ίδιας καταγωγής που ήταν ήδη μέσα στο νοσοκομείο μαζί με την ασθενή. Το προσωπικό ασφαλείας του νοσοκομείου ενημέρωσε αμέσως τις Αρχές, που συνέλαβαν τις δύο γυναίκες. Αυτές αποκάλυψαν ότι πίσω από τα πλαστά έγγραφα κρυβόταν η 31χρονη. Οι αστυνομικοί γρήγορα έφτασαν στα ίχνη της και την ίδια ημέρα της πέρασαν χειροπέδες. Σε έλεγχο μάλιστα που πραγματοποίησαν στο σπίτι της εντόπισαν τον υπολογιστή, το scanner και τον εκτυπωτή που χρησιμοποιούσε για να «αλλοιώνει» στοιχεία σε παλαιά αρνητικά τεστ. Οπως είπε στους αστυνομικούς, τα πουλούσε με το ποσό των 10 ευρώ, ενώ πριν σταματήσουν τη δράση της οι άνδρες του Τμήματος Ασφαλείας Νίκαιας – Ρέντη, είχε προμηθεύσει τουλάχιστον 50 πλαστά τεστ σε παράνομες αποκλειστικές νοσοκόμες που κατάφεραν να «εισχωρήσουν» σε νοσοκομεία.

Εντύπωση προκαλεί, πάντως, το ότι οι γυναίκες κατάφεραν να «παρακάμψουν» τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ακολουθούν όλα τα νοσοκομεία. Σύμφωνα με τον διοικητή του Γ.Ν. Νίκαιας, «γίνεται καθημερινή θερμομέτρηση, όπως επίσης γίνεται και καθημερινός έλεγχος εγγράφων και πιστοποιητικών για να φανεί ότι οι συνοδοί είναι αρνητικοί. Αν κάποιος ασθενής έχει ελαφρύ νόσημα, δεν του δικαιολογείται συνοδός». Ακόμα και έτσι όμως τόσο οι τρεις κατηγορούμενες όσο και άλλες γυναίκες που εργάζονται παράνομα σε νοσοκομεία της Αττικής και της υπόλοιπης χώρας βρίσκουν τρόπο να «ελίσσονται» και να λειτουργούν, διακινδυνεύοντας την εξάπλωση του κορονοϊού μέσα στην «καρδιά» του ΕΣΥ.

«Αυτό που έχει ανακαλυφθεί για κάποιους τώρα στο Κρατικό Νίκαιας για εμάς δεν είναι ανακάλυψη, το έχουμε καταγγείλει εδώ και πάρα πολύ μεγάλο διάστημα ότι συμβαίνει σε όλα τα νοσοκομεία», δηλώνει στον Ελεύθερο Τύπο η Κωνσταντίνα Ζιώρη, πρόεδρος της Πανελλαδικής Ενωσης Νοσοκόμων – Νοσηλευτριών Αποκλειστικής Απασχόλησης. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, οι αποκλειστικές νοσοκόμες οφείλουν να παρουσιάζουν αρνητικά μοριακά τεστ, ενώ σε περίπτωση διασποράς του ιού πρέπει να πραγματοποιούν σχεδόν σε καθημερινή βάση και rapid test.

«Ετσι μας επιτρέπουν να μπούμε μέσα να δουλέψουμε, διαφορετικά δεν μπορούμε, εμείς οι νόμιμοι», ξεκαθαρίζει η Κ. Ζιώρη, εκφράζοντας την απορία «πώς είναι δυνατόν εμείς να τηρούμε τα πρωτόκολλά και από την άλλη πλευρά να μπαινοβγαίνει όλος αυτός ο κόσμος μέσα στα νοσοκομεία και να παραμένει δίπλα στους ασθενείς ανεξέλεγκτα».

Εις βάρος των τριών γυναικών που οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά σχηματίστηκε δικογραφία για πλαστογραφία πιστοποιητικού και παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών κατ’ εξακολούθηση.


Πηγή



Ο Πρωθυπουργός στην πολυεθνική διακλαδική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 21»

 


Τις πολυσχιδείς δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας και επτά συμμάχων της χώρας μας είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέφθηκε την Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδας ώστε να παρακολουθήσει μέρος της πολυεθνικής διακλαδικής άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ 21».

Ο Πρωθυπουργός, μαζί με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει από κοντά το αξιόμαχο και την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας. Χαιρέτισε τη στρατιωτική εκπροσώπηση των φίλων χωρών και παρακολούθησε εντυπωσιακές υπερπτήσεις και ελιγμούς των μαχητικών αεροσκαφών. Ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε επίσης τον χώρο όπου φιλοξενούνται τα πληρώματα που συμμετέχουν στην άσκηση ενώ δέχτηκε ως δώρο ένα τζάκετ με τα διακριτικά της φετινής άσκησης.

Ο Πρωθυπουργός απένειμε επίσης βραβεία στους δύο πρωτεύσαντες στη Μικτή Σειρά Σχολής Όπλων Τακτικής για τα έτη 2019 και 2020, Σμηναγούς Χρήστο Πετρόπουλο και Γεώργιο Κοντοφάκα, καθώς και στον Σμηναγό Αναστάσιος Ανδρονιδάκης, ο οποίος κατέκτησε τον τίτλο του Best Warrior στο NATO/TLP 2020.

«Η Ελλάδα αποτελεί θεμέλιο σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Αποτελεί πρωταγωνιστή στις αναμετρήσεις, αλλά και στις συζητήσεις. Στην αμυντική αποτροπή, αλλά και στην ειρηνική καταλαγή. Με το εθνικό συμφέρον και το Διεθνές Δίκαιο μόνιμες πυξίδες της», τόνισε στη δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα πάντοτε θα προωθεί μία θετική ατζέντα, έχοντας ως θεμέλιο τις κοινές αξίες, τη συμμόρφωση με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, τους κανόνες καλής γειτονίας και τον αμοιβαίο σεβασμό που θα πρέπει πάντα να διέπει τις σχέσεις μεταξύ σύγχρονων χωρών. Την ίδια στιγμή, δεν μπορούμε να είμαστε αφελείς. Αντιμετωπίζουμε ένα νέο σύνολο απειλών. Ο κόσμος μας είναι εξαιρετικά περίπλοκος και η γειτονιά μας, δυστυχώς, γίνεται πιο ασταθής», σημείωσε ο Πρωθυπουργός. «Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενισχύει τις αμυντικές δυνατότητές της και να αναβαθμίζει τις ένοπλες δυνάμεις της», πρόσθεσε.

Η ετήσια άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ» αντανακλά άλλωστε τη στρατηγική θέση της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογειακής Λεκάνης και τη στενή συνεργασία της με πολλές χώρες της περιοχής, με σκοπό την ασφάλεια και τη διαφύλαξη της ειρήνης.

Η άσκηση λαμβάνει χώρα σε όλο του εύρος του FIR Αθηνών με τη συμμετοχή μαχητικών Rafale και Mirage 2000D από τη Γαλλία, F-16 από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, F/A 18 Hornet από την Ισπανία, και F-15 και F-16 από το Ισραήλ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στείλει F-16, drones τύπου MQ-9 και ιπτάμενο τάνκερ τύπου KC-135. Ο Καναδάς λαμβάνει μέρος με σύστημα CGI – Air Weapon Managers, ενώ η Κύπρος έχει στείλει ελικόπτερο AW 139. Πέντε ακόμα χώρες συμμετέχουν ως παρατηρητές: η Αυστρία, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Ρουμανία και η Σλοβενία.

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία συμμετέχει με κάθε τύπο μαχητικού που διαθέτει στον στόλο της (F-16, M-2000, M-2000-5, F-4), μέσα αντιαεροπορικής προστασίας, όργανα ηλεκτρονικού πολέμου και Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα. Το Πολεμικό Ναυτικό λαμβάνει μέρος με φρεγάτες, Ταχέα Περιπολικά Κατευθυνόμενων Βλημάτων, κανονιοφόρους, πλοία γενικής υποστήριξης, ελικόπτερα και Αεροσκάφος Ναυτικών Επιχειρήσεων.Ο Στρατός Ξηράς έχει διαθέσει τμήματα Κ/Β HAWK, μηχανοκίνητα τμήματα πεζικού και τεθωρακισμένων, επιθετικά ελικόπτερα AH-64 Apache και μεταφορικά ελικόπτερα CH-47D Chinook.

Ένας χαιρετισμός με ιστορία 29 ετών

Λίγο πριν ολοκληρωθεί η επίσκεψή του στην Ανδραβίδα, ο Πρωθυπουργός είχε μια σύντομη αλλά πολύ θερμή συνομιλία με τους πιλότους που υπηρετούν στην 347 μοίρα της 111 πτέρυγα Μάχης, στον Αλμυρό Μαγνησίας, εκεί όπου πριν από 29 χρόνια (στην 111 Πτέρυγα Μάχης και στην 346 τότε μοίρα) ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπηρέτησε το σύνολο της στρατιωτικής του θητείας.

Όπως σχολίασε ο ίδιος, πολλά πράγματα έχουν αλλάξει από τότε αλλά αυτό που δεν έχει αλλάξει είναι το φρόνημα, η αυταπάρνηση και η αίσθηση του καθήκοντος με την οποία οι αξιωματικοί και οι υπαξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας υπηρετούν την Πατρίδα.

Την άσκηση παρακολούθησαν, μαζί με τον Πρωθυπουργό, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνης Οικονόμου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με τον πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών Geoffrey Pyatt και τους πρέσβεις των υπόλοιπων χωρών που έλαβαν μέρος, όπως και των χωρών – παρατηρητών.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού

Αγαπητοί Πρέσβεις, Αρχηγοί, Στρατηγοί, Κυρίες και κύριοι, Διακεκριμένοι καλεσμένοι.

Είναι μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ, με αφορμή την Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV-Day) της άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ 21».

Επί περισσότερα από 30 χρόνια, η Ελλάδα φιλοξενεί μια από τις πιο δυναμικές, απαιτητικές και ανταγωνιστικές στρατιωτικές ασκήσεις, την άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ».

Δίνουμε «ραντεβού» κάθε χρόνο προκειμένου να προσομοιώσουμε τις προκλήσεις και την τριβή της μάχης όσο πιο ρεαλιστικά γίνεται, ώστε τα στρατεύματά μας να αποκτήσουν πολύτιμη εμπειρία.

Και για να προωθήσουμε τη διαλειτουργικότητα, την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα και την προσαρμοστικότητα σε ένα περιβάλλον ασφάλειας που μεταβάλλεται ραγδαία.

Τα τελευταία χρόνια γίναμε μάρτυρες της ανάδυσης νέων απειλών. Μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία ότι οι αξίες που ενώνουν τις κοινωνίες μας και έχουν επισφραγίσει τις συμμαχίες μας δέχονται επίθεση από πληθώρα απειλών: ομάδες που δραστηριοποιούνται διασυνοριακά, από εχθρικά κράτη και από τον υβριδικό πόλεμο.

Θα έλεγα, σε γενικές γραμμές, πως η αντίδρασή μας δομείται σε δύο πυλώνες: Όραμα και αξίες, που ενισχύονται από την άμυνα και την αποτροπή. Θα ήθελα συντόμως να αναφερθώ και στους δύο πυλώνες.

Η ιστορία της Ελλάδας είναι, με πολλούς τρόπους, μια ιστορία ελευθεριών: ελευθερία σκέψης, ελευθερία έκφρασης, ισότητα, συμπεριληπτικότητα και κράτος δικαίου.

Ενώ είναι αρχαίες αξίες, που χρονολογούνται στον 5ο αιώνα π.Χ., παραμένουν η βάση της κοινωνίας μας σήμερα. Για τις αρχές αυτές πολέμησαν οι Έλληνες πριν από 200 χρόνια, όταν κερδίσαμε την ανεξαρτησία μας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Καθώς γιορτάζουμε την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη του πολέμου για την ανεξαρτησία μας, είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε πως η νίκη μας, σε πείσμα όλων των προβλέψεων, κατέστη τότε εφικτή χάρη και στην στήριξη των φίλων μας από το εξωτερικό. Η Μάχη του Ναυαρίνου, η οποία ουσιαστικά επισφράγισε το αποτέλεσμα του αγώνα για την ανεξαρτησία, έλαβε χώρα περίπου 40-50 μίλια νότια από το σημείο όπου βρισκόμαστε σήμερα, εκεί όπου οι συνασπισμένες ναυτικές δυνάμεις της Ρωσίας, της Αγγλίας και της Γαλλίας κατέστρεψαν τον Οθωμανικό και Αιγυπτιακό στόλο.

Γνωρίζουμε καλά, λοιπόν, ότι από την γέννησή της η νεότερη Ελλάδα εκτιμά την αξία των πολιτικών και στρατιωτικών συμμαχιών και συμπράξεων. Όχι όμως με ένα φιλοπόλεμο πνεύμα. Όχι εις βάρος άλλων. Αλλά προκειμένου να προστατεύσουμε την ειρήνη, να προωθήσουμε τη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την ευημερία για όλους τους λαούς της ευρύτερης γειτονιάς μας -στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Η Ελλάδα πάντοτε θα προωθεί μία θετική ατζέντα, έχοντας ως θεμέλιο τις κοινές αξίες, τη συμμόρφωση με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, τους κανόνες καλής γειτονίας και τον αμοιβαίο σεβασμό που θα πρέπει πάντα να διέπει τις σχέσεις μεταξύ σύγχρονων χωρών.

Την ίδια στιγμή, δεν μπορούμε να είμαστε αφελείς. Αντιμετωπίζουμε ένα νέο σύνολο απειλών. Ο κόσμος μας είναι εξαιρετικά περίπλοκος και η γειτονιά μας, δυστυχώς, γίνεται πιο ασταθής.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενισχύει τις αμυντικές δυνατότητές της και να αναβαθμίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις της. Θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε τον στόχο που θέτει το NATO για δαπάνες ίσες με 2% (του ΑΕΠ).

Και θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε σε ασκήσεις στην ευρύτερη περιοχή και να ενισχύουμε τη συνεργασία ανάμεσα στις αμυντικές δυνάμεις μας.

Την τελευταία εβδομάδα, τις τελευταίες μέρες, γίναμε μάρτυρες της συμμετοχής πολλών συμμαχικών και φιλικών χωρών, σε ένα πνεύμα συντροφικότητας -πρέπει να τιμήσουμε και να προστατεύσουμε αυτόν τον κοινό δεσμό.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη συμμετοχή σας σε αυτή την σπουδαία άσκηση. Με εντυπωσίασαν ιδιαίτερα τα όσα είδα.

Παρακαλώ να μεταφέρετε στην πολιτική και στρατιωτική σας ηγεσία την εκτίμησή μου για τη συμμετοχή σας στην άσκηση, αλλά και τη βούλησή μου να εντείνουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας, τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

Ο Στρατηγός Φλώρος είπε πως σας τιμώ με την παρουσία μου. Στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο. Εσείς και οι χώρες σας, μάς τιμάτε με την ενεργό συμμετοχή σας στην άσκηση. Ό,τι και να πω για τη συνεισφορά σας στην επιτυχία της θα ήταν λίγο.

Συγχαρητήρια στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία για τη διοργάνωση αυτής της εξαιρετικά πολύπλοκης άσκησης, «ΗΝΙΟΧΟΣ 21».

Συγχαρητήρια σε όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτή την σπουδαία άσκηση με οποιονδήποτε τρόπο.

Και τέλος, θα ήθελα να απευθυνθώ στους φίλους που ταξίδεψαν από το εξωτερικό για να είναι σήμερα μαζί μας. Είμαστε υπόχρεοι προς όλους εσάς και προσβλέπουμε στην επόμενή μας συνάντηση εδώ, σύντομα. Σας εύχομαι ασφαλή επιστροφή.

Θα ήθελα να κλείσω με μία σύντομη δήλωση στα ελληνικά.

Με μεγάλη υπερηφάνεια βρέθηκα σήμερα στην τελική φάση της άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ». Όχι μόνο γιατί η επιτυχία της ανέδειξε τις δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας. Αλλά και γιατί σε αυτήν συμμετείχαν πολλές συμμαχικές χώρες, που συνεργάστηκαν σε όλη την έκταση του ελληνικού FIR.

Κάτι που δηλώνει ότι η πατρίδα μας μπορεί, σήμερα, τα πάντα μόνη, αλλά και ποτέ δεν είναι μόνη.

Ο «ΗΝΙΟΧΟΣ» έχει εξελιχθεί στην πιο ανταγωνιστική άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο. Και η παρουσία τόσων δυνάμεων, από τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είναι αναγνώριση ότι η Ελλάδα αποτελεί θεμέλιο σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Αποτελεί πρωταγωνιστή στις αναμετρήσεις, αλλά και στις συζητήσεις. Στην αμυντική αποτροπή, αλλά και στην ειρηνική καταλαγή. Με το εθνικό συμφέρον και το Διεθνές Δίκαιο μόνιμες πυξίδες της.

Πολλά συγχαρητήρια, λοιπόν, σε όλες και σε όλους, κυρίως στην Πολεμική μας Αεροπορία, για την άψογη οργάνωση αυτής της άσκησης. Πολλά συγχαρητήρια και στους ξένους συμμάχους, που πέταξαν μαζί μας στους ελληνικούς ουρανούς.

Φεύγω από την Ανδραβίδα και την 117 Πτέρυγα Μάχης πιο χαρούμενος και πιο σίγουρος. Και αναμένω, κύριοι Αρχηγοί, στον «ΗΝΙΟΧΟ» του 2022 να καμαρώσουμε τους πιλότους μας και στα νέα Rafale, έχοντας δίπλα τους στην άσκηση ακόμη περισσότερους φίλους από φίλες χώρες.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την παρουσία σας στην Ελλάδα.





Τζορτζ Φλόιντ: Ένοχος για όλες τις κατηγορίες κρίθηκε ο αστυνομικός


 

Το δικαστήριο της Μινεάπολης έκρινε ένοχο τον Ντέρεκ Σόβιν, τον 45χρονο πρώην αστυνομικό για τις κατηγορίες για ανθρωποκτονία, ακούσια ανθρωποκτονία και βιαιοπραγία που προκάλεσε τον θάνατο του Αφροαμερικανιού Τζορτζ Φλόιντ τον περασμένο Μάιο.

Το 12μελες σώμα ενόρκων ανάγνωσε την ετυμηγορία του λίγο μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας κρίνοντας τον Σόβιν ένοχο και για τις τρεις κατηγορίες που δικαζόταν.

Ο πρώην αστυνομικός μεταφέρθηκε αμέσως μετά την ανάγνωση της απόφασης εκτός της αίθουσας του δικαστηρίου με χειροπέδες και θα οδηγηθεί στη φυλακή.

Η ανακοίνωση της ετυμηγορίας σκόρπισε έκρηξη χαράς μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου. Για ένα “σημείο καμπής στην ιστορία” έκανε λόγος ο δικηγόρος της οικογένειας του Φλόιντ.

Για 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα ο τότε ακόμη αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν πατούσε τον λαιμό του 46χρονου Τζωρτζ Φλόιντ στις 25 Μαΐου 2020 στη Μινεάπολη.

«Σας παρακαλώ, δεν μπορώ να αναπνεύσω» έλεγε εκλιπαρώντας ο Φλόιντ. Ήταν οι τελευταίες του λέξεις.

Όταν ο Τζορτζ Φλόιντ έχασε τις αισθήσεις του, οι αστυνομικοί δεν έκαναν το παραμικρό, αφήνοντας τον να πεθάνει.