Τετάρτη 21 Απριλίου 2021

Νέα απάτη ΣΥΡΙΖΑ «έκρυβε» εκκρεμείς συντάξεις από το 2017 έως το 2019

 


Σύμφωνα με την έντυπη έκδοση του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ και το ρεπορτάζ του Κώστα Κάτικου, απίστευτη απάτη με 33.332 «εξαφανισμένες» εκκρεμείς συντάξεις ανακάλυψαν οι έλεγχοι του ΕΦΚΑ κατά την επικαιροποίηση των στοιχείων για τις αιτήσεις που είχαν χαρακτηριστεί ως «κλεισμένες» χωρίς έκδοση απόφασης στα έτη 2017, 2018 και 2019.

Το κόλπο στήθηκε για να φανούν λιγότερες οι συντάξεις που ήταν σε λίστα αναμονής!

Η πρακτική που ακολουθήθηκε ήταν να αποχαρακτηριστούν πολλές εκκρεμείς συντάξεις, καθώς βγήκαν από τη λίστα των καθυστερήσεων και μπήκαν στο αρχείο των «προβληματικών συντάξεων» που δεν συνυπολογίζονταν στις εκκρεμότητες, γιατί θεωρούνταν αιτήσεις σε αδράνεια λόγω έλλειψης στοιχείων. Με τον τρόπο αυτόν φαινόταν τεχνητή μείωση στις καθυστερούμενες συντάξεις και αύξηση στο αρχείο των προβληματικών συντάξεων, αλλά αυτές δεν μετρούσαν στις καθυστερήσεις.

Το… τρικ στις εκκρεμείς συντάξεις 

Από τον έλεγχο που έγινε στα μητρώα των συντάξεων που εκδόθηκαν ή ήταν σε εκκρεμότητα τόσο για την επίμαχη τριετία, με κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και μεταγενέστερα με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, αποκαλύφθηκε πως ένα πλήθος από 33.332 αιτήσεις συνταξιοδότησης είχαν κρυφτεί στην τριετία 2017, 2018 και 2019 στα αρχεία των προβληματικών συντάξεων του ΕΦΚΑ, για να φανεί, τεχνητά, ότι οι εκκρεμείς συντάξεις ήταν λιγότερες!

Αυτό που γινόταν ήταν να εμφανίζονται π.χ. 20.000 προβληματικές αιτήσεις στο μηχανογραφικό σύστημα «χωρίς απόφαση» ούτε εγκριτική ούτε απορριπτική, ενώ στην πραγματικότητα ήταν 10.000. Οι υπόλοιπες 10.000 ήταν οι ψευδώς «προβληματικές» αιτήσεις που είχαν αφαιρεθεί από τη λίστα με τις συντάξεις που ήταν σε εκκρεμότητα!

Στην πράξη, ένας αριθμός εκκρεμών συντάξεων εξαφανιζόταν από τη λίστα αναμονής και δεν καταγραφόταν στις καθυστερήσεις!

Η απίστευτη αυτή εξαπάτηση των συνταξιούχων έγινε με τις «πολιτικές πλάτες» και εγγυήσεις των τότε κυβερνώντων του ΣΥΡΙΖΑ προς τον ΕΦΚΑ, προκειμένου να φανεί ότι πιάνουν τόπο οι έκτακτες επιχορηγήσεις που έπαιρνε ο ΕΦΚΑ από τα λεφτά του Μνημονίου για να μειωθούν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του, και να πληρώσει εν προκειμένω χρωστούμενα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στους εν αναμονή συνταξιούχους.

Αντί να πιάσουν τόπο τα λεφτά των ξένων και να πληρωθούν πιο γρήγορα οι καθυστερούμενες συντάξεις, αυτό που γινόταν ήταν να μεγαλώνει το «κρατικό φέσι», καθώς ένας μεγάλος αριθμός από αυτές τις συντάξεις ήταν και απλήρωτες, αλλά και εξαφανισμένες από το μηχανογραφικό σύστημα!

Ελεγχοι

Οι έλεγχοι ξεκίνησαν με εντολή της διοίκησης του ΕΦΚΑ για να διαπιστωθεί πόσες είναι οι εκκρεμότητες που παρέλαβε η κυβέρνηση της Ν.Δ. από τον Ιούλιο του 2019 και μετά. Οι έλεγχοι για τα έτη 2017, 2018, 2019 και 2020 ολοκληρώθηκαν μόλις τον περασμένο Μάρτιο.

Αυτό που φάνηκε είναι ότι η λίστα των καθυστερήσεων ήταν επιβαρυμένη με επιπλέον 33.332 κρυμμένες αιτήσεις στην τριετία 2017, 2018, 2019.

Τα απολογιστικά στοιχεία των ελέγχων του EΦΚΑ που εξασφάλισε και αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος δείχνουν ότι:

* Το 2017 κρύφτηκαν 5.908 αιτήσεις, καθώς δηλώθηκαν 36.033 αιτήσεις «χωρίς απόφαση», ενώ ήταν 30.125.

* Το 2018 κρύφτηκαν 24.485 αιτήσεις, καθώς δηλώθηκαν 50.854 αιτήσεις «χωρίς απόφαση», ενώ στην πραγματικότητα ήταν 26.369.

* Το 2019 κρύφτηκαν 2.939 εκκρεμείς συντάξεις, καθώς δηλώθηκαν 11.846 αιτήσεις «χωρίς απόφαση», ενώ ήταν 8.907.

Το 2020 η λαθροχειρία σταμάτησε και οι εκκρεμείς αιτήσεις που μένουν στο ράφι λόγω ελλιπών στοιχείων ή δικαιολογητικών είναι ταυτόσημες πριν και μετά τους ελέγχους.

Το 2020 είχαν δηλωθεί 12.165 αιτήσεις χωρίς απόφαση, και στην επικαιροποίηση των στοιχείων που έγινε τον περασμένο Μάρτιο ήταν 12.386, με την προσθήκη άλλων 221 αιτήσεων, που προέκυψε από τον εκ των υστέρων έλεγχο ότι δεν πήραν ούτε εγκριτική ούτε απορριπτική απόφαση.

«Ελλείψεις»

Αν κάποιος συνταξιούχος με «εξαφανισμένη» αίτηση το 2017, 2018 και 2019 αναζητούσε την τύχη της, από τη στιγμή που δεν είχε πάρει ούτε εγκριτική ούτε απορριπτική απόφαση, το πιθανότερο που θα συναντούσε θα ήταν ένα τεράστιο γραφειοκρατικό τείχος περί ελλείψεων στοιχείων και δικαιολογητικών, ενώ στην πραγματικότητα η αίτησή του θα είχε… αποχαρακτηριστεί προσωρινά και θα είχε αφαιρεθεί τελείως από το μηχανογραφικό σύστημα, για να φανούν λιγότερες οι εκκρεμείς αιτήσεις.

Οταν ερχόταν η σειρά να εκδοθούν οι ψευδώς προβληματικές συντάξεις, αυτό γινόταν με τέτοιον τρόπο ώστε οι αιτήσεις αυτές να καταχωρίζονται στις μηνιαίες εκκρεμότητες.

Κάθε μήνα τα εκκρεμή αιτήματα κύριων συντάξεων ολοκληρώνονται από τους εισηγητές των συντάξεων με τρεις τρόπους:

Εκδοση συνταξιοδοτικής απόφασης.

Εκδοση απορριπτικής απόφασης.

Κλείσιμο του αιτήματος χωρίς απόφαση, π.χ. σε περιπτώσεις διπλών αιτημάτων, μη προσκόμισης επί μακρόν δικαιολογητικών κ.ο.κ.

Οι αιτήσεις της τρίτης κατηγορίας (κλείσιμο χωρίς απόφαση) δεν θεωρούνται εκκρεμείς και εκεί κρύβεται η εξαπάτηση που αποκαλύφθηκε ότι έγινε επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ένας μεγάλος αριθμός «κανονικών» αιτήσεων που δεν είχε πρόβλημα σε δικαιολογητικά και άλλες προϋποθέσεις χαρακτηρίστηκαν «κλεισμένες αιτήσεις χωρίς απόφαση».

Χωρίς απόφαση

Το 2017, 2018, 2019 έκλεισε μεγάλος αριθμός εκκρεμών αιτήσεων χωρίς απόφαση κεντρικά, μειώνοντας τεχνητά τις εκκρεμότητες και αυξάνοντας πλασματικά τις ετήσιες εγγραφές αυτής της κατηγορίας. Στη συνέχεια, όταν οι εισηγητές άνοιγαν τον φυσικό φάκελο, «αναβίωναν» τις αιτήσεις και προχωρούσαν σε έκδοση εγκριτικής ή απορριπτικής απόφασης. Επειδή η «εμφάνιση» των αιτήσεων και η έκδοση της απόφασης γίνονταν αυθημερόν ή εντός ολίγων ημερών, οι αιτήσεις αυτές δεν προλάβαιναν να μετρηθούν ως εκκρεμότητα στο τέλος του μήνα!

Οταν όμως ήρθαν οι απολογιστικοί έλεγχοι και μετρήθηκε πόσες υποθέσεις πραγματικά έκλεισαν χωρίς απόφαση, προέκυψε μεγάλη διαφορά στα έτη 2017, 2018 και 2019, με 33.332 συντάξεις που εμφανίστηκαν ψευδώς ως κλεισμένες χωρίς απόφαση, ενώ θα έπρεπε να είχαν καταχωριστεί ως εκκρεμείς συντάξεις.





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου