Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020

Στη φυλακή 8 μπράβοι του κυκλώματος εκβιαστών – Αρνείται τις κατηγορίες ο αρχηγός


Στη φυλακή βρίσκονται οκτώ από τα έντεκα μέλη του κυκλώματος εκβιαστών που απολογήθηκαν στον ανακριτή Πειραιά, αφού με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα κρίθηκε πως πρέπει να κρατηθούν προσωρινά μέχρι τη διεξαγωγή της δίκης.

Ανάμεσα στους οκτώ βρίσκονται οι κατηγορούμενοι που τους αποδίδεται βαρύτερη εμπλοκή στο κύκλωμα, το οποίο σύμφωνα με το κατηγορητήριο πουλούσε προστασία σε τουλάχιστον σαράντα έξι καταστήματα της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά.

Μεταξύ των κατηγορουμένων που οδηγήθηκαν στις φυλακές βρίσκεται ο 34χρονος αστυνομικός που φέρεται να στρατολογήθηκε από την οργάνωση για να αποφεύγουν ελέγχους και συλλήψεις, αλλά και ο 35χρονος που φέρεται ως αρχηγός του κυκλώματος και κατά το κατηγορητήριο είχε τον «απόλυτο έλεγχο» της οργάνωσης.

Παρά τις βαρύτατες κατηγορίες που του αποδίδονται, ο 35χρονος στην απολογία του αρνήθηκε τα πάντα, ενώ και οι δικηγόροι του (Γ. Γλύκας και Παν. Κάσσης) έκαναν λόγο για «φουσκωμένη» δικογραφία, στην οποία δεν περιλαμβάνονται καταθέσεις από τους καταστηματάρχες που φέρονται να εκβιάστηκαν, παρά μόνο οι συνομιλίες από τον «κοριό» της ΕΛ.ΑΣ. που κατέγραφε για περίπου ένα χρόνο το κινητό του τηλέφωνο, για τις οποίες υποστήριξαν πως δεν έχουν το νόημα που τους αποδίδει η Αστυνομία.

«Η όλη μου συμπεριφορά μετά τη σύλληψή μου μαρτυρούν τη διάθεσή μου προς διαλεύκανση της υπόθεσης. Εάν υπήρχε οποιαδήποτε σκέψη να αποφύγω την εμφάνισή μου ενώπιον των Αρχών, θα ήταν ευχερές να το είχα πραγματοποιήσει. Αυτό όμως ούτε καν το διανοήθηκα, αντίθετα διατρανώνω και υποστηρίζω την αθωότητά μου», υποστήριξε ο 35χρονος στην απολογία του, σύμφωνα με πληροφορίες. Παράλληλα, «απέκρουσε» την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, αναφέροντας πως «δεν υπήρξε καμία διαρκής και δομημένη ομάδα, στην οποία υπήρξα αρχηγός ή μέλος», προσθέτοντας πως «δεν προέκυψε ούτε μεθοδικότητα ούτε οργάνωση», χωρίς πάντως να πείσει τις δικαστικές Αρχές.

Η Αστυνομία έχει διαβιβάσει έναν ογκωδέστατο φάκελο δικογραφίας στο ανακριτικό γραφείο, που αριθμεί πάνω από 5.000 σελίδες, στις οποίες αναφέρονται στοιχεία για μία ευρεία «γκάμα» εγκληματικών πράξεων, από εκρήξεις και ξυλοδαρμούς, μέχρι εξυπηρετήσεις και διακίνηση ναρκωτικών. Ο 35χρονος φέρεται ακόμη και να απειλούσε καθηγητή σε πανεπιστήμιο για να περάσει ένα φοιτητή (για το οποίο φέρεται να έλαβε 500 ευρώ), ενώ καλούσε και αξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού για να του ζητήσει «να προσέχει τους φαντάρους» για να μην έχει μπελάδες. Κύρια «ασχολία» της οργάνωσης ωστόσο ήταν οι εκβιάσεις καταστημάτων, για την οποία επίσης ο κατηγορούμενος υποστήριξε πως δεν υπάρχουν στοιχεία:

«Από κανένα απολύτως στοιχείο, ούτε από συνομιλίες ούτε από μαρτυρικές καταθέσεις, δεν προέκυψε ότι εξανάγκασα κάποιον με βία ή με απειλή σε πράξη, παράλειψη ή ανοχή από την οποία επέρχεται ζημία στην περιουσία του. Δεν διάγω πολυτελή βίο, γεγονός που θα αποδείκνυε άνθρωπο που πλουτίζει από μη νόμιμη αιτία. Το μοναδικό στοιχείο εμπλοκής μου είναι η κατάθεση του Μ…., ο οποίος κάνει λόγο για το ανωτέρω αδίκημα χωρίς να δύναται να το στηρίξει».

Ο 35χρονος αναφέρεται στον 20χρονο που αποχώρησε από την οργάνωση μετά από έντονο τσακωμό με τον αρχηγό και έως τότε ήταν το «δεξί του χέρι». Η κατάθεση του 20χρονου φαίνεται πως ήταν καταλυτική για τις διωκτικές Αρχές, αφού ισχυρίστηκε πως δέχεται συνέχεια απειλές από τον 35χρονο -ακόμη και με εμπρηστικές επιθέσεις- και ανέλυσε διεξοδικά τον τρόπο δράσης της οργάνωσης.


Δημήτρης Δαμιανός
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Δύο Σέρβοι τουρίστες με κορωνοϊό στην Αιδηψό


Συναγερμός έχει σημάνει σε Λαμία και Αιδηψό καθώς ένα ζευγάρι Σέρβων που έκανε διακοπές στην Αιδηψό από το Σάββατο διαγνώστηκε με κορωνοϊό και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Λαμίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο ασθενείς έφτασαν το Σάββατο με γκρουπ 80 ατόμων και σήμερα ο άντρας εμφάνισε συμπτώματα covid 19. Το ζευγάρι μεταφέρθηκε με ταξί στη Λαμία, ενώ τα υπόλοιπα άτομα του γκρουπ έχουν τεθεί σε καραντίνα στο ξενοδοχείο τους.

Ο άντρας παρουσιάζει συμπτώματα, αλλά ήπια, της ασθένειας ενώ η γυναίκα του είναι ασυμπτωματική.

Αναζητείται επίσης ο (ή η) οδηγός του ταξί το οποίο μετέφερε το ζευγάρι στο νοσοκομείο Λαμίας.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ιστιαίας - Αιδηψού Γιάννη Κοντζιά, που μίλησε στο Star Κεντρικής Ελλάδας, τρία γκρούπ Σέρβων, συνολικά 80 άτομα, έφτασαν με λεωφορείο στην περιοχή το Σάββατο και φιλοξενούνται σε τρία διαφορετικά καταλύματα.

Τα μέλη των τριών γκρούπ εντοπίστηκαν από τα τρία τουριστικά γραφεία και τους αντίστοιχους εκπροσώπους τους στην Ελλάδα και ήδη ιχνηλατούνται.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 27 νέα κρούσματα της COVID-19 εκ των οποίων τα 14 «εισαγόμενα». 

Υπενθυμίζεται ότι από την Δευτέρα το πρωϊ έχουν κλείσει τα σύνορα της χώρας για τους Σέρβους.

Σήμερα στη Σερβία καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων από την εκδήλωση της πανδημίας. Το τελευταίο 24ωρο κατέληξαν 13 ασθενείς ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 330 και επιβεβαιώθηκαν 299 νέα κρούσματα. 


Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα για σωρεία κλοπών, κυρίως Α.Τ.Μ. τραπεζών και χρηματοκιβωτίων από επιχειρήσεις, σε Φθιώτιδας, Αττικής, Λάρισας, Καρδίτσας και Ακαρνανίας



Εξαρθρώθηκε, στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, η οποία πραγματοποιήθηκε 07-07-2020 το πρωί, σε περιοχές της Ανθήλης και της Λαμίας Φθιώτιδας, αλλά και στη Καρδίτσα, πολυμελής εγκληματική ομάδα, τα μέλη της οποίας ενέχονται στη διάπραξη σωρείας κλοπών, κυρίως Α.Τ.Μ. τραπεζών και χρηματοκιβωτίων από επιχειρήσεις.

Η αποδόμηση της σπείρας, είναι αποτέλεσμα εμπεριστατωμένης έρευνας και κατάλληλης αξιολόγησης - αξιοποίησης στοιχείων, που είχαν συλλεχθεί με μεθοδικότητα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Λαμίας.

Στη συγκεκριμένη επιχείρηση, συμμετείχαν επίσης αστυνομικοί από διάφορες Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Φθιώτιδας, συνεπικουρούμενοι από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Βοιωτίας.

Κατά τη διάρκεια των ευρείας κλίμακας ερευνών, συνελήφθησαν συνολικά επτά 7 ημεδαποί – μέλη της εγκληματικής ομάδας, εκ των οποίων έξι σε Ανθήλη και Λαμία και ένας στη Καρδίτσα, με τη συνδρομή αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Καρδίτσας.

Επιπλέον, ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται για να συλληφθούν επτά 7 ακόμη μέλη της, ενώ, όπως προέκυψε, ένας συνεργός τους είναι ήδη έγκλειστος σε Κατάστημα Κράτησης της χώρας.

Σε βάρος τους, σχηματίσθηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και διάπραξη διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών.

Ειδικότερα, από την ενδελεχή έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Λαμίας, διακριβώθηκε ότι τα μέλη της σπείρας, τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2019, είχαν συγκροτήσει δομημένη εγκληματική ομάδα, με συνεχή δράση, σκοπός της οποίας ήταν αφαίρεση Α.Τ.Μ. τραπεζών και χρηματοκιβωτίων από επιχειρήσεις, διαφόρων περιοχών της Φθιώτιδας, Αττικής, Λάρισας, Καρδίτσας και Ακαρνανίας.

Πιο αναλυτικά, τα μέλη της εγκληματικής ομάδας, κατά τη διάρκεια της παράνομης και εξακολουθητικής δράσης τους, χρησιμοποιούσαν κουκούλες τύπου full face , όπως επίσης και κουκούλες από τζάκετ και γάντια, προκειμένου να αποκρύπτουν τα χαρακτηριστικά τους, ενώ προέβαιναν στην αφαίρεση Ι.Χ.Φ. και Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτων, κυρίως παλαιού τύπου και συγκεκριμένης μάρκας, τα οποία χρησιμοποιούσαν για την μετάβαση και διαφυγή τους, από τους «υποψήφιους» στόχους τους.

Όπως προέκυψε, οι δράστες, με την ίδια ή διαφορετική σύνθεση ανά περίπτωση, ενέχονται στη διάπραξη:

(4) κλοπών και (1) απόπειρας κλοπής Α.Τ.Μ. τραπεζών

 (1) κλοπή στα Καμένα Βούρλα Φθιώτιδας,
 (1) κλοπή σε περιοχή της Αττικής,
 (1) κλοπή στο Αγρίνιο Αιτωλοακαρνανίας,
 (1) κλοπή σε ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας και
 (1) απόπειρα κλοπής στην Πελασγία Φθιώτιδας.
(6) κλοπών και (3) αποπειρών κλοπών από επιχειρήσεις

 (3) κλοπές χρηματοκιβωτίων, από πρατήριο υγρών καυσίμων στην Ανθήλη Φθιώτιδας, από συνεργείο αυτοκινήτων στη Λαμία και αποθήκη αγροτικών προϊόντων στους Σοφάδες Καρδίτσας, αντίστοιχα,
 (2) κλοπές χρηματικών ποσών και καπνικών προϊόντων, από πρατήρια υγρών καυσίμων στη Λαμία και στην Ανθήλη Φθιώτιδας, αντίστοιχα,
 (1) κλοπή χρηματικού ποσού και κοσμημάτων, από αποθήκη φαρμακείου στους Σοφάδες Καρδίτσας,
 (1) απόπειρα κλοπής από βιοτεχνία στη Δαμάστα Φθιώτιδας,
 (1) απόπειρα κλοπής από ΚΤΕΟ περιοχής της Λαμίας και
 (1) απόπειρα κλοπής μηχανισμού αυτόματης πώλησης καυσίμων, σε ευρύτερη περιοχή του Τύρναβου Λάρισας.
(16) κλοπών και (2) αποπειρών κλοπών οχημάτων

 (8) κλοπές Ι.Χ.Ε. και (3) κλοπές Ι.Χ.Φ. αυτοκινήτων, σε περιοχές της Φθιώτιδας,
 (1) κλοπή Ι.Χ.Ε. και (1) κλοπή Ι.Χ.Φ. αυτοκινήτων, σε περιοχές του Αγρινίου,
 (2) κλοπές Ι.Χ.Φ. αυτοκινήτων, σε περιοχές της Λάρισας και της Καρδίτσας, αντίστοιχα,
 (1) κλοπή Ι.Χ.Φ. αυτοκινήτου, σε περιοχή της Αττικής, καθώς και
 (2) απόπειρες κλοπών Ι.Χ.Φ. αυτοκινήτων, σε περιοχές της Φθιώτιδας και του Αγρινίου, αντίστοιχα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι (4) από τα οχήματα που αφαιρέθηκαν στην Φθιώτιδα, όπως επίσης και (1) παραβιασμένο – κατεστραμμένο Α.Τ.Μ. που είχε αφαιρεθεί στα Καμένα Βούρλα , ανασύρθηκαν από ποτάμι ευρύτερης περιοχής της Λαμίας, στο οποίο τα είχαν ρίξει οι δράστες προκειμένου να «εξαφανίσουν» τα ίχνη τους.

Γίνεται μνεία ότι το χρηματικό όφελος που αποκόμισαν τα μέλη της σπείρας, κυμαίνεται περίπου στις (130.000) ευρώ.

Σε νομότυπες έρευνες που διενεργήθηκαν σε οικίες των συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 (3) κουκούλες τύπου full face και διαρρηκτικά εργαλεία,
 το χρηματικό ποσό των (1.250) ευρώ,
 πληθώρα κινητών τηλεφώνων και διαβατηρίων, καθώς και
 κλεμμένη πινακίδα οχήματος.
Την προανάκριση διενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Λαμίας, ενώ οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαμίας.

Οι έρευνες και οι δράσεις των Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Φθιώτιδας, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας, με σκοπό την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, θα συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό.


27 νέα κρούσματα στην χώρα μας – 14 τα εισαγόμενα


27 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε η Ελλάδα. με τα 14 εξ αυτών να εντοπίζονται κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας.

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3.589.

Εξ αυτών, 54.7% αφορά άνδρες, ενώ 868 (24.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.941 (54.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 10 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 59 ετών. 4 (40.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 90.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 121 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Σημειώθηκε 1 ένας καταγεγραμμένος θάνατος και συνολικά 193 θανάτοι. Αναφορικά με τους νεκρούς οι 62 (32.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 47 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη: 


Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς.



ΝΔ : «Εδώ Παππάς, εκεί Παππάς, παντού Παππάς»




Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΝΔ:

«Ο κ. Τσίπρας, μπροστά στον πανικό του, έστησε ολόκληρη παράσταση για να παρέχει πλήρη κάλυψη στον πιο στενό συνεργάτη του και στις παρακρατικές μεθόδους του. Με προσβλητικά επίθετα και βαρείς χαρακτηρισμούς κατά της ΝΔ προσπάθησε να σκεπάσει όσα είδαν κι άκουσαν οι Ελληνες, που θυμίζουν μαφία κι όχι πολιτικούς δημοκρατικής χώρας. Αντί να πάρει αποστάσεις φρόντισε να δείξει ξανά ότι ο Ν. Παππάς είναι το άλλο πρόσωπο του Αλ. Τσίπρα. ‘Όμως το πουλόβερ έχει αρχίσει να ξηλώνεται».




Ο κορωνοϊός «επιταχύνει» λέει ο ΠΟΥ - Ποιες χώρες προκαλούν ανησυχία



Δραματική η κατάσταση στη Λατινική Αμερική - Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Βραζιλία - «Ακάθεκτη» η επιδημία στις ΗΠΑ - Βρετανία, Ιταλία, Γαλλία οι τρεις χώρες με τα περισσότερα θύματα στην Ευρώπη

Ανησυχία για την μεγάλη αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού επικρατεί διεθνώς καθώς η ασθένεια Covid-19 προκάλεσε 400.000 νέα κρούσματα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, όπως διεμήνυσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), επισημαίνοντας παράλληλα πως δεν έχουμε φθάσει ακόμη στην κορύφωση της πανδημίας.

Τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως ανέρχονται στα 11,7 εκατομμύρια ενώ έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 543.000 άνθρωποι.

Η Ασία καταγράφει τα περισσότερα κρούσματα από όλες τις ηπείρους με την Ινδία και τη Ρωσία να μετρούν περισσότερα από 693.000 κρούσματα έκαστη.

Στην Αμερική, τα καταγεγραμμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 6 εκατομμύρια , με τις Ηνωμένες Πολιτείες να μετρούν περίπου τα μισά (2,9 εκατ.) και ακολουθεί η Βραζιλία με 1,66 εκατ. κρούσματα και το Περού με 309.000.

Στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί περισσότερα από 2,5 εκατ. κρούσματα με το Ηνωμένο Βασίλειο να βρίσκεται στην κορυφή της θλιβερής λίστας και ακολουθούν Ιταλία και Ισπανία.

Στην Αφρική έχουν καταγραφεί μόλις 483 799 κρούσματα με την Νότιο Αφρική, την Αίγυπτο και την Νιγηρία να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις.

Παράλληλα οι περισσότεροι θάνατοι διεθνώς καταγράφονται στις ΗΠΑ, όπου ο θλιβερός κατάλογος μετράει ήδη περισσότερους από 131.000 νεκρούς και ακολουθεί η Βραζιλία με πάνω από 66.000 θύματα.

Στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί 194.515 θάνατοι, με το Ηνωμένο Βασίλειο να μετράει τους περισσότερους νεκρούς. Από τις ασιατικές χώρες, τους περισσότερους νεκρούς μετράει η Ινδία με 20.160 θανάτους και ακολουθούν το Ιράν, η Τουρκία και η Ρωσία.

Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική καταγράφουν το 50% των κρουσμάτων COVID-19 στην αμερικανική ήπειρο και ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων συνεχίζει να επιταχύνεται, έχοντας ήδη φθάσει τα 5,9 εκατομμύρια στην Αμερική, υπογράμμισε, από την πλευρά της, η περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ, Καρίσα Ετιέν.

«Πρόκειται για μια πανδημία συγκλονιστικών αναλογιών και δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε να βάζουμε όλη την ενέργειά μας για να την θέσουμε υπό έλεγχο», επισήμανε κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης από την Ουάσιγκτον με τους διευθυντές της Παναμερικανικής Οργάνωσης Υγείας (PAHO).

Η PAHO ευχήθηκε στον πρόεδρο της Βραζιλίας Μπολσονάρου ταχεία ανάρρωση από τη νόσο COVID-19, με την οποία διαγνώστηκε.

«Το μήνυμα είναι ότι αυτός ο ιός είναι απρόβλεπτος και δεν σέβεται φυλές, τάξεις ή ανθρώπους σε εξουσία, παρά τα μέτρα ασφαλείας που περιβάλλουν οποιονδήποτε πρόεδρο», τόνισε ο διευθυντής της PAHO για τις λοιμώδεις ασθένειες Μάρκος Εσπινάλ.

Όσον αφορά τη Βραζιλία, το γεγονός ότι ασθένησε από το κορωνοϊό ο πρόεδρος της χώρας θα πρέπει να εντείνει την ανάγκη να ενισχυθεί η εφαρμογή των οδηγιών σχετικά με τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και τη χρήση μάσκας, με στόχο την αναχαίτιση της διασποράς της νόσου, σημείωσε ο ίδιος.

Σε τηλεοπτικό του μήνυμα ο 65χρονος ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου, ανακοίνωσε ότι έχει προσβληθεί από κορωνοϊό, τη στιγμή που η πανδημία πλήττει σε ανησυχητικό βαθμό τη χώρα του. «Βγήκε θετικό», δήλωσε - ενώπιον δημοσιογράφων - ο Μπολσονάρου, όσον αφορά στο τεστ για τον φονικό ιό, φορώντας αυτή τη φορά μάσκα.

Όπως και ο Ντόναλντ Τραμπ έτσι και ο Μπολσονάρου υποτιμούσε συχνά τη σοβαρότητα της νόσου, ενώ είχε καθυστερήσει πολύ να λάβει μέτρα για την αναχαίτιση εξάπλωσης του κορωνοϊού. Μάλιστα, δεν φαινόταν να ακολουθεί τις συστάσεις των ειδικών ούτε να υπολογίζει τη σημασία των κοινωνικών αποστάσεων.

Η χώρα του Μπολσονάρου είναι πλέον η δεύτερη - μετά τις ΗΠΑ - στον κόσμο που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία, με πάνω από 66.000 νεκρούς και 1,66 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Ο Μπολσονάρου έχει υποβαθμίσει επανειλημμένα την πανδημία αποκαλώντας, δε, «γριπούλα» την COVID-19.

Μέχρι πρότινος ο Μπολσονάρου αρνείτο να φορά μάσκα στις δημόσιες εμφανίσεις του.Το Σαββατοκύριακο συμμετείχε σε διάφορες εκδηλώσεις και ήρθε σε στενή επαφή με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Βραζιλία, τον Τοντ Τσάπμαν, κατά τη διάρκεια της τελετής για την εορτή της 4ης Ιουλίου.

Σύμφωνα με το CNN Brasil, ο Μπολσονάρου έχει αρχίσει να παίρνει ένα κοκτέιλ φαρμάκων - το ανθελονοσιακό υδροξυχλωροκίνη και το αντιβιοτικό αζιθρομυκίνη - που προβάλει ως θεραπεία για την COVID-19, παρότι ελάχιστα τεκμήρια υπάρχουν για την αποτελεσματικότητά της.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας χαλάρωσε, επίσης, πριν από λίγες ημέρες, τον νόμο σχετικά με τη χρήση της μάσκας στους δημόσιους χώρους, καθιστώντας την μη υποχρεωτική στα εμπορικά καταστήματα και τους χώρους λατρείας.

Πριν από δύο μήνες, οι ΗΠΑ κατέγραφαν το 75% των κρουσμάτων COVID-19 στην αμερικανική ήπειρο, υπογράμμισε η Καρίσα Ετιέν, προειδοποιώντας πως ο ΠΟΥ προβλέπει την επιτάχυνση των κρουσμάτων σε διάφορες αμερικανικές πολιτείες, το μεγαλύτερο μέρος της Κεντρικής Αμερικής και της Νότιας Αμερικής.

Παράλληλα ο ΠΟΥ παραδέχτηκε πως «προκύπτουν αποδείξεις» σχετικά με τη διασπορά μέσω του αέρα του κορωνοϊού, αφότου ομάδα επιστημόνων προέτρεψε τον Οργανισμό να επικαιροποιήσει τις οδηγίες του σχετικά με τον τρόπο που εξαπλώνεται η νόσος.


Πηγή : protothema.gr


Κυριάκος Μητσοτάκης : Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας



Δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Ένας χρόνος διακυβέρνησης. 

Μέσα σε μόλις έναν χρόνο, έχουν γίνει άλματα προόδου στην Ελλάδα. Και αυτά τα άλματα δεν έγιναν τυχαία. Έγιναν μετά από σκληρή δουλειά και με τη στήριξη ολόκληρης της κοινωνίας. Η παγκόσμια συγκυρία επιβάλει σεμνότητα και χαμηλούς τόνους. Αλλά η πορεία της χώρας και τα αποτελέσματα του πρώτου χρόνου διακυβέρνησης έχουν δημιουργήσει αισιοδοξία και ελπίδα. Το έργο της Κυβέρνησης είναι πολύ πυκνό για να χωρέσει σε ένα μικρό βίντεο. Εστιάζουμε στη συλλογική εμπειρία των πολιτών όπως τη διαμόρφωσαν οι δύο μεγάλες κρίσης του Έβρου και του Κορωνοϊού, αλλά και την εντυπωσιακή πρόοδο στην ψηφιοποίηση του κράτους. Και δίνουμε έμφαση στην τήρηση μίας μεγάλης υπόσχεσης που κάναμε στις εκλογές του Ιουλίου. Επιβεβαιώσαμε το κεντρικό μας σύνθημα: πως οι Έλληνες, Ενωμένοι Μπορούμε. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό κέρδος για την Πατρίδα μας.




Διακριβώθηκε η δράση εγκληματικής ομάδας, η οποία ενέχεται στη συστηματική διάπραξη απατών σε βάρος επιχειρήσεων


Διακριβώθηκε έπειτα από πολύμηνη, μεθοδική και εμπεριστατωμένη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας η δράση εγκληματικής ομάδας, η οποία ενέχεται στη συστηματική διάπραξη απατών, σε βάρος επιχειρήσεων.

Εξιχνιάσθηκαν συνολικά 46 περιπτώσεις απάτης, τετελεσμένες και σε απόπειρα που διαπράχθηκαν σε διάφορες περιοχές της ελληνικής επικράτειας.

Για τις υποθέσεις αυτές, ταυτοποιήθηκαν δύο από τα τρία βασικά μέλη της ομάδας, ένα εκ των οποίων συνελήφθη χθες 07-07-2020 το πρωί από αστυνομικούς της προαναφερόμενης Υπηρεσίας σε περιοχή της Αττικής, δυνάμει σχετικού εντάλματος σύλληψης.

Παράλληλα, προέκυψε η συμμετοχή ως συνεργών τους στις απάτες, ακόμη 21 ατόμων, τα οποία δεν συνελήφθησαν, διότι δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις του αυτοφώρου.

Σε βάρος όλων των εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της απάτης και της πλαστογραφίας.

Ειδικότερα, τα δύο βασικά μέλη της ομάδας μαζί με ακόμη ένα άγνωστο μέχρι στιγμής συνεργό τους, τουλάχιστον από τα τέλη του μηνός Οκτωβρίου του 2019 έως τα τέλη του μηνός Απριλίου του 2020 είχαν ενωθεί μεταξύ τους με σκοπό τη συστηματική διάπραξη απατών σε βάρος επιχειρήσεων σε διάφορες περιοχές της ελληνικής επικράτειας.

Πιο συγκεκριμένα, ως προς τον τρόπο δράσης τους, οι τρεις προαναφερόμενοι δράστες, επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων και παρουσιαζόμενοι ως επιφανή πρόσωπα (ιατροί, φαρμακοποιοί, μέλη τοπικής αυτοδιοίκησης κ.α.) των περιοχών, όπου εδρεύουν οι επιχειρήσεις, εκδήλωναν ενδιαφέρον για αγορά προϊόντων.

Στη συνέχεια, προκειμένου να πείσουν τα υποψήφια θύματά τους για τη φερεγγυότητά τους, τους απέστελναν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή άλλων δικτυακών εφαρμογών επικοινωνίας πλαστά αποδεικτικά μεταφοράς χρημάτων (εμβάσματα), στα οποία εμφαίνονταν μεγαλύτερα χρηματικά ποσά από τα συμφωνηθέντα αντίτιμα των αγοραπωλησιών, ως καταβληθείσες προκαταβολές σε λογαριασμούς των επιχειρήσεων.

Ακολούθως, οι δράστες μετά από εκ νέου τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν με τους παθόντες, τους έπειθαν ότι είχαν καταβάλλει λανθασμένα περισσότερα χρήματα από την αξία των προϊόντων που αγόραζαν και ζητούσαν να τους επιστραφεί η υποτιθέμενη χρηματική διαφορά σε τραπεζικούς λογαριασμούς των συνεργών τους, αποσπώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο διάφορα χρηματικά ποσά.

Από την πρόοδο της αστυνομικής έρευνας, εξακριβώθηκε ότι τα μέλη της ομάδας προέβησαν συνολικά σε 46 περιπτώσεις απάτης σε βάρος επιχειρήσεων, από τις οποίες οι 30 τετελεσμένες και οι 16 απόπειρες, αποκομίζοντας συνολικά παράνομο περιουσιακό όφελος που ανέρχεται στις 136.653 ευρώ.

Κατά τις νομότυπες έρευνες που διενεργήθηκαν σε οικίες αλλά και σε οχήματα των δραστών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος κινητών τηλεφώνων, στελεχών καρτών sim , αποδείξεις ανάληψης μετρητών, χειρόγραφες σημειώσεις με ονόματα και χρηματικά ποσά, κάρτες και βιβλιάρια τραπεζών, παραστατικά ανάληψης χρημάτων, καθώς και το χρηματικό ποσό των 1.960 ευρώ, ως προερχόμενο από την παράνομη δραστηριότητά τους.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί αρμοδίως.


Σε διαβούλευση το νέο φορολογικό νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ



Μεταξύ άλλων παρέχει κίνητρα για την προσέλκυση συνταξιούχων της αλλοδαπής εφόσον έρθουν να διαμείνουν μόνιμα στη χώρα μας.

Διατάξεις που αποσκοπούν στην προσέλκυση επενδύσεων και στοχευμένες φορολογικές απαλλαγές περιλαμβάνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Μεταξύ άλλων παρέχει κίνητρα για την προσέλκυση συνταξιούχων της αλλοδαπής εφόσον έρθουν να διαμείνουν μόνιμα στη χώρα μας.

Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει επίσης σημαντικές παρεμβάσεις στο πεδίο της εξώδικης επίλυσης των εκκρεμών ενώπιον των δικαστηρίων φορολογικών διαφορών, που αποσκοπούν στην ταχεία επίλυσή τους, την αποσυμφόρηση της Διοικητικής Δικαιοσύνης, και την τόνωση των φορολογικών εσόδων.

«Το Υπουργείο Οικονομικών διαμορφώνει σταθερά ένα συνεκτικό, ρεαλιστικό, ολοκληρωμένο και, ταυτόχρονα, δυναμικό σχέδιο για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας της ελληνικής οικονομίας, και μέσω σημαντικών φορολογικών παρεμβάσεων» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών για το νομοσχέδιο.

Εξίσου σημαντικές παρεμβάσεις περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση των Οδηγιών, οι οποίες αφορούν τη θεσμοθέτηση μηχανισμού επίλυσης φορολογικών διαφορών σε επίπεδο ΕΕ, την περαιτέρω διοικητική συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ κατά του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού, τη θέσπιση κανόνων κατά πρακτικών φοροαποφυγής που έχουν άμεση επίπτωση στη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ (φορολογία εξόδου, υβριδικές συμφωνίες, ΦΠΑ). Με βάση τους νέους αυτούς κανόνες, επιδιώκεται να προσδιορίζεται ορθότερα το φορολογητέο εισόδημα στην Ελλάδα, όπως και σε κάθε άλλο κράτος μέλος, και να διαφυλάσσεται η φορολογική βάση της χώρας. Τέλος, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για την ενίσχυση της λειτουργίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, τη σύσταση Γραφείου Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, καθώς και για την επίλυση θεμάτων, τα οποία είχαν απασχολήσει σημαντικά το ΝΣΚ από την πλευρά της απονομής ουσιαστικής δικαιοσύνης και εκτέλεσης των δικαστικών αποφάσεων.

Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου, που έλαβε υπόψη προτάσεις των οικονομικών και κοινωνικών εταίρων, διαρθρώνεται σε τρία μέρη:

Με το Μέρος Πρώτο (άρθρα 1 έως 10) επιδιώκεται η ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας της ελληνικής οικονομίας, αφενός, με την παροχή φορολογικών κινήτρων και στοχευμένων φορολογικών απαλλαγών, και αφετέρου με την εξωδικαστική επίλυση των εκκρεμών φορολογικών διαφορών.

Με το Μέρος Δεύτερο (άρθρα 10 έως 56) επιδιώκεται η ενσωμάτωση ενωσιακού δικαίου στην ελληνική νομοθεσία που συντείνει στον ορθότερο προσδιορισμό της φορολογίας φυσικών και νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων σε επίπεδο ΕΕ, στην επίλυση των φορολογικών τους διαφορών, στην καλύτερη λειτουργία της ενιαίας εσωτερικής αγοράς και εν τέλει στη διαφύλαξη της φορολογικής βάσης της χώρας.

Με το Μέρος Τρίτο (άρθρα 57 έως 61) επιδιώκεται η υποστήριξη της λειτουργίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, καθώς και η επίλυση θεμάτων για την εκτέλεση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, την άσκηση κτηματολογικών αγωγών και άλλων σχετικών θεμάτων.

«Δεδομένης της σπουδαιότητας του νομοσχεδίου για ολόκληρη την ελληνική οικονομία και κοινωνία, το Υπουργείο Οικονομικών καλεί κάθε κοινωνικό και οικονομικό εταίρο, καθώς και κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη, να συμμετάσχει στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, διατυπώνοντας τις απόψεις και τις παρατηρήσεις του για τη βελτίωση των διατάξεων του παρόντος» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Η δημόσια διαβούλευση θα διενεργηθεί μέσω του δικτυακού τόπου www.opengov.gr και θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 14 Ιουλίου 2020 και ώρα 20.00.


Πηγή


Εφορίες: Οριστικό τέλος στα γκισέ, οι υποθέσεις θα εξυπηρετούνται εξ αποστάσεως -Η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ



Νέα δεδομένα στην εξυπηρέτηση των πολιτών φέρνει ο κορωνοϊός, αφού από την αρχή της πανδημίας έχουν γίνει ριζικές αλλαγές, ενώ πλέον απομακρύνονται οι πολίτες από τις εφορίες, με τις συναλλαγές να γίνονται -όπου είναι εφικτό- εξ αποστάσεως και με λιγότερη γραφειοκρατία.

Έτσι λοιπόν μπαίνει ένα οριστικό τέλος στις ουρές και την ταλαιπωρία των πολιτών για τις μεταβιβάσεις ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών καθώς και για τη λήψη δικαιολογητικών και πιστοποιητικών.

Όλα τα προαναφερθέντα αναφέρονται σε σχετική εγκύκλιο με οδηγίες που εξέδωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής προς της ΔΟΥ.

Οριστικό τέλος στα γκισέ της... υπομονής

Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με την εγκύκλιο, όλες οι δηλώσεις που σχετίζονται με υποθέσεις φορολογίας ακινήτων θα υποβάλλονται αποκλειστικά πλέον μέσω email, courier ή συστημένων επιστολών στις Εφορίες. Μόνο οι δηλώσεις και αιτήσεις που έχουν υποβληθεί και εκκρεμούν στις Εφορίες θα διεκπεραιώνονται κατά σειρά προτεραιότητας ενώ οι επισκέψεις που έχουν προγραμματισθεί δεν ακυρώνονται και θα πραγματοποιηθούν κανονικά στις ορισθείσες ημερομηνίες.

Όπως ορίζει ο νέος προγραμματισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων από το νέο έτος όλες οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα γίνονται ηλεκτρονικά απευθείας από το γραφείο του αρμόδιου συμβολαιογράφου.

Μέχρι την πλήρη ψηφιοποίηση των δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου, όλες οι δηλώσεις θα στέλνονται μέσω e-mail ή συστημένη επιστολή στις ΔΟΥ.

Απόδειξη της ταυτοπροσωπίας των φορολογουμένων μπορεί να γίνεται είτε με υπεύθυνη δήλωση αυτών, η οποία έχει εκδοθεί μέσω της ιστοσελίδας dilosi.services.gov.gr της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης www.gov.gr (με την οποία δηλώνουν ότι οι ίδιοι είναι οι υπογράφοντες τη δήλωση/αίτηση), είτε με θεώρηση του γνησίου της υπογραφής αυτών από ΚΕΠ ή άλλη δημόσια αρχή. Η βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής των δηλούντων (σε δήλωση φόρου δωρεάς, γονικής παροχής και μεταβίβασης ακινήτων) μπορεί να θεωρηθεί και από τον συμβολαιογράφο που θα συνάψει το αντίστοιχο συμβολαιογραφικό έγγραφο, εφόσον προκύπτουν τα στοιχεία του από την υποβαλλόμενη δήλωση και η υπογραφή τίθεται ενώπιόν του. Σε περίπτωση αποστολής των δηλώσεων ηλεκτρονικά, η υπεύθυνη δήλωση αποστέλλεται ηλεκτρονικά μαζί με την υποβαλλόμενη δήλωση.

Το αποδεικτικό του ταχυδρομείου ή της υπηρεσίας ταχυμεταφοράς ή το αυτοματοποιημένο μήνυμα που αποστέλλεται ως απάντηση στο ηλεκτρονικό μήνυμα του φορολογουμένου, αποτελεί γι’ αυτόν αποδεικτικό υποβολής της δήλωσης ή της αίτησης και επέχει θέση απόδειξης παραλαβής εκ μέρους της Δ.Ο.Υ.. Ημερομηνία υποβολής της δήλωσης/αίτησης θεωρείται η ημερομηνία που προκύπτει από τη σφραγίδα του Ταχυδρομείου ή της υπηρεσίας ταχυμεταφοράς ή η ημερομηνία αποστολής του μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αντίστοιχα.

Κανένας άλλος έλεγχος ή αυτοψία δεν διενεργείται στο στάδιο παραλαβής της δήλωσης, η πλήρης και ορθή συμπλήρωση της οποίας καθώς και η επισύναψη των απαιτούμενων (και ορθών) δικαιολογητικών αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του δηλούντος. Σε περιπτώσεις που ο φορολογούμενος αιτείται την επιστροφή φόρου άνω των 300 ευρώ, ή υποβάλλεται υπόδειγμα ΕΝ.Φ.Ι.Α. ή πιστωτική δήλωση Ε.Τ.ΑΚ. ή Φ.Α.Π. ή δήλωση Ε.Φ.Α., η αρμοδιότητα και ευθύνη της Δ.Ο.Υ. κατά την παραλαβή εξαντλείται στον έλεγχο της ορθότητας και της πληρότητας των προβλεπόμενων δικαιολογητικών.

ΑΑΔΕ: Οι υποθέσεις που αφορά το μέτρο

Σύμφωνα με την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ το νέο μέτρο εφαρμόζεται σε μια σειρά υποθέσεων φορολογίας κεφαλαίου που αφορούν:

Αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις κατοχής ακινήτων (Ε9 και Φ.Μ.Α.Π. φυσικών και νομικών προσώπων, Ε.Τ.Α.Κ. και Φ.Α.Π. νομικών προσώπων καθώς και Ε.Φ.Α.) και τα υποδείγματα που επέχουν θέση δήλωσης σύμφωνα με την απόφαση Α.1272/2019, για τις οποίες δεν προβλέπεται ηλεκτρονική υποβολή. Για δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9) και Ε.Φ.Α. και αιτήσεις για έκδοση πιστοποιητικών, για τις οποίες προβλέπεται ήδη η ηλεκτρονική υποβολή/έκδοση, δεν έχει εφαρμογή η διαδικασία της απόφασης. Τυχόν τέτοιες δηλώσεις ή αιτήσεις που υποβάλλονται με τη διαδικασία της Α.1137/2020, δεν λαμβάνονται υπόψη και ενημερώνεται σχετικά ο φορολογούμενος με μήνυμα στην προσωποποιημένη του πληροφόρηση με την υπόδειξη να υποβάλει ηλεκτρονικά τη δήλωση ή να λάβει ηλεκτρονικά το πιστοποιητικό.
Αιτήσεις για τη χορήγηση πιστοποιητικού του άρθρου 54 Α του ν.4174/2013 (πιστοποιητικό ΕΝ.Φ.Ι.Α.), υπεύθυνες δηλώσεις που επέχουν θέση πιστοποιητικού, όπου δεν προβλέπεται ηλεκτρονική έκδοση αυτού, αιτήσεις για θεώρηση αντιγράφων τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων καταδικαστικών σε δήλωση βουλήσεως και υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών για την αποδοχή δήλωσης η οποία υπεβλήθη μέσω διαδικτύου.

Τα προβλεπόμενα παραστατικά για τη συνδρομή των προϋποθέσεων επιστροφής ΕΝ.Φ.Ι.Α. άνω των 300 ευρώ.

Δηλώσεις φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και κερδών από τυχερά παίγνια, αρχικές και τροποποιητικές,
Δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων, πλην των δηλώσεων φ.μ.α. που υποβάλλονται για πλειστηριασμό.

Αιτήσεις για έκδοση πιστοποιητικού του άρθρου 105 του Κώδικα διατάξεων φορολογίας κληρονομιών, δωρεών κ.λπ., ο οποίος κυρώθηκε με το πρώτο άρθρο του ν.2961/2001 (πιστοποιητικό φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών). Υπενθυμίζεται ότι εξακολουθεί να ισχύει η παράγραφος 6 του ν.3220/2004, σύμφωνα με την οποία, όπου δεν απαιτείται η εξόφληση του φόρου και στις περιπτώσεις που έχει εξοφληθεί ολόκληρος ο φόρος κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, αντί του πιστοποιητικού δύναται να προσκομίζεται από τον υπόχρεο σε φόρο αντίγραφο της δήλωσης φόρου, καθώς και υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν. 1599/1986, με την οποία δηλώνεται ότι τα στοιχεία που προκύπτουν από την προσκομιζόμενη δήλωση φόρου δεν έχουν μεταβληθεί και ότι έχει εξοφληθεί ολόκληρος ο φόρος κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται

Σημειώνεται ότι εκτός από τις δηλώσεις οι φορολογούμενοι θα πρέπει να αποστείλουν και τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Έτσι για την υποβολή δήλωσης φόρου κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής και μεταβίβασης ακινήτων απαιτούνται κατά περίπτωση:

Ληξιαρχική πράξη θανάτου

Απόφαση δημοσίευσης διαθήκης

Αντίγραφο της σύμβασης νέμησης, ή του συστατικού εγγράφου trust, ή του καταστατικού εγγράφου νομικού προσώπου ή ιδρύματος, κατά περίπτωση, που αποδεικνύουν τον τρόπο και το είδος της επαγωγής και τη νομική μορφή και χαρακτήρα του υπόχρεου σε φόρο.

Κληρονομητήριο ή πιστοποιητικό (οικογενειακής κατάστασης ή εγγυτέρων συγγενών) της αρμόδιας δημοτικής αρχής ή, σε περίπτωση αδυναμίας έκδοσής του, ένορκη βεβαίωση δύο μαρτύρων για το είδος και το βαθμό συγγένειας προς τον κληρονομούμενο.

Πιστοποιητικό του Γραμματέα του αρμόδιου Ειρηνοδικείου ή Πρωτοδικείου περί μη δημοσιεύσεως διαθήκης ή περί μη δημοσιεύσεως νεότερης διαθήκης, κατά περίπτωση.

Νομιμοποιητικό έγγραφο, σε περίπτωση υποβολής της δήλωσης από πληρεξούσιο ή αντιπρόσωπο ή νόμιμο εκπρόσωπο.

Έγγραφα που αποδεικνύουν τη μετάθεση του χρόνου γένεσης της φορολογικής υποχρέωσης ή τη λήξη αυτής.

Αποδεικτικά χρεών και βαρών

Συμβολαιογραφικά έγγραφα εκχώρησης ακινήτων ή απαιτήσεων στο Δημόσιο
Αποδεικτικά πληρωμής ή βεβαίωσης φόρου στην αλλοδαπή
Βεβαίωση Τράπεζας για κοινό λογαριασμό του ν. 5638/1932
Καταστατικό νομικού προσώπου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα
Αποδεικτικά περί δεκαετούς παραμονής του κληρονομουμένου στην αλλοδαπή
Αποδεικτικά έγγραφα για τη σύσταση δωρεάς-γονικής παροχής, σε περίπτωση που δεν συντάσσεται συμβόλαιο
Αντίγραφο έκθεσης πλειστηριασμού
Τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τη χορήγηση απαλλαγής α’ κατοικίας, όπως έχουν καθοριστεί με την ΠΟΛ.1101/2010 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών
Σε περίπτωση λοιπών ειδικών απαλλαγών, τα δικαιολογητικά που έχουν καθοριστεί με τις οικείες αποφάσεις.
Τα φύλλα προσδιορισμού αξίας ακινήτων (με τα απαιτούμενα γι’ αυτά δικαιολογητικά) και υπολογισμού αξίας μετοχών, επιχειρήσεων κ.λπ., κατά την ΠΟΛ.1055/2003 απόφαση.
Σημείωση: τα υπ’ αριθ. 1, 2, 4 και 5 δικαιολογητικά απαιτούνται και στην περίπτωση υποβολής δήλωσης Ε9 ή αίτησης χορήγησης πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ από κληρονόμο του υπόχρεου.

Για τη συμπλήρωση των εντύπων του αντικειμενικού προσδιορισμού απαιτούνται τα εξής πιστοποιητικά:

Άδεια κατεδάφισης ή πρωτόκολλο κατεδάφισης. (ΦΥΑΑ 1,2,4,5- όλα τα έντυπα Κ)
2) Βεβαίωση της αρμόδιας Υπηρεσίας, για το χαρακτηρισμό ενός κτιρίου ως διατηρητέου, από την οποία να προκύπτει η έκδοση απόφασης ή προεδρικού διατάγματος, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και δεν έχει ανακληθεί. (ΦΥΑΑ 1,2,4,5, όλα τα έντυπα Κ)

3) Το ΦΕΚ στο οποίο έχει δημοσιευθεί το σχετικό Π.Δ. ή η απόφαση του αρμόδιου οργάνου περί αναστολής οικοδομικής άδειας. (ΦΥΑΑ 3)

4) Βεβαίωση από την οποία να προκύπτει ότι οικόπεδο θεωρείται δεσμευμένο λόγω αρχαιολογικής έρευνας, για αόριστο χρονικό διάστημα, και απαγορεύεται η οικοδομική αξιοποίησή του. Επίσης, στη βεβαίωση να αναγράφεται η επιφάνεια του οικοπέδου που δεσμεύεται.(ΦΥΑΑ 3)

5) Πρόσφατο έγγραφο για το χαρακτηρισμό ενός ακινήτου ως απαλλοτριωτέου, από την αρχή που κήρυξε την απαλλοτρίωση, από το οποίο να προκύπτουν τα παρακάτω:

Η κήρυξη της απαλλοτρίωσης.

Η μη ανάκλησή της.

Η επιφάνεια των απαλλοτριωτέων τμημάτων (ΦΥΑΑ,Κ,ΑΑ-ΓΗΣ).
6) Τεχνική έκθεση από πραγματογνώμονα του Τεχνικού Επιμελητηρίου με την οποία βεβαιώνεται η δαπάνη αποκατάστασης στις περιπτώσεις που το ακίνητο έχει υποστεί ζημιές από σεισμό, πυρκαγιά ή πλημμύρα. (ΦΥΑΑ 1,2,4,5 και όλα τα έντυπα Κ)

7) Άδεια λειτουργίας της αρμόδιας Υπηρεσίας για τον χαρακτηρισμό εδαφικής έκτασης ως μεταλλευτικής ή λατομικής.

8) Οικοδομική άδεια και, σε περίπτωση που δεν υφίσταται, προγενέστερος τίτλος κτήσης, βεβαίωση νομιμοποίησης αυθαιρέτου ή αποδεικτικό έναρξης ηλεκτροδότησης κλπ. για την απόδειξη της παλαιότητας του ακινήτου, η οποία υπολογίζεται από τη χρονολογία κατασκευής (ΦΥΑΑ 1,2,4,5 και όλα τα έντυπα Κ).

9) Οικοδομική άδεια ειδικού κτιρίου ή η τελευταία αναθεώρησή της, για όλες τις κατηγορίες των κτιρίων, η αξία των οποίων υπολογίζεται με τα έντυπα Κ4, Κ5, Κ6, Κ7, Κ8, Κ9. Όταν δεν υφίσταται οικοδομική άδεια, αποδεικτικό στοιχείο της χρήσης μπορεί να αποτελέσει κάθε πρόσφορο δημόσιο έγγραφο.

10) Άδεια λειτουργίας για τις κατηγορίες των ακινήτων, η αξία των οποίων υπολογίζεται με τα έντυπα Κ4, Κ6, Κ7. Σε περίπτωση που έχει διακοπεί η λειτουργία λόγω παύσης των εργασιών της στεγαζόμενης σ’αυτά επιχείρησης ή δραστηριότητας, προσκομίζεται η άδεια λειτουργίας της τελευταίας δραστηριότητας πριν τη διακοπή.

11) Για τα ενσωματωμένα στο κτίριο μηχανήματα, που αποτελούν κατά τον Α.Κ. συστατικά του, ο υπολογισμός-εκτίμηση της πρόσθετης από τα κτίσματα αξίας τους γίνεται κατά την προβλεπόμενη από τη νομοθεσία διαδικασία (Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης).

Βεβαιώσεις που εκδίδουν οι πολεοδομικές υπηρεσία ή οι μηχανικοί
Πιστοποιητικό της αρμόδιας Πολεοδομικής Υπηρεσίας ή βεβαίωση διπλωματούχου Μηχανικού για το χαρακτηρισμό ενός χώρου ως υπογείου , αν αυτό δεν προκύπτει από την άδεια της Πολεοδομίας ή την πράξη σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας και γενικά από κάθε τίτλο. (ΦΥΑΑ 1,2,4,5)
Βεβαίωση Πολεοδομίας ότι ο ημιυπόγειος χώρος είναι υπόγειος άλλως θεωρείται ισόγειος. (ΦΥΑΑ 1,2,4,5)
Έγγραφο θεωρημένο από την αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία από το οποίο να προκύπτει ότι οικόπεδο ή τμήμα του δεν είναι οικοδομήσιμο καθώς και η δυνατότητα ή μη τακτοποίησής του. (ΦΥΑΑ 3)
Βεβαίωση της αρμόδιας Πολεοδομικής Υπηρεσίας ή βεβαίωση διπλωματούχου μηχανικού για την προσμέτρηση ημιορόφου ή παταριού στο Σ.Δ.(ΦΥΑΑ 3)
Βεβαίωση μηχανικού θεωρημένη από την αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία ή φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης από τα οποία να προκύπτει ο εφαρμοζόμενος Σ.Δ., όταν είναι διαφορετικός του Σ.Α.Ο που αναγράφεται στους πίνακες τιμών (ΦΥΑΑ 3)
Βεβαίωση ιδιώτη μηχανικού θεωρημένη από την αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία από την οποία να αποδεικνύεται η αδυναμία δόμησης, εν όλω ή εν μέρει, καθώς και το σχετικό ποσοστό δόμησης που μπορεί να πραγματοποιηθεί (ΑΑ-ΓΗΣ)
Βεβαίωση από την αρμόδια Πολεοδομία, με το μέγιστο δυνάμενο να πραγματοποιηθεί ποσοστό κάλυψης ισογείου (Κ), όταν ο Συντελεστής Εκμετάλλευσης Ισογείου (Κ) των πινάκων, μειωμένος κατά 10%, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί λόγω ειδικών συνθηκών π.χ. σχήματος οικοπέδου. (ΦΥΑΑ 3).

Πηγή: iefimerida.gr 


Συνέντευξη του Πρωθυπουργού στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3


Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 και τους δημοσιογράφους Παύλο Τσίμα και Βασίλη Χιώτη.

• Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω με απόλυτη βεβαιότητα είναι ότι η χώρα σήμερα, παρότι η οικονομία της έχει μπει σε ύφεση, είναι πιο ισχυρή από ότι ήταν πριν από 5-6 μήνες. Έχει περισσότερο θεσμικό κεφάλαιο. Έχει περισσότερη εμπιστοσύνη στις δυνατότητές της. Έχει μία αισιοδοξία ότι μπορεί να τα βγάλει πέρα σε δύσκολες καταστάσεις, που ενδεχομένως να μην την είχε πριν από 5-6 μήνες

• Αυτή η Κυβέρνηση είναι μία μετριοπαθής, κεντροδεξιά, φιλελεύθερη Κυβέρνηση η οποία νοιάζεται πρωτίστως για τη φροντίδα των πιο αδύναμων,

• Η άσκηση του πώς ανοίγουμε τη χώρα στον τουρισμό είναι μία εξαιρετικά σύνθετη και περίπλοκη άσκηση ως προς την υλοποίησή της. Και νομίζω ότι αν κάτι αποδείξαμε στους εαυτούς μας αυτούς τους 12 μήνες είναι ότι έχουμε τη δυνατότητα να φέρουμε εις πέρας, ως Κράτος, ως οργανωμένη Πολιτεία, τέτοιες δύσκολες ασκήσεις και να το κάνουμε με τρόπο οργανωμένο στηριζόμενοι στα δεδομένα τα οποία έχουμε. Και πρέπει να σας πω, επειδή συνομιλώ και με αρκετούς Ευρωπαίους, αλλά και πολλούς, πολλούς ηγέτες από όλον τον κόσμο, έχοντας αποκτήσει πια μία «τεχνογνωσία» την οποία πολλές άλλες χώρες θα ήθελαν να την έχουν.

• Αν χρειαστεί, προφανώς και θα κλείσουμε πάλι τις πύλες εισόδου προς συγκεκριμένες χώρες, εάν δούμε μία έξαρση των επιδημιολογικών δεδομένων, όχι μόνο στη χώρα, γιατί εμείς βλέπουμε τα στοιχεία των χωρών, αλλά έχουμε και τα ειδικά μας στοιχεία, με βάση έναν σημαντικό αριθμό επισκεπτών που έρχονται από αυτές τις χώρες, άρα έχουμε αρκετά μεγάλα δείγματα για να μπορούμε να καταλήγουμε σε τέτοια συμπεράσματα.

• Για αντιμετώπιση δεύτερου κύματος κορονοϊού: Ναι, είμαστε έτοιμοι διότι αντιμετωπίσαμε το πρώτο κύμα με μεγάλη επιτυχία και είμαστε πιο έτοιμοι σήμερα από ό,τι ήμασταν πριν από πέντε μήνες. Τι σημαίνει είμαστε πιο έτοιμοι; Σημαίνει κατ’ αρχάς ότι θα έχουμε περισσότερα κρεβάτια, μόνιμα κρεβάτια εντατικής θεραπείας.

• Ο,τι και να σας πω για τον ανασχηματισμό θα είναι παρεξηγήσιμο. Θα σας πω, λοιπόν, δύο φράσεις μόνο. Κάποια στιγμή προφανώς και θα γίνουν αλλαγές στην Κυβέρνηση. Δεν είναι της στιγμής να γίνουν οι αλλαγές. Και όταν φτάσει αυτή η στιγμή, θα το μάθετε από εμένα.

• Αν χτίζεται σε αυτή τη χώρα ένα νέο κοινωνικό κεφάλαιο, ένα απόθεμα εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και Κράτους, αυτή είναι μία κατάκτηση που πρέπει να τη διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού. Δεν εμπιστευόμασταν το Κράτος, δεν εμπιστευόμασταν το συμπολίτη μας, θεωρούσαμε a priori ότι ο άλλος είναι κλέφτης, φοροφυγάς, παράνομος, το Κράτος ανίκανο. Αυτά δεν λέω ότι έχουν αλλάξει, αλλά λέω ότι έχουν αρχίσει να αλλάζουν. Αυτή η κατάκτηση, αυτό το κύμα εμπιστοσύνης και αυτοπεποίθησης το οποίο χτίσαμε πάνω στην αντιμετώπιση των δύο κρίσεων, του Έβρου και πρωτίστως της κρίσης του κορωνοϊού, έχω μία υποχρέωση, προσωπικά, να το διαφυλάξω.

• Έχουμε την πολύ μεγάλη πρόκληση της διαπραγμάτευσης που αφορά το νέο πακέτο του Ταμείου Ανάκαμψης το οποίο θα συζητηθεί σε δέκα μέρες από τώρα σε μία κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα, εφόσον συμφωνηθεί -και πρέπει να συμφωνηθεί- να έχουμε στη διάθεσή μας σημαντικά αυξημένους πόρους για επενδύσεις και για μεταρρυθμίσεις. Με αυτό τον τρόπο θα υποστηρίξουμε -με ακόμα μεγαλύτερη τόλμη- ένα γενναίο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα το οποίο θα αλλάξει τις ίδιες τις δομές της ελληνικής κοινωνίας. Πάνω στην κρίση του κορονοϊού, δηλαδή, αναδεικνύεται η ανάγκη να αλλάξουμε με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα. Αυτή είναι η μεγάλη μου προτεραιότητα για τους επόμενους 12 μήνες. Πιστεύω ότι σε μεγάλο βαθμό η Κυβέρνηση θα κριθεί από τη δυνατότητά της να αντιμετωπίσει επιτυχημένα και αυτή τη μεγάλη οικονομική κρίση, η οποία είναι μία οικονομική κρίση παγκόσμια.

• Η Γερμανίδα Καγκελάριος έχει και αυτή μία τακτική επικοινωνία με τον Τούρκο Πρόεδρο, αλλά δεν χρειαζόμαστε, ως προς την επικοινωνία μας, διαμεσολαβητές, ούτε διαιτητές. Από εκεί και πέρα, ο οργανωμένος διάλογος μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας είναι μία τελείως διαφορετική υπόθεση, στην οποία προφανώς εντασσόμαστε και εμείς. Και νομίζω ότι έχουμε καταστήσει σαφές στην Τουρκία ότι η συνέχιση της τουρκικής προκλητικότητας όσον αφορά την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο, αναπόφευκτα δεν μπορεί να μην έχει επιπτώσεις στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

• Πολλά από αυτά τα οποία μαθαίνουμε τώρα έρχονται και υποστηρίζουν την άποψή μας, ότι το 2016 επιχειρήθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ μία προσπάθεια χειραγώγησης του μιντιακού τοπίου. Τώρα μαθαίνουμε τις λεπτομέρειες για ύποπτες διαδρομές χρήματος, οι οποίες σαφέστατα και πρέπει να διερευνηθούν από τη Δικαιοσύνη, αλλά και από τις αρμόδιες φορολογικές Αρχές. Αλλά είναι καινούργια όλα αυτά; Είχα μιλήσει στη Βουλή το 2016 για την υπόθεση αυτή, για τα βοσκοτόπια, για τους δανεισμούς από την Τράπεζα Αττικής.

• Υπάρχει ένα ζήτημα όταν ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και τέως Πρωθυπουργός δεν δίνει επαρκείς εξηγήσεις για το στενότερο συνεργάτη του. Αυτό είναι κάτι το οποίο δυσκολεύομαι να το αντιληφθώ και νομίζω ότι είναι μία εξήγηση την οποία ο κ. Τσίπρας οφείλει και στους δικούς του υποστηρικτές. Πιστεύω ότι η αποπομπή του κ. Παππά, είναι μονόδρομος.

• Κάποτε κάποιος είχε πει ότι «Αυτή είναι η Ελλάδα», εννοώντας ότι η Ελλάδα δεν αλλάζει. Εγώ θα πω ότι αυτή είναι η Ελλάδα που αλλάζει. Αυτή είναι η Ελλάδα που απέδειξε ότι μπορεί να αλλάξει, μπορεί να τρέξει με μεγάλη ταχύτητα προς το μέλλον και μπορεί να δείξει πολύ μεγάλη προσαρμοστικότητα.

• Δεν έχω καμία πρόθεση να οδηγήσω τη χώρα σε εκλογές. Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Θα ήταν πολιτικά ανέντιμη κίνηση να προσφύγω σε εκλογές εκμεταλλευόμενος το πολιτικό κεφάλαιο το οποίο διαθέτω για να κερδίσω τι ακριβώς; Όταν έχω τρία χρόνια μπροστά μου, μία ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και πιστεύω ένα απόθεμα εμπιστοσύνης των Ελλήνων πολιτών να υλοποιήσω το πρόγραμμά μας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Π. Τσίμας: Αυτό, όμως, δεν είναι ένα συνηθισμένο ημερολόγιο. Δεν θα σας πω τέτοιες ιστορίες. Η επέτειος της ημέρας είναι ότι συμπληρώνονται, συμπληρώθηκε μάλλον ένας χρόνος από την ημέρα των εκλογών. Αυτός ο χρόνος δεν ήταν όπως τον είχαμε φανταστεί. Αμφιβάλλω, κανείς από εμάς φανταζόταν τι θα ζούσαμε αυτό το χρόνο, ούτε εκείνος που τις κέρδισε τις εκλογές φαντάζομαι φανταζόταν τι τον περίμενε. Βρισκόμαστε στο γραφείο του, δηλαδή βρισκόμαστε στο γραφείο του Πρωθυπουργού. Ο Βασίλης Χιώτης και η αφεντιά μου. Απέναντί μας ο κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επιπλέον έχει σήμερα τη γιορτή του. Χρόνια πολλά κύριε Πρόεδρε.

Κυρ. Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ πολύ.

Β. Χιώτης: Χρόνια πολλά και καλά. Καλή επιτυχία σε ό,τι κάνετε.

Κυρ. Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ και για τις ευχές σας.

Π. Τσίμας: Ημέρα γιορτής, πρέπει να είμαστε ευγενικοί ε;.

Β. Χιώτης: Να πάρω το νήμα από τον Παύλο. 12 δύσκολοι μήνες με πολλές κρίσιμες αποφάσεις. Συζητούσαμε με τον Παύλο πριν από τη συνέντευξη και στοιχηματίζαμε για το ποια ήταν η δυσκολότερη απόφαση, η δυσκολότερη στιγμή αυτού του 12μήνου. Πότε πραγματικά τρομάξατε σε αυτήν την καρέκλα όταν έπρεπε να πάρετε μία γρήγορη απόφαση για ένα πολύ κρίσιμο θέμα.

Κυρ. Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, αναμφίβολα η δυσκολότερη απόφαση ήταν η απόφασή μας να κλείσουμε τη χώρα με πολύ δραστικό τρόπο όταν είχαμε πια αρκετά δεδομένα να αντιληφθούμε το πρόβλημα της πανδημίας του κορονοϊού. Ως απόφαση αυτή, ήταν μία δύσκολη απόφαση, διότι εκείνη τη στιγμή έπρεπε να προτεραιοποιήσουμε τη δημόσια υγεία, την ασφάλεια των πολιτών. Και γνώριζα ο ίδιος ότι τη στιγμή που λάμβανα αυτήν την απόφαση θα οδηγούσα αναπόφευκτα την οικονομία σε μια βαθιά ύφεση. Δεν ήταν κάτι άγνωστο σε εμάς. Όμως, ταυτόχρονα, έκανα τον υπολογισμό -και ελπίζω να δικαιωθώ- ότι όσο πιο αποτελεσματικοί είμαστε στην αντιμετώπιση της πανδημίας, πέραν του ότι θα προστατεύσουμε ανθρώπινες ζωές και θα θρηνήσουμε λιγότερα θύματα, τόσο πιο εύκολη θα είναι και η ανάκαμψη της οικονομίας την επόμενη ημέρα. Ως προς το πρώτο, πιστεύω ότι κερδίσαμε την πρώτη μάχη, κερδίζουμε μάλλον την πρώτη μάχη, επειδή είναι ξεκάθαρο ότι η περιπέτεια αυτή ακόμα δεν έχει τελειώσει και ο κορονοϊός είναι μαζί μας. Ως προς το δεύτερο, τη δυνατότητα ανάκαμψης της οικονομίας όταν με το καλό κλείσει αυτό το κεφάλαιο, απομένει να επιβεβαιωθεί. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω με απόλυτη βεβαιότητα είναι ότι η χώρα σήμερα, παρότι η οικονομία της έχει μπει σε ύφεση, είναι πιο ισχυρή από ότι ήταν πριν από 5-6 μήνες.

Π. Τσίμας: Με ποια έννοια;

Κυρ. Μητσοτάκης: Έχει περισσότερο θεσμικό κεφάλαιο. Έχει περισσότερη εμπιστοσύνη στις δυνατότητές της. Έχει μία αισιοδοξία ότι μπορεί να τα βγάλει πέρα σε δύσκολες καταστάσεις, που ενδεχομένως να μην την είχε πριν από 5-6 μήνες. Και αυτό είναι κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στις μετρήσεις. Ξέρετε, στις μετρήσεις εμένα δεν με ενδιαφέρει η πρόθεση ψήφου. Δεν έχω καμία πρόθεση να οδηγήσω τη χώρα σε εκλογές. Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Β. Χιώτης: Επιμένετε σε αυτό.

Κυρ. Μητσοτάκης: Βεβαίως επιμένω. Φαντάζομαι θα με ρωτήσετε μετά, αλλά καθίστε να κλείσουμε το κεφάλαιο.

Π. Τσίμας: Μας το είπε νωρίς-νωρίς αυτό.

Κυρ. Μητσοτάκης: Καθίστε να κλείσουμε το κεφάλαιο του κορονοϊού. Άρα αυτό το οποίο με ενδιαφέρει στις μετρήσεις είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Η αίσθηση είναι ότι, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, η χώρα πηγαίνει στη σωστή κατεύθυνση. Και βέβαια επειδή έχουμε δύσκολες ημέρες μπροστά μας, δύσκολες εβδομάδες, δύσκολους μήνες, αυτό το κλίμα της συγκρατημένης αισιοδοξίας, της αυτοπεποίθησης, είναι πάρα πολύ σημαντικό να το κρατήσουμε. Άρα η πιο δύσκολη απόφαση, για να επανέλθω στο αρχικό σας ερώτημα, ήταν αναμφισβήτητα αυτή.

Β. Χιώτης: …θα πρέπει να σας πω το στοίχημα, γιατί περίμενα να μου πείτε τον Έβρο. Ο Έβρος ήταν μία ακαριαία απόφαση που ήρθε σε μία πρωτοφανή ένταση, ξαφνικά.

Κυρ. Μητσοτάκης: Ναι, αλλά ήταν και στο δικό μου το μυαλό τελείως αυτονόητη. Άρα, δεν χρειάστηκε να σκεφτώ δύο φορές για να προστατεύσω τα σύνορα της χώρας. Ήταν ένα επεισόδιο το οποίο μας βρήκε ένα τριήμερο το οποίο ήμουν εδώ, διότι είχαμε μία εικόνα και είχαμε πληροφόρηση για το τι θα συνέβαινε. Ήταν αυτονόητη η απόφαση αυτή, δεν προβληματίστηκα ιδιαίτερα. Ενώ αντίθετα για το κλείσιμο της χώρας έπρεπε να συλλέξω πολλά δεδομένα, να κάνω αναλυτικές συζητήσεις με τους ειδικούς, με τον κ. Τσιόδρα, με όλους τους ανθρώπους τους οποίους συμβουλευόμαστε και να πάρουμε μια απόφαση νωρίτερα. Πήραμε την απόφαση σχετικά νωρίτερα σε σχέση με άλλες χώρες και νομίζω ότι δικαιωθήκαμε.

Ως προς την υλοποίησή της, όμως, η πιο δύσκολη απόφαση είναι το σταδιακό ξανάνοιγμα της οικονομίας και όλη η δέσμη των μέτρων που συνδυάζει την επάνοδο σε μία όσο το δυνατόν πιο κανονική οικονομική και κοινωνική ζωή με την προστασία της δημόσιας υγείας. Η όλη άσκηση του πώς ανοίγουμε τη χώρα στον τουρισμό είναι μία εξαιρετικά σύνθετη και περίπλοκη άσκηση ως προς την υλοποίησή της. Και νομίζω ότι αν κάτι αποδείξαμε στους εαυτούς μας αυτούς τους 12 μήνες είναι ότι έχουμε τη δυνατότητα να φέρουμε εις πέρας, ως Κράτος, ως οργανωμένη Πολιτεία, τέτοιες δύσκολες ασκήσεις και να το κάνουμε με τρόπο οργανωμένο στηριζόμενοι στα δεδομένα τα οποία έχουμε. Και πρέπει να σας πω, επειδή συνομιλώ και με αρκετούς Ευρωπαίους, αλλά και πολλούς, πολλούς ηγέτες από όλον τον κόσμο, έχοντας αποκτήσει πια μία «τεχνογνωσία» την οποία πολλές άλλες χώρες θα ήθελαν να την έχουν.

Β. Χιώτης: Θα επιστρέψουμε, κύριε Πρόεδρε…

Π. Τσίμας: Αλλά ήθελα να ρωτήσω γι’ αυτό, αφού το λέτε, παρεμπιπτόντως. Χθες, ας πούμε, όταν συγκεντρώσατε τα στοιχεία, είδατε τα στοιχεία της χθεσινής ημέρας που ήταν μία ξαφνική, απότομη αύξηση των κρουσμάτων, έχει τους λόγους της, αλλά δεν είναι η στιγμή που ξανασκέφτεστε: Ωχ, το πάμε καλά;

Κυρ. Μητσοτάκης: Τα χθεσινά είναι στοιχεία τα οποία έχουμε συλλέξει τις τελευταίες τρεις μέρες. Δεν κοιτάς ποτέ στοιχεία μιας μέρας, κοιτάς την πορεία των κρουσμάτων σε βάθος χρόνου. Είχαμε μία έντονη ανησυχία για την περίπτωση της Σερβίας. Πήραμε γρήγορα την απόφαση να κλείσουμε τα σύνορά μας για Σέρβους υπηκόους. Ενημερώσαμε τη Σερβία και η απόφασή μας αυτή έγινε απολύτως κατανοητή. Διαπιστώσαμε τις τελευταίες δέκα μέρες ότι είχαμε μεγαλύτερο πρόβλημα στα χερσαία σύνορα από ό,τι είχαμε στα αεροδρόμιά μας, όπου τα περιστατικά παραμένουν εξαιρετικά περιορισμένα. Έχουμε, όμως, αυτή τη στιγμή έναν πολύ σύνθετο αλγόριθμο τον οποίο χρησιμοποιούμε έτσι ώστε η δειγματοληψία να είναι στοχευμένη. Και φυσικά με τα στοιχεία τα οποία παίρνουμε, ο αλγόριθμος γίνεται πιο έξυπνος και έτσι έχουμε μια δυνατότητα να έχουμε μία πολύ καλή εικόνα της εξέλιξης της επιδημίας, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά κυρίως στις χώρες από τις οποίες έρχονται οι επισκέπτες μας.
Κοιτάξτε, είμαστε στην αρχή ακόμα, και προφανώς ο Ιούλιος θα εξακολουθεί να είναι ένας πολύ δύσκολος μήνας για τον ελληνικό τουρισμό, αλλά όσο πιστεύω ότι οι άνθρωποι αισθάνονται πιο ασφαλείς και βλέπουν ότι η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής προορισμός που αντιμετωπίζει με επαγγελματισμό αυτήν την πρωτοφανή κρίση, τόσο περισσότεροι από τους πολύ λίγους που θα θέλουν να ταξιδέψουν φέτος, θα θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα. Διότι δεν είναι μόνο τα αποτελέσματα, είναι και η γενικότερη συνολική εικόνα του επαγγελματισμού που εκπέμπει η χώρα. Όταν κάποιος πρέπει να συμπληρώσει μία ηλεκτρονική φόρμα υποχρεωτικά, όταν τον υποδέχεται κάποιος στο αεροδρόμιο και γνωρίζει από πριν -με βάση το QR code- αν θα πρέπει ή αν δε θα πρέπει να υποστεί τη διαδικασία του testing, το πώς ειδοποιείται την επόμενη μέρα, το πώς, ο μη γένοιτο, διαχειριζόμαστε ένα θετικό περιστατικό, όλα αυτά εκπέμπουν την εικόνα μιας σοβαρής χώρας, και αυτό είναι…

Β. Χιώτης: Αν χρειαστεί, θα το ξανακάνετε;

Κυρ. Μητσοτάκης: Ποιο;

Β. Χιώτης: Το να κλείσουμε σύνορα, ενώ τα έχουμε ανοίξει. Παράδειγμα, χθες ανακοινώσαμε ότι ανοίγουν τα σύνορα με τη Βρετανία. Υπάρχει κόσμος που τρομάζει στο άνοιγμα των συνόρων με τη Βρετανία. Αν διαπιστώσετε ανάλογους ρυθμούς για τη Βρετανία, θα το κάνετε;

Κυρ. Μητσοτάκης: Βεβαίως και θα το κάνουμε. Γι’ αυτό κάνουμε το testing, γι’ αυτό έχουμε την πληροφορία. Ο μη γένοιτο, αν χρειαστεί, προφανώς και θα κλείσουμε πάλι τις πύλες εισόδου προς συγκεκριμένες χώρες, εάν δούμε μία έξαρση των επιδημιολογικών δεδομένων, όχι μόνο στη χώρα, γιατί εμείς βλέπουμε τα στοιχεία των χωρών, αλλά έχουμε και τα ειδικά μας στοιχεία, με βάση έναν σημαντικό αριθμό επισκεπτών που έρχονται από αυτές τις χώρες, άρα έχουμε αρκετά μεγάλα δείγματα για να μπορούμε να καταλήγουμε σε τέτοια συμπεράσματα.

Π. Τσίμας: Μετά πρέπει να κουβεντιάσουμε πώς θα ζήσει η χώρα το χειμώνα, χωρίς τα 4/5 του τουριστικού της εισοδήματος, αλλά ναι.

Β. Χιώτης: Θα επιστρέψουμε. Φεύγω από την οικονομία, αλλά να κλείσουμε λίγο το κομμάτι του απολογισμού. Μας μιλήσατε για τη δυσκολότερη στιγμή του 12μήνου. Αναρωτιέμαι αν σε αυτούς τους 12 μήνες υπήρξε στιγμή που είπατε, εδώ έχω κάνει λάθος.

Κυρ. Μητσοτάκης: Βεβαίως. Νομίζω ότι ο καθένας κάνει, ανά πάσα στιγμή, την αυτοκριτική του. Δεν τα κάναμε όλα τέλεια και πιστεύω ότι έχουμε αποδείξει ότι μαθαίνουμε από τα λάθη μας, δε διστάζουμε…

Β. Χιώτης: Έχετε εντοπίσει κάποιο συγκεκριμένο, που αν γυρνάγαμε το ρολόι πίσω…

Κυρ. Μητσοτάκης: Δε διστάζουμε να τα αναγνωρίσουμε και να τα διορθώσουμε. Θυμάστε, ας πούμε, την υπόθεση η οποία είχε γίνει με τους Διοικητές των νοσοκομείων, όπου πράγματι παρεισέφρησαν στις επιλογές ορισμένα στελέχη τα οποία δεν είχαν τις προδιαγραφές να διοικήσουν ένα Δημόσιο νοσοκομείο. Είναι κάτι το οποίο το διορθώσαμε. Πιστεύω, ξέρετε, ότι σε μία Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, η οποία λειτουργεί σωστά και ο ρόλος της Αντιπολίτευσης πρέπει να είναι, όχι μόνο να επιτίθεται στην Κυβέρνηση, αλλά να ασκεί και μία τεκμηριωμένη κριτική, ώστε να βοηθάει την Κυβέρνηση να γίνει καλύτερη.
Θα σας δώσω ένα παράδειγμα που μπορεί να σας εκπλήξει λίγο. Όταν έγινε η συζήτηση και όταν έπρεπε να αναπτύξουμε αυτά τα δύσκολα πρωτόκολλα που αφορούσαν το άνοιγμα του τουρισμού, είχε γίνει μία συζήτηση σχετικά με τα ξενοδοχεία ή τα δωμάτια καραντίνας. Και πράγματι εμείς στην αρχή -για λόγους που είχαν μία εξήγηση- είχαμε υιοθετήσει σε πρώτο στάδιο και την ιδέα των δωματίων καραντίνας. Άκουσα την κριτική της Αντιπολίτευσης. Διορθώσαμε αυτήν την πρωτοβουλία την οποία είχαμε πάρει πολύ σύντομα, διότι καταλάβαμε ότι αυτό θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα απ’ όσα θα έλυνε. Άρα, το λέω αυτό, γιατί επιμένω πάρα πολύ στο θετικό κλίμα το οποίο πρέπει να διαπνέει συνολικά το δημόσιο διάλογο. Φαντάζομαι θα έρθουμε και σε αυτό.

Π. Τσίμας: Είπατε δύο λάθη. Αναφέρατε δύο συγκεκριμένα λάθη που και τα δύο διορθώθηκαν. Προφανώς εσείς ξέρετε περισσότερα λάθη απ’ όσα ξέρουμε εμείς, γιατί το σκέφτεστε κάθε μέρα, αλλά είναι δύο διαφορετικής τάξης θέματα. Είναι ένα πράγμα να σχεδιάζεις κάτι, να ασκείς μια πολιτική και να διαπιστώνεις ότι έκανες κάπου λάθος και το διορθώνεις. Το παράδειγμα που φέρατε με τους Διευθυντές των νοσοκομείων το είχα και εγώ στο μυαλό μου να σας το ρωτήσω. Γιατί δεν είναι απλώς ένα λάθος, διαψεύδει μια βασική σας υπόσχεση. Αρχική. Ότι, η κομματική επετηρίδα και όλο το παλιό σύστημα που ρυθμίζει το πως συγκροτούνται οι κυβερνήσεις και πως διοικείται η χώρα, είχατε σκοπό να το βάλετε στην άκρη και οι άνθρωποι που αναλαμβάνουν κρίσιμες θέσεις, να τις αναλαμβάνουν γιατί έχουν τα προσόντα. Έχουν τα τεχνικά και προσωπικά προσόντα της προσωπικότητας να το κάνουν αυτό. Και φαινόταν αυτή να είναι μία κίνηση που σας διαψεύδει.

Κυρ. Μητσοτάκης: Μα, ακριβώς και γι’ αυτό έπρεπε να διορθωθεί. Διότι ξέρετε ότι είναι πάρα πολύ εύκολο να ασκήσει κάποιος κριτική και να δει το δέντρο και να μην δει το δάσος. Νομίζω ότι έχουμε πετύχει στο γεγονός ότι αυτό το οποίο αποκαλούμε Επιτελικό Κράτος, που είναι ένα ισχυρό κέντρο συντονισμού, το οποίο παράγει πολιτική και ως προς τις επιλογές των ανθρώπων δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην αξιοκρατία. Αυτό νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο συνολικά δεν αμφισβητείται. Όταν υπάρχουν, λοιπόν, ρωγμές σε αυτήν την εικόνα, αυτές αυτόματα μεγεθύνονται και γι’ αυτό και δεν πρέπει να υπάρχουν. Στο βαθμό που προφανώς αυτό είναι εφικτό.

Όταν ξέρετε κάνει κανείς επιλογές προσώπων δεν έχει το αλάθητο. Όμως τα κριτήρια και η διαδικασία με την οποία επιλέγονται οι άνθρωποι, πρέπει να είναι πάρα πολύ συγκεκριμένα και πιστεύω ότι στη συντριπτική πλειοψηφία υπακούσαμε στον κανόνα της αξιοκρατίας. Δεν είναι τυχαίο ότι η πολιτική διεύρυνση της Νέας Δημοκρατίας σημαδεύτηκε με τη συστράτευση ανθρώπων οι οποίοι δεν προέρχονται από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Οι επιλογές, όμως, των προσώπων αυτών έγιναν με αξιοκρατικά κριτήρια, όχι με κομματικά ή πολιτικά κριτήρια μόνο. Δεν σηματοδοτούσαν δηλαδή αυτές οι επιλογές μόνο την προσπάθεια επιτυχημένη, εκτιμώ, της Νέας Δημοκρατίας να εκφράσει αυτό το οποίο αποκαλώ ριζοσπαστικό μεταρρυθμιστικό κέντρο. Δεν ήταν μόνο πολιτικός συμβολισμός. Ήταν άνθρωποι οι οποίοι μπήκαν σε θέσεις και απέδειξαν μέσα από τη διαδρομή τους ότι μπόρεσαν να υπηρετήσουν την αποστολή…

Π. Τσίμπας: Με αυτά τα κριτήρια θα κάνετε και τον ανασχηματισμό που θα κάνετε;

Κυρ. Μητσοτάκης: Ήμουν σίγουρος ότι θα με ρωτούσατε.

Β. Χιώτης: Ε, ναι γιατί δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι η πρώτη σας Κυβέρνηση πέτυχε σε όλα. Είναι μία πρώτη Κυβέρνηση. Κάποιο λάθος θα έχει ξεφύγει, κάποιο πρόσωπο δεν θα αποδώσει αυτό που αναμένεται.

Κυρ. Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, ό,τι και να σας πω για τον ανασχηματισμό θα είναι παρεξηγήσιμο. Θα σας πω, λοιπόν, δύο φράσεις μόνο. Κάποια στιγμή προφανώς και θα γίνουν αλλαγές στην Κυβέρνηση. Δεν είναι της στιγμής να γίνουν οι αλλαγές. Και όταν φτάσει αυτή η στιγμή, θα το μάθετε από εμένα.

Β. Χιώτης: Όταν λέτε κάποια στιγμή, θα είναι μέσα στο Καλοκαίρι;

Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν θα σας πω τίποτα παραπάνω από αυτό.

Β. Χιώτης: Ωραία. Δεν είναι πάντως πολύ σύντομα.

Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν είναι της στιγμής.

Β. Χιώτης: Γιατί αν ήταν, θα μας το λέγατε.

Π. Τσίμας: Δεν θα είναι πολύ σύντομα. Να επιμείνω στο ερώτημα; Ο ανασχηματισμός θα γίνει με τα ίδια κριτήρια που μόλις αναφέρατε, που σχηματίστηκε η αρχική Κυβέρνηση δηλαδή, η πολιτική διεύρυνση, η αξιοκρατία, τεχνοκρατικά στελέχη ή θα είναι μία διόρθωση αυτών των κριτηρίων; Θα αλλάξουν τα κριτήρια;

Κυρ. Μητσοτάκης: Αντιθέτως, θα σας έλεγα ότι εάν κάτι μάθαμε αυτούς τους 12 μήνες, είναι ότι τα πρόσωπα κάνουν τη διαφορά. Άρα, το κατάλληλο πρόσωπο στην κατάλληλη θέση έχει πολύ μεγάλη σημασία. Όπως βέβαια αυτό το οποίο έχει σημασία είναι να δούμε πού μπορεί να υπάρχουν επικαλύψεις αρμοδιοτήτων, πού πρέπει να γίνουν αναδιατάξεις δομών. Και αυτό έχει τη σημασία του. Ο ανασχηματισμός δεν αφορά μόνο πρόσωπα. Αφορά και την ίδια την οργάνωση της Κυβέρνησης. Αλλά θα σταματήσω εδώ γιατί δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο σε αυτό το ζήτημα.

Β. Χιώτης: Μια τελευταία ερώτηση. Η κουβέντα περί ανασχηματισμού δεν ξεκινά από το κουτσομπολιό. Ξεκινά διότι εμείς τουλάχιστον οι δημοσιογράφοι, εσείς ξέρετε καλύτερα, διαπιστώνουμε ότι σε ορισμένους τομείς οι βηματισμοί δεν είναι τόσο γοργοί όσο είναι σε άλλα Υπουργεία. Και φανταζόμαστε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης που έχει κλείσει ένα χρόνο, είναι πανίσχυρος και δεν έχει κανέναν ανάγκη, θα διόρθωνε και αυτά τα κεραμίδια που στάζουν, όπως λέμε εμείς στο νησί μου.

Κυρ. Μητσοτάκης: Όπως σας είπα, όταν κρίνω ότι θα υπάρξει ανάγκη να γίνουν διορθωτικές κινήσεις, αυτές θα γίνουν.
Β. Χιώτης: Ωραία. Πάμε στο δεύτερο στοίχημα που έχω βάλει με τον Παύλο. Η ερώτηση είναι: Τι σας ανησυχεί περισσότερο για τους επόμενους 12 μήνες; Ο κορονοϊός, η πορεία της οικονομίας ή τα ελληνοτουρκικά;

Κυρ. Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, τα πρώτα δύο συνδέονται και με ανησυχούν πολύ. Με ανησυχούν πολύ, διότι μέχρι που να βρεθεί εμβόλιο για τον κορονοϊό ή ένα φάρμακο αδιαμφισβήτητης αποτελεσματικότητας θα εξακολουθεί να υπάρχει μία διάχυτη ανησυχία. Αυτή η διάχυτη ανησυχία είναι φρένο για την κατανάλωση και σ’ ένα βαθμό μπορεί να είναι φρένο και για τις επενδύσεις. Και για μένα η πρώτη μου προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι να προστατεύσω τις θέσεις εργασίας, να στηρίξω το εισόδημα των πιο αδύναμων Ελλήνων και να περάσουμε αυτήν την μπόρα με όσο το δυνατόν λιγότερες αμυχές. Άρα, η προσοχή μου αυτή τη στιγμή είναι απολύτως εστιασμένη στα ζητήματα που αφορούν στην οικονομία και γι’ αυτό και η Κυβέρνηση, εξάλλου, έχει εξαγγείλει ένα πολύ γενναιόδωρο πακέτο στήριξης της πραγματικής οικονομίας, στήριξης των εισοδημάτων, στήριξης των μισθών, στήριξης της ρευστότητας. Και όπως έχουμε αποδείξει, όποτε χρειάζεται το πακέτο αυτό να ενισχύεται, καθώς έχουμε περισσότερα στοιχεία στη διάθεσή μας, δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε.
Έχουμε την πολύ μεγάλη πρόκληση της διαπραγμάτευσης που αφορά το νέο πακέτο του Ταμείου Ανάκαμψης το οποίο θα συζητηθεί σε δέκα μέρες από τώρα σε μία κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα, εφόσον συμφωνηθεί -και πρέπει να συμφωνηθεί- να έχουμε στη διάθεσή μας σημαντικά αυξημένους πόρους για επενδύσεις και για μεταρρυθμίσεις. Με αυτό τον τρόπο θα υποστηρίξουμε -με ακόμα μεγαλύτερη τόλμη- ένα γενναίο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα το οποίο θα αλλάξει τις ίδιες τις δομές της ελληνικής κοινωνίας. Πάνω στην κρίση του κορονοϊού, δηλαδή, αναδεικνύεται η ανάγκη να αλλάξουμε με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα. Αυτή είναι η μεγάλη μου προτεραιότητα για τους επόμενους 12 μήνες. Πιστεύω ότι σε μεγάλο βαθμό η Κυβέρνηση θα κριθεί από τη δυνατότητά της να αντιμετωπίσει επιτυχημένα και αυτή τη μεγάλη οικονομική κρίση, η οποία είναι μία οικονομική κρίση παγκόσμια. Κανείς δεν πιστεύω ότι μπορεί να χρεώσει -πρέπει να είναι κανείς πολύ κακόβουλος για να χρεώσει αυτή την κρίση στην Κυβέρνηση- είναι μία κρίση παγκόσμια. Η οικονομία πήγαινε μια χαρά πριν μας χτυπήσει η κρίση.

Π. Τσίμας: Πήγαινε;

Κυρ. Μητσοτάκης: Ναι, πήγαινε πολύ καλά η οικονομία.

Π. Τσίμας: Γιατί υπήρχαν σημάδια στο τέλος του 2019 ότι η ελληνική οικονομία δυσκολευόταν ακόμα, δηλαδή, ας πούμε, η μισθολογική δαπάνη είχε πέσει, οι επενδύσεις δεν αυξάνονταν, τα φορολογικά έσοδα…

Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν είναι ακριβώς έτσι.

Β. Χιώτης: Αυτό υποστηρίζει ο κ. Τσίπρας τουλάχιστον το τελευταίο 3μηνο του 2019…

Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν το υποστηρίζουν τα στοιχεία αυτά. Σίγουρα οι πρώτοι δύο μήνες του 2020 ήταν μήνες πάρα πολύ καλοί για την ελληνική οικονομία. Εξ ου και τα αποτελέσματα του τριμήνου, τελικά ήταν πολύ καλύτερα από ό,τι περιμέναμε. Λιγότερο άσχημα, μάλλον, θα έπρεπε να πω, απ’ ό,τι περιμέναμε. Οπότε για εμένα η πρόκληση των επόμενων 12 μηνών είναι η απορρόφηση των μεγάλων κραδασμών αυτής της οικονομικής κρίσης, αλλά ταυτόχρονα και η δραστική επιτάχυνση ενός πλαισίου πολύ τολμηρών αλλαγών, που θα αλλάξουν την ίδια τη δομή της ελληνικής κοινωνίας. Να κάνουμε δηλαδή αλλαγές, οι οποίες πολλές εντάσσονται στο κυβερνητικό μας πρόγραμμα, οι οποίες όμως πρέπει να γίνουν σήμερα με την αίσθηση του κατεπείγοντος. Και μιας και μιλάμε για τους 12 μήνες, θα ήθελα να θυμίσω στους ακροατές μας ότι αυτοί οι 12 μήνες δεν ήταν μόνο 12 μήνες κορονοϊού, ελληνοτουρκικών, μεταναστευτικού.

Ήταν 12 μήνες στους οποίους αυτή η Κυβέρνηση παρήγαγε ένα πολύ σημαντικό νομοθετικό έργο. Ογδονταπέντε νομοσχέδια θα έχουμε ψηφίσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας και άλλα 10 τα οποία έρχονται με πολύ σημαντικές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες, τις οποίες έχουμε αναλάβει. Άρα, αυτούς τους 12 μήνες στην ουσία κάναμε δύο πράγματα: Κάναμε αντιμετώπιση κρίσεων και ταυτόχρονα ήμασταν πιστοί στις δεσμεύσεις που δώσαμε στον ελληνικό λαό, να προτάξουμε την οικονομία και τις μεγάλες αλλαγές.

Θέλω να θυμίσω ότι αυτός είναι ένας χρόνος στον οποίο, παρά τις δυσκολίες, οι φόροι μειώθηκαν. Αποτελούσε κεντρική μου δέσμευση η μείωση των φόρων. Αυτός ήταν ένας χρόνος, που παρά τις δυσκολίες, ξεκίνησαν σημαντικές επενδύσεις στη χώρα. Αποτέλεσε κεντρική μου δέσμευση η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Αυτός ήταν ένας χρόνος στον οποίον, η κατάσταση στο μέτωπο της τάξης και της ασφάλειας, αναμφισβήτητα βελτιώθηκε, ως προς την καθημερινότητα των Ελλήνων, και αυτό αποτελούσε κεντρική μου δέσμευση.

Θα ήθελα λοιπόν, κάνοντας τον απολογισμό μας, να θυμηθούμε μαζί, και να θυμηθούν και οι ακροατές: Αυτή η Κυβέρνηση υπήρξε συνεπής σε αυτά τα οποία είπε; Η απάντηση είναι, ότι παρά τις δυσκολίες, είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις που δώσαμε στον ελληνικό λαό και γι’ αυτό και θα συνεχίσουμε, κατά βάση, σε αυτήν την πορεία.

Π. Τσίμας: Συγγνώμη, Βασίλη, αλλά μιλώντας για την οικονομία, ένα θέμα είναι ότι όντως, εάν η Ευρώπη συμφωνήσει σε αυτά τα προγράμματα χρηματοδότησης και συνεπώς θα έχετε μία πρόκληση στην οποία θα κριθείτε, βασικά, αν στα αλήθεια αυτά τα χρήματα θα βοηθήσουν να αλλάξει η Ελλάδα ή απλώς θα σπαταληθούν στην Ελλάδα, όπως έγινε πολλές φορές στο παρελθόν. Αλλά υπάρχει κάτι άμεσο. Δηλαδή, προσπαθώ να φανταστώ τον ερχόμενο χειμώνα, όταν από τη χώρα θα λείπουν περίπου 20 δισεκατομμύρια που είναι το έσοδο του τουρισμού, το έσοδο της τουριστικής βιομηχανίας.

Β. Χιώτης: Και στο πιο αισιόδοξο σενάριο, τα χρήματα από την Ευρώπη δε θα έχουν έρθει ακόμα.

Π. Τσίμας: …και δεν θα έχουν έρθει τα χρήματα.

Β. Χιώτης: Άρα, έχουμε τους πόρους για να υποστηρίξουμε αυτούς που έχουν πληγεί;

Π. Τσίμας: Δεν έχω ακούσει ένα σχέδιο, πώς θα τη βγάλει η μέση ελληνική οικογένεια τον χειμώνα, όταν από τη χώρα θα λείπουν, τουλάχιστον 20 δισεκατομμύρια εισόδημα σε σχέση με πέρυσι;

Κυρ. Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, εμείς υποστηρίξαμε την πραγματική οικονομία, με ένα συνολικό πακέτο το οποίο πλησιάζει τα 24 δισεκατομμύρια. Ένα μεγάλο κομμάτι σε ρευστότητα και ένα άλλο, μεγάλο κομμάτι σε απευθείας δημοσιονομικές δαπάνες. Η απάντηση στο ερώτημά σας έχει να κάνει με το γεγονός ότι μέχρι που να έρθουν τα ευρωπαϊκά χρήματα, ο κρατικός προϋπολογισμός και βέβαια ότι ευρωπαϊκούς πόρους έχουμε να διαχειριστούμε από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ, θα καλύψουν το κενό. Γι’ αυτό και η χώρα, όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά όλες οι χώρες θα βρεθούν με ένα πολύ αυξημένο έλλειμμα για το 2020. Και η όλη συζήτηση που αφορά στην Ευρώπη, έχει να κάνει όχι μόνο με το γεγονός ότι θα έχουμε πόρους να ξοδέψουμε, αλλά ποιος δανείζεται για να ξοδέψουμε αυτούς τους πόρους. Και η μεγάλη επιτυχία της πρότασης της Commission και της γαλλογερμανικής πρότασης -για την οποία και εμείς αγωνιστήκαμε- έχει να κάνει με το γεγονός ότι δανείζεται η Ευρώπη και όχι η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία. Και έχουμε απευθείας μεταβιβάσεις και όχι δανεικά από την Ευρώπη στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στην Ισπανία, σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, για να μπορέσουμε να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο. Αλλά, αυτό είναι κάτι το οποίο το ’20 δεν έγινε. Το ’20 η χώρα βγήκε στις αγορές, υποστήριξε τα ταμειακά της διαθέσιμα. Το επιτόκιο δανεισμού σήμερα είναι πολύ χαμηλότερο απ’ αυτό το οποίο ήταν πριν από ένα χρόνο. Κανείς δεν φανταζόταν ότι η χώρα μπορεί να δανείζεται με αυτά τα επιτόκια δανεισμού. Και αυτό από μόνο του είναι μία ένδειξη εμπιστοσύνης στις μεσομακροπρόθεσμες δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και στη δυνατότητα να πετύχει μία γρήγορη ανάκαμψη.

Άρα, η απάντηση στο εύλογο ερώτημα το οποίο θέτετε, είναι ότι ο κρατικός προϋπολογισμός και οι υφιστάμενοι ευρωπαϊκοί πόροι θα στηρίξουν την ελληνική οικονομία. Όταν έρχεται το Κράτος και πληρώνει ουσιαστικά το μισθό ενός εργαζόμενου, ο οποίος έχει τεθεί σε αναστολή για να προστατεύσουμε τη θέση εργασίας, αυτό ακριβώς κάνει. Όταν επεκτείνουμε τις αναστολές στον κλάδο του τουρισμού, μέχρι ουσιαστικά το τέλος της τουριστικής περιόδου, αυτό ακριβώς κάνουμε. Όταν δίνουμε τη δυνατότητα στον εργοδότη να αναδιατάξει το προσωπικό του με μεγαλύτερη ευελιξία για να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας, άρα το εισόδημα του εργαζομένου, αυτό κάνουμε.

Γιατί έχει σημασία αυτό; Να το εξηγήσουμε να το καταλάβουν λίγο οι ακροατές μας. Πρέπει να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας ειδικά στον τουρισμό, ώστε οι άνθρωποι αυτοί, όπως κάνουν κάθε χρόνο, να μπορούν να μπουν στο Ταμείο Ανεργίας μετά, ώστε να περάσει ο χειμώνας που κατά κανόνα δεν έχουν δουλειά, για να μπορέσουν να ξαναβρούν κανονική δουλειά την άνοιξη και το καλοκαίρι του ’21.
Έτσι προστατεύουμε τα εισοδήματα. Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν απώλειες. Προφανώς και υπάρχουν απώλειες και προφανώς ο χειμώνας θα είναι ένας χειμώνας ο οποίος θα είναι δύσκολος. Αλλά το Κράτος έσκυψε πάνω στα προβλήματα των εργαζομένων και έθεσε την προστασία των θέσεων απασχόλησης σε απόλυτη πρώτη προτεραιότητα. Γι’ αυτό και μέχρι στιγμής τα στοιχεία τα οποία βλέπουμε και από την ΕΡΓΑΝΗ δεν είναι τόσο αποκαρδιωτικά σε σχέση με αυτό το οποίο συμβαίνει τουλάχιστον σε άλλες χώρες.

Και πρέπει να σας πω ότι η Ελλάδα εξακολουθεί και έχει ένα πλαίσιο προστασίας των πιο αδύναμων, το οποίο δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο απέδειξε ότι έχει κρυφές αντοχές και δυνάμεις τις οποίες ενδεχομένως δεν γνωρίζαμε καν ότι υπήρχαν. Αναφέρομαι και στο ίδιο το κοινωνικό Κράτος. Θυμάστε μια κουβέντα που γινόταν προεκλογικά ότι θα έρθει η Νέα Δημοκρατία και θα κόψει επιδόματα; Την άκουγα συνέχεια. Πριν από τις εκλογές του Ιουλίου έπρεπε να αποδείξουμε ως Νέα Δημοκρατία ότι δεν είμαστε ελέφαντες, ότι δεν είμαστε μία κακιά, ανάλγητη, νεοφιλελεύθερη, ακραία Κυβέρνηση η οποία υπερασπίζεται μόνο τις ελίτ. Και όταν ξαφνικά οι πολίτες διαπιστώνουν ότι αυτή η Κυβέρνηση είναι μία μετριοπαθής, κεντροδεξιά, φιλελεύθερη Κυβέρνηση η οποία νοιάζεται πρωτίστως για τη φροντίδα των πιο αδύναμων, εκεί ενδεχομένως να καταρρέει και η βασική κριτική ή ο «δράκος» στον οποίον κάποιοι ήθελαν να παρουσιάζουν ότι ήταν αυτή η Νέα Δημοκρατία. Διότι αυτό δεν υποστηρίζεται με βάση τα δεδομένα τα οποία έχουμε.

Β. Χιώτης: Να δούμε και το θέμα του κορονοϊού που συνδέσατε με την οικονομία; Θέλω να μας πείτε αν ανησυχείτε για αυτό το περίφημο δεύτερο κύμα εξάπλωσης που αναμένουμε τον επόμενο χειμώνα. Και πριν φτάσουμε σε αυτό, αν ανησυχείτε από τα φαινόμενα χαλάρωσης των Ελλήνων. Είδαμε το Σαββατοκύριακο κάποια παραδείγματα και φοβόμαστε όλοι ότι τον Αύγουστο που είναι ο μήνας των πανηγυριών θα έχουμε πολλαπλά τέτοια φαινόμενα.

Π. Τσίμας: Και επειδή τα πανηγύρια είναι χοροί και οι ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί έχουν άγγιγμα, κρατάει ο ένας τον άλλον.

Β. Χιώτης: Ναι, δεν γίνεται.

Π. Τσίμας: Κοινωνική απόσταση με τσάμικο δεν γίνεται.

Β. Χιώτης: Για να τα απαντήσετε και τα δύο μαζί, λοιπόν, πρώτον, τι θα κάνετε με τα πανηγύρια του Αυγούστου και δεύτερον αν το σύστημα της Υγείας είναι έτοιμο να αντέξει ένα δεύτερο και ενδεχομένως δριμύτερο κύμα του κορονοϊού;

Κυρ. Μητσοτάκης: Ξεκινώ με το δεύτερο. Η απάντηση είναι καταφατική. Ναι, είμαστε έτοιμοι διότι αντιμετωπίσαμε το πρώτο κύμα με μεγάλη επιτυχία και είμαστε πιο έτοιμοι σήμερα από ό,τι ήμασταν πριν από πέντε μήνες. Τι σημαίνει είμαστε πιο έτοιμοι; Σημαίνει κατ’ αρχάς ότι θα έχουμε περισσότερα κρεβάτια, μόνιμα κρεβάτια εντατικής θεραπείας. Βρέθηκα πριν από μία εβδομάδα σε μία εκδήλωση -και να ευχαριστήσω το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος- για τη δωρεά με την οποία έρχεται να προσθέσει άμεσα 174 κρεβάτια εντατικής φροντίδας και αυξημένης φροντίδας στο υφιστάμενο δυναμικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Αυτά προστίθενται σε μία σειρά από κρεβάτια τα οποία κατασκευάζονται είτε με ιδιωτικές δωρεές, είτε από δημόσιους πόρους. Έτσι ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να φτάσουμε περίπου στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Έχουμε κρεβάτια, έχουμε μια καλύτερη κατανόηση του πώς αντιμετωπίζουμε τον ιό. Αν ρωτήσετε τους εντατικολόγους μας θα σας πουν ότι σήμερα είναι πολύ πιο έμπειροι σε σχέση με το πώς έβλεπαν αυτήν την άγνωστη ασθένεια πριν από 4-5 μήνες. Ελπίζουμε ότι το φθινόπωρο θα έχουμε και περισσότερα θεραπευτικά πρωτόκολλα τα οποία αποδεδειγμένα θα δουλεύουν για τα πιο δύσκολα περιστατικά μας. Και βέβαια ελπίζουμε ότι σύντομα, τουλάχιστον μέσα στο 2021 ή μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021, θα έχουμε και το πολυπόθητο εμβόλιο. Άρα, ναι…

Π. Τσίμας: Παρακολουθείτε αυτή τη συζήτηση. Γιατί ξέρω ότι ήσασταν σε διάλογο με ανθρώπους, με Έλληνες διακεκριμένους οι οποίοι είναι σε αυτό το χώρο.

Κυρ. Μητσοτάκης: Την παρακολουθώ πολύ έντονα και έχουμε τη μεγάλη τύχη να έχουμε εξαιρετικούς Έλληνες και Ελληνοαμερικάνους οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο μεταίχμιο της επιστήμης όσον αφορά τα ζητήματα αυτά και προφανώς είμαστε συνέχεια σε επαφή μαζί τους. Πρέπει να σας πω ότι γίνεται και μία πάρα πολύ σπουδαία ερευνητική δουλειά στην Ελλάδα, την οποία θα έχουμε τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε πολύ σύντομα. Όχι μόνο είμαστε σε θέση πια να πούμε ότι έχουμε κατασκευάσει το δικό μας μοριακό τεστ για να μπορούμε να κάνουμε τη διάγνωση του ιού, άρα δεν είμαστε εξαρτημένοι από ξένα τεστ.

Πιστεύω ότι θα είμαστε σε θέση να κάνουμε και κάποιες ανακοινώσεις πολύ ενδιαφέρουσες ως αποτέλεσμα ερευνητικής δουλειάς που έχει γίνει για θεραπευτικά πρωτόκολλα. Αλλά, για να έρθω τώρα στο πρώτο ερώτημά σας, ναι, ανησυχώ από την κοινωνική χαλάρωση την οποία βλέπω, τη θεωρώ αναμενόμενη. Μετά από σχεδόν τρεις μήνες πειθαρχίας παντού στον κόσμο βλέπουμε τέτοια φαινόμενα χαλάρωσης. Όμως έχουμε μία υποχρέωση απέναντι στους εαυτούς μας, στους συμπολίτες μας, στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, κυρίως στους ηλικιωμένους, τους χρόνια πάσχοντες, να είμαστε υπεύθυνοι στις συμπεριφορές μας. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει μάσκες εκεί που πρέπει να φοράμε. Επιμένω πολύ σε αυτό. Σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, οι εργαζόμενοι κυρίως στην εστίαση και στον τουρισμό. Πιστεύω ότι το μέτρο αυτό κατά βάση τηρείται. Και από εκεί και πέρα τα ζητήματα των κοινωνικών αποστάσεων η αλήθεια είναι ότι είναι πιο δύσκολο να τα εφαρμόσει κανείς στην πράξη.

Β. Χιώτης: Ε, γενικά στο πανηγύρι ούτε μάσκα θα φορέσει, ούτε την απόσταση θα κρατήσει.

Κυρ. Μητσοτάκης: Τα πανηγύρια μας έχουν προβληματίσει. Τα έχουμε συζητήσει με τις υγειονομικές μας Επιτροπές, δεν είμαι έτοιμος να ανακοινώσω κάτι διαφορετικό σήμερα από τις γενικές συστάσεις που ισχύουν. Χρειάζεται, όμως, προσοχή και χρειάζεται…

Β. Χιώτης: Δεν υπάρχει περίπτωση να τα απαγορεύσετε;

Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν κινούμαστε σε αυτήν την κατεύθυνση αυτή τη στιγμή εκτός αν αλλάξουν τα δεδομένα.

Β. Χιώτης: Υποθέτω, όμως, μία αυξημένη επιτήρηση θα υπάρχει.

Κυρ. Μητσοτάκης: Αυξημένη επιτήρηση πρέπει να υπάρχει, όπως πρέπει να υπάρχει συνολικά στο πώς διασκεδάζει ο κόσμος. Έχουμε πει ότι το φετινό καλοκαίρι πρέπει να είναι διαφορετικό. Το να πας να φας με την οικογένειά σου ή με μία παρέα σε ένα ταβερνάκι έξω, δεν δημιουργεί κάποιο ουσιαστικό πρόβλημα. Γι’ αυτό και μπορώ να σας πω ότι και η δική μου εισήγηση είναι να καταργήσουμε και τον περιορισμό των 6 ατόμων ανά τραπέζι, ο οποίος είχε κάποιο νόημα στην αρχή, τώρα δεν έχει κάποιο ουσιαστικό νόημα. Το να βρεθείς, όμως,.

Β. Χιώτης: Αυτό θα καταργηθεί σύντομα; Γιατί αφορά αρκετό κόσμο…

Κυρ. Μητσοτάκης: Πιστεύω ότι σε αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθούμε. Έχω ζητήσει από την Επιτροπή να τοποθετηθεί επί του θέματος αυτού. Το να βρεθείς, όμως, σε ένα κλειστό χώρο χωρίς αποστάσεις, χωρίς μάσκα, προφανώς, αυτό δημιουργεί άλλης τάξης προβλήματα. Νομίζω ότι μπορούμε να περάσουμε ένα πολύ ωραίο καλοκαίρι αποφεύγοντας τις πολύ λίγες εκείνες δραστηριότητες που μπορεί να μας δημιουργήσουν θέμα ως προς τη δημόσια υγεία. Αυτή τη στιγμή πάντως, με βάση τα δεδομένα τα οποία έχουμε, δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι υπάρχει κάποια αύξηση των εσωτερικών κρουσμάτων. Διαχειριζόμαστε τα εισαγόμενα κρούσματα με επαγγελματισμό και μέχρι στιγμής, πιστεύω με απόλυτη επιτυχία.

Β. Χιώτης: Να κλείσουμε το θέμα της υγείας;

Π. Τσίμας: Ναι, εγώ ήθελα να ρωτήσω αν επιμένετε σε εκείνη τη δήλωση που πολλοί από τη Νέα Δημοκρατία είχατε κάνει ότι γενική καραντίνα δεν θα χρειαστεί ξανά. Ότι αυτό που ζήσαμε τον Απρίλιο, ας πούμε, το Μάιο, δεν θα το ξαναζήσουμε. Είστε σίγουρος ότι δεν θα χρειαστεί να το ξαναζήσουμε;

Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν μπορώ να υπογράψω συμβόλαιο με το μέλλον, αλλά η εκτίμησή μου είναι ότι δε θα χρειαστεί ξανά να πάμε σε γενική καραντίνα και δεν είναι μόνο η δική μου εκτίμηση. Πιστεύω ότι όλοι έχουν αντιληφθεί ότι το κόστος από μία γενική καραντίνα για την οικονομία, για την κοινωνική συνοχή, είναι τόσο μεγάλο, που δεν το αντέχει καμία οικονομία πια. Βεβαίως μπορεί να πηγαίνουμε σε στοχευμένες καραντίνες, γιατί ναι, είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι, γνωρίζουμε περισσότερα, έχουμε καλύτερες δυνατότητες στην Πολιτική Προστασία ώστε να κάνουμε στοχευμένες κινήσεις. Να δώσω ένα παράδειγμα: Κάποια στιγμή θα ανοίξουν ξανά τα σχολεία. Δικαιωθήκαμε, ειρήσθω εν παρόδω, για το άνοιγμα των σχολείων. Θέλω να θυμηθείτε τι είχαμε ακούσει για το ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων. Όταν αποφάσισα να ανοίξω τα Δημοτικά, πήγα κόντρα στην κοινή γνώμη, η οποία θεωρούσε ότι δεν έπρεπε να ανοίξουν τα Δημοτικά. Δεν είχαμε ούτε ένα κρούσμα στα σχολεία, αυτές τις 6 εβδομάδες που τα είχαμε ανοίξει. Αλλά τα σχολεία προφανώς θα ξανά ανοίξουν το Σεπτέμβριο, πάντα με προσοχή. Αλλά αν, ο μη γένοιτο, έχουμε ένα κρούσμα σε ένα σχολείο, δε θα κλείσουμε όλα τα σχολεία.

Π. Τσίμας: Θα κλείσετε το συγκεκριμένο.

Κυρ. Μητσοτάκης: Ναι.

Π. Τσίμας: Λογικό.

Κυρ. Μητσοτάκης: Νομίζω ότι είναι πολύ ξεκάθαρο αυτό. Η μόνη περίπτωση να κλείσουν τα πάντα, είναι να βρεθούμε με ένα δεύτερο κύμα, το οποίο θα είναι τόσο έντονο, που θα μας υποχρεώσει να καταλήξουμε εκεί, αλλά δεν πιστεύω ότι αυτό θα χρειαστεί.

Β. Χιώτης: Τελευταίο ερώτημα για την υγεία, πριν περάσουμε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με τον Παύλο. Στην τελευταία σας συνέντευξη, την προεκλογική, που μας είχατε δώσει, σε αυτόν εδώ το σταθμό, είχατε εξαγγείλει και αυτές τις περίφημες συμπράξεις μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την υγεία. Σας άκουσα, προ μηνών, να λέτε ότι η πίστη σας στο δημόσιο Σύστημα Υγείας αυξήθηκε με τον κορονοϊό. Αυτό σημαίνει ότι αυτό το πρόγραμμα των ΣΔΙΤ στην υγεία εγκαταλείπεται, αναβάλλεται ή είναι κανονικά στις ράγες;

Κυρ. Μητσοτάκης: Καθόλου. Γιατί το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, έτσι όπως το φανταζόμαστε, δεν μπορεί να μπολιαστεί από την τεχνογνωσία του ιδιωτικού τομέα; Όταν έρχεται το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, έχει κάνει μία μεγάλη δωρεά στην υγεία, δεν φέρνει μόνο χρήματα και εξοπλισμό, φέρνει και τεχνογνωσία. Γιατί τα καινούργια νοσοκομεία τα οποία θα κατασκευάσει θα είναι οργανωμένα σε ένα ψηφιακό περιβάλλον. Αυτό δεν είναι μίας μορφής σύμπραξη; Όταν ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να έρθει να καλύψει κάποιες από τις υπηρεσίες τις οποίες παρέχει σήμερα το Εθνικό Σύστημα Υγείας, χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση για τον Έλληνα ασφαλισμένο, αυτό είναι καλό ή κακό για το Εθνικό Σύστημα Υγείας; Έχω πει πολλές φορές -και επιμένω σε αυτό- να η συγχέουμε το δημόσιο με το κρατικό.
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι δημόσιο Σύστημα Υγείας. Όταν όμως το Κράτος αγοράζει υπηρεσίες, μπορεί να τις αγοράζει, είτε από το ίδιο από το Δημόσιο, είτε μπορεί υπό προϋποθέσεις να τις αγοράζει από τον ιδιωτικό τομέα. Όταν εμείς κρατήσαμε ουσιαστικά σε ψυχρή εφεδρεία τα κρεβάτια των εντατικών του ιδιωτικού τομέα, τι κάναμε; Αυτό ακριβώς.

Κάναμε μία συμφωνία σε περίπτωση που τα χρειαστούμε, να αγοράσουμε υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα. Άρα, νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα και έχει ωριμάσει η ελληνική κοινωνία να ξεφύγουμε από τέτοιου είδους στεγανά. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας ως προς το δημόσιο χαρακτήρα του όχι απλά δεν κινδυνεύει, αλλά ενισχύεται έμπρακτα από αυτήν την Κυβέρνηση. Από την άλλη, ο ιδιωτικός τομέας έχει ένα σημαντικό ρόλο να εισφέρει στη συνολική παροχή των υπηρεσιών υγείας, στα πλαίσια ενός Εθνικού Συστήματος Υγείας, όπου τον πρώτο ρόλο και τον καθοριστικό ρυθμιστικό ρόλο έχει πάντα το Κράτος.

Π. Τσίμας: Ζήσαμε όλους αυτούς τους μήνες μια πολύ μεγάλη ένταση στις Ελληνο-Τουρκικές σχέσεις και μάλιστα έμοιαζε να έχουμε πει σε έναν φαύλο κύκλο, όπου κάθε μέρα η ένταση ανεβαίνει, η ένταση κλιμακώνεται. Είχατε μια συνάντηση με τον κ. Ερντογάν τελευταία φορά το Δεκέμβριο, αν δεν κάνω λάθος, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Ακολούθησαν μήνες όπου από την πλευρά της Τουρκίας ο τόνος γινόταν όλο και πιο υψηλός, όλο και πιο επιθετικός. Ο κ. Ερντογάν είχε κάνει και δηλώσεις ότι δεν θέλει να σας ξαναμιλήσει και έπειτα υπήρξε ένα τηλεφώνημα. Δεν έχουμε μάθει κατ’ αρχήν σε αυτό το τηλεφώνημα προέκυψε κάτι; Ήταν ένα τηλεφώνημα που αναγγέλλει κάτι; Μπορεί δηλαδή μετά το τηλεφώνημα να ξανασυναντηθείτε τετ α τετ; Δώστε μου ένα κλίμα.

Κυρ. Μητσοτάκης: Είχα πει, κύριε Τσίμα, σε μία τηλεοπτική συνέντευξη που είχα δώσει πριν από ένα μήνα, ότι δεν θα έπρεπε να αποτελεί είδηση μία συνομιλία μεταξύ του Τούρκου Προέδρου και του Έλληνα Πρωθυπουργού. Είμαστε γείτονες. Έχουμε σημαντικές διαφορές. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν πρέπει να μιλάμε. Και η αλήθεια είναι, ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας σε επίπεδο Έλληνα Πρωθυπουργού και Τούρκου Προέδρου, είχαν διακοπεί όχι με δική μου -θέλω να το τονίσω- υπαιτιότητα. Αυτό έγινε μετά την επιτυχημένη διαχείριση της κρίσης του Έβρου, όταν ο κ. Ερντογάν είπε ότι δεν θέλει να συνομιλεί μαζί μου. Εγώ ποτέ δεν είπα ότι δεν θέλω να συνομιλώ με τον κ. Ερντογάν.

Άρα, νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό ότι έχουν αποκατασταθεί οι επίσημοι και οι θεσμικοί δίαυλοι επικοινωνίας. Ποιοι είναι αυτοί; Πρώτον, η δυνατότητα που έχουμε, ανά πάσα στιγμή, να σηκώσουμε το τηλέφωνο και να μιλήσουμε στον άλλον για ένα θέμα. Ξέρετε, αυτές οι συζητήσεις πολλές φορές είναι αρκετά χορογραφημένες, αλλά μερικές φορές δεν θα έπρεπε κατ’ ανάγκη να είναι έτσι. Όπως και οι επίσημοι δίαυλοι επικοινωνούν ένα επίπεδο κάτω από τον Έλληνα Πρωθυπουργό ή τον Τούρκο Πρόεδρο, που είναι οι δίαυλοι μεταξύ της διπλωματικής μου συμβούλου και του αντίστοιχου συμβούλου του κ. Ερντογάν.
Άρα, νομίζω ότι όλοι αναγνωρίζουν ότι είναι σημαντικό να μπορούμε να μιλάμε, όχι μόνο γιατί έχουμε θέματα να συζητήσουμε τα οποία πολλές φορές δεν άπτονται των ζητημάτων υψηλής πολιτικής, αλλά είναι πρακτικά ζητήματα τα οποία πρέπει να λυθούν. Παραδείγματος χάριν, τι θα κάνουμε με τα θέματα του τουρισμού. Η Ελλάδα δεν ήταν αυτή η οποία επέμενε στην Ευρωπαϊκή Ένωση να να μπει η Τουρκία στη λίστα των χωρών που απαγορεύεται η είσοδος των υπηκόων τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από εκεί και πέρα φυσικά για το ένα μεγάλο ζήτημα το οποίο αναγνωρίζουμε ότι έχουμε μία ουσιώδη διαφορά με την Τουρκία που είναι ο ο καθορισμός των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, έχουμε πολύ διαφορετικές απόψεις. Αλλά εμείς έχουμε περιγράψει και έχω περιγράψει στον Τούρκο Πρόεδρο ένα πλαίσιο επίλυσης και αυτής της διαφοράς. Θέτω μία προϋπόθεση. Η προϋπόθεση είναι να μην υπάρχει μία τέτοια ένταση και μία τέτοια κλιμάκωση από πλευράς Τουρκίας που να καθιστά αυτόν τον ουσιαστικό διάλογο πρακτικά αδύνατο. Και έχω πει πολλές φορές ότι η σύναψη του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου αποτελεί μία τέτοια πρόκληση για την Ελλάδα. Όχι μόνο γιατί είναι εμφανώς παράνομο, αλλά γιατί παραβιάζει και τους βασικούς κανόνες της ίδιας της γεωγραφίας. Αρκεί να δει κανείς το χάρτη για να καταλάβουμε τι είναι αυτό το οποίο εννοούμε. Κατά συνέπεια, δεν θα σας πω προφανώς σε λεπτομέρεια τι είναι αυτό το οποίο συζητήθηκε. Η Ελλάδα έχει αυτή τη στιγμή και αυτοπεποίθηση και την πίστη ότι έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος της και έχει βέβαια και ένα πολύ ισχυρό πλαίσιο συμμάχων με πρώτη ουσιαστική σύμμαχο την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Β. Χιώτης: Αληθεύουν αυτές οι πληροφορίες και οι φήμες ότι αυτό το τηλεφώνημα ήταν προϊόν μιας διαμεσολαβητικής προσπάθειας που ανέλαβε η Καγκελάριος της Γερμανίας;

Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν είναι απολύτως ακριβές αυτό, διότι νομίζω ότι από πλευράς μου και από πλευράς του Τούρκου Προέδρου υπήρχε η πρόθεση κάποια στιγμή να επικοινωνήσουμε. Νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουν ότι δεν είναι καλό να μην υπάρχει καμία απολύτως επικοινωνία. Έχω μιλήσει, έχω ενημερώσει εκτεταμένα την Γερμανίδα Καγκελάριο για το ζήτημα αυτό. Η Γερμανία αναλαμβάνει την Προεδρία. Η Γερμανίδα Καγκελάριος έχει και αυτή μία τακτική επικοινωνία με τον Τούρκο Πρόεδρο, αλλά δεν χρειαζόμαστε, ως προς την επικοινωνία μας, διαμεσολαβητές, ούτε διαιτητές. Από εκεί και πέρα, ο οργανωμένος διάλογος μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας είναι μία τελείως διαφορετική υπόθεση, στην οποία προφανώς εντασσόμαστε και εμείς. Και νομίζω ότι έχουμε καταστήσει σαφές στην Τουρκία ότι η συνέχιση της τουρκικής προκλητικότητας όσον αφορά την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο, αναπόφευκτα δεν μπορεί να μην έχει επιπτώσεις στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Είναι νομοτελειακό αυτό να συμβεί.

Π. Τσίμας: Σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ξέρετε, όλο αυτό τον καιρό, τον τελευταίο καιρό νιώθω σαν να επαναλαμβάνουμε κάθε μέρα μία προφητεία η οποία κινδυνεύει να γίνει αυτοεκπληρούμενη. Δηλαδή ότι, αργά ή γρήγορα, κάποια στιγμή το Φθινόπωρο, θα συμβεί κάτι που θα μας εμπλέξει σε ένα σοβαρότερο ή λιγότερο σοβαρό αλλά θερμό επεισόδιο με την Τουρκία. Έχετε τρόπο, έχετε σχέδιο για το πώς αυτή η προφητεία θα ματαιωθεί;

Κυρ. Μητσοτάκης: Μα δεν υπάρχει τίποτα πιο επικίνδυνο από αυτού του είδους τις αυτοεκπληρούμενες προφητείες οι οποίες, δυστυχώς, λυπάμαι που το λέω, συχνά αναπαράγονται και από τα Μέσα Ενημέρωσης και από διάφορους σχολιαστές, οι οποίοι πολλές φορές αψήφιστα μπορεί να προβλέπουν τέτοιου είδους καταστάσεις. Από εκεί και πέρα προφανώς είναι κάτι το οποίο κανείς δεν επιθυμεί. Από την άλλη η Ελλάδα έχει καταστήσει απολύτως σαφές ότι θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα τα οποία είναι αναμφισβήτητα με όποιο τρόπο κρίνει ότι είναι ο πιο πρόσφορος και πιο κατάλληλος. Αλλά αυτή τη στιγμή μιλάει η διπλωματία και η Ελλάδα -νομίζω ότι αυτό πρέπει να αναγνωριστεί σε αυτήν την Κυβέρνηση- έχει αναπτύξει ένα πολύ ενεργό πλέγμα διπλωματικών πρωτοβουλιών όλους τους τελευταίους μήνες με σκοπό αφενός να εξηγήσουμε ποιες είναι οι ελληνικές θέσεις, αφετέρου να δημιουργήσουμε ένα πλέγμα τέτοιων συμμαχιών που θα ενισχύσουν τη θέση της Ελλάδος. Αυτός είναι ο ρόλος της διπλωματίας και επιμένω, προφανώς, στη διπλωματική επίλυση όλων των διαφορών που έχουμε με σημαντικότερη, κυρίαρχη διαφορά, αυτήν στην οποία αναφέρθηκα.

Β. Χιώτης: Άρα, αντιλαμβανόμαστε ότι οι επικοινωνίες με τον κ. Ερντογάν θα συνεχιστούν και ενδεχομένως κάποια στιγμή να υπάρξει και μία συνάντησή σας.

Κυρ. Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, εγώ έχω συναντηθεί με τον κ. Ερντογάν δύο φορές. Συναντήθηκα για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη, μετά συναντηθήκαμε στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Και αυτό δεν θα έπρεπε να αποτελεί τόσο μεγάλη είδηση. Προφανώς, όταν κάποιος καλείται να κάνει μία συνάντηση, αυτή πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη και θα πρέπει, καλώς εχόντων των πραγμάτων, να οδηγεί σε κάποιο δια ταύτα. Αλλά μερικές φορές, βλέπετε, ότι μόνο και μόνο η συνάντηση ή το τηλέφωνο μπορεί από μόνο του να είναι είδηση όταν έχουν διακοπεί τα κανάλια επικοινωνίας, η αποκατάστασή τους και μόνο νομίζω ότι είναι μία θετική εξέλιξη.

Β. Χιώτης: Λοιπόν, να προχωρήσουμε γιατί έχουμε…

Π. Τσίμας: Όλα αυτά τα θέματα που συζητάμε, δηλαδή τα δύο μεγάλα, η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που κράτησε σχεδόν όλο το προηγούμενο, πριν από τον Έβρο ακόμα είχε αρχίσει, και ο κορονοϊός δημιούργησαν ένα ύφος στην πολιτική ζωή, αρκετά ασυνήθιστο, χαμηλοί τόνοι, μετριοπάθεια, διάλογος, ακόμη και μία συναινετική, ας πούμε, διάθεση μεταξύ Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης. Αυτό που παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Έχουμε μπει…

Κυρ. Μητσοτάκης: Να πω πρώτα γι’ αυτό. Αυτό πρέπει να είναι το ύφος της πολιτικής αντιπαράθεσης. Και σίγουρα αυτό είναι το ύφος το οποίο πρεσβεύω και πιστεύω ότι είναι και το ύφος το οποίο μου ταιριάζει. Νομίζω ότι μία ένδειξη ωρίμανσης της κοινοβουλευτικής μας Δημοκρατίας είναι όταν μπορούμε πρωτίστως να διαφυλάττουμε αυτό το ύφος και αυτό να είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Και νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό, σε τέτοιου είδους κρίσιμα εθνικά ζητήματα, να υπάρχει μία εθνική σύμπνοια. Θεωρώ ότι, σε πολύ μεγάλο βαθμό, αυτή υπάρχει. Υπάρχει βασική συμφωνία μεταξύ των Πολιτικών Αρχηγών για τη γραμμή την οποία πρέπει να τηρήσουμε στα κρίσιμα εθνικά ζητήματα και ως προς τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Δεν υπήρχε πάντα η ίδια άποψη ως προς το ζήτημα του μεταναστευτικού, εδώ θέλω να είμαι τελείως ξεκάθαρος. Η Κυβέρνηση αυτή εφάρμοσε μία τελείως διαφορετική πολιτική στα ζητήματα του προσφυγικού και του μεταναστευτικού, διεκδικώντας το βασικό κεκτημένο, το αυτονόητο κεκτημένο για εμένα, αλλά έπρεπε να διεκδικηθεί στην πράξη, που είναι η δυνατότητά μας να φυλάμε τα σύνορα μας. Αυτό το κεκτημένο το κάναμε ευρωπαϊκό κεκτημένο τη στιγμή που η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήρθε στα ελληνοτουρκικά, τα ευρωτουρκικά σύνορα να στηρίξει τη δυνατότητα της Ελλάδος, το δικαίωμα της Ελλάδος να προφυλάσσει τα σύνορά της. Και πρέπει να σας πω ότι άμα δει κανείς συνολικά τα στοιχεία, οι προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές είναι πάρα, πάρα πολύ μειωμένες σε σχέση με τις αντίστοιχες περσινές ροές.

Β. Χιώτης: Εξαιτίας μας ή γιατί, κάτι ο κορονοϊός, κάτι και η Τουρκία είναι πιο προσεκτική;

Κυρ. Μητσοτάκης: Και εξαιτίας της εικόνας που στέλνει η χώρα, ότι φυλάει τα σύνορά της, γιατί αυτή είναι μία εικόνα την οποία και ο δυνητικός διακινητής ή ο πελάτης του διακινητή τη βλέπει. Όταν ξέρει ότι εμείς προστατεύουμε τα σύνορά μας και ότι δεν είναι το Λιμενικό -για να το πω πολύ απλά- μία υπηρεσία υποδοχής, αλλά κάνει τη δουλειά του, να φυλάει τα σύνορα, πάντα με απόλυτη προσήλωση στους κανόνες που διέπουν την…

Π. Τσίμας: Τις καταγγελίες που κατά καιρούς ακούγονται ότι οι κανόνες αυτοί παραβιάζονται, τις έχετε ελέγξει;

Κυρ. Μητσοτάκης: Βεβαίως έχουν ελεγχθεί όλα και είναι αδιανόητο τέτοιου είδους καταγγελίες να εξακολουθούν να επαναλαμβάνονται από κάποιους, οι οποίοι επιμένουν σήμερα να κάνουν σπέκουλα πάνω σε τουρκική προπαγάνδα. Δεν ξέραμε ότι στον Έβρο στήθηκε ένας συστηματικός μηχανισμός παραπληροφόρησης; Ή δεν ξέρουν αυτοί οι οποίοι, πολλές φορές και εντός Ελλάδος, αναδεικνύουν αυτές τις καταγγελίες ή στην Ελλάδα ή στο Ευρωκοινοβούλιο, τι έγινε στον Έβρο; Ποιος εργαλειοποίησε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, ποιος οργάνωσε, στην ουσία, μία επιχείρηση παράνομης εισόδου δεκάδων χιλιάδων μεταναστών στα Ελληνικά και στα Ευρωπαϊκά εδάφη; Δεν τα ξέρουμε αυτά; Άρα, αυτή η Κυβέρνηση κάνει τη δουλειά της. Και θέλω να ευχαριστήσω, για ακόμα μια φορά, δημόσια τις γυναίκες και τους άνδρες του Λιμενικού, που 24 ώρες το 24ωρο κάνουν μία εξαιρετικά δύσκολη δουλειά. Τους ενισχύουμε με πρόσθετο εξοπλισμό. Σε δύο μέρες θα βρεθώ στον Πειραιά, όπου παραλαμβάνουμε το πρώτο από τα δέκα υπερσύγχρονα φουσκωτά, δωρεά της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και θα ακολουθήσουν και πολλά άλλα. Θέλω οι γυναίκες και οι άνδρες του Λιμενικού, όταν κάνουν αυτήν τη δύσκολη δουλειά, να έχουν το πιο σύγχρονο εξοπλισμό. Προχωράμε, επίσης, την προκήρυξη για το σύστημα διαχείρισης των συνόρων μας, χερσαίων και θαλασσίων. Προχωράει ο φράχτης στον Έβρο. Αυτά είναι όλα πράγματα τα οποία γίνονται τους τελευταίους 12 μήνες. Άρα, εάν η Αντιπολίτευση τελικά άλλαξε γραμμή και υιοθέτησε αυτήν την πολιτική, αυτό το θεωρώ πρόοδο και μάλλον μια προσαρμογή σε αυτό το οποίο θεωρώ ότι είναι αυτονόητη προτεραιότητα μιας χώρας.

Π. Τσίμας: Να επιστρέψουμε λοιπόν, γιατί αυτό ήταν ένα ωραίο κεφάλαιο, σαν ένα ωραίο διάλειμμα ηρεμίας λόγω σοβαρών κινδύνων που αντιμετωπίζαμε. Μοιάζει να έχει τελειώσει αυτό το διάλειμμα και να έχουμε επιστρέψει σε πιο γνώριμα θέματα και σε πιο γνώριμο ύφος πολιτικού διαλόγου. Και η Αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι, η Κυβέρνηση πάει να εκμεταλλευτεί ιστορίες, σκάνδαλα, παρακολουθήσεις τηλεφωνικές, καταθέσεις σε δικαστήρια κ.ό.κ. Όλο αυτό το κλίμα των ημερών.

Κυρ. Μητσοτάκης: Η Κυβέρνηση δεν εμπλέκεται σε τίποτα απ’ όλα αυτά. Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος σε αυτό. Η Βουλή έχει αναλάβει την ευθύνη να διερευνήσει την υπόθεση δημιουργίας ενός -ξεκινώντας από την υπόθεση NOVARTIS, αυτό το οποίο ξετυλίγεται- οργανωμένου παραδικαστικού κυκλώματος. Και η Βουλή τελικά θα αποφανθεί εντός των επόμενων εβδομάδων, με βάση το πόρισμα το οποίο συντάσσει η Προκαταρκτική Επιτροπή, τι πρέπει να κάνει με αυτήν την υπόθεση. Αυτό, λοιπόν, είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά τη Βουλή. Τα υπόλοιπα …

Β. Χιώτης: Σε ό,τι αφορά τον κ.Παπαγγελόπουλο.

Κυρ. Μητσοτάκης: Σε ό,τι αφορά τον κ. Παπαγγελόπουλο.

Β. Χιώτης: Εδώ έχουμε αποκαλύψεις τις τελευταίες ημέρες για ένα άλλο εξέχον στέλεχος της τότε Κυβέρνησης.

Κυρ. Μητσοτάκης: Ακριβώς. Αυτό, λοιπόν, είναι ένα δεύτερο το οποίο αφορά τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις τηλεοπτικές άδειες και το τι έγινε πραγματικά το 2016. Πολλά από αυτά τα οποία μαθαίνουμε τώρα έρχονται και υποστηρίζουν την άποψή μας, ότι το 2016 επιχειρήθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ μία προσπάθεια χειραγώγησης του μιντιακού τοπίου. Τώρα μαθαίνουμε τις λεπτομέρειες για ύποπτες διαδρομές χρήματος, οι οποίες σαφέστατα και πρέπει να διερευνηθούν από τη Δικαιοσύνη, αλλά και από τις αρμόδιες φορολογικές Αρχές. Αλλά είναι καινούργια όλα αυτά; Είχα μιλήσει στη Βουλή το 2016 για την υπόθεση αυτή, για τα βοσκοτόπια, για τους δανεισμούς από την Τράπεζα Αττικής. Και αυτό το σχέδιο δεν υλοποιήθηκε επειδή υπήρχαν θεσμικά αντίβαρα, το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο τελικά ακύρωσε το σχέδιο της Κυβέρνησης, η Αντιπολίτευση, κάποια Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τα οποία ανέδειξαν αυτήν την υπόθεση. Αλλά θέλω να σας θυμίσω, με αφορμή το ερώτημα, ότι πολλές φορές είχα πει προεκλογικά ότι οι εκλογές της 7ης Ιουλίου του 2019 δεν αφορούσαν μόνο την πορεία της οικονομίας, αλλά την ίδια την ποιότητα της Δημοκρατίας. Νομίζω, εκ των υστέρων, δικαιώνομαι γι’ αυτήν την εκτίμησή μου. Η καλύτερη απάντηση σε αυτά τα φαινόμενα, σε αυτές τις ζοφερές ιστορίες οι οποίες αποκαλύπτονται είναι η ίδια η ενίσχυση των θεσμών και της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, της απόλυτης προσήλωσης στη διάκριση των εξουσιών. Και αυτό ακριβώς επιδιώκουμε να κάνουμε. Θεωρώ ότι η Δημοκρατία μας σήμερα είναι πιο στέρεη, είναι πιο ισχυρή, είναι πιο θεσμικά ενισχυμένη.

Θέλω να θυμίσω ότι έχει μεσολαβήσει και μια αναθεώρηση του Συντάγματος η οποία έχει αντιμετωπίσει κάποιες από τις ιστορικές παθογένειες, όπως το άρθρο 86 περί ευθύνης Υπουργών. Το δικό μου μέλημα πάνω απ’ όλα είναι να κοιτάζω στο μέλλον, αλλά ταυτόχρονα να διασφαλίζω, με θεσμικό τρόπο, ότι οποιαδήποτε τέτοια υπόθεση θα ερευνηθεί από τα αρμόδια όργανα.

Β. Χιώτης: Όταν θα φτάσει στη Βουλή; Γιατί είναι μαθηματικά βέβαιο και για την υπόθεση και τις αποκαλύψεις Μιωνή και για την υπόθεση και τις αποκαλύψεις Καλογρίτσα, η Δικαιοσύνη κάποια στιγμή θα αναγκαστεί να κατεβάσει τα στυλό κάτω και να μεταβιβάσει τη δικογραφία στη Βουλή διότι και στις δύο υποθέσεις πρωταγωνιστεί ένα πολιτικό πρόσωπο, ο κ.Νίκος Παππάς. Εκεί, λοιπόν, θα σας τεθεί το ερώτημα αργά ή γρήγορα: Τι θα κάνει η κυβερνητική πλειοψηφία; Είναι στη σκέψη σας μια Εξεταστική Επιτροπή;
Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω αυτή τη στιγμή, διότι δεν γνωρίζω ακόμα, αν και με ποιο τρόπο η υπόθεση θα φτάσει στη Βουλή. Θα σας απαντήσω όταν, εφόσον και όταν γίνει αυτό. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω σήμερα είναι ότι υπάρχει ένα ζήτημα όταν ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και τέως Πρωθυπουργός δεν δίνει επαρκείς εξηγήσεις για το στενότερο συνεργάτη του. Αυτό είναι κάτι το οποίο δυσκολεύομαι να το αντιληφθώ και νομίζω ότι είναι μία εξήγηση την οποία ο κ. Τσίπρας οφείλει και στους δικούς του υποστηρικτές, στους ανθρώπους που…

Β. Χιώτης: Ο κ. Παππάς πιστεύετε ότι ενεργούσε μόνος;

Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω αυτό, αλλά περιμένω να ακούσω από τον κ. Τσίπρα πώς θα αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό. Πιστεύω ότι η αποπομπή του κ. Παππά, κατά την άποψή μου, είναι μονόδρομος. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν έχει γίνει ακόμα με βάση όλα αυτά τα οποία έχουμε μάθει, αλλά πάντα τονίζω ότι αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά τον κ. Τσίπρα. Αυτό το οποίο μπορώ να πω σε θεσμικό επίπεδο είναι, όπως σας είπα και στην αρχή της κουβέντας, ότι η χώρα χρειάζεται μία σοβαρή και αξιόπιστη Αξιωματική Αντιπολίτευση. Η λεγόμενη εσωτερική αυτοκάθαρση των κομμάτων με τον τρόπο με τον οποίο τα κόμματα αλλάζουν, προσαρμόζονται στις επιταγές των καιρών, είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά προφανώς τα ίδια τα κόμματα, αφορά όμως και συνολικά τη λειτουργία της Δημοκρατίας.

Όταν εκλέχτηκα Αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, άλλαξα πολλά πράγματα στη Νέα Δημοκρατία, κράτησα πολλά από τα καλά, άλλαξα πολλά άλλα. Το τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας είναι δικό του ζήτημα, αλλά ένα θέμα το οποίο σίγουρα προκύπτει αυτή τη στιγμή είναι η εκκωφαντική απάντηση-εκδίκηση της ίδιας της πραγματικότητας σε όλους αυτούς οι οποίοι μας κουνούσαν το δάκτυλο, κρατώντας μία ζυγαριά στην οποία έβαζαν από τη μία μεριά το δικό τους δήθεν ηθικό πλεονέκτημα. Και όταν εμείς λέγαμε ότι δεν υπάρχουν αυτά, δεν είναι κάποιος a priori πιο ηθικός από τον άλλον, δεχόμασταν μύδρους ότι είμαστε εκπρόσωποι του παλιού κατεστημένου και όλα αυτά. Αυτό νομίζω ότι όλα αυτά έχουν καταρριφθεί πια στην πράξη.

Β. Χιώτης: Άρα, αντιλαμβάνομαι ότι δεν έχετε ακόμα αποφασίσει, γιατί θα περιμένετε το φάκελο της δικογραφίας, αλλά δεν αποκλείεται και μία κοινοβουλευτική έρευνα.

Κυρ. Μητσοτάκης: Η απάντηση είναι ότι δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω ποια είναι τα δεδομένα τα οποία ενδεχομένως να έρθουν στη Βουλή. Προτρέχουμε, αυτή τη στιγμή. Σίγουρα υπάρχουν αποκαλύψεις, κατά την άποψή μου, πρωτοφανείς οι οποίες πρέπει να απαντηθούν, έχω όμως και μία υποχρέωση ακόμα, κύριε Χιώτη και κύριε Τσίμα, και σε αυτό θα επιμείνω. Έχω μία υποχρέωση να εστιάζω την προσοχή μου στη θετική ατζέντα της χώρας. Γι’ αυτό και επιλέγω να μην μιλώ πολύ για αυτά και δεν θα μιλήσω πολύ γι’ αυτά τα ζητήματα, θα αφήσω τα αρμόδια όργανα να διερευνήσουν την υπόθεση αυτή. Μιλήσαμε, είμαστε στο τέλος της κουβέντας, μιλήσαμε 5 λεπτά για την υπόθεση αυτή και 55 λεπτά για τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα. Και έτσι πρέπει να συνεχίσουμε. Η χώρα έχει μεγάλες δυσκολίες μπροστά της και μεγάλες ευκαιρίες και θα ήθελα να εστιαστούμε, όσο αυτό είναι εφικτό και στο δημόσιο διάλογο, στα ζητήματα τα οποία ενδιαφέρουν πρωτίστως τους πολίτες. Δεν λέω ότι δεν ενδιαφέρονται οι πολίτες γι’ αυτά τα ζητήματα, είναι σημαντικό ότι τα ζητήματα…

Β. Χιώτης: Προφανώς ενδιαφέρονται, φυσικά ενδιαφέρονται.

Κυρ. Μητσοτάκης: Όταν υπάρχει μία υπόνοια που αφορά τους θεσμικούς αρμούς της εξουσίας, αναφέρομαι σε φράση που άλλος έχει χρησιμοποιήσει, αυτά είναι ζητήματα τα οποία πρέπει να διορθωθούν. Επιμένω, όμως, ότι η καλύτερη απάντηση είναι η ενίσχυση, όχι των αρμών της εξουσίας, αλλά των αρμών της Δημοκρατίας. Και αυτό επιλέγω να κάνω συνειδητά, μεθοδικά και με απόλυτη προσήλωση στο γράμμα του Συντάγματος. Και για να επανέλθω σε κάτι το οποίο είπαμε στην αρχή: Αν χτίζεται σε αυτήν τη χώρα ένα νέο κοινωνικό κεφάλαιο, ένα απόθεμα εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και Κράτους, αυτή είναι μία κατάκτηση που πρέπει να τη διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού. Δεν εμπιστευόμασταν το Κράτος, δεν εμπιστευόμασταν το συμπολίτη μας, θεωρούσαμε a priori ότι ο άλλος είναι κλέφτης, φοροφυγάς, παράνομος, το Κράτος ανίκανο. Αυτά δεν λέω ότι έχουν αλλάξει, αλλά λέω ότι έχουν αρχίσει να αλλάζουν. Αυτή η κατάκτηση, αυτό το κύμα εμπιστοσύνης και αυτοπεποίθησης το οποίο χτίσαμε πάνω στην αντιμετώπιση των δύο κρίσεων, του Έβρου και πρωτίστως της κρίσης του κορονοϊού, έχω μία υποχρέωση, προσωπικά, να το διαφυλάξω.

Π. Τσίμας: Κύριε Διευθυντά, μπορούμε να πάρουμε 3 λεπτά από την επόμενη εκπομπή;

Β. Χιώτης: Να πάρουμε, γιατί έχω κι εγώ και μία ερώτηση.

Π. Τσίμας: Καλά, ερωτήσεις άπειρες, αλλά κατ’ αρχήν να πω, ως σχόλιο, χαίρομαι που το λέτε, γιατί αυτό το κλίμα εμπιστοσύνης που πρέπει να υπάρχει στη χώρα, καμιά φορά όταν η δημόσια ζωή γεμίζει από αναθυμιάσεις σκανδάλων, το αποτέλεσμα είναι να σκοτώνει την εμπιστοσύνη όχι απλώς σε αυτούς που κατηγορούνται για τα σκάνδαλα, αλλά σε όλους. Και η απάντησή σας νομίζω ότι, μου φαίνεται το παίρνει υπόψιν του αυτό. Και έπειτα είναι ένα θέμα, πώς να πω, πώς ο πολίτης σιγουρεύεται ότι αυτά τα πράγματα δεν θα ξαναγίνουν. Θέλω να φέρω το θέμα που είναι τώρα, αυτές τις μέρες συζητήθηκε κατά κόρον και καθ’ υπερβολή ίσως, και είναι και σήμερα στις πρώτες σελίδες πολλών εφημερίδων, αυτό το θέμα του πώς η Κυβέρνηση διένειμε τα χρήματα που δόθηκαν στα Μέσα Ενημέρωσης για την καμπάνια για την κοινωνική συνειδητοποίηση της πανδημίας και της αντιμετώπισης αυτών. Έμειναν με το όνομα Λίστα Πέτσα. Εγώ αναρωτιέμαι, γιατί να είναι Λίστα Πέτσα; Δηλαδή, γιατί να είναι μία λίστα την οποία η Κυβέρνηση αποφάσισε να διανείμει και δεν είναι μία λίστα, δεν είναι ένα ποσό που δόθηκε σε μία εταιρεία που κάνει αυτή τη δουλειά, η οποία αποφασίζει με τα δικά της κριτήρια να τα διανείμει;

Κυρ. Μητσοτάκης: Μα έτσι έγινε, έτσι ακριβώς έγινε. Και η λίστα δόθηκε στη δημοσιότητα, μόνο όταν ήμασταν βέβαιοι ότι πληρώθηκαν τα ποσά, και πληρώθηκαν για καταχωρήσεις οι οποίες πραγματικά έγιναν. Από την πρώτη στιγμή είχα πει ότι θα δινόταν η λίστα στη δημοσιότητα.

Β. Χιώτης: Δε θεωρείτε ότι έγινε εδώ κάτι λάθος;

Κυρ. Μητσοτάκης: Όχι, δεν θεωρώ ότι έγινε κάτι λάθος και θεωρώ ότι ήταν απολύτως επιβεβλημένο να γίνει μία καμπάνια ενημέρωσης και πρέπει…

Π. Τσίμας: Μου λέτε ότι, ναι, ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία.

Κυρ. Μητσοτάκης: Αλλά εδώ όμως, για συγκρίνετε το τι συνέβαινε στο παρελθόν, όταν χωρίς να μάθουμε ποτέ, πώς και γιατί από κρατικές ΔΕΚΟ δινόντουσαν διαφημίσεις και καταχωρήσεις για να στηρίζονται έντυπα τα οποία είχαν κατά κανόνα μία και μόνο δουλειά.

Π. Τσίμας: Μην μας το λέτε, έχουμε περάσει όλη μας τη ζωή με αυτές τις φοβερές ιστορίες.

Κυρ. Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, και εσείς το ξέρετε και εγώ το ξέρω και η οικογένειά μου το ξέρει πάρα πολύ καλά. Λοιπόν, άρα γνωρίζω πολύ καλά τι έγινε. Άρα, εδώ το μόνο το οποίο θα μπορούσα να εισπράξω ως δικαιολογημένη κριτική ήταν ότι ίσως δεν εξηγήσαμε πάρα πολύ καλά από την πρώτη στιγμή ότι δεν είναι μία δουλειά την οποία την κάναμε εμείς. Την αναθέσαμε σε μία εξωτερική, στη μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου να μοιράσει τα χρήματα. Δεν κάναμε εμείς καμία παρέμβαση. Εξού και όταν δόθηκε η λίστα δεν υπήρξε ουσιαστική κριτική για το πού πήγαν τα ποσά. Δόθηκαν σε όλους.

Β. Χιώτης: Λένε ότι είναι μαγειρεμένα τα στοιχεία.

Κυρ. Μητσοτάκης: Μα δεν είναι μαγειρεμένα τα στοιχεία. Αυτά τα χρήματα δόθηκαν, σε αυτά τα έντυπα δόθηκαν. Λοιπόν, και έκλεισε αυτή…

Π. Τσίμας: Δεν δόθηκαν με παρέμβαση πολιτική.

Κυρ. Μητσοτάκης: Όχι, όχι, όχι.

Β. Χιώτης: Μία τελευταία ερώτηση επί του πιεστηρίου. Δεν ξέρω αν έχετε βγάλει σποτάκι για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Πριν από λίγο με ενημερώνουν ότι έβγαλε σποτάκι ο ΣΥΡΙΖΑ και έχει έναν γενικό τίτλο «Όλα τα κάνατε ανάποδα». Θα ήθελα έτσι για να κλείσουμε να σχολιάσετε.

Κυρ. Μητσοτάκης: Ναι, βγάλαμε ένα μικρό σποτάκι. Αυτές οι επέτειοι είναι ευκαιρίες αναστοχασμού και κυρίως οριοθέτησης προτεραιοτήτων για το μέλλον. Μακριά από εμένα οποιαδήποτε υπόνοια ότι στήνουμε φιέστες ή πανηγύρια. Νομίζω πάντα, όμως, ότι οι απολογισμοί έχουν τη σημασία τους. Υπάρχει ένα ερώτημα βέβαια με αυτήν την κριτική. Αν όλα τα κάναμε ανάποδα, τότε γιατί η Κυβέρνηση σήμερα απολαμβάνει πολύ μεγαλύτερης αποδοχής από ό,τι απολάμβανε πριν από ένα χρόνο;

Β. Χιώτης: Νομίζω θα σας απαντήσει ο κ. Τσίπρας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα το απόγευμα.

Κυρ. Μητσοτάκης: Φαντάζομαι ότι η κατηγορία θα είναι ότι είναι μία εικονική πραγματικότητα, ότι τα εξαγορασμένα Μέσα παραποιούν την αλήθεια. Αλλά, κοιτάξτε να δείτε, δουλειά της Αντιπολίτευσης είναι να κάνει την κριτική της με τον τόνο τον οποίο επιλέγει ο Αρχηγός της Αντιπολίτευσης.

Π. Τσίμας: Και εσείς ως Αρχηγός Αντιπολίτευσης είπατε και υπερβολές. Ήσασταν έντονος.

Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν θα του υποδείξω εγώ. Εμένα με νοιάζει η Κυβέρνηση να λειτουργεί καλά. Όπως σας είπα, οι προτεραιότητες είναι πολύ συγκεκριμένες: Οικονομία, ανάπτυξη, δουλειές, ενίσχυση των θεσμών, ώστε να μην ξαναζήσουμε ποτέ φαινόμενα όπως αυτά τα οποία ζήσαμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Και για να σας πω -καταλήγοντας- μία προσωπική μου εμπειρία στον ένα χρόνο που κάθομαι σε αυτήν την καρέκλα. Όταν πρωτοκάτσεις στην καρέκλα του Πρωθυπουργού, όσο έτοιμος και αν είσαι, ποτέ δεν ξέρεις τελικά πόσο μεγάλη διαφορά μπορείς να κάνεις. Κάποτε κάποιος είχε πει ότι «Αυτή είναι η Ελλάδα», εννοώντας ότι η Ελλάδα δεν αλλάζει. Εγώ θα πω ότι αυτή είναι η Ελλάδα που αλλάζει. Αυτή είναι η Ελλάδα που απέδειξε ότι μπορεί να αλλάξει, μπορεί να τρέξει με μεγάλη ταχύτητα προς το μέλλον και μπορεί να δείξει πολύ μεγάλη προσαρμοστικότητα. Άρα, αν κάτι έμαθα αυτούς τους 12 μήνες, είναι ότι ναι μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα και μπορούμε να αλλάξουμε τη χώρα. Αυτό μου δίνει πολύ μεγαλύτερη αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση, να συνεχίσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα στο δρόμο τον οποίο έχουμε χαράξει και να λογοδοτήσουμε στο τέλος της τετραετίας, γιατί δεν πρόκειται να γίνουν εκλογές νωρίτερα.

Π. Τσίμας: Δεύτερη φορά που το λέτε σήμερα.

Κυρ. Μητσοτάκης: Το λέω δεύτερη φορά επειδή παρατηρώ πάντα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αυτήν τη συζήτηση η οποία μονίμως ανακυκλώνεται. Θα ήταν πολιτικά ανέντιμη κίνηση, κύριε Τσίμα και κύριε Χιώτη.

Β. Χιώτης: Δεν αφήνετε κανένα περιθώριο.

Κυρ. Μητσοτάκης: Πολιτικά ανέντιμη κίνηση να προσφύγω σε εκλογές εκμεταλλευόμενος το πολιτικό κεφάλαιο το οποίο διαθέτω για να κερδίσω τι ακριβώς; Όταν έχω τρία χρόνια μπροστά μου, μία ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και πιστεύω ένα απόθεμα εμπιστοσύνης των Ελλήνων πολιτών να υλοποιήσω το πρόγραμμά μας.

Β. Χιώτης: Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστούμε πολύ. Χρόνια πολλά σας ευχόμαστε και πάλι για την ονομαστική σας εορτή.

Κυρ. Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ. Χρόνια πολλά να πω και εγώ στους λίγους, δεν είμαστε πολλοί οι Κυριάκοι και οι Κυριακές. Αφήστε που μόνο οι μισοί γιορτάζουν 7 Ιουλίου, οι υπόλοιποι γιορτάζουν το Σεπτέμβριο. Και σας ευχαριστώ πολύ για αυτήν την ευκαιρία που μου δώσατε. Είναι η πρώτη ραδιοφωνική συνέντευξη που δίνω αυτό το χρόνο. Νομίζω ότι κάναμε μία ενδιαφέρουσα κουβέντα για τους ακροατές μας.

Π. Τσίμας: Είχαμε κάνει μαζί μία ραδιοφωνική συνέντευξη πριν τις εκλογές. Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές.

Β. Χιώτης: Ήταν περίπου τέτοιες ημέρες πάλι. Άρα, ανανεώνουμε το ραντεβού μας για του χρόνου τέτοια ημέρα ή περίπου αυτήν την ημέρα. Προσπαθώ να αποσπάσω δέσμευση.

Κυρ. Μητσοτάκης: Θα φανεί αν είστε γουρλήδες.

Β. Χιώτης: Θα δείξει.

Κυρ. Μητσοτάκης: Να είστε καλά. Ευχαριστώ πολύ.

Β. Χιώτης: Ευχαριστούμε πολύ.

Π. Τσίμας: Ευχαριστούμε πολύ.