Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020

Στη φυλακή 8 μπράβοι του κυκλώματος εκβιαστών – Αρνείται τις κατηγορίες ο αρχηγός


Στη φυλακή βρίσκονται οκτώ από τα έντεκα μέλη του κυκλώματος εκβιαστών που απολογήθηκαν στον ανακριτή Πειραιά, αφού με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα κρίθηκε πως πρέπει να κρατηθούν προσωρινά μέχρι τη διεξαγωγή της δίκης.

Ανάμεσα στους οκτώ βρίσκονται οι κατηγορούμενοι που τους αποδίδεται βαρύτερη εμπλοκή στο κύκλωμα, το οποίο σύμφωνα με το κατηγορητήριο πουλούσε προστασία σε τουλάχιστον σαράντα έξι καταστήματα της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά.

Μεταξύ των κατηγορουμένων που οδηγήθηκαν στις φυλακές βρίσκεται ο 34χρονος αστυνομικός που φέρεται να στρατολογήθηκε από την οργάνωση για να αποφεύγουν ελέγχους και συλλήψεις, αλλά και ο 35χρονος που φέρεται ως αρχηγός του κυκλώματος και κατά το κατηγορητήριο είχε τον «απόλυτο έλεγχο» της οργάνωσης.

Παρά τις βαρύτατες κατηγορίες που του αποδίδονται, ο 35χρονος στην απολογία του αρνήθηκε τα πάντα, ενώ και οι δικηγόροι του (Γ. Γλύκας και Παν. Κάσσης) έκαναν λόγο για «φουσκωμένη» δικογραφία, στην οποία δεν περιλαμβάνονται καταθέσεις από τους καταστηματάρχες που φέρονται να εκβιάστηκαν, παρά μόνο οι συνομιλίες από τον «κοριό» της ΕΛ.ΑΣ. που κατέγραφε για περίπου ένα χρόνο το κινητό του τηλέφωνο, για τις οποίες υποστήριξαν πως δεν έχουν το νόημα που τους αποδίδει η Αστυνομία.

«Η όλη μου συμπεριφορά μετά τη σύλληψή μου μαρτυρούν τη διάθεσή μου προς διαλεύκανση της υπόθεσης. Εάν υπήρχε οποιαδήποτε σκέψη να αποφύγω την εμφάνισή μου ενώπιον των Αρχών, θα ήταν ευχερές να το είχα πραγματοποιήσει. Αυτό όμως ούτε καν το διανοήθηκα, αντίθετα διατρανώνω και υποστηρίζω την αθωότητά μου», υποστήριξε ο 35χρονος στην απολογία του, σύμφωνα με πληροφορίες. Παράλληλα, «απέκρουσε» την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, αναφέροντας πως «δεν υπήρξε καμία διαρκής και δομημένη ομάδα, στην οποία υπήρξα αρχηγός ή μέλος», προσθέτοντας πως «δεν προέκυψε ούτε μεθοδικότητα ούτε οργάνωση», χωρίς πάντως να πείσει τις δικαστικές Αρχές.

Η Αστυνομία έχει διαβιβάσει έναν ογκωδέστατο φάκελο δικογραφίας στο ανακριτικό γραφείο, που αριθμεί πάνω από 5.000 σελίδες, στις οποίες αναφέρονται στοιχεία για μία ευρεία «γκάμα» εγκληματικών πράξεων, από εκρήξεις και ξυλοδαρμούς, μέχρι εξυπηρετήσεις και διακίνηση ναρκωτικών. Ο 35χρονος φέρεται ακόμη και να απειλούσε καθηγητή σε πανεπιστήμιο για να περάσει ένα φοιτητή (για το οποίο φέρεται να έλαβε 500 ευρώ), ενώ καλούσε και αξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού για να του ζητήσει «να προσέχει τους φαντάρους» για να μην έχει μπελάδες. Κύρια «ασχολία» της οργάνωσης ωστόσο ήταν οι εκβιάσεις καταστημάτων, για την οποία επίσης ο κατηγορούμενος υποστήριξε πως δεν υπάρχουν στοιχεία:

«Από κανένα απολύτως στοιχείο, ούτε από συνομιλίες ούτε από μαρτυρικές καταθέσεις, δεν προέκυψε ότι εξανάγκασα κάποιον με βία ή με απειλή σε πράξη, παράλειψη ή ανοχή από την οποία επέρχεται ζημία στην περιουσία του. Δεν διάγω πολυτελή βίο, γεγονός που θα αποδείκνυε άνθρωπο που πλουτίζει από μη νόμιμη αιτία. Το μοναδικό στοιχείο εμπλοκής μου είναι η κατάθεση του Μ…., ο οποίος κάνει λόγο για το ανωτέρω αδίκημα χωρίς να δύναται να το στηρίξει».

Ο 35χρονος αναφέρεται στον 20χρονο που αποχώρησε από την οργάνωση μετά από έντονο τσακωμό με τον αρχηγό και έως τότε ήταν το «δεξί του χέρι». Η κατάθεση του 20χρονου φαίνεται πως ήταν καταλυτική για τις διωκτικές Αρχές, αφού ισχυρίστηκε πως δέχεται συνέχεια απειλές από τον 35χρονο -ακόμη και με εμπρηστικές επιθέσεις- και ανέλυσε διεξοδικά τον τρόπο δράσης της οργάνωσης.


Δημήτρης Δαμιανός
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου