Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023

Δεν έχει μείνει κτίριο στην Γάζα αποδεκατίστηκαν οι τρομοκράτες της Χαμάς και το Ιράν πανηγυρίζει



Χωρίς να έχουν αίσθηση της πραγματικότητας, έχοντας νικηθεί κατά κράτος, το Ιράν πανηγυρίζει.

Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί στον κόσμο του, μην μπορώντας να δεί την αλήθερια, υποστήριξε σήμερα ότι το Ισραήλ δεν «πέτυχε κανέναν από τους στόχους του» στις 40 και πλέον ημέρες του πολέμου κατά της Χαμάς, ενώ έχει συμβεί το αντίθετο.

«Εάν θέλουμε να κάνουμε μια ανάλυση έπειτα από 40 ημέρες, είναι ότι ο εχθρός ηττήθηκε», δήλωσε ο Ραϊσί σε ομιλία, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna. Και μαζί με την «προσωρινή ανακωχή, πρέπει να πούμε ότι ο παλαιστινιακός λαός και η αντίσταση πέτυχαν μεγάλη νίκη», κάτι φυσικά που δεν έχει συμβεί όταν έχει ισοπεδωθεί η Γάζα και έχει αποδεκατιστεί η τρομοκρατική οργάνωση της χαμάς.

Μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς κατά του Ισραήλ και που πυροδότησε τον πόλεμο στις 7 Οκτωβρίου, «οι σιωνιστές ανακοίνωσαν ότι θα καταλάβουν τη Γάζα και ότι θέλουν να καταστρέψουν την αντίσταση, αλλά δεν πέτυχαν κανέναν από αυτούς τους στόχους», πρόσθεσε ο προκλητικός φιλοτρομοκράτης ισλαμιστής Ιρανός πρόεδρος. Ο ίδιος κατηγόρησε εκ νέου «την Αμερική και τη Δύση ότι τους στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις».

«Σήμερα είναι μια ημέρα νίκης της αξιοπρέπειας εναντίον του διαβόλου και όλοι μπορούν να τη γιορτάσουν», δήλωσε ο Ραϊσί, του οποίου η χώρα δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη του Ισραήλ και στηρίζει την παλαιστινιακή Χαμάς και τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ.



Με δύο Ευρωβουλευτές έμεινε ο ΣΥΡΙΖΑ - Αποχώρησαν 3 με τελευταίο τον Παπαδημούλη


 

Την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε και ο Δημήτρης Παπαδημούλης λίγες ώρες μετά την έξοδο από το κόμμα της ομάδας της Έφης Αχτσιόγλου.

Πρόκειται για τον τρίτο κατά σειρά ευρωβουλευτή που θέτει εαυτόν εκτός του κόμματος καθώς είχαν προηγηθεί ο Στέλιος Κούλογλου  στις 23 Οκτωβρίου και ο Πέτρος Κόκκαλης. στις 16 Νοεμβρίου

Μετά την εξέλιξη αυτή Οι δύο ευρωβουλευτές που εξελέγησαν με τον ΣΥΡΙΖΑ και παραμένουν στο κόμμα είναι η Έλενα Κουντουρά που δεν είναι Σύριζα αλλά βολεμένη πρώην ΑΝΕΛ, και ο Κώστας Αρβανίτης.

Η επιστολή του Δημήτρη Παπαδημούλη

«Σύντροφε Πρόεδρε,

Αγαπητή Ράνια,

Αγαπητέ Γιώργο,

Με την παρούσα επιστολή μου θέλω να σας ενημερώσω για την απόφασή μου να μην είμαι πλέον μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ήταν μια καθόλου εύκολη απόφαση. Την έλαβα μετά από πολλή σκέψη, με αισθήματα ευθύνης, λύπης, αλλά και αγωνίας για το μέλλον της σύγχρονης ευρωπαϊκής Αριστεράς στην πατρίδα μας.

Πριν 35 χρόνια, μαζί με τον Γιάννη Δραγασάκη, τον αείμνηστο Γρηγόρη Γιάνναρο και τον Μίμη Ανδρουλάκη, συντάξαμε το «Κοινό Πόρισμα» που οδήγησε στη συγκρότηση του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου, του βασικού πολιτικού προγόνου του ΣΥΡΙΖΑ.

Το 2000, υπήρξα ένας από τους συνιδρυτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενός σημαντικού εγχειρήματος της ελληνικής πληθυντικής Αριστεράς.

Από το 2014 έως και σήμερα, πρωτοστάτησα στην δημιουργία και την δράση της «Προοδευτικής Συμμαχίας» στο Ευρωκοινοβούλιο, ενός σημαντικού φόρουμ διαλόγου και κοινής δράσης Ευρωβουλευτών από την Αριστερά, τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους, με στόχο την συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων για την επίτευξη κοινών στόχων, που συνέβαλε θετικά και σε ανάλογες πολιτικές πρωτοβουλίες του κόμματος στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Οι λόγοι που με οδήγησαν στην απόφασή μου είναι καθαρά πολιτικοί και όχι προσωπικοί. Αφορούν σε πολιτικές επιλογές καθώς και σε ζητήματα συλλογικής λειτουργίας, ύφους και ήθους, που με καθοριστική ευθύνη της νέας ηγετικής ομάδας οδηγούν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε μια επιτάχυνση της καθοδικής του πορείας και σε μια εντεινόμενη διαλυτική κρίση. Τον απομακρύνουν δραστικά από τον ΣΥΡΙΖΑ που συνδιαμορφώσαμε, γνώρισε ο ελληνικός λαός και τον οποίο υπηρέτησα για δεκαετίες, αναλαμβάνοντας ασφαλώς και το δικό μου μερίδιο ευθύνης για τα λάθη και τις αδυναμίες μας.

Στις Ευρωεκλογές του 2019 εκλέξαμε έξι Ευρωβουλευτές, με βάση συγκεκριμένο πρόγραμμα. 273.000 πολίτες με ανέδειξαν με τη ψήφο τους, πρώτο σε ψήφους Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Βαδίζω προς την ολοκλήρωση της τρίτης – και τελευταίας θητείας μου στο Ευρωκοινοβούλιο, όπως έχω δημόσια ανακοινώσει εδώ και χρόνια. Έως τότε, θα συνεχίσω να υπηρετώ με συνέπεια το πρόγραμμα με το οποίο εκλέχτηκα, καθώς και την ισχυρή λαϊκή εντολή, προσβλέποντας στην συνεργασία με όλους τους συναδέλφους που εκλεγήκαμε μαζί, είτε παραμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είτε έχουν κάνει άλλες επιλογές.

Το ίδιο ακριβώς θα συνεχίσω και ως Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τιμώντας την ομόφωνη στήριξη της Ευρωομάδας της Αριστεράς καθώς και την εμπιστοσύνη των συναδέλφων Ευρωβουλευτών που με επανεξέλεξαν, με μεγάλη πλειοψηφία, στο Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τέταρτη συνεχόμενη φορά, τον Ιανουάριο του 2022. Εκεί, άλλωστε, εκπροσωπώ όχι μόνο την Ευρωπαϊκή Αριστερά, αλλά και τη φωνή και τα συμφέροντα της πατρίδας μας, της Ελλάδας.

Υποβάλλω, επίσης, την παραίτησή μου από τη θέση του Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που κατέχω από τον Ιούλιο του 2014, μετά από πρόταση του Αλέξη Τσίπρα και ομόφωνη στήριξη των Ευρωβουλευτών μας.

Είναι αυτονόητο ότι θα συνεχίσω να μετέχω στην Ευρωομάδα της Αριστεράς, την οποία άλλωστε και εκπροσωπώ τα τελευταία 10 χρόνια στο Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μετά την ολοκλήρωση της θητείας μου στο Ευρωκοινοβούλιο, θα συνεχίσω να στηρίζω τις ιδέες και τις αξίες της σύγχρονης ευρωπαϊκής Αριστεράς, ως απλός υποστηρικτής, από τα μετόπισθεν, μακριά από αιρετά αξιώματα.

Με εκτίμηση,

Δημήτρης Παπαδημούλης»



Νίκος Κωνσταντόπουλος: Ξεπεσμός στον ΣΥΡΙΖΑ - Ό,τι υπάρχει στο κόμμα το ελέγχει ο Τσίπρας

 


Ο κόσμος το είχε τούμπανο ότι ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας στην ιστορία της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, κρύβεται πίσω απο την καταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ, αλλιώς δεν θα υπήρχε δεξί χέρι του υποχείριου Στέφανου Κασσελάκη, ο ακροαριστερός τραμπούκος Παύλος πολάκης.

«Ό, τι υπάρχει αυτή τη στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ το ελέγχει ο Τσίπρας» τόνισε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο One Channel ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού και πρώην πρόεδρος τη ΚΟ του κόμματος, Νίκος Κωνσταντόπουλος προσθέτοντας πως «ο κ. Τσίπρας έχει την ευθύνη ότι μεθόδευσε όλη αυτή την άσχημη κατάσταση η οποία δεν επιτρέπει σε κανέναν να επιχαίρει. Είναι ξεπεσμός». Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι εκείνος που παίζει τον όποιον ρόλο επιλέγει ο ίδιος ή νομίζει ότι μπορεί να παίξει, συμπλήρωσε.

Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι «από το καλοκαίρι του 2015 και μετά επικρατεί ένα κράμα αντιαισθητικό και αποκρουστικό από πλευράς ύφους και ήθους. Επικρατεί ένα κράμα αρχηγισμού, εύκολου, εξυπνακίστικου λαϊκισμού και πολιτευτισμού. Βλέπω ανθρώπους που είχαν το θάρρος της γνώμης τους να μετατρέπονται σε αμοραλιστές οι οποίοι παίρνουν το σχήμα του δοχείου στο οποίο εναποτίθενται κάθε φορά. Δεν είναι πολιτική αυτό που επικρατεί στη χώρα αυτή τη στιγμή. Δεν είναι διάλογος με επιχειρήματα, αλλά ανταλλαγή ύβρεων».

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «ξεπεσμό, κατάντημα και τραγέλαφο» αυτό που συμβαίνει και πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί σε καμία περίπτωση για τους τακτικισμούς οποιουδήποτε, για τους οποιουσδήποτε αμοραλισμούς και τυχοδιωκτισμούς οποιουδήποτε να αντικαθιστούμε την κοινωνική, την πολιτική, την ιδεολογική και την ηθική ταυτότητα με μια γελοιογραφία».

Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος ανέλαβε και τις δικές του ευθύνες, λέγοντας χαρακτηριστικά; «Έχω ευθύνες και τις αναλαμβάνω δημόσια γιατί συντήρησα και ανέχτηκα ορισμένα πράγματα ή δεν μίλησα ανοιχτά για ορισμένες περιόδους και για αμοραλιστικές και πολιτικάντικες συμπεριφορές πιστεύοντας ότι μπορώ να ισορροπήσω. Με ενδιέφερε να μην βρεθεί ο Συνασπισμός εκτός κοινοβουλευτικής πραγματικότητας. Παιδάκια της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ λοιδορούσαν το 3% και έλεγαν ότι γίναμε κόμμα εξουσίας. Είναι οι νεόπλουτοι της εξουσίας».

Χαρακτήρισε αυτή την περίοδο «άκρως αντιφατική για την Ελλάδα του 2023 η οποία βλέπει προς τον ορίζοντα του 2035 και του 2050. Δεν είναι μια ομαλή πορεία που ανοίγεται μπροστά μας και είναι μεγάλες οι πληγές που υπάρχουν. Έχουμε πληγές στην κοινωνική συνοχή, στην περιβαλλοντική αρμονία, έχουμε πληγές στην κοινή ψυχολογία, στη δημόσια ψυχολογία, δεν έχουμε υψηλό δείκτη αισιοδοξίας. Έχουμε επίσης πληγές στο δημόσιο ήθος και τη συμπεριφορά, στη στάση ζωής, στην ανάληψη ευθυνών, στη λογοδοσία. Με αυτές τις πληγές ανοιχτές μπροστά μας πρέπει να μην χαντακώσουμε τις ελπίδες που υπάρχουν. Υπάρχουν ζωντανές δυνάμεις στην κοινωνία που θέλουν άλλη περπατησιά».





Κομμάτια ο ΣΥΡΙΖΑ Κασσελάκη - Πολάκη, έφυγαν 9 βουλευτές του κόμματος - Και ο Παπαδημούλης

 



Άσχημα νέα για το κόμμα Κασσελάκη - Πολάκη, που στις επόμενες δημοσκοπήσεις οι πληροφορίες λένε ότι είναι πλέον στο 7%.

Στο γραφείο του προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα, μπήκαν στις 10 το πρωί οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης και Νάσος Ηλιόπουλος που ανήκουν στην ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου για να κλείσουν την εκκρεμότητα της αποχώρησής τους από τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη. 

Oι Χαρίτσης και Ηλιόπουλος ενημέρωσαν τον πρόεδρο της Βουλής για την απόφαση ανεξαρτητοποίησης των παρακάτω εννέα βουλευτών:


Σία Αναγνωστοπούλου

Έφη Αχτσιόγλου

Ζεϊμπεκ  Χουσεϊν

Νάσος Ηλιόπουλος

Δημήτρης Τζανακόπουλος

Μερόπη Τζούφη

Φερχάτ Οζγκιούρ

Θεανώ Φωτίου

Αλέξης Χαρίτσης

Το πλάνο περιλαμβάνει τη συγκρότηση ανεξάρτητης Κοινοβουλευτικής Ομάδας η οποία επιτυγχάνεται με τη συμμετοχή και των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Πέτης Πέρκα, που θα ενταχθούν στον νέο πολιτικό φορέα.

Για δύσκολη απόφαση, αλλά η μόνη που μπορεί να υποστηρίξει το πολιτικό πλαίσιο με το οποίο εκλέχτηκαν, έκανε λόγο ο Νίκος Ηλιόπουλος, σε δήλωση του προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες. Αποχωρώντας, μαζί με τον Αλέξανδρο Χαρίτση, από το γραφείο του προέδρου της Βουλής, επιβεβαίωσε ότι «αυτή τη στιγμή μιλάμε για 11 ανθρώπους που έχουν αποχωρήσει από το ΣΥΡΙΖΑ, οπότε ναι, είμαστε συνολικά 11».

«Είναι μια δύσκολη απόφαση. Για εμάς, είναι η μόνη απόφαση με την οποία αισθανόμαστε ότι μπορούμε να υποστηρίξουμε το πολιτικό πλαίσιο με το οποίο εκλεχτήκαμε και με όλα αυτά τα οποία λέγαμε όλα αυτά τα χρόνια. Το κρίσιμο για εμάς είναι να κάνουμε αντιπολίτευση στην κυβέρνηση», είπε. Σε ερώτηση κοινοβουλευτικού συντάκτη αν αληθεύουν οι πληροφορίες που θέλουν τον Αλέξη Χαρίτση να αναλαμβάνει την προεδρία της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο Νάσος Ηλιόπουλος απέφυγε να απαντήσει παραπέμποντας στο αμέσως επόμενο διάστημα.

«Να περιμένετε λίγες μέρες και θα τα δείτε όλα» είπε.

«Κάντε υπομονή λίγες μέρες κα θα τα δείτε όλα », συμφώνησε από την πλευρά του και ο κ. Χαρίτσης.

Το κείμενο αποχώρησης

«Για μια πολιτική της ευθύνης και της ελπίδας. Συνεχίζουμε.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο. Οι εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2023 ανέδειξαν μια ισχυρή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία νιώθει παντοδύναμη να συνεχίσει την αντικοινωνική της πολιτική και να επιβάλλει μια δεξιά ατζέντα σε κρίσιμα θέματα που σφραγίζουν το μέλλον της χώρας. Ο πολιτικός άξονας έχει μετατοπιστεί προς τα Δεξιά, η άκρα Δεξιά και οι αντιδραστικές αντιλήψεις κερδίζουν έδαφος, η βαρβαρότητα της καθημερινότητας μετατρέπεται σε νέα κανονικότητα. Απέναντι σε αυτήν την εξέλιξη, οι δυνάμεις της προοδευτικής αντιπολίτευσης εμφανίζονται σε απόσταση από τις αγωνίες και τα προβλήματα των πολιτών. Το θέμα είναι βαθιά πολιτικό. Απουσιάζει ένα σύγχρονο πολιτικό και κοινωνικό σχέδιο που πείθει, όχι ρητορικά, αλλά στην πράξη, ότι μπορούμε να νικήσουμε την κυριαρχία της Δεξιάς. Και όμως. Οι δυνατότητες υπάρχουν.

Εκατομμύρια πολίτες αναζητούν μια ισχυρή, προγραμματική και οραματική αντιπολίτευση που θα μπορέσει να εκφράσει ένα νέο σχέδιο για την προοδευτική αναγέννηση της χώρας. Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Αλλά αυτό απαιτεί μια σύγχρονη αριστερή πολιτική της ευθύνης και της ελπίδας. Που θα πείθει και θα εμπνέει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βιώνει μια διαλυτική κρίση. Ο νέος Πρόεδρος του κόμματος και η ηγετική ομάδα αρνούνται να αναγνωρίσουν και να συζητήσουν τον πολιτικό πυρήνα του προβλήματος. Αντί αυτού, επιλέγουν το ερμηνευτικό σχήμα του «εσωτερικού εχθρού» και της «Πέμπτης Φάλαγγας». Όταν δεν επιλέγουν τις επιθέσεις και τις προσβολές, καταφεύγουν σε έναν απλουστευτικό, κενό περιεχομένου, λόγο με γενικόλογα συνθήματα. Τα αποτελέσματα είναι ορατά. Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βυθίζεται στην ανυποληψία και στην απαξίωση. Είναι μια επώδυνη και διαλυτική διαδικασία που πλήττει όχι μόνο το ιστορικό κόμμα της Αριστεράς, αλλά συνολικά τις προοδευτικές δυνάμεις και τη Δημοκρατία της χώρας.

Ο Στέφανος Κασσελάκης αναδείχθηκε δημοκρατικά. Αλλά πορεύεται αντιδημοκρατικά. Διαλύει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τον μετατρέπει σε ένα άμορφο κόμμα, ενώ την ίδια στιγμή το πολιτικό του στίγμα εκπέμπει ένα συνονθύλευμα αντιφατικών απόψεων χωρίς κανένα προγραμματικό βάθος. Ένδειξη αυτής της παθογένειας είναι οι θέσεις που εκφράζει ο Πρόεδρος για κρίσιμα ζητήματα, όπου με ευκολία τη μια μέρα δηλώνει την υποταγή του κόμματος στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και την άλλη ξεσπαθώνει ρητορικά,αλλά καθόλου πειστικά εναντίον τους. Η αναξιοπιστία του, η υπονόμευση του κυβερνητικού έργου της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ (2015-2019), η αυταρχική συμπεριφορά που είδαμε στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας. Είναι μια πορεία, δυστυχώς, δίχως επιστροφή.

Όσες και όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο αναγνωρίζουμε την ανάγκη και αναλαμβάνουμε την ευθύνη μιας αποφασιστικής τομής στην πορεία εκφυλισμού και απαξίωσης της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων στη χώρα μας. Αναγνωρίζουμε τις δικές μας ευθύνες στην ανοχή, στο όνομα της πολιτικής ενότητας, σε προβληματικά φαινόμενα που οδήγησαν στην κρίση του κόμματος, την ανοχή σε διχαστικές συμπεριφορές που τροφοδότησαν το αντί-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και απομάκρυναν από κοντά μας προοδευτικούς πολίτες καλής θέλησης. Την ίδια στιγμή παραμένουμε περήφανοι για όσα καταφέραμε την περίοδο 2015-2019 με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε το έργο να διασώσει την κοινωνική συνοχή μιας χρεωκοπημένης χώρας. Κρατάμε από την πολύτιμη και δύσκολη αυτή μάχη τις μεγάλες τομές στην κοινωνική και εργατική πολιτική, την επιτυχία της εξόδου από τα Μνημόνια, την εθνική αυτοπεποίθηση που οδήγησε στην Συμφωνία των Πρεσπών. Και κυρίως κρατάμε την επίγνωση ότι η σύγχρονη Αριστερά είναι αυτή που συγκρούεται και σχεδιάζει, που μιλά συγκεκριμένα και αναλαμβάνει την ευθύνη της άσκησης πολιτικής, που αλλάζει τις ζωές των ανθρώπων στο σήμερα. Η δική μας Αριστερά δεν περιορίζεται στη θέση της συνεπούς αντιπολίτευσης. Είναι η Αριστερά που διεκδικεί την κυβέρνηση. Λέει αυτό που πιστεύει και πιστεύει αυτό που λέει.

Εμείς, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, σήμερα αποχωρούμε από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.Το βήμα που κάνουμε εκκινεί από μια σκληρή παραδοχή. Η κατάσταση που έχει παγιωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν μας επιτρέπει να υπερασπιστούμε, να υλοποιήσουμε και να ανανεώσουμε το πρόγραμμα και το πολιτικό σχέδιο με βάση το οποίο διεκδικήσαμε την υποστήριξη και την ψήφο των πολιτών στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις.Η ιδεολογική μετατόπιση από αρχές και αξίες της σύγχρονης Αριστεράς, η ανεπάρκεια και οι αντιφατικές τοποθετήσεις της νέας ηγετικής ομάδας, στερούν κάθε αξιοπιστία. Ακυρώνουν κάθε προσπάθεια συσπείρωσης ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων από όλο το φάσμα της Αριστεράς, της Κεντροαριστεράς και της Οικολογίας και νικηφόρας πορείαςενάντια στην πολιτική της ΝΔ.

Σήμερα όμως κάνουμε ένα βήμα που κοιτάει στο μέλλον. Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτικά ισχυρή και προγραμματικά οραματική προοδευτική αντιπολίτευση, που όχι μόνο θα αμφισβητεί την ηγεμονία της Νέας Δημοκρατίας, αλλά θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανατροπή της. Αυτό απαιτεί τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου πολιτικού περιεχομένου πάνω στα μεγάλα ερωτήματα της εποχής μας: την κλιματική κρίση που επικαθορίζει συνολικά μία νέα ιστορική περίοδο, την ενδυνάμωση της εργασίας στις νέες προκλήσεις, το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, τις κοινωνικές ανισότητες, τις σύγχρονες έμφυλες και φεμινιστικές διεκδικήσεις, το περιεχόμενο και τους θεσμούς της Δημοκρατίας. Τα σύγχρονα αιτήματα που συνομιλούν με τον στρατηγικό στόχο για σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία.Ο πολιτικός χρόνος είναι πυκνός και απαιτεί τολμηρά βήματα. Οι παλιές συνταγές έχουν δείξει τα όριά τους.

Δική μας φιλοδοξία είναι να συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός αριστερού και προοδευτικού χώρου που θα διαμορφώσει τις απαντήσεις και το πολιτικό σχέδιο που θα ανταποκρίνεται στις αναζητήσεις και στις προσδοκίες των πολιτών. Όχι μόνοι και μόνες μας. Όχι με τη λογική της τεχνητής συγκόλλησης παλιών ή νέων θραυσμάτων. Αλλά μέσα από την πολιτική και οργανωτική δουλειά από τα κάτω, από την ανασύνθεση των προοδευτικών δυνάμεων, από την διαμόρφωση ενός σύγχρονού πολιτικού και κοινωνικού ρεύματος με τους αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες, με τα σύγχρονα κοινωνικά κινήματα, με τις δυνάμεις της πολιτικής οικολογίας, με τους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη ενάντια στους αποκλεισμούς, στις διακρίσεις, στις δυσκολίες και στον εκφασισμό της καθημερινής ζωής.

Μπορούμε να νικήσουμε. Το 2024 σφραγίζεται από το ορόσημο των 50 ετών της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας. Έχει έρθει η ώρα για μια επανεκκίνησητης Δημοκρατίας. Μια νέα πορεία για τη χώρα που θα στηρίζεται στα μεγάλα κεκτημένα της Μεταπολίτευσης, αλλά την ίδια στιγμή θα προωθεί αποφασιστικές τομές και προοδευτικές πολιτικές που δίνουν υπόσταση στο σύγχρονο περιεχόμενο της Δημοκρατίας: μια κοινωνία ισότητας, ελευθερίας και δικαιοσύνης. Μια κοινωνία ασφάλειας, συμπερίληψης και καλύτερης ζωής.

Σε αυτόν τον στόχο θα αφιερώσουμε όλες μας τις δυνάμεις».

Απόχώρησε και ο Παπαδημούλης

Υποβάλλω, επίσης, την παραίτησή μου από τη θέση του Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που κατέχω από τον Ιούλιο του 2014, μετά από πρόταση του Αλέξη Τσίπρα και ομόφωνη στήριξη των Ευρωβουλευτών μας. 

Είναι αυτονόητο ότι θα συνεχίσω να μετέχω στην Ευρωομάδα της Αριστεράς, την οποία άλλωστε και εκπροσωπώ τα τελευταία 10 χρόνια στο Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

Μετά την ολοκλήρωση της θητείας μου στο Ευρωκοινοβούλιο, θα συνεχίσω να στηρίζω τις ιδέες και τις αξίες της σύγχρονης ευρωπαϊκής Αριστεράς, ως απλός υποστηρικτής, από τα μετόπισθεν, μακριά από αιρετά αξιώματα»

Διαβάστε και την ανάρτηση του στο X: 



Έκθεση απολογισμός της ΕΥΠ - Η απειλή της τρομοκρατίας - Η δήθεν νεκρή Μαρία

 



Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών συνέταξε έκθεση πεπραγμένων και την δημοσιοποίησε.

Με τίτλο «Ετήσια έκθεση προτεραιοτήτων και τομέων δράσης», η 19σέλιδη έκθεση της ΕΥΠ αφορά στο διάστημα Σεπτεμβρίου 2022-Αυγούστου 2023 και αναφέρεται στο έργο της υπηρεσίας κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής.

Στο εισαγωγικό σημείωμα του επικεφαλής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη, αναφέρεται:

«Η έκθεση προτεραιοτήτων και τομέων δράσης, που για πρώτη φορά ανακοινώνει η Υπηρεσία, αποτελεί καινοτομία και μια προσπάθεια να γίνει αντιληπτό, τόσο από εξοικειωμένους με τέτοια θέματα αξιωματούχους, ειδικούς και επαγγελματίες , όσο και από το ευρύτερο κοινό, το έργο της Ε.Υ.Π. την περίοδο Σεπτεμβρίου 2022 – Αυγούστου 2023, αλλά και η σημασία της Αποστολής της στην σημερινή συγκυρία.

Είναι γεγονός ότι σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε πολλές άλλες χώρες με επίσης δημοκρατική παράδοση, όπου όμως οι Υπηρεσίες Πληροφοριών απολαμβάνουν της πλήρους εμπιστοσύνης του λαού και αναγνωρίζονται ως θεσμός κρίσιμης σημασίας για την ασφάλεια και ευημερία της χώρας, στην Ελλάδα, για μια σειρά λόγων που παραπέμπουν στην ταραγμένη ιστορία μας με εμφυλίους και δικτατορικά, ή και αυταρχικά, καθεστώτα, η Ε.Υ.Π. πρέπει ακόμα να προσπαθήσει αρκετά για να κατακτήσει στην κοινή συνείδηση, τη θέση που πρέπει να έχει ως ένας εθνικός κρατικός φορέας στην υπηρεσία, του κράτους και του λαού, στο σύνολό του.

Στην κατεύθυνση αυτή ελπίζουμε να λειτουργήσει η δημοσίευση της ετήσιας έκθεσης της Υπηρεσίας μας, με την οποία εγκαινιάζεται και στη χώρα μας μια πρακτική που έχει δοκιμαστεί με επιτυχία από πολλές αντίστοιχες υπηρεσίες στο εξωτερικό».

Στην έκθεσή η ΕΥΠ χαρακτηρίζει τη δράση ξένων κατασκόπων ως σημαντική απειλή για την ασφάλεια σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ αναφέρεται στην υπόθεση με τη Ρωσίδα που χρησιμοποιούσε το όνομα «Μαρία Τσάλα» και δρούσε στο Παγκράτι. Επίσης, στην έκθεση αναφέρεται και ο 39χρονος Ρώσος «Αλέξανδρος», που βρέθηκε στο επίκεντρο έρευνας της αυστριακής υπηρεσίας πληροφοριών και ταξίδευε στην Ελλάδα με την ελληνική ιθαγένεια, που απέκτησε με πλαστά δικαιολογητικά.

Αναφορά γίνεται και στην υπόθεση της «μικρής Μαρίας»: «στο πλαίσιο πληροφοριακής επιχείρησης, αποκαλύφθηκε κατασκευασμένο αφήγημα μεταναστών σχετικά με τη δήθεν ύπαρξη νεκρού ανήλικου κοριτσιού».

Ως μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις χαρακτηρίζεται η τρομοκρατία: «Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση κυρίως λόγω της ενδεχόμενης διέλευσης από τη χώρα μας ατόμων, τα οποία μετακινούνται από και προς τις εμπόλεμες ζώνες με αδιευκρίνιστους σκοπούς», αναφέρει η έκθεση και σημειώνει ότι βρίσκεται σε συνεργασία με υπηρεσίες του εξωτερικού για το ενδεχόμενο παρείσφρησης τρομοκρατών σε μεταναστευτικές ροές.

Η έκθεση, επίσης, αναφέρει: «Οι εξτρεμιστικές ενέργειες που έχουν σημειωθεί στην χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες προέρχονται τόσο από τον ακροαριστερό και αναρχικό χώρο, όσο και από τον βίαιο ακροδεξιό εξτρεμιστικό χώρο. Οι συγκεκριμένοι χώροι έχουν έντονη όσμωση και διεθνή διασύνδεση με εξτρεμιστικές ομάδες προερχόμενες από την Ευρώπη και άλλες Ηπείρους. Υπάρχουν επίσης βίαιες ακτιβιστικές και εξτρεμιστικές ομάδες που εμπνέονται από ακραίες αντιλήψεις, καθώς και από διάφορες θεωρίες συνωμοσίας, που ενισχύθηκαν περισσότερο κατά την περίοδο της πανδημίας και των οποίων η δράση συχνά εκφεύγει του νόμου και μπορεί να καταφεύγει στη βία».

Διαβάστε ΕΔΩ την έκθεση της ΕΥΠ



Δριμιώτης : Τον Ανδρουλάκη άλλα τον ρωτάνε άλλα απαντάει - Ο Κασσελάκης πάσχει από ναπολεοντισμό

 


«Ο κ. Κασσελάκης πάσχει από νεπολεοντισμό, έχει πιστέψει ότι έχει μία μεγαλοσύνη» τόνισε ο πολιτικός αναλυτής Ανδρέας Δρυμιώτης, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Δρυμιώτης βρέθηκε καλεσμένος στον τηλεοπτικό σταθμό «One Channel» και στην εκπομπή «Εδώ», με τον δημοσιογράφο Σταμάτη Ζαχαρό, όπου κλήθηκε να σχολιάσει τα όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, τις δημοσκοπήσεις, αλλά και το ΠΑΣΟΚ που όπως τόνισε «δεν κερδίζει» τα αναμενόμενα.

«Ένα κόμμα που ξεκίνησε απο το 3% έφτασε 35% μετά πήγε στο 31%, μετά στο 21%, μετά στο 17% και τώρα είναι δημοσκοπικά στο 12%, αυτό δεν είναι black Friday, είναι black black Friday» είπε ο κ. Δρυμιώτης αναφερόμενος στην ατάκα του πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ όπως τον ξέρουμε έχει τελειώσει. Ο κ. Κασσελάκης εξελέγη με σύνθημα ''μπορώ να κερδίσω τον Μητσοτάκη'', ωστόσο δεν φαίνεται αυτό» υπογράμμισε ο κ. Δρυμιώτης.

«Από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι ο κ. Κασσελάκης κάνει περισσότερο κακό παρά καλό» τόνισε αναφερόμενος στις πρόσφατες έρευνες που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει πιθανότητα ο Στέφανος Κασσελάκης όταν και αν ολοκληρωθεί η διάσπαση να φτιάξει ένα κεντρώο ή ένα διαφορετικό κόμμα και να κερδίσει νέες ψήφους ο κ. Δρυμιώτης απάντησε:

«Έχω την εντύπωση ότι αυτή ήταν η προσδοκία αυτών που ψήφισαν τον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά ένας άνθρωπος που πήγε σε μία εκδήλωση που έγινε προς τιμήν του (παρουσίαση βιβλίου Ξενοφώντα Κοντιάδη ''Το φαινόμενο Κασσελάκης'') και σηκώθηκε να φύγει πριν την αποφώνηση, είναι γκαφατζής. Δεν μπορεί να προσβάλεις το ακροατήριο που ήρθε να σε ακούσει σε μία εκδήλωση που έγινε προς τιμήν σου. Γιατί να πας σε γεύμα με τον κ. Βαξεβάνη; Ο άνθρωπος πάσχει από ναπολεοντισμό, έχει πιστέψει ότι έχει μία μεγαλοσύνη και δεν δίνει καμία σημασία. Και δεν είναι μόνο αυτή η γκάφα. Πιστεύω κάνει κακό στον ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε στο σχόλιό του ο Ανδρέας Δρυμιώτης αναφερόμενος στις εσωκομματικές εξελίξεις του ΣΥΡΙΖΑ και στον Στέφανο Κασσελάκη.

Μάλιστα ο κ. Δρυμιώτης συνέκρινε την εκλογή του ακροδεξιού Χαβιέρ Μιλέι με την εκλογή Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ. «Πριν 30 χρόνια η Αργεντινή μπήκε σε μία περιπέτεια και έβγαλαν κάποιον που τάζει τα πάντα. Έτσι εξελέγη και ο Κασσελάκης, από τους απεγνωσμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ»

Ο κ. Δρυμιώτης σχολιάζοντας γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν έχει το αναμενόμενο κέρδος από την δημοσκοπική βύθιση του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε αρχικά πως «διάβασα ένα τρολ πριν λίγες ημέρες. ''Ο ΕΟΦ ενέκρινε τις ομιλίες Ανδρουλάκη ως καταπραϋντικό για να κοιμάσαι''. Εγώ από μαζοχισμό τις έχω δει όλες. Ο άνθρωπος άλλα τον ρωτάνε άλλα απαντάει. Το θέμα των υποκλοπών πολιτικά έχει κριθεί. Ποινικά δεν έχει κριθεί. Ο κόσμος αν τον ρωτήσεις σήμερα, το απασχολεί η ακρίβεια».



Ρομά πέταξαν μολότοφ σε λεωφορείο - Ανθρωποκυνηγητό για την σύλληψη τους

 


Επίθεση με βόμβα μολότοφ σε λεωφορείο του ΟΑΣΑ στα Άνω Λιόσια πραγματοποίησαν Ρομά το βράδυ της Τετάρτης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, περίπου στις 10 το βράδυ στη συμβολή των οδών Σκουφά και Φυλής, μια ομάδα 4 Ρομά πέταξαν βόμβα μολότοφ στο λεωφορείο Β12, που πραγματοποιεί τη διαδρομή 'Ανω Λιόσια (Πανόραμα) - Στ. Αττική.

Από την επίθεση προκλήθηκε φωτιά στο λεωφορείο η οποία και κατασβέστηκε ενώ δεν τραυματίστηκε κάποιος από τους επιβαίνοντες.

Σε εξέλιξη είναι έρευνα της ΕΛ.ΑΣ για τον εντοπισμό και την σύλληψη των αδίστακτων κακοποιών Ρομά.



Αποχώρησε ο Τομέας Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ - 11 μέλη στο Ηνωμένο Βασίλειο - 21 στον Πειραιά


 

Οι αποχωρήσεις απο το κόμμα Κασσελάκη - ακροαριστερού Πολάκη συνεχίζονται.

Εχθές ήταν η μαζική αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ του Τομέα Δικαιωμάτων, στον οποίο συμμετείχαν βαριά στελέχη της «Ομπρέλας», όπως οι Πάνος Λάμπρου, Αννέτα Καββαδία και Τασία Χριστοδουλοπούλου. Ακολούθησε η έξοδος 21 στελεχών του κόμματος στον Πειραιά, αλλά και η παραίτηση 11 μελών του κόμματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, μεταξύ των οποίων ο Αντώνης Τζανακόπουλος, αδελφός του πρώην Υπουργού και Βουλευτή, Δημήτρη.

Τα στελέχη του Ηνωμένου Βασίλειου, στο κοινό κείμενό τους αναφέρουν, μεταξύ άλλων, πως «η τάση του νέου προέδρου να μιλάει «αδιαμεσολάβητα» με την γλώττα και να προτρέχει της διανοίας, βαθαίνει το χάσμα και μας αποξενώνει περισσότερο. Δεν αγωνιστήκαμε τόσα χρόνια για να επαναφέρουμε την Ελλάδα των νοικοκυραίων, όπου ούτε η Αριστερά ούτε η διαφορετικότητα έχουν θέση». Ήδη, η αρνητική αποτύπωση του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις έχει προκαλέσει οριζόντιο προβληματισμό στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε σημείο που ακόμη και στελέχη της πλειοψηφίας να σχολιάζουν πως «και πολύ μας δείχνουν», με βάση την εικόνα διάλυσης και εσωστρέφειας.



Ξεπέρασαν τα 7 εκατομμύρια οι απαντημένες κλήσεις πολιτών στο 1555


 

Πάνω  από 7 εκατομμύρια κλήσεις έχει εξυπηρετήσει στους 27 μήνες λειτουργίας του το 1555, ο Ενιαίος Αριθμός Εξυπηρέτησης Πολιτών του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

  • Από τον Ιούλιο του 2021 έως και τον Οκτώβριο του 2023, το 1555 είχε δεχθεί συνολικά 7.342.103  κλήσεις, από τις οποίες απαντήθηκαν οι 7.010.544, με το μέσο χρόνο αναμονής να ανέρχεται στα 9 δευτερόλεπτα (με βάση τον τελευταίο μήνα).
  • Από αυτές τις κλήσεις (7.010.544 ) το 99,65% έχουν απαντηθεί, είτε αμέσως είτε εντός λίγων ημερών. Το υπόλοιπο 0,35% αφορά σε προσωποποιημένα αιτήματα, τα οποία χειρίζονται ειδικές ομάδες στελεχών του Υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων.
    • Ο e-ΕΦΚΑ καταγράφει τον μεγαλύτερο αριθμό τηλεφωνημάτων, καθώς μέχρι τώρα έχουν εξυπηρετηθεί 4.880.375 κλήσεις πολιτών για θέματα της αρμοδιότητάς του. Το ποσοστό των επιλυμένων αιτημάτων ανέρχεται σε 99,73%.
    • Για τα θέματα αρμοδιότητας της ΔΥΠΑ έχουν εξυπηρετηθεί συνολικά 1.054.493 κλήσεις και το ποσοστό των επιλυμένων αιτημάτων φθάνει στο 99,88%.
    • Για θέματα αρμοδιότητας του ΟΠΕΚΑ, έχουν απαντηθεί 785.046 κλήσεις, για θέματα Εργασιακών Σχέσεων134 κλήσεις, για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης 28.214 κλήσεις και για θέματα Ισότητας Φύλων/Δημογραφικής Πολιτικής 12.761 κλήσεις.
    • Το 1555 έχει προωθήσει απευθείας 7.364 κλήσεις στη Γραμμή SOS 15900, για άμεση συμβουλευτική και ψυχολογική στήριξη σε γυναίκες θύματα βίας, καθώς και 12.338 κλήσεις που αφορούν τον Προσωπικό Βοηθό για Άτομα με Αναπηρία. Επίσης, έχουν προωθηθεί 9.707 κλήσεις, οι οποίες αφορούν καταγγελίες στην Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας.

Παράλληλα, ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η αύξηση που σημειώνεται στη χρήση της αναβαθμισμένης ιστοσελίδας 1555.gov.gr, μέσω της οποίας οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τις διαθέσιμες ψηφιακές υπηρεσίες όλων των φορέων που εποπτεύει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης καθώς και να υποβάλλουν και να παρακολουθούν την πορεία προσωποποιημένων αιτημάτων, χωρίς να απαιτείται κλήση στο τηλεφωνικό κέντρο. Μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2023 είχαν υποβληθεί 42.696 αιτήματα μέσω της ιστοσελίδας 1555.gov.gr.

 

 



Σε τρεις άξονες οι πρωτοβουλίες και τα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πληθωριστικής κρίσης

 



  • Πρώτον, λαμβάνοντας μέτρα για την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος όλων των πολιτών με αυξήσεις μισθών και συντάξεων, όπως είναι – μεταξύ άλλων- η αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, η αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά, το επίδομα μητρότητας στις αγρότισσες και τις γυναίκες ελεύθερους επαγγελματίες και η νέα αύξηση των συντάξεων.
  • Δεύτερον με πρωτοβουλίες όπως το «Καλάθι του Νοικοκυριού» και η «Μόνιμη Μείωση Τιμής» στην οποία έχουν ενταχθεί περισσότεροι από 883 κωδικοί προϊόντων που υπάγονται σε 37 κατηγορίες αγαθών και με στοχευμένα μέτρα που στηρίζουν κυρίως τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, όπως το έκτακτο επίδομα ύψους 352 εκατ. ευρώ που θα δοθεί σε 2,3 εκατομμύρια δικαιούχους αλλά και η αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος κατά 8%, η ενίσχυση των συνταξιούχων που έχουν προσωπική διαφορά, το επίδομα θέρμανσης, το youth pass, το market pass στη Θεσσαλία και τον Έβρο. Πάντοτε όμως σύμφωνα με τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας, χωρίς να υποθηκεύουμε τις επόμενες γενιές.
  • Τρίτον, την συνέχιση των εντατικών ελέγχων για τον περιορισμό των φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας. Ήδη από την αρχή της χρονιάς όπως έχει ανακοινώσει το αρμόδιο Υπουργείο έχουν πραγματοποιηθεί 20.000 έλεγχοι και έχουν επιβληθεί, σε περιπτώσεις παραβάσεων, πρόστιμα που αγγίζουν τα 8 εκατομμύρια ευρώ.


Μητσοτάκης : Στρατηγική μας επιδίωξη: ο πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός


 

Από την ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας:

  • Όπως έχω πει, στην πρώτη τετραετία επικεντρωθήκαμε στην επούλωση των πληγών μετά την καταστροφική διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα πολλές και διαφορετικές κρίσεις: από τις μεταναστευτικές εισβολές και την παγκόσμια πανδημία μέχρι τις εθνικές προκλήσεις στο Αιγαίο, και από τις φυσικές καταστροφές μέχρι τα κύματα της ακρίβειας, τον πόλεμο της Ουκρανίας και την ενεργειακή έκρηξη.
  • Στην καινούργια περίοδο το πολιτικό στοίχημα είναι άλλο: να εντοπίσουμε και να ξεριζώσουμε τις αιτίες αυτών των πληγών, ενώ παράλληλα να σταθούμε ανθεκτικοί απέναντι στις προκλήσεις των καιρών, με πρώτη εκείνη της κλιματικής αλλαγής.
  • Όπλο μας θα είναι οι τολμηρές μεταρρυθμίσεις, με γενναίες τομές και αλλαγές. Στρατηγική μας επιδίωξη: ο πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός. Οι συντονισμένες παρεμβάσεις, δηλαδή, σε όλα τα πεδία της δημόσιας ζωής, ώστε η καθημερινότητα του πολίτη να βελτιώνεται παντού: στο εισόδημα, στην  υγεία, στην εξυπηρέτηση, στο κράτος, αλλά και στις σπουδές των παιδιών του.
  • Ακριβώς γι’ αυτό το έργο μας γίνεται δυσκολότερο. Γιατί οι διαχρονικές παθογένειες έχουν θεμέλια γερά, απαιτώντας πρωτοβουλίες οι οποίες για να αποδώσουν χρειάζονται χρόνο και επιμονή. Έχουμε όμως και την πολιτική βούληση και το κομματικό σθένος να δώσουμε αυτόν τον αγώνα. Αλλά κυρίως έχουμε την εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας, όπως τη σφράγισαν οι διαδοχικές εκλογές. Αυξάνοντας τη διαφορά μας από τα υπόλοιπα κόμματα, διευρύνοντας ακόμα περισσότερο την επιρροή της δικής μας παράταξης. Ένα γεγονός πρωτόγνωρο στη διάρκεια της μεταπολίτευσης.
  • Η κυβέρνηση από τους πρώτους κιόλας μήνες προώθησε 20 νομοσχέδια, με κοινό τους στόχο έναν: τις μεταρρυθμίσεις.
    • Ξεκινήσαμε τον Ιούλιο με την εφαρμογή του 50% των οικονομικών μας δεσμεύσεων, ύψους 4,4 δισεκατομμυρίων, προβλέποντας αυξημένες αποδοχές στο Δημόσιο, ύστερα από 14 χρόνια, νέα ενίσχυση στις συντάξεις, αύξηση του αφορολόγητου για τις οικογένειες, καταβολή του «Youth Pass» στους νέους μας.
    • Συνεχίσαμε με το νέο σύστημα ανάδειξης στην κρατική πυραμίδα, μακριά από τα δεσμά του πολιτικού συστήματος. Διασφαλίζουμε έτσι πως οι δημόσιοι φορείς θα διοικούνται πια από τους κατάλληλους ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις, με στόχους βάσει των οποίων όλοι θα αξιολογούνται.
    • Δρομολογούμε επίσης τομές στην υγεία, ενισχύοντας το ΕΚΑΒ με προσωπικό, εκπαίδευση, εξοπλισμό, ώστε να ανταποκρίνεται πιο γρήγορα, πιο αποτελεσματικά. Επεκτείνουμε δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για περισσότερα νοσήματα για όλους τους πολίτες. Υπογράφηκαν ήδη οι συμβάσεις ανακαίνισης των Τμημάτων Επείγοντων Περιστατικών στα πρώτα εννέα νοσοκομεία. Και το κυριότερο, είπαμε και το κάνουμε πράξη: 6.500 νέες προσλήψεις στο ΕΣΥ.
    • Το επόμενο βήμα μας αφορά μία μεγάλη εθνική πρωτοβουλία. Ένα ζήτημα για το οποίο είχα μιλήσει εκτενώς προεκλογικά, για το οποίο είχαμε δεσμευτεί στον πολιτικό μας λόγο. Αναφέρομαι στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με 10 συγκεκριμένες παρεμβάσεις κοινωνικής δικαιοσύνης: από τη διασύνδεση των POS και των ταμειακών μηχανών με την ΑΑΔΕ μέχρι τη ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, από την κατάργηση των μετρητών στις αγορές των ακινήτων μέχρι τα ηλεκτρονικά τιμολόγια και το χτύπημα του λαθρεμπορίου καυσίμων.
      • Το νομοσχέδιο βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση. Το ξέρετε καλά, προβλέπει ένα πιο δίκαιο σύστημα φορολόγησης ελεύθερων επαγγελματιών. Έχουμε μιλήσει πολύ για τα ζητήματα της κοινωνικής δικαιοσύνης στη φορολογία. Δεν γίνεται το 50% των ελεύθερων επαγγελματιών να δηλώνει μηδενικό κέρδος, το 85% κάτω των 10.000 ετησίως. Ούτε γίνεται ο εργοδότης να εμφανίζει μικρότερο εισόδημα από τους εργαζομένους του.
      • Το σύστημα το οποίο εισηγούμαστε συνοδεύεται από μία ακόμα προεκλογική μας δέσμευση που γίνεται πράξη έναν χρόνο νωρίτερα: τη σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
    • Στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που έχουμε ήδη εισηγηθεί, επανατοποθετούμε σε νέες βάσεις την Πολιτική Προστασία, με βάση την εμπειρία των τελευταίων θεομηνιών. Σύντομα, λοιπόν, θα μπορέσουμε να ψηφίσουμε στη Βουλή ένα συγκροτημένο σχέδιο που θα αυξάνει τον ρόλο της, ενσωματώνοντας τα διδάγματα από ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι.
    • Ενώ στα εθνικά και ευρωπαϊκά μας σύνορα χτίζεται μεθοδικά ο αποτρεπτικός φράχτης, περιορίζοντας τις μεταναστευτικές ροές. Αισθάνομαι, ξέρετε, μια μεγάλη προσωπική δικαίωση, καθώς μπορέσαμε μετά από μεγάλη προσπάθεια να πείσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν νοείται ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης χωρίς ουσιαστική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    • Αλλά και στο διεθνές προσκήνιο, με πιο επίκαιρη την ενεργή μας συμμετοχή στις προσπάθειες να μην εξαπλωθεί η αιματηρή κρίση στη Μέση Ανατολή στην ευρύτερη περιοχή. Ξέρω ότι και σήμερα είναι λογικό στην ελληνική κοινωνία να υπάρχει μια μεγάλη ανησυχία για το τι γίνεται στη γειτονιά μας. Είμαστε μαζί με την Κύπρο, όπως έχουμε πει πολλές φορές, οι δύο χώρες που βρισκόμαστε εγγυτέρα στην κρίση της Μέσης Ανατολής.

Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι είμαστε πια Ευρώπη, αφήσαμε πίσω τις δύσκολες μέρες της προσπάθειας της χώρας να παραμείνει στο ασφαλές λιμάνι της ευρωπαϊκής οικογένειας. Το στοίχημα αύριο είναι πια να γίνουμε Ευρώπη σε όλα τα πεδία. Και το στοίχημα αυτό θα το κερδίσουμε όλες και όλοι μαζί.