Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

Τα οφέλη της μετφορμίνης στην νεφρική και καρδιακή ανεπάρκεια σε άτομα με Διαβήτη.



Ένα από τα φθηνότερα και παλαιότερα φάρμακα για τον διαβήτη, η μετφορμίνη, συνεχίζει να μας αποκαλύπτει πρόσθετα οφέλη, πέραν της μείωσης των τιμών του σακχάρου. Για πολλά χρόνια υπήρχε διστακτικότητα για την μετφορμίνη να χορηγείται σε άτομα που πάσχουν από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και καρδιακή ανεπάρκεια. Ο λόγος ήταν ο φόβος ανάπτυξης γαλακτικής οξέωσης, μιας σημαντική παρενέργειας του φαρμάκου στα άτομα αυτά. Νεότερα όμως δεδομένα δείχνουν ότι η παρενέργεια αυτή είναι σχεδόν αδύνατον να συμβεί και τα άτομα αυτά μπορούν να βοηθηθούν από την μετφορμίνη, όταν αυτή χορηγείται με προσοχή.

Από την μελέτη  United Kingdom Prospective Diabetes Study φάνηκε ότι η μετφορμίνη μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες για εμφάνιση εγκεφαλικού επεισοδίου, κολπικής μαρμαρυγής και θανάτου στα άτομα με διαβήτη. Ο μηχανισμός που το πετυχαίνει φαίνεται να σχετίζεται με την μείωση της θερμιδικής πρόσληψης, την βελτίωση του μεταβολισμού των λιπιδίων και την μείωση των υψηλών τιμών της αρτηριακής πίεσης.

Από την μελέτη Swedish Diabetes Registry φάνηκε ότι και τα άτομα με χρόνια νεφρική νόσο μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα θανάτου κατά 13% παίρνοντας μετφορμίνη. Επίσης φάνηκε ότι η μετφορμίνη μπορεί να μειώσει το ρυθμό έκπτωσης της νεφρική λειτουργίας στον Διαβήτη. Το 2016 η U.S. Food and Drug Administration εξέδωσε οδηγίες για τη χρήση της μετφορμίνης στην νεφρική νόσο, ώστε αυτή να χορηγείται με προσοχή σε άτομα με GFR 30-45 mL/min/1.73 m2.

Η εμφάνιση της καρδιακής ανεπάρκειας στον διαβήτη είναι περίπου 2,5 φορές περισσότερη, σε σχέση με άτομα που δεν έχουν διαβήτη. Τα άτομα που παίρνουν μετφορμίνη, λόγω του διαβήτη, φάνηκε σε μελέτες ότι μείωσαν την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας. Επίσης άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια που έπαιρναν μετφορμίνη μείωσαν την πιθανότητα θανάτου κατά 30%. Ο ευεργετικός μηχανισμός σχετίζεται με την μείωση της λειτουργίας του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, που παρατηρείται στα άτομα που λαμβάνουν μετφορμίνη.

Η μετφορμίνη λοιπόν είναι ασφαλής και μπορεί να χορηγείται υπό προϋποθέσεις και στα άτομα που πάσχουν από Διαβήτη και έχουν χρόνια νεφρική νόσο ή καρδιακή ανεπάρκεια.



Ρηγόπουλος Δημήτριος

Στρατιωτικός Ιατρός, Παθολόγος-Διαβητολόγος,


Πηγή : smarthealth.gr


Συνάντηση των Ιδρυτικών μελών και ιστορικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας στα κεντρικά γραφεία του κόμματος



Συγκινητική η συνάντηση απόψε, με ιδρυτικά μέλη της παράταξης, πρώην κομματικούς αξιωματούχους και βουλευτές, μέλη του Συνδέσμου 1974 δήλωσε ο Γραμματέας της Κ.Ε. της Νέας Δημοκρατίας και πραγματικά ήταν.


Είναι μεγάλη τιμή για τους νεώτερους να υποδέχονται τα ιδρυτικά στελέχη και τους αγωνιστές της παράταξης που είναι πάντα στην πρώτη γραμμή


Με αφορμή την συνάντηση αυτή η Πρόεδρος του Συνδέσμου 1974 και το Δ.Σ. έβγαλαν την ακόλουθη ανακοίνωση :

Η Πρόεδρος κα Σύλβια Ιωαννίδου και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ 1974 ευχαριστούν όλους όσους συμμετείχαν στήν μεγαλειώδη συγκέντρωση στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στίς 24 Ιανουαρίου 2017, παρά  τις  αντίξοες  καιρικές συνθήκες.

Ευχαριστούμε επίσης και  όσους έλαβαν το λόγο και απεδείχθη για μία ακόμα φορά, ότι η συλλογική συνείδηση της παράταξης είναι ενεργή.

Με αυτήν σαν οδηγό θα καθορίσουμε και το πρόγραμμα δράσης μας το οποίο θα σας κοινοποιήσουμε.


Στο περιουσιολόγιο καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία



Oι τραπεζικές καταθέσεις, τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, τα αμοιβαία κεφάλαια εσωτερικού και οι μετοχές σε εταιρείες θα περιληφθούν στο περιουσιολόγιο, σύμφωνα με ανακοίνωση της υφυπουργού Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου. Αν και ο νόμος δεν το προβλέπει, τις προσεχείς μέρες θα κατατεθεί διάταξη στη Βουλή που θα ορίζει την υποχρεώση των φορολογουμένων να δηλώνουν καταθέσεις, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ.

Σύμφωνα με την υφυπουργό, το περιουσιολόγιο θα χρησιμοποιηθεί κατ’ αρχήν για τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» των φορολογουμένων και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, κάτι που σημαίνει ότι θα αποτελέσει την κύρια βάση για τη φορολόγηση των εισοδημάτων μελλοντικά.

Στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο θα συγκεντρωθούν πληροφορίες που αφορούν: ακίνητα, οχήματα, μετρητά, επενδυτικό χρυσό, εναέρια μέσα μεταφοράς, σκάφη αναψυχής, μετοχές, εταιρικά μερίδια, εταιρικές μερίδες, συμμετοχές σε επιχειρήσεις οποιασδήποτε μορφής, τραπεζικούς λογαριασμούς, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, αμοιβαία κεφάλαια, παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα και λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα και υπηρεσίες, κινητά μεγάλης αξίας.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του έργου του περιουσιολογίου που θα αναλάβει η ιδιωτική εταιρεία είναι τα εξής:

• Χρήστες του συστήματος θα είναι όλοι οι φορολογούμενοι (εξωτερικοί χρήστες), καθώς και στελέχη της Φορολογικής Διοίκησης (εσωτερικοί χρήστες).

• Το σύστημα θα υποστηρίζει την υποδοχή και ενσωμάτωση δεδομένων περιουσίας από άλλα πληροφοριακά συστήματα της ΓΓΔΕ ή και άλλων φορέων, ακόμα και στην περίπτωση κατά την οποία αυτά δεν τηρούνται μηχανογραφικά.

• Θα δίνεται η δυνατότητα στους εξωτερικούς χρήστες να εισάγουν πληροφορίες για περιουσιακά στοιχεία, οι οποίες μακροπρόθεσμα θα διασταυρώνονται με την αρμόδια αρχή.

• Θα υπάρχει η δυνατότητα τροποποίησης λανθασμένων πληροφοριών από τον φορολογούμενο.

• Θα υπάρχει δυνατότητα καταχώρισης των περιουσιακών στοιχείων, τα οποία αποκαλύπτονται έπειτα από έλεγχο ο οποίος έχει καταστεί οριστικός.

• Θα γίνεται αναλυτική ή και συγκεντρωτική επεξεργασία των δεδομένων του συστήματος για την παραγωγή στατιστικών, αναφορών και ενημερωτικών εκθέσεων.

• Θα υπάρχει η δυνατότητα επεξεργασίας - αξιολόγησης των δεδομένων των φορολογουμένων για τον εντοπισμό πιθανής αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης.

• Θα υπάρχει δυνατότητα συσχέτισης περιουσιακών στοιχείων μεταξύ φυσικών και νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων και ταυτόχρονη παρακολούθηση.

Μέχρι να ολοκληρωθεί η εφαρμογή, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα συγκεντρώνει σε ηλεκτρονική μορφή στοιχεία που αφορούν τραπεζικές καταθέσεις, πληρωμές δανείων, πιστωτικές κάρτες, έσοδα από πώληση περιουσιακών στοιχείων, ασφάλιστρα, αποζημιώσεις, δωρεές, αλλά και δεδομένα που αφορούν τις δαπάνες που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι, όπως τα ποσά που ξοδεύουμε για ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, κινητή και σταθερή τηλεφωνία, αλλά και πληρωμές για ασφαλιστικά συμβόλαια.



Έντυπη Καθημερινή


Ζητούν την κατάργηση του Ειδικού Φόρου στο κρασί 48 βουλευτές της ΝΔ



Ζητούν να μάθουν πόσα ήταν τα έσοδα από την εφαρμογή αυτού του μέτρου για το έτος 2016.

Eρώτηση κατέθεσαν 48 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ανάμεσα στους οποίους, ο βουλευτής Αχαΐας Ιάσονας Φωτήλας που εντάχθηκε πρόσφατα στο κόμμα, ο βουλευτής Αχαϊας Ανδρέας Κατσανιώτης, ο βουλευτής Ηλείας Κωνσταντίνος Τζαβάρας και ο Χρίστος Δήμας βουλευτής Κορινθίας, για την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ανάχωμα προς την άνθηση της παραγωγής ελληνικού κρασιού αποτελεί η απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ για επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί.

Η απόφαση αυτή, πέρα από το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας που προκαλεί στις ελληνικές επιχειρήσεις, αποδεικνύεται αναποτελεσματικό μέτρο, το οποίο προσφέρει ελάχιστο δημοσιονομικό όφελος για το κράτος, την ώρα που εγκλωβίζει τις οινικές επιχειρήσεις σε μία ατελείωτη γραφειοκρατία, στην οποία αδυνατούν να ανταπεξέλθουν και οι ίδιοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Πολιτείας.

Για το λόγο αυτό ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί εάν προτίθενται να καταργήσουν άμεσα τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί καθώς και πόσα ήταν τα έσοδα από την εφαρμογή αυτού του μέτρου για το έτος 2016.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Προς τους Υπουργούς

- Οικονομικών

- Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Θέμα: Κατάργηση του Ειδικού Φόρου στο Κρασί

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Η παραγωγή ελληνικού κρασιού βρίσκεται σε άνθηση τα τελευταία χρόνια, με ολοένα και πε-ρισσότερες οινικές επιχειρήσεις να επενδύουν στην ποιοτική εμφιάλωση και την εξωστρέφεια. Ανάχωμα προς αυτή την πορεία αποτελεί η απόφαση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να επιβληθεί από 01.01.2016 «Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) στο κρασί καθώς και στα ποτά παρασκευαζόμενα με ζύμωση, εκτός από κρασί και μπύρα, με συντελεστή που ορίζεται στα είκοσι (20) ευρώ ανά εκατόλιτρο (0,20 ευρώ ανά λίτρο κρασιού) τελικού προϊόντος».

Αρχικός στόχος μάλιστα της Κυβέρνησης, ήταν η είσπραξη συνολικά 110 εκατ. ευρώ από τον ΕΦΚ, ο οποίος προσαρμόστηκε στα 55 εκατ. ευρώ κατά την ψήφιση του ν.4346/2015.

Αξίζει να σημειώσουμε πως πέρα από τον ΕΦΚ, το κρασί αποτελεί ένα ήδη βεβαρυμμένο από φόρους προϊόν, καθώς στο τελικό προϊόν προστίθεται επιπλέον 4% κρατήσεις υπέρ Ειδικού Ταμείου Ελέγχου Ποιότητας και Παραγωγής Αλκοόλης και Αλκοολούχων Ποτών (ΕΤΕΠΠΑ), 2% χαρτόσημο, 20% κρατήσεις υπέρ ΟΓΑ στο 20% επί του συνόλου αυτού και 24% ΦΠΑ στο σύνολο όλου αυτού του ποσού.

Η απόφαση συνεπώς για την επιβολή του ΕΦΚ, πέρα από το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας που προκαλεί στις ελληνικές επιχειρήσεις, αποδεικνύεται αναποτελεσματικό μέτρο, το οποίο προσφέρει ελάχιστο δημοσιονομικό όφελος για το κράτος, την ώρα που εγκλωβίζει τις οινικές επιχειρήσεις σε μία ατελείωτη γραφειοκρατία, στην οποία αδυνατούν να ανταπεξέλθουν και οι ίδιοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Πολιτείας.

Αντίθετα, και παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Οικονομικών για συνεχείς ελέγχους, τον τελευταίο χρόνο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) και της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), έχει πα-ρατηρηθεί αύξηση της λαθραίας διακίνησης ποσοτήτων οίνου, γεγονός που οδήγησε σε περαι-τέρω συρρίκνωση των πωλήσεων και κατά συνέπεια εργασιακή ανασφάλεια σε χιλιάδες εργα-ζομένους στον κλάδο του κρασιού.

Το πρόβλημα γίνεται μάλιστα εντονότερο στα μικρά οινοποιεία που παράγουν μικρές ποσότητες κρασιού αλλά καλούνται να προκαταβάλουν τον ΕΦΚ, γεγονός που ουσιαστικά τους οδηγεί είτε στο λαθρεμπόριο, είτε στην αναστολή της λειτουργίας τους, καθώς τα ποσά αυτά είναι σχεδόν απαγορευτικά για μια μικρή επιχείρηση.

Ως Νέα Δημοκρατία επισημάναμε από την πρώτη στιγμή της συζήτησης εντός του Κοινοβουλίου την αναποτελεσματικότητα του μέτρου και τα προβλήματα που αυτό θα δημιουργήσει και εναντιωθήκαμε στην θέσπιση του, ενώ στην ίδια λογική και επισημαίνοντας σας τις δυσλειτουργίες, καταθέσαμε μία σειρά από Ερωτήσεις και Αναφορές, όπου ζητούσαμε την άμεση κα-τάργηση του.

Ενδεικτικά, σας παρατίθενται οι κάτωθι Ερωτήσεις και Αναφορές:

ΠΑΒ 835 / 11.01.2016 (Αναφορά)

ΠΑΒ 880 / 15.01.2016 (Αναφορά)

2477 / 20.01.2016 (Ερώτηση)

ΠΑΒ 959 / 28.01.2016 (Αναφορά)

2731 / 28.01.2016 (Ερώτηση)

2724 / 28.01.2016 (Ερώτηση)

2775 / 29.01.2016 (Ερώτηση)

ΠΑΒ 1024 / 04.02.2016 (Αναφορά)

ΠΑΒ 1084 / 11.02.2016 (Αναφορά)

4792 / 14.04.2016 (Ερώτηση)

6355 / 22.06.2016 (Ερώτηση)

8051 / 08.09.2016 (Ερώτηση)

213 / 10.10.2016 (Ερώτηση)

Κατόπιν των παραπάνω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

α) Προτίθεστε να καταργήσετε άμεσα τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί;

β) Σύμφωνα με την από 19.12.2016 απάντηση της Υφυπουργού Οικονομικών Αικατερίνης Παπανάτσιου στην υπ. 213/10.10.2016 Ερώτηση βουλευτών της ΝΔ, τα εισπραχθέντα φο-ρολογικά έσοδα κατ' εφαρμογή του Άρθρου 13 του ν.4346/2015 ανέρχονται 16.62 εκατ. ευρώ σωρευτικά για το πρώτο 9μηνο του 2016. Πόσα τελικά ήταν τα έσοδα από την εφαρμογή του ΕΦΚ στο κρασί συνολικά για το έτος 2016;

Οι ερωτώντες βουλευτές

1.            Χρίστος Δήμας, Κόρινθος

2.            Γιώργος Βαγιωνάς, Χαλκιδικής

3.            Κωνσταντίνος Βλάσης, Αρκαδίας

4.            Νίκος Παναγιωτόπουλος, Καβάλας

5.            Θανάσης Δαβάκης, Λακωνίας

6.            Αχιλλέας Κέλλας, Λάρισας

7.            Σίμος Κεδίκογλου, Ευβοίας

8.            Νίκη Κεραμέως, Επικρατείας

9.            Νικήτας Κακλαμάνης, Α’ Αθήνας

10.          Γιώργος Γεωργαντάς, Κιλκίς

11.          Γιώργος Βλάχος, Αττικής

12.          Ντόρα Μπακογιάννη, Α’ Αθήνας

13.          Φωτεινή Αραμπατζή, Σερρών

14.          Ανδρέας Κατσανιώτης, Αχαΐας

15.          Σοφία Βούλτεψη, Β’ Αθήνας

16.          Βασίλειος Γιόγιακας, Θεσπρωτίας

17.          Κώστας Σκρέκας, Τρικάλων

18.          Γιώργος Καρασμάνης, Πέλλας

19.          Στέργιος Γιαννάκης, Πρέβεζας

20.          Κώστας Τσιάρας, Καρδίτσας

21.          Λευτέρης Αυγενάκης, Ηρακλείου

22.          Θεόδωρος Καράογλου, Β’ Θεσσαλονίκης

23.          Γιώργος Στύλιος, Άρτας

24.          Γιάννης Κεφαλογιάννης, Ρεθύμνου

25.          Αθανάσιος Μπούρας, Αττικής

26.          Ευάγγελος Μπασιάκος, Βοιωτίας

27.          Κωστής Χατζηδάκης, Β’ Αττικής

28.          Χαράλαμπος Αθανασίου, Λέσβου

29.          Βασίλης Οικονόμου, Επικρατείας

30.          Γιάννης Ανδριανός, Αργολίδα

31.          Μάξιμος Χαρακόπουλος, Λάρισας

32.          Όλγα Κεφαλογιάννη, Α’ Αθήνας

33.          Σάββας Αναστασιάδης, Β’ Θεσσαλονίκης

34.          Κωνσταντίνος Τζαβάρας, Ηλείας

35.          Αναστάσιος Δημοσχάκης, Έβρου

36.          Ιάσων Φωτήλας, Αχαΐας

37.          Αθανάσιος Καββαδάς, Λευκάδας

38.          Ιωάννης Αντωνιάδης, Φλωρίνης

39.          Χρήστος Μπουκώρος, Μαγνησίας

40.          Κώστας Καραμανλής, Σερρών

41.          Δημήτριος Σταμάτης, Επικρατείας

42.          Μαρία Αντωνίου, Καστοριάς

43.          Άδωνις Γεωργιάδης, Β’ Αθήνας

44.          Μάνος Κόνσολας, Δωδεκανήσου

45.          Κώστας Γκιουλέκας, Α’ Θεσσαλονίκης

46.          Γιώργος Κουμουτσάκος, Β’ Αθήνας

47.          Κώστας Κουκοδήμος, Πιερίας

48.          Κώστας Κοντογεώργος, Ευρυτανίας.




Μπλόκο Τραμπ σε πρόσφυγες από μουσουλμανικές χώρες



Σε ποιες χώρες βάζει απαγορευτικό ο νέος "πλανητάρχης". Οι ΗΠΑ θα δείξουν την ισχύ τους, σύμφωνα με την νέα πρέσβειρα της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη.

Διάταγμα, με το οποίο θα απαγορευτεί προσωρινά η είσοδος προσφύγων και μεταναστών από ορισμένες μουσουλμανικές χώρες, θα υπογράψει την Παρασκευή ο Ντόναλντ Τραμπ, όπως γνωστοποίησε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.
\
Σύμφωνα με το Reuters, το εν λόγω διάταγμα θα αφορά πολίτες επτά χωρών της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής και πιο συγκεκριμένα όσους προέρχονται από την εμπόλεμη Συρία, το Σουδάν, τη Σομαλία, το Ιράκ, το Ιράν, τη Λιβύη και την Υεμένη.

Να θυμίσουμε ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, στην προεκλογική του εκστρατεία υποστήριζε αρχικά ότι θα απαγορεύσει την είσοδο όλων των μουσουλμάνων. Στη συνέχεια όμως, ανασκεύασε εν μέρει, επισημαίνοντας ότι στόχος του θα είναι χώρες που είναι γνωστές ως θύλακες τρομοκρατίας.

Απειλές σε ΟΗΕ: Σε όσους δεν μας υποστηρίξουν, θα απαντήσουμε αναλόγως

Δυναμική ήταν η πρώτη εμφάνιση της νέας πρέσβειρας των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, καθώς αυτή συνοδεύτηκε από προειδοποιήσεις και απειλές.

Η Χέιλι επισκέφτηκε την Παρασκευή τα κεντρικά γραφεία του οργανισμού στη Νέα Υόρκη, όπου είχε γνωριμία με τον επικεφαλής Αντόνιο Γκουτέρες.

Κατά την άφιξή της, δεσμεύτηκε για αναμόρφωση του ΟΗΕ, προειδοποιώντας τους συμμάχους των ΗΠΑ ότι αν δεν προσφέρουν την υποστήριξή τους στην Ουάσινγκτον, τότε θα "σημειώνουμε τα ονόματά σας" και θα απαντήσουμε αναλόγως.

"Στόχος της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ είναι να δείξουμε την αξία μας στον ΟΗΕ και ο δικός μας τρόπος για να το κάνουμε αυτό, είναι να δείξουμε τη δύναμή μας, να δείξουμε τη φωνή μας, να έχουμε στο πλευρό μας τους συμμάχους μας και αυτοί να είναι σίγουροι ότι θα μας έχουν, επίσης, στο πλευρό τους", είπε η Χέιλι.

"Όσοι δεν θα μας υποστηρίξουν, θα σημειώνουμε τα ονόματά τους και θα κάνουμε κινήσεις για να απαντάμε αναλόγως", πρόσθεσε.




Πηγή: Reuters, news247.gr


Συνελήφθη 30χρονος που είχε υποκλέψει δεδομένα 1.500 πιστωτικών καρτών



Δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σχηματίστηκε σε βάρος 30χρονου, ο οποίος συνελήφθη, κατηγορούμενος για τα αδικήματα της απάτης με υπολογιστή και πλαστογραφίας κατ’ εξακολούθηση, καθώς και για παράβαση των διατάξεων για την προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Η διερεύνηση της υπόθεσης, η οποία εξιχνιάστηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία εκπροσώπου εταιρείας, που διατηρεί ηλεκτρονικό κατάστημα, σύμφωνα με την οποία, τον Οκτώβριο του 2016 πραγματοποιήθηκε απατηλή ηλεκτρονική αγορά προϊόντων, με χρήση πιστωτικής κάρτας, τα στοιχεία της οποίας είχαν υποκλαπεί από τον κάτοχό της.

Μετά από έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ταυτοποιήθηκε ο δράστης, ενώ παράλληλα διαπιστώθηκε η εμπλοκή του σε πλήθος απατηλών συναλλαγών - παραγγελιών, από διάφορα ηλεκτρονικά καταστήματα της χώρας. 

Ο 30χρονος, εκμεταλλευόμενος τη θέση εργασίας του σε επιχείρηση, υπέκλεψε το σύνολο του πελατολογίου, με τα στοιχεία των πιστωτικών καρτών, για το διάστημα από τον Μάρτιο έως τον Νοέμβριο του 2016. Από τον Αύγουστο έως το Νοέμβριο του 2016, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία των καρτών, πραγματοποίησε, είτε ο ίδιος, είτε χρησιμοποιώντας παρένθετα πρόσωπα, 40 απατηλές συναλλαγές - παραγγελίες προϊόντων, συνολικής αξίας, τουλάχιστον 8.000 ευρώ. 

Οι συναλλαγές αυτές αφορούσαν κυρίως αγορά περιφερειακών ειδών και εξαρτημάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Όσον αφορά στα παρένθετα πρόσωπα, εξακριβώθηκε ότι ο δράστης χρησιμοποιούσε τους λογαριασμούς σε διάφορα ηλεκτρονικά καταστήματα της χώρας, τουλάχιστον τριών ατόμων, τα οποία προηγουμένως είχε εξαπατήσει για να αποκτήσει τα στοιχεία σύνδεσης. 

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του, παρουσία δικαστικού λειτουργού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, περίπου 900 αρχεία με προσωπικά Ελλήνων και αλλοδαπών, στα οποία περιέχονται, μεταξύ άλλων, και τα στοιχεία των πιστωτικών τους καρτών, περιφερειακά είδη και εξαρτήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών. Από τη μέχρι τώρα έρευνα, ο αριθμός των καρτών που φέρεται να έχει υποκλέψει ο δράστης, ανέρχεται σε περίπου 1.500, ενώ εκτιμάται ότι τα αρχεία που βρέθηκαν αφορούν σε τουλάχιστον 1.900 άτομα.

Ο 30χρονος, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα, ο οποίος τον παρέπεμψε σε τακτικό ανακριτή, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για την εξακρίβωση του εύρους της παράνομης δραστηριότητάς του.



Πηγή : zougla.gr


Το «κυνήγι» των «likes» βλάπτει σοβαρά την υγεία



Μπορεί τα social media να μας προσφέρουν τη δυνατότητα να παραμένουμε σε επαφή με τους φίλους μας και να μοιραζόμαστε ευχάριστες αναμνήσεις, ωστόσο η ζήλια για τις online δημοσιεύσεις των διαδικτυακών μας επαφών προκαλεί τελικώς αρνητικά συναισθήματα σε πολλούς ανθρώπους, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας ψηφιακής ασφάλειας Kaspersky Lab.

Το «κυνήγι» των likes διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία αρνητικών συναισθημάτων

Βάσει των ευρημάτων της έρευνας, στην οποία συμμετείχαν 16.750 άτομα απ’ όλον τον κόσμο, το «κυνήγι» των likes διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία αρνητικών συναισθημάτων, με την πλειοψηφία των ανθρώπων να αισθάνονται άσχημα ή να νιώθουν αναστατωμένοι όταν δεν συγκεντρώνουν όσα «μου αρέσει» επιθυμούν για κάποια δημοσίευσή τους. Παράλληλα, το 42% δηλώνει ότι αισθάνεται ζήλια όταν οι φίλοι του συγκεντρώνουν περισσότερα likes, ενώ η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι αισθάνονται ζήλια όταν βλέπουν τις φαινομενικά πιο ευτυχισμένες ζωές φίλων τους στα social media.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας της Kaspersky Lab, οι περισσότεροι άνθρωποι (65%) χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα για να μένουν σε επαφή με φίλους και συναδέλφους και να βλέπουν διασκεδαστικές και αστείες δημοσιεύσεις (60%). Αφιερώνουν επίσης ένα σημαντικό χρονικό διάστημα για τη δημιουργία ψηφιακών προφίλ και το τροφοδοτούν με όλα τα είδη των θετικών στιγμών, σημειώνοντας τα πράγματα που τους κάνουν να χαμογελούν (61%), και ενημερώνοντας τα δίκτυά τους για τις υπέροχες στιγμές που περνούν κατά τη διάρκεια των εορτών και των διακοπών (43%) τους.

Η αίσθηση ότι οι άλλοι άνθρωποι απολαμβάνουν περισσότερο τη ζωή τους

Κατά την έρευνα, ωστόσο, το 72% των ανθρώπων ενοχλείται από τις διαφημίσεις που διακόπτουν τις online επικοινωνίες τους, ενώ παρά την επιθυμία τους να αισθανθούν καλά από τις αλληλεπιδράσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όταν οι χρήστες του Διαδικτύου βλέπουν τις ευτυχισμένες δημοσιεύσεις των φίλων τους σχετικά με διακοπές, χόμπι και πάρτι, συχνά μένουν με την πικρή αίσθηση ότι οι άλλοι άνθρωποι απολαμβάνουν τη ζωή περισσότερο από τους ίδιους.

Για παράδειγμα, το 59% δήλωσε πως αισθάνθηκε δυσαρεστημένο όταν είδε δημοσιεύσεις φίλων του από ένα πάρτι στο οποίο δεν είχε προσκληθεί, ενώ το 45% αποκάλυψε ότι οι ευτυχισμένες φωτογραφίες των φίλων του από τις διακοπές τους είχαν αρνητική επίδραση επάνω του. Επιπλέον, το 37% παραδέχτηκε επίσης ότι η αναδρομή σε παλιές, ευτυχισμένες δημοσιεύσεις του μπορεί να του δημιουργήσει την αίσθηση ότι το παρελθόν του ήταν καλύτερο από την τωρινή του ζωή.

«Αισθάνονται παγιδευμένοι, επειδή τόσες πολλές από τις πολύτιμες αναμνήσεις τους είναι αποθηκευμένες στα social media»

«Η σχέση μας με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει εξελιχθεί σε έναν φαύλο κύκλο. Θέλουμε να εισέλθουμε στις αγαπημένες μας κοινωνικές πλατφόρμες για μοιραστούμε με όλες τις επαφές μας τα θετικά πράγματα που κάνουμε και τα οποία μας κάνουν να αισθανόμαστε καλά», σχολίασε ο Evgeny Chereshnev, επικεφαλής των Social Media της Kaspersky Lab. «Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ο καθένας κάνει το ίδιο πράγμα, έτσι όταν συνδεόμαστε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βομβαρδιζόμαστε με εικόνες και δημοσιεύσεις φίλων μας που διασκεδάζουν. Και φαίνεται σαν να απολαμβάνουν τη ζωή περισσότερο από εμάς. Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί αυτό αφήνει στους ανθρώπους το αίσθημα της θλίψης και γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι έχουν σκεφτεί να εγκαταλείψουν εντελώς τα social media. Η δυσκολία έγκειται στο ότι οι άνθρωποι αισθάνονται παγιδευμένοι, επειδή τόσες πολλές από τις πολύτιμες αναμνήσεις τους είναι αποθηκευμένες στα social media και δεν θέλουν να χάσουν την πρόσβαση τους σε αυτές», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τους ιθύνοντες της εταιρείας, η Kaspersky Lab αναπτύσσει μία νέα εφαρμογή, το FFForget, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας όλων των αναμνήσεων τους από τα κοινωνικά δίκτυα που χρησιμοποιούν και να τα κρατούν σε μία ασφαλή, κρυπτογραφημένη «αποθήκη», καθιστώντας τους χρήστες «ελεύθερους» να αφήσουν οποιοδήποτε δίκτυο, όποτε το επιθυμούν οι ίδιοι, χωρίς να χάσουν την «ψηφιακή τους ζωή».



Πηγή


Το ΕΣΥ καταρρέει και ο Πολάκης βρήκε…πλεόνασμα



Ο αναπληρωτής υπουργός, συγκρίνοντας ανόμοια στοιχεία, θριαμβολογεί για τα οικονομικά των νοσοκομείων και τα ταμειακά τους διαθέσιμα, λέγοντας ότι το 2016 έκλεισε με πλεόνασμα 35,7 εκατ. ευρώ

Την οδυνηρή πραγματικότητα που βιώνουν ασθενείς και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, με τους συρρικνωμένους προϋπολογισμούς  και τις ελλείψεις -από τα μαξιλάρια και τα σεντόνια που αρμοδίως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αρνείται ότι λείπουν, μέχρι τα φάρμακα αλλά και το προσωπικό- επιχειρεί να καλύψει για μια ακόμη φορά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Με ανακοίνωσή του, αλλά και ανάρτηση στον λογαριασμό του στο facebook o αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης, θριαμβολογεί επικαλούμενος «τα πρώτα επίσημα αναλυτικά στοιχεία της Γενικής Δ/νσης Οικονομικών του Υπουργείου Υγείας και της Δ/νσης Οικονομικών των Νοσοκομείων (αποτύπωση στο σύστημα BI)», γιατί «το 2015 έκλεισε με χρέος 935.941.720 ευρώ, ενώ το 2016 έκλεισε με πλεόνασμα 35.720.037 ευρώ».

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη στο τέλος του 2015 οι εκκρεμείς υποχρεώσεις των νοσοκομείων προς προμηθευτές αγαθών και υπηρεσιών ανέρχονταν σε 1,2 δισ. ευρώ. Το ίδιο διάστημα, τα νοσοκομεία είχαν ταμειακό διαθέσιμο 379 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 108 εκατ. ήταν δεσμευμένα για άλλους σκοπούς, όπως εφημερίες, δικαστικές αποφάσεις και έργα. Το ταμειακό διαθέσιμο για πληρωμή υποχρεώσεων προς προμηθευτές αγαθών και υπηρεσιών ανέρχονταν σε 271 εκατ. ευρώ. Από τα παραπάνω στοιχεία, προκύπτει χρέος 935,94 εκατ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2015.

Στο τέλος του 2016 οι εκκρεμείς υποχρεώσεις των νοσοκομείων προς προμηθευτές αγαθών και υπηρεσιών ήταν 720,2 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 382,5 εκατ. αφορούσαν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και τα 337,6 εκατ. ανεξόφλητες υποχρεώσεις (οφειλές μικρότερες των 90 ημερών). Το ταμειακό διαθέσιμο των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων ήταν 894,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 138,5 εκατ. ήταν δεσμευμένα για άλλους σκοπούς (εφημερίες, δικαστικές αποφάσεις, έργα). Το ταμειακό διαθέσιμο για πληρωμή υποχρεώσεων προς προμηθευτές αγαθών και υπηρεσιών ήταν 755,9 εκατ. και με βάση τα στοιχεία προκύπτει πλεόνασμα 35,72 εκατ. ευρώ.

Όπως παρατηρούν επαγγελματίες με ειδίκευση στα οικονομικά και λογιστικά, ο κ. Πολάκης αναφέρεται στα ταμειακά διαθέσιμα τα οποία έχουν πράγματι βελτιωθεί μετά την ένταξη της χώρας σε νέο μνημόνιο  και την εξασφάλιση χρηματοδότησης. Τα περιγράφει όμως σαν είναι πλεόνασμα του προϋπολογισμού των νοσοκομείων. Δεν εξηγεί αν τα αυξημένα ταμειακά αποθέματα το 2016 οφείλονται στην καλύτερη λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων ή στα χρήματα που ήρθαν στη χώρα με το νέο δάνειο που έλαβε για να πληρώσει ληξιπρόθεσμα χρέη το δημόσιο. Στην προκειμένη περίπτωση επιλέγει να μην προσδιορίσει πως τα χρήματα δεν είναι των νοσοκομείων, αλλά ανήκουν στους δανειστές και στους προμηθευτές του ΕΣΥ.


Συγκρίνει όμως ανόμοια πράγματα:

  -Αθροίζει κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού με έκτακτα δάνεια που ζήτησε το υπουργείο για να πληρώσουν τα νοσοκομεία  χρέη τους

 -Το 2016 υπήρχαν και νέα δάνεια και επιχορηγήσεις, ενώ το 2015 υπήρχαν μόνο επιχορηγήσεις και όχι νέα δάνεια. 

Σε κάθε περίπτωση, από τον Ιούνιο του 2014 μέχρι τον Ιούνιο του 2015 χάθηκε  σημαντικός χρόνος που οδήγησε σε αύξηση των ληξιπρόθεσμων που το 2014 είχαν μειωθεί σημαντικά. Κι ενώ η έκρηξη χρεών το 2015 ήταν που οδήγησε τη χώρα στην λήψη νέου δανείου, ο κ. Πολάκης πανηγυρίζει που πήρε δάνειο και έχει τα χρήματα αλλά δεν έχει πληρώσει ακόμη αυτούς που τα περιμένουν ώστε να εμφανίζει στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ταμειακό πλεόνασμα.

Η άγνοια του κ. Πολάκη

Πάντως, το βέβαιον είναι ότι  η…ευημερία των αριθμών δεν αντιστοιχεί και σε ευημερία των ασθενών, των εργαζομένων, του συστήματος υγείας. Προφανώς ο κ. Πολάκης αγνοεί τα δημοσιεύματα για τις ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά στα νοσοκομεία, αγνοεί τις ελλείψεις σε υποδομές (αδυναμία συντήρησης των κτιρίων και αντικατάστασης του απαρχαιωμένου εξοπλισμού) και κυρίως αγνοεί ότι η λειτουργία των νοσοκομείων καθορίζεται από το ύψος των πιστώσεων και ελάχιστα επηρεάζεται από την ρευστότητα.


«Με τέτοια μαθηματικά δεν είναι παράξενο που δεν τους παίρνουν στα σοβαρά στις Βρυξέλλες» σχολιάζει ο υπεύθυνος του Τομέα Υγείας στο ΠΟΤΑΜΙ και βουλευτής Λάρισας, Κώστας Μπαργιώτας, που χαρακτηρίζει την προαναφερόμενη ανακοίνωση μνημείο αυτογελοιοποίησης  κι εμπαιγμού.


«Το Υπουργείο Υγείας δείχνει να μην αντιλαμβάνεται καν τη σοβαρότητα της κατάστασης» τονίζει περαιτέρω, και παραπέμπει την ηγεσία του στην πείρα ασθενών κι εργαζομένων για την επιδείνωση των προβλημάτων που έχει το ΕΣΥ: νοσοκομεία πότε χωρίς φάρμακα, πότε χωρίς σεντόνια και πότε χωρίς βενζίνη για τα ασθενοφόρα.


«Σε τελευταία ανάλυση, σε ένα ΕΣΥ που καταρρέει, αν όντως υπήρχε πλεόνασμα αδιάθετο ίσο με τον προϋπολογισμό ενός μεγάλου νοσοκομείου, κάποιοι αντί να πανηγυρίζουν θα έπρεπε να ντρέπονται» καταλήγει ο υπεύθυνος του Τομέα Υγείας στο ΠΟΤΑΜΙ.




Πηγή : protothema.gr


Ντόρα: «Πειραγμένες» αντλίες σε μεγάλο αριθμό πρατηρίων καυσίμων




Η βουλευτής της ΝΔ ζητά να μάθει για τα μέτρα ελέγχου στην αγορά καυσίμου και για τη λειτουργία του συστήματος εισροών-εκροών

Ερώτηση στον Υπ. Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο,  τον Υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου  και τον Υπ. Δικαιοσύνης κ. Σταύρο Κοντονή

Θέμα: «Πειραγμένες» αντλίες σε μεγάλο αριθμό πρατηρίων καυσίμων

Σύμφωνα με έρευνα του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, ένα στα δέκα πρατήρια υγρών καυσίμων έχει «πειραγμένες» αντλίες. Τα ευρήματα της έρευνας, που έγινε σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, είναι αποκαλυπτικά. Συγκεκριμένα, το 10% των πρατηρίων παραδίδουν ένα λίτρο λιγότερο καύσιμο από αυτό που αναγράφεται στη σχετική ένδειξη της αντλίας και πληρώνει ο καταναλωτής.

Μάλιστα, η έρευνα σημειώνει ότι τα παραβατικά κρούσματα το 2016 ήταν περισσότερα από όσα είχαν καταγραφεί σε παλαιότερες έρευνες τα προηγούμενα χρόνια, γεγονός που δείχνει ότι το φαινόμενο παρουσιάζει αυξητικές τάσεις.

Κατόπιν των παραπάνω, ερωτώνται οι κ. υπουργοί:

1) Η πολιτεία έχει ενισχύσει τους μηχανισμούς ελέγχου στα πρατήρια υγρών καυσίμων; 

2) Πόσοι έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί εντός του 2016; Ποια τα αποτελέσματά τους;

3) Λειτουργεί αποτελεσματικά το σύστημα εισροών – εκροών στα πρατήρια υγρών καυσίμων;

Η ερωτώσα βουλευτής
Ντόρα Μπακογιάννη