Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2016

Public Issue: Έκρηξη δυσαρέσκειας από 9 στους 10 για την πορεία της χώραςΣαφή υπεροχή έναντι του Αλέξη Τσίπρα διαθέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόσο στη δημοτικότητα όσο και στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία.

Απογοητευμένοι εμφανίζονται οι Έλληνες για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, σύμφωνα με το μηναίο Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue. 

Το 88% πιστεύει ότι η Ελλάδα πηγαίνει σε λάθος κατεύθυνση, ενώ μόλις το 8% πιστεύει ότι πηγαίνει σε σωστή. Όσον αφορά τα συναισθήματα για την κατάσταση της χώρας, το 28% δηλώνει οργή/αγανάκτηση, το 25% απογοήτευση και το 19% ντροπή. 

Σαφή υπεροχή έναντι του Αλέξη Τσίπρα διαθέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόσο στη δημοτικότητα όσο και στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία. 

Ο πρόεδρος της ΝΔ διαθέτει 45% θετικές γνώμες έναντι μόνο 24% του πρωθυπουργού. Το 42% υποστηρίζει ότι ο Κ. Μητσοτάκης είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός έναντι 22% που προτιμά τον Αλέξη Τσίπρα. 

Όσο για το ποια είναι καλύτερη κυβέρνηση για τη χώρα, το 32% επιλέγει κυβέρνηση ΝΔ. Μόνο το 14% προτιμά τη σημερινή, ενώ η πλειοψηφία (52%) δηλώνει «καμιά από τις δύο». Στο ερώτημα αν χρειάζονται εκλογές, το 53% τάσσεται κατά και το 45% υπέρ.
Πηγή : thetoc.gr


Νέα αθλιότητα Πολάκη : Ποστάρει βίντεο από Κούβα: «Λυσσάξτε αγράμματα φιλελέδια!»Νέα αθλιότητα του Πολάκη όπως διαβάζουμε στο protothema.gr με ανάρτηση του στο facebook που προκαλεί τους Έλληνες πολίτες και δείχνει ακόμα μία φορά το πόσο ακατάλληλος είναι να ασχολείται με τα κοινά και ίσως και για αγροτικός γιατρός δεν κάνει.

Το άρθρο :

Ακόμα μία... υπουργική ανάρτηση 

Γεμάτος περηφάνια νιώθει ο αναπληρώτης υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης για το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κούβα για τις εκδηλώσεις προς τιμήν του Φιντέλ Κάστρο.

Στον λογαριασμό του στο Facebook, ο υπουργός ανέβασε ένα βίντεο που έδειχνε φοιτητές και καθηγητές του Πανεπιστημίου της Αβάνα να κατευθύνονται προς την εκδήλωση για να αποχαιρετήσουν τον Φιντέλ.

Πώς το σχολίασε ο κ. Πολάκης; Ως εξής: «ΛΥΣΣΑΞΤΕ τωρα, αγράμματα μικρονοικα φιλελεδια, τύπου Τζήμερου και Πορτοσαλτε».
Αμυντική Βιομηχανία: Στην Τουρκία πάνε για το UAV παλάμης κι εδώ για “παράσημο ανοιχτής παλάμης”Το Υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας (SSM) εξέδωσε προχθες  RFI για την προμήθεια Micro UAV (μέγεθος μικρότερο της παλάμης) για τις ανάγκες των τουρκικών
ΕΔ..

Η προθεσμία για την παραλαβή των προδιαγραφών από τις εταιρείες λήγει στις 9 Δεκεμβρίου 2016, ενώ η προθεσμία υποβολής των πληροφοριών – προσφορών λήγει στις 23 Δεκεμβρίου 2016.

Δεν γνωρίζουμε αν στην Ελλάδα θα πρέπει να μας ευντυπωσιάζει το γεγονός ότι οι Τούρκοι έχουν προχωρήσει στον τομέα των UAV’ S σ΄όλα τα επίπεδα και…τα μεγέθη όπως φαίνεται ή αν θα πρέπει να μείνουμε με το στόμα ανοιχτό για την ταχύτητα με την οποία κινούνται οι διαδικασίες στο χώρο των εξοπλισμών τους…

Προφανώς το δεύτερο! Στην Ελλάδα καναμε πολλά χρόνια να …αλλάξουμε “τακάκια” σε φρένα μαχητικών αεροσκαφών με αρχηγούς και επιτελεις να φοβούνται να υπογράψουν μήπως ….πάνε στον εισαγγελέα!!! Ο νόμος Βενιζέλου …εξασφάλιζε υποτίθεται διαφανεια,αλλά δεν εξασφάλισε ποτέ τον εξοπλισμό των ΕΔ!

Επιπλέον μόνο στην Ελλάδα κυκλοφορούν τόσοι “κατσαπλιάδες”, “αεριτζήδες” και “σώγαμπροι” οι οποίοι με μια …σφραγίδα δηλώνουν ότι είναι “επιχειρηματίες της αμυντικής βιομηχανίας”! Ότ δηλώσεις είσαι στην Ελλάδα…Αλλά το κακό είναι ότι όλοι αυτοί λειτούργησαν ως τροχοπέδη στην όποια προσπάθεια έγινε κατά καιρούς και στην κρατική και στην ιδιωτική αμυντική βιομηχανία της χώρας…Στις πραγματικές βιομηχανίες που δεν ξεπερνούν τις 10.Και ίσως πολλές να λέμε.

Με λίγα λόγια στην Τουρκία πάνε για το UAV παλάμης κι εμείς εδώ έχουμε κερδίσει χωρίς καμία αμφιβολία το “παράσημο της ανοιχτής παλάμης” στην αμυντική βιομηχανία.

Η κατάσταση στην αμυντική μας βιομηχανία -στην κρατική κυρίως- είναι απλά ΤΡΑΓΙΚΗ.Θα επανέλθουμε…

Πηγή : militaire.gr


Ανοδος του ΑΕΠ 1,8% το τρίτο τρίμηνο
Κατά 1,8% αυξήθηκε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) το τρίτο τρίμηνο του 2016 σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται κυρίως στο γεγονός ότι το τρίτο τρίμηνο του 2015 ήταν το χειρότερο από το 1998, ενώ παράλληλα φέτος έχει αποκαλυφθεί και μεγάλο μέρος της «μαύρης» οικονομίας εξαιτίας της εκτεταμένης χρήσης του «πλαστικού χρήματος».
Τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) δείχνουν ότι στο διάστημα Ιουλίου - Σεπτεμβρίου 2016 η ελληνική οικονομία μεγεθύνθηκε κατά 1,8% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2015 και το ΑΕΠ διαμορφώθηκε στα 46,4 δισ. ευρώ από 45,5 δισ. ευρώ πέρυσι. Παρά την αύξηση αυτή, όμως, το ΑΕΠ του φετινού τρίτου τριμήνου παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα από εκείνο του τρίτου τριμήνου του 2014 (ήταν 46,6 δισ. ευρώ).
Με τα έως τώρα δεδομένα, στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2016 ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ ήταν ελαφρώς θετικός και διαμορφώθηκε στο 0,16%, καθώς στα πρώτα δύο τρίμηνα η οικονομία βρισκόταν σε ύφεση (0,8% στο πρώτο και 0,5% στο δεύτερο).
Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος για φέτος είναι η οικονομική δραστηριότητα να συρρικνωθεί κατά 0,3%. Αυτό σημαίνει ότι στο τέταρτο τρίμηνο θα πρέπει να καταγραφεί ύφεση της τάξης του 1,7%. Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν, πάντως, ότι το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι και ελαφρώς καλύτερο από ό,τι προβλέπεται, εάν δεν αλλάξουν αισθητά οι εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ κατά τη διαδικασία της αναθεώρησης των στοιχείων του ΑΕΠ τους επόμενους μήνες.
Από τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο του 2016 έναντι του αντίστοιχου περυσινού, προκύπτουν τα εξής:
1. Η κατανάλωση ενισχύθηκε σημαντικά. Συνολικά (δημόσια και ιδιωτική) αυξήθηκε κατά 3,8%, ύστερα από τέσσερα συνεχόμενα πτωτικά τρίμηνα, και διαμορφώθηκε στα 42,7 δισ. ευρώ από 41,1 δισ. ευρώ. Η ιδιωτική κατανάλωση κατέγραψε άνοδο 5,1% και ανήλθε στα 32 δισ. ευρώ (από 30,4 δισ. ευρώ), ενώ αντίθετα η δημόσια κατανάλωση μειώθηκε κατά 0,6% και υποχώρησε στα 10 δισ. ευρώ από 10,1 δισ. ευρώ. Στο αποτέλεσμα της αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης έχει συμβάλει και η εκτεταμένη χρήση του «πλαστικού χρήματος» που έχει φέρει στην επιφάνεια μέρος της αδήλωτης οικονομίας.
2. Οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 12,6%, αν και συνολικά οι επενδύσεις υποχώρησαν κατά 16,9%. Στην πράξη οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου ανήλθαν στα 5,5 δισ. ευρώ από 4,9 δισ. ευρώ.
3. Οι εξαγωγές ενισχύθηκαν κατά 10,2%, αλλά αύξηση κατέγραψαν και οι εισαγωγές κατά 12%. Κάτι που συρρίκνωσε το εμπορικό πλεόνασμα του τρίτου τριμήνου φέτος στα 200 εκατ. ευρώ, από 400 εκατ. ευρώ που ήταν πέρυσι.
Πέραν αυτών, όμως, αξίζει να επισημανθεί η πολύ χαμηλή βάση σύγκρισης. Δηλαδή, η αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,8% αποδίδεται από αρμόδια στελέχη και στο γεγονός ότι, το τρίτο τρίμηνο του 2015, το ΑΕΠ ήταν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 17 ετών. Το 1998 ήταν η αμέσως προηγούμενη χρονιά που το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου ήταν μικρότερο από το περυσινό και συγκεκριμένα είχε διαμορφωθεί στα 44,3 δισ. ευρώ έναντι 45,5 δισ. ευρώ πέρυσι. Ετσι, τα ίδια στελέχη σημειώνουν πως η φετινή αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,8% σε σχέση με πέρυσι οφείλεται σε σημαντικό βαθμό και στην πολύ κακή επίδοση του 2015. Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του περυσινού τρίτου τριμήνου είχε φθάσει στο αποκορύφωμά του το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη (μέχρι να επιτευχθεί η συμφωνία για το 3ο μνημόνιο), ενώ ήταν και η περίοδος που εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά τα μέτρα ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls).
Πάντως, πλέον, στο οικονομικό επιτελείο αισιοδοξούν ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας μπορεί να είναι θετική. Και θεωρούν ότι η επιστροφή σε ρυθμούς μεγέθυνσης του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο του 2016 μπορεί να αποτελέσει την απαρχή για την επιστροφή στην ανάπτυξη και να είναι η εκκίνηση για να επιτευχθεί ο στόχος για ανάπτυξη 2,7% το 2017.

Έντυπη Καθημερινή


Η Νέα Δημοκρατία, μαζί με την πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών, επιθυμεί να κλείσει η αξιολόγηση χωρίς καθυστερήσειςΟ Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών, κ. Βασίλης Κικίλιας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Νέα Δημοκρατία, μαζί με την πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών, επιθυμεί να κλείσει η αξιολόγηση χωρίς καθυστερήσεις και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τη χώρα.

Ωστόσο, την πιο κρίσιμη εβδομάδα και ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επαναλαμβάνει μονότονα ότι η Κυβέρνηση διαπραγματεύεται, ο πρωθυπουργός είναι απών. 

Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να δραπετεύσει από τις ευθύνες του με ένα ταξίδι στην Κούβα. Είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για ό,τι υπογράφει.

Όσες φορές μίλησαν για κόκκινες γραμμές, για πολιτική συμφωνία, για υπερήφανη διαπραγμάτευση, στο τέλος οι Έλληνες το πληρώσαμε πανάκριβα.

Και μία παγκόσμια πρωτοτυπία! 

Συνήθως οι Κυβερνήσεις τα φορτώνουν στις προηγούμενες. 

Τώρα η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κατηγορεί την επόμενη…». 


Διαθέσιμα στο Taxisnet τα τέλη κυκλοφορίας - Τι θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων

Αναρτήθηκαν το βράδυ της Τρίτης στο Taxisnet τα ειδοποιητήρια για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας του 2017. Οι οδηγοί μπορούν να τυπώσουν το ειδοποιητήριο ακολουθώντας τα εξής βήματα:

• Στην Υπηρεσία προς τους Πολίτες επιλέξτε την ένδειξη «Εντυπο Τ.Κ. 2017».

• Στη συνέχεια στην ειδική φόρμα που εμφανίζεται συμπληρώστε τον ΑΦΜ και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος.

• Μόλις ολοκληρωθεί η αναζήτηση, θα πρέπει να δώσετε την εντολή εκτύπωσης για να εμφανιστεί το ειδοποιητήριο με τα τέλη κυκλοφορίας του 2016.

Υπενθυμίζεται ότι τα τέλη κυκλοφορίας έχουν ως εξής:

• Για τα οχήματα που ταξινομήθηκαν προ του 2000. Τα τέλη ξεκινούν από τα 22 ευρώ για οχήματα έως 300 κ.ε. Στην πλέον διαδεδομένη κατηγορία, αυτή των 1.358 κ.ε. μέχρι 1.548 κ.ε. τα τέλη είναι 225 ευρώ. Για οχήματα άνω των 4.000 κυβικών τα ετήσια τέλη ανέρχονται στο ποσό των 1.230 ευρώ.

• Για τα οχήματα που ταξινομήθηκαν από το 2001 έως το 2005. Στις χαμηλές κατηγορίες ισχύουν τα ίδια τέλη με αυτά που ταξινομήθηκαν προ του 2.000. Για οχήματα από 1.358 κ.ε. μέχρι 1.548 κ.ε. τα τέλη φθάνουν στο ποσό των 240 ευρώ, ενώ για τα οχήματα από 1.929 μέχρι 2.357 κ.ε. τα τέλη διαμορφώνονται στα 630 ευρώ.

• Για τα οχήματα που ταξινομήθηκαν από το 2006 έως το 2010. Για οχήματα από 1.358 κ.ε. μέχρι 1548 κ.ε. τα τέλη φθάνουν στο ποσό των 255 ευρώ, ενώ για τα οχήματα από 1.929 μέχρι 2.357 κ.ε. τα τέλη διαμορφώνονται στα 690 ευρώ.

• Τα αυτοκίνητα που εκπέμπουν ρύπους πάνω από 90 έως και έως 251 μικρογραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο θα πληρώσουν τέλη από 81 έως 933,72 ευρώ.Πηγή : kathimerini.gr


Ο Τσίπρας δεν ντράπηκε και συνέκρινε το 1821 με την επανάσταση του ΚάστροΕάν είχε πάει σοβαρά σχολείο ο Αλέξης Τσίπρας και δεν έτρωγε τις ώρες του στις καταλήψεις θα είχε μάθει δυο πράγματα στο σχολείο θα ήξερε Ελληνική Ιστορία και θα ντρεπόταν να κάνει τέτοια σύγκριση.

Με ακροατές τον Ραούλ Κάστρο τον  Μαδούρο και τους ηγέτες της Ζιμπάμπουε, του Μεξικού και της Νότιας Αφρικής και άλλων καθεστωτικών κρατών μέχρι και σκληρούς δικτάτορες, ο Τσίπρας ντροπιάζοντας την Ελλάδα και την Ελληνική ιστορία είπε :  

«'Ελευθερία ή θάνατος' ήταν το σύνθημα της Ελληνικής Επανάστασης το 1821. Patria o muerte (Πατρίδα ή θάνατος), το σύνθημα της κουβανικής Επανάστασης το 1959» 

Τρίζουν τα κόκαλα των αγωνιστών του 1821 και των ηρώων όλης της Ελληνικής Ιστορίας με τον Αλέξη Τσίπρα.

Τι άλλο θα γίνει μέχρι να πέσει αυτή η κυβέρνηση που μας εκθέτει καθημερινά διεθνώς.


O ΛεΜπρόν και οι Καβαλιέρς υποκλίθηκαν στον Αντετοκούνμπο
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, διέλυσε τους Καβαλίερς και οδήγησε τους Μπακς σε θρίαμβο με 118-101 στο Μιλγουόκι, υποχρεώνοντας τους πρωταθλητές και τον αρχηγό τους ΛεΜπρον Τζέιμς να υποκλιθούν μπροστά του. 

Ο Έλληνας άσος σημείωσε 34 πόντους (12/17 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 7/10 βολές) ισοφαρίζοντας το ρεκόρ καριέρας του, μάζεψε 12 ριμπάουντ, είχε πέντε ασίστ και ισάριθμα κλεψίματα, δύο κοψίματα και έκανε έξι λάθη σε 35 σχεδόν λεπτά συμμετοχής.
Για τους Καβαλίερς ο ΛεΜπρόν Τζέιμς σημείωσε 22 πόντους, είχε 4 ριμπάουντ και ασίστ και επτά λάθη. Με αυτή τη νίκη οι Μπακς ανέβηκαν στο 8-8.
Νέα κοροιδία της κυβέρνησης : Την άνοιξη η πρώτη δόση για το πετρέλαιο Θέρμανσης
Από κάπου πρέπει να καλυφθούν τα ταξίδια του Τσίπρα για να αποδίδει τιμές σε δικτάτορες!!

Από κάπου πρέπει να βγουν τα 146.000.000 ευρώ επιπλέον στο δημόσιο για τους πάνω από 2.000 μετακλητούς που έχει προσλάβει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ!!

Και τι έγινε που κάνει κρύο η κυβέρνηση έχει άλλες προτεραιότητες από το να εξυπηρετήσει τους πολίτες αυτής της χώρας που τυραννάει και εξαπατά με την πολιτική της με αποτέλεσμα να μην τους έχει αφήσει ευρώ στην  τσέπη για να ζεσταθούν.

Το υπουργείο Οικονομικών επιφορτισμένο με τους λογαριασμούς που τους φορτώνει ο Τσίπρας δεν έχει μυαλό για κάτι άλλο και έτσι ακόμα δεν έχει καταλήξει στο πώς θα δοθεί φέτος το επίδομα 
θέρμανσης στα 600.000 νοικοκυριά με πολύ χαμηλά εισοδήματα και μικρής αξίας ακίνητη περιουσία που ήταν δικαιούχοι την περασμένη περίοδο.

Με τις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης αυξημένες κατά 7-10 λεπτά το λίτρο σε σχέση με την προηγούμενη χειμερινή περίοδο λόγω τις ακατάσχετης υπερφορολόγησης που επιβάλει η κυβέρνηση, το ΥΠΟΙΚ ακόμα δεν έχει καταλήξει στην οριστικοποίηση των τεχνικών λεπτομερειών εφαρμογής των αλλαγών που χρειάζεται να γίνουν στα γεωγραφικά κριτήρια χορήγησης του επιδόματος ώστε να ενισχυθούν οι κάτοικοι ορεινών και άλλων περιοχών με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που διαβάσαμε στον Ελεύθερο τύπο εάν και εφόσον αποφασίσουν ποιους θα ρίξουν για να τα δώσουν σε άλλους δικαιούχους, ο χρόνος που θα απαιτηθεί μέχρι να υποβληθούν οι αιτήσεις, να ελεγχθούν και να διασταυρωθούν τα στοιχεία τους, να εγκριθούν οι πληρωμές και να πιστωθούν τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων υπολογίζεται σε δύο μήνες.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι πρώτες πληρωμές θα ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο του 2017, προς το τέλος δηλαδή του χειμώνα και αρχές της άνοιξης.

Καλό καλοκαίρι θα ζεσταθούν οι 600.000 οικογένειες που περίμεναν την κοινωνική ευαισθησία της δήθεν αριστερής κυβέρνησης.Ριψοκίνδυνη βουτιά θανάτου από νεαρό στην Ρωσία video
Γεμάτη από απερισκεψία και βλακεία θα μπορούσε να χαρακτηρίσει την ενέργεια του νεαρού που έκανε άλμα μπροστά από κινούμενο συρμό στο μετρό της Μόσχας.

Μόλις ολοκλήρωσε την απερισκεψία του ευτυχώς χωρίς να χάσει την ζωή του ο νεαρός φάνηκε εντελώς ατάραχος.

Πριν την πράξη του είχε φροντίσει να κρύψει τα χαρακτηριστικά του προσώπου του για να μην συλληφθεί από την αστυνομία.

ΕΣΥ: Χάος σε εντατικές και αντικαρκινικά νοσοκομείαΤις άθλιες συνθήκες που επικρατούν καθημερινά στο ΕΣΥ αποκαλύπτει νέα ακτινογραφία της ΠΟΕΔΗΝ στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών σε 61 νοσοκομεία όλης της χώρας.

Η ναυαρχίδα του ΕΣΥ (όπως έχει πολλάκις χαρακτηριστεί ο  Ευαγγελισμός) και το νοσοκομείο - στολίδι (όπως τόνιζαν οι υπουργοί Υγείας  την περίοδο των εγκαινίων και των πρώτων χρόνων λειτουργίας του το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αττικόν) συναγωνίζονται για τις άθλιες συνθήκες νοσηλείας έπειτα από κάθε εφημερία.

Τα ράντζα που πλημμυρίζουν τους διαδρόμους και των δύο νοσηλευτικών ιδρυμάτων είναι μία από τις μελανές σελίδες στην ιστορία της κρίσης που εκτυλίσσεται στο ΕΣΥ.

Νέα ακτινογραφία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας  Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) καταδεικνύει τις σκιές του συστήματος σε 61 νοσηλευτικά ιδρύματα ανά τη χώρα.

Σημειωτέον δε, ότι η κίνηση στα ΤΕΠ την τελευταία τριετία έχει αυξηθεί κατά 40%, γεγονός που σύμφωνα με τους ειδικούς αποδίδεται κυρίως στα κενά που εντοπίζονται στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Το αποτέλεσμα είναι  η αναμονή σε πολλές περιπτώσεις να ξεπερνά τις πέντε ώρες και να φτάνει τις οκτώ, υποβάλλοντας τους ασθενείς σε ασκήσεις ταλαιπωρίας. 

Αναμονή από δύο έως οκτώ ώρες

Τραγικές εικόνες περιγράφει η ΠΟΕΔΗΝ  για τις συνθήκες που επικρατούν στις εφημερίες των αντικαρκινικών νοσοκομείων. Στο ογκολογικό νοσοκομείο Κηφισιάς, που εφημερεύει έως τις 2.30 το μεσημέρι, προσέρχονται κατά μέσο όρο 100 ασθενείς. «Λόγω της βαρύτητας των περιπτώσεων οι ώρες αναμονής είναι από δύο έως και οκτώ. Αντίστοιχα, στη Βραχεία Νοσηλεία παραμένουν οι ασθενείς έως και πέντε ώρες μετά το τέλος της εφημερίας».

Στο μεταξύ, ιδιαίτερη έμφαση δίνουν οι εργαζόμενοι των δημόσιων νοσοκομείων και στις ελλείψεις κρεβατιών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Για παράδειγμα, στο νοσοκομείο Αττικό διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους, εικόνα που συναντά κανείς σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία - πυλώνες, όπως είναι ο Ευαγγελισμός, το Γεώργιος Γεννηματάς και το ΚΑΤ.


Ο υποβιβασμός των υπηρεσιών υγείας

Στο μεταξύ, η χρόνια παθογένεια του ΕΣΥ (δηλαδή, οι ελλείψεις σε προσωπικό) οδηγεί σε εκπτώσεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες. Ειδικότερα, και όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, σε αρκετές περιπτώσεις τα ΤΕΠ δεν διαθέτουν ιατρό.

Ενδεικτική η περίπτωση του νοσοκομείου Αγιος Δημήτριος, στη Θεσσαλονίκη, όπου η επιλογή των περιστατικών γίνεται από νοσηλεύτρια και όχι από γιατρό, όπως ορίζει σχετική υπουργική απόφαση. Στην ίδια πόλη, στο νοσοκομείο Γεώργιος Γεννηματάς, η κατάσταση στα ΤΕΠ είναι ακόμη χειρότερη, αφού η επιλογή των ασθενών πραγματοποιείται από διοικητικό υπάλληλο.

Τραγικά είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, και τα κενά σε νοσηλευτές και τραυματιοφορείς, ενώ κυρίως στην περιφέρεια καταγράφονται ελλείψεις και σε ειδικότητες πρώτης γραμμής. Στο νοσοκομείο Αμαλιάδας για παράδειγμα, τα έκτακτα καρδιολογικά περιστατικά όπως είναι το έμφραγμα, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν, καθώς δεν υπάρχει καρδιολόγος.

«Πολλές φορές για εκτίμηση από κάποιον ειδικευμένο γιατρό διακομίζεται περιστατικό σε άλλα νοσοκομεία - μέχρι και στην Πάτρα» σημειώνει η Ομοσπονδία, ενώ συχνές διακομιδές έκτατων περιστατικών προς νοσηλευτικά ιδρύματα άλλων πόλεων γίνονται και εξαιτίας των κενών στο νοσηλευτικό ίδρυμα της Κοζάνης.

Πολυτέλεια χαρακτηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ την παρουσία ειδικευμένου γιατρού στα ΤΕΠ του νοσοκομείου στον Πύργο. Η κάλυψη του τμήματος γίνεται κυρίως από γενικούς γιατρούς που μετακινούνται από τα κέντρα υγείας του Νομού Ηλείας, γεγονός που επίσης εξηγεί τον μεγάλο αριθμό διακομιδών.

Σε κόκκινη ζώνη έχει μετατραπεί και η περιοχή της Ηπείρου, όπου τα έκτακτα περιστατικά ταλαιπωρούνται εξαιτίας των μεγάλων καθυστερήσεων και των διακομιδών.

Πιο συγκεκριμένα, στο νοσοκομείο Ιωαννίνων Χατζηκώστα, το Αιμοδυναμικό Τμήμα δεν λειτουργεί ορισμένες ημέρες, ακόμη κι αν το ίδρυμα εφημερεύει, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μεταφέρονται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της πόλης. Αντίστοιχα, λόγω έλλειψης αγγειοχειρουργών στα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων, «έκτακτα περιστατικά μεταφέρονται εκτάκτως σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης με ό,τι αυτό συνεπάγεται».


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

Βαθαίνει το ρήγμα με την ΠΟΕΔΗΝ

Σε διαρκή σύγκρουση βρίσκεται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με την ΠΟΕΔΗΝ, καθώς οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία ανεβάζουν συχνά το αντιπολιτευτικό θερμόμετρο καταδεικνύοντας τα προβλήματα στο ΕΣΥ. Σε θέση μάχης, όμως, βρίσκεται το τελευταίο διάστημα και το γραφείο Τύπου στην οδό Αριστοτέλους, που πλέον απαντά στις καταγγελίες της Ομοσπονδίας και υπεραμύνεται των προσπαθειών που γίνονται για την αναζωογόνηση των δημόσιων νοσοκομείων. 

Η πρόσφατη ανάρτηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη στην προσωπική του ιστοσελίδα στο facebook ήταν ιδιαίτερα καυστική, αποτυπώνοντας το βαθύ ρήγμα ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ο ίδιος κάνει λόγο για «πάτο» και «βούρκο αυτoεξευτελισμού», με την ΠΟΕΔΗΝ να απαντά στον ίδιο τόνο χαρακτηρίζοντας τους υπουργούς Υγείας «μπακαλόγατους».Πηγή : tanea.gr


Ν.Δ.: Νέα βάρη στους πολίτες μετά το κόψιμο 300.000.000 από τον ΕΟΠΥΥ

Ο Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, κ. Βασίλης Οικονόμου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

        «Η Κυβέρνηση έχει βαλθεί να μην αφήσει τίποτα όρθιο, στο πέρασμά της, ούτε στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2017, η Κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου, μειώνει τον προϋπολογισμό του Εθνικού Οργανισμού Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) κατά 300.000.000 ευρώ. Μειώνει δηλαδή την λειτουργική επάρκεια ενός Οργανισμού, που σηκώνει το κύριο βάρος της περίθαλψης των πολιτών. 
    
Η Κυβέρνηση, όμως, προχωρά και ένα βήμα παραπέρα, εκτιμώντας ότι τα έσοδα του Οργανισμού θα αυξηθούν και οι απλήρωτες υποχρεώσεις του θα μειωθούν. 

Με άλλα λόγια, επενδύουν σε δεδομένα που δύσκολα θα βγουν. Επιχειρούν άλμα στο κενό, με τελικό θύμα τον Έλληνα φορολογούμενο πολίτη.

Καλούμε την Κυβέρνηση να αφήσει τα απατηλά όνειρα και να προσγειωθεί στην πραγματικότητα.
    
     Ζητάμε από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να εξηγήσει από που "αντλεί" την αισιοδοξία της για την "αναμενόμενη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών του ΕΟΠΥΥ", όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο του προϋπολογισμού. 

        Η Υγεία δεν αποτελεί πεδίο για μαθητευόμενους μάγους και εκκολαπτόμενους ταχυδακτυλουργούς. Ένα σύγχρονο κοινωνικό Κράτος απαιτεί λειτουργικές, αποτελεσματικές και προσβάσιμες υπηρεσίες και δομές Υγείας. Μόνη λύση είναι η πολιτική αλλαγή. Μοναδική διέξοδος είναι η Συμφωνίας Αλήθειας του Κυριάκου Μητσοτάκη».


“Να πάρουμε 18 νησιά από την Ελλάδα!” - Πολεμικός παροξυσμός στην Τουρκία
Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η τακτική κλιμάκωσης της έντασης με τη χώρα μας από την μεριά της Τουρκίας. Αυτό δείχνουν οι δηλώσεις τον τελευταίο καιρό του Τούρκου Προέδρου Ερντογαν, που σύρει μαζί του και τον αρχηγό της Αντιπολίτευσης σε έναν εθνικιστικό διαγωνισμό.

Σαν να μην έφταναν οι δηλώσεις Ερντογάν στη δημιουργία κλίματος έντασης ήρθε να προστεθεί και η δήλωση – κατηγορία του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου εναντίον του Ερντογάν γιατί δεν επεμβαίνει, όπως είπε, για να πάρει από την Ελλάδα 18 βραχονησίδες οι οποίες είναι τουρκικές.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται παράλληλα με εκείνες του Τούρκου Προέδρου πως η Κύπρος δεν έχει το δικαίωμα στη σημαία της να χρησιμοποιεί το χάρτη ολόκληρου του νησιού...

Και εδώ ήρθε να υπερθεματίσει ο Κιλιτσντάρογλου, κατηγορώντας ξανά τον Ερντογάν ότι θέλει να μειώσει τα εδάφη της τουρκοκυπριακής κοινότητας από το 37,7% που είναι σήμερα στο 29,2%.

Που αποσκοπεί αυτή η τακτική; Ο Ερντογάν έχει καταφέρει μέσα σε μόλις μερικές εβδομάδες να οδηγήσει και την αντιπολίτευση στην ίδια τακτική. Ουσιαστικά στο εσωτερικό της Τουρκίας μετά το πραξικόπημα η κοινωνία στρέφεται προς τον εξωτερικό εχθρό που αποκτά όλο και πιο συχνά όνομα. Είτε αυτό της Ελλάδας, είτε αυτό της Κύπρου. Είτε οι Έλληνες έχουν καταλάβει βραχονησίδες, είτε οι Ελληνοκύπριοι επιχειρούν να πάρουν εδάφη από τους Τουρκοκύπριους. 

Όλα αυτά μερικά μόλις 24ωρα πριν τη διαφαινόμενη συνάντηση Τρίπρα – Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου για την Πολιτιστική Κληρονομιά στο Άμπου Ντάμπι. Η συγκρουσιακή τακτική της Τουρκίας είναι όμως πράγματι συγκρουσιακή ή πρόκειται καθαρά για ένα παζάρι; 

Ο Μουσταφά Ακιτζί από το ίδιο βήμα απ' όπου έκανε και τις δηλώσεις ο Ερντογάν κατηγόρησε τους Ελληνοκυπρίους. “Επί 53 χρόνια σφετερίστηκαν τα δικαιώματά μας” είπε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης” προσθέτοντας και αυτός ένα “λιθαράκι” στην ένταση.


Πηγή : newsit.gr


Ο Αντι Γκαρσία για τον Κάστρο: Λυπάμαι τον λαό της Κούβας που υπέφερε από τις θηριωδίες τουΟ θάνατος του Φιντέλ Κάστρο δεν συγκίνησε τον Αντι Γκαρσία. Αντίθετα, του θύμισε τα όσα έχουν ζήσει οι συμπατριώτες του.

«Είναι απαραίτητο για εμένα να εκφράσω τη βαθιά λύπη που νιώθω για όλους τους Κουβανούς, εντός και εκτός Κούβας, οι οποίοι έχουν υποστεί τις θηριωδίες και την καταπίεση που προκάλεσε ο Φιντέλ Κάστρο και το ολοκληρωτικό καθεστώς του», ανέφερε γραπτή δήλωση του ηθοποιού και σκηνοθέτη.

Ο Γκαρσία γεννήθηκε στην Αβάνα και όταν ήταν πέντε ετών η οικογένειά του έφυγε για το Μαϊάμι.  «Οι υποσχέσεις της λεγόμενης επανάστασής του για πλουραλισμό και δημοκρατία ήταν και παραμένουν ψεύτικες υποσχέσεις και μία προδοσία όλων των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε ακόμη.

«Οι εκτελέσεις, οι διώξεις και οι φυλακίσεις, πολιτικών αντιφρονούντων και της κοινότητας ΛΟΑΤ, η άρνηση της ελευθερίας του Τύπου, των εκλογών και των θρησκευτικών ελευθεριών, παραμένουν κληρονομιά του. Ισχυρίστηκε ότι η ιστορία θα τον απαλλάξει, αλλά μπορεί επίσης να τον καταδικάσει», έγραψε ο Γκαρσία.

Ο ηθοποιός δήλωσε ακόμη ότι στέκεται όπως πάντα δίπλα στους Κουβανούς που αγαπούν και γιορτάζουν την ελευθερία. «Τους σκληρά εργαζόμενους, εξυπηρετικούς ανθρώπους που ανοίγουν τις καρδιές και τα σπίτια τους σε όλους, είτε στην Κούβα, είτε στην εξορία», πρόσθεσε ακόμη.

«Προσεύχομαι για αυτό που πάντα προσευχόμουν: την αποκατάσταση του συντάγματός μας και την απόλυτη ελευθερία του λαού της Κούβας. Αυτό το όνειρο είναι ζωντανό, αυτή η μάχη είναι ζωντανή. Ας μας δείξει τον δρόμο το πνεύμα του Χοσέ Μαρτί και του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ», καταλήγει η δήλωσή του.Πηγή:  iefimerida.gr 


Ξεφτίλησε την Ελλάδα ο Τσίπρας με τον επικήδειο στον Φιντέλ Κάστρο

Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο μοναδικός Ευρωπαίος αρχηγός κράτους που παραβρέθηκε στην εκδήλωση καθώς οι περισσότερες χώρες έστειλαν δεύτερης και τρίτης σειράς αξιωματούχους.

Ολόκληρος ο επικήδειος λόγος του Τσίπρα στην μνήμη του Φιντέλ Κάστρο 

«Hermanos y hermanas [Αδερφοί και αδερφές], Γενναίε λαέ της Κούβας, 

Αποχαιρετούμε σήμερα τον Κομαντάντε Φιντέλ, εδώ από την πλατεία της Επανάστασης, όπως αρμόζει σε αυτόν τον μεγάλο επαναστάτη του 20ού αιώνα. 

Αποχαιρετούμε ένα παγκόσμιο σύμβολο αγώνα και αντίστασης που με το παράδειγμά του ενέπνευσε τους αγώνες των λαών σε ολόκληρο το κόσμο.

Τους αγώνες για ανεξαρτησία, ελευθερία, δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια.

Αποχαιρετούμε τον Φιντέλ των φτωχών, των καταπιεσμένων, των ανυπότακτων.

Τον δικό σας Φιντέλ, τον δικό μας Φιντέλ, τον Φιντέλ που ανήκει σε κάθε γωνιά του πλανήτη, τον Φιντέλ που ανήκει στην ιστορία.

Είναι μεγάλη τιμή να συμμετέχω σε μια τόσο ιστορική στιγμή, εκπροσωπώντας τον ελληνικό λαό.

Έναν λαό που ζει σε μια πολύ μακρινή σε εσάς γωνιά του πλανήτη, μα βρίσκεται ταυτόχρονα τόσο κοντά στις αξίες και στα ιδανικά για τα οποία παλέψατε και παλεύετε.

Γιατί όπως ο κουβανικός, έτσι και ο ελληνικός λαός δε δίστασε σε κρίσιμες στιγμές της ιστορίας να σηκώσει το ανάστημά του και να παλέψει κόντρα σε ισχυρούς και παντοδύναμους αντιπάλους, για να διεκδικήσει την ελευθερία και την ανεξαρτησία του.

Την αξιοπρέπεια και το δίκιο του.

Ελευθερία ή θάνατος ήταν το σύνθημα της Ελληνικής Επανάστασης το 1821.

Patria o muerte [Πατρίδα ή θάνατος], το σύνθημα της Κουβανικής Επανάστασης το 1959.

Στα χνάρια του Σιμόν Μπολίβαρ και του Χοσέ Μαρτί, παρέα με τον Τσε, ο Φιντέλ μετέτρεψε την Κούβα από μια ακόμα δικτατορία σε ένα παγκόσμιο σύμβολο αντίστασης και αξιοπρέπειας. 

Και αφήνει πίσω πολύτιμη κληρονομιά στον κουβανικό λαό: 

στην παιδεία, στη εξάλειψη του αναλφαβητισμού, στην υγεία, στο επίπεδο των επιστημών και του πολιτισμού.

Αλλά αφήνει και πολύτιμη κληρονομιά σε όλους τους λαούς:


Γιατί ενέπνευσε πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές στη Λατινική Αμερική

Και έθεσε τις βάσεις για μια νέα, δυναμική εποχή περιφερειακής ολοκλήρωσης.

Και για την ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία της Κούβας με τη Δύση. 

Η Κούβα του Φιντέλ, όμως, μας έμαθε και ότι ο δρόμος προς τον σοσιαλισμό δεν είναι ανθόσπαρτος.

Έχει δυσκολίες, έχει υποχωρήσεις, έχει σκαμπανεβάσματα. Μας έμαθε και από τα κατορθώματα αλλά και από τις αδυναμίες του.

Μας έμαθε ότι η μάχη για τον κοινωνικό μετασχηματισμό είναι μια μάχη διαρκής και απαιτεί μεγάλες θυσίες, όπως αυτές που με ηρωισμό καταβάλετε, τα δύσκολα χρόνια του εμπάργκο, που επιβλήθηκε στη χώρα σας ως διαρκής εκβιασμός και ως τιμωρία.

Και μπορεί εμείς στην Ευρώπη να μη μπορούμε να φανταστούμε τις δυσκολίες που εσείς περάσατε, έχουμε όμως κι εμείς τους δικούς μας δυνάστες. 

Την απάνθρωπη λογική των νόμων της αγοράς και του νεοφιλελευθερισμού.

Και δίνουμε και εμείς από τη μακρινή Ελλάδα, τον δικό μας αγώνα για τη δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια.

Και σε αυτόν τον αγώνα, το παράδειγμα του Φιντέλ μας συντροφεύει και θα μας συντροφεύει πάντα.

Στις νίκες και στις ήττες μας. 

Στις ανατροπές και στους συμβιβασμούς μας.

Ο Φιντέλ έφυγε από τη ζωή αλλά θα βρίσκεται για πάντα: 

Στους μικρούς και μεγάλους αγώνες των λαών σε όλο τον πλανήτη.

Στη φλόγα της αντίστασης των καταπιεσμένων που διεκδικούν την αξιοπρέπειά τους.

Στη δύναμη όσων παλεύουν με πάθος για να διεκδικήσουν το αδύνατο, προκειμένου να πάψουν να ζουν το αδιανόητο.

Γυρνώντας έτσι το τροχό της ιστορίας.

Αντίο, Κομαντάντε Φιντέλ!

Hasta la victoria siempre! [Πάντα μέχρι τη νίκη]


Το BBC εκθέτει τον σουλτάνο Ερντογάν για απάνθρωπα βασανιστήρια σε αντικαθεστωτικούς
Δείχνοντας στον δημοσιογράφο του βρετανικού δικτύου το βίντεο με το ματωμένο πρόσωπο του πελάτη της, η δικηγόρος Selcen Bayun παίρνει βαθιά ανάσα. Αν και έχει δει δεκάδες φορές το σοκαριστικό υλικό, το θέαμα εξακολουθεί να είναι επώδυνο για εκείνη.

«Αυτός είναι πελάτης μου», λέει, δείχνονταν τον άνδρα με το τραύμα στο κεφάλι. «Εκείνος και άλλοι ξυλοκοπήθηκαν άγρια. Τους χτυπούσαν το κεφάλι στον τοίχο και τους ανάγκαζαν να μένουν γονατισμένοι στην καυτή άσφαλτο, με αποτέλεσμα να έχουν εγκαύματα στα πόδια τους. Είδα έναν αστυνομικό να σφίγγει τον λαιμό ενός άλλου πελάτη μου κατά την διάρκεια της ανάκρισης».

Οι άνδρες στο βίντεο είναι ύποπτοι για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου. 

Πρόκειται για αξιωματικούς που κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν να βομβαρδίσουν την βουλή και άλλα κρατικά κτίρια στην Τουρκία, αλλά και ότι είχαν δώσει εντολές στους άνδρας στα τανκς να ανοίξουν πυρ ενάντια στους διαδηλωτές στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.

Όπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο, από την απόπειρα πραξικοπήματος έπεσαν νεκροί τουλάχιστον 265 άνθρωποι, ενώ κατόπιν ακολούθησαν οι μεγαλύτερες διώξεις στην σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας, με πάνω από 125.000 ανθρώπους να απολύονται ή να τίθενται σε διαθεσιμότητα και σχεδόν 40.000 να συλλαμβάνονται με την κατηγορία ότι συνεργάστηκαν με τον αυτοεξόριστο κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν, τον «εγκέφαλο» του πραξικοπήματος κατά τον Ερντογάν.

Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ του για τις καταγγελίες σχετικά με βασανιστήρια που υπέστησαν οι συλληφθέντες, το BBC κατέγραψε πραγματικά σοκαριστικές μαρτυρίες. «Οι συλληφθέντες είχαν σπασμένα πλευρά από το ξύλο, πληγές στους καρπούς από τις χειροπέδες τις οποίες επί μέρες ολόκληρες και κατάγματα στο κεφάλι», αναφέρει η Selcen Bayun, επισημαίνοντας ότι λόγω της ισχύουσας νομοθεσίας στην Τουρκία δεν της επιτρέπεται να συνομιλήσει κατ' ιδίαν με τους πελάτες της, οι οποίοι φοβούνται να αποκαλύψουν περισσότερα για τα βασανιστήριά τους μπροστά στους φρουρούς.

Το βίντεο που δείχνει η Selcen, και το οποίο δόθηκε στην δημοσιότητα λίγο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, δείχνει τους συλληφθέντες με σπασμένες μύτες και με σοβαρά τραύματα στο κεφάλι. Ένα άλλο βίντεο που δημοσιεύτηκε online δείχνει αιμόφυρτους στρατιώτες να δέχονται κλωτσιές στο πρόσωπο από έναν αστυνομικό.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον BBC, το καθεστώς του Ερντογάν φαίνεται πως δεν κάνει διακρίσεις σχετικά το ποιοι υφίστανται βασανιστήρια στα κρατητήρια που παραμένουν έγκλειστοι μέχρι τη δίκη τους. Όπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο, υπάρχουν πολλές ακόμη μαρτυρίες για κακοποίηση, όχι μόνο από τους πραξικοπηματίες αλλά και ανθρώπους που κατηγορούνται ότι «υποστηρίζουν τρομοκρατικές πράξεις», όπως Κούρδους και πολίτες αριστερών πεποιθήσεων.

Ο Kamil Uluc συνελήφθη τον Αύγουστο και κατηγορήθηκε για σχέσεις με το PKK. Το διάστημα της κράτησή τους, παρέμεινε στα αστυνομικά τμήματα του Εσενλέρ και του Βατάν όπου ισχυρίζεται ότι βασανίστηκε φρικτά. Αρχικά, όπως καταγγέλλει, του έβαλαν την κάννη ενός όπλου στο στόμα προκειμένου να τον αναγκάσουν να ομολογήσει. Στην συνέχεια, δεν τον άφησαν να πάει στην τουαλέτα έτσι ώστε να αναγκαστεί να κάνει την ανάγκη του πάνω του και να τον εξευτελίσουν. «Είχαν φωτογραφίες τουλάχιστον 200 ανθρώπων και μας έλεγαν να πούμε ότι ήταν μέλη του PKK. Όταν αρνήθηκα, ξεκίνησαν τα βασανιστήρια. Έδεναν βάρη στους όρχεις μας. Ακόμα νιώθω πόνο σε αυτήν την περιοχή. Μετά μας έριχναν νερό και συνέχιζαν να μας χτυπάνε. Τελικά μας πήγαν στο νοσοκομείο αλλά διέταξαν τους γιατρούς να μην καταγράψουν τίποτα...».

Η περιγραφή του άτυχου άνδρα γίνεται ολοένα και πιο φρικιαστική: «Αν δεν μιλήσεις θα φέρουμε τη γυναίκα σου και θα την βιάσουμε μπροστά στα μάτια σου», μου είπαν. «Στην συνέχεια με οδήγησαν σε ένα σκοτεινό δωμάτιο και προσπάθησαν να με σοδομίσουν με ένα γκλομπ. Δεν τα κατάφεραν και τελικά έφυγαν. Ίσως κάποτε ξεχάσω τα άλλα βασανιστήρια αλλά τον βιασμό δεν θα τον ξεχάσω ποτέ, έχει χαραχτεί ανεξίτηλα στη μνήμη μου», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το BBC έχει στην κατοχή του την ιατρική αναφορά για άλλους δυο άνδρες που ισχυρίζονται ότι έπεσαν θύματα βιασμού από τις αρχές.

Από τα βασανιστήρια δεν γλιτώνουν όμως ούτε πολιτικοί αντίπαλοι. Όταν συνελήφθησαν οι αρχηγοί και οι βουλευτές του κόμματος HDP, το οποίο υποστηρίζει τις κουρδικές θέσεις, ο Cihad Saatcioglu, γιος ενός βουλευτή, τέθηκε υπό κράτηση. Ο ξυλοδαρμός που υπέστη ήταν τόσο σοβαρός ώστε χρειάστηκε να μπει στο νοσοκομείο, αναφέρει το BBC.

Πηγή