Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

Politico: «Η ελληνική τραγωδία του Σούνακ»

 



Με τον γλαφυρό τίτλο «Η Ελληνική τραγωδία του Ρίσι Σούνακ» σχολιάζει το Politico όσα συνέβησαν το βράδυ της Δευτέρας και οδήγησαν στην ακύρωση από τον Βρετανό πρωθυπουργό της συνάντησής του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού στο BBC για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.



«Ο Ρίσι έχασε τα λογικά του» ξεκινά το άρθρο στη στήλη London Playbook του Politico, χρησιμοποιώντας μάλιστα έναν απόλυτα βρετανικό ιδιωματισμό, που κατά γράμμα μεταφράζεται στα ελληνικά «έχασε τα μάρμαρά του» -  και συνεχίζει: «Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ είναι στο επίκεντρο μιας διπλωματικής καταιγίδας μετά την ακύρωση μιας προγραμματισμένης συνάντησης με τον Έλληνα ομόλογό του, Κυριάκο Μητσοτάκη, σε μια διαμάχη για γλυπτά του Παρθενώνα». 

Όπως αναφέρεται στο άρθρο «η κόντρα πυροδοτήθηκε μετά την εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκπομπή της Laura Kuenssberg στο BBC όπου διατύπωσε τη διαφωνή του με την συνεχιζόμενη παρουσία αρκετών εκ των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο» υπενθυμίζοντας τη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού με το παράδειγμα της Μόνα Λίζα.

«Ο Σούνακ φέρεται να εξοργίστηκε από τις λέξεις που χρησιμοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε τέτοιο βαθμό ώστε να κάνει το επιπλέον βήμα της ακύρωσης της συνάντησης που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα το μεσημέρι ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν σε τριήμερο ταξίδι στο Λονδίνο. "Έγινε αδύνατο να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση μετά τα σχόλια για τα Ελγίνεια πριν από αυτή" είπε "ανώτατη πηγή των Συνηρητικών" στον Κρις Μέισον» συνεχίζει το άρθρο.

Στη συνέχεια το Politico παραθέτει τη δήλωση ενόχλησης του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά και τη δεύτερη απρέπεια Σούνακ να αντιπροτείνει συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της βρετανικής κυβέρνησης.

«Η ακύρωση της συνάντησης για τσάι στον Έλληνα πρωθυπουργό έγινε την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η συνάντησή του με τον Κιρ Στάρμερ το πρωί της Δευτέρας με τους Συντηρητικούς να σπεύδουν να υπονοήσουν ότι ο επικεφαλής των Εργατικών ήταν πολύ μαλακός στο θέμα των Γλυπτών. Άνθρωπος με γνώση της συνάντησης Μητσοτάκη-Στάρμερ είπε στο Playbook ότι το θέμα "συζητήθηκε αλλά δεν ήταν το βασικό θέμα της συνάντησης" προσθέτοντας ότι για τους Εργατικούς το θέμα αφορά περισσότερο το Βρετανικό Μουσείο και τους Έλληνες και όχι τη βρετανική κυβέρνηση» προστίθεται στο άρθρο.

Ο συντάκτης της στήλης παραθέτει στη συνέχεια το σχόλιο εκπροσώπου των Εργατικών μετά την ακύρωση της συνάντησης Σούνακ-Μητσοτάκη ότι «αν ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να συναντηθεί με έναν ευρωπαίο σύμμαχο με τον οποίο η Βρετανία έχει σημαντικούς οικονομικούς δεσμούς αυτό είναι μια επιπλέον απόδειξη ότι δεν μπορεί να είναι ο σοβαρός οικονομικός ηγέτης που χρειάζεται η χώρα».

Στο ίδιο άρθρο φιλοξενείται και η άποψη υψηλόβαθμού στελέχους των Συντηρητικών για το ότι ο Στάρμερ είναι «ανοιχτός" για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα μετά από συμφωνία του Μουσείου με τους Έλληνες: «Ο Στάρμερ ξεπουλήθηκε για να εξασφαλίσει μια συνάντηση. Είναι αφελές εκ μέρους του να δείχνει το πόσο λίγο λαμβάνει υπόψη του τους Βρετανούς φορολογούμενους που φροντίζουν για χρόνια αυτά τα Γλυπτά. Ο Στάρμερ επέστρεψε στα παλαιά του κόλπα του να λέει στον συνομιλητή που είναι απέναντι του αυτό που θέλει να ακούσει».

Από την πλευρά τους οι Εργατικοί απαντούν ότι με την ακύρωση της συνάντησης ο Σούνακ έχασε την ευκαιρία να συζητήσει το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης με έναν σύμμαχο-κλειδί στην Ευρώπη. «Ο Κιρ Στάρμερ και ο Έλληνας πρωθυπουργός συζήτησαν το μεταναστευτικό οπότε φαίνεται ότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο συζητά για όλα τα σημαντικά ζητήματα».

Η βρετανική πολιτική σκηνή, σύμφωνα με το Politico, τριχοτομήθηκε μετά τις εξελίξεις «με κάποιους να λένε ότι η κυβέρνηση τα έκανε θάλασσα με το σνομπάρισμα προς τους Έλληνες, άλλους να υποστηρίζουν ότι οι Εργατικοί έπεσαν στην παγίδα να εμφανίζονται αμφιταλαντευόμενοι για το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα και μια τρίτη ομάδα να αναρωτιέται αν πρόκειται για έναν αντιπερισπασμό από πράγματα που η βρετανική κυβέρνηση δεν θέλει να συζητήσει.

Ο συντάκτης μεταφέρει, πάντως, την απογοήτευση των εκπροσώπων της ομάδας The Parthenon Project που εργάζεται και με τις δύο πλευρές για την εύρεση μιας κοινής λύσης ώστε τα Γλυπτά του Παρθενώνα να ενωθούν εκ νέου στην Αθήνα. «Είναι κρίμα που ο Βρετανός πρωθυπουργός αισθάνεται ότι δεν μπορεί να συζητήσει το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πόσα πολλά έχουν να κερδίσουν και οι δύο χώρες από μια λογική λύση στο θέμα αυτό και το πόσο μεγάλη είναι η δημόσια στήριξη για την επανένωση».

Το άρθρο καταλήγει, μάλιστα, με αναφορά στο κεντρικό άρθρο των σημερινών The Times που ζητά για άλλη μια φορά την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενών «στο φυσικό τους περιβάλλον».



Reuters: η Ελλάδα θα αποπληρώσει νωρίτερα δάνεια 5,3 δισ. ευρώ του πρώτου μνημονίου

 



Στην πρόωρη αποπληρωμή δανείων διάσωσης 5,3 δισ. ευρώ, τα οποία είχαν δώσει οι χώρες της Ευρωζώνης στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου διάσωσης, σχεδιάζει να προχωρήσει η Αθήνα τον επόμενο μήνα, σχεδιάζοντας μια ακόμη τέτοια κίνηση το 2024, όπως γράφει το Reuters.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ δάνεισαν συνολικά 260 δισ. ευρώ στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους που ξεκίνησε στα τέλη του 2009, με αντάλλαγμα σκληρά μέτρα λιτότητας. Το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης έληξε το 2018. «Στις 15 Δεκεμβρίου, θα αποπληρώσουμε νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν 5,3 δισ. ευρώ προς τις χώρες της Ευρωζώνης», είπε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών στο Reuters. Πρόκειται για δάνεια που έληγαν το 2024 και το 2025.

Η Ελλάδα αφήνει πίσω της την κρίση ανακτώντας αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας έπειτα από 13 χρόνια στο junk, ενώ πέρυσι αποπλήρωσε πλήρως (δύο χρόνια νωρίτερα από τον σχεδιασμό) το ΔΝΤ, το οποίο είχε δώσει δάνεια 28 δισ. ευρώ από το 2010 έως το 2014. Επίσης, η Αθήνα αποπλήρωσε πρόωρα δάνεια 2,7 δισ. ευρώ προς τους Ευρωπαίους εταίρους.

Οι χώρες της Ευρωζώνης δάνεισαν στην Ελλάδα 53 δισ. ευρώ σε διμερή δάνεια μέσω του Greek Loan Facility (GLF) κατά το πρώτο πακέτο διάσωσης. Τα δάνεια αυτά έχουν λήξεις έως το 2041. Με την σχεδιαζόμενη για τον Δεκέμβριο αποπληρωμή, η Ελλάδα θα έχει αποπληρώσει συνολικά 13 δισ. ευρώ.

Από την έξοδο από τα μνημόνια το 2018, η Ελλάδα καλύπτει τις δανειακές της ανάγκες μέσω των αγορών ομολόγων. Το 2024 σχεδιάζει να δανειστεί περίπου 7 δισ. ευρώ, ενώ διαθέτει ένα «μαξιλάρι» ρευστότητας άνω των 35 δισ. ευρώ, λόγω της ισχυρής ανάπτυξης, της υπεραπόδοσης των φορολογικών εσόδων και των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Η Ελλάδα βλέπει οικονομική ανάπτυξη στο 2,9% το 2024 μετά από ανάπτυξη 2,4% φέτος, περισσότερο από το διπλάσιο του μέσου όρου της ευρωζώνης. Ελπίζει επίσης να επιτύχει πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ το επόμενο έτος με υψηλότερες επενδύσεις και ισχυρά έσοδα από τον τουρισμό.


Πηγή




Πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ στη JAKOBS γιατί έκλεβε τους καταναλωτές

 


Πρόστιμο 1.000.000 ευρώ στην εταιρεία «JACOBS DOUWE EGBERTS GR. Ε.Π.Ε.» για την οποία ολοκληρώθηκε ο έλεγχος από τη Διϋπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), επέβαλε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.

Το πρόστιμο αφορά παραβίαση του άρθρου 54 του ν. 5045/29-07-2023, σχετικά με την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, «οι εντατικοί έλεγχοι της ΔΙΜΕΑ συνεχίζονται. Μόνο τον Νοέμβριο έχουν γίνει περισσότεροι από 1.250 έλεγχοι και έχουν επιβληθεί πρόστιμα άνω των 5,5 εκατ. ευρώ ενώ σε μια πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα κινητοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού, το υπουργείο έχει πραγματοποιήσει από την αρχή του 2023 περισσότερους από 20.600 ελέγχους και έχει επιβάλει πρόστιμα συνολικού ύψους 10,3 εκατ. ευρώ».





Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού σε εκδήλωση της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Λονδίνο για το «Γραφείο Σεφέρη» και το Αναγνωστήριο «Roderick Beaton»

 


Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε εκδήλωση της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Λονδίνο για το «Γραφείο Σεφέρη» και το Αναγνωστήριο «Roderick Beaton».




Εξοχότατε, Πρέσβη, αγαπητέ καθηγητά, κυρίες και κύριοι,

Είναι τιμή για μένα σήμερα να μπορώ να συμμετέχω σε αυτή την όμορφη εκδήλωση. Επιτρέψτε μου να συγχαρώ τον Πρέσβη και, βεβαίως, να ευχαριστήσω την Πρόεδρο της Δημοκρατίας που σκέφτηκε να δημιουργήσει αυτό το Αναγνωστήριο, αυτή την αίθουσα αφιερωμένη σε μια από τις πιο διάσημες μορφές όχι μόνο της ελληνικής, αλλά και της παγκόσμιας λογοτεχνίας και σε έναν άριστο διπλωμάτη. Αυτό είναι πράγματι που βρίσκω τόσο συναρπαστικό για τον Σεφέρη, ο τρόπος με τον οποίο κατάφερε να ισορροπήσει τις βαθιές πνευματικές του ανησυχίες με την προσήλωσή του στη διπλωματική του καριέρα.

Φέτος δεν γιορτάζουμε μόνο τα 60 χρόνια από τότε που ο Γιώργος Σεφέρης έλαβε το πιο διακεκριμένο βραβείο που μπορεί να απονεμηθεί σε οποιονδήποτε συγγραφέα ή ποιητή. Γιορτάζουμε επίσης, αν δεν κάνω λάθος, 20 χρόνια από τότε που ο Kαθηγητής Beaton δημοσίευσε τη βιογραφία του. Αυτό στο οποίο αναφέρεται συνέχεια ως το «τούβλο». Ωστόσο, αξίζει να την διαβάσετε γιατί ακριβώς εξερευνά το μυαλό και τη ζωή αυτής της συναρπαστικής προσωπικότητας.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά τον καθηγητή Beaton για την αγάπη που έδειξε προς τη νέα του πατρίδα, το νέο του σπίτι, και για το γεγονός ότι έγραψε τόσο εύγλωττα για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία, αλλά και για την ιστορία των Ελλήνων ανά τους αιώνες. Νομίζω ότι έχει διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, όσον αφορά στην καλύτερη κατανόηση της δικής μας ιστορίας και ιδιαίτερα της ιστορίας των τελευταίων 200 ετών, αυτής της ταραχώδους πορείας που κινείται από θριάμβους σε καταστροφές, αλλά μας βάζει, στο τέλος της ημέρας, πάντα σε μια καλύτερη θέση από εκεί που ξεκινήσαμε.

Και ο Γιώργος Σεφέρης ήταν μέρος αυτού του ταξιδιού. Και νομίζω ότι είναι σωστό να τιμήσουμε το έργο του, αλλά και τη ζωή του σε αυτή την κατοικία, εγκαινιάζοντας αυτό το πολύ, πολύ ιδιαίτερο δωμάτιο.

Τέλος, σκεφτόμουν τι θα έλεγε ο Γιώργος Σεφέρης για τις τρέχουσες γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή. Ήταν ένας γνώστης, φυσικά, της Μέσης Ανατολής, κάποιος που νοιαζόταν βαθιά για τον αγώνα της Κύπρου και κάποιος που ήταν πολύ ευθύς όταν επρόκειτο για την προσωπική του άποψη, κάτι που πάντα εκτιμούσαμε στη διπλωματία μας. Σίγουρα δεν ήταν ένας άνθρωπος του «ναι» και είχε το θάρρος της γνώμης του.

Επιστρέφω σε κάποιους από τους στίχους του, διότι πιστεύω ότι αν μιλούσε στους Ισραηλινούς μετά από αυτή τη φρικτή τραγωδία της 7ης Οκτωβρίου, πιθανόν να είχε χρησιμοποιήσει αυτά τα λόγια: «Κύριε, βοήθα να θυμόμαστε πώς έγινε τούτο το φονικό. Την αρπαγή και τον δόλο βοήθα να ξεριζώσουμε». Αλλά είμαι βέβαιος ότι θα είχε επίσης κάποια λόγια για τους Παλαιστίνιους. Και πιθανότατα θα τους τα έλεγε, εκφράζοντας με πόνο το δικό του πόθο στα δύσκολα χρόνια για την πατρίδα του: «Να νοσταλγείς τον τόπο σου ζώντας στον τόπο σου, τίποτα δεν είναι πιο πικρό». Γι’ αυτό η ποίηση, ιδιαίτερα η σημαντική ποίηση, παραμένει πάντα τόσο επίκαιρη και η επιθυμία και η ευχή του «να σκαρφαλώνει στις λέξεις σαν ανεμόσκαλα», αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εξακολουθεί να είναι τόσο επίκαιρος σήμερα.

Και αυτή είναι η μαγεία της ποίησης και το πολύ προσωπικό ταξίδι που ξεκινάμε όλοι μας όταν διαβάζουμε αυτά τα καταπληκτικά ποιήματα. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εξακολουθεί να είναι τόσο επίκαιρος σήμερα, πιθανόν θα έλεγα ότι ίσως και περισσότερο από ό,τι ήταν όταν δημιούργησε το πιο επιτυχημένο έργο του.

Και πάλι, λοιπόν, συγχαρητήρια στον Πρέσβη. Σας ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας εδώ. Είμαι βέβαιος ότι περισσότεροι άνθρωποι θα μάθουν για αυτόν τον σπουδαίο άνθρωπο. Είμαι ενθουσιασμένος που επισκέπτομαι τον χώρο και ανυπομονώ να ανοίξει επίσημα. Σας ευχαριστώ όλους πάρα πολύ για την παρουσία σας εδώ.



Χιλιάδες επικίνδυνοι κακοποιοί κυκλοφορούν ελεύθεροι χωρίς να χαρακτηρίζονται καταζητούμενοι

 


Χιλιάδες επικίνδυνοι κακοποιοί είναι άφαντοι και κυκλοφορούν ανεξέλεγκτοι χωρίς να τους αναζητά η ΕΛ.ΑΣ. και η δικαιοσύνη.

Όλοι αυτού υποτίθεται ότι είναι έξω με περιοριστικούς όρους, αλλά μόνο στα χαρτιά και κυκλοφορούν ελεύθεροι χωρίς να χαρακτηρίζονται καταζητούμενοι.

Επικίνδυνοι κακοποιοί, ,παρανομούν, κι όμως μένουν ελεύθεροι την επόμενη ημέρα, με τις ευχές της ανεύθυνης δικαιοσύνης στην χώρα μας.

Αυτή είναι η τρομακτική πραγματικότητα που αποτυπώνεται στα στοιχεία της Αστυνομίας αναφορικά με τους κατηγορουμένους που οφείλουν να δίνουν το «παρών» στα Τμήματα Ασφαλείας της χώρας, βάσει των περιοριστικών όρων που τους έχουν επιβληθεί. 

Το ποσοστό των «εξαφανισμένων» ποινικών ξεπερνάει το 30% κατά μέσο όρο, χωρίς όμως οι περισσότεροι από αυτούς να αντιμετωπίζουν ουσιαστικές συνέπειες, αφού αδιαφορούν και τα τμήματα ασφαλείας που θα έδινα το παρών, όπως και οι δικαστικές αρχές.

Παράδειγμα 2.290 κατάδικοι και υπόδικοι οφείλουν να δίνουν το «παρών» κάθε μήνα στο Τμήμα Ασφαλείας Αγίου Παντελεήμονα. 1.140 από αυτούς, σχεδόν οι μισοί, παραμένουν άφαντοι, καθώς δεν τηρούν τους περιοριστικούς τους όρους. 

Κατά μέσο όρο, το ποσοστό των κατηγορουμένων που δεν τηρούν τους όρους κυμαίνεται από 30 έως 40%, σε ορισμένες περιπτώσεις όμως φτάνει ή ξεπερνά το 50%. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, συνολικά σε όλη τη χώρα, ο αριθμός των «εξαφανισμένων» επικίνδυνων κακοποιών ενδέχεται να ξεπερνά τις 10.000.

Η ΕΛ.ΑΣ. στέλνει λίστες με ονόματα κάθε τρεις μήνες στις εισαγγελικές Αρχές, προκειμένου να αποφασιστεί εάν ο κάθε κατηγορούμενος θα καταστεί καταζητούμενος και θα αρθούν οι περιοριστικοί όροι και η δικαιοσύνη αδιαφορεί σε βάρος της ασφάλειας των πολιτών της χώρας.

Παραμένει βέβαια άγνωστο σε πόσες περιπτώσεις η ΕΛ.ΑΣ. στέλνει την λίστα στις εισαγγελικές αρχές. 

Παράδειγμα ο 22χρονος αποκαλούμενος «Δράκος των Εξαρχείων» από τη Συρία, που παρά το γεγονός ότι κατηγορείται για τουλάχιστον επτά απόπειρες βιασμών, είχε συλληφθεί επτά φορές, δεν είχε άδεια διαμονής στη χώρα, δεν είχε απελαθεί, δεν τηρούσε τους περιοριστικούς του όρους, ουδέποτε χαρακτηρίστηκε από τις Αρχές καταζητούμενος. 

Στο Τμήμα Ασφαλείας Ωρωπού, όπου όφειλε να δίνει το «παρών» ο Δράκος, μαζί με ακόμα 49 άτομα από τη δομή της Μαλακάσας, εμφανίζονται κάθε μήνα μόνο… τρεις απο τους 49. 


                ΠΟΣΟΙ ΔΙΝΟΥΝ ΤΟ «ΠΑΡΩΝ» ΣΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

                                                                ΥΠΟΧΡΕΟΙ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ

Τ.Α. ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ                  2.290 1.150

Τ.Α. ΚΥΨΕΛΗΣ                                                1.560 1.060

Τ.Α. ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ                                           250 180

Τ.Α. ΚΟΛΩΝΟΥ                                                   620 370

Τ.Α. ΟΜΟΝΟΙΑΣ                                        1.120 974

Τ.Α. ΠΑΤΗΣΙΩΝ                                        1.300 1.100

Τ.Α. ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ                                           170 85

Τ.Α. ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ                                   500 400

Τ.Α. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ                                           800 680



Συνελήφθησαν τρεις ανήλικοι εξωσχολικοί που εισέβαλαν σε σχολείο και απειλούσαν καθηγητές

 


Σε σχολείο στο Περιστέρι και μάλιστα εν ώρα μαθήματος, εισέβαλλαν ανήλικοι που δεν ήταν μαθητές του σχολείου, απειλώντας καθηγητές

Ειδικότερα, τρεις 15χρονοι και ένας 16χρονος, εξωσχολικοί, έφτασαν χθες Δευτέρα (27/11), στις 10:50 το πρωί στο 3ο ΕΠΑΛ, στην οδό Αγίου Παύλου και με άνεση ανέβηκαν και μπήκαν μέσα στην σχολική αίθουσα.

Συνελήφθησαν τρεις ανήλικοι που εισέβαλαν σε σχολείο στο Περιστέρι

Ο Καθηγητής ενημέρωσε τον διευθυντή του σχολείου τον οποίο στη συνέχεια, οι ανήλικοι, άρχισαν να απειλούν. Ο ένας 15χρονος αφού έβρισε τον διευθυντή, κατάφερε βγήκε από το σχολείο και τράπηκε σε φυγή. Στο σχολείο κλήθηκαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Δυτικής Αττικής και οδήγησαν στο Τμήμα Ασφαλείας Περιστερίου δυο 15χρονους και έναν 16χρονο.

Τόσο ο διευθυντής του σχολείου όσο και ο καθηγητής, ζήτησαν την ποινική τους δίωξη με αποτέλεσμα τελικά οι ανήλικοι να συλληφθούν. Ωστόσο με προφορική εισαγγελική εντολή, λίγες ώρες αργότερα, στις 16:30 αφέθηκαν ελεύθεροι.

Οι δυο 15χρονοι και ένας 16χρονος, κατηγορούνται για διατάραξη της λειτουργίας υπηρεσίας και απειλή, ενώ ο τρίτος 15χρονος που κατάφερε και διέφυγε, κατηγορείται για διατάραξη της λειτουργίας υπηρεσίας απειλή και εξύβριση.



Δεν βάζει μυαλό ο Αντώναρος και κάνει πάλι αποτυχημένες προβλέψεις

 



Ο Βαγγέλης Αντώναρος αμετανόητος, κάνει προβλέψεις για τις εξελίξεις ειδικά ως προς τα στελέχη που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και την πορεία του κόμματος που αναμένεται να συσταθεί τις επόμενες ημέρες.

Ο αμετανόητος αποτυχημένος μελλοντολόγος, μέσω συνέντευξης στον ραδιοφωνικό σταθμό Status, δίνει ένα ποσοστό της τάξης του 1% με 1,5% στο νέο κόμμα.

Ο Αντώναρος δεν έχει πέσει μέσα σε καμία πρόβλεψη που έχει κάνει, και μάλιστα έβαζε στοιχήματα για τα νούμερα που έδινε, που τελικά δεν πλησιάζαν καν τα πραγματικά.

Τι να θυμηθούμε τις αποτυχημένες προβλέψει που έκανε για την πτώση του Κυριάκου Μητσοτάκη, για την δήθεν μεγάλη νίκη του Αλέξη Τσίπρα που έρχεται, για τα ποσοστά που θα πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ που θα είναι όπως έλεγε η επόμενη κυβέρνηση, ότι η Νέα Δημοκρατία διαλύεται όπως του έλεγαν στο τηλέφωνο δήθεν στελέχη του κόμματος.

Το σίγουρο είναι ότι ο Ευάγγελος Αντώναρος δεν ταιριάζει σίγουρα ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε στην πολιτική γενικότερα, γιατί η Ελλάδα χρειάζεται σοβαρούς ανθρώπους και όχι αποτυχημένους μελλοντολόγους.



Στο νοσοκομείο του Τελ Αβίβ έφτασαν οι 11 όμηροι

 



Οι 11 Ισραηλινοί όμηροι που απελευθερώθηκαν εχθές Δευτέρα έφτασαν στο Ιατρικό Κέντρο του Τελ Αβίβ Σουράσκι, τη μεγαλύτερη μονάδα οξείας φροντίδας του Ισραήλ, ανακοίνωσε το ισραηλινό υπουργείο Υγείας.

Υπάρχουν εννέα παιδιά και δύο γυναίκες στην ομάδα. Οι οικογένειες των ομήρων περιμένουν στο νοσοκομείο για να επανενωθούν για πρώτη φορά μετά από περίπου 52 ημέρες, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας.

Ιατρικές ομάδες και άλλοι επαγγελματίες στο νοσοκομείο θα είναι εκεί για να παρέχουν οποιαδήποτε ιατρική ή ψυχολογική φροντίδα, ανέφερε το υπουργείο.

«Θέλουμε να σας υπενθυμίσουμε ότι αυτές είναι ευαίσθητες στιγμές για τους απελευθερωμένους ομήρους και τις οικογένειές τους και επιθυμούμε να διαφυλάξουμε την ιδιωτικότητά τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Όλο το σύστημα υγείας είναι έτοιμο να υποδεχθεί όποιον θα επιστρέψει στο Ισραήλ και προετοιμάζεται για αύριο».

Ένα από τα παιδιά που αφέθηκαν ελεύθερα βοηθήθηκε να βγει από τα οχήματα της Χαμάς από μαχητές και το έβαλαν σε αναπηρικό καροτσάκι και οδηγήθηκε στο όχημα του Ερυθρού Σταυρού που περίμενε. Τα βίντεο που ακολούθησαν δείχνουν πολλά παιδιά να συνοδεύονται προς τους αξιωματούχους του Ερυθρού Σταυρού.



Κασσελάκης: Απαράδεκτη η απόφαση του Σούνακ για ακύρωση της συνάντησης με Μητσοτάκη

 


Η απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούναν για ακύρωση της συνάντησής του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι απαράδεκτη γράφει σε tweet του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης ο οποίος τονίζει ότι «η υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα υπερβαίνει το πρόσωπο του εκάστοτε Έλληνα Πρωθυπουργού και τις κομματικές αντιπαραθέσεις».

Όπως επισημαίνει ακόμη η υπόθεση των Γλυπτών «είναι εθνική» και «αφορά την Ιστορία ενός ολόκληρου λαού και ηθικό ζήτημα που αφορά την ξεδιάντροπη κλοπή πολιτισμικού πλούτου από τον φυσικό του χώρο».

Στο μήνυμά του στο X ο Στέφανος Κασσελάκης γράφει:

Είναι απαράδεκτη η απόφαση του Βρετανού Πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη.

Η υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι ζήτημα που υπερβαίνει το πρόσωπο του εκάστοτε Έλληνα Πρωθυπουργού και τις κομματικές αντιπαραθέσεις.

Είναι εθνική υπόθεση που αφορά την Ιστορία ενός ολόκληρου λαού.

Και ηθικό ζήτημα που αφορά την ξεδιάντροπη κλοπή πολιτισμικού πλούτου από τον φυσικό του χώρο.

Απαιτούμε, λοιπόν, σεβασμό από όλους στους θεσμούς και στα δίκαιά μας.



Η αντίδραση της δημοσιογράφου που πήρε τη συνέντευξη από Μητσοτάκη για τα Γλυπτά - «Η Ντάουνινγκ Στριτ έχει ταραχθεί τόσο»

 


Με δηκτικό τρόπο σχολιάζει η δημοσιογράφος Laura Kuenssberg που πήρε τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, την απρεπή και αιφνίδια απόφαση του Ρίσι Σούνακ να μην συναντήσει τον πρωθυπουργό την Τρίτη (28/11), όπως ήταν προγραμματισμένο, λόγω δηλώσεών του για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

«Η συνέντευξή μας με τον Έλληνα πρωθυπουργό φαίνεται να έχει ταράξει την Ντάουνινγκ Στριτ αρκετά για να ακυρώσει τη συνάντηση του Σουνάκ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τεράστια αντίδραση, δεδομένου ότι αυτό το θέμα είναι μακροχρόνιο μεταξύ των δύο χωρών…» γράφει στην πλατφόρμα Χ (πρώην Τwitter).





Οι Βρετανοί «αδειάζουν» τον Σούνακ για την ακύρωση της συνάντησης με Μητσοτάκη: «Δώσε πίσω τα Γλυπτά»


 

Μετά την απρεπή και αιφνίδια απόφαση του Ρίσι Σούνακ να συναντήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη την Τρίτη (28/11), όπως ήταν προγραμματισμένο, λόγω δηλώσεών του για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, Βρετανοί επέλεξαν τα social media για να εκφράσουν την αντίθεσή τους με την απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού.

Την ώρα που εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης- με φόντο την επίσκεψη στο Λονδίνο του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη- διαμηνύει πως «η στάση της βρετανικής πλευράς είναι μία και ξεκάθαρη», αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, Βρετανοί φαίνεται πως δεν έχουν την ίδια άποψη και δεν συμμερίζονται τη στάση της βρετανικής κυβέρνησης για τα Γλυπτά, υποστηρίζοντας να επιστραφούν στην Ελλάδα.

«Τι έχει συμβεί στη Βρετανία; Ο Σουνάκ ακυρώνει μια συνάντηση με τον Μητσοτάκη επειδή ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε τις αιώνιες απαιτήσεις για τα Ελγίνεια Μάρμαρα ενώ βρισκόταν στο Λονδίνο. Εν μέσω πολέμου στην Ήπειρο και κρίσης στη Μέση Ανατολή, σε αυτό εστιάζει ο Σουνάκ;» γράφει ο Stanley Pignal.


«Γεγονός. Αφαιρέθηκαν χωρίς το κατάλληλο δικαίωμα να το κάνουν. Γεγονός. Η ελίτ από το Ηνωμένο Βασίλειο κλέβει για αιώνες από άλλους πολιτισμούς. Γεγονός. Τα Μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα ως ιστορικό μέρος του πολιτιστικού θησαυρού της Ελλάδας. Γεγονός. Ο Σουνάκ είναι ύπουλος» γράφει χρήστης με το όνομα Lady Truth Sword.


Ένας άλλος χρήστης σχολιάζει: «Ο Σουνάκ επιλέγει την Ακρόπολη ως λόφο για να πεθάνει».


«Τι ερασιτέχνης είναι ο Σουνάκ! Μεγάλα τμήματα της βρετανικής κοινωνίας συμπεριλαμβανομένου του κόμματος των Τόρις υποστηρίζουν την άνευ όρων επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Κάντε το σωστό και κάντε μια συμμαχία. Δώστε τα πίσω!» δηλώνει ο δημοσιογράφος Paul Mason.


«Αυτό είναι αξιολύπητο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός επαναλαμβάνει τη μακροπρόθεσμη πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης και ο δικός μας πρωθυπουργός πετάει τα ''παιχνίδια'' του από το καροτσάκι σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να κερδίσει την εύνοια των ξενοφοβικών συντακτών σε ταμπλόιντ. Τι μικρή, θλιβερή χώρα» τονίζει άλλος χρήστης.


«Ανόητος ο Σούνακ»

Επίσης και το ελληνικό X (πρώην Τwitter) σχολίασε την απόφαση Σούνακ να αρνηθεί να δει τον Κυριάκο Μητσοτάκη λόγω των Γλυπτών του Παρθενώνα.









Για να επιβιώσει πολιτικά ο φαιδρός Σούνακ ξεφτιλίστηκε - Υπέρ του Έλληνα πρωθυπουργού το BBC


 

Η Βρετανία έχει εκφράσει την δυσαρέσκεια της στο πρόσωπο του Βρετανού πρωθυπουργού και το πολιτικό του μέλλον δείχνει να φθίνει, οπότε για να εμφανιστεί υπερασπιστής των κλεμμένων μαρμάρων ώστε να κερδίσει πόντους διάλεξε να ξεφτιλιστεί.

Ο φαιδρός πολιτικός Σούνακ ακύρωσε την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εξαιτίας των όσων ελέχθησαν από τον Έλληνα πρωθυπουργό στη χθεσινή του συνέντευξη στο BBC για τα κλεμμένα από την Βρετανία Γλυπτά του Παρθενώνα. 

Με αυτόν τον φαιδρό τρόπο σκέφτηκε ο Σούνακ ότι θα υπερασπιστεί το πολιτικό του μέλλον.

Το BBC τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της ελληνικής πλευράς στο ζήτημα, και πήρε θέση υπέρ του Έλληνα πρωθυπουργού, χαλώντας το επικοινωνιακό σώου του Σούνακ. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, σε μία κίνηση υψηλής διπλωματικής ευφυίας, δήλωσε δημόσια την ενόχλησή του, με σκοπό να μαθευτεί παντού ο λόγος που κρύφτηκε ο φαιδρός Σούνακ. 

Η φαιδρότητα αυτή του Σούνακ μόνο καλό δεν έκανε στην εικόνα του και θα το πληρώσει πολιτικά, έχοντας γράψει στην ιστορία την φαιδρή στάση του στον Έλληνα πρωθυπουργό.




Ανδρουλάκης-Κασσελάκης δύο ξένοι στην ίδια πόλη

 



Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης ντυμένος και πάλι εκδρομικά, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, ήταν και οι δύο παρόντες σε τελετή απονομής των βραβείων «Βιώσιμης-Καινοτόμου και Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας» που διοργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης βρισκόταν ήδη καθισμένος στη θέση του, όταν, μπήκε στην αίθουσα, και ο Κασσελάκης ντυμένος βόλτα στο βουνό,  ο οποίος τον πλησίασε για να τον χαιρετήσει και στη συνέχεια, κάθισε δίπλα του. 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δέχθηκε τη χειραψία καθιστός, χωρίς να σηκώνεται ούτε στιγμή από τη θέση του, απαξιώνοντας τον Κασσελάκη.





Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον επικεφαλής του Βρετανικού Εργατικού Κόμματος, Keir Starmer

 



Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση στην πρεσβευτική κατοικία στο Λονδίνο με τον επικεφαλής του βρετανικού Εργατικού Κόμματος, Sir Keir Starmer.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης δόθηκε έμφαση στη σημασία των ελληνοβρετανικών σχέσεων, ενώ υπογραμμίστηκε η ανάγκη προώθησης της συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα, τη Βρετανία και στις χώρες της ΕΕ.

Ο Πρωθυπουργός και ο ηγέτης των Εργατικών συζήτησαν τις οικονομικές επιτυχίες της Ελλάδας και τις επενδύσεις σε υποδομές, καθώς ο κ. Starmer παρουσίασε το σχέδιό του για την ενίσχυση της ανάπτυξης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Συζήτησαν ακόμα για τη σημασία στενής συνεργασίας σε ζητήματα ευρύτερης ευρωπαϊκής ασφάλειας, μετανάστευσης και δράσης για το κλίμα, καθώς και για τους σημαντικούς πολιτιστικούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες, συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης συνεισφοράς των ελληνικών κοινοτήτων στη βρετανική κοινωνία.

Επιπλέον, αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και συμφώνησαν στη σημασία των ανθρωπιστικών παύσεων.



Συμμετοχή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο της Morgan Stanley

 



Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε το πρωί στο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο που συνδιοργάνωσαν η Morgan Stanley και το Χρηματιστήριο Αθηνών στο Λονδίνο. Ακολουθούν αποσπάσματα από τη συζήτηση που είχε ο Πρωθυπουργός με τον Αντιπρόεδρο της Morgan Stanley Luigi Rizzo (σε ανεπίσημη μετάφραση από τα αγγλικά):

Για την πορεία της ελληνικής οικονομίας:

«Θυμάμαι όταν ήμουν πάλι εδώ πριν από ένα χρόνο, συζητούσαμε για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και επισήμανα κάποια σημαντικά ορόσημα που έπρεπε να επιτύχουμε για το 2023. Το πιο σημαντικό ήταν η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και να διασφαλίσουμε ότι θα διατηρήσουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά και ότι θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στη δημοσιονομική σταθερότητα. Είμαι ευτυχής που καταφέραμε να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προκλήσεις.

Βέβαια, σημαντική προϋπόθεση για όλα αυτά ήταν η πολιτική νίκη μας στις διπλές εκλογές πριν από λίγους μήνες. Έχουμε ισχυρή εντολή για μεταρρυθμίσεις και σκοπεύουμε να προχωρήσουμε με μια επιθετική ατζέντα για να διασφαλίσουμε ότι η πρόοδος που έχουμε σημειώσει θα συνεχιστεί. Είμαι ευτυχής που βλέπω ότι το ενδιαφέρον για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα ολοένα και αυξάνεται και ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει να προσελκύσει σημαντικά ξένα κεφάλαια και σημαντικά ξένα επενδυτικά κεφάλαια ενδιαφέρονται να γίνουν μέρος της επιτυχίας μας.

Επιτρέψτε μου επίσης να χαιρετίσω την ανθεκτικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων που είναι παρούσες στη σημερινή συνάντηση, διότι θεωρώ ότι είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι δεν πρόκειται μόνο για μια κυβερνητική επιτυχία, αλλά και για μια επιχειρηματική επιτυχία.

Με χαροποιεί το γεγονός ότι οι ελληνικές εταιρείες υιοθετούν επίσης το όραμά μας να επενδύσουν περισσότερο στη χώρα, να επενδύσουν περισσότερο στο ελληνικό ταλέντο και να επεκτείνουν την παρουσία τους στο εξωτερικό».

«Η πρώτη πρόκληση είναι πώς θα διατηρήσουμε την ανάπτυξη που είναι σημαντικά υψηλότερη από την υπόλοιπη ευρωζώνη. Αν κοιτάξετε τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικές. Ωστόσο, δεν με απασχολούν μόνο οι μεγάλοι δείκτες όσον αφορά στην ανάπτυξη, αλλά και τα συστατικά αυτής της ανάπτυξης. Πρόκειται για ανάπτυξη φιλική προς τους επενδυτές ή για ανάπτυξη που επικεντρώνεται στην εγχώρια κατανάλωση; Είναι βιώσιμη ανάπτυξη; Είναι ανάπτυξη που αξιοποιεί τις σημερινές τεχνολογικές προκλήσεις και αντιλαμβάνεται την τεχνολογία ως ευκαιρία και όχι ως απειλή; Και είναι μια κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη, που εστιάζει σε θέματα ανισότητας και διασφαλίζει ότι θα επιτύχουμε πραγματική μισθολογική σύγκλιση με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση;

Η δημοσιονομική πειθαρχία βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών μας. Πρέπει να πετυχαίνουμε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2% του ΑΕΠ και θα το πετύχουμε, γιατί έχουμε ιστορικό υπέρβασης των στόχων μας. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε στο μέλλον. Φυσικά, υπάρχουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με τη μακροπρόθεσμη παραγωγικότητα, οι οποίες θα εφαρμοστούν από αυτή την κυβέρνηση, επειδή έχουμε ισχυρή εντολή να το κάνουμε. Και επειδή πάντα αναγνωρίζω ότι η μεγαλύτερη απειλή για μια κυβέρνηση στην αρχή της δεύτερης θητείας της είναι ο εφησυχασμός.

Θα έλεγε κανείς ότι μετά από μια ηχηρή πολιτική νίκη, θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα “διάλειμμα”. Αυτό θα ήταν μεγάλο λάθος. Έχω καταστήσει επίσης πολύ σαφές στην ομάδα μου ότι δεν θα ανεχθώ καμία αλαζονεία ή καμία αντίληψη πολιτικής υπεροχής απλώς και μόνο επειδή η αντιπολίτευση βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση. Η μεγαλύτερη αντιπολίτευση για εμάς είναι τα πραγματικά προβλήματα της καθημερινότητας.

Για εμένα, το πιο σημαντικό μήνυμα που θα ήθελα να σας μεταφέρω είναι η δέσμευσή μας να προωθήσουμε όλες τις δύσκολες και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμοστούν, ακόμη και αν αυτές εκλαμβάνονται από ορισμένους ως πολιτικά επώδυνες. Επιτρέψτε μου να σας δώσω ένα πολύ σαφές παράδειγμα: έχουμε μιλήσει πολύ στην Ελλάδα για τα προβλήματα της φοροδιαφυγής, ιδίως μεταξύ των αυτοαπασχολούμενων. Έχουμε καταθέσει ένα νομοσχέδιο για τον περιορισμό αυτού του προβλήματος. Ακόμη και οι αυτοαπασχολούμενοι αναγνωρίζουν ότι πρέπει να κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Παρά την αντίσταση που μπορεί να αντιμετωπίζουμε, θα συνεχίσουμε και θα εφαρμόσουμε τη μεταρρύθμιση με σημειακές μόνο αλλαγές μετά τη δημόσια διαβούλευση. Αυτό θα αποφέρει στο ελληνικό κράτος μισό δισεκατομμύριο ευρώ επιπλέον έσοδα».

Για τις νεοφυείς επιχειρήσεις και την τεχνολογία:

«Επιτρέψτε μου, όμως, να επισημάνω ότι είμαι ιδιαίτερα ενθουσιασμένος με όσα συμβαίνουν στο οικοσύστημα της υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα. Θυμάμαι, πριν μπω στην πολιτική, ήταν πριν από περισσότερα από 20 χρόνια, όταν ήμουν ακόμα στον τομέα των επιχειρήσεων και εργαζόμουν στην Εθνική Τράπεζα – είμαι πολύ χαρούμενος με την επιτυχία της ΕΤΕ, παρεμπιπτόντως, και ως κάποιος που έχει εργαστεί για την τράπεζα στο παρελθόν – δημιούργησα τότε το πρώτο επενδυτικό όχημα για την τεχνολογία στην Ελλάδα. Μάλλον ήμασταν μπροστά από την εποχή μας.

Ωστόσο, αν δείτε τι συμβαίνει τώρα στο οικοσύστημα τεχνολογίας στην Ελλάδα, είναι αξιοσημείωτο πόσες startups αναδύονται και πόσα ταλέντα κατευθύνονται προς αυτόν τον χώρο, και πόσο για πρώτη φορά καταφέρνουμε να γεφυρώσουμε το χάσμα ανάμεσα σε αυτά που συμβαίνουν στα πανεπιστήμιά μας και στον χώρο της εφαρμοσμένης τεχνολογίας.

Πρόκειται για μια πραγματική τομή. Διαθέτουμε τεράστιο ανθρώπινο ταλέντο, αλλά τα πανεπιστήμιά μας ήταν κυριολεκτικά αποκλεισμένα από την αγορά. Αυτό αλλάζει. Υποδέχτηκα τις προάλλες μια φανταστική ομάδα νέων φοιτητών, διεπιστημονική, που επινόησαν ένα διαγνωστικό τεστ για τη νόσο του Πάρκινσον, κορυφαίοι στη βιολογία. Όλες οι ελληνικές ομάδες, που συμμετέχουν σε όλους τους διεθνείς διαγωνισμούς, τα πάνε πάρα πολύ καλά.

Είναι ένας τομέας στον οποίο είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε όχι μόνο να είμαστε καταναλωτές τεχνολογίας, αλλά και να αναπτύξουμε καινοτόμες λύσεις, όχι μόνο για την ελληνική αλλά και για την παγκόσμια αγορά».

Για την κλιματική αλλαγή:

«Καταρχάς, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η Μεσόγειος είναι hotspot της κλιματικής αλλαγής. Παρόλο που η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ -αυτό είναι εμφανές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τις πιο έντονες πυρκαγιές και φυσικά τις πλημμύρες-, στο παρελθόν δεν είχαμε πραγματικά μεγάλες πλημμύρες στην Ελλάδα. Φοβάμαι όμως ότι μετά την εμπειρία του φετινού καλοκαιριού πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και γι’ αυτό το ενδεχόμενο. Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι τα νερά της Μεσογείου θερμαίνονται όλο και περισσότερο, πράγμα που σημαίνει ότι αυξάνεται η πιθανότητα για μεσογειακούς κυκλώνες. Αυτό που είδαμε το καλοκαίρι ήταν πρωτοφανές όσον αφορά την ποσότητα του νερού που έπεσε στη Θεσσαλία.

Πρέπει να επικεντρωθούμε πολύ περισσότερο στην προσαρμογή. Στη συνέχεια θα μιλήσω για την άμβλυνση των επιπτώσεων και τις σχετικές πρωτοβουλίες μας. Δαπανούμε περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια για την αναβάθμιση των υποδομών πολιτικής προστασίας. Πρόκειται για μια αναγκαία επένδυση. Πρέπει να σκεφτούμε την ανθεκτικότητα των υποδομών μας και να διασφαλίσουμε πως ό,τι χτίζουμε ή ξαναχτίζουμε, το κάνουμε καλύτερα. Όταν συνομιλούμε, για παράδειγμα, με τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες και σκεφτόμαστε πώς θα ξαναχτίσουμε τις υποδομές στη Θεσσαλία, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι κατευθυντήριες γραμμές είναι διαφορετικές από αυτές που χρησιμοποιούσαμε στο παρελθόν. Έχουμε μεγάλη κατασκευαστική εμπειρία στην Ελλάδα για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις.

Βέβαια, πρέπει επίσης να λάβουμε ορισμένες σημαντικές αποφάσεις που μερικές φορές είναι δύσκολο να εφαρμοστούν. Για παράδειγμα, αν εξετάσουμε τη διαχείριση των υδάτων στον Θεσσαλικό Κάμπο, είναι σαφές ότι πρέπει να είμαστε πιο αποφασιστικοί σχετικά με έναν Οργανισμό που θα διαχειρίζεται κεντρικά το νερό, αντί για το σύστημα να λειτουργεί αποκεντρωμένα, κατακερματισμένο και συχνά πελατειακά. Αυτές είναι σημαντικές αλλαγές, αλλά πρέπει να υλοποιηθούν.

Τώρα, όταν μιλάμε για άμβλυνση των επιπτώσεων, επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος στην πράσινη ενέργεια και μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα, ειδικά όταν πρόκειται για τον συνδυασμό της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καινοτόμες λύσεις αποθήκευσης. Γνωρίζουμε ότι η αποθήκευση δεν πρόκειται να λύσει το ζήτημα από μόνη της. Θα εξακολουθούμε να βασιζόμαστε στο φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο ορατό μέλλον. Θέλουμε όμως να διασφαλίσουμε ότι οι μονάδες μας φυσικού αερίου είναι σύγχρονες, ώστε να είναι πιο αποδοτικές και πιο ανταγωνιστικές. Φυσικά, όταν εξετάζουμε το συνολικό μας αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα, η τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα θα είναι πολύ πιο σημαντική.

Πιστεύω ότι βρισκόμαστε πιο μπροστά από άλλες μεσογειακές χώρες όσον αφορά σε καινοτόμα έργα που έχουν ήδη λάβει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, αλλά και όσον αφορά στο κανονιστικό μας πλαίσιο. Διότι αν εξετάσουμε τη μεγάλη βιομηχανία, είναι σαφές ότι η απεξάρτηση από τον άνθρακα θα απαιτήσει κάποια στιγμή μια λύση για τον άνθρακα, λύση αποθήκευσης, και θέλουμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή σε αυτόν τον τομέα. Θέλουμε να είμαστε πρωτοπόροι στην υπεράκτια αιολική ενέργεια, η οποία είναι μια άλλη ανανεώσιμη πηγή που μπορούμε να αξιοποιήσουμε.

Θέλουμε επίσης να διασφαλίσουμε ότι είμαστε πρωταγωνιστές όταν μιλάμε για επενδύσεις στα δίκτυα μας και στις διασυνδέσεις μας με την Ευρώπη. Θα μπορούσαμε να εξάγουμε πολύ περισσότερη ενέργεια. Η Ελλάδα ήταν καθαρός εισαγωγέας ενέργειας. Αυτό μας έχει κοστίσει πολύ, ιδίως όσον αφορά στο φυσικό αέριο. Δαπανήσαμε 7 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022 για φυσικό αέριο. Αν, όμως, μπορούμε να κάνουμε εξόρυξη δικού μας φυσικού αερίου, αν μπορούμε τουλάχιστον να δώσουμε στον εαυτό μας τη δυνατότητα να γνωρίζουμε τι υπάρχει, θέλω να διερευνήσω αυτή τη δυνατότητα».

Για τη θέση της Ελλάδας στο γεωπολιτικό πεδίο:

«Επιτρέψτε μου να επικεντρωθώ στα οικονομικά και την πολιτική της γεωπολιτικής. Πρώτα απ’ όλα, όσον αφορά στα οικονομικά, η παγκοσμιοποίηση δεν πρόκειται να αναιρεθεί. Αλλά πρόκειται να δοθεί σαφής έμφαση στην εφοδιαστική ασφάλεια. Και στη διασφάλιση ότι θα φέρουμε τα κρίσιμα στοιχεία της εφοδιαστικής αλυσίδας μας πιο κοντά στις εγχώριες αγορές μας. Η Ευρώπη σαφώς έχει ρόλο να διαδραματίσει, από τις σπάνιες γαίες -η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει απίστευτο ορυκτό πλούτο, μεγάλο μέρος του οποίου είναι ακόμη εντελώς ανεκμετάλλευτο, την παραγωγή γαλλίου, την οποία θα μπορούσαμε να κάνουμε στην Ελλάδα και δεν μπορούν να κάνουν πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες- μέχρι τη διασφάλιση ότι μετατρέπουμε την Ελλάδα σε ένα υπερσύγχρονο διαμετακομιστικό κόμβο για το εμπόριο.

Αν απλά κοιτάξετε τη γεωγραφική μας θέση στο χάρτη, υπάρχουν ξεκάθαρες ευκαιρίες, οι οποίες έχουν να κάνουν με τις επενδύσεις μας στα λιμάνια μας και τις υποδομές logistics, ώστε να είναι δυνατόν να εξυπηρετηθεί από την Ελλάδα η ευρωπαϊκή αγορά, από εταιρείες που θα ήθελαν να επενδύσουν στην Ευρώπη. Για παράδειγμα, δείτε τη φαρμακοβιομηχανία μας, έχουμε μια πολύ δυναμική φαρμακοβιομηχανία που βασίζεται στις εξαγωγές, σε μια εποχή που συνειδητοποιήσαμε, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ότι δεν θέλουμε να εξαρτόμαστε πλήρως από την Κίνα για βασικά φαρμακευτικά προϊόντα. Υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες για περισσότερες επενδύσεις σε αυτόν τον κλάδο και για την εξυπηρέτηση της ευρωπαϊκής αγοράς από την Ελλάδα. Βλέπω πολλές οικονομικές ευκαιρίες να αναδύονται λόγω της γεωγραφικής μας θέσης».

Για την αντιμετώπιση του λαϊκισμού και την άσκηση πολιτικής:

«Επιτρέψτε μου δύο παρατηρήσεις. Πρώτον, είχαμε τη δική μας εμπειρία με τον λαϊκισμό. Δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό. Ήταν πολύ επώδυνη. Στην Ελλάδα εξελέγη μία λαϊκιστική κυβέρνηση πολύ πριν άλλες ευρωπαϊκές χώρες πειραματιστούν με λαϊκιστές. Ήταν μια κυβέρνηση της “σκληρής” αριστεράς, που συνεργάστηκε με τη “σκληρή” δεξιά με μοναδικό σκοπό την παραμονή στην εξουσία. Αποφύγαμε τα χειρότερα, αλλά το συλλογικό τραύμα από αυτή την εμπειρία είναι ακόμα μαζί μας. Ωστόσο, αυτό δεν είναι αρκετό για να αντιμετωπιστεί ο λαϊκισμός. Πρέπει να είσαι σε θέση να παράγεις αποτελέσματα.

Πιστεύω ότι στην καρδιά κάθε λαϊκιστικής αντίδρασης θα βρείτε δύο ζητήματα. Το πρώτο είναι η εμπιστοσύνη. Πιστεύουμε στους πολιτικούς; Μήπως πολιτεύονται για το δικό τους καλό; Ωφελούν τις ελίτ ή τους φίλους τους; Πρέπει να είσαι συνεπής και να λες στους ανθρώπους την αλήθεια και να κάνεις αυτό που λες. Είναι πολύ απλό και πολύ δύσκολο ταυτόχρονα, αλλά ήμασταν πολύ συνεπείς. Ο λόγος για τον οποίο νομίζω ότι καταφέραμε να αυξήσουμε το ποσοστό των ψήφων μας -κάτι δύσκολο σε αυτούς τους γεμάτους προκλήσεις καιρούς- ήταν επειδή οι πολίτες αναγνώρισαν ότι κάναμε πράξη αυτό που τους είπαμε. Γι’ αυτό μας πίστεψαν ότι θα κάνουμε αυτά που τους λέμε ότι θα κάνουμε τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Το δεύτερο είναι να κατανοήσουμε ότι πολλά από τα παράπονα που τροφοδοτούν τον λαϊκισμό είναι πραγματικά. Η λύση που προσφέρουν οι λαϊκιστές είναι προβληματική. Αλλά όταν μιλάμε για ανθρώπους που είναι στο περιθώριο, για τη φτώχεια, την κοινωνική ανισότητα, την ιδέα ότι “ο κόσμος αλλάζει και εμείς μένουμε πίσω και αισθανόμαστε αβοήθητοι”, αυτά είναι πραγματικά παράπονα και πρέπει να αντιμετωπιστούν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στον πυρήνα των πολιτικών μας τοποθετούμε τη μείωση των ανισοτήτων.

Οι ακραίες ανισότητες βρίσκονται στην καρδιά του προβλήματος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έδωσα τόσο μεγάλη έμφαση στη σύγκλιση των μισθών με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Απευθύνομαι στην επιχειρηματική κοινότητα: έχουμε κάνει πολλά για σας όσον αφορά στη μείωση των φόρων, την εισροή ξένων κεφαλαίων, την αύξηση της αξίας των εταιρειών -διευκολύνοντάς σας, παρά το δύσκολο επιτοκιακό περιβάλλον, να αντλήσετε κεφάλαια- την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τον εξορθολογισμό των ρυθμιστικών κανόνων. Θέλουμε να φροντίζετε τους εργαζομένους σας, να διασφαλίζετε ότι έχουμε καλούς μισθούς και ότι υπάρχει μισθολογική σύγκλιση που να ευθυγραμμίζεται με τη βελτίωση της παραγωγικότητας που επιτυγχάνουμε.

Η αύξηση των πραγματικών μισθών είναι ένας βασικός δείκτης βάσει του οποίου θα κρίνω τον βαθμό επιτυχίας μου στο τέλος της θητείας μας. Επομένως, θα το ξαναπώ, αν έχω να δώσω κάποια συμβουλή είναι να είστε ρεαλιστές, να ακούτε τους πολίτες, να μην τους αντιμετωπίζετε ποτέ με περιφρόνηση απλώς και μόνο επειδή μπορεί να μπουν στον πειρασμό να ακούσουν τη λαϊκιστική ρητορική. Και, στο τέλος της ημέρας, επικεντρωθείτε στα αποτελέσματα. Είμαστε εδώ για να λύνουμε προβλήματα. Πιστέψτε με, κάθε μέρα υπάρχουν πολλά, πολλά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, από πολύ μικρά έως πολύ μεγάλα. Στο τέλος της ημέρας, όμως, αν φέρουμε αποτελέσματα και παραμείνουμε πιστοί στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, θα οικοδομήσουμε την απαραίτητη εμπιστοσύνη που είναι σημαντική προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό το λαϊκιστικό κύμα που φαίνεται να κάνει αισθητή την παρουσία του σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες».



Φαιδρότητα απο τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ για να μην ακούσει για τα κλεμμένα μάρμαρα

 



Φαιδρότητα από ένα ηγέτη κράτους που έχει κλέψει περιουσία άλλου κράτους και βγάζει λεφτά η χώρα του από τα κλεμμένα.

Ο φαιδρός πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, όπως έγραψε και το BBC, ενοχλήθηκε από τις δηλώσεις Μητσοτάκη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και τον παραλληλισμό που έκανε με τη Μόνα Λίζα, με αποτέλεσμα να ματαιώσει τη συνάντησή τους, η οποία είχε προγραμματιστεί ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα. Η συνάντηση επρόκειτο να γίνει σήμερα το μεσημέρι και, όπως σημειώνει το BBC, και επρόκειτο να διαρκέσει 45 λεπτά.

Μάλιστα, το BBC έγραψε ότι ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον αναπληρωτή Βρετανό πρωθυπουργό: «Η βρετανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την ακύρωση και δήλωσε ότι ο αναπληρωτής πρωθυπουργός θα συναντηθεί αντ' αυτού με τον Έλληνα πρωθυπουργό».

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός αρνήθηκε να τον συναντήσει μετά την απρέπεια εκ μέρους του φαιδρού Ρίσι Σούνακ.

Αναλυτικά το δημοσίευμα του BBC με τίτλο «Ο Σουνάκ ακυρώνει τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό λόγω των Γλυπτών του Παρθενώνα»:

«Διπλωματική διαμάχη έχει ξεσπάσει μεταξύ της βρετανικής και της ελληνικής κυβέρνησης για τα Ελγίνεια Μάρμαρα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επρόκειτο να συναντήσει τον Ρίσι Σουνάκ στο Λονδίνο, αλλά η Downing Street την ακύρωσε την τελευταία στιγμή. Εκπρόσωπος του Έλληνα πρωθυπουργού δήλωσε στο BBC ότι είναι ''απογοητευμένος'' που η συνάντηση ακυρώθηκε ''την 11η ώρα''.

Η βρετανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι η συνάντηση είχε ακυρωθεί. Η ακύρωση ήρθε λίγες μέρες αφότου ο κ. Μητσοτάκης είπε στη Laura Kuenssberg του BBC ότι τα μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν.

''Ο πρωθυπουργός είναι απογοητευμένος που ο πρωθυπουργός Σουνάκ ακύρωσε τη διμερή τους συνάντηση την 11η ώρα σήμερα'', αναφέρεται στην ελληνική ανακοίνωση.

''Η Ελλάδα και η Βρετανία έχουν μια πολύ βαθιά ιστορία φιλίας και συνεργασίας και η ελληνική κυβέρνηση είναι εξαιρετικά έκπληκτη από αυτή την απόφαση. Ο πρωθυπουργός ανυπομονούσε να συζητήσει μια σειρά από θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας, η παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η κλιματική αλλαγή, καθώς και κοινές προκλήσεις όπως η μετανάστευση και φυσικά τα Γλυπτά του Παρθενώνα''.

Πηγές που γνωρίζουν τις διαθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης ανέφεραν ότι ο κ. Μητσοτάκης ήταν ''μπερδεμένος και ενοχλημένος''. Η συνάντηση επρόκειτο να γίνει αύριο το μεσημέρι και, όπως καταλαβαίνει το BBC, επρόκειτο να διαρκέσει 45 λεπτά.

Όμως η εμφάνιση του κ. Μητσοτάκη στην Κυριακή του BBC με το πρόγραμμα της Laura Kuenssberg είχε εκνευρίσει τον Ρίσι Σούνακ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι τα Ελγίνεια Μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν καθώς υπάρχουν μερικά από τα τεχνουργήματα στο Λονδίνο και τα υπόλοιπα στην Αθήνα είναι σαν να κόβεις τη Μόνα Λίζα στη μέση.

Τα μάρμαρα, γνωστά και ως Γλυπτά του Παρθενώνα, είναι αρχαίοι ελληνικοί θησαυροί στο Βρετανικό Μουσείο που έφερε στο Ηνωμένο Βασίλειο ο Βρετανός διπλωμάτης Λόρδος Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα. Η βρετανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την ακύρωση και είπε ότι ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της κυβέρνησης θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ανώτερη πηγή των Συντηρητικών είπε: ''Ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση μετά από σχολιασμούς σχετικά με τα μάρμαρα του Ελγίνου πριν από αυτήν. Η θέση μας είναι σαφής. Τα Ελγίνεια Μάρμαρα αποτελούν μέρος της μόνιμης συλλογής του βρετανικού μουσείου και ανήκουν εδώ. Είναι απερίσκεπτο για οποιονδήποτε Βρετανό πολιτικό να προτείνει ότι αυτό υπόκειται σε διαπραγμάτευση".